View Full Version : Ceviz Hastalıkları
Bahçemde bulunan resimdeki cevizin gövdesi sanki hastalık varmış gibi inceliyo bir ceviz daha var oda aynen böyle oldu ikisininde böyle olması çok ilginç geldi sebebi ne olabilir acaba
Merhabalar,
Bahçemdeki tek ağacım ceviz. Daha önceki sahipleri harım dedikleri bu yerde bakla, soğan vb. gibi sebze tarımı yapmışlar. Komşu arsa ile olan sınırımda da bir kaç aşısız incir ve hayıt ağacım var. Cevizin dibini kış sonunda taş ile ördürmüş ve toprak ilavesi yaptırmış idim. Genç bir ağaç ancak son iki yılda çok iyi ürün vermiş. Bahçe meyilli ( köyde düz arazi çok az zaten her taraf yamaç desem olacak). Ağacın üst tarafına bir toprak havuz açtım ve hafta sonları gittiğimde havuzu su ile doldurararak cevizin sulanmasını sağladım ( bunu bana köylüler tavsiye etmiş idi). Ağaç sanki çoştu. Üzeri ceviz dolu, hatta bazı dallara destek yaptım. Ancak bir ay kadar önce alt taraftaki yapraklarda kara lekeler oluşmaya başladı (lekeler siyah renkte ve mercimek tanesi büyüklüğündeler). Hatta bir kaç yaprak kurudu da. Ve maalesef son gidişimde lekeli yaprak sayısında büyük artma olduğunu gördüm. Ama bu arada ağaçtaki keyf aynen sürmekte. Göğe doğru filizler fışkırıyor desem olacak. Meyvelerde hiç leke görünmüyor ve dökülmede yok. Bu hastalık hakkında bana bilgi verebilirmisiniz acaba. Nasıl bir ilaç kullanmam lazım. Köylülere soruyorum ama pek üzerinde durdukları yok. Ama ben endişe etmeye başladım. Almam gereken bir önlem varsa geç kalmaktan korkuyorum.
Hoşçakalın.
Endişelenmenize gerek yok. Ceviz Antraknoz hastalığı ülkemizde yaygın bir ceviz hastalığıdır. Şiddetli olduğunda meyvelerde de kahverengi-siyah lekeler oluşur ve dökülür. Hatta bazen ağaçta tüm yapraklar kuruyabilir :) ama telaşa gerek yok, en nihayetinde ceviz ağacınız ölmeyecek... Emin olabilmek için bir foto yükleyebilir misiniz?
Sayın fmt79,
Yarın bahçeye gideceğim nasipse. Ağacın hastalıklı yapraklarını gösteren fotoğraf çekerim ve buraya aktarırım. İlginiz için teşekkür ediyorum. Ama anladığım kadarı ile telaşlanmama sebep olacak bir durum yok.
Hoşçakalın.
Sayın fmt79,
Cevizime ait çektiğim fotoğrafları aşağıya ekleyeceğim. Çok güneşli saate denk geldi fotoğrafları çekmem,o sebepten çok net olmamış, ama kuruyan yapraklar görülmekte. Bu defaki kontrolumda bazı meyvelerde de lekeleri gördüm maalesef.
Hoşçakalın.
Evet, fotoğraflar net olmamış ama, yine de Ceviz Antraknoz Hastalığı olduğunu düşünüyorum. Her yıl şiddetli enfeksiyonlar meydana gelirse fungusit kullanmanız gerekebilir. Şu mevsimde zaten iş işten geçti. Cevizde ilaçlama yapmak biraz zor oluyor ama yine de yapabilecek altyapınız varsa, seneye fungusit uygulaması yapabilirsiniz.
samisali
31-07-2008, 13:10
arkadaşım benimde bir cevizliğim var 8 yıllık benim problemimde kasım ayında soğuk vuruyor yaklaşık 1,5 metre uzuyor mayısta uyanmıyor atllardan yeni şıvgınlar çıkıyor
bana bir öneriniz varmı
şimdiden ilginize teşekkürler
arkadaşım benimde bir cevizliğim var 8 yıllık benim problemimde kasım ayında soğuk vuruyor yaklaşık 1,5 metre uzuyor mayısta uyanmıyor atllardan yeni şıvgınlar çıkıyor
bana bir öneriniz varmı
Merhaba. ceviz ağaçları normalde - 25 dereceye kadar soğuklara dayanabilir. +7 derecede de soğuklama uykusuna girer. Ancak günümüzde kültüre alınmış ve aşılı tabir edilen çeşitlerde soğuğa dayanıklılık ırklara göre farklılıklar gösterebilir. Bu ırklardan yalova denen tür kaman ve şebin türlerine göre soğuk zararına daha hassastır. Bir bölgede ceviz dikimi yapılacaksa ilk önce o yöreye uygun türün seçilmesi gerekir. Yazınızdan anladığım kadarıyla, don zararının sürekli olarak tekrarlandığı düşünülürse, yöreye uygun olmayan bir ırk seçmiş olma ihtimaliniz yüksek görünüyor. Dondan korunma için uygulanan standart yöntemleri uygulasanız bile eğer yanlış ırk seçilmişse başarı şansı pek de fazla olmayacaktır maalesef:(
Sayın fmt79,
Bu fotoğraflar biraz daha iyi galiba. İlginize teşekkür ediyorum.
Hoşçakalın.
Hocam cevizdeki bu problemin sebebi ne olabilir? Yapraklara bir bakar mısınız??
http://i42.tinypic.com/iz9jmd.jpg
Sebahattin
27-04-2009, 20:13
bana bir öneriniz varmı
Sonbaharda ilk don gerçekleştikten sonra fidanı baştan aşağı (tamamını) beyaz plastik boya (Silikonluların daha iyi olduğunu tecrübe edenler var) ile boyayın. Yüzde 40 oranında zararlanmayı azaltırsınız. Gövde kalınlaştıktan sonra bu zarar daha az olacaktır. Bu sorun ülkemizin bir çok yerinde görülmekte ve fidanların ilk yıllardaki yaşamlarını sınırlamaktadır.
Sebahattin
27-04-2009, 20:17
Hocam cevizdeki bu problemin sebebi ne olabilir? Yapraklara bir bakar mısınız??
http://i42.tinypic.com/iz9jmd.jpg
Cevizler sıcak bir periyot sonrası sulanmadığından susuz kalmış, yapraklar kurumuş :)
Sebahattin
27-04-2009, 20:20
Bahçemde bulunan resimdeki cevizin gövdesi sanki hastalık varmış gibi inceliyo bir ceviz daha var oda aynen böyle oldu ikisininde böyle olması çok ilginç geldi sebebi ne olabilir acaba
Benim aklıma iki ihtimal geliyor,
Birincisi Phytophthora,
ikincisi de su stresine bağlı olarak gövde de mantari enfeksiyon (bu durum cevize özgüdür).
Eğer ağaç gövdesinde kabuk soyularak sızıntı yaptı ise ikinci durumdur,
yok eğer ağaçta geriye doğru kurumalar ve zayıflama var ise büyük ihtimalle Phytopthora dır.
kandıralı
08-05-2009, 23:24
Kandırada bende 50 adet ceviz var tabi biraz bakımsız bu sene bakmaya başladım budamalarını yaptım bodur şebin ve bilecik karışık gövdelerde sarı sarı mantarmı desem ye yer böyle boyada kaçmıyor neler yapmam gerekiyor 7 yıllıklar ama daha küçük fidanlar gibiteşekkürler
eskifoçalı
08-06-2009, 20:30
Arkadaşlar;
Bahçemde 3 adet nar ağacı ile 5 adet ceviz ağacı var. Nar ağacının zararlısının resimlerini gönderiyorum. Resimler çok net olmadı fakat cevizdekiler de aynı türden. Yeşil renkli ve sayıca fazla oldukça küçük bu zararlılar ile nasıl mücadele edebilirim? Hangi ilacı ne miktarda kallanmam gerek? Yardımlarınız için teşekkür ederim. Saygılarımla.
Halil Önen
08-06-2009, 21:48
Sn. kandıralı,
seni de benim gibi kandırmış olmasınlar.
Ben 15 kadar ceviz diktim, bodur diye. 4 yıl önçe.
Sonra bodur ceviz diye bir şey olmadığını duydum.
Şimdi budama tekniği geliştirerek bodurlaştırmaya çalışıyorum. Sanırım verimi de bodurlaştırmış olacağım.
Halil Önen
08-06-2009, 21:57
Sn. Sebahattin bey,
bir ceviz ağacıda, ceviz iç kurdu başladı.
Kimyasal ilaç kullanacağım.
Kimyasallar dışında kullanacağım ilaç var mıdır? Ya da başka bir müçadele biçimi...
Arkadaşlar,
Benim 7 adet 3ve4 yaşındaki ceviz ağaçlarımdan bir tanesinin bazı yapraklarında sanki üzüm asma yapraklarında gürülen adeta yaprağın üzerinde 3-5 mm çapında (sanki işret parmağınızla yaprağın üzerine bastırdınız ;oralar çökük kalmış gibi) yuvarlak çöküntüler oluştu.
Bu bir hastalıkmıdır.
Şayet hastalıksa nasıl tedavi edilebilir.
Bilen arkadaşların ilgisine,,,
Halil Önen
08-06-2009, 23:50
Sn. yolaç,
asmada görülen yaprak kabarçığı, mantari bir hastalık. Asmanın temel zararlılarından değil.
3_5 yaprakta görülmesinin hiç bir tehlikesi yok. Üzüme zararı olmuyor. Aşırı bulaşıklık hariç.
Benzer hastalık cevizde 3_5 yaprakta görülebiliyor.
Gözler uyanmadan bordo bulamacı atılırsa bir daha pek görülmüyor. Çok bulaşık değilse sürgüne ve meyveye de zararı olmuyor.
saygılar
pusat0015
11-06-2009, 15:58
tavsiyem sonbaharda dökülen yaprakları imha etmeniz eğer hastalık şiddetli ise hasta olan dalı kuratabiliyor ayrıca meyvelerdede lekeler ve yarılmalar oluşuyor yapraklar sarı oluyor kuruyan dalları budama zamanı budayıp imha etmeniz gerekiyor genellikle ateşte imha tercihtir.Bordo bulamacı sorunu halledebilir sanırım
Arkadaşlar cevizin boduru yok ancak budama terbiye yoluyla bodur görünüm kazandırıyorsunuz
bi arkadaşımın ceviz ağacından aldığım yaprak ve meyve resimlerini gönderiyorum.
meyvede ve yaprakta siğil gibi çıkıntılar var.
neredeyse bütün yaprak ve meyvelerde var bu marazlar.
hastalığın ne olduğunu ve ilaçlama ile hastalıktan kurtarabilirmiyiz?
sizden yardım bekliyorum.
Halil Önen
26-06-2009, 22:19
Sn.drnyksl, hoşgeldiniz.
(isminizi zor yazdım)
Ben bilemiyeceğim.
Hiç böyle bir şey görmedim. Kötü bir duruma benziyor.
Sebahattin Hoca, bu durumu çözebilir. Ben de merak ediyorum.
Saygılar
Sn. yolaç,
asmada görülen yaprak kabarçığı, mantari bir hastalık. Asmanın temel zararlılarından değil.
3_5 yaprakta görülmesinin hiç bir tehlikesi yok. Üzüme zararı olmuyor. Aşırı bulaşıklık hariç.
Benzer hastalık cevizde 3_5 yaprakta görülebiliyor.
Gözler uyanmadan bordo bulamacı atılırsa bir daha pek görülmüyor. Çok bulaşık değilse sürgüne ve meyveye de zararı olmuyor.
saygılar
Sayın Önen,
İlginize çok teşekkürler.
Sebahattin
30-06-2009, 12:25
Malesef kimyasal haricinde ciddi bir seçeneğiniz yok. Yalnız IPM (Integrated Pest Management=Entegre Zirai Mücadele) gereği zarar %3 ün altında ise kimyasal mücadeleye gerek yok. Eğer zarar çok şiddetli ise kimyasal mücadeleyi düşlenebilrisiniz. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi Fmt79 verirse daha iyi olur.
Benim bir başka önerim de eğer çeşidiniz ya da ağacınız iç kurduna hassas ise değiştirmenizdir.
Sn. Sebahattin bey,
bir ceviz ağacıda, ceviz iç kurdu başladı.
Kimyasal ilaç kullanacağım.
Kimyasallar dışında kullanacağım ilaç var mıdır? Ya da başka bir müçadele biçimi...
Sebahattin
30-06-2009, 12:30
bi arkadaşımın ceviz ağacından aldığım yaprak ve meyve resimlerini gönderiyorum.
meyvede ve yaprakta siğil gibi çıkıntılar var.
neredeyse bütün yaprak ve meyvelerde var bu marazlar.
hastalığın ne olduğunu ve ilaçlama ile hastalıktan kurtarabilirmiyiz?
sizden yardım bekliyorum.
Şu an hastalık ilaçlaması için geç kalınmış.Ağaçlar nemli bir bölgede sanıyorum. Kışa girerken % 2lik ,kıştan çıkarken de (muhtemelen Şubat ayı) %1,5-2 'lik bir bordo bulamacı ve ilkbahar döneminde genel etkili bir fungusit koruyucu olabilir. Geç uyanan bir çeşide değişim mantari hastalık enfeksiyonlarını azaltır.
Not 1: Sorularınızı ağaçların yetiştiği bölge özellikleri ile birlikte sorarsanız sanırım daha iyi oalca (rakım, yer, yöney ya da iklim özellikleri gibi)
Not 2: Fmt79 baksın :))
Sebahattin
30-06-2009, 12:32
Hastalık ve yetiştiricilik bilgileri, soruları, sorunları iç içe geçiyor.
Bu başlığı Ceviz Yetiştiriciliği başlığına taşıyabilirmiyiz sayın yöneticilerim.
teknis67
30-06-2009, 23:33
***.cevizin yapraklarında resimde görülen belirtiler var.nedir acaba.az.
Şu an hastalık ilaçlaması için geç kalınmış.Ağaçlar nemli bir bölgede sanıyorum. Kışa girerken % 2lik ,kıştan çıkarken de (muhtemelen Şubat ayı) %1,5-2 'lik bir bordo bulamacı ve ilkbahar döneminde genel etkili bir fungusit koruyucu olabilir. Geç uyanan bir çeşide değişim mantari hastalık enfeksiyonlarını azaltır.
Not 1: Sorularınızı ağaçların yetiştiği bölge özellikleri ile birlikte sorarsanız sanırım daha iyi oalca (rakım, yer, yöney ya da iklim özellikleri gibi)
Not 2: Fmt79 baksın :))
merhabalar hocam...
resimdeki ceviz ağaçları nemli bir bölgeden değil. yozgat tan. ortalam yağışı 450 mm ve rakım da 1100. ancak bu bahar normale göre çok yüksek yağış görülmesi bu mantarın gelişimi için gereken nemli iklimlerdeki ortamı sağlamıştır sanırım. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. ayrıca... bu hastalığın bir ismi varmı?
Sebahattin
08-07-2009, 09:59
Bu hastalıkla ilgili yaklaşık 2 yıl önce bir şeyler yazmıştım. Ben bu başlık altında diye biliyordum ama değilmiş. Ağaç yardım hattı başlığında imiş. Onu tekrar buldum. Link vereyim oradan okuyabilirsiniz.
Tek mesaja link vermeyi bilmiyorum, ama sayfa linki aşağıda.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=26979#post26979
Sebahattin
08-07-2009, 10:00
merhabalar hocam...
resimdeki ceviz ağaçları nemli bir bölgeden değil. yozgat tan. ortalam yağışı 450 mm ve rakım da 1100. ancak bu bahar normale göre çok yüksek yağış görülmesi bu mantarın gelişimi için gereken nemli iklimlerdeki ortamı sağlamıştır sanırım. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. ayrıca... bu hastalığın bir ismi varmı?
Burada
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=26979#post26979
Gösterdiğn yaprakta tek bir enfeksiyon yok sanırım. Antraknoz vd. birlikte. yaygın mantari enfeksiyonların en az ikisi birlikte gibi gözüküyor. Hangileri olduğundan çok ağacın mantari enfeksiyonlara hassas olduğu ya da mantar enfeksiyonuna yatkın bir ortamda bulunduğu ve korunma için genel koruyucu mantari ilaçlamaya ihtiyaç duyduğu çok açık. Linkteki başlığı okursan biraz daha sorunun farkına varırısın. Sanırım ağaçlar eski meieşelik bir alanda ya da meşe koruluklarına yakın.
Sebahattin
08-07-2009, 10:09
Bir zirai ilaç bayisine ya da il, ilçe tarım müdürlüklerine gidiniz. Orada size bunlar için ilaç isimlerini ve etkili maddeleri içeren bir reçeteyi rahatlıkla vereceklerdir. Kolay gelsin. Yok bulamaz iseniz sonra bir arkdaş size buradan yardımcı olur.
:)
Merhaba,
Bahçemizdeki ceviz ağacı 2 senedir resimlerdeki gibi gövdesi yarılıyor.Bu bir hastalık mıdır ? Yapmam gereken bir önlem var mı ? Meyveleri düşüyor bundan dolayı mı ? Yaprakları gördüğüm kadarı ile sağlıklı.
Teşekkürler
Sebahattin
15-07-2009, 09:45
Büyük bir ihtimalle , geçmiş birkaç yıl içinde ağaç yaz döneminde susuzluk yaşamış. Bunu, bu dönemi en iyi siz bilirsiniz. Normal sulama rejimine döndüğünde ağaç kendini toplayacaktır.
yalanesinti
19-07-2009, 00:49
arkadaslar bahcemdekı cevızlerde hastalık olustu agacın kokune dogru sıyah delıkler olustu ben adapazarı ovasında oturuyorum cevızler 12 yıllık falan hastalık 2 senedır goruluyor.
yorumlara baktım ve anlayabılecek arkadasların olduguna ınanıyorum fotoları yukleyemedım lınk i veriyorum ve msn adresımı ilgilenmenizi rica ediyorum
linj :http://rapidshare.com/files/257366191/ceviz.rar
msn: sefakose54@hotm..
Sebahattin
20-07-2009, 09:13
arkadaslar bahcemdekı cevızlerde hastalık olustu agacın kokune dogru sıyah delıkler olustu ben adapazarı ovasında oturuyorum cevızler 12 yıllık falan hastalık 2 senedır goruluyor.
yorumlara baktım ve anlayabılecek arkadasların olduguna ınanıyorum fotoları yukleyemedım lınk i veriyorum ve msn adresımı ilgilenmenizi rica ediyorum
linj :http://rapidshare.com/files/257366191/ceviz.rar
msn: sefakose54@hotm..
Sanıyorum taban suyu yüksek, ağaçlar sızıntı yapmaya başlamış. Biraz drenaj gerekebilir. Cevizler kök bölgesindeki oksijene oldukça hassastır. Suyun fazla olması kök boğulmasına ve ağaçların gerilemesine hatta ölümüne sebep olabilir.
yalanesinti
20-07-2009, 15:17
sebahattın arkadasım verdiğin bilgiler için çok teşekkur edıyorum, bizim buralarda rakım biraz düşük ve birde biz toplama zamanı yaklastıgından devamlı sulama yapıyoruz. Bizim sulama yapmamızın etkısı olmus olabilirmi ve agaclar için yapabilecegimiz ne var acab.
Diğer arkadaslarda bilgilerini paylasırsa memnun olurum
Sebahattin
22-07-2009, 07:24
sebahattın arkadasım verdiğin bilgiler için çok teşekkur edıyorum, bizim buralarda rakım biraz düşük ve birde biz toplama zamanı yaklastıgından devamlı sulama yapıyoruz. Bizim sulama yapmamızın etkısı olmus olabilirmi ve agaclar için yapabilecegimiz ne var acab.
Diğer arkadaslarda bilgilerini paylasırsa memnun olurum
Sulamayı iraz azaltabilirsin. Drenaj şartlarını kontrol et gerekirse kanal ya da çukur şeklinde drenaj oluşturabilirsin.
yalanesinti
08-08-2009, 20:19
*** ederim sebahattin yardımların için
sakarya54
12-08-2009, 15:44
Arkadaşlar 6 yaşındaki ceviz ağaçlarında bu sene ye kadar hic görmediğim siyah lekeler oluşmaya başladı.
Sakarya bölgesinde bulunuyorum.Ceviz fidanları yalova3 fidanı kullandım,ilaçlamalarımı yaptım sulamayı dinlenmişsu damla olarak yapıtım.
