agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Petunya (Petunia) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/3442.htm)

seyyaah 09-12-2007 23:47

Sayın Zenfree ; fide yapmak için yazın tohum almanız gerekiyordu eğer almadıysanız bir çiçekciye gidip alabilirsiniz.Ben ocak ayında salonda kaloriferin yanında çimlendirip öyle yetiştiriyorum.yukardaki arkadaşlarınyolladığı resimde çok güzel çimleme örneği var.Onların herbiri kocaman dal olucaklar.sevgili Deportivo çiçeklerinize doğru toprak biraz güneş ve her 2 günde su verirseniz inanın çok daha uzun ömürlü olacaklardır.hadi kolay gelsin.

Hasan Lalezar 22-12-2007 23:45

Bu çok çiçekli sarkanlar acaba ilave besinlerle filanmı besleniyor. Çok doğal görünmedi açıkcası bana.

seyyaah 23-12-2007 23:23

Hasanbey buradaki resimlerde aldatma olmaz ,ticari amaçlı olmadığı için kimse hile yapmaz.aynı cins kökten 3-4 adet bir yere dikilirse öyle çok kabarık gözükür.bazı cinsler çok dallı olur, sizde yetiştirin göreceksiniz.

abk 24-12-2007 07:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 187221)
Hasan Bey,
[url] Bu yaz hedefim resimlerdeki gibi petunya yetiştirmek.

Sanırım bu hedefe sahip çok kişi var aramızda. :p

Hasan Lalezar 24-12-2007 10:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyaah (Mesaj 187202)
Hasanbey buradaki resimlerde aldatma olmaz ,ticari amaçlı olmadığı için kimse hile yapmaz.aynı cins kökten 3-4 adet bir yere dikilirse öyle çok kabarık gözükür.bazı cinsler çok dallı olur, sizde yetiştirin göreceksiniz.

Sayın Seyyaah ,
Hile aldatmaca veya ticari amaçlar açıkcası aklıma gelmedi zaten. Dikkat ettiyseniz sizin resminizden değil internetten indirilen bazı aşırı çiçekli resimlerin çok kusursuz gözüktüğü ve bunların çiçeklenmeyi artırıcı ilave besinlerle desteklenmiş olduğunu düşünüyorum dedim. Bu ilave besinler de sonuçta çiçeği beslediğine göre oda yanlış bişey olmayabilir. Ama ben genelde doğal yöntemlerin dışına pek çıkmak istemediğim için tereddütümü söylemiştim.

limon 24-12-2007 11:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 187255)
Eğer sarkan petunya tohumu bulamazsam yurtdışı sitelerden almayı düşünüyorum.

Yapı marketlerin hemen hepsinde var tohumları. Paketindeki açıklamaya dikkat edin ama yanlışlıkla normal petunya tohumlarından almayın, farklı iki üç çeşit petunya tohumu paketi vardı ben baktığımda.

Hasan Lalezar 24-12-2007 21:02

Trailing Petunia ismiyle bende Ankara'da arayacağım . Eğer tohumlara ulaşırsam bende size açıklarım burda.

yukka 06-01-2008 11:51

Bende çok minik çiçekli bir petunya tohumu var. Bu hafta ekeceğim. Sonrasını sizlerle paylaşırım ... tohum gönderdiğim üyelerin paketlerine de bir miktar atmıştım bu tohumlardan ...

abk 07-01-2008 07:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 187255)
Peki hedefe ulaşmak için neler yapacaksınız?

En kötü olasılıkla delikli, yüksek bir saksıya normal petunya ekeceğim. Tabii bu arada tohum aramaya da devam edeceğim.:p

taskıslalı 16-01-2008 21:48

Eminönü Mısır Çarşısında Garden Center'da sarkan petunya tohumu vardı yanlış hatırlamıyorsam.. Haftaya ben de gidip 10-12 çiçek tohumu alacağım.. İstanbul tohumculuk firmasının tohumlarını satıyorlar..

yukka 16-01-2008 22:51

Ben de bu arada çok minik çiçekli, sarkan petunya tohumlarını plastik bir kaba ektim. Toprak ektiğimde nemliydi. Tohumları serptim. Üzerine biraz bastırdım. Çok ince bir tabaka nemli toprak serpip strech filmle kapattım. Evin içinde 20-22 derecede bekliyor. Toprak hala nemli. Aşağı yukarı 15 gün oldu; ama görünürde bir şey yok ...

