PDA

View Full Version : Kiraz (Cerasus) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 [3] 4

bonsade
15-09-2010, 13:27
Sayın Hizals :
İki adet kiraz ağacım var birisi uzun saplı diğeri kısa saplı .Bol çiçek açmalarına rağmen meyve tutmamakta bir kısmı tutmasına rağmen sararıp olgunlaşmadan dökülmekteler.Sizce sorun ne olabilir ?

hizals
04-10-2010, 07:43
Sn Bonsade ;

Çiçeklenme sonrası dökülmenin temel nedeni döllenme problemidir. Elinizdeki çeşitler birbirini dölleyemiyor olabilir. Ya da erkenci-geçci farkından ötürü farklı zamanlarda çiçek açıp döllemeye yetişemiyor olabilirler. Uzun saplı yaygın çeşidimiz Ziraat 0900 dur. Kısa saplı ise Early Burlat çeşididir. Ancak bu genelde yaygın çeşittir. Yani siz çeşidinizin ne oldugunu tam öğrenmedden ancak varsayımlar üzerinden bunları dölleyen yeni bir fidan dikerseniz probleminiz çözülecektir.

Samsunlu55
18-11-2010, 20:25
Bu linkteki (http://www.sammey.com.tr/#/kiraz/) Early Lory ve Regina kiraz çeşitleri hakkında görüşleriniz nelerdir:confused: İki cinsin üstüne tıkladığımızda sağ tarafta görünen fotoğraflara bakılırsa Samsun ikliminde bir sorun çıkarmamış gibi görünüyor.

hizals
19-11-2010, 10:52
Early Lory en erkenci kirazlardan biri iken Regina geççi bir kiraz çeşididir. Early Lory ihracata ve yola dayanım olarak tercih edilmeyen bir çeşit iken Regina yola dayanımda iyi sonuçlar vermekte bu yüzden ihracatta zaman zaman tercih edilmektedir.
Bu iki çeşidin ticari olarak yetiştirilmesi için iki farklı iklim ve rakım gereklidir. Genelde rakımı yüksek yerlerde(1200-1500 mt) Regina Z0900 için dölleyici olarak kullanılsa da Sweetheart gibi son dönemde yaygınlaşan çeşitle beraber dikimi yapılmaktadır. Her ne kadar Sweetheart kendine verimli olsa da Regina aralara dikilip döllenmeyi garantilemekte kullanılır.
Early Lory için söyleyebileceğim tek şey sahil yörelerinde iç piyasaya hemen sürülebilecek özellikte turfanda çeşittir.

kgursan
08-12-2010, 00:08
Geçekten Napolyon Ziraat 0900 güzel bir çeşit. Fakat Her bölgede aynı tada sahip değil burda. Ziraat mühendisi olduğumdan dolayı oldukça fazla arazi geziyorum her gittiğim bölgede farklılıklar gözlemledim. Bu arad ali bey sizin yaşadığınız bölgede Napolyon kirazın verimi dekara ne kadar acaba ?

Kirazlarınızın kalitesi güzel ancak sap gelişimleri oldukca zayıf kalmış. Ziraat 900 kirazı için oldukça kısa görünüyor saplar. Ya da buna çok benzeyen Stella olabilir meyveler.

Sevgili Hizals bizim oralarda bu kiraza salihli napolyonu denir ve ihraca gider.

Sn arkadaşlar., Kiraz çeşitleri birbirlerine çok yakın olduğu için bana çeşitler karışıyor gibi geliyor. Her iri kiraz "Napolyon" oluyor, veya şimdi ünlü olduğu için 0900 Ziraat oluyor. Tabi ki birbirlerine çok benzeyen kirazları fotolardan ayırd etmek çok zor.

Bahçe kurarken aldığınız fidan sertifika olayı yeni yeni oturmaya başladı, ve İsmine doğru çeşit her zaman olmayabiliyor. Örneğin siz ziraat 900 istiyorsunuz, ama lambert veya benzer bir çeşit verilmiş.

Ayrıca belki aynı çeşit her yörede farklı isimlerle satılıyor. Örneğin: 0900ziraat, Allahdiyen (Salihli), Akşehir napolyonu (Akşehirde) , Napolyon (keçiborluda), Dalbastı Malatya (Malatya da) vb.

Tabi yörelere ve yükseltileere göre de olgunlaşma zamanları farklı oluyor. Örneğin Malatya da 10-haziran-10 Temmuz arası olgunlaşır. Bu dönemde Ege ve Marmara da bitmiş olması gerekir.

Belki yanılıyorum ama; 0900 ziraat (Dalbastı malatya) versiyonu; seyrek meyve tutar, iri olur, sapı ince ve uzundur. Bing ve Lambert, stella ya benzer.

Bargan45
12-12-2010, 20:21
Sayın hizals,
6 yaşında mahlebe aşılı 20 dekar kirazımız var. Bahçemizin 2/3 ü 0900 ziraat ,1/3 de early burlattır. Geçen yıl meyvelerin sapından kolay ayrıldığını ve toplarken koptuğunu farkettik. Bazı kaynaklar bunun kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabileceğini yazıyor. Sizce bu sorunun kaynağı ne olabilir ? Eğer kalsiyum eksikliği ise kalsiyumu ne zaman ve ne şekilde ağaçlara vermeliyiz ? Yardımcı olursanız sevinirim.

hizals
13-12-2010, 11:46
Sn. bargan45,

Saptan düşmesi kalsiyum eksikliğinden olabileceği gibi geçen yılın yağışlı ve mevsim normallerinin dışında geçmesinden de kaynaklanabilecek bir sorundur. Kalsiyum meyve döneminde en fazla 2 uygulama ile sınırlandırabileceğiniz bir elementtir. Fazlası meyveyi yumuşatır ve kalite ile yola dayanımı azaltır. En uygun uygulama dönemi ben düşme sonrasıdır. Yani kiarz sineği için uygulama yaptığınız esnada suya kalsiyum karıştırıp ( analiz sonucu size uygun bir karışımla) yapraktan uygulama yapılır.

Bargan45
14-12-2010, 01:30
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim sayın hizals.

Bargan45
17-12-2010, 23:18
Sayın samsunlu55 resimlerinizde ağaçlara asılı vaziyette cdler gördüm. Bunun bir yararı var mı ? Asılma sebebi nedir?

hizals
18-12-2010, 14:39
Domuza karşı önlem olarak asılıyor bazı yörelerde diye biliyorum yanlışım varsa sn.samsunlu55 düzeltecektir.

Ayşe Yıldız
18-12-2010, 16:14
Meyve zamanında kuşları uzak tutmak için takıyorduk biz. Ama yeni nesil kuşlar bunada alışıp yinede yiyorlar...

Samsunlu55
18-12-2010, 21:45
Sayın samsunlu55 resimlerinizde ağaçlara asılı vaziyette cdler gördüm. Bunun bir yararı var mı ? Asılma sebebi nedir?

Sn. Bargan45, cd'nin asılma sebebi kuşlar. Önceden kasetlerin içindeki bantları kullanıyordum dallara dolanıyordu bu sene cd astım faydasını gördüm. Kiraz mevsimi geçince ağaçlardan aldım ki kuşların gözü alışmasın...

Ayşe Yıldız
18-12-2010, 21:49
Kuşlar için renkli şeritlerde çok işe yarıyor. Kalın, paket yapmada kullanılan şeritleri bir ağaçtan diğerine iki tane birden geçiriyoruz. Rüzgar bu şeritlerin ses çıkartmasını sağlıyor. sanki ıslık çalınıyor gibi oluyor buda kuşların korkmasına sebep oluyor. ( Ağaçlarda cdler, şeritler, çanlar, oyuncak bebekler, oyuncak yılan bile taktık ağaçlara noel ağacı gibi oluyorlar. ama yinede arsız kuşlar nasibini alıyor bu durumda bile. :))

Samsunlu55
18-12-2010, 22:04
Nasiplerini muhakkak alacaklar ama alınan ürünün yanında göze batmıyor, hep bana dersek hiç olmaz ;)

Ayşe Yıldız
18-12-2010, 22:23
Tabi öyle nasip onların. Ben rahatsız olmuyorum. Kayınvaldemin bahçesi var o rahatsız oluyor bu durumdan. Geçen sene çok fazla verim alamadı kuşlardan.

hizals
20-12-2010, 19:59
Topçu tugayına benzer patlama sesi çıkaran aparatlar kullanan çok gördüm. Bahçeyi gezerken yanından geçtiğiniz ağacın dibinde bir top patlamasıylaa irkilen insanlar gördüm ama dalından bile kalkmayan kuşlar da gördüm :D

Ayşe Yıldız
20-12-2010, 21:39
Haklısınız Zamane Kuşları, demek böyle artık...

hizals
03-01-2011, 19:59
Sn.csydn

Fotoğraflarınızı bu başlık altında gördüm. Ne yazık ki ağacınız kanser olmuş. Gövde üzerindeki zamklanan yerleri dahil olmak üzere kuruyan dallarla birlikte kesip derhal ağaçtan uzak bir yerde yakmalısınız. Budama sonrası görünen manzara pek de iç açıcı değil ancak baharda sonuçlarını görebiliriz. Bu tarz hastalıklar genelde fidanın sağlıksız oluşundan kaynaklanır. Önlem olarak bordo bulamacı uygulaması yapılır ancak 1 ağaç için evde yapılan ilaçlardan ikame edilecek karışımları sitede ilgili konular altında araştırınız.

kurtkus
03-01-2011, 22:29
Yine de kestiğiniz yerleri yüzde10 luk çamaşır suyu katılmış suyla deznfekte edin,kullandığınız aparatı da dezenfekte edin ki bundan sonraki ağaçları keser veya budarken sorun oluşmasın.Kökten 20-30 cm üzerinden dikey olarak 4-5 derin çizgi bıçak veya falçatayla açın,diğer sakız aksın.Dibine de mineral ve demir tozu dökün.İyi olmazsa kesersiniz.Ayrıca kurursa aynı toprağı temizlemeden kök,çürük kılcal damar vs yeni dikim yapmayın.Bir de dalları çap kesin.Kestiğiniz yerlere aşı macunu sürün.

hizals
05-01-2011, 08:00
Doğru budama ile ilgili resimleri çekip koyacağım. Şu an bahçelerde dikim devam ediyor ama örnek teşkil etmesi açısından birkaç tepe kesimi yapacağım.

kgursan
05-01-2011, 17:09
Kirazdaki bu ZAMK AKITMA ya acaba Kuraklık neden olamaz mı? Yani bu yaz kökler yeterince su alamazsa zamk yapamaz mı?.

hizals
06-01-2011, 18:42
Aksine taban suyu yüksek yerlerde yani aşırı su sonucu meydana gelir.

horozcu
09-01-2011, 18:40
arkadaşlar ve abilerim manisa gediz ovasında gediz nehrinin hemen yanında iki dönüm tarlam var,şubat ayında gediz genellikle taşar fakat benim tarlamda 3, 4 gün bir karış su durur yer yüksek olduğu için tamamen su çekilir o sene toprağa birdaha su çıkmaz.toprak kum yağmur yağar etesi gün girip çapa yapılabilir.bir bilene soralım bölümündede bu konuda yardım istedim birde size sorayım dedim.bu tarlaya kiraz ekmek istiyorum suya ve kum toprağa uygun olduğu söylenen bir çeşit delice kiraz fidanı olduğunu söylüyorlar .bu fidanın adı nedir nasıl temin edilir **** başka bir yöntem varmıdır bana yardımcı olursanız çok memnun olurum.iki yıldır bir türlü ne ekeceğime karar verip işe başlıyamadım bu kışıda boş geçirmemem için lütfen yardımlarını ve fikirlerinizi bekliyorum .şimdiden hepinize teşekkür ederim.

hizals
10-01-2011, 07:47
Sn. horozcu

Nehir kenarlarında bahçeler mantar hastalık , yabancı ot ve don riskinden daha çok etkilenirler. Taşma olayı genelde her ağaç için tehdit oluşturur. Size bu konuda tavsiyem tam nehir sınırına ceviz dikip 8 metre içeriden hiza alarak kirazları dikmeniz olacaktır. Kuş kirazı hastalıklara dayanıklı yerli anacımızdır.

kgursan
11-01-2011, 00:28
Aksine taban suyu yüksek yerlerde yani aşırı su sonucu meydana gelir.

Sn hizals, Tamam sizinle hemfikirim. Taban suyun yüksek olduğu yerlerde kökler zarar görür ve zamk yapar, Ama; kuş kirazı kuraklığa dayanıklı değil. Kurak koşullarda, yine köklerin zarar görmesi sonucu zamklanamazmı?

Benim başıma geldi ondan merak ettim. 2 yıl önce sonbaharda ev bahçesi, çim kenarına kiraz fidanları diktim. Ertesi yaz sulama işini ihmal ettim, toprak çatladı ve aşı yerinden zamklanmaya başladı. Hortumla bol 2 kez sulayınca kurtardı. Bunun için kuraktan mı oldu sorusu çıktı.

hizals
11-01-2011, 10:31
Sn. kgursan

Daha önce kuraklık yüzünden zamklanma vakasıyla karşılaşmadım. Birşey kaçırıyor olabilirsiniz. Sonuçta bu hastalık yara yerlerden veya budanan yerlerden ağaca giren bir bakterinin nemli veya ıslak ortamda ağaca yayılmasıyla baş gösteren bir vakadır. Kuraklığın kanseri ve zamklanmayı tetikleyeceğini düşünümüyorum. Ancak daha önce karşılaşmış hocalarımız veya büyüklerimiz varsa bilgilendirebilirler.

horozcu
12-01-2011, 18:19
sn. hizals verdiğiniz fikir için teşekkür ederim,fakat nehir tam olarak doğu batı yönün de akıyor kıyıya ceviz ağacı ekersem 6 yıl sonra gelişen cevizler kirazlara tüm gün gölge yapacak.ayrıca ilk önce öğrenmek istediğim kiraz taban suyu çok yüksek ve sel baskını olan yerleri sevmez hemen kurur diye biliyorum,bu şartlardaki bir bölgede yetiştireceğim kiraza anaç olarak suya dayanaklı hangi çeşit kullanılmalı denemiş tecrübe etmiş arkadaşlardan öğrenebilirsem çok memnun olacağım teşekkürler saygılar.

hizals
13-01-2011, 09:43
Sn.horozcu ,

Kuş kirazı dediğimiz yabani kiraz anacı kullanmanız birçok hastalığa karşı sizi koruyacaktır diğer anaçlara göre. Ayrıca drenaj kanalı kazdırıp taban suyuna karşı ek önlem de alabilirsiniz. Böylece kendinizi ve bahçenizi biraz daha rahatlatmış olursunuz.

hizals
08-02-2011, 16:34
Bu sene ağaçlarımız fidan olduğu için şekil budaması yapıldığından seyahatlerim esnasında iştirak edeceğim budamalar olursa sizlerle paylaşacağım.

Demet_K
16-03-2011, 13:04
Merhaba,
Hayatımda hiç bahçem olmamıştı ki şimdi ufak da olsa bir bahçe sahibi olduk :D
Kiraz ağacı ile başlamak istedim ama o kadar çok bilgi var ki kafam karıştı zira genelde profesyonel üretici düşünülerek yazılmış yazılar gördüm.