1 adet ceviz ağacı kurudu kökü ile birlikte çıkardım gökleri daha çok yanlara doğru yönelmişti kökün bulunduğu zemin yağlı toprak mille benzer bir kıvamda 7-8 tane sinde siyahlekeler oluşmaya başladı.
resimledim neden olduğu kunusunda bir cevap bulamadım.fidancı bu tarz topraklarda yetiştiğini söylemişti yalova3 cinsi fidanların.
sayın sebahattin ceviz konusunda bilgilisiniz sanırım .oğlumun Edirne de ormanlık alan yakınında dörtyüz adetlik ceviz bahçesi var.Boyları henüz birbuçuk metre civarında.BU sonbahar bordo bulamacı yapması gerekirmi?Sanırım köy soğuk bir iklimde.
Merhabalar
Ufak ceviz fidanlarım var. Ancak yapraklarda yer yer kararma ve neredeyse tüm yaprakların alt yüzlerinde 1 mm'lik parazit yumurtası ve larva görünümlü şeyler var. Ayrıca tüm yapraklar yapış yapış olmuş. Ne yapmalıyım.
Arkadaslar,Gelibolu'da bir arkadasin ceviz bahcesini gezdim yaklasik 40 agac var ve 11 yasinda agaclar ama bir problemi var bu agaclarin hepsi meyve veriyor ama hepsinin icleri bos cikiyor ben bunun sebebini merak ettim ne yapilmasi gerekir acaba bu konuda yardimci olabilirseniz sevinirim
bursaranger
23-04-2010, 22:11
arkadaşım.o bahsettiğin hastalık değildir.cevizler içlerini dolduramıyor.bol bol su ve gübre verin.ayrıca ceviz cinsi ne.o yöreye uygunmu.
akşam resimleri eklemekle birlikte benim de bu konuda bir sorum var.
evin balkonunda ektiğim ceviz fidan verdi yaz evveli, yazın da gayet gür gür dallanıp yapraklanmaya başlamışken, yaz sonuna doğru neredeyse bütün yaprakları kurudu ve döküldü. 1 metre uzunluğunda fidanın gövdesi kaldı sadece. 2 3 yaprak kaldı en tepede sadece. sebebi ne olabilir bunun?
iyi günler dilerim
qokhanyilmaz
11-10-2010, 22:56
Afyonda 20 yaşında olup ama neredeyse hiç meyvesini yiyemediğimiz bir cevize babam aşı yaptı.Fakat bu aylarda ağacın yaprakları aşırı soldu ve yaprak arkalarında resimdeki sarı canlılar üremeye başladı ne yapmalıyız.İkinci sorum u yapraklardan kompost yapmam problem yaratırmı? Yardımlarınız için teşekkürler.
freearas
05-04-2011, 10:27
http://img703.imageshack.us/img703/7117/010220111000.jpg
http://img9.imageshack.us/i/01022011993.jpg/
http://img854.imageshack.us/i/01022011993.jpg/
http://img215.imageshack.us/i/01022011994.jpg/
ceviz agacımda ki %90 ceviz in hepsi böyle bi tarafı kuru bi tarafı saglam sizce neden lütfen yardım edermisiniz.
akşam resimleri eklemekle birlikte benim de bu konuda bir sorum var.
evin balkonunda ektiğim ceviz fidan verdi yaz evveli, yazın da gayet gür gür dallanıp yapraklanmaya başlamışken, yaz sonuna doğru neredeyse bütün yaprakları kurudu ve döküldü. 1 metre uzunluğunda fidanın gövdesi kaldı sadece. 2 3 yaprak kaldı en tepede sadece. sebebi ne olabilir bunun?
iyi günler dilerim
biraz geç oldu ama:)
resimler:
http://img352.yukle.tc/images/3534Goruntu0618_Large.jpg (http://www.yukle.tc)
http://img352.yukle.tc/images/78Goruntu0620_Large.jpg (http://www.yukle.tc)
http://img352.yukle.tc/images/8477Goruntu0621_Large.jpg (http://www.yukle.tc)
şuanda ise hiç yaprak kalmadı
Benim 15 yaşında cevizlerimden biri tamamen öldü diğeri ise zar zor tekrar dirildi. gövdesinde liken gibi sararma oluyor fotolarda var, dallarında da oluyor sonra ölüyor ya da ölürken sararıyor anlamadık. köyde büyük cevizler bile bu şekilde öldü ve ölüyor. bu bir hastalık mı. ölünün de dirilenin fotolarını da yolluyorum. onu tekrar tam sağlıklı yapmak için ne yapmak lazım. hafif eğim var. üst kısıma bir havuz kazıp içini suyla doldursam şu sıcak günlerde canlanmasına yardımcı olur mu. bunlar da fotoları.
bu ağaca su, kimyevi veya benzeri takviyesi yapsam dirilir mi. ya da alttan kessem tekrar sürer mi. çok yazık 20 yıllık ceviz gidiyor göz göre göre :(
bu ağacın altına birşey dökmüşlerse ve ondan dolayı ölmüşse bundan emin olmak için tahlil yaptırabileceğim bir yer var mı. ya da yine başka bir sebepten ölmüşse tahlil ile anlaşılır mı. açıkçası diğer cevizlerde de bu risk var. kesin bir şekilde çözüm için tahlil yaptırılabilir mi ya da böyle bir metod var mı, ne derece geçerli.
ligustrum
12-06-2011, 09:27
Ceviz ile ilgili bende oluşan fikrim: Yakın çevre bitki florasında var olan cevizlerin gelişim durumlarına bakalım onlardada aynı sorunlar gözüküyorsa; çevrenin ceviz yetiştirmeye görünüşteki oranda müsait olduğu sonucuna varılmalıdır. Her bitki her toprakta uzun yıllar yaşama performasyonunu gösteremez.
Diyelim ki toprağınızın iki metre altında geçirgenliği çok güç bir sert tabaka var;
Bitki kökleri bu seviyeye gelinceya kadar, mutlu mesut yemyeşil 5-10-15 yıl yaşarken;
birden yavaş yavaş dallarında kurumalar başlar, her sene yeşilliğinde küçülmeler ilerler,
gövdesinden veya köklerinden yeni taze fışkınlar verip, kendini yenilemeye yönelir.
Bu yeni filiz sürgünlere yaşam şansı verilirse; onlarda bir 5-10 sene yeni ağaç olarak devam edebilirler. Sonuç olarak ; her yerde asırlık ağaç yaşatma durumumuz yok, kanaatindeyim.
Sağlıklı günler dilerim.
Emine Akman
12-06-2011, 15:02
Sevgili Junior, sizdeki problemin aynısını biz de yaşıyoruz. Babamın uzun yıllardır baktığı, cevizlerinde de aynı şey oldu. ceviz hastalıları ile yazılan hiç bir şeyde sizde gördğüm şeyi görmedim o yüzden başımıza gelen şeyin bir hastalık olamayacağını düşünüyorum.
Amcam da babam da bahçelerinde ceviz yetiştirdi bizim bahçenin karşı taraflarındaki komşularda ceviz yetiştiriyorlar Böyle düşünmemin bir neeni de şu: amcam ile babam 14 dönüme yakın bahçeyi beraber kullanıyorlar, kendi taraflarını da çitle değil de aradan bir ırmak kazarak ayırmışlar,aynı bahçede bu ırmak sayesinde herkes kendi tarafını biliyor vebu 14 dönümlük bahçe 3 parçalı. Yani bahçenin 3 te 1'i köyün aşağısında, 3'te 1'i evin üstünde kalan kısmı da ortabahçenin çapraz yukarısında.
Bu kadar ayrıntılı anlatmamın nedeni ise bizim ağaçlardaki kuruma önce alt kısımdaki cevizbahçesinin sadece bizim tarafında oldu, ilk sene aşılı cevizler misket kadar küçük ürün verdi, sonraki yıl tamamen kurudu.Ama ne amcamın tarafındakilere ne de yan komşunun bahçesine hiç bir şey olmadı.
Geçen sene de evin üstündeki ortadaki bahçede aynı şey oldu. İşin garip kısmı bu kez kurumanın olduğu geçen yıldan önceki yılda o bahçeden çok iyi ürün almıştık yani hiç bir astalık belirtisi olmadan.
Daha da ilginç ola geçen sene bahçemizde ağaçlar ürün vermiş,minik cevizler dallarında ama ne olmuşsa ağaç meyvesini verdikten sonra bir anda olmuş, ağaçta yaprak namına birşey kalmamış,, zavallı minik meyveler haricinde sizinkiler gibi kupkuru. Garip olan bu bahçede de hastalığın veya sayın Ligistrumm'un dediği gibi geçirimsiz tabakanın yanlızca bizim ağaçlara denk gelmesi. 1 metre ötedeki amcamın veya yan komşunun cevizlerinin başına böyle bir şey gelmemesi. Hal böyle olunca babam 3.üstteki bahçenin başına daha bir şey gelmeden satmaya karar verdi.
Kimse anlamadı bu nedir. Ben foruma resim yükleyemiyorum ama sizinle aynı dertten muzdaribim aynı soruyu Bir Bilene Soralım kısmında Mine Pakaner'e de sorabilirmisiniz onun vereceği cevabı merak ediyorum
Cevap vermiştim sildim.
Bence başlıkta silinmeli.
Kaplan cinsiyse boş çıkması normal, kaplan yeşil tüketilen bir ceviz çeşidi kurumaya bırakılırsa içleri boş olur.
Çeşidi kaplan mıymış?
Resimlerdeki hastalık nedir ne değildir, yardımcı olursanız sevinirim..
http://i.imgur.com/GvaGV.jpg
http://i.imgur.com/IwjBZ.jpg
tugrul.unlu
27-07-2011, 14:46
Sayın yetkililer ve arkadaşlar;
Forumu uzun süredir takip etmeme rağmen henüz bugün üye oldum. İlk mesajım olmasına rağmen benim için büyük sıkıntı olan ceviz ağaçlarım için yardım talep ediyorum.
Kısaca söz etmek gerekirse; yaklaşık 25 adet ceviz ağacım var. İçerisinde 3 adedi birhayli büyük ve asıl derdim onların hastalıkları.
Her üç ağacın da çetişleri farklı ama içlerinden ikisinin durumunu yaklaşık 7 yıldır düzeltemedim. Ağaçlarımın üçü de bir çayın yakınında olduğu için Karaleke ile direkt mücadele ediyorum. Bu sene düzenli ilaçlayarak bu problemi çözdüm gibi AMA her iki ağacımda meyve elde etmişken, hatta meyveler birhayli büyümesine rağmen şu anda üçer-beşer dökülüyor. Bu sene Bordo Bulamacı, Mankozep fungusit ve son iki seferde de ceviz iç kurdu için yoğun bakım yapmıştım. Çıldırmak üzereyim ve seyretmekten başka birşey yapamıyorum. Dökülen ceviz örneklerini bu hafta sonu bahçeye gidip fotolarını yayınlayacağım ama öncesinde fikirlerinizi almak istiyorum. Teşekkürlerimle.
Resimlerdeki hastalık nedir ne değildir, yardımcı olursanız sevinirim..
237039
237040
Resimlerin boyutları çok büyüktü önce onları küçülttüm. Sizler de resim yüklerken buna özen gösterirseniz forumun sayfa düzenini bozmamış olursunuz.
Resimlerdeki hastalık değildir, kapuklu bit'tir,
Yoğun olduğun da ağaçları kurumaya kadar götürür.
Yaz ilaçlamalarıyla Dursban 4 le mücadelede iyi sonuçlar gösterse de en iyi sonucu sarı ilaç dediğimiz kışlık yağlarla alırsınız.
juglandales
08-09-2011, 12:34
Kaman1, pedro, bilecik, şebin aşılı 4 yaşlı kapama ceviz bahçemde bazı ağaçlarda fotograflarda görüldüğü üzere bazı sıkıntılar mevcut. Bu sıkıntıların nedeni ne olabilir ? Saygılar...
244426
244427
244428
244429
Merhaba,
Uzmanı değilim ama 2. resimdeki yaprak biraz antraknoz'a benziyor. ancak çok ciddi değil gibi duruyor.
http://www.samsuntarim.gov.tr/teknikbilgiler/liftletler/btkserisi/b_29.pdf
1. ve 3. resimdeki de bakteriyel yanıklık gibi duruyor.
http://www.tarimtr.net/zirai_muc/ceviz/ceviz_bakteriyel_yanikligi.html
Ayrıca bir yaprak besin tahlili yaptırmanızı öneririm.
Çamtepe
juglandales
09-09-2011, 09:49
İlginiz için teşekkür ederim Çamtepe. Acaba yaprak besin tahlili bu tarihte yapılırmı, Çıkıcak sonuçlara göre yaprak gübresi vermek gerekebilir ve bu tarihten sonra uygulamak uygun olurmu karar veremedim.
Baharda yeni diktiğim ceviz fidanımın yaprakları bu hale geldi. Diktikten sonra keçi gübresi (bir kürek kadar) vermiştim, her 15 günde bir sulama yapıyorum ama kâr etmiyor. Ne dersiniz?
247546
247547
247548
Bu kadar az suladığınız halde bu kadar az yanmış şükredebilirsiniz bence.
Siz ikaz ettikten sonra 3 günde bir su verdim. Alt dalındaki yapraklar böyle oldu. Önce kenarları simsiyah oluyor, sonra kahverengi oluyor. Ateş yanıklığı mı?
249009
249010
fatihyilmaz
01-11-2011, 12:25
Selamlar
Bir akrabamız köyde 30 yılı aşkın süredir ceviz yetiştiriciliği yapıyor ancak ticari olarak değil akrabalar arasında paylaşılıyor.Ağaçların hemen hemen hepsi sağlıklı bir şekilde ceviz veriyorlar ancak 2 tane ağaçta sorun var.Birisinin verimi çok düşük, bir poşet kadar ceviz veriyor,diğer ağaç vermiyor.Bu iki ağaç yaklaşık 20 yaşında ve durumları hep aynı,sonradan olmuş değil yani yetiştirildikleri günden beri aynı durumdalar.Gözle görülür bir problemleri yok gibi.Bu sorunun sebebi ne olabilir ?
Bu iki ağaç diğer sağlıklı 15 ağaçtan yaklaşık 20 metre kadar uzakta.Toprakla ilgili bir sorun mu var veya ağaçlarda bir hastalık mı var anlayamadık.Şimdiye kadar kimse ilgilenmedi bu problemle.Yardımınızı bekliyorum.
vizyon_78
02-03-2012, 22:56
mst nikli olan arkasın cevizlerin de oldugu gibi benim bahcem de bulunan cevizlerim dede yaprak uçları tıpa tıp aynı oluyor yanmış gibi ziratçı arkadaş güneş yanıgı demiş çaresi varmı dır .dokundugum da simsiyah katran gibi oluyor .sürgünlaride aynı oluyor lütfen bu konuda bilgisi olan yardım edebilirmi .
Merhaba efendim.
Ceviz (http://ceviz.ksu.edu.tr/ceviz-hakkinda/) ve hastalık ve zararlıları ile mücadele (http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim/bitkisel/zararlilar/cevizhastalikmucadele.pdf) konusunda Tarım Bakanlığından bir link.
Saygılarımla lütfen.
İlginiz için teşekkür ederim Çamtepe. Acaba yaprak besin tahlili bu tarihte yapılırmı, Çıkıcak sonuçlara göre yaprak gübresi vermek gerekebilir ve bu tarihten sonra uygulamak uygun olurmu karar veremedim.
University of California, yaprak dokuları ancak o zaman stabilize olduğu için yaprak analizi için Temmuz ayını uygun görmüş.
Türkçe bir kaynakta ise şöyle yazıyor:
Ceviz
Tam çiçeklenmeden 6-8 hafta sonra, tepe sürgünlerdeki orta yaprağın ortasındaki yaprakcık çiftleri alınır. Ağacın dört yönündeki tepe sürgünlerinden olmak üzere 25 ağaçtan 30-35 adet örnek alınmalıdır.
Bizde çiçekler Nisan sonu Mayıs başında açıyor. Demekki Haziran sonu - Temmuz başı güzel bir zaman. Hem de gidip o zamanlarda bir kaolin atmalı :)
mst nikli olan arkasın cevizlerin de oldugu gibi benim bahcem de bulunan cevizlerim dede yaprak uçları tıpa tıp aynı oluyor yanmış gibi ziratçı arkadaş güneş yanıgı demiş çaresi varmı dır .dokundugum da simsiyah katran gibi oluyor .sürgünlaride aynı oluyor lütfen bu konuda bilgisi olan yardım edebilirmi .
Kaolin. 2-3 kere yapacağınız kaolin uygulaması ile hem güneş yanığından kurtulursunuz hem de iç kurdu zararını azaltırsınız.
Selamlar
Bir akrabamız köyde 30 yılı aşkın süredir ceviz yetiştiriciliği yapıyor ancak ticari olarak değil akrabalar arasında paylaşılıyor.Ağaçların hemen hemen hepsi sağlıklı bir şekilde ceviz veriyorlar ancak 2 tane ağaçta sorun var.Birisinin verimi çok düşük, bir poşet kadar ceviz veriyor,diğer ağaç vermiyor.Bu iki ağaç yaklaşık 20 yaşında ve durumları hep aynı,sonradan olmuş değil yani yetiştirildikleri günden beri aynı durumdalar.Gözle görülür bir problemleri yok gibi.Bu sorunun sebebi ne olabilir ?
Bu iki ağaç diğer sağlıklı 15 ağaçtan yaklaşık 20 metre kadar uzakta.Toprakla ilgili bir sorun mu var veya ağaçlarda bir hastalık mı var anlayamadık.Şimdiye kadar kimse ilgilenmedi bu problemle.Yardımınızı bekliyorum.
Çiçek açma zamanlarını gözlemlediniz mi? Çiçek açtığı halde meyve alamıyorsanız, eğer tohumdan ekildiyse, genetik olarak çiçek açma zamanları diğerleri ile uyuşmuyor, bu yüzden tozlaşamıyor olabilir.
Eğer hiç çiçek açmıyorsa o zaman beslenme durumunda bir problem olabilir. Fosfor, Bor mineralleri bildiğim kadarı ile döllenmede rol oynayan makro ve mikro elementler.
Bu makalenin de okunmasını tavsiye edeceğim..
http://www.arastirma-yalova.gov.tr/dergiler/Bahce34-1(187-192).pdf
vizyon_78
04-03-2012, 11:08
Kaolin. 2-3 kere yapacağınız kaolin uygulaması ile hem güneş yanığından kurtulursunuz hem de iç kurdu zararını azaltırsınız.
sayın çamtepe ilginizden dolayı çok teşekkür ederim .2-3 kere kaolin uygulaması derken ilaç türü olsa gerek ,cahilligime bağışlayın bilmedigimiz için lütfen bu güneş yanıgı ile ilgili ilaçlama da kaolin ilaçları demek istediniz.nasıl ve hangi ilaçlardan kullanacagım .sırasıyla tarifini yazarsanız çok memnun olurum.
sayın çamtepe ilginizden dolayı çok teşekkür ederim .2-3 kere kaolin uygulaması derken ilaç türü olsa gerek ,cahilligime bağışlayın bilmedigimiz için lütfen bu güneş yanıgı ile ilgili ilaçlama da kaolin ilaçları demek istediniz.nasıl ve hangi ilaçlardan kullanacagım .sırasıyla tarifini yazarsanız çok memnun olurum.
Pardon, eksik bilgi vermişim. Verdiğim linkteki ceviz hastalıkları kısmını okursanız Ceviz Yanıklığı'nın "Xanthomonas campestris pv. juglandis" olduğunu ve mücadelesinin bordo bulamacı ve bakırlı preperatlarla yapıldığını okuyabilirsiniz. Maneb, Dodine gibi ilaçların kullanımı için zaten ilçe tarımdan reçete almanız gerektiğinden, ziraat mühendisinin size dozajı tariflemesi sanırım en doğrusu olur.
Benim önerim Kaolin ise güneş yanıklığına karşı kullanılır. Kaolin bir ilaç değildir. Güneş, ceviz iç kurdu gibi çeşitli etmenlere karşı ağacınıza bir koruma sağlar, fotosentez yapılan saatleri arttırır.. Ben ilk defa 2011 sezonunda kullandım ve memnun kaldım.
Piyasada Surround WP (http://www.ilpas.com/urun.php?urun_no=113), Sunguard WP (http://www.orfeteknik.com.tr/surround.htm) gibi çeşitli firmalardan tedarik edilebilir. Tüm kaolin firmalarının listesini vermiyorum. Kaolin başlığında binbir türlü tartışma yürüyor zaten. Dolayısı ile en bilinen iki ürünü yazdım. Eğer dilerseniz Kaolin başlığını okuyup alternatifler de bulabilirsiniz.
Uygulama için birinci doz, tam doz olarak %5'lik süspansiyon (5 kg/100 lt) 50 kg/ha; ikinci doz 1/2 doz: %2.5'lik süspansiyon (2,5 kg/100 lt), 25 kg/ha şekinde öneriliyor. Tüm ağaçların iyice yıkanması lazım.
