Bağlan

View Full Version : Kiraz (Cerasus) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 [2] 3 4

kopshtar
08-06-2009, 13:04
Siyah toz gibi gördüğünüz şeyler muhtemelen ballıca diye tabir edilen siyah bitki bitleri. Sistematik bir insektisitle ilaçlamanızı tavsiye ederim.

hizals
10-06-2009, 08:18
Yaprak biti olması çok yüksek ihtimal sn Scuba65

avukat-3
10-06-2009, 12:06
Kiraz piyasası hakkında bilgi verebilecek arkadaşlar varsa sevinirim

copur 09
10-06-2009, 14:31
Dün Denizli - Honaz'da birinci boy 0900 Napolyona 4,5 Tl. fiyat yazmışlardı. Şimdi düştümü bilmiyorum.

manisali
11-06-2009, 12:15
inşaalh fiyatlar böyle olur. bu fiyatlar çok güzel:) tabi bunlar erkenci bölgelerde oluşan fiyatlar. arz arttıkça fiyatlarda düşecektir. yaklaşık 7-15 güne bizim demirci de de ihracat başlar. fiyatlar bu civarda kalırsa çok iyi olur:)

Scuba65
12-06-2009, 11:51
Yardımlarınız için teşekkür ederim.

avukat-3
12-06-2009, 15:00
Diğer üretici arkadaşlardan da fiyat konusunda bilgi bekliyoruz kirazımızı sattıkça fiyatları güncelleyelim daha yetişmesine on-onbeş gün olan biz üreticiler için fikir verici olur şimdiden teşekkür ederim bol bereketli kazançlar

memiş emecen
18-06-2009, 11:03
merhaba ALARADAN kiraz fidanı alan o fidanlar hakkında bilgisi olanlarla yazışmak istiyorum.Nende on dönüm kiraz dikmek istiyorum. Alaradan alma konusunda kararsızım.Bilgiye ihtiyacım var. Çankırı-Kurşunluda. Tavsiyelerinizi bekliyorum

almira
18-06-2009, 14:55
Merhaba arkadaşlar.Mersinin Erdemli İlçesinden 600 km yukarıda bir köyde yaklaşık2500 mk bir kiraz bahçemiz var.Eşimin işi dolayısı ile ilgilenemediği için bahçenin dikim,aşılama ve bakım işlerini bir yardımcıya verdik.İdris anacı üzerine kısa sap napolyon kirazı aşılandı.Kirazlar bu yıl üç yaşını doldurdu ve biz ilk meyvelerini tadımlık olarak aldık.Yaklaşık 30 kğ kiraz topladık ve süpriiiiz meğer bizim bahçeye hiç tozlayıcı aşılanmamış,tek tür aşı yapılmış.Birkaçtane kiraz aşı tutmamıştı bizde onları kesip yerlerine başka meyveler dikmeyi düşünüyorduk.Sanırım bu yıl o ağaçların sayesine meyve verdi.Şimdi bu sorunu nasıl halledeceğimizi bilmiyoruz. ağaçlar büyüdü ve meyve dönemine girdi.YENİ FİDAN DİKSEK ARADA ÇOK MESAFE OLACAK.aŞI İLE HALLEDEBİLİRMİYİZ? NASIL BİR YOL İZLEMELİYİZ ? Yardımınıza ihtiyacım var.

aydolum
18-06-2009, 15:16
baya uzunayrılmışım buralrdan ya
neyse döndük sonunda

k0900
18-06-2009, 20:07
merhaba ALARADAN kiraz fidanı alan o fidanlar hakkında bilgisi olanlarla yazışmak istiyorum.Nende on dönüm kiraz dikmek istiyorum. Alaradan alma konusunda kararsızım.Bilgiye ihtiyacım var. Çankırı-Kurşunluda. Tavsiyelerinizi bekliyorum

Ekteki kirazlar 4. yaşında, elmalar 3. yaşında.

Fidanların tamamı alaradan alındı, dikildiği rakım 1240 metre.

Umarım size bir fikir verir.

k0900
18-06-2009, 20:10
Merhaba arkadaşlar.Mersinin Erdemli İlçesinden 600 km yukarıda bir köyde yaklaşık2500 mk bir kiraz bahçemiz var.Eşimin işi dolayısı ile ilgilenemediği için bahçenin dikim,aşılama ve bakım işlerini bir yardımcıya verdik.İdris anacı üzerine kısa sap napolyon kirazı aşılandı.Kirazlar bu yıl üç yaşını doldurdu ve biz ilk meyvelerini tadımlık olarak aldık.Yaklaşık 30 kğ kiraz topladık ve süpriiiiz meğer bizim bahçeye hiç tozlayıcı aşılanmamış,tek tür aşı yapılmış.Birkaçtane kiraz aşı tutmamıştı bizde onları kesip yerlerine başka meyveler dikmeyi düşünüyorduk.Sanırım bu yıl o ağaçların sayesine meyve verdi.Şimdi bu sorunu nasıl halledeceğimizi bilmiyoruz. ağaçlar büyüdü ve meyve dönemine girdi.YENİ FİDAN DİKSEK ARADA ÇOK MESAFE OLACAK.aŞI İLE HALLEDEBİLİRMİYİZ? NASIL BİR YOL İZLEMELİYİZ ? Yardımınıza ihtiyacım var.

Kapama bahçede dölleyici ağaç seçerken en önemli husus çiçek açım tarihidir. Aynı tarihte açmalıki iyi bir döllenme sağlansın.

Bu yüzden dölleyiciyi 2 veya 3 çeşit olarak kullanıyoruz.

almira
18-06-2009, 23:25
Kapama bahçede dölleyici ağaç seçerken en önemli husus çiçek açım tarihidir. Aynı tarihte açmalıki iyi bir döllenme sağlansın.

Bu yüzden dölleyiciyi 2 veya 3 çeşit olarak kullanıyoruz.

Teşekkür ederim K0900 tozlayıcı konusunu biraz araştırdım ve bir bahçenin en az dört çeşitle oluşturulması gerektiğini ,8 ağaca bir tozlayıcı dikilmesi gerektiğini öğrendim ama geç kaldım.Aslında biz bahçenin zaten buşekilde aşılandığını sanıyorduk.Buyıl ağaçlar kiraz vermeye başlayıp içinde hiç sarı kiraz olmadığını görünce tozlayıcı aşılanmadığını farkettik.NE OLAY DEĞİLMİ?Şimdi sorun yetişen ağaçlarla yeni oluşturulacak tozlayıcılar arasındaki zaman farkını en aza indirgemek.Ağaçlara uygulayabileceğimiz aşı sistemi ne olmalıki bizim kirazlar önümüzdaki yıl çiçek açtığında tozlayıcısı ile buluşabilsin.

hizals
20-06-2009, 09:58
Bu saatten sonra yeni dikimleriniz(kuruyanların yerine) tozlayıcırcih etmek ya da direk dallara beyaz kiraz aşılamak olacaktır.(aynı ağaçta hem apolyon hem beyaz kiraz yetişecek şekilde)

dikici
21-06-2009, 00:57
Merhabalar,

ilkönce yeni üye olarak bu tür forum ve bu kadar üyesi oldugunu tebrik ediyorum.
Benim size su sorum var:

Kendim almanyada yasiyorum ve bizim komsumuzun bahcesinde Kiraz agaci var.
Bizde bizim bahceye kiraz agaci dikmek istiyoruz. Simdi size sorum..bu komsunun kiraz agacindan faydalanabilirmiyim?

Yani agacin dalini bir türlü köklendiripde bahceye dikme yolu varmi?

Yardimci olursaniz sevinirim

aydın
21-06-2009, 01:20
Sevgili dikici;
Kiraz daldan tutmaz diye biliyorum. Ama şu konuya bakarsan komşunun ağacından köklü bir fidan elde edebilirsin. Ali H. ALI arkadaşımız çok güzel anlatmış.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1429&highlight=havai+k%F6klendirme

erkan konca
21-06-2009, 11:34
merhabalar ilkbaharda 2 tane kiraz fidesi diktim tozlaşma olsun diye 2 fideyi yanyana diktik. fidelerden biri yeşerdi fakat diğerinde hareket yok acaba tutmamış olabilirmi. çok kurumuş görünmüyor bu saatten sonra kurtarmak için birşeyler yapabilirmiyim. saygılarımla...

dikici
21-06-2009, 14:44
Tesekkürler...

k0900
21-06-2009, 20:45
merhabalar ilkbaharda 2 tane kiraz fidesi diktim tozlaşma olsun diye 2 fideyi yanyana diktik. fidelerden biri yeşerdi fakat diğerinde hareket yok acaba tutmamış olabilirmi. çok kurumuş görünmüyor bu saatten sonra kurtarmak için birşeyler yapabilirmiyim. saygılarımla...

Artık yapraklanmalıydı, siz yeşermeyeni aşı yerinden 60, 70 cm. yukardan budayıp, bolcada sulayın, biraz daha bekleyin:)

k0900
21-06-2009, 23:10
Alara 4. yılındaki ağaçların 21 hazıran fotoğrafları, muhtemelen 28 haziranda hasat yapılacak.

Ankara'da ziraat 900 kiraz dikecek arkadaşlar için fikir verebilir. Rakım 1240 metre.

erkan konca
22-06-2009, 20:40
teşekkürler k0900...

hunter15
22-06-2009, 23:25
arkadaşlar forumun yeni bir üyesi olarak hepinize merhabalar.sevgili K0900 öncelikle bol hasat dilerim. yaklaşık 15 dekar bir alanda bodur kiraz yetiştiriciliği yapmak istiyorum ve bu aşamada sana bir kaç sorum olacak. kirazlarının anacı ne? ve Allah nasip ederse bu yıl yani 4. yılında dekarda ne kadar ürün alacaksın,gerçekten 3. ve dördüncü yıllarda 800- 900kg ürün almak mümkün mü? şimdiden teşekkürler.

manisali
24-06-2009, 10:45
merhaba arkadaşlar. kiraz hasadına başladığım için iki haftadır yoktum. 15 haziran gibi demirci ilçe merkezi ve köylerinde açılan hasat sezonunda ilk fiyatlar 4,5 - 5 tl idi. ben 18 haziranda ilk kirazımı hasat edip sattım. halende satıyorum. şu an baş fiyat 4 tl. bu sene bol ve kaliteli ürün aldım. sayın hizals a da *** ederim bol ürünlü ağaçlarım için yaptığı kaliteleştirme tavsiyeleri için.
ben 3,900 - 4 tl den sattım. şu an bahçem yarı oldu satıma devam edicem bir hafta daha. herkese bol ve kaliteli ürün hayırlı ve bol kazanç diliyorum :)

hizals
24-06-2009, 11:04
sn hunter15
bodur anaçlarda adaptasyon malesef olumsuz olduğu için yarı bodur ya da klasik anaç tercih etmenizi öneririm. yarı bodurlarda max60 max14 gisela6 gibi anaçlar tercih edebilirsiniz. 3. ve 4. yılında dekara800 900 kg imkansız bir rakamdır.

hunter15
24-06-2009, 18:15
syn hizals ilginiz için teşekkürler.peki yarı bodurlar ekonomik olarak kaçıncı yılda ürün vermeye başlar (****** normal şartlar altında) klasik anaç düşünmüyorum çünkü 8 dekar kadar 2007 mart dikimli mevcut bir bahçem var.sayın hizals eğer mahsuru yoksa sizinle telefonla görüşmek isterim.

k0900
24-06-2009, 21:08
Sn. hunter15, bahçemde ;

22 adet 4. yılında Alara bodur kiraz,
220 adet 3. yılında mahlep üzerine ziraat 900 yarı bodur kiraz var.

4. yılında bodurlarda bu hafta sonu, veya sonraki hafta sonu hasat yapılacak. Ağaç başına şuandaki gözlemim 10 kğ. gibi.
3. yılında olan yarı bodurlarda ağaç başına 3 ila 10 adet kiraz var:)

Dikim Mesafeleri ;

Yarı bodurlar 5x4 mt. ile,
Bodur 4x3 mt. ile dikildi.

Her 2 çeşittede Lambert ve ismini çimdi hatırlamadığım 2 çeşit daha kullanıldı.

Size tavsiyem; uzmanların (uyğulaması olan) tavsiyesine uymanız:)

memiş emecen
25-06-2009, 09:53
Sayın Ahmet Danış!Merhaba. Ban Çankırıda sizin gibi kiraz bahçesi yapmak istiyorum. Özellikle Alaradan fidan almayı düşünüyorum. Bu yıl kasımda dikmeyi planladım. Hazırlık yapıyorum.On dönüm ve bin fidan düşünüyorum.Aladan fidan alarak dikenlerin düşüncelerini ve tavsiyelerini bekliyorum.Bildiğiniz alaradan alarak fidan dikenleri araştıryorum prk bilgi edinemedim.Yardımcı olursanız tavsiyelerinizi bekliyorum selam.

memiş emecen
25-06-2009, 09:58
Sayın AĞAÇ DOSTU !Merhaba. Ban Çankırıda sizin gibi kiraz bahçesi yapmak istiyorum. Özellikle Alaradan fidan almayı düşünüyorum. Bu yıl kasımda dikmeyi planladım. Hazırlık yapıyorum.On dönüm ve bin fidan düşünüyorum.Aladan fidan alarak dikenlerin düşüncelerini ve tavsiyelerini bekliyorum.Bildiğiniz alaradan alarak fidan dikenleri araştıryorum prk bilgi edinemedim.Yardımcı olursanız tavsiyelerinizi bekliyorum selam

mersin
25-06-2009, 10:12
merhaba arkadaşlar!

Kiraz bahçesi kurmayı planlıyorum.Ana çeşit olarak ziraat 0900 olarak belirledim.0900 den bir hafta daha geç "sveet hart ve late lory" cinsi geç kirazlar olduğu duyumunu aldım az bir alana bu iki çeşidi dikmemi tavsiye edermisiniz bahçe deneyimi olan ve uzman arkadaşlardan tavsiyelerini bekliyorum ,ilgilenenlere teşekkür ederim.

memiş emecen
25-06-2009, 10:13
Sayın KİRAZ 26!Merhaba. Ankarada öğretmen Memiş Emecen.Çok fazla yazılarınızı okuyorum. Görüşlerinizden yaralanmak isterim. Ben Çankırıda sizin gibi kiraz bahçesi yapmak istiyorum. Özellikle Alaradan fidan almayı düşünüyorum. Bu yıl kasımda dikmeyi planladım. Hazırlık yapıyorum.On dönüm ve bin fidan düşünüyorum.Aladan fidan alarak dikenlerin düşüncelerini ve tavsiyelerini bekliyorum.Bildiğiniz alaradan alarak fidan dikenleri araştıryorum pek bilgi edinemedim.Yardımcı olursanız tavsiyelerinizi bekliyorum selam

hizals
25-06-2009, 10:37
Sertifikalı fidan satan her firmanın fidanını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Çeşit seçiminde çiçeklenme zamanlarını dikkate alıp tozlayıcı dengesini çok iyi kurmanız gerekir aksi halde ağaçlarınız döllenmeyi gerçekleştiremez ve meyve tutumu olmaz. Dikimden önce yapmanız gereken birçok uygulama söz konusu bunların en başında toprak analizi gelmektedir. Toprak yapısına göre gübre uygulaması ve toprağın dikime hazırlanması gerekir. İlk 3 yıl zaralı mücadelesi gerekmeyecektir ancak toprak altı kurtlarının çok dikkatli takip edilmesi gerekir. Haziran böceği dediğimiz böceğin larvası ağaç köklerini yiyp ağacı kurutan çok tehlikeli ve mücadelesi çok çok zor bir zararlıdır. Yardıma ihtiyac duyduğunuz konuları buraya sorabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Selamlar

k0900
25-06-2009, 21:33
Sn. Hizals, bilgi tecrübeleriniz bizim gibi amatör ya da sizin deyiminizle yeni yetiştiriciler için çok önemli.

