![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2016
Şehir: Kocaeli-D.dere
Mesajlar: 209
|
Yalnızca sarmalık yaprağı için asma fidanı
Merhaba, bahçemde çok yaşlı 2 adet asma var. Ben küçükken üzüm veriyorlardı ama (koruk) tadı güzel değildi. Şimdi ise evdeki (ben başta) diyabet durumları nedeniyle "üzüm" yasak ![]() Belli etmeden sık sık kessem de eşim ve kayınvalidemin o iki asmayı, tüm bahçeyi ve ağaçları saracak kadar büyütmeleri hiç hoşuma gitmiyor, zaten yaprağın tadı da iğrenç. Onları kandırıp; eskileri kökten kesip 2 yeni asma fidanı ekmek istiyorum. Tokat Erbaa'da yaygın "Narince" asma üzüm fidanı sanırım yaprak açısından en uygunu. İstanbul için önerebileceğiniz daha uygun yapraklık asma türü olabilir mi? Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Moderatör
|
İstanbul-Manyas iklim bakımından pek farklı değil, belki bir iki derece ısı farkı olabiliyor. Manyas'da bahçemde çok güzel sarmalık bir asma var. Otoparkın üstünü tamami ile kaplıyor. Yaprakları ipek gibi, tüysüz ve parçalı değil. Asma üzüm vermiyor. Hemen hemen bütün köylü gelip benim asmamdan toplar sarma yapar veya salamura hazırlar. Ben yaprakları körpe körpeyken toplar ve sarma yaparım, kış için hazırlamam. Yarın sabah bakayım eğer yapraklanma başlamış ise ve fotoğraflanacak gibi olmuşsa çeker size gösteririm. Beğenirseniz çelik zamanı size çelik de gönderebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-05-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 14
|
Alıntı:
Teşekkürler... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2016
Şehir: Kocaeli-D.dere
Mesajlar: 209
|
İlginize çok teşekkürler ![]() Birkaç "çelik"i suda köklendirme denemem oldu ama sonuç hüsran. ![]() Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Moderatör
|
Türünü bilmiyorum üzüm vermiş olsa şu tür diyebilirdim belki ama isterseniz sizin için birkaç kök bir saksıya daldırayım çünkü harika sarmalık yaprağı var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2016
Şehir: Kocaeli-D.dere
Mesajlar: 209
|
Alıntı:
Çok memnun olur eşim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Üzerinde minik minik üzüm salkım oluşumu göreceksiniz ama onlar üzüme dönüşmeden dökülme yapıyor. Yapraklarından iki tane kopardım, size fikir verebilir. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-06-2022
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2
|
Merhaba celiklere ben de talibim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 243
|
Merhaba rica etsem aynı asmadan bana da çubuklar gönderebilir misiniz budama mevsiminde sonbahar gibi olabilir kışa doğru olabilir. Gönderebilirseniz çok sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
İlk iki resim glenora çekirdeksiz üzümü. Bu yıl diktim henüz meyvesini görmedim. Amerikan üzümü melezi olduğu için mantari hastalıklara dirençli. İkinci ise meyvesi olmayan amerikan asma anacı. İkincinin yaprakları daha ince ve daha az damarlı gibi. Henüz sarma yapıp deneyemedik. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 243
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Neden suda köklendirmeyi denediniz ki. Bu konuda genel olarak çelik köklendirme bilgisinden fazlasına sahip olmayan ben, bir sardunya çeliği dikercesine hazırladıgım iki tane asma dalını gelişi güzel sokuşturdum bahçeye.. Hiç itirazları olmadan köklendiler. Basit yani anladıgım kadarıyla. Çelikleride komşu budama zamanı asmasını budayıp kaldırıma atmıştı dalları, oradan kırmıştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2015
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 146
|
Guler hanim Eskisehir iklimine uyum saglar mi acaba? Celik zamani mumkun olursa bende istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
koruk
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Merhaba, Yukardaki koruk asması ile ilgili mesajımı ne olduğunu bilemediğim bir hatam yüzünden dört beş kez denememe rağmen göndermedim. Hep ''mesajınız çok kısa en az 3 kelime yazın'' Bildirisi aldım. Sonunda Qoute tırnağının içine kopyalamayı başardım o zaman da baştaki ''Merhaba'' sözüm kopyalanmamış. Dilerim mesajım anlaşılacak şekilde ulaşmıştır. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-11-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 45
|
Dolmalık/Sarmalık yaprak