limon 17-01-2008 11:05

Sabredin muhakkak çıkacaklardır.

yukka 17-01-2008 13:57

Daha gözükmedikleri için, karanlık, aydınlık ya da loş ortam farkeder mi acaba? Benimkiler, loş bir yerde odada ...

hassoman 17-01-2008 15:28

Az önce Koçtaş'a da uğramıştım. Bakındım ne var ne yok diye. Bir iki tohumla birlikte petunya tohumu da aldım. Sonra eve gelince önce bahçeyi bir dolanayım dedim. A, bahçemdeki geçen yılın petunyalarından dökülen tohumlar yeşermişler!...
inanamadım, kalakaldım. Ortalık kış kıyamet çünkü. Acaba, İngiliz kadifeleri olabilirler mi diye duraksamadım değil hani... Ama hayır petunyaydı onlar...

espri 21-01-2008 14:08

petunya tohumlarını ektim

2 Eklenti(ler)
18 ocak itibariyle petuntya tohumlarımı ektim
(sundance mixed F2/johnson tohum)
üzerinide kapattım, resimleri ekledim.
böyle bekleyecek miyim şimdi?
ara ara havalandırma sulama gerekiyor mu?
bu arada fotoları gerekli dosya limitine getirdiğimizde
fotoğraflar çok küçük çıkıyor
bunu nasıl düzeltebiliriz?

zenfree 21-01-2008 20:23

Sayın espri,
Yapraklar görününceye kadar üstünü kapalı tutabilirsiniz. Üstündeki naylonu her gün ters yüz edin. Ara sıra havalandırın.

Yeşillendiklerinde üstündeki örtüyü kaldırabilirsiniz. 4-5 yapraklı olduklarında köklerine zarar vermeden şaşırtmalısınız. Şaşırttığınızda direkt güneş ışığı alan bir yere koymayın. Kolay gelsin. Umarım önerilerim doğrudur. :) Uzmanlarımızın yazdıklarına göre ben böyle yapıyorum.

Ayrıca " tohum çimlendirme" diye arama yaparsanız çok fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Size plumeria başlığını okumanızı öneririm.

Fotograf yüklemekle ilgili sorularınıza bu başlıkta cevap bulabilirsiniz.

espri 22-01-2008 13:53

teşekkürler..

limon 25-01-2008 13:48

2 Eklenti(ler)
Sn. Hassoman sanıyorum sizin gördükleriniz petunya değil, yaprakları ona çok benzeyen yabani ot türü. Bu sabah bahçede dolanırken rasladım fotoğrafladım.
Geçen bahar biz de aynı hataya düşüp, bahçeye dökülen tohumlar filizlenmiş diye toplayıp toplayıp saksılara geçirmiştik. Biraz büyüyünce petunya olmadığı yapraklarının hep küçük kaldığı anlaşılıyor.
Eklenti 29001Eklenti 29002
Havalar sıcak gitse belki filizlenebilir ama bu seneki soğuğu göz önüne alırsak petunya tohumunun bu aylarda bahçede filizlenmesi mümkün görünmüyor.

espri 14-02-2008 14:26

petunyalarım çimlendi ama..

3 Eklenti(ler)
Epey oldu kökleri uzamıyor.
Sığ bir şekilde büyümeden kaldılar gibi geliyor.
Ben mi sabırsızım yoksa bir terslik mi var?
Fotoğraflarını da gönderiyorum..

limon 14-02-2008 18:49

Siz sabırsızsınız espri :)
Baharın gelmesiyle beraber birden gelişimi hızlanacaktır.

Balıkcı 14-02-2008 19:19

Sarkan petunya bu resimdeki mi?

http://img178.imageshack.us/img178/6...rika072hm6.jpg

zooteknist 14-02-2008 22:41

Sarkan petunyanın katmerli olanları da varmı?

limon 15-02-2008 19:07

Tam seçemesem de sarkan petunya olduğunu düşünüyorum Sn. Balıkçı.

