![]() |
Alıntı:
İyi tarafı çok kolay yetişen toprak seçiciliği olmayan bir bitki olmasıdır. Saksıyı içeri almazsanız her yaz yeniden tohumdan kendiliğinden çimlenir. |
5 Eklenti(ler)
Akşam Sefasına bu kadar ilgi duyacağım aklıma gelmezdi.:p Her yerde gözüm renkler araştırıyor. Bir kaç kare daha vermek istiyorum bu güzel çiçekten..
|
Günaydin,
Sayin Sinan, cevabiniz icin tesekkür ederim.Anladigim kadariyla önemli olan tohum yeserirken kökünü dondurmamak.Yani tohumu ektikten sonra donmamasina dikkat edecegiz.Yani ben öyle anladim. Bir,birbucuk ay önce Aksamsefasina yeni merak saldigim dönemlerde tesadüfen birinin bahcesinde sarmasik gördüm ama Aksamsefasimi Sabah sefasimi bilmiyorum.Ciceklerinin bazilari acik bazilari kapaliydi.Bir-iki haftadir dikkat ettim, ortada ne sarmasik kalmis nede yaprak.Sadece dallari var ve tek tük sararmis yapraklar.Herhalde seneye tekrardan acmaya baslar. Bende bu arada dayanamadim ve bir tane Aksam sefasi tohumunu minik bir saksiya ektim.Yeni topragim olmadigi icin evdeki baska bir cicekten toprak aldim ve tohumu topraga koydum.Bakalim ne olacak cok merak ediyorum. SAYIN hfz, cicekler cok güzel görünüyorlar.Insallah bende becerebilirsem benimkilerde böyle güzel olur. Herkese tek tek tesekkür ediyorum yardimlariniz icin. Iyi günler. sebnemm |
Selam,
maalesef olmadi arkadaslar.Yani ektigim Aksam sefasi tohumlari tutmadi vede topragin üstü kahverengi-sari noktalarla doldu,böyle minik mantar gibi. Ben nerde yanlis yaptim acaba? |
akşam sefası sarmaşık şeklinde olmaz
|
akşam sefası çiçeği ülkemizde bilinmeyen bir özelliği nedeniyle amerikan narkotik derneği tarafından amerikada yetiştirilmesi sakıncalı bitkiler statüsündedir uzun yıllar kanada da ikamet eden yakın bir akrabam kanada hükümeti adına verdiği konferanslarından dönerken uğradığı doğum yeri izmire geldiğinde eşi bahçemizdeki rengarenk akşam sefalarına hayran kalıp tohumlarından kanadaya götürmek istediğinde akrabamın eşine hiç duymadığım kızgınlığını merak edip sorduğunda tohumlarından lsd benzeri bir uyuşturucu yapıldığını bu nedenle görevi gereği uluslar arası toplantılarda bu tip bitkilerin zararlarını anlattığını bu şekildeki bir işe alet olmanın bile kendisini rhatsız ettiğini eşine olan kızgınlığının mesleğine olan duyarlılığından geldiğini söylemesi şimdi yaşamayan bu akrabamın anlattıklarını sizlerle paylaşmak istedim tohumlarından 12 tane yiyen kimselerin kısa bir zaman içinde öldüğünü söylemesini sizlerle paylaşmak istedim
|
akşam sefası hakkında
akşam sefası ile ilgim bu anlattığım olaydan sonra uzun bir süre azaldı daha sonra yağlı tohumlardan bio yakıt elde etmeye yönelik çalışmalara yöneldiğim sıralarda yaşam öyküsü beni yine enterese etmeye başladı . kısa sürede büyümesi bu süreç içinda yetişmesinde özel bir özez istememesi ve doga koşullarına kahramanca göğüs germesi beni bu bitki üzerindearaştırma yapmaya yöneltti . ben aslında makina y.mühendisiyim ama özel ilgi alanları arasında bitkilerin enerji ilişkilerini incelemek ve onlardan optimum şartlarda biomas ortamı olarak yararlanarak bıogaz eldesinde kullanılacak ucuz yetişmesi ve hasadı kolay bir materyel olarak favorilerim arasına girdi sizlerede yapılışını kısaca anlatayım yapraklarını ve dallarını bir 5 litrelik pet şişeye doldurun şayet bahçenizde çimleriniz biçilmiş ise evin hanımının sebzelerinden arta kalan kabulları mevsimik yeşilliklerin yenmeyen kısımlarını pet şi
şeye atın içerisine biraz bozulmuş yemek artıgı ve bir miktar su ilave edin oluşacak metan ve karondioksiti yani yüzde65 metan yüzde 35 karbondioksit olan karışımı bir serum hortum aparatı ile techiz ederek 15 gün sonra pet şisenin şişmesi ile oluştuğu belirlenen gazı yakabilirsiniz bu işler ile ilgili bakınız www.topsaving.com |
Merhaba arkadaslar.
