![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-05-2013
|
Bunlarda diğer iki renk |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
|
![]() Pazartesi sendromu yaşamayın :-) :-) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-01-2013
|
Sayın Masallale, Lisiler için nasıl bir toprak kullanıyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
|
Sadece bahçeden aldığım toprakve çeşme suyu. Inanın ne gübre ne başka birşey |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2013
|
Lisianthus
Bu yıl lisianthus çiçek fideleri yağmur ve sıcaktan çok etkilendiler bir kısmını kaybettim ama hayatta kalanlar yine çok güzeller |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
|
Bu tür ile yeni tanıştım forum vasıtası ile. Tohum ile üretim anladığım kadarı ile zor gözüküyor. Hazır fide yolu ile gitmek en iyisi ama o da öğrenci bütçesine uygun değil. Acaba çelik tutar mı bundan? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
|
Bu yıl yokmu lisyantus fidesi geçen kışa dayanamadılar hepsini kaybettim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
|
Mersin'de kışa dayanmadılar ise İstanbul'da hiç dayanmazlar sanırım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Bu sene Lisianthuslarımı bahçeye diktim, sabırsızlıkla çiçeklenmelerini bekliyor olacağım. Bu güzel ve nadide güzellikleri yetiştirip bizlerle buluşturan Sn. kgursana çok teşekkür ediyorum. Emeklerinize sağlık. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Geçen seneden kalan ve kışı sağlıkla atlatan iki saksı Lisianthusum ilk tomurcuklarıı gösterdiler. Bakalım ne renk açacaklar ben de merak ediyorum. ![]() ![]() Bunlar da benim ektiklerim, kala kala bukadarcık kaldılar, büyüyecekler de, adam olacaklar da çiçek açacaklar, bu sene görürmüyüm bilemiyorum ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu.
|
benim seraya diktiğim fideleri sökmedim, yarıdan fazlası kurudu, sanırım mildiyo öldürüyor, sağ kalanlar yüzde 40 civarında bayrama açacaklar. Ama yaşlanmış bitkiler bir yerde yoruluyorlar demekki, biraz solgun duruyorlar. Bu yıl (mayıs da) diktiklerim daha canlı VE PARLAK VE DİRİ DURUYORLAR. geçen yılki bitkiler için kasımdan bu güne 4 defa ot alma işi yaptırdım. Bilmiyorum kalanlar masrafını çıkartırlar mı?? fırsat bulursam resimlerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu.
|
Lisianthus çok değişik bir bitki, Bu yıl diktiklerimde rozet leşme oldu aşırı sıcaktan oluyormuş. Kaç yıldır dikerim ilk defa karşılaşıyorum. Öneriler 2-3 defa Giberellik asit atmakmış 100 litre suya 150 cc, giberellin, yapraktan püskürtme vermeliymiş... Attık bakalım göreceğim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Yılın ilk lisianthusum. Geçen seneden sağ salim kışı atlatmayı başaran iki kök lisimden biri sürpriz çiçeğini nihayet görebildim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
boynu bükülenleri kırın dipten gelsin!.. sanırım 2.nci el daha iyi olacak. Son olarak sağlığınız iyi ise gerisini ittirin gitsin. saygılarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
sorunlu lisianthusları fotolarını gönderebilirmisiniz? Benimkiler bu yıl çok kötü oldu, serada çok fire verdi, bozuldu... kolay gelsin |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Sn. kgursan'dan aldığım lisianthuslarım bazıları ilk çiçeklerini açmaya başladılar. Kemal bey'e teşekkürlerimle. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-12-2011
|
siparis
*** arkadaslar bu lisiantus un tohumlarından nerede bulabilirim yardımcı olursanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Kendileri lisi fideleri yetiştirip satışa sunar, bizler de ondan satın alırız. Bu arada mesajınızda çıkan yıldızlar için lütfen buraya bakınız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2008
|
sn kgursan, okuduklarımdan anladığım kadarıyla güneş seven bir çiçek lisianthus. Benim dikim için hazırlayabileceğim 2 yer var, biri doğuya bakan sabahtan öğleye kadar güneş alan ve sonrasında gölgede kalan bir yer, diğeri güneye bakan saat 11 den 5-6 ya kadar güneş alan yer. Nereye dikmek daha sağlıklı olur? teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu.
