agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Tütün Çiçeği (Nicotiana) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/15718.htm)

uzman16 22-05-2009 16:18

Tütün Çiçeği (Nicotiana)

3 Eklenti(ler)

Tütün Çiçeği

Adıyla tezat oluşturan güzel kokusu ile yaz akşamları bahçenizi- balkonunuzu şenlendirir. Pek çok farklı rengi vardır. Yıldız şeklinde çiçeklidir. Yaprakları yenmemelidir. Yetiştirilmesi kolay, geniş alanlar için uygundur. Sevgili Cemo'nun yolladığı petunya tohumu gibi küçücük olan tohumlarını 8 Mayıs tarihinde ekmiştim. Çimlenen pek çok tohum 15 günden fazladır sağlıklı gelişim gösteriyorlar.
--------------------------------------------
Bilgi:

Patlıcangiller familyasındandır. Anayurdu Brezilya olup bitkiye bilimsel adı, yakın akrabası olan tütünü ilk kez 1560 yılında Fransa’ya tanıtan Fransa’nın Portekiz büyükelçisi Jean Nicot’un adından esinlenilerek verilmiştir. 30-45 cm. kadar boylanabilen, biryıllık dayanıklı otsu bitki olan tütünçiçeğinin uzun, geniş, tüylü ve biraz yapışkan yaprakları aynen tütün bitkisinin yapraklarının minikleri gibidir. Ama, bunlar tütün gibi içilmezler. Bitkinin yaprakları toprağın üzerinde yoğun bir küme meydana getirir ve kümenin arasından çiçek başağı uzar. Başağı oluşturan ve sıcak yaz günleri boyunca açık kalan çiçekler, 5 cm. genişlikte beş köşeli yıldıza benzer bir ağızla sonlanan uzun borumsu biçimli ve keskin ama hoş kokuludur.

Çiçekler şarabi, lavanta mavisi, maun, kızıl, pembe, sarı ve beyaz renklerde olur. Tütünçiçeği bitkisi özellikle evlerin kuzey yönündeki çiçek tarhları ve bordürlerde yetiştirilir. Evlerin içine konulan çiçek potpurilerine, hoş kokusu nedeniyle katılır. Gene aynı nedenle kesme çiçek olarak da makbul bitkilerden sayılır.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Tütünçiçeği bitkisi, güneşli ya da yarıgölge ortamlarda ve herhangi bir tipteki bir bahçe toprağında iyi gelişir. Üretimi tohumlarıyla yapılır. Minik tohumları soğuğa karşı pek duyarlıdır. Bu nedenle ilkbahar başında kapalı mekanlardaki sıcak yastıklara serpilir. Işığa gereksindikleri için üzerleri örtülmez. Burada 23 hafta içinde çimlenen bitkinin gelişen fideleri ilkbaharda havalar ve toprak ısındığında bahçedeki yerlerine 25-30′ar cm. aralıklarla şaşırtılarak dikilir. Çok sıcak yerlerde, bitki bir yıldan daha uzun ömürlü olabilir.

Kaynak

MeyveliTepe 22-05-2009 16:27

Tütün çiçeklerimin bir bölümü Ocak sonuna kadar çiçekli kalmışlardı. Bu bahar pek çoğu eski köklerinden sürgün verip tekrar açtılar. Oysa bulundukları yere 30cm kar yağmış, günlerce kalkmamış, haftalarca da don olmuştu.

denizakvaryumu 22-05-2009 16:31

Kokusu denildiği kadar yoğun mu?

MeyveliTepe 22-05-2009 16:36

Akşamüstü hava kararmaya yakın yoğun bir koku bırakıyor. Fazla esintili olmayan havada her tarafı hoş bir koku kaplıyor.

uzman16 22-05-2009 22:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 428037)
Tütün çiçeklerimin bir bölümü Ocak sonuna kadar çiçekli kalmışlardı. Bu bahar pek çoğu eski köklerinden sürgün verip tekrar açtılar. Oysa bulundukları yere 30cm kar yağmış, günlerce kalkmamış, haftalarca da don olmuştu.

Ocak sonuna kadar çiçekli kalabiliyorsa harika. Balkonumuz hem çiçek hem de kokuya sahip olacak uzun süre. Sevindim. Çiçeklenme süresi ne kadar biliyor musunuz? Bu yaz çiçek açıp açmayacağını öğrenmek isterim.

MeyveliTepe 22-05-2009 22:51

Haziranda açarlar.

uzman16 17-06-2009 09:17

1 Eklenti(ler)
Tütün çiçeklerimin son durumu.

Yaprakların görüntüsü aynı petunyaya benziyor. Umarım karışıklık olmamıştır. :eek:

Meyveli Tepe umarım okur ve bilgilendirir.

