agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Kirli Hanım Çiçeği (Zinnia elegance) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/8908.htm)

metcet20 19-03-2012 22:39

petunya tohumu

arkadaşlar mart başında petunya yıldız marigold zinya ektim diğerleri büyüdü petunya hiç çıkmadı. Tohumu ekip üstüne yarım santim toprak örttüm. iyi ışık alan bir yer. ama geceleri soğuk acaba neden çıkmadılar?

sarigoz 25-03-2012 18:24

Merhabalar arkadaslar..
Bu ay,zinniya elegance tohumlarini ekmis bulunuyorum.Ufak yogurt kap icine,torf icinde .
Umuyorum iyi neticeler alirim.Gecen yil maalesef cikmadilar veya bir iki ciliz cikti ki onlari da saymiyorum.O zaman topraga ekmistim dogrudan.
Daha sonra ,ciktiklarinda paylasirim..

metcet20 26-03-2012 20:14

Sayın sarigoz çimlendiği andan sonra daha serin bir yere alın ışık da olursa hiç sorun olmaz.Bu yılın tecrübesi

idurgun 11-04-2012 17:37

60.gün
http://www.adabahcem.com/wp-content/...cimlendi13.jpg

Cymbelina 12-04-2012 17:58

Bu resimdeki zinya mı acaba? Ben gecen hafta Genta marka tohumdan ektim, filizlendi ve 2 gündür pencerenin önündeler. 60 gün sonra hala çiçek açmamış mı oluyor??? Sabırsızlanıyorum ben ektiklerim bir an önce büyüsün ve çiçek açsın diye.

idurgun 28-04-2012 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina (Mesaj 945644)
Bu resimdeki zinya mı acaba? Ben gecen hafta Genta marka tohumdan ektim, filizlendi ve 2 gündür pencerenin önündeler. 60 gün sonra hala çiçek açmamış mı oluyor??? Sabırsızlanıyorum ben ektiklerim bir an önce büyüsün ve çiçek açsın diye.

Kış aylarında tohumları ekip bir an önce sizin istediğiniz gibi çiçeklensinler istedim. Ama biyolojik saat bir saniy bile sekmiyor adeta. Büyümeleri yavaş olduğu için gün sayısı fazla. Çok büyük ihtimalle daha kısa sürede çiçeklenirler bence.
Bu resim de son hali, tam 80. gün:
http://www.adabahcem.com/wp-content/...04/zinnia1.jpg

ayazkentli 28-04-2012 20:54

Sn. idurgun,

biraz daha büyüdükten sonra, ana ucu kesip atın ve yanlardan yeni sürgünler versinler. Böylece, çok sayıda dallanmış olur ve çok daha bol çiçekleriniz olur.

Birde, yerlerinden sökün toprağı biraz karıştırın ve tekrar dikin. Böylece şaşırtma yapmış olursunuz. Daha iyi gelişirker.

idurgun 28-04-2012 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 955541)
Sn. idurgun,

biraz daha büyüdükten sonra, ana ucu kesip atın ve yanlardan yeni sürgünler versinler. Böylece, çok sayıda dallanmış olur ve çok daha bol çiçekleriniz olur.

Birde, yerlerinden sökün toprağı biraz karıştırın ve tekrar dikin. Böylece şaşırtma yapmış olursunuz. Daha iyi gelişirker.

Çok güzel bir bilgi sayın ayazkentli, paylaştığınız için memnun oldum. Dediğiniz yöntemi coleus yaprak güzeli için uyguladım, bunlarda da uygulayacağım o zaman.
Yaprak güzeli bakımı

Citysenyorita 11-05-2012 17:25

Ben de bu sene pek çok çiçek tohumu alıp ektim, en erkenciler zinnialar oldu. Çimlendikten sonra tohum sayısı çok geldiği için bir kısmını da apartmanın bahçesindeki kötü görünen açıklıklara şaşırttım. Bu aralar yağmurlar iyi gidiyor, sulamıyorum. Ama yağmursuz geçen günlerin ardından bir kontrol etmek gerekiyor sanırım. Sürekli de bu "kirli hanım"ların fotoğraflarını çekiyorum. Benimkilerin yaprakları daha açık ve burada gördüklerimden daha matlar. Acaba ben bir şeyi yanlış mı yapıyorum, yoksa türleri mi böyle?

