agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bakım ve tedaviler
(https)

Beğeni Düzeni153Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-05-2013, 20:05   #1
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2011
Sayın Deliveli ilk havai köklendirme denemenizse yaprak döken bir ağaçda denemenizi tavsiye ederim. İbrelilerde dal kalınlığına göre 2-3 yıl göze almanız gerekebilir. Sedirlerde folyoyu birkaç kat sarıp uçlarını sıkıca bağlayınca 1 yıl sonra kuruma olmadı ama emin olmak için arada sarsmadan kontrol edebilirsiniz.
Kullandığım yosunlar taze olduğundan kendi doğal nemi var, diğer karışıma su ilave etmiyorum ağaç kendi suyundan veriyor. Sırf torf kullanırsanız biraz ıslatmak daha iyi olabilir(ibrelilerde çok az). Kontrolde su azalması görürseniz biraz su takviyesi iyi olur.
İstanbul için şimdi tam zamanı ama yinede ibre uçlarına bakın yeni büyüme belirtisini görmeden başlatmayın.

Başarılı köklendirmeler dilerim....

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi delielveli Mesajı Göster
Sağol Sagol Çok güzel bir anlatım olmuş gerçekten. Tam da uygulamayı düşündüğüm sedir cinsinden bir örneği açıklamanız beni ayrıca sevindirdi. Sadece iki sorum var. Birincisi poşetteki nem miktarı kendi kendisini 1 yıl boyunca idare ediyor mu yoksa arada şırınga ile su vermek gerekiyor mu? 2. ise İbreliler ve özellikle sedir için işleme başlamak için en uygun zaman nedir?
Teşekkürler, selamlar...

gece ve delielveli beğendi.
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2013, 21:36   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-07-2011
Sphagnum yosunu bulana kadar ibrelilere ilişmeyeceğim. bu sene sonbaharda sedirde havai köklendirme yapacağım alanı budar açarım, artık kısmetse seneye başlarız. İlk etapta,Acer, nar ve zeytinde torf ve cocopeat'la deneme yapmayı düşünüyorum. Siz yosunları kendiniz mi yetiştiriyorsunuz? Baya araştırdım ben, bir tek etobur bitkilerle ilgilenen arkadaşlarda bu yosuna rast geldim, orada da bilgi var satışı yok.

delielveli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2013, 21:42   #3
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Yosun bulamadığım zaman yumuşak bir torf kullanarak da havai köklendirme yapıyorum. O durumda da sonuçlar fena değil.
Yosunu büyük ağaçların kuzeye bakan gövdelerinden veya ormandan topluyorum. Bir dönem praktiker satıyordu ama artık yok, mağazaları kapatıyorlar.

iyi çalışmalar dilerim...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi delielveli Mesajı Göster
Sphagnum yosunu bulana kadar ibrelilere ilişmeyeceğim. bu sene sonbaharda sedirde havai köklendirme yapacağım alanı budar açarım, artık kısmetse seneye başlarız. İlk etapta,Acer, nar ve zeytinde torf ve cocopeat'la deneme yapmayı düşünüyorum. Siz yosunları kendiniz mi yetiştiriyorsunuz? Baya araştırdım ben, bir tek etobur bitkilerle ilgilenen arkadaşlarda bu yosuna rast geldim, orada da bilgi var satışı yok.

Sakaki ve delielveli beğendi.
Eski 12-05-2013, 20:26   #4
Ağaç Dostu

Latif's Avatar

Giriş Tarihi: 01-04-2009
Galeri: 5
Havai

Fırça çalısında bu aralar havai köklendirme düşünüyorum acaba doğru olurmu?