Benim aksam sefalariyla ilgili sorularim vardi yardimci olursaniz sevinirim. 1.Bundan hemen hemen 1 ay önce iki degisik saksiya 3 er aksamsefasi tohumlari diktim.Bir saksidaki aksamsafalarim cimlendi ve yavas yavas büyüyor.Ama diger saksidaki aksamsefalari aynen duruyor.Yani hic cimlenmedi ve gecenlerde topragi eseledim ve tohumlari buldum tohumlarda hic bir degisiklik yok nasil diktiysem öyle duruyorlar.Acaba neden bir saksidaki iki günde cimlenirken diger saksidaki hala cimlenmedi.? 2.Cimlenen aksamsefalarimin dibinde yani topraginda hafif bir pamuklanma oldu yani sanki küf kibi.Ve aksamsefalarinin dipleride hafif beyaz.Bunun sebebi nedir? Saksi mutfakta camin önünde duruyor ve cam gece gündüz yukardan acik.Yani mutfak biraz serin.Acaba bundan olabilirmi o pamuklanma olayi? 3.Eger cimlenen aksamsefalarim büyürse ve dallari cok uzarsa bunlari nasil ve neyle kisaltmam gerekir.Makasla kesebilirmiyim. Cevaplariniz icin simdiden tesekkürler. |
Akşamsefası tohumlarını bugün ektim. Gelişimi beraber takip ederiz.
|
1 Eklenti(ler)
Cok sevindim limon.Böylece beraber aksamsefalarimizi takip edebiliriz ve insallah banada yardimci olabilirsin.Ben resim koyuyorum.Bu iki saksidada aksam sefasi var yani tohumlari ayni gün ektim ama görüldügü gibi bir saksidaki cikti ve büyüyor nazar deymesin.Diger saksiyida arada bir suluyorum ama hic bisey olmadi.Acaba neden?
LIMON sende resim koyarsan sevinirim.Hic olmazsa beraber resimlerlede takip edebiliriz sefalarimizi. Bol sanslar sana. |
1 Eklenti(ler)
Yukardaki hfz´in aksamsefalari resimlerinde yapraklar sivri,benimkiler yuvarlak.Acaba benimkiler baska bir bitki olabilirmi yoksa bunlarda büyüdükce yapraklari sivri olucakmi?
Tesekkürler. |
Sevgili limon, tecrübelerine güvenerek sana soruyorum. akşam sefalarını bende artık direk toprağa mı ekmeliyim? Ankara da artık bahar yüzünü gösterdi diyebiliriz. Belki biraz daha mart soğukları olacaktır ama sanki ekebilirim gibi geliyor. Ne dersiniz?
|
Akşam sefası çok arsızdır. Direkt toprağa ekebilirsin bence. Ben de güneşi görünce elimdeki tohumların hemen hepsini ekmeye başladım. Hava durumuna göre tüm hafta iyi gidecekmiş.
sebnemmm çimlenir çimlenmez fotoğraflarım ben de. Bakalım kaç günde çimlenecek? |
çimlenen akşam sefaları
2 Eklenti(ler)
Sonbaharda yoldan toplayıp sebzelikde muhafaza ettiğim 14 adet tohumu 2 ayrı kaba ektim.
9 günde ilk görüntüleri verdiler. 19 gün sonraki halleri de ikinci fotoğrafda. 12/14 verim verdi. 2 adet tohum çürümüş. Şu anda yaprakları sivri hepsinin. Toprağa dikmek için mart soğuklarını bekliyorum. |
Pembe aksam sefasi tohumu isteyen varsa yollayabilirim..
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaslar,Aksamsefam büyümeye devam ediyor.Büyük saksiya ekip,balkona cikaricak kadar büyümüsmü acaba,yoksa daha kücükmü?
|
Küflü Toprak
3 Eklenti(ler)
Bu arada topragim küflendi ve pamukcuklar cikiyor.Yanlis birseymi yaptim acaba? Yani normal suluyorum 2-3 günde bir vede günesli yerde tutmuyorum.Bu küfler cicege zarar verirmi,ne yapmami önerirsiniz.Birde dipteki yuvarlak yapraklarin uclari neden öyle kesik gibi yani testere gibi tirtikli vede kuru.Insallah benden kaynaklanmiyordur.Yani sularken yanlis bisey yaptigimi zannetmiyorum,yeride iyi aslinda.Simdiden tesekkürler...
|
Sevgili Şebnemm küflenme genelde çok su vermenden kaynaklı olabilir.Ucundaki tırtıklara gelince sanki bişey kemirmiş gibi:Dsen yinede endişelenme akşam sefaları seni üzmez rahat ol.Şu anda orda havanın hala soğuk olduğunu düşünüyorum dışarı çıkarmak için biraz daha beklemelisin.Birde daha sağılıklı olmalarını istiyorsan ayırmalısın en sağlam ve büyük olanı bu saksıda bırak diğerlerini başka saksıya şaşırt.Toprak nemli olsun çamur gibi ıslak olmamasına dikkat et.Budaman büyük olasılıkla gerekmiyecektir.Bunun için şimdiden endişelenme
|
Merhaba, bende cuma günü (paketin üstünde gece sefası yazıyordu) akşam sefası olarak bildiğim çiçeğin tohumlarını direkt bahçeye diktim. Ama benim bildiğim akşam safasının tohumları yuvarlak küçük taş gibi olur, paketin içinden çıkan tohumlar üçgenimsi, çörekotunun biraz büyüğüydü.O sebeple biraz tereddüt ettim.Başka bir çiçekmi diye. Sizin bildiğiniz akşam sefasının tohumları nasıldı acaba. Teşekkürler.
|
Nida, akşam sefası tohumları yazdığınız gibi, tane karabiber gibi oluyor.