Arkadaşlar, Sarmalık yaprak konusu benim de merak ettiğim bir konudur. Bu yüzden başlığı görünce sevindim. Bu konuda bilgisi olanlar bilgilendirirlerse sevinirim. Şöyle sorular akllıma geliyor: 1-Pazarda satılan yapraklar özel asmalardan mı toplanıyor, bunlar üzüm veriyorlar mı? 2-Bildiğim kadarıyla, her üzüm asmasının yaprağı sarmalık olarak kullanılabiliyor. Bu konuda elverişlilik açısından bir sıralama yapılabilir mi? Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Yukarıdaki mesaj da iyice karışmış. Alıntıyı sildim ki anlaşılsın. Merhaba, Bahçenizde koruk veren asmanız var, siz bundan memnun değilsiniz. keşke şimdi de bir Ege kazasından bahçesinde yaşlı bir koruk asması yaşayan bir evde yaşıyor olsaydım. O korukları biz çocukken salkımı ile koparır, yıkar, gümüşten kalaylı bakır maşrapalara atar üzerine biraz toz serper maşrapanın ağzını bir bez peçete ile kapatıp bahçede maşrapayı aşağı yukarı sallayarak ve '' ter terleme terleme, Yörük kızı Alime'' diye tekerleme söyleyerek bahçede koştururduk. Koruklar terler nemlenir hafifçe yumuşar biz de onları yerdik. Koruklar üzüme dönerse iri siyah hafifi mayhoş çok hoş üzüm olurlardı. Üzüme dönmeden (ben düşmeden) toplanan koruklar dövülür suyu sıkılır, kaynatılır koruk ekşisi olarak şişelenirdi. Salatalarımızda taze veya şişelediğimiz koruk ekşilerini kullanırdık. Bazı salata türlerinde, haşlanmış üzerine z.yağı dökülmüş hardal, turp otu, beyaz ya da kara yaprak lahana (cibez) gibi yeşilliklerde, çiğ ısırgan otu salatasında, özellikle koruk ekşisi daha güzel olur. Annem koruk suyunu kaynatarak kavanozlarda sakladığı koruk şurubu yapardı, bu şuruptan yapılan koruk şerbeti tadı ve kokusu güzel, çok özel, serinletici ateş düşüren şifalı bir şerbetti. Bizim koruk asmamızın yaprağından da gayet güzel sarma yapılırdı. Bir de kısa not: Atlas gibi ince, narin sarmalık yaprak çekirdeksiz izmir üzümü yaprağıdır. Keşke sizin koruk asmanız bende olsaydı, ne yazık ki burası Ege değil ve evim deki topraklar sadece saksılarda, açıklığım da sadece daracık üç adet balkondan ibaret. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2016
Şehir: Kocaeli-D.dere
Mesajlar: 209
|
Alıntı:
ilginiz ve eleştiriniz için çok teşekkürler ![]() ![]() Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-06-2016
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
|
İlginç bir çalışma |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,294
|
karadenizin ısebella üzümü sarmaya uygun dediler. fakat yaprakları kalın ve tüylü. gerçekten isabellanın yaprakları böyle kalın ve tüylü bişeymi? yoksa yine kandırıldıkmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Üzüm çeşitlerinden pek anlamam ama Karadeniz'in kalın kabuklu, iri çekirdekli kokulu üzümünden bahsediyorsanız alt yüzleri tüylü ve gün boyu güneş alanlar kartlaştığında oldukça kalınlaşıyor ama gölgedekiler yumuşak ve yaprak sarması güzel oluyor. Severek tüketiyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,294
|
Alıntı:
teşekkürler. sorunu anladım. şu an küçük fidan olduğundan tam güneşte henüz ağaçlara sardıramadık. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-01-2011
Şehir: İst
Mesajlar: 5
|
Yapıncak çeşidi. Yaprakları Narince gibi kalın değildir ve daha lezzetlidir. Tek geçerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 937
|
Güler hanımın asması Amerikan asması olabilir mi?Aynısını görmüştüm anneciğim salamura yapmıştı sarmasını yaparken yaprak çok hoşuma gitti cinsini sorduğumda Amerikan asması demişti. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Selma_321 Güler hanımın resmini yayınladığı asma Amerikan asma anaçlarından. Benim bahçemde oldukça fazla asma anaçları var. Ancak o gibi ince ve büyük yapraklı asma anacı yoktu. Allah rahmet eylesin geçtiğimiz yıl idi sanırım vefat etmiş olan Mehmet amcanın kendi köklendirdiği asmalardan iki tanesini diktim. Biraz da budama sırasında çıkanlardan alarak kendim köklendirdim. Şu anda küçükler ancak birkaç yıl içinde daha büyüyüp bizim yaprak ihtiyacını giderirler herhalde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Sarmalık yaprak asmam, üzüm yapmıyor ama yaprakları incecik, tüysüz ve iri. Çardağın üstünde ki yapraklar bir hafta önce toplanmasına rağmen bir hafta içinde yapraklar yine yetişti. ![]() ![]() ![]() Bir hafta önce toplanan yapraklar temizlenip yıkandıktan sonra iç hazırlanıp sarmalar sarıldı. Yapraklar epey varmış, sarılması bütün günümü aldı, dörtte birini pişirdim geri kalanlarını buz dolabı poşetine dizdim ve pişirmeden dipfrize koydum. Bunu ilk defa yapıyorum, kısmetse bayramda ziyaret için gelenlere ikram edilecek. Dipfrize koyduklarımda bir değişiklik olmaz ise eğer, memnun kalırsam şayet bundan sonra sarar sarar atarım dipfrize ırtıksız ve iri. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-07-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
|
Merhaba arkadaşlar
Trakya ilkeren, sultani çekirdeksiz, Red globe, cirimson bunların hem yaprağı hemde üzümü güzeldir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 491
|
bende kınalı yapıncak çinsi üzüm asması aldım. bakalım kısmet. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|