View Full Version : Kiraz (Cerasus) Yetiştiriciliği
WindWild
24-04-2016, 20:28
Ziraat mühendisi olmanız her şeyi doğru bileceğiniz anlamına gelmez. Modifiye lider budama sisteminde ilk katı kaç cm'den oluşturuyorsunuz? 2 metre mi? 1.5 metrelik fidanın tepe sürgünü hariç bütün gözleri öldürdüğünüzde ağacın tacı nereden oluşur?
Ben budama yaparken bahçeme gelen ziraat mühendisini dinleseydim, yere yatay giden dalları kesip, dik giden dalları bırakırdım. Ziraat mühendisine hangi sürgünler meyve gözü oluşturur, hangi sürgünler obur sürgün dediğimde, hepsi meyve verir diye cevapladı.
Ülkemizin sorunu bu işte bir diploma alan kendini her konuda ulema görüyor.
Had aşma konusuna gelince; haddimi bilirim, yanlışın karşısında da dururum. Youtube'a bir girin bakalım, yarı bodur ağaçların ilk katları kaç cm'den oluşturuluyor.
Bahçenize gelen mühendis arkadaş gibi mezun olup da yeterli bilgi ve beceriye sahip olmayan mimar da var makine mühendisi de var hatta doktor bile var. Ama bu durum böyle bir kişiyle karşılaşınca o kişinin meslegindeki tüm kişilere o gözle bakmanıza sebep olamaz ama yine de sizin kendi tercihinizdir. Ben de çürük dişimi aynada görüp dişçiye gittiğimde hekim hani çürük mürük yok deyip muayeneyi sonlandırmıştı ama ben diş hekimlerine güvenimi kaybetmek yerine başka bir hekime gidince sorunum çözüldü. Bakın zirai konularda youtube dan izleyerek çok da net bilgi sahibi olunmaz ancak fikir sahibi olunur şöyle görmüştüm denir öneride bulunurken. Gördüğünüz şeyi de önce uygulamanız lazım doğrulamak için. Çünkü özellikle ceviz hakkında izleyenleri çok yanıltıcı videolar mevcut youtube'da. Burada öneride bulunurken youtube'da gördüklerinize göre öneride bulunuyorsanız kaynak gösterip cümlenize "bakın burada böyle bir video var ordan gördüklerime göre" diye başlamanız daha doğru olur.
Birincisi, siz anlaşılan çok da bilgi sahibi birisi değilsiniz ekim dikim işlerinde. Yazdıklarınız çok tutarsızca. Bodur olsun yarı bodur olsun ya da bodur olmayan olsun tüm fidanların dikiminde hakim rüzgara ters istikamette tepe vurumu yapmak fidan dikiminin standartıdır. Ancak her zaman stardarta da uymak zorunda değilsinizdir. Ancak bu standartın bir sebebi vardır. Bu sebebi de youtube'dan araştırın bakalım.
İkincisi, "en üstte tek bıraktığımız göze birşey olursa, kurursa vs. diye o yüzden alttaki gözlerden de bırakmak lazım" demeniz tüm dünyada uygulanan ve ülkemizde de tüm bahçe tesislerinde uygulanan bu tekniği bilmemenize yoruyorum. Bunu bile bilmiyorsanız burada çoğu kişiyle tartışmaya girecek seviyede bilgi sahibi olmadığınız zaten kanıtlıyorsunuz.
Üçüncüsü, yahu ne demek nerden taç oluşturacak? Taç oluşumu nedir onu da bir araştırın youtube'dan. Yazdım ama tekrar yazayım ziraat 900 de ilk kat 1 metre ila 1.5 metre arasında oluşturulacak biz çoğunlukla 1 metreden göz bıraktık uygulamamızda. Zaten bu varyetenin(ziraat 900) çok önemli bir özelliği üstte bırakılan bu gözden dikine aşırı giden tek dal değil ilk pişkinleşmede dikine az uzayan ve 5-10 cm aralıklarla birbirlerine 50-60 derecede olan yan dallar yapması. bu da modifiye lider sisteminin ilk katını 1.4-1.7 metre arasında yapmanızı sağlıyor. ikinci katında bir standartı olmayıp biz 30 cm yukarıdan yapmak ideladir. Ancak ziraat 900 ün farklı anaçlı olanları var ve kullanılan anaçlara göre özellikleri değişebilir.
Son olarak siz önerinizi yapın ve başkaları da önerisini yapsın. Diğer kişilerin önerilerine de saldırmak yerine düzgünce neden böyle bir öneride bulundunuz diye sorun ve cevaplarını versinler. Ağaçlar nette ilk defa sizin gibi bir üslüba sahip bir kullanıcı gördüm.
İlk kat 1 metre ile 1.5 metre arasında olacak diyorsunuz. Sonrada muhtemelen 2 metreye yakın bir fidanın tepe sürgünü hariç bütün sürgünleri kopartın diyorsunuz. Bu nasıl bir çelişkidir? Tepede bıraktığınız gözü lider bıraktığınızı varsayıyorum,1 metreden tacı oluşturacağınız sürgünleri neden koparttırıyorsunuz? Sizin diktiğiniz ve hepsi tutan fidanlarınızın uzunluğu bahse konu olan fidan gibi miydi? Tepe kesiminden bahsetmişsiniz ama öneri yaparken fidanın boyu normal diyorsunuz. Yukarıdaki yeni dikilmiş kamçı fidanın boyu sizin kriterlerinize göre normal mi yani?
Bir de you tube meselesi var. Siz bu anlattıklarınızı kendiniz mi keşfettiniz? yoksa bir yerlerden mi öğrendiniz? Her görüşünüzü paylaşırken kaynak gösteriyor musunuz? Örneğin; bunu ziraat fakültesinde 1. sınıfta öğrenmiştim gibi.
WindWild
24-04-2016, 22:26
Sayın NGSZ, en üstten çıkan gözü(yapraklar) bırakıp diğerlerini kökünden koparın. Fidanın boyu 1-1,5 metre civarında uygun görünüyor. Fidanı açık köklü olarak aldınız muhtemelen ve açık köklü fidanların tutması için en yukarıdan 1 göz bırakıp diğerlerini almak bu işin standartıdır.
Bakın burada ilk mesajım duruyor. Ben "bu fidanın" boyunu 1 ila 1.5 metre arasında muhtemelen de 1.2 metre civarınca olduğunu düşündüm fotoğrafa bakarak. Siz 2 metreyi nereden çıkardınız? Ben ilk mesajımda ve halen o fidanın boyunun 1.2-1.3 metre olduğunu düşünüyorum. Ancak sizin dediğiniz gibi 2 metre olduğunu düşünseydim önerim 1 metre civarında uygun bir göz üzerinden kesip diğer tüm gözleri yine alması yönünde olurdu. Tekrar söylüyorum açık köklü fidanların dikiminde bodur olsun olmasın tepe vurumu yapmak ve altında tek göz bırakıp diğerlerini almak bu işin standartıdır. Ben bunu alıntılamama gerek yok her türlü kaynakta böyle geçer. Ve yüzlerce kez uygulayıp başarılı sonuç aldığımız ve istenilen şekli vermek için açıkçası zorunlu olunan bir yöntem. Mesela alın bir tane kitap orada da aynen bu yazar dikim hakkında. Yarı bodur meyvelerin bir sürü türü vardır hepsine aynı yöntem de uygulanmaz kimisi 20 cm gövde üzerine goble yapılır kimisi bahsettiğim şekilde yapılır ama yine de kural olarak yeni dikilen fidanda tek göz bırakmak fidanın yaşayabilmesi için çok faydalıdır. Burdaki arkadaşın fidanının yapraklarının ölüyor olması aslında fidanın kurumasıyla son bulacak gibi görünüyor. Çünkü yeni dikilen açık köklü bir fidan dipten başlayarak bir sürü göze besin maddesi sağlayacak kadar kök gelişimi genelde yapamaz ve fidan tutmaz.