Mesela ben aslında dalbastı dediğimiz sapı kısa meyvesi tombul rengi de pembe-beyaz olan bir kiraz türünü istiyordum ama ne kadar fideci baksam da bunu bulamadım.

0900 Napolyon en yakın olanı (rengi değil ama tipi olarak) ama o da kendine verimsizmiş hiç bilmiyordum. Yanına Starks Gold ya da Lambert ekmem gerekliymiş

Ama benim bahçem çok ufak yani aralarına öyle çok fazla aralık veremem, yakın olmaları sorun olur mu? Budamalarını düzenli yapmayı planlıyorum.

Bir de fide almak için neresi güvenilirdir acaba? Kafam karıştı cidden

Forumu araştırdım ama gözümden kaçmış ve sorularıma yanıt veren bir yazı varsa onun linkini verseniz de olur (ve eğer öyleyse şimdiden özür dilerim konu kalabalığı yaptığım için)

Teşekkürler
Demet

ligustrum
16-03-2011, 13:37
Sayın Demet K,
Komşu-yakın civar bahçelerde kiraz varsa ve meyve tutuyorsa:
Siz de gönül rahatlığı ile bir adet kiraz fidanı alabilirsiniz.
Klasik veya yarı bodur (3-4 Yaşında kapta fidan da) olabilir.
Bahçeniz hayırlı olsun.

Demet_K
16-03-2011, 13:47
Çok teşekkür ederim, şu an bahçe bomboş ama güneş görme durumunu kontrol ederek yavaş yavaş donatmayı planlıyorum, umarım yakında yemyeşil olacak :)

Bu arada bahçenin arka tarafında yıllardır kimsenin bakmadığı ve boyuna uzadıkça uzamış bir kiraz ağacı var
Ufak ufak meyvesi oluyor ama kimse erişemiyor kendisine :)
Bu sebeple ben daha bodur tipli bir tane düşünüyordum, şu anda budama ve terbiye sistemlerine de bakıyorum mantıklı geldi.
Acaba bir 0900 bir tane de lambert alsam yakın civarlarına eksem halledebilir miyim sizce?
Bir de bodur olması için gisel gibi bir anaç lazımmış ama o kadar tekniğini bilemeyeceğim sanırım :)
Benim tek sorunum bahçemin ufak olması ve ekmek istediğim daha çok şey olması yüzünden pek yanılma şansımın olmaması, yani yanlış bir ağaç dikip zaten kısıtlı yerimi azaltmak istemiyorum. (aslında kiraz meyve vermese de çiçekleri ile beni büyülüyor zaten ama yesek de iyi olurdu hani :) )

Hızlı cevabınız için de şimdiden çok çok teşekkürler

ligustrum
16-03-2011, 14:49
Bu arada bahçenin arka tarafında yıllardır kimsenin bakmadığı ve boyuna uzadıkça uzamış bir kiraz ağacı var
Ufak ufak meyvesi oluyor ama kimse erişemiyor kendisine :)
Bu sebeple ben daha bodur tipli bir tane düşünüyordum,
Acaba bir 0900 bir tane de lambert alsam yakın civarlarına eksem halledebilir miyim sizce?
Bahçenin arka tarafında ki kiraz ağacı avantaj.
Komşuda oluyorsa bizde de olur diyecem ama:

Ufak olması ve bir de çok çok seyrekse o da döllenme
problemi yaşıyordur gibi..

Siz garantiye gidin Napolyon ve Lanbert dikesiniz,
arkada ki koca kiraz da Lanbert den döllenir belki.
Lanbert i kim dölliyecek, arkada ki olabilir mi?

Bir bilen devreye girecektir inşallah.

Bodur isme özel çeşit bulmada sertifikalı ciddi firmalardan
fidan almak gerekiyor. Alara gibi.

Demet_K
16-03-2011, 17:39
çok teşekkürler ligustrum :)
0900 ve lambert olarak 2 adet dikeceğim sanırım

toprağı zenginleştirmek için öneriniz var mı acaba?
ekeceğim yer uzun yıllardır kimsenin birşey ekmediği hatta taş, moloz gibi şeyleri attıkları biryer,
Ben burayı iyice temizledim ama yine de biraz doping yapmak gerekir mi diye düşünüyorum, yani fideye iyi bir başlangıç yapması için şans vermek istiyorum açıkçası.
Fidancılarda satılan genel amaçlı zengin topraklardan biraz dikeceğim yere döksem faydası olur mu acaba?

biliyorum çok acemice sorular bunlar ama çok acemiyim de ondan :)
daha ekmek istediğim bir sürü şey var ama mart bitmeden kirazımı ekeyim en azından diyorum :)

çok teşekkürler yardımlarınız için

ligustrum
16-03-2011, 18:27
Bahçeniz tavında olduğunda:
m2 ye 2-5 kg yanmış koyun-keçi gübresi saçıp,bellenmesi.
Bu esnada taş, moloz parçaları ve
yabancı ot(Ayrık, kanyaş vs.)kök-rizomları
mümkün olduğunca üşenmeden temizlemek.
Kolay gelsin.

hizals
18-03-2011, 11:48
Sn. Demet K,

Yerinizin büyüklüğünü yazmadığınız için hobi bahçesi için küçük mü büyük mü olduğuna karar veremiyorum. Siz bence işin anaç kısmına çok takılmayın kafanız karışmasın iyice. Bodur anaçlar ile klasik anaçlar arasında bilmeniz gereken temel fark gelişim farkıdır. Siz ikisini de budayarak istediğiniz boyutlarda tutabilirsiniz. Verim kaybına neden olsa da meyveleriniz irileşeceginden çok da fark etmeyecektir. Dalbastı dediğiniz kiraza benzeyen Early Burlat diye erkenci ve kısa saplı bir kiraz çeşidi vardır. Ama aroması hoşunuza gider mi bilemiyorum.
Eğer bir ya da iki tane fidan dikecekseniz Tarım Fuarlarındaki fidancı standlarından satın almanız en iyi yol olacaktır. Ancak imkanınız olmazsa size yakın fidancılardan sertifika istemek suretiyle bir adet Ziraat 0900(napolyon) ve yanına Lambert dikebilirsiniz. İkisi birbirini çapraz döller. O yüzden sıkıntı yaşamazsınız.

hizals
20-03-2011, 15:25
Çok sevindim şimdiden hayırlı olsun :D

kirazsever
08-04-2011, 16:01
Foruma yeni üyeyim.Forumdaki bitki ile uğraşan herkese verimli ve kazançlı günler dilerim.Ben yeni emekli oldum ve marmara bölgesinde (Bilecik) 665 rakımlı bir arazide kiraz yetiştirmek istiyorum.Çevrede çokça kiraz üreticisi olduğundan toprak değerleri ve iklimi uygun diye düşünüyorum.Şimdilik 10 dönüm bir yerden Z0900 ile başlayacağım.Bu işte çok acemiyim dolayısı ile çevrem bana yardımcı olacak.Ancak çevremin tavsiyesi tarlaya öncelikle enderez dikip 2 yıl sonra bunları aşılamak.Aşılı fidanların bizim o bölgede verimli olmadığı hatta kuruduğunu söylüyorlar.Sebep ise fidan aşısının toprağın 5 cm.kadar üzerinde dikilme zorunluluğu olduğundan toprak altında kalan kök bölümünün yeterli gelmediği ve yandığı söyleniyor.(Sulama imkanı ancak taşıma su ile mümkün)Benim sorum şu:Fidanın yetişme zamanı ve maliyet faktörleri ile riskler karşılaştırıldığında hangisi yapılmalı? Z900'ün tozlayıcısı olarak ne dikilmeli? Bir de aynı arazide bir miktar zeytin dikmek istiyorum.Nasıl olur?Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

aliok1
08-04-2011, 16:22
Arkadaşım sulama imkanın yoksa idris anacı dikip 2-3 yıl sonra bu anaçlar üzerine z 900 aşıla.İdris diğer kiraz anaçlarına göre fakir ve sulama imkanı olmayan topraklara daha iyi uyum sağlar.Z900 kirazının tozlayıcıları lambert ve starks gold (beyaz kirazdır)

aliok1
08-04-2011, 16:27
Arkadaşım sulama imkanın yoksa idris anacı dikip 2-3 yıl sonra bu anaçlar üzerine z 900 aşıla.İdris diğer kiraz anaçlarına göre fakir ve sulama imkanı olmayan topraklara daha iyi uyum sağlar.Z900 kirazının tozlayıcıları lambert ve starks gold (beyaz kirazdır)

İdris(mahlep) ile ilgili forumdan bilgi ve fotoğraflar bir inceleyin sevgili kiraz sever

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21568

kirazsever
08-04-2011, 17:30
Sayın aliok1 ilginize teşekkür ederim.Verdiğiniz link faydalı oldu.Peki bu metodla aşıladığımda ne kadar sürede verim alabilirim?

aliok1
08-04-2011, 17:47
Bende bir kaç yıl önce hazır aşılı olarak satılan kiraz fidanlarından aldım.Tarlaya diktiğimde sulama imkanı olmadığı için kurudular.Çünkü hazır aşılı satılan kirazların aşı yerinden kök mesafesi yaklaşık bir karış kadar.Aşı yerinin dikerken toprağın üstünde kalacağını varsayarsak,Kirazın kökünün yaklaşık bir karış kadar kısmı toprağın altında kalıyor.Temmuz ve ağustosun korkunç sıcağı düşünüldüğünde sulama imkanı olmadığını düşünürsek ,kirazların kuruması kaçınılmazdır bu şartlarda

aliok1
08-04-2011, 17:53
Birde idris(mahlep) anacının dikildiği yerde taban suyunun yüksek olmaması gerekir.Bizim köyde herkes idris anacı diker 2-3 sene sonra bu anaca istediği kiraz cinsini aşılayarak kiraz meyvesini alır.Anaç ve aşının gelişimi düşünüldüğünde en az beş yıl geçmesi lazım ilk ürünü almak için.Biraz uzun bir süre ama sulama imkanınız yoksa katlanacaksınız artık.
Aşağıdaki resimlerdeki kirazlar hep idris anacına aşılıdır.

201772

201773

201774

grandrose
12-04-2011, 15:56
sayın hizals.idrise aşılı z.900 kirazımn birkaçında sıkıntı var.gövdesi koyu kahve ama çiçek açacak.acaba gidicimi.damlama gübresini topraktan verebilirmiyim.emeğine saygılar.

mersin
28-04-2011, 20:43
Değerli arkadaşlar!
Malum kiraz mevsimi yaklaşmakta , acaba ilk çıkan kiraz hangi çeşittir. hangi ilimizde
çıkmaktadır, üretici kaç liraya satar , bu sene havalar yağmurlu ve soğut gittiği için gecikti mi sanki önceki seneler nisan ayının sonu tezgahlarda görüyorduk , yanılıyormuyum acaba, ilginize teşekkürler.

athena -asena
01-05-2011, 19:11
Alaradan aldığım kirazlar ;

odogal
01-05-2011, 20:21
üstünde bakla zınnı var dikkat

Samsunlu55
01-05-2011, 22:20
Bakla zınnı geçen sene deveci armudu fidanlarındaki çiçeklerde görüldü. Çiçekler kararıp döküldü...

ihsankaya45
03-05-2011, 08:16
bakla zınnı çok yoğun değilse müdahele etmemek daha iyidir. sizin yerinize seyreltme yapıyor.

feyzon
03-05-2011, 10:43
Aşırı büyüyen kirazların tepe budamasını sakız (Zamk) çıkarmaması için nasıl yapmak gerekir. Eğer çok büyük dallar kesilirse genelde zamk çıkarma ve kuruma gerçekleşebiliyor. Bunun budama zamanı ve şekli nasıl olmalı, hangi büyüklükten kesmek gerekir. Çünkü kirazlar oldukça uzadılar ve toplama büyük sorun teşkil ediyor.

hizals
04-05-2011, 12:07
Sn.grandrose
Sorununuzun tam ne olduğunu anlayamadım ancak damlama gübresini topraktan verebilirmiyim dediğiniz sanırım salma sulama için olan gübrelemeden bahsediyorsunuz? O şekilde de verebilirsiniz. Ancak damlamadan vermeniz daha homojen bir dağılım sağlar.

Sn.feyzon
Budama sonrası kullanılan sutut gibi uygulamalar hastalık kapmasını engelleyicidir. Ayrıca kış döneminde yapıyorsanız budamayı bordu bulamacı ile hastalık korumasına girebilirsiniz.

Samsunlu55
06-05-2011, 20:42
2 gün önceki 0900 Ziraat çiçekleri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=621278&postcount=419). Bu sene hafif bir dinlenme durumu var.

209652

209653

209654

Samsunlu55
06-05-2011, 20:55
2 gün önceki Gebi kirazı çiçekleri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=626847&postcount=427).

209656

209657

209658

athena -asena
07-05-2011, 20:38
Kirazlar soğuktan Bayağı bi etkilenmişler,

Samsunlu55
08-05-2011, 21:45
Kirazlar soğuktan Bayağı bi etkilenmişler,

Dün akşam birçok yerde sıcaklık sıfırın altına düştü. Samsun-Alaçam (sahil ilçesi) 8 mayıs gibi bir tarihte 1 dereceyi gördü. Benim bahçem Tekkeköy'de 3 dereceyi gördü, ucundan döndük...

Benol Hazaroğlu
08-05-2011, 22:12
O ne kadar bol çiçek. Benim kirazımında böyle görüntüsü olacak mı? Geçen sene diktim. Bu sene 4 çiçek açtı. Bol kirazlarını görün inşallah.

csydn
21-05-2011, 17:33
Ağacımız geçen yaz şu şekilde hastalanmıştı...

ipektuğçe
21-05-2011, 21:41
Unuttum! On onbeş tane de çiçek açmıştı ama 5 tane kadar da meyve büyütüyor..!
Budadıktan sonra bordo bulamaç yapmıştık, bir de bahar başında..!
İyi gibi görünüyor ama inşallah öyledir..!

Gözünüz aydın sevgili csydn,inşallah bol bol meyvesinide görürsünüz.Sevgiler...

csydn
21-05-2011, 21:43
Çok teşekkürler Sevgili Altay, inşallah bizi üzmez..!

ihsankaya45
24-05-2011, 12:28
Arkadaşlar bu sene bizim bölgemizde kirazlar seyrek görünüyor.

feyzon
24-05-2011, 14:56
Arkadaşlar bu sene bizim bölgemizde kirazlar seyrek görünüyor.

Yağışların fazla olması meyve tutumunu engellemiş. Bu yüzden Bolu da da meyve çok azmış.

Uysal01
24-05-2011, 19:24
Yağışlar,Havaların ısınıp tekrar soğuması,ağaçların çiçekten kurtulmalarıda aralıklı olmakta.Meyve tutumu yedekli baziları çiçekten kurtulurken bazılarında hala tek tük çiçek var.Meyve tutumunun geçen yıla göre az olduğu kanısı var.Bu bilgiler Alaşehir yöresine aittir.Kardeşimden aldığım bilgiler bu şekilde.
Ayrıca kirazlardaki olgunlaşmanın gecikeceği söylenmekte.

mech.eng
04-06-2011, 14:20
220371

220372

220373

Selam arkadaşlar. Sizleri bu güzel resimlerle karşılamak istedim. Napolyon ve Starksgold. Bulunduğu yer Niğde /Ulukışla.. Rakım=1450 m.. Ağaçlar 6 yaşında olup anaçlar idristir. Herkese bol ürünler.

mech.eng
04-06-2011, 14:27
Aşağıdaki ağaçlarda yine aynı bölgede Rakım bu sefer 1600.. napolyonlarımız.