Gece sefası adında başka bir çiçek olabilir mi acaba? |
Evet Nida hanim,sabah sefalarinin tohumlari cörek otundan biraz daha büyük.Aksamsefalsi tohumlarida minik el bombasi seklinde siyah ve cok sert ve üzeri pütür pütür.
|
Elinde tohum olmayanlar arkadaşlar yazın etrafınıza bakının derim. Park, bahçe, yapı market ve otel girişlerinde bir sürü oluyor. Bir kökten bir avuç tohum çıkıyor. Tohumları bir yapı marketin önünden topladım. Bende tohumları ektim. Bakalım sonuç ne olacak...
|
Benim tiktiğim tohumlar sabah sefası tohumu olabilir o zaman. Yanlız paketin üzerinde gece sefası yazıyordu ve çiçekleri akşam sefası çiçeğine benziyordu, bakalım ne çıkacak. Gerçi 2 gündür çimlenmelerinden kuşku duymaya başladım.Çünkü Ankara'da hava yine soğudu. Tohumları direkt toprağa diktiğim için tereddüt etmeye başladım.Umarım çimlenir ve gelişirler.
|
Geçen yıl ebruli renginden bir tek tohumu dikmiştim.İnşaat nedeniyle tohumlarını alamamıştım.Ama olduğu gibi yere dökülmüş.Şimdi görseniz o kadar çok çıkmış ki...Biraz daha büyüsünler başka yerlere de alacağım..Gece çok güzel kokuyorlar..
|
Ben de edindim bu muhteşem çiçeğin tohumlarından.. 24 saattir suda bekliyor. Aksilik olmazsa birazdan da torfa ekeceğim. Bakalım kaç günde fide verecek...Selamlar...
|
Arkadaşlar merhaba,
Ben de 5-6 gün önce bir avuç akşam sefası tohumunu bahçeye diktim ve beklemedeyim. Gün aşırı veya 3 günde bir suluyorum. İlk filizleri görmek için kaç gün beklemek gerekiyor, bilgisi olan var mı? Bir de, sulama sıklığı doğru mu sizce? Selamlar... |
Benim ektiğim tohumlar çimlendi.2 parmak kadar büyüdüler...
|
Arkadaşlar bu bitki gölgeyimi güneşimi sever 1 aya kadar yeni yerlerine alacağıım.Çıkmaz diye çiçekli saksının birine ekmiştim.Çıktılar.Renkleride yavru azı ve pembeydi.
|
leprikon, filizleri görünceye kadar toprağı devamlı nemli tutmak çimlenmeyi hızlandıracaktır.
Benim bahçeye direkt ektiğim tohumlardan güneşi daha fazla görenler 10 cm kadar büyürken, gölgede kalanlar daha yeni çimleniyorlar. Sonuçta kimi geç te kalsa hepsi çimlendi. |
1 Eklenti(ler)
3 Martta ektiğim tohumlar filizlendi ve böyle oldular;
Eklenti 37220 |
Bende komşundan fidan alıp dikmiştim.Sanırım tutmuşlar en kısa zamanda resimlerim. Limon çok güzel olmuş. Çiçeklerinide görmek dileğiyle...
|
Sağolun Olay9. Bir çok yere dikmiştim, gölgede olanlar daha küçük ama firesiz hepsi çıktı.
En çok akşam üstü açan çiçeklerinin kokusunu seviyorum. Her tür kokulu çiçeği seviyorum :) |
Bu çiçeği sizlerle sevdim ben. Umarım büyütüp çiçeklerinide görürüm Limon. Bitki yetiştirip büyütmek tutku oldu bende...
|
2 Eklenti(ler)
Bilindik renkler ama benim elimdekilerde bunlar:rolleyes:
|
Olsun bence şahaneler. Güle güle büyütün.
|
Bu yıl,nasıl olsa akşam sefası tohumları kolay bulunuyor diyerek umursamadım ve akşam sefasız kaldım:(acaba bu mevsimde diksem verim alabilirmiyim
|
Tubay tohum zor çıkıyor. Benim nisanda ektiğim fideler anca büyüdü...
Tohum daha geç olur diyorum. |
Olay9 teşekkürler.Zaten tohumda yok elimde artık seneye kaldı.
|
Arkadaşlar torf nedir?Bilgi verirseniz çok sevinirim...Benim de yaklaşık 25 günlük akşam sefam var boyu 10 cmyi geçti.Çok hızlı büyüyorlar...
|
Kök çürüntüsü sanırım. Kendi ağırlığından 20 kat fazla su emebilen özelliğe sahip.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025