Merhabalar,
Bakteriyel yanıklar için organik bir ürün olan Regalia SC kullanan site üyemiz var mıdır acaba? Sonuçlarından memnun musunuz? Internette Maneb + bakır karışımı ile benzer performansa sahip olduğu belirtiliyor farklı kaynaklarda. Tecrübesi olan üyelerimiz varsa tecrübelerini paylaşabilirlerse sevinirim.
Teşekkürler
Çamtepe
Merhaba,
Cevizde bakteriyel yanıklık hastalığı ile ilaçla mücadele konusunda bir miktar araştırma yaptım. Özetini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Tanımı ve belirtileri ile ilgili bilgiyi bu linkte (http://www.tagem.gov.tr/pdf/ZMTT/Ceviz_Bakteriyel_Yanikligi_ZMTT.pdf)bulabilirsiniz .
İlaçlı Mücadelesi:
Türkçe kaynaklarda maalesef yeterli bilgi bulunmamaktadır. Genel olarak Bordo Bulamacı ya da Maneb %80 ya da "bakırlı preperatlarla" ilaçlaması önerilmektedir.
Ancak yurt dışındaki kaynaklara baktığımızda pek çok karşılaştırmalı araştırma bulabiliyoruz. Ben de bu yazı ile sizlerle bu araştırmaların bir özetini paylaşmak istiyorum.
Öncelikle "bakır bağışıklığı" diye bir etki var. Nasıl bazı hastalıklar antibiyotiklere karşı direnç kazanabiliyorsa bakteriyel yanıklık bakterisi de bakıra karşı direnç kazanabiliyor. Amerika'da ceviz üretiminin %80'ini yapan California'da bakır direnci artık bilinen bir gerçek.
Bakırlı preperatların en büyük sorunu yağmur ile birlikte yıkanmaları ve/veya etkisini kaybetmeleri. Ayrıca toprakta bakır birikimine de yol açmaları ayrı bir sıkıntı.
Bordo bulamacına metal iyonları (Fe, Mg, Ca, Mn, Zn) katıldığında etkisini arttığı gözlemlenmiş. (%2.5 bordo bulamacı + 10 mikrogram/lt iyonlar). Link (http://www.cost873.ch/_uploads/_files/Moragrega_ChemicalControlWalnutBlight.pdf)
Manzate adı verilen ilaç sanıyorum ülkemizde henüz yok. Aslında Maneb (62%) + Magnesium (%16) + Çinko (%2) karışımından oluşuyor. Yine araştırmalarda Manzate uygulamaları da başarılı bulunuyor.
Manzate, Maneb ya da Mancozeb bakırlı preperatlarla kullanıldığında en güzel sonucu veriyor. Bakır denildiğinde de genel olarak Bakır Oksiklorür (Kocide) ile yapılan deneyler en çok rastlanılanları.
Organik mücadele tarafına doğru kaydığımızda Regalia SC (sanırım Türkiyedeki satış adı değişiyor) karşımıza çıkıyor. Giant knotweed, Reynoutria sachalinensis adındaki bir bitkinin ekstraktı olan bu biopestisit tek başına kullanıldığında genellikle düşük yoğunluklu yanıklık sorunlarında daha çok etkili oluyor.
Ancak yine de bakırlı preperatlarla (Kocide) karıştırıldığında en iyi sonucun alındığı söyleniyor, ancak Maneb-Mancozeb-Manzate ile karıştırmak da mümkün. Regalia'nın en büyük avantajlarından birisi 1 saat içinde bitki tarafından alınarak yağmurdan etkilenmemesi.
Biopestisit cephesinde son ürünümüz Bacilus Subtilis. Ülkemizde Serenade adıyla satılan bu ürün de organik ceviz yetiştirenlerin tercihi olabilir.
Regalia 1 lt fiyatı 155TL + KDV, Serenade 4 lt fiyatı 120TL + KDV şeklinde alındı. Görüldüğü üzere maliyetleri gerçekten yüksek. Zaten biopestisidler kalıntı oranı sıfır olduğu için en çok meyve tutumu sonrası 2.-3. ve daha sonraki ilaçlamalarda kullanılıyor.
Ben bu sene Mancozeb + Kocide olarak başlayacağım, 3. ilaçlamayı Bacilus Subtilis yapabilirim.
Bu bilgilere ihtiyacınız olmaması dileklerimle :)
Kaynakça:
http://marronebioinnovations.com/pdf/regalia_ts_walnut_blight.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2009/2009_241.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_195.pdf
orion1988
03-04-2012, 19:18
Ceviz ağaçlarında görülen bu oluşumlar acaba nedir ?
279502
279503
279504
279505
279506
orion1988
03-04-2012, 19:22
279509
279510
279511
279512
279513
orion1988
03-04-2012, 19:25
279514
279515
Kabuklubit ve Koşniller
Cevizlerde zararlı olan kabuklubit ve koşnil türleri, San jose kabuklubiti (Quadraspidiotus perniciosus) ve Kahverengi koşnil (Parthenolecanium corni)’dir.
San jose kabuklubitinin ergin dişilerinin kabukları esmer renkli ve 1.7- 2.0 mm çapındadır. Zararlının bulunduğu dalın kabuğundan boyuna bir kesit alındığında kan kırmızısı emgi lekeleri ortaya çıkar. Kışı birinci dönem larva halinde geçirir ve yılda üç döl verir. Ağaçların gövde, dal, yaprakçık, sürgün, tomurcuk ve meyvelerinde bitki özsuyunu emmek suretiyle zararlı olur. Emgi esnasında toksik madde salgılar ve ağacın zayıflamasına neden olur. Mücadelesinde, budama esnasında zararlı ile bulaşık olan dallar kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalı, bahçe kurulurken temiz fidan kullanılmalıdır. Zararlıya karşı gerekmesi durumunda kış mücadelesi yapılabileceği gibi, erken ilkbaharda ve yaz aylarında da larva döneminde ilaçlamalar yapılabilir.
Kahverengi koşnil ergin dişilerinin kabuk çapı 3.5 mm kadardır ve kahve renklidir. Kışı ağaçların genç dal ve sürgünlerinde ikinci dönem larva halinde geçirir. Yılda bir döl veren zararlı yaprakçık, dal ve sürgünlerde bitki özsuyunu emmek suretiyle zararlı olur. Aynı zamanda salgıladığı tatlımsı madde nedeniyle fumajin oluşumuna neden olur. Gerek bitki özsuyunu emmesi gerekse fumajin oluşturması nedeniyle ağaçların sürgün ve dalları gelişemez, yapraklar dökülür ve ağacı zayıflatarak verimi olumsuz yönde etkiler. Mücadelesinde koşnil ile bulaşık dallar budama esnasında bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Yoğun olarak bulunan bahçelerde yumurtalarının yarıdan fazlasının açıldığı dönemde larvalarına karşı ilaç uygulaması yapılmalıdır
alıntı ksu.edu.tr
orion1988
03-04-2012, 20:31
teşekkürler sayın ncp1963 .selam ve sevgiler
teşekkürler sayın ncp1963 .selam ve sevgiler
rica ederim birde şu linki inceleyin sanırım daha çok yardımcı olacak size
http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim/bitkisel/zararlilar/cevizhastalikmucadele.pdf
Sn.orion1988,
Ben yosun ve likenler olduğunu düşünüyorum. sanırım çok nemli bir bölge. diğer ağaçlarda da olması lazım. isterseniz onlarıda bir inceleyin derim. bu nemli ortamda da mantari hastalıkların çoğalması hep kolay olmaktadır.
rica ederim birde şu linki inceleyin sanırım daha çok yardımcı olacak size
http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim/bitkisel/zararlilar/cevizhastalikmucadele.pdf
Ne acıdır ki Tarım Bakanlığı'mızın bu yayınında Bakteriyel Yanıklık (Xanthomonas axonopodis pv. juglandis ) ile ilgili tek bir cümle yok :( Halbuki benim bahçem kırılıyor bu hastalıktan..
orion1988
05-04-2012, 21:50
sayın çaça başka ağaçlarda da var haklısınız.cevize zarar verir mi çaresi var mı ?
orion1988
05-04-2012, 21:53
sayın çamtepe nasıl mücadele ediyorsunuz ? resimleyebilir misiniz ?
ferba266
06-04-2012, 16:26
279514
279515
görülen sarımtrak oluşumlar, yosunlardır. yaşlı bakımsız ağaçlarda çokça çıkar. birkiye elbet zararlıdır. fakat hastalık veya zararlılara oranla daha az zararlıdır.
sayın çamtepe nasıl mücadele ediyorsunuz ? resimleyebilir misiniz ?
Yoğun mücadeleye ilk defa bu sene başlayacağız. Daha önce bordo bulamacı yeterli olur sanıyorduk. Ancak California'da yapılan araştırmalarda bu bakterilerin zamanla bakır direnci oluşturduğu gözlenmiş.
Bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/938388-post73.htm) internette yaptığım araştırmaların kısa bir özetini aktarmıştım.
Bu araştırmaya göre ilk uygulamayı Mancozeb + Kocide 2000 + İz Elementler olarak dün yaptık. İkinci uygulamayı da yine bu şekilde 10 gün içerisinde yapacağız.
Daha sonra durumu gözlemlemek istiyorum. Zira en önemli ilaçlamalar bud break denilen aşama (ceviz yapraklarının "dua eder gibi olduğu", aşağıdaki resimde görülen aşama) ve çiçeklenme sonrası.
280772
Bu dönemden sonra bakteriyel yanıklık kendini ya yeni sürgünlerde siyah lezyonlar olarak, ya da yaprak yüzeylerinde siyah noktalar olarak gösterecek. Durumun ciddiyetine göre ya (istemeden de olsa) kimyasalla devam edeceğim, ya da biyofungisitlerle idare etmeye çalışacağım.
Öte yandan, bilimsel literatürde ceviz ile ilgili bir denemesi olmamasına rağmen sarımsağı da test etmek istiyorum. Bunun için evde kendim sarımsak tinktürü hazırlamaya başladım. Bunu da seçtiğim bazı ağaçlarda kaolin ile karıştırıp sırt pompası ile ağaçlara atacağım. Ceviz üzerine olmasa da internette sarımsağın hem böcek kovucu hem de anti fungal ve bakteriyel özelliğini anlatan pek çok kaynak mevcut. Bu "efsaneyi" de bu sene test etmeye çalışacağım.
Tüm uygulamaların sonucunu sene sonunda umarım buradan paylaşma şansım olur.
Bir örnek daha veriyorum. Resim çekiliş tarihi 3 Temmuz 2011. Resimde gördüğünüz yeni bir sürgün.
280978
Sol tarafta kaolinle kaplı yaprakları görebiliyorsunuz. Yeni sürgünün tam ortasındaki siyah kısım bizim bakteriyel yanıklık. Oradaki bu enfeksiyon dalı tamamen kurutup o noktadan kırılmasına yetiyor bile. Geçtiğimiz sene Mart ayında bordo bulamacı yapılmıştı ve antraknoza karşı da dodine kullanmıştık. Esas derdimizin antraknoz olduğunu sanırken bakteriyel yanıklığın farkına varamamışız.
Gördüğümüz kadarı ile kaolin'in önleyici ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyici bir etkisi olmuş, ama tedavi edici anlamda bir etkisini göremedik.
sayın çaça başka ağaçlarda da var haklısınız.cevize zarar verir mi çaresi var mı ?
Pek zararı olduğunu sanmıyorum. Başka hastalıklara dikkat etmelisin bence.
orion1988
09-04-2012, 09:56
teşekkürler sayın çaça selamlar
Arkadaşlar sulamada sıkıntım yok ilk yılda böyle bi olay görülmemişti acaba nedir bu? lütfen bi fikir başka benzer fotolarda gönderebilirim:(
Bu Antraknoz, sıcak havalarda bilhassa hava sıcaklığının 35 dereceler üzerindeki sıcaklıklarda ağaçlarınıza (bilhassa salma) su vermeyin.
İllada su vermenize ağaçlarınızın gereksinimi varsa gerekiyorsa gece toprağın biraz soğumasından sonra sulayınız.
Bana da Antraknoz gibi geldi. Gnomonia leptostyla mantarının yol açtığı bir hastalıktır.
Organik kontrol yöntemi yok gibidir. Koruyucu/önleyici olarak ağacın azot beslenmesine dikkat edilmesi, kışın dökülen yaprakların toplanarak yakılması, ağaç altında ot mücadelesi hastalığın kontrolünde yardımcıdır. Organik mücadelede ağaç aralarına güz zeytini gibi azot bağlayan bitkilerin ekilmesi önerilmektedir.
Kimyasal mücadele için Amerika'da tek ruhsatlı ilaç Dodine iken, Türkiye'de Maneb ruhsatlıdır. İki ilaç da Türkiye'de bulunmaktadır, ancak tarım müdürlükleri ruhsatlı olduğu için Maneb yazacaktır. Ayrıca ağaçların durgun olduğu dönemde bordo bulamacı, sonrasında da bakır ve çinkolu preperatlar da önerilmektedir.
http://www.gkgm.gov.tr/birim/bitki_karantina/faaliyet/teknik_talimat/meyve_hast_zar/ceviz_antraknozu.pdf
http://www.samsuntarim.gov.tr/teknikbilgiler/liftletler/btkserisi/b_29.pdf
CEVZ ANTRAKNOZU HASTALII MCADELES - - Hekimhan Ekspres (http://www.hekimhanekspres.com/haber/yazar.asp?yaziID=296)
280978
Sayın Çamtepe, bu bakteriyel yanıklıklığa pek benzemiyor, bu ceviz gövde kurdu olmasın? dallarda göz diplerine iyi bak delik varmı yok mu?
Fotoğraftan biraz öyle gözüküyor.
Sayın Çamtepe, bu bakteriyel yanıklıklığa pek benzemiyor, bu ceviz gövde kurdu olmasın? dallarda göz diplerine iyi bak delik varmı yok mu?
Fotoğraftan biraz öyle gözüküyor.
Yok, yanıklık maalesef. Bakın bu linkte (http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/X/D-WA-XCAM-BT.005.html)benzer bir örnek var, tabi daha ciddi bir enfeksiyon:
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/IMAGES/X/D-WA-XCAM-BT.005.jpg
Budarken daha rahat anlaşılıyor, Sn. Lilium. Kuru, odunlaşmış ve rengi diğer dal kısımlarından daha koyu bir dal oluyor. Dalı kestiğiniz zaman da zaten siyahlığın bir miktar daha derine gittiğini görebiliyorsunuz. Zaten enfekte olmuş dallar neredeyse rüzgarla bile kırılacak seviyeye gelmişler.
Ayrıca yanıklık olan dalları budadıktan sonra yanınızda taşıdığınız çamaşır suyu çözeltisine budama makaslarınızı daldırıp çıkartırsanız, sağlıklı bir dalı budadığınızda ona da budama yoluyla hastalık bulaştırmamış olursunuz.. Ama ne yalan söyleyeyim, ağaç sayısı çok olunca insan bazen üşeniyor :(
Arkadaşlar sulamada sıkıntım yok ilk yılda böyle bi olay görülmemişti acaba nedir bu? lütfen bi fikir başka benzer fotolarda gönderebilirim:(
resimlerin çekiliş tarihi ne?? sanki soğuktan yanmış gibi
İki yıl önce gezmiştim antraknoza kaptırılmış 500 dönümlük bir bahçe.
Emin olmanız kafanız karışmaması için resimleri yüklüyorum.
282379
282380
cgunerkaya
14-04-2012, 14:04
Arkadaşlar bilen bir arkadaş yanıt verebilirmi ? Bulunduğum yerde ceviz ağacı yaprakları fare kulağı kadar oldu bende mantara karşı ilk ilaçlama olarak mayneb M-22 ilacını kullandım 21 gün sonra tekrar kullanacağım ancak ben ilacı agaçlara uyguladıktan bir gün sonra yağmur yağdı,yağmurdan dolayı yaptığım ilaçlama boşa gitmiş olabilirmi?
21 gün beklemeden tekrar ilaçlama yapmam gerekiyormu?
Ayreten şimdi ceviz ağaçlarında erkek püsküllerde var,bu mantara karşı yapmış olduğum ilaçlama bu erkek püsküllere meyve oluşumu için zarar vermiş olurmu?
Tüm yetiştiricilere selam olsun....
cgunerkaya
14-04-2012, 14:15
Birde şunu sormak istiyorum,meyveler hasat edildiğinde bazı cevizlerin içi beyaz çıkmıyor,açık kahverengi veya kahverenginin tonlarında renk oluşumu gösteriyor(tadında kötülük yok),bunun tam beyaz olmasını sağlamak için şimdiden hangi tedbirleri almalıyız....
ancak ben ilacı agaçlara uyguladıktan bir gün sonra yağmur yağdı,yağmurdan dolayı yaptığım ilaçlama boşa gitmiş olabilirmi?
Hayır boşa gitmez, bir günlük süre yeter.
21 gün beklemeden tekrar ilaçlama yapmam gerekiyormu?
Ayreten şimdi ceviz ağaçlarında erkek püsküllerde var,bu mantara karşı yapmış olduğum ilaçlama bu erkek püsküllere meyve oluşumu için zarar vermiş olurmu?
Vermez.
meyveler hasat edildiğinde bazı cevizlerin içi beyaz çıkmıyor
Bu birazda cevizin cinsiyle ilgili bir şey,
Şayet bazıları beyaz çıkıpta bazıları kahve rengi çıkıyorsa Ya yeşil kabuk içinde çok kalıyordur, ya başka bir şey hastalık gibi (antraknoz) bir şey olabilir. Ceviz içinin gerçek renginde olması için hasatı zamanında yapmak gerekir, kav çatlaması görüldükten sonra hasat edilmeli.
Arkadaşlar bilen bir arkadaş yanıt verebilirmi ? Bulunduğum yerde ceviz ağacı yaprakları fare kulağı kadar oldu bende mantara karşı ilk ilaçlama olarak mayneb M-22 ilacını kullandım 21 gün sonra tekrar kullanacağım ancak ben ilacı agaçlara uyguladıktan bir gün sonra yağmur yağdı,yağmurdan dolayı yaptığım ilaçlama boşa gitmiş olabilirmi?
İnternet kaynaklarında ilaçlamadan sonra ilk 4 saat içinde yağmur yağarsa ilacın tamamen yıkandığı belirtilmiş. Eğer yağmur 45kg/m2 aşarsa tekrar uygulayın deniliyor.
Zaten öyle bir yağmur yağdı ki her türlü uygulamanın tekrarı lazım. Zira nem oranları çok arttı.
Bir kaç antraknoz resmi de benden. Erken teşhise faydası olur düşüncesi ile yolluyorum.
Yapraklarda noktalar şeklinde başlıyor:
283224
Sonra kenarlardan kavrulmuş gibi oluyor:
283225
Bir aşama daha ilerisi:
283223
Öncelikle Sevgili Lilium ve Çamtepeye derin saygılarımla çok teşekkür ederim. Bu yıl ilaçlamalarımı aksatmadan yapıyorum 2 kere maneb uyguladım. Yabancı kaynaklardan yaptığım araştırmalarda özellikle abd Üniversitelerinde Benomyl ve Dodine ismi daha çok ön plana çıkıyor bu haftaki yağmurlardan sonra dodine uygulaması yapıcam ve gözlemlerimi aktarıcam. Gerçekten İlaçlama önemli olmakla birlikte iyi bakım şarlarının ve ilginin kusursuzluğa ulaştıracağından eminim. Olumsuz örenkten sonra birde Enez ilçesinden güzel bi örnekte paylaşmak isterim... fotoraftaki fidan 1 yılı doldurmuş 2. yılının içindedir.
sayın ncp1963 fotolar temmuz ayı içerisinde
cgunerkaya
22-04-2012, 15:08
Sayın Lilium,
Öncelikle burada verdiğiniz teknik bilgiler için teşekkür ederim,çok faydalı bilgiler;
Ben ceviz agaçları için yaptığım uygulama ile yapacağım uygulamaların doğruluğunu test etmek adına yazıyorum;
Nisan ayının ilk haftasında yapraklar fare kulağı kadar olduğunda,ilerde oluşabilecek mantari hastalıkları önlemek adına içerisinde etken maddesi (maneb % 80) olan ilacı 14 lt suya bir çay bardağından ,dudak payı kadar eksik olacak şekilde karıştırarak uyguladım....
bu uygulamadan 20 gün sonra etkin maddesi (MANEB % 80) olan ilaç ile CONFİDOR SC 350 (ETKİN MADDESİ İMİDACLOPRİD ) 'i karıştırıp tekrar vereceğim...
birinci ilaç yine ilerde oluşabilecek mantar hastalıklarını önlemek için,diğeride ilerde oluşabilecek yaprak bitlerinin oluşumunu engellemek için....
Bu işlem hedeflediğim amaca ulaşmak için doğrumudur....yoksa ikinci ilacı (confidor) hastalık
oluştuktan sonramı uygulamam gerekiyor...
