![]() |
Akşamsefası (Mirabilis jalapa)
Arkadaşlar komşumuzun bahçesinden aldığım akşam sefalarını şimdilik bir saksının içine ektim ancak akşam sefası hakkında hiç bir bilgim yok (Suyu sever mi,Güneşi mi sever?).Eğer bana biraz bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
|
Beyazkartal benim bahçemdede akşam sefaları var ve çok arsız. Güneşten etkilenmiyor ve çok fazla su istemiyor.Tohumlarının döküldüğü yerde kendi kendine artarak çoğalıyor.
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Forumlarda Mirabilis jalapa (Akşam Sefası) ile ilgili bir kaç mesaj var. Birleştirip bu başlık altında konuşabiliriz. |
Mesajlarınız için teşekkürler Arkadaşlar .Akşam Sefasıyla ilgili mesajların burada toplanması güzel olur *******.
|
ben de geçen yaz akşam sefası tohumlarını bir saksıya ekmiştim. kışın kurudu; bu yaz yeniden büyüdü fakat hala bir çiçek bile vermedi. sanırım benim evdeki çiçeklere koyduğum toprakla ilgili bişey bu; genelde çiçeklerin gövdeleri ve yaprakları çok güzel büyüyor fakat hiç çiçek vermiyorlar:)
|
2 Eklenti(ler)
Köydeki evimizden.;)
|
Akşam Sefası nı bende çok severim :) hafif ve hoş bir de kokusu var.
|
Hfz, benim bildiğim akşam sefasının ufak, hafif kokulu çiçekleri var. Sizin fotoğrafladığınızın çiçeği büyük sanırım. Çok güzelmiş. Tohumuna talibim :)
|
Sevgili Limon, bence fotoğraftaki akşam sefası küçük yani bildiğimiz boyutlarda fotoğraf büyütülerek (makro) çekilmiş.
|
Olsun ben yine de talibim tohumlarına ;) (Rengini de çok sevdim)
|
Evet sevgili Papatyam, çok hoş bir kokusu var. Öyle bangır bangır bağırmıyor ben kokuyorum diye.;) Yanından geçerken ancak hafif bir koku duyuyorsunuz bahar esintisi gibi.
Sevgili Limon tohum baktım ama daha yeşildiler. Mutlaka toplayacağım tohumlarını. Yaz sonuna kadar tohum toplayacağız zaten. Yaz sonunda hasılatı ortaya çıkarır, paylaşırız.:p |
Arıların sayesinde güzel bir karışım çıkmış bizim buralardada genelde sarı pembe karışımı görüyorum..Buda hoş...
|
Kırmızı ve beyaz akşam sefaları yan yana dikilirse, elde edilecek tohumlardan çimlenen bitkiler, Hfz'nin gösterdiği örneklerdeki gibi alacalı açabilir.
|
:p :p :p
Sevgili Todor, bu akşamsefası'nın yanında beyazın içindeki sıklamen rengi bir kaç akşamsefası var. Onlar düz sıklamen tek renk.:p Yani ikisi de yanyana olduklarından bu renk ortaya çıkmış. O yüzden her ikisinin tohumlarını ayrı ayrı paketleyeceğim. |
selamlar,
aksam sefası tohumlarını ne zaman toplamalıyız? şu aralar siyah siyah duruyorlar. |
Merheba nyhang, siteye hoşgeldin.
Akşam sefasının tohumları siyah olunca toplanır yani tohumları toplayabilirsin. |
ben küçük bir sera kuracağım.. Bu serada kendi yetiştirdiğim bitkiler olacak.. akşam sefalarını direkt torfa mı koyuyoruz.. öncesinde suda bekletmek ya da kurutmak gibi bir işlemi var mı? bir de dikim zamanı nedir?
|
Arkadaşlar,bende koyu pembe renkte olanların tohumu var,ama renk çeşitliliği yaratmak istiyorum.Elinde değişik renge sahip olanların tohumları varsa gönderebilir mi lütfen?
