agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Bahçe Süs Bitkileri
(https)

Beğeni Düzeni1414Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-09-2008, 16:46   #481
-

Giriş Tarihi: 19-03-2007
Çiçek açma tohumdan tohuma çeşitten çeşite değişir ama ortam sıcaksa bu sene en kötü ihtimal 2 sene sonra açar bol kokulu günler dilerim

dubief Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2008, 16:51   #482
Ağaç Dostu

Sebahattin Sargın's Avatar

Giriş Tarihi: 16-12-2006
Galeri: 345
Demek ki sabırla bekleyeceğiz, artık sadece plumeria yetiştirmek istiyorum. Bu bitki üzerine yoğunlaşmaya karar verdim, bilgilendirme için teşekkür ederim Sevgili Dubief...

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2008, 16:54   #483
-

Bende resim eklemeyi becersem size Aralıkta diktiğim tohumlardan büyüttüğüm plumeriaları ve 1 aylık olan yavrularımı göstericem ama deniyorum.

Eski 16-09-2008, 11:28   #484
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
250 kadar plumeriam bugün viyollerinden kurtulup, çam kabuğu harcına alınıyor, küçük torbalarda.
1 ay kadar sonra da iç içe iki tünel sera yapıp korumaya alacağım.Küçük tünel 40cm genişliğinde ve 40cm yüksekliğinde olacak.Büyük tünelse 1 metre genişlik ve80 cm. yükseklikte olacak.Bu şekilde kışı atlatabileceklerini düşünüyorum.Bundan sonra soğuktan daha kolay etkilenmesinler diye yeni harca kontrollü salınımlı gübre koymadım.Şubat sonunda üstten harca karıştırmayı planlıyorum.
Taban suyuyla ilgili de elimdeki kitapları kontrol ettim, orada da taban suyunu sevmediğini, drenajın çok iyi olması gerektiğini söylüyor.Fırsat buldukça kitaptan çeviri yapıp ekleyeyim diyorum ama olmuyor

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2008, 11:53   #485
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
Niye çam kabuğu harcı MSaygin?

Acaba, başlıkta kaçırdığım mesajlar mı var?? Şaşırdım şimdi...

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2008, 14:00   #486
Ağaçsever

Cohn's Avatar

Giriş Tarihi: 13-09-2008
Merhaba Sebahattın bey ve dıger uyelerö
Ben Taylandda 5 sene kaldım ve yeni dondum. Cok seviyorum plumeria.
bir kac fidanim var fakat simdi kotu durumdalar simdi. Sizin resminize baktim ve cok saglikli gorunuyorlar. Tayland, dayken o kadar buyuk fidan sikca cicek veriyor.
acaca benim cektigim resminize bakabilirmisiniz - acaba neden o kadar kotu gorunuyorlar artik. fidanlar izmitte su anda ve hava sicak - onumuzdeki ay datacaya yerlesecegiz - sanirim orada iyi yetisecek.

fotoraf attached - yaprakler baya sari renkli ve yeni yaprakleri yapismis ve acilmiyor

cok tessekurler
saygilarimla
John

Eklenen Resimler

Cohn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2008, 14:07   #487
Ağaç Dostu

Sebahattin Sargın's Avatar

Giriş Tarihi: 16-12-2006
Galeri: 345
Sn. John;

Gördüğüm kadarı ile plumerianız direkt güneş ışığı alıyor. Bu yapraklarını yakmış olabilir, ben de plumeriamı güneşe çıkardığımda aynı durum ile karşılaşmıştım. Resimlerde ki plumerialarımı direkt güneş ışığı almayan gölge bir yerde muhafaza ediyorum.

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2008, 20:58   #488
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Sebahattin Bey plumerialarınız ne kadar da büyümüşler. Dubief umarım dediğiniz gibi zamanı gelince benimki de büyür. Aşağıya fotoğraflarını ekledim, 3 ay kadar oldu çimlendiğinden beri. Nasıl görünüyor sizce?