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim
birinci ilaç yine ilerde oluşabilecek mantar hastalıklarını önlemek için,diğeride ilerde oluşabilecek yaprak bitlerinin oluşumunu engellemek için....
Uygulamalarınız doğrudur, yalnız ilaçlar ne kadar da karıştırılabilir dense de en iyisi ayrı ayrı atmak. CONFİDOR bilhassa şeftali bitinde oldukça başarılı, cevizde herhangi bir deneyimim yok.
Zararlı görülmediği sürece atılmasını da önermem.
Yabancı kaynaklardan yaptığım araştırmalarda özellikle abd Üniversitelerinde Benomyl ve Dodine ismi daha çok ön plana çıkıyor
Benomyl'i iyi araştırmanızı tavsiye ederim. Mantari hastalıklar artık Benomyl'e direnç kazandığından, patentini alan DuPont firması artık üretmiyormuş.
Due to the resistance of parasitic fungi to benomyl which had developed and is now prevalent worldwide benomyl and similar pesticide compounds became largely ineffective. Because of high legal costs associated with it in 2001 DuPont ceased production of benomyl after 33 years on the market and voluntarily requested cancellation for its registration.[1][2] However, as DuPont's patents expired long ago and in some countries benomyl's registration has not been revoked, other manufacturers still produce it.
Dodine, antraknoz'a karşı ABD'de çok kullanılıyor. Ben de geçen sene kullandım, ve antraknozu epeyce baskıladık. Ancak görebildiğim kadarı ile bakteriyel yanıklığa karşı bir etkisi olmamış.
bu haftaki yağmurlardan sonra dodine uygulaması yapıcam ve gözlemlerimi aktarıcam.
Peki bahçenizde antraknoz teşhis ettikten sonra mı bu uygulamalara karar verdiniz, yoksa etmeden mi?
Lütfen, hastalığı teşhis ettikten sonra ilaç uygulamasına karar veriniz. Daha önceki mesajlarımı okuyabildiyseniz, benim bahçemde bu hastalıklardan fotoğraflarla belgeselini çekecek kadar mevcut.
Eğer hastalığın varlığını görmeden ilaç atıyorsanız, bence hem doğamıza hem de cebinize zarar veriyorsunuz demektir.
Örneğin, bende bakteriyel yanıklık çok yaygın durumda, ama ikinci ilaçlamanın sonucunu görmeden üçüncüyü atmayacağım, ya da hastalık hafiflemişse biyofungisitlerle idare edeceğim.
Örneğin, bende bakteriyel yanıklık çok yaygın durumda, ama ikinci ilaçlamanın sonucunu görmeden üçüncüyü atmayacağım, ya da hastalık hafiflemişse biyofungisitlerle idare edeceğim.
Sayın Çamtepe, bakteriyel yanıklıklağa ne ilacı kullandınız, ve kaç uygulama önerdiler.
Sayın Çamtepe, bakteriyel yanıklıklağa ne ilacı kullandınız, ve kaç uygulama önerdiler.
Niyetim biyofungisit (Regalia ya da Bacilus Subtilis) kullanmaktı, ama fiyatları çok fazla olunca Mancozeb + Bakır Oksiklorür kullandım. Alternatifi Maneb + Bakır Oksiklorür kullanabilirdim ama nedense içimden Mancozeb geçti..
10 gün arayla en az iki uygulama yapmam gerekiyor. En önemli ve birinci uygulama tomurcuklar patlarken (fare kulağı aşamasında), ikinci uygulamayı da 10 gün sonra yapmak lazım.
Ancak yoğun yağmurlar nedeniyle ben 10 günlük süreyi maalesef geçirmek zorunda kaldık. Hem muhtemelen ilk yaptığımız uygulama yıkandı, hem nem oranı çok artttı, hem de yağmurun çok yağmasından ötürü arazi çamur olduğundan (bakınız ceviz çiftçisinin killi toprakla imtihanı :() traktör giremiyor. İşimiz zorlaştı anlayacağınız. İki üç gün içerisinde traktör girebilir olunca ikinci uygulamayı yapacağız. Hafta sonu bahçeye gidip durumu göreceğiz.
leonfather41
29-04-2012, 19:51
Selamlar;
Resimdeki yaprakların buruşmasının nedeni nedir.Ne yapmam gerekiyor.
saygılarımla
Rüzgar yanıklığı olmuş gibi geliyor bana. Resimler yanıltabilir, çıplak gözle gördüklerinizi aşağıdaki linkteki resimle karşılaştırabilir misiniz?
Managing Pests in Gardens: Fruit: Environmental Disorders: Wind injury—UC IPM (http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/GARDEN/FRUIT/ENVIRON/windburn.html)
leonfather41
29-04-2012, 22:14
Rüzgar yanıklığı olmuş gibi geliyor bana. Resimler yanıltabilir, çıplak gözle gördüklerinizi aşağıdaki linkteki resimle karşılaştırabilir misiniz?
Managing Pests in Gardens: Fruit: Environmental Disorders: Wind injury—UC IPM (http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/GARDEN/FRUIT/ENVIRON/windburn.html)
evet aynısı.nasıl önlenir.ilaçla yahut başka bişi;Bazı ağaçlarda gördüm bugün
Önlemek zor, doğal bir olay. Sıcak ve kuru bir rüzgar esmiş, yeni tazecik yaprakları kurutup kavurmuş.
Bağlantısını verdiğim sitede sulama ve gübre programına düzenli devam edilmesi önerilmiş.
Bakteriyel ya da mantari bir hastalık olmadığı için şanslısınız. Ağaçlarınıza dolu vurmuş gibi düşünün, üzülmeyin. Yola devam..
leonfather41
30-04-2012, 16:41
Önlemek zor, doğal bir olay. Sıcak ve kuru bir rüzgar esmiş, yeni tazecik yaprakları kurutup kavurmuş.
Bağlantısını verdiğim sitede sulama ve gübre programına düzenli devam edilmesi önerilmiş.
Bakteriyel ya da mantari bir hastalık olmadığı için şanslısınız. Ağaçlarınıza dolu vurmuş gibi düşünün, üzülmeyin. Yola devam..
Sn Çamtepe bilgileriniz için teşekkürler.Biz profosyonel değiliz buradan aldığımız bilgiler doğrultusunda birşeyler yapmaya çalışıyoruz.Siteye bakıyorumda 300 500 1500 fidandan bahsediliyor.
kolay gelsin
B
Dodine, antraknoz'a karşı ABD'de çok kullanılıyor. Ben de geçen sene kullandım, ve antraknozu epeyce baskıladık. Ancak görebildiğim kadarı ile bakteriyel yanıklığa karşı bir etkisi olmamış.
Peki bahçenizde antraknoz teşhis ettikten sonra mı bu uygulamalara karar verdiniz, yoksa etmeden mi?
Lütfen, hastalığı teşhis ettikten sonra ilaç uygulamasına karar veriniz. Daha önceki mesajlarımı okuyabildiyseniz, benim bahçemde bu hastalıklardan fotoğraflarla belgeselini çekecek kadar mevcut.
Eğer hastalığın varlığını görmeden ilaç atıyorsanız, bence hem doğamıza hem de cebinize zarar veriyorsunuz demektir.
.
Pestisit kullanımında doğaya verdiğimiz zarar konusunda söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum. Önceki yıl bir çok fidanımın kurumasına sebeb olacak kadar yoğun bi enfeksiyon gördüğüm için daha çok ilaçlama yapmak zorunda kaldım.
Bu yıl mart ve nisan ayı içinde birer kez maneb ve en son dodine uygulamama rağmen bu gün bahçeme gittiğimde halen bazı fidanlarımda enfeksiyonun başlangıç etkilerini gördüm. Söylemek istediğim bulunduğum bögeye has bi durum olabilir çünkü Enez ilçesi etrafı akarsu,deniz ve lagün gölleri ile dolu. Bu ortam nem oranlarını korkunç seviyelere çıkarabiliyor. Ve tabi Mantari hastalık riskini.
Benomyl'i iyi araştırmanızı tavsiye ederim. Mantari hastalıklar artık Benomyl'e direnç kazandığından, patentini alan DuPont firması artık üretmiyormuş.
Benomyl Sistemik bir ilaç diye daha etkili olabilir diye düşünmüştüm ama yazdıklarınıza göre haklsınız biraz daha araştırmam gerekicek.
Evet, nem durumunuzu çok zorlaştırır.
Siz de bir kaç ağacınıza benim yeni kullanacağım "sarımsak kürü" yapmak ister misiniz? :) Sonuçları karşılaştırmış oluruz.
Benomyl için ürün bilgisinde yapılan şu uyarı tüyler ürpertici. Eminim diğer pestisitler için de benzer uyarılar vardır, ama tüm çiftçi arkadaşları uyarmakta fayda görüyorum:
Benomyl (http://www.inchem.org/documents/icsc/icsc/eics0382.htm)
EFFECTS OF LONG-TERM OR REPEATED EXPOSURE:
Repeated or prolonged contact may cause skin sensitization. Animal tests show that this substance possibly causes toxic effects upon human reproduction. Animal tests show that this substance possibly causes malformations in human babies.
UZUN VADELİ VEYA TEKRARLANAN MARUZ KALMA ETKİLERİ:
Tekrarlanan veya uzun süreli deri teması hassasiyete neden olabilir. Hayvan deneyleri bu maddenin muhtemelen insan üreme mekanizması üzerine toksik etkilere yol açtığını göstermiştir. Hayvan deneyleri bu maddenin muhtemelen insan bebeklerinde anomaliye neden olduğunu göstermektedir.
Bu kadar umutsuz bir vakamı yani :)
Internet Benomyl üzerine yazıyla dolu, bir zararlı demişler bir de (limitler dahilinde kullanılırsa) zararsız..
Neyse, uzun lafın kısası mecbur olmadıkça hiç bir fungusit kullanmamak lazım.
Blacksoul1903
03-05-2012, 21:17
Herkese iyi geceler dilerim. Bahçemizde bulunan ceviz ağaçlarında (özellikle geç uyananlarda) yapraklarda siyah noktalar oluşmaya başladı ve olmaması gereken bir şekilde yapraklar dökülüyor. Resim çekemedim haftasonu ekleyebilirim ancak. Forumu incelediğimde ilk sayfada bir arkadaşın eklediği resimler var ama bizdeki lekeler o kadar geniş ölçüde değil, küçük noktalar halinde. Bilgisi olan arkadaşların tavsiyelerini dinlemek isterim. Şimdiden teşekkürler, saygılar.
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/947294-post100.htm)gibi mi?
Blacksoul1903
03-05-2012, 21:40
Aslında pek de buna benzemiyor. Yaprağın üstünde eşit şekilde dağılmış biçimde ve boyut olarak bir mercimek kadar bile değil.
Merhabalar,
Ceviz ağacımın yapraklarında bu yıl itibari ile bazı lekeler görmeye başladım.
Henüz yeterli tecrübem yok. Yardımlarınızla ağacımı tedavi etmek istiyorum.
http://i49.tinypic.com/10dy1ki.jpg
Ağacımın yaprakları irili ufaklı azlı çoklu bu şekilde lekelerden oluşmaktadır.
Önerileriniz nedir ?
Ağacımı nasıl sağlığına kavuşturabilirim.
Bu yıl mart ve nisan ayı içinde birer kez maneb ve en son dodine uygulamama rağmen bu gün bahçeme gittiğimde halen bazı fidanlarımda enfeksiyonun başlangıç etkilerini gördüm. Söylemek istediğim bulunduğum bögeye has bi durum olabilir çünkü Enez ilçesi etrafı akarsu,deniz ve lagün gölleri ile dolu. Bu ortam nem oranlarını korkunç seviyelere çıkarabiliyor. Ve tabi Mantari hastalık riskini.[/QUOTE]
Evet arkadaşım bu yazına tamamen katılıyorum.Ne kadar ilaçlarsan ilaçla hangi ilacı kullanırsan kullan dere kenarı,göl kanarı ,nem olayından ötürü çeviz bahçelerinde mantari hastalıktan kurtulamıyorsun.Bizim 20 dönümde 9 yaşında 266 yerli cins(şebin,bilecik,yalova) ceviz ağaçlarımız var.Daha yaz gelmeden hastalıktan havlu attık.Yapraklar döküldü,sürgün dalları karardı,ceviz tanelerinde kara kara lekeler var.Sizin anlayacağanız bizde bu sene ceviz yok.
Burda bilinmesi gereken şey yer seçimi çok önemli.Yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem yer ve çeşit seçimini çok iyi yapmaları.
06doğaci
04-05-2012, 15:09
Merhaba kulakdan duyma bir mücadele duydum ama ne derece doğru bilmiyorum.Antokroza karşı beyaz mermer tozunu ağacın üzerine püstürtüyormuşunuz.Mantıken daha az güneşe maruz kalacağı için etkisi olabilir gibi geldi.
karaçepiş
04-05-2012, 17:07
*** arkadaşlar antrakoz hastalığı gelmeden nasıl bir mücadele yapılabilir
Aslında pek de buna benzemiyor. Yaprağın üstünde eşit şekilde dağılmış biçimde ve boyut olarak bir mercimek kadar bile değil.
Resmi biraz büyütüp tekrar ekliyorum. Tam anlattığınız gibi olması lazım.
291073
Burda bilinmesi gereken şey yer seçimi çok önemli.Yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem yer ve çeşit seçimini çok iyi yapmaları.
Katılıyorum :)
Merhaba kulakdan duyma bir mücadele duydum ama ne derece doğru bilmiyorum.Antokroza karşı beyaz mermer tozunu ağacın üzerine püstürtüyormuşunuz.Mantıken daha az güneşe maruz kalacağı için etkisi olabilir gibi geldi.
Benim okuduğum kaynaklarda antraknoz ile güneş ışığı arasında direk bir bağlantı yok.
*** arkadaşlar antrakoz hastalığı gelmeden nasıl bir mücadele yapılabilir
Eğer bahçenizde antraknoz henüz yoksa, ya da yaygın değilse bir ilaç kullanmanıza gerek yok. Kültürel önlemler alabilirsiniz:
- Sonbaharda dökülen yaprakların toplanıp yakılması
- Özellikle ilkbaharda ağacın ihtiyaç duyduğu azot takviyesinin organik ya da inorganik yöntemlerle yapılması. (Örneğin bir kaç kaynakta ağaç aralarında güz zeytini yetiştirilmesi öneriliyor)
- Ağaçların taç altında bahar aylarında spor patlaması gerçekleştiğinde sporların yapraklarına erişimini zorlaştırmak amacıyla ağaç altlarının otlardan arındırılması.
Eğer az miktarda antraknoz görürseniz sonbaharı beklemeden enfekte yaprak ve dalların ağaçlardan uzaklaştırılması ve yakılarak imhası gerekmektedir.
Blacksoul1903
07-05-2012, 15:07
Önceki sayfalarda hastalıkla (antraknoz) ilgili birtakım mücadele yollarından bahsedilmiş. Bunları yapmak için belli bir zaman var mı? Gönderdiğim resimlerden yaprakların ve meyvelerin büyüklüğüne bakarak bu satten sonra yapılacak ilaçlamayla meyveleri kurtarabilir miyiz?
Önceki sayfalarda hastalıkla (antraknoz) ilgili birtakım mücadele yollarından bahsedilmiş. Bunları yapmak için belli bir zaman var mı? Gönderdiğim resimlerden yaprakların ve meyvelerin büyüklüğüne bakarak bu satten sonra yapılacak ilaçlamayla meyveleri kurtarabilir miyiz?
Bu hafta sonu bahçeme gittim. Her 4-5 ağaçtan birinde antraknoz başlangıcı gördüm. Ben ilaçlamaya önceden başlamıştım, devam edeceğim.
Siz eğer bu saatten sonra pestisit bulaştırmak istemezseniz, sulama ve gübreleme programına hassasiyet göstererek devam ediniz. Bu şekilde antraknozdan dolayı yaprak kaybı yaşayan ağaçlarınızı dinç tutmuş olur ve bu yazı en az zararla atlatırsınız.
Kışa girerken hem dökülen yaprakları toplayıp yakın, hem de hem kışın hem de bahara doğru bordo bulamacı uygulaması yapın. Daha sonra aynı bakteriyel yanıklıkta olduğu gibii tomurcuklar açmak üzereyken, fare kulağı aşaması ve meyve tutumu aşamalarında olmak üzere ilaçlamalarınızı yaparsınız.
Bu sene için size en büyük zararı meyvelerde kayıp olabilir, ama önemli olan seneye yapacağınız mücadele..
Kolay gelsin..
Bu hafta bahçedeki teftişler sonrasında "Ceviz Zararlıları Belgesel kuşağımıza" bu hafta yeni bir konuğu dahil ediyoruz: Ağaç Sarıkurdu (Lat. Zeuzera pyrina, İng. Leopard Moth) Bazı kaynaklarda da adı Pars Odun Güvesi olarak geçiyor. Hoşgeldin Sarı Ağaçkurdu:) Lepidoptera takımı, Cossideae familyasının bir üyesidir kendisi.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Zeuzera.pyrina.jpg/320px-Zeuzera.pyrina.jpg
Larvalar ağaçların gövde ve dallarında galeriler açarak beslenirler. Fidan ve genç ağaçların gövdelerinde, yaşlı ağaçların ise dallarında açtıkları uzun galeriler bu kısımların zayıflamasına ve rüzgarın etkisiyle de kırılmalarına yol açar. Fidan veya genç ağaçların ölümü için bunların gövdesine yerleşecek bir tek larva yeterlidir. Yaşlı ağaçlarda dalların kırılması ise ayrıca budamada güçlük yaratır.
Benim bahçemden görüntüleri sitedeki geçici sorun sebebi ile yükleyemiyorum. Sorun giderildiğinde yükleyeceğim.
Kahramanmaraş Üniversitesi güzel bir makale (http://jes.ksu.edu.tr/public/journals/1/backIssues/sayi/eski/sayi/51/51.47-55.pdf)yazmış. Mücadelesi ile ilgili bilgiler ve muhtelif resimler de orada mevcut.
En hoşuma giden mücadele yöntemi zararlının açtığı delikten içeri defne yağı enjekte etmek. Çok doğal bir yöntem, beğendim.
İran'lılar bu konuda yine bazı çalışmalar (http://profdoc.um.ac.ir/articles/a/1023221.pdf)yapmışlar. Steinernema carpocapsae (Capsanem) kullanımı ile güzel başarılar elde edilmiş. Defne yağının da laboratuvar ortamında 2 dakikada larvaları öldürdüğü gözlemlenmiş, ama sahadaki ağaçlarda yapılan denemelerde 100% başarıya ulaşılamadığı görülmş.
Delfin WG de sanırım etkili, ancak çok fazla kaynak bulamadım. Tecrübesi olan arkadaşlar varsa paylaşabilirse sevinirim.
"Zararlının açtığı delikten içeri defne yağı enjekte etme" yöntemi zararlılarla bitki yağı ile mücadeleye çok güzel bir örnek. Bir badem zararlısı için farklı yağlar ile mücadele yöntemi hakkında okuduğum bir araştırmanın sonucuna göre bu hassas bir konu. Ancak yaygın bir uygulama yapıldığında sıkıntı yaşanabiliyor.
Halil Önen
08-05-2012, 09:49
Bu hafta bahçedeki teftişler sonrasında "Ceviz Zararlıları Belgesel kuşağımıza" bu hafta yeni bir konuğu dahil ediyoruz: Ağaç Sarıkurdu (Lat. Zeuzera pyrina, İng. Leopard Moth) Bazı kaynaklarda da adı Pars Odun Güvesi olarak geçiyor. Hoşgeldin Sarı Ağaçkurdu:) Lepidoptera takımı, Cossideae familyasının bir üyesidir kendisi.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Zeuzera.pyrina.jpg/320px-Zeuzera.pyrina.jpg
Larvalar ağaçların gövde ve dallarında galeriler açarak beslenirler. Fidan ve genç ağaçların gövdelerinde, yaşlı ağaçların ise dallarında açtıkları uzun galeriler bu kısımların zayıflamasına ve rüzgarın etkisiyle de kırılmalarına yol açar. Fidan veya genç ağaçların ölümü için bunların gövdesine yerleşecek bir tek larva yeterlidir. Yaşlı ağaçlarda dalların kırılması ise ayrıca budamada güçlük yaratır.
Benim bahçemden görüntüleri sitedeki geçici sorun sebebi ile yükleyemiyorum. Sorun giderildiğinde yükleyeceğim.
Kahramanmaraş Üniversitesi güzel bir makale (http://jes.ksu.edu.tr/public/journals/1/backIssues/sayi/eski/sayi/51/51.47-55.pdf)yazmış. Mücadelesi ile ilgili bilgiler ve muhtelif resimler de orada mevcut.
En hoşuma giden mücadele yöntemi zararlının açtığı delikten içeri defne yağı enjekte etmek. Çok doğal bir yöntem, beğendim.
