agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Kasımpatı (Chrysanthemum) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/1660.htm)

sinem kamalı 24-05-2012 00:02

Merhaba,formda bakındım ama bulamadım.Belki de gözümden kaçtı bilemiyorum o yüzden sormak istedim.Benım de kasımpatım var balkonda.Uzun saksıya dikili.Rüzgar ve bol güneş alıyor.Görünüşü iyi gibi ama diplerde ölü yapraklar olabiliyor ve ben onları kesiyorum.Çiçek açmıyor hiç.Çiçek açması için ne yapmam lazım?Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

[IMG]http://e1205.hizliresim.com/x/s/6ln78.jpg[/IMG]

esk nisagül 30-05-2012 18:59

sy kamalı erkenci türleride var fakat geneli eylül ekim gibi açarlar
merak etmeyin açacaktır

kelebek çalısı 30-05-2012 20:56

1 Eklenti(ler)
Kasımpatı çiçeklerimden bir kaçının genel olarak durumu bu şekilde. Kış temizliği epey zorlu olmuştu, kurumuş ve karmakarışık olmuş dallar, dalların içini yuva kabul ederek içlerine bir güzel yerleşen salyangozlar derken, sorunsuz atlattılar bu dönemi.

acemifüsun 01-06-2012 16:49

1 Eklenti(ler)
Kasımpatılarım mevsimi şaşırdı, çoğu tomurcukta:) Hiç sarı rengi yoktu, bu nerden çıktı bilmiyorum?:) İlla açıcakmış, ben de canının istediğini yapsın dedim:)

Sûz-i Dilârâ 09-06-2012 12:51

2 Eklenti(ler)
İki büyük saksıya karışık diktiğim kasımpatılardan bir saksı çok güzel gelişirken diğerinde gelişimi yavaşladı. Bir ara yapraklara bir tırtıl dadanmış (ama minicik bir tırtıl, tırtıl bile denmez) ve kemirip duruyordu yaprakları. Arap sabunlu sularla siyah bitleri kontrol altına aldım ama bu tırtıllara pek etki etmiyor sanki. Ne yapabilirim bilen var mı?

Hakkı Şen 11-06-2012 07:50

Bana kalırsa derin bir budama yapabilirsiniz. Sonrasında kalan dalları tazyikli su ile iyice temizlerseniz hiç bir şey kalmaz. Nasıl olsa çiçeklenme dönemine oldukça uzun bir zaman var. Daha güçlü dallar ile bol çiçeklenir.

sinem kamalı 20-06-2012 17:32

İnşallah açarlar:)alttan yaprakları kurumaya başladı,birazda gri gri bir şeyler oluşmuş bazı yapraklarda onları budadım.Artık bekliyorum ne olacak diye.Cevabınız için çok teşekkür ederim syn NİSAGÜL:))

ayazkentli 12-07-2012 16:17

2 Eklenti(ler)
Füsun hanım, kasımpatılar bana da mevsimleri biraz karıştırdılar gibi geliyor. Mayıs-Haziran ve Temmuzun beşine kadar, geceleri nerede ise bahçede oturamadım soğuktan. Ancak ceketle oturabildim (bir kaç gece hariç).

Belki bu durum kasımpatılara da sonbahar hissi vermiş olabilir çünkü, benim kasımpatılar da çiçek açmaya başladı. Temmuzpatı oldular. :):)

Kasımpatıları, geçen yıl köyden bir komşudan aldığım çelikler ile ürettim.

2. fotoğrafta'ki beyaz çiçekli kasımpatı için, komşu bayan küçük kasımpatı türü olduğunu söyledi. Arada'ki sarı çiçek zinya.

Hakkı Şen 13-07-2012 17:47

Kasımpatılarda şimdi budama zamanı. Gözünüze hoş geldiğinden kıyamazsınız belki ama; çiçeklenme zamanı geldiğinde alt yapraklar dökülüp kuru dallarda çiçekler iyi görüntü vermeyecektir. Acımayıp derin bir budama yapın derim ben. Kasım ayında çok daha gür dallar ve yeşil yapraklı dallar üzerinde çiçekleri çok daha güzel olacak..

kartal124 13-07-2012 20:40

Evet benim kasımpatılarda tomurcuk doldu.Geçen sene kasımda bu kadar tomurcuklanmamıştı.
Şimdi bunları budayalam mı?

