agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Badem
(https)

Beğeni Düzeni418Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-04-2012, 22:10   #1051
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Galeri: 3
Burası Antalya mı?

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2012, 22:23   #1052
Ağaç Dostu

syılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-01-2012
Evet, Antalya/Kaş. Fotoğrafları kendim çektim.

syılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2012, 22:46   #1053
-

Giriş Tarihi: 17-08-2010
Galeri: 4
Sayın Sûz-i Dilârâ,

Sizin mesajınızdan sonra kapanan konuda yazdıklarınızı okudum. Hoş zaten kapanmaya mahkûmdu. Yazdıklarınız için teşekkür ederim. Pazartesi tekrar yola çıkacağım araziler için 1 kg. çağlanız hazır... Karşılığında Akdamar bademi de istemiyorum söz. Sayın syılmaz zaten çağlaların hakkından gelmiştir Kaş'ta... Kargo şubesinden alım olarak göndermeye hazırım.

Saygılarımla,

mrduran beğendi.
Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 11:00   #1054
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2008
Hafta sonu bahçemdeydim.ve Ayrıca birde yeni badem bahçesi tesisi yaptık.Resimleri ekleyeceğim.
Bu yıl ilginç bir gelişme oldu avanosta kayısı ağaçları badem ağaçlarından daha erken açtı.
benim fidanlardada bir terslenme var normalde çiçek açar sonra yaprak.Bademlerim yaprakları patlattı çiçek tomurcuklarında daha patlama emareleri yok bir hafta daha sürer ozaman yapraklar iyice belirginleşmiş olur.
Ceviz konusundada bir bahçe ziyareti yaptım hataları orda anlatacağım.Ceviz ile ilgilenen arkadaşlar için.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 12:07   #1055
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Bu yıl ilginç bir gelişme oldu avanosta kayısı ağaçları badem ağaçlarından daha erken açtı.
benim fidanlardada bir terslenme var normalde çiçek açar sonra yaprak.Bademlerim yaprakları patlattı çiçek tomurcuklarında daha patlama emareleri yok bir hafta daha sürer ozaman yapraklar iyice belirginleşmiş olur.
Bizim burada da kayısılar bademlerden önce çiçek açtı. Hoş sizin bahçeyle arası 10 km.

Benim Ferragnes ve Ferraduellerde de aynı durum var. Çiçek tomurcukları henüz kabarmamış bile ama yapraklarda patlama başlamış. Umarım bir sorunun göstergesi değildir bu.

Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 19:38   #1056
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Hafta sonu bahçemdeki bademlerin çiçeklenme durumları.
3. Resimde yakından bakıldığında yapraklanma başlangıcı görülebilir.
Tomucuklanma daha yeni başlamış.

Eklenen Resimler

Eski 09-04-2012, 19:40   #1057
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Burdada Avanosta bahçe tesisi.Arazinin Dozerle Sürümü.

Eklenen Resimler

Eski 09-04-2012, 20:07   #1058
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

2012 yılı fidan desteklemeleri açıklandı. Dekar Başına 100 TL.dir

Eski 10-04-2012, 09:33   #1059
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-05-2010
Gaziantep ile Şanlıurfa arasında, Gaziantep'e 20 km uzaklıktaki bahçemde yapraklar açmış durumda. Ağaçları bu Kasım ayında ekmiştik ve 1 ay önce ilk yaş budamını yapmıştık. Ağaçlar üzerinde çok azda olsa çiçek vardı, ancak henüz gelir beklemediğimizden arı kovanı koymamıştım. Tüm çiçekler solmuş durumda. Ama dediğim gibi yapraklar açılalı burada 10 gün oluyor.

mrduran beğendi.
rise_com Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2012, 22:03   #1060
Ağaçsever

bozkır's Avatar

Giriş Tarihi: 06-04-2012
Alıntı:
2012 yılı fidan desteklemeleri açıklandı. Dekar Başına 100 TL.dir
Sn Avanos, fidan desteklemesi yalnız bir kere mi alınıyor yoksa her dikim döneminde mi alınıyor?

bozkır Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2012, 08:52   #1061
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozkır Mesajı Göster
Sn Avanos, fidan desteklemesi yalnız bir kere mi alınıyor yoksa her dikim döneminde mi alınıyor?
Sadece bir kez

Eski 13-04-2012, 09:15   #1062
Ağaçsever

bozkır's Avatar

Sn.Avanos forumdan okuduğum kadarıyla badem yetiştiriciliği konusunda çok uğraşmış bilgi edinmişsiniz. Badem bahçenizin gelişimini izlemek de güzel oldu. Benim Hatay Yayladağı'nda 15 dönüm hafif eğimli bir arsam var. Buraya en uygun badem çeşidi hangisidir? Önümüzdeki ay toprağı sürdürmek ve toprak analizi yaptırmak istiyorum. Toprağın sürümü konusunda bir öneriniz var mı?

