![]() |
Haklısınız fazla toprak istemiyor lerdemir, yalnız benim fidelerim 2 farklı boy viyolde.Küçük boy viyolde olanların bitkileri de küçük, büyük boy viyoldekilerin bitkileri de büyük, belli ki o hacim bitki gelişmesini biraz etkiliyor.
|
Farklı büyütme denemelerimin sonunda gördümğüm bir şey var, Plumeria dibinde drenaj deliği olmayan saksıda daha çabuk boy atyor.. Yani siz siz olun eğer sulamayı çok aşırıya kaçırmiyacağınıza güvenebiliyorsanız deliksiz saksıda büyütmeyi deneyin.. Durgun taban suyu bu bitkinin hoşuna gidiyor sanırım..
|
MSaygin,
O zaman emre albayrak'ın da söyledikleri ile birleştirip, biraz hacim büyütüp bir de deliksiz bir saksı denemeli mi acaba? Emre, Deliksiz saksı kullanırken kabın dibine birkaç santim yükseklikte çakıl vb doldurulacak mı peki? |
lerdemir, Emre Bey'in yazdıkları tecrübesiyle görülmüş itiraz etmem anlamlı olmaz ama benim tüm bitkilerim oldukça geniş delikleri olan viyollerde.
Gördüğüm kadarıyla plumeriların kökleri çok hızlı büyümüyor, siz de tespit etmişsiniz.Emre Bey acaba, harcınızın drenajı iyi de su alta gidiyor, kökler suda kalmıyor olabilir mi, belki biraz daha büyüyünce sorun çıkartacaktır. Beyin fırtınası yapıyorum, yazdığınıza itirazım yok. :D |
1 Eklenti(ler)
Bu arada, beni "çiçek geliyor" diye düşündüren oluşumlar bunlar, ne dersiniz, çiçek gibi sanki ;)
Eklenti 47013 |
******* çiçek oluşumuna benziyor, ne kadar güzel. Ben heycanlandım şimdiden, inşallah sağlıklı bir şekilde çiçeğinide gösterir Sevgili Msaygin...
Sevgiler ;) |
Sevgili Sebahattin, sen şimdi böyle yazınca ben iyice bir heyecanlandım akşam akşam :D
|
Evet o çiçek gelişi . Bir sefer açtımı ve sıcaklarda tutarsanız bütün sene çiçek açabilir o muazzam kokuyu içinize iyi çekin :)
|
Eski mesajlardan hatırlayamadım şimdi, sizde yetişmiş plumeria var mı dubief?
Varsa hiç İzmir'de dışarıda kış geçirdiler mi? |
= )) Arkadaşlar kusura bakmayın küçük bir işim vardı geç baktım cevaplara.. Şöyle ki çimlendirme toprağı olarak kaktüs toprağı kullanmıştım.. Ondan arda kalanlar ve torflu çiçek toprağını karıştırıp kullandım.. Bütün saksılarda bu karşım mevcut.. Yani hafif kumlu toprak diyebiliriz sanırım.. Kapların ilk başlarda bütün deliklerini açtım 4 adet 1 santim çağında drenaj deliği.. Bu saksılara geçirdiğim bitkiler evet ölmedi hala sağlıklı ama sanki bodur kaldılar.. Gövdeleri genişliyor sürekli yaprak döküp yenisini çıkartıyorlar.. Ancak deliksiz veya tek telikli kaplara koydıuklarım 2 ay sonra çimlendirmeme rağmen bunları geçtiler.. Hemde ilk çimlenenler gibi sabah güneşi alan yerde de değillerdi. .Sonra acaba güneşten mi kaynaklanıyor diyerek yerlerini değiştirdim.. Büyümeleri hız kesmedi ama bodurlar hala bodur.. = ) Yani elimdeki veriler bunlar olduğundan ben drenaj farkından oluyor dedim.. Ama tabi şu da olabilir.. Sonraki tohumlar daha iyi kalite olabilir.. Bilemiyorum.. Bu arada özel kişilere (sanırım bunun anlamını onca tohum takası veryansınımdan bilen bilir) plumeria tohumu verebilirim.. Hala daha 200-300 adet tohum mevcut bende.. Bu başlıkta sıkça yazan siz ve sizin gibi arkadaşlarıma talep olursa gönderebilirim..