Bir hususu öğrenmek istiyorum, bodur veya yarı bodur kararında kriterler nedir? İklimmi, toprak yapısımı, ve ya başkası?

hizals
28-06-2009, 18:54
Bodur veya yarı bodur tercihi anacın çeşit ile , toprak yapısı ile ve en önemlisi iklim koşulları ile uyumu ile alakalıdır. Ülkemizde bodur anaçların ne yazık ki adaptasyonu sağlanamadı ve binlerce üretici ağaçlarını söküp yerine yenilerini dikmek zorunda kaldılar. Ancak yarı bodur klasik anaçlara daha yakın yapısal özellikler gösterebildiğinden ve ticari olarak verime bodura yakın senelerde düştüğünden çok talep görüyor.

k0900
28-06-2009, 20:05
Teşekkürler, bodur elmada durum nedir, ondada böyle adaptasyon olamama durumu varmı?

hizals
28-06-2009, 21:02
Elma ile ilgili bir sıkıntı olduğunu duymadım. Ancak kiraz kadar takip ettiğim söylenemez.

oktay.mutaf
01-07-2009, 16:15
Benim bir sorum var, belkide yanlış yere yazıyorum: 0900 ziraat tipi kiraz ağaçlarından çelik alarak bu ağaçları çoğaltmak mümkünmüdür? Vereceğiniz cevap çok önemli bir sorunu çözmeme yardım edecektir. Oktay Mutaf

kopshtar
01-07-2009, 21:52
Sn Oktay.mutaf;
Bildiğim kadarıyla 0900'en çelikle üretim yapman mümkün değil. iyi bir anaç bulman ve üzerine 0900'den aşılama yapman gerekir. Unutma fidanı bodur yapan kendisi değil anacıdır. Budama da buna yardımcı olur...

oktay.mutaf
02-07-2009, 09:17
Cevabınıza teşekkür ederim, amacım bodur 0900 yetiştirmek deyil. Amacım, bahçemde bulunan on tane kadar çok kaliteli ve idris anaçlı 0900 kiraz ağacını kopyalamak. Alacağım çeliklerin kökleneceğini bilyorum. Ancak bu fidanlar torağa dikilince yaşayabilecek ve gelişebilecekmi bunu öğrenmek istiyorum. Saygılar. Oktay Mutaf

hizals
05-07-2009, 09:27
Aynı tip anaçları dikip bahçenizdeki on adet ağaçtan aşı çoğaltırsanız yapmak istediğinizi gerçekleştirmiş olursunuz.

oktay.mutaf
06-07-2009, 13:42
Sayın ağaç Dostu hizals, beklediğim cevap ve desteği aldım. Teşekkür ederim. Oktay Mutaf

grandrose
09-07-2009, 13:10
sayın ağaç dostu hizals. iki adet sorum olacak.rahatsızlığım nedeniyle 3 yaşındaki kiraz ağaclarıma haziran sulaması yapamadım.15 güne kadar sulama yapabileceğim.idris anaçlı bu kirazlarda sıkıntı yaratırmı.ikinci sorum sulama kanalıyla bahçemdeki sulama havuzu arasında nohut ekili bir tarla var.tarlanın kiracısı tarlasının anından boru ile su taşımamı engelliyor.ne yapabilirim.saygılar.

hizals
09-07-2009, 22:05
Öncelikle yağış durumuna bağlı olmak kaydıyla ihtiyaç karşılanmış olabilir. Ancak sıcak geçti ise kirazın meyve gelişimine çok ciddi etki eder. Ağaç kurumaz ancak meyve kalitesinde ciddi sapmalar olur.
Sulama borularının geçmesi konusu ise hassas bir durum. Tarım kanununda başka geçiş yolu yoksa bırakın boru geçirmeyi komşu parsellerden yol geçirme hakkınız bile var(tabiiki anlaşmak şartıyla)

manisali
12-07-2009, 12:52
sayın hizals kiraz ağaçlarında yaz budaması için en uygun zaman hangisidir ve nasıl bir budama yapılmalıdır. ilginiz için ******.

akcan67
12-07-2009, 23:25
Kiraz ağacımın yapraklarında sanki su verilmemiş gibi pörsümeler var.Ne yapmam gerektiği konusunda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

hizals
13-07-2009, 07:32
sayın hizals kiraz ağaçlarında yaz budaması için en uygun zaman hangisidir ve nasıl bir budama yapılmalıdır. ilginiz için ******.

Yaz budaması sadece piçleri temizleme ve meyve gözü vermeyen dalların alınması şeklinde hasattan sonra yapılabilir. Onun dışında bir müdahele tavsiye edilmez.

hizals
13-07-2009, 07:34
Kiraz ağacımın yapraklarında sanki su verilmemiş gibi pörsümeler var.Ne yapmam gerektiği konusunda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Ağacınızda hasat sonrası görülen kırmızı örümcek zararlısı mevcut. Biraz geç kalmışsınız mücadele için oldukça fazla zarar vermiş ancak Spirodiclofen etkin maddeli bir ilaç atıp kurtarmayı deniyebilirsiniz.

akcan67
13-07-2009, 10:40
Sayın hizals
Teşekkür ederim.

hizals
13-07-2009, 12:48
Bir büyüteç ile yaprak altlarını kontrol edip çok ufak sarımsı renkte benekli yassı örümcekler var mı ve ne kadar sayıdalar buna görede ilaç durumuna karar verebilirsiniz.

memiş emecen
13-07-2009, 14:44
BEN DE KİRAZ DİKMEK İŞTİYORUM.oN DÖNÜMLÜK ARAZİYE.ALARA KİRAZDAN TAM BODUR ALACAĞIM.YERİM ÇANKIRIDA.RAKIM BİN METRENİN ÜSTÜNDE. İLERİKİ YILLARDA BAŞIMIZA GELECEKLER BENİ DÜŞÜNDÜRÜYOR.ARKADAŞLARIN GÖRÜŞLERİNİ BEKLİYORUM.bODUR FİDAN DİKENLERİN TAVSİYELERİİ BEKLİYORUM.

memiş emecen
13-07-2009, 14:49
Arkadaşlar 2006 kasım ayında yaklaşık 30 dönüm araziye kiraz bahçesi kurma düşüncesi ile araştırma yaptım,Yaptığım araştırma sonucu tam bodur sertifikalı kiraz ağaçlarında genelde oluşan belli bir yıldan sonra verim düşmesi vb.. şikayetlerden dolayı çoğu üreticinin bahçelerini söktüğünü öğrendim ;

Bundan dolayı önce bölgeye uygun anaç olarak kullanacağım cinsi belirledim.Anaç olarak genelde susuz bölgelerde tavsiye edilen sarı mahlep (idris) 'i kullanmaya karar verdim(Anaçlar Orman Bakanlığından bedava alınmıştır) ve kasım ayında anaçları diktim. Şu ana kadar herşey yolunda, seney kısmete olursa ziraat 900 olarak bilinen türlerden aşı yapacağım.
BEN DE KİRAZ DİKMEK İŞTİYORUM.oN DÖNÜMLÜK ARAZİYE.ALARA KİRAZDAN TAM BODUR ALACAĞIM.YERİM ÇANKIRIDA.RAKIM BİN METRENİN ÜSTÜNDE. İLERİKİ YILLARDA BAŞIMIZA GELECEKLER BENİ DÜŞÜNDÜRÜYOR.ARKADAŞLARIN GÖRÜŞLERİNİ BEKLİYORUM.bODUR FİDAN DİKENLERİN TAVSİYELERİİ BEKLİYORUM.

memiş emecen
13-07-2009, 15:02
Ilginize teşekkürler.

hunter15
15-07-2009, 11:57
sayın memiş emecen ben de sizin durumunuzdayım,10 dekarlık bir bahçe tesis etmek istiyorum edinebildiğim bilgilere göre tam bodur fidanlarda uyuşmazlık sorunu olduğu söyleniyor yarı bodur **** klasik ağaçlardan bir bahçe kurmam söylendi ama benim gönlümde tam bodurdan yana bakalım ne yapacağız

memiş emecen
15-07-2009, 14:45
merhaba.Fikirlerimizi paylaşalım.Bodur fidan üzerine her şey şimdilik olumlu.Özellikle ALARA fidan düşünüyorum.Ben Çankırıda yapacağım. Sizin yöreniz neresidir.Yakında çukurları kazacağım.Fidan bağlantısını düşünüyorum.Bu işi yapanlarla bizzat görüşün. Selam

hunter15
15-07-2009, 17:41
memiş bey ben burdur da yapacağım halen benim 8 dekar klasik 2007 mart dikimli bahçem var. ama bu bölgede bodur bahçesi olan bire bir görüşüp bilgi alabileceğim pek fazla kişi yok ancak internetten elde ettiğim yüzeysel bilgilere sahibim,sizin bire bir görüşüp bilgi alma imkanınız oldumu mesala kaçıncı yılda ekonomik olarak verim alındığı veya karşılaşılan sorunlar gibi vb.

hizals
15-07-2009, 21:39
Bodur anaçlarda adaptasyon sorunu olduğunu defalarca söyledim. Bodur ağaç dikip hiçbir sorun yaşamadan 7 sene büyütüp 8.sene bahçesi komple kuruyan yüzlerce üretici biliyorum. İlla bodur dikmek istiorsanız yarı bodur tercih edin.

grandrose
17-07-2009, 17:48
sevgili emecen.denizlide benimde idris anaçlı z900 kiraz bahçemvar.eğer sulama sıkıntın ve toprağın kireçli ise çok iyi düşünmüşsün.ben sana şunu öneririm.eylül itibariyle idrisler aşıyageldilerse eylülün ilk haftasında uyur göz aşısı yaptır.seneye yapacağın ğöz aşısını kesinlikle geçer. yalnız aşılamadan önceve aşıdan sonra sula.dölleyicileri 9a 1 ayarla.z900 döllecileri ni aşı yapan ustalar bilir.idris anacı çilekeştir.emeğine saygılar.

k0900
18-07-2009, 00:45
Bazı kirazlarımızda yapraklar kızarmaya ve bükülmeye başladı, başlangıçta çok yağışlı geçen sezona bağlamıştık, ancak bunun zararlı veya fizyolejik zararlı birdurum olduğunu düşünüyoruz;

hizals
18-07-2009, 07:29
Bahçenizde kırmızı örümcek mevcut. Hasattan sonra kırmızı örümcek için ilaçlama yapılır ancak biraz geç kalınmış sanırım

k0900
18-07-2009, 22:05
Ağacınızda hasat sonrası görülen kırmızı örümcek zararlısı mevcut. Biraz geç kalmışsınız mücadele için oldukça fazla zarar vermiş ancak Spirodiclofen etkin maddeli bir ilaç atıp kurtarmayı deniyebilirsiniz.

Sn. Hizals, bugün Ankara'da ziraat ilacı satan belli başlı tüm satıcıları arkadaşlarımızla dolaştık.

Spirodiclofen etkin maddeli bir ilaç bulamadık.

Ulus'ta büyük ilaç satıcılarından biri bu ilacı litresi 300 TL ye 10 adetten az olmamak üzere yani 3.000 TL ye Antalya'dan getirtebilirim demiş:)

Hem şaşırdık hem gülümsedik. Öneriniz nedir?

hizals
19-07-2009, 08:04
Tebufenpyrad ya da Fenpyroximate etkin maddelerini sorabilirsiniz. Bunlarda ihracatta kullanılması sakıncalı olmayan ilaçlar arasındadır.
Hiç bulamayacak olursanız toplam ağaç adedinize göre ihtiyacınız kadar ilacı bizler temin edip size gönderelim.

k0900
19-07-2009, 21:25
Teşekkürler.

osmangenc74
20-07-2009, 09:23
Bazı kirazlarımızda yapraklar kızarmaya ve bükülmeye başladı, başlangıçta çok yağışlı geçen sezona bağlamıştık, ancak bunun zararlı veya fizyolejik zararlı birdurum olduğunu düşünüyoruz;

kırmızı örümcek ile hiç alakası yok sorun ağacın kökünde bir problerm var iletim demetleri tıkanmış bir ağacın belirtilerine benziyor. yapabileceğin bir bakırlı ilaç ardından köklendirici(su yoxsu v.b) kurtulursa kurtulur. **** geçmiş olsun diyecez.söküp yenisini dikicen

k0900
20-07-2009, 09:46
Teşekkürler, arkadaşımız bugün yaprak numunelerini bir bitki sağlığı uzmanına götürecek.

Gelişmeleri duyururum:)

Bir kaç fotoğraf;

k0900
20-07-2009, 12:37
Max 14 genel anlamda dayanıklı bir anaçtır. Ancak klasik anaçların dayanıklılığı her zaman daha iyi durumdadır.

Anaç seçiminin ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız sorunlar sonrası daha da iyi öğrendim.

Bu hususta mutlaka uzmanların görüşlerine önem verilmeli ve toprak analizleri, iklim verileri dikkate alınmalıdır.

hizals
20-07-2009, 16:42
Çok net bir kırmızı örümcek zararı gibi gözüküyor. Bitki özsuyunu emerek nekrotik kırmızılaşmaya uğramış yapraklar. Lup ya da büyük bir büyüteç ileyaprakların altına bakın minik örümcekler görebilirsiniz. Ağaçların çoğunda bu zararlı varsa bir an önce müdahele edin yoksa önümüzdeki yılın verimini çok ciddi etkiler.

k0900
20-07-2009, 17:07
Teşekkürler, arkadaşlarım bahçedeler. Edindiğim bilgileri ilettim. Sağolun.

hizals
20-07-2009, 21:22
Haberler nasıl bir sonuç var mı ?

k0900
20-07-2009, 21:40
Sn. hizals, birden fazla sorunlar tesbit edilmiş. Nerdeyse hastalık fabrikası :)

Ağaçlarda toprak yapımıza uygun olmayan anaçlar (bahçede toplam 20, 30 kadar) üzerine aşılı zıraat 900 lerde aşı uyumsuzlugu, köklerden bitki beslenme sorunları ( yaprakları sararar kızaran ağaçlar), köklerine zarar veren böcekler (ismi mayıs veya haziran böceği), bazı ağaçlarda yaprak büken, bazılarındada yaprak delen zazarlısı tesbit edilmiş.