Şahsi düşüncem tutmaz ise bir sebebi de, ağaç muhtemelen uyandıktan sonra(uyanmışken sökülmüş) satın alınıp dikilmiş. Aslında 2. bir yanlış da yatıyor ortada. Uyanmış bir fidanın yerinden sökülüp satılıp dikilmesinde başarı oranı çok düşer. Benim önerilerim ve fikirlerimin tamamı fidan eğer açık köklü şekilde alındıysa geçerli. Büyük ihtimalle de açık köklü şekilde alınmıştır.
Okuduğum üniversitede bodur elmanın türlü çeşidinin üretimini anaç klonlaması anaçların aşılanmasını üretim parselinden sökümünü ve yerlerine dikimini, daha önceden dikilmiş olanların bakımını budamasını ilaçlamasını gübrelemesini hasadını 2 sene boyunca yaptım hocalarla beraber. Bunun yanında üniversitede yaptığım önemli olarak gördüğüm çalışmalardan birisi mesela çeşitli bitkilerde çeşitli gübreleme teknikleri üzerine çok fazla deneyler yapmaktı. Mezun olduktan sonra da onlarca kez bahçe tesisleri işlerinde görev aldım. Çalıştığım bölgede şu anda yoğun olarak bitkilerle böceklerle ilaçlarla gübrelerle iç içeyim. Hobi olarak da seneye evde topraksız tarıma başlıyacağım.
Siz şimdi fidanı kurumaya başlamış gibi görünen arkadaşa benim önerimi saçma bulup iz element önerisi yapmışsınız? Yani diyorsunuz ki , bakır, mangan, çinko, demir, molibden, iyot, selenyum vs eksikliği olabilir? Bence alakası yok bununla.
Sayın ngzs, ben yine tekrar ediyorum fidanınız 1 metre civarında görünüyor ve en üstteki yaprakları bırakıp diğer altta kalanların hepsini alın. Eğer fidan 2 metre ise ki sanmıyorum 1 metreden bir gözün(yaprak) üzerinden kesin ve altta kalan tüm yapraklar ve yanlış görmüyorsam özellikle o "dipten uzayan dalları" alın. Can suyunu vermişsiniz gibi görünüyor problem ondan kaynaklanmıyordur.
Önerileriniz için teşekkürler. Satıcıma da sorduğumda bana ağacı çok fazla suladığımı, bakır sülfat kullanabileceğimi söyledi . İnternetten fıyatlarına baktığımda bakır sülfatın da iz element gübresinin de fiyatları pahalıydı o yüzden sadece Sayın WindWild'in önerisini yaptım . Ağacın son hali aşağıda görüldüğü gibi
WindWild
26-04-2016, 16:00
Önceki fotoğrafta fidanın dibinden çıkan dallar pek belli olmuyordu ancak şu anki fotoda kesilen uçlardan çok net belli oluyor ki o dallar bu fidandan çıkmış. Üstelik aşı altından anaçtan çıkmışlar. Fidanın topladığı besin maddesi aşı üzerindeki gözlere değil, büyük oranda anacın kendi çıkarttığı dallarına gitmiş ve zaten uzayıp gitmişler. O gidişle üstteki aşı kuruyacaktı ki fidanı şu an kurtarmış olabilirsiniz bu müdahale ile.
aşılı yerin üzerinden çıkmıştı . aşılı kısmı toprağa yakın olduğundan belli olmuyor
vkarbeyaz
13-05-2016, 11:11
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160513/ee635208ca991a2fe8e5d9911d23350d.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
verimi düşük ve çok dik büyüyen ağaca ziraat 0900 kalem aşıladım. ilk deneyimim oldu. 4 kalemden biri tuttu gibi.
614295
Charlaux
07-07-2016, 09:57
Pamuk arasına koyduğum beyaz kiraz tohumları 5.günde yeşillenmeye başladı dolayısıyla sanırım başarılı oldum. Yaptığım yöntem şu şekilde;
Kiraz çekirdeklerini kırıp içindeki tohumları çıkardım ve pamuk arasına koydum
Pamuklu kabı bir gün buzdolabında bekletip mutfak camının kenarına koydum
Bakalım kaç güne kafalarını gösterecekler merakla bekleyeceğim :))
Charlaux
07-07-2016, 17:50
Paylaştığım fotoğraf çimlenmiş beyaz kiraz çekirdeği.
Kirazları çok seven ben her ne kadar görsel olsa da yıllardır beyaz kirazı tadabilmek istiyordum. Kısmet bu sene Burhaniye pazarındaymış :D Neyse efendim bilen bilir Burhaniye sakin ve doğayla içiçe olduğunuz bir yer;gece gündüz sıcaklıkları da oldukça fark eder. Dolayısıyla ben de bir Zihni Sinir projesine girip fasulyeyi pamukta nasıl çimlendiriyorsak beyaz kirazı da öyle çimlendirmek istedim. Tabii unuttuğum nokta kirazın çimlendirilmesinin ne kadar zor olduğuydu. Forumda da çekirdeği çekiçle kırın ancak olmaz zor olur vs denmiş ve kimse uğraşmamış sanırım. Neyse ben çekiçle çekirdekleri kırıp içinden tohumları çıkardım hiç katlama yapmadan pamuk arasına koydum. Ondan sonra kabı 24 saat buzdolabında beklettim ve mutfak kenarına aldım. Cumartesi'den Perşembe'ye böyle bir güzellikle karşılaştım. İnanır mısınız sabah Kiraz sayfasında paylaşırken bile başını bu kadar görmemiştim.
Dolayısıyla kiraz yerseniz ve çekirdeğini çimlendirmeyi bir kez bile aklınızdan geçirmişseniz bence deneyin.
Charlaux
11-07-2016, 17:23
Merhaba arkadaşlar,
Perşembe günü çimlendiğini tahmin ettiğim kiraz çekirdeği aşağı yukarı hep bu halde. Yani bir gelişme olduysa bile ya göze çarpmıyor. Pamuğu kurudukça ıslatıyorum. 5 gün bu gelişimin gerçekleşmesi için fazla mı erken,ben mi sabırsızım yoksa çimleneceği konusunda hayal mi kuruyorum bilemediğimden siz arkadaşlara dormak istedim.
Sevgiler
Bu kiraz ağacının yaprakları geçen yıl da bu şekilde renk değiştirmişti sonra da kurumuştu bu yıl da yine yaprakları renk değiştirmeye başladı neden böyle oluyor
Merhaba arkadaşlar,
Perşembe günü çimlendiğini tahmin ettiğim kiraz çekirdeği aşağı yukarı hep bu halde. Yani bir gelişme olduysa bile ya göze çarpmıyor. Pamuğu kurudukça ıslatıyorum. 5 gün bu gelişimin gerçekleşmesi için fazla mı erken,ben mi sabırsızım yoksa çimleneceği konusunda hayal mi kuruyorum bilemediğimden siz arkadaşlara dormak istedim.
Sevgiler
Çimlenmiş veya çimlenmemiş yorumunu yapmak için bu fotoğraf yetersiz..çekirdeğin tamamını gösterecek bir fotoğraf olursa yorum yapabilirim.
Bu kiraz ağacının yaprakları geçen yıl da bu şekilde renk değiştirmişti sonra da kurumuştu bu yıl da yine yaprakları renk değiştirmeye başladı neden böyle oluyor
Aşırı güneş ve sıcaktan olabilir..fidan küçük olduğu için güneşe hassastır..dibindeki salatalık da pek uygun olmamış.
Charlaux
18-07-2016, 03:23
Çimlenmiş veya çimlenmemiş yorumunu yapmak için bu fotoğraf yetersiz..çekirdeğin tamamını gösterecek bir fotoğraf olursa yorum yapabilirim.
