![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Badem yetiştiriciliği
Arkadaşlar, ağaçlar.netten bir çok bilgi ediniyorum. Buradaki bilgi ortamından cesaret alarak sizden bir konuda yardım isteyeceğim. Bana görüşlerinizi bildirir, yönlendirmede buunursanız mutlu olacağım. Babamın hep istediği bir meyve bahçesi kurma konusunu ciddi ciddi düşünmeye başladım. İnternetten edindiğim bilgiler badem yetiştiriciliğinin bulunduğum Orta Anadolu bölgesi için en uygunu olduğu yolunda. Şimdilik 10 dekarlık bir yerle başlamayı düşünüyoruz. Yıllık yağış oranı 300-350 ml olan bir bölgedeyiz (Konya-Sarayönü - Çeşmelisebil) ve bölgemiz ilkbahar geç donlarına maruz kalıyor. Geç uyanan türlerin olduğunu, bademin nisbeten az su istediğini öğrenmek ve bölgemizde zaten bahçelerde badem ağaçlarının bulunması bana cesaret veriyor. Ne dersiniz, denemeye değer mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
www.bahce.biz sitesinde badem yetiştiriciliği hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. *Bu bilgi için Malina Ablam umarım kızmaz. Neticede başka bir siteye yönlendiriyorum. Kızmasından korkuyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
agaclar.net
|
Ne diyeyim bilmiyorum ki :) Başka site istemeyen biri, neden linkler bölümünü hazırlar ki? Hem de sadece site adı değil, site hakkında bilgi yazmıyorsak, siteyi hazırlayanın amaçlarımız sayfasını kopyalıyoruz. Sitenin ana sayfasının ekran resmini bile koymaya çalışıyoruz. Bütün siteler henüz eklenmemiş olabilir. Sen, benim neye kızıp, neye kızmayacağımı öğreneceksin ama bakalım ne zaman :) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
![]() Evet, o sayfayı okudum ve badem için açtığım klasöre kopyaladım bile. Köyde oturan babama götüreceğim, bütün bilgileri değerlendirip bir karara varacağız. Benim bu konuyu burada açmamın sebebi şu, sitelerde genellikle olumlu yönler ön plana çıkarılıyor. Burada ağaçlarla bire bir uygulamalar yapan, deneyim sahibi, uygulama sonuçlarını, başarıyı veya başarısızlığı kendisi görmüş insanlarla karşılaşma umudum var. Lâf aramızda, başarısız olacağımdan korktuğum için buraya yazmıyorum ama bu site beni ağaçlar konusunda çok olumlu etkiledi. (gaza getirdi. :P) Havaların ısınmasını dört gözle bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2006
|
Hasan Bey, badem ağacı konusunda çalışmalarınız ne durumda, bilgi verebilir misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Teşekkürler, Trockya. Bilgilendirici bir site. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-06-2008
|
hasan bey nasılsınız ... bende badem yetiştiriciliği ile ilgilenmek istiyorum konya/hadim de 20 dekar arazim var am a bu don korkusu var içimde eger araştırmalarınızdan benide bilgilendirirseniz çok sevinirim yeni başlayan birisiyim şimdiden teşekkür ederim isterseniz e-mail ilede notlarınız varsa alabilirim adresim a-k-1907@hotmail.com |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
|
Badem su olmadan ve her türlü toprakta yetişen bir ağaçtır.3 yıl içinde verime başlar.Bu sene kilosu 15 YTL.'idi.Yalnız çok riskli.Çünkü ilk çiçek açan ağaçtır.Ve ilkbahar geç donlarından çok fazla etlilenir.Büyük poara da kazanırsınız,büyük zarara da uğrarsınız... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-06-2006
|
Fidanı nereden buluruz ve nekadar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-11-2009
|
Bademde de genetiğinde oynama varmıdır arkadaşlar. Özellikle ince kabuklu olanların genetiği değiştirilmiş gibi geliyor bana. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Ağaçlarda aşılama yöntemi ile değişiklikler yaşanıyor. Aşılama ile genetik değişiklikleri karıştırmamak gerekiyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Badem, ceviz gibi ağaçların süne mücadelesindeki önemini merak edip bir-iki sayfaya baktım. Konunun uzmanı değilim ama işin özü anladığım kadarıyla şu: Süne yumurtalarının baş düşmanı olan bir yumurta parazitoidi var; adı Trissolcus. Sünenin yumurtalarını yiyerek çoğalmalarını önlüyormuş bu canlı. Bu prazitoidin faaliyetlerini artıran şey de koşnil ve yaprak biti gibi böceklerin salgıladıkları ballı maddelermiş. Bu böcekler de bademin de üyesi olduğu Rosaceae ailesindeki ağaçlarda konaklıyorlarmış. Hububat tarlaları arasında yetiştirilecek olan bademler bu Trissolcus'a ortam hazırlayıp süne ile mücadeleye yardımcı oluyormuş. Umarım doğru aktarmışımdır. ![]() Bu konudaki bilimsel bir yazıyı şu adresten okuyabilirsiniz: http://ziraat.harran.edu.tr/kongre/B...a%20SIMSEK.pdf Konya Tarım İl Müdürlüğü'nün konu ile ilgilendiğini anlatan bir yazı da var: http://www.konyatarim.com/index.asp?id=6&ay=4&yil=2006 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-08-2006