Eklenen Resimler

dryad ve Maviş beğendi.
verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 01:08   #489
-

Yakında büyür çok sağlıklıya benziyor Plumeraialrın cinsten cinse büyüme hızları değişebiliyor bu canınızı sıkmasın ayrıca sayın John bey yaprak sararması besinsizliktende olur. Humuslu toprakmı? Plumerialar gübre ve humusu çok sever.

Eski 17-09-2008, 03:36   #490
Ağaçsever

Cohn's Avatar

Merhaba Sebahattin bey ve sn Dubief
ilginiz icin tesekkurler. Benim plumerialerim yaklaslik 4 saat gunes gorurorlar bugunlerde. Tahminin galiba besinsizligi olabilir. toprak humuslu ama belki gubre de vermem gerikiyor artik.
bu arada - sn Verdoque, ben de tohumdan ektim yaz basinda ve benim kucuk fidan tam sizin gibi su an.

tesekkurler

John

Eski 17-09-2008, 08:39   #491
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Teşekkür ederim içim rahatladı, sağlıklıymış plumeriam

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 10:13   #492
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Niye çam kabuğu harcı MSaygin?

Acaba, başlıkta kaçırdığım mesajlar mı var?? Şaşırdım şimdi...
lerdemir, sadece plumeria değil, başta turunçgillerim olmak üzere tüm bitkilerimi çam kabuğu harcında yetiştirme kararı aldım.Geçen sene deneme amaçlı yetiştirdiğim bitkilerde çok iyi sonuç aldım, detaylı bilgiyi şurada bulabilirsiniz.

Madem harçtan konu açıldı, "The handbook on Plumeria culture" isimli kitaptan kısa bir çeviri;

Alıntı:
Plumerialar kuvvetli şekilde beslenmeye ihtiyaç duyarlar ve en iyi şekilde, organik maddece zengin, drenajı çok iyi saksı harçlarında yetişirler.Sık sık da ek besin verilmelidir.
Uzun yıllardır birlikte çalışma şerefine nail olduğumuz Hintli uzman bahçevan Sri Parichand'ın kusursuz bir saksı harcı formülü vardır.Onun yetiştirdiği Singapur plumeriaları 60-90cm yüksekliği, formu, parlak-koyu yeşil yaprakları ve Nisan ayından Kasım ayına kadar sürekli açan bembeyaz harika kokulu çiçekleriyle bugüne dek gördüğümüz en güzel saksı plumerialarıydı.
İşte Sri Parichand'ın formülü:

%50 iyice yanmış inek gübresi
%25 çürümüş yaprak
%25 kaliteli bahçe toprağı
30cm'lik saksı için bir avuç kemik tozu

Bu harca ya da benzeri, organik maddece zengin başka harçlara karıştırılabilecek bir çok madde var ancak torf ve permükilitin plumeria harcında kullanılmasını, harcın çok nemli kalması nedeniyle tavsiye etmiyoruz.Plumeria harcının mutlaka çok iyi drenaja ve havaya ihtiyacı vardır.
Çeviri bire bir değil, kabaca fikri veren hızlı bir çeviri yaptım.
Burada yazılan, önceki mesajlarda yaptığımız delikli-deliksiz saksı tartışmamıza yön veriyor sanıyorum.Taban suyu tutan plumeriaların gelişmesinde bir başka etki olduğunu düşünüyorum.

Ben çam kabuğu harcına organik gübre koymadığımdan yapraktan besleme yapacağım ve bahar başında da harcın üzerine ekleyebileceğim kadar organik gübre eklemeye çalışacağım.Besleme farklı yöntemlerle yapılabilmesine rağmen, çam kabuğunun drenajını sağlayacak pek fazla seçenek yok diye düşünüyorum.

Böyle kısa kısa çevirilere devam edeceğim.

Eski 17-09-2008, 11:17   #493
Ağaç Dostu

"Şurada" dediğiniz yere baktım ve şaşırdım MSaygin.

Böyle bir harcın genellenerek kullanımı beni şaşırttı.

Orkide dışındaki bitkilerin -Plumeria ve turunçgiller- bunca hava ve süzeklik isteyeceklerini ilk kez duydum.