Merhaba sn.Sagun,
Çekirdeği bu raddede pamuk arasından çıkarmak zarar verir mi? Vermezse çıkartıp toprağa ekip mi fotoğraf atayım?
Belki yanlış bir tabir kullanmışımdır kusura bakmayın ancak çekirdek arasından yeşillik görünmesi çekirdeğin büyüyüp büyümeyeceğinin bir göstergesi midir bunu merak ediyorum açıkçası. Çünkü boşuna hayal kırıklığına uğrayıp üzülmek istemiyorum.
Sevgiler
Merhaba sn.Sagun,
Çekirdeği bu raddede pamuk arasından çıkarmak zarar verir mi? Vermezse çıkartıp toprağa ekip mi fotoğraf atayım?
Belki yanlış bir tabir kullanmışımdır kusura bakmayın ancak çekirdek arasından yeşillik görünmesi çekirdeğin büyüyüp büyümeyeceğinin bir göstergesi midir bunu merak ediyorum açıkçası. Çünkü boşuna hayal kırıklığına uğrayıp üzülmek istemiyorum.
Sevgiler
Pamuğun içerisinden dikkatlice kırmadan çıkarıp bir butun olarak fotoğraflarsanız daha iyi olur. Sonra yine duruma göre pamuğa sararsınız.
Charlaux
20-07-2016, 17:02
Pamuğun içerisinden dikkatlice kırmadan çıkarıp bir butun olarak fotoğraflarsanız daha iyi olur. Sonra yine duruma göre pamuğa sararsınız.
Merhaba sn.sagun,
Fotoğrafları ekliyorum. Bir sonraki mesajda da bir fotoğraf olacaktır (mobilden yüklediğim için aynı anda iki fotoğraf kabul etmiyor). Çimlendi mi çimlenecek mi, toprağa mı ekilmeli ekilecekse nasıl ekilmeli, zirai bir ürün (iba) alınmalı mı alınmamalı mı?
ilginiz için teşekkür ederim.
Not: fotoğraf anlaşılıyor mu bilmiyorum ama antep fıstığını andırıyor son kısma kadar açılmış sanki en son nokta tohumu bağlıyor gibi.
Charlaux
20-07-2016, 17:04
sn.sagun,
ikinci fotoğraf ektedir. teşekkür ederim.
saygılar
normal bir çimlenme örneğine benzemiyor. normal bir çimlenmede önce kök kısmı beyaz renkte uzar .. daha sonra diğer kısımlarda yeşillenme olur.
622452
bunun gibi bişeyler olması lazımönce
Charlaux
20-07-2016, 19:51
normal bir çimlenme örneğine benzemiyor. normal bir çimlenmede önce kök kısmı beyaz renkte uzar .. daha sonra diğer kısımlarda yeşillenme olur.
Merhaba sn. Sagun,
O zaman sanıyorum çimlenmemiş? Sizce aynı durumda mı kalsın yoksa saksıya mı ekilmelidir?
Teşekkürler
aynı kalsın. çimlenme yok gibi, çimlenme için öncelikle kök kısmı gelişmelidir.
Sn sagun asiniz tutmuş fakat cok derinden asiladiginiz için ilerde mantari hastalıklara sebep olabilir asi yerini her zaman toprak yuzeyinden en az 10 cm yukarıda tutmanizi öneririm.basarilar
Sn sagun asiniz tutmuş fakat cok derinden asiladiginiz için ilerde mantari hastalıklara sebep olabilir asi yerini her zaman toprak yuzeyinden en az 10 cm yukarıda tutmanizi öneririm.basarilar
yaz boyunca kuraktan korumak için dibindeki toprağı almadım . ağustosun ortalarında dibini açtım yani anaç toprak üzerinde şu anda . inşallah sıkıntı olmaz.
Aşıyı bu kadar derinden yapma sebebim; zaten aşılı bir fidandı. Aşıyı anaç kısmına yapmak için indim bu kadar.
geçen sene tutan kiraz aşısının budama zamanı hali. iki sürgünden birini çıkarıp oraya aşı macunu sürdüm.
641925
bu da 2 yıl önce tüplü olarak diktiğim fidan (641926budama)
Alara fidancılıktan aldığım birkaç tane kiraz ağacım var. Hemen hepsinin gövdesinde, resimde görüldüğü gibi yaralanma meydana geldi. Alttaki yaralanma aşı noktasının üstünde, üstteki ise aşılı gövdede.
BU yaralanmalaraın sebebi nedir? Kireç veya duvar boyası ile boyamanın bir faydası olur mu?
Ayrıca bazı ağaçların dibinde karıncalar yuva yapmış. Karıncaları kovmak için ne yapabilirim?
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/17799166_633946316807802_8061058628047974183_n.jpg ?oh=e8e39813d8e3785896ef32fd115ab889&oe=594CC49A
aldığınız sırada , almadan önce veya daha sonra ezilme şeklinde bir yaralanma oluştur diye düşünüyorum. yarayı hemen hemen kapatmış gibi görünüyor. eğer buradan reçine salgısı gelmiyorsa sıkıntı olmaz. , aşı majunu ile kapatabilirsin.
Alara fidancılıktan aldığım birkaç tane kiraz ağacım var. Hemen hepsinin gövdesinde, resimde görüldüğü gibi yaralanma meydana geldi. Alttaki yaralanma aşı noktasının üstünde, üstteki ise aşılı gövdede.
BU yaralanmalaraın sebebi nedir? Kireç veya duvar boyası ile boyamanın bir faydası olur mu?
Ayrıca bazı ağaçların dibinde karıncalar yuva yapmış. Karıncaları kovmak için ne yapabilirim?
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/17799166_633946316807802_8061058628047974183_n.jpg ?oh=e8e39813d8e3785896ef32fd115ab889&oe=594CC49A
Sulamaya dikkat. Aşırı sulama yapılan ağaçlarda olan bir durum.
Sulamaya dikkat. Aşırı sulama yapılan ağaçlarda olan bir durum.
Teşekkürler. Sadece tulumba olan ve pek sık gidilemeyen bir bahçede bulunuyorlar. Kurak zamanlarda 10lt civarında su dökmeye çalışıyoruz. Fidanlar birkaç yıllık.
aldığınız sırada , almadan önce veya daha sonra ezilme şeklinde bir yaralanma oluştur diye düşünüyorum. yarayı hemen hemen kapatmış gibi görünüyor. eğer buradan reçine salgısı gelmiyorsa sıkıntı olmaz. , aşı majunu ile kapatabilirsin.
Aldığımda yarasızdı, kargo sırasında da hasar görmemiş. Dikim sonrasında zamanla yaralar açılıp büyüdüğünü farkettim. Dikimden bir yıl sonra ancak yaralar belirginleşti.
Merhabalar ,resimde görünen kiraz ağacını iki sene önce o boyda iken satın alıp diktim ,aslında aynı ağaçtan 3 adet diktim diğerleri tutmadı sadece bu ağaç tuttu ve geçen sene bir miktar kiraz bile verdi ... Bu sene ise sarı ile işaretlediğim dal haricindeki bütün dalları çiçekli ve güzel meyve verecek gibi duruyor.
İşaretli dal kurumuş ,bu dalı ağaç çiçekte iken budamamda bir sakınca olur mu ? Budamaz isem kuruyan bu dal tüm ağacın kurumasına sebep verir mi ?
Şimdiden değerli cevaplarınız için teşekkür ederim.
Kuru dalları her zaman kesebilirsiniz. Kuru dalda bulunan zararlı var ise onları da uzaklaştırmış olursunuz. Budamak her zaman için iyi oluyor. Kirazınız sanki fazla uzamış gibi geldi. Tam boyu gözükmüyor.