220374

220375

220376

220377

mech.eng
12-06-2011, 10:45
Sanırım kiraz yetiştiriceleri hasada başladı . Herkese bol hasatlar.

serkanhoca
12-06-2011, 14:23
Sayın mecgh.eng,
ürünler sizinse maşallahları var
yaptığınız uygulamaların açıklamalarını bekliyorum kirazla ilgili
tarlamızdaki 5 yaşındaki 5 kirazdan daha 5 kilo ürün alamadık :(

mech.eng
13-06-2011, 20:01
Merhaba Sayın serkan.
Evet ürünler bizim. Beğenmenize sevindim. Yukarıdada bahsettiğim gibi kirazlar İdris anacına aşılanmış Napolyonlar. Ağaçlarımız 7 yaşındalar ama 5 yaşındaykende bu ürüne yakın ürünler vardı. Biz ticaret amaçlı dikmemiştik ama bu yörede (Niğde/Ulukışla) ticaret amaçlı dikilen çok arazi var. Nedeni ise Türkiyede en son kiraz hasadı bu bölgede yapılıyor ve fiyatlar çok güzel. Geçen sene kilosu 6 liradan satılmıştı. Şimdi 160 rakıma dikilmiş şuan 3 yaşında olan 200 adet napolyonlarımız var.

Size çok verimli yardımlarımın olacağını düşünmüyorum çünkü tarımdan pek anlama ailecek. Ama gözlemlerimi sizinle paylaşabilirim. Bizim bu yörede bilinçsiz tarım yapılıyor hemen hemen her yerinde ama ona rağmen oldukça güzel ürünler alınıyor. Sebebi bence iklim şartları , kiraz buranın iklimini çok seviyor. Mersinden götürdüğümüz komşularımız oradaki tarıma rağmen alınan ürünleri görünce çok şaşırdılar ve biz böyle bir tarım uygulaması yapsak verim alamayız dediler.. ( bu kişiler portakal , zeytin , erik, şeftali yetiştiriciliği yapıyorlar)..

Bence siz kirazınızın türünü , toprak yapısını ve belirtip birde fotoğraflarını çekerek sn hizals beyden yardım alabilirsiniz o bu konuda uzman.
Kolay gele.

serkanhoca
13-06-2011, 20:37
Sayın mecgh.eng,
Açıklama için teşekürler, sanırım ağaçlarımız napolyon, **** ziraat fidanları bilemiyorum, bu konuda cahil oduğumuzdan kiraz mı kiraz dedik fidanları almıştık.
Bir kaç sene daha şans vereeğim onlara, beyaz kiraz tozlayıcıymış, seneye ondan alacağım aralarına, toprak gübrelemesi yapacağız, bakalım oldu olur. Olmazsa zorla güzellik olmaz deyip, çarşıdan pazardan kiraz alıp yemeye devam edeceğiz.

mech.eng
16-06-2011, 14:06
Merhaba sayın serkanhoca.

Yararım olursa mutlu olurum. Her ne kadar fazla bilhgim olmasada :)) Tozlayıcı olarak bizim burada beyaz kiraz denen Starks gold kullanılıyor. Gerçi onu tozlayıcı olduğundan değilde reçelini yapmak için dikerlerdi . Demekki tozlayıcıymış bilmeden tozlayıcı dikilmiş :))

canannuman
17-06-2011, 15:55
Çok zavallı bir soru olacak ama, acaba bodur kirazlar binaların gölgelediği alanda meyva verirmi? birde 2 metre uzunluğundaki yere 3 tane ekilirmi?
Birde ben mi yanlış anladım okuduğumdan bir daha net anlayayım diye sorayım dedim.
Örneğin 1 kiraz ağacı aldık cinsinide bilmiyoruz. Yanına vişne alınca, kiraz ne tür olursa olsun dölleyebilirmi?
Birde güneşli alan için soruyorum. 1 metre arayla ekelim meyva fidanları desek, 1 elma, 1 kiraz, 1 mandalina, 1 badem gibi yanyana ekebilirmiyiz. Bunların kök suları birbirini rahatsız edermi.
Yani yan yana 1 metre arayla 5 kiraz ektik oluyor ancak yan yana 1 metre arayla farklı tam bodur meyvalardan ektik gene olurmu?
Gölgede dut, hardy kivi, böğürtlen, likapa olur yanyana diye düşündüm acaba başka meyvada olurmu meyva verme şansı varmı?

Birde diyelimki hep meyvaları 50 cm arayla ektik bonzai gibi ufak kalsalar bunu kabul ettim mesela hepsinden 1 er meyva alabilirmiyim. Yani bahçe içinde kirazı vs. bonzai gibi budasak şekillendirsek veya serbest bıraksak genede meyva alırmıyız.

Sorularım eminim ki çok kolay cevapları vardır (mesela Asla olmaz diyeceksiniz sanıyorum bazılarına gibi) ancak çok merak ediyorum ve bu tür sıkıntılı yeri imkanı olanların çözümler neler olabilir diye düşünüyorum sürekli okuyorum ama bu sefer hepsi birbirine giriyor.

Birde merak ettim günümüzde DNA ile oynanıyor GDo çıktı vs. vs. Acaba bu doğal ortamda olmayan anaçlar sıkıntı yaratırmı meyvalara.
Yani normal bir elma içindeki bütün vitaminler bu bodurların meyva içeriği ile aynımıdır.
Çoluk çocuk yiyeceğiz bıktım tadsız domatezlerden acaba çok ekecez filan diye hata yaparmıyız.

Umarım kızmadan yorum yaparsınız çok acemice oldu bazısı ama yorum yapan bilinçli kişilere şimdiden teşekkür ederim.

aydoner
20-06-2011, 15:09
Ben gölgede düzgün bir şekilde meyve veren bir tür tanımıyorum henüz. kirazda en önemli problem eş durumu, 8 ağaçta biri muhakkak dölleyici olmalı. Ama vişnenin kirazı döllemesi bana kalırsa zor biraz. Çünkü her türün çiçeklenme dönemi bile farklı iken bir başka türden döllenmenin sıhhatli olması beklenmemeli...
GDO'lu ürünlerde sadece mısırın tehlikeli olduğunu biliyorum. Hatta kısırlaştırılmış tohumlar şu an kolalarla çoktan bünyemize girdi, bizi de kısırlaştırdı belki de. Son yıllarda gazlı içeceklerin bu kadar ucuz olmasının sebebi mısırdan elde edilen glikoz şurubu, tüm kola ve tatlılarda kullanılıyor, bilmeden yiyoruz işte.
kiraz kanı sulandıran tam bir ilaç meyve ve ülkemiz hakikaten dünya liderliğine oynuyor üretimde. Ama herşeyin boduru iyidir demeyin. Bodur türler için çuvalla para harcamayın derim ben. Her türde zaten bodur olayı tutmaz da.

feyzon
27-06-2011, 15:25
[QUOTE=mech.eng;816410]Aşağıdaki ağaçlarda yine aynı bölgede Rakım bu sefer 1600.. napolyonlarımız.

Sayın mech.eng size bir sorum olacak. Yüksek rakımlarda kiraz kurdu bulunmadığı şeklinde bir bilgi duymuştum. Özellikle 1100 mt üzeri diye. Acaba böyle bir durum söz konusu mu? Kiraz kurdu için ne gibi önlemler alıyorsunuz, belirtirseniz sevinirim.
Bu arada kirazlarınızın maşallahı var. Tebrikler. İyi hasatlar.

mech.eng
06-07-2011, 16:13
[QUOTE=mech.eng;816410]Aşağıdaki ağaçlarda yine aynı bölgede Rakım bu sefer 1600.. napolyonlarımız.

Sayın mech.eng size bir sorum olacak. Yüksek rakımlarda kiraz kurdu bulunmadığı şeklinde bir bilgi duymuştum. Özellikle 1100 mt üzeri diye. Acaba böyle bir durum söz konusu mu? Kiraz kurdu için ne gibi önlemler alıyorsunuz, belirtirseniz sevinirim.
Bu arada kirazlarınızın maşallahı var. Tebrikler. İyi hasatlar.

Merhaba Sn. Feyzon.

Ben size şu şekilde yardımcı olmaya çalışacağım.

1) 1300 rakımdaki meyvelerde kiraz kurdu 1600 rakımdakine oranla daha fazla ama yinede kurt oluyor.

2) Bizim oralarda 1300 rakımdaki kirazlar çiçeklendikten tam 3 hafta sonra 1600 rakımdaki kirazlar çiçekleniyor. Bu da geç donlardan etkilenmesini önlüyor. sizlere tavsiyem kirazınızı yüksek rakımlarda yetiştirmeye çalışın.

3) Ben kiraz ticareti yapmıyorum babamın dikmiş olduğu bir kaç Napolyon , starks gold ,Lambert ve kuş kirazımız var. Eş dost yiyoruz :)) Ama resimdede gördüğünüz üzere ürün bol ve bu kirazlarda zirai bakım yok denecek kadar az. İlerleyen haftalarda buraya bol bol Niğde/Ulukışla kirazlarınını resimlerini ekleyeceğim. Kirazlar daha alaca durumundalar.
Herkese bol ürüzünler.

islerdinc
02-09-2011, 19:39
resimdeki ağaçlarımız 0900; 4 yaşındalar ancak hala tek bir ürün yok. yapraklarda önce çürüme oldu şimdide kızarma var, neden böyle olmuş olabilir, yardımcı olursanız sevinirim.

osmanefe42
03-09-2011, 22:48
sayın islerdinc yapraklarda örümcek ağları varmı kırmızı örümcek zararına benziyor

islerdinc
03-09-2011, 23:14
sayın islerdinc yapraklarda örümcek ağları varmı kırmızı örümcek zararına benziyor

osman kardeşim teşekkür ederim ilgine;
örümcek ağı yok kirazlarda, acaba sabahları düşen çiğden dolayı olabilirmi, diye düşünüyorum.

grandrose
23-12-2011, 12:36
sayın hocam.kiraza yoğun yağmur nedeniyle bordo bulamacı atamadım.ilkbaharda budamadan sonra atacağım.sıkıntı olurmu.meyve tutumu için bir öneriniz varmı.emeğinize saygılar.

Selahattin Yılmaz
23-12-2011, 13:27
Kirazda zaten bahar aylarında manolya için bordu bulamacı atılır, eğer yoğun hastalık gözlemlemiyorsanız sorun olmaz, kaldı ki kış aylarında mantari hastalık soğuklar nedeniyle olmaz ancak havalar baharın ısınmaya başladığınızda eğer atılması gerekiyorsa atmalısınız.

Samsunlu55
26-12-2011, 20:12
resimdeki ağaçlarımız 0900; 4 yaşındalar ancak hala tek bir ürün yok. yapraklarda önce çürüme oldu şimdide kızarma var, neden böyle olmuş olabilir, yardımcı olursanız sevinirim.

Sabah çiğ düşüyor demişsiniz, çil hastalığı (http://meyve-tarimi.blogspot.com/2009/12/yaprak-delen-cil-hastaligi.html) da olabilir.

kgursan
05-01-2012, 16:54

Sn islerdinç.,

1.Kirazlarınızda kiraz olmayışı döllenme ile ilgili olabilir mi? 0900 ziraat için aralarında dölleyici çeşit var mı?
2. Fotolar uzak çekildiği için anlaması zor, ama benim tahminim kızarma ve yaprak dökülmesi susuzluk tan kaynaklanabiir mi?
3. Sn Selahattin hocanın dediği gibi Kirazlarda (sert çekirdekli meyvelerde) Monilya (çiçek monilyası) ve Çil (yaprak delen hastalığı önlemek için Tomurcuk döneminde Bordo bulamacı vaya bakırlı ilaç kullanılması gerekebilir ayrıca çiçek döneminde Benzimidazol (benomyl vaya derasol vb) ilaçlar çiçek üzerine doğrudan atılması çiçek monilyasını engelleyebilmektedir.

Bu arada yüksek bölgelerde kirazda kurt olmayışı tamamen Kiraz sineği (Relagiotis ) faaliyeti ile ilgilidir. Bu sineğin yumurtlama döneminde kirazlar henüz yumuşamamış ise veya bu sinek soğuk nedeniyle gelişemeyip yumurta bırakacak duruma gelmemiş ise kiraz da kurt olmaz.

Kolay gelsin

lewent33
11-01-2012, 18:25
bence kiraz için en güzel anaç idris anacı.bende 12 dönüm kadar ziraat 900 cinsi kiraz var.anacı idris ağacı.hiç sorun yok gayet güzel.çok nadir de olsa kuruma oluyor.o kadar da olsun diyoruz hayırlısı bakalım..

falcon00
27-01-2012, 21:42
arkadaşlar merhaba
bizim burada camide kiraz ağacı dikmişler.
Maşallah bir boy var yaklaşık beş altı metre var bu ne ağacı olabilir.
Ben bizim malatyadada böyle uzun kiraz gördüğümü anımsıyorum.

osmanefe42
27-01-2012, 22:57
merhabalar Konyada 20000 metre kare kiraz bahçesi kurmak istiyorum. düşüncem Alaranın gisela 5 bodur **** gisela 6 yarı bodur fidanlarını kullanmak acaba bu fidanlardan bahçe kurmuş arkadaşlar var mı ? Takdir edersinizki ciddi bir yaırım yapıcam Alaradan fidanları dinlediğinizde kusursuz ve veriimli fidanlar ama ben uygulamış ve sonucunu olumlu **** olumsuz almış arkadaşların görüşlerini almak istiyorum. Alara fidanlarından bahçe kuran akadaşlar varsa memnunlarmı eksi ve artı yönleri neler? ağaç başına aldıkları verim ve meyve kalitesi nedir? yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.

Benol Hazaroğlu
28-01-2012, 09:44
Kiraza bordo bulamacı bu mevsim yapılır mı? Senede kaç defa hangi aylarda yapılır acaba?

sakdag
29-01-2012, 13:15
Bu mevsimde kirazlarımıza çinko - bor gübresi önerildi. Meyve gözlerinin gelişimini olumlu etkilesin diye. Ancak kararsız kaldık... Arkadaşların bu ko0nudaki yorumlarını bekliyorum.
Biz bordo bulamacını yılda 2 kez yapıyoruz, Şubat ve nisan aylarında...

Fidanlarımız 4-5 yaşlarında ancak şimdiye kadar verim alamadık... Geçen yıl çok güzel çiçeklenme oldu ancak çiçekler don yedi, 150 -200 ağaçtan 2 kilo meyve çıktı... Kiraz cinslerimiz Napolyon, ziraat 900 ve dölleyici olarak sarı kiraz var aralarda...
6 dönüm olan bu bahçemize yaptığımız masrafın hatti hesabı yok, elektrik çekildi, direk dikildi, damla sulama için dinamo alındı, bu sene damla sulamaya geçmeyi düşünüyoruz, İlaç ,gübre, mazot işçilik derken...
Sonuç hala sıfır...