Latif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2013, 22:56   #5
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Latif Mesajı Göster
Fırça çalısında bu aralar havai köklendirme düşünüyorum acaba doğru olurmu?
Gayet uygun ve doğru bir zaman bence Latif bey.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2013, 09:58   #6
Ağaç Dostu

Latif's Avatar

Giriş Tarihi: 01-04-2009
Galeri: 5
teşekkürler

Latif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2013, 20:19   #7
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Giriş Tarihi: 25-08-2011
Mutlu Son

Bugün Havi köklendirmeyi açtım ve çok güzel bir manzarayla karşılaştım. Ağacı ayırdım ve alttaki kesi yerini aşı macunuyla kapattım. Yeni ağacımın bulunduğu saksıya bir kazık soktum ve ağacımı bu kazığa sallanmaması için bağladım.
http://www.agaclar.net/forum/1111930-post324.htm

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 20130524_191641.jpg (55.5 KB, 567 views)
Dosya Türü: jpg 20130524_191647.jpg (67.8 KB, 564 views)
Dosya Türü: jpg 20130524_193926.jpg (66.7 KB, 563 views)
Dosya Türü: jpg 20130524_194803.jpg (69.6 KB, 564 views)
alimallah ve Jezebel beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2013, 21:24   #8
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sayın Badrobot,

İlginç bir durum oluşmuş, yarayı iyileştirip tamir etmek üzereymiş gibi görüyorum.
Köklenme ağacın alt kısmında oluşmuş gibi görünüyor yoksa fotoğraf mı yanıltıyor.

İyi çalışmalar dilerim....

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Bugün Havi köklendirmeyi açtım ve çok güzel bir manzarayla karşılaştım. Ağacı ayırdım ve alttaki kesi yerini aşı macunuyla kapattım. Yeni ağacımın bulunduğu saksıya bir kazık soktum ve ağacımı bu kazığa sallanmaması için bağladım.
http://www.agaclar.net/forum/1111930-post324.htm

Eski 18-06-2013, 09:26   #9
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Sn.sagol.
Yara iyileşmedi. kabuğu soyduğum bölgeyi kestim. Buradaki hatam yaranın biraz üzerindeki bir noktadan telle boğmuştum. Telle boğduğum yer kabarıklık yapmış. Bir daha ki sefere telle boğma işlemini kabuk soyduğum yerin tam bitim noktasından yapacağım.
Her iki ağacında sağlık durumları gayet iyi. Yeni sürgünler verdiler.
İyi çalışmalar.

Eski 15-06-2013, 12:23   #10
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-06-2013
Havai koklendırme pis koku

Merhaba arkadaslar elma agacına havai koklendırme ıle bonsai yapmayı dusunuyorum yaklasık 1 ay oldu bugun bakmaya gıttıgımde naylonun altından bir iki delik actım su aksın düye fakat kotu bi koku gelmeye basladı sanki fazla su bozuulmus gıbıydı su aksın dıye delıkler actım bunu zararı olurmu sızce
kullandıgım malzeme
torf---perlit---siteden almıs oldugun sıvı 4000 lik IBA
Yardımcı olursanız sevınırım

bonsaist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2013, 22:14   #11
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaist Mesajı Göster
Merhaba arkadaslar elma agacına havai koklendırme ıle bonsai yapmayı dusunuyorum yaklasık 1 ay oldu bugun bakmaya gıttıgımde naylonun altından bir iki delik actım su aksın düye fakat kotu bi koku gelmeye basladı sanki fazla su bozuulmus gıbıydı su aksın dıye delıkler actım bunu zararı olurmu sızce
kullandıgım malzeme
torf---perlit---siteden almıs oldugun sıvı 4000 lik IBA
Yardımcı olursanız sevınırım
Merhaba sn bonsaist,

Aramıza hoş geldiniz öncelikle.
Fazla sudan dolayı çürüme/küflenme olmuş olabilir, bir fotoğraf olsaydı daha iyi anlayabilirdik.
Delik açmış olmanız çok büyük sorun değil, yeterki malzemenin nemli kalmasına dikkat etmeye devam edin.

Bu arada, bundan sonraki mesajlarınızda Türkçemizin doğru kullanımına biraz daha dikkat ederseniz çok mutlu oluruz.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/1669.htm

Kolay gelsin & başarılar...

Eski 18-06-2013, 08:06   #12
Yeni Üye

şubat's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2013
Merhabalar,

Bunu kiraz ağacına da uygulayabilir miyiz?
Bahçemizde çok güzel ve meyveleri oldukça iri bir kiraz var, kirazın çelikten üretimi zormuş diye okudum, bu yöntemi kullansam başarabilir miyim?

