agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Badem
(https)

Beğeni Düzeni418Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-04-2016, 09:42   #1
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

Giriş Tarihi: 02-05-2011
ferreduelin ticari karı ferranges kadar değildir ferranges diş bademidir ferreduel dişle kırılmaz daha sert ve ferrangesten küçüktür.bence teorik olarak söylenen oranlardaki sayıları dik. maddi olarak kaybın olmasın.

bertinanın artı taraflarını bildiklerimi yazayım:

bertinanın 2 çuvalı 95-100 kg gelir. ferranges ferreduel 45-50 kg gelir.
bertina kendine verimli düzenli verim veren bir cinstir. tozlayıcı ihtiyacı yoktur.
bertina cok iri ve agır gelir. ticari pazarı bu yuzden yuksektir.
bertinanın ikiz oranı yoktur.
bertina en geç çiçeklenen turdur.

tabi bunun yanında benimde en cok begendigim ferrangesin özelliklerinde diş bademi olması ve dikine yetişmesi. bertina yayvandır. ve taş bademidir. ağır gelmesinin sebebi budur.

tozlaşmayı tam yapmak için ferreduel dikmek yerine bahçeye 2 kovan arı koy .. maddi kaybın olmaz. tabi en mantıklısı en iyi bildiğini yapmaktır. karar sizin abicim. hayırlı olur ***.

bebeto016 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2016, 12:05   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-01-2016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bebeto016 Mesajı Göster
ferreduelin ticari karı ferranges kadar değildir ferranges diş bademidir ferreduel dişle kırılmaz daha sert ve ferrangesten küçüktür.bence teorik olarak söylenen oranlardaki sayıları dik. maddi olarak kaybın olmasın.

bertina kendine verimli düzenli verim veren bir cinstir. tozlayıcı ihtiyacı yoktur.

tabi bunun yanında benimde en cok begendigim ferrangesin özelliklerinde diş bademi olması ve dikine yetişmesi. bertina yayvandır. ve taş bademidir. ağır gelmesinin sebebi budur.

tozlaşmayı tam yapmak için ferreduel dikmek yerine bahçeye 2 kovan arı koy .. maddi kaybın olmaz. tabi en mantıklısı en iyi bildiğini yapmaktır. karar sizin abicim. hayırlı olur ***.
bertinayı hiç araştırmadım. ferragnes her sene ürün verdiği için seçmiştim yani ağaç bir sene verip diğer sene dinlenmiyor diye biliyorum. fiyat olarak bertina ferragnesden daha ucuz . 100 ağaç üzerinden hesap yapsak 100 ağaç bertinanın kazancı ile , 70 ferragnes+30ferradual ın kazancı aynı olurmu ? bertina her sene düzenli ürün veriyormu ?

B. ÇINAR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2016, 12:16   #3
Yeni Üye

düzenli ürün verdiğini yazmışsın atlamışım onu. bertinada mantıklı düşününce. ferragnesi 2x1 dikeceğim için bertinadan kazancı düşük olabilir

Eski 24-04-2016, 13:03   #4
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

Giriş Tarihi: 02-05-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi B. ÇINAR Mesajı Göster
düzenli ürün verdiğini yazmışsın atlamışım onu. bertinada mantıklı düşününce. ferragnesi 2x1 dikeceğim için bertinadan kazancı düşük olabilir
ithal bademler her yıl ürün verir.. 1 yıl verip 1 yıl vermeme olayı yerli bademlerde var. 1x2 dikim ile 1x8 dikim arasında tozlaşma getirisi açısından cok fark olacagını düşünmüyorum. ziraatçilerin arılar üzerinde cok durdugunu söyleyebilirim. yinede siz bilirsiniz. bence neye niyetlendiyseniz onu dikin. sonra olumsuz bişey olursa hayıflanmayasınız. cok cok ilerde aklınıza yatmayan bir durum olursa tekrardan çeşit değiştirmek için aşılarsınız.

bence irilik, iç oranı, agırlık, yönünden getiri açısında bertina daha karlı.

fiyatlarını cok bilmiyorum. ferragnes gecen yıl sanırım 10 bertina 8 di. bir sitede gördüm. fiyatlar ne kadar dogru bilmiyorum. ağırlık hesabına vurursan bertina bu hesaba göre yinede daha karlı. bizim burda bademi alırlar iriligine bakarlar buyukse ona göre fiyat verirler. isime bakmazlar.

bebeto016 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2016, 23:32   #5
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-05-2016
Alıntı:
Badem yapı itibari ile en erken çiçek açan ağaçlardandır.çevrenizde erik,kayısı ve şeftali ağaçları varmı.bu ağaçlar yetişmiyorsa bademin akıbeti aynı olur.geç açan çeşitler FERAGNES ve FERRADUEL ,bunlardan biraz daha geç açan YALTSİNKİ(çift badem oranı yüksek ) ve BERTİNA var.Ama genede ticari olarak riskli.birde mersinde yetişen fidan sivasta nasıl uyum sağlıyacak muamma .isterseniz daha düşük sayı ile başlayın oluyormu olmuyormu denemiş olrsunuz....

