PDA

View Full Version : Ceviz Hastalıkları

Sayfalar : 1 2 3 [4]

aydemiraydın
29-06-2015, 16:28
Merhaba ben ekim ayında 12 dönüm chandler ceviz fidanı diktim. Karacabey Bursa hafif meyilli ve verimli toprağa.

2 sorunum var. Birincisi; Fidanlarda şekil budaması yapıldı mayıs ayında ondan sonra 30 kadar fidanda gelişim çok yavaşladı. Diğer fidanlarda problem yok. Genelde gözlemlediğim sürgünlerde bir kararma koyu gri renk ve kuruyor. Sonra yenisi çıkıyor bu sürgün aynı sorunla karşılaşmayıp büyüyor. Fakat zaman kaybı oluşuyor ve beni endişelendiriyor. Ama yaklaşık 1 aydır hareket görmeyen bir 30 kadar fidan var. Toplam 330 fidan dikimi gerçekleşti. Nedir acaba problem.

İkinci problem: bir fidanda fotoğraflarda görüldüğü gibi komple kuruma oldu. Diğer fidanlarda böyle bir durum görmedim. Fakat kuruma belirtisi yaklaşık bir ay önce belirdi. Hiç leke vs. gözlemlemedim. Özellikle bu fidanda susuzluk problemi mi vardı bilmiyorum. Ama kurudu. Halbuki ben fidanları mayıs başından beri haftada bir kez damla sulama ile suluyorum. Hiç bir ilaçlama yapmadım Sadece amonyum sülfat gübresi attım. Bu fidana dokunduğumda fidanın kolay hareket ettiğini farkettim biraz zorlama ile yerinden çıktı. Kökleri siyah ve hiç gelişmemiş gibiydi. Halbuki bu fidan 60cm sürgün verdi. Nasıl böyle bir şey olabilir. Çok mu suladım acaba.

Bana yardımcı olur musunuz. Şimdiden teşekkürler.

bu yıl zaten aşırı yağışlar oldu birde siz suyu fazla kaçırdıysanız ayrıca diktiğiniz fidanlarda kök sorunuda olabilir.

newturk
29-06-2015, 16:54
Mantar ve bakteri için ayrı ayrı ilaçlar varmış. Aynı zamanda kökleri çalıştıracak ilaçlar varmış. Bu ilaçlardan kullanmalı mıyım. Sulamayı azaltacağım fakat suyla beraber bu ilaçları da vereyim mi.

aydemiraydın
29-06-2015, 17:19
Mantar ve bakteri için ayrı ayrı ilaçlar varmış. Aynı zamanda kökleri çalıştıracak ilaçlar varmış. Bu ilaçlardan kullanmalı mıyım. Sulamayı azaltacağım fakat suyla beraber bu ilaçları da vereyim mi.

sıvı bakırlar iyi iş yapıyor. köklere giberallik ve naftalin asid uygulayın. hatta 3-4 asidi içeren bitki kök gelişim düzenleyicileri var . kullanabilirsiniz.

Muhsin Hanif
29-06-2015, 23:57
Merhaba,
Pikan cevizi fidanımda, görüldüğü gibi yaprak uçlarında kahverengi kararmalar ve bazı sürgünlerde yaprak kıvrılması, dalın bütünüyle kuruması oldu.
Fotoğraf bir hafta önceye ait, 4-5 günde bir fazla doyurmadan su veriyorum ama üst yapraklarda da görülmeye başladı.
Burada 2 haftadır ara ara şiddetli rüzgar da var.

Teşhis ve tedavi ile ilgili fikirlerinizi rica ediyorum.

BURGAZ73
02-07-2015, 22:54
sn formula one

bu yıl hangı marka antraknoz ve ıckurdu ılacı kullandınız . **** baska ne ılacları kullandınız. kullanım zamanı ve peryodu hakkında bılgı verırımısn

Süt bakteriyi çoğaltır diye biliyordum ama değilmiş demek ki . Denemek lazım.

Ercan kızıl
07-07-2015, 08:42
564525

564526

Sevgili arkadaşlar;
Bu yıl oluşturduğum bahçemde 10 adet fidanda resimlerdeki yaprak kenarlarından kuruma 3 tanesinde ise bu kurumanın nokta nokta (benek benek) şeklinde olduğunu üzülerek tespit ettim. Ancak yaprakların geri kalanı sarı değil koyu yeşil. Acaba bu hastalık mıdır? Eğer hastalık ise adı nedir? Hangi ilacı ne zaman kullanmalıyım?

Bu ağaçların tümü aynı bölgede olanlar! Ve bu bölge arazinin en kıraç ve rüzgar alan bölümü. çok yağış oldu diye 40 gündür sulama yapmadım, kuruma olabilir mi? diyede aklıma geliyor...Teşekkürler.

tiryaki
07-07-2015, 10:09
40 gün iyi dayanmış, biz kumlu toprakta 7 günde bir sulama yapıyoruz

opel999
07-07-2015, 10:24
Arkadaşlar ceviz fidanlarımın içinde çok sayıda delikler oluştu. Çok sayıda tarla faresi Var. Fidan diplerinde sıkıntılar olmaya başladı. Lütfen Yardım edin. Nasıl yok edebilirim.

Ercan kızıl
12-07-2015, 08:25
564525

564526

Sevgili arkadaşlar;
Bu yıl oluşturduğum bahçemde 10 adet fidanda resimlerdeki yaprak kenarlarından kuruma 3 tanesinde ise bu kurumanın nokta nokta (benek benek) şeklinde olduğunu üzülerek tespit ettim. Ancak yaprakların geri kalanı sarı değil koyu yeşil. Acaba bu hastalık mıdır? Eğer hastalık ise adı nedir? Hangi ilacı ne zaman kullanmalıyım?

Bu ağaçların tümü aynı bölgede olanlar! Ve bu bölge arazinin en kıraç ve rüzgar alan bölümü. çok yağış oldu diye 40 gündür sulama yapmadım, kuruma olabilir mi? diyede aklıma geliyor...Teşekkürler.
Sevgili arkadaşlar; Resimlerdeki olumsuzluğun sebebi Potasyum eksikliği imiş. Başına bu tür olumsuzluk gelen faydalansın diye yazmak istedim. Zaten toprak tahlilinde Potasyum bakımından çok fakir dendi, damlamayla az az gübreleme proğramına göre uyguluyordum ancak 40-45 gün ara verince bu olumsuz netice hasıl oldu. İyi günler diliyorum.

barba1981
13-07-2015, 04:04
Arkadaşlar ceviz fidanlarımın içinde çok sayıda delikler oluştu. Çok sayıda tarla faresi Var. Fidan diplerinde sıkıntılar olmaya başladı. Lütfen Yardım edin. Nasıl yok edebilirim.

Merhabalar,tarla farelerinin ve buna benzer köstebek gibi zararlıların en doğru çözümü toprağınıza toz kükürt uygulaması yapmanız olacaktır.Bu uygulama sayesinde hem kısmen bu zararlılar bahçenizi terk edecek hem de toprağınızın eğer normal sınırların üzerindeyse PH değerinin düşmesine yardımcı olacaktır.Uygulamada dikkat etmeniz gereken nokta korunaklı kıyafetler giyerek vücutla kükürtün temasını engellemektir.

poyraz2205
13-07-2015, 10:13
Forumdaki herkese selam...

Resimde gözüken gövdedeki siyahlık ne olabilir? Tedavisi varmıdır? Varsa uygulama zamanı ve kullanılacak ilaçlar neledir?

tiryaki
13-07-2015, 10:48
Başka bir konu altında da tartışıldı bu konu, bence bu odunlaşma dediğimiz doğal bir olgu. O dal sonsuza dek yeşil kalmayacak, odunlaşması lazım ki üst katlardan gelen ağırlığı kaldırabilsin. göreceksiniz ki bir süre sonra tamamen kahverengi olacak

alperalper
14-07-2015, 09:28
selamlar. aşağıdaki ağaçlarda antraknoz mu var? müdahale etmek gerekir mi? nasıl müdahale etmeliyim? saygılar.

Cevizciankara
14-07-2015, 09:45
selamlar. aşağıdaki ağaçlarda antraknoz mu var? müdahale etmek gerekir mi? nasıl müdahale etmeliyim? saygılar.

Ercan Kızıl beyin ağacında da sizinkine benzer sorunlar vardı. Onlarda potasyum eksikliğinden imiş. Sizinki de öyle olabilir kanaatindeyim.
Birde ilk fotoda 2 sürgün birden büyümüş. birisinin ucunu kopartırsanız. diğeri lider olarak büyür ve enerjisini dek sürgüne verdiğinden daha fazla büyür kanaatindeyim.

alperalper
17-07-2015, 23:00
Ercan Kızıl beyin ağacında da sizinkine benzer sorunlar vardı. Onlarda potasyum eksikliğinden imiş. Sizinki de öyle olabilir kanaatindeyim.
Birde ilk fotoda 2 sürgün birden büyümüş. birisinin ucunu kopartırsanız. diğeri lider olarak büyür ve enerjisini dek sürgüne verdiğinden daha fazla büyür kanaatindeyim.

hocam iyi de toprak analizinde potasyum yüksek çıkmıştı. topraktan alımı ile ilgili bir sorun olabilir mi acaba?

Muhsin Hanif
17-07-2015, 23:50
Merhaba,
Pikan cevizi fidanımda, görüldüğü gibi yaprak uçlarında kahverengi kararmalar ve bazı sürgünlerde yaprak kıvrılması, dalın bütünüyle kuruması oldu.
Fotoğraf bir hafta önceye ait, 4-5 günde bir fazla doyurmadan su veriyorum ama üst yapraklarda da görülmeye başladı.
Burada 2 haftadır ara ara şiddetli rüzgar da var.

Teşhis ve tedavi ile ilgili fikirlerinizi rica ediyorum.

Şu anda sadece en üst yapraklar kaldı, onların da yarısı kurumuş durumda. Bu geçen zamanda 3 günde bir suladım ama düzelme bir yana tamamen kötü durumda :( .

Cevizciankara
20-07-2015, 10:04
hocam iyi de toprak analizinde potasyum yüksek çıkmıştı. topraktan alımı ile ilgili bir sorun olabilir mi acaba?

o konuda fazla bilgi sahibi değilim. Sizi yanıltmak istemem.
Uzman arkadaşlar düşüncelerini yazarsa daha yönlendirici olur kanaatindeyim. Saygılar.

ellagrup
01-08-2015, 11:21
Arkadaslar 2 yaşındaki ceviz agaclarinda alt yapraklarinda kuruma bazilarinda ise sararma ve sonbahar gelmiş gibi yapraklari dökülüyor acaba nedendir . Soylenilen olculerde 20 20 20 gubresi humik asit ve amino asit bunlari karistirarakta verdim sulama suyunu haftada bir en az 35 lt veriyorum ama yinede bu sorunla karsilasiyorum ve ağaçlar kuruyor lutfen yardim edin acaba ne yapmaliyim

mehmet yayla
05-08-2015, 11:55
merhaba arkadaşlar ceviz yapraklarında büyük ölçüde sararma ve yaprağın uçtan kuruması problemi neden olur.nasıl bir önlem alınmalıdır.

tiryaki
05-08-2015, 11:59
Ceviz Fidanı - Cevizde Besin Elementi Eksiklikleri (http://cevizce.com/ceviz-yetistiriciligi-besin-eksiklikleri.php)

mehmet yayla
05-08-2015, 12:08
bunun için köklerine demir verdik ancak yeterli sonucu alamadık.acaba nasıl bir önlem alabılıriz.

vetinte
05-08-2015, 15:37
Güneş enerjisi -solar- ile çalışan fare, köstepek kovucular var.
gündüz şarj oluyor, 24 saat bu zararlıların duyabilecekleri frekansta,
onları rahatsız edici ses yayıyor.
böylece bu zararlılar başka bölgeye taşınıyorlar. !

vetinte
05-08-2015, 16:00
Bahçe de , yaprakları yenmiş bir -chandler cinsi ceviz- ağaç gördüm.
Çevresindeki ağaçlarda benzer bir durum yok.
Ekli resimlerde görülen, yaprakları yiyen, dalları çıplak bırakan,
ve duruma sebeb olan canlı nedir ve bunun için ne yapılmalıdır.

ibrahimes
09-08-2015, 17:44
Öncelikle herkese teşekkürler böyle bir forum oluşturulup bilgi alışverişinde bulunulduğu için. Bu sene diktiğimiz ceviz fidanlarından birisi yemyeşil yaprakları varken birden bu hale geldi. Sizce sebebi ne olabilir?

yusufcsr
09-08-2015, 18:11
Bende katılıyorum plastik su bazlı boya ile boyansa idi güneş yanığı olmazdı gibi geliyor budaması iyi sorunsuz gibi geliyor bana

Merhaba,

Bence budama hatası yok; gövde çıplak kaldığı için güneş yanığına karşı fidanlarınızı beyaz su bazlı dış cephe boya ile boyarsanız gövde yanıklığı olmaz.