sarigoz 13-07-2012 21:48

Arkadaslar,benim kasimpatlar da mevsim disi ,maalesef tomrucuklasti.Gecen yil Kasimpatlarim tam ciceklenmisti ve birden kar bastirinca,cok nahos bir goruntu olustu.Kis sonrasi sanki ilkbahar gelmedi ve dogrudan yaza girdik izlenimi dogurdu nedense.Ben Balkanlik,Kuzey-Orta bir bolgedeyim,ki artik Guneyde olan arkadaslarin Kasimpatlari ne halde,dusunemiyorum.Bulundugum bolgede kis cok sert ve karli gecer.
Budama yapmalimiyim..Gecen yil gibi cicekler uzerine ,daha guzel ciceklerini gormeden,karlar duserse...Kasimpatlari goremeyebilirim kaygisini tasiyorum nedense..:(:(:(:(:(

kelebek çalısı 14-07-2012 00:55

Bence kasım ayında krizantemlerinin üzerinde küçük tomurcuklar ve açtıkları zaman yozlaşmış çiçekler görmek istemeyenler budayabilir. Eğer ben hem şimdi çiçeklenme, hem de kasım ayında çiçeklenmelerini görmek istiyorum diyenler varsa, iki çiçeklenmede de vasat çiçekler görebilirler. Kendilerini bu duruma hazırlasınlar.

Benim krizantemler de her sene iki kere açarlar, eğer budamazsam. Bu durumda söylediğim gibi iki kez açan çiçekler fazla kaliteli olmuyor.

YeniGine 14-07-2012 01:22

Kasımpatı görünce, hiçbir yorumu okumadan sorayım dedim... Bir kasımpatımda şu an tomurcuklanma ve az az da olsaa açıyor. Anlamadım ki neden bu mevsimde tomurcuklandı? Görünce açıkçası üzüldüm..

kelebek çalısı 14-07-2012 01:28

Senede iki kere çiçekleniyor, demek ki çiçeklenme için ihtiyaç duyduğu herşeyi bu süre içerisinde iki kez elde edebiliyor. Yaz aylarında çiçeklenme yapıp bizler de solan çiçeklerin akabinde yeniden budama yaptığımızda kasım ayına ikinci çiçeklerini yetiştirebiliyor. Fakat çok kaliteli olmamakta bu çiçeklenmeler çünkü yaz çiçeklenmesi, bitkinin kuvvetinin çoğunu alıyor diye düşünmekteyim.

YeniGine 14-07-2012 01:32

kelebek çalısı merhabaa; 4-5 kasımpatım birisi tomurcuk ve nerede ise açmak üzere, diğerleri de sanki kasım ayı büyüdükçe büyüdü nerede ise tomurcuklanacaklar. Ne yapmak gerek bu durumda??

kelebek çalısı 14-07-2012 01:38

Merhaba YeniGine,

dilerseniz derin budayabilirsiniz, Ya da 4-5 kasımpatından tomurcuklu olan birinin çiçeklenmesini ve kasım ayındaki ikinci çiçeklenme halini de gözlemleme amaçlı izlemek için ve yılda iki kez açtığındaki çiçek kalitelerini karşılaştırma açısından görmek için bırakabilirsiniz.

Sizin tercihinize kalmış.

Ben budamadım, bırakıyorum çiçeklensinler.

YeniGine 14-07-2012 02:03

Tamam siz budamamışsınız; ben de budamayayım... Peki diğer kasımpatlar büyüdü de büyüdü onlar da kalsın mı öyle?

kelebek çalısı 14-07-2012 02:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 998103)
Tamam siz budamamışsınız; ben de budamayayım... Peki diğer kasımpatlar büyüdü de büyüdü onlar da kalsın mı öyle?

Sizin bitkilerinizin durumunu görmediğim için kendi bahçemdekilerle kıyaslayamıyorum. Saksıda mı? Bahçede mi yaşıyorlar? Fotoğraflarını eklemeniz mümkün mü acaba?

Tamamen sizin keyfinize, zevkinize kalmış bir durum aslında. Budarsanız kasım ayı için enerjilerini muhafaza ederler ve tomurcuklanmalarını yılda iki kez açmaya göre daha kaliteli yapabilirler diye düşünüyorum. Ben budamadım ama en iyisi yarın buraya fotoğraflarını ekleyeyim siz kendiniz karar verin. Benim bahçedekilerle kıyas yaparsınız en azından.

Sıcaklardan etkilenecektir tabi bu mevsimde açan çiçekler, çabuk soluşacaklardır.