|
dikili **** izmir kinik taraflarinda badem yetistirmeyi dusunuyorum.iklimin uygun olupolmadigi hususunda tereddutlerim var. ayrica yumusak kabuklu turler konusunda bilgi sahibi olan arkadaslardan da yardimlarini bekliyorum. yumusak kabuklu turlerin kus tarafindan zararlanmasina karsi ne onlem alinabilir. Bu hususlarda yardimci olabilir misiniz. cumle dusuklukleri icin ayrica ozur dilerim . ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Sanırım yumuşak kabuklu tür derken bademin yumuşak kabuklu türlerini, yani el bademlerini kasdediyorsunuz. Bu konuda aşağıdaki adreste biraz bilgi var. http://www.bahce.biz/bitki/meyve/badem.htm Badem yetiştiriciliği konusunda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde SEKAMER adlı bir merkezde çalışmalar yapılıyormuş. Aşağıdaki adreste yararlı bilgiler var. http://ciftci.ksu.edu.tr/badem/index.htm |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-02-2010
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
agaclar.net
|
İzmir badem yetiştirmeye gayet uygun iklimde. Yumuşak kabuklu türler diye bir sınıflamamız yok. Sert çekirdekliler; kiraz, şeftali, nektarin, vişne, kayası,erik Yumuşak çekirdekliler;elma,armut,ayva,yeni dünya,trabzon hurması) Sert kabuklular; ceviz,fındık,antep fıstığı,kestane,badem Hangi türü kastediyorsunuz acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2006
|
mine hanım . Ben Araştırma enstitünde Zir. Yük. Müh. Olarak görev yapıyorum. badem ve ceviz yetiştiriciliği uzmanlık alanım. sormak istediğiniz teknik bilgiler için 0226-8142520 veya 0569675566 nolu telofanlardan bana ulaşabilirsiniz. önemli bir hatırlatma Bakanlığımız Badem ve Ceviz yetiştiriciliği ne karşılıksız dekar başına 250 YTL destek vermektedir. Düzenleyen ismailtosun77 : 29-03-2007 saat 13:39 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2006
|
Hoşgeldiniz
İsmail Bey hoşgeldiniz, foruma katılmanız iyi oldu. Sizin gibi uzmanlara ihtiyaç var buralarda... ![]() Bu arada cep telefonu numaranızda eksiklik var bir kontrol edin! Düzenleyen Sebahattin : 14-12-2006 saat 14:38 Neden: kelime düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
|
syılmaz merhaba, "Modern badem yetiştiriciliği" isimli kitabımı talep ederseniz gönderebilirim. Anaçlar-çeşitler, yetiştirme teknikleri, döllenme biyolojisi vb. tüm konuları kapsamaktadır. Saygılarımla Düzenleyen ismailtosun77 : 26-02-2007 saat 14:55 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
/
Giriş Tarihi: 07-05-2008
|
iyi çalışmalar öncelikle ben hazinden 3,5 dönüm yer kiraldım burada badem ağacı yapmak isityorum dededen kalma ağaçlardan irilerinden seçip bu ayda toprağa ekebilirmiiym bu ayda olurmu yoksa ne zman ekebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-03-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
|
Erdem bey merhaba; Modern meyve yetiştiriciliği için fidan desteği ülkemizin her bölgesinde uygulanmaktadır.Ancak şartları yerine getirmek koşulu ile... size en yakın il veya ilçe tarım müdürlüğü ile temas kurmalısınız. saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
|
dikilide yerinde araziyi ve var olan badem agaclarini gordum.. yer gök zeytin agaci diyebiliriz bunlarin aralarinda kalmis tek tuk bademler var bakimsiz kalmislar oldukca.. oradaki ciftci "bademi toplamiyoruz bile" diyor. agaclarin yapraklari dantel gibi olmus sanki birseyler yiyor gibi ama ciftciler bu mantar dediler.. iklimden kaynaklaniyor olabilir mi acaba.. ayrica akhisar balikesir taraflarinda cok iyi badem oldugunu ogrendim ve buralardaki arazi fiyatlarinin donumu 100 150 ytl civarindaoldugu soyleniyor.. bergama dikili bolgesi 1000-2000 arasinda .. yeni yatirim yapacak arkadaslarin bilgisine.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Nisan-Mayıs gibi önce küçük kırmızı lekeler halinde başlar.Sonra bu lekelerin ortası kurur ve dökülür, lekede bir delik açılmış olur. Yaz başına geldiğinizde yaprak delik deşik olmuştur.Bir yaprakta 15-25 delik olabilir.Böyle ağaçlarda meyve gelişmez, gelişirse de üzeri çil çil lekelenir.Sürgün ve dallardaki lekeler de uzun olur, kabuk çatlar, yarılır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-06-2013
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
|
tesekkur ederim.. yeni birseyler ogrenirsem en kisa zamanda sizinle paylasacagim..saygilar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
|
http://www.meteor.gov.tr/2006/zirai/...r.aspx?subPg=a yllik don analizi haritalari |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|