Çok sert rüzgarlarda üstteki tek sürgün kırılabilir o büyük risk, herek ile desteklemek çözüm olabiliyor; kuşlar da tepedeki tek sürgünü kırabiliyor, özellikle kargalar.

BURGAZ73
09-08-2015, 23:07
sayın lilium

tüm forumu bir kez daha okudum kafama birsey takıldı.

kaolin kullandıktan sonra yine gerekırse fungusıt kullanılırmı? kaolınden dolayı etkısı azalırmı?

Lilium
10-08-2015, 00:19
sayın lilium

tüm forumu bir kez daha okudum kafama birsey takıldı.

kaolin kullandıktan sonra yine gerekırse fungusıt kullanılırmı? kaolınden dolayı etkısı azalırmı?

Kaolin temmuz gibi kullanılır temmuz ayına kadar fungusıt insektisit gibi ilaçlara ihtiyaç varsa bu aya kadar kullanılır bu aydan sonra fungusıt insektisit gibi ilaçlara çok ihtiyaç olmaz bu aylarda görülen kırmızı örümcek ve ikinci döl ceviz iç kurdudur, bunlarada insektisit atabilirsiniz kaolin etkisini azaltmaz fakat kaolini biraz yıkamış olursun, Dolayısıyla kaolinden önce ilaçlamalarınızı bitirmeniz daha iyi olur.

Lilium
11-08-2015, 00:55
Bahçe de , yaprakları yenmiş bir -chandler cinsi ceviz- ağaç gördüm.
Çevresindeki ağaçlarda benzer bir durum yok.
Ekli resimlerde görülen, yaprakları yiyen, dalları çıplak bırakan,
ve duruma sebeb olan canlı nedir ve bunun için ne yapılmalıdır.

Sayın vetinte, fotoğraftaki kısıtlı imkanlarla görebildiğim kadarıyla tırtıl yenmesine benzettim, ilk dölleri olabilir bu aylarda görülür, Şayet buysa dikkatli bakılınca ağaç üzerinde görebilirsiniz, o ağacı bitirdikten sonra diğer ağaçlara geçebilirler, Şayet tırtılsa desic ya da erhangi bir insektisit sonuç verir.

Lilium
11-08-2015, 01:03
Öncelikle herkese teşekkürler böyle bir forum oluşturulup bilgi alışverişinde bulunulduğu için. Bu sene diktiğimiz ceviz fidanlarından birisi yemyeşil yaprakları varken birden bu hale geldi. Sizce sebebi ne olabilir?

Bir kaç neden buna sebep olabilir ama birinci tahminim sıcak havada bol su verdiyseniz verilen fazla su kökün oksijenini keser ve verilen su oranı fidanın ne kadar bir hasar aldığına göre tayin eder bu oran fazlaysa kurumaya kadar gider.

Hasar azsa fidan yapraklarını döker fakat tekrar patlar ve kurtulur.

Önerim işaretlediğim yerlerden kesiniz patlayıp sürgün çalışması olursa fidan kurtulmuş demektir.

570717

Mzsahin
11-08-2015, 11:01
Merhabalar. Afyonkarahisar, Dazkırı ilçesine bağlı İdris köyünde babamdan kalma 32 ceviz ağacı var. Bu güzün 3 yaşına girecekler. Ekli resimde görüleceği üzere ağaçların yarısına yakınını böcek sarmış durumda. Konuya vakıf olan arkadaşlar bunun hangi böcek olduğunu ve mücadelesini nasıl yapabileceğimiz konusunda yardımcı olabilirler mi. İlginiz için şimdiden teşekkürler. http://www.infazrehberi.com/wp-content/uploads/ceviz.jpg

ibrahimes
12-08-2015, 11:55
Bir kaç neden buna sebep olabilir ama birinci tahminim sıcak havada bol su verdiyseniz verilen fazla su kökün oksijenini keser ve verilen su oranı fidanın ne kadar bir hasar aldığına göre tayin eder bu oran fazlaysa kurumaya kadar gider.

Hasar azsa fidan yapraklarını döker fakat tekrar patlar ve kurtulur.

Önerim işaretlediğim yerlerden kesiniz patlayıp sürgün çalışması olursa fidan kurtulmuş demektir.

570717

Mesajınız için çok teşekkür ederim. Kesme işlemini hemen mi yapayım? Yoksa kışı beklemem mi gerekiyor?

Lilium
12-08-2015, 22:28
Mesajınız için çok teşekkür ederim. Kesme işlemini hemen mi yapayım? Yoksa kışı beklemem mi gerekiyor?

Hemen yapınız canlı doku varsa harekete geçecektir.

Kesilen yeri aşı macunu ya da sutut ile kapatınız, Mantari ilaç olarak fungusit aliette kullanınız sulama suyuna karıştırıp kök çevresine veriniz.

Lilium
12-08-2015, 22:31
Merhabalar. Afyonkarahisar, Dazkırı ilçesine bağlı İdris köyünde babamdan kalma 32 ceviz ağacı var. Bu güzün 3 yaşına girecekler. Ekli resimde görüleceği üzere ağaçların yarısına yakınını böcek sarmış durumda. Konuya vakıf olan arkadaşlar bunun hangi böcek olduğunu ve mücadelesini nasıl yapabileceğimiz konusunda yardımcı olabilirler mi. İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Bu böcekler bittir. zirai ilaç satan bayiden bite karşı etkili bir insektisit sorununuzu çözecektir.

Mzsahin
13-08-2015, 08:36
Teşekkür ederim Lilium.

Murat Kayadelen
13-08-2015, 20:37
Hemen yapınız canlı doku varsa harekete geçecektir.

Kesilen yeri aşı macunu ya da sutut ile kapatınız, Mantari ilaç olarak fungusit aliette kullanınız sulama suyuna karıştırıp kök çevresine veriniz.

Sayın lilium,
sulama suyuna mantar ilacı katarak vermeyi ilk defa okudum, bence gerçekten çok önemli bir konu.
Bahçemde kış ve bahar aylarındaki taban suyundan dolayı gelişimi çok zayıf olan fidanlar var, çok uzun müddet kökler su ve/veya yüksek neme maruz kaldı ve uzun zamandır bu fidanların köklerinde mantari hastalık oluşmuş olabileceğinden endişe duyuyordum.
Geçen ay bahçeme kepçe sokarak sıra aralarından kürediğim toprakları ağaç diplerine yığdım, hem ağaç köklerini yükselttim hem de bahçedeki suyun rahatça tahliye olacağı yol oluşturdum.
son olarak ağaçlarıma mantar ilaçlı su verebilirmiyim, bir zararı dokunur mu sizce,
selamlar..

Lilium
14-08-2015, 01:43
Sayın lilium,
sulama suyuna mantar ilacı katarak vermeyi ilk defa okudum, bence gerçekten çok önemli bir konu.
Bahçemde kış ve bahar aylarındaki taban suyundan dolayı gelişimi çok zayıf olan fidanlar var, çok uzun müddet kökler su ve/veya yüksek neme maruz kaldı ve uzun zamandır bu fidanların köklerinde mantari hastalık oluşmuş olabileceğinden endişe duyuyordum.
Geçen ay bahçeme kepçe sokarak sıra aralarından kürediğim toprakları ağaç diplerine yığdım, hem ağaç köklerini yükselttim hem de bahçedeki suyun rahatça tahliye olacağı yol oluşturdum.
son olarak ağaçlarıma mantar ilaçlı su verebilirmiyim, bir zararı dokunur mu sizce,
selamlar..

Fungusitler yapraktan uygulanır Aliette çift yönlü sistemik bir ilaçtır. Bitki özsuyunda yapraktan köke, kökten yaprağa taşınır.

Aliette daha çok yapraktan uygulanır. Fidanlarda yaprak olmadığı için kökten uygulamada fayda görür.

Bahçenizde taban varsa ya da taban suyu varsa moralinizi bozmak istemem ama orada ağaç zor olur. Yapmış olduğunuz küreme işi fayda sağlar fakat çözüm değildir, illa ileride sorun yaşarsınız.

Murat Kayadelen
18-08-2015, 08:34
Aslına bakarsanız benimkisi tahmin edemeyeceğim bir talihsizlik oldu.
Bahçem ovadan 70 mt. kadar yüksekte bir tepenin yamacında üst-alt baş kot farkı da yaklaşık 8-10 mt. kadar , yani eğimli bir arazi.
Ama dikim yaptıktan sonra kışın ortasında gördüm ki yoğun yağışların ardından bahçenin ortasında 2 yerde su gözü oluşuyor.
Böyle bir arazide taban suyu sorunu yaşayacağım hiç aklıma gelmezdi.
En büyük pişmanlığım en başta patlatma çektirmemem oldu.
Kendimce sorunu çözmeye çalışıyorum , sonuç verip vermeyeceğini bu kış göreceğim .
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim, selamlar.

obahar
18-08-2015, 14:13
cevizlerimde yeni çıkan yapraklarda bu şekilde kurumalar oluyor neden olduğunu ve ne yapmam gerekiyor bilen var mı?

acemi_cevizci
18-08-2015, 19:40
Rüzgar yanığına benziyor ama araştırmak lazım..

Lilium
18-08-2015, 23:51
dikim yaptıktan sonra kışın ortasında gördüm ki yoğun yağışların ardından bahçenin ortasında 2 yerde su gözü oluşuyor.

Bu oluşumu su gözü diye adlandıramayız, su gözü başka bir şey, gördüğünüz durum arazinin çukur oluşumu ve kış suyu dediğimiz yağan yağmurların birikmesidir.
Zararı varmıdır vardır. Bahçelerde biriken göllenen su olmamalıdır.

Böyle bir arazide taban suyu sorunu yaşayacağım hiç aklıma gelmezdi.

Kara toprak dediğimiz killi topraklarda ya da dağ yamaçlarında taban ya da geçirimsiz dediğimiz taban killi kireçli toprakların %70 - % 80 ninde taban 50 cm ve ya 1 metrelerdedir, buralarda kurulan bahçelerin ömürleri de uzun soluklu olmaz ileride sorunlar yaşayacaklardır, o nedenle söylemlerimde hep söylerim bahçe kurulacak topraklar derin ve humuslu topraklar olmalı, Türkiye bir ceviz sevdasına kapıldı gidiyor, dağı taşı ceviz ekiyorlar ekilmesine asla karşı değiliz seviniyoruz üretken olmayı kim sevmez bu güzel de ucuz, paspal, verimsiz, taban olan, su gözü olan, olmayacak arazilere de bahçe kuran ya da bu konularda bilgisi tecrübesi olmayan kişilerinde bazı çakalların fidan satıcıların veya çıkarı kazancı olan bazı fırsatçıların kurbanı olduklarına çok kereler şahit olmuşumdur.
O nedenle bu işi büyük çapta yapacak kâr gelir bekleyenler, ucuz, paspal, verimsiz, dağ yamaçlarına, taban arazilere asla ve asla bahçe kurmamalılar kuruyorlarsa da bu bir risk olduğunu bilsinler.

Lilium
19-08-2015, 00:08
cevizlerimde yeni çıkan yapraklarda bu şekilde kurumalar oluyor neden olduğunu ve ne yapmam gerekiyor bilen var mı?

Kalsiyum ya da mangan eksikliği gibi geldi bana. Yaprak analizine gönderirseniz daha emin olursunuz.

deli_dervish
19-08-2015, 12:48
selamlar değerli fprum üyeleri alttaki resimlerdeki fernor fidanlarında genc yapraklarda hastalık mevcuttur. Yaprakların ucları kıvrılıyor ve içlerinde kurt bulunmaktadır. neden olabilir? bunu önlemek için ne yapabiliriz. hangi ilacı ne zaman kullanmalıyız? yardımlarınız ve desteginiz için teşekkürler.

acemi_cevizci
19-08-2015, 12:56
Yaprak biti gibi decis kullanırsanız faydasını göreblirsiniz.

juglandales
22-08-2015, 17:44
Bu sene cevizlerin bazılarının yeşil kabuğunda buruşmalar var. Normal bir durum mu acaba. ?