Biraz uzunca:)

Sebeblerde, toprak analizi yapılmadan fidan seçimi, sağlıksız fidan, uzun yağışlı bir bahar ve yaz. Toprak işlemesinin ve peryodik bakımların ihmal edilmesi.

Önerileri; Yaprak analizlerinde tesbit ettikleri eksikliklere göre hazırlanacak bir karışım gübreleme, Zararlılara karşı ilaçlama.

İlginiz için çok teşekkür ederim.

94036

94037

94038

94039

94040

hizals
21-07-2009, 16:06
Açıkcası gösterdiğiniz fotoğraflar en çok fosfor eksikliğine yakın bir belirtidir ancak yine de bu derece kırmızılık ve benek benek oluşu özsuyunun emildiğine işaret. Dönem olarak da hasat sonrası kirazda tek zararlı kırmızı örümcektir. Diğer bahsettiğiniz tüm zararlılar kiraz döneminde etkili olurlar.
Toprak analizi ve yaprak analizini 25 temmuz ile 5 ağustos tarihleri arasında yapmanızı tavsiye ederim. Ayrıca çıkan sonuçlar neticesinde size karma gübre uygulaması tavsiye edilirse lütfen dikkate almayınız. Ağaçlar aynı anda birden fazla maddeyi aynı etkinlikte alamazlar. Ağaçların her elementi alabileceği zamanlar ve periyotlar mevcuttur. Toprak için olabilir ancak yaprak gübresinde(kalite ve bakım için çok önemli) karma gübreleri tercih etmeyiniz. Ağacınız ihtiyacı olan tüm elementleri , ağacın alması gereken zamanda ve dozda ağaca verin. Bu sayede ağaç tüm besin elementlerini etkin bir şekilde alabilir ve çok sağlıklı bir duruma gelip zararlı ve hastlıklara karşı mücadele edebildiği gibi meyve kalite ve bir sonraki yıl verim düzeyleri de artar.
Mayıs-Haziran böceği denilen zararlı ile geceleri ışıklı tuzaklar yolu ile mücadele edin. Erginleri gece faaliyette olurlar ve nerede bir sokak lambası benzeri ışık olursa oraya toplanırlar. Erginleri tekrar yumurta bırakmadan mutlaka kökünü kazıyın çünkü kurtları meyve ağaçlarının köklerini yer ve siz kocaman ağacım niye kurudu diye kendi kendinize sorarken diğer ağaçları yemeye devam ederler.
Yaprakbüken zararlısının mücadelesi kolaydır Cypermethrin etkin maddeli ilaçlarla öldürebilirsiniz. Yaprakdelen bir zararlı değil hastalıktır. Ancak çok yoğun değilse kültürel olarak hastalık bulunan dallar sağlam kısımdan budanabilir. Kimyasal mücadelesi sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra ve ilkbaharda tomurcuklar kabardığında tüm hastalıklar için attığınız bordo bulamacı ya da hazır bakır preparatlar yeterli olur.
Beyaz lekeli ve kıvrılmış yapraklar virüs zararına benziyor. kıvrılma virüsü denilen bir hastalık. Tamamen aldığınız fidanlarla taşınan nematodların yol açtığı bir hastalık. Emin olmasam da virüs belirtisiyle örtüşen kiraz sülüğü zararı. bu zararlı da yaprak damarlarına dokunmadan üst kısımlarını yer ve beyazlaştırır yaprağı. Bununla ilgili tespit yapmanız mümkünse siyah renkte sülükler yaprak altında vey üstüne bulunur.
Bana kalırsa yetiştiricilik konusu , bitki besleme ve zararlı-hastalık mücadelesi konusunda bir uzmanın sürekli danışmanlığı sizi bu gibi önceden önlenebilecek dertlerden kurtaracaktır.

k0900
21-07-2009, 22:47
Bana kalırsa yetiştiricilik konusu , bitki besleme ve zararlı-hastalık mücadelesi konusunda bir uzmanın sürekli danışmanlığı sizi bu gibi önceden önlenebilecek dertlerden kurtaracaktır.

Teşekkürler, haklısınız bir uzmanla görüşüp 15 günde bir bahçemize gelmesi, analiz ve ilaç, gübre vs. konularında bize danışmalık yapması hususunda anlaştık.

Önerilerini arkadaşlarımız uygulamaya başlamışlar, perşembe günü bende aralarına katılacak, detayları öğrenecem.

osmangenc74
27-07-2009, 09:20
[QUOTE=k0900;466364]Teşekkürler, haklısınız bir uzmanla görüşüp 15 günde bir bahçemize gelmesi, analiz ve ilaç, gübre vs. konularında bize danışmalık yapması hususunda anlaştık.

yaprak kenarlarındaki beyazlık virüsle alakası yoktur. aşırı sıcaklık artmasında kaynaklanan bir belirtidir.aşırı sıcaklardan korumak için size tavsiyem kaolin uygulaması yapmanızdır. ben bahçeme uyguladım. bu sene beyaz yaprak görülmesi 1 ağaçta görüldü.

hizals
27-07-2009, 10:44
Sıcaklık artışı yaprakları beyazlatmaz, sarartır ya da kahverengileştirir. (güneş yanığı etkileri)Bu görülen kiraz sülüğü zararı yüksek ihtimalle ya da düşük ihtimalle kıvırcık virüsüdür. Güneş yanığı olan bir yaprak içeriye doğru bu şekilde kıvrılma yapmaz. Bu yapraklar bir zararlı tarafından bu hale getirilmiş diye düşünüyorum. Ancak çok sık karşılaştığım bir manzara değil bu. Sizin tecrübelerinize de saygı duyuyorum
selamlar

k0900
27-07-2009, 10:44
Uzmanın görüşlerinden biride, bol yağışlı ve serin bir dönemden sonra hızla yükselen sıcaklardı.

Kaolin uygulamasını sitede Sn. Meyvelitepe' nin uygulamalarıyla öğrendim.

Kirazlarda uyğulanabileceğinide sizden:) Sağolun.

Özet olarak bizim bahçede;

*Bir önceki yıl ot ücadelesinin iyi yapılmaması.

*Toprak analizine tam uyan anaç seçiminde sorunların olması.

*Bazı ağaçlarda sert budama yapılması.

*Bu yıl iklimin ve verilen gübrenin, vs. agaçlarda fizyolojik rahatsızlık yapması.

*Ağaçlarda yaprakdelen, yaprakbüken hastalığının olması.

*15 gün boyunca sert esen rüzgarlar.

*Toprak işlemenin ( Haziran böceği) zararlı mücadelesinin yapılmaması.

Başlangıçta hobi olarak başladığımız, yetiştiricilikte artık bazı düşüncelerimiz değişmeye başladı. Biraz daha genel ve geniş bakış açısı, uygulamaları zamanında yapmak gibi.

k0900
27-07-2009, 10:47
Sn Hizals, önerinizle hobiden vazgeçtik, yetiştiriciliğe başladık:)

Gönderdiğiniz PDF zararlı mücade abağı meslektaşınızdan çok ilgi gördü:)

hizals
27-07-2009, 10:50
Meslektaşıma selamlar ,

bizim döküman üzerinden kazandığı paralardan komisyon alırım :D

yesilyurt11
29-07-2009, 15:22
Sn Hizals, önerinizle hobiden vazgeçtik, yetiştiriciliğe başladık:)

Gönderdiğiniz PDF zararlı mücade abağı meslektaşınızdan çok ilgi gördü:)

PDF formatındaki bu belgeyi mahsuru yoksa bizde alabilir miyiz?

denizakvaryumu
30-07-2009, 18:03
MODERN KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE EN ÇOK KULLANILAN KLONAL ANAÇLAR ve ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ

http://www.elmatarim.com.tr/kiraz_anac.html

hizals
31-07-2009, 06:26
Mail adresini özelden gönderen tüm meraklılara seve seve gönderebilirim.

yesilyurt11
02-08-2009, 09:23
İyi günler ekteki resimlerden de görüleceği üzere kiraz fidanlarımnızın yağpraklarında değişimler var.

Konuya ilişkin bilgilendirme ve yardımlarınızı rica ederim.

Saygılarımla.

osmangenc74
03-08-2009, 12:31
[QUOTE=yesilyurt11;473014]İyi günler ekteki resimlerden de görüleceği üzere kiraz fidanlarımnızın yağpraklarında değişimler var.

resimdeki belirtilere göre kuvvetle ihtimal susuz kalmış gibi bir belirtileri var. sulama zamanını kısaltman yeterli olur.

yesilyurt11
07-08-2009, 07:23
[QUOTE=yesilyurt11;473014]İyi günler ekteki resimlerden de görüleceği üzere kiraz fidanlarımnızın yağpraklarında değişimler var.

resimdeki belirtilere göre kuvvetle ihtimal susuz kalmış gibi bir belirtileri var. sulama zamanını kısaltman yeterli olur.

Yanıtınız için teşekkürler.

Yapraklardaki sarı beneklenmelerin olumsuz başka bir etkisi olabilir mi? Sulama dışında başka sebebi olabilir mi ?

Saygılarımla.

çaça
13-08-2009, 10:50
İyi günler ekteki resimlerden de görüleceği üzere kiraz fidanlarımnızın yağpraklarında değişimler var.

Saygılarımla.

Merhaba sn. yeşilyurt11,
resimdeki görüntülere göre ben , " Yaprakdelen(Çil ) hastalığı" olduğu kanaatindeyim. ilaçlı mücadelesini yapman lazım.

santos
16-08-2009, 22:24
ben sizlerin çoğunun yaptığı gibi ticari değilde hobby olarak kiraz yetiştiriyorum bahcemde,geçen sene 5 yıllık ziraat900 kirazım kurudu evet resmen kurudu şoke oldum ???!!!!!

bu sene 3 lambert ve bir ziraat900 yine aldım ve diktim temennim yine kurumazlar,ya bu kiraz nekadar nazlı ve sorunlu bir ağaçmış !

bordo bulamaç nasıl yapılır ve nezaman yapılır beni biriniz bilgilendirebilirseniz sevinirim,saygılar!

wega
18-08-2009, 12:04
selam arkadaslar

size bir sorum var
neden istanbul ve cevresine meyvecilik yapilmaz?

k0900
18-08-2009, 18:49
Sn. santos, bordo bulamacı ile ilgili bilgileri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14799

k0900
18-08-2009, 19:06
selam arkadaslar
size bir sorum var
neden istanbul ve cevresine meyvecilik yapilmaz?

İstanbul'da bir dönüm arazi kaç liradır? Bence sorunuzun cevabi burada :)

caucasus
18-08-2009, 20:26
Sayın Wega istanbul ve çevresin de neden meyvecilik yapılmaz derken, aslın da yapılıyor çatalca taraflarına ve ya polenez köy tarafların da yapılıyor ve yapılan bir çok teri var ancak istanbulun 3 tarafının deniz olduğu ve Sayın K0900'ün yazdığı gibi arsaların fiyatları bu kadar yüksek olunca az yapılmasının normal olduğu anlaşılır.
İstanbul artık sanayi şehri olmasının da bunun bir cevabı olabilir.

oktay.mutaf
19-08-2009, 16:19
Bahçeme 300 adet yeni kiraz ağacı dikmek istiyorum. Bulunduğumuz yöre, İzmir'in Kemalpaşa ilçesi, burada usul idris anaç kullanmaktır. Gisela 5 tipi anaç üzerinde 0900 ziraat ile deneyimi olan arkadaşların önerilerini bekliyorum. Sağ olun.

oktay.mutaf
19-08-2009, 16:44
BORDO BULAMACI UYGULAMALARI İLE İLGİLİ BİLGİ:

Bordo bulamacı, göztaşı (Bakır Sülfat %98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır ve çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır. Özellikle sonbaharda (yaprakların ¾’ü **** tamamı döküldüğünde) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.

Sonbahar ve İlkbahar'da Bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir.

k0900
19-08-2009, 16:46
Oktay bey, gisela tam bodur için kullanılıyor, ancak ticari bahçelerde pek kullanılmıyor.

Henüz kesinleşmiş sağlam bir geçmişi olduğuna dair bir kanaat oluşmadı.

Yani deneme ve test aşamasında :)

Aşağıdaki tablo işinize yarar umarım.

98755

wega
19-08-2009, 17:39
Sayın Wega istanbul ve çevresin de neden meyvecilik yapılmaz derken, aslın da yapılıyor çatalca taraflarına ve ya polenez köy tarafların da yapılıyor ve yapılan bir çok teri var ancak istanbulun 3 tarafının deniz olduğu ve Sayın K0900'ün yazdığı gibi arsaların fiyatları bu kadar yüksek olunca az yapılmasının normal olduğu anlaşılır.
İstanbul artık sanayi şehri olmasının da bunun bir cevabı olabilir.

uc tarafinin denizle cevrili olmasinin , meyveciik uzerine olumsuz etkisi nedir?
catalca ve polenez koy uretimi yapilan cesitler nelerdir acaba?
cevaplayabilirseniz sevinirim

oktay.mutaf
19-08-2009, 18:15
Oktay bey, gisela tam bodur için kullanılıyor, ancak ticari bahçelerde pek kullanılmıyor.

Henüz kesinleşmiş sağlam bir geçmişi olduğuna dair bir kanaat oluşmadı.

Yani deneme ve test aşamasında :)

Aşağıdaki tablo işinize yarar umarım.

98755
İlginize çok teşekkür ederim. Bunları değerlendireceğim.

emy_83
30-08-2009, 11:14
Ben geçen ay bir kiraz fidesi aldım. Ama fideyi alırken, ne cinsini sordum ne bişey. Şimdi okuduklarım karşısında hayretler içerisindeyim.
Fotoğrafını eklersem bana cinsi konusunda bilgi verebilirmisiniz arkadaşlar?

k0900
30-08-2009, 11:23
Fotoğraftan yalnızca tahmin olur :)

Meyvesini bekleyeceksiniz.

emy_83
30-08-2009, 12:17
100357

100358

kemalcuce
30-08-2009, 22:06
Bu fidanı(ımg 1412) kısaltmanızı tavsiye ederim aşıdan sonra 60-70 cm (göz yanılmam yoksa)

kgursan
08-09-2009, 20:51
Fotoğraftan yalnızca tahmin olur :)

Meyvesini bekleyeceksiniz.