Eski 17-09-2008, 11:44   #494
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

lerdemir, 1960'ların sonuna kadar Amerika'da fidanlıklarda kullanılan harç %50 torf %50 kum karışımıymış, işe de yaramaktaymış ancak ağır olması nedeniyle alternatifler aranırken çam kabuğu düşünülmüş.Şu an %100 kabuk içerisinde bitki yetiştiren fidanlıklar da varmış ancak en ideal oranın bahsettiğim 3-1-1 oranı olduğu görülmüş.Eğer ek besinle desteklenmezse azot kaybı nedeniyle bitkilerde sararma yapıyormuş, o yüzden bitki besleme konusunda tecrübeli yetiştiricilere öneriliyor.
"Plant production in containers II" kitabından kısaca özetlediğim bu paragrafın uzun bir versiyonunu ilk fırsatta çevirip kabukla ilgili başlığa eklemeye çalışacağım.

Bahsettiğiniz hava ve süzeklik özellikle ve özellikle de turunçgiller için önemli, %30 hava boşluğu istiyor kökleri için.

Eski 17-09-2008, 11:57   #495
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Sn. John,
Sizinki sanki akar saldırısına uğramış gibi.Bence sararma ondan olabilir.
Yaprakları bir kontrol edin.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 12:12   #496
Ağaç Dostu

İlkin's Avatar

Giriş Tarihi: 09-07-2007
Galeri: 51
Evet kesinlikle gübreyi çok seviyor, ben sıvı organik gübre verdim, kokusu çok feci ama çok iyi geldiği kesin bitkiye

İlkin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 13:57   #497
Ağaçsever

Cohn's Avatar

Sn Oguzhan
akar saldırısına GOOGLEdan baktim ama cikmiyor - nasil bir hastilik? Yapraklari cok sarilasti bunun disinda kontrol etmem gereken bir sey var mi?

cok tessekurler
john

Eski 17-09-2008, 14:00   #498
-

Gübre bitkiyi 6 aylıkken bile çiçek açtırabilir. Ayrıca nemi çok seven bir bitkidir. Tohum dikimlerinden çok değişik renkler çiçekler elde edilebilir.

Eski 17-09-2008, 14:08   #499
Ağaç Dostu

Günüm's Avatar

Giriş Tarihi: 07-08-2006
Sayın MSaygın,
Orkide toprağı alsam, içine 20 oranında kum ve 20 oranında torf karıştırsam plumeria için ideal toprağı sağlamış olur muyum?
Benim de artık toprağa almam gereken plumerialarım var.

Sri Parichand'ın formülü:Bu formül ile bizim yapacağımız karışım arasında ortak nokta bulamadım.Açıkçası kafam karıştı..İnek gübresini bulurum ama çürümüş yaprak ve hele de kemik tozunu nereden bulabilirim?
Hangi karışımı uygulamalı?

Günüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 14:48   #500
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

merhaba,

Orkide karışımının içeriğini bilmediğim için bir şey söyleyemem.
Çam kabuklarına aklınız takılmasın, siz hintli bahçevanın tarifine yaklaşmaya çalışın bence.Çam kabuklarına ben plumeriaları aldım ama ek olarak besleyeceğim.

İlla çürümüş yaprak ya da kemik tozu olacak diye bir şey yok, ben kitaptaki bilgiyi bire bir çevirdim, ona bire bir uyacağız diye bir şey yok.Sizin şu an yapmanız gereken organik gübre oranı çok yüksek, drenajı iyi ve kaliteli bahçe toprağı içeren bir harç yapmak.Varsa çürümüş yaprak, kompost eklemek iyi olacaktır.
Drenajı iyi bir harç yapmak için şu başlıkları iyice incelemenizi öneririm;

Toprak, saksı harçları

Perlit, Vermikulit, Ponza, Volkanik Tüf, Cüruf, Plastik köpük, Kum, Çakıl, vb.

Eski 17-09-2008, 15:05   #501
Ağaç Dostu

Günüm's Avatar

Orkide karışımı topraktan çok ağaç kabukları ile dolu bir karışım..Sözünü ettiğiniz diğer karışım için organik gübre almam lazım..Bahçe toprağı ve torf var elimde..
Orkide toprağı ile yapılan bir karışım da denemek lazım aslında.Ama filizlenen plumeria sayım 6 tane olunca kıyamıyorum.
Çok teşekkür ederim sayın MSaygın.