Teşekkür ederim cevabınız için , 2 yıldır bekliyuorum tam olarak hangi dallar sürgün verecek neresi kuruyacak gözlem yapıyorum .Sanırım Bu sene sonu dediğiniz gibi üstten kesmem doğru olacak...
645547
23 nisan tarihinde
Selam arkadaşlar bahçemde 4 yıl önce dikmiş oldugum kiraz ağacı ve aynı sıraya geçen sene diktigim armut tun yaprakları sarardı ne yaptıysam düzelmedi demir eksikligi dediler sonbahar ve bahar uyguladım ama bu senede yaprakları sapsarı neden olabilir sizce,ne yapmalıyım.
https://lh3.googleusercontent.com/nxAJyT1sWne3MYNvpUdVsD1xSSrd3ao0-WNTudNPyHXLCNXbVwrk9Q2eLUfwIC_fL0p0bHI6woh1HTJQC51 ZTI5e_CoTRURl-huowQjpNjWTFQ6WoWvV3S-Ra2GSBZZERk1sMdU6RxDhmOzl92MBe67qIyYtvToeufda4-M8pOS9cAEZroFXb9o0dgFWtUCrHHmSr8P8vO_Dnv4DruS9b6XD 4MVpvkZvCms57qR-9W2ieXgO0xVucZDj2lGFtVEoX7ZeMffqkX55Hi-is_aR4IOD3Bb2GJuSpN62gOj9V0BN8om4YJnYxFGvP_6KoAkp9 Shz9q_tHcKkXXOOV4x5ifLqkyH1-ctqy9az5Ag738kVAREU023i8ZzoG_SfOxZQmMOFEIh16FoPeLB T8TO0k630j8Ic_hFd8wGEl9robHy-62wzti5y7e2zvJZaQEe8nwkAEq60nbDVSDN4cF0tV40zDRu2mK UETUBYvRz0i3XGOfzCn-CW7QwQsvWlqyOk3DP68BpgpJAonRPmECfhiuWuILtq9e89AIiw ajeJ--j_n05vRhwiywgnLAMMrALh0aweZpQ5aEkzer5GkfZLGdGpwOic xu0GGvP1GRr272b4THT1_8y0=w524-h931-no
https://lh3.googleusercontent.com/qmPia_ewRRtfNrQ7pOCtsp0cyZx15mMfpTIugf6U_uL88sptRw-AmCqB26E_Li1hmjfCfxxd0fxHanQxvIg6dLDq1xcd4mjrXpJxI nu5CWftVjVVoohFq1pwSeKRHrfwmleejCjga15g_TAeNcS4pr-vGkFyTuihPnU0rV80NmBCO6IwxTC-v2Dv9J6phmkfLEvJTI6MN51iugnRyT66qmXuAJiYHyDIrqGO8i t_3-wUhXhLZBl1mA_nG7jvi1GzNV-2lrKi0CBvxsE4uUK98rFMeeTe1crXakB02VAl2GXVwYYyZft-E1ROmOUD5jHOE949UCEUBxdWyA0kgFfWDy5o-vS0VwiviHK_KRWNUEw_IXgjG96tDRksszF1OEziyL3ev_dBgae 7IiziwiWjcpafqEBvBbMgzmvr_3kgyxhVAgsW1O2erODr45-_ZrSfjtKHq7lM9dD5ISk0_LD7L9KHmnmHNHo4yAAOpdRuXiDu5 XswEAu08SqQugRGdEd134zU9AOPiamwrEXbEaYPALDgA8h4CDl kZpuq0U3TpSRLTEJs5wY7JM7-U1s6vxgQfZTCjaC7hIgUDixTLrcHw3hJNz03-u8Jcefo9XF4mUUGgR-lFR6r=w524-h931-no
https://lh3.googleusercontent.com/9E1ibF1Y2TA2aUz9hWd4rXeuWPdCPRsliBQwH7xs4TViJnUAQN 2iacXHFMC1Ky3-96YQDa8m6_01Urn3hKHJ9ha4f1H8gb6dsV-XfLg9Ax_2ns7efZa0UOLYQpNftr1AhXPo8BDHKP65OBLUZXUGm 1xsxTZacLws5H1Sj05BaCivD2IYyQA_RLOjIfo77qkJW2iOU3Z VH9nJcG1bhcZXpRxGFY153SZC6RZgmmCWerjpjgRLfVmc0PVA9 FYLGKT3qRiHn4Odw7BtgHO2H73-XeNv6p7Nahw04ZWcqu1ZC1ymFTsIgzKYMvHUuyGteYez142akF tQ4ssptATw3Fiz8fpTc2mCeevbcNJdZ5-Xyh9Lf6TSqF6-oPvR3WucIfpqYa5IlA5KYjgH7NfRjlY-wuRDNWn64q_XGLl1wlUX3FXFJxGLSoytPRrsQjXI7fkQdeYCOV 4QfGoSRDds4XFSbLfY1J8ZThXkaSldhnrvgPbSYpG5K1oSWghD 4WvcajA3s2Lnbj9MmYJH4xt9eIGYLjZW3PoTNUkb81-ME-8UgpUX_gOYLfZGRShVt6wsPDflTU54RYsYkv4ftsVDkwY_bS8D bVWKS33q4yMjREK0XLmNUp1BFdn4=w524-h931-no
acaba toprağın o bölgesinde dipte bir sıkıntı mı var. bende de benzer şeyler oluyor özellikle bir bölgede belirgin oluyor. inşallah bir uzman cevap verebilir.
acaba toprağın o bölgesinde dipte bir sıkıntı mı var. bende de benzer şeyler oluyor özellikle bir bölgede belirgin oluyor. inşallah bir uzman cevap verebilir.
Bende öyle tahmin ediyorum, kiraz 4 yıldır bu şekil ölmedide düzelmedide topragın üstünde bi sıkıntı yok gibi ama altı kötü galiba. bi çözüm bulamadım.
karahanumit
05-07-2017, 23:04
Merhaba herkese , bu sene aldığım 4 yaş ağaçlar kötü durumda. Siz bilgili arkadaşlardan yardım talep ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
bu yıl mı dikildi bu agaclar?
karahanumit
07-07-2017, 05:49
Evet abi bu sene dikildi.
karahanumit
07-07-2017, 22:04
Yok mu arkadaşlar bir bilgisi olan lütfen ağaçları kaybetmeyelim
Evet abi bu sene dikildi.
bu yıl dikildiyse kök/gövde oranı yetersiz gelmiş olabilir. yani daha çok budamak gerekirdi dikmeden önce. sulama da yertersiz olduysa bu şekilde olabilir. bu yılı kurumadan atlatırlarsa giderek düzeleceklerini düşünüyorum. güz mevsiminde sert budama yapma da iyi gelecektir.
karahanumit
12-07-2017, 14:59
bu yıl dikildiyse kök/gövde oranı yetersiz gelmiş olabilir. yani daha çok budamak gerekirdi dikmeden önce. sulama da yertersiz olduysa bu şekilde olabilir. bu yılı kurumadan atlatırlarsa giderek düzeleceklerini düşünüyorum. güz mevsiminde sert budama yapma da iyi gelecektir.
Çok teşekkür ederim. Sert budama yapabilirim fakat biraz geç kaldım sanırım.
Bu mevsim budama yapsak sorun oluşur mu acaba ?
Syg.
az da olsa sürgün vermiş olanlara dokunma bence, ama hiç sürgün veremeyenleri budayabilirsin. o vişne çok fazla dallı görünüyor mesela 1-2 dal şeklnde sade kalsa daha iyi olur.
