agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bağcılık (https://www.agaclar.net/forum/bagcilik/)
-   -   Vitis vinifera (Asma - Üzüm) (https://www.agaclar.net/forum/bagcilik/2282.htm)

feyzon 11-05-2011 14:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 802009)
Bahçeniz istanbulun neresinde Sn.Feyzon...izabelle ..karadenize özgü bir üzüm ..nerden buldunuz...

Ben İstanbuldayım ama bahçemiz Boluda. Bu üzüm Boluda çok güzel yetişiyor. Sanırım İstanbul'da da bulabilirsiniz.

Halil Önen 11-05-2011 22:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 801928)
Ben bir tahmin yürütmek istiyoum...ve rüzgar,aşırı güneş ve susuzluğa bağlıyorum...geçenlerde bununla ilgili bir yazı okumuştum......

Sevgili seyyah 53'ün dedikleri olabilir, Sn Özi' nin bahçesi;

ya da aşırı sulamadan olabilir.

Bu kadar sürgün verdiğine göre kök atmıştır ama kökler bir şekilde zarar görmüş, kurumuş ya da çürümüş olabilir.

Asma köklendikten sonra arsızdır.

Toprak bir şekilde bozulmuş olabilir. Dış hastalıklardan kurumaması gerekirdi.

serdar1 12-05-2011 08:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 801925)
Sn.Serdar1...

Yapmış olduğunuz aşılamayı bize resimlerle anlatsanız, biz acemilerde yeni bişeyler öğrenmiş olsak :) ne ka güzel olur..

Yaptığım aşı şekli yarma aşı, yanlız aşılama yapmadan önce anacın aşı yapılacak kısmındaki kurumuş dış kısmındaki ölü kabuklar lif lif sıyrılıp temizlenmesi lazım, düz yüzlü bıçakla yarılıp aşılar kabuk kabuğa denk getirilip aşılama yapılır . Yanmış hayvan gübre karışımlı toprakla aşı yapılan kısım kapatılır, havanın durumuna göre haftada 1 kez sulanır.

seyyah53 12-05-2011 12:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzon (Mesaj 802049)
Ben İstanbuldayım ama bahçemiz Boluda. Bu üzüm Boluda çok güzel yetişiyor. Sanırım İstanbul'da da bulabilirsiniz.

Tebrikler...Rus izabelle üzüm denilsede bazı kaynaklarda amerikan menşeeeli de deniyor...Tüm karadenizde geniş bir yayılım alanı bulmasının nedeni asma nın mantari hastalıklara ve neme karşı çok dayanıklı olması...

Bende var Sn.Feyzon..yukarıda resimlerini yükledim...teşekkür ederim...

Üzüm elde ederseniz,üzümlerin sıkılmasıyla elde edilen bir Rize tatlısı olan 'pepeçi' yi yapmanızı şiddettle tavsiye ederim..

seyyah53 12-05-2011 12:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdar1 (Mesaj 802550)
Yaptığım aşı şekli yarma aşı, yanlız aşılama yapmadan önce anacın aşı yapılacak kısmındaki kurumuş dış kısmındaki ölü kabuklar lif lif sıyrılıp temizlenmesi lazım, düz yüzlü bıçakla yarılıp aşılar kabuk kabuğa denk getirilip aşılama yapılır . Yanmış hayvan gübre karışımlı toprakla aşı yapılan kısım kapatılır, havanın durumuna göre haftada 1 kez sulanır.

Çok teşekkürler...

artemisia10 12-05-2011 17:06

1 Eklenti(ler)
Asma çeliklerim iyi gidiyor ama sanki bazı yaprakların uçları yukarı doğru büzüşüyor gibi durum böyle... Toprağı dağıtmadan bahçeye geçirsem mi acaba?
Eklenti 211493

seyyah53 12-05-2011 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi artemisia10 (Mesaj 802846)
Asma çeliklerim iyi gidiyor ama sanki bazı yaprakların uçları yukarı doğru büzüşüyor gibi durum böyle... Toprağı dağıtmadan bahçeye geçirsem mi acaba?
Eklenti 211493

Tam olarak köklenmemişşlerdir...