İran'lılar bu konuda yine bazı çalışmalar (http://profdoc.um.ac.ir/articles/a/1023221.pdf)yapmışlar. Steinernema carpocapsae (Capsanem) kullanımı ile güzel başarılar elde edilmiş. Defne yağının da laboratuvar ortamında 2 dakikada larvaları öldürdüğü gözlemlenmiş, ama sahadaki ağaçlarda yapılan denemelerde 100% başarıya ulaşılamadığı görülmş.
Delfin WG de sanırım etkili, ancak çok fazla kaynak bulamadım. Tecrübesi olan arkadaşlar varsa paylaşabilirse sevinirim.
Ağaç Sarı kurdu bir kelebek zararlı Delfin WG etkili olabilir, üç kelebek zararlısına_ Salkım güvesi, Elma iç kurdu, Domates Yeşil Kurduna_ ruhsatlıdır.
Ağaç Sarı Kurdunun konukcusu olduğu Bağ, Zeytin,Kestane, Cınar, Kavak, Göknar, Ilhamur gibi ağaçlarda ilaçlanmalı ceviz ağaçlarının yanında_ anlarda_ bulunuyorsa...
Yaptığım denemelerde Delfin WG. tüm kelebek zararlılarına etkili. Zararlı tespiti kelebek ise bu organik ilaç hepsinde kullanılabiliyor.
Örneğin domates yeşil kurdu bir kelebek zararlısıdır ve buna ruhsatlıdır. Tuta da bir kelebek zararlısıdır_ ki sinek zrarlısı biliniyor halk arasında_ ve Delfin WG etkilidir. Sadece bu hastalığa ruhsatlı değildir.
Halil Önen
08-05-2012, 09:54
"Zararlının açtığı delikten içeri defne yağı enjekte etme" yöntemi zararlılarla bitki yağı ile mücadeleye çok güzel bir örnek. Bir badem zararlısı için farklı yağlar ile mücadele yöntemi hakkında okuduğum bir araştırmanın sonucuna göre bu hassas bir konu. Ancak yaygın bir uygulama yapıldığında sıkıntı yaşanabiliyor.
Defne yağı 'yazlık yağ uygulaması' gibi kaplama şeklinde uygulanabilirse kullanım zorluğu yaşanmaz herhalde.
Defne yağı destilasyon yolu ile elde edilebilir diye düşünüyorum...;)
Eğer defne yağı bir kelebek zararlısı olan Ağaç Sarı Kudurduna etkili ise diğer kelebek zararlılarına da etkili_ öldürücü etki_ olabilir_ mi?...;)
KSÜ'de bu konuda pek çok çalışma yapılmış. Umut verici duruyor :)
http://entomoloji.ege.edu.tr/files/Kongreler/Ento_5/ento_5_%2030.pdf
http://kutuphane.ksu.edu.tr/e-tez/fbe/T00671/aysegul_karci_tez.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19795133
"Uçucu Yagların Antimikrobiyel Özellikleri (www.mikrobiyoloji.org/pdf/702110304.pdf)" adlı bir araştırmada (OMÜ) koruyucu ve antimikrobiyel yönleri incelenmişti.
Antibakteriyel ve antifungal olarak kullanılabilecek bitki türleri, kullanım alanları ve etkileri için geniş bir kaynakça bulunan bu çalışmada defne için de bir liste var. (Escherichia coli, Pseudomonas pyocyaneus, Yersinia enterocolitica, Aeromonas hydrophila, Enterococcus faecalis, Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces fragilis)
Ancak şunu gözden kaçırmamak gerekir ki bitkinin sağladığı yaşam ortamı yalnızca patojenlere ait değildir. Bu nedenle birtakım yararlı mikroorganizmalara da (hangileri?) zarar verebileceği, ters yönde (hedefin tersine) antagonistik etkiler yaratabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Sonuç, kimyasal kullanarak topraktaki faydalı yaşama sekte vurmak gibi olmamalıdır...
Bu nedenle uçucu yağların kullanımı ile ilgili geniş bir araştırma yapmak faydalı olacaktır.
* * *
Yukarıdaki zararlı için Delfin kullanmak bu nedenle -bence- daha nitelikli bir nokta atış gibi geliyor. Kararınca ve bilinen hedefe dönük.
Blacksoul1903
12-05-2012, 15:33
Ağaçlarda daha sonradan çıkan sürgünlerin yaprakları gayet sağlıklı. Fakat önceden bu hastalığa yakalanan yaprakların bazıları düşmeye devam ediyor. Meyvelerde de hastalık olmasına karşın yapraklara göre biraz daha dayanıklılar.Düşmemek için direniyorlar. Verdiğiniz tavsiyeler doğrultusunda gübreleme ve sulama konusunda gayet hassas davranıyorum. Bakalım meyvelerinden bu sene tadabilecek miyiz?
Ceviz hastalıklarında özellikle antraknoz konusunda Uludağ Üni. saygıdeğer Doçenti Himmet Tezca'nın güzel bir makalesini okudum,
www.arastirma-yalova.gov.tr/dergiler/Bahce34-1(187-192).pdf
antraknoz konusunda Trifloxystrobin etken maddeli fungusit kullanılmasının daha pozitif sonuçlar vereceğini belirtiyor.
298803
Merhabalar öncelikle, 15 gün önce saglıklı yemyesil olan fidanım şimdi sanki elektrik çarpmıs gibi kurumus neden acaba, diger agaclarım saglıklı böyle bişey yok...
Ceviz hastalıklarında özellikle antraknoz konusunda Uludağ Üni. saygıdeğer Doçenti Himmet Tezca'nın güzel bir makalesini okudum,
www.arastirma-yalova.gov.tr/dergiler/Bahce34-1(187-192).pdf
antraknoz konusunda Trifloxystrobin etken maddeli fungusit kullanılmasının daha pozitif sonuçlar vereceğini belirtiyor.
Yazıyı okuduktan sonra cevizlerim için bayer'in FLINT 50 WG etken madde trifloxystrobin ilacını ,150gr 60tl aldım.100 lt 15 gr uyguladım.Sonucu inşallah iyi olur.Bu sene bahçe antraknoz'dan nefes alamıyor.Bu üçünçü ilaçlamam ilk önce manep attım işe yaramadı sonra propineb attım biraz durdu.şimdide flınt attım bakalım nasıl olacak.Ama havalar yine yağışlı ve çok nemli gidiyor.Bu sene zıraatcı'ya çalışacağız gibi geliyor...
Yazıyı okuduktan sonra cevizlerim için bayer'in FLINT 50 WG etken madde trifloxystrobin ilacını ,150gr 60tl aldım.100 lt 15 gr uyguladım.Sonucu inşallah iyi olur.Bu sene bahçe antraknoz'dan nefes alamıyor.Bu üçünçü ilaçlamam ilk önce manep attım işe yaramadı sonra propineb attım biraz durdu.şimdide flınt attım bakalım nasıl olacak.Ama havalar yine yağışlı ve çok nemli gidiyor.Bu sene zıraatcı'ya çalışacağız gibi geliyor...
Bizim Burası da maalesef böyle nem oranları %99 ları görüyor bende cumartesi günü(19.05.2012) flint i uyguladım, etiketinde okuduğuma göre kendine özgü etki biçimine sahip bir ilaçmış. çalıştığıım için bahçeye henüz gidemedim ama en kısa zamanda gidip gözlemlerimi paylaşıcam.
syg.
kurtulus09
27-05-2012, 13:10
benim ağacımın 5-6 yıl önce kesilen dalında kurtlar çıktı dal yaklaşık 15 cm çapında gövde kurdu dedikleri kurt galiba bu dalı aşı macunu ile kapatsam kurtlar havasızlıktan ölür mü .Başka yöntemler ile mi mücadele etmek gerek ?
Sn. Kurtulus09
Mesaj göndermeden önce forumu dikkatlice okumanızı önerebilir miyim?
Bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/961607-post131.htm)ilgili bilgi mevcut.
Ç.
kurtulus09
27-05-2012, 19:51
ben o kelebeği görmedim ağaçta ama benim gördüğüm kurt beyaz renkliydi ağzının ucu da kahverengi renkte..Yarayı komple aşı macunuyla kapatsam kurtlar havasızlıktan ölür mü ?
Denenebilir. Eğer galeriler varsa tel sokarak larvaları öldürebilirsiniz.
Bölgeye -eğer bulabilirseniz- defne yağı sürmeyi bir deneyebilir misiniz?
Temin edebilirseniz yaranın olduğu yere Delfin gibi bir biyo nematod uygulayabilirsiniz.
Eğer biyolojik bir yönteme erişim şansınız yoksa larvalılar için kullanılan ilaçlardan Tarım Müdürlüğü'nden alacağınız reçeteye göre uygulayabilirsiniz.
bu dalı aşı macunu ile kapatsam kurtlar havasızlıktan ölür mü .Başka yöntemler ile mi mücadele etmek gerek ?
Aşı macunuyla kapatmanız işe yaramaz, tel ile ulaşıp öldürebilirseniz olur, ulaşamazsanız ağacın özüne şiringa ile
301470
Az bir miktar insektisit vermeniz yeterli olur, daha sonra yara yerini aşı macunuyla kapatabilirsiniz.
kurtulus09
28-05-2012, 21:15
Denenebilir. Eğer galeriler varsa tel sokarak larvaları öldürebilirsiniz.
Bölgeye -eğer bulabilirseniz- defne yağı sürmeyi bir deneyebilir misiniz?
Temin edebilirseniz yaranın olduğu yere Delfin gibi bir biyo nematod uygulayabilirsiniz.
Eğer biyolojik bir yönteme erişim şansınız yoksa larvalılar için kullanılan ilaçlardan Tarım Müdürlüğü'nden alacağınız reçeteye göre uygulayabilirsiniz.
teşekkürler yarın deneyeceğim
Arkadaşlar bahçemdeki ceviz ağaçlarıyla ilgili iki sorunum var. Birincisi geçen yıl hiç sıkıntı olmayan ağaçlarımda bu yıl tepelerden aşağıya doğru kuruma oldu, soğuk almıştır diyorlar ama net olarak bilmiyorum. 5-6 ağaç bu şekilde. Diğer bir sorunda bütün ağaçarın yapraklarında kararma ve kuruma başladı. İki sorun içinde bundan sonra ne yapmam gerektiği hakkında yardıma ihtiyacım var. Resimleri eklemeye çalışacağım yardımcı olursanız sevinirim
mirili_burak
13-06-2012, 23:03
http://2.bp.blogspot.com/-1V8Fd0S0puk/T9eOOH5KgHI/AAAAAAAAB84/2_V21KedQeg/s1600/ceviz+hastal%25C4%25B1%25C4%259F%25C4%25B1.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-PNrra-hsDS8/T9eOJmOhTWI/AAAAAAAAB8w/wG6dGkSz_yI/s1600/ceviz+hastal%25C4%25B1%25C4%259F%25C4%25B1+2.jpg
Emek veren ve emeğe değer veren arkadaşlara selamlar;
Sanal ortamda arıcılık üzerine çalışmaları olan bir üyeyim.
Üstteki resimler ceviz tarlama ait bu tür rahatsızlıklar çevre tarlalardada görünmekte.
Neler yapabilirim.
4 yaşindaki fidanım, toplamda 3 tanesi böyle son bir ayda kurudu... biraz baktım rootstock blight (erwinia) ya da pytopthora kök çürüklügü olabilir diye düşünüyorum .. üstadlar ne der....
ne yapmam lazım,diger agaclara yayılır diye korkuyorum acıkçası...
Üstteki resimler ceviz tarlama ait bu tür rahatsızlıklar çevre tarlalardada görünmekte.
Neler yapabilirim.
Bana çok problem varmış gibi gelmedi? Biraz daha detaylı anlatabilir misiniz/fotoğraflayabilir misiniz?
4 yaşindaki fidanım, toplamda 3 tanesi böyle son bir ayda kurudu... biraz baktım rootstock blight (erwinia) ya da pytopthora kök çürüklügü olabilir diye düşünüyorum .. üstadlar ne der....
ne yapmam lazım,diger agaclara yayılır diye korkuyorum acıkçası...
Sayın bozy
Bunlar ciddi hastalıklar. Resimlere bakarak afaki bir şey söylemek doğru değil. Bu numuneleri alıp ilçe tarım'a götürüp görüş sormanızda, hatta eğer yapılabiliyorsa test yaptırmanızda fayda var.
Eğer toprağınızda bu hastalıklar varsa diğer ağaçlara bulaşmaması için olağanüstü hal ilan etmeniz gerekecek. Alınacak önlemleri İlçe Tarım'daki uzmanlarla ile birlikte kararlaştırmanız en doğrusu.
Umuyorum değildir. Her kuruyan fidanda kök çürüklüğü olacak diye bir kural yok. Su boğmuş olabilir, fidan kökü hava almış olabilir. Türlü türlü sebebi olabilir. Panik yapmadan, uzman görüşüyle ilerlemenizde fayda var.
Kolay gelsin
Ç.
Sayın Camtepe bunlar benım ilk acemilikte diktigim fidanlar .... bunları da oldukca derine diktirdiler bana köyümüzdeki aklı evveller ... referans olması acısından paylastım...zannedersem fidanları kök bölgesindeki su birikmesi bu hale getirdi ...kurumalar devam ederse aynen dediginiz gibi analiz ettirecegim su an icin 40 agactan 4 tanesınde oldu tesekkurler...
http://2.bp.blogspot.com/-1V8Fd0S0puk/T9eOOH5KgHI/AAAAAAAAB84/2_V21KedQeg/s1600/ceviz+hastal%25C4%25B1%25C4%259F%25C4%25B1.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-PNrra-hsDS8/T9eOJmOhTWI/AAAAAAAAB8w/wG6dGkSz_yI/s1600/ceviz+hastal%25C4%25B1%25C4%259F%25C4%25B1+2.jpg
Emek veren ve emeğe değer veren arkadaşlara selamlar;
Sanal ortamda arıcılık üzerine çalışmaları olan bir üyeyim.
Neler yapabilirim.
sayın mirilli_burak
ağaçlarınızda besin eksikliği var gibi görünüyor özelliklede fosfor ve azot acilen toprak analizi ve eğer mümkünse yaprak analizide yaptırınız..
Merhaba; bahçemde belki 10 yaşında yaşını tam olarak bilemiyorum ceviz ağacım var. Her sene düzenli ürün veriyor. Bu sene sayın Lilium'un yardımlarıyla budama yaptım üzerinde en az 30 kilo ceviz vardı fakat cevizlerin yeşil kabukları ya kararıyor ya da büzüşüp daha sonra dökülüyor içlerini açtığımda ise simsiyah şu an üzerinde çok az ceviz kaldı. Kışa girerken ve gözler uyanmadan borda bulamacı yapmıştık. Yapraklarında bir problem görünmüyor. Seneyede aynı durumla karşılaşmamam için neler yapmalıyım..
Sayin ncp1963 azot ve fosfor eksikliginin belirtileri nelerdir ....paylasabilirmisiniz..
Sayin ezo hastalik teshisinde belirtiler cok onemli ve kafa karistirici olabiliyor yani tarifle teshis koymak cok zor en guzeli fotograflari da koymak eger varsa ... anlattiginiz kadariyla antraknoz olabilir ...bu sene antraknoz cok siddetli ben iki defa bordo bulamaci yaptim 3 defa da fungusit uygulamasi yapmama ragmen agaclarimda antraknoz var
sayin mirili burak iki foto da ayni agacin degil saniyorum ... iki resimde de cok ciddi bisey goremedim ben en azindan benim agaclarimdan daha saglikli gozukuyorlar ustteki resimde yapraklarin kivrilmasi asiri giden sicaklar yuzunden de olabilir potasyum **** bor gibi elementlerin topraginizda cok fazla olmasindan da kaynaklanabilir...
alttaki resimde de bazi yapraklarda sararma var bu da bence demir eksikligi olabilir .Bence cok onemli bisey yok agaclarinizda ama yine de emin olmak icin tek yol Sayin ncp1963 un soyledigi gibi toprak ve yaprak analizi yaptirmak... sonuclari burada paylasirsaniz cok seviniriz referans olmasi acisindan onemli bence...
Sayin ncp1963 azot ve fosfor eksikliginin belirtileri nelerdir ....paylasabilirmisiniz..
Sayin ezo hastalik teshisinde belirtiler cok onemli ve kafa karistirici olabiliyor yani tarifle teshis koymak cok zor en guzeli fotograflari da koymak eger varsa ... anlattiginiz kadariyla antraknoz olabilir ...bu sene antraknoz cok siddetli ben iki defa bordo bulamaci yaptim 3 defa da fungusit uygulamasi yapmama ragmen agaclarimda antraknoz var
sayın bozy
azot eksikliğinde yeni sürgünler eski sürgünlerden daha yeşil olurlar sebep yaşlı yapraklardan gençlere azot aktarımıdır..
eğer genç sürgünlerde göze çarpacak kadar renk açılımı var ise demir eksikliğidir.
yapraklarda kırmızımsı mor renk oluşumu fosfor eksikliğinin belirtisidir.
potasyum eksikliği yaprak kenarlarında önce sararma sonra kahverengileşme ile görülür.
meyva larda kararma lekeler halindeyse antraknoz..... kararmalar daha büyük ise bakteriyel yanıklık olma ihtimali daha büyüktür.
üstteki antraknoz resmi buda bakteriyel yanıklığın resmi
15 gün evvel izmirin tire ilçesindeki bahçemizden. galiba bizim çevrenin tamamında ceviz ağaçları böyleymiş. hatta yaşlı ağaçların çoğu yapraklarını dökmüş, insanlar kuruyacaklar diye üzülüyor :( genç olanlar ya da bakımı güzel olanlar ise yeni filizlerle kurtulacak gibi.
ama bunun niye olduğunu pek bilen yok. sanki bi asit yağmuru gibi.
aklıma japonya daki nükleer felaket sonrası atmosfere yayılan gazlar bile geliyo.
fikri olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
kurtulus09
24-08-2012, 12:54
merhaba 3 yaşında 1 ceviz ağacım var bazı dallarını bu sene aşıladım.
Aşılamadığım dalların üzerinde armut kaplanı çok miktarda var ve yapraklara zarar veriyor.Evde zeytinlerden kalma hektaş insektisit var sıvı 100 lt ye 150 cc diyor.
Ben yarım litrelik fıs fıs şişesi kullanıcam şırıngayla ölçüp 1 cc koyup uygulasam bir sorun olurmu ?
Yoksa biraz daha fazla mı koymalıyım ?
vizyon_78
10-09-2012, 16:12
bu bakteriyel yanıkların oluşmaması için hangi önlerin alınmasın da fayda görebilirim .bilgisi olan paylasabilirmi??
Şu mesajlara bakabilir misiniz?
http://www.agaclar.net/forum/938388-post73.htm
http://www.agaclar.net/forum/945269-post93.htm
http://www.agaclar.net/forum/952410-post107.htm
Değerli Ağaç Dostları
Fotografta görülen gövde ve dallardaki yaralarla ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim.
selçuk
USTA MOTOR
27-01-2013, 14:31
Cigerim baharın yapraklamayı tamamlamaya yakın iki veya duruma göre insektisit böcek ilaçlarından atarsansorunun çözülür bunlar genelde yapragın alt tarafında olup yapragın damar şekli boyunca yapışıp yapragın damar şeklini alıp yapragın öz suyunu emerler
USTA MOTOR
27-01-2013, 14:34
Arkadaşım cevredede aynı şekil gözüküyorsa iklim ve toprak yapısını göz önünde bulundurarak topragını bir analiz ettir mikro elementlere bir bakalım buradaki kireç miktarınıda unutmamak lazım ona göre hareket edelim
USTA MOTOR
27-01-2013, 14:38
çigerim arazi fotografları olmadan kuru dala bakaraktan ne söylenir.. Ikinçisi derin dikildiyse agacı bogmuş olabilirsin dikkat edin
USTA MOTOR
27-01-2013, 14:44
Dışında kararmalar varsa yaz sıcaklık ortalamasına dikkat edilmeli güneş yanıllıgı olması yüksek meyvenin dökülmesi mikro makro element eksikliginden kaynaklana bilir yaprak durumunada bakılması lazım azot eksik olabilir demişler azot fazlalıgından meyveleri dökecegini unutmamak lazım herşeyin kararınça makbuldürrr
USTA MOTOR
27-01-2013, 14:49
Azot eksikliginde gelişme yavaş olup yapraklar ufak sarı renge dogru döner fosfor eksikliginde lekeler oluşur bunlar koyulaşıp kahverengini alır nokta şeklinde olup eksiklige baglı oranda büyür
USTA MOTOR
27-01-2013, 14:53
2 cc de koysan birşey olmazda 1 cc tam dozajında olur birde ilaçın ismini yazsan daha iyi olurdu ama bu zehiri bir defa degil 5 gün arayla 2 veya 3 defada uygulama en iyisi olur
USTA MOTOR
27-01-2013, 15:01
Bakırlı ve bordo bulamacını eksik etmeyin birde sulamayı sıcaklık degerlerine göre yapınız yenibir dogal kaplama cıkmış bundan yaz döneminde 25-30 arayla attıgın zaman agacı hem sitresten buna baglı hastalık etmenlerinden hemde güneş yanıklıgın dan korumuş olursun
Ağaç Dostaları Merhaba,
Yeni aldığım bahçemde 9 yaşında yalova cinsi cevizler var. Budama sırasında ağacın birinde mantar şeklinde beyaz çıkıntılar var. Bu nedir ne yapmam gerekiyor? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
379649
379650
Değerli Ağaç Dostları
Fotografta görülen gövde ve dallardaki yaralarla ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim.
selçuk
Sn Selçuk
Deep Bark Canker hastalığından (Brennaria (=Erwinia) rubrifaciens) ya da Shallow Bark Canker hastalığından (Brennaria (=Erwinia) nigrifluens) şüphelenebilirsiniz.
