agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bağcılık (https://www.agaclar.net/forum/bagcilik/)
-   -   Vitis vinifera (Asma - Üzüm) (https://www.agaclar.net/forum/bagcilik/2282.htm)

Ozi'nin Bahçesi 10-04-2011 19:04

Sayın Bursaranger,

Benim bukadar uğraşmamın sebebi kendi yetiştirdiğim çeliklerden üzüm elde etmek için,
yoksa fiyatı ne ise tüplü tüpsüz fidan satılıyor alır ekersiniz olur biter. Nitekim ben bulamadığım cinsleri mayıs ayının ortası gibi tüplü alıp ekeceğim.

Sizin yöntem açıkcası bana pek mantıklı gelmedi.
1.Şişe toprak altında kalacak üstelik ağzı toprakla kapatılacaksa şişe ya toprakla dolar
ya da su toprapın emmesi ile gider,
2.Kökler cam şişenin içinde kalacak ancak şişe kök dolacak ve dışarı taşacakki toprağa tutunabilsin.

Tabi ben yanlış anlamışta olabilirim.

seyyah53 11-04-2011 00:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bursaranger (Mesaj 783347)
arkadaşlar bu asma çeliği dikiminde neden zaman klaybediyorsunuz.size değişik bir yöntem söyleyeyim.ne aşıya gerekkalıyor,nede köklendirerek geçirdiğiniz zaman kaybına.yapılacak iş:beğendiğiniz asma çeliklerini bağ budanırken alın.cam veya su şişelerine ağzına kadar su doldurun çeliği bu su dolu kaplara koyun.3 göz dışarıda kalacak şekilde.bu su dolu kabın ağzını çamurla sıvayın.daha sonra şubat mart ayında hazırladığınız çukurlara böylece dikin.3 göz dışiarıda kalacvak şekilde olacak bu işlem.çelik şişenin içindeki su yardımı ile canlı kalacak,şişenin ağzını çamurla sıvadığımız için buradan kök salacak.kök saldıktan sonra toprak altında kalan su şişeleri iptal olup asmamız yeni köklendirdiğimiz şekilde gelişmeye başlayacak.ben bu sene ilk defa denedim.bulunduğum bölge ilkbahar geç donları olduğu için uyanma olmadı fakat çelikler ve gözler canlı durumda.inşallah istediğim olur ve seçme üzümlerden bağ edinmiş olurum herkese saygılar.

yaptığınız işlemin resimli bir anlatmı varmı?

zafersu 11-04-2011 14:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi missmenas (Mesaj 783330)
Ceviz koz üzümü çeliği,
Sayın gtates in ücretsiz paylaşımından edindiğim çeliklerden 1 tanesi, diğer çelik başka bir arkadaşıma hediye ettim.
Kendisine burdan çok Teşkkür ederim.
3 martta bana ulaşmıştı.
Buda şimdiki hali

Sayın Missmenas Çeliğinizin Maaşallahı var, güle güle büyütün, Ayrıca paylaşımı, paylaşım yapmanızda ayrı bir güzellik, kolay gelsin. Yalnız asma çeliğinizin saksısına hemen bir destek çubuğu dikerek, asmanızı bağlayın, yoksa Allah muhafaza!!!

bursaranger 11-04-2011 16:59

içindeki suyu toprağın emmesi mümkün değil.altı delik değil içi su dolu olarak,ağzı çamurla sıvanmış olarak dikilecek.asma fidanından aldığınız aynı çeşit üzümü elde edebilirsiniz.fotoğraflı anlatım imkanım yok.ben diktikten sonra bu konuyu görüp yazma ihyiyacı duydum.isteyen deneyebilir ben bu sene denedim.bu sistemle hem zaman kaybetmiyorsunuz (köklendirip sonra dikmek için)hemde istediğiniz üzümü elde edebiliyorsunuz aşı yapmadan.

bursaranger 11-04-2011 17:03

sevgili ozi.şişenin ağzını çamurla sıvamamın amacı köklerin oradan çıkmasıdır.zaten çamurlu kısımdan kök yapınca şişe iptal oluyor.kök çamurlu kısımdan toprağa karışıp büyüyor.

seyyah53 13-04-2011 15:22

4 Eklenti(ler)
Selam Baharın gelmesiyle herkes çeliklerden köklenen asmalarıyla gösteriş yapıyor...bende misilleme yapayım dedim...

Yine forumdaki üstadlardan bir tanesinin kışın gönderdiği çeliklerden...

Diğerleride sürgün verdiler fakat fotoğrafta çok net değil...bariz olanları yükledim...