Ayrıca dalın kalınlığı en fazla ne kadar olmalı? Bu mevsim uygun mu ?
Teşekkürler...

Bir de yosunlardan elimde kurumuş olarak var, bunları ıslatıp mı kullanıyoruz?

şubat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2013, 09:37   #13
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şubat Mesajı Göster
Merhabalar,
Bunu kiraz ağacına da uygulayabilir miyiz?
Bahçemizde çok güzel ve meyveleri oldukça iri bir kiraz var, kirazın çelikten üretimi zormuş diye okudum, bu yöntemi kullansam başarabilir miyim?
Merhaba Sn şubat,
Elbette bu yöntemi kiraz ağacında da uygulayabilirsiniz.

Alıntı:
Ayrıca dalın kalınlığı en fazla ne kadar olmalı?
Bu mevsim uygun mu ?
Teşekkürler...
Dal odunsu yapıda olduğu sürece kalınlığının çok fazla önemi yok.

Alıntı:
Bir de yosunlardan elimde kurumuş olarak var, bunları ıslatıp mı kullanıyoruz?
Kabuğu kaldırılan bölgeye saracağınız malzeme (torf, perlit, yosun) kesinlikle nemli olmalı ve sadece başlangıçta nemli olmasını sağlamanız yetmez, ayrıca ara sıra kontrol ederek sürekli nemli kalmasını sağlamanız gerekir.

Kolay gelsin.

şubat beğendi.
Eski 04-05-2014, 19:04   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-05-2013
merhaba.20 gün önce armut ağacına havai köklendirme yaptım 8000ppm köklendirme hormonu ile.bugün aralayıp baktıgımda beyaz bir şekilde şiştiğini gördüm hormon sürdüğüm yerin.sizce köklenmeye başlamışmıdır.teşekkürler iyi günler(badrobotun 1 numaralı resmin üst tarafı gibi olmuş ama altta kılcal kökler çıkmamış)

Düzenleyen hakansqr : 04-05-2014 saat 19:06 Neden: ekleme
hakansqr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2014, 00:52   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-09-2014
Merhabalar ben de inciri bu şeklde köklendırdım kokler epey uzadı ve kahverengıye donmeye basladılar fotografını koydugumda bı fıkırveır mısısız acaba ne yapabılırm bu ıcıre oncesınde baska yere nakıl amacındaydm ama bonzaısını de usundm bı an

fidanmeraklısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2014, 08:50   #16
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Sn.fidanmeraklısı.
Ayrıntılı güzel fotoğraflar çekerseniz,tüm üyeler ne olduğunu daha net anlayıp yardımcı olmaya çalışır.

Eski 30-09-2014, 08:59   #17
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Bu yıl yaptığım Havai Köklendirme (Air Layering) çalışmalarımdan biri...

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 4.jpg (72.8 KB, 304 views)
Dosya Türü: jpg 2.jpg (71.4 KB, 304 views)
Dosya Türü: jpg 3.jpg (69.8 KB, 305 views)
Dosya Türü: jpg 1.jpg (69.6 KB, 310 views)
Dosya Türü: jpg 5.jpg (69.9 KB, 306 views)
Eski 21-10-2014, 12:46   #18
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 13-08-2006
Baharda bahçedeki 4 - 15 cm çapları arasındaki kalınlıklarda dalları olan begonvil, nar, zeytin, dut ve turunç ağaçlarına air layering uygulamayı düşünüyorum. Bu ağaçlardan air layering için uygun olmayan var mı acaba boşuna ağaca zarar vermeyeyim.

