Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seddülbahir
Latif beye aşağıdaki videoda Bertina ağacını da gösterdiği için teşekkür ediyorum. Ancak hala daha Bertina büyüdüğünde (10, 15 yaş gibi) ne çapta bir taç yapar ve dolayısıyla kaça kaç dikilmelidir gibi bir bilgi ve fikir edinemedim...
Çanakkale'de belden kırma ufak bahçe traktörleri kullandığımız için ağaçların arasına traktörle girme konusu pek sorun teşkil etmez.
Videoda gördüğüm Ferragnes ler ise daha da büyük ağaçlar yapacak gibi... Videoda verimin (o hasat için) Bertina ve Ferragnes için hemen hemen aynı olduğu söyleniyor. Acaba 10. , 15. yıllarda bu mukayese ne yönde olacak?
Bahsettiğim video: https://youtu.be/tlMzG4bYc4I
|
Hocam alintinizi yeni gordum bertina ozgul agirligi frrangesinkinden cok daha fazla oldugu icin bertina ferrangesle ayni verime sahip olsada daha agir gelecektir..
Baska bi degisle bertinanin kabugu daha kalin ve buyuk bu yuzden bertinanin agirligi daha fazla ve karlidir..
Ornek: 1 cuval bertina yaklasik 95-100 kg
1cuval ferranges yaklasik 45-50 kg
Dikim araliklariyla ilgilide 6x6 en mantiklisi bertina icin.. 5x5 te idare eder diye dusunuyorum.. bunlarin altı cok sıkıntı verir..
Suan bahce kuruyoruz. Ben 5x4 yaptim .. ama yanlis..risk aliyorum.. bakalim hayirlisi. 4 olan mesafe bakinca cok yakin oluyor. Bunu farkediyor insan.