Bu beyaz çekirdeksiz adıyla geldi...çeşit ismimi yoksa ,özelliğimi bilemiyorum...
Eklenti 203036

Bu da öküzgözü...
Eklenti 203037

Bu ise tarkya bölgesinin vazgeçilmezi Trakya İlkeren...
Eklenti 203038

Bu ise benim ilk asma çeliği köklendirme denemem olan izabelle...Dedemin 20 yıl önce Rizeden getirttiği asmadan aldığım çelik...kökeni rusyaya kadar dayanıyormuş...nam-ı değer kokulu üzüm
Eklenti 203039

fotoğraf arasına yazı yazmayı yeni öğrendim...belkide olmadı..bakalım...

musa78 15-04-2011 19:00

efendim sy bursaranger adlı sahşın yayınlamış ve denemiş olduğunu anlatan iletiyi dikkatlice okudum bu mümkün olan bir durum anlamadığım konu bu bir metod yani herkesin yoğurt yemesiyle ilgili...

eskiden büyüklerimiz ve birçok kişinin yapmış olduğu bir yöntem mevcuttur çoğunuzda bunu bilmektedir ağzı su dolu kaba asma çeliklerinizi koyarsınız 2 ayda bir suyunu değiştirerek kasım ayına kadar beklersiniz ve dikmiş olduğunuz çelikerden firesiz asma elde etmiş olursunuz..yukarıda arkadaşın yapmış olduğuda aynı yöntemdir.çelikleri topraklağa sokarak cansuyu verilerek yapılan yöntemde aynıdır,benim ifade etmiş olduğum yöntemde sonuçta hepsi aynı kapıya çıkar.yanlız tek farklılık su içerisinde çelikleri görmektense toprakta dikili olarak görmek psikolojik olarak üreticiye pozitif yansız :):):)

bursaranger 17-04-2011 17:59

benim yukarıda anlatmış olduğum sisteme göre zaten ben su şişesiyle beraber ağzını çamur sıvayarak(kök yapması için)toprağa mart ayında diktim.bugün itibarıyle bursada havalar soğuk gittiği için çelikler uyanmadı fakat şişme ve beyazlaşma mevcut.buda demektir ki çelik ve yapmış olduğum işlem doğru.Ben köklendirmek için vakit kaybetmemek için bu yolu denedim iyi de oldu saygılar....

Emre İlhan 18-04-2011 17:56

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, geçen sene arka bahçeye diktiğim asma fidanı bu sene ki yaptığım sert budamayla baya hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Fakat bir sorunumuz var. Asma'nın yapraklarını bir böcek deforme ediyor. Daha doğrusu kanatlı, baş kısmı kırmızımsı bir böcek. Asmanın yanında ki erik fidanına bolca dadanmış ama asmada erik fidanına göre oldukça azlar. Yapraklar hızlıca gelişmeye başladıkça daha önceden böcekler tarafından deforme edilen yaprakların şekilleri böyle bozuk gelişiyor haliyle. Asmanın hızlı gelişen taze sürgünlerini daha çok seviyorlar. Asmayı hastalandırmadan bu böceklerden temizlemeliyim. Sizce nasıl bir ilaç kullanayım. Bu böceklerin hepsini asmaya zarar vermeden zehirleyip öldürmek istiyorum. Acaba sulandırılabilir kükürt atsam işe yarar mı?
İşte buda fotoğraflar;

Eklenti 204150

Siyah görünense işte bu zararlı böcek;

Eklenti 204151

Not: Yeşil yaprak kurduna hiç rastlamadım.:)

bursaranger 19-04-2011 18:08

torbanın içine kükürt koy asmanın üzerine serp.aslında bordo bulamacı iyi gelir fakat zamanı geçti herhalde.

ligustrum 19-04-2011 19:15

Sayın Emre İlhan; Asma yaprağının arkasındaki ufak kanatlı böcek, yaprak bitinin kanatlı olanlarına benzetebildim. Yakında erik ağacınızda çoğalacak ve emgi yapacaktır.
Asmada zarar verdiğini pek görmedim.
Asma yaprağındaki ufak tefek parçalanmalar, daha tomurcuk konumunda iken maymuncuk gibi gözü tahrip eden zararlıların marifeti olduğu kanaatindeyim.
Sayın Mine Pakkaner'e veya Bitki koruma bölümüne danışmada yarar var.

musa78 20-04-2011 17:29

ligustrum arkadaşımın dediği dogru maymuncuk gözü tahrip eden bir zararlı yanlız zaten onu görmeniz mumkun değil bu onun marifeti kaldıki borda bulamacı yapmadıysanız ve yaptıktan sonrada asma uyandıktan ve yapraklar el kadar oluncaya kadar(birkez daha yapmakta fayda var)suanki durumda hemen yapmanız bence en dogrusu olacaktır..

koraxe 23-04-2011 14:28

ne yapmalıyım?