Yan tarafımızdaki bahçede 15 yıllık ağaçlar ise kirazdan kıpkırmızıydı, yapraktan çok kiraz vardı... Gel de çık işin içinden....
Bakalım bu sene ne olacak...

kgursan
04-02-2012, 23:42
Kiraza bordo bulamacı bu mevsim yapılır mı? Senede kaç defa hangi aylarda yapılır acaba?

Sert çekirdekli meyvelere bordo bulamacı sonbaharda , yapraklar döküldükten sonra ve ilk baharda gözler uyanmadan atılır.

Son baharda daha sert % 1,5-2 oranında ilaç yapılırken, ilk baharda % 0,5 -1 arasında olur .ilkbaharda ilaç fazla olursa gözleri yakabilir.

Benol Hazaroğlu
05-02-2012, 09:58
Çok teşekkür ederim kgursan.

carizma_009
06-03-2012, 13:07
Merak ettiğim bir durum var yabani kiraz ağaçları(küçük meyveli) meyve tutumu tam olurken aşılı iri çeşitli meyvelerde o tutum yaşanmamakta dökümler yüzde 95 yakın olmakta kimisi hava şartlarından, dumanlı havalardan oldğunu söylemekte eksik nedir ne yapılmalı,ilaçlama ile kurtarılma olurmu gerçi hiç ilaçlama yapmıyoruz tamamen doğal ben bu durumu çözemedim yardımcı olursanız sevinirm.

kgursan
08-03-2012, 23:39
Merak ettiğim bir durum var yabani kiraz ağaçları(küçük meyveli) meyve tutumu tam olurken aşılı iri çeşitli meyvelerde o tutum yaşanmamakta dökümler yüzde 95 yakın olmakta kimisi hava şartlarından, dumanlı havalardan oldğunu söylemekte eksik nedir ne yapılmalı,ilaçlama ile kurtarılma olurmu gerçi hiç ilaçlama yapmıyoruz tamamen doğal ben bu durumu çözemedim yardımcı olursanız sevinirm.

Yabani kirazlar kendilerini dölleyebilir, ama iri çeşitlerin pek çoğunun (%98 i) çiçekleri kendine kısırdır, kendi çiçek tozları ile uyuşmaz. Bu nedenle kiraz bahçeleri kurulurken BABA çeşitler ile karışık kurulur. Yani 8 ağaçta bir tane baba çeşit ağacı dikilir.

carizma_009
09-03-2012, 11:15
Bilgi almak ne güzel ya çok teşekkür ederim sayenizde sorularımıza cevap buluyoruz.

kgursan
09-03-2012, 16:39
Ağaçlar net sağolsun!!

Lilium
05-04-2012, 00:33
Güzel bir kiraz bahçesinden bir kaç resim aldım sizlerle paylaşmak istedim.

279933

279934

279935

marnalı61
12-04-2012, 15:38
merhaba
1 ay önce trabzonda gisel 6 yarıbodur anaçlı 0900 kiraz diktim. tozlayıcı olarakta 1adet regina diktim regina 0900 ü tozlarmı?

sakdag
13-04-2012, 09:44
Komşunun kirazı komşuya elma görünürmüş... ;) Ne çok çiçek var öyle...;)

Görüntüler tarla komşumuzdan, bizimkiler yine hayal kırıklığı...:mad::(

282568

282569

Benol Hazaroğlu
13-04-2012, 19:01
Henüz çiçeklerini açmakta olan bir sarı bir napolyon bodur 2 kirazım var.

Yapraklarına ve çiçeklerine deniz yosunu ( Algovital) fısfıslasam faydası olur mu?

kgursan
14-04-2012, 18:27
merhaba
1 ay önce trabzonda gisel 6 yarıbodur anaçlı 0900 kiraz diktim. tozlayıcı olarakta 1adet regina diktim regina 0900 ü tozlarmı?

regina yı Dikmeden önce sormadınız mı? Benim bildiğim 0900 için en iyi tozlayıcı Sarı Kiraz (starks Gold ) dur. hem çiçeklenme zamanları uyuşur, hem de aynı uyuşmazlık gurubunda değildirler.

Kirazlarda allel genlere göre uyuşmazlık gurupları vardır. Aynı uyuşmazlık gurubundaki ÇEŞİTLER birbirini dölleyemezler!!!. iki başka çeşit aynı uyuşmazlık gurubunda ise birbirini dölleyemez.

sifa78
23-04-2012, 16:24
bahçemizde kiraz yetirtirmeye çalışıyoruz bahçenin altı killi toprak taban suyu yüksek ne yapmam lazım görüşü olan varmı .

athena -asena
25-04-2012, 19:41
İrgeler'den aldığım fidanlarımdan bu sene kiraz yeme zevkine varacaz inşallah.

athena -asena
25-04-2012, 19:49
Resimlerin devamı yakın çekim;

athena -asena
25-04-2012, 19:54
Alara'dan aldığım kiraz fidanlarım ,

feyzon
29-04-2012, 15:21
Alara'dan aldığım kiraz fidanlarım ,

Kirazlar çok güzel gelişmiş ancak budama yanlışı var gibi gözüküyor. Dal katları arasında en çok 75 cm bulunması gerekir. Araları çok fazla boş kalmış gibi duruyor.
Selamlar.

athena -asena
29-04-2012, 19:30
Sayın feyzon ; Bu zaman kadar hiç budama yapılmadı kısmetse bu sene yapacaz.

kgursan
29-04-2012, 22:17
bahçemizde kiraz yetirtirmeye çalışıyoruz bahçenin altı killi toprak taban suyu yüksek ne yapmam lazım görüşü olan varmı .

Bence Kiraz (sert çekirdekli meyveleri) yetiştirmeyin, Taban suyu yüksek olan yerlerde , üstelik killi ağır topraklarda zor yetişirler. Zamk yapar, kloroz olur vs.

aydost18
03-05-2012, 18:18
selam arkadaslar... sayfayı okurken bır arkadasın yuklemiş oldugu fotografları gördüm çok güzel verim almış belli ama bu verimi 1450 ile 1600 rakımda aldıgını yazmıs böyle birsey mümkünmü bende böylesine yüksek bir araziye yani 1350 rakıma badem felan dikmeyi düşünüyorum ama şimdi fikrim degişti gibi sizce mümkünmü ve ne derecede verimli olur yardımcı olursanız sevinirim

grandrose
07-05-2012, 15:34
sevgli dostlar.herhangi bir kirazda ayni anda çiçek açmadığı için şuanda erik büyüklüğünde kiraz ve daha çiçeğini dökmemiş toplu iğneden daha büyük kiraz var.bu kirazda büyüme olurmu. güçlenmesi için çinko ve npklıve iz element katklı yaprak gübresi attım. katkısı olurmu.emeğinize saygılar.

kgursan
17-05-2012, 21:07
sevgli dostlar.herhangi bir kirazda ayni anda çiçek açmadığı için şuanda erik büyüklüğünde kiraz ve daha çiçeğini dökmemiş toplu iğneden daha büyük kiraz var.bu kirazda büyüme olurmu. güçlenmesi için çinko ve npklıve iz element katklı yaprak gübresi attım. katkısı olurmu.emeğinize saygılar.

Döllenmemiş çiçeklerin meyveleri küçücük kalır ve dökülür, döllenmiş çiçeklerin meyveleri gelişir, ve irileşir. o küçük meyveler dökülecektir. ilaçlamanın faydası yoktur.

bakierman
17-05-2012, 23:26
Almanyada bazi arkadaslar yil boyu yumurta kabuklarini sakliyorlar ve ilkbaharda toprak ile karistirip kiraz agaclarinin dibine serpiyorlar.
kiraz agaclari bu gübreyi cok seviyor

nuzel
21-05-2012, 13:44
Arkadaşlar kiraz ağacımın birtanesinde resimdeki küçük kirazcıklar çok fazla oluyor.Acaba Benim bir yanlışım varmı bunda?

kgursan
22-05-2012, 19:33
Arkadaşlar kiraz ağacımın birtanesinde resimdeki küçük kirazcıklar çok fazla oluyor.Acaba Benim bir yanlışım varmı bunda?

Sn Nuzel., Bunlar döllenemeyen çiçeklerin meyveleri ve dökülecekler. İyi bir tozlayıcı çeşidinizin olması gerektiğini düşünüyorum.

nuzel
23-05-2012, 11:42
Sayın kgursan beyaz kirazmı dikmeliyim? Yakınlarına vişne dikmiştim döllemedi demekki...

athena -asena
23-05-2012, 19:38

Aynı durum bende de oldu ama sis ve soğuktan bütün meyveler döküldü. Kalan sağları da kuşlar bitiriyor.

athena -asena
23-05-2012, 19:46
Sağ kalan Star Gıant kirazlar 1 tl den büyükler.

Sonul
23-05-2012, 23:24
Sevgili athena-asena,

Kirazınızın yaprakları bana çok seyrek geldi. Benimkileri gözlediğim kadar, yapraklar oldukça bol ve gelişmiş ve meyveler yapraklardan pek görünmüyor. Bir üstada sorarsan iyi olur derim.

athena -asena
23-05-2012, 23:54
Sayın Sonul kiraz ağaçları sis ve soğuklardan hasar gördü hele son fotoğrafdaki kiraz ağacı dediğiniz gibi, uyarınız için teşekkürler zıraat mühendisi arkadaşa sorayım. Uzaktan çekilmiş fotoğrafları.

Sonul
24-05-2012, 10:59
Sevgili Hocam,
Son resimdekiler biraz sağlıksız gibi görünüyorlar. Belki toprağından da olabilir.

nuzel
24-05-2012, 12:07
Sayın athena -asena, Giant starlarınız süper.

omar
24-05-2012, 13:06
Sağ kalan Star Gıant kirazlar 1 tl den büyükler.

Gerçekten güzel görünüyorlar... İnsanın ağzı sulanıyor :)

MazI
24-05-2012, 18:21
kirazlar cok garip agaclar bizim bahcemizdede 3 tane vardı 2 si belli zaman aralıklarında kurumustu...iyi bakılması gerek...

feyzon
25-05-2012, 14:06
kirazlar cok garip agaclar bizim bahcemizdede 3 tane vardı 2 si belli zaman aralıklarında kurumustu...iyi bakılması gerek...

Bizim bahçemizde de dikilen kiraz ağaçlarından bazıları bir süre sonra kurudu. Ancak hala kurumadan kalan ağaçlar da var. Bazı eski kirazlar var sanırım 100 150 yıllık. Hala kurumadan kalabiliyorlar. Acaba anaç olarak kullanılan mahlep (idris) ağacından dolayı mı kuruma oluyor? Bizim bahçede kuruyan ağaçların sorumlusu , en azından bir kısmının, bal mantarı olduğunu düşünüyorum. Çünkü belli bölgedekilerin hepsi de bir süre sonra kurudu.

manisali
25-05-2012, 16:58
merhaba arkadaşlar.
epey zamandır forumda bulunmuyordum. bu sene memleketim manisa demirci'de kiraz verimi gayet iyi görünüyor. bol yağışlı geçen mayıs ayı erken olgunlaşan kirazlarda meyve çatlamasına sebep oldu. şuan diğer çeşitler gayet iyi durumda bir aksilik olmazsa ürün bol olacak :) early burlat larda meyve çatlaması çok yoğun diğerlerinde sorun yok. yağmurlardan fırsat bulursak ilaçlama ve yaprak gübresine devam ediyoruz. bende bahçemizden bir kaç fotoğraf yükledim. fotoğraflardaki çeşitler napolyon, lambert, starks gold(beyaz kiraz) early burlat, yörede kısabacak diye tabir edilen bir çeşit -tahminimce bing- ve cırık diye yöreye aşı kalemini ilk getiren kişinin lakabını isim almış merton lateye çok benzeyen bir kiraz çeşidi var.
ilk resimler early burlat tan.

manisali
25-05-2012, 17:09
kısabacak (bing) çeşidi

manisali
25-05-2012, 17:21
lambert.

manisali
25-05-2012, 20:25
napolyon kirazı (0900 ziraat).

kgursan
25-05-2012, 20:58
Sayın kgursan beyaz kirazmı dikmeliyim? Yakınlarına vişne dikmiştim döllemedi demekki...

Sn Nuzel., Kirazınızın çeşidi nedir? Adı ne ise ona uygun dölleyici dikmelisiniz. Vişne kirazı döllemez.

nuzel
31-05-2012, 14:56
Sn. kgursan Sanırım 900 Alaradan Napolyon diye almıştım.Biraz önce de kendileriyle görüştüm.onlarda da ciddi oranda kayıp varmış.Havadan yağışlardan olduğunu söylüyorlar.Tabii ki dölleyicinin şart olduğunuda söylediler.

ahmetmutlu
31-05-2012, 17:24
Kiraz ağaçlarıma yapraktan çinko,bor ve üre uygulaması yapmak istiyorum.Acaba miktarları nasıl olacak.Selamlar.

athena -asena
31-05-2012, 19:59
Sayın athena -asena, Giant starlarınız süper.

Bugün gittim bahçeye ağaçta bir tane bile kiraz kalmamış kuşlar hepsini yemiş .

Şimdi de alaradan aldığım zıraat 900 lere sıra geldi galiba .

kgursan
01-06-2012, 21:46
Bugün gittim bahçeye ağaçta bir tane bile kiraz kalmamış kuşlar hepsini yemiş .

Şimdi de alaradan aldığım zıraat 900 lere sıra geldi galiba .

EEE, Kuş tur bu. Ne dersin? Laf anlamaz ki!!! bende de var 2- 3 ağaç kiraz. Early burlat olgunlaşmaya çalışıyor. devamlı oturduğum sekinin 20 m. ötesinde. kargalarla- saksağanlarla beraber yiyoruz.!! Ne yapayım? elime tüfek mi alayım?

Ha bir korkuluk yaptım adam gibi, sanırım biraz etkili oldu ama yetmedi Diyenler, CD vs. as diyorlar güya parlıyormuş, kuşlar yaklaşamıyormuş!!??

athena -asena
01-06-2012, 23:32
EEE, Kuş tur bu. Ne dersin? Laf anlamaz ki!!! bende de var 2- 3 ağaç kiraz. Early burlat olgunlaşmaya çalışıyor. devamlı oturduğum sekinin 20 m. ötesinde. kargalarla- saksağanlarla beraber yiyoruz.!! Ne yapayım? elime tüfek mi alayım?

Ha bir korkuluk yaptım adam gibi, sanırım biraz etkili oldu ama yetmedi Diyenler, CD vs. as diyorlar güya parlıyormuş, kuşlar yaklaşamıyormuş!!??

Sayın kgursan ; Bugün bir arkadaş söylemişti CD as diye ağaca öğleden sonra üzerinde kiraz olan ağaçlara astım bakalım fark yaratacak mı ? Ben pek faydalı olacağını zannetmiyorum çünkü etrafta o kadar çok karga var ki .

Lilium
02-06-2012, 00:42
Ah ahhh ne korkuluğu kaldı ne cd'si, ne kartal uçurtması kaldı ne topu, ne kuş kaçıran şeridi kaldı ne şimşek çakan ayna, hiç birinden sonuç alınamamıştır.

