![]() |
Alıntı:
|
:eek::eek: Umarım 15 yıl sürmez.
Ama bonsai başlıklarından birinde okumuştum, tam nerede okudum hatırlamıyorum. Bonsai ustalarından birine " çok uzun uğraş gerektiren bir çalışma, uzun yıllar beklemek gerekiyor" dediklerinde cevabı şu olmuş " yıllar bir şey yapmasanız da geçiyor." Buna benzer bir şeydi.;) Çok etkleyici tam Zen yaklaşımı. Ben de sabırla bekleyeceğim. |
Rica ederim sapudeaure, benimkisi sadece bir öneriydi. Mucip Abi'nin yazısını göremedim, kaçırdım sanırım bakıyorum bulamadım da. Ama o ne demişse doğru demiştir, işin uzmanı o çünkü. Başarabilseydim harika olacaktı demişsiniz zaman geçti mi anlamadım ;)
Bir de dala bence en kısa zamanda müdahele edin, iyice eğilmesin sonra. Başarılar. |
1 Eklenti(ler)
Sevgili İlkin,kasdettiğim şey bitki bana ilk geldiğinde ana gövdenin üstünde 4 dal vardı.Mucip Abi resimdeki mavi rafyanın olduğu kısımdam havai daldırma yapmamı söylemişti.Böylece eğilme sorunu falan kalmıyacaktı.Dalın birisi yaralama sırasında biriside nem miktarını ayarlamadığım için yok oldu.Tek dal kaldığı için başaramadım dedim.
|
Alıntı:
Havai koklendirmeden sonra, ana agactan ayrilip,bagimsiz buyumeye basladigi andan, yeni agacin yasi basliyor. |
Cevaplarınız için çok teşekkürler Ali H.Ali bey iyi çalışmalar diliyorum.
|
Benim tohumum maalesef çürüdü, diğer tohumu da bugün ektim.
Bakalım ne olacak? |
merhaba,
Elimdeki kitaptan çelik köklendirmeyle ilgili bir kaç not çevireceğim demiştim.Hemen hepsi zaten bizlerin bildiği şeyler, başka başlıklarda hep konuşulan şeyler ama burada da bulunsun. 1. Çelikler, olgun, sertleşmiş, gri-kurşuni renkte dallardan alınmalı. Tam gelişmemiş dallardan alınan çeliklerin köklenmesi oldukça zordur ve amatör yetiştiriciler için tavsiye edilmez. 2.Çelik almak için en ideal zaman ilkbaharın sonu, toprak ve hava ısısının oldukça ılıdığı dönemlerdir. 3.30-35cm uzunluğunda, 2-2,5cm çapında, uç dallardan alınmış çelikler idealdir. Uçlardan alınmayan çeliklerde tepe kısmı açık olacağından yağmur ve sulama çürümeye neden olabilir. Uçlardan alınacak çeliklerde en az 10cm kadar dip kısmın olgunlaşmış olması gerekir. 4. Çelik alındıktan sonra, eğer varsa, tüm yapraklar kesilmeli ve enerjinin sadece kök oluşumu için harcanması sağlanmalı. 5. Dip kısmın 45 derecelik açıyla düzgün bir şekilde kesilmesi gerekir. 6. Köklendirme işlemi başlamadan önce bu dip kısmın, ılık ve gölge bir alanda iyice kurumaya bırakılması gerekiyor. 3-5 gün kadar kuruyan çelik köklendirme işlemine alınabilir. 7. Köklendirme için çok çeşitli harçlar kullanılabilir ama Vermikülit ile yapılan denemelerde, çok su tutmasından ötürü başarıyla sonuçlanmadığı görülmüştür. Ayrıca steril olmadığı için, yeterli geçirgenliğe sahip olmadığı için toprak kullanılması da tavsiye edilmez. En ideal köklendirme harcı 2 pay perlit ile 1 pay torf karıştırılarak hazırlanır. 8. Hazırlanan karışım önceden iyice nemlendirilmeli ve çelik yerleştirilmeden önce ve sonra iyice bastırılarak sıkıştırılmalı. Plumerialar ne kadar derine gömülürse gömülsün, yanlardan değil sadece tabandan köklenirler.10-12cm. derinlikte bir köklenme ortamı yeterlidir. Aynı saksıda birden çok çelik köklendirebilirsiniz ancak aralarında yeterli mesafe bırakıp hava dolaşımı sağlanmalı. 9.Harçta, çelik ile aynı kalınlıkta bir sopa kullanarak bir delik açın, çeliğinizi köklendirme hormonuna batırıp, fazlasını silkeledikten sonra yerine yerleştirin. 10. Köklenmeye bıraktığınız çeliğinizi kesinlikle rahatsız etmeyin, kökler bir kez oluştuktan sonra hızla büyürler ve her oynadığınızda köklere zarar verirsiniz. 11. Yarı gölge bir alanda koruyacağınız çeliği, 2 hafta sonra yavaş yavaş güneşe alabilirsiniz. "The Handbook On Plumeria Culture" kitabından alınmıştır, bire bir çeviri değildir, önemli kısımları aldım. Selamlar, |
Sevgili MSaygın verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Şimdi heyecanla nisan ayının gelmesini bekliyorum. :)
|
Plumeria tohumu köklendiren arkadaşlar,saksıya aktarmadan sonraki durum hakkında hiç bilgi yazmamışsınız.Benim çıkan tohumlardan (6 adet ekmiştim) sadece 1 tanesi çok canlı devam ediyor.Onun çıkışıda çok güzeldi zaten.Diğerleri öylece kaldı.Yapraklar sarardı fakat ölmüyorlarda.Önerisi olan var mı?