3 Eklenti(ler)
arkadaşlar merhaba:
bu sene bahçeme üç üzüm fidanı aldım biri yalova biri red globe diğreri ise sultani çekirdeksiz.sultani hariç ikisi patladı.ama sultani de yaş olmasına rağmen hala bir aktivite yok sizce nepmalıyım?
üstdeki red globe
ortadaki sultani
alttaki yalova

Halil Önen 23-04-2011 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi koraxe (Mesaj 791021)
arkadaşlar merhaba:
bu sene bahçeme üç üzüm fidanı aldım biri yalova biri red globe diğreri ise sultani çekirdeksiz.sultani hariç ikisi patladı.ama sultani de yaş olmasına rağmen hala bir aktivite yok sizce nepmalıyım?
üstdeki red globe
ortadaki sultani
alttaki yalova

Daldırma gibi yapın, Sn. koraxe.

Dört parmak derinliğinde uzun çukur kazın kökün dibinden, sürgün yerine kadar yatırın, gömün. Sulayın.

Sürgün veren çubuğun iki gözü toprak altında kalsın. Toprak altında kalan gözlerden kök salacaktır.

Çubuk uzun gelmiş dikilirken, su yürümüyor. Kuruyabilir.

koraxe 24-04-2011 07:59

çok teşekkürler halil bey haklısınız

seyyah53 03-05-2011 22:51

5 Eklenti(ler)
Bu sene asma çeliği köklendirmede bereketli geçti...

Sn.gtatas ın gönderdiği ceviz üzümü çeliği...
Eklenti 208733

Halil Önen Abim in gönderdiği;küçük pembe çekirdeksiz,kozak üzümü(koz üzümü ile aynımı bilmiyorum),razaki
Eklenti 208734

Ve yine forumdan bir üstadın(isim konusunda uyarıldım söyleyemiyorum) bana göndermiş olduğu seri;şiraz,kalecik,öküzgözü,trakya ilkeren,cabarnet,monte pulciano,alphonse lavelle...

Eklenti 208735

Eklenti 208736

Eklenti 208737

Sonsuz teşekkürler...

Halil Önen 03-05-2011 23:47

Gözleri tam uyanmayanların suyu az gelmiş _ su tam olarak yürümemiş_ gibi geldi bana... bol su verip gündüzleri güneşe koymak iyi gelmez mi?

Sizinle beraber ben de 4 tane diktim _ hiç böyle dikmemiştim_ biri daha uyanmadı, suyu az gelmişti galiba.
(bir ara resimlerini yüklerim burada)

seyyah53 04-05-2011 00:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 797567)
Gözleri tam uyanmayanların suyu az gelmiş _ su tam olarak yürümemiş_ gibi geldi bana... bol su verip gündüzleri güneşe koymak iyi gelmez mi?

Sizinle beraber ben de 4 tane diktim _ hiç böyle dikmemiştim_ biri daha uyanmadı, suyu az gelmişti galiba.
(bir ara resimlerini yüklerim burada)

Gözleri uyananlar resimde belli oluyor..diğerlerindede pamukçuklar var zaten ...

Tabi resimler cep telefonuyla çekildiğinden zoom yapamıyoruz...belli olmuyor...

Yani diyeceğim Halil Önen Abi...benimkiler tuttu..siz kendi derdinize yanın...:D

athena -asena 04-05-2011 00:13

1 Eklenti(ler)
Kazova üzümü aşı yapmıştım tuttu açıyor.

seyyah53 04-05-2011 00:22

Sayenizde bir üzüm çeşidi daha öğrenmiş olduk...Sn.athena-asena..

Yalnız internette yazılı olarak bir çok datay var fakat resim bulamadım sizin özel olarak üzümünün resimleri varmı?

athena -asena 04-05-2011 00:47

2 Eklenti(ler)
Bana yollayan arkadaşın geçen sene çekmiş olduğu resimleri var . bu sene üzümünden yemek inşallah nasip olacak.

geneesiyor 04-05-2011 09:09

1 Eklenti(ler)
Beyaz çekirdeksiz diye gönderdiğim üzümün cinsini bilmiyorum, fakat şu kadarını ekleyeyim: son derece verimli, lezzetli, iri taneli bir üzüm, çardak için çok uygun, bendeki asma yaklaşık on yıllık oldu, geçen sene otuz kiloya yakın üzüm aldım ve yarısını kuruttum, burası çok rutubetli olduğu için kurutmada sorun yaşanıyor, bu yüzden iki kez dumanladım (yani bulunduğu küçük kapalı mekanda bir saat kadar yaş odun yakıp bakterileri boğdum!) Ekte benim çardaktan bir fotoğraf var.
Sürgünlerin çok güzel, sanırım hepsini de tutturmuşsun, tebrik ederim, bende bu sene bir iki yeni çeşit daha oluştu, seneye sana onlardan da gönderirim, kolleksiyonun iyice genişlesin. Ama seni bu konuda tekrar uyarayım: Bölgeye uyum sağlamayacak üzüm çeşitleriyle zaman kaybetme, ziyan oluyorlar, ben bu sene bendeki öküz gözlerine başka türler aşılayarak gelişmiş asmayı işe yaratmaya çalışıyorum. Kolaylıklar dilerim.
Baha abin.