|
bende pembe ve kavuniçi var istersen özelden yaz mektupla göndereyim
|
Çocukluğumda evimizin bahçesinde çeşit çeşit akşam sefaları vardı sonra cok uzun yıllar bu çiçeği hiç görmedim. Nihayet 2001'de Cunda Adası' nda tatildeyken (eylül ayıydı) akşam sefalarına rastladım. Tohumlarından 4,5 tane aldım, geldim. Ben tohumları mart ayında toprağa attım ama aslında o kadar beklemeye gerek olmadığını düşünüyorum, hemen atsaydım da bence mevsimi geldiginde canlanacaklardı. Herneyse yaklaşık 5 yıldır terasımda akşam sefası var ve bu çiçek kadar kolay üreyen başka bir çiçek görmedim. Rüzgar aracılıgıyla bir şekilde toprağı bulan tohumlar, bir sonraki yaz mutlaka büyüyor ve çiçekleniyor. Benim neredeyse tüm saksı çiçeklerimin yanında bir de akşam sefası var. Ben vallahi başa çıkamıyorum. En mantıklısı bunu bahçesi olan arkadaşlarımızın yetiştirmesi. Balkonda, terasta olmuyor, engellenemez bir şekilde genişliyorlar ve eger siz de benim gibi kıyımsızsanız, sadece kara kara "ne yapsam acaba?" diye düşünebiliyorsunuz o kadar...
Akşam sefalarının rengi mevzusuna gelince, tohumunu aldığınız çiçeğin rengi ister sarı, ister beyaz, ister pembe olsun farketmiyor, illa aynı renkte çiçekler açacak diye birşey söz konusu bile degil... Tamamen sürpriz... Ben denedim, her rengi kullandım ama sadece pembe akşam sefalarım var. Tabii bunun bilimsel bir açıklaması var :cool: Akşam sefaları, "eş (eksik) baskın" genlere sahip canlılardan birisidir. Bilindiği gibi tüm canlıların karakterlerini DNA üzerindeki genler belirler ve karakteri oluşturan bu genlerden biri anneden diğeri ise babadan gelir. İşte anne ve babadan gelen bu gen çiftlerine "alel gen" denir. Eş baskınlık durumunda ise karaktere etki eden alel genlerin hepsi eşit etki gücüne sahiptir yani birbirine göre baskınlık veya çekiniklik özellikleri yoktur. Bu durumda genler etkilerini, oluşan yeni bireyin fenotipi yani dış görünüşü üzerinde birlikte gösterir bu sebepten de yeni dölütün dış görünüşü anne ve baba fenotipinin aynısı olamaz. Örneğin; kırmızı ve beyaz akşam sefası çiçeklerinden oluşan yeni dölüt kırmızı veya beyaz değil, %100 pembe yani melez olur. |
VforVENDETTA, çok haklısınız benim kırmızı ve sarı ektiğim tohumların hepsi beyaz çıktı. Ektiğim yerde inşaat sonrası çimento vs içindeydi. Anlıyacağınız çok kötü bir toprağa ekmiştim ama hepsi çok güzel büyüdü. Beyaz renkli olmasının sebebini toprağa bağlamıştım, değilmiş.:)
|
Aslında toprağa bağlı olarak da renk değiştiren çiçekler ****** var, sanırım bu bilgiye sahipsiniz ve bundan dolayı bu kanıya vardınız... Örneğin, ortancalar; bu çiçeklerin rengi tamamen topraktaki ph değerine yani asit oranına göre değişir. Bu açıdan bakınca ortancalar da tıpkı akşam sefaları gibi sürprizlerle karşılaşmamıza sebep olan çiçeklerdendir. Satın aldığımız ortancaları renklerine ve çiçeklerinin boyuna bakıp almak, bence aldanmaktan başka birşey değildir. Çünkü bir sene sonra, sizin kocaman mor çiçeklerine bakarak aldığınız ortancanızın, küçücük pembe çiçeklere dönüştüğünü görme ihtimaliniz yüksektir. Topraktaki kireç oranı arttıkça ortancaların rengi pembe beyaz; asit oranı arttıkça da mavi mor olur. Bunun dışında istenirse beyaz renkli ortancanın toprağına demir sülfat, paslı demir suyu ya da renklendirici çivit karıştırılarak, mavi ortanca elde edilebilir. Unutmadan ekleyeyim; funda toprağı, ince dere kumu ve çürümüş yapraktan oluşan bir toprak karışımı, ortancaların en sevdiği karışımdır.
