agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Badem (https://www.agaclar.net/forum/badem/)
-   -   Badem yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/badem/787.htm)

Samsunlu55 30-10-2010 18:39

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 588954)
Hafta sonu çektiğim badem ağacımın fotoğrafları...

Eklenti 127988
Eklenti 127989
Eklenti 127990
Eklenti 127991
Eklenti 127992

Bademleri toplarken çektiğim birkaç fotoğraf. Ağacı baharda bit sarmış geç farkettim o yüzden fazla meyve alamadım...

Eklenti 177696

Eklenti 177697

Eklenti 177698

Eklenti 177699

Avanos 31-10-2010 09:50

Bende 2 hafta önce gittim bahçeye bu yıl tavşan zararlısı çok erken başladı baya zarar vermiş zayıf fidanlara.Çözüm olarak fidanları çuvalla saracağım.:) Çok hoş bir görüntü olmayacak ama 2-3 sene böyle yapacağım bakımı yoksa büyütemiyeceğiz fidanları.15-20 gün sonrada tutmayan fidanların dikimini yapacağım.

Avanos 31-10-2010 09:51

Sayın samsunlu55 bademleri toplamakta sanki geç kalmışsınız gibi geldi.

Samsunlu55 01-11-2010 19:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Avanos (Mesaj 710806)
Sayın samsunlu55 bademleri toplamakta sanki geç kalmışsınız gibi geldi.

Bademler şimdi toplanmadı zaten toplarken çekmiştim yeni ekleyebildim.

Tamtutulma 03-11-2010 12:15

Tarlamın toprak hazırlıklarını yaptım. 4.5 X 4.5 mesafe ile dikmeleri çekirdekten yetiştirmeye karar verdim. Mesafeleri ayarlamak için tarlanın her iki yönüne ip çektik. Bulduğumuz noktalara çıta saplayarak işaretledik. Tarlanın önünden bakınca çıtalar asker gibi dümdüz görünüyor. Ancak yandan bakınca adeta bir s harfi gibi eğimli görünüyor. O kadar ölçüp biçmemize karşın bir türlü yan hizaları tutturamadık. Önerisi olan var mı acaba ?

Avanos 03-11-2010 12:28

Selamlar Tamtulma
Önerim şu lazerli çocuk oyuncakları varya onla yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Lazerleri ayarladıktan sonra lazer görünmeyeceği için siz kendinizi hedef alarak ilerleyebilirsiniz.Göbek bölgesine lazer ışığı gelecek şekilde ilerleyerek işaretlemeleri yapabilirsiniz.

ahmettt 03-11-2010 15:26

En basit yöntem şu: Biri 4 metre, diğeri 4V2 (4 kök 2 yani 5,66 metre) iki ip kesin.

İlk çıtayı çakın. 4 metrelik ipi ölçüp 2. çıtayı çakın. Sonra birinci çıtaya 4 metrelik, ikinci çıtaya 5,66 metrelik ipi bağlayıp, kesiştikleri noktaya 3. çıtayı çakın. 90 derece açılı noktayı elde edersiniz, bu şekilde kesişim noktalarını kullanarak hiç kayma olmadan yapabilirsiniz.

Çok sayıda dikecekseniz, çok çıta bulmak zorsa, biraz kireç alıp, noktaları işaretleyin. Şiddetli yağmur yağsa da çıkmıyor, sorun olmuyor.

Kolay Gelsin,

06doğaci 03-11-2010 15:30

Sayın avanos subazlı beyaz boyalar daha garanti olur zararlılar için.Ayrıca tavşan olduğundan eminmisiniz.Benim bahçeye fareler zarar vermişti.

Avanos 03-11-2010 17:11

Sayın 06Doğacı
Benim bahçedekiler fare değil tavşan subazlı boya tavşanada etkilimi?

06doğaci 03-11-2010 20:37

Sayın avanos benim bölgede de tavşan var su bazlı boyadan sonra fidelerin gövdesine zarar gelmedi.