Dut her yönden çok kolay ve uygun bir ağaç ama yapraklarının büyüklüğü beni düşündürüyor. Yoksa air layering ile elde edeceğim gövde benim gözümde çok uygun olacak.

acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2014, 13:20   #19
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sayın acropora,

Denemek istedikleriniden zeytin ve dutta çok denemem oldu, kolay kökleniyorlar. Begonvil ve narın da kökleneceğini düşünüyorum, turunçgillerde dal kalınsa biraz daha zor oluyor o nedenle önce ince bir dalda denemenizi tavsiye ederim. Begonvilde dal kalınsa daha kolay köklendiğini okumuştum ama denemedim. Dutlarla birkaç çalışma yapıyorum, yaprak büyüklüğü sorun olmuyor, küçülüyor. Daha önce deneme yapmadıysanız bu sene dut ve zeytinde deneyip tecrübe edinmenizi tavsiye ederim diğerlerini daha sonraya bırakabilirsiniz.

Not: Köklendireceğiniz dal kalınsa köklenme genelde daha uzun sürüyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acropora Mesajı Göster
Baharda bahçedeki 4 - 15 cm çapları arasındaki kalınlıklarda dalları olan begonvil, nar, zeytin, dut ve turunç ağaçlarına air layering uygulamayı düşünüyorum. Bu ağaçlardan air layering için uygun olmayan var mı acaba boşuna ağaca zarar vermeyeyim.

Dut her yönden çok kolay ve uygun bir ağaç ama yapraklarının büyüklüğü beni düşündürüyor. Yoksa air layering ile elde edeceğim gövde benim gözümde çok uygun olacak.

acropora beğendi.
Eski 23-10-2014, 10:50   #20
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 13-08-2006
Çok teşekkür ederim Sn. sagol. Benim endişem daha çok zeytin ile ilgiliydi. Nar ve begonvil çelikle kolayca tuttuğu için air layering içinde uygun olurlar diye düşünmüştüm.
Daha önce bir çok kez aşı yaptım ama air layering ilk olacak.

sagol beğendi.
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2014, 17:29   #21
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sayın acropora,

Zeytin kolay kökleniyor 11 cm çapa kadar denemelerim oldu, hepsi köklendi..

http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/29740.htm

Kolay gelsin...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acropora Mesajı Göster
Çok teşekkür ederim Sn. sagol. Benim endişem daha çok zeytin ile ilgiliydi. Nar ve begonvil çelikle kolayca tuttuğu için air layering içinde uygun olurlar diye düşünmüştüm.
Daha önce bir çok kez aşı yaptım ama air layering ilk olacak.

acropora ve polemos beğendi.
Eski 19-12-2014, 23:22   #22
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Giriş Tarihi: 19-01-2007
Galeri: 22
Doğada gezerken Kara çam üzerinde ilginç bir oluşum gelişmış. Uzaktan gördüğümde Ökseotu sandım ama yaklaşınca şaşırdım.
Fakulteden hocalara sordum yapraklı ve ığne yapraklılarda oluşabiliyormuş. Adını da Cadı süprügesi dıye adlandırılmış.
Kısmet olursa üzerinde havai köklendirme deneyeceğim ileriki zamanlarda aşamaları da paylaşmaya çalışacağım.

Sakaki, sagol, Muda ve 2 kişi beğendi.
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2014, 08:46   #23
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Harun Bey,

Köklendirebilirseniz çok şahane olur. Ben de Ankarada bir tane buna benzer bir çam gördüm, birara fotoğrafını çekmeye çalışırım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Harun Parlak Mesajı Göster
Doğada gezerken Kara çam üzerinde ilginç bir oluşum gelişmış. Uzaktan gördüğümde Ökseotu sandım ama yaklaşınca şaşırdım.
Fakulteden hocalara sordum yapraklı ve ığne yapraklılarda oluşabiliyormuş. Adını da Cadı süprügesi dıye adlandırılmış.
Kısmet olursa üzerinde havai köklendirme deneyeceğim ileriki zamanlarda aşamaları da paylaşmaya çalışacağım.

