View Full Version : Ceviz Hastalıkları
permakültür
10-06-2013, 14:14
Merhaba Arkadaşlar;
Ekim 2012 de tüplü olarak diktiğim chandlerda aşağıdaki 3 hastalığı gözlemledim. Şu ana kadar ağaçlara hiç ilaç vermedim, sadece dikim sırasında altlarına 8,1 olan ph düşürmek için toz kükürt ve yanmış hayvan gübresi kullanmıştım.
Sizden ricam özellikle 1 nolu resimdeki sıkıntıyı yaşayan arkadaşların nasıl üstesinden geldiğini anlatmanızdır. Acil cevaplarınızı ümit ediyorum. Teşekkürler
1) ilk resimde göreceğiniz yaprakalrın arkasında sararma oluştu. fidanlarımın 30 % da bu hastalıktan var.
2) % 5 kadar fidanımda ikinci resimdeki yanık izleri mevcut
3) bir kısım fidanımıda sanırım çekirge yemiş. Yan tarladaki fiğler geçen hafta kalktı sanırım çekirgeler ordan yayıldı.
ömür-uşak
10-06-2013, 21:15
Merhaba Arkadaşlar;
Ekim 2012 de tüplü olarak diktiğim chandlerda aşağıdaki 3 hastalığı gözlemledim. Şu ana kadar ağaçlara hiç ilaç vermedim, sadece dikim sırasında altlarına 8,1 olan ph düşürmek için toz kükürt ve yanmış hayvan gübresi kullanmıştım.
Sizden ricam özellikle 1 nolu resimdeki sıkıntıyı yaşayan arkadaşların nasıl üstesinden geldiğini anlatmanızdır. Acil cevaplarınızı ümit ediyorum. Teşekkürler
1) ilk resimde göreceğiniz yaprakalrın arkasında sararma oluştu. fidanlarımın 30 % da bu hastalıktan var.
2) % 5 kadar fidanımda ikinci resimdeki yanık izleri mevcut
3) bir kısım fidanımıda sanırım çekirge yemiş. Yan tarladaki fiğler geçen hafta kalktı sanırım çekirgeler ordan yayıldı.
Sn Permakültür 1. resimde yaprak biti olabilir ama yapraklarda yapışkan sulu su parlaklığıda olması lazım varsa yaprak bitidir. 2. ve 3. resimlerde önemli bir şey görünmüyor.Ben üretici gözüyle birazda 13 yıllık bahçe tecrübemle yazdım. En iyisini ziraat eğitimi almış arkadaşlar verir.ERDEM arkadaş vardı güzel bilgiler paylaşıyordu ama epeydir yazmıyor.Aramıza bekliyoruz ERDEMİDE. İşlende kolaylıklar dilerim.
permakültür
11-06-2013, 08:16
Ömür bey,
Yapraklar kupkuru. Sanırım bu hastalığı benden başka yaşayan yok. Bir resim daha ekliyorum.
juglandales
11-06-2013, 11:09
Bazı ağaçlarda gövdelerinde aşaıdaki gibi çatlaklar var. İçlerinden akan herhangi bir sıvı yok . Bu durum normalmidir.?
3.resimde ise gövdede renk değişikliği var ve bunun yaprakları keyifsiz. Nedeni ne olabilir.?
Saygılar.
Bazı ağaçlarımın gövdelerinde aşaıdaki gibi çatlaklar var. İçlerinden akan herhangi bir sıvı yok . Bu durum normalmidir.?
3.resimde ise gövdede renk değişikliği var ve bunun yaprakları keyifsiz. Nedeni ne olabilir.?
Saygılar.
Merhaba Sn. juglandales
Sanırım Deep BArk Canker'a benziyor.
saygılar,
Ç.
UC IPM: UC Management Guidelines for Deep Bark Canker on Walnut (http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/r881100511.html)
Integrated Pest Management for Walnuts - Google Books (http://books.google.com.tr/books?id=cAHYboX7HCgC&pg=PA88&lpg=PA88&dq=deep+bark+canker+walnut&source=bl&ots=kq5vp7MOKh&sig=BK2s4jQRKEMvCRP4drtYwciJbeY&hl=en&sa=X&ei=hPu2UfP2LY-qhAfk9IDoCw&ved=0CG0Q6AEwCw#v=onepage&q=deep%20bark%20canker%20walnut&f=false)
Sayin permakultur kasim ve subat ayinda bordo bulamaci ve mayis ayindan itibaren uc defa 15 gunde bir fungusit ve insektisit uygulamasi detaylar zaten forumda var ya da boyle fotograflardan genis bir album olusturabilirsiniz ..