Lilium
23-08-2015, 01:32
Bu yılki sulama miktarın nedir

ism
23-08-2015, 20:08
Sayın Juglandales bahçemde dolaşırken bir fidanımda ben de meyvelerin bir kısmının buruşmuş olduğunu gördüm.Araştırmalarım sonucunda o fıdandaki damlamanın tıkalı olduğunu ve mevsim boyunca sulanmadığını farkettim.Neden sulama yetersizliğiydi.Sizde soruna bu yönden de bakıp belki çözüm bulabilirsiniz .Başarılar.

ism
23-08-2015, 20:16
aynı durum bende de oldu .Nedeni az sulama olarak tespit eildi

juglandales
25-08-2015, 17:07
Yorumlarınız için teşekkür ederim. (Nail abi bu sene 4. sulamam oldu) Sanırım sorunun nedeni belli. Aşırı sıcak ve kurak. Bazı cevizler yeşil kabuğun suyunu içine çekmiş. Bu zamanda normal şartlarda su vermem ama ağaçlar strese girmesin diye ağaç başı 100 lt. su verdim dün. Herkese kolay gelsin.

alperalper
14-10-2015, 08:22
Bu cevizin derdi ne acaba?
Odunsu kabuk çok yumuşak kalmış.

http://www.agaclar.net/forum/1414322-post5536.htm

cebor
14-11-2015, 19:53
Merhaba, Gumusyakada bulunan yazlığımızda bir ceviz agacimiz var yaklaşık 20 yaşında olan agacimiza hic bir bakım yapmamamiza karsin o bize vefakarca ceviz veriyor. Cevizlerimiz cok lezzetli ancak yaklasik % 40 civarında iç kurdu var. Bu sene artik bakim yapmaya karar verdim. Oncelikle forumdan okudugum kadariyla govde etrafını yaklaşik 4 metre çapında açarak kuru koyun gubresi ilave etmeyi düşünüyorum. Agacta ic kurdu dişinda bir problem yok. Uzmanlarımizdan ricam iç kurdu ile nasıl mucadele edecegim konusunda yardimci olabilmeniz. Syg.

gecekorsanı
06-01-2016, 10:27

Bahçeye yılan koymalıyız. Benim bahcede bir tane var fareden eser yok

poyraz2205
11-01-2016, 15:53
3 yaşında fidanları gövdesindeki bu arazlar ne olabilir sizce? Daha önce ağaçlarında böyle bir oluşum gören ve tedavisini yapan oldumu? Zarar tanısı ve tedavi önereliriniz nelerdir? Teşekkürler

ibas06
12-01-2016, 08:45
3 yaşında fidanları gövdesindeki bu arazlar ne olabilir sizce? Daha önce ağaçlarında böyle bir oluşum gören ve tedavisini yapan oldumu? Zarar tanısı ve tedavi önereliriniz nelerdir? Teşekkürler
Benim ağaçlarımda da oldu sanırım bunlar dolu yaraları
boya ile kapat gitsin

Meletli
12-01-2016, 10:09
Benim ağaçlarımda da oldu sanırım bunlar dolu yaraları
boya ile kapat gitsin

Sayın ibas 06 bu fidanlardaki görüntünün dolu yarası olamayacağından eminim.Hastalık olduğu bana göre kesin ama bu konuda tecrübeli arkadaşların yazması ve yönlendirmesi daha isabetli olacaktır.

opel999
12-01-2016, 13:22
Bence gövde içinde kurt olma ihtimali yüksek.Akıntı varmı?

poyraz2205
12-01-2016, 13:58
Bence gövde içinde kurt olma ihtimali yüksek.Akıntı varmı?

Akıntı yok, sıkıntılı fidanların gövdelerini dikkatlice inceledim kurt veya delik göremedim. Ayrıca bu fidanların gelişmidi diğerlerine göre oldukça zayıf oldu.

opel999
13-01-2016, 07:20
Gövdedeki hasarlı yerleri temizle ve sutut veya aşı macunu ile tamamen kapat.Bir süre takip edin.Gelişim düzelmezde dediğim gibi ya gövdenin içinde kurt var, **** köklerde bir sıkıntı vaA.

permakültür
07-03-2016, 14:49
Herkese Merhaba,

Arkadaşlar Antalya’ya 1 saat mesafede 800 m rakımlı bir bölgede 10 dönüm (220adet) chandler ağacım var. Ağaçlar 3 yaşında.

Geçen yıl ilkhabarda 23-24 nisandaki donlardan biraz etkilendiler, ağaçların büyük kısmında tepeden 30-40 cm kurudular, bunedenle yeni lider tepe vurduğum yerden daha aşağıda çıktılar.

Bu yıl ilk katını oluşturacağım ağaçlarım için daha umutluydum. Fakat bu hafta sonu ağaçlarımı budarken, büyük ordan donlardan etkilendiğini farkettim. Ağaçların ilk katını oluşturmayı planlarken, bir kısım ağaçta ilk kat için dal bırakamadığım gibi bel hizamdan tepe vurumu yapıp tek dala bırakmak zorunda kaldım. İlk katta yan dal bırakabildiğim ağaçlarda ise 1,5 metrelik yan sürgünlerden sadece 10-20 cm lik dal bırakabildim.

Geçen yılki geç bahar donunun etkisini anlıyorum fakat ağaçların kışın dondan etkilenmesini kesinlikle anlayamıyorum. Benim anlam veremediğim, kışın -20 derecelere çok rahat dayanması gereken ceviz ağacı nasıl olurda -7 derecenin altını görmeyen bir bölgede kışın uykuda iken donlardan etkileniyor?

Aklıma tek gelen şey son bahar erken donlarından sürgünlerin en uç kısımları etkilenmiş olabilirler, sonrasında kış boyunca aşağıya doğru ilerlemiş olabilirlermi? Bu yıl son baharda erken bir soğuk hava olmadı aslında. Ayrıca sürgünler erken pişkinleşsin diye sulamayı 10 ağustosta kestim, daha neyapıleceğimi bilmiyorum maalesef. (Bu arada bahçeye kışın yaptığım ziyaretlerde don vurduğunu farketmedim, belkide benim ziyaretlerimden sonra gerçekleşti)

Donlarla nasıl mücadele etmem gerektiği hususunda değerli görüşlerinizle yardımcı olur musunuz?

Benim başıma gelen kış don etkisini yaşayanlar varmı?

coskunsarıkaya
04-04-2016, 19:49
Sayın permakültür,
forumu uzun süredir takipteyim ama yeni üye oldum bu da ilk mesajım. Hocalarımız malum bahar olması sebebiyle işler yoğun doğal olarak cevap yazamıyorlar. Hocalarımıza saygısızlık etmek istemem onların değerli görüşleri sizin için daha önemli.
Ben bu konuda sadece fikirlerimi paylaşmak istedim.
Bir programda izlediğime göre fidanlar 5 yaşına gelinceye kadar bebek muamelesi uygulamamız gerektiği azotlu gübreyi geç zamanlara kadar kullanmamak sulama periyodunu azaltarak kışa hazırlamak olmalı.Kışa girmeden yeşil kalan dalları keserek sutut **** aşı macunuyla kapatmak iyi olabilir. Ben olsaydım böyle yapardım. Ben size böyle yapın demiyorum ama aklın yolu birdir herkesinde bu konuda fikirleri olabilir.
Saygılar kolay gelsin.

artayf
25-04-2016, 13:31
merhaba arkadaşlar,bugün istanbul beylikdüzünde bir parktan geçerken aşağıda resimlerini koyduğum ceviz ağacını gördüm ve nedense mutlu oldum tahminimce 20 yıllık bir ağaç belkide,biraz incelemek istedim gövdesinde ve ana dallarda kırılma **** kesim sonrası kapatılmaması kaynaklı hastalıklar başlamış ve ilginç bir durumda meyce dallarında son resimde görünen önce meyce tomurcuğu sandığım ama dokununca patlayan kanımca böcek lavrası **** hastalık olabilir gördüm sizcede bu bir hastalıkmı yoksa normal bir durummu,ceviz dikimine hazırlanan biri olarak merak ettim şimdiden ****** cevapalrınız için.

yalıçapkını
26-04-2016, 22:39

Bor eksikliği veya don zararı diye düşünüyorum.kolay gelsin

Abbass
27-04-2016, 10:08

Benim Kasım 2014 dikim 7-8 fidanda da var, sebebini bilmiyorum. Fakat dolu zararı kesinlikle değil. Çünkü fidanlar ekildiğinden beri dolu yağmadı.

efeler09
02-05-2016, 20:18
http://i.hizliresim.com/a3WWR7.jpg
uzun zamandır forumu takip ediyorum. biz de bu sene köydeki evin etrafına 9 tane ceviz fidanı diktir. hepsi tuttu ama geçen gittiğimizde yapraklarda resimdeki gibi kararmalar gördük. nedeni ne olabilir ve ilerlememesi için ne yapabiliriz...

Abbass
09-05-2016, 12:13

Benim Kasım 2014 ekimi fidanlarımdan birkaç tanesinde değişik zamanlarda benzer görüntü oluşmuştu. Tespitlerim.

1. 3 Tanesinde şekil budaması esnasında budanan dallarda tesadüfen odun kurdu tespit ettim. Dalların zaten budanacak dal olması şans.
2. Bir tanesinin geçen hafta ana dal diye bıraktığım dallardan birisi kırılmış. inceleyince kırılan yerin gövde tarafında bir, sürgün tarafında bir olmak üzere aynı dalda iki tane odun kurdu çıktı. Sağlam dokuya kadar geri giderek budama yaptım. Sonuçta ana dalı tamamen kesmek zorunda kaldım, Şekil bozuldu.
3. Bir tanesinin sürgün uçlarındaki yapraklar Temmuz-Ağustos'ta lodos rüzgar yanığı gibi oldu, 3-4 gün sonra diğer yapraklarda solma ve sararma gerçekleşti. Gövdede odun kurdu tespit ettim, geriye doğru budama yaptım, sonuçta fidan 50 cm civarında sopa kaldı. Sürgün verir mi bilmiyorum.
4. Sonuncuda ise geçen yaz daha fark etmiştim, fakat bilgisizlikten SUTUT sürüp geçmiştim. Yukarıdakileri yaşadıktan sonra gövdeyi biraz açtım. Tel parçası ile kurdu aradım(Yarayı çok büyük açmamak için). İçi 6-7 cm dikey yönde ve 1 cm kadar çapta boşluk çıktı fakat kurt yok idi. Yarayı temizleyip yine SUTUT sürdüm. Sanırım geçen yıl kelebek oldu ve hatta bu yılki diğer 5 tane ve belki de daha tespit edemediğim birçok kurdun anası.
Gözle tespit;
Yağmurdan sonra fidan gövdesinde pas renginde hafif fakat fark edilebilir bir akıntı oluşuyor. Akıntının başlangıç yerinden itibaren birkaç cm yukarıya kadar fidanın gövde yuvarlaklığı hafiften düzleşiyor ve parmakla sert bastırdığınızda çökme/esnemeyi hissedebiliyorsunuz. Bu seviyede bilgisizlik/tecrübesizlik nedeniyle hiçbir müdahalem olmadı, ilkbahar başında ise SUTUT sürdüm.
Kurdun giriş deliğini tespit edemedim.
İlerleyen zamanda 2-3 mm çapında bir delikten kurdun dışkıları çıkmaya başlıyor(talaş gibi). Parmakla bastırdığınızda çökme çok rahat görülüyor. Deliği 1 TL büyüklüğünde genişlettiğinizde kurda ulaşabiliyorsunuz, **** tel yardımıyla öldürebiliyorsunuz. Sonra da yarayı kapatıyorsunuz. Benim tespitim bu seviyede oldu, sanırım biraz geç bir tespit oluyor. Çünkü kurt 5-6mm çapına ve 6-7 cm boyuna ulaşmış idi.
Benim tespitlerim bunlar.

Peki;
Önlem olarak hayvan gübresi kullanımını sonlandırmaktan başka ne yapabiliriz ?
Bu zararlıya karşı hangi ilaç kullanılıyor ?
Yukarıda 4. Maddede anlattığım müdahaleden sonra bu fidanın yaşama şansı ve yaşarsa ileriki yıllarda gövdesinin rüzgara/mekanik silkelemeye mukavemeti nasıl olur ?
Yara yerinin altından budama yapıp alttan sürgün vermesi için şansımı denesem daha mı iyi olur ?

Teşekkürler.

Abbass
09-05-2016, 12:19
Bu kış 3-4 fidanda daha akıntının daha hafif hali vardı, fakat onlarda yukarıda anlattığım esneme/çöküntü veya kurt dışkısı tespit edemedim. bekleyip göreceğiz.