Ağaçlarınızın dört yaşında ve yeni diktiinizi yazmışsınız. Muhtemelen bende de olduğu gibi tüp içiendeki küçük toprakta az bir şey kökü bulunmakta. Üst kısmı büyük olduğu için kökler gövdeyi besleyememekte. Düzenli olarak da su veremiyorsunuz muhtemelen. Bu durumda ağaç gelişmediği için susuzluktan ölmek üzereler. Düzenli olarak sulamaya çalışın. Bu yılı atlatırlarsa gelecek yıl daha iyi olurlar. Benim almış olduğum ıhlamur fidanı da aynı şekilde oldu. Çıplak kök olarak aldığım Samsun dutu yağmurlar ve sulama ile iyi durumda. Çok büyük fidan almaktansa gelişmesi iyi taze fidanı sonbaharda dikmek daha iyi oluyor.
metcelikhan
14-07-2017, 09:42
Bilgi paylaşımında bulunmak istedim. Sizlerinde bu konuda görüşlerinizi merak ediyorum.
Saygıdeğer Tarım Bakanlığı Genel Müdürlüğümüz Isparta ilinde satılan Kiraz fidanlarından büyük bir kısmı toprak ile buluşmayı müteakip sağlıkllı ve sorunsuz bir şekilde büyümekte iken 3 yıl sonrasında sebebsiz ve ani bir şekilde kurumaktalar. Aynı bahçedeki diğer yaşıt fidanlarda herhangi bir sorun bulunmaz iken bazı satış noktalarından (şahıs bazında) alınan kiraz fidanları istisnasız hepsi kuruyorlar. Bunun sebebinin aşılama yapılan fidenin ormanlara dikimi yapılan dağ kirazı olarak adlandırılan fidelere aşı yapılmış olmasından kaynaklandığını tahmin etmekteyiz. Bu soruna sebeb olan fideler normal kiraz çekirdeği olmayıp farklı bir tohum özelliği sergilemekte ve kiraz cinsi sadece kendi öz çekirdeğine yapılan aşıları kabul etmektedir. Fidanların Aşılama faaliyeti tutarlı bir durum sergilemekte ve azami 3 yıl sorunsuz sağlıklı büyüme göstersede ilginçtirki bu süre sonunda ani bir şekilde kurumakta ve ölmektedir. Diğer illerimiz hakkında herhangi bir malumatımız olmamakla beraber Isparta ilinde binlerce vatandaşımızın maddi zararları ile beraber emekleri boşa gitmektedir. Bakanlığımızdan ve Genel Müdürlüğümüzden sorunun çözümü için yardım talep etmekteyiz.
ISPARTA 507 755 68 43
7.7.2017
Sayın: 03.07.2017 tarihinde Yeşil Masa’ya yapmış olduğunuz istek başvurusu incelenmiştir. İlimizde Sertifikalı Fidan Üreticileri ürettikleri Kiraz fidanlarında klon anaç olarak MaxMa Delbard 14/Brokforest, SL 64 ve Mazzard F 12-1, tohum anacı olarakta Mahlep (İdris) ve Kuş kirazı kullanılmaktadır. Bu anaçlarda Bakanlığımızın Tescil listesinde yer almaktadır. Bu anaçlar üzerine aşılanan kiraz çeşitleri ise denenmiş ve Bakanlığımızca tescil edilmiş çeşitlerdir. Fidan üreticilerimiz kayıt altına alınarak, Vejatasyon süresi boyunca fidanlar kontrol edilerek sertifikalandırılmaktadır.Tekniğine uygun olarak yapılan yetiştiricilikte Müdürlüğümüze söz konusu şikayet ile ilgili herhangi bir bildirim yansımamış olup, sorunun kültürel işlemlerden kaynaklanabileceği varsayılmaktadır. Söz konusu dilekçenize istinaden araziden numune alınarak gerekli araştırma yapılacaktır. Bilgilerinize rica ederim
Mevcut sorun; kullanılan anaçla alakalı olarak kireçli toprağa direnç gösterememesinden kaynaklı olabilir. çünkü o bölgede benim bildiğim kadarıyla kireçli toprak hakimiyeti vardır. ilk 3 yıl normal gelişme göstermesi de kireçli tabakaya tam ulaşamamış olmasındandır. diye düşünüyorum.
Bu kültür çeşitlerinin ömrü 25 yıl olarak söylenmekle birlikte çoğu zaman 10. yıldan sonra agaçta gerileme dönemi başlamaktadır.
akeles198657
24-07-2017, 15:29
Selam arkadaşlar bahçemde 4 yıl önce dikmiş oldugum kiraz ağacı ve aynı sıraya geçen sene diktigim armut tun yaprakları sarardı ne yaptıysam düzelmedi demir eksikligi dediler sonbahar ve bahar uyguladım ama bu senede yaprakları sapsarı neden olabilir sizce,ne yapmalıyım.
https://lh3.googleusercontent.com/nxAJyT1sWne3MYNvpUdVsD1xSSrd3ao0-WNTudNPyHXLCNXbVwrk9Q2eLUfwIC_fL0p0bHI6woh1HTJQC51 ZTI5e_CoTRURl-huowQjpNjWTFQ6WoWvV3S-Ra2GSBZZERk1sMdU6RxDhmOzl92MBe67qIyYtvToeufda4-M8pOS9cAEZroFXb9o0dgFWtUCrHHmSr8P8vO_Dnv4DruS9b6XD 4MVpvkZvCms57qR-9W2ieXgO0xVucZDj2lGFtVEoX7ZeMffqkX55Hi-is_aR4IOD3Bb2GJuSpN62gOj9V0BN8om4YJnYxFGvP_6KoAkp9 Shz9q_tHcKkXXOOV4x5ifLqkyH1-ctqy9az5Ag738kVAREU023i8ZzoG_SfOxZQmMOFEIh16FoPeLB T8TO0k630j8Ic_hFd8wGEl9robHy-62wzti5y7e2zvJZaQEe8nwkAEq60nbDVSDN4cF0tV40zDRu2mK UETUBYvRz0i3XGOfzCn-CW7QwQsvWlqyOk3DP68BpgpJAonRPmECfhiuWuILtq9e89AIiw ajeJ--j_n05vRhwiywgnLAMMrALh0aweZpQ5aEkzer5GkfZLGdGpwOic xu0GGvP1GRr272b4THT1_8y0=w524-h931-no
https://lh3.googleusercontent.com/qmPia_ewRRtfNrQ7pOCtsp0cyZx15mMfpTIugf6U_uL88sptRw-AmCqB26E_Li1hmjfCfxxd0fxHanQxvIg6dLDq1xcd4mjrXpJxI nu5CWftVjVVoohFq1pwSeKRHrfwmleejCjga15g_TAeNcS4pr-vGkFyTuihPnU0rV80NmBCO6IwxTC-v2Dv9J6phmkfLEvJTI6MN51iugnRyT66qmXuAJiYHyDIrqGO8i t_3-wUhXhLZBl1mA_nG7jvi1GzNV-2lrKi0CBvxsE4uUK98rFMeeTe1crXakB02VAl2GXVwYYyZft-E1ROmOUD5jHOE949UCEUBxdWyA0kgFfWDy5o-vS0VwiviHK_KRWNUEw_IXgjG96tDRksszF1OEziyL3ev_dBgae 7IiziwiWjcpafqEBvBbMgzmvr_3kgyxhVAgsW1O2erODr45-_ZrSfjtKHq7lM9dD5ISk0_LD7L9KHmnmHNHo4yAAOpdRuXiDu5 XswEAu08SqQugRGdEd134zU9AOPiamwrEXbEaYPALDgA8h4CDl kZpuq0U3TpSRLTEJs5wY7JM7-U1s6vxgQfZTCjaC7hIgUDixTLrcHw3hJNz03-u8Jcefo9XF4mUUGgR-lFR6r=w524-h931-no
https://lh3.googleusercontent.com/9E1ibF1Y2TA2aUz9hWd4rXeuWPdCPRsliBQwH7xs4TViJnUAQN 2iacXHFMC1Ky3-96YQDa8m6_01Urn3hKHJ9ha4f1H8gb6dsV-XfLg9Ax_2ns7efZa0UOLYQpNftr1AhXPo8BDHKP65OBLUZXUGm 1xsxTZacLws5H1Sj05BaCivD2IYyQA_RLOjIfo77qkJW2iOU3Z VH9nJcG1bhcZXpRxGFY153SZC6RZgmmCWerjpjgRLfVmc0PVA9 FYLGKT3qRiHn4Odw7BtgHO2H73-XeNv6p7Nahw04ZWcqu1ZC1ymFTsIgzKYMvHUuyGteYez142akF tQ4ssptATw3Fiz8fpTc2mCeevbcNJdZ5-Xyh9Lf6TSqF6-oPvR3WucIfpqYa5IlA5KYjgH7NfRjlY-wuRDNWn64q_XGLl1wlUX3FXFJxGLSoytPRrsQjXI7fkQdeYCOV 4QfGoSRDds4XFSbLfY1J8ZThXkaSldhnrvgPbSYpG5K1oSWghD 4WvcajA3s2Lnbj9MmYJH4xt9eIGYLjZW3PoTNUkb81-ME-8UgpUX_gOYLfZGRShVt6wsPDflTU54RYsYkv4ftsVDkwY_bS8D bVWKS33q4yMjREK0XLmNUp1BFdn4=w524-h931-no
Bizim ağaçlarda böyle sorunlar var her sene giderek sayıları artıyor sanki. irileri toz deterjan atın kükünden biraz uzağı dediler ama bakalım nasıl olacak.