ertuğrul 37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2016, 18:22   #6
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ertuğrul 37 Mesajı Göster
Badem yapı itibari ile en erken çiçek açan ağaçlardandır.çevrenizde erik,kayısı ve şeftali ağaçları varmı.bu ağaçlar yetişmiyorsa bademin akıbeti aynı olur.geç açan çeşitler FERAGNES ve FERRADUEL ,bunlardan biraz daha geç açan YALTSİNKİ(çift badem oranı yüksek ) ve BERTİNA var.Ama genede ticari olarak riskli.birde mersinde yetişen fidan sivasta nasıl uyum sağlıyacak muamma .isterseniz daha düşük sayı ile başlayın oluyormu olmuyormu denemiş olrsunuz....
ertuğrul bey. fidanı ben yetişdirdim çekirdekten mersin den hazır fidan almadım. sivas ın gürün ilçesindenim burada kayısı çok olur. malatya kayısısı olur biter bizim burada yeni olgunlaşır tatlanır. erik ve şeftalide var. dağlarda yabani badem var ormancılarda ekti. benim fidanların boyu 20 cm yaklaştı seneye aşı yaptıracam ama hangi cins aşı yaptıracam onu tam bilemiyorum.aklımdaki ferragnes idi ama bertinada hoşuma gitti.

Eski 18-05-2016, 09:56   #7
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-05-2016
Alıntı:
ertuğrul bey. fidanı ben yetişdirdim çekirdekten mersin den hazır fidan almadım. sivas ın gürün ilçesindenim burada kayısı çok olur. malatya kayısısı olur biter bizim burada yeni olgunlaşır tatlanır. erik ve şeftalide var. dağlarda yabani badem var ormancılarda ekti. benim fidanların boyu 20 cm yaklaştı seneye aşı yaptıracam ama hangi cins aşı yaptıracam onu tam bilemiyorum.aklımdaki ferragnes idi ama bertinada hoşuma gitti.
Sayın B.ÇINAR erik,seftali,kayısılar düzenli verim veriyor ise badem de yetişebilir.
Ben şahşen hobiciyim,bende nonpariel,texas,feragnes ve ferraduel var.daha küçükler.1 yaşında. bu senede bertina dikicem.

Feragnes herkes tarafından övülen bir çeşit,dayanıklı ve verimli.meyve boyutuda ideal.ve geç çiçekleniyor.çift badem oranı çok düşük.

Ferraduel feragnese tozlayıcı ,meyveleri feragnese göre daha küçük.

Bertina meyveleri çok büyük, verimli olduğu söyleniyor.

kemal cüce tarımın bahçelerde çektiği videolar var.youtubeden bakabilirsiniz.latif bey ,bertina ,feragnes,ferraduel ve diğer çeşitler görsel olarak anlatılıyor.
bertinanın feragnesten 3-5 gün geç çiçeklendiğini söylüyor.ve feragnes hakkında görüşleri var.

Yalova araştırmada 2000-2001-2002 de yabancı çeşitler araştırılmış.tuono bademi feragnesten önce açtığı kayıtlara geçmiş,yaltsinki(çift tohum oranı yüksek olabilir,araştırın ) de feragnesten geç açtığı grafik olarak verilmiş.
forumda daha önceleri yazan ismi ismail bey olması lazım ,yalova araştırmadan bademle ilgili bilgiler vermişti.
Yalova bahçe kültürleri araştırmanın badem ile ilgili yayınları var.

siz videoları izleyin,yayınları bir araştırın sonra kafanız neye yatarsa ona göre yol oluşturursunuz.
kolay gelsin..

ertuğrul 37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2016, 23:45   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-03-2016
Sayın Ertuğrul37;

Köyümde bir ağabey badem yetiştiriciliği yapıyor.Rakım 1040 civarı ve karasal iklim.Yolda karşılaştık benim biraz acelem olduğu için kısa konuşma yaptık,tel ini bile almak aklıma gelmedi.

Texas bademinde çeşit değiştirme aşısı yaptırmak istiyor. Texas bademinden hasat zamanı dalından kopmadığından şikayetçi.Diğer çeşitlerinin ne olduğunu sormadım.Nasip olursa, hava şartlarına göre şubat-mart gibi aşı yapmaya gideceğim.Cevizle ilgilendiğimden bahsettim ,boş ver cevizi badem daha iyi dedi.Bademde ilkbahar donlarından sorun olmuyor mu?dedim.Çiçeklenmenin kademeli olarak yaklaşık bir ay kadar sürdüğünü,bir kısmı etkilense de kalanı nın yettiğini söyledi. Bahçeye gitmek için ısrar etti zamanım olmadığı için daha sonra dedim.

Yakında köye gidersem;bakımı,verimi,cinsi sizlerin de sorularınız varsa cevapları paylaşırım.Saygılar iyi akşamlar.

coskunsarıkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2016, 21:59   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-10-2016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bebeto016 Mesajı Göster

Bertina ve Ferragnes ağaçlarının ağaç başına kg verim değerleri hakkında bilginiz var mı acaba? Sanki Ferragnes daha mı fazla kg badem veriyor?

Bir de yıllara göre verim değerlerinde herhangi bir fark var mı, merak ediyorum.

seddülbahir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025