Birde gövdeye parmak ile karpuz seçer gibi vurunca kurdun olduğu bölgede ses farklı duyuluyor.

BURGAZ73
24-05-2016, 19:32
kocide opti veya kocide 2000 nereden bulabilirim arkadaslar. **** muadil bakır hidroksit.

Abbass
27-05-2016, 08:07
kocide opti veya kocide 2000 nereden bulabilirim arkadaslar. **** muadil bakır hidroksit.

Çanakkale'de buldum
1750 gr 90 tl

4-5 Haziran Burgaz'dayım.

Ayrıntıyı özelden yazdım

BURGAZ73
27-05-2016, 19:50
sn abbass tesekkur ederim cevabın ıcın . ben kocide arıyorum özellikle. yınede tesekkurler. baska kımsedende cevap gelmedi malesef :(

Abbass
30-05-2016, 11:57
sn abbass tesekkur ederim cevabın ıcın . ben kocide arıyorum özellikle. yınede tesekkurler. baska kımsedende cevap gelmedi malesef :(

TAMAM
Kocide Opti de buldum.

1750gr toz paket 90 tl

BURGAZ73
03-06-2016, 19:44
sn abbass kocide optiyi bugun az önce teslim etti bana. tanıstık sohbet ettik. tekrar cok tesekkurler .

recycan
12-06-2016, 09:48
Bir haftadir yoğun yagmurdan olsa gerek gecen hafta hiçbirşey yoktu,şimdi bazı agaclarda yapraklar bu sekilde,sanırım antraktoz hastaligi,şuan için yapabilecegim en erken cozum nedir.

recycan
12-06-2016, 10:25
Bakteriyel yaniklik olma ihtimalide yüksek,acaba maneb 80 kullanmalimiyim.

BURGAZ73
12-06-2016, 13:50
maneb+mancozeb karıstırıp hemen atın .

recycan
12-06-2016, 22:49
Teşekkür ederim sayin burgaz73 ilacı tedarik etmeye çalışıyorum,inşallah devamını engellerim,haftasonunu iple çekiyorum ceviz bahçeme gidicem diye..hayırlısı bakalım.

recycan
12-06-2016, 22:51
maneb+mancozeb karıstırıp hemen atın .

Teşekkür ederim sayin burgaz73 ilacı tedarik etmeye çalışıyorum,inşallah devamını engellerim,haftasonunu iple çekiyorum ceviz bahçeme gidicem diye..hayırlısı bakalım.

coskunsarıkaya
17-06-2016, 22:42
Sayın arkadaşlar;

11-06-2016 tarihinde aşıları kontrole gittiğimde,sürgünlerde şiddetli ceviz iç kurdu salgınıyla karşılaştım.Hazırlıksız gittiğim için manuel olarak büzülmüş yapraları açtım kurtları temizledim.Ama ağaçları komple sarmış.Aynı gün elma içkurdu ilacı aldım.Ertesi gün tekrar köye gittim.Güneşli ve rüzgarlı olduğu için ilaçlama akşam rüzgar kesilince yaptım.İlaçlama yaparken bir böcek dikkatimi çekti.Karanlıkta fotosunu çektim cevizin yapraklarını yiyordu.Bu böceğin adı nedir?Birde ilaçlama esnasında yüzlerce kelebek uçuştu.Daha önceden kelebeklerin yumuta bırakmak için geceleri aktif olduğunu duymuştum.Bunları neden yazıyorum?İç kurdu ilaçlama zamanını akşam karanlığında kelebek varlığıyla tespit edebiliriz.Bu durum benim için tecrübe olmuştur.İYİ AKŞAMLAR SELAMLAR

Lilium
17-06-2016, 23:43
Bu ceviz iç kurdu değil yaprak bititir. Diğeride zeytin sineğidir yumurta bırakır, yaprak yemez.

coskunsarıkaya
18-06-2016, 00:11
Sayın LİLİUM Abi;

Cevap yazdığınız için teşekkür ederim.Amacım yanlış yönlendirmek değil.Yaprakların arasını tek tek ayıkladım 3 mm boyutunda kurt gözlerimle gördüm.2.fotoda orta parmakla yaprağın ucunda büyüterek bakabilirseniz göreceksiniz.Ayrıca yaprak biti de mevcut dikkatinize hayranım.Diğer zararlı şimdi google de baktım zeytin sineğinden çok daha büyük boyutta,o alandaki yaprakların yenik olduğunu gözlemledim fotoda mevcut.ilgilendiğin için tekrar teşekkür ederim iyi geceler.SELAMLAR

Az önce araştırdım BOMBUS arısına çok benziyor.

Cyp71
20-06-2016, 08:54
Mart ayında diktiğim Chandler fidanlarım ilk başta oldukça iyi gelişirken son 15-20 günde resimlerde görüldüğü gibi bir hale geldiler. Empuasca saptadık. 2 defadır ilaçlama yapıyoruz. Ciddi azalmalar oldu ancak sanki başka sorunlar varmış gibi geliyor bana. Uzman arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

kararsız
21-06-2016, 14:06
Mart ayında diktiğim Chandler fidanlarım ilk başta oldukça iyi gelişirken son 15-20 günde resimlerde görüldüğü gibi bir hale geldiler. Empuasca saptadık. 2 defadır ilaçlama yapıyoruz. Ciddi azalmalar oldu ancak sanki başka sorunlar varmış gibi geliyor bana. Uzman arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

besin elementi noksanlığı var bence iz elementleri verin bence düzelecektir

Lilium
22-06-2016, 00:49

Bu şekilde sulamaya devam ederseniz bu fidanlar kurur.

ceviz54
22-06-2016, 10:23
Merhabalar ,
Geçen sene ekmiş olduğum ceviz fidanlarımın bu sene çıkan yapraklarının altında beyazlıklar fark ettim. Ne olduğuna dair bilgim yok. Görseldeki sorunun ne olduğuna dair yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Cyp71
23-06-2016, 14:17
Sayın Lilium,
Lütfen sulama ile ilgili cevabınızı detaylandırabilir misiniz? Damlama sulama ile ilgili mi hatam?

Lilium
24-06-2016, 01:01
Sayın Lilium,
Lütfen sulama ile ilgili cevabınızı detaylandırabilir misiniz? Damlama sulama ile ilgili mi hatam?

Damlama sulama doğru bir seçim fakat bu şekilde değil,

619622

Kök bölgesi suya kark etmiş çok fazla bir sulama. Ya damlatıcılarınız çok su veriyor, ya salma sulanmış gibi. Bu şekilde kök bölgesi oksijen alamaz ve fidan kurumaya kadar gider. Fidan gövdesine su değmemeli suyu kökler biraz uzaktan almalı. Sulama sıklığınızı toprak yapınıza göre tayin ediniz asla birden çok fazla su vermeyiniz, sulamalardan sonra mutlaka derincene çapalama yapınız.

Not: Şu anki durum için. Toprak tava gelince hemen toprağı çapalayarak havalandırınız, inşallah kurtulurlar.

muyurdakul
24-06-2016, 03:05
Merhabalar. Rahmetli babamdan kalan tek bir ceviz fidanım var. O da geçen kış bir talihsizlik nedeniyle yaklaşık 1 cm http://i.hizliresim.com/DJYQ0z.jpgçapında ana gövdesinden kırıldı. Bu bahar dipten yeni sürgünler verdi. Ancak çıkan yapraklar 6-7 cm büyüklüğü geldiğinde fotoğrafta da görüldüğü gibi kararıp tamamen kuruyor. Forumda okuduklarımdan anladığım kadarıyla; Haziran ayının bu sıcaklarında 2-3 kez neredeyse öğlen, yoğun sulama taptım. Sebebi bu olabilir mi? Ya da antraknoz denilen güneş yanığı mı? Tek bir fidan olduğu için kaolin uygulaması yapayım mı yoksa endirekt güneş gelecek şekilde üstüne file mi gereyim? Fidanın boyutu yaklaşık 25 cm.

Cyp71
24-06-2016, 07:11
Sayın Lilium,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Geçirgen bir toprağımız var ve 4 günde bir sulama yapıyorum. Burada (Kıbrıs ) havalar oldukça sıcak şu günlerde 40 derecenin uzerinde. Bir de resim cekildigi anda sulama yapiliyordu ve 2 saatlik sulamanin son anlariydi. Siz nasil bir sulama sıklığı ve süresi öneriyorsunuz? İlginize teşekkürler.

Lilium
25-06-2016, 00:55
Sayın Lilium,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Geçirgen bir toprağımız var ve 4 günde bir sulama yapıyorum. Burada (Kıbrıs ) havalar oldukça sıcak şu günlerde 40 derecenin uzerinde. Bir de resim cekildigi anda sulama yapiliyordu ve 2 saatlik sulamanin son anlariydi. Siz nasil bir sulama sıklığı ve süresi öneriyorsunuz? İlginize teşekkürler.

Geçirgen toprağınız olması iyi, geçirgen olmayan bir toprakta böyle bir sulamaya 2-3 yıllık bir fidan hiç dayanamazdı.

Geçirgen olan toprağınızdan belki fidanların kurtulma ihtimali fazlalaşıyor, birinci yapmanız gerekeni söyledim toprak tava geldiğinde hemen çapa yapınız (geçirgen topraklar sulandıktan sonra böyle havalarda ikinci günü tava gelir.)

Böyle sıcak kurak yağışsız geçen havalarda Sulamalarınızı hafta da bir ve hava ısısının 36-40 derecelerde olduğu gündüz sulamayınız sulamalarınızı gece hava ısısı düştüğünde yapınız, kesinlikle fidan çevresi göllenmemeli, gövdeye su değmemeli, damlama sulamada uygun ölçülerdeki sulamada fidan etrafı kesinlikle göllenmez çok su verilmişse göllenme görülür ki, bu çok tehlikeli fidanın kurumasına kadar gider.

Sulama süresini hiç kimse veremez, siz toprak yapınıza göre sulama süresini tayin edeceksiniz, toprak yeterli nemliliğe gelmişse sulama bitirilir.

beşiktaşlı
25-06-2016, 01:48
cevizde yaprak hasatalığı genelde aşırı yağaşlarda antrokoz

ONRKAL
26-06-2016, 11:19
Merhabalar ,
Geçen sene ekmiş olduğum ceviz fidanlarımın bu sene çıkan yapraklarının altında beyazlıklar fark ettim. Ne olduğuna dair bilgim yok. Görseldeki sorunun ne olduğuna dair yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Aynı sorun benim fidanlarımda da mevcut forumdan bir arkadaş kalsiyum eksikliğinden bahsetti güneşi yeterince almaya başladığında geçeceğini söyledi. Bu konuda farklı görüşleri olan varsa paylaşırlarsa sevinirm

coskunsarıkaya
26-06-2016, 17:57
Potasyum eksikliği de olabilir.selamlar

Dursunbeyli
19-07-2016, 11:09
Değerli arkadaşlar yaprakların üzerinde beyaz beyaz larvalar var ve karıncalar bunları sarmış durumda. Hemen hemen tüm yaprakların üzerinde durum böyle.

Dursunbeyli
19-07-2016, 11:11
Foto devam

poyraz2205
19-07-2016, 18:21
"Değerli arkadaşlar yaprakların üzerinde beyaz beyaz larvalar var ve karıncalar bunları sarmış durumda. Hemen hemen tüm yaprakların üzerinde durum böyle."

