![]() |
kapalı ama aydıunlık bir yerdeler...yeşermelerini bekliyorum..elle alınabilecek duruma geldiklerinde dışarı ekecem...ama sanırım geç yeşeren bir bitki..onlardan çok daha sonra ektiğim hatmi hatta selluka bile yeşerirken delphiniumlar hala çıkmadı..2 saksıya ekmiştim bugün birni daha sıcak bir ortama getirdm...inşallah çıkarlar..
|
1 Eklenti(ler)
Pek çok tohum ektim, yetiştirmeyi çok istediğim bir çiçek. Bu sene çiçek verir mi bilmem ama Cemo bana fide yolladı. En azından onlar açarsa mutlu olacağım. Buket Aknar da birkaç tane vermişti. Ben şöyle dolu dolu olsunlar istiyorum. 30-40 tane tohum ektim.
Eklenti 134965 |
Hiç merak etmeyin içinde bulunduğu saksıyı dolduracaktır.
Yere dikme imkanınız varsa yerde daha gür oluyor. |
Bu sene balkonda duran boş saksılarımda kendiliğinden birkaç bitki peyda oldu ve ben de dokunmaya kıyamadım. Çok da iyi yapmışım. Bunlardan birinin ( geçen sene çilek fidemin olduğu kapta) yaprakları belirginleştikçe çok hoşuma gitti ve papatyaya benzettim. Bugün çiçek goncaları belirdi eflatun renkte ve heyecanlanıp, Forumdaki; '' bu çiçeğin adı nedir'' bölümüne baktığımda ne göreyim, son mesajda bir arkadaş daha bu çiçeğin açmış halini fotolayıp sormuş. Cevap olarak ' hezeran çiçeği'' yazılmış. Google da aratınca da latincesini gördüm ve sitede delphinium ismiyle aratınca da bu başlığı buldum. Açmış halini de görünce iyice sevindim. Meğer şansıma ne kadar güzel bir çiçek gelip göç etmiş saksıma. Keşke daha fazla sayıda yerleşselermiş. Şu an 1 buçuk kiloluk bir yoğurt kabında duruyor. Bu kapta ne kadar gelişebilir acaba? Şu an tek bir dal halinde. Yanlardan sürgünle çoğalır mı acaba ve daha büyük bir kaba alsam olduğu gibi ve toprak eklesem incitir miyim? Aslında saksı değişimi yaptım sayılır dün. Acil saksı lazım olunca ve nasılsa yabani ot bişey olmaz diye düşünüp kalıp halinde çıkarıp, bahsettiğim bu yoğurt kabına almıştım. Ne yapmalıyım?
Tohumları da yaz sonuna doğru alıcağım anladığım kadarıyla. Not: Google' da aratınca bu bitkiyle ilgili aşağıdaki bilgileri buldum. Bit otu da deniliyormuş ve zehirliymiş epey. Dikkatli olun arkadaşlar. Bit Otu (Delphinium staphisagria): Bir metreye kadar uzayabilen, mor renkte çiçekler açan, iki yıllık, otsu bir bitkidir. Hazeran ya da Hezaren olarak da bilinir. İçerisinde çeşitli alkaloitler, sabit ve uçucu bir yağ bulunur. Bit Otunun Faydaları ve Etkileri: Bit, pire, kene gibi zararlıları öldürmekte etkilidir. Romatizma ağrılarını hafifletir. Bit Otu Nasıl Kullanılır? Meyve tohumları toz haline getirildikten sonra merhem olarak ya da kaynatılarak kullanılır. Oldukça zehirli bir bitki olduğu için dahili ve harici olarak kullanımı artık tercih edilmemektedir. Hazeran (Bit otu), yerine başka şifalı bitkiler kullanılmaktadır. |
1 Eklenti(ler)
Delfinyumların dereotu yaprağına benzeyen yaprakları olanlar tek yıllık ve daha bodur, daha gösterişsiz çiçek açarlar ama yazışmalarda da zaten belirtildiği gibi çok arsızdırlar, doğal olarak ta hemen hemen Türkiyenin her bölgesinde yetişmektedirler.
Esas gösterişli olanlar yetiştirmesi biraz daha zor olan ve birkaçyllık olan delfinyumlardır.Bunların yaprakları daha farklı ve kalın kesitli olur.Bu türün de doğal olarak yetişenini İzmir Bayındırda bir yerde görmüştüm (gördüğüm yer her ne kadar çiçekçilere çok uzak olsa da tabi Bayındır çiçekçi bölgesi belki kazara tohumu dökülerek yetişmiş olabilir de). Bu türün yetiştirmesi biraz daha zor, kökleri serin kalması ve drenajlı ama nemli toprak sever.Tohumlarını genellikle bulmak tek yıllıklara göre daha zor çok nadir geliyor yapımarketler ama satış sitelerinde mevcut.Tohumları birbirinden ayırmak için de paket üzerindeki yaprak resmine özellikle dikkat etmek gerekir. kendim yetiştirmiş olduğum bir Çok yıllık delfinyum resmi Eklenti 145521 |
1 Eklenti(ler)
Tohumunu ektiğimi unutup sonra bu çiçeğin adı ne diye aradığım çok yıllık delfinyum bu aralar güzel çiçeklerini açmakta.. Yapraklarını hazeran çiçeğine benzetemediğimden teşhis koymak zor olmuştu.Tohumunu Karınca70 den aldığımı hatırladım. Hemen çimlenmemiş olmalı ki unutmuşum..