Eski 17-09-2008, 16:18   #502
Ağaç Dostu

Ooo, son mesajınıza göre benim Plumerialar bayram ediyordur.

Yaklaşık olarak 3 ölçü torf, 2-3 ölçü kompost -Ateş Bey sağolsun- 2 ölçü perlit, 1 ölçü -Mine Hn'dan öğrendiğim- biofarm humus, 2 ölçü de organik gübreli iyi bahçe toprağından yaptığım bir karışım ile saksılamıştım.

Oldukça süzek bir karışım olmuştu bence. Hiç çam kabuğu kullanmadım. Aksi gibi de elimde orkide toprağı (kabuklar) vardı üstelik...

Ama bence yine de idare eder gibime geliyor bu hali ile de. Süzekse süzek; gübreli ise gübreli işte

Eski 17-09-2008, 17:36   #503
Ağaç Dostu

Günüm's Avatar

Sayın Lerdemir,
Biofarm Humus sıvı değil mi?
Toprağa aldıktan sonra onunla mı suladınız?Yoksa dikmeden önce mi yaptınız sulamayı?
Eğer sıvı ise ben bu 1 ölçüyü anlamadım..Nasıl yaptığınızı anlatabilir misiniz?

Eski 17-09-2008, 18:11   #504
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Günüm, Biofarm humus katı halde satılan bir ürün, 25kglık torbalarda satılıyor.
Yaşar grubuna ait Çamlı şirketi üretiyor, şu anda sunucu hatası nedeniyle çalışmayan siteleri ise şurada.

Eski 17-09-2008, 18:58   #505
Ağaç Dostu

Günüm's Avatar

Bendeki Biototal marka sıvı humus..İlk sulama suyuna katsak aynı etkiyi vermeyecektir sanırım..Sağolun MSaygın.Sitelerini takip edeyim..Bu gidişle ben plumeria'ları toprağa alamayacağım galiba.Üzerine titrediğim, kendi haline bıraktığım kadar başarılı olmuyor.

Eski 18-09-2008, 07:39   #506
Ağaç Dostu

Sayın Günüm;

Ufalanmış, tozumsu kompost gibi bir yapısı var. Dolayısı ile sıvı değil. Saksı harcı oluştururken minik minik saksılar hazırladığım için -gülmeyin- çorba kaşığı ile ayarladım ölçülerimi

1 ölçü de, dolayısı ile, 1 çorba kaşığına denk gelmektedir...

Eski 18-09-2008, 10:37   #507
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Bir de tablet halinde satılan versiyonu var, yine çuvalda ama toz gibi değil de 1cm boyunda silindirik tabletler şeklinde.

Eski 22-09-2008, 15:18   #508
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Bunlar da benimkiler..Resimdeki cola şişesi 2.5 litreliktir.

Eklenen Resimler

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2008, 14:11   #509
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-09-2008
Merhaba Emre Albayrak,

acaba elinizde hala plumeria tohumu var mı? Çok hoş bir çiçeğe benziyor. Bana da gönderebilirseniz çok sevineceğim. Şimdiden teşekkürler.

Step Floribunda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2008, 15:28   #510
Ağaç Dostu

oceanheart's Avatar

Giriş Tarihi: 15-02-2008
kırmızı örümcek

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cohn Mesajı Göster
Merhaba Sebahattin bey ve sn Dubief
ilginiz icin tesekkurler. Benim plumerialerim yaklaslik 4 saat gunes gorurorlar bugunlerde. Tahminin galiba besinsizligi olabilir. toprak humuslu ama belki gubre de vermem gerikiyor artik.
bu arada - sn Verdoque, ben de tohumdan ektim yaz basinda ve benim kucuk fidan tam sizin gibi su an.

tesekkurler

John
Sn Cohn.
Plumerianızın yapraklarını yakından kontrol edin kırmızı örümcek illetine yakalanmış olabilir.Örümcek ağı ve küçük kırmızımsı örümcekler olup olmadığını kontrol edin.

oceanheart Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025