anunnaki62 04-05-2011 09:32

Merhaba Arkadaşlar,
Geçen sene osmaniyeye bir arkadaşımın evini ziyaret ettiğimde 7 veren cins dedikleri bir üzümden bahsettiler .Merak ettim ve gitttim gördüm aylardan kasım ortası gibi ürümün ürerinde meyvelerin olduğunu ve bazı dallardada çiçeklerin yeni açmakta olduğunu gördüm.Meyveleri oldukça güzeldi, rengi beyaz,kabuk kalınlığı orta.çekirdekli. Tabi derhal 5 adet dal kesip istanbula getirdim. Hepsi şu anda uyanmış ve gözleri büyümekte. 7veren cins diye üzümler varmıdır? Yoksa her üzüm, mevsim sıcak oldğu müddetçe devamlı meyve verirmi?
Diğer bir konu bende horaz karası adı verilen bir ürüm var. Geçen sene bir şey dikkatimi çekti. Üzümün gövde kök hizasında sanki kömür hisi gibi siyah bir hisle kaplanmıştı. Bu bir hastalıkmıdır? Hastalık ise ne tavsiye edersiniz ?
Yardım edecek tüm ağaç dostlarına teşekkürler.

seyyah53 04-05-2011 13:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi geneesiyor (Mesaj 797674)
Ama seni bu konuda tekrar uyarayım: Bölgeye uyum sağlamayacak üzüm çeşitleriyle zaman kaybetme, ziyan oluyorlar, ben bu sene bendeki öküz gözlerine başka türler aşılayarak gelişmiş asmayı işe yaratmaya çalışıyorum. Kolaylıklar dilerim.
Baha abin.

Bendeki bir heves Baha Abi...yetiştirebilirsek o diyarlarda bir arkadaşa veririz...olmadı çelik dağıtırız...şu anlık zaten üzüm yeme niyetimiz yok..ilk önce bir işi öğrenelim...saygılarımla

Ozi'nin Bahçesi 09-05-2011 16:51

Yapraklarda kuruma

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Benim çeliklerden birkaçı resimde görüldüğü gibi önce yaprak uçlarından kurudu sonra sürgünün tamamı kurudu.
Problemin ne olduğunu anlayamadım.

serdar1 11-05-2011 08:12

Ceviz(koz) üzümü

1 Eklenti(ler)
Sn gtatas ın göndermiş olduğu çeliklerden aşılamış olduğum üzüm cesidi .Sanırım bu yıl üzüm verecek sürgünler cok canlı şekilde patlamış vaziyette.

seyyah53 11-05-2011 11:35

Sn.Serdar1...

Yapmış olduğunuz aşılamayı bize resimlerle anlatsanız, biz acemilerde yeni bişeyler öğrenmiş olsak :) ne ka güzel olur..

seyyah53 11-05-2011 11:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozi'nin Bahçesi (Mesaj 800859)
Merhaba,
Benim çeliklerden birkaçı resimde görüldüğü gibi önce yaprak uçlarından kurudu sonra sürgünün tamamı kurudu.
Problemin ne olduğunu anlayamadım.

Ben bir tahmin yürütmek istiyoum...ve rüzgar,aşırı güneş ve susuzluğa bağlıyorum...geçenlerde bununla ilgili bir yazı okumuştum...

Halil Önen ustlardan şikayetçiyiz...asma bölümüne uğramıyorlar...

feyzon 11-05-2011 12:49

Üzüm benimde çok sevdiğim bir meyve. Bahçemizde kokulu karadeniz üzümü (İzabella sanırım), çekirdeksiz , çavuş üzümü sanırım (çok eski bir üzüm) ve birkaç Beypazarından gelen üzümler var.

seyyah53 11-05-2011 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzon (Mesaj 801984)
Üzüm benimde çok sevdiğim bir meyve. Bahçemizde kokulu karadeniz üzümü (İzabella sanırım), çekirdeksiz , çavuş üzümü sanırım (çok eski bir üzüm) ve birkaç Beypazarından gelen üzümler var.

Bahçeniz istanbulun neresinde Sn.Feyzon...izabelle ..karadenize özgü bir üzüm ..nerden buldunuz...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025