Bu konuda bir şey denemek istiyorum fakat ardınç katranı bulamıyorum, ardınç katranı yağı'nı nasıl bulabilirim?

kgursan
02-06-2012, 22:20
Of OOf be Lilim., 2 tane kargayı kaçırtacağız diye ardıç katranı mı arayalım?? Üstelik bilmem ki ardıç katranı nedir? herhal attarlarda vardır!

ihsankaya45
03-06-2012, 18:34
Kiraz ağaçlarıma yapraktan çinko,bor ve üre uygulaması yapmak istiyorum.Acaba miktarları nasıl olacak.Selamlar.

sayın ahmetmutlu; bor genelde çiçekler açmadan önce ve yaz sonu yapraklar solmadan önce seneye oluşacak çiçeklenmeye etkilesin diye önermekdeler.
100 litreye ; yapraktan
250 gr üre
250 gr çinko sülfat (toz )
200 gr magnezyum sülfat (toz)
100 gr humik asit
2000 gr potasyum nitrat
ve yapıştırıcı
meyveler daneye dönünce ve 20 gün sonra tekrar atılması önerilmektedir.
saygılarımla.

ihsankaya45
03-06-2012, 18:44
eğer toprağınız kireçliyse ;
50 gr demir EDTA lı (FERTİLON-13) ekleyebilirsiniz.

ihsankaya45
03-06-2012, 18:49
çicek öncesi;en geç çiçekler kabardığında
100 litreye;ağaçın çiçek gözlerine (bu bölgeden emilim olmaktadır.)
- 100 gr bor (boraks) toz
- 250 gr üre
- 250 gr çinko sülfat
- 200 gr humik asit
- yapıştırıcı karışımı uygulanabilinir.

ihsankaya45
03-06-2012, 18:54
yine hasat sonrası yapraklar dökülmeden (yapraklar yeşil olmalı)
100 litreye yapraktan;
- 150 gr bor (boraks)
- 500 gr çinko sülfat
- 250 gr üre
- yapıştırıcı karışımı uygulanabilinir.

kgursan
03-06-2012, 20:13
sayın ahmetmutlu; bor genelde çiçekler açmadan önce ve yaz sonu yapraklar solmadan önce seneye oluşacak çiçeklenmeye etkilesin diye önermekdeler.
100 litreye ; yapraktan
250 gr üre
250 gr çinko sülfat (toz )
200 gr magnezyum sülfat (toz)
100 gr humik asit
2000 gr potasyum nitrat
ve yapıştırıcı
meyveler daneye dönünce ve 20 gün sonra tekrar atılması önerilmektedir.
saygılarımla.

Acaba benmi yanlış anladım? 3 kg. Tuz 100 Litre su ile yapraktan nasıl verilir?? Benim bildiğim yaprak gübreleri 50 gr- 250 gr /100 Litre su şeklinde uygulanır.

ihsankaya45
04-06-2012, 13:49
Acaba benmi yanlış anladım? 3 kg. Tuz 100 Litre su ile yapraktan nasıl verilir?? Benim bildiğim yaprak gübreleri 50 gr- 250 gr /100 Litre su şeklinde uygulanır.

araştırma enstütilerin önerdiği uygulamalardır.yıllardır uygulamaktayız.herhangi bir sıkıntıya neden olmamaktadır.saygılarımla.

kgursan
04-06-2012, 19:53
Hangi araştırma enstitüsü bu öneriyi yapmış? merak ettiğim için soruyorum. kolay gelsin.

Memiş EEMECEN
04-06-2012, 20:36
Arkadaş merhaba.Ben Çankırıda kıraz bahçesi kurmak istiyorum.Öze3llikle alara tam bodur kirazları hakkında bilgilerinizi paylaşırmısınız selamlar

Memiş EEMECEN
04-06-2012, 20:41
Arkadaş bende senin gibi alara tam bodur kiraz fidanları ile ilğili bilgilere acil ihtiyacım var yazarsanız sevinirim selamlar

Memiş EEMECEN
04-06-2012, 20:45
Arkadaş alara fidanlarını anlatırmı sınız selam.Ben yeni bahçe için tercih edebilirmiyim ne düşünürsünüz.

Memiş EEMECEN
04-06-2012, 20:53
Bulduğun bilgileri bana da yazarmısın Bodur kiraz hakkında selam

Uysal01
04-06-2012, 22:54
Sayın ihsankaya45,
Damirci yöresinde napolyon hasadı başladımı,verim ve fiyatları nasıl.

aliok1
05-06-2012, 15:24
Yukarıdaki kirazlar early burlat,aşağıdakiler ziraat 900

aliok1
05-06-2012, 15:25
Bu sene early burlat buralarda çok ucuza gitti.Baş fiyat 1 tl falandı.
Tabi turfanda çıkaran yerler daha pahalıya satıyor herzaman...

aliok1
05-06-2012, 15:28
Ziraat 900 kirazı bizim yöredeki adı ile salihli napolyonu...Fiyatı 5-6 tl arasında...Ama doğuş az ve kirazlar aşırı yağmurdan çatladı.Rekolte çok az...

aliok1
05-06-2012, 15:31
Ziraat 900 kiraz resimleri...

aliok1
05-06-2012, 15:34
Toplanıp pazara getirilmiş kirazlar...

aliok1
05-06-2012, 15:37
Kiraz yetiştiriciliği yapacak arkadaşlar tavsiyem,eğer bölgeniz turfanda yetiştiriciliğe uygun değilse kesinlike erkenci early burlat gibi çeşitler dikmeyin.Kirazın kıralı her zaman ziraat 900 dür.

omar
05-06-2012, 16:04
Kirazı çok severim. Hele ki Napolyon..

İzmir'deki bahçeme dikmeyi çok istiyordum, ama çevrede hiç kiraz ağacı göremediğimden cesaret edemedim.

Fotoğrafları görünce aşka geldim; ilk işim Ziraat 900 dikmek.

Önce çiçeklerinin güzelliği, sonra da meyvelerinin tadını çıkarmak iyi gelecek :)

aliok1
05-06-2012, 16:09
Kirazı çok severim. Hele ki Napolyon..

İzmir'deki bahçeme dikmeyi çok istiyordum, ama çevrede hiç kiraz ağacı göremediğimden cesaret edemedim.

Fotoğrafları görünce aşka geldim; ilk işim Ziraat 900 dikmek.

Önce çiçeklerinin güzelliği, sonra da meyvelerinin tadını çıkarmak iyi gelecek :)

Şimdi bu işin birde şöyle bir problemi var.Eğer bahçenize tek olarak ziraat 900 dikerseniz büyük ihtimalle meyve alamazsınız.Yanına birde tozlaycı çeşit olan beyaz kiraz veya lambert dikilmeli..

feyzon
05-06-2012, 18:22
Bahçeme diktiğim beyaz kirazın beyaz olmadığını öğrendim.
http://www.agaclar.net/forum/979722-post18.htm
:mad:

kgursan
05-06-2012, 20:39
Yukarıdaki kirazlar early burlat,aşağıdakiler ziraat 900

Sn aliok1., Merhaba, geçen yıl da sormuştum, early burlat (hatif burlat) , ile 0900 ziraat kirazı aynı resime nasıl giriyor? olgunlukları arasında sanırım 1 ay kadar fark var.

bana da early burlat diye ve 0900 ziraat diye fidan verdiler. Ama burlat sizin burlata benzemiyor?? sap daha uzun, 900 ziraat da küme şeklinde çiçek ve meyve yaptı. Sanırım o da değil!!??. Ama bildiğim kadar sizin burlat doğru isim. kısa saplı, siyahlaşıyor ve erkenci.

Yukarıda bir arkadaş da sarı kiraz (starks gold) almış ama kırmızı çıkmış? Fidan piyasası böyle bir şey kime güveneceğiz.?benim aldığım yer Araştırma, o arkadaş Alara dan almış vs. Hepsi aynı. İsmine doğru fidan üretimi olmadıkça bizle ve üreticiler çok zarar çekecek. Kolay gelsin.

omar
06-06-2012, 08:28
Şimdi bu işin birde şöyle bir problemi var.Eğer bahçenize tek olarak ziraat 900 dikerseniz büyük ihtimalle meyve alamazsınız.Yanına birde tozlaycı çeşit olan beyaz kiraz veya lambert dikilmeli..

Evet farkındayım sn. aliok1, bende beyaz kirazmı (Starks Gold) yoksa Lambert mi, karar veremedim.
Beyaz kirazın reçelini biliyorum; nefis. Yeme kalitesi biraz yavan geldi. Lamberdi isim olarak tadmadım. Bilemiyorum.

Samsunlu55
07-06-2012, 22:38
Ah ahhh ne korkuluğu kaldı ne cd'si, ne kartal uçurtması kaldı ne topu, ne kuş kaçıran şeridi kaldı ne şimşek çakan ayna, hiç birinden sonuç alınamamıştır.

Aynen öyle. Şu ana kadar en iyi sonucu ağaç altına bağlanan köpek verdi, ama sadece bağlandığı kısımdaki ağaçlara:) Uygulamaya kalkan olursa köpek gövdeye erişemeyecek uzaklıkta, uzun bir çelik halat üzerine bağlı olursa iyi olur. Çelik halat köpeğin rahat hareketini ve daha geniş bir alana etki etmesini sağlar. Köpek gövdeye erişirse kabuk yiyebilir.

ihsankaya45
08-06-2012, 10:56
Sayın ihsankaya45,
Damirci yöresinde napolyon hasadı başladımı,verim ve fiyatları nasıl.

zıraat 900 hasadı 15 haziran gibi başlar görünüyor. 700-900 rakımlarda bu sene verim düşük. 900 rakım üzerinde verim iyi gözüküyor.

ihsankaya45
08-06-2012, 11:16
Hangi araştırma enstitüsü bu öneriyi yapmış? merak ettiğim için soruyorum. kolay gelsin.

http://www.marim.gov.tr/bilgi_kaynagi/gubreleme.pdf
http://www.zae.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=286&Itemid=142
http://www.batem.gov.tr/yayinlar/bilimsel_makaleler/bitki_besleme/turuncgil_gubreleme.pdf
saygılarımla

smnunal
08-06-2012, 11:32

Bu konuda bir şey denemek istiyorum fakat ardınç katranı bulamıyorum, ardınç katranı yağı'nı nasıl bulabilirim?

Sayın Lilium,

ardıç katranını açık alanda büyükbaş hayvancılık yapanlar hayvanlara yılan sokmasın diye ayaklarına,burunlarına ve sırtlarına sürerek kullanırlar.

Bölgenizde hayvan pazarı varsa orada ararsanız bulabilirsiniz, birde orman muhafaza memurları vasıtasıyla eğer katran çıkaran tanıdıkları varsa bulabilirsiniz.

Bölgenizde bulamazsanız ben bu bölgeden araştırıp yardımcı olmaya çalışırım.Muğladan selamlarımla.

süleyman kara
08-06-2012, 12:20
Merhaba arkadaşlar,

Alaradan aldığım kendine verimli Sweatheart çeşidi kirazlarımın 5. yılı çok fazla çiçek açmasına rağmen, kirazlar meyveye dönüşemiyor. bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar varsa bizimle paylaşabilirmi?

Uysal01
08-06-2012, 19:21
Bu sene early burlat buralarda çok ucuza gitti.Baş fiyat 1 tl falandı.
Tabi turfanda çıkaran yerler daha pahalıya satıyor herzaman...

Kardeşimden aldığım bilgiye göre,Burlat kirazı Alaşehirde köyümüz civarında 50 kuruşa kadar düşünce toplamamışlar, dalda kalmış.
Bir haftadır hasadi yapılan lambert 1,5tl ve napaolyon ise 5-6tl.den alınıyormuş.

Uysal01
08-06-2012, 19:36
zıraat 900 hasadı 15 haziran gibi başlar görünüyor. 700-900 rakımlarda bu sene verim düşük. 900 rakım üzerinde verim iyi gözüküyor.

Alaşehir çevresinde Napolyan hasadı başladı,verimin iyi olduğu söyleniyor,havaların yağmurlu geçmesi ve ısanmamasının verimi düşürdüğü,olgunlaşmanında kademeli olduğu belirtilmekte.

kgursan
08-06-2012, 20:41
http://www.marim.gov.tr/bilgi_kaynagi/gubreleme.pdf
Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü -> Gübreleme (http://www.zae.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=286&Itemid=142)
http://www.batem.gov.tr/yayinlar/bilimsel_makaleler/bitki_besleme/turuncgil_gubreleme.pdf
saygılarımla

Teşekkür ederim sn ihsankaya45., Linkleri inceledim. Batem de yaprak gübreleme (turunçgillerde) Makro elementler %1, mikro elementler % 0,1 (yüzde 1 ve binde 1 ) olmalı diyor ama 1 ton suya 25 kg potasyum nitrat + 250 gr. üre öneriyor. Burası çelişkili!! Çünkü yaklaşık % 3 oluyor çözelti konsantrasyonu. Bana göre burası yanlış.

Sn Hakgülün önerisinde 1 ton suya 2,5 kg. Çinko sulfat , 100 litreye 250 gr olur. Normal.
zeytincilik araştırma enstitüsü önerisi ise zaten zeytin için geçerli olabilir, ama Kiraz için şüpheli.

Son olarak; Bunlar uygulama önerileri ama uygulanmış bir bahçe var mı? genel ve yuvarlak ifadeler. Bu tip önerilere Ben biraz şüphe ile yaklaşıyorum.

Neyse kolay gelsin. Tekrar teşekkür ederim.

aliok1
13-06-2012, 14:09
Sn aliok1., Merhaba, geçen yıl da sormuştum, early burlat (hatif burlat) , ile 0900 ziraat kirazı aynı resime nasıl giriyor? olgunlukları arasında sanırım 1 ay kadar fark var.

bana da early burlat diye ve 0900 ziraat diye fidan verdiler. Ama burlat sizin burlata benzemiyor?? sap daha uzun, 900 ziraat da küme şeklinde çiçek ve meyve yaptı. Sanırım o da değil!!??. Ama bildiğim kadar sizin burlat doğru isim. kısa saplı, siyahlaşıyor ve erkenci.

Yukarıda bir arkadaş da sarı kiraz (starks gold) almış ama kırmızı çıkmış? Fidan piyasası böyle bir şey kime güveneceğiz.?benim aldığım yer Araştırma, o arkadaş Alara dan almış vs. Hepsi aynı. İsmine doğru fidan üretimi olmadıkça bizle ve üreticiler çok zarar çekecek. Kolay gelsin.

Bizim buralarda arazi yapısı çok meyilli ve yükseklik farkı çok fazla...Dolayısıyla yayla olarak tabir edilen arazilerde burlat oluncaya kadar,daha düşük rakımdaki arazilerde ziraat 900 kirazları olgunlaşıyor.

ihsankaya45
18-06-2012, 08:14
arkadaşlar
manisa demircide 16 haziran itibaren kiraz alımı başladı. 5 ile 6 tl arasında alınıyor.

ihsankaya45
18-06-2012, 15:01
arkadaşlar 2 kiraz ağacımın gövdesinde soyulmalar mevcut. sorun hakkında bilgisi olan varmı ? saygılar.