Sayin juglandales killi topraklarda derine dikilen fidanlar kisin su birikmesinden dolayi bu hale geliyor gecen sene 10 tane agacim aynen bu sekilde kurudu etkili bir drenaj henuz ciddi zarar gormeyen agaclari kurtarabilir ..
Sayın Çamtepe sanırım haklısınız , Deep Bark Canker'e çok benziyor. Anlayabildiğim kadarıyla ; Çeşitli nedenlerle strese girmiş ağaçlarda görüldüğünden, çok ciddi bir zarar vermediğinden ve belirlenen herhangi bir kimyasal mücadelesinin bulunmadığından bahsediyor.
Aynen, ağacın bakımını güçlendirin. Gübrelemeye dikkat edilmeli. Ancak dikkat edin sulaması aşırıya kaçmasın. Belirttiğim kaynaklarda bu ağaçların etrafında iyi bir drenaj oluşturulması, tansiyometre yardımı ile belirlenen periyotlarda sulanması gerektiği anlatılıyor.
Ayrıca bu ağaçlara temas eden her şeyi dezenfekte etmeyi unutmayın. (Budama makası gibi).
ömür-uşak
11-06-2013, 19:44
Ömür bey,
Yapraklar kupkuru. Sanırım bu hastalığı benden başka yaşayan yok. Bir resim daha ekliyorum.
Büyütülmüş resimde görüntü yaprak bitine benzemiyor.Yapraklar yapışkan olurdu.Zannedersem külleme gibi geldi bana. 1 tane hastalıklı ağacın yapraklarını sulu kükürt ile ilaçla 1-2 gün içinde olumlu gelişme olursa hepsine uygularsın. Kolay gelsin.
permakültür
12-06-2013, 09:41
sağolun Ömür bey,
Külleme hastalığını yaşamış başka arkadaş var ise yorumlarınızı paylaşabilirmisiniz?
burak555
16-06-2013, 23:55
http://p1306.hizliresim.com/1b/k/p7y0c.jpg
http://o1306.hizliresim.com/1b/k/p7y1p.jpg
http://o1306.hizliresim.com/1b/k/p7y2x.jpg
http://p1306.hizliresim.com/1b/k/p7y4t.jpg
2012 Ekim ayında yaklaşık 63 dönüm araziye 1700 adet ceviz ektik.cevizlerin etrafını otlar sardı bunun görür görmez hemen müdahale edip otları temizlettik ancak temizlettikten sonra cevizlerin büyük bir çoğunluğunda yapraklar kurudu yukarıdaki resimde görebilirsiniz.Bunun sebebi ne olabilir ?Budamadan sonra uyandıklarında neredeyse sıfır kayıp vardı çok hoşuma gitmişti budamayı kendimiz yaptık.ancak ne olduysa şu 2-3 ay içinde oldu. Hastalık geldi diye düşünmeye başladım.
sayfa düzenini bozmasın diye resimleri ufalttım büyük resim isteyene gönderebilirim özelden
Bahçeye nasıl bir bakım yaptığınız konusunda hiç bir bilgi yok,
Fotoğraftan görülen hastalıkla ilgili değil gibi, 2012 Ekim ayında ektiğinizi söylüyorsunuz, yani yeni ekim, büyük bir ihtimal fidanların etrafını çapalamayıp yeri çatlattınız kökler hava alıp kurudular.
Bu kadar bilgiyle ancak bunları söyleyebilirim.
burak555
17-06-2013, 01:00
Otların traktörle temizlenmesi ceviz diplerinin çapalanması dışında bir bakım yapmadık.. Hiç bir ilaç kullanmadık. Dediğiniz gibi ektikten sonra çapa yapmadık nisan ayının başında ilk budamasını yaptık uyanmalarını bekledik peki bunun kurtulma imkanı varmı ? Teşekkürler
Kuruyanların kurtulma imkanı çok zor görülüyor, Çok küçük bir ihtimal olabilir, aşı bölgesinin bir iki göz üzerinden kesin ve hafif bir su verin sudan sonra yer tava gelince çapalayınız, kök bölgesinde biraz canlı doku olan patlayabilir, bir ay bekleyin patlamadıysa ümidi kesin.