Bu sene kalsa daha iyi olur bu kış bahara doğru güzelce budayıp daha sonra ister topraklı ister çıplak istediğiniz gibi dikerseniz daha iyi olacağı fikrindeyim..

Bu sene bırakın sürebildiği kadar sürsün...iyi besleyin...

artemisia10 12-05-2011 22:54

Teşekkür ederim seyyah53 ben suyunu falan ayarlayamam diye korkuyorum biraz, o yüzden bahçeye geçirirsem daha daha rahat olur diye düşünmüştüm 2 ay oldu çelikleri alalı umarım köklenirler bahçeye de bir tane dikmiştim o da sürgün verdi :) çekirdeksiz erkenci bir çeşit adını bilmiyorum umarım tutarlar...Sizinkiler de iyi gidiyor tebrikler nazar değmesin...

seyyah53 12-05-2011 23:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi artemisia10 (Mesaj 803108)
Teşekkür ederim seyyah53 ben suyunu falan ayarlayamam diye korkuyorum biraz, o yüzden bahçeye geçirirsem daha daha rahat olur diye düşünmüştüm 2 ay oldu çelikleri alalı umarım köklenirler bahçeye de bir tane dikmiştim o da sürgün verdi :) çekirdeksiz erkenci bir çeşit adını bilmiyorum umarım tutarlar...Sizinkiler de iyi gidiyor tebrikler nazar değmesin...


Rica ederim ne demek...

Orda kalmasını geçen seneki denemem den tavsiye ettim...aynı yıl köklendirdiğim yerden daha büyük bir yere aldığım asmalardan iki tanesi önce sarardı sonra kurudu...

Valla sulaması size kalmış...ama bence eksik etmeyin haziran temmuz çok hızlı sürgün verecek...bu toprak bu kadar sürgünü besleyebilirmi diye endişeleneceksiniz ...fakat sorun yok besliyor...

İmkanınız varsa ayda bir humik asit ve sıvı gübreler yeterli ve gayet iyi oluyor...

feyzon 13-05-2011 09:26

Pepeçi
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 802676)
Tebrikler...Rus izabelle üzüm denilsede bazı kaynaklarda amerikan menşeeeli de deniyor...Tüm karadenizde geniş bir yayılım alanı bulmasının nedeni asma nın mantari hastalıklara ve neme karşı çok dayanıklı olması...

Bende var Sn.Feyzon..yukarıda resimlerini yükledim...teşekkür ederim...

Üzüm elde ederseniz,üzümlerin sıkılmasıyla elde edilen bir Rize tatlısı olan 'pepeçi' yi yapmanızı şiddettle tavsiye ederim..

Bu üzüm Boluda oldukça tutalan bir çeşit. Özellikle sarma yapmak için yetiştirilir. Birde çocuklarım sıkarak yemesini çok seviyorlar. Bir ara pekmezini yapmıştı babamlar ama genelde ziyan olup gidiyor.
Pepeçi tarifini internette buldum. İlave edecekleriniz varsa katkılarınızı beklerim. Tarifi şöyle:
"Malzemeleri

2 kg kokulu kara üzüm

2 bardak mısır unu,

çok az nişaşta

Arzuya göre şeker

Yapılışı: Üzümler bir tencerede iyice kaynatılır. Kaynatma işlemi bittikten sonra süzgeçten geçirilerek posaları ayrılır, ılınmaya bırakılır. Ilınan şıranın içine un, şeker, nişasta katılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Pişen malzeme kaselere konularak, soğuk servis yapılır.