Uysal01
19-06-2012, 16:27
İhsan bey,
Hasadınız bol olsun,emeğinizin karşılığını almanızı dilerim.Bu yıl kiraz fiyatları geçen seneye göre üretici açısından biraz iyi gibiydi,dün fiyatların düşüşe geçtiğini öğrendim.
Fiyatlar neden düşürülür nasıl düşürülür çözemediğim bir konu,hasad sezonu boyunca neden bunun tersi olmaz diye düşünmekteyim.
Resimdeki ağaç sanki daha önceden bir darbe yemiş ve kapatmaya çalışıyor gibi geldi bana.Önceden macunla kapatılsaydı daha önce yarayı kapatabilirdi.

feyzon
19-06-2012, 21:46
arkadaşlar 2 kiraz ağacımın gövdesinde soyulmalar mevcut. sorun hakkında bilgisi olan varmı ? saygılar.

İhsan Bey
ağaçtaki soyulmalar kuruyan bölümde gerçekleşmiş. Kuruyan bölümün kabuklarının soyulması daha iyi olacaktır, çünkü altında çürüme ve böceklenme daha fazla olur. Ayrıca ağacın tamamının fotoğrafını da yüklerseniz daha iyi görüntü olacaktır. Ne olduğu tam olarak belli değil. Kirazlar fazla budamaya, kesmeye olumsuz tepki verip kuruyabilirler. Ancak kuruyan kısımlar varsa da bunları budamak gerekirdi. İnşallah ağacınız kurtulur.

ihsankaya45
20-06-2012, 09:58
sayın feyzon;
ağaç dallarında herhangi bir kuruma yok.sakızlanma yok. sürgünlerde iyi.soyulmalar artıyor.

ihsankaya45
02-07-2012, 10:29
arkadaşlar afyon bölgesinde şu dönem kiraz kaç liraya gidiyor ?

nasuhöz
02-07-2012, 20:48
afyon erkmende arkadaşlar 3.25 e sattılar.24 üzeri.uluborlu 3.5--4 arası

ihsankaya45
03-07-2012, 08:17
manisa demircinin yüksek yerlerinde 26 üzerini 3.3 baş fiyattan alıyorlar. fiyatlar düşmüş.

manisali
06-07-2012, 17:12
arkadaşlar
manisa demircide 16 haziran itibaren kiraz alımı başladı. 5 ile 6 tl arasında alınıyor.

son zaman fiyatlar 3.00 tl ye kadar düştü. biz 18 haziranda 6.50 tl den satışa başladık ve 4 temmuzda 3.00 tl den satışı bitirdik. özellikle 16- 23 haziran arası baş fiyat 7.50 tl ile 6.00 tl arası idi. tabi kirazına ve kalitesine göre fiyatlar değişiklik gösterdi. bu sene Kışlak Kuzayır Yarbasan Boyacık köylerindeki alım merkezlerinde fiyatlar biraz demirci merkezin üzerinde gerçekleşti. bereketli bir yıl oldu fakat kirazı geç olgunlaşan minnetler muhitindeki köyler kirazlarını 3.00-3.50 tl den satmak zorunda kaldı.

mstfylcn
11-07-2012, 10:02
Kirazı tohumdan yani çekirdeğinden çimlendirmek için yapmamız gereken özel birşey var mı?

karabucak
31-07-2012, 22:12
Selamm

kgursan
02-08-2012, 20:20
Kirazı tohumdan yani çekirdeğinden çimlendirmek için yapmamız gereken özel birşey var mı?

Sevgili arkadaşım. Kiraz tohumdan yetişmez. Meyve ağaçlarında tohumdan yetiştirme çok nadir olur. Tohumdan yetişene "Çögür" "yabani" denir, bunun üzerine aşı yapılır.

feyzon
07-08-2012, 11:06
1200 rakımdaki Bolu At yaylasındaki bahçemizde kara kirazımız vardı. Onun ağacının altında tohumdan yetişmiş bir çok kiraz olurdu. Kendi kendilerine yetişirlerdi. Ancak aşılı çeşitlerde tohumdan yetişene hiç rastlamadım.

emin054
27-12-2012, 19:42
merhaba
tarlada kendiliğinden büyümüş bir ağaç sanırım kiraz ama meyve vermiyor bu ağaca aşı yapılır mı? yapılırsa nasıl yapılması gerekir? yaşıda eper var
teşekkürler.

feyzon
31-12-2012, 09:12
merhaba
tarlada kendiliğinden büyümüş bir ağaç sanırım kiraz ama meyve vermiyor bu ağaca aşı yapılır mı? yapılırsa nasıl yapılması gerekir? yaşıda eper var
teşekkürler.

Bu büyüklükte bir kiraz ağacına aşı yapmak epey zor olur. Ayrıca iki ana gövde büyüdükçe bir birine zarar verecektir. Bence en uygunu bu ağacı odun olarak kullanmak. Mutlaka aşı yapmak isterseniz bir buçuk metre yükseklikten kabuk altı aşısı yapmak en uygunu olacaktır.

kgursan
10-01-2013, 19:32
1200 rakımdaki Bolu At yaylasındaki bahçemizde kara kirazımız vardı. Onun ağacının altında tohumdan yetişmiş bir çok kiraz olurdu. Kendi kendilerine yetişirlerdi. Ancak aşılı çeşitlerde tohumdan yetişene hiç rastlamadım.

Aşılı çeşitler de tohumdan ağaç (Çöğür-yabani) yapar ama meyveleri aşılı çeşide benzemez.

hatipali74
07-02-2013, 16:47
Bu sene bahçeme 2 vista, 1 burlat, 1 z-900, 1 stark gold diktim. 4 tane de kuş kirazı aşılanmak için bekliyor. Kirazda hangi tür aşıyı tavsiye edersiniz. Dilcikli aşı yapmayı düşünüyorum.
İkincisi diktiğim burlat ve vista birbirlerini döllerler mi, yoksa dölleyici olarak ne tavsiye edersiniz?

nkutsay
07-02-2013, 17:23
Merhabalar,

Silivri'de denize yakin yerde kucuk bir bahcem var. Kiraz icin uygun olmadigini tahmin ediyorum ama az da olsa bu bahceden kiraz yeme sensim var mi bir danisayim dedim sizlere. Internette kendi kendini dolledigi soylenen 3 yas tuplu fidan satisi var. guveneyim mi? bir de sunu sormak istiyorum. 2 agac icin yeterli yeri olmayanlar icin z900'e tozlayici bir tur asilanabiliyo mu?

Selamlar...

Blacksoul1903
06-03-2013, 23:27
Herkese iyi geceler. Bu sene 80 civarında kiraz kalemi diktim ve geçen hafta gördüğüm sonuç neredeyse hepsinin tutmuş olduğuydu. Sizce bu kalemden dikilen kirazlar çöğür mü olur, yoksa aşılı ağaçtan alındıkları için aşılı gibi özellik mi gösterir? Hepsi tutmaz diye aynı kaba ikişer üçer tane diktim, şimdi bir sıkışıklık olacak gibi görünüyor :)

feyzon
07-03-2013, 21:28
Herkese iyi geceler. Bu sene 80 civarında kiraz kalemi diktim ve geçen hafta gördüğüm sonuç neredeyse hepsinin tutmuş olduğuydu. Sizce bu kalemden dikilen kirazlar çöğür mü olur, yoksa aşılı ağaçtan alındıkları için aşılı gibi özellik mi gösterir? Hepsi tutmaz diye aynı kaba ikişer üçer tane diktim, şimdi bir sıkışıklık olacak gibi görünüyor :)

Aşılı ağaçtan alınan çelik (Aşı yerinin üst kısmından) aşılı ağaca benzeyecektir. Ancak kirazın çelikten büyüdüğünü pek duymamıştım. İnşallah çelikleriniz tutar.

Blacksoul1903
07-03-2013, 22:55
Aşılı ağaçtan alınan çelik (Aşı yerinin üst kısmından) aşılı ağaca benzeyecektir. Ancak kirazın çelikten büyüdüğünü pek duymamıştım. İnşallah çelikleriniz tutar.

Filiz çıkarmaya başladılar. Eğer cevizdeki husus bunlarda olmazsa (yani çelikteki su filizi besleyip önce onu çıkartıp sonra da suyu bitince filizlerde kurumazsa) elimde bolca fidan olacak. Hayırlısı bakalım.

kocasinan
13-03-2013, 15:09
Ankara'da sweet heart kiraz ağacının verimi nasıl olur, bilgisi olan var mı?

Ayşe Yıldız
21-03-2013, 08:15
Isparta iline göre kirazlara göktaş atımı geç mi kalındı acaba?
Bir de 200lt lik ilaç tankı için ne miktarda göktaş eklemeliyiz suya?

kgursan
21-03-2013, 21:01
Isparta iline göre kirazlara göktaş atımı geç mi kalındı acaba?
Bir de 200lt lik ilaç tankı için ne miktarda göktaş eklemeliyiz suya?

Göktaşı dediğiniz nedir? Bildiğimiz bakır sulfat (CuSO4) ise tekbaşına asla kullanılmaz!!? Ya "bakıroksiklörür" veya "Bordobulamacı" olarak kullanılır.

Çiçek tomurcukları çok şişmiş ise çiçekleri yakabilir.

Kullanılacak doz üzerinde yazılıdır. Tahminim 200 litre suya 2 kg olmalıdır,yani % 1 lik.

kolay gelsin

Lilium
21-03-2013, 23:11
Ah ah ayşe Yıldız göztaşıyla göktaşını birbirine karıştırırsan kamil beyi de kızdırırsın, bu iş kahvede çay pişirmeye benzemez (şaka Şaka)

Sanırım sizde göztaşı diyecektiniz, kamil beyin dediği gibi tek başına kullanılmaz, kireç ile hazırlanırsa bordobulamacı olur ve bu şekilde atılır.

Şimdi hazır olarak hazırlananları var oda olabilir.

Isparta iline göre geçmi kalındıyı bilmek zor, o bölgenin iklim şartlarına göre bölge insanına sormak lazım.

Ayşe Yıldız
22-03-2013, 08:11
Ben pek anlamam ağaçlara hangi ilaçlar ediliyor hangileri edilmiyor. İsim yanlışlığı yapmış olabilirim mutlaka. Bu yanlışlıktan dolayı özür dilerim.
Eşimin annesinin kiraz bahçesi var. Pek bilinçli değiller onun bunun söylemleriyle yapıyorlar ilaçlarını. Ha zaman geldi kurt ilacı, zamanıdır yaprak ilacı... Şimdi onların söylediği telaffuz göktaş ama asıl söylem göztaşı da olabilir. Sanırım bitkinin çiçeklerini geç açtıracak bir ilaç değil mi göztaşı. Duyduklarına göre hava sıcaklığı 15derece olmadan yapmayın demişler, kimileri yapın demiş. Asıl sormak istediğim buydu. Kusuruma bakmayın lütfen. Eşimin aldığı notları gördüm dün sanırım bordobulamacı ve göztaşını 5 kg olarak not almış. Artık hallederler bir şekilde. Ben burdan bir fikir almak istemiştim. Çok teşekkür ederim cevaplarınız için.

Benim kirazdan anladığım tek şey toplamak ve yemek.. :)
Bu arada sormak istediğim birşey daha var: Aynı karışımı bahçelerindeki diğer bütün ağaçlara uygulamaları doğru mudur? (kiraz, erik, kayısı, ceviz, badem)

Coyan
22-03-2013, 08:19
Tamamını okuyamadım ama, okuduğum kadarıyla şunu anladım; bizim kirazlar Allah' a emanetmiş. :p :p

Maşallahları varmış; demek ki, kendi işlerini kendileri görüyormuş. :p

Ayşe Yıldız
22-03-2013, 08:22
Tamamını okuyamadım ama, okuduğum kadarıyla şunu anladım; bizim kirazlar Allah' a emanetmiş. :p :p

Maşallahları varmış; demek ki, kendi işlerini kendileri görüyormuş. :p

Kendi işlerini kendi gören kirazlar genelde kurtlu oluyorlar.

Coyan
22-03-2013, 08:26
Kendi işlerini kendi gören kirazlar genelde kurtlu oluyorlar.

Zaten biz gidene kadar onları da kuşlar hallediyor. :)

Ayşe Yıldız
22-03-2013, 08:30
Başında dahi bekleseniz devrin kuşları da zeki. Kayınvaldem çok şikayetçi bu durumdan. Bir sene hiç kaliteli ürün toplayamadık. 5 de 1i sağlam çıkıyordu. Top, cd, şerit falan nafile yani....

kgursan
22-03-2013, 18:26
Eşimin annesinin kiraz bahçesi var. r onun bunun söylemleriyle yapıyorlar ilaçlarını. Ha zaman geldi kurt ilacı, zamanıdır yaprak ilacı... Şimdi onların söylediği telaffuz göktaş ama asıl söylem göztaşı da olabilir. Sanırım bitkinin çiçeklerini geç açtıracak bir ilaç değil mi göztaşı. Eşimin aldığı notları gördüm dün sanırım bordobulamacı ve göztaşını 5 kg olarak not almış. Artık hallederler bir şekilde. Ben burdan bir fikir almak istemiştim. Çok teşekkür ederim cevaplarınız için.

Benim kirazdan anladığım tek şey toplamak ve yemek.. :)
Bu arada sormak istediğim birşey daha var: Aynı karışımı bahçelerindeki diğer bütün ağaçlara uygulamaları doğru mudur? (kiraz, erik, kayısı, ceviz, badem)

Sn ayşe yıldız., 5 kg. bordo bulamacı?!!!kaç litre suya karışacak mış? 1 Ton suya karıştırması olabilir, ama 100 litre suya çok, çok fazla gelir.

Bordo bulamacı kiraz da yaprak delen olmasın diye kullanılır. kirazın kurtlanmasını önlemek için ise: Kirazlara "Ben düştüğü" zaman ,yani yumuşamaya başladığı AN. bir kontak tesirli (yani böcek dokununca ölen) ilaç kullanılır. yani kiraz sineği (relagiotes...) yumurtayı kiraz meyvesine bırakabilmesi için, arkasındaki yumurtlama iğnesinin ucu kirazın içine gömülmesi lazım. Bu da ancak kirazın yumuşadığı (bendüşme) zamanı olur. yumurta yumuşak kiraza gömüldükten sonra kiraz olgunlaşırken, yumurtadan çıkan larva (kurtçuk)da çıkar ve kirazın çekirdek yanına gider. böylece toplanan kiraz kurtlu olur.

kiraz sineği sert etli kirazlara yumurta koyamaz. genellikle yumuşak etli erkenci kirazlara yumurta koyar, o kirazlar kurtlu olur.

kiraz da kurtlanma olayı budur. kolay gelsin.

zebra
29-03-2013, 13:49
Merhaba arkadaslar,

Bahcemde bir bodur kiraz agaci dikmistim gecen sene, bu yil sekillendirme ve gerekliyse budama yapmak istiyorum. Acaba fotografini yukselem buraya yardimci olabilir misiniz?
Bu sayfada ve internette ne kadar faydali bilgi olsada budama isi bana karisik geliyor (temel mantigini anlamadigim icin herhalde).

feyzon
01-04-2013, 20:44
Merhaba arkadaslar,

Bahcemde bir bodur kiraz agaci dikmistim gecen sene, bu yil sekillendirme ve gerekliyse budama yapmak istiyorum. Acaba fotografini yukselem buraya yardimci olabilir misiniz?
Bu sayfada ve internette ne kadar faydali bilgi olsada budama isi bana karisik geliyor (temel mantigini anlamadigim icin herhalde).