Sn. k900., Sizce kiraz çeşidini meyvesinden tanıyabilen kaç kişi vardır?
Diğer deyimle tüm kiraz çeşitlerinin meyvesini görüp tanıyabilen kaç kişi vardır?

kgursan
08-09-2009, 20:58
Sn K900 . Bu sorumun nedeni şu: Bir kiraz çeşidimiz var, ihraçlık. İsimlerini sayıyorum: Malatyada Dalbastı Malatya, Egede (İzmir) Allah diyen, veya Ziraat 900, keçiborlu-Akşehirde Akşehir napolyonu, Son ticari adı 0900.
Bunların hepsi aynı çeşit gibi? Acaba öylemi? Saygılarımla.

k0900
08-09-2009, 22:08
Kamil bey, bu 0900 benim tutkum :)

Yukarıdaki türler ve daha başka isimle anılan kiraz ; zlraat 0900, Türk kirazı

Ben, Amasya'da yalnız kiraz üretilen bir kaç köy gezdim. Mesleğimin faal döneminde Salihli ve çevrelerinde bulundum, hem işim geregi hem akrabalarımın olduğu Malatya bahçelerinde kiraz yedim, köyümde ( Tokat, Turhal) bahçemizde eski kirazlarıda yedim, yeniden dikim yaptığımız bahçenin ürünlerinide taddım.

Alara fidancılık bahçelerini gezdim, meyvelerini taddım.

En önemli üretim havzası (ürünlerinden en etkilendiğim yerdir) Afyon Sultandağı ve çevresindede bu kirazi yetiştirenlerle konuştum.

Benim kannaatim şu; hepsi aynı, belki bölgesel iklim, toprak özelliklerden, çevrelerindeki ağaçlardan, anaçlardan vs. küçük farklılıkları vardır. Belki geçmişte farklıydı.

Hemen her yöre bu kirazin anavatanının kendi bölgeleri oldugunuda söylemeyi ihmal etmiyorlar.

Hangi yörenin ürünü, kimler tanıttı bilmem ama Türk'lerin yoğurttan sonra dünya damak lezzetine sundukları en önemli yiyecek bence :)

Dünyada kirazı tatmayan, hatta görmeyen insanları düşününce, Türkiye bu kirazdan daha çok ekmek yer. Devlet dediğimiz kuruluşlardan hiç ümidim yok, ancak özel firmalar bu meyvenin önünü açarsa.

Bildigim kadarıyla, Tarım Bakanlığının bu konuda (menşeyinin tayını ve en verimli türünün seçilmesi ) çalışması var.

Kanada'da Türk kirazının 500 gr ambalajlı paketini 15 kanada dolarına tatdım :)

Görünce tanımak için kendim için şunu söyleyebilim, ağacından tanımam imkansız.

Belki uzmanlar tanır, benimki ancak tahmin olur.

Yaprağından, formundanda tanıyamam :)

Uzmanlar tanır diye düşünüyorum.

Meyvesininden tanırım :) Tadınca.

Emy_83 kirazında meyve üretecek, fiziksel özellikleri ( renk, çap, ağırlık gibi) inceleyecek, temin ettiği 0900 kirazla kıyaslayacak, sonra tadacak ve kirazım şu diyebilecek :)

Kendisine kolaylıklar diliyorum :)

Görüntü özellikleri için aşağıdaki linkteki kirazıda değerlendirmesinde ayrıca faydalı olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16404

(k0900 ün kirazı : 0900 Ziraat, Akşehir Napolyonu, Dalbastı, Uluborlu, Salihli, Dereçine Kirazı, Pıs Pıs ve genel olarak Napolyon adıyla bilinir. Bütün bu isimlerle anılan kirazdır.)

kgursan
11-09-2009, 00:29
Sanırım bunların hepsi aynı çeşit ama toprak ve anaç farklılığı , iklim farklılığı tadı da etkiliyor. Örneğin malatya da genelde sarı mahlep üzerine aşılıdır kirazlar ve kıraç ve çok su görmediği için tad ve kalite artıyor. Kuş kirazına aşılananlar ise uzun ağaçlar ve daha küçük meyveler şeklinde oluyordu.

Keşke olanağım olsaydı da analog makinamla Malatya da çektiğim (1975-80 arası) kiraz fotoğraflarını paylaşabilseydim. Neyse. Kolay gelsin.

Samsunlu55
11-09-2009, 02:17
Bizim napolyon cinsi kirazdan 2 kare fotoğraf :
102090
102091
Birde bizim yörenin yerlisi olan gebi kirazı var onun verimi çok daha fazla ve ağaçları çok ulu onun resimlerini çekmemiştim inşallah seneye çekip gönderirim. Aşağıdaki linkte ekonomi kısmında gebi kirazının ismi geçiyor.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Gölalan,_Samsun
Herkeze bol verimler...

musa78
11-09-2009, 02:19
samsunlu yanlız dane iriliği sence nasıl bu fotodakilerin.çünkü cinsi napalyon bunlar iri olurlardı...???

Samsunlu55
11-09-2009, 20:26
Dane iriliği fena değil ama sık olduğu için azda olsa diğerlerine göre fark ediyor.

k0900
11-09-2009, 23:46
Çiçeklenme Zamanları
(ÇE): Çok Erken
(E): Erken
(EO): Erken Orta
(OG): Orta Geç
(G): Geç
(ÇG): Çok Geç

Early Burlat(ÇE)
Early Rivers(Ç.E)
Edirne(ÇE)

Altıparmak(E)
Jaboulay(E)
Vista(E)
Merton Glory(EO)
Reverchon(EO)
Roundel(EO)
M.Bigarreau(EO)
M.Premier(EO)
M.Reward(EO)

Noir de Guben(O)

Roinier(OG)
B.Gaucher(OG)
B.Marmotte(OG)
B.Marmotte(OG)
Bing(OG)
Stella(OG)
Windsor A,B(OG)

Karabodur(G)
M.Bounty(G)
M.Marvel(G)
0900Ziraat(G)
Hedel Finger(G)
Lambert(G)
Starks Gold(G)

Mertan Late(ÇG)

kgursan
15-09-2009, 22:30
Sn.k0900., Bu çeşitler Yalova Bahçe Kült. Araştırma Enstitüsünün 1975-80 yıllarında seçtiği çeşitler ama merak ettim bunları günümüzde üretimde bulmak mümkün mü? örneğin merton lar, Roverchon vb.

Doğal olarak diğer bir soru; İhracat açısından bu kadar çok çeşide gerek var mı?

osmangenc74
23-09-2009, 13:36
bahçemde lambert tozlayıcıları ve 900 çeşidi fidanı diktim.var. tarlada değişiklik olunca meyvede verdi fakat hangisinin lambert olduğunu anlayamadım lambert ve ziraat 900 meyvelerinin net resimleri olan arkadaşımız varsa paylaşabilirmi . arasındaki meyve şekli farkını öğrenmek istiyorum

k0900
28-09-2009, 18:12
Sn.k0900., Bu çeşitler Yalova Bahçe Kült. Araştırma Enstitüsünün 1975-80 yıllarında seçtiği çeşitler ama merak ettim bunları günümüzde üretimde bulmak mümkün mü? örneğin merton lar, Roverchon vb.

Doğal olarak diğer bir soru; İhracat açısından bu kadar çok çeşide gerek var mı?

Sayın Gürsan, bu araştırmanın bu kadar eski tarihli olduğunu bilmiyordum :)

Teşekkür ederim bilgilendirmenize.

Sorunuza şöyle cevap verebilirim; ihraat için gerekmiyebilir. Neticede talep edenin istegi çeşiti belirler.

Zaten fidan üreticileri bizi belli türlerede yönelterek çeşitliliği sınırlandırıyorlar.

Ülkemizin bitki zenginliği ve farklı aromalar, yerel özellikler, vd. sebeblerden yinede her türün korunması gerekir diye düşünüyorum.

yesilyurt11
30-09-2009, 11:14
[QUOTE=osmangenc74;473543]

Yanıtınız için teşekkürler.

Yapraklardaki sarı beneklenmelerin olumsuz başka bir etkisi olabilir mi? Sulama dışında başka sebebi olabilir mi ?

Saygılarımla.

Ekli fotoğraf ile ilgili yorumlarınızı alabilir miyim ?

Saygılarımla.

k0900
30-09-2009, 14:29
bahçemde lambert tozlayıcıları ve 900 çeşidi fidanı diktim.var. tarlada değişiklik olunca meyvede verdi fakat hangisinin lambert olduğunu anlayamadım lambert ve ziraat 900 meyvelerinin net resimleri olan arkadaşımız varsa paylaşabilirmi . arasındaki meyve şekli farkını öğrenmek istiyorum

Ziraat 900 kirazın makro fotoğrafı alttaki linkte görebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28806&c=727

osmangenc74
30-09-2009, 19:39
ağacınız ölmüş. yenisini dikeceksiniz. kuruma kiraz larda genelde görülen bir olay. 100 ağaçta 1-2 adet fire veriyor. kiraz hassas itinalı bakmanız lazım

osmangenc74
30-09-2009, 19:44
k0900 resimler için teşekkürler . lambertin meyvesi nasıl oluyor. tarif ederseniz sevinirim.

k0900
30-09-2009, 20:30
Kurumuşsa ve sökmeye karar verirseniz, köklerini inceleyin.

Hastalık orada olabilir.

kgursan
02-10-2009, 18:49
Sayın Gürsan, bu araştırmanın bu kadar eski tarihli olduğunu bilmiyordum :)

Teşekkür ederim bilgilendirmenize.

Sorunuza şöyle cevap verebilirim; ihraat için gerekmiyebilir. Neticede talep edenin istegi çeşiti belirler.

Zaten fidan üreticileri bizi belli türlerede yönelterek çeşitliliği sınırlandırıyorlar.

Ülkemizin bitki zenginliği ve farklı aromalar, yerel özellikler, vd. sebeblerden yinede her türün korunması gerekir diye düşünüyorum.

Sevgili k0900, Bu çeşitlerin tümü yabancı orjinli. Yalova Atatürk Bhçe kült. araştırma enstitüsünde toplanan kolleksiyon (70-80 çeşit) içinden seçilmiş ve anaç damızlığı olarak 1970 li yıllarda depo fidanlıklarına gönderilmişlerdir. Ben de 1975-76 yıllarında bu çeşitleri Malatya meyvecilik istasyonuna götürdüm. Son durumları bilemiyorum.

Bunların içinde Lambert ve Bing güzel kirazlar olmasına rağmen yağışlı bçlgelerde meyve çatlaması yaptıkları için seçilmediler. Ancak 0900 Zirrat( Dalbastı Malatya) çeşidine tozlayıcı çeşit olarak kullanılmasını önerdik. Çünkü Dalbastı nın en iyi tozlayıcısı sarı kiraz (Starks Gold) olmasına karşın renk yüzünden istenmiyor. Bunun yerine çiçeklenme zamanları uygun ve ÇİÇEK TOZU UYUŞMAZLIĞI olmadığı için Lambert öneriliyor 0900 Ziraate babalık olarak.
Eski günleri anımsadım. Teşekkür ederim.

ahmetgümüş
10-11-2009, 09:14
iyi günler arkadaşlar,
2009 yılında ihracat için satılan ürünlerde fiyatlar hakkında bilgi verebilirmisiniz.ortalama fiyat nerelerde oluştu acaba.ileriyi görmek adına önemli.

osmanefe42
04-01-2010, 16:08
kiraz bahçemdeki ağaçların birkısmı resimlerdeki gibi .ağaçlarımdaki hastalık nedir nasıl çözüm bulabilirim bilgi verirmisiniz
120635

120636

120637

k0900
05-01-2010, 09:00
http://www.erzincanbk.gov.tr/kirazhast.htm

Yukarıdaki linkte faydalı bilgiler bulacaksınız.

mer.cann
05-01-2010, 14:17
İnanılmaz güzel anlatmışsınız.Ellerinize sağlık.

kurtkus
03-02-2010, 01:41
Sayın Aydolum ben çiçek zınnına karşı organik bir mücadele yöntemi biliyorum.Zirai ilaca gerek kalmıyor.Çiçeklerin açmaya başlamasından çiçek dökümüne kadar geçen sürede ağaçların yakınlarına mavi leğenlere yarısına kadar su doldurun.Bu böcekler mavi leğenlere hücum ediyor ve suda boğulup kalıyor.Sular böcekle doldukça yenileyin ve zınnıları bir şekilde imha edin,toprağa gömmek çözüm değil.Bu metod sadece kirazda değil tüm meyve ağaçlarında geçerli.Masrafınız bir kaç mavi renkte leğen parası.
NOT:Eğer o gün üzerinizde mavi renkli bir kazak,hırka, t-shirt varsa böcekler sizi de istila eder))).

k0900
03-02-2010, 12:36
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=18737&postcount=3

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4070

Ayrıca mavi leğen uyğulamasıda çok faydalıdır.

kurtkus
04-02-2010, 00:13
[QUOTE=yesilyurt11;475940]

Ekli fotoğraf ile ilgili yorumlarınızı alabilir miyim ?

Saygılarımla.

Eğer bu ağaç kurumuşsa yapacak bir şey yok.Kurumamışsa bir iki şey söyleyebilirim.
1)Ağacın gövdesinin dört bir tarafına % 10 luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilmiş ve çok keskin bir çakı ile dikine çizikler çizin.Bu çizikler ağacın odunsu kısmına kadar değecek şekilde sert olsun.Boyu 30 cm den az olmasın.(Daha sonra buradan sakız akacaktır ,bu sakız beşeri hastalıktaki cerahat gibi nitelendirirlir.
2)Büyük bir ihtimalle bu ağacın bulunduğu terde kireçli toprak çoktur.
3)Ağacın taç çevresinin gölge düşümüne 10cm derinliğinde çapayla çukur açın , açtığınız çukura taşkaraboya (demir tozu ) ekerek toprağı çapalayarak kapatın.
4)Ağaca ilkbaharda bordo bulamacının yanısıra mineral verin.
5)Ağaçta kuru dallar varsa gövdeye bitişik kesin.Kestiğiniz bölgeye %10 luk çamaşır sulu solüsyondan sürdükten sonra aşı macunu ile kapatın.
6)anacı fazla su istemeyen bir türse yılda sadece iki kez sulayın.Birincisi meyveye ben düşünce(pembeleşmeye başladığında) ,ikincisi meyveleri topladıktan birkaç gün sonra ki kırılan dalları ve burçların yerlerini onarması için.
7)Ağaç kurumamışsa bu dediklerimi yaptıktan sonra büyük bir ihtimalle meyvesini afiyetle yiyeceksiniz ki yerken beni hatırlayın.
Bana da gönderin diyeceğim ama göndermeyin bende yeterince var...

aliok1
10-02-2010, 23:08
Bahçemizde yetişen bir kaç çeşit kiraz resmi

http://img38.imageshack.us/img38/2543/dsc00621xm.jpg (http://img38.imageshack.us/i/dsc00621xm.jpg/)

http://img690.imageshack.us/img690/6036/dsc00622r.jpg (http://img690.imageshack.us/i/dsc00622r.jpg/)

http://img690.imageshack.us/img690/1518/dsc00644de.jpg (http://img690.imageshack.us/i/dsc00644de.jpg/)

Aşağıdaki fotodaki kiraz bahçemizde en son hasat edilen bir kiraz çeşididir.Ziraat 900 kirazından sonra olur.Belirgin özellikleri meyvesi biraz sivridir. Ayrıca sap meyveden çok çabuk kopar.starks gold beyaz kirazla karıştırmayın.Çünkü bu fotoğrafı daha kirazlar olmamışken yani kirazlar daha deyim yerindeyse çağlayken çektim.

http://img641.imageshack.us/img641/226/dsc00780t.jpg (http://img641.imageshack.us/i/dsc00780t.jpg/)

copur 09
11-02-2010, 08:23
Sarı kiraz 0900 napolyon kirazının dölleyicisi olarak kullanılıyor.

aliok1
11-02-2010, 11:04
Sarı kiraz 0900 napolyon kirazının dölleyicisi olarak kullanılıyor.