|
Lisianthus (Lalegül) dikim-bakım önerileri LİSİANTHUS fideleri 4 aylık bir emek sonucunda sizlere ulaşmıştır. Fideden lisianthus çiçeğini yetiştirmek zor değildir . Sadece bazı ince noktalarına dikkat etmeniz gerekir 1.Lisianthusun dikileceği / yetişeceği yer ; Bol ışık almalıdır. Tam yaz güneşi altında boyu biraz kısa kalabilir, tam gölgede ise boy uzatır, çok hafif bir gölge yer lisianthus için uygundur. 2.Toprak; Toprağınızı kuru (tavlı) bir zamanda kabartıp, işlemiş olmalısınız. Süzek, geçirgen ve PH değeri 6-7 arasında olmalıdır. Toprağın ph değeri 6 nın altında olursa Ca (Kalsiyum) noksanlığı gösterebilir ve çiçek dalları gevrek-kırılgan olur. Bu durumda yapraktan veya topraktan kalsiyum (Gibs) takviyesi yapmak gerekir. İşte tam bu nedenle sadece TORF içinde iyi yetişmez, torf hem ph sı düşüktür hem de besin maddeleri bakımından fakirdir ve besleme yapmanız gerekir. 3. Besleme konusunda ; Yanında gönderilen 2 tip gübre size yardımcı olacaktır. Bunlardan a) Beyaz olanı: MAP denilen, (Mono amonyum fosfat ) gübresi FOSFOR ağırlıklı bir gübredir, fideler dikiminden sonra verilir ve KÖK yapmasını köklenmeyi teşvik eder. Gönderilen 20-30 gr. Civarında olup bu miktarı 8-10 litre cıvarında suda eritip yeni dikilmiş fidelere 1 su bardağı kadar etrafına dökünüz. (En fazla 1-2 defa ) b) diğeri kırmızı renkli olan olan damlama gübresidir. (İçerik: %19 Azot-%6 Fosfor-%17 potasyum +%2 Mg ve mikro elementler) Onu da 8-10 litre suda eritip 10 günlük aralarla beyaz gübreden sonra bir çay bardağı kadar fidelere yetiştirme süresince verebilirsiniz. 4.Dikim: Fideleri yaprakları toprak içine gömülmeyecek şekilde yüzlek dikmelisiniz Dikim aralıkları 15-16 cm olması yeterlidir. 20 cm aralık da verebilirsiniz. Dikimden sonra bolca bir cansuyu veriniz, fıs fısla değil! bol su veriniz ve toprak doysun. Sonra 1-2 gün bekleyin su çekilsin, gerekirse 2-3 gün sonra tekrar sulayınız. Ve bekleyiniz. Kökler toprağa girmeye başlar. Rutin aralıklarla sulamanızı yaz boyunca devam ediniz ama hergün hergün çok su vermeyiniz. Bırakın toprak kurusun ve kökler gelişsin. 5.Uç Almak( tepe kırmak): Tepe kırmak bir tercih meselesidir. Tepe kırmadan gelişen tek dal. kalın ve sağlam olur bunun üzerinde çiçek dalları oluşur. Tepe kırdığınız zaman (Bitki üzerinde 2-3 çift yaprak bırakıp üzerini koparmak) bırakılan yaprakların koltuklarından 2-3 dal çiçek gelir, ama çiçek açma 10-15 gün gecikir. Bu durumda daha bol çiçek olur. 6.Destek: Bitkinin dalları uzamaya başladıkça sağa sola yatabilir, bunu önlemek için yanlarına destek çubukları dikmek ve ona bağlamak gerekir özellikle iyi kök oluşturamamış, çok sulanmış bitkilerde toprağa yakın yerden çiçeklerin ağırlığını taşıyamayan dallar yana doğru yatar. 7.Çiçeklerin toplanması : Bu da tercih meselesidir. Çiçekler açıldıktan sonra, dalların toprağa yakın kırılması ve vazoya konması 10-15 gün vazoda kalması mümkündür. Saksıda ,kırılan yerden tekrar dal uzatıp ikinci el çiçek verimi alınabilir. İkinci kez çiçek alabilmeniz için en geç 1 ağustos da dalın kırılması gerekir. Diğer deyimle 1-10 ağustosa kadar kırılan (toplanan) dallarıdan ikinci el çiçek alınır. Daha geç kalırsanız. Dal uzar ama çiçek zamanı (Ekim ayı cıvarı) günler çok kısalır, ışıklanma süresi yetmez ve sıcaklık da azalır bitkinin gelişmesi zayıflarve çiçek açımı olmayabilir. Diğer deyimle Ekim ayında çiçek isteyenler 1 Ağustosa kadar çiçekli dalları bitkiden kırıp vazoya koymak gerekir. Önemli Not: Aynı toprağa veya saksıya 2 sene üst üste lisianthus dikmeyiniz.. ikinci yıl da yerini veya saksının toprağını mutlaka değiştiriniz. Kök hastalıkları ertesi yıl dikilen fidelerin gelişmesini engelliyor. Kamil Gürsan / Mayıs 2018 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|