|
Alıntı:
Abi bu kadar birbirine yakın çiçek açar mı? Bilemiyorum örnek fotolarda hep tek ve gösterişli çiçekler vardı ya o sebepten sordum.. Yani tomurcuğa benziyor ama çok yakınlar sanki birbirlerine.. |
Alıntı:
|
Emre abi sanırım aynı durum bende de oldu, bir kaç plumeriamı büyük bir saksıya ekmiştim pamukta çimlendirdikten sonra ve bunların altta delikleri vardı. 2 tanesini ise saksılamıştım bunları delikleri kapalı idi. Saksıladıklarım gayet iyi bir şekilde büyüyorlar diğer saksıdakilerine göre...
Yalnız ben güneşe çıkartamıyorum hemen yapraklar sararıp büzüşmeye başlıyor, o yüzden odamda gölgede tutuyorum. Bu durum normal mi sence Emre abi? |
Hocam evet benimkiler de öyle.. Terasa çıakrdım ve bir gün içinde bütün hepsi yapraklarını döktü.. Allahtan hemen toparlıyorlar.. Ama bu arkadaşlar güneşi değil Gölge ortamı seviyor.. Sulamayla falan da ilgisi yok bunun.. Hani susuz kalıyorlar o yüzden de değil.. Bildiğin adam güneşte yaprak döküyor.. = )
|
İnternette güneşli ortamı seviyor diye yazıyor hep, halbu ki hemen büzüşüyorlar güneşi görünce. Bütün bitkilerimi bıraktım bunlarla ilgileniyorum artık, inşallah çiçeklerinide de görebiliriz hepimiz...
Bana ve diğer arkadaşlarıma bu güzellikleri büyütme zevkini verdiğin için çok teşekkür ederim Emre abi... Sevgiler ;) |
Sayın Msaygın, yukarıdaki çiçekli fotoğraf, geçen yıl diktiğiniz tohumlardan çimlenen filizler mi acaba?
|
Alıntı:
Tek tek gösterişli çiçeklerin fotoğraflarını görmemizin nedeni satıcıların fotoğraflarda tek çiçeği soyutlayarak biraz güzelleştirme çabası sanırım.Sonuçta karmaşadan tek bir çiçek ayırınca daha güzel görünüyor, satış için etkili bir yol :D Arzu Hanım, hayır, tohumlardan yetişen bitkilerin çiçekleri en erken, o da zor ya, seneye açacak.Bu çiçek verdiğini düşündüğümüz plumeria çelikten çoğaltılmış, Palmiye Merkezi'nden almıştım. En küçük çiçeksiz boyunu almıştım o yüzden renk garantisi veremediler, ya beyaz ya kırmızı çıkacak, umarım kırmızı çıkar :) Deliksiz viyol olayına gelince, şimdi düşününce şöyle bir durum var; viyolde yer kalmayınca bir 8-10 tane fideyi fidan torbasına almıştım.Bu torbadakiler diğerlerine göre çok farklı büyüdü, bir türlü çözemedim nedenini ama az sayıda olunca bir kenarda kaldılar.Dün itiraz ettim ama sabah düşününce neden olmasın dedim.Bu torbalar da delikli ama delikleri çok küçük, zımba deliği, diğer viyollere göre daha fazla su tuttuğu kesin, belki de gözlemlediğiniz durum doğrudur.Bunu eski üreticilerden teyit etmek lazım yabancı forumlarda. Yine de mantığım halen itiraz ediyor ;) Çünkü bir grup plumeriam da sera içerisindeydi ve sera da sürekli sisleme yapılıyor, günde 3 kez, bayağı da uzun sürüyor.Bu plumeriların kökü sürekli ıslak yani ama içlerinde en az gelişenler de onlar oldu. |
Sayın MSaygın bence de o tomurcuk gibi olan çıkıntılar çiçek gibi görünüyor, inşallah da öyledir, şurada bir çiçek açmış Plumeria görürüz sonunda...