Bu arada bizim buralarda bu sene çok yaprak düren oldu, bunun sebebi nedir sizce? Bu sene biraz fazla yağışlı geçti ondan mı acaba
akeles198657
24-07-2017, 23:25
Bugün bir ziraatçı ile görüştüm demir eksikliği veya çinko eksikliği olabilir dedi. Yapraktan uygulanan ilaç aldık deneyeceğiz akalım. Ağaç 3-4 yıllık ağaçsa aşı tutmamış bir fidan olabilir dedi.
akeles198657
27-07-2017, 22:50
Herkes hasatla mı uğraşıyor :) Arkadaşlar ufak bir bahç aldım 630 m2 lik. Ticari amaçlı kiraz dikmek istiyorum. Nasıl bir tür Kiraz türü önerirsiniz. 1600 rakımlı Niğde nin ilçesi . Ben biraz araştırdım max 14 anaçlı yarı bodur ziraat 0900 düşünüyorum, ne dersiniz? Bu anaçlı tüplü fidanı da bulamadım hiç bir yerde.
Herkes hasatla mı uğraşıyor :) Arkadaşlar ufak bir bahç aldım 630 m2 lik. Ticari amaçlı kiraz dikmek istiyorum. Nasıl bir tür Kiraz türü önerirsiniz. 1600 rakımlı Niğde nin ilçesi . Ben biraz araştırdım max 14 anaçlı yarı bodur ziraat 0900 düşünüyorum, ne dersiniz? Bu anaçlı tüplü fidanı da bulamadım hiç bir yerde.
630 m2 ticari bahçe için çok küçük bir alan. Kiraz yetiştiricileri, hasatın zor, maliyetlerin yüksek ve aracıların insafsız olması nedeniyle pek çok bölgede ağaçlarını sökerken iyi araştırmadan bu işe girmeyin derim. Küçük bir alanda ticari yetiştiricilik yapacaksanız, örtü altı çilek yetiştiriciliği yapmanızı öneririm. Çilek fiyatları hiç bir zaman düşmüyor ve çok çabuk şekilde kazanç elde edersiniz. Ayrıca fikir değiştirdiğiniz de yıllarınız değil, bir sezonunuz boşa gitmiş olur.
akeles198657
28-07-2017, 08:42
630 m2 ticari bahçe için çok küçük bir alan. Kiraz yetiştiricileri, hasatın zor, maliyetlerin yüksek ve aracıların insafsız olması nedeniyle pek çok bölgede ağaçlarını sökerken iyi araştırmadan bu işe girmeyin derim. Küçük bir alanda ticari yetiştiricilik yapacaksanız, örtü altı çilek yetiştiriciliği yapmanızı öneririm. Çilek fiyatları hiç bir zaman düşmüyor ve çok çabuk şekilde kazanç elde edersiniz. Ayrıca fikir değiştirdiğiniz de yıllarınız değil, bir sezonunuz boşa gitmiş olur.
Hocam tavsiyenin için teşekkürler, bahçeyi yatırım amaçlı aldım.Bizim buralar hep kiraz bahçesi bende boş duracağına kiraz dikeyim sene de 3-5 kuruş harçlık gelsin diye şey ettim. Ticari derken öyle geçim sağlayacak değil, tüccara satabileceğimiz kiraz çeşidi anlamında söylemiştim.
CornusMas
02-08-2017, 06:19
Sayin akeles198657
Gunumuzun deterjanlari en onemli su ve toprak kirleticilerindendir. Topraga deterjan dokmek bitkinize yarar degil zarar verir, hatta kurutabilir. Topraginizda bazi minerallerin eksik olabilecegini dusunuyorsaniz en dogru yontem toprak analizi yaptirmak ve ihtiyac oraninda gubrelemektir.
Mehmet89
26-11-2017, 15:40
Merhaba ege bölgesi sahil tarafında bahçemize 2 tane kiraz ağacı dikmek istiyorum. Bu bölgeye uygun pek kiraz çeşidi yok. Ancak erkenci türleri tavsiye ediyorlar.
Erkenci türlerin kiraz verdiği zaman biz orada olmadığımızdan işimize yaramıyor. Soğuklama sürelerine baktığımda stella cinsi kiraz izmir bölgesine uygun gözüküyor. Bir de sweatheart cinsi diksem acaba meyve verir mi? Ticari amaçla bakmıyorum az kiraz verse de olur. Bu cinsler sahil bölgeler için tavsiye edilmiyor.
Ayrıca birçok kiraz cinsinin soğuklama ihtiyacını internetten bulamadım.
Kerem Örenç
13-12-2017, 22:08
Merhaba ege bölgesi sahil tarafında bahçemize 2 tane kiraz ağacı dikmek istiyorum. Bu bölgeye uygun pek kiraz çeşidi yok. Ancak erkenci türleri tavsiye ediyorlar.
Erkenci türlerin kiraz verdiği zaman biz orada olmadığımızdan işimize yaramıyor. Soğuklama sürelerine baktığımda stella cinsi kiraz izmir bölgesine uygun gözüküyor. Bir de sweatheart cinsi diksem acaba meyve verir mi? Ticari amaçla bakmıyorum az kiraz verse de olur. Bu cinsler sahil bölgeler için tavsiye edilmiyor.
Ayrıca birçok kiraz cinsinin soğuklama ihtiyacını internetten bulamadım.
Evet izmir ege nin antalyası sayılır Oyüzden çevre illere göre don vurmaz.Ondan dolayı erkencilerde olur geççilerde olabilir.tek fidan dikçekseniz kendine verimli türlere yönelmenize tavsiye ederim
Mehmet89
28-12-2017, 00:50
Evet izmir ege nin antalyası sayılır Oyüzden çevre illere göre don vurmaz.Ondan dolayı erkencilerde olur geççilerde olabilir.tek fidan dikçekseniz kendine verimli türlere yönelmenize tavsiye ederim
Teşekkür ederim cevap için fakat merak ettiğim acaba ağaçlar meyve verir mi?
Teşekkür ederim cevap için fakat merak ettiğim acaba ağaçlar meyve verir mi?
Dikeceğiniz kirazın çeşidinin soğuklama ihtiyacını ve bulunduğunuz bölgenin ortalama soğuklama süresini öğrenmenizi tavsiye ederim. Soğuklama ihtiyacı karşılanmamış ağaçlar çiçek açsalar bile meyve tutumu olmaz.