Eklenti 87365

MeyveliTepe 17-06-2009 10:40

Sn.Uzman16, evet bunlar nicotiana. Tohumların ekimi biraz geç kalmış galiba. Fideleri bahçeye nakledebilirsiniz.

uzman16 17-06-2009 10:48

Teşekkür ederim içimi rahatlattınız. Bahçem yok ama derin saksılara aktarayım hemen.

Güneş ihtiyacı ile ilgili gözleminiz var mı? Rüzgar ve bol güneşli bir yer uygun olur mu?

MeyveliTepe 17-06-2009 11:06

Güneşli yerde daha iyi gelişir ve çabuk çiçek açar. Rüzgardan olumsuz etkilendiğini görmedim.

uzman16 01-07-2009 21:56

1 Eklenti(ler)
Bu sabah bana sürpriz yapan bir tomurcuk ile karşılaştım.

8 Mayıs tarihinde toprakla buluşturduğum tohumlar çok yakında çiçek verecekler. Boy çok kısa, 5-6 cm kadar. Saksıda öğlene kadar güneş alan bir yerde. Kokusunu çok merak ediyorum. :confused:

callypso 02-07-2009 08:16

benim teyzemde çok vardı "tütün" çiçeklerden, kokusu çoooook güzeldir, ama okadar çok petunyaya benziyor ki,acaba aynı türden mi ? filizleri, yaprakları,kokusu,hatta yaprak ve çiçek şekli bile ...

uzman16 05-07-2009 14:44

2 Eklenti(ler)
Dün açan çiçekleri görünce acaba petunya mı diye düşünmekten kendimi alamadım! Yapraklar, çiçekler, incelik aynı. Kokusunu henüz bilmiyorum.

Çiçeklerin içi damarlı bir görüntüde. Sanırım büyüdükçe gövde petunyaya göre daha kuvvetli olacak. (Bulduğum fotoğraflara bakarak kuvvetli olacağı yorumunu yapıyorum.)

Dün açan iki çiçeğim :)

Eklenti 90880

Eklenti 90881

tolgahann 05-07-2009 15:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 456670)
Dün açan çiçekleri görünce acaba petunya mı diye düşünmekten kendimi alamadım! Yapraklar, çiçekler, incelik aynı. Kokusunu henüz bilmiyorum.

Çiçeklerin içi damarlı bir görüntüde. Sanırım büyüdükçe gövde petunyaya göre daha kuvvetli olacak. (Bulduğum fotoğraflara bakarak kuvvetli olacağı yorumunu yapıyorum.)

Dün açan iki çiçeğim :)

Eklenti 90880

Eklenti 90881

Sn uzman16 malesef çiçeğiniz petunya.Tohumları karıştırmış olabilirmisiniz.

uzman16 05-07-2009 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 428030)

Tütün Çiçeği

Sevgili Cemo'nun yolladığı petunya tohumu gibi küçücük olan tohumlarını 8 Mayıs tarihinde ekmiştim. Çimlenen pek çok tohum 15 günden fazladır sağlıklı gelişim gösteriyorlar.

Diye yazmıştım ilk mesajda. Eğer cemo karıştırdıysa bunlar petunya olabilir. Ama hem meyvelitepe hem de callypso bunların tütün çiçeği olduğunu belirtmişler. İçimde hep bir kuşku var, size katılıyorum bunlar petunya olabilir. :confused:

tolgahann 05-07-2009 22:00

2 Eklenti(ler)
Nicotinia çiçek açacak gelişkinliğe geldiği zaman, çiçek sapı oluşturuyor ve bir sap üzerinde en az 5 tane çiçek bulunuyor.Çiçeğiniz kesinlikle petunya. Bu arada petunyanın çiçeği nictiniaya göre daha büyüktür.Dikkatli bakarsanız yapraklar arasındaki farkı da göreceksiniz.Nicotinanınkiler daha geniş.

MeyveliTepe 05-07-2009 23:11

2 Eklenti(ler)
Eklenti 90942
Eklenti 90944

Sn.Uzman16'nın çiçekleri petunya gerçekten. Nicotiana diye petunya tohumu göndermiş olamam, çünkü geçen yıl bahçemde petunya yoktu :)

cemo 06-07-2009 12:05

Sn Meyvelitepe, sizin bana yolladığınız tohumlardan bir kısmını arkadaşımıza ben göndermiştim. Sizin o güzel zarfınızı merak ettiği için, zarfta kalanı olduğu gibi yollamıştım. Benimkiler tütün çiçeği olarak açtılar, bir karışıklık olmuş anladığım.
Sevgili uzman16 ile durumu anlamaya çalışıyoruz:)