Sonuç itibariyle, akşam sefalarının biyolojik bir takım özelliklerden dolayı rengi umulan gibi olmazken, ortanca, karanfil gibi bazı çiçeklerin renkleri ise toprağın özelliğine göre değişim göstermektedir. |
Ben tohumları torfa yerleştireli 15gun olacak ama patlamadılar..
|
Acele etmeyin, bu yıl olmazsa bile seneye kesin akşam sefalarınız olacak. Ayrıca her ihtimale karşı, mart ayı için de biraz saklayın. Mart ayında toprağa attığınız tohumlar, yazın ancak çiçekleniyor.
|
Bende bir arkadaşımın evinde iki ayrı renkte akşam sefası vardı baktım tohumlanmış hemen iki renktende tohumlarını aldım ve arkadaşıma senin tohumlarını çaldım dedim :)) şimdilik tohumlar duruyor mart ayında dikeceğim bakalım nasıl olacaklar :)
|
Akşam sefası ile Petunya arasında ne gibi farklar var.
|
1 Eklenti(ler)
Bu da fanatik akşam sefası. Denizli Babadağ yaylalarından:
|
1 Eklenti(ler)
Bu çiçeklerden benim bahçemdede çok fazla var. Gerçekten bunları yetiştirmek için bi çaba sarf etmeye gerek yok. Bendede 4 rengi mevcut. Bir kez tohumunu bahçenize atmanız yeterli. Artık bahçenizden onu kovamıyorsunuz. Her yıl kendiliğinden bir önceki yıldan daha fazla yetişiyor. Ama güzel bir görünüme sahipler gölge yerlerde öğle saatlerine kadar açık durabiliyorlar. Bide akşam saatlerinden sabaha kadar çok güzel görünüyorlar. Renkler arasında biraz mesafe bırakılırsa renk karışımı olmuyor yoksa çiçeklerin yarısı bir renk diğer yarısı başka bir renk olabiliyor. Ama bölede güzel görünüyorlar.
|
Benim tohumlarım filizlendi ve yaklaşık 7-8 cm boylandı bile..
Önümüzdeki yaza kadar yaşatabilirim umarım |
Alıntı:
Akşam sefalarının tohumlarını topladım. Tamamını size göndereyim. Özelden kargo bilgilerinizi verirseniz sevinirim. Sevgiler.. |
dalı kırın dikin.tohumla filan hiç uğraşmayın ,zaten çok arsız bitki.tutumu kökleri odun gibi oluyor.sonrada kurtulamazsın
|
Bende yazın balkonumda yetiştirdim.Çok arsız.Dökülen tohumlar alınmazsa kendiliğinden çıkıyor.Çok bakıma ihtiyacı yok ama çiçek açınca çok güzel görünüyor.
|
Aksam sefasiyla ilgili yardimlarinizi bekliyorum
Merhaba arkadaslar,
ben yeni üyeyim,insallah soruma en kisa zamanda cavap alirim. Benim sorum aksam sefasiyla ilgili.Ben Aksamsefasi tohumlari almistim ama bu tohumlar ve cicekler hakkinda hic bir bilgim yok.Bilmek istedigim, bu tohumlar ne zaman yani hangi ayda ekilir?Kisin kökünün donmamasi icin ne yapabilirim?Cünkü balkonda saksida yetistirmek istiyorum.Balkonum kücük ve duyduguma göre Aksamsefa lari cok cicek ve yaprak aciyormus.Alt komsunun balkonuna inmemeleri icin büyüdükce yani uzadikca dallarindan kesebilirmiyim? (tabii tohumlar tutupta cicek acarsa:p ) Bu arada yasadigim ülke Almanya ve buranin hava sartlari bayagi sert yani kisin cok don uluyor.Tohumlari ekerken nelere dikkat etmeliyim? Yani topragin dibinemi üstünemi ekicam ? Cevaplar icin simdiden tesekkürler.Eger benim unutup sizin akliniza gelen herhangi bir sey olursa lütfen yazin. Tesekkürler. |
Şebnem Hanım akşam sefası çok arsızdır.1 tohumdan en az 60 çiçek açar ve onlarda tohuma döner.Ben bu sene elimde bulunan bol miktarda akşam sefası tohumunun bir kısmını eylülde toprağa gelişigüzel attım,üzerine de toprak serptim,şu anda boyları bir karış oldu.Kışın balkonda donar.Martta deneyin bence,ama ben uzman değilim sadece size yardımcı olabilmek için yazdım.