Harun Parlak beğendi.
Eski 15-03-2015, 12:11   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-04-2008
merhabalar. ben bonsai için değil de sadece sevdiğim bir ağacı çoğaltmak için yöntemi kullanmak istiyorum. komşumuzdaki ıhlamur ağacını bu şekilde köklendirebilir miyim. ıhlamurda da olur mu.

birşey daha soracağım. yapacağım dal ıhlamur çiçeği veriyor. normalde ıhlamur fidanı 10-12 yaşından önce çiçeklenmiyor. benim air layering yapacağım bu dal mesela 1 sene sonra da geçen yıl ana ağacın üzerinde yaptığı gibi çiçek verecek mi bunu da merak ediyorum. teşekkürler..

junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2015, 16:26   #25
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-04-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Harun Parlak Mesajı Göster
Sonuç alınabildi mi?

ugurcancan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2014, 10:29   #26
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Havai köklendirme için gerçekten bulunmaz bir fırsat. Çok şanslısınız Harun bey

Harun Parlak beğendi.
Eski 21-12-2014, 12:16   #27
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Daha önce hiç bir ağaçta böyle bir oluşum görmemiştim. Fotoğrafa ilk baktığımda ne olduğunu anlamakta güçlük çektim.
Eğer havai köklendirmeyle alabilirseniz gerçekten çok farklı bir çam ağacı sahibi olacaksınız. Başarılar dilerim.

Harun Parlak beğendi.
Eski 15-03-2015, 12:22   #28
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Sn. junior.
Temelde hızlı büyüyen türlerde köklenme hem daha başarılı oluyor hemde daha kısa zamanda köklenme başarılı oluyor. Fakat yinede size bir takvim vermek isterim. Nisan'nın ilk haftası köklendirme işlemini başlatın ve Ağustos sonu ve hatta Eylül'ün ilk haftası dalı ayırın.
Çiçek konusunda bir bilgim yok.
İyi çalışmalar.

Eski 15-03-2015, 15:54   #29
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-04-2008
Cevap için teşekkür ederim.

Bir soru daha sorabilir miyim. Peki bu köklenip kesilip ayrılan kısım yeni yerinde minyatür şekilde mi büyüyor kendisi, yoksa bonsai yapmak için ayrı işlemler mi uygulanıyor.

Sorma sebebimi açıklayayım. Mesela ceviz ağacına bu işlemi uygularsak aldığımız daldan yine görkemli bir ceviz ağacı yapabilir miyiz. Bize yine verimli ceviz verebilir durumda mı olur. Veya elma-armut-erik-şeftali benzeri meyve ağaçları için de geçerli bu sorum.

Çünkü örnek vermek gerekirse bahçemizde budayacağım cevizler var, kesip atmak yerine(ki keseceğim dallarda bile iyi ceviz tutanlar var) bu şekilde köklendirsem sonuç ne olur diye merak ediyorum.

Bu arada yukarıda ıhlamur için sormuştum. Burada cevizle birleştireyim soruyu. Bu yıl meyve veren dal air layering ile ayrılınca gelecek yıl durumu ne olur, ya da ileriye dönük meyve karakteri ne olur, erken mi verir, ilk yıl mı verir, geç mi yoksa hiç mi vermez. Bu air layering
yönteminin meyvecilikte uygulanabilirliğini, verimini, ağaç gelişimi üzerine etkisini merak ettim dogrusu. Cevaplar için şimdiden teşekkürler..

junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 17:01   #30
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Sn.junior.
Bu son sorunuza şöyle cevap vereyim. Genelde meyve fidanları aşılı oluyor; yani altı başka bir ırk üstü başka bir ırk. Buda bizim bonsai çalışmalarımızda hiçte istemediğimiz bir durumdur. Ağacın kökten uca aynı ırk olmasını tercih ederiz.
Siz ağaçta köklendirme sağladıktan sonra dalı bir miktar budamalısınız. Çünkü kökler, dal (yeni ağaç) üzerindeki tüm yaprakları besleyecek kadar güçlü değildir henüz. Ağacı budadıktan sonra yeni sürgünler ve yeni lider hızla gelişecektir. Bu sürgünleri budamaz ve elemezseniz bir kaç yılda dev gibi bir ağacınız olacaktır. Daldan köklendirme yaptığınız ağacın meyve kalitesi neyse köklendirme yaptığınız dalın (ağacın) meyvelerine aynı olacaktır. Çünki aynı genetiğe sahiptir.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025