Eklenti 145546 |
Bu türün de tohumunu diğeri gibi sonbaharda mı ekmeli?
|
1 Eklenti(ler)
Sümüklüböceklerden tek sağ kalan bu diye gözünün içine bakıyordum ama hazerandan çok çörekotuna benzemeye başladı, sanırım bu sene bu çiçeğe hasret geçecek:(
Eklenti 145621 |
Sevgili Kiraz, hazeranların içine çörekotu karışmış olmalı, onlar da çok güzel açıyorlar.
Üzülmeyin bu sene bende de az hazeran, Son baharda çimlenenler bahçe kazılınca kayboldular :( |
Sırf yaprağının güzelliği için bile yetiştiririm ben. Zaten dediğim gibi, hüdayinabit, boş saksımda beliren bitkiyi yaprakları hoşuma gittiği için dokunmamıştım.
Deneyimli arkadaşlardan, ilk mesajımdaki konularda öneri rica ediyorum. Benim hazeranım da ölmesin nolur:( |
2 Eklenti(ler)
Bunlar da benim hazeranlarım. Nisan başında ektiğim, şu an 10-15 cm. boylanan yaklaşık 30 kök hazerandan birinde tomurcuk oluşumu başladı. Plastik bardaklara tohumları tek tek ekmiştim. Yakında bahçeye geçireceğim. 2 ayda tomurcuklanınca çok sevindim. :p
Eklenti 146082 Ne renk açacaklar merak ediyorum. Tohumların birazını Cemo yollamıştı, bir kısmını internetten almıştım. Eklenti 146083 |
Sevgili Limon çok yıllık olan delphiniumların tohumlarını sonbaharda ekmenize gerek yok. İlkbaharda ekerseniz yaz sonuna doğru (Temmuz sonu ya da Ağustosda) çiçek açıyor. Kışa dayanıklı bir bitki, benimkiler terasda ve saksıda olmalarına rağmen Ankara kışını geçirdiler ve şu anda o harika çiçeklerini açtılar. Çiçekleri geçtikten sonra ikinci bir parti açacaklarmı onu daha bilmiyorum. Bu sene gözleyip göreceğim. Çiçek açmasada yaprakları çok güzel ve gösterişli öyle de kalabilir.:p
|
Gerçekten çok güzelmiş yaprakları. Şakayık yapraklarına benzettim. Muhakkak yetiştirmeye çalışacağım. Teşekkür ederim.
|
Alıntı:
|
Balkon saksımda kendiliğinden çıkan hazeranım çok güzel çiçekler açtı fakat ömrü kısa oldu, döküldüler. Tohum keselerinin kurumasını bekledim. Bir süre sonra keseler kuruyup açılmaya başladılar ve simsiyah küçük tohumları topladım:D Açan üst kısmı kestim. Alt kısımda bir dal daha vardı o da uzadı ve çiçek açtı. Bunlar da uzun ömürlü olmadılar. Bugün ikinci tohum hasadımı yaptım. İlk hasatta birkaçını saksılara atmıştım ama bir kaç hafta geçtiği halde bir şey çıkmadı. Sonbaharda doğrudan bahçeye ve saksıya tohum ekicem mutlaka.
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 164264
Balkon saksısında kendiliğinden çıkan hazeranımın son demlerinden bir fotoğraf. Bir çok çiçeğin arasında, çiçekleri de yarı yarıya dökük olduğu için görmek biraz zor olabilir. Çiçeklerini neden bu kadar çabuk döktü acaba? |
Hazeranların doğal ömürleri bitmek üzere de ondan.
Hazeranların en güzel zamanı Mayıs Haziran ayları, çok iyi bakılırsa Ağustos ayına kadar kalabilirler. |
Alıntı:
|
Eylül, Ekim gibi tohumlarınızı ekin, nerede çıkmasını istiyorsanız oralara serpin, hazeranlae şaşırtılmaktan hoşlanmıyorlar.
İlk bahar gelmeden çimlenmeye başlayacaklardır, Baharda çiçekleriniz hazır olur. Madem hazeranları çok seviyorsunuz, size tavsiyem çok yıllık olanların tohumlarını bulun, çiçekler ve yapraklar çok daha gösterişliler. |
1 Eklenti(ler)
Benim de buralarda bahcelerde gördügüm delphinium cali formunda büyüyor ve cok görkemli duruyor.
|
Bu güzel fotoğraf hepimizin aklını alacak yine, teşekkürler sevgili Çiçeksever.
|
Ben tohumlari ektim bile...
|
Geçen sene aldığım tohumları ben de ektim, neredeyse on gün oldu ses seda yok, her gün nazik bir şekilde toprağını nemlendiriyorum.
|
Bana neden söylemediniz? ;) O zaman ben de tohumunu alıp ekeyim hemen. Lupini de eksem mi? Sevgili Çiçeksever, Lupinler şimdi ne haldeler? Çiçekleri olmasa da yaprakları canlı mı? Vereceğiniz bilgiye göre seneye ne yapacağıma karar vereceğim.