|
Benimkilerde aynı durumda o resimdekinin dışındakilerde bir hareket yok napacaz?
|
Plumeria çimlendiren arkadaşlar
Sevgili Hoyadağın siparişinden alıp . Plumeriayı çimlendirebilen varmı acaba ?
varsa , arasında Plumeria Rubra Moragne cinsi varmı? Benim 16 adet tohumumda çimlenmedi ve çürüdü ! sonuçta bu seneki Plumeria maceram hüsranla bitti ..:(:( |
Sevgili Oyaman,Sempe'nin önerilerinden sonra ben kalorifer üstünde tuttum.Kalorifer üzerinde tutmadıklarım çimlenmedi.Onun için toprak içi sıcaklığı artıracak çareler aramaya başladım.Bir çok bitki çimlenmesinde ev ortamından daha yüksek sıcaklık istiyor.Birde kışın tohum çimlendirme ve çelik köklendirme için(http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=3512&page=14) mesaj 416 da buna çare olabilecek bir alet gördüm ama henüz araştırma sonucum olumsuz.Sevgili noreks'e ulaşma imkanımda olmadı.
|
Çimlenip ilk gerçek yapraklarını çıkardıktan sonraki gelişimi çok yavaş oluyor. Sanırım bu normal bir durum.
|
Sevgili Abk , daha evvel bununla ilgili bir mesaj yazmıştım . Plumeria çimlenmeden sonra 8 aylık bir bekleme devresi geçiriyormuş .Bu süre içinde fazla bir gelişme göstermiyormuş .
|
23 subatta 3 tohum ekmistim ucu de cimledi.Biri inanilmaz hizli gelisiyor 4 yaprak acti.Biri hala 2 de, digeride cimlenmis ama hala yapraklari ozgur degil.Pencere onu tum ogleden sonra gunes aliyor, onunde de kalorifer var.Isiyi ve isigi cok seviyorlar anladigim kadariyla.
Gerci nazar degdirecegim bu gidisle:) |
Sıcaklık genelde 30 derecede seyrediyor bir zararı olmaz inşallah.
|
1 Eklenti(ler)
Sevgili iklimsizin gönderdiği plumerialarEklenti 33262
|
1 Eklenti(ler)
|
Sevgili günsu, ıslatalı ne kadar oldu? Eğer bir haftadan fazla olduysa tohumları iki parmağını arasında hafifçe sıkıştırıp kontrol edebilirsin.Sert ve beyaz ise hayat var demektir. kabuğun hafif açılmasında bir sakınca yok. Benimkilerin bazıları sıkınca siyah bir şekilde çürümüşlerdi. Sıkınca soyulan canlı olanları öylece gömdüm filizlendi.
Bazıları büyürken bazıları da çıkmaya çalışıyor:p |
Beş gün oluyor, şimdi eksemmi acaba, sizinkiler nekadar güzel olmuş:eek:inşallah çiçeklerinide görürsünüz:)
|
Arkadaşlar plumeria ile ilgili yazılarınızı takip ediyorum.Bu kadar güzel bir çiçeğin buralarda(KKTC)yetişmesine rağmen farkına varmamış olmama şaşırdım.Çiçekciden, saksıda kırmızı ve beyaz çiçek açanından aldım.Sabırsızlıkla çiçek açacağı günü bekliyorum.2-3 metrelik ağaç şeklinde olanlarını bazı evlerin bahçesinde de gördüm.Buralarda "fitne"diye biliniyor.Selamlar.
|
plumeria
Arkadaşlar plumeria ile ilgili yazılarınızı takip ediyorum.Bu kadar güzel bir çiçeğin buralarda(KKTC)yetişmesine rağmen farkına varmamış olmama şaşırdım.Çiçekciden, saksıda kırmızı ve beyaz çiçek açanından aldım.Sabırsızlıkla çiçek açacağı günü bekliyorum.2-3 metrelik ağaç şeklinde olanlarını bazı evlerin bahçesinde de gördüm.Buralarda "fitne"diye biliniyor.Selamlar.
|
Minimum 6-8 yaprak yaptı benim plumeria ordum. Gövde çapı ise kurşun kalemden az hallice kıvama geldi. Hepsi bir boy büyük saksılara geçti ve torf - çiçek toprağı karışımına alındı. Şu an herşey yolunda. Bu arada 2 adet mum çeliğide tam köklenmelerini yaptılar..
|
Bende neler yaptığımı anlatayım, sonra yanlış anlayacak tohumları aldı çekildi diye ;) Sevgili İklimsizden aldğım 2 tohumdan biri çimlendi ıslak pamukta ve onu toprağa ektim. Uzun bir süre olmasına rağmen hareketlilik yok. Emre Beyden aldıklarımı da ıslak pamuğa koydum 5/6 gümde ilk kökler gözüktü. Onlarıda bugün toprak ile buluşturdum, soba yanan bir odada bekliyorlar. Bende durumlar böyle yani arkadaşlar...
|
1 Eklenti(ler)
|
Sanıyorum plumerianız kağıt saksıda. Bence o haliyle kalsın. Ne zaman kökler altından çıkarsa daha büyük saksıya alabilirsiniz.
|
Teşekkürler Güler Hanım. :)
|
Bu saksıların en fonksiyonel tarafı bu;)
|
Öncelikle şunu söylemeliyim büyük saksıya aldığınız an arkadaş büyümeyi kesiyor.. Yani kök yapmaya yükleniyor. Boyu 15-20 santime gelene kadar plumeria için 6-8 santim çaplı çok da derin olmayan saksılar yeterli. Bırakın biraz zoru görsün bitkiniz. Çok nazlı büyütürseniz zaten istediğiniz verimi alamazsınız.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025