agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Et, Tavuk, Balık Yemekleri > Balık Yemekleri (Deniz Ürünleri)
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-12-2010, 02:36   #1
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,028
Palamuttan fileto çıkarılıp tüm kılçıkları alınır. Çok keskin bir bıçakla derisi de çıkarılır (önce deriyi çıkarıp sonra ortadan kesmek daha iyi). Bu işlem sırasında balık mümkün mertebe parçalanmamalıdır (1). Yavaş akan bir suda yıkanıp kağıt havlu ile suyu iyice alınır. Bir kayık tabak içinde parçalar tamamen tuz ile kaplanır. Kaplanır derken balığın her yerine yapışacak kadar tuz (biraz iri taneli tuz olsa daha iyi- kaya tuzundan el değirmeniyle çekilmiş gibi). Sonra, yine kayık tabağa bir ızgara yerleştirilip tuzlanmış filetolar üzerine yatırılır. Tabağa enine bir santim ara ile dizilen çöp şişler de ızgara görevi görebilir. Böylece dolaba konur. Üzeri kapatılmaz. Izgaradan amaç, filetolar saldığı suya değmesin.

Filetolar su salacaktır. Gerekirse günde bir kez tabak çıkarılıp suyu süzdürülerek dökülür.
Dördüncü günde artık su salmaz. Filetolar alınır. Tuzlu dış kısmı bir bıçakla hafifçe kazınarak tuzlu tabaka çıkarılır. Fielotalar kesik kısım aşağıya, sırt kısım yukarı gelecek şekilde bir tahtaya yerleştirilip enine ve hafif yan dilimler halinde kesilir. Her bir dilim yarım santim kalınlığında olsa ideal olur. Bu şekilde hemen yenebilir. Hiç tuzsuz olduğunu göreceksiniz. Dilimleri muhafaza etmek istiyorsanız bir kavanoza koyup üzerine ayçiçek yağı koyarak (dilimler hava ile temas etmeyecek şekilde) dolapta aylarca saklayabilirsiniz.

(1) Palamut ve toriğin parçalanmaması için ortadan fileto kesildikten sonra sırtüstü düz bir yere konmamalıdır. Sırt eğimli olduğu için kesilen yeri açar.

Bir de limon suyunda yapılan hamsi var. 24 saatte yenebiliyor. Onu herkes biliyordur herhalde

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2010, 20:02   #2
Ağaç Dostu
 
yaşar kaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-11-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 105
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Palamuttan fileto çıkarılıp tüm kılçıkları alınır. Çok keskin bir bıçakla derisi de çıkarılır (önce deriyi çıkarıp sonra ortadan kesmek daha iyi). Bu işlem sırasında balık mümkün mertebe parçalanmamalıdır (1). Yavaş akan bir suda yıkanıp kağıt havlu ile suyu iyice alınır. Bir kayık tabak içinde parçalar tamamen tuz ile kaplanır. Kaplanır derken balığın her yerine yapışacak kadar tuz (biraz iri taneli tuz olsa daha iyi- kaya tuzundan el değirmeniyle çekilmiş gibi). Sonra, yine kayık tabağa bir ızgara yerleştirilip tuzlanmış filetolar üzerine yatırılır. Tabağa enine bir santim ara ile dizilen çöp şişler de ızgara görevi görebilir. Böylece dolaba konur. Üzeri kapatılmaz. Izgaradan amaç, filetolar saldığı suya değmesin.

Filetolar su salacaktır. Gerekirse günde bir kez tabak çıkarılıp suyu süzdürülerek dökülür.
Dördüncü günde artık su salmaz. Filetolar alınır. Tuzlu dış kısmı bir bıçakla hafifçe kazınarak tuzlu tabaka çıkarılır. Fielotalar kesik kısım aşağıya, sırt kısım yukarı gelecek şekilde bir tahtaya yerleştirilip enine ve hafif yan dilimler halinde kesilir. Her bir dilim yarım santim kalınlığında olsa ideal olur. Bu şekilde hemen yenebilir. Hiç tuzsuz olduğunu göreceksiniz. Dilimleri muhafaza etmek istiyorsanız bir kavanoza koyup üzerine ayçiçek yağı koyarak (dilimler hava ile temas etmeyecek şekilde) dolapta aylarca saklayabilirsiniz.

(1) Palamut ve toriğin parçalanmaması için ortadan fileto kesildikten sonra sırtüstü düz bir yere konmamalıdır. Sırt eğimli olduğu için kesilen yeri açar.

Bir de limon suyunda yapılan hamsi var. 24 saatte yenebiliyor. Onu herkes biliyordur herhalde
Çok güzel..işte enkolay tarif..Bildigimiz lakerda tadında olmasada dikkatli yapıldıgında çok lezzetli gayet güzel bir tad..Ancak uzun süre bekletildiginde aynı tadı almak biraz sorun olur gibi.( Kendi tecrübelerime göre balık mutlaka aynı günün balıgı olmalı ve dişli palamuttan yapılmalı.konuya nacizane katkım olsun istedim umarım kızmamaşsınızdır)

yaşar kaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2010, 20:15   #3
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,028
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yaşar kaptan Mesajı Göster
Çok güzel..işte enkolay tarif..Bildigimiz lakerda tadında olmasada dikkatli yapıldıgında çok lezzetli gayet güzel bir tad..Ancak uzun süre bekletildiginde aynı tadı almak biraz sorun olur gibi.( Kendi tecrübelerime göre balık mutlaka aynı günün balıgı olmalı ve dişli palamuttan yapılmalı.konuya nacizane katkım olsun istedim umarım kızmamaşsınızdır)
Ne demek, bizimkisi amatör işi Öylesine, arada bir canım çektiğinde yaparım. Dediğiniz gibi, yapıp 3-5 günde tüketmek daha iyi. Aslında bir saklama yöntemi daha var. 3-5 dilimlik küçük paketleri folyo ile satıp derin dondurucuya atmak. Öylesi lezzetini daha iyi muhafaza ediyor gibi.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025