Yapraklarını dökmesi belki alıştığı gölge ortamdan alıp direk güneş altında koyunca ortam değişikliği olmasından kaynaklanıyordur. Mesela benim bir senedir içeride duran kaktüsümü direk pat diye güneş altına koyunca o da hasta oluyor, hemen sararmaya başlıyor. Ortama yavaş yavaş alıştırmak lazım sanırım. Bendeki tek Plumeria direk güneş altında, bahar başlangıçından beri hem de ve hiç sorun yaşamadım şuana kadar, öğlene kadar güneş alıyor, 3 günde bir de su veriyorum... |
Sevgili MSaygın kesin tomurcuk.. :) Bol güzel kokulu günler geliyor.
BU bitkinin boyu ne kadar.Ne zaman sürede çiçek açaçak hale geldi acaba. |
Bendekiler de devamlı güneş alan yerde bir sorun yaşamadım.Hergün suluyorum.Suyu seviyorlar.
|
Şu anda deney aşamasındalar.Gelişmeleri yazarım.
|
Yaz başında geldi bitki, geldiğinde üzerinde 4 yaprak vardı, elimdeki kitapta hayvan gübresini çok sevdiğini okuduğumdan bol hayvan gübreli bir harca koydum, saksısı da çok büyük sayılmaz.Hawaii'de hayvan gübresini nereden buluyorlar o da ayrı konu ya :D
Sürekli yaprak veriyor ve hızla büyüyor yaprakları, tomurcuk da bu hafta göründü. Sürekli güneş görüyor, 2 güne bir de az az suluyorum ama önceden de yazdığım gibi yazın çok susuz kaldı aslında. Yetişkin bir bitkiden alınmış çelikle çoğaltılmış, tohumdan değil, o yüzden hemen çiçek verdi. Şu anki boyu 40-50cm kadar. |
MSaygin,
Birkaç haftaya kadar çiçekleri görebileceğiz sanırım... Haydi hayırlısı... Ben de Plumerialarımı daha sık sulamaya geçeyim diyeceğim ama havalar da eski sıcaklığını kaybetti. İyisi mi aynen devam; haftada bir daldır, suya doyur :) |
Alıntı:
|
Ben 10 seneye yakın plumeria yetiştiriyorum ama malesef çoğu çeliğim Kıbrıstan olduğu için tek renk Kıbrıslılar bilir kıbrısta tek renk plumerialar var tohumdan denedim bitkilerim büyüyo bakalım seneye tohumdan yetiştirdiklerimden çiçek alma ümidindeyim dediğim gibi eğer sıcakta ise bitki ve güneşi güzel alıyorsa minaralleri ve humusu yeterince varsa sene boyunca açara ve o kokuya doymak nedir bilinmez.
|
Belki de sislemeyi o kadar sevmiyor durgun taban suyunu seviyor.. Yani yaprakları ve gövdesi rutubete hassasken kökleri suya bayılıyor.. Teori üretiyorum tabi ki ama işte.. Neden olmasın..
|
Çok su verildiğinde Plumerialar kökten çürümeye başlar blakis plumerialarda su verilmeyince köklenme hızlanır ve kökler çoğalmaya başlar
|
Merhabalar,
Plumeria'mı yaz başında çimlendirmiştim. Bir süre önce altında tek deliği olan porselen saksıma ektim. Başta bir toparlama süreci geçirdi. Yaprak sarartıp yeni yapraklar çıkardı. Toparlamaya başlayınca artık gübreleme vakti gelmiştir heralde deyip NPK gübre aldım. Önerilen dozun yarısını içeren sulama suyu hazırladım. Haftada bir toprağına ve yapraklarına (üzerinde öyle yazıyordu) püskürtüyorum. Pamuktan toprağa geçirdiğimden beri balkonumda öğleden sonra akşama kadar güneş alan bir yerde duruyor. Güneşle ilgili bir sıkıntısı yok. Bana da alışmayla ilgili gibi geliyor. 2 haftadır sürekli şehir dışına çıkıyorum. O yüzden haftada bir sulayabildim. Az sulamak yaradı galiba. Gittikçe daha sağlıklı hale geliyor. Yalnız yaprakları hala küçük çıkıyor. Fotoğraf yayınlayan arkadaşların plumerialarının yaprakları daha büyük gibiydi sanki. Yaprakları büyütmesi için daha çok mu gübre vermeliyim yoksa zamanı gelince daha büyük yapraklar açacak mıdır sizce? |
Zamanı gelince yaprakları büyüyecektir siz merak etmeyin plumerialar üstten yaprak verdikçe kendileri alttan yaprak dökerler
|
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025