Bu durumda ağaçlarınızın bakımını daha da iyi yapmanız gerekecektir. Sulama, gübrelemeyi daha dikkatli ve özenli yapmalısınız. Ağaçlar üzerindeki stresi azaltarak ağacın tümüne yayılmasını engelleyebilirsiniz.
Ayrıca ağacın bulunduğu toprağın da iyileştirilmesi gerekecektir. Çok killi, kompakte olmuş topraklarda hem ağacın kökleri yeterli hava alamamakta, büyüyemekte hem de yağmurlar sonrası çok ağır şartlarla karşılaşmaktadır. Bu dert benim bahçemde de mevcut :)
Toprağınızın yapısını iyileştirmek için pH ve C/N dengesine dikkat etmek koşuluyla kompost, leonardit, iyi yanmış ahır gübresi, yeşil gübreleme önerilir :)
saygılar
Ç.
Ağaç Dostaları Merhaba,
Yeni aldığım bahçemde 9 yaşında yalova cinsi cevizler var. Budama sırasında ağacın birinde mantar şeklinde beyaz çıkıntılar var. Bu nedir ne yapmam gerekiyor? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
379649
379650
Sn. Tasci
Armillaria Malea (Armilaria çürüklüğünden) şüphelenebilirsiniz. Net teşhisi ben koyamam ama resimler ve alacağınız örnekleri ilçe tarıma götürebilirsiniz. Ancak sonuç Armilaria çıkmaz umarım, çıkarsa işiniz çok zor, ve kötü bir yatırıma imza atmış olacaksınız.
Integrated Pest Management for Walnuts - Google Kitaplar (http://books.google.com.tr/books?id=cAHYboX7HCgC&lpg=PA82&dq=armillaria%20root%20walnut&pg=PA82#v=onepage&q=armillaria%20root%20walnut&f=false)
Walnut Production Manual - Google Kitaplar (http://books.google.com.tr/books?id=yKawaOt88A0C&lpg=PA245&dq=Deep%20Bark%20Canker&pg=PA245#v=onepage&q=Deep%20Bark%20Canker&f=false)
Yatırımınıza daha fazla para harcamadan önce Armillaria konusunda emin olmanızı tavsiye ederim.
Bol şans
Sayın Çamtepe merhaba,
İlginiz için teşekkür ederim. İlçe tarıma soracağım, bakalım ne diyecekler. Bu hastalık anladığım kadarıyla bulaşıcı. Fakat bu ağaçta gördüğüm sorun diğerlerinde yok.
Bu ağaç cins olarak diğerlerinden farklı olabililir mi? Yapraklar açmaya başladı, diğerlerinde yapraklar henüz açmadı. Bu ağaç 1 2 hafta önden gidiyor.
Saygılarımla.
Cinsi de farklı olabilir, bünyesi de biraz değişmiş olabilir. Neticede cinsi şu anda belli olmayan bir takım mantarlarla birlikte ortak bir yaşam içerisinde. Kim kime ne veriyor belli olmaz :)
Armillaria çıkarsa ağaç kesile, dallar ve gövde etrafa saçılmadan ve bulaştırılmadan yakıla, toprağı kazıla, kireç ile dezenfekte edile, bir kaç yıl oraya hiç bir şey ekilmeye.. :)
Bu arada bahçenizde budama işlerinde kullanılan makasları her ihtimale karşı her ağaç değişiminde güzel güzel dezenfekte edin.
Sayın Çamtepe,
Bugün ilçe tarımdan 2 memurla bahçeme gittik. Ağaçtaki sorunun armillaria olmadığını söylediler. Armillaria hastalığının ağacın üstünde değil alt kısmında gövdede olacağını bildirdiler. Ayrıca ağacın dibini çapa ile biraz kazarak sorun olup olmadığına baktılar.
Tedavi olarak aşağıdaki resimde kırmızıyla işaretlediğim yeri kesmemi istediler. Yüzde ellilik bakır karışımını ağacın tamamına atmamı söylediler.
Saygılarımla.
382501
Ağaç Dostları Merhaba,
Ağaçlarımda mantar sorunu var. Bununu için ilçe tarımdan görevliler %50 bakır karışımını atmamı önerdiler. Ceviz çiçek açtıktan sonra bu ilacın atılması hakkında görüşlerinizi alabilir miyim?
Ben siteden okuduğum yazılara göre mantar için sadece manep %80 uygulamayı düşünüyordum.
Saygılarımla.
Sn tascı ,ben bu hastalıgın resmini bi yerde görmüstüm dünden beri onu arıyorum.. cok tehlikeli bir hastalık degil agacınızı öldürmüyor ancak tabii ki tedbir almak lazım şimdilik etkili bir fungusit işinizi görür tabi ki hastalıklı dalı kesip imha edin... ileriki yıllarda bordo bulamacı senede iki defa yeterli olacaktır diye düşünüyorum ...
aslında bu hastalık bölümü cok önemli ama nedense pek katılan olmuyor buraya ...
gecmiş olsun
Maneb'in etkisi belli bazı mantarlara karşıdır. İlçe Tarım'dan sizin ağaçlardaki mantarların (hastalığın) latince ismini öğrenme şansınız olursa internetten kullanılabilecek diğer ilaçları da araştırabilirsiniz. Ancak kimyasalları atarken dikkatli olunması ve mali gücünüz elveriyorsa mümkün olduğunca organik tarımda kullanılan ilaçların kullanılması konusunda tekrar çağrıda bulunmuş olalım :)
vizyon_78
28-03-2013, 09:56
Değerli arkadaşlar malum havalar yagmurlu geçio bir kaç için de gözler uyanmadan % 1 lik bordo bulamacı yapsam olurmu? Bordo bulamacı yapıldıktan sonra en az kac saat yağmura yakalanmamalı .teşekkürler
Atabilirsiniz, en az bir gün yağmur yağmasa iyi olur. Yağar da ağaçlarınız yıkanırsa etkisi zayıflayacaktır.
Saygılar
Ç.
İlçe tarımdakiler hastalığın adını söylemediler. Sayın Bozy'nin söylediği gibi sadece budayıp mantar için etkili ilaç atmamı söylediler. %50 metalik bakıra eşdeğer (karma-bakır) ilacı tüm ağaca atmamı bildirdiler.
Bu sene acemiliğimden tek sefer bordo bulamacı yaptım. Bundan sonra senede 2 defa yapacağım.
Ağaçlardaki hastalık için zirai ilaçlar satan yere gittim. Oradaki ziraat mühendisi bahçeyi görerek ilaç verelim dedi ve bahçemi ziyaret etti. Ağaçların üzerinde bulunan siyah tabakalar mantarmış (ben bunları hiç bilmiyordum). Bunlar için bordo bulamacını daha yüksek oranda vermem verektiğini söyledi. Ağaçlar çiçek açtığı için onun yerine bakırlı ilaç kullanacağız.
Bakırlı ilaç uygulamasından sonra antraknoz için ilaç çalışmasına gireceğiz. Söylediğine göre manep kullanılacak ilaçlar listesinde yer almıyormuş. Onun yerine başka ilaçlar kullanılıyormuş.
Ağaçlardaki hastalık için zirai ilaçlar satan yere gittim. Oradaki ziraat mühendisi bahçeyi görerek ilaç verelim dedi ve bahçemi ziyaret etti. Ağaçların üzerinde bulunan siyah tabakalar mantarmış (ben bunları hiç bilmiyordum). Bunlar için bordo bulamacını daha yüksek oranda vermem verektiğini söyledi. Ağaçlar çiçek açtığı için onun yerine bakırlı ilaç kullanacağız.
Bakırlı ilaç uygulamasından sonra antraknoz için ilaç çalışmasına gireceğiz. Söylediğine göre manep kullanılacak ilaçlar listesinde yer almıyormuş. Onun yerine başka ilaçlar kullanılıyormuş.
Ceviz Antraknozuna karşı Türkiye'de Maneb ruhsatlıdır. Bazı ilaç bayileri diğer bitkilerdeki antraknoz ile karıştırıp diğer fungisitleri önerebilirler. Ancak Tarım Bakanlığı'nın yayınlarına bakarsanız Maneb'in ruhsatlı olduğunu göreceksiniz.
Yurt dışında ise Dodine ceviz antraknozuna karşı ruhsatlıdır. Türkiye'de de ilaç firmaları gerekli çalışmayı yaparlarsa muhtemelen ruhsatı alınabilir, ancak bildiğim kadarı bu işlem zahmetli ve maliyetli.
Aşağıdaki mesajımda anlatmıştım:
http://www.agaclar.net/forum/945259-post91.htm
Sevgili forum üyeleri, özellikle İngilizce bilginiz varsa, internet büyük bir bilgi kaynağıdır. Dolayısı ile eğer hastalıkların latince ismini ya da İngilizce ismini öğrenebilirseniz yurt dışında ne gibi uygulamaların yapıldığını, ne tip ilaçların kullanıldığını ve hatta ne tip organik mücadele yöntemleri olduğunu da kendiniz araştırabilirsiniz. Bu sayede ceviz hakkında çok bilgisi olmayan ilaç bayilerinin (ve hatta ilçe tarımda olabilecek ceviz üzerine bilgisiz ziraat mühendislerinin) sizleri yanlış yönlendirmesine izin vermemiş olursunuz.
Biraz işlerin yoğunluğu, biraz hava şartları birde ilaç atma motorunun bozulması sonucu bakır atma işini bu hafta sonu anca bitirebildim. (Bayağı geciktim.)
Maneb uygulamasını, önümüzdeki hafta sonu başlamak istiyorum. Cevizlerin yaprakları bayağı büyüdü. Biraz geçiktim. Bakırdan bir hafta sonra bu şekilde ilaç atılması hakkında fikirlerinizi alabilir miyim? Aşırı dozda veya üst üste ilaç verilmesi doğrumudur. Fazla ilaç kullanmakta istemiyorum.
Saygılarımla.
kilicaslan3561
16-04-2013, 15:06
Ceviz hakkında bir hayli bilgi edindim sayenizde. Teşekkürler.
juglandales
26-04-2013, 15:47
Yeni çıkan bazı yaprakların uçları sanki yanmış gibi. Fikri olan varmıdır.?
aviator34
26-04-2013, 16:16
Sayın juglandales bende geçen hafta bahçeme gittiğimde bu yanıklara bende rastladım.antraknoz mu dedim ama bi başka bahçesi olan abim kendi bahçesinde de var olduğunu söyledi.Aşırı yağan yağmurlar sabah'a karşı don etkisi yarattığından dolayı gibi bir şeyler dedi ama can kulağı ile dinleyemedim :)
juglandales
26-04-2013, 16:52
Sayın juglandales bende geçen hafta bahçeme gittiğimde bu yanıklara bende rastladım.antraknoz mu dedim ama bi başka bahçesi olan abim kendi bahçesinde de var olduğunu söyledi.Aşırı yağan yağmurlar sabah'a karşı don etkisi yarattığından dolayı gibi bir şeyler dedi ama can kulağı ile dinleyemedim :)
Sayın Aviator34, bende bu yanıkları antraknoza ya da bir böcek zararına benzetemedim. Benim bahçe tepede ve rüzgarı biraz fazla alıyor. Rüzgar bu tip yanıklara neden olabilir diye düşünüyorum.
Biraz işlerin yoğunluğu, biraz hava şartları birde ilaç atma motorunun bozulması sonucu bakır atma işini bu hafta sonu anca bitirebildim. (Bayağı geciktim.)
Maneb uygulamasını, önümüzdeki hafta sonu başlamak istiyorum. Cevizlerin yaprakları bayağı büyüdü. Biraz geçiktim. Bakırdan bir hafta sonra bu şekilde ilaç atılması hakkında fikirlerinizi alabilir miyim? Aşırı dozda veya üst üste ilaç verilmesi doğrumudur. Fazla ilaç kullanmakta istemiyorum.
Saygılarımla.
En doğrusu kışın ve yapraklar açmadan bordo bulamacını uygulayıp, yapraklar açtıktan sonra fungusitlerden uzak durmak :)
İlla ki kullanacağım diyorsanız benim tecrübem aşağıdaki şekilde:
Maneb ile Bakır'ı (Bakır Oksiklorür) karıştırmayı denemedim ama Mancozeb ve Bakır'ı geçen sene iki sefer karıştırarak aynı anda uyguladım. Herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Dolayısı ile dozajında attığınız sürece bir hafta sonra bakır uygulamanızın bir sıkıntı doğuracağını sanmıyorum.
Sanırım doğru cevap olmuş :)
Bunun gibi miydi görüntüler?
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/IMAGES/W/A-WA-WEAT-FO.002.jpg
Sayın Çamtepe Merhaba,
Yardımlarınız için teşekkür ederim. En son ziraat mühendisiyle görüştüm, atılan bakırdan sonra bir süre ağacı gözlemleyelim dedi. Duruma göre ilaç verelim dedi. Şimdilik beklemedeyim, ağaçların gelişimine göre bir şeyler yapılacak. Mümkün oldukça ilaç atmak istemiyorum. Şimdiden hastalık belirtilerini anlayabilir miyim?
Bu günlerde ağaçlarda meyveler oluşmaya başladı.
Saygılarımla.
Sayın juglandales ve tascı bunun antraknoz veya mantari bir hastalık olmadıgını düşünüyorum zira havalar daha yeni ısınıyor olsa olsa yeni acan yapraklara vuran soguktan olabilir ...
yapraklar actıktan sonra kullandıgınız mantar ilaçlarının ne zararı olabılır bunu ilk defa duydum... acaba bakırlı ilaç mı demek istediniz...
Sayın Çamtepe Merhaba,
Yardımlarınız için teşekkür ederim. En son ziraat mühendisiyle görüştüm, atılan bakırdan sonra bir süre ağacı gözlemleyelim dedi. Duruma göre ilaç verelim dedi. Şimdilik beklemedeyim, ağaçların gelişimine göre bir şeyler yapılacak. Mümkün oldukça ilaç atmak istemiyorum. Şimdiden hastalık belirtilerini anlayabilir miyim?
Bu günlerde ağaçlarda meyveler oluşmaya başladı.
Saygılarımla.
Ziraat Mühendisi değilim ama ben bunu baştan beri söylüyorum zaten :) Kışın bordo bulamacını yaptıktan sonra ilaçlı mücadele için hastalık belirtisini görmek ya da geçtiğimiz senelerde bu hastalıkların bahçede var olduğundan emin olmak lazım.
Antraknoz'u yapraklar açılmadan görmek çok zor. Yapraklar oluştuğunda üzerlerinde küçük küçük 1-2 mm çapında önce siyah daha sonra kahverengi'ye dönen benekler gördüğünüzde antraknoz başlangıcıdır. Daha sonra bu benekler büyümeye başlar.
http://bugwoodcloud.org/images/384x256/5434311.jpg
Lorraine Graney, Bartlett Tree Experts, Bugwood.org
Aslında her küçük benek gördüğünüzde ilacı basmanıza gerek yok. Antraknoz'un özellikle büyük ağaçlara etkisi çok ciddi değil. Sadece ağacın gücünü alıyor. Ancak küçük fidanlarda yaprakların tamamen dökülmesine de yol açabilir. Güzel bir azotlu gübreleme programı büyük ya da küçük her ağacın antraknoza maruz kalsa bile hafif atlatmasını sağlayacaktır.
Bakteriyel yanıklığı ise her zaman gözlemlemeniz mümkün.
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/IMAGES/X/D-WA-XCAM-BT.005.jpg
Bakteriyel yanıklıktan ben daha çok nefret ediyorum. Çünkü yeni sürgün dallarını tamamen öldürüyor. Bu da önümüzdeki sene o daldan ne yeni sürgün ne de ceviz alabilmek anlamına geliyor. :( Resimdeki sürgün bir süre sonra tamamen ölecek, görünen o meyveler dökülecek.
selamlar
25/04/2013 günü kırşehirde sayın prf dr yaşar akça hocanın cevizle ilgili semineri vardı orada çeşit seçiminden bahsederken erkenci cinslerin başına gelenlerle ilgili görseller sundu bu sene olan don zararları resimleri diyerek gösterdi tam yerlerinide söyledi ama hatırlamıyorum nerelerdi..
resimlerin hemen ertesi sabah çekildiğini söledi. yaprakları ve yeni sürgünleri sanki kaynar suya sokmuşlar haşlamışlar izlenimi vardı. ( hani ıspanağı alır haşlar bayanlar dip diri duran yaprak kaynar sudan çıktığında salmıştır kendini rengi biraz değişmiştir.)
takip eden günlerdede bu yapraklar resimlerdeki gibi önce kararacak sonra dökülecek.
yapraklar actıktan sonra kullandıgınız mantar ilaçlarının ne zararı olabılır bunu ilk defa duydum... acaba bakırlı ilaç mı demek istediniz...
Sayın Bozy,
Ceviz ağaçları hakkında bilgim yok. Bu sebebten soruyorum, zararı yararı nedir diye. Geçen sene ağaçlarımda yoğun şekilde antraknoz vardı. Bu sene olmaması için bilgi alıp önlem almak istiyorum.
aviator34
29-04-2013, 09:37
http://marronebioinnovations.com/pdf/regalia_ts_walnut_blight.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2009/2009_241.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_195.pdf
Sayın Çamtepe paylaştınız yabancı kaynaklarda bakırlı prepat örnek olarak kocide 2000 yalnız kullanıldığındaki etkisi mancozeb + kocide 2000 uygulamasındaki etkiye göre daha az gözüküyor.
Ben ilk bakır uygulamasını kocide 2000 ile tek yaptım.Simdi 2. uygulamayı mancozeb+kocide yapıp herhangi bir emare göremezsem uygulamaya son vereceğim zaten sonbahar da da ilk baharda da bordo bulamacını uygulamıştım.
Sormak istediğim 2 sinin karışımında 100 litre suya ne kadar koymam gerekiyor ?
Selam
Sonbaharda ve ilkbaharda bordo bulamacı olduğuna göre eğer herhangi bir hastalık emaresi görülmezse aslında ne Bakır uygulamasına ne de Maneb/Mancozeb uygulamasına ihtiyaç vardır.
Daha önceki Bakır Oksiklorür önerim aslında yine koruma amaçlı bir öneri. Eğer emare görülmezse ikinci uygulamada da Maneb/Mancozeb kullanmaya gerek yok.
Paylaştığım yabancı kaynaklar Antraknoz/Bakteriyel Yanıklıktan "kronik" olarak muzdarip bahçelerdeki en etkin mücadele yöntemini bulmaya çalışmış kimisi bilimsel yayınlar.
Örneğin 2011 yazında bakteriyel yanıklıktan çok zarar gördüğümü ancak 2012 budamasında farkedebildim. Muhtelif sebepler yüzünden bordo bulamacı da uygulayamayınca 2012 baharında yanıklığa karşı "sağlam" giriştim. 2 uygulama sonucunda yanıklık ve antraknozu yüksek oranda baskıladım.
Yani, eğer bahçemde antraknoz ve veya yanıklık kesin var demiyorsanız Maneb'i bahçenize sokmadan önce iki kere düşünün. Koruma amaçlı Bacillus Subtilis de uygulayabilirsiniz, bahçeniz çok büyük değil.
Karışım oranını yabancı kaynaklara göre belirleyebilmek çok zor. Zira onların karışım mantığı ile bizimkiler pek uymuyor. Ben ziraatçiyle birlikte normal paket üzerinde yazan oranlarını kullandım bir sıkıntı olmadı.
Tereddüt olursa İlçe Tarım'la konuşmak en güzeli. Zaten tüm bu ilaçları ancak reçeteyle alabiliyor olmamız lazım.
Selamlar, saygılar
Ç.