Afiyet olsun

NOT : İsteyen üzerine fındıkta ilave edebilir. "
Linkinide koyayım:http://www.oyunzade.com/forums/topic/532/pepeci1

seyyah53 13-05-2011 11:28

Valla ben bilmiyorum nasıl yapılır...:) ...hani derler ya ben yemesini iyi bilenlerdenim...

Anneme bi okutayım sizin tarifi bakalım ekleyecek bişeyi varmı...

seyyah53 23-05-2011 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzon (Mesaj 803241)
Bu üzüm Boluda oldukça tutalan bir çeşit. Özellikle sarma yapmak için yetiştirilir. Birde çocuklarım sıkarak yemesini çok seviyorlar. Bir ara pekmezini yapmıştı babamlar ama genelde ziyan olup gidiyor.
Pepeçi tarifini internette buldum. İlave edecekleriniz varsa katkılarınızı beklerim. Tarifi şöyle:
"Malzemeleri

2 kg kokulu kara üzüm

2 bardak mısır unu,

çok az nişaşta

Arzuya göre şeker

Yapılışı: Üzümler bir tencerede iyice kaynatılır. Kaynatma işlemi bittikten sonra süzgeçten geçirilerek posaları ayrılır, ılınmaya bırakılır. Ilınan şıranın içine un, şeker, nişasta katılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Pişen malzeme kaselere konularak, soğuk servis yapılır.

Afiyet olsun

NOT : İsteyen üzerine fındıkta ilave edebilir. "
Linkinide koyayım:http://www.oyunzade.com/forums/topic/532/pepeci1

Şimdi Sn.Feyzon...

Annneme sordum....yazdıkları doğru dedi ...ek olarak da dediki; pişerken bir miktar bir kenara alınarak kıvamı kontrol edilir dedi...eğer çok suluysa bir miktar un ,şeker daha katılabilir dedi...ilk başlarda kıvamı isteğinize göre tutturmak zormuş...

saygılarımla

seyyah53 24-05-2011 14:14

Asma çeliklerinin üzerinde yeni sürmüş olanlarda şeker tanesi gibi beyaz beyaz bir şeyler var...

cep telefonun çözünürlüğü iyi değil o yüzden çekip koyamıyorum...

bir diğer asmaya baktığımda belli bir süre sonra bu şeker tanesi gibi olan şeyler siyaha dönüşmüş durumda...

en çok da amerikan asmalarında var...bir tane çelik sürdüğünden bu yana kurumuş bile bu şey yüzünden olabilirmi acaba?

athena -asena 25-05-2011 22:08

2 Eklenti(ler)
Sn.gtatas ın gönderdiği ceviz üzümü çelikleri çok geç uyandılar;

zafersu 29-05-2011 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 809417)
Asma çeliklerinin üzerinde yeni sürmüş olanlarda şeker tanesi gibi beyaz beyaz bir şeyler var...
cep telefonun çözünürlüğü iyi değil o yüzden çekip koyamıyorum...

bir diğer asmaya baktığımda belli bir süre sonra bu şeker tanesi gibi olan şeyler siyaha dönüşmüş durumda...

en çok da amerikan asmalarında var...bir tane çelik sürdüğünden bu yana kurumuş bile bu şey yüzünden olabilirmi acaba?

Sayın Seyyah53, aynı durumu ben de yaşadım. Sayın Gtatas'ın göndermiş olduğu çelik patladı (yaprak açtı) daha sonra tepe noktasında (üst kesim yeri) bir kaç tane şekerimsi sıvı (tadına bakmadım, görsel olarak yazıyorum) oluştu. Nedir? neyin nesidir? demeye kalmadan açan yapraklar kurudu.
Sayın Halil Önen Ağabey yazınızı henüz okumadı galiba, cevabını ben de merak ediyorum. Sağolsun O tüm soruları cevaplar. (Resmini göstercen mi? sorusu hariç) :D:D