Tamtutulma 04-11-2010 12:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmettt (Mesaj 712101)
En basit yöntem şu: Biri 4 metre, diğeri 4V2 (4 kök 2 yani 5,66 metre) iki ip kesin.

İlk çıtayı çakın. 4 metrelik ipi ölçüp 2. çıtayı çakın. Sonra birinci çıtaya 4 metrelik, ikinci çıtaya 5,66 metrelik ipi bağlayıp, kesiştikleri noktaya 3. çıtayı çakın. 90 derece açılı noktayı elde edersiniz, bu şekilde kesişim noktalarını kullanarak hiç kayma olmadan yapabilirsiniz.

Çok sayıda dikecekseniz, çok çıta bulmak zorsa, biraz kireç alıp, noktaları işaretleyin. Şiddetli yağmur yağsa da çıkmıyor, sorun olmuyor.

Kolay Gelsin,

Sayın Avanos ve ahmettt bey, öncelikle yanıtlarınız için sonsuz teşekkürler. Bizde 4,5 boyunda her iki ucuna çıta çakılmış iki ip kullandık. Sanırım 90 derece olayını tutturamadığımız için sıraların yan bakılarında kayma oldu. Her iki yöntemi kullanarak kaymaları bu pazar düzeltmeye çalışacağız.

Mutlu günler.

burjuva1981 05-11-2010 13:03

öncelikle merhabalar burada yazışan arkadaşların hepsinin aşağı yukarı bahçesi var benimde taş bademin cins(ferragnes) kabuklu toptan satış fiyatı bu sene kaç tl bilen veya satan arkadaş varmı

burjuva1981 14-11-2010 10:38

avanos un ağaçlarındaki tavşan ve fare zararlısı için fidanların gövdesine sarılan koruyucu plastik var eski fotoğraf makinalarının pozlarına benziyor bende toprak tv de izledim bence senin için en iyisi o

Avanos 17-11-2010 17:58

O dediğinizi biliyorum.Bende fidan sayısı fazla olunca baya maliyet teşkil ediyor daha ekonomik yöntemler arıyorum.Uygulamayı kireç üzeri Ardıç katranı şeklinde yapacağım.

Avanos 21-11-2010 14:17

3 Eklenti(ler)
Bugün tarladaki tutmayan fidanların sökümüne başladım.Tavşan zararlısından 2 resim çektim. Zararlı kesinlikle tavşan dışkısı var fidanların yanında.Zayıf fidanları kesip koparıyor diğerlerine ciddi zararlar vermeye devam ediyorlar.Bu arada tamamen kurumuş ve yazında yaprak açmayan bir fidanın kökünde çimlenme başlamış ilginç resimledim.

murat yavuz gök 22-11-2010 13:55

selam

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burjuva1981 (Mesaj 712801)
öncelikle merhabalar burada yazışan arkadaşların hepsinin aşağı yukarı bahçesi var benimde taş bademin cins(ferragnes) kabuklu toptan satış fiyatı bu sene kaç tl bilen veya satan arkadaş varmı

kabuklu olarak 4-6 tl arasıda değişiyor iç olarak 13-17tl die duydum bu sene.

Avanos 30-01-2011 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murat yavuz gök (Mesaj 717775)
kabuklu olarak 4-6 tl arasıda değişiyor iç olarak 13-17tl die duydum bu sene.

Kabuklu badem 1.5 TL ila 2.5 TL arası. İç Bademde 5-6 TL Arası.
Dekardan Yaklaşık olarak 200-300 Kg arası iç badem verir. 17 Tlden satarsak merkez bankasına borçda veriririz hatta iç borcun bir kısmını haysrıma kapatırım.17*250= 4.250 dekardan para oy anam oy.Sakın fidancılara inanmayın:)

hamitakkuyu 01-02-2011 22:32

Merhaba Avanos kardeş,çoktandır yoksun umarım iyisindir.bademler ne alemde ve şunu belirteyim ben gaziantepte bir toptancıyla tesadüfen konuşmamda iç bademin kilo fiyatı 10 dolar dedi.dekarda 200-300 kg vermesi zor dediğiniz gibi verirse memurluğu bırakıp badem bahçesi kurmaya devam ederiz.vede bu iş nasip işi don olmazsa, bakım iyi olursa nasibinde varsa iyi kazanç elde edersin bu bir temenni allahım hayırlısını versin.

