![]() |
2 Eklenti(ler)
Sanıyorum bunlar Hazeran olsa gerek, çünkü buraya sadece sizden gelen tohumları serpmiştim, herhangi bir çiçekten dökülen tohumların bu sıklıkta çimlenmesi mümkün değil diye düşünüyorum. Hazeran tohumlarını ön tarafa, Dev Acı Bakla tohumlarını da onlardan boylu olacakları için, arka taraflarına ekmiştim. Ben Acı Bakla tohumunun çok geç çimleneceğini sanırken, Hazeranlardan önce çimlenip bana sürpriz yaptılar. Sanıyorum, İlkbaharda bu köşenin seyrine doyum olmayacak.
Hazeran olduğunu sandığım fideler, Eklenti 109394 36.mesajdaki fotoğrafta çimlenenlerin üçüncü yaprakları çıkınca Acıbakla olduklarını anladım. Gelişmelerini ilgili başlıkta yazacağım. Eklenti 109395 |
Sevgili Limon, üçüncü yaprakları seçemediğim için bir şey diyemiyeceğim.
Bahçenize de yazdım, çimlenmiş hazeranlar böyle oluyor. |
Gönderdiğiniz kişilerden tohumları benden başka eken olmadı mı merak ediyorum?
Tohum isterken herkes yazıyor ama yetiştirme aşamasında ses-seda çıkmıyor. Oysa siz, tohumların hemen ekilmesi gerektiğini özellikle belirttiniz. Neredesiniz arkadaşlar, nasıl gidiyor durum? Bence forum sadece tohum-bitki paylaşımı için kullanılmamalı. Kim, ne zaman, nasıl ekiyor? Nasıl toprak kullanıyor? Çimlenme aşamaları neler? En başarılı yöntem hangisi oldu? gibi sorulara cevaplar, yetiştirme aşamalarını paylaşmakla olur. "Ben tohum istedim, ektim, bitti, hadi bana eyvallah" olmamalı diye düşünüyorum. |
Doğrusu ben de merak ediyorum :)
|
Ben Adalet Hanım'ın gönderdiklerinden, biraz geç ektim, henüz hareket yok. Yaklaşık kaç günde çimleniyorlar? Havalar bu sıralar çok soğuk değil, sorunsuz çimleneceklerini umuyorum. Bir tek salyangoz tehlikesi var, geçen sene sağlam kalan bir kaç kökü onlara kaptırmıştım, toprağa kahve telvesi serpmeyi deneyeceğim.
Tohumların bir kısmını da ayırdım, baharda deneyeceğim. Geçen sene erken ilkbaharda içeride, küçük kaplarda çimlendirmiştim ama çok zayıf gelişmişlerdi. Sanırım benimki farklı cinsti, ilk sene çiçek vermediği yazıyordu. |
Sevgili Kiraz doğrusunu isterseniz çimlenme süresini hiç bilmiyorum, her yıl kendisi çıktığı için takip edemiyorum.
Bence delfinyumların hepsini ekin, bahara kadar kendine gelsin, çabuk çiçeklensin. Bir kaç tanesi benim bahçemde açtı bile. |
Benim ektigim hazeran ve hüsnüyusuflar cimlendi ama henüz cok kücük olduklari ve ikinci yapraklarini cikarmadiklari icin ne olduklarini bilemiyorum. Ancak keyifleri yerinde görünüyor. Bizim burada hava sicakligi gece 2-3 gündüz 10-15 derece arasi bu günlerde. Bizim kisimiza dayanirsa sizler cok rahat yetistirirsiniz.
|
Bu durumda en kısa zamanda kalanını ekiyorum.
|
Kiraz, nemli ve ılık havada, 2-3 hafta içinde çimleniyorlar. Zaten şu sıralar toprak hep nemli sulamaya gerek kalmıyor, hava sıcaklığı da güzel gidiyor. Çabuk çimlenirler.
Bu sabah, 3.yaprağını çıkaran bir tanecik fideye rasladım, artık hiç şüphem kalmadı, çimlenenler Hazeran tohumları :) ve bolca Acıbakla. |
En geç kasım ortası göreceğim demektir:))
|
Hava soğuk çimlenmemiştir derken, dün çoğunun çimlendiğini gördüm:) Fırsat bulunca fotoğraf ekleyeceğim.
Geçen sene aldığım tohumlar çok nazlı çimlenmişti, sağ kalan da olmamıştı. Sanırım bu seneki farklı cins, tek senelik. Çok yıllık olanları da varmış. |
Sevgili Kiraz, bunlar ayaz soğuk görmüş hazeran tohumları, hiç nazlanmazlar, baharda bahçenizde şenlik var :)
|
1 Eklenti(ler)
Hazeranlarımın son durumları, oldukça keyifliler.
Eklenti 113828 |
Tebrikler sevgili Limon, isterseniz, bir kaç tanesinde şaşırtma deneyin, böyle bile kalsalar sorun olmazlar ama belki daha geniş bir alana yaymak istersiniz.