Pazar gunu bahceme gittigimde ben de ayni manzarayla karsilastim kucuk yapraklar komple, buyuk yapraklarin uclari bu sekilde ...gecen haftanin en dusuk sicakliklarina baktim 1 derece olmus uc gun arka arkaya.insallah yeni ve salgin bir hastalik degildir bence soguktan olmus ... yapraklar kendini yeniler diye umit ediyorum bakacaz...
juglandales
29-04-2013, 15:57
Pazar gunu bahceme gittigimde ben de ayni manzarayla karsilastim kucuk yapraklar komple, buyuk yapraklarin uclari bu sekilde ...gecen haftanin en dusuk sicakliklarina baktim 1 derece olmus uc gun arka arkaya.insallah yeni ve salgin bir hastalik degildir bence soguktan olmus ... yapraklar kendini yeniler diye umit ediyorum bakacaz...
Ben de soğuk esen rüzgardan olduğunu düşünüyorum. Yeni çıkan yapraklarda yok gibi görünüyor şimdilik.
Sayin tasci mesajim size degil zaten sayin camtepe yazmis ben de onun bizden daha cok tecrubesi oldugunu bildigimden atladigim bi seymi var diye yazdim cunku ben fungusitleri kullaniyorum...Ayrica ne kadar tecrubeli ve bilgili olursaniz olun bu iste ogrenilecek bir sey mutlaka vardir ...
Sayin juglandales gun icinde hava asiri sicak ve gece de asiri soguk oluyor dolayisiyla sabaha karsi yapraklarin uzerine biriken nem, hava daha da sogukmus gibi bir etki yapabilir.. simdiden uc kisi olduk bu sorunu yazan burada belki daha da vardir...
:) Hani ağaçlar.net üyeleri olarak kimyasallardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyoruz, içinde çocuklarımızın rahatça gezinebildiği, meyvelerini çocuklarımıza gönlümüzün rahatlığı ile yedirebileceğimiz tarım işletmeleri yapmak için çalışıyoruz ya, onun için gereksiz fungusit kullanımından uzak duralım demek istemiştim. Yoksa etken maddesi bakır olsun ya da diğerleri olsun bilinçli olarak kullanma imkanınız var elbette.
Paranız varsa biyofungusit kullanın, yoksa dozajında ve sadece gerekli olduğu durumda kimyasal fungusitlere davranın. İnternette çarşaf çarşaf Ceviz Bakım Takvimleri yayınlanıyor. Hepsinde Maneb atılır deniliyor. Niye atıyorsunuz, faydası ne, zararı ne bunları yazan yok maaşallah.
:) :) Sayın çamtepe haklısınız gerçekten herseyin dogalı başka ... bizler maalesef kolayına ucuzuna hep meyilliyiz ne yazık .. esasen bordo bulamacının da zararı var o bakış açısıyla bakarsak ama en cok da onu kullanıyoruz.. ben gecen sene organik domates yetiştirmek istedim kendime organik gübre kullandım ilaç atmayacagım dedim ilk domatesler daha olgunlaşmadan delik deşik görünce aldım elime ilaç pompasını koşarak... ondan sonra da organik morganik bişey yetiştirilemeyecegini kendi gözlerimle gördüm..bence de abartmadan dozunda kullanmak en güzeli ..
:) :) ben gecen sene organik domates yetiştirmek istedim kendime organik gübre kullandım ilaç atmayacagım dedim ilk domatesler daha olgunlaşmadan delik deşik görünce aldım elime ilaç pompasını koşarak...
Sevgili bozy, cümlelerinizi biraz gülümseyerek okudum, neden mi doğal üretemesen de doğal konuşmuşsun.
Bazı arkadaşlar doğal üretimden bahsedince soruyorum domates iç kurdunla nasıl doğal olarak mücadele ediyorsun.
Cevap.
- Benim bahçede böyle bir zararlı görülmedi. :)
Şaşıyorum bu bahçeler uzayda mı.
Ya da bazı zararlılar belirli adreslere gidiyorlar sanırım, veya benim bahçeme gitme diye rüşvet mi veriyorlar bu zararlılara, bir türlü öğrenemedik şu işi yaf. :)
Doğal üretime karşı değilim tabi ki doğal üretimi bende destekliyorum fakat bu şartlar altında doğal üretim bana biraz gülünç geliyor.
Bende sebzemi domatesimi doğal üretmeye çalışıyorum on tane yapıyorsa üç tane sağlam bulabiliyorum, Yani bu işi ticari anlamda yapanlar için bu şekil iş karlılık sağlamaz,
Yararlı böcekleri insektisitlerle yok ettik, yararlı böcekler zararlılara nazaran daha az yavaş ürer, bu nedenle zararlılara karşı yararlı böcekler üretilmediği ve top yekün ülke olarak insektisit kullanımı yasaklanmadığı sürece ticari anlamda doğal üretime en azından ben inanmıyorum.
Evet maalesef sayin lillium , Bu arada yukaridaki yaprak fotografi ve yorumlar hakkinda ne dusunuyorsunuz belki sizde rastlamissinizdir boyle goruntulere acaba soguktan mi sizce...
Yararlı böcekleri insektisitlerle yok ettik, yararlı böcekler zararlılara nazaran daha az yavaş ürer, bu nedenle zararlılara karşı yararlı böcekler üretilmediği ve top yekün ülke olarak insektisit kullanımı yasaklanmadığı sürece ticari anlamda doğal üretime en azından ben inanmıyorum.
Merhaba Sn. Lilium
Benim bahçemi ilaçlayan abinin en büyük gözlemi benim bahçemde böcek çok az olması. Özellikle şeftalilerde nasıl olup da örümcek görmüyoruz burada diye epey bir konuştuk. Sonuçta cevabı benim bahçede insektisit kullanılmamasına bağladık.
Ama haklısınız, örümcek olmasa başkası oluyor. Belki onlarca fidanı capnodis'e kurban ettim. Ancak bunların hepsi ile bir şekilde baş ediliyor diye düşünüyorum. Yine de ticari verim ve kârlılık konularında organik yetiştiriciliğin büyük sıkıntıları olduğu aşikâr. Özellikle de ticari amaçlarla, büyük sermayelerle ve pazarlama kanalını da oluşturarak yapılan girişimler için daha kolay ama "organik tarımcılık" oynayan küçükler için hayat dediğiniz gibi çok zor.
Saygılar,
Evet maalesef sayin lillium , Bu arada yukaridaki yaprak fotografi ve yorumlar hakkinda ne dusunuyorsunuz belki sizde rastlamissinizdir boyle goruntulere acaba soguktan mi sizce...
Soğuktur soğuk.
Özellikle şeftalilerde nasıl olup da örümcek görmüyoruz burada diye epey bir konuştuk. Sonuçta cevabı benim bahçede insektisit kullanılmamasına bağladık.
Ah keşke örümcek olsa
Ah keşke örümcek olsa
İşte biri olmasa diğeri oluyor. Yine de ceviz için tehlikeli böcek zararı ihtimali düşük geliyor bana Sn. Lilium. İç kurdu diyorsak dikkatli bir kaolin uygulaması ile bertaraf edilebilir gibi duruyor.
Geçtiğimiz iki senedir iç kurduna karşı kaolin dışında hiç bir mücadele yapmamama rağmen iç kurdundan zarar görmüş meyve sayısı çok az. En azından karga zararından daha az, domuz zararından çok çok daha az :)
Sahi, sizden kuş kovar reçetesi bekliyoruz :)
Merhabalar
Hafta sonu bahçede teftişteydim. Şu gözlemlerim oldu:
- Çanakkale Bayramiç'e de don zararı olmuş gibi duruyor. Özellikle beyaz tüysüz şeftaliler çok etkilenmiş, çok yaprak dökmüşler, meyveleri üzerinde duruyor ama muhtelemen besleyemeyip dökecekler. Cevizlerde de yeni sürgünlerini kaybeden epey ağaç olmuş.
- Antraknoz belirtileri pek yok, bir iki ağaçta başlangıç gördüm.
- Gövde kurtları iş başında. Şüpheli bir dalı kesince bir kurdu ortadan ikiye bölmüş oldum. Manzara pek hoş değildi :) İlginç olanı dalın dışında gözle görülür bir delik yoktu. Sayıları şimdilik az, gözlemleyeceğiz.
- Daha önce bu başlıkta bahsedilen tırtıllar her yerde, ancak ceviz yapraklarını yediklerine şahit olamadım. Yabani tüm otları iştahla yiyiyorlar ama cevizlerde sadece güneşlenme amaçlı durduklarını gözlemledim. Muhtemelen ceviz yaprağı ağızlarının tadına uymuyor.
- Bakteriyel yanıklık bu senenin en sağlam sorunu olacak gibi gözüküyor. Geçen seneden bir çok dalı kurban vermişiz. Bu sene de yeni sürgünlerin çoğunda ve meyvelerin üzerinde siyah lekeler belirmiş. Geçen sene uyguladığım yönteme (Mancozeb + Bakır Oksiklörür) bu sene çinko da ekleyerek işleme başlıyoruz bugün. Mücadeleye başlamak için geç kalındı, ama kurtarabiliriz diye umuyorum.
Sonuç: Sulamaya bu sene daha erken başlayacağız. Azotla da takviye edip ağaçların daha diri olmasına çalışacağız. Bakteriyel yanıklık üst seviyede, dolayısı ile bu sene en az 3 ilaçlı uygulama yapacak gibi duruyoruz. Eğer hava sıcaklıkları yüksek seyrederse kaoline de Haziran birinci haftadan daha erken başlarız.
Abies e.trojana
07-05-2013, 00:17
Sn.Çamtepe bahçeniz Bayramiç'in hangi köyünde ya da neresinde ?
Bayramiç - Çan arası 12-14 km gibi bir yerde sayın Abies.
aviator34
07-05-2013, 12:27
Arkadaşlar bahçemde çalışan arkadaş derki ; 15 gün önce tır tıl (siyah kurt) emaresi olduğu için 1 doz ceviz fidanlarına ilaç uygulandı (DECIS) ve şimdi siyah kurttan eser yok ancak yapraklar yeşil çekirgeler tarafından yeniyormuş,zaten el kadar fidan bunun çaresi yok mu diye soruyor ? bende size soruyorum.
Ağaç Dostları Merhaba,
Bende cevizlere bakır atmıştım. Şuan ağaçlarda meyveler oluştu. Bazı ağaçların bazı yapraklarında antraknoz görünmeye başlandı. Bunlar için bu vakitten sonra manep atmayı düşünüyorum. Manep atma takvimini kaçırdım. Bundan sonra ne kadar faydası olur bilmiyorum.
Bu konuda fikrinizi alabilir miyim?
Saygılarımla.
aviator34
08-05-2013, 10:01
Arkadaşlar bahçemde çalışan arkadaş derki ; 15 gün önce tır tıl (siyah kurt) emaresi olduğu için 1 doz ceviz fidanlarına ilaç uygulandı (DECIS) ve şimdi siyah kurttan eser yok ancak yapraklar yeşil çekirgeler tarafından yeniyormuş,zaten el kadar fidan bunun çaresi yok mu diye soruyor ? bende size soruyorum.
Şimdilik kendi sorumu kendim cevaplayayım daha sonra eklemek isteyen arkadaşlar olursa sevinirim...
Bahçemin orman tarafındaki bölümü (320 metre) ve bahçe'nin sınır telleri ormana yakınlığı yer yer 2-3 metre olmakta bu aralar ormandan yeşil çekirge bahçeye girip yeni sürgün veren ceviz yapraklarını afiyet ile yiyorlar.Bununla ilgi bazı makaleler buldum faydası olacağını düşündüğüm için paylaşmak istiyorum.
http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc1/428555_10151410033643663_2126174400_n.jpg
CEVİZDE ZARARLILAR ÇEKİRGE ;
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/408452_10151410019708663_1530259039_n.jpg
1.Resim
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc1/944358_10151410026943663_1749234225_n.jpg
2.Resim
http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/262588_10151410027128663_965816727_n.jpg
3.resim
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/401822_10151410027428663_855559997_n.jpg
İnsektisit olarak 100 litre suya 30 gram DECIS (böcek ilacı) eklenerek tüm orman boyuna bahçenin içine ve dışına atılacak.15 gün sonra gözlemlerden sonra ihtiyaç var ise 2. uygulama yapılacak...
aviator34
08-05-2013, 10:25
biyolojik çözüm olarak bahçeye 20-30 tane tavuk mu atsam acaba ? :))
Ağaç Dostları Merhaba,
Ceviz ağaçları için manep aradım. 6 ziraatçı dükkanı gezdim manep bulamadım. En son gittiğim ziraat mühendisi manep diyerek mancozeb verdi. Ben bu manep değil dedimsede O manep dedi. Sayın Çamtepe'den bu ilaçı duyduğum için birde manep bulamadığım için bu ilacı aldım.
Bir ay kadar önce bakır atmıştım. Antraknoz başlangıcı azda olsa var, mancozeb atınca faydasını görürmüyüm?
Mancozeb, her ne kadar ruhsatlı olmasa da antraknoza ve bakteriyel yanıklığa karşı etkilidir.
Antraknoza karşı Türkiye'de sadece Maneb ruhsatlıdır, Amerika'da Dodine ruhsatlıdır. Maneb, Mancozeb, Dodine kullanılabilir. Eskiden Benomyl de listedeymiş ama sakıncaları olduğundan artık kullanılmıyor.
Yine de standart mesajı tekrar edelim: "Mümkün olduğunca bu fungusitlerden uzak durmalıyız. Ancak ziraatçi tavsiyesi ve reçete ile kullanılmalı. Kronik hastalıklı bahçeler hariç, belirtiler görülmeden kullanılmamalı. Belirtilerin eşik seviyesini geçmesi gerekir."
Yine de standart mesajı tekrar edelim: "Mümkün olduğunca bu fungusitlerden uzak durmalıyız. Ancak ziraatçi tavsiyesi ve reçete ile kullanılmalı. Kronik hastalıklı bahçeler hariç, belirtiler görülmeden kullanılmamalı. Belirtilerin eşik seviyesini geçmesi gerekir."
Sayın Çamtepeye katılıyorum. Zaten mesajlarından ilaçlama konusunu bir ziraatçi kadar bildiğini düşünmeye başladım :p
Bu konudan başka bir mesajda bahsetmiştim.
Ceviz antraknoz (http://www.agaclar.net/forum/1140387-post3412.htm)
Sayın Çamtepeye katılıyorum. Zaten mesajlarından ilaçlama konusunu bir ziraatçi kadar bildiğini düşünmeye başladım :p
Buradan aldığım bilgilerin daha yararlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle ceviz hastalıkları konusunda ziraatçılardan alamadığım bilgiyi buradan alıyorum.
Teşekkürler Sn. Erdem, Tasci
Ben de zaten Ziraat Mühendislerimizden, Zirai İlaç Bayiilerinden tatmin edici cevaplar alamadığım için kendim araştırıp buluyorum. Allah'tan dil biliyoruz da ecnebistan kaynaklı bilgilere ulaşabiliyoruz. Dil bilmeyen çiftçilerimize Allah kolaylık versin deyip buradan mümkün olduğunca bilgi paylaşmaya çalışıyoruz.
Internette çok fazla kaynak mevcut, organik ve kimyasal tüm mücadele metodları, etkinlikleri karşılaştırmalı şekilde bulunabiliyor. Açıkçası sadece metrik/imperial ölçülerde zorlanıyorum, ama onun dışında internet büyük nimet.
Geçtiğimiz günlerde forumdan bir arkadaşımızla telefonda konuştuk, sağolsun beni Ziraat Mühendisi sanıyormuş :) Değilim, buradan açıkça ilan edeyim.
Buradan aldığım bilgilerin daha yararlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle ceviz hastalıkları konusunda ziraatçılardan alamadığım bilgiyi buradan alıyorum.
Yalnız ayıptır söylemesi ben de ziraatçıyım. Mekteb-i ali mezunlarından :p
aviator34
11-05-2013, 01:47
Yalnız ayıptır söylemesi ben de ziraatçıyım. Mekteb-i ali mezunlarından :p
Ancak bu kadar mütevazi olunur... :))
Valla açık konuşmak gerekirse ben ceviz işini kitaplardan ve bu forum sitesinden öğreniyorum.sağolsun bazende sayın lilium ve çamtepe yardım ediyorlar.
Benim için ister ziraat mühendisi olsun ister Ziraatçi **** bu alanı kendine iktisas seçmiş insanlar olsun herşeyin dini imanı para olan memleketimde bedava bilgi paylaşımlardan dolayı hepsine çok teşekkür ediyorum.
Sayın Cemal61 sizide ateşli yazırlarda görmek isteriz saygılar :) ...
Ağaç Dostları Merhaba,
Bahçemde cevizler fındık büyüklüğüne geldi. Bazı ağaçlarda dört beş tane dökülen ceviz var. Bu durum normalmidir, yoksa bir şeyler eksik mi?
aviator34
13-05-2013, 14:24
Merhabalar aşağıdaki resimler bahçemdeki ceviz fidanlarına ait ve her 20 fidanda bir antraknoz belirtisine rastladım.Sonbaharda ve ilkbaharda bordo bulamacı ve bakır prepatlar uygulamama rağmen yinede antraknoz'un önüne geçememişim.
Hastalığı durdurmak için Mancozeb kullanmayı düüşünüyorum.Oranı ise 100 litre suya 200 gram(satıcı tavsiyesi)
403676
403677
403678
aviator34
13-05-2013, 15:01
İnsektisit olarak 100 litre suya 30 gram DECIS (böcek ilacı) eklenerek tüm orman boyuna bahçenin içine ve dışına atılacak.15 gün sonra gözlemlerden sonra ihtiyaç var ise 2. uygulama yapılacak...
Yukarıdaki uygulamayı 6 gün önce yaptık orman boyundaki ceviz fidanlarında yeşil çekirge göremedik ancak diğer sıradaki fidanlarda üçer beşer çekirgeler kol geziyor.
Küçücük fidanların sürgün uçlarının çekirgeler tarafından yendiğini görünce 2 gün boyunca o sıcakta tek tek hepsini acımadan yok ettim.
Daha sonra Decis ilacını aldığım yeri arayıp olayı anlattım,dozajı ben yanlış anlamışım çekirgeler için 15 litre suya 25 gram decis olmalı imiş.bugün uygulayıp gelişmeleri buraya yazarım.
20 fidanda bir çok kötü bir oran değil bence, damlamadan bir miktar azot takviyesi ile ağaçları güçlendirmeye çalışabilirsin. Malum kompostlar gecikti :)
Sarımsak uygulaması sırada değil mi? :) Bir deneği de 20% dener misin?
aviator34
13-05-2013, 16:24
20 fidanda bir çok kötü bir oran değil bence, damlamadan bir miktar azot takviyesi ile ağaçları güçlendirmeye çalışabilirsin. Malum kompostlar gecikti :)
Sarımsak uygulaması sırada değil mi? :) Bir deneği de 20% dener misin?
Blendır'dan geçirdiğim 4 baş sarımsağı 14 gün alkol içerisinde beklettikten sonra çıkan sarımtırak serumu süzüp şişeledim.Bu deney ile ilgili her şey hazır ancak daha önceden yanımda çalışan arkadaş tüm bahçeye fungusit ve insektisit ilaçlar uyguladığı için hiç ilaç uygulanmamış olan bir bölgeye cumartesi günü(köydeki evin etrafındaki fidanlara) uygulamak istiyorum.15 gün köyde kalacağım için gün gün takip etmeyi,not almayı,fotoğraf çekmeyi düşünüyorum.
Kompost ile ilgili gelişmeler için mailine bakabilirsin :)
ömür-uşak
13-05-2013, 21:03
Yukarıdaki uygulamayı 6 gün önce yaptık orman boyundaki ceviz fidanlarında yeşil çekirge göremedik ancak diğer sıradaki fidanlarda üçer beşer çekirgeler kol geziyor.
Küçücük fidanların sürgün uçlarının çekirgeler tarafından yendiğini görünce 2 gün boyunca o sıcakta tek tek hepsini acımadan yok ettim.
Daha sonra Decis ilacını aldığım yeri arayıp olayı anlattım,dozajı ben yanlış anlamışım çekirgeler için 15 litre suya 25 gram decis olmalı imiş.bugün uygulayıp gelişmeleri buraya yazarım.
aviator 34 kardeşim. decisin üstünü okusaydın iyiydi.15 litre suya 25 gram desis olmaz..çok sert geldi bana. Ceviz büyük yapraklı ağaç fazla doz fitotosite yapar. inşallah yağmur yağmıştır. Senin ağaçlar çok küçük.ilaç aldığın ziratçi ne derse desin sen üzerinde yazan dozu kullan.Benim vişne ve ceviz ağaçlarım var.Vişneleri kuşlar yiyordu.o senede cevizleri soğuk vurmuştu.Kuşlar kokusundan gelmiyor diye ziraatci ilaç önerdi. Dozu 100 litreye 150 cc idi bana 600 cc kullan kuşlar zarar veremez dedi.Ben tarlanın çevresinde 6 tane ceviz ağacına uyguladım denemek için ona kalsan hepsini ilaçla dedi.6 ağaçta bir tane yaprak kalmadı. 3 sene yerinde saydı hala gelişkin değil 13 yaşında ama 5 yaşında zannedersin.Dozunu geçme kolay gelsin.
her 20 fidanda bir antraknoz belirtisine rastladım.