Budama ile ilgili fotoğraflarınızı budama bölümüne yüklerseniz Nuri hocam size yardımcı olacaktır. Link şöyle :http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/23085.htm

zebra
01-04-2013, 22:15
Budama ile ilgili fotoğraflarınızı budama bölümüne yüklerseniz Nuri hocam size yardımcı olacaktır. Link şöyle :http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/23085.htm

Ilginiz icin tesekkurler, yarin fotografini cekip, Nuri hocamiza bir danisiriz.

aliok1
13-05-2013, 21:54
Bu senenin mahsulü olan early burlat kirazı.Hava şartlarından dolayı meyve tutumu seyrek.

403878
403879
403880
403881
403882

aliok1
13-05-2013, 22:00
Fotoğraflara devam....
403883
403884
403885
403886
403887
Bu sene rekolte çok düşük olacağa benziyor.Kiraz ağaçları çiçek üstünde yağmur ve soğuğa yakalandı.Arılar hava şartlarından dolayı gezemedi.Sizin bahçelerinizde durum nedir?Paylaşırsanız sevinirim.

aliok1
13-05-2013, 22:23
403904
403905
403906

Not :fotoğraftaki kişi ben değilim :)

manisali
14-05-2013, 16:49
Fotoğraflara devam....
403883
403884
403885
403886
403887
Bu sene rekolte çok düşük olacağa benziyor.Kiraz ağaçları çiçek üstünde yağmur ve soğuğa yakalandı.Arılar hava şartlarından dolayı gezemedi.Sizin bahçelerinizde durum nedir?Paylaşırsanız sevinirim.

ali bey, öncelikle rekoltenin düşük olmasından dolayı bölgenizdeki çiftçi kardeşlerimiz için üzüldüğümü belirtmek isterim. İnş fiyatlar yüksek olur da bu durum zarara yol açmaz.
Ailem Manisa Demirci Kışlak Köyünde yaşıyor. Kendi bahçelerimizde ve komşu köylerin, bölgelerin bahçelerinde gördüğümüz kadarıyla rekolte bu yıl bizde yüksek. Geçen yılda bu bölgede yüksek olmuştu. Bu sene de meyve tutumu çok iyi gözüküyor. Tabi buralardaki üreticilerinde yoğun yağışlar sırasında dolu korkusu var. Ülkemizdeki hiç bir üreticimizin bunu yaşamamasını dilerim.
Dileğimiz her üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi. Yani herkeste olsun hep birlikte kazanalım. Bu ihracatta sürdürülebilirlik için çok gerekli.
Ali bey şu anda Turgutlu piyasasında fiyatlar ne durumda acaba? Bize bilgi verebilir misiniz?

ihsankaya45
16-05-2013, 10:00
sayın;manisalı ,aliok1

manisa demirci bölgesinin 900 rakım altında olan kiraz ağaçlarıda verim çok düşük, 900 üstü rakımlarda verim iyi gözüküyor. iklim şartları çiçek açım döneminde verimi çok fazla etkiliyor.döllenme ve döl tutumu olmuyor. saygılarımla.

aliok1
22-05-2013, 11:59
Şu anda turgutlu ve kemalpaşa yöresinde early burlat kirazının piyasası çökmüş vaziyette.Toptancı halinde kiraz ve erikler satılmayıp bazıları çöpe atılmış :(Toptancı halinden kiraz istemiyorlarmış.Ne olacak bilmem.Bu sene kiraz zaten çok az .Olanıda yok pahasına kilosu 50 krş olmadı çöpe .Moralim bozuldu.
İlaç, gübre, mozot,işçilik gibi girdilerin yüksekliği hepimizce malum.İnanın bu şartlarda erik ve early burlat kirazının maliyeti işçi parasını kurtarmaz.Yani çalışan işçinin akşama kadar topladığı kirazı satsanız kendi yevmiyesini kurtarmaz.

Benol Hazaroğlu
22-05-2013, 13:45
Kiraz illaki yüksek rakım ve soğuklama mı ister?
Bahçemde napolyon ve sarı kiraz var . sarısı azıcık verdi napolyon 2 tanecik.

Ev deniz kenarında. Fideler bodur kiraz. Bu sevdadan vazmıgeçsem?
Sadece görüntüsü için diktim.

smnunal
22-05-2013, 14:06

Sayın Benol hanım,

Kiraz illaki yüksek rakım ister diye birşey yok. Bizim bahçede 1 adet bodur kiraz var tozlayıcısıda yok her yıl meyveleri seyreltme yapmak durumunda kalıyoruz o kadar çok meyve tutuyorki her açtığı çiçekte meyveye dönüyor. Aynı kirazdan geçen yıl aşıladığım fidan küçücük boyuna rağmen açtığı çiçeklerin tamamını meyveye döndürdü. Sizin fidelerde zamanla daha fazla meyve tutacaktır eğerki belirttiğiniz gibi 0900 ziraat kirazı ise.

Geçen yıl aşıladığım 1 yaşlı kiraz fidanı görüntüsü.

kgursan
23-05-2013, 19:32

Kiraz, yüksek rakım değil ama soğuklama ister. Hangi çeşit ne kadar soğuklama (+7 oC altında geçirdiği saat sayısı) tam bilmiyorum ama 950 -1500 saat arasında soğuklama ihtiyacı olabilir. Çeşidine bağlı.

Benol Hazaroğlu
24-05-2013, 09:08
Bu sene çok ılık geçti ama hemen 7 metre uzaklıktaki komşumun 15 yıllık kirazı yıkılıyor.

Benim ki henüz 3 senelik fidan belki ondandır.

natura
30-05-2013, 10:31
Sayın smnunal selamlar

size kirazınız ile ilgili birkaç soru sormak isterim müsade ederseniz

1-yeriniz nerede
2-kurtsuz kiraz yiyebiliyormusunuz? nasıl?
3-ne şekilde gübreleme ve sulama yapıyorsunuz

cevaplarsanız çok sevinirim
saygılarımla

Uysal01
30-05-2013, 21:44
Arkadaşlar,Manisa-Alaşehir yöresinde napolyon kirazı hasadı başladı,fiyat 5-8 Lira arasında değişmekte.Fiyat geçen yılla hemen hemen aynı sayılır.Verimin birhafta önce esen şitdetli rüzgarın etkilediği belirtilmekte.

ihsankaya45
02-06-2013, 20:23
Bugün salihli Allahdiyen de kiraz alım bölgesinden geçtim. ziraat 900 ler 6 tl ile 8,5 tl arasında alınıyordu. 02.06.2013

ihsankaya45
02-06-2013, 20:30
manisa demirci yöreside ziraat 900 kirazları çök dengesiz olgunlaşıyor. önceki senelere göre 1 hafta önce olgunlaşacak gibi görünüyor. (10-12 haziran gibi)

athena -asena
02-06-2013, 20:33
Bendeki ziraat 900 kirazları oldu bile normalde haziranın 3 haftası toplardım.

senturk51
22-07-2013, 11:09
Niğde Çamardı Üçkapılı Köyü 21 temmuz pazar günü bahçemizde çekilen fotoğraflar 2000 metre rakımda bu yıl erken oldu kirazlar normalde ağustosun ilk haftası hasat yapıyoruz (daha 5-6 gün daha toplamayacağız) büyük bir ihtimalle Türkiyenin son kirazlarından biri olacak yaklaşık 800 ağacımız var daha tam verime yatmadı bu gördüğünüz ağaçlar 7 yaşlı ve sayısı 30 kadar asıl yekünü oluşturan kısım 4 yaşlı.

aksazli
24-07-2013, 14:44
kütahya simav aksaz köyünde kiraz sezonu idare ederdi.
kırağı riskinden köylüler saman yakmışlar bahçelerde bizimkiler dökülmesin diye ilaç atmışlar çok aşırı kiraz vardı bizim bahçede işçi tuttuk mecburen ihracata numunelik kiraz verdik iç pazar ve fabrikaya konserveye gitti kiraz.

ihracat 3 lira ila 5 lira arasında gitti çoğunluk 3.5 4 lira arası iç pazar 1.70 ila 2.20 arası fabrika 1.60 liraya gitti.

fabrika işi olmasa kiraz 1 liraya satılacaktı ucuz kurtardık. bizde tonajdan kurtardık 4 ton civarı oldu sulama ve bakım iyi olmayınca kalibre yapmadı.

vişne 1.50 ila 1.70 arası gitti.

bu sene kiraz toplamaktan ve ayıklamaktan bıktık. özellikle ayıklama işi çok zor oldu kalibre olmayınca bende çürükleri ayırdım gerisi fabrika iç pazara verdik.

senturk51
21-08-2013, 10:55
27.07.2013 tarihli kiraz hasadımız

VolkanYaman
17-09-2013, 16:15
27.07.2013 tarihli kiraz hasadımız

Sandıktaki kirazlarınız güzel görünüyor. Cinsi, kalibresi,kiraz bahçenizin nerede olduğu,nereye sattığınız, kaç paradan sattığınız gibi bilgiler verirseniz sevinirim.

fındıkçı74
02-01-2014, 18:46
İyi akşamlar öncelikle herkesin yeni yılı kutlu olsun geçen hafta bursa dan bir fidancıdan satın almış olduğum açık köklü kiraz fidanlarım özenle paketlenmesine rağmen sürgün gözleri dökülmüş olarak geldi 90 cmden keserek nogall kullanarak göndermişler ben bu fidanları diktim bir sorun çıkarmı acaba gözleri olmayan fidanlar sürermi acaba lütfen cevap yazın saygılar selamlar.

Lilium
03-01-2014, 00:09
Boyunlu gözler kopsa bile düğme göz ya da nokta gözlerden patlama yapar, yeter ki kökler don görmemiş olsun.

fındıkçı74
03-01-2014, 21:23
Boyunlu gözler kopsa bile düğme göz ya da nokta gözlerden patlama yapar, yeter ki kökler don görmemiş olsun.

Köklerde herhangi bir don yoktu ve çok güzel saçak kökleri vardı inşallah sürerler.

xlerix
04-01-2014, 11:27
Merhabalar,
Kiraz fidanı satan web siteleri nelerdir ? Benim bildiğim fidesi (http://fidesi.com), tirpidin (http://www.tirpidin.com) ve kiraz fidanı (http://www.kirazfidani.com) var.

kgursan
04-01-2014, 17:32
Merhabalar,
Kiraz fidanı satan web siteleri nelerdir ? Benim bildiğim fidesi (http://fidesi.com), tirpidin (http://www.tirpidin.com) ve kiraz fidanı (http://www.kirazfidani.com) var.

ALARA fidan işinizi görür

kgursan
04-01-2014, 17:34
İyi akşamlar öncelikle herkesin yeni yılı kutlu olsun geçen hafta bursa dan bir fidancıdan satın almış olduğum açık köklü kiraz fidanlarım özenle paketlenmesine rağmen sürgün gözleri dökülmüş olarak geldi 90 cmden keserek nogall kullanarak göndermişler ben bu fidanları diktim bir sorun çıkarmı acaba gözleri olmayan fidanlar sürermi acaba lütfen cevap yazın saygılar selamlar.

Sorun çıkmaz merak etmeyin.Sanırım dikimden sonra bol can suyu vermişsinizdir!!

grandrose
30-01-2014, 21:13
merhabalar. denizlide havanın sıcak gitmesi nedeniyle üretıvcı dorex vetya hermes kullanıyor.mecburmuyuz ürun almak içn.başka çözümü yokmu.

senturk51
11-02-2014, 11:01
Sandıktaki kirazlarınız güzel görünüyor. Cinsi, kalibresi,kiraz bahçenizin nerede olduğu,nereye sattığınız, kaç paradan sattığınız gibi bilgiler verirseniz sevinirim.

Bahçemiz Niğde-Çamardı İlçesinde yaklaşık 2000 mt rakımlı Üçkapılı Köyünde bulunmaktadır. Bizim bozum yaptığımız tarihte ilçeden ihracatçı gittiği için iç piyasaya Samsuna gitti kirazlar, seçim yapmadan (daldan sıyırmaca) 3,750 tl'ye verdik. Yaklaşık 1 ton kadar oldu, tonaj arttıkça daha yüksek fiyata satacağımızı düşünüyoruz. Birde bu yıl erken oldu geçen yıllarda Ağustos 15 gibi hasat yapmıştık.

ankarahobici
14-04-2014, 16:34
Herkese selam,
Başta kiraz olmak üzere bazı meyve ağaçları diktim. Bir kaç soru sormak istiyorum, yanıtlayan olursa memnun olurum.
1- Kiraz ağaçlarında karıncalar geziyor, hatta çiçeğin içinde bile. Bu iyi bir şey mi, karıncaları defetmem gerekiyorsa ağacın gövdesine kireç sürmek mantıklı mı?
2- Tozlaşma ve döllenme denilen olay aynı mı? Sadece arı ile mi olur?
3- Ağaçları hortumla suluyorum, suyu tutması için ağacın altına biraz genişçe havuz kazdım. Son yıllarda ankara'da yağış azaldı, sizce hangi periyotlarla sulamalıyım, ilk seneler daha mı sık sulamalıyım?
4- Farklı meyve ağaçlarını yan yana diktim, uygun mudur?

In God We Trust
21-04-2014, 09:43
Kiraz çiçeklerini sis yaktı İstanbulda :(

feyzon
22-04-2014, 22:19
Herkese selam,
Başta kiraz olmak üzere bazı meyve ağaçları diktim. Bir kaç soru sormak istiyorum, yanıtlayan olursa memnun olurum.
1- Kiraz ağaçlarında karıncalar geziyor, hatta çiçeğin içinde bile. Bu iyi bir şey mi, karıncaları defetmem gerekiyorsa ağacın gövdesine kireç sürmek mantıklı mı?
2- Tozlaşma ve döllenme denilen olay aynı mı? Sadece arı ile mi olur?
3- Ağaçları hortumla suluyorum, suyu tutması için ağacın altına biraz genişçe havuz kazdım. Son yıllarda ankara'da yağış azaldı, sizce hangi periyotlarla sulamalıyım, ilk seneler daha mı sık sulamalıyım?
4- Farklı meyve ağaçlarını yan yana diktim, uygun mudur?