Merhaba ege bölgesi sahil tarafında bahçemize 2 tane kiraz ağacı dikmek istiyorum. Bu bölgeye uygun pek kiraz çeşidi yok. Ancak erkenci türleri tavsiye ediyorlar.
Erkenci türlerin kiraz verdiği zaman biz orada olmadığımızdan işimize yaramıyor. Soğuklama sürelerine baktığımda stella cinsi kiraz izmir bölgesine uygun gözüküyor. Bir de sweatheart cinsi diksem acaba meyve verir mi? Ticari amaçla bakmıyorum az kiraz verse de olur. Bu cinsler sahil bölgeler için tavsiye edilmiyor.
Ayrıca birçok kiraz cinsinin soğuklama ihtiyacını internetten bulamadım.
Sn. Mehmet89;
Çevrenizde kiraz ağaçları var mı? Onlardan meyve verenler var ise ismini öğrenip o çeşitten dikersiniz. Meyve tutumu olmaz ise ağacın cinsine ve gelişimine göre değişebiliyor diktiğiniz çeşide aşı ile meyve veren kirazı elde edersiniz.
Yeriniz kurak ise idris, sulak ise yabani kirazı çekirdekten dikerek aşılarsanız daha sağlıklı ve verimli bir ağacınız olur.
Kirazların soğuklama ihtiyaçlarını MGM internet sitesinde ziraat bölümünde bulabilirsiniz. Yeni çeşitler henüz girilmemiş ancak onlarında 1000 saatin altında olduğunu sanmıyorum.
Mehmet89
29-12-2017, 05:27
Şimdi benim genel olarak seçtiğim çeşitler ziraatle ilgili üniversite tezlerinden aldığım veriler. Mesela stella cinsi için soğuklama 650 saat yeterli diyorlar. Sweatheart yazmıyor onu bulamadım. Çevremizde kiraz ağacı da yok.
Ancak izmir bornova hatta manisa merkez buradan pek farklı değil oralarda z900 yetiştiriyorlar.
Zaten ticari üretim değil bahçemizde ağacı olsun diye istiyorum. Buraya tavsiye edilenler ise genellikle erkenci türler onlarında meyvesini biz görmeyiz.
Mehmet89
29-12-2017, 05:51
Maalesef bu işlerden sizin kadar anlamıyorum. Ancak araştırıp birşeyler deniyorum. Mesela şu kiraz fidanı bunu ancak internetten alabilirim. İnternetten aldıklarımız da küçücük oluyor. Fidancıya gidip desem yarı bodur şu cins kiraz lazım bana elinde ne varsa verir. Şu cins istiyorsun ondan yok demezler. Fidan dikim harcı istedim o ne dediler? Koyun gübresi varmış onu verdiler.
Zaten aşılama gibi işlerden anlasam bahçede tatsız tuzsuz büyük bir armut var onu güzel bir türe aşılardım. Ne bileyim lime limon var onu da iyi bir limona çevirirdim.
Beşiktaş
29-12-2017, 08:12
Maalesef bu işlerden sizin kadar anlamıyorum. Ancak araştırıp birşeyler deniyorum. Mesela şu kiraz ı bunu ancak internetten alabilirim. İnternetten aldıklarımız da küçücük oluyor. cıya gidip desem yarı bodur şu cins kiraz lazım bana elinde ne varsa verir. Şu cins istiyorsun ondan yok demezler. dikim harcı istedim o ne dediler? Koyun gübresi varmış onu verdiler.
Zaten aşılama gibi işlerden anlasam bahçede tatsız tuzsuz büyük bir armut var onu güzel bir türe aşılardım. Ne bileyim lime limon var onu da iyi bir limona çevirirdim.
Sertifikalı fidan alın sizde. Piyasada genellikle ziraat 900 fidanı satılıyor yani napolyon. Regina kirazı da alabilirsiniz. Eğer verim istiyorsanız mutlaka starks gold 1 adette olsa dikin derim. Çünkü kirazlar bu cinsle tozlaşmasını yaparlar.
Maalesef bu işlerden sizin kadar anlamıyorum. Ancak araştırıp birşeyler deniyorum. Mesela şu kiraz fidanı bunu ancak internetten alabilirim. İnternetten aldıklarımız da küçücük oluyor. Fidancıya gidip desem yarı bodur şu cins kiraz lazım bana elinde ne varsa verir. Şu cins istiyorsun ondan yok demezler. Fidan dikim harcı istedim o ne dediler? Koyun gübresi varmış onu verdiler.
Zaten aşılama gibi işlerden anlasam bahçede tatsız tuzsuz büyük bir armut var onu güzel bir türe aşılardım. Ne bileyim lime limon var onu da iyi bir limona çevirirdim.
Büyük ve tarım bakanlığı denetiminde olan fidancılardan almanızı öneririm. Bildiğim kadarıyla perakende satışları da var. Hem soğuklama süresi düşük, hem de geççi bir kiraz duymadım. Sweetheart kendine verimli bir çeşit bu yüzden tozlayıcı dikmenize gerek yok. Ziraat 900 verim ve tozlaşma bakımından çok sıkıntılı bir tür. Kendi yiyeceğiniz için bir ağacım olsun ve bu ziraat 900 olsun diyorsanız; Bir fidan alın ve bir kaç sene sonra bir dalına tozlayıcı bir tür aşılatın. Acemi görüşlerim bu kadar.
Fidanın küçük olmasına takılmayın, sağlıklı olsun. Fidanın çapı ve yaşı ne kadar büyürse, tutma oranı o kadar düşer.
Beşiktaş
29-12-2017, 12:33
Herkes hasatla mı uğraşıyor :) Arkadaşlar ufak bir bahç aldım 630 m2 lik. Ticari amaçlı kiraz dikmek istiyorum. Nasıl bir tür Kiraz türü önerirsiniz. 1600 rakımlı Niğde nin ilçesi . Ben biraz araştırdım max 14 anaçlı yarı bodur ziraat 0900 düşünüyorum, ne dersiniz? Bu anaçlı tüplü fidanı da bulamadım hiç bir yerde.
Bu mevsimlerde açık kök dikebilirsiniz aslında. Özelden ulaşırsanız niğdede tanıdığım bir abimden aşılı sertifikalı kiraz türlerinden alabilirsiniz. Hemen hemen bütün kiraz türlerinden var elinde.
Mehmet89
31-12-2017, 02:22
Bu mevsimlerde açık kök dikebilirsiniz aslında. Özelden ulaşırsanız niğdede tanıdığım bir abimden aşılı sertifikalı kiraz türlerinden alabilirsiniz. Hemen hemen bütün kiraz türlerinden var elinde.
Peki hocam aradığımı çevremde bulamazsam size haber ederim.
Kerem Örenç
09-01-2018, 16:16
Teşekkür ederim cevap için fakat merak ettiğim acaba ağaçlar meyve verir mi?
Her cins meyve verebilir ; soğuklama isteğini yaptığı takdirde.
İzmir in ortalama yıllık soğuklama isteği 861 saattir. (1980- 2017 ortalamasıdır)
En yüksek soğuklama isteği 1982-1983 senesi 1646 saat oluşmuştur
En düşük soğuklama isteği 2000-2001 senesi 397 saat oluşmuştur.
Bitki soğuklama isteğini karşılayamazsa meyve verimini çok etkileyebilir.
Kerem Örenç
09-01-2018, 16:42
Teşekkür ederim cevap için fakat merak ettiğim acaba ağaçlar meyve verir mi?
Her cins meyve verebilir ; soğuklama isteğini yaptığı takdirde.
İzmir in ortalama yıllık soğuklama isteği 861 saattir. (1980- 2017 ortalamasıdır)
En yüksek soğuklama isteği 1982-1983 senesi 1646 saat oluşmuştur
En düşük soğuklama isteği 2000-2001 senesi 397 saat oluşmuştur.