Avanos 02-02-2011 08:08

Şükür yaşıyoruz işlerle uğraşmaya devam ediyoruz.O toptancının telefonu varmı elimizde 2 ton kadar ürün var aç bir sor ne diyor korkarım şimdi almıyoruz diyecek hala idda diyorum 5-6 Tl diyorum.Umarım siz haklısınız. Yalnız ben burda daha öncede dedim yazılarımda şuna dikkat ediyorum kendi gözlemelerim yazdıklarım. Bizim köyün ve denzili pazarlarında 2 TL kabuklu satılıyor.Kesin bilgidir.

hamitakkuyu 02-02-2011 22:56

merhaba avanos kardeş;ben idda etmedim dedimya tesadüfen konuştum.gaziantepte oturmuyorum eğer gidersem merak ettim bir sorarım.ayrıca bu fiyatlar ferragnes cinsi için mi bizim burada yetişen bahçe kenarlarında ki bademler ortalama dediğiniz fiyattan gidiyor.kuru yemişcide fiyat çok pahalı 25tl ile 30 tl arası .bildiğiniz gibi bademin iç verim oranı önemli ferragnes %30 ile %40 verim veriyormuş.yanlışım varsa düzelt lütfen.Ayrıca ben şubat 2010 diktiğim bademlerin budamasını yapamadım.sağolsun K.Maraş üniversitesinden Semih ÇAĞLAR Hocam şubatın ilk haftasında budama uygulaması yaparak yardımcı olacak.yanılmıyorsam sizde aynı dönemde diktiniz siz ne yaptınız bu konuda.sevgiyle kalınız...

Avanos 03-02-2011 23:34

Ben 2009 kasım da diktim. 2010 baharda ilk budamayı yaptım.Semih hocama selamımı söyleyin Nevşehirden meteorolojiden Murat beyin selamı var deyin hemşehrim olur çok yardım sever ve saygıdeğer bir hocamız.Benim bahçemide ziyaret etti.Ayrıca fiyatı daima yüksek söyleyenler satım diyenler değil. Getir alırım diyenler **** fidancılar **** ürensinler ucuz mal alalım diyenler yukardaki fiyat veren arkadaşta sanırım fidancı.

Erdem 10-02-2011 12:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uranus20 (Mesaj 678094)
Merhaba;

Yaklaşık 15 dönümlük bir arazide badem dikmeyi düşünüyorum.
Bunun için toprak analizi yaptırdım, sonuçları aşağıdaki gibi.

Toprak yapısı badem dikimi için uygun mudur?
Arazi ormanlık bir alanda olup yükseklik deniz seviyesinden yaklaşık 350 mt civarındadır.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Sayın uranus20,

Badem toprak istekleri bakımından pek fazla seçici olmayan bir ağaçtır. Badem en iyi sonucu killi kumlu topraklarda verir. Yani gönderdiğiniz toprak analizi sonuçları gayet uygun.

Ancak bunun dışında badem yetiştiriciliği için toprakta bakmamız gereken şunlardır:

- Taban suyu var mı?
- Geçirgen olmayan sert bir zemin tabakası var mı?

Taban suyu olup olmadığını 120 cm derinliğinde basamaklı bir çukur (profil) açarak anlayabilirsiniz. Eğer çukurun dibinde kuru havada bile su birikiyorsa bu arazide taban suyu olduğu şüphesi vardır.

Toprak içerisinde geçirgen olmayan bir zemin; kaya, kist tabakası gibi bir sert tabaka varsa gene bu profile bakılarak görülebilir.

Badem yetiştiriciliği için bu tür arazilerden kaçınmak gerekir. Ektiğiniz fidanların 3-5 sene içinde kuruma ihtimalı olabilir.

Çok sert rüzgar esen yerlerde bu ağaçlara zarar vermese de döllenmeyi engelleyebilir. Bu tür yerlerde bahçe kurarken hakim rüzgarların estiği tarafa ibreli ağaçlardan rüzgar perdesi oluşturmak gerekir.