feyzon 30-05-2011 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zafersu (Mesaj 812676)
Sayın Seyyah53, aynı durumu ben de yaşadım. Sayın Gtatas'ın göndermiş olduğu çelik patladı (yaprak açtı) daha sonra tepe noktasında (üst kesim yeri) bir kaç tane şekerimsi sıvı (tadına bakmadım, görsel olarak yazıyorum) oluştu. Nedir? neyin nesidir? demeye kalmadan açan yapraklar kurudu.
Sayın Halil Önen Ağabey yazınızı henüz okumadı galiba, cevabını ben de merak ediyorum. Sağolsun O tüm soruları cevaplar. (Resmini göstercen mi? sorusu hariç) :D:D

Bizim Üzümün sürgünlerinde de sıvı gözüküyor. Sanırım doğal bir durum.

Halil Önen 30-05-2011 11:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zafersu (Mesaj 812676)
Sayın Seyyah53, aynı durumu ben de yaşadım. Sayın Gtatas'ın göndermiş olduğu çelik patladı (yaprak açtı) daha sonra tepe noktasında (üst kesim yeri) bir kaç tane şekerimsi sıvı (tadına bakmadım, görsel olarak yazıyorum) oluştu. Nedir? neyin nesidir? demeye kalmadan açan yapraklar kurudu.
...(Resmini göstercen mi? sorusu hariç) :D:D

Aynı zamanda sizlerle beraber bende 5 çelik diktim. Biri susuz dalmış, kurudu.

Yukarıdaki sorunu yaşamadım.
Tahmin ediyorum;

bu bitki özsuyudur. Çeliğe su yürüdüğünde eğer uç kesimde yaralanma varsa öz su _ beyaz şekerimsi_ buradan çıkar, damla oluşturur.

Buna biz geç budamada görürüz. Ağlama deriz.

Çeliğin üst kısmı bir şekilde hava almış ve buradan ağlama yapmış olabilir. Bu sıvı daha sonra siyahlaşır ve o bölge kurur.

Bu bölüm genelde macunlanır ya da mumlanır.

Ama bu nedenden dolayı çelik kurumaz. ( Resim olsa daha iyi tahmin ederdik)

Kolay gelsin

ayhan219 30-05-2011 11:41

bende asma ile ilgileneceğim seneye şimdilik bilgi topluyorum

Ozi'nin Bahçesi 30-05-2011 11:46

Merhaba,
Arkadaşlar bu yıl geçti ama gelecek yıl için ceviz üzümü çeliği gönderebilecek arkadaşlara şimdiden rezervasyon yaptırayım dedim..

seyyah53 30-05-2011 12:36

Aslında ben sıvı olarak görmedim fakat şeker tanesine benzeyen tanecikler gördüm kuruyan çeliklerin bu taneciklerle ilgisi varmı bilemiyorum....

Halil Önen 30-05-2011 13:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayhan219 (Mesaj 813023)
bende asma ile ilgileneceğim seneye şimdilik bilgi topluyorum

Sn. ayhan219,

hoş geldiniz ve Ankara toplantısıyla gelmişsiniz.

Bu sayfadaki araştırmacı ekip _ gelecek yıl için_ size yardımcı olacaktır. ;)

zafersu 01-06-2011 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 813060)
Aslında ben sıvı olarak görmedim fakat şeker tanesine benzeyen tanecikler gördüm kuruyan çeliklerin bu taneciklerle ilgisi varmı bilemiyorum....