Bu Delfinyum fotoğrafı yeni mi? Yani bitki şimdi de çiçekte mi? |
1 Eklenti(ler)
Sevgili Limon delphiniumlarin cicekleri bitmek üzere ama yapraklari hala canli. Lupinlere gelince. Bir resim ekliyorum fikir verir diye hala cali formunu koruyor bu aya kadar iki parti ciceklendi. Gecen yillarda üc kez ciceklendigi de olmustu. Bu yil ciceklerini hemen budamadim tohum icin sözüm vardi belki o yüzden ücüncü ciceklenmeyi geciktirmis olabilirim. Büyük lupin tohumunuz yoksa göndereyim bu yil bol bol topladim. Düzenli budarsaniz lupin tüm yil yesil yaprakli kaliyor.
|
Çİçekleri geçince yapraklarının yeşil kalması çok güzel, Lupinin yaprakları da çok güzel bence. Yeri boşalmayacağından alternatif aramaya gerek kalmaz. Fotoğraf ve açıklamanız için çok teşekkür ederim. Tohumunu bolca ekmek istiyorum. Siz zahmet etmeyin oralardan, ben buradan alırım. Bulamazsam isterim. :)
|
Sevgili Limon, lupin ekimi için erken değil mi?
Ayrıca siz geçen yıl Son baharda ekmiştiniz, onlar gelişmediler mi? Çok yıllık hazeranları aslında Eylül Ekim gibi eksek daha iyi olurdu ama tohumları bulunca ben sabredemedim, inşallah ziyan etmem, zaten içinden 10-15 tohum çıkıyor tekrar bulabilirmiyim bilmiyorum. |
Alıntı:
Sevgili Limon ben bu yil tohum toplamak icin budamalarini aksattim tepeden düzenli budaninca cok güzel bombeli bir sekil aliyor. |
Adalet hanım, sonbaharda ektiğim tohumların hepsi çimlenmişti. Çok ta sevimli minik minik yaprakları vardı ama birden bastıran kar ve don hepsini öldürmüştü. Bu yıl daha erken eksem de kışa daha büyük girseler mi diyorum. Olmazsa baharda yeniden ekerim.
Çok yıllık Delfinyumun sn.Oceanheart "her mevsim çimlendiğini gözlemledim" yazmıştı. Denemekte fayda var. |
Ben lupinleri kışa dayanıklı sanıyordum, İlk baharda yetiştirdiğim on kadar fidem var, aslında daha çoktu ama gerisini göremiyorum, sanırım kayboldular.
Bu fideler kışı geçiremezse baharda tekrar ekmem gerekecek, ve ya şimdiden ekmek lazım. |
Alıntı:
|
Hazeranı ilk Adalet Hanım'ın bahçesinde görmüştüm. Çok güzel bir bitki. Tohum edinebilirsem ben de annemin bahçesinde deneyeceğim. Sanırım tohum ekme mevsimi yaklaşıyor.
|
Ben lupinleri viyollere ekmiştim, dolayısı ile şaşırtma sayılmaz viyolden toprağa geçti sadece :)
Sevgili Çiçeksever, ilk fırsatta lupin tohumu alıp bu sefer doğrudan toprağa ekmek istiyorum. Sevgili Zenfree, önceki yıl hazeranlarım çok güzel olmuşlardı, yaz sonuna kadar da çiçeklerini muhafaza ettiler. Ama iki yıldır aşırı sıcaklardan Haziran ortalarında kurudular. Size tavsiyem mevsimlik değil de çok yıllıklardan ekin. |
Alıntı:
İlk baharda bana sürpriz yaparsa çok sevineceğim. |
Adalet Hanım öneriniz için teşekkürler.
|
Alıntı:
|
Sayın oceanheart, siz yazmamış olsanız da ben ekecektim zaten, tohum paketini bulunca dayanamadım :)
Tohumların soğuk katlama yapıldıktan sonra satılması gerekmez mi? Tohumu alanın katlama için yeterince zamanı olmayabilir çünkü, ya da bilmeyebilir. |
Denfinyumun veya Acıbaklanın fidesini satan seralar yok mudur?
|
Ben hiç görmedim, ikisi de şaşırtılmayı sevmeyen bitkiler, en iyisi arzu ettiğimiz yere Son baharda tohumlarını serpmek.
|
Tohum alırken bunları görüp çok beğenmiştim ama nazlı olabilecekleri takıldı kafama. Arsız olduklarını bilseydim alırdım. Bir sonraki sefere artık :)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025