Bahçe kurarken meyilli arazileri tercih etmelisiniz. Bunun nedeni soğuk hava daha ağır olduğu gibi tıpkı su gibi yüksek yerlerden alçak yerlere doğru akar. Don tehlikesi olan yerlerde kuzeye bakan yamaçlarda uyanma geç olacağından bu gecikme don zararını azaltacak düzeyde olabilir. Gene don tehlikesi olan yerlerde geç çiçeklenen Ferraduel (Texas), Ferragnes (Ferraduel, Texas) gibi geç çiçeklenen çeşitler tercih edilmelidir.

Not : Parantez içinde yazdıklarım bu ana çeşitlerin tozlayıcıları. Badem konusunda http://www.badembahcesi.com/kitap.asp adresinden Ceviz Badem Yetiştiriciliği kitabını almanızı tavsiye ederim. Gayet açık ve uygulamaya yönelik anlatımlı bir kitap.

Kasif 13-02-2011 21:49

Arkadaşlar herkese merhaba,

Ben de bu yıl bir badem bahçesi oluşturmak için çalışmalara başladım. Sayın Avanos'un yaşadıklarına üzüldüğümü samimiyetle belirtmeliyim. Eğer ortada yapılan bir iş var ise mutlaka bir de sahibi olacaktır. Elbette bir de kar olacaktır. Ancak genellikle insanlar bu girişimci kişinin çevreye ne denli yararlı olduğunu, ne çok insana iş imkanı sağladığını (sadece bahçede çalışacaklar değil, üretilen malın ticareti yapanlar, nakliyesini yapanlar, perakendeciler, hatta garip gelebilir ama muhasebeciler ve daha pek çok örnek...) vatan için nasıl önemli bir katma değer oluşturduğunu değil de oldukça basit bir yaklaşımla cebe indireceklerini kurarlar sığ zihinlerinde. Gerçekten yazık... Keşke enerjilerini, dedikodu ile üreteni yıpratmaya harcayacaklarına ve o keskin zekalarını böyle bir kıskançlık ile törpüleyip körelteceklerine kendileri de bir yerlerde bir şeyler üretseler de cebe bir şeyler indirseler. "Cebe indirmek" indirmek sözlerimi bağışlayın arkadaşlar ancak bu mantık dizisi ancak böyle ifade edilebiliyor...

Normalde bloglarda ve forumlarda pek yazamıyorum ancak agaclar.net ve müdavimleri sadece insanımıza katkı sağlamakla kalmıyor ülkemizin de gelişimine doğrudan ve dolaylı yollarla çok önemli katkılar sağlıyor. Bundan böyle bir kardeşiniz olarak ben de aranızda yer almaya bilmediklerimi anlamaya çalışıp, nacizane aklımın erdiğini sandığım konularda katkı vermeye çalışacağım. Umarım sorularım ve yazdıklarımla sizleri sıkmam :)

Ağaçların dikimi ile ilgili hizalama sorunundan bahsediliyor yukarıda. Doğru hatırlıyorsam piketaj deniliyor bu dizilime. İp çekerek ne kadar uğraşsak da iki ekseni de düzgün yapmak çok güç. Ancak bu konu çok önemli ise (bence önemlidir), bir topoğraftan yardım alınarak bu iş sıfır hata ile yapılabilir. Sanırım bir gün içerisinde 100 dekar gibi bir alan işaretlenebilir. Çok pahalı da değil. Bulunduğunuz bölgeye göre değişir sanırım ama bir gün için 100-200 Lira gibi bir yevmiye olsa gerek. Sanırım inşaat mevsimi dışında daha ucuz da olabilir.