1- Bunlar belirli bir bölgede mi? Yoksa genel mi?
2- fidanları şimdiye kadar suladın mı? Suladıysan ne zaman suladın (tarih olarak)
3- İlaçların üzerinde yazanı uygula yoksa ağaçları yakarsın.
aviator34
14-05-2013, 07:26
1- Bunlar belirli bir bölgede mi? Yoksa genel mi?
2- fidanları şimdiye kadar suladın mı? Suladıysan ne zaman suladın (tarih olarak)
3- İlaçların üzerinde yazanı uygula yoksa ağaçları yakarsın.
Sayın lilium ;
1- Antraknoz belirtisi bahçenin farklı yerlerinde,en üstte de var aşağıda da var.
2- Çiçeklenme döneminde humik asit ile birlikte em-a verildi (tahmini 7 litre) 20 gün sonra 3 litre daha verildi son olarak da Bu geçtiğimiz pazar enzimli su verildi.(bu pazar biraz fazla su verdik)
3-Bu ilaç olayını da not defterime bakıp toparlamam gerekiyor.
aviator34
14-05-2013, 08:39
aviator 34 kardeşim. decisin üstünü okusaydın iyiydi.15 litre suya 25 gram desis olmaz..çok sert geldi bana. Ceviz büyük yapraklı ağaç fazla doz fitotosite yapar. inşallah yağmur yağmıştır. Senin ağaçlar çok küçük.ilaç aldığın ziratçi ne derse desin sen üzerinde yazan dozu kullan.Benim vişne ve ceviz ağaçlarım var.Vişneleri kuşlar yiyordu.o senede cevizleri soğuk vurmuştu.Kuşlar kokusundan gelmiyor diye ziraatci ilaç önerdi. Dozu 100 litreye 150 cc idi bana 600 cc kullan kuşlar zarar veremez dedi.Ben tarlanın çevresinde 6 tane ceviz ağacına uyguladım denemek için ona kalsan hepsini ilaçla dedi.6 ağaçta bir tane yaprak kalmadı. 3 sene yerinde saydı hala gelişkin değil 13 yaşında ama 5 yaşında zannedersin.Dozunu geçme kolay gelsin.
Merhaba Sayın Ömür-uşak dün hafif yağmur çiselediğinden dolayı ilaçlamayı iptal ettik ne diyeyim verilmiş sadakamız varmış çünkü şöyle bir toparladığım zaman;
INSEKTISIT UYGULAMA OLARAK;
- Bahçe de 20 nisanda siyah kurt (tırtıl) görüldü 22 nisan da 100 litre suya 30 gram eklenip tüm fidanlara uygulandı 5-7 gün sonra gözlemlediğimizde bu kurtlardan hiç göremedik.
(not;geçen yıl aynı olay tekrar olmuştu fakat biz ilk uygulamayı mayısın 12 sinde yapmışız tüm kurtlar çoktan yaprakları yiyerek koza örmüşlerdi)
-Siyah kurtlar gitmiş mi ? diye kontrol ederken 9 mayıs'ta bu sefer de yukarıda paylaştığım yeşil çekirgeler bahçenin tümünde tespit edildi.Biz bunların orman tarafından geldiğini tespit ettik ve bununla ilgili ;
İnsektisit olarak tekrar 100 litre suya 30 gram DECIS (böcek ilacı) eklenerek tüm orman boyuna ve orman boyundaki fidan sırasına uygulama yapıldı diğer sıralara ilaçlama yapılmadı.(orman boyuna ilaçlama yaptığımız için öbür tarafa geçemezler diye düşündüm ama gayet de güzel geçiyorlarmış) 15 gün sonra ihtiyaç var ise 2. uygulama yapılacak... demiştik.
2 gün önce kontrol ettiğimizde orman boyundaki fidanlarda hiç bir çekirge zararı göremedik.Diğer sıralar özellikle yeni sürgün uçlarını,tomurcukları yiyerek bitirmişler bizde o sinirle bayağı bir çekirgeyi yok ettik.
Şimdi buradan şöyle bir sonuç çıkıyor. Aslında siyah kurtlara uygulanan dozaj ile çekirgelere uygulanan ilk dozaj aynı ancak kesinlikle her ikisinde de oldukça yararlı.
''Daha sonra Decis ilacını aldığım yeri arayıp olayı anlattım,dozajı ben yanlış anlamışım çekirgeler için 15 litre suya 25 gram decis olmalı imiş.bugün uygulayıp gelişmeleri buraya yazarım''
Evet yukarıdaki yazımda bir hata var salim kafa düşündüğümde aslında her şey yolunda,belirtilere karşılık yapılan uygulama ve alınan sonuçlar gayet iyi.Demek ki bahçe ile çok uğraşınca görünmeyen bazı hatalar da olabiliyor :)
Bu satıcı neden öyle dedi gidince yüz yüze görüşeceğim ve şimdi bayer'in (decis) internet sitesine girdim ceviz ile ilgili doz oranları göremedim,kutusuna da bakmıştım ve o yüzden aradım adamları.
Yağmur yağmaz ise bugün 100 litre suya 30 gram decis ekleyip yeşil çekirgeler ile ilgli 2. uygulamayı yapacağım...
İlginize çok teşekkür ediyorum.
aviator34
14-05-2013, 10:29
Bu satıcı neden öyle dedi gidince yüz yüze görüşeceğim ve şimdi bayer'in (decis) internet sitesine girdim ceviz ile ilgili doz oranları göremedim,kutusuna da bakmıştım ve o yüzden aradım adamları.
İlginize çok teşekkür ediyorum.
Az önce dayanamadım satıcıyı aradım adam üstüne basa basa yeşil çekirgeler için 15 litre suya 25 gram decis uygulamanızda hiç bir sakınca yok diyor sadece uygulama esnasında pülverize şekilde fidana fazla tutmadan yapın yoksa yaprakları yakarsınız diyor.
Kafam biraz karışmadı değil !
ilk yaptığım uygulama (orman boyuna) zaten başarılı oldu ben 100 litre suya 50 gram koyarak 2.uygulamayı yapacağım.
Selam
Bence böcek ilacı farklı meyveler için farklı dozaj olmaz. Farklı böcek türleri için farklı dozaj olur ancak. En iyi bilgiyi Bayer'in sitesinde bulursun. sonuçta o sitede belirtilen en yüksek dozaj neyse geçmemen gereken tabu çizgi budur.
Insektisit attığında ortamda ne var ne yok her şeyi öldürüyorsun buna dikkat et. Kendine bile dolaylı olarak zarar veriyorsun. Dolayısı ile mümkün olduğunca oranları düşük tutmaya çalış.
Belirttiğin gibi yaptığın tüm uygulamaları tarihi, oranı ve ilaç ismi/markası ile birlikte bir defterde tutman çok iyi. İlla ki unutuluyor.
Kolay gelsin
Not: Kompost haberi süper.
Az önce dayanamadım satıcıyı aradım adam üstüne basa basa yeşil çekirgeler için 15 litre suya 25 gram decis uygulamanızda hiç bir sakınca yok diyor sadece uygulama esnasında pülverize şekilde fidana fazla tutmadan yapın yoksa yaprakları yakarsınız diyor.
Çok yanlış. Burada bir sürü hata var.
Bunlardan bir tanesi satıcının cevizde ruhsatlı olmayan bir ilacı önermesi. Örneğin buğdayda ruhsatlı bir ilacı ayçiçeğinde kullanırsanız hem bitkiye zarar verirsiniz hem de insan sağlığı açısından çok tehlikeli.
İkincisi dozlar her zaman 100 litre suya göre hesaplanır. Ben baktım Deltamethrin etkili maddeli ilaçlar en fazla 50 ml yani 50 gr olarak kullanılabiliyor. Ayrıca bitkiden bitkiye değişiyor.
Bu noktada hata Tarım Bakanlığının reçete yazma yetkisini gevşetmesiyle oldu. İlaç bayilerine mühendis çalıştırma şartıyla reçete yazma yetkisi verdiler, mühendis olmayan kendi personelinin reçete yazma yetkisi kaldırıldı. Ticari olarak bu işi yapan insanlar da reçete yazdığı zaman da doz aşımı, yanlış ilaçların kullanılması gibi olumsuzluklar ortaya çıkıyor.
Bazen böyle bir hastalık vs.. için ruhsatlı ilaç olmuyor. O yüzden tavsiyem böyle tereddütte kaldığınız durumda Zirai Mücadele Araştırma İstasyonları var. Telefonu açıp konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Ankara Zirai Mcadele Merkez Aratrma Enstits (http://www.zmmae.gov.tr)
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Entitüsü (http://www.bzmae.gov.tr)
Ayrıca zirai kimyasalların hem insan sağlığına, çevreye, toprağa, memeli canlılara, içme suyuna zincirleme zararları var. Bu konuda daha yeni okuduğum bir kitaptan bir bölümü bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/31601.htm) paylaşmıştım.
Ben örneğin glyphosate etkili maddeli ilaçların nasıl olup da Türkiye'de hala yasaklanmadığını anlamış değilim.
Dünyada bal arıları ölümlerinin birinci derecede sorumlusu bu etken maddeli ilaçlar. Bu da genetiği değiştirilmiş mısır şurubundan yapılmış şerbet ve kekin içindeki glyphosate'dan kaynaklanıyor.
Sonra bilimsel araştırmalarla sanıldığının aksine toprakta 140 gün yarılanma ömrü olduğu anlaşılmış.
Ama çoğu şeyde olduğu gibi sanırım ilaç lobilerinin baskısıyla yasaklanmıyor.
Bu konuda yapılan bilimsel araştırmaları toplasanız herhalde bir kitap olur. Ama işin hülasası şu şekilde:
Getting Roundup Out of Our Farm’s Soil | Sweet Bay Farm (http://farmingsweetbay.wordpress.com/2011/12/17/getting-roundup-out-of-our-farms-soil/)
Hatta konunun ayrıntıların merak eden arkadaşlar için de bağlantısını vereyim.
http://bit.ly/10Mk1wA
Yalnız bu sefer ben çevirmeye erindim. Çevirecek arkadaşlar olursa mantar misellerinde bulunan şey neymiş? 24 - 48 saat içerisinde ne oluyormuş? gibi soruların cevaplarını öğrenebiliriz.
aviator34
14-05-2013, 22:29
Bugün bir kaç kez istanbul ümraniye'deki Bayer decis'in ürün müdürünü aradım ancak ulaşamadım.bu konu ile ilgili yarın bir de onunla görüşeceğim...
Ticari olarak satış yapan firmalardan çok sağlıklı bilgi alabileceğinizi sanmıyorum.
Ben geçenlerde hastalıkla ilgili değil ama sadece ilaçların karışılabilirliğini sormak için aramıştım. Oradaki teknik personel bana bir sürü Latince isim saydı (hastalık isimleri) sonra onu da at bunu da at dedi. He hoş dedim kapattım :)
Demin bahsettiğim konuyla ilgili olarak örneğin hububatta kullandığınız kimyasal ilaç aslında bakırı bitki tarafından alınamaz hale getiriyor. Kimyasal ilaçların yaptığı çinko, demir, manganaz gibi hayati minerallere yapışarak fizyolojik değişikliklerle bitki tarafından alınamaz bir hale dönüştürüyorlar.
Glyphosate ise artınlara (artı yüklü taneciklere) yapışarak tüm minerallerin alımını engelliyor. Glyphosate'ın alımını azalttığı mineraller şunlar : B, Ca, Cu, Co, Fe, K, Mg, Mn, Ni, Zn
Bu kapatma işlemi de bitki bünyesinde gerçekleştiği gibi toprak içerisinde de gerçekleşiyor.
Ayrıca toprak da bozunduğu söylense de aslında bozunmuyor. Hatta aradan yıllar geçse bile tekrar eski haline dönüp gene bitki besin maddelerinin alınabilirliğini azalttığı ortaya koyulmuş.
Bu arada bizde yapılan araştırmalar da bunu destekliyor.
http://research.sabanciuniv.edu/128/1/stvkaf01889.pdf
aviator34
15-05-2013, 10:52
Erdem bey gerçekten taktir ediyorum sizi son iki yazınızda benim aşağıda yazacaklarımı siz yazdınız zaten tebrikler.
Az önce bayer'in Decis ürün müdürü ile görüştüm.ilk olarak dediği decis'in ruhsatlı bir ilaç olmadığı ama insektisit olarak ceviz de zaten ruhsatlı bir ürün de yok dedi.Bazı fungusitler de (maneb gibi) ruhsat olduğunu da belirtti. Bu yüzden illaki kullanmakta ısrarlı iseniz ben size tekrar decisi tavsiye ediyorum dedi.
Satıcının söylediği oranı söylediğimde ise yanlışlık olduğunu dozun bu kadar yüksek olmaması gerektiğini maksimum 100 litre suya 50 ml. decis konması gerektiğini söyledi Neden böyle bir oran söylendiğini de soracak bakalım...
Böyle bir forum sitesine üye olmasaydım,araştırmadan,soruşturmadan ben bu ürünü satıcının söylediği oranda kullanacaktım ne acı !!!
Şimdi bir de şöyle bir tezatlık var.Bahçede hala bu yeşil çekirgeler yeni filiz vermiş sürgünlerin uçlarını şu anda bile yiyorlar,dün bahçede çalışan arkadaş tekrar gidip gözle kontrol yaptı ve yine aynı olay, orman tarafına yakın olan sırada yok.Diğer sıralardaki çekirgeleri de yok etti.Bu yüzden ben bu decis'i istemesem de 100 litre suya 50 ml. uygulayacağım.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Ağaç Dostları Merhaba,
Bahçemde cevizler fındık büyüklüğüne geldi. Bazı ağaçlarda dört beş tane dökülen ceviz var. Bu durum normalmidir, yoksa bir şeyler eksik mi?
Ceviz ağaçlarının cinsi Yalova. Ağaçların bulunduğu bölge İzmir. Bu bilgilere göre dökülmeler normal midir?
Kusura bakmayın tekrar soruyorum. Sorum arada sıkışıp kaldığını düşündüm.
Saygılarımla.
Ceviz ağaçlarının cinsi Yalova. Ağaçların bulunduğu bölge İzmir. Bu bilgilere göre dökülmeler normal midir?
Aslında bu konu yakın zamanda konuşulmuştu.
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289-120.htm#post1152779
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Rica ederim.
Bu arada, bu aralar Masanobu Fukuoka'nın Doğal Tarımın Yolu isimli kitabını okuyorum.
Bu kitapta meyve bahçesinin toprağını gübre kullanmadan geliştirmek gibi ilginç konular var.
Örneğin tarım ilaçları ile ilgili bölümden bir alıntı yapmak istiyorum.
'Böylesine çeşit çeşit mikroorganizmanın yaşadığı bir toprağa, bu şekilde bir dizi mantar öldürücü püskürterek doğanın dengesini düzeltmek gerçekten mümkün müdür?
Tarım ilaçlarıyla doğayı kendi tasarımı haline getirmeye çalışmak yerine, buna bir son verip, müdahalede bulunmadan doğanın kendi işlerini sürdürmesine imkan vermek, insan için çok daha akıllıca olacaktır"
Doğal Tarımın Yolu – Felsefesi ve Uygulaması-Kitabı-M.Fukuoka | Zeytinlibahçe (http://zeytinlibahce.net/2011/09/dogal-tarimin-yolu-felsefesi-ve-uygulamasi-kitabi-m-fukuoka/)
Güzel bir kitap tavsiye ederim.
Ayrıca ben önceleri Masanobu Fukuoka'yı eskiden bizim böyle nur yüzlü, ak sakallı irfan sahibi dedeler vardır. Onlara benzetiyordum.
Ama kitabı okuduğum zaman anladım ki meğerse mikrobiyoloji alanında bitki patoloğu olarak uzun yıllar bitki hastalıkları konusunda çalışmış bir bilim adamıymış ;)
ömür-uşak
16-05-2013, 21:50
Aslında bu konu yakın zamanda konuşulmuştu.
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289-120.htm#post1152779
Rica ederim.
Bu arada, bu aralar Masanobu Fukuoka'nın Doğal Tarımın Yolu isimli kitabını okuyorum.
Bu kitapta meyve bahçesinin toprağını gübre kullanmadan geliştirmek gibi ilginç konular var.
Örneğin tarım ilaçları ile ilgili bölümden bir alıntı yapmak istiyorum.
'Böylesine çeşit çeşit mikroorganizmanın yaşadığı bir toprağa, bu şekilde bir dizi mantar öldürücü püskürterek doğanın dengesini düzeltmek gerçekten mümkün müdür?
Tarım ilaçlarıyla doğayı kendi tasarımı haline getirmeye çalışmak yerine, buna bir son verip, müdahalede bulunmadan doğanın kendi işlerini sürdürmesine imkan vermek, insan için çok daha akıllıca olacaktır"
Doğal Tarımın Yolu – Felsefesi ve Uygulaması-Kitabı-M.Fukuoka | Zeytinlibahçe (http://zeytinlibahce.net/2011/09/dogal-tarimin-yolu-felsefesi-ve-uygulamasi-kitabi-m-fukuoka/)
Güzel bir kitap tavsiye ederim.
Ayrıca ben önceleri Masanobu Fukuoka'yı eskiden bizim böyle nur yüzlü, ak sakallı irfan sahibi dedeler vardır. Onlara benzetiyordum.
Ama kitabı okuduğum zaman anladım ki meğerse mikrobiyoloji alanında bitki patoloğu olarak uzun yıllar bitki hastalıkları konusunda çalışmış bir bilim adamıymış ;)
Erdem Bey kardeşim o kadar güzel bilgiler paylaşıyorsunki teşekürlerimin en sonsuzunu gönderiyorum.Çok güzel araştırmaların var gözlemlerin var kendini iyi yetiştirmişsin. Masa başında oturup mesai doldurmadığın belli.Mesleğine doğaya aşık olduğun belli.Seni kutluyorum.Benim gözümde gerçekten bilgi seviyen çok yüksek.Yolun düşerse izmire falan giderken Uşakta çayımı içmeye beklerim.İçimden bunları yazmak geldi.Tekrar tekrar teşekürler.
Sayın Erdem,
Teşekkür ederim. Cevizler dökülünce ben ceviz hastalığı olarak düşündüm. Bu sebeple diğer konulara bakmadım.
Saygılarımla.
Sayın ömür-uşak,
Eğer Uşak tarafına yolumuz düşerse neden olmasın. Eğer Eskişehir'e gelirseniz siz de buyrun gelin.
Arkadaşlar çok teşekkürler ama aslında bilmediğim bir sürü konu var. Her gün ben de sizin gibi yeni bir şeyler öğreniyorum. Ben de bilmediğim konuları sorarak, öğrenerek, kitaplardan okuyarak eksikliklerimi tamamlamaya çalışıyorum.
Sadece biraz meraklıyım diyelim :)
Ağaç Dostları Merhaba,
Bir kaç defa ziraat mühendislerinden duydum, ilaç paketlerinde son kullanma tarihi pek geçerli değil dediler. Saklama koşulları uygunsa ilaç bozulmuyormuş.
Bende maneb ilacı bulamıyordum. Zirai ilaçlar satan dükkanda üretim tarihi 2010, son kullanma tarihi 2012 olan ilacı aldım.
Bu konuda fikirlerinizi alabilir miyim?
Ağaç Dostları Merhaba,
Bir kaç defa ziraat mühendislerinden duydum, ilaç paketlerinde son kullanma tarihi pek geçerli değil dediler. Saklama koşulları uygunsa ilaç bozulmuyormuş.
Bende maneb ilacı bulamıyordum. Zirai ilaçlar satan dükkanda üretim tarihi 2010, son kullanma tarihi 2012 olan ilacı aldım.
neden riske giriyorsunki 5 lira fazla ver doğru yoldan ayrılma emek var sonuçta burda.
neden riske giriyorsunki 5 lira fazla ver doğru yoldan ayrılma emek var sonuçta burda.
İzmir'de çok yere sordum, maneb ilacını bulamadım. Böyle olunca alınan ürünün son kullanma tarihini dikkate almıyorum. Satıcı sorun olmaz dedi, bende acaba diyorum.
Dediğiniz gibi hem emek var, hem masraf var, hemde geç kalmak var.
sayın tasci bey bu iş için interneti kullanın kargoda ucuz bence acele etmeden iyice araştırma yapın.
yolgezer2001
30-05-2013, 10:59
Ağaç Dostları Merhaba,
ziraat mühendislerine son 10 yıldır GÜVENMİYORUM.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.