|
Cok tesekkürler zerrin hanim.Hic bu kadar cabuk cevap alicagimi düsünmemistim.Benim elimde yaklasik 40 aksamsafasi tohumu var ve ben hepsini ekmeyi düsünüyorum.Bir saksiya kac tane ekmem dogru olur acaba? Birde diyelimki dediginiz gibi Mart ayinda tohumlari ektim ve olduda tuttular ciceklerini actilar (insallah). Kis geldiginde gene hava soguyacak ve don olucak.Acaba cicege bir zarar verirmi yoksa iceriyemi almam lazim **** topragi korumam icin ne yapmam lazim.Kusura bakmayin böyle soru bombardimanina tuttum sizi ama bunlari ögrenmek istiyorum.
Tekrar tesekkürler. |
Kışın tohumları sıcak yerde saklamayın.Dış mekan bitkilerinin tohumları da ,- derecelere düşmemek kaydıyla soğuk istiyorlar.Ben tohumlarımı evin en soğuk yerinde saklıyorum.Mart ayında tohumları aralıklı olarak toprağa yerleştirin üzerine çok az toprak serpin.Kesinlikle büyür,merak etmeyin.Kışın ölüyor ama ertesi sene daha çok çıkıyor.Bizim buralarda genelde apartmanların bahçelerinde çok fazla miktarlarda bulunuyor.Saksıda yetiştireni hiç görmedim diyebilirim.
|
Sayın sebnemm
Eğer tohumları ekeceğiniz saksı büyük değilse bir bitki bulunması yeterlidir. Bunun için ise her saksıya üç veya dört tohum ekin ve çimlenip bitki biraz büyüdüğünde bir tanesini bırakın. Eğer tohumların hepsi bitki olmuşlarsa diğerlerini başka yerlere şaşırtın. Akşamsefası kışın donlardan zarar görür. Yetiştireceğiniz saksı büyük kova gibiyse bir saksıda birkaç bitki yetişebilir. Şimdiden başarılar. |
Sevgili zerrin uslu ve zootekist,cevaplariniz icin cok tesekkürler.
Sayin Zerrin uslu,tohumlari evin soguk yerinde saklamami yazmissiniz ama evimde pek soguk biryer yok.Kisin kalorifer yakmasam bile ev ILIK oluyor.Tohumlar bir posetin icinde ve salonda duruyorlar,insallah bozulmazlar. Sayin Zooteknist,acaba kisin saksiyi iceri alsam (tabii cimlenip,cicekler cikarsa ve elime yüzüme bulastirmazsam) soguktan korumus olurmuyum **** balkonda biraksam soguktan nasil koruyabilirim? Kusura bakmayin bu kadar soru sordugum icin ama gercekten ciceklerle yeni ilgilenmeye basladim. Tekrar tesekkürler.. |
Ben konunun uzmanı değilim,dış mekan bitkilerinin tohumlarına serin bir yer bulmanız gerekiyor.Ben ağzı açık olarak saklıyorum,ağzı kapalı olunca(eğer iyi kurumamışsa küf yapıyor).Benim bildiklerim bu kadar,size kolay gelsin.
|
Sayın sebnemm
Yaşadığınız yerin kış koşularını bilmiyorum. Ancak sert donlar oluşuyorsa bitkileri dışarıda koruyabilmek biraz zor olur. İçeriye alırsanız bu seferde bitkilerin yeterli güneş ışığı alıp alamayacağı durumu gözden geçirmek gerek. En sağlıklı bilgiyi deneyerek alabileceğinizi düşünüyorum. Kolaylıklar dilerim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025