uzman16 06-07-2009 13:11

Cemo bana meyvelitepe'nin yoladığı paketi yollamıştı. Değişik bir pakette gelen tohumların bir kısmını ekmiştim.
Eh cemo'nunkiler tütün çiçeği olarak çıktığına göre karışıklık kesin bende olmuştur. :D
Bugün o pakette çok az kalan tohumları ekip gelişimini tekrar sizlerle paylaşacağım. Ama yine petunya çıkarsa cemo bana tütün çiçeği fidesi yollayacak. :dilli:
Hadi bakalım, yeni bekleme süreci başlıyor...:rolleyes:

feriha 12-07-2009 11:48

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim Sn Meyvelitepe nin tohumlarıyla yetiştirmeye çalıştığım nicotianalarım.. Tomurcuktalar umarım kısa sürede çiçeklerini gösterirler.;)
Eklenti 92273

uzman16 15-07-2009 23:01

Sevgili Cemo,
Senin yolladığın paketteki azıcık olan tohumları bugün ektim.
Bekleme süreci tekrar başlıyor. :confused:

uzman16 04-08-2009 20:52

1 Eklenti(ler)
Evet ikinci denememi paylaşıyorum.

Yine petunyaya benziyorlar sanki.

Cemocum bakalım bunlar nasıl olacak!:D

uzman16 22-08-2009 21:23

1 Eklenti(ler)
Cemocuğum,
Havalar soğumaya başladığından herhalde pek keyifleri yerinde değil.
Ama bunlar tütün çiçeği sanırım. Yaprakların boyları daha uzun.
Yani önceki ektiklerim gibi değil, daha farklıkar.
Bu da demektir ki geçen defaki karışıklık benden kaynaklandı. :o:o

Eklenti 99194

uzman16 02-09-2009 23:24

1 Eklenti(ler)
Bu da son durum. Yapraklar daha uzun.

maki01 02-09-2009 23:53

Hani benim beyaz maviş saksılarında çıkan yabancı bitki acaba nicotina mı diye düşünmedim dersem yalan olur :) .Miniş miniş beyaz çiçekler verdi.
Sevgili uzman16 öyle bir karışıklık olamaz değil mi :)

uzman16 03-09-2009 13:05

Makiciğim,

Satan kişi amatörce üretim yapıyordu. Beyaz mavişleri saksısıyla aldığım için herhangi karışıklık olduysa da bilemem. Ama onda da tütün çiçeği yoktu. Fotoğrafını eklersen ne olabileceği hakkında daha net konuşuruz.

Beyaz minişlerin fotoğrafını lütfen hemen ekle. Çok merak ettim.

maki01 03-09-2009 14:34

1 Eklenti(ler)
Sevgili uzman 16,
Başlık çok uygun olmayacak ama, otu bile zor kopardığım için mavişlerin saksısından çıkan ayrı saksılara aldığım beyaz miniş bu. Kır çiçeği olmalı :)

Eklenti 100932

uzman16 06-09-2009 20:47

Güle güle büyüt sevgili maki01. :)

Herkes tohumunu topladı ben hala tütün çiçeği yetiştirmeye çalışıyorum. :rolleyes:

uzman16 18-09-2009 20:21

1 Eklenti(ler)
Az önce fotoğrafladım. Cemocuğum senin için. :p

Boyu bir karış. Sağlıklı olarak büyüyor. Yapraklar iyice büyüdü ama tomurcuk emaresi yok.

ayazkentli 09-12-2009 12:33

Sevgili uzman16, merhaba.

İlk mesajınız'da çimlenme süresini 23 hafta yazmışsınız. Herhalde 2-3 hafta olsa gerek.

Gerçekten çok hoş kokulu bir çiçek. Ben başka birinden, kök kısmından kopartıp ev'e ekmiştim. Yaklaşık 20 gündür çiçeği ile beraber duruyor. Sanırım soğuklar başladığın'da ölecek.

Size şöyle bir sorum olacak. Önümüzde'ki ilkbahar, kendiliğin'den bu ektiğim bu kök'ten tekrar ürer'mi? yoksa tekrar tohum ekmem'mi gerekiyor? saygılar.

günebakan 09-12-2009 17:22

Sevgili Uzman16, benim 2 tanecik tütün çiçeğimde seninki gibi sadece yapraklı olarak duruyorlar eğer kışı çıkarırsa çiçeğini belki görürüz:)

cemo 09-12-2009 17:31

Sn MeyveliTepe, kışın dışarıda donmadığından bahsetmişti yanılmıyorsam.

Bloğuna bir bak istersen, günebakan.

günebakan 09-12-2009 18:25

Yok Cemo'cuğum zaten kapalı balkonda ama yine de meyvelitepe nin bloğuna bir bakayım:)

uzman16 10-12-2009 10:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 543438)
Sevgili uzman16, merhaba.