Sayın seyyah53 ben de onu merak ettiğim için yazdım.
Sağ olsun Halil Ağabey cevap yazmış;
Halil ağabey, ben de bu sene epey fazla asma çeliği köklendirme peşindeyim, diğer çeliklerde bahsettiğim şekerimsi oluşumun farkında değilim, zira buna özel muamele yaptığım, daha doğrusu evde köklendirmek istediğim için farkına vardım. Diğerlerini o kadar yakın takibim olmadı, sanırım bunu da fazla ilgi rahatsız etti, hani neydi o;
''sakınan göze çöp batar'' yani nazar değdi.
Çelik bana geldiğinde tepe kısım göze çok yakın kesilmişti ayrıca yara falan yoktu, tüm çelikleri macunlamadığım için bunu da macunlamadım.
Ha! şunu da belirteyim şekerimsi sıvı kesinlikle ağlama değil, bitkilerle çoook uzun zamandır haşır neşirim, iyi kötü ağlamayı bilirim, kaldı ki bahsettiğim şekerimsi oluşum hatırlayabildiğim kadarıyla 5-10 tane toz şeker parçası gibi idi.
Her neyse, kuruma sonrası havaların ısınması ile asma çeliğini petten çıkarıp bahçeye diktim. Toprak içerisindeki boğumda çok kuvvetli kök yapmış idi, henüz çelikten umudumu kesmedim, kuruyan gözün yanındaki yedek gözlerden ya da toprak içerisindeki kök salan gözün yanından sürgün bekliyorum İnşallah.
Evet resim olsa iyi olurdu ama maalesef o imkanım yok, ne yapalım sağlık olsun. Hem zaten imkanı olanlarda pek resim yüklemesini sevmiyor.:D:D
Cevap için teşekkürler, tüm çalışanlara kolay gelsin.

gtatas 03-06-2011 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 810442)
Sn.gtatas ın gönderdiği ceviz üzümü çelikleri çok geç uyandılar;

Çok güzeller.Hep kalın çelik seçmemin nedenlerinden biride buydu.Fire vermemek için valla güzel üzümler yiyeceğiz 2 **** 3 seneye kadar.

gtatas 03-06-2011 16:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 809417)
Asma çeliklerinin üzerinde yeni sürmüş olanlarda şeker tanesi gibi beyaz beyaz bir şeyler var...

cep telefonun çözünürlüğü iyi değil o yüzden çekip koyamıyorum...

bir diğer asmaya baktığımda belli bir süre sonra bu şeker tanesi gibi olan şeyler siyaha dönüşmüş durumda...

en çok da amerikan asmalarında var...bir tane çelik sürdüğünden bu yana kurumuş bile bu şey yüzünden olabilirmi acaba?

Bitki öz suyudur paniğe gerek yok.Bitki kendi kendini tedavi etmek için sıvı akıtır ve kurur.Normalde çelikleri dikerken aşı macunu ile tepelerini sıvamamız lazım ama yapmıyoruz.

Ozi'nin Bahçesi 12-06-2011 10:49

Merhaba arkadaşlar,
Aksaray'ın Sarıyahşi kasabasında yetişen AYBELE /AYBALA üzümü diye bir üzümü varmış. Duyanınız bileniniz varmı?

MANİSAFİDAN 16-06-2011 19:34

Arkadaşlar asma fidanı üretimi yapıyorum.Bu konuda sorularınız varsa elimden geldiğince yardımcı olabilirim.TEŞEKKÜR EDERİM..

seyyah53 17-06-2011 11:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MANİSAFİDAN (Mesaj 823571)
Arkadaşlar asma fidanı üretimi yapıyorum.Bu konuda sorularınız varsa elimden geldiğince yardımcı olabilirim.TEŞEKKÜR EDERİM..

Çelikten üretim aşamalarını bize kısaca, ve hata mümkünse resimlerle anlatabilirmisiniz...teşekkürler...

athena -asena 21-06-2011 23:17

2 Eklenti(ler)
Sn. gtatas ın paylaşımından edindiğim Koz üzümü çelikleri son hali.

gtatas 23-06-2011 17:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 826168)
Sn. gtatas ın paylaşımından edindiğim Koz üzümü çelikleri son hali.

Güzel haber teşekkürler.

zafersu 24-06-2011 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 826168)
Sn. gtatas ın paylaşımından edindiğim Koz üzümü çelikleri son hali.

Maaşallah.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025