Sayın Dursunbeyli, resimde görünenler yaprak biti, karıncılar da yaprak bitinin çıkadığı tatlı sıvıyı sevdiği için orada, hem sıvıyı tüketiyor, hemde bitleri koruyorlar. Böcek ilacı işini görür.

ademukas
23-07-2016, 17:05
Arkadaslar merhaba. Ben Litvanya'nin Klaipeda sehrinde ceviz agaclari yetistiriyorum ve fotografta gordugunuz sorunla karsi karsiyayim. Internetten arastirdigim kadariyla bu hastaligin adi ceviz yaprak göl akarı. Bunu nasil iyilestirebilirim fikri olan var ise cok memnun olurum. Agaclari yetistirdigim sehir dniz kenari, kislari oldukca soguk ve yazlari serin olan bir yer. Yakici gunesi yok, cok nemli biryer degil. Iyi gunler dilerim

Kemal12
31-07-2016, 00:24
Ceviz bahcede genç yapraklarda resimlerdeki gibi sararmalar basladı acil yardım

Kemal12
31-07-2016, 01:02
Basladı resimler

permakültür
01-08-2016, 08:19
şu sayfaya bir bakın isterseniz,

Ceviz Fidanı-Chandler-Fernor - Cevizde Besin Elementi Eksiklikleri (http://cevizce.com/ceviz-yetistiriciligi-besin-eksiklikleri.php)

Kursatates
09-08-2016, 22:45
Arkadaslar merhaba. Ben Litvanya'nin Klaipeda sehrinde ceviz agaclari yetistiriyorum ve fotografta gordugunuz sorunla karsi karsiyayim. Internetten arastirdigim kadariyla bu hastaligin adi ceviz yaprak göl akarı. Bunu nasil iyilestirebilirim fikri olan var ise cok memnun olurum. Agaclari yetistirdigim sehir dniz kenari, kislari oldukca soguk ve yazlari serin olan bir yer. Yakici gunesi yok, cok nemli biryer degil. Iyi gunler dilerim

Ceviz yaprak göl akarı: (Erlophyes tiristrı altes) yaprak dokusu içinde yaşar ve bulunduğu yerde yaprağın her iki tarafında kabaran gal oluşur.önce açık yeşilim tırak olan gal rengi giderek kızarır,kahverengileşir ve siyaha dönüşür.Yoğun bulaşmalarda meyvenin şekli bozulur ve olgunlaşmadan dökülür.

ilaç::80WP) 500 gr/100 lt suya veya Thiodan 150 ml/ 100 lt suya karıştırılarak uygulanır.

ms200
12-10-2016, 21:23
Arkadaşlar, 2-3 yşında olan chandler ağaçlarımın bazılarında gövdede bir ıslanma ve ıslağın ortasında kahverengi bir nokta görünümlü hastalık başladı. Kimi ziraatçi mantar diyor, kimisi gövde kurdu diyor. Ama kurt falan görmedik. Nedir bu hastalık? Yardımcı olursanız sevinirim.

erasmus
19-10-2016, 08:49
Merhabalar ,
Hastalığınız, microstroma juglandis. Maneb Ya da zineb gibi bir fungusitle, Birinci uygulamayı yaprak gözleri uyanınca, ikinci uygulamayı yaklaşık on gün sonra üçüncüyü de yaprakların büyümesi tamamlandığında yapabilirsiniz.

can ceviz
01-11-2016, 14:12
Merhabalar,
Bahçemdeki tek ağacım ceviz. Daha önceki sahipleri harım dedikleri bu yerde bakla, soğan vb. gibi sebze tarımı yapmışlar. Komşu arsa ile olan sınırımda da bir kaç aşısız incir ve hayıt ağacım var. Cevizin dibini kış sonunda taş ile ördürmüş ve toprak ilavesi yaptırmış idim. Genç bir ağaç ancak son iki yılda çok iyi ürün vermiş. Bahçe meyilli ( köyde düz arazi çok az zaten her taraf yamaç desem olacak). Ağacın üst tarafına bir toprak havuz açtım ve hafta sonları gittiğimde havuzu su ile doldurararak cevizin sulanmasını sağladım ( bunu bana köylüler tavsiye etmiş idi). Ağaç sanki çoştu. Üzeri ceviz dolu, hatta bazı dallara destek yaptım. Ancak bir ay kadar önce alt taraftaki yapraklarda kara lekeler oluşmaya başladı (lekeler siyah renkte ve mercimek tanesi büyüklüğündeler). Hatta bir kaç yaprak kurudu da. Ve maalesef son gidişimde lekeli yaprak sayısında büyük artma olduğunu gördüm. Ama bu arada ağaçtaki keyf aynen sürmekte. Göğe doğru filizler fışkırıyor desem olacak. Meyvelerde hiç leke görünmüyor ve dökülmede yok. Bu hastalık hakkında bana bilgi verebilirmisiniz acaba. Nasıl bir ilaç kullanmam lazım. Köylülere soruyorum ama pek üzerinde durdukları yok. Ama ben endişe etmeye başladım. Almam gereken bir önlem varsa geç kalmaktan korkuyorum.
Hoşçakalın.
Bordo bulamacı mutlaka yapmalısınız. Bölgenizde bulunan zirai ilaç satan yerler ve köy işleri müdürlüğünden detaylı bilgi alabilirsiniz.

DEMRELİ
01-12-2016, 07:48
merhaba arkadaşlar ben forumda yeniyim 2 yaşında yaklaşık 4 da. fernor ceviz bahçem var. Ağaçlarımın yeşil aksamında kıvırcıklaşma oldu. Resimleri yüklemeye çalıştım.Bu şekilde yapraklar mevsim dolayısı ile dökülmeye başladı ve 20 gündür görmedim muhtemelen tamamen dökülmüş olması lazım. Sizce bu nedir ve tekrar yaşarsam nasıl çözebilirim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Lilium
01-12-2016, 10:41
Sayın demreli öncelikle sitemize hoş geldiniz,

Sorununuz görebildiğim kadarıyla mangan eksikliğine benziyor, ph yüksek olan topraklarda bu eksiklik daha çok görülür, bizler sadece görebildiğimiz kadarıyla bir şeyler söyleyip yardımcı olmaya çalışıyoruz daha emin olabilmek için toprak analizi ve haziran sonu gibi yaprak analizi yaptırırsanız daha emin olursunuz.

DEMRELİ
01-12-2016, 14:43
Cevabınız ve ilginiz için teşekkürler sayın lilium. Bahar aylarında toprak analizi yaptırıcam dediğiniz gibi ozaman herşey daha net olucaktır sanırım.sizlerle de sonuçları paylaşırım.belki başka arkadaşlara da faydası olur.iyi günler iyi çalışmalar.

nurdangul
04-01-2017, 09:01
Merhaba,

Cevizde bakteriyel yanıklık hastalığı ile ilaçla mücadele konusunda bir miktar araştırma yaptım. Özetini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tanımı ve belirtileri ile ilgili bilgiyi bu linkte (http://www.tagem.gov.tr/pdf/ZMTT/Ceviz_Bakteriyel_Yanikligi_ZMTT.pdf)bulabilirsiniz .

İlaçlı Mücadelesi:
Türkçe kaynaklarda maalesef yeterli bilgi bulunmamaktadır. Genel olarak Bordo Bulamacı ya da Maneb %80 ya da "bakırlı preperatlarla" ilaçlaması önerilmektedir.

Ancak yurt dışındaki kaynaklara baktığımızda pek çok karşılaştırmalı araştırma bulabiliyoruz. Ben de bu yazı ile sizlerle bu araştırmaların bir özetini paylaşmak istiyorum.

Öncelikle "bakır bağışıklığı" diye bir etki var. Nasıl bazı hastalıklar antibiyotiklere karşı direnç kazanabiliyorsa bakteriyel yanıklık bakterisi de bakıra karşı direnç kazanabiliyor. Amerika'da ceviz üretiminin %80'ini yapan California'da bakır direnci artık bilinen bir gerçek.

Bakırlı preperatların en büyük sorunu yağmur ile birlikte yıkanmaları ve/veya etkisini kaybetmeleri. Ayrıca toprakta bakır birikimine de yol açmaları ayrı bir sıkıntı.

Bordo bulamacına metal iyonları (Fe, Mg, Ca, Mn, Zn) katıldığında etkisini arttığı gözlemlenmiş. (%2.5 bordo bulamacı + 10 mikrogram/lt iyonlar). Link (http://www.cost873.ch/_uploads/_files/Moragrega_ChemicalControlWalnutBlight.pdf)

Manzate adı verilen ilaç sanıyorum ülkemizde henüz yok. Aslında Maneb (62%) + Magnesium (%16) + Çinko (%2) karışımından oluşuyor. Yine araştırmalarda Manzate uygulamaları da başarılı bulunuyor.

Manzate, Maneb ya da Mancozeb bakırlı preperatlarla kullanıldığında en güzel sonucu veriyor. Bakır denildiğinde de genel olarak Bakır Oksiklorür (Kocide) ile yapılan deneyler en çok rastlanılanları.

Organik mücadele tarafına doğru kaydığımızda Regalia SC (sanırım Türkiyedeki satış adı değişiyor) karşımıza çıkıyor. Giant knotweed, Reynoutria sachalinensis adındaki bir bitkinin ekstraktı olan bu biopestisit tek başına kullanıldığında genellikle düşük yoğunluklu yanıklık sorunlarında daha çok etkili oluyor.

Ancak yine de bakırlı preperatlarla (Kocide) karıştırıldığında en iyi sonucun alındığı söyleniyor, ancak Maneb-Mancozeb-Manzate ile karıştırmak da mümkün. Regalia'nın en büyük avantajlarından birisi 1 saat içinde bitki tarafından alınarak yağmurdan etkilenmemesi.

Biopestisit cephesinde son ürünümüz Bacilus Subtilis. Ülkemizde Serenade adıyla satılan bu ürün de organik ceviz yetiştirenlerin tercihi olabilir.

Regalia 1 lt fiyatı 155TL + KDV, Serenade 4 lt fiyatı 120TL + KDV şeklinde alındı. Görüldüğü üzere maliyetleri gerçekten yüksek. Zaten biopestisidler kalıntı oranı sıfır olduğu için en çok meyve tutumu sonrası 2.-3. ve daha sonraki ilaçlamalarda kullanılıyor.

Ben bu sene Mancozeb + Kocide olarak başlayacağım, 3. ilaçlamayı Bacilus Subtilis yapabilirim.

Bu bilgilere ihtiyacınız olmaması dileklerimle :)

Kaynakça:
http://marronebioinnovations.com/pdf/regalia_ts_walnut_blight.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2009/2009_241.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_195.pdf

benim de ceviz antraknozu ile başım dertte.13 dönüm ceviz bahçem var.8 yaşında ve en büyük problemim antraknoz.Bıgüne kadar doğal olsun diye hiçbir kimyasal gübre ve ilaç kullanmadım.organik ilaç ta kullanmadım.ama bu sene bir şeyler yapmak zorundayım.belirttiğiniz ilaçları araştırıcam ama benim aklımda başka bir şey var.
kekik suyu
sarımsak suyu gibi bitki ekstratları karışımları hazır halde ülkem,zde satılıyor mu tarımda kullanılmak üzere.
ben mantarda kekik,sarımsak,karanfil,zerdaçal vb.çok etkili olacağını düşünüyorum.Bireysel sağlığımda mantarla çok uğraştığım için bunun bitkilerde de etkili olacağını düşünüyorum ama yanılıyor da olabilirim.
böyle hazır karışımlar yoksa kendimiz kekik suyu sarımsak suyu yapıp ağaç diplerindeki otlara yapraklar dallara bunu ağaçlar uyanmadan püskürtsek etkili olur mu acaba.
sonuçta ağaçların altındaki yaprak,dal,ot pek temizlemek mümkün olmuyor.illaki kalıyor.teşekkürler.deneyimli arkadaşlar düşüncelerini paylaşırsa sevinirim.

nurdangul
04-01-2017, 09:35
benim de ceviz antraknozu ile başım dertte.13 dönüm ceviz bahçem var.8 yaşında ve en büyük problemim antraknoz.Bıgüne kadar doğal olsun diye hiçbir kimyasal gübre ve ilaç kullanmadım.organik ilaç ta kullanmadım.ama bu sene bir şeyler yapmak zorundayım.belirttiğiniz ilaçları araştırıcam ama benim aklımda başka bir şey var.
kekik suyu
sarımsak suyu gibi bitki ekstratları karışımları hazır halde ülkem,zde satılıyor mu tarımda kullanılmak üzere.
ben mantarda kekik,sarımsak,karanfil,zerdaçal vb.çok etkili olacağını düşünüyorum.Bireysel sağlığımda mantarla çok uğraştığım için bunun bitkilerde de etkili olacağını düşünüyorum ama yanılıyor da olabilirim.
böyle hazır karışımlar yoksa kendimiz kekik suyu sarımsak suyu yapıp ağaç diplerindeki otlara yapraklar dallara bunu ağaçlar uyanmadan püskürtsek etkili olur mu acaba.
sonuçta ağaçların altındaki yaprak,dal,ot pek temizlemek mümkün olmuyor.illaki kalıyor.teşekkürler.deneyimli arkadaşlar düşüncelerini paylaşırsa sevinirim.