Zooteknist katmerlisi olduğunu sanmıyorum.

yukka 23-02-2008 16:54

Ocak ayı başında ektiğim tohumlar 10 gün kadar önce filizlendiler. Sanki bir yaşam savaşı veriyor gibiler. Hiç gelişme yok. İçme suyuyla toprağın dibine su verip kabın üstünü naylonla kapatıyorum. Aydınlık bir yerde, zaman zaman naylonu kaldırıp havanlandırıyorum. bakalım bir gelişme gösterecekler mi ... Bendekiler de çok minik çiçekleri olan değişik bir petonya. Yaşatmayı başarabilirsem fotoğraf çekip burada paylaşırım.

hassoman 23-02-2008 18:41

Sevgili yukka,
Size petunya konusunda deneyimlerimi aktarmak istiyorum.
Bence siz biraz acele etmişsiniz. Gerçi tohum paketlerinde örtü altında fideliklere ocak ayından itibaren ekilmesi öneriliyor. Bence en ideal ekim zamanı daha yeni başlıyor, bu süre mart ayı sonuna kadar sürebilir. Nisan ayı içinde direk bahçeye de atılabilir.
Toprak bakımını yapmadığım halde, bir yıl öncesinde dökülen tohumlar yeniden yeşeriveriyor. Ben de bu fideleri dilediğim yerlere dikiyorum. Tuvalet kağıdının ortasından çıkan kağıt ruloyu ortasından ikiye kesip, ekili olan fideler içine gelecek şekilde koyduğumda bu fidelerin diğerlerine göre daha sağlıklı büyüdüklerini gördüm. Sanırım, karton rulonun oluşturduğu kuytuluktan hoşlanıyorlar. Tabi siz fideleri bahçeye dikmeyecekseniz bu uygulamaya gerek yok.
Bir de şu önerim olacak. Naylon örtü yerine tülbent türü bir örtü kullanın derim. Tülbent nemli olmalı. Sulamayı sisleme olarak yaparsanız daha iyi olur. Suyu ne çok ne az vermelisiniz. Küflenmenin oluşmaması için havalandırmanız çok iyi…
Sonucu merak ediyorum. Petunyalarınız bakalım önümüzdeki on beş gün içinde nasıl bir gelişme gösterecek ?…
Kolay gelsin…

zenfree 24-02-2008 20:11

1 Eklenti(ler)
Bu mesajdaki petunyalarımından sadece 2 kök tuttu. Kapalı balkondalar.

zenfree 24-02-2008 20:17

2 Eklenti(ler)
Bunları da geçen hafta ektim. Bir türlü homojen ekemiyorum. Küle ya da kuma karıştırmak gerekiyor heralde. Ya da başka önerisi olan var mı? Tuzluğa doldurup ekmeyi düşünüyorum. ;)

hassoman 24-02-2008 22:29

Gördüğüm kadarıyla oldukça başarılı ekmişsiniz...
Sanırım onları bir haftaya kalmaz başka bir saksıya alacaksınız?.. Zaten petunyaları en az iki defa şaşırtmak gerekiyor. Önce küçük bir saksıya (Örn: altı delik plastik su bardağına... Strafor olanlarını tercih edin) Biraz canlanınca da oradan dilediğiniz yere nakledersiniz, olur biter..

zenfree 24-02-2008 23:52

3 Eklenti(ler)
Sayın Hassoman önerileriniz için teşekkürler.
Biraz geçen yılı hatırlayalım. Tabi zararlılarla mücadeleyi değil de petunyaların güzelliklerini.;) Geçen yıl tohumdan yetiştirmemiştim fide olarak almıştım.

espri 25-02-2008 14:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 204515)
Siz sabırsızsınız espri :)
Baharın gelmesiyle beraber birden gelişimi hızlanacaktır.

sabrın sonu felaket oldu :(
tohumlarını çimlendirdiğim neredeyse tüm tohumlar (hercai menekşe, fare kulağı ve petunya) 2-3 cm olduktan sonra kendilerini toprağa atıp çürüdüler..
ne yapacağımı bilemedim..
şimdilik onlardan sonra diktiğim cherry domateslerim durumları iyi
hayırlısı diyorum amabu sene kendi yetiştirdiğim çiçek fideleriyle balkonumu süslemek istiyordum..
zannedersem olmayacak..