Ben İlk baharda boyları neredeyse bir karışken bile şaşırtma yapıyorum, aslında şaşırtma yapmak gereksiz ama bazı yerler çok yoğun çıkıyor, daha serbest büyüsünler istiyorum. |
Adalet Hanım, oldukça geniş alanda ekililer. Bunlar sadece çok ufak bir bölümü. :)
Ama dediğiniz gibi 10-15 cm olduklarında, çok sık olanları dikkatlice çıkarıp, yer değiştirebilirim. Çok dikkatli ekmeme rağmen sonradan toprağı tırmıkla düzeltirken tohumlar yer değiştirdi herhalde, aralarında Acı baklalar da çıktı. Oysa ben Acıbaklaları daha boylu oldukları için arkadaya, Hazeranları ön tarafa ekmiştim. Artık beraberce çiçeklenecekler. :) |
1 Eklenti(ler)
Merhabalar ,
Benim elimde delfinyum tohumları vardı.Saksıya ektim çimlendide şuan. Ama saksıda yetişirmi pek bir bilgim yok.Saksıda yetiştirebilir miyim sizce? Buda saksıdan bir fotoğraf Eklenti 123260 |
Sevgili Cenk Demir, saksıda yetiştirebilrsiniz tabi ama gördüğüm bu saksı çok dar, kırk litrelik bir saksı alırsanız altı yedi tanesi bir arada çiçeklenir çok da güzel görünür.
Fideleriniz gerçek yapraklarını çıkardıktan sonra bir kaşıkla nazikçe alıp daha geniş bir saksıya geçirin, dış ortamda kalsın, soğuktan korkmazlar merak etmeyin. En az 10 cm. arayla dikin, çok fazlada sulamayın hava ısınıncaya kadar. |
Çok teşekkürler bilgiler için. Gerçek yaprakları çıktığında daha büyük saksıya alıcam.
|
Cenk bey, hevesinizi kırmak istemediğimden daha önce de görünce yazmamıştım fakat bu sefer dayanamadım. Saksıdaki fideler yetersiz ışıktan dolayı fazla boylanmışlar. Saksınızı fidelerin daha fazla ışık alacakları serince bir yere yerleştirmenizde fayda olacağını düşünüyorum.
|
sayın limon. ekim ayı ortalarında tohumları toprağa atmışsınız. acaba gelişim ne durumda, son günlerdeki soğuklar nasıl etki ediyor. ben de bugün tekzen'de tohumları buldum. kapalı bir yerde mi ekmeliyim. yoksa, havalar biraz düzelince doğrudan toprağa mı atmalıyım. değerli bilgi ve önerilerinizi bekliyorum.
|
Sn.K donmez, şu anda üzerinde kalın bir kar tabakası var, eriyene kadar durumlarını göremeyeceğim fakat, şimdiye kadar gelişmleri çok iyi gidiyordu, daha önceki donlardan da olumsuz etkilenmemişti. Bizlere tohumları gönderen Adalet Hanım daha bilgili bu konuda, tohumları sonbaharda ekilmesi gerektiğini kendisinden öğrenmiştik.
|
Ben şimdiye kadar olan donlardan delfinyumun etkilendiğini görmedim, tabi bu don dercesine de bağlı olabilir.
Yaylaya ciddi kar yağıyor, kar kalktıktan sonra dipdiri ortaya çıkıyorlar yine, dilerim sizinkiler de etkilenmezler. Baharın ilk ışıklarında tomurcukları görürsünüz, delfinyumları şaşırtmayın mümkünse ama şaşırtsanız da biraz gecikerek gelişimlerine devam ediyorlar. |
Sayın Limon ve sayın Adalet Yağcı. İlginiz için teşekkür ederim. Ben de temin ettiğim tohumları şu soğuklar geçince daimi kalacakları yere atacağım. Umarım iyi sonuç alabilirim.
|
1 Eklenti(ler)
Hazeranların keyifleri yerinde tek sorun dikkat etmeme rağmen fazla sık olmaları. Biraz daha güçlendiklerinde aralardan fideleri dikkatlice alıp başka yerlere dikeceğim.
Eklenti 125228 |
Sevgili Limon, ellerinize sağlık, süper olmuşlar, inşallah her renginden isabet etmiştir.
Aslında yer değiştirmek için en uygun boydalar, şimdi değiştirirseniz baharda yerlerine tam olarak alışacaklardır. |
Tavsiyenize uyacağım Adalet Hanım. Bu hafta seyreltme yapıp, fideleri arka taraftaki boş kısımlara paylaştıracağım. Teşekkür ederim.
|
Bahçede iki ayrı yerde değerlendirmek istiyordum. Bunlardan birine gerekli hazırlıkları yaparak dün öğleden sonra tohumları attım. Üzerlerini de hafifçe örttüm. Dün gece ve gündüz yağan yağmur tohumların olduğu yere ulaşmamış. Biraz sulama yaparak nemlendirdim.
|
İçeride tavada çimlendirip belli bir bya gelince bahçeye dikmek daha doğru ve verimli olmaz mı?