Eski 13-04-2012, 09:33   #1063
Ağaçsever

bozkır's Avatar

Sn Kemalcuce, Datça Nurlu badem satışına başladığınızı okudum. Bu badem türü Hatay Yayladağı için de uygun mudur? Sizin önereceğiniz başka badem türü neler olabilir?

Eski 13-04-2012, 12:25   #1064
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Sayın Bozkır burdan önereceğimiz çeşit doğru olmayabilir.Çünkü toprak analizi yok rakım yok.Sürümün konuuna gelince dozerle sürmek çok iyi olur ama 15 dekar olunca maliyetler artar.Tercihsizin.Rakım yazarsanız çeşidi belki yazarız.

Eski 14-04-2012, 11:44   #1065
Ağaçsever

bozkır's Avatar

Rakım 450-500 metre. Sürüm konusuna gelince sizin resimden gördüğüm kadarıyla toprak tarla gibi sürülmüyor arada 1-1.5 m. boşluk bırakılmış. Dozerle sürümün dekar başı maliyeti konusunda bir fikriniz var mı?

Eski 14-04-2012, 20:56   #1066
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Alıntı:
Rakım 450-500 metre. Sürüm konusuna gelince sizin resimden gördüğüm kadarıyla toprak tarla gibi sürülmüyor arada 1-1.5 m. boşluk bırakılmış. Dozerle sürümün dekar başı maliyeti konusunda bir fikriniz var mı?
Çeşit olarak erkenci çeşit dikmenizdede sorun olmaz.Sürüm dozerle yapılırsa küçük yerlerde sıkıntılı 15 dekar yer 3000 Tl bulur çünkü dozeri indir bindir para tutuyor.

Eski 15-04-2012, 17:59   #1067
Ağaçsever

bozkır's Avatar

Alıntı:
Çeşit olarak erkenci çeşit dikmenizdede sorun olmaz.Sürüm dozerle yapılırsa küçük yerlerde sıkıntılı 15 dekar yer 3000 Tl bulur çünkü dozeri indir bindir para tutuyor.
Sn. Avanos, bu, erkenci dahil her çeşit badem ekilebilir mi demek? Yoksa yine de analiz sonucuna göre bakmak daha mı doğru?

Eski 16-04-2012, 11:53   #1068
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Alıntı:
Sn. Avanos, bu, erkenci dahil her çeşit badem ekilebilir mi demek? Yoksa yine de analiz sonucuna göre bakmak daha mı doğru?
Sayın Bozkır erkenci dahil tüm çeşitler dikilebilir.

Eski 16-04-2012, 12:02   #1069
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Hafta sonu Malatyadaydım gittim.
Malatyada kayısılar çiçek açmış. Süper görüntüler var.Resimleri ekleyeceğim.
Hekimhanda özellikle süper ceviz ağaçları var devasa ama cevizleri resimlemedim.Çok pişmanım.1400 Rakımda ceviz olurmu diyorlar.Hekimhanda karadere köyünde 30-40 metreyi bulan ceviz ağaçları var.Bu ağaçları inceledim.Kış sert olmasına rağmen kışdan dolayı uçlarda zararlanma yok.Bazı kaynaklarda cevizden 200 kg ceviz alırsın diyorlarya burda alırsınız. Yine aması var bu miktar ürün aldığınız ağaçlar 15*15 dikmeniz gerek okadar büyük bu sebeptende dekarda ağaç sayınız düşer.
Neden bu yazıyı yazdık sanırım Malatya Hekimhanın cevizleri meşhurmuş.Gözümle gördüm ordaki köylülerle görüştüm 4-5 yılda bir ürün alamadıklarını söylediler.Buda şu demek oluyor bu ceviz çeşitlerinin tescili yok birilenin bunları tescillemesi gerek.Amerkanın peşinde koşup teksasda yetişen çeşitlerle bahçe kurmamamız lazım.Memleketimin çoğu 1250 rakımın üzerinde bu cevzileri buralarda yetiştirmeliyiz.

mrduran beğendi.
Eski 16-04-2012, 13:35   #1070
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2012
Sn Avanos, Malatyaya geleceğinizi bilseydim ben orada değildim fakat, bizim arkadaşlar bizim bahçede sizi ağırlamak isterdi ve inanın ki en az benim kadar da ağırlarlardı. Gerçi benim ne kadar ağırlayacağım da mechul ya sizin açınızdan sonuçta iyi ağırlardık