Sayın copur bu sarı kiraz değil.foğrafı daha kiraz olmamışken çekmiştim.Bu kiraz diğer kirazlar gibi mesala ziraat 900 gibi olgunlaştığında koyu kırmızı bir renk alır.Sarı kiraz stark gold değil yani.Sarı kirazı biliyorum eskiden vardı bizde kalitesiz bir çeşittir.Aşağıdaki fotoğrafta kirazın olmuş haldeyken diğer bir kaç meyveyle çekilmiş fotoğrafı var.
http://img85.imageshack.us/img85/2401/rnekkiraz.jpg (http://img85.imageshack.us/i/rnekkiraz.jpg/)

aliok1
11-02-2010, 11:22
Geçen kiraz sezonunda çekilmiş bir fotoğraf.Early burlat toplar iken...

http://img691.imageshack.us/img691/8646/kirazhasat.jpg (http://img691.imageshack.us/i/kirazhasat.jpg/)

Samsunlu55
11-02-2010, 15:44
Siz hangisisiniz? :D

aliok1
11-02-2010, 16:40

Burada uzak plandaki akrabamız.Yakın plandakilerde kardeşlerim..

aliok1
11-02-2010, 16:52

Ben buyum...

http://img89.imageshack.us/img89/3836/dsc00082vj.jpg (http://img89.imageshack.us/i/dsc00082vj.jpg/)

copur 09
11-02-2010, 18:52
Özür dilerim fotoğraftaki alacayı görmemişim.

aliok1
12-02-2010, 14:34
Ahhh gidi gençlik yıllarım..Yaş 37 ama böyle gençlik yılarında çekilen fotoğraflara bakmak ayrı bir zevk.Doksanlı yılların ortaları kiraz bahçemizde çekilmiştim.Köyde ilk kiraz bahçesini babam kurmuştu 70 li yılların başında.
Beş,altı çeşit kirazımız vardı o zamanlar.köyden kiraz aşılamak isteyenler hep bizim bahçedeki ağaçlardan alırlardı aşı kalemini.Sonraları artık havalar sıcak gitmeye başladı ve kiraz ağaçlarıda birer ikişer kurudu.Şu anda evin yanındaki bahçede hiç kiraz kalmadı kurumaktan.Yerine kuraklığa daha dayanıklı incir ve bademe aşılı erik diktik.Şimdi bunlar toplanıyor köyde .Kiraz bahçesiyse köyün yaylasında var şimdi.
http://img522.imageshack.us/img522/7052/krazesk.jpg (http://img522.imageshack.us/i/krazesk.jpg/)

ihsankaya45
12-02-2010, 18:07
aradaşlar yüksek rakımlarda zıraat 900 için kordia cinsi kirazda kullanabiliriz.ayrıca ihracatada uygun bir kiraz.

ihsankaya45
12-02-2010, 18:11
Çek Cumhuriyeti orjinli bir kirazdır. A.B.D. de Attika olarak bilinir. Amerika’nın en önemli ihracat kirazı olan Bing’den daha iri ve daha serttir. Ağaçları dik ve yarı yayvan, gençken kuvvetli gelişir, yaşlandıkça yuvarlaklaşır. Geç çiçek açması nedeniyle Regina, Karina hatta 0900 Ziraat için tozlayıcı olabilir. Meyvesi iri, kalp şeklindedir. Meyve eti çok sert dokulu, koyu kırmızıdır, pembe çizgilidir. Hasatı 0900 Ziraat’ten 4-5 gün sonradır.

copur 09
12-02-2010, 18:20
Sapı napolyon gibi uzun, rengi farklı, çapı ne kadar? İkiz meyve yapma oranı ne kadar? İhracata gittiğini söylüyorsunuz, fiyatı ne kadar?

aliok1
12-02-2010, 18:27
Çek Cumhuriyeti orjinli bir kirazdır. A.B.D. de Attika olarak bilinir. Amerika’nın en önemli ihracat kirazı olan Bing’den daha iri ve daha serttir. Ağaçları dik ve yarı yayvan, gençken kuvvetli gelişir, yaşlandıkça yuvarlaklaşır. Geç çiçek açması nedeniyle Regina, Karina hatta 0900 Ziraat için tozlayıcı olabilir. Meyvesi iri, kalp şeklindedir. Meyve eti çok sert dokulu, koyu kırmızıdır, pembe çizgilidir. Hasatı 0900 Ziraat’ten 4-5 gün sonradır.

ihsankaya45 hocam, çok albenili gözüküyor.Sanki napalyona çok benziyor.

Samsunlu55
12-02-2010, 18:33
Kordia (Yarı Bodur)

Çek Cumhuriyeti orjinli bir kirazdır. A.B.D. de Attika olarak bilinir. Amerika’nın en önemli ihracat kirazı olan Bing’den daha iri ve daha serttir. Ağaçları dik ve yarı yayvan, gençken kuvvetli gelişir, yaşlandıkça yuvarlaklaşır. Geç çiçek açması nedeniyle Regina, Karina hatta 0900 Ziraat için tozlayıcı olabilir. Meyvesi iri, kalp şeklindedir. Meyve eti çok sert dokulu, koyu kırmızıdır, pembe çizgilidir. Hasatı 0900 Ziraat’ten 4-5 gün sonradır. Kabuk rengi koyu kırmızı. Bigarreau gaucher, Regina, Karina, Lapins, Metron Late, Montmorency, Noble, Stella tarafından tozlanmaktadır. Verimli bir çeşittir. Hafifçe aromalı lezzetli şeker ve asit dengesi iyidir. Regina, Kordia ve Karina birlikte dikildiğinde çok verimli, ihraç kabiliyetinde olan bahçe kurulmuş olur.

ANAÇ Bilgileri (MAX MA 14)

- ABD Oregon eyaletinde tesadüf çöğürü olarak bulunmuştur.

-Mazard ve Mahalep melezi Max Ma anaçları içerisinde en önemlisi Max Ma 14 anacı bu ANAÇ dışında Max Ma 60 ve Max Ma 90 anaçları olup bulunmaktadır.

- MaxMa14 anacı yarı bodur olup Mazard ve Mahalep anaçlarının iyi özelliklerini Taşır.

- Kuş kirazı (Mazard) anacının% 70-75 'i kadar ağaç taç hacmi oluşturur.

- Üzerindeki çeşidi erken meyveye yatırır. Meyve iriliği ve kalitesi üzerine olumlu etli eder. .

- Çok az da olsa dip sürgünü yapabilir.

- MaxMa anaçları Pseudomonas hastalığına dayanıklıdır.

- Soğuklara Dayanıklı anaçlardır.

- Ağır bünyeli, drenajı iyi olmayan topraklara önerilmez.

- Özellikle İspanya ve Fransa'da yaygın olarak kullanılmaktadır.

http://www.e-fidancim.com/Yaribodur-Kordia-Kiraz-Fidani-Anac-Maxma-14,PR-607.html

ihsankaya45
12-02-2010, 19:07
bizim bölgemizde zıraat 900 dölleme yetrsizliği mevcut. bunun nedenide dölleyicilerin ihracat imkanı olmadığında çifçiler çok az dölleyici kiraz bırakmakta **** hiç koymamakta ,herkes başkasının bahçesindeki dölleyicinin kendilerinin ağaçlarınıda döllemesini beklemekteler! buyüzen eğridir araştırma enstitüsini ziyaret ettik. bize kordia cinsinide dölleyici olarak önerdiler ve kirazları bahçelerinde gördük. zıraat 900 yakın 28 kalibre sert ve yola dayanıklı kirazla olduğunu gördük.bunlarında zırat 900 beraber alınıp ihracata gittiği söylendi. bizlerde yöremizde dölleyici olarak kullanılması için çifçilerimizi biliçlendiriyoruz.bu fdanlardan getiriyoruz.

ihsankaya45
12-02-2010, 19:15
maxma anacı kirece dayanıklı anaçlardadır.

ihsankaya45
12-02-2010, 19:18
dölleyici olarak en az iki çeşit dikilmesi önerilmektedir.döleyicilerin çiçek açmaları aralarında 1 kaç gün fark olmakta buda soğuk havalarda birini etkilerken diğerini etkili olamıyabiliyor.etkilenen dölleyici dölleme yapamıyabilir.bu riski ortadan kaldırmak icin birden fazla dölleyici dikimesi öneriliyor. saygılarmla

aliok1
12-02-2010, 19:21
maxma anacı kirece dayanıklı anaçlardadır.

Hocam bizim burada idrise aşı yapılıyor.Sulama imkanı olmadığından..MAxma anacı kurak ve sulama imkanı olmayan yerlerde olurmu acaba?

aliok1
12-02-2010, 19:49
Napolyon kirazı ile ilgili bir şey soracağım.Ziraat 900,akşehir napalyonu,dalbastı,salihli napalyonu ,bu kirazlar aynı cins mi acaba? .Bazı yerlerde birbirinin sinonimi olduğu yazıyor. Sinonim nedemek acaba?

ihsankaya45
12-02-2010, 20:12
maxma anacı idrise göre kökler daha yüzeyde olduğundan,idris kadarsusuzluğa dayanmaz .hiç sulama imkanı yoksa (maxma yarı bodurlar) ve bodur önerilmiyor. yine en iyi tercih idris olacaktır. kordia idrise aşılayabilirsiniz.

ihsankaya45
12-02-2010, 20:18
Ziraat 900,akşehir napalyonu,dalbastı,salihli napalyonu genel hatlarıyla aynı özellikleri taşımaktadırlar. bu konuda çok tecrubeli insanların ayırabieceği ufak farklar olabilmektedir.

aliok1
13-02-2010, 11:05
Madem kordia kirazı ile ilgili konu geçti yukarıda ,bende yabancı sitelerden elde ettiğim kordia cinsi kirazların resimlerini vereyim.

http://img708.imageshack.us/img708/1225/kordia.jpg (http://img708.imageshack.us/i/kordia.jpg/)

http://img265.imageshack.us/img265/1225/kordia.jpg (http://img265.imageshack.us/i/kordia.jpg/)

http://img195.imageshack.us/img195/1225/kordia.jpg (http://img195.imageshack.us/i/kordia.jpg/)

http://img38.imageshack.us/img38/1225/kordia.jpg (http://img38.imageshack.us/i/kordia.jpg/)

aliok1
13-02-2010, 11:09
Kirazla ilgili yabancı sitelerde gezerken sonata diye bir çeşit dikkatimi çekti .Çok kaliteli ve iri bir cins gibi görünüyor. Türkiyede pek bilinen bir çeşit değil galiba...

http://img64.imageshack.us/img64/9480/sonata.jpg (http://img64.imageshack.us/i/sonata.jpg/)

ihsankaya45
13-02-2010, 18:00
sonat cinsinin Türkiyede yetiştiren hiç duymadım. zıraat 900 bize yeter. yeterince dölleyici kullanarak ağaç başı verimi artırabiliriz. birde kullanacağımız ilaçlara dikkat edersek ,ilaç kalıntılarından korunursak kiraz ihracat talepleri artacaktır.(yasak ilaçlar kesinlikle kullanılmamalı ve mümkünse organik kiraz yetiştirmek için çabalamak lazım)

ihsankaya45
13-02-2010, 18:04
araştırma merkezlerinde zıraat 900 kalitesinde kendini döleyebilen kiraz çeşiti üretmek için çalışmalar yapılıyor. zıraat 900 ile kendini döleyebilen (labins,stella, sweet heart v.b) kirazlar arası melezlemeler yapılıyor.

aliok1
16-02-2010, 22:53
Kiraz çeşitleri

125579

.................................................. .................................................. .....

125580

.................................................. .................................................. ....

125581

.................................................. .................................................. .....

125582

.................................................. .................................................. ..
125585

.................................................. .................................................. ..

aliok1
16-02-2010, 23:01
125586

125587

125588

125589

125590

.................................................. .................................................. ....

aliok1
16-02-2010, 23:10
125591

.................................................. .................................................. ......
125592

.................................................. .................................................. ...... 125593

.................................................. .................................................. ......
125594

125595

Samsunlu55
16-02-2010, 23:17
Bilgiler için teşekkürler...

aliok1
16-02-2010, 23:25
125598

125599

125600

125601

125602

aliok1
16-02-2010, 23:35
125603

125604

125605

yigit 60
25-02-2010, 16:42
merhaba yaşadığım yerdeki rakım 1300 metre daha cok kuzey rüzgarlarını alıyor hemen hemen 2 senede 1 geç donlar oluyor buraya gore onereceginiz kiraz çeşitleri varmıdır simdien cevaplarınız için teşekkürler.

aliok1
26-02-2010, 10:28
Ziraat 900 çeşidini yetiştirebilirsiniz.Geç çiçekleneceğinden donlardan zarar görmez diye biliyorum

Sonul
26-02-2010, 19:20
Arkadaşlar;
Daha önce de sorulmuştu açık bir yanıt görmedim. Yine soralım. İzmir Karası ile Kara Gevrek aynı ürün mü? yoksa farklı bir tür mü?. Lütfen bu konuda uzman olan bir arkadaşımız yanıt versin. Ben de kirazlarımı çeşitlendirmek istiyorum. Bu bilgiye ulaştıktan sonra sipariş vereceğim. Teşekkürler...

manisali
03-03-2010, 09:15
arkadaşlar bu seneki aşılanacak fidanlarım için early burlat, vista, stella, merton late, b. gaucher, noble, van, swetheart gibi çeşitlerin aşı kalemine ihtiyacım var. kiraz bahçesi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

manisali
03-03-2010, 09:24
sayın ihsan kaya hocam bende manisa demircil iyim ve kiraz üreticiyim. aşı kalemi konusunda yardımlarınızı bekliyorum. ve ****** yetiştiricilik bilgilerinizden faydalanmayıda umuyorum. ilginiz için şimdiden telekkürler.

ihsankaya45
04-03-2010, 13:42
Sn manisali bu cinslerin aşıları yalova araştırma enstütisinde temmuz sonunda bağlatı kurulup göz aşışı olarak temin edilebilinir. Saygılarımla

k0900
06-03-2010, 15:30
merhaba yaşadığım yerdeki rakım 1300 metre daha cok kuzey rüzgarlarını alıyor hemen hemen 2 senede 1 geç donlar oluyor buraya gore onereceginiz kiraz çeşitleri varmıdır simdien cevaplarınız için teşekkürler.