Selamlar, bir amatör olarak cevap vermeye çalışayım sayın hobici.
1- Karıncalar kirazdaki yaprak bitlerinin salgılarını almak için ağaçlarda gezinir. Hatta bazı bitkilerde yaprak bitlerini yetiştirir ve korurlar. O nedenle karınca pek iyiye işaret değildir.
2- Evet aynı şeydir. Diğer böcekler ve rüzgarla da olabilir.
3- Sulamada ağacın gövdesini, özellikle aşı yerlerini sulamak mantar ve hastalıklara davetiye çıkarır. Taç iz düşümüne çukur açıp sulamak daha uygundur diye düşünüyorum. Çok fazla sulamak hiç iyi değildir. Ancak yeni dikilen bitkilerde toprağı çok fazla kuru bırakmamak gerekir. İlk bir kaç yıl boyunca.
4- Farklı meyve ağaçlarının yan yana dikilmesi derken kirazın yanına elma dikmenin bir faydası yoktur. Örneğin kirazın tozlaşmasını sağlamak için gerekli olan türleri (Ziraat 900 ile Stark golds veya lambert gibi) yan yana dikmek doğru bir uygulamadır.
Bol ürünler dilerim.

ankarahobici
24-04-2014, 10:09
Sayın feyzon,

İlginize teşekkürler. Sulama konusunda biraz daha fikir verebilirseniz memnun olurum.

Ağaç dikerken büyükçe bir çukur kazıyor ve ortasına ağacı dikiyorum. Aşı yerini ise çukur tabanının 5cm kadar üstünde bırakıyorum. Ağacı sularken havuzu doldurunca ağaç gövdesi su ile temas ediyor, aşı yeri de suyun altında kalıyor. (Çukur yüksekliği 8-10 cm kadar, havuzun hepsi dolarsa aşı yeri 3-5 cm suyun içinde kalıyor.) Ağaçların fotoğraflarını çekip koymaya da çalışacağım.

Bu durumda ne yapmalıyım?

Bir de karıncalar. Çiçeklerin içinde küçük siyah noktalar görüyorum. acaba bunlar bit veya böcek mi yoksa normal bi şey mi, ağaçları don vurdu onun kalıntıları mı anlayamadım. bunlar için bir tedbir almaya gerek var mı, varsa ne yapılabilir?

feyzon
27-04-2014, 21:57
Sayın feyzon,

İlginize teşekkürler. Sulama konusunda biraz daha fikir verebilirseniz memnun olurum.

Ağaç dikerken büyükçe bir çukur kazıyor ve ortasına ağacı dikiyorum. Aşı yerini ise çukur tabanının 5cm kadar üstünde bırakıyorum. Ağacı sularken havuzu doldurunca ağaç gövdesi su ile temas ediyor, aşı yeri de suyun altında kalıyor. (Çukur yüksekliği 8-10 cm kadar, havuzun hepsi dolarsa aşı yeri 3-5 cm suyun içinde kalıyor.) Ağaçların fotoğraflarını çekip koymaya da çalışacağım.

Bu durumda ne yapmalıyım?

Bir de karıncalar. Çiçeklerin içinde küçük siyah noktalar görüyorum. acaba bunlar bit veya böcek mi yoksa normal bi şey mi, ağaçları don vurdu onun kalıntıları mı anlayamadım. bunlar için bir tedbir almaya gerek var mı, varsa ne yapılabilir?

Sayın ankarahobici selamlar.
Ben öncelikle tamamen bir amatör olduğumu belirteyim. O nedenle profesyonel bir yardım almanızda fayda var diye düşünüyorum. Sorduğunuz sorulara şöyle cevap verilebilir diye düşünüyorum.
Kiraz ağaçları özellikle daha hassas olduğu için mantar vb. hastalıklara daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Bu nedenle ağacın gövdesine değmeyecek şekilde bir dikim yapıp 10 cm çapın dışında bir çukur açıp suyu buraya doldurabilirsiniz. Aşı yeri tamamen kapanmadan buraya su, özellikle sel suları ile taşınan mantarlı ağaç parçaları gelirse hastalık bulaşma ihtimali çok fazla olacaktır.
Kiraz ağaçlarındaki siyah noktalara dikkatli bakarsanız büyük bir ihtimalle yaprak biti olduğunu görürsünüz. Yapraklar buruşuk bir hal almışsa yaprakların içinde büyük bir ihtimalle yeşil veya siyah renkte yaprak bitleri bulunmaktadır. Asıl mücadele edilmesi gereken sorun bunlardır.
Bol mahsuller inşallah.

VolkanYaman
26-05-2014, 10:38
Kirazda yaprak biti için mücadele yöntemi olarak ARAP SABUNU su ile karıştırılıp ağaçlara püskürtme yapılıyormuş. Faydası ve zararı hakkında tam bilgim yok.

alarafidan
13-06-2014, 18:40
Alara Fidan olarak Kiraz satışlarına başlamış bulunmaktayız. Ürünlerimizi sayfamızdan inceleyebilir ve sormak istediğiniz sorular var ise buradan sorabilirsiniz.

Alara Dev Kiraz Meyve Paketi 4 Kg (http://www.alarafidan.com.tr/shopv4/index.php?route=product/product&product_id=121)

VolkanYaman
20-08-2014, 15:53
Aşağıda kiraz yetiştiriciliği anlaşılır bir yazı ile profesyonel olarak anlatılmış.

http://www.comu.edu.tr/yayinlar/kiraz_yetistiriciligi_aralik_2013.pdf

Hakan KAYATÜRK
24-11-2014, 11:36
Merhaba Değerli Ağaçlar.net Ailesi.
Sizlere sormak istediğim ve bir kaç sorum var, değerli görüş ve önerileriniz benim için
çok önemli, sorularıma cevap verdiğiniz için şimdiden çok çok teşekkür ederim.
Denizli/Honaz ilçesinde ailemin 20 dönüm kiraz bahçesinde klasik anaçlarda Z 900 ve diğer 5-6 çeşit kiraz yetiştiriyoruz. Az çok kiraz yetiştirmesini bilirim budama, aşı, gübreleme, zirai ilaçlamaları babam ile birlikte yaparız.
Kendime ait ve eski bilgilerden kurtulup yeni modern küçük tarla kurmaya karar verdim bu sebeple Denizli Baklan bölgesinde kanal kenarında 5 dönüm arazi satın aldım (amaç 20 dönüm almaktı fakat bu nasip oldu). Hangi tür yarı bodur ağacı dikmeliyim bir türlü karar veremedim tarlanın rakım 855 metre civarında, güzel rüzgar alan bir yer, sulama imkanım sürekli mevcut, toprak gözle görüldüğü kadar güzel, kiraz için gayet elverişli ama tahlil sonuçları ne çıkar bilemem, sizce hangi türü seçmeliyim? Önerilerinizi bekliyorum.

Hakan KAYATÜRK
02-12-2014, 10:21
Artık hangi tür kiraz dikeceğime karar verdim MAXMA 14 anaç üzerine aşılı z900 fidanını tercih ettim. Yardımcı olduğunuz için teşekkürler.

RUŞEN.33
22-11-2015, 20:38
Artık hangi tür kiraz dikeceğime karar verdim MAXMA 14 anaç üzerine aşılı z900 fidanını tercih ettim. Yardımcı olduğunuz için teşekkürler.

Hakan bey. Diktiktiğiniz maxima14 anaçlı z900 fidanları bu yılnasıl.Memnun kaldınız mı.Ben 2008 de Alara Gisela 6 z900 diktim.Alt ince üst kalın oldu.Kurumada var.Ziraatçılar aşı uyuşmazlığı diyor.O yüzden kuruyanları değiştirecem.Karar veremiyom.

kimyager147
11-12-2015, 15:30
Bende gelecek yıl kiraz ekmeyi düşünüyorum konya ya.

mustafa07
11-12-2015, 15:32
Hakan bey. Diktiktiğiniz maxima14 anaçlı z900 fidanları bu yılnasıl.Memnun kaldınız mı.Ben 2008 de Alara Gisela 6 z900 diktim.Alt ince üst kalın oldu.Kurumada var.Ziraatçılar aşı uyuşmazlığı diyor.O yüzden kuruyanları değiştirecem.Karar veremiyom.
Rusen bey ayni sekilde bende ayni urunden daha onceleri bahceme diktim asinin ustu anactan daha fazla gelisiyor insan agacin izerine cikmaya korkuyor kirilacak diye ama bunun disinda olumsuz bir yonu yok. Sizin fidanlar az sulanmadan kurumus olmasin?

ngzs
06-03-2016, 01:53
arkadaşlar kiraz agacı alacağım ama hangi türünü alsam karar veremedim siz bana önerebilir misiniz ? istanbulda yetiştireceğim , çabuk ve bol meyve versin , tozlaşma ihtiyacı olmasın . sweet heart alsam nasıl olur?

Sagun
07-03-2016, 21:08
ziraat 0900 öneririm

tarku
08-03-2016, 06:12
arkadaşlar kiraz agacı alacağım ama hangi türünü alsam karar veremedim siz bana önerebilir misiniz ? istanbulda yetiştireceğim , çabuk ve bol meyve versin , tozlaşma ihtiyacı olmasın . sweet heart alsam nasıl olur?
Hobi bahçenize dikeceksiniz sanırım. Ziraat 900 tavsiyelerine bakmayın. İhracata yönelik, dayanıklı meyvesinden dolayı tercih edilir. Çabuk meyve vesin diyorsanız bodur veya yarı bodur anaçlı yetiştirmelisiniz. Klasik anaçlı fidanlardan meyve almanız uzun zaman alır. Tozlayıcı tür her çeşit için meyve tutumu açısından önemlidir. Hobi amaçlı yetiştireceğiniz için tozlayıcı olmadan da meyve alabilirsiniz. Çeşit için iklim ve meyve hasat zamanlarına uygun bir çeşit seçin.

ngzs
09-03-2016, 11:19
2 yaşında cab6 anaçlı yarı bodur 0900 ziraat fidanı aldım

ngzs
23-04-2016, 01:19
Açık köklü 0900 ziraat ağacım önce güzel bir şekilde sürgün vermeye başladı ama kısa zamanda yaprakları soldu . Şuan kuruyacak gibi bir hali var nasıl kurtarabilirim bu ağacı ?

tarku
23-04-2016, 07:31
Sayın NGZS,
Fidanınız gördüğüm kadarıyla aşırı uzun. Aldıktan sonra tepe kesimi yapmanız gerektiği size söylenmiş olmalı. Çıplak köklü fidan, köklerini mi çalıştırsın yoksa yaklaşık 2 metrelik gövdesini mi beslesin? Demir veya çinko eksikliği belirtilerine benzer belirtiler var. Uyanmış fidanı şimdi kesmeniz strese sokar. Bu yüzden besin maddesi vererek kurtarmaya çalışın. Fidanın boyu maksimum 1.20 olmalıydı. Ne kadar kısa olursa kök o kadar iyi gelişir.

ngzs
23-04-2016, 11:08
Besin maddesini nerden alabilirim

WindWild
23-04-2016, 14:53
Sayın NGSZ, en üstten çıkan gözü(yapraklar) bırakıp diğerlerini kökünden koparın. Fidanın boyu 1-1,5 metre civarında uygun görünüyor. Fidanı açık köklü olarak aldınız muhtemelen ve açık köklü fidanların tutması için en yukarıdan 1 göz bırakıp diğerlerini almak bu işin standartıdır.

tarku
23-04-2016, 20:23
Sayın NGSZ, en üstten çıkan gözü(yapraklar) bırakıp diğerlerini kökünden koparın. Fidanın boyu 1-1,5 metre civarında uygun görünüyor. Fidanı açık köklü olarak aldınız muhtemelen ve açık köklü fidanların tutması için en yukarıdan 1 göz bırakıp diğerlerini almak bu işin standartıdır.
Bunu nereden duydunuz? Bir göz bırakıp diğer gözleri alırsanız, ağacı nereden taçlandıracaksınız? 2 metreden mi başlayacak ağacın tacı? Böyle akıl vermekte yeni moda mı oldu? Bırakılan tek göz ölürse, ya da bir şekilde hasar görürse ne olacak? Bahsedilen fidan yarı bodur. Yarı bodur bir kiraz ağacının kaç metre büyümesi idealdir? 2 metreden taçlanan bir kiraz ağacından meyve almak için 5 metre büyümesini mi bekleyeceğiz?
Sayın NGSZ sakın tek göz bırakıp diğer gözleri koparmayın. Benden söylemesi karar sizin.

ngzs
24-04-2016, 10:23
Bunu nereden duydunuz? Bir göz bırakıp diğer gözleri alırsanız, ağacı nereden taçlandıracaksınız? 2 metreden mi başlayacak ağacın tacı? Böyle akıl vermekte yeni moda mı oldu? Bırakılan tek göz ölürse, ya da bir şekilde hasar görürse ne olacak? Bahsedilen fidan yarı bodur. Yarı bodur bir kiraz ağacının kaç metre büyümesi idealdir? 2 metreden taçlanan bir kiraz ağacından meyve almak için 5 metre büyümesini mi bekleyeceğiz?
Sayın NGSZ sakın tek göz bırakıp diğer gözleri koparmayın. Benden söylemesi karar sizin.

Sayın Tarku besin maddesini nerede bulabilirim

WindWild
24-04-2016, 17:27

Ben bir ziraat mühendisiyim ve bu iş bu benim duyduğum değil bilip uyguladığım bir konu olmakla birlikte yarı bodur ziraat 900 un 5 dekarlık alanda 5 sene önce "örnek bahçe" tesisini bizzat yaptık görev yaptığımız yörede çiftçilere örnek olması açısından.Ve geçen sene de güzel verim aldık. Uyguladığımız budama sistemi de "modifiye lider" olmakla birlikte tutmayan fidanımız da olmadı.

"Mesaj atarken de haddinizi aşan ve eksik bilgi ile karşındakini aşağılamaya çalışan cümleler sarfetmeyin bir dahakine"

tarku
24-04-2016, 18:12
Ben bir ziraat mühendisiyim ve bu iş bu benim duyduğum değil bilip uyguladığım bir konu olmakla birlikte yarı bodur ziraat 900 un 5 dekarlık alanda 5 sene önce "örnek bahçe" tesisini bizzat yaptık görev yaptığımız yörede çiftçilere örnek olması açısından.Ve geçen sene de güzel verim aldık. Uyguladığımız budama sistemi de "modifiye lider" olmakla birlikte tutmayan fidanımız da olmadı.

"Mesaj atarken de haddinizi aşan ve eksik bilgi ile karşındakini aşağılamaya çalışan cümleler sarfetmeyin bir dahakine"

Ziraat mühendisi olmanız her şeyi doğru bileceğiniz anlamına gelmez. Modifiye lider budama sisteminde ilk katı kaç cm'den oluşturuyorsunuz? 2 metre mi? 1.5 metrelik fidanın tepe sürgünü hariç bütün gözleri öldürdüğünüzde ağacın tacı nereden oluşur?

Ben budama yaparken bahçeme gelen ziraat mühendisini dinleseydim, yere yatay giden dalları kesip, dik giden dalları bırakırdım. Ziraat mühendisine hangi sürgünler meyve gözü oluşturur, hangi sürgünler obur sürgün dediğimde, hepsi meyve verir diye cevapladı.
Ülkemizin sorunu bu işte bir diploma alan kendini her konuda ulema görüyor.

Had aşma konusuna gelince; haddimi bilirim, yanlışın karşısında da dururum. Youtube'a bir girin bakalım, yarı bodur ağaçların ilk katları kaç cm'den oluşturuluyor.

tarku
24-04-2016, 18:14
Sayın Tarku besin maddesini nerede bulabilirim

Gübre ve ilaç bayilerinden iz element gübresi diye sorabilirsiniz.