YeniGine 14-07-2012 02:15

kelebek çok teşekkür ediyorum. Siz budamamış iseniz ben de budamayayım zira size güvenim sonsuz. Teşekkürler. Evet yarın sizin fotoğrafları göreyim. Ben avatar kullanmayı da bilmiyor idim sağolsun SUDENUR sayesinde onu öğrendim. Şimdi kaldıı sitede fotoğraf kullanmayı öğrenmek. kelebek çok sağolun sizden edindiğim bilgiler, (Sanki bana yardımcı oluyorsunuz gibi algılıyorum) benim için avantaj... Tekrar teşekkür ediyorum. Peki ben sizi arkadaş listesine eklesem daha bir faydanız olur mu bana?

kelebek çalısı 14-07-2012 02:22

Zaten forumda amacımız bildiğimiz doğruları, yanlışları paylaşmak değil mi. Elimden ne gelirse paylaşırım fakat üzücü bir sonuca da sebep olmaktan çekinirim çok.

Bir de her bitkiyi bulunduğu yerin, yaşam alanının ve ihtiyaçlarının doğrultusunda değerlendirerek ona göre muamele etmek gerekir diye düşünüyorum. O sebepten de son kararı siz verebilirsiniz :)

Ben teşekkür ederim, birbirimize güvenimizin esası, bulunduğumuz ortamın ağaçlar net olmasının eseridir sanırım :)

YeniGine 14-07-2012 02:32

kelebek çook teşekkür ediyorum, iyi ki varsın diyorum. Ayrıca arkadaş liste davetin için de çoook ama çook teşekkür ettim... Başarabildim mi acabaa??

kelebek çalısı 15-07-2012 01:08

4 Eklenti(ler)
YeniGine merhaba,

bugün kasımpatlarının genel durumunu inceledim ve fotoğrafladım. Kırmızı açan krizantemler her zaman olduğu gibi daha uzun boylanma yaparken, sarı açanlar daha kısa kalmıştı. Fakat tomurcuk oluşturduğunu düşündüğüm tepe kısımlarını yakından incelediğimde tomurcuk oluşumu olmadığını farkettim.

Eklenti 318271

Eklenti 318268

Budamaya karar vererek makası elime aldım ve yarı yarıya bir budama gerçekleştirdim. Çok daha derin budamak istemedim.

Budarken yaprak patladığını gördüğüm noktanın hemen üst kısmından almaya özen gösterdim.

Eklenti 318270

Eklenti 318269

Bu şekilde hepsine budama uyguladım bitki hem daha çok hava alabilecek bu şekilde hem de kasım ayında daha iri çiçeklenme yapacak diye umuyorum.

YeniGine 15-07-2012 01:16

Sevgili kelebek çalısı; evet izlerken "Ooo bu kadar güzel izah edilir" dedim kendi kendime; çook teşekkür ediyorum....
Ellerinize, emeğinize sağlık...

Sûz-i Dilârâ 15-07-2012 14:59

Kasımpatılarda bu aylarda (temmuz-ağustos) oluşan tomurcukların koparılması gerekiyor. Bu oluşan tomurcuklar kör tomurcukmuş ve bitkinin gücünü tüketirmiş. Geçenlerde saksıdaki kasımpatılarımdan birinde böyle kör tomurcuk oluşumu vardı. Çimdikleme denilen yöntemle elimle koparıp attım.

YeniGine 15-07-2012 23:21

Sûz-i Dilârâ evet ben de bugün cimdikleye cimdikleye koparttım hepsini... Maşallah ne kadar da çok tomurcuk vardı üzerinde. Olması gereken zamanda da bu kadar çok olur inşallah. Teşekkürler.

güldeste- 14-08-2012 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 998640)
Sûz-i Dilârâ evet ben de bugün cimdikleye cimdikleye koparttım hepsini... Maşallah ne kadar da çok tomurcuk vardı üzerinde. Olması gereken zamanda da bu kadar çok olur inşallah. Teşekkürler.

:)İyi günler yeni Gine; Konuya girip de sizin mesajınızı okur okumaz bahçeye indim üç ayrı saksıda,bahçenin değişik köşelerindeki ağaçların gölgesinde yaşamaya çalışan kasımpatılarının üzerindeki tomurcukları ben de fark ettim ve tek tek çimdikleyerek attım üstelik üçünü de büyük bir saksıya diktim... inşallah bu yıl çiçekleri bol olur. Sizinkilerde muhteşem olur inşallah.

YeniGine 14-08-2012 15:56

Merhaba Güldeste; inşallah Kasım ayında bol çiçekli, sağlıklı kasımpatlarımız olur. Teşekkürler.