belirtmeyi unutmuşum.Öncelikli olarak EM (etkin mikroorganizmalar) kullanmaya karar verdim.Bu uygulamayı yapan arkadaşlar sitede var oları takip etmeye çalışıyorum.ancak EM5+EMFPE Birlikte kullandığımda ekonomik olarak bana ağır geliyor.sadece EMA kullansam ağaçlar uyanmadan mart başı gibi ağaç diplerindeki kuru otlara yapraklara EMA püskürtsem buradaki yararlı bakterileri çoğaltmayı sağlarsam Antraknoza neden olan zararlı bakterileri etkisiz hale getirmede etkisi olabilir mi acaba.
yani mantığım şu zararlıyı direkt yok etmektense yararlı bakterilerin sayısını arttırarak zararlıları kontrol altına almak.İnsan bünyesi ile ilgili bağlantı kuracak olursak vücudumuzda hem zararlı hem yararlı bakteriler var doğalımızda.zararlıların sayısı artınca hastalık ortaya çıkıyor.asıl edavi antıbiyotik ya da besin desteği almak değil probiyotıklerle vücudumuzdaki yararlı bakteri oranını arttırmaktır.Bu en doğal tedavi şeklidir bunu ceviz bahçesi için de düşünebilir miyiz? teşekkürler

aydemiraydın
04-01-2017, 11:07
Ceviz yaprak göl akarı: (Erlophyes tiristrı altes) yaprak dokusu içinde yaşar ve bulunduğu yerde yaprağın her iki tarafında kabaran gal oluşur.önce açık yeşilim tırak olan gal rengi giderek kızarır,kahverengileşir ve siyaha dönüşür.Yoğun bulaşmalarda meyvenin şekli bozulur ve olgunlaşmadan dökülür.

ilaç::80WP) 500 gr/100 lt suya veya Thiodan 150 ml/ 100 lt suya karıştırılarak uygulanır.

bu yazdığınız tarım ilacı yasaklanalı yıllar oluyor.

efedag
04-01-2017, 11:49
sayın Nurdangül
Çalışmalarınızı paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Han&Nur
02-03-2017, 12:52
Merhaba arkadaslar;

Ceviz diplerini çapalarken cevizlerin gövdesinde resimdeki gibi durum tespit ettik. Biraz araştırma yaptım kurt deniliyor ama emin olamadım.
Neden bu duruma gelmiştir? Bununla nasıl mücadele ederiz? Yardımcı olursanız sevinirim.

Dursunbeyli
29-04-2017, 11:38
22 23 Nisanda soğukların ve hafif yağan karın sonucu. İlk sürgünler gitti.

Karaasar
29-04-2017, 20:58
22 23 Nisanda soğukların ve hafif yağan karın sonucu. İlk sürgünler gitti.
Maalesef benim durumum da aynı. 23 Nisan bayramı bize zehir oldu. Yalnız bahçede don elektirik akımı gibi gezmiş. Belli bir hat üzerinden hareket etmiş.

Mahmut Ozkur
17-05-2017, 17:18
Merhabalar,

Dün bahçede toplam 40 ağaçtan 2 tanesinde sorun olduğunu farkettim. Ağaçlara daha önce nasıl bir bakım ve ilaçlama yapıldığını bilmiyorum. Ben, Ekim ayında aldığım bahçede, kışa girerken ağaç köklerine yanmamış inek gübresi döktüm. 29.03.2017 tarihinde %2,5 bordo bulamacı attım. 18.04.2017 tarihinde toprak tahlili neticesine göre önerilen oranda 20-20 gübre attım. Dün ise ceviz iç kurdu için decis EC 2,5 attım. Kuru bir iklimi olmasına rağmen, bir kaç hafta kadar önce yağan dolu nedeni ile cevizdeki bazı yaprak ve meyveler etkilenmiş, asma yapraklarında da mantar oluşmuş. Mesafe uzak olduğu için anlık müdahalelerde bulunamıyorum. O nedenle bu sene yaprak sarması yerine alternatif yemekler yiyeceğiz. :rolleyes:

Sorun sadece 2 ağaçta olduğuna göre, don ve susuzluk ile alakalı olamayacak hastalığın ceviz antraknozu olduğunu düşünüyorum. Sizce teşhis doğru mu? En erken iki hafta sonra müdahale edebileceğim bahçede başka ne yapabilirim? Cevizlerin hemen yanında bulunan asmalardaki mantar, cevizleri olumsuz etkiler mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

648337
648338

dosyu
17-05-2017, 19:43
ceviz ağacım yaşını tam bilmiyorum, bu hastalık nedir ? ve nasıl kurtarabilirim ? cevaplar için şimdiden çok teşekkur ederim.

laputa
29-05-2017, 21:46
merhaba dosyu,

Daha onceki sayfalarda, nemli bolgelerde gorulebilecek -liken- oldugundan bahsediliyor. Diger hastaliklar kadar agir sonuclari olmasa da , agaca zarar verdigi belirtilmisti. Anladigim kadariyla yasli ve bakimsiz agaclarda goruluyor. Ayni soruna cozumu ben de arastiriyorum. Oncesinde ekilmis, cinslerini dahi bilmedigim,ceviz agaclarimda bu sari mantar goruluyor. Resimlerini paylasacagim. Tam recete olusturmayi basarirsam burada paylasacagim. Her halukarda koklerin oldugu bolgenin topragini iyilestirmeyle baslamak gerekiyor sanirim. Bir de dogru zamanda yapilan bordo bulamaci ilaclamasi faydali olacaktir denmisti.
Hastaligin tam ismini bulabilirsek, yabanci kaynaklardan arastirma yapabilirim.

ayrica nu sayfaya da goz atabilirsin;

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/20274.htm

dosyu
17-06-2017, 23:16
merhaba dosyu,

Daha onceki sayfalarda, nemli bolgelerde gorulebilecek -liken- oldugundan bahsediliyor. Diger hastaliklar kadar agir sonuclari olmasa da , agaca zarar verdigi belirtilmisti. Anladigim kadariyla yasli ve bakimsiz agaclarda goruluyor. Ayni soruna cozumu ben de arastiriyorum. Oncesinde ekilmis, cinslerini dahi bilmedigim,ceviz agaclarimda bu sari mantar goruluyor. Resimlerini paylasacagim. Tam recete olusturmayi basarirsam burada paylasacagim. Her halukarda koklerin oldugu bolgenin topragini iyilestirmeyle baslamak gerekiyor sanirim. Bir de dogru zamanda yapilan bordo bulamaci ilaclamasi faydali olacaktir denmisti.
Hastaligin tam ismini bulabilirsek, yabanci kaynaklardan arastirma yapabilirim.

ayrica nu sayfaya da goz atabilirsin;

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/20274.htm

çok teşekkur ederim.

patara67
05-08-2017, 23:13
Sn Ağaçlar net üyeleri. benim bahçem Ayaş/Ankara'da. Cevizler 2-4 yaş arasında 4 senedir Temmuz ayında havalar sıcaklaşınca ağaçlar fotoğraflarda olduğu gibi oluyor. Haftada bir gece sulama yapıyorum yaklaşık 70-80 Lt. Temmuz ayında 25'den sonra sulamayı 10 güne çıkarmıştım (baharda geriye doğru uç kurumaları olduğu için). Ağaçlara 2 sefer Manep + Dursban4 + Yaprak gübresini karıştırıp attım. Bu sene Haziran ayı çok yağışlı geçti yani yeni tomurcuk oluşurken Manep atamadım yapraklar çıkınca attım. Nisan sonu ve Mayıs 15 gibi 2 defa tabandan 15+15+15+Zn gübre verdim. 2 sefer de damlama gübresi verdim. Suyumuzda sorun yok tahlil yaptırdım. Ağaçların bu durumunu bir türlü çözemedim. Yardım ederseniz sevinirim. Saygılar

huzen
10-08-2017, 23:14
Sayın patara67

Benzer sorunlar benim bahçemde de var. Mayıs sonu Fungusit verdiğim halde... Hikayesi aynı. Dediğiniz gibi Temmuz ortasından sonra havalar ısınmaya başlayınca bu belirtiler artıyor. Yaprak tahlili yaptırdım bilemediler. Bir ceviz üstadına sordum O, Antraknoz dedi ama bana pek de öyle gelmedi.

Ceviz kitapları ve internet kaynaklarında araştırdığım kadarıyla benim yapraklardaki sorun sanki Bor eksikliği gibi.

Ama sizin yaprak örnekleri Ceviz Antraknozu belirtilerine çok benziyor. Siz yine de bir bilene gösterin.

Saygılarımla....

patara67
13-08-2017, 23:24
Sayın Huzen, bu belirtiler Temmuz ayına kadar yoktu ne zaman havalar ısındı o zaman başladı. İbrahim Balkal'ın Müdürü olan Mesut Beye de fotoğrafları gönderdim hastalıktan ziyade besin eksikliği dedi. İnternette biraz araştırma yaptım o da; havalar ısınınca güneşten dolayı yapraklarda kuruma başlıyormuş ve bu belirtiler kesinlikle antraknozla aynı oluyormuş. Ben de artık önümüzdeki sene Kaolin kili atacağım, havalar sıcaklaşınca yani Temmuz başından itibaren su vermeyi sıklaştıracağım ve Haziran sonundan itibaren gübrelemeye dikkat edeceğim hayırlısı artık.

coskunsarıkaya
14-08-2017, 19:48
Sayın patara 67 ve huzen;
Komutanım sizin ağaçlarınızdaki belirtiler potasyum ve çinko noksanlığına benziyor.Her ne kadar gübreleme yapsak da toprak ph sının ve kireç oranının yüksek oluşu besin elementlerini bağlayıp alınamaz forma getiriyor.Bunun için ne yapabiliriz ayda 1 toprak düzenleyici humik fulvik asit kullanabiliriz.Topraktan yeterli besin alamadığı durumda makro ve mikro besin elemenler içeren yaprak gübresi kullanabiliriz.Aynı zamanda sıcak bir günün akabinde toprak soğumadan yağan yağmur ve sulama bunun gibi zarara yol açabiliyor, tıpkı huzen in yapraklarında olduğu gibi.Saygılar iyi akşamlar.

cerenella
14-08-2017, 20:59
Sayın Patara,
benim Ankara Temelli'de bulunan bahçemde de aynı sorun var. 50 lt suya 2,5 kg oranında kaolin uygulamasını hem temmuz başında hem de ağustos başında yaptım. 3 gün sonra bahçeye gittiğimde bazı ağaçların yapraklarının tümüyle kuruduğunu gördüm. Kaolini kullanırken de dikkat edin

patara67
17-08-2017, 02:58
Sayın cerenella
Biz aslında ceviz yetiştirmesi zor bir bölgede ceviz yetiştirmeye çalışıyormuşuz. Sorun bence bundan kaynaklanıyor aslında fazla zorlamamak lazım ancak bir kez başladık. Sizin dediğiniz kaolin kilinin yaprakları yakabildiğini ilk defa duyuyorum çünkü o bir çeşit toprak zararlı olacağını zannetmiyorum acaba yayıcı yapıştırıcı yapmış olmasın.

efedag
22-08-2017, 14:48
Merhaba arkadaslar;

Ceviz diplerini çapalarken cevizlerin gövdesinde resimdeki gibi durum tespit ettik. Biraz araştırma yaptım kurt deniliyor ama emin olamadım.
Neden bu duruma gelmiştir? Bununla nasıl mücadele ederiz? Yardımcı olursanız sevinirim.
sayın han nur
ağaçlarınızdaki çatlakların nedeni kışın sıcaklık farkından.dikkat ederseniz diklemesine olan çatlakların hep aynı yönde olduğunu görürsünüz.aşı macunu ile kapatırsanız sonradan ağaç kendini tamir eder.selamlar

TANJU-
21-09-2017, 14:02
Tüm foruma selamlar;
Fotoğrafları yükleyerek sorumu oradan sormak istedim fakat fotoğrafları yukleyemedım . Kırklareli luleburgaz da 300 tane kadar chandler marka cevizim var. Bu yıl 7 yaşında oldular ortalama 2 kg ürün alamıyorum. Hatayı günlük ağaç başı 100-150kg suyu hava sıcaklığı 30-35 derecelerde iken sulama yaptığımdan dolayı agaclarımı antakroz hastalığına yakalattıgımı düşünüyor ve verimsizlıgı antakroza baglıyorum. Aslında en başta meyve tutumu güzeldi daha sonra küçük küçük noktalar oluştu ve tamamen meyveyi katlayıp dokulmeler oldu. Tutunan meyvenin en az yüzde 85 ını kaybettim. Şuan %7 Sıvı Bakır vermeye başladım 15 gün ara ile yapraklarını dökene kadar ve en sonda olarakta bordo bulamacı yerine vermeyi dusunuyorum. Uyanma donemındede maneb 80 ve mancozep vermeyi dusunuyorum. Fotoğrafları yökleyebilseydim iyi olacaktı ama yüklenmiyor tavsiye edebileceğiniz bir şey var mıdır?