Turhal'da eski İnekhane şimdi Dimes'in fidan üretim merkezi oldu.

Mühendislerden bilgi alabilirsiniz. Örnek bahçeleride var. ( Tokat'tan Turhal'a girişte sağda)

sakagun
28-03-2010, 12:46
Kirazlarım çiçek açtı.

aliok1
28-03-2010, 12:58
Bu kirazlar early burlat galiba...

sakagun
28-03-2010, 13:43
Cinsini bilmiyorum. Ama şu an tüm kiraz ağaçlarım açmış durumda. Meyve verince resmini eklerim.
Fotoğraftaki kirazları hangi ağaçtan topladığımı hatırlamıyorum.

manisali
01-04-2010, 02:59
gözünüz aydın *** meyveye döndüğünüde görürsünüz selametle. emin olamayız ama early burlat a benziyor fotoğraftaki kirazlar. olgunlaşmadan önceki son hafta gibi. benim bahçemdeki early burat ta çok benziyor çünkü.

sakagun
06-04-2010, 09:45
Kirazın meyveleri

aliok1
06-04-2010, 13:49
Cinsini bilmiyorum. Ama şu an tüm kiraz ağaçlarım açmış durumda. Meyve verince resmini eklerim.
Fotoğraftaki kirazları hangi ağaçtan topladığımı hatırlamıyorum.

Bu kirazlar erkenci bir çeşit olan early burlat kirazı

aliok1
10-04-2010, 14:22
İDRİS ANACI (Prunus mahleb) : İdris anaçları alçaktan aşılandığı için daha küçük anaçlar oluşturur. Kireçli ve kurak topraklara iyi uyum sağlar. Ancak nemli ve ağır topraklara karşı hassastır. Genel olarak nemli topraklarda kiraz ve vişne için idris anaç olarak kullanıldığı zaman 7-8 yaştan sonra ağaçlarda kuruma ve ölümler meydana gelir. Böyle yerlerde yabani kiraz anacının kullanılması gerekir.

135359

135360

Samsunlu55
10-04-2010, 23:43
Bizim napolyon cinsi kirazdan 2 kare fotoğraf :
102090
102091
Birde bizim yörenin yerlisi olan gebi kirazı var onun verimi çok daha fazla ve ağaçları çok ulu onun resimlerini çekmemiştim inşallah seneye çekip gönderirim. Aşağıdaki linkte ekonomi kısmında gebi kirazının ismi geçiyor.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Gölalan,_Samsun
Herkeze bol verimler...

Önceden bahsetmiş olduğum gebi kirazlarından bir tanesinin gövdesinin resmini çektim, dibindeki benzin bidonunu kalınlığın anlaşılır olması için koydum. İki haftaya kadar çiçek açar onun fotoğrafını ve 0900 ziraat cinsinin fotoğraflarını eklerim.

135510

IBK
14-04-2010, 03:06
Herkese Merhaba- Bu listeye yaklasik 5 gun once North Wonder kiraz cesidi ile ilgili yazdigim sorular tamamen silinmis. Moderator bu konu ile ilgili hicbir bilgi vermedi. Bir bilgilendirme rica ediyorum.

Sorumu tekrar sormak istiyorum: North Wonder diye bir kiraz cesidinden haberdar olan kimse var mi? Bu turun menseyi nedir? Ozellikleri ile ilgili bilgi almak istiyorum.

Saygilar.

sakagun
18-04-2010, 09:59
Kirazların gelişimi. İkinci resimdeki kirazın cinsini bilen var mı? Bahçemdeki en lezzetli kirazım bu.

Samsunlu55
20-04-2010, 23:55
0900 Ziraat cinsi kirazların haftasonu çektiğim fotoğrafları.

137466
137465
137468
137464
137467

Benol Hazaroğlu
21-04-2010, 09:56
sevgili arkadaşlar

bahçem kuçuk tek kiraz agacı diktim yanına başk kiraz gereklimi aşılı napolyon diye verdiler
yanıtlarsanız sevinirim teşekkurler

denizakvaryumu
21-04-2010, 10:20
Beyaz kiraz ( Starks Gold ) dikin yoksa meyva alamazsınız.

hasan-33
21-04-2010, 21:54
selam arkadaşlar ben bu siteye yeni üye oldum ve aradığım siteyi bulduğumu zandediyorum.Benim kiraz bahçem var ama acemiyim yardımlarınıza ihtiyacım var. Şimdiden yapacağınız yardımlar için teşekkürler.;)

Benol Hazaroğlu
21-04-2010, 23:09
sayın deniz akvaryumu
teşekkurler ama nereden temin edebilirim Trabzonda bulacagımı sanmam

senturk51
22-04-2010, 19:10
arkadaşlar ben 2007 yılında niğdenin bir köyünde deneme amaçlı 1850 rakımlı tarlaya 80 tane kiraz diktim ve geçen yıl tadımlık olarak meyvesini gördük denememizin sonucu olumlu olunca bu yıl 500 tane daha diktik kirazlar ağustosun 10 u gibi olgunlaşıyor acaba bu tarihte satışta sorun yaşarmıyız ihracat sezonu bitermi çünkü türkiyenin en son kirazı olacak şu anda kirazlar hala tomurcuk halinde bu yıl diktiklerimiz arasında 43 tane alara yarıbodur kiraz fidanıda var bu konuda olumlu olumsuz görüşlerinizi bekliyorum.bu yükseklikte kirazyetişirmi sizce.

Benol Hazaroğlu
24-04-2010, 10:04
sevgili kiraz 26
denize yakın yerde kiraz zor mu yetişir

Samsunlu55
24-04-2010, 22:50
Sorun denize yakınlıkta değil soğuklama ihtiyacında çıkıyor. Aşağıdaki linkte soğuklama süreleri yazıyor. Sizinkine en yakın Giresun'u referans alabilirsiniz.

http://www.alasagfidancilik.com/sss.html

Samsunlu55
28-04-2010, 11:09
0900 Ziraat cinsi kirazların haftasonu çektiğim fotoğrafları.

137466
137465
137468
137464
137467

Bu pazar diğer kirazların birkaç fotoğrafını çektim ancak şimdi küçültüp ekliyebiliyorum.İlk iki resimdeki kirazlar gebi kirazı. Üçüncü resimdeki kiraz 5 yaşında, dördüncü resimdeki 3 yaşında, son resimdeki 2 yaşında. Daha birçok kiraz var ama hepsini foruma yüklersem kalabalık olur:)

139560
139561
139562
139563
139564

çaça
28-04-2010, 12:39
Resimler çok güzel. Bazılarını da uçaktan çekmişsin! demi.

Samsunlu55
28-04-2010, 17:03
Resimler çok güzel. Bazılarını da uçaktan çekmişsin! demi.

:D Karşı taraftan yakınlaştırarak çekinen var, arazi eğimli olduğundan...

harami
01-05-2010, 01:15
arkadaşlar ben 2007 yılında niğdenin bir köyünde deneme amaçlı 1850 rakımlı tarlaya 80 tane kiraz diktim ve geçen yıl tadımlık olarak meyvesini gördük denememizin sonucu olumlu olunca bu yıl 500 tane daha diktik kirazlar ağustosun 10 u gibi olgunlaşıyor acaba bu tarihte satışta sorun yaşarmıyız ihracat sezonu bitermi çünkü türkiyenin en son kirazı olacak şu anda kirazlar hala tomurcuk halinde bu yıl diktiklerimiz arasında 43 tane alara yarıbodur kiraz fidanıda var bu konuda olumlu olumsuz görüşlerinizi bekliyorum.bu yükseklikte kirazyetişirmi sizce.

Alaradan aldığınız fidanlardan memnun musunuz ?

k0900
02-05-2010, 13:18
Sorunuz Sn. senturk'e, bir hususu belirtmeliyim.

Alara anaçlı ziraat 0900 kirazlar diğer tüm anaçlardan geç çiçek açıp, geç meyve veriyor.

Farklı anaç üstündeki 0900 lerde gözlemim böyle.

Anaçtan kaynaklanan bir özellik galiba.

harami
02-05-2010, 16:55
Sorunuz Sn. senturk'e, bir hususu belirtmeliyim.
Alara anaçlı ziraat 0900 kirazlar diğer tüm anaçlardan geç çiçek açıp, geç meyve veriyor.
Farklı anaç üstündeki 0900 lerde gözlemim böyle.
Anaçtan kaynaklanan bir özellik galiba.

geç çiçeklenme don olaylarına karşı bir avantaj gibi geliyor bana, tabi ikliminize göre değişir. ama geç ürün aldığınız için yurt içi satışta ve ihracatta zorluk olmaz mı ? yukarda bi arkadaş daha sormuş ihracat sezonu ne zaman son buluyor.

harami
02-05-2010, 17:29
Arkadaşlar batı karadenizde alternatif olması durumunda 300m mi 700m yükseklik tercih edilmesi daha doğru olur verim açısından. Düzce soğuklama süresi 2300 saat. il merkezi rakımı 150m. orta dercede nemli .

senturk51
03-05-2010, 22:11
Alaradan aldığınız fidanlardan memnun musunuz ?
sn.harami ben bu alara fidanları daha bu yıl diktim.onun için daha iyimi veya kötümü olduklarını bilmiyorum fidanlar daha yeni uyanıyor.

senturk51
03-05-2010, 22:29
Bodur anaçlarda adaptasyon sorunu olduğunu defalarca söyledim. Bodur ağaç dikip hiçbir sorun yaşamadan 7 sene büyütüp 8.sene bahçesi komple kuruyan yüzlerce üretici biliyorum. İlla bodur dikmek istiorsanız yarı bodur tercih edin.
sn hizals size bir sorum olacak daha önceki yorumlarınızda ihracatçı bir firmada çalıştığınızı söylemişiniz ben 1850 rakımlı bir araziye kiraz diktim kirazların hasat zamanı ağustos 10 gibi acaba bu tarihlerde ihracat hala devam ediyormu pazar sıkıntısı olurmu çünkü türkiyenin en son yetişen kirazı büyük bir ihtimalle bu konuda görüşlerinizi bekliyorum.

harami
16-05-2010, 11:48
konu 14 gündür donmuş. herkesin meşguliyetleri yoğun herhalde

k0900
16-05-2010, 21:58
sn hizals size bir sorum olacak daha önceki yorumlarınızda ihracatçı bir firmada çalıştığınızı söylemişiniz ben 1850 rakımlı bir araziye kiraz diktim kirazların hasat zamanı ağustos 10 gibi acaba bu tarihlerde ihracat hala devam ediyormu pazar sıkıntısı olurmu çünkü türkiyenin en son yetişen kirazı büyük bir ihtimalle bu konuda görüşlerinizi bekliyorum.

İthalatcılarla temas kurun :) Size özel igi göstereceklerdir.

O tarihlerde içerdede çok rahat satılır, hemde çok iyi fiyata.

ergun69
19-05-2010, 06:22
*** lar kiraz aralarını ızgara ile sürmek yanlışmı acaba benim behçe yarı bodur (z 900 )
yallaşı 70 dekar bilğilendirirmisiniz teşekürler

hizals
21-05-2010, 12:15
Askerde olduğum için uzunca bir süredir sizlere yardımcı olamadım.

Sayın şentürk51,
ihracat sezonu yurtdışındaki tüketim ve fiyatlarla orantılı olmakla birlikte agustosta çok yoğun bir şekilde devam etmez. ancak eminim ki kirazlarınıza alıcı bulmakta zorlanmayacaksınızdır.

North Wander çeşidi ile ilgili olumlu bilgiler edinmiştim. Çok yaygın olmamakla birlikte kendi çiftliğimize diktiğimiz çeşitler arasında bulunmaktadır. Çanakkale Ezine ve Bayramiç'te bulunan Alara Fidan'ın tesislerinde ağaçları inceleme fırsatınız olur.

senturk51
22-05-2010, 20:11
Askerde olduğum için uzunca bir süredir sizlere yardımcı olamadım.

Sayın şentürk51,
ihracat sezonu yurtdışındaki tüketim ve fiyatlarla orantılı olmakla birlikte agustosta çok yoğun bir şekilde devam etmez. ancak eminim ki kirazlarınıza alıcı bulmakta zorlanmayacaksınızdır.

North Wander çeşidi ile ilgili olumlu bilgiler edinmiştim. Çok yaygın olmamakla birlikte kendi çiftliğimize diktiğimiz çeşitler arasında bulunmaktadır. Çanakkale Ezine ve Bayramiç'te bulunan Alara Fidan'ın tesislerinde ağaçları inceleme fırsatınız olur.