Selamlar |
Sayın Zeki Yağlı, bu sene ben erkenci tür oldum. Ne bulursam toprağa bırakıyorum. Bir zinya faciasından sonra içerde yetiştirme, şaşırtma durumundan vazgeçtim. Şaka bir yana bitkilerin hepsinin farklı ekim zamanları var. Ben şubatta ekileceklerden başladım. Şu ana kadar yeşeren yok. Bekliyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Adalet Hn'ın gönderdiği tohumdan çıkan fideler son bir haftada hızla gelişti. Geç ektiğim için zayıf olanları(çimlenenlerinin çoğunu) kaybettim ama bunlardan ümitliyim.Boyları 10 cm civarında.
Eklenti 126378 |
Sevgili Kiraz, moralinizi bozmak istemem ama, hepsi bu mu :(
Neyse bu sene telafi ederiz ve zamanında ekerseniz istediğiniz gibi olurlar. |
Moralim bozulmaz, bir tanesi açsa bile mutlu olacağım:)
Fotoğraftakinden daha fazla çıktı. Bir "çizgi" halinde ekmiştim, şu an oldukça "kesik çizgi" oldu. Bugün bulamadım ama tekrar bakacağım, tohum ayırmıştım diye hatırlıyorum. |
Delphinium severler, tohumlarınızı Son baharda ekiniz, böylece daha yoğun ve sağlıklı bitkilere kavuşursunuz, çiçeklenme de Baharda olur.
|
Sevgili Adalet Yağcı, ben delfinyum tohumlarımı cuma günü uzun saksıya ektim. Şimdi bunlar çimlendiğinde uzun saksıda devam etsinler mi? Çünkü evimizde inşaat olacak, diğer bahçemizde de çiçekler için yer yapacağız. Bu işlerin bitmesini beklersem geç olacağını düşündüğüm için mecburen saksıya ektim.
|
Saksılarınız geniş ve derinse, sık olmamak kaydı ile, her saksıya en fazla üç bitki dikebilirsiniz.
Delphiniumlar serbest bahçe toprağından hoşlanıyorlar, dona karşı da dayanıklılar. Çiçek yerlerinin hazırlandığında fideleriniz 10 cm. geçmemişlerse esas yerlerine alabilirsiniz. |
Elimde kalanlarla avunuyordum ama bugün çoğunun yokolduğunu gördüm. Sümüklüböcekler pek sevmişler,muskarilerin tamamını götürdükleri gibi, şimdi de bunlara dadanmışlar. Bahçede dondan çok daha fazla sümüklüböcekler hasar verdi, en kısa zamanda çaresine bakmam gerekecek.
|
selamlar..ben saksıya ekim yaptım..bahçeye taşımadan önce şaşırtmam gerekiyormu...
|
Sayın Beymen, keşke Sonbaharda direk toprağa ekseydiniz.
Saksıda çok sıkışıksalar hemen ayırıp toprağa geçirin. |
Adalet hanım...tohumlar yeni elime ulaştı..çimlendirme için saksılara ekim yaptım..bahçeye geçirecem...bu aylarda şiddetli yağmurlar yağıyor tohumların sürklenmesinden çekindiğim için bahçeye ekmedim... yalnız bilgilendirme kartında saksılarda çimlendirirseniz...şaşırtınız diyorda..fideleri direkt bahçeye aralarında mesafe bırakarak geçirsem...ileride zayıflık gösterirmi..genel olarak..fidelerde kök gelişimini sağlamak..ufak saksılarda olması şartmı...
50 civarı tohum siparişi verdim.. hemen hemen hepsinde şaşırtma işlemi yapılmaması halinde ya hiç gelişmez diyor ya da büyürsede cılız kalırmış...çok tohum aldığım için hepsinin hakkını verecekmiyim diye düşündürüyor beni..onun için şaşırtma işlemini en kolay şekli ile yapmak istiyorum ama nasıl... |
Sayın Beymen, Delfinyumlar şaşırtılması gerekmeyen bitkilerden, kosmos, sabah sefası vb. gibi.
Tohumlarınızı yağmur almayacak bir bölümde tutun, ilk gerçek dört yaprağı çıkarınca şaşırtırsınız. Delfinyumlar özgürlüklerini seviyorlar, çok mecbur değilseniz saksıda yetiştirmeyin. On santim aralıklarla şaşırtabilirsiniz. Kök gelişimi ve şaşırtma sonundaki durumu, hava durumu ile yakından bağlantılı, eğer birden ısınmazsa sorun yok, ama sıcaklık mevsim normallerinin üzerine çıkarsa çok itina göstermek gerekir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025