İşlem ise şöyle, topoğraf cihazını uygun gördüğü bir noktaya kuruyor, bir kaç noktadan referans değerler alıyor ve ardından size her iki eksende de bir kaç milimetre yanılgı payı ile (cihazın teknolojisine göre değişse gerek) yani bizlere göre sıfır hata ile fidanlarımızı dikeceğimiz noktaları işaretletmektedir. Bu arada merak edebilecekler için topoğraflık mesleği ile yakından uzaktan ilgim yoktur :)

Bu arada başta sayın Avanos ve Samsunlu55 olmak üzere badem bahçesi olan arkadaşlar acaba bahçeleriniz ne durumdadır?

Muhabbetle...

Avanos 14-02-2011 09:39

Sayın Kasif
Öncelikle iyi temennilerin için teşekkür ederim.Bu yıl ikinci yılına giriyor bahçem. Zevkle ilgileniyorum ürün almak için bir yıl daha bekleyeceğiz.10-15 gün sonra tutmayan ağaçlarımın yerine yenilerini dikceğim.

Bizi vatan millet adına engelleyenler şunu yaptı memleketime 2500 dekar kadar bahçe yaptıracaktık.Evrakları yavaşlattılar bizde başka yerlere gittik.Başka bir ilimiz kazanacak.

Kasif 14-02-2011 11:54

Yeter artık bu örümcekli beyinlerin güzel ülkemizi yavaşlattıkları. Neyse ora olmuyorsa bu tarafa gelin siz de :)

diriliş 23-02-2011 16:14

Arkadaşlar badem budamasıyla ilgili detaylı bir uygulamalı bir anlatım var mı bildiğiniz?Görsel veya yazınsal olabilir.

seyyah53 23-02-2011 17:10

Sayın Avanos merhaba...

Benim badem ile ilgili hiç bir bilgim yok...sadece yazılarınızı okumş olmakla bir soru aklıma geldi ...

bahçelerde bu reklamları yapılan fare,tavşan ,yılan v.b zararlılara karşı...frekans yayıcı(ses) aletler var ...onlardan kullandınızmı hiç **** araştırdınız mı?,,,

reklamı her yerde var ama şöyle kullanıpta ben çok faysadını gördüm diyen yok...

Tamtutulma 24-02-2011 13:11

Arkadaşlar selamlar.

Badem fidanlarıyla ilgili bir sulama takvimi aradım ama hiç bir yerde bulamadım.
Bu konuda bilgisi olan var mı ? Örneğin, bir yaşındaki bir badem fidanına ayda kaç kez sulama yapılır ve kaç litre su verilir; verilen su miktarı ve sulama sayısı 2. ve diğer yıllarda hangi oranlarda artırılır - azaltılır ?

Mutlu günler...

Erdem 24-02-2011 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma (Mesaj 759756)
Örneğin, bir yaşındaki bir badem fidanına ayda kaç kez sulama yapılır ve kaç litre su verilir; verilen su miktarı ve sulama sayısı 2. ve diğer yıllarda hangi oranlarda artırılır - azaltılır ?

Sayın Tamtutulma,

Her ne kadar badem sıcaktan hoşlanır, kuraklığa karşı dayanırsa da yeterli suyun verilmesi halinde verimin 2-4 kat arttığı gözlenmiştir.

Aslında sulama miktarını toprağın yapısı ve iklim koşulları (sıcaklık) etkilemekle beraber ilk yıl açık köklü fidanlara haftada 2 teneke, tüplü fidanlara 1 teneke su verebilirsiniz.

Özellikle ilk yılda kök boğazından su vermekten kaçınmalısınız Buna dikkat etmezseniz köklerde mantari hastalıklar oluşabilir.

Avanos 24-02-2011 22:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 759388)
Sayın Avanos merhaba...

Benim badem ile ilgili hiç bir bilgim yok...sadece yazılarınızı okumş olmakla bir soru aklıma geldi ...

bahçelerde bu reklamları yapılan fare,tavşan ,yılan v.b zararlılara karşı...frekans yayıcı(ses) aletler var ...onlardan kullandınızmı hiç **** araştırdınız mı?,,,

reklamı her yerde var ama şöyle kullanıpta ben çok faysadını gördüm diyen yok...

Reklamı yapılan ürünleri denemedim. Ama ardıç katranı kesinlikle etkili bir çözüm tarafımdan denemesi yapılmıştır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025