Sûz-i Dilârâ 31-08-2012 08:27

2 Eklenti(ler)
Sevgili kasımpatılarımın son durumları, tomurcuklar da ufak ufak kendini göstermeye başladı, ekim başı gibi açılmaya başlarlar. :)

hüsnüyusuf 02-09-2012 14:43

Kasımpatılarınız gayet sağlıklı gözüküyorlar. Sürekli balkondalar mı? Yaz kış balkonda iseler saksıda kışı atlatabilmeleri için nasıl koruyorsunuz, bakımını nasıl yapıyorsunuz merak ettim.
Çok soru sordum galiba:) Cevabınız için şimdiden teşekkürler..

Sûz-i Dilârâ 02-09-2012 17:05

Saksıda kasımpatıyı ilk defa bu yıl yetiştiriyorum. :) Şubat ayında geldiler, İstanbul'dan bir üyemizden. O günden beri saksıda ve balkonda duruyorlar. Bol gübreli, bahçe toprağı, torf karışımı kullandım. Baharda siyah yaprak bitleri tekrarladı (geldiklerinde de bitlilerdi :D, hafif tazyikli suyun altında yıkayıp saksılara aldım), arap sabunlu suyla ilaçladım birkaç kere, bir daha bitlenmedi. Temmuz ortasına kadar stoklarımdaki yağmur suyuyla sonrasında da kaynak suyuyla her gün suladım. Kaynak sularının kireç oranı nedir bilmiyorum ama şişelerle getirdikten sonra en az bir gece bekledikleri için kireçleri çökeliyordur. Haftada bir kompost gübre şerbeti verdim, iki kere de npk 20. Temmuz ortasında kör tomurcuk temizleme işlemi yaptım.

Kışın nasıl olacak, saksıda kışı atlatabilecekler mi bu yıl bekleyip birlikte göreceğiz. :)

Rana+miraç 16-09-2012 12:50

1 Eklenti(ler)
Merhaba.. Geçen sene aldığım çok güzel çiçekler açtıktan sonra,böceklenen ve bir türlü böcekleri yokedemediğim için kökünden budadığım bir saksı kasımpatım var. Saksıyı karantinaya alıp arada bir sulamış ve ümidi kesmiştim.Aradan haftalar geçti.

Sevgili suzi dilaranın bir mesajını dikkate alıp yeniden yeşerebildiklerini okuyunca saksımı kontrol etmiştim ve minicik yaprakları gördüm. Çok sevinip saksıyı değiştirmiş yeni toprağıyla büyümesini izlemeye başlamıştım..

Son halini suzi dilara 'ya tekrar teşekkürlerimle göstermek istiyorum

Eriklibahçe 25-09-2012 12:11

kasımpatı

2 Eklenti(ler)
benimkilerde açmaya başladı;)
Eklenti 334251

Eklenti 334252

YeniGine 25-09-2012 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eriklibahçe (Mesaj 1023126)
Eklenti 334251

Eklenti 334252

Kasımpatlarınız çook güzel olmuşlar; darısı başımıza inşallah.

Sûz-i Dilârâ 26-09-2012 05:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eriklibahçe (Mesaj 1023126)
Eklenti 334251

Eklenti 334252

Bu ne zerafet, bayıldım. :)

Benimkiler sanırım ekimi bekliyorlar açmak için. Tepeleri tomurcuk dolu, açarsa gözümüz gönlümüz bayram edecek gibime geliyor.;)

selis 26-09-2012 06:27

1 Eklenti(ler)
Seradan aldığım kasımpatılar, üzeri tomurcuk doluyken buruşmaya başladılar.. Halbuki seradayken ne kadar canlıydılar..
Eklenti 334654

Eriklibahçe 26-09-2012 10:29

kasımpatı

Teşekkürler arkadaşlar beğendiğinize memnun oldum;)

sarı ve pembe renkleride var ama onlar henüz tomurcukta,aslında aynı zamanlarda

diktim ama bu neden erken açtı bilemiyorum.

Neyse nasıl olsa kasıma kadar açacaklar:D

Yine resimleri paylaşırım,sizinkileri de bekliyor olacağım kolay gelsin cümleten:)

TaşevliBahçe 26-09-2012 10:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1023579)
Bu ne zerafet, bayıldım. :)

Aynı düşünceler içindeyim elinize sağlık Sn. Eriklibahçe ....;)

YeniGine 18-10-2012 23:47

1 Eklenti(ler)
Kasımpatlarım açtılar.

Eklenti 339596

YeniGine 19-10-2012 00:08

1 Eklenti(ler)
Eklenti 339599

YeniGine 19-10-2012 00:23

1 Eklenti(ler)
Bu kasımpatım da temmuz ayında tomurcuklanıp, çimdikleyerek tomurcuklarını yok ettiğim kasımpatım.

Eklenti 339601

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025