![]() |
|
![]() |
#11 | |
-
|
Alıntı:
Kestane konusunda fikrim de bilgim de yok. Ancak cevizin daha çetin iklim koşullarına uyum sağlayabildiğini, biliyorum. Ancak ceviz için de badem için de iklim ve râkım ne olursa olsun herşeyden önce toprak yapısı daha önemlidir. Ağır, killi, taban suyu yüksek olmamalıdır. Toprak da iyileştirilebilir, birçok yolu var. Yeter ki maddi olanaklar dahilinde olsun. ama iklim öyle mi? İklim, badem için malûm, şu don konusunda çok hassas... Çok düşük derecelere marûz kalması, hele de su yürüdükten sonra, ağacın kaybedilmesine neden olabilir. Râkım meselesi ise bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Râkım arttıkça ısı düşecektir. İklimlerin etkileri daha sert olarak görülecektir. Ancak bu görecelidir. Şöyle düşünün, A arazisi güneyde, B arazisi doğuda. Ancak ikisi de 1000 mt. râkıma sahip. Bu durumda, her iki arazinin de aynı koşulları yaşamayacağı aşikârdır, değil mi? Manisa'nın 980 mt. ile Kütahya'nın, Van'ın 980.nci mt.si bir olmayacaktır. Meşelik alanlarda hele de dokunulmamış alanlarda böcekler, nematod ve funguslar rahat vermeyecektir. Ama hepsi ile anlaşabiliriz, yeter ki toprak ve iklim izin versin... Akdamar'daki bademler'den alınabilirse ne güzel olur. Çünkü muhtemel ki çok uzun bir zaman diliminde kim bilir nasıl değişiklikler geçirmişlerdir. Düzenleyen Odeh : 02-03-2012 saat 17:19 Neden: Ekleme. |
|
![]() |
![]() ![]() |
|
|