Mustapha_66
10-10-2017, 10:17
Arkadaşlar merhaba,

Bu yaz memleketdeki bağımızda bulunan bazı ceviz ağaçlarında fotoğraftaki gibi sorunla karşılaştık. Ağaçların kök kısmından hafif çürüme, ağaç gövdelerinde yarılma ve mantar gibi sorunlar. Babam sorunun soğuk vurmasından kaynaklandığını düşünüyor. Sorun neden kaynaklanıyor olabilir ve nasıl bir çözüm üretebiliriz. Bu arada memleketim Yozgat / Çekerek

mtarslan
04-11-2017, 11:53
Merhaba ağaçlar.net üyeleri.
Geçen yıl 2016 nisanında çıplak köklü olarak diktiğim fernor fidanlarına bu yıl temmuz ayı başından itibaren ağustos böcekleri büyük zarar verdi. Fidanların özellikle bu yılki sürgünlerini ve yaprak saplarını özlerine yakın derinlikte delerek yumurtalarını bıraktı. Fidanların yumurta bırakılan sürgünleri ve yaprakları tamamen kurudu. Ağustos böceği zararının önlenmesi ve mücadelesine ilişkin web de yaptığım aramalarda hiç bir bilgiye ulaşamadım. Ancak Malatya kayısı üreticilerinin bu böceğin zararları karşısında çaresiz kaldıklarına ilişkin yerel basında çıkan bir haberle karşılaştım. Buradan Malatya İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün üreticilere bu zararlıya karşı alınacak önlemlere ilişkin tavsiyelerine ulaştım(https://malatya.tarim.gov.tr/Duyuru/216/Kayisi-Agaclarinda-Hasat-Sonrasi-Bakim-Ve-Besleme). Bu duyuruda zararlıyla kimyasal mücadelenin bulunmadığı, önlem olarak bahçelerde ot biçiminin zararlı erginlerinin topraktan çıkışının tamamlanmasından daha sonraya bırakılıp yumurtaların bırakıldığı bu otların biçilerek imha edilmesi gerektiği belirtilmekteydi. Ben ise ot biçimini zararlının henüz ortaya çıkmadığı haziran sonlarına doğru yaptırmıştım. Konuyla ilgili olarak bahçemde çektiğim bazı fotoğrafları eklemeye çalışacağım. Aynı sorunla karşılaşan veya bilgisi olan arkadaşların mücadeleye ilişkin görüşlerini paylaşması çok yararlı olacaktır. Şimdiden teşekkürler ve saygılar.

mtarslan
05-11-2017, 10:18
Resimlerin devamı

mhselen
17-11-2017, 13:51
merhaba,
ceviz fidanlarımın bir kısmı kendini kışa hazırlamadan yani yaprakları sararmadan soğuk vurdu ve kuruyup döküldüler. Bunları Ankara kış soğuğundan korumak için ne yapmalıyım. yardımlarınız için teşekkürler...

cevizsever
28-12-2017, 14:31
Merhaba arkadaşlar,

Ceviz fidanlarımda ekteki resimlerdeki gibi oluşumlar var.:( Önce bir kaç fidan da görmüştüm sonra başka fidanlara yayıldıklarını ve önceki fidanlarda da kapladıkları alanların genişlediğini fark ettim.İlk olarak fidanın alt kısımlarında başladı. Sonbaharda %2'lik bordo bulamacı uygulayamadım ama mart ayında %1'lik bordo bulamacı uygulayarak mücadeleye başlamak istiyorum.

Sorun neden kaynaklanır? Nasıl çözebiliriz?:o

barba1981
02-01-2018, 00:16
Merhaba arkadaşlar,

Ceviz fidanlarımda ekteki resimlerdeki gibi oluşumlar var.:( Önce bir kaç fidan da görmüştüm sonra başka fidanlara yayıldıklarını ve önceki fidanlarda da kapladıkları alanların genişlediğini fark ettim.İlk olarak fidanın alt kısımlarında başladı. Sonbaharda %2'lik bordo bulamacı uygulayamadım ama mart ayında %1'lik bordo bulamacı uygulayarak mücadeleye başlamak istiyorum.

Sorun neden kaynaklanır? Nasıl çözebiliriz?:o

Bunun tam olarak sorun olup olmadığını anlayamadım ancak yüzde 2 ilk bordo bulamacı atmak için geç kalmış sayılmazsınız en kısa zamanda atınız.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

YESHILL
05-01-2018, 10:13
Bana kabuklu bit gibi göründü. Kışlık yağ kullanılabilir.
Kabuklu biti araştırmanız iyi olur. Selamlar

Köylü19
10-01-2018, 07:09
Kabuklu bit mutlaka kışlık yağ at. İnci Tarım İlaçları Ankara Ulus. bordo bulamacında kampanyamiz yaptık Agrobest 10 kg 100 Tl diğer indirimlerimizde mevcut kışlık yağ 15 Tl iletisim 5336357319

ilker_eroglu
19-03-2018, 10:57
Merhabalar,
Erzincanda bahçemizde ki elli veya altmış yıllık ceviz ağacının meyveleri resimde görüldüğü şekilde.
Bir hastalığımı var acaba durumun düzelmesi için ne yapabiliriz ?

alperrr
20-03-2018, 10:05
bu kabuklu bitle doğal bir mücadele yöntemi yok mudur acaba?

cevizhastası
21-03-2018, 12:45
Merhabar ,
Ben Amasya sarayözü köyümüze 10 adet 2015 kasım ayında 10 adet ceviz fidanı diktim. Her zaman gidemediğim bakamadığım cevizlerim kurumadılar ama büyümüyorlar. Şimdi istanbulda kendim cevizden fidan yapmaya çalışıyorum geçen yıl 3 adet bahçemizde filizlendi balkonda da 5 adet şimdi bunları memlekete götürüp haziran ayında diksem yetişirmi ? bunları bu tarlaya dikiyorum çünkü başka bir yerimiz yok istanbulda kapımızın önünde bize ait olmayan boş arsaya dikiyorum ama yarın birisi ev yapsa yazık olacak e gidemiyorumda memlekete bu iş nasıl olacak bana birileri yardımcı olabilirmi ?

Saygı ve sevgilerimle.

huzen
05-04-2018, 22:04
Merhaba arkadaşlar,

Ceviz fidanlarımda ekteki resimlerdeki gibi oluşumlar var.

Sayın cevizsever
Bu canlıyı benim ceviz bahçemde hiç görmedim ama zeytin bahçemde birkaç ağaçta var. Ciddi bir zararı yoktur. Aşağıdaki bağlantıda bu konuyla ilgili ayrıntı bulabilirsiniz.

Zeytin Krlang Bcei (http://www.gemlikzeytini.net/zeytin-kirlangic-bocegi.htm)

suleyman_23
13-04-2018, 21:47
Merhaba arkadaşlar ceviz ağaçlarımızda resimlerde ki gibi hastalıklar mevcut.Ziraatçi arkadaşlar bordo bulamadı önerdiler fakat hastalık devam etmektedir.Konu hakkında fikri olan varsa yardımlarını bekliyoruz.İyi forumlar.

ajmasseur
12-05-2018, 14:57
Merhabalar. İki farklı minik ceviz denemem var. Biri Sera içinde , diğeri ise açık alanda. Birine her türlü desteği veriyorum. Açıkta olan diğerine ise sulama bile yapmıyorum. Açıkta olup kendi başına olan ceviz çok keyifli ve sağlıklı. Seradaki daha avuç içi kadar.
Yapraklarında da kenarlarda yanıklar var. Açıkta olannında ise yapraklarında delikler var. Resimleri ekledim. Bana teşhis-tanı konusunda yardımcı olabilirmisiniz? Çözüm önerileriniz de benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim.

Seradaki mini ceviz:
673574
ve
673575

Dışardaki ilgilenmediğim ceviz:
673576
ve
673577

Şimdiden teşekkürler.

huzen
14-05-2018, 20:32
Bana teşhis-tanı konusunda yardımcı olabilirmisiniz? Çözüm önerileriniz de benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim.

Sayın ajmasseur
Ceviz, nemi düşük ve havadar yerleri sever. Kapalı alanlarda mantari hastalıklar hızlı gelişir.

ajmasseur
18-05-2018, 22:56
Sayın ajmasseur
Ceviz, nemi düşük ve havadar yerleri sever. Kapalı alanlarda mantari hastalıklar hızlı gelişir.

Teşekkürler. Hemen çıkarıyorum..

esen-akasya
06-06-2018, 14:55
Selam arkadaşlar altta resimde yapraklardaki buruşuklukların sebebi ne olabilir.
Geçen senede vardı. ilk yapraklar çıktığında normal sonradan bozuluyor. Temmuz ayı gibi gibi gelen yapraklar bozulmuyor. Diğer ağaçlara göre büyüme yavaş kalıyor.

esen-akasya
07-06-2018, 11:48
fotoğraflar

asilonline
27-06-2018, 10:33
Arkadaşlar ceviz ağaçlarımın yapraklarının görsellerini ekliyorum. Sizce hastalık mı var acaba gübre eksikliği falan mı var. Yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler...
http://i.hizliresim.com/4zbrQY.jpg
http://i.hizliresim.com/WD1kaE.jpg
http://i.hizliresim.com/pnBzkz.jpg

murat-16
28-06-2018, 11:54
merhaba
bu lekeler antraktozdur
tedavisi manep içelikli ilaclar ve bakırlı ilaç uygulamaları ,yapraklar fare kulağı olunca başlamak gerekir 3-4 uygulama ve yağmur sonraları devam edilmeli şu an hastalık başlamış ve gün geçtikçe devam edecek geç kalınmış bakırlı ilaçlarla belki ilerlemesi durdurulabilir

asilonline
28-06-2018, 15:38
Fidanlar 3 yıllık. Meyve oluşturmuyoruz. Filiz gelişimini de engeller mi bu hastalık?

Mehmet06
26-07-2018, 12:06
Yapraklardaki rahatsızlık nedir acaba?

Tuna06
30-07-2018, 17:27
Sn Ağaçlar net üyeleri. benim bahçem Ayaş/Ankara'da. Cevizler 2-4 yaş arasında 4 senedir Temmuz ayında havalar sıcaklaşınca ağaçlar fotoğraflarda olduğu gibi oluyor. Haftada bir gece sulama yapıyorum yaklaşık 70-80 Lt. Temmuz ayında 25'den sonra sulamayı 10 güne çıkarmıştım (baharda geriye doğru uç kurumaları olduğu için). Ağaçlara 2 sefer Manep + Dursban4 + Yaprak gübresini karıştırıp attım. Bu sene Haziran ayı çok yağışlı geçti yani yeni tomurcuk oluşurken Manep atamadım yapraklar çıkınca attım. Nisan sonu ve Mayıs 15 gibi 2 defa tabandan 15+15+15+Zn gübre verdim. 2 sefer de damlama gübresi verdim. Suyumuzda sorun yok tahlil yaptırdım. Ağaçların bu durumunu bir türlü çözemedim. Yardım ederseniz sevinirim. Saygılar

Ankara /Polatlı'da Aynı sıkıntı benim ağaçlarda da var 5 yıldır durum hep aynı Temmuz ve Ağustos aylarında yapraklar bu şekil oluyor gövdede ve dallarda kuruma yok ama yapraklar kurumakta. Ağaçlara sonbahar yaprak dökümü ve ilkbaharda bordo bulamacı uygulaması yapıyorum fakat sonuç hersene aynı.ilbaharda 15+15+15 me gübresi veriyorum,bu sıcak aylarda haftada 1 sulama yapmaktayım.
Hastalık Ceviz antraknozu mu yoksa başka bişeymi anlamadım,bu durumu nasıl düzetebiliriz.

ykaya194
30-07-2018, 21:00
Yapraklardaki rahatsızlık nedir acaba?

demir, çinko gibi mikro element eksikliğidir, içinde demir, çinko, magnezyum gibi elementler bulunan gübrelerden kullanın.

latif.07
30-07-2018, 22:48
Ankara /Polatlı'da Aynı sıkıntı benim ağaçlarda da var 5 yıldır durum hep aynı Temmuz ve Ağustos aylarında yapraklar bu şekil oluyor gövdede ve dallarda kuruma yok ama yapraklar kurumakta. Ağaçlara sonbahar yaprak dökümü ve ilkbaharda bordo bulamacı uygulaması yapıyorum fakat sonuç hersene aynı.ilbaharda 15+15+15 me gübresi veriyorum,bu sıcak aylarda haftada 1 sulama yapmaktayım.
Hastalık Ceviz antraknozu mu yoksa başka bişeymi anlamadım,bu durumu nasıl düzetebiliriz.