06doğaci
17-06-2013, 10:17
Merhaba forum üyeleri, fazla ilaçlama yaparak ceviz avacımın yapraklarının dökülmesine neden oldum.Uç sürgünlerde bişey yok ama yaprağının yarısına yakınını döktü.Ne yapabilirim.
burak555
17-06-2013, 11:27
Kuruyanların kurtulma imkanı çok zor görülüyor, Çok küçük bir ihtimal olabilir, aşı bölgesinin bir iki göz üzerinden kesin ve hafif bir su verin sudan sonra yer tava gelince çapalayınız, kök bölgesinde biraz canlı doku olan patlayabilir, bir ay bekleyin patlamadıysa ümidi kesin.
Hocam peki bir sırada bir tanesi çok sağlıklıyken hemen yanındaki kurumuş vaziyette susuzluktan kurumuş olsa hepsi kurumazmıydı ?
Merhaba forum üyeleri, fazla ilaçlama yaparak ceviz avacımın yapraklarının dökülmesine neden oldum.Uç sürgünlerde bişey yok ama yaprağının yarısına yakınını döktü.Ne yapabilirim.
Fazla ilaçtan olsa önce uç filizler etkilenir, ilaç olacağını sanmıyorum, başka bir şey yapıp yapmadığınızı bilmiyorum, salma sulama yapıp bol su verdiyseniz ağaçın oksijenini keser yaprak dökülmesi görülebilir.
Hocam peki bir sırada bir tanesi çok sağlıklıyken hemen yanındaki kurumuş vaziyette susuzluktan kurumuş olsa hepsi kurumazmıydı ?
Dikkat ederseniz tam olarak su demediğimi fark edersiniz, köklerin hava almasından bahsettim.
Yeni ekim yani kışa girerken ekmissiniz, ki, doğru ekim, fakat ne kadar da kışa girerken ekseniz de yaza kadar toprak tam olarak oturuşamıyor ya da bazıları az sıkıştırılıp ilk baharda da yerlerin biraz kurumasıyla iyi sıkıştıralamamış fidanlar hava alıp kuruyabilir, yanındaki ya iyi sıkıştırıldı ya toprak çatlamayıp hava almadı.
Fidan kolay kolay susuzluktan kurumaz, yeter ki, toprak çatlamasın,
O nedenle bir çok yazılarımda bahsediyorum (sanıyorum tüm forum üyeleri bıktı) "İki çapa bir su yerine geçer" fidanın ilk yıl bakımı çok önemli, çok sulayıp suya kestirmeyeceksiniz toprağınızın yapısına göre sulama aralığını tayin edeceksiniz ve sulamalardan sonra toprağınızın hava alması için (Buradaki cümlemde yanlış anlaşılabilinir,Dikkat edin toprağın hava alması diyorum köklerin değil) ve toprağın çatlamaması için toprağın tavını koruması için biraz derince 10 cm gibi çapalama yapılması gerekir, bu çapalama aynı zamanda toprağın altı çatlasa bile çapalanmış ufalanmış olan üst toprak bu çatlaklara doluşur ve fidanın köklerinin hava almamasını sağlar.
Bazı topraklarda sadece fidanın çevresini çapalamak yeterli olurken bazı topraklarda sadece fidanın etrafını çapalamakda yetmiyor.
Bir gözlemimi desem başımdan geçenimi desem anlatmak istiyorum, fidanı ektim düzenli olarak suyunu veriyor çevresinin çapasını yapıyordum fidan gayet güzel gelişiyordu, bahçeye 3-4 gün sonra gittiğimde fidan kurumuştu çevresi çapalı nemliydi, fakat fidana 2 metre yakınından toprakta upuzun bir çatlak oluşmuş fidanda bu çatlağın hizasında bu çatlaktan hava alan kök fidanın ölmesine sebep olmuş.
Demek istediğim bazı topraklarda sadece fidanın etrafını çapalamak da yetmiyebilir o nedenle toprağınızın durumuna göre bunu siz tayin edeceksiniz çatlayan bir topraksa gerekiyorsa her tarafını ya sürecek ya kaz ayağıyla karıştıracaksınız.
burak555
17-06-2013, 22:48
sn.Lilium bilgiler için çok teşekkür ederim.Tecrübesizlikten dolayı başımıza bu geldi bundan sonra oraya her gidişimde çapa götüreceğim ne olur ne olmaz.Biz onlara bakalım ileride onlar bize baksın :) bu saatten sonra kurtulması pek mümkün görünmüