agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Bağcılık
(https)

Beğeni Düzeni59Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 03-06-2010, 02:15   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Sevgili Zeytinci, ne tesadüf benim de iki asmam var. Biri sultaniye diğeri kadın parmağı denen cins.

Sultaniye'de maaşallah yıllardır hiç sorun olmadı. Diğeri ise yukarıda da bahsettiğim gibi hem kel hem fodul). Budama meselesine gelince kimini 2-3 göz bırakıyorum kimini ise 10-12 göz. Uzun bıraktıklarımda daha fazla üzüm salkımı oluşuyor. Son salkımdan sonra 4-5 yaprak bırakıp ucunu koparıyorum. İnternette araştırdım ama bu cins üzümün özelliklerine ulaşamadım. Vazgeçebileceğim bir cins olmadığı için hastalık veya gelişim bozukluğu oluşacak diye üstüne titriyorum ya, belki de bu yüzden nazlanıyordur)
Sn.Lonicera,

geleneksel bağcılıkta bile artık filiz kırmanın yanlış olduğu anlaşıldı. Ancak görenenekler kolay bırakılmadığından bir çok yerde hala sürmekte...

Salkımı güçlendirmek için siz 4_5 geleneksel bağcılıkta 1_2 göz sonra filiz kırılıyor. Aslında doğru gibi görünen bu durumun hiçde öyle olmadığı ortaya çıktı.

Filiz değil ''piç'' dediğimiz obur sürgünler kesilir. Koparılır.

Asmanızda sık sık filiz kırarsanız bir dahaki yıla sağlıklı ve verimli sürgünler bulamazsınız. Seçme şansınız azalır.

Göz araları sık sürgünler (cubuk) en verimli olandır.

İşte filiz kırarak bu iki şansınızı azaltıyorsunuz. Ayrıca asmanız hızla yaşlanıyor ve kendini yenileyemiyor.

Budadığınız sürgün (cubuk) az olunca _karışık budama yapmış olsanız da_ verimsiz hatta hastalıklı (ölü kol) dal bırakmak zorunda kalırsınız. Bu dallarda üzüm seyrek olur, beslenemez.

Asmanızın vitamine de ihtiyacı var, ve bol sürgün bırakın, bırakın gelişsin serpilsin...asma (hem kel hem fodul) olmaz.

Ayrıca çiçek dönemi hiçbir zıraii ilaç ve kimyasal atmayın. Çicekleri seyreltir döker.

Bana kalırsa asmanızda sağa ve sola giden ikişer uzun (12_14 göz) yani 4 kol bırakın. 2 ya da 3 tane 2,3 gözlü kısa kol bırakın. Bu şekli ile salkımları daha iyi besler diye düşünüyorum.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025