espri 25-02-2008 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 207671)
Gördüğüm kadarıyla oldukça başarılı ekmişsiniz...
Sanırım onları bir haftaya kalmaz başka bir saksıya alacaksınız?.. Zaten petunyaları en az iki defa şaşırtmak gerekiyor. Önce küçük bir saksıya (Örn: altı delik plastik su bardağına... Strafor olanlarını tercih edin) Biraz canlanınca da oradan dilediğiniz yere nakledersiniz, olur biter..

bu boydaki küçük kılcal fidecikleri nasıl başka yere nakledip şaşırtacaz..
açıklarsanız sevinizim..
zira bendekiler teker teker intihar ederek beni şaşırtmaya devam ediyor..

yukka 25-02-2008 18:48

Sn. Hassoman, verdiğiniz bilgilere teşekkürler. Kaseyi streç film kaplı, radyatörün üzerinde (altında bir kitap), loş bir ortamda tutuyorum. Kasenin dibine su veriyorum. Buharlaşan su, naylona birikip yağmur gibi yeni fidecikleri suluyor. Tülbente geçersem toprağı kurutma ihtimali olabilir. Bir süre sonra tülbente geçebilirim ...

abk 25-02-2008 19:32

Bauhausta da sarkan petunya tohumu bulamadım. Burada katmerli olanları var ama sarkan cins değil. Bulamayacağım galiba ben bu tohumları...:(

hassoman 25-02-2008 23:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 207697)
Sayın Hassoman....
Biraz geçen yılı hatırlayalım. Tabi zararlılarla mücadeleyi değil de petunyaların güzelliklerini.;) Geçen yıl tohumdan yetiştirmemiştim fide olarak almıştım.

Belleğiniz gerçekten güçlüymüş. Evet ya, ben de hatırladım. Bu nedenle kendiniz yetiştirmekten vazgeçmeyin. Onların güzellikleri fidelerde yok!.. (Kuzguna yavrusu güzel görünürmüş ya:D)

hassoman 25-02-2008 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi espri (Mesaj 207857)
bu boydaki küçük kılcal fidecikleri nasıl başka yere nakledip şaşırtacaz..

Kusura bakmayın, bilgisayarımda bir kopukluk var. Üçüncü keredir yazdıklarım uçup gidiyor...
Küçük fideciklerden en güçlü olanlarını bir kürdan yardımıyla köküne zarar vermeden alıp önceden hazırladığınız yere dikin. Bu işlemi yaparken çok çok nazik olmalısınız. Diktikten sonra dibindeki toprağı örneğin bir kurşun kalemin tersiyle hafifce sıkıştırın... Sulama işini ben küçük bir pet şişenin kapağını yorgan iğnesiyle (elime dikkat ederek) süzgeç gibi deldim. Şişeyi hafifce sıkıştırınca bitkiye zarar vermeden sulayabiliyorum .Aklınızda bulunsun.

Bence petunya ekiminde aceleci davranmışsınız. Bern daha dün ektim. Buna rağmen erken olduğunu düşünmekteyim. Umarım fidecikleri kurtarırsınız.

Balıkcı 25-02-2008 23:58

Ben de bugün ektim, hem de dışarıda bir saksıya.
Ben cesur adamımdır:p. Cahil cesareti yani.:p

abk 26-02-2008 00:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BALIKCI (Mesaj 207984)

Saksınız İstanbul' da mı yoksa Barbaros'ta mı?

Balıkcı 26-02-2008 00:03

Barbaros'ta.

abk 26-02-2008 00:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BALIKCI (Mesaj 207987)
Barbaros'ta.

Hımm, o zaman siz de Barbaros'tasınız. Tohum ekme işini telefonla yapamayacağınıza göre.:p Aslında bahar gelmiş gibi hissediyorum son günlerde. Sanki hiç don olmazmış gibi geliyor.

hassoman 26-02-2008 00:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BALIKCI (Mesaj 207984)
Ben cesur adamımdır:p. Cahil cesareti yani.:p

Siz ektiğinize göre bu iş doğrudur üstat:D
Geri kalan tohumlarımı da yarın bahçeme serpeceğim. Bir cahil cesareti de benden olsun... İzinizdeyim:D

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025