Bitki soğuklama isteğini karşılayamazsa meyve verimini çok etkileyebilir.
aziztoprak
21-05-2018, 23:00
Merhaba, Ocak ayında diktiğim kiraz (early burlat) birden bire yaprakları soldu kurudu. Sebebi ne olabilir?
674404
Merhaba, Ocak ayında diktiğim kiraz (early burlat) birden bire yaprakları soldu kurudu. Sebebi ne olabilir?
674404
Monilya olabilir. Herhangi bir ilaç kullandınız mı?
Kerem Bey merhaba,
Ben soğuklama ihtiyacının türden türe değiştiğini yaklaşık sayılarla sabit olduğunu , biliyordum.
Sizin anlatımınızdan, yıldan yıla soğuklama ihtiyacı süresinin değiştiği bilgisini aldım, Lütfen açıklar mısınız, soğuklama süresini belirleyen nedir.
Şimdiden teşekkürler.
Kerem Bey merhaba,
Ben soğuklama ihtiyacının türden türe değiştiğini yaklaşık sayılarla sabit olduğunu , biliyordum.
Sizin anlatımınızdan, yıldan yıla soğuklama ihtiyacı süresinin değiştiği bilgisini aldım, Lütfen açıklar mısınız, soğuklama süresini belirleyen nedir.
Şimdiden teşekkürler.
Yukarıdaki soğuklama süreleri ile ilgili yazıda bir yazım hatası oldu sanıyorum. Yukarıda bahsedilen süreler, bitkilerin ihtiyaç duyduğu soğuklama süreleri değil, bahsedilen bölgede gerçekleşen en uç soğuklama süreleridir.
aziztoprak
31-05-2018, 23:15
Monilya olabilir. Herhangi bir ilaç kullandınız mı?
Hiç ilaç kullanmadım. Köklerde sorun olabilir mi? Şeftalinin yaprakları da büzüşüyordu. Kaolin kili attım kötü yaprakları temizledim, şu anda sağlıklı yapraklar çıktı. Ama elmanın nesi var bilmiyorum. Kökleri kadı lokması yemiş olabilir diye şüpheleniyorum. Açabilirsem diplerini kontrol edeceğim bu hafta.
Hiç ilaç kullanmadım. Köklerde sorun olabilir mi? Şeftalinin yaprakları da büzüşüyordu. Kaolin kili attım kötü yaprakları temizledim, şu anda sağlıklı yapraklar çıktı. Ama elmanın nesi var bilmiyorum. Kökleri kadı lokması yemiş olabilir diye şüpheleniyorum. Açabilirsem diplerini kontrol edeceğim bu hafta.
Siz daha iyi bilirsiniz elbette ancak havalar aşırı yağışlı gittiği için mantari hastalıklar artabiliyor. Kirazlarda monilya benim de başımda, sürekli ilaçlamama rağmen her gün yağmur yağınca pek bir faydası olmuyor. Kirazın yaprakları ve çiçekler suda haşlanmış gibi duruyorsa, büyük ihtimal monilyadır. Şeftalinin yapraklarının büzülmesinin pek çok nedeni olabilir. Klok veya yaprak bitleri büzüşmeye neden olabilir.
metcelikhan
14-05-2020, 10:41
Kirazı sadece orjinal Kiraz çekirdeğinden yetişmiş Kiraz fidanına aşılamak lazım. Aksi halde Eski Kirazların tadını bulamazsınız.Hele hele alt taraf üstü ile uyumlu değilse aşılı Kiraz 5-6 yıl sonra kurur.Alt gövde üst gövdeye yeterli besin, su ulaştıramaz.Hem de kökler orjinal Kiraz aromasını toplayamaz .Kirazın tadı bozulur.Kendi Öz ve Orjinal çekirdeğinden asla şaşmayın.Bazıları bilinçli olarak meyve ve sebzeler ile böyle oynuyorlar.
Boni Bonta
01-10-2020, 19:28
Geç ilkbahar donlarina karsi avantajli olabilen bir kiraz cinsi var midir?
Boni Bonta
08-02-2021, 19:57
1 Napolyon
1 Starks Gold
1 Regina
1’de Sweet Heart diktim
Bakalim
Merhaba,
Ben bu anaç olayını anlamadım biraz açıklayabilir misiniz?
Aşı olayını biliyoruz; bahçemizde erik ağacı var ama verdiği erikler küçük, ekşi ve susuz. Komşumuzun bahçesindeki erik sulu, iri ve lezzetli. Komşumuzun bahçesindeki erikten uygun genç dalları alıp, uygun bir şekilde bizim bahçedeki yetişkin eriğe aşılıyoruz ve kendi bahçemizdeki erik ağacının da o şekilde lezzetli erikler vermesini sağlıyoruz.
Aşı olayının amacı budur;
-toprak çeşidine uyumlu, dikilen yerde sağlam kök salabilen bir bitki,
-aynı zamanda taçlanma, yani büyüdükçe dallarının dikine boy yapma veya kısa kalıp yanlara yayılması (bodur)
durumlarına göre bir kök ve gövde ağacı (anaç) seçilir.
Bu anaç tohumdan elde edilmiş te olabilir; belirttiğim gibi, tercih edilmesindeki esas kriterler dikileceği yerdeki zemin ve toprak yapısına uygun olmalı ve oluşturacağı gövde amacımıza uygun olmalı.
Mesela; kireçli ve sulama imkanımızın olmadığı toprakta kiraz yetiştirecek isek mahlep cinsi yabani kirazı anaç olarak seçmemiz adara veya maxma14 cinsi kiraz anaçlarından çok daha faydalı olacaktır. Ama hayrat amaçlı, kamuya ait meraya kiraz dikecek isek, büyükbaş hayvanların ve diğer insan hayvanlarının kirazı toplamak için dallara asılıp kolay kırmaması açısından kiraz ağacının büyük ve daha sağlam gövdeli olması için yabani kuş kirazı anacı tercih edilmeli. Bu anaç büyüdükten sonra dallanma yerlerine mevsine uygun kiraz cinsi seçilip (baharda don veya kırağı yaşanmayan ılıman iklimlerde erken çiçek açan early lory, early burlat; çiçeklenme döneminde don olabilecek, yörelerde geç çiçek açan regina cinsi) bu anacın gövdesine aşılanabilir.
Aşı yapmak için illaki anaç gövdenin çok büyümesini beklemek gerekmez , sahip olduğumuz şartlara göre bir veya iki yaşındaki anaçlara da aşı yapabiliriz.
ozanutku
21-05-2021, 09:23
Mayıs ayının ilk haftası çekilen Kirazlarımız, Rakım 780 kiraz türü Ziraat 900 (Halk tabiri ile Allahdiyen Kirazı ) Ticari olarak çok riskli (fiyat olarak) bir tür, sabah 6 ila öğlen 12 ye kadar kadar topladığınız ürünleri tüccarların belirlediği fiyata göre mecburen satmak zorunda olduğunuzdan dolayı 250 ağaç kaldı , 750 ağaç maalesef söküldü yerine badem dikildi.
maydemir
04-12-2022, 22:32
727504
727505
727506
Bahçemde bulunan kiraz ağaçları, çok verimli.
Her yıl sektirmeden bu şekilde meyve tutuyor.
EARLY BURLAT cinsi olduğunu düşünüyorum.
Mustafa99
11-03-2024, 18:26
Merhaba,
Geçen baharda diktiğim aşılı kiraz kurudu.Ancak kökünden fotoğrafta göreceğiniz şekilde 4 tane fidan çıktı. Bu fidanları bu şekilde bırakmalı mıyım yoksa köklerini ayırıp farklı yerlere mi dikmeliyim? Bu fidanlardan meyve alınabilir mi? Teşekkürler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.