çok teşekkürler sn.hizals.size bir sorum daha olacak ben bahçemin ağırlıklı kısmını klasik kuş kirazı anaçlı 0900 den oluşturdum 50 ye yakında gizela6 anaçlı alara yarıbodur fidanlardan diktim.sizce bu iki anaçtan hangisi daha mantıklı.

dtlevent
27-05-2010, 16:36
Bu sene kirazlar meyve bağladıktan sonra nohut gibi olunca sararıp döküldü aynı sorundan burdaki başka yerdeki ağaçlarda da var acaba sebeb nedir

aliok1
27-05-2010, 22:57
Geçen hafta bir kaç günlüğüne köye gittim.İki gün önce döndüm.Çektiğim kiraz fotoğraflarını sizinle paylaşayım.İsterseniz turfanda bir çeşit olan early burlat ile başlayalım.
147530
147531
147532
147533
147534

aliok1
27-05-2010, 22:59
147537
147538
147539
147540
147541

aliok1
27-05-2010, 23:00
147542
147543
147544

aliok1
27-05-2010, 23:03
Toptancı haline getirilen kirazlar.
147545

147546

147547

aliok1
27-05-2010, 23:06
Ziraat 900 kirazıyla devam edelim.Geçen hafta bir kaç gün boyunca müthiş yağmurlar oldu.Tabi kiraz ağacının hasat üzerinde yağmurdan hiç hoşlanmadığını söylemeye gerek varmı bilmem.Sonuçta early burlat ve ziraat 900 meyvelerinde çatlamalar oldu .
Aşağıda olgunlaşmamış ziraat 900 kirazı
147549

147550

147551

147552

147553

aliok1
27-05-2010, 23:13
Birazda kirazda anaç olarak kullandığımız idris (prunus mahlep) anacı fotoğrafları yükleyelim.İdris anacı kurak ve çorak topraklara iyi uyum sağlar.
147561

147562

147563

147569

147570

aliok1
27-05-2010, 23:15
Aşağıda idris anacı ve early burlat kirazı yaprağı
147571

buysal35
28-05-2010, 13:46
Arkadaşlar, kiraz bahçemde bazı ağaçlar iştahsız sanki mevsim geçmiş gibi görüntüleri var. Ağaçlarımı canlandırmak için yapılabilecek bir şey varmı? Teşekkürler....

aliok1
28-05-2010, 16:42
early burlat

147734

manisali
29-05-2010, 12:11
sayın ali bey paylaşımlarınız için çok çok teşekkürler.
rica etsem - burdaki perkçok arkadaşında merak ettiğine eminim- bize kiraz alım fiyatları hakkında bilgiler de verebilirmisiniz. her üreticiyi tatlı bir heyecanın sardığı bu günlerde kulaktan dolma değilde pazarında oluşan fiyatlar hakkında ve ihracatın nasıl seyrettiği konusunda paylaşımlarınızla bizleri bilgilendirirseniz çok mutlu oluruz. demirci' den sevgilerle iyi günler.

aliok1
29-05-2010, 20:57
Öncelikle şunu belirteyim.Ben çiftçi değilim.Memurum.İzmirde görev yapıyorum.Babam çiftçi idi .Köyde büyüdüm.Fırsat buldukça turgutluya köye gidiyorum.Kirazlarada kardeşim ortak bakıyor.Bizim kiraz ağaçları biraz rakım olarak yüksekte 500m gibi onun için geç olgunlaşıyor.Bizim early burlatlar oluncaya kadar kemalpaşada ziraat 900 çıkıyor yükselti farkına bağlı olarak.Early burlat kirazını turfanda olarak erken çıkarabilecek arkadaşlara şiddetle tavsiye ederim.Diğer cins kirazlara karıştığı zaman pek para etmez.Ben üç dört gün önce köyde iken en ince burlatlar 1tl idi.Kaliteye göre 2-3-3.5 tl gibi fiyatlara alıcı buldu kaliteli olanlar.Tabi turfanda olarak düşük rakımda çıkaranlar çok daha iyi paraya sattılar.Birde kiraz piyasası düzensizdir mesela bir gün önce 3 tl ye sattığınız kirazı bir gün sonra 2tl ye zor satarsınız.Genellikle early burlatta böyle olur .Diğer cins kirazlarda yavaş yavaş piyasaya girdiğinden(olum sırasına göre)burlatın fiyatıda düşer.Ama turfanda kiraz için tavsiye ederim burlatı.Kirazın kıralı ziraat 900 dür dayanıklı bir kirazdır.İhraç olur.En iyi fiyata satılan kirazdır.Ben bundan sonra ziraat900 aşılayacağım.Çünkü yukarıda da belirttiğim gibi bizim burlatlar yükseltiden dolayı geç olgunlaşıyor.Bu dönemdede piyasa düşmüş oluyor.Biraz önce kardeşimle konuştum ziraat 900ler 3-5 arası gidiyormuş bizim oralarda Kemalpaşanın parsa beldesi var kiraz pazarıyla ünlüdür.7 tl ye kadar alındığını söyledi .ne derece doğru bilemem.

manisali
30-05-2010, 00:45
çok teşekkürler ali bey. *** herkes için hayırlı ve kazançlı bi sezon olur.

denizakvaryumu
30-05-2010, 22:13
Kemalpaşanın parsa beldesi var kiraz pazarıyla ünlüdür.7 tl ye kadar alındığını söyledi .ne derece doğru bilemem.

Ankara Real markette bugünkü kg fiyatı 13 TL idi ...Yani doğru :)

Samsunlu55
01-06-2010, 14:22
Kemalpaşanın parsa beldesi var kiraz pazarıyla ünlüdür.

Yaban TV'de Tarım Türkiye programında o pazarı göstermişti. Kirazları ihracata yolluyorlar...

aliok1
01-06-2010, 21:52
Early burlat kirazı
148920

aliok1
01-06-2010, 21:57
Early burlat -ziraat 900 karşılaştırması.Soldaki kirazlar ziraat900napalyon,sağdakiler burlat tır.0900 ün burlata oranla daha küçük olması sizi yanıltmasın burdaki 0900 kirazları ihracat çıkması yani kısmen ince olan kirazlardan aldım.Şu an elimde bu vardı.
148927

aliok1
01-06-2010, 22:00
Bu fotoğraftada anaç olarak kullandığımız idris(prunus mahlep) ağacı ve meyveleri.Bu arada bunun meyveleri yenmez.Acı olur.
148933

almira
01-06-2010, 22:56
Bu da bizim kirazımız. Bu hafta hasat ettik. İdris anacı üzerine aşılı majestik kirazı. Ağaçlarımız 4. yaşında.

manisali
03-06-2010, 09:52
majestik kirazını ilk kez duyuyorum. cahilliğimi bağışlayın. biraz bilgi verebilirmisiniz.

hizals
03-06-2010, 14:00
Sn. senturk51 ,

Gisela 6 ile kuş kirazı arasındaki fizyolojik farkları bir kenara bırakırsak en önemli fark hasat kolaylığı açısından yarı bodurun avantajında ortaya çıkmaktadır. Ancak kuş kirazının genel olarak Türkiye şartlarında bir çok iklime ve toprak yapısına daha kolay adapte olduğu gerçeği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Samsunlu55
11-06-2010, 00:20
Kiraz hasadına yavaştan yavaştan başladım fotoğrafları geçte olsa ekliyeceğim.

manisali
11-06-2010, 12:06
arkadaşlar.
bölgelerdeki ihracatlık kiraz fiyatlarıyla ilgili bilgileri olan arkadaşlar bunları ara ara açıklayabilirmi?

ihsankaya45
17-06-2010, 13:24
Demircide baş fiyat 2,7 ile 3 tl arasında alınıyor

sahra0027
25-06-2010, 13:58
Merhabalar....

Arkadaşlar ben kiraz konusunda yazılan yazılarınızı bilgilendirmelerinizi okudum.

Gördüğüm kadar birçok kişi çok güzel araştırmalar yapmış herkesin ellerine sağlık

Benim bir sorum olacak Kirazı erken yetiştirmenin yolları nelerdir?

aifly
30-06-2010, 10:47
benim merak ettiğim iki sorun var.
benim 2 yaşında yarı bodur z900 cinsi kirazlarım var çiçek açtı meyveye de yattılar fakat daha sonra meyveleri büyümedi 5-6 taneden 1 **** 2 si geliştibunun nedeni nedir.
birde meyveler biraz gelişti ama yeşil ken kızarı verdi yediğim zaman rengi kırmızı ama sert umarım anlata bildim resimleri yollamak isterdim ama yok.
acaba fosfor **** potasyum eksiğimi var yadaiz element eksikliğimi var
herkeze saygılar..

hayranoy
30-06-2010, 11:51
arkadasım sen olgunlasma sorunu var diyorsun buna potasyum nitrat uygulayabilirsin üstten..

aifly
30-06-2010, 22:52
evet bunu genelde hangi mevsim **** ağaçın hangi durumunda yapıyoruz acaba ..

hexus
01-07-2010, 12:46
Ziraat 0900- Napolyon http://i130.photobucket.com/albums/p261/viciasativa78/DSCI0452.jpg

hexus
01-07-2010, 13:02
Beyaz Kiraz http://i130.photobucket.com/albums/p261/viciasativa78/DSCI0444.jpg

hexus
01-07-2010, 13:03
Ziraat 0900 - Napolyon
http://i130.photobucket.com/albums/p261/viciasativa78/DSCI0440.jpg

aliok1
01-07-2010, 15:36
Starks gold -Beyaz kiraz

157156

157157

157158

aliok1
01-07-2010, 15:58
Napolyon kirazı

157159
157160
157161

aliok1
02-07-2010, 16:44
Napolyon kirazı.Bu kirazı toplayalı bir haftadan fazla oldu.Buzdolabından çıkarıp fotoğraflarını çektim.
157335
157336
157337
157338
157339

aliok1
02-07-2010, 18:29
Köyümüze ait yayladaki mahlebe aşılı (idris) kiraz bahçeleri

157340

157341

hexus
03-07-2010, 15:46
Geçekten Napolyon Ziraat 0900 güzel bir çeşit. Fakat Her bölgede aynı tada sahip değil burda. Ziraat mühendisi olduğumdan dolayı oldukça fazla arazi geziyorum her gittiğim bölgede farklılıklar gözlemledim. Bu arad ali bey sizin yaşadığınız bölgede Napolyon kirazın verimi dekara ne kadar acaba ?

sinem33
03-07-2010, 16:30
Merhaba,

Ben bu anaç olayını anlamadım biraz açıklayabilir misiniz?

tohumdan yetişmiş bir yıllık kuçuk fidanlara anaç denir. genelde meyve agaçalrının anaçları önemlıdır. ve bu anaçların üzerine aşı yapılarak meyve olusumu sağlanır.

YeşilSeven
05-07-2010, 11:02
Fotolara baktıkça içim geçmiyor desem yalan olur. Geçen sene 7 fidan, bu sene 3 fidan dikdik şu an gelişmekteler. Aydın'da bulunduğumuz yerin kış şartlarını düşünürsek kirazın soğuklama ihtiyacının % 10 altı gibi görünüyor ama umarım bu fotoları görmek bize de nasip olur. 6-7 tür var, inşallah burda paylaşırız.

hizals
07-07-2010, 07:59
Kirazın soguklanma ihtiyacı 7000-7500 saattir.

Sayın aliok ,
Kirazlarınızın kalitesi güzel ancak sap gelişimleri oldukca zayıf kalmış. Ziraat 900 kirazı için oldukça kısa görünüyor saplar. Ya da buna çok benzeyen Stella olabilir meyveler.

Sayın hexus,
Ziraat 900 olarak gönderdiğiniz resimler hangi bölgeye aittir acaba?

aliok1
07-07-2010, 09:51
Sayın aliok ,
Kirazlarınızın kalitesi güzel ancak sap gelişimleri oldukca zayıf kalmış. Ziraat 900 kirazı için oldukça kısa görünüyor saplar. Ya da buna çok benzeyen Stella olabilir meyveler.

Sevgili Hizals bizim oralarda bu kiraza salihli napolyonu denir ve ihraca gider.Bu kirazlar idris mahlep anacına aşılı ve tamamen susuz şartlarda yetişmektedir.Yani sulama olanağımız yoktur.

muhsincayan
14-07-2010, 09:42
merhabalar denizli tavas tekke koyunde 80 donum arazimiz var 2005 yılında ailem buraya yatırımı yaptı 1100 kadar kıraz agacımız var 900 dedikleri napolyon kiraz dikildi ben konuya vakıf değilim kulaktan dolma işte tarlaya gider gelirken bişeyler ogrendim işi benimde ogrenmemi ailem istiyor bende sizlerin bilgilerinden faydalanmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim bu sene 8 ton urun aldık ancak soguk oldugu için bizim honaz ilcesinin kırazlarından 1 ay kadar sonra meyve alabildik bu da satıs konusunda zorlanmamıza sebep oldu oraya gore tarlamız daha yuksekte rakım olarak daha kırazların yası kucuk seneye bu urunu 2 ye katlayabileceğimiz 2 yıl sonrada tam verim alabileceğimiz konusuluyor tabi bunlar hep varsayım ancak fotolarınıda yakında eklerim urun çok kalıteli 26 ile 30 kalıbre arasında tamamını rusyaya ihraç edebildik ancak dediğim gibi konuya vakıf değilim sizlerin yardımıyla daha da bilgilenmek istiyorum kirazın yanında 20 donum gene 5 yasında ceviz ve 20 donum civarında yeni sofralık uzume asılayarak cevirdiğimiz bir bolum var gercekten işin içine girdiğimizde dısarıdan kolay gorunen ancak cıddı bir mesayı isteyen zor bir iş sizlerden yardım alarak ogrenmek istiyorum bilgilerinizi paylasırsanız cok sevinirim saygılarımlaaa muhsin çayan

muhsincayan
14-07-2010, 09:50
yani kıraz cok kalıteli olmasına ragmen honaz ilcesi bizden 1 ay once hasat yaparak kilosunu 5 tl satabiliyor biz ise bu 20 - 25 gun sonra hasat yapabildiğimizden 2 2.5 dan kilosunu satabildik bu konuda bir ongorunuz yonlendirmeniz olabilirmi aradaki bu fark urunumuzun daha kalıteli cıkmasına ragmen yarı yarıya daha aza satabilmemiz bizi sasırttı bu değişkenlik urunumuzun tum cevre il ve ulkelerle beraber çıkması uzucu emeginin karsılıgını alamamak uzuyor insanı

himone
19-07-2010, 13:56
Öncelikle herkese merhaba. Foruma baştan sona kadar okudum. Başta hizals, hexus, aliok1, Samsunlu55, k0900 beyefendilere çok teşekkürler ediyorum, bilgilerini paylaştıkları için.
Forumu okudum ve aklıma takılan soruları sormak istiyorum. Öncelikle yaklaşık 40 dönümlük(Kırşehir'de rakım bulunduğum yerde 900 civarı ve iklimi Kırşehir'in iklimine göre biraz daha yumuşak) bir yerimiz var ve meyve bahçesi yapmak istiyoruz. (tarlada su mevcuttur)
Sorularıma gelecek olursam;

1-Bodurda 7 yıl sonra çok kurumanın olduğu ve yarı boduru önermişler (hizals beyefendi önceki mesajlarında demişti yanlış hatırlamıyorsam). Tam olarak sizler ne önerirsiniz?
2-Bodur meyvenin yıllara göre verimini(4. yıl 10 kilo gibi...) ve yarı bodur meyvenin yıllara göre ortalama verimini söyler misiniz? Hangisi daha verimlidir ve birinin diğerinden avantajı nelerdir?
3-Anaç olarak Mahalep(bildiğim kadarıyla kurak bölgeler için daha verimliymiş), Kuş Kirazı, Gisela 5-6 dan hangisini önerirsiniz? Veya başka anaçlar olabilir.
4-Mesajlardan anladığım kadarıyla 0900 ü dikeceğim. Bu 0900 ü döllemek için hangi çeşitleri dikebilirim ve dölleyiciler rüzgara göre nasıl ayarlayabilirim?
5-Bulunduğum yerde çok rüzgar olmasada rüzgarı önlemek için arazinin kenarlarını kavak ağaçları dikmeyi düşünüyorum. Acaba uygun olur mu?( Döllemede sorun olur mu?)
6-Hiç kimse bahsetmemiş herhalde ya da ben göremedim acaba sulama hakkında bilgi verir misiniz? Ortalama kiraz ağaçları(çeşidine göre ****** de) kaç günde ne kadarlık bir su istiyor?
7-Tarlanın heryerine kiraz mı ekeyim?( Bana özellikle piyasanın içinde olan arkadaşlar alternatif olarak sunabilecekleri önerileri varsa sevinirim)
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Bir kez daha söylemek istiyorum bilgilerinzi paylaştığınız için çok teşekkürler.