Tekrar yolunuz düşerse bekliyoruz. Haziranda bende orada olacağım sizinle bizim bademleri gezeriz yolunuz tekrar düşerse..

yesavas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2012, 17:22   #1071
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yesavas Mesajı Göster
Sn Avanos, Malatyaya geleceğinizi bilseydim ben orada değildim fakat, bizim arkadaşlar bizim bahçede sizi ağırlamak isterdi ve inanın ki en az benim kadar da ağırlarlardı. Gerçi benim ne kadar ağırlayacağım da mechul ya sizin açınızdan sonuçta iyi ağırlardık

Tekrar yolunuz düşerse bekliyoruz. Haziranda bende orada olacağım sizinle bizim bademleri gezeriz yolunuz tekrar düşerse..
Sayın Yesavas Davetiniz için teşekkür ederim.İnşallah kısmetse daha sonra olur.Malatyada Badem ve ceviz konusunda bir bahçe kurma çalışmalarımız olacak. Çalışmalarda ilerleme kayıt edersek Malatyaya sık gidip geleceğim.

Eski 18-04-2012, 13:30   #1072
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2012
Sn Avanos, her zaman bekleriz. Özel Mesajda daha önceleri bahsetmiştim size bizim de badem, armut ve kiraz bahçelerimiz var, ve ceviz içinse bu sene hazırlıklara başlıyoruz inşallah. Hem fikir teatisinde bulunabiliriz, hem de sizi ağırlamış oluruz. Ne gerekirse haber vermeniz yeterli olacaktır.

Bereketli olsun inşallah...

yesavas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2012, 20:13   #1073
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Thumbs down

Deprem yüzünden sonbaharda memlekete gittiğimizde pazardan yarım kilo badem almış ve hiçbirini yemeden bir kısmını annemin bahçesine, bir kısmını kayınvalidemin tarlasına vs. vs. sağa sola dağıtmış ve ekmiştim.

Annem demin aradığında bademlerimin çimlendiğini söyledi, çok sevindim 13 tane saymış zaten o civardaydı. Şimdi beni bir düşüncedir aldı ) ben bu bademleri ne yapacağım?
1- Yer darlığı yüzünden azıcık bir yere çok sık ekmiştim. Bunları nasıl ayıracağım?

2- Kazık kök yapıyormuş bu fidecikler seneye kalsa çıkarırken kökleri zarar görür mü? Veya ne zaman ayırmamı önerirsiniz?

3- Ne zaman aşılayacağım? Bu başlıkta bir sürü bir şeyler okuyorum ama hiç biri benim anlayacağım dilde değil ve nasıl aşılayacağım?

Balkonda bidona ektiklerimden hâlâ ses yok, sanırım mayısı bekliyorlar.

Eski 23-04-2012, 09:07   #1074
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
1- Yer darlığı yüzünden azıcık bir yere çok sık ekmiştim. Bunları nasıl ayıracağım?

2- Kazık kök yapıyormuş bu fidecikler seneye kalsa çıkarırken kökleri zarar görür mü? Veya ne zaman ayırmamı önerirsiniz?

3- Ne zaman aşılayacağım? Bu başlıkta bir sürü bir şeyler okuyorum ama hiç biri benim anlayacağım dilde değil ve nasıl aşılayacağım?

Balkonda bidona ektiklerimden hâlâ ses yok, sanırım mayısı bekliyorlar.
Yeni çıkanları zaman geçirmeden bir bel küreği yardımıyla dört tarafından dibine doğru bastırın. Kalıp halinde toprağıyla birlikte söküp başka bir yere şaşırtın. Toprağın dağılıp dökülmemesine dikkat edilmesi gerekiyor.

İsterseniz gelecek yıl da sökebilirsiniz. Kışlar sert geçmiyorsa sonbaharda dikmeler yapraklarını döküp uykuya dalınca; kışlar sert geçiyorsa mart ayı gibi köklere zarar vermeden söküp başka bir yere dikebilirsiniz.

Aşı işi ustalık gerektiyor, yoksa benim gibi 100 aşıdan 30 tanesini tutturursunuz. Usta bir aşıcıya yaptırmak en iyisi. Köylerde aşı üstadı olmuş amcalar vardır, öyle birine aşılatırsanız daha iyi olur. Bademde erken ilkbaharda, yaprak açmadan ingiliz aşısı, omega aşı; Haziran gündönümü ve sonrasında ise göz aşısı yapılabilir. Kalem aşı bademde zor tutuyor.

Bidona ektiğiniz bademler Mayıs ortalarına kadar çıkabilir. Arada sulamayı unutmayın.