Bahçenizi kurmadan önce toprak analizi yaptırdınızmı ? Bana toprak tuzluluğu gibi geldi eğer toprak tuzluluğu varsa çözüm ya lenardit ya da solucan gübresi olacaktır. Toprak tuzluluğu varsa ve siz kimyasal gübre vermeye devam ederseniz bitki kurur gider zaten şuan bile bitki çoğu kimyasalı topraktan alamıyor olarak gözüküyor bunun da nedeni toprak ph nın istenilen değerde olmaması.

thunderon
03-08-2018, 08:07
Ceviz ağaçlarım sık yağmurlardan sonra aşağıdaki gibi olmaya başladı. Yapraklarda kurumalar var. Sebebi nedir acaba? Besik eksikliği mi var yoksa bir hastalık mı var?

Tuna06
03-08-2018, 10:14
Toprak analizi yaptırmadım,Ph seviyesinin yüksel olduğunu tahmin ediyorum.Bunun için kükürt uygulamasını önerdiler, leonardit ve humuk asit uygulaması dada önce denedim faydası kısmen oldu gibiydi ağaçlar bu kadar bunalmadıydı gecen sene bu sene uygulamadım özelikle cevizler yaprakları temmuz ayınna geldigimizde kurumaya başladı. sıvı kükürt uygulaması yapsam nasıl olur acaba.

latif.07
03-08-2018, 16:02
Ceviz ağaçlarım sık yağmurlardan sonra aşağıdaki gibi olmaya başladı. Yapraklarda kurumalar var. Sebebi nedir acaba? Besik eksikliği mi var yoksa bir hastalık mı var?

Hastalık, yaprak delen hastalığı olabilir. Durumu kötü olan yaprakları temizleyin sıvı kükürtle fidanları ilaçlayın, boşluksuz yıkacak kadar sıkın. Bu ilaçlamayı akşam üstü yapın. İlaçlamadan 48 saat sonra fidanlara su dokundurmadan sulayın.

taydin66
09-08-2018, 13:53
ceviz ağacımızın dallarında fotodaki gibi çürümeler var. Bunlar nedir? Nasıl tedavi edebilirim?

civanpls
26-08-2018, 20:05
İyi günler arkadaşlar,
Ağaçlar üzerinde meyve varken kurumaya başlıyor.
Bu sene 1 kere sulama yaptık.Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar görüşlerini bildirirse sevinirim.
Ağaçlar 8 yaşında sulamada amanyum nitrat suya karıştırak kullandık.
https://i.hizliresim.com/Q2G9Gk.jpg (https://hizliresim.com/Q2G9Gk)
https://i.hizliresim.com/X6p5j7.jpg (https://hizliresim.com/X6p5j7)
https://i.hizliresim.com/b6RWa8.jpg (https://hizliresim.com/b6RWa8)
https://i.hizliresim.com/5yzB3R.jpg (https://hizliresim.com/5yzB3R)
https://i.hizliresim.com/AzPpv0.jpg (https://hizliresim.com/AzPpv0)
https://i.hizliresim.com/0zAQa8.jpg (https://hizliresim.com/0zAQa8)

Cevizcimehmet
09-09-2018, 16:03
Arkadaşlar merhaba, foruma yeni üye oldum. Bundan sonra inşallah buralardayım. Bu yıl bir tarla aldım ve burasını ceviz bahçesi yapmaya karar verdim. Çevremde tanıdıklarımdan yardımla yaklaşık 230 fidan diktim. Ancak benim bahçemdeki diktiğim ceviz fidanlarında kurumalar oldu. Çok araştırdım ama sebebini bulamadım. Gittiğim ziraatçıların hiçbiri sorunu anlamadı, hepsi farklı teşhis koydu. Ne kadar ilaç kullandıysamda fayda görmedim. Tahminim Fidanların sürgünlerinde örümcek ağları görüyorum, bunlar kurutuyor olabilir, ama sorduğum ziraatçılar genelde örümcek zarar vermez diyor. Böyle bir sorunla karşılaşan arkadaş oldu mu? Deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim

Feijoa
09-09-2018, 19:54
Sayın cevizcimehmet...görmeden net bir şey demek mümkün değil...
Ama örümcek ağları gibi görünen şeyin ardında farklı bir zararlı olup sürgünleri daha patlamadan yiyor olabilir...dikim hatası olup kökler hava alıyor olabilir,taban suyu sıkıntısı olan bir yer olup kışı su içinde geçirmiş olabilir.hastalıklı fidanlar dikilmiş olabilir.kök çürüklüğü ya da ceviz gövde kurdu olabilir...vesaire....forumları iyice bir dolaşın ceviz adına ne varsa okuyun....öncelikli olarak tabip siz olmalısınız.Ülkemizde ziraatçiler genel manada bu işlerde profesyonel değil...bir değerlendirin bunları...

Cevizcimehmet
10-09-2018, 01:14
Sayın Feijoa yanıtınız için teşekkür ederim, benim fidanların örümcek ağının kuruttuğuna dair kanaatim, böcek ilacı atmamın ardından ağaçlar biraz kendine geldi, sonrasında tekrar kurumalar başlamasıyla oluştu.

sinan42
10-09-2018, 13:18
sayın civanpls , yaprakların kurumasının sebebi susuzluk olabilir mi?

Cevizcimehmet
12-09-2018, 23:51
Arkadaşlar tekrardan merhabalar, fidanların yapraklarının üstünde örümcek ağları var ve sanırım bunlar kurutuyor, (Fotoğraflarda belli olmuyor) bazılarında alttan yeni sürgünler çıktı. Ancak elliye yakın fidan tamamen kurudu, bunda benim ihmalim de var. Bu sayı beş on olabilirdi.

Cevizcimehmet
12-09-2018, 23:57
Bu fotoğraf

Agrigoz
26-01-2019, 18:31
ceviz ağacımızın dallarında fotodaki gibi çürümeler var. Bunlar nedir? Nasıl tedavi edebilirim?

1-Ceviz çeşidiniz nedir 2- hastalık veya zararlı olabilir

İbrahimya
14-04-2019, 08:26
Ceviz gal akarı için ilaclamayi ne zaman yapmalıyım. % 80 wp kükürt aldım, yapraklar büyüdüğünde mi yapılır

altucetin
14-04-2019, 13:37
Bütün ağaçlar bu durumda tür fernor aşılı olanda aşısız olanlarda 1500 fidandan elimde 200 aşılı 600 aşısız kaldı yer afyon bilen varsa nedenini yardımcı olursa emeklerim boşa gitmemiş olacak. Fidanlar 1 ile 3 yaş arasında değişiyorlar

shagdiy
27-05-2019, 13:24
Herkese merhaba. Bu haftasonu ceviz bahçeme gittiğimde 180 adet ceviz fidanımdan yaklaşık 10-15 kadarının bir kaç yaprağında, ekte atmış olduğum fotodakine benzer bir durumla karşılaştım. Sanki birisi özellikle çakmakla yakmış gibi bir durum vardı. Yaklaşık 10 gün önce ağaçlara üre atmıştım. Aklıma bir tek bu geldi. Üre nedeniyle cevizlerimin yaprakları yanmış olabilir mi? Eğer öyleyse ne gibi bir önlem almalıyım? Üreyi bir daha kesinlikle kullanmayacağım.

shagdiy
24-06-2019, 13:11
Bakteriyel yanıklık ile mücedelede, yazın bakır oksiklorür ilacını kullanırsam yaprakları yakma ihtimalim var mı? %50 metalik bakıra eşdeğer diye yazıyor. Bakır oranı yüksek olduğu için çekindim açıkçası. Eğer yazın kullanılır ise, m22 ile karışır mı? Bunları cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Ceviz-71
29-06-2019, 20:00
Merhaba herkese,

İki yaşındaki ağaçlarımın yaprakları resimde ki şekilde. Bunun nedeni acaba nedir ve nasıl bi ilaçlama baya uygulama yapmam gerekir.

Şimdiden cevaplarınız icin teşekkür ederim.

Selamlar

vosvos17
30-06-2019, 19:01
Merhaba herkese,

İki yaşındaki ağaçlarımın yaprakları resimde ki şekilde. Bunun nedeni acaba nedir ve nasıl bi ilaçlama baya uygulama yapmam gerekir.

Şimdiden cevaplarınız icin teşekkür ederim.

Selamlar

Merhabalar sizin sorununuza benzer bir sorunlada ben karşılaştım.
Benim gördüğüm bu zararı yapan çekirgelerdi.
Muhtemelen sizinkileride ya çekirge **** yaprak kurtları yemekte.
Çekirgelerin bizzat yediklerini gördüm.Muhtemelen indisektist grubu ilaçlar işinizi görecektir.
Kolay gelsin...

tufan_
21-07-2019, 00:03
selamlar,
boluda 1000 metre rakımı olan tarlamızda ceviz ağaçları var. bir tanesinin dalı kırıldı, kırık dalı keserken fark ettim, dalların içleri boştu. yani dallar boru gibi olmuş. bir kaç dal daha kestim hepsi aynıydı.
bu ceviz ağacına has bir hastalık mı?
yoka genel bir ağaç hastalığımı?

jj21
21-05-2020, 14:44
Merhabalar,
yaklaşık 50 adet ceviz ağacım var. Cevizlerimimizin bir kısmında resimlerde gözüktüğü gibi bir sorunumuz var. Bu nedir aceba yardımcı olabilirmisiniz...

jj21
21-05-2020, 14:53
Merhabalar,
yaklaşık 50 adet ceviz ağacım var. Cevizlerimimizin bir kısmında resimlerde gözüktüğü gibi bir sorunumuz var. Bu nedir aceba yardımcı olabilirmisiniz...

UFUK AYDIN
26-05-2020, 12:47
Antraknoz olmuş ağacınız.
İlkbahar başında yapraklar kedi kulağı kadar olduğunda antraknoz ilaçları kullanın.15 gün arayla 2 defa.Sonbaharda dökülen yaprakları toplar bahçeden uzaklaştırırsanız bu hastalığı önlersiniz.

hazerhan
18-08-2020, 08:25
Antrakoz için hangi ilacı kullanalım yardımcı olun arkadaşlar

tekin2
07-09-2020, 19:12
benim çok acil yardıma ihtiyacım var ceviz hakkında tam bilgili biri mesaj atabilirmi

meltem81
09-09-2020, 21:48
benim çok acil yardıma ihtiyacım var ceviz hakkında tam bilgili biri mesaj atabilirmi

bizde mantar hastalıgıyla uğraşıyoruz kaç senedir istedigimiz gibi verim alamadık bu senede çoğu ceviz ağacında hastalık var dökülüyor ya ilaçlamayı kaçıyoruz birde bu bölgede nisan- mayıs yağmurları çok etkili oluyor bu konuda bilen arkadaş varsa bende yardım almak isterim babam çokta uğraşıyor çabalıyor ilaç konusunda da en iyilerini kullanıyoruz masraftan da kaçmıyoruz 110 tane cevizimiz var bunların en az 60 tanesi 5-6 yaşlarında var

sfk
28-04-2021, 16:29
[/URL]Merhaba,

evde yetiştiridiğim cevizlerimde yapraklarda şmyle bir kararma başladı. İlk önce kararan yeri koparıp attım ancak hala devam ediyor.

2 adet fidan yetiştiriyorum ve ikisinde de bu sorun var

Sorunun ne olduğunu bilen var mı acaba ?

[url]https://imgur.com/n1EEVgr (https://imgur.com/n1EEVgr)

https://imgur.com/n1EEVgr

Burak53
30-05-2021, 10:32
Merhaba forum üyeleri

Burak53
30-05-2021, 10:39
Öncelikle herkeae selamlar. Fotolarda görüldüğü gibi gövdede böyle yaralar açılıp sonrasında genişliyor ne olduğu ve tedavisi hakkında bilgi verilebilirse çok makbule geçer

Ozkanarslan
11-06-2021, 05:11
Herkese merhaba hayırlı cumalar dilerim
Şimdi nereden basliyacami bilmiyorum ama bu benim ceviz ağım neden böyle oldu tarlayı aldığımızda kurumuş bir ceviz ağacı vardı su verdik şeker gupresi verdik babam sonra kurumuş dalı kestik böyle oldu

Ozkanarslan
11-06-2021, 05:14
Bu da devamı abi

Ozkanarslan
11-06-2021, 05:17
Bu da da devamı abi