İlk mesajınız'da çimlenme süresini 23 hafta yazmışsınız. Herhalde 2-3 hafta olsa gerek.

Gerçekten çok hoş kokulu bir çiçek. Ben başka birinden, kök kısmından kopartıp ev'e ekmiştim. Yaklaşık 20 gündür çiçeği ile beraber duruyor. Sanırım soğuklar başladığın'da ölecek.

Size şöyle bir sorum olacak. Önümüzde'ki ilkbahar, kendiliğin'den bu ektiğim bu kök'ten tekrar ürer'mi? yoksa tekrar tohum ekmem'mi gerekiyor? saygılar.

Merhaba,

O yazı bir kaynaktan alıntıydı. Dediğiniz doğru 2-3 hafta olmalı.;)

Benimkiler çiçek açmadılar ama ölmediler de. Balkonda kışı geçirecekler. Zaten pek de büyümediler. Kışı geçirirlerse baharda toparlar diye düşünüyorum. Yok kışı geçiremezlerse tohumdan tekrar üretirsiniz.

Benimkiler yaşamazsa Cemo sayesinde yeniden sahip olacağım.:p

Sevgili Günebakan, İzmir'in iklimi nedeniyle yaşatma imkanın benden daha çok.

MeyveliTepe 10-12-2009 10:52

Benim gördüğüm eksi 2-3'e kadar dayanıyorlar ve toprak üstündeki dalları kurusa bile baharda yeni sürgünler verip büyüyor.

Özellikle bu aylarda olabildiğince güneş ve ışık alan yerde tutmaya gayret ediniz. Benimkilerin bir çoğu Ocak sonuna kadar çiçekli kalmıştı (bahçede). Şubatta bir kısmı dondu ve tamamen öldü. Bir kısmı ise baharda sürgün verdi.

Saksıda olanların saksılarının donmasını engellerseniz yaşamaya devam ederler.

Erken baharda tohumdan çimlendirilerek güneşli bir yere dikilenler yaz boyunca çiçek açmada daha iyi oluyor.

zooteknist 11-12-2009 20:06

Bazen bitkilerinde çiçek açabilmeleri zaman alabiliyor.

ayazkentli 28-12-2009 13:16

1 Eklenti(ler)
Tütün çiçeğimin kış'ın ölmesine gönlüm razı olmadı ve gözümü karartıp söktüm (kök'lü bölümün yarısı toprağın altında kaldı ama bundaki kök'lerde yeter diye düşündüm) ve minik çaydanlığıma ektim. 1 hafta kadar buruşuk buruşuk durdu.Ben tüm ümidimi kesmiştim ama, c.tesi sabah baktığımda canlanmış, eski diriliğine kavuşmuştu. Fotoğrafı dün çektim. Kış'ı evin içinde geçirecek.

imgelem 09-01-2010 08:24

Buradan ve Meyvelitepenin bloğunda okuduklarımdan sonra tüm yapımarketlerde tohumunu aradım ama bulamadım.Nereden alınabileceğini bilen arkadaşım var mı acaba?
Çünkü evimin kuzey cephesi için sorunsuz yetişebilecek çiçeklere ihtiyacım var ve okuduğum kadarıyla nicotinia da onlardan biri.

ayazkentli 18-02-2010 17:48

Sn. imgelem,

Yapı marketlere genellikle, mart ayı gibi çeşitli tohumlar geliyor, gerçi tütün çiçeği tohumunu bende hiç farketmedim geçen yıl. Kış aylarında zaten pek tohum bulundumuyorlar. Ayrıca Bergama ve Ayvalık gibi ilçelerde'ki marketlerin en büyüğü bile, ancak büyük bir bakkal dükkanı kadar olduğundan, çok fazla çeşit getirmiyorlar.

Belki forumda'ki arkadaşlarda tohumu olan ve paylaşmak isteyen vardır. Eğer bulamayacak olursanız, ben bu bahar fideler çıktıklarında, arkadaşımdan daha fazla fide alır, size kargo ile yollarım.

ayazkentli 22-04-2010 18:40

1 Eklenti(ler)
Tütün çiçeğim bugün süpriz yaptı ve ilk çiçeklerini verdi. Geçen yıl bahçeye düşen tohumlardan, bir tanesi çimlenmeyi başarmış. 1.5 ay önce, çimlenip, büyümeye başlamıştı.

Ben ise, yukarıda'ki mesajda eklediğim fotoğrafta'ki, küçük çaydanlıkta korumaya aldığım tütün çiçeğimi kurutmayı başardım!!!!.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025