Düzenleyen Tamtutulma : 23-04-2012 saat 09:08 Neden: yazım yanlışlarının düzeltilmesi
Eski 23-04-2012, 22:15   #1075
Ağaç Dostu

Hafta sonu bademlerin durumunu incelemek için arazime gittim. Ağaçların hemen hemen hepsinde filizler kurumuş haldeydi. Ağaçların yapraklarında da yer yer delikler vardı. Bir kaç gün öncesinde çok şiddetli yağmur yağmıştı. Köylü yapraktaki deliklerin bundan dolayı olduğunu, böcek zararlısı olmadığını söyledi. Ağaçlarda çok sayıda uğur böceği yavruları vardı. Ayrıca arazi çok fazla rüzgar alıyor. Şimdi sorularım;
1-Yapraklarda uğur böceği hariç, tırtıl bit vb hiçbir böcek görmedim. Yapraktaki delikler sizce neden olmuştur
2-Filizdeki kurumalar soğuk vurması olabilir mi, yaprakları delen bir böcek ağacın gücünü düşürüp filizleri kurutmuş olabilir mi
3-Arazi çok rüzgarlı, rüzgarı kesmek için hakim rüzgar yönüne rüzgar kesici ağaç dikeyim mi?
Ceveplarınız için şimdiden teşekkür ederim

Eski 24-04-2012, 12:05   #1076
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Uğur böcekleri çok yararlı hayvanlar, kesinlikle öldürmeyin, hatta nufuslarını artırmaya çalışın. bu konuda hatta bir başlık var sanırım.

Filizlerdeki kurumalar genelde soğuktan olur. Benim bazı dikmelerimde de var. Ancak yanyana 2 dikemnin birinde var, diğerinde yok. bu birazda ağacın geç uyuması ile ilgili.

Yapraklardaki delikler daha çok bor eksikliğinden oluyor. Bazen de güneş ve yağmur kaynaklı oluyor. İl-ilçe tarım müdürlüğüne yaprakları götürerek daha sağlam bilgiler alınabilir.

Rüzgar mevsimsel değil de sürekli ise sık dikilecek sedir ve kavak ağaçları iyi bir rüzgar setti oluşturabilir. Ayrıca hızlı büyürler. Yok rüzgar mevsimsel ise fazla bir sorun olmaz. ayrıca rüzgarın olduğu bahçeyi soğuk genelde yakmaz.

rise_com ve MzFFrKdM beğendi.
Eski 24-04-2012, 14:42   #1077
Ağaç Dostu

Cevap için teşekkürler, arazi kireç kaya. Burada selvi sizce tutar mı?

Eski 24-04-2012, 15:02   #1078
-

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rise_com Mesajı Göster
Hafta sonu bademlerin durumunu incelemek için arazime gittim. Ağaçların hemen hemen hepsinde filizler kurumuş haldeydi. Ağaçların yapraklarında da yer yer delikler vardı. Bir kaç gün öncesinde çok şiddetli yağmur yağmıştı. Köylü yapraktaki deliklerin bundan dolayı olduğunu, böcek zararlısı olmadığını söyledi. Ağaçlarda çok sayıda uğur böceği yavruları vardı. Ayrıca arazi çok fazla rüzgar alıyor. Şimdi sorularım;
1-Yapraklarda uğur böceği hariç, tırtıl bit vb hiçbir böcek görmedim. Yapraktaki delikler sizce neden olmuştur
2-Filizdeki kurumalar soğuk vurması olabilir mi, yaprakları delen bir böcek ağacın gücünü düşürüp filizleri kurutmuş olabilir mi
3-Arazi çok rüzgarlı, rüzgarı kesmek için hakim rüzgar yönüne rüzgar kesici ağaç dikeyim mi?
Ceveplarınız için şimdiden teşekkür ederim
Şiddetli yağmurların (bol nem demek, mantarlar buna bayılır) ardından filizlerin kuruması Yaprak Delen (Saçma Deliği) Hastalığına neden olan fungusları (Clasterosporium carpophilum ve/veya Wilsonomyces carpophilus) düşündürüyor...

Şu bağlantıda daha detaylı bilgi ve mücadele yöntemlerini bulabilirsiniz.

İlçe Tarım örnekleri görünce daha net bilgi verecektir.

http://www.agaclar.net/forum/badem/26408.htm

Düzenleyen Odeh : 24-04-2012 saat 15:07 Neden: Ekleme
Eski 24-04-2012, 19:01   #1079
-

Bir de sayın Halil Önen'in sayfalarında etraflıca değerlendirilen Gülleci Bulamacı'nı okumanızı öneririm.

Eski 25-04-2012, 11:58   #1080
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Aşılar fidanlar kaç yaşına geldiğinde yapılır?

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025