TaFLaN
20-07-2010, 14:23
Türkiye yılda ortalama 260 bin tonu aşkın kiraz üretmektedir

Giresun'daki kiraz gen kaynakları toplanıyor

http://www.yesilgiresun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=11359

Samsunlu55
29-07-2010, 00:02
Kiraz hasadına yavaştan yavaştan başladım fotoğrafları geçte olsa ekliyeceğim.

Geçte olsa erikte olduğu gibi kirazında fotoğraflarını ekliyorum. Resimlerdeki ağaçlar Ziraat 0900...

163164
163165
163166
163167
163168

Samsunlu55
29-07-2010, 00:16
İlk iki resimdeki kirazlar gebi kirazı.
139560
139561

Önceden bahsi geçen Gebi kirazının birkaç fotoğrafı. İlk resimde Ziraat 0900 ile Gebi kirazının karşılaştırılması...

163172
163173
163174
163175
163176

Samsunlu55
29-07-2010, 00:30
Aşağıdaki birinci resimde satışa hazırlanan papaz eriği ve ziraat 0900 kiraz, ikinci resimde kuşun yemiş olduğu kiraz meyvesi görünüyor. Son üç resimde ise kiraz olduğunu sandığım ağaç gözüküyor. Bu ağacın yaprakları ve gelişimi tamamen kiraz meyveleri ise vişne gibi. Olgunluğunda tadı ne kiraz ne vişne karma bir tat oluyor. Acaba vişnap (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=629909&postcount=67) denilen meyve bu mudur:confused: Saygılarımla...

163177
163178
163179
163180
163181

hizals
29-07-2010, 14:11
yani kıraz cok kalıteli olmasına ragmen honaz ilcesi bizden 1 ay once hasat yaparak kilosunu 5 tl satabiliyor biz ise bu 20 - 25 gun sonra hasat yapabildiğimizden 2 2.5 dan kilosunu satabildik bu konuda bir ongorunuz yonlendirmeniz olabilirmi aradaki bu fark urunumuzun daha kalıteli cıkmasına ragmen yarı yarıya daha aza satabilmemiz bizi sasırttı bu değişkenlik urunumuzun tum cevre il ve ulkelerle beraber çıkması uzucu emeginin karsılıgını alamamak uzuyor insanı

Sn. muhsincayan,

bulunduğunuz rakım size honaz bölgesine göre z0900 da geçcilik sağlıyorsa keşke dikimi yaparken erkenci ya da geçci çeşitler tercih etseydiniz. Rakımınız tam olarak nedir?

hizals
29-07-2010, 14:24
1-Bodurda 7 yıl sonra çok kurumanın olduğu ve yarı boduru önermişler (hizals beyefendi önceki mesajlarında demişti yanlış hatırlamıyorsam). Tam olarak sizler ne önerirsiniz?
2-Bodur meyvenin yıllara göre verimini(4. yıl 10 kilo gibi...) ve yarı bodur meyvenin yıllara göre ortalama verimini söyler misiniz? Hangisi daha verimlidir ve birinin diğerinden avantajı nelerdir?
3-Anaç olarak Mahalep(bildiğim kadarıyla kurak bölgeler için daha verimliymiş), Kuş Kirazı, Gisela 5-6 dan hangisini önerirsiniz? Veya başka anaçlar olabilir.
4-Mesajlardan anladığım kadarıyla 0900 ü dikeceğim. Bu 0900 ü döllemek için hangi çeşitleri dikebilirim ve dölleyiciler rüzgara göre nasıl ayarlayabilirim?
5-Bulunduğum yerde çok rüzgar olmasada rüzgarı önlemek için arazinin kenarlarını kavak ağaçları dikmeyi düşünüyorum. Acaba uygun olur mu?( Döllemede sorun olur mu?)
6-Hiç kimse bahsetmemiş herhalde ya da ben göremedim acaba sulama hakkında bilgi verir misiniz? Ortalama kiraz ağaçları(çeşidine göre ****** de) kaç günde ne kadarlık bir su istiyor?
7-Tarlanın heryerine kiraz mı ekeyim?( Bana özellikle piyasanın içinde olan arkadaşlar alternatif olarak sunabilecekleri önerileri varsa sevinirim)
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Bir kez daha söylemek istiyorum bilgilerinzi paylaştığınız için çok teşekkürler.

Bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışayım.
Öncelikle bulunduğunuz havzada kiraz üretimi yoksa 40 dönüme yapacağınız bir kiraz bahçesini pazarlarken zorluk yaşayabilirsiniz. Bu zorluk satılmaması anlamında değil ancak nakliyesini sizin üstlenmeniz anlamında olacaktır. (ek maliyet) çünkü ne yazık ki ihracata ürün yapan firmalar günlük en azından bir kamyon ürün alabilecekleri kapasitelere kantar açarlar.

1- Ben bodur dikimden yana olmadım , iklim ve toprak yapınıza göre yarı bodur ya da klasik anaç uygundur.
2- Yarı bodur biraz daha iri yapılı bir ağaç olduğundan bodurdan daha fazla verime yatar ancak verim karşılaştırması ağaç başına bir ölçü değildir çünkü bodurda dönüme düşen ağaç daha fazladır.
3- Mahlep bildiğim kadarıyla Ege bölgesinde oldukça yaygın. Kuş kirazi iç ege ve göller yöresinde banko denilebilecek seviyede kullanılıyor. Gisela 5 bodur anaç ve olumlu sonuçlar alınmadı . Gisela 6 yeni yayılan bir anaç çok fazla bir bilgim yok. Max 60 veya kuş kirazı tavsiyem.
4- Yörenizin hasat dönemi hangi bölgeyle çakışır bilemem ancak geçci çeşitlere yönelebilirsiniz(Sweetheart , Regina vb) Sweetheart kendini dölleyen bir çeşit ve meyvesi de ihracata oldukça uygundur. Yani bahçenin 3 te biri 0900 kalanı sweetheart ve dölleyici olabilir. ya da tam tersi geçci yerine erkenci bir plantasyon.
5- arazi sınırlarına kavak ya da boylu ağaç dikimi döllemeye sorun oluşturmayacağı gibi bahçeyi diğer yabancı fiziki tehlikelerden de koruyacak doğal bir olgudur.
6- Kiraz ağaçları yerine toprak nemine göre sulama ihtiyacı belirlenir. yörenin yıllık yağış ortalaması , nem koşulları ve su tutma kapasitesi gibi birçok etmen sulamada faktördür. Damlama , sprinkler ve yeni yayaılan askı sistem destekli sulama sistemleri oldukça faydalı ve modern sulama imkanları sağlamaktadır.
7- Üretimin efektif olabilmesi için tek parselde tek ürün olması avantajdır. Birden fazla ürünle yapacağınız tarım ilaçlama ve gübreleme zamanlarındaki farklılıktan hem masraf hem de diğer ürünler için kalıntı tehlikesi oluşturabilir.

muhsincayan
30-07-2010, 08:48
Sn. muhsincayan,

bulunduğunuz rakım size honaz bölgesine göre z0900 da geçcilik sağlıyorsa keşke dikimi yaparken erkenci ya da geçci çeşitler tercih etseydiniz. Rakımınız tam olarak nedir?

950 rakım olan bir bolge bildigim kadarıyla aslında sormak istediğim biz bu yatırımı yaptık geri donusude yok ağaçlar 5 yasında artık hem kalıteli hemde daha cok urun alabilmek için neler yapabiliriz bunu sorguluyorum 1100 kadar ağaç var tarlada bu yıl 8 ton civarı urun aldık bu onumuzdeki yıllarda herhangi bir don **** sorunla karsılasmazsak ne kadar ortalama urun alırız ve bu kaç yıl sonra tam verim alınabilir onu ogrenmek istiyorum aslında kızımın kirazlarımızla cekilmiş bir fotosunu gonderiyorum ilginize sevindim saygılarımla

himone
31-07-2010, 00:18
hizals bey çok teşşekürler cevapladığınız için sorularımı. Dediğiniz doğru 40 dönüm kiraz için fazla.(maliye önemli bir maliyet olur...). Peki bir soru daha sormak istiyorum.Önceki sayfalarda K0900 demişti herhalde 4. yaşında bodur kiraz ağaçlarının 10 kg civarı olduğunu, yarı bodur kiraz ağaçlarının ise 4. yaşında üzerlerinde 4-5 tane kirazın bulunduğunu söylemiş. Sorum ise Yarı bodur kiraz ağaçları tam olarak ne zaman verime yatıyorlar. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Eğer yarı bodur kirazlar geç birşekilde verime yatıyorsa daha karlı olabileceğim bir ekim söyleyebilir misiniz?

himone
01-08-2010, 00:25
muhsincayan bey kirazlarınız bodur mu yoksa yarı bodur mu?

hizals
03-08-2010, 23:15
950 rakım olan bir bolge bildigim kadarıyla aslında sormak istediğim biz bu yatırımı yaptık geri donusude yok ağaçlar 5 yasında artık hem kalıteli hemde daha cok urun alabilmek için neler yapabiliriz bunu sorguluyorum 1100 kadar ağaç var tarlada bu yıl 8 ton civarı urun aldık bu onumuzdeki yıllarda herhangi bir don **** sorunla karsılasmazsak ne kadar ortalama urun alırız ve bu kaç yıl sonra tam verim alınabilir onu ogrenmek istiyorum aslında kızımın kirazlarımızla cekilmiş bir fotosunu gonderiyorum ilginize sevindim saygılarımla

Eğer yaprak ve toprak analizi yaptırırsanız size verimi arttırabileceğiniz şekilde bir bitki besleme programı önerebilirim. Yaprak analizinin tam zamanı şu aralar. Antalya'da Laben ya da Alaşehir'de intertek yardımcı olabilir size. Yaprakları nasıl toplayacağınızı bilmiyorsanız özelden yardımcı olabilirim.

hizals
03-08-2010, 23:17
hizals bey çok teşşekürler cevapladığınız için sorularımı. Dediğiniz doğru 40 dönüm kiraz için fazla.(maliye önemli bir maliyet olur...). Peki bir soru daha sormak istiyorum.Önceki sayfalarda K0900 demişti herhalde 4. yaşında bodur kiraz ağaçlarının 10 kg civarı olduğunu, yarı bodur kiraz ağaçlarının ise 4. yaşında üzerlerinde 4-5 tane kirazın bulunduğunu söylemiş. Sorum ise Yarı bodur kiraz ağaçları tam olarak ne zaman verime yatıyorlar. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Eğer yarı bodur kirazlar geç birşekilde verime yatıyorsa daha karlı olabileceğim bir ekim söyleyebilir misiniz?

Bodur kirazlar verime en çabuk yatan ağaçlardır ancak adaptasyon olarak çeşitli sorunlar var. Yarı bodur ya da klasik ağaçlar daha geç verime yattıklarından biraz daha zamana ihtiyaçları var. Ancak ilk yıllarda bahçeye çok masraf etmediğinizden size büyük zarar ettirmeyecektir.

hizals
03-08-2010, 23:21
Tüm kiraz üretenlere çok önemli bir detayı resimle açıklayıcı olması açısından irdelemek isterim. Aşağıdaki resimde hasat etmeniz gereken olgunluk rengi belirtiliyor. altında yazı bulunan renkler uygun renklerdir. ne daha önce ne de daha sonra toplamanız sizin kirazınızın raf ömrünü düşüreceğinden kalitesiz sayılacak ve ihracatcının işini zorlaştıracaktır.

http://inlinethumb11.webshots.com/45642/2423314990044489399S600x600Q85.jpg (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2423314990044489399cxvAJS)

Şeker oranı , kalibre , raf ömrü , tüm zararların ve hastalıkların tespit edilmesi açısından çakır renk dediğimiz olgunluk seviyesi en uygunudur.

hizals
03-08-2010, 23:23
Aynı tablo üzerinde yukarda soldan 2. halinde kiraz sineği için ilaçlama yapılmalıdır.

muhsincayan
04-08-2010, 14:09
muhsincayan bey kirazlarınız bodur mu yoksa yarı bodur mu?

sn himone bodur kiraz bizim kirazlarımız bu sene 5 yılları urun bu yıl ciddi arttı seneye iyi bakabilirsek 2 katlanacagı soyleniyor

derin
17-08-2010, 16:59
1300 M rakımda 40 dönüm kiraz bahçesimi yoksa 1000m de erkenci kiraz üretimimi daha karlıdır?
Sn hizals bodur ve yarıbodur anaçlarda ne gibi uyuşmazlıklar söz konusu?
Makalede okumuştum soğuk bölgelerle sıcak bölgelerdeki anaçların performansı bir birinden çok farklılık gösteriyor bodur anaçlardan bahsederken hangi anaçların performansından bahsediyorsunuz?
Teşekkür ederim.

hizals
28-08-2010, 10:48
Sn. derin ,

Erkencilik için 1000m rakım ne yazık ki yüksek kalıyor. Orta dönem çeşitleri yetiştirebilir ya da iyice geçci bir bahçe kurmayı deneyebilirsiniz. Arazinizin cephesi güney ise o zaman işler erkencilik lehine dönebilir. 1300 metre geçci tercihi arazi yapısına bağlı olarak daha uygun ve karlı olabilir. Ancak toprak yapılarını bilmeden birşey söylemek doğru olmayacaktır. Gisela 5 bodur anaçlar ne yazık ki adaptasyon sorunuyla karşılaştı ve bunların dağıtımını yapan firma kendi bahçelerinde bile gisela 5 anaçlı ağaçları kökleyip yenilerini dikmek zorunda kaldı.

derin
29-08-2010, 14:35
Toprak yapısı organik maddece zayıf,süzek,tınlı,ph 7,1 ec: 0,15-0,25 ms/cm kalsiyum miktarı fazla değildir her iki bölgede kiraz sağlıklı yetişebiliyor,erkenci olan güney cepheli ve hafif yamaç ancak yüzey olarak düz, geçci olan kuzey cepheli eğimsiz düz tarla.Yakınlarda büyük bir elma bahçesi var.
Su sorunu yok ec:0,15-0,25 ms/cm ph:6,5/7,3 aralığında su sıcaklığı biraz sorun olabilir 8-15 C
Bu yıl mayıs ortalarında erkenci kirazlar oldu ancak bu yıla özel olabilir çünkü kışı görmeden geçirdik desem yeri var.
10 adet gisela serisi kirazım var çok neşeliler,hem gisela5 hemde gisela6
5 tanesini topraksız hatta koydum tabandan su alıyorlar ve diğerlerinden daha iyi yetişiyorlar
gisela5 lerin hava sıcaklığından diğerlerinden daha fazla etkilendiğini okumuştum bu yüzden erkenci kirazlarda ispanyada başka anaçlar kullanılıyor.
Kaliforniya modelini uygulamaya çalışırken sanırım yanlış anaç seçimi yapıldı İspanya modeli uygulansa belki daha başarılı olunabilirdi.
Sn hizals değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.