25-03-2013, 19:15
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2013
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selim_50
öncelikle çelikleri uygun bir ortamda en az iki yıl süre ile köklendirmen gerekir, direk olarak yerine de dikebilirsin ama fire verebilir. Aşılı ve köklendirilmiş fideler amerikan asma anacına aşılı olduğu için çoğu hastalıklara dayanıkla ve gelişimi daha iyi, ben geçen yıl Nevşehir İl tarım Müdürlüğünden adedi 1,50 krş tan 150 adet, bu yıl 1,60 krş'tan 100 adet aldım, 5 dönüm için projeli yapabilirsen tüm masraflarla birlikte %50 daha düşük bir fiyata bahçeni kurabilirsin, değişik çeşitler için aralara hoşuna giden çeşitlerden dikersin.
|
Selim bey ben yaklaşık 15 gün önce dağ-bağ bir yer aldım. Aldığım yer çoğunluk dağ ama bir kısmında çoğunluk asma olmak üzere çeşitli ağaçlar var. Buradaki en büyük sıkıntı amerikan asmasına aşılı fidan bulabilmek. Rakım 1247 ile 1293 metre arası. Aldığınız asma fidanları amerikan asmasına aşılı fidanlar mı. Aşılı iseler cinsleri neler. Şu anda onlardan alma imkanımız var mı. Amerikan asmalarının da çok çeşitli türleri olması nedeni ile hangi cins bağın bulunduğu yöreye uygun bilemiyorum.
Salih bey kusura bakmayın benim elimde de şu anda bir arkadaştan aldığım siyah çekirdeksiz ve sofralık olarak nitelendirdiği üzüm çubukları var. Aldığım yerdeki asmalar henüz budanmadı. İçlerinde bizim burada yetişen siyah çekirdekli ve veyis dediğimiz üzüm çeşidi varmış. Bakalım ürün verirlerse ne olduğunu göreceğiz. Sizin tarif ettiğiniz yerde muhtemelen her şey olur. Ancak amerikan asmasına aşılı olursa hem dayanıklı, hastalıklara dirençli ve verimli oluyorlar. Ğeçen yıl bir arkadaşımla toz köklendirme hormonu ile onun bahçesinde epey bir çelik dikmiştik. Rahat bakılan bir yer olduğu için hemen hemen hepsi tutmuştu. Bu yıl bulabildiğimiz burada kullanılan amerikan asmalarına aşı yaptıklarımız ve bir kısmını da aynı şekilde yaptıklarımızı diktik. Bakalım sonuç ne olacak. Siz de çeliklerinizi öncelikle köklendirip daha sonra dikeceğiniz yere götürürseniz çok iyi olur. Çok güzel amerikan asması fidanı bulursam onu da bu yıl alıp gelecek yıl onların üzerine aşı yapmayı düşünüyorum. Çelikten çıkan ilk zaman verimli olup daha sonra ölebiliyorlar. Buradaki aşılı asmaların bir kısmının yüz yaşının üstünde olduğunu yaşlılar söylüyorlar.
|
|
|