Cymbelina 22-05-2012 20:39

Sayın Citysenyorita, buraya fotograf eklemeniz mumkun mu? Merak ettim benimkiler gibi mi? Benimkiler buradaki resimlerdekilere pek benzemiyor.

ayazkentli 22-05-2012 21:42

2 Eklenti(ler)
Sn. Cymbelina,

bu zinya fotoğraflarını az önce çektim. Uç alma ile ilgili bir soru sormuşsunuz. Burada yanıtlayayım, diğer arkadaşlar da uygularlar. Bunlar henüz 10-12 cm boydalar.

Her bir fide, 20-25 cm arası bir boya ulaştıklarında, ana ucu en tepesinden kesiyoruz. Böylece, yanlardan daha çok dallanıyorlar ve daha çok çiçek oluyor.

Eklenti 299195

Eklenti 299196

Citysenyorita 24-05-2012 11:24

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina (Mesaj 970962)
Sayın Citysenyorita, buraya fotograf eklemeniz mumkun mu? Merak ettim benimkiler gibi mi? Benimkiler buradaki resimlerdekilere pek benzemiyor.

Cymbelina, benimkiler yerlerini sevdi galiba, şimdi gözüme daha iyi görünüyorlar.

Cymbelina 24-05-2012 20:38

Sayın ayazkentli ve Sayın Citysenyorita, cevaplarınız ve fotoğraflar için çok teşekkür ederim öncelikle.

Ancak malesef benimkiler sizinkilere hiç benzemiyor:( Sizinkiler maaşallah ne güzel, sağlıklı ve büyümüş. Benimkiler böyle değil. Gövdeleri çok ince, yaprakları sizinkilerden çok küçük ve daha az yeşil. Fotoğraf koyamıyorum malesef:( Her ikiniz de acaba uç almayı uyguladınız mı bu resimdekilere? Ve bunlar şaşırtılmış halleri değil mi? Bir de süre olarak ne kadar oldu ilk tohum ektiginizden bu yana?

ayazkentli 31-05-2012 13:35

Ben henüz uç alma yapmadım. 20-25 cm olduklarında uç alacağım.

Şu anda 17 cm kadar oldular. Büyük olasılıkla önümüzde'ki hafta uç alacağım.

feriha 31-05-2012 14:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 976550)
Ben henüz uç alma yapmadım. 20-25 cm olduklarında uç alacağım.

Şu anda 17 cm kadar oldular. Büyük olasılıkla önümüzde'ki hafta uç alacağım.

Sn. Ayazkentli, uç alma yaparken resimlemenizi rica edebilir miyim?

Tohumdan yetiştirmeyi epeydir deniyorum ama uç alma bu seneki dersim olacak.:o

Yukardan kaç cm. koparılır? Elle mi yoksa makasla kesmek mi doğrudur? Alınan uç yeniden ekilerek yetişir mi? Bu detayları bu yıl deneyimliyorum.

Citysenyorita 01-06-2012 01:52

Rica ederim. Ben kendiminkileri şaşırtmadım henüz. Tabii ilk çimlenmeyi soğuk katlama ile yaptığımdan çimlenen tohumları, saksıya geçirmeyi saymıyorum. Uç koparma işini daha önce denemedim.

Benim anladığım, direkt güneş almayan ama ışıklı bir yerde yaprakları büyüyor. Çok az ışık varsa o zaman boyları uzuyor ama yaprakları küçük kalıyor, kendilerini taşıyamaz olup devriliyorlar.

İlk tohum ekme işini sanırım nisan ortasında yapmıştım. bu halleri 1 aylık halleri, 7-8 cm. Şimdi 10-12 cm kadar büyüyenler olmakla birlikte 3-4 cm olanlar da var. Bir ara üç gün evde yoktum, döndüğümde toprakları bayağı kurumuştu ama inanılmaz hızla büyümüşler. Bunun neden böyle olduğuna anlam veremedim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina (Mesaj 972434)
Sayın ayazkentli ve Sayın Citysenyorita, cevaplarınız ve fotoğraflar için çok teşekkür ederim öncelikle.

Ancak malesef benimkiler sizinkilere hiç benzemiyor:( Sizinkiler maaşallah ne güzel, sağlıklı ve büyümüş. Benimkiler böyle değil. Gövdeleri çok ince, yaprakları sizinkilerden çok küçük ve daha az yeşil. Fotoğraf koyamıyorum malesef:( Her ikiniz de acaba uç almayı uyguladınız mı bu resimdekilere? Ve bunlar şaşırtılmış halleri değil mi? Bir de süre olarak ne kadar oldu ilk tohum ektiginizden bu yana?

Cymbelina 03-06-2012 19:08

Sayın ayazkentli ve Sayın Citysenyorita cevaplarınız için teşekkür ederim:)

Sayın Feriha'nın sorusuna ben de katılmış olayım, cevabı ben de merakla bekliyorum.

Citysenyorita sanırım sizin dediğiniz şey oldu benimkilerde, ışık almayınca uzuyor demişsiniz ya.
Ama sizlerinkine maaşallah. Güle güle büyütün ikiniz de.

arıkuşu 08-07-2012 16:48

Merhaba

3 Eklenti(ler)
Tohumdan yetiştirdiğim zinnialarım. Öğleden sonra güneş alıyorlar. Uç almakta geç kaldım. Çiçekleri uzun süre dalında kaldığı için emeğime değdi doğrusu. Bu saatten sonra da uç alma uygulanabilir mi? Ne dersiniz? Saygılarımla.[ATTACH][ATTACH]Eklenti 316588[/ATTACH][/ATTACH]

ayazkentli 12-07-2012 17:43

Sn. arıkuşu,

Uç alma yapabilirsiniz. Yerden 20-25 cm kadar kalacak şekilde, çiçeklerden aşağı'ya doğru başlayıp, ortalarda bir yerlerden kesin. Ama bence bu yıl bırakın böyle kalsınlar. Zaten sık ekildikleri için, sizinkiler yoğun görünüyorlar.

Uç alma genellikle tek tek ve yanyana dikilen zinya fidelerinde, yoğunluk sağlamak için yapılıyor. Örneğin biberlerde de bu yöntem uygulanıyor. "Çok dal, çok biber ya da zinya çiçeği demek" strajedisi güdülüyor.

dağçiçeği 18-07-2012 21:06

Kesinlikle susuzluğa hiç tahammülleri yok.Hemen kırışıyorlar.

limon 26-07-2012 18:52

1 Eklenti(ler)
Zinnianın tohumlarını sadece bir sene ekmiş, çiçeklerini çok sevmiştim. O tohum paketindekiler tek renkti.

Uzun aradan sonra bu sene karışık renkli zinnia tohumu ektim. Eskiden ektiklerim bu kadar boylu ve iri çiçekli olmamışlardı. Her birinin renk tonuna bayıldım. En sevdiğim ton somon rengiydi ama onu tek çekmemişim, kırmızının arkasından görünüyor.
Eklenti 321328

gilan 26-07-2012 19:14

İlahi limon, tohum paketinin fotoğrafını koydun sandım, inan. :)
(Başka söze gerek var mı bilmiyorum. ;))

FatihBahce 26-07-2012 20:11

2 Eklenti(ler)
Benim Kirli Hanımlar :p

loveforlife 26-07-2012 21:28

5 Eklenti(ler)
Benim kızlar da çok pasaklı!

loveforlife 26-07-2012 21:32

4 Eklenti(ler)
Pasaklılara devam... Hiçbir şeyden çekmediler beyaz sinekten çektikleri kadar...

Tura 26-07-2012 22:56

Kelebek ve arıların en çok sevdiği çiçektir.
Sebze bahçenizin kenarlarına ekin. Tozlaşmaya çok yardımcı olurlar.

gilan 27-07-2012 01:13

Ya arılar zinniaya kapılır da sebzelere yüz vermezlerse? :)

Tura 27-07-2012 08:21

:)

Şöyle bir uğrasa yeter.
.....ömrü kısa bir kelebek, dolaşır durur çiçek çiçek.

Sevgi Durul 27-07-2012 14:31

2 Eklenti(ler)
Uç almayı yeni öğrendim.:rolleyes: Önceki yıllar tek dal halinde olurlardı. Şimdi epey dallandılar. Şimdilik açanlar bunlar.:rolleyes:

Eklenti 321563

Eklenti 321557

limon 16-08-2012 11:50

1 Eklenti(ler)
Bu sene Zinnialar beni çok keyiflendiriyorlar. İyi ki karışık renkli tohum ekmişim, 3-4 günde yeni bir renk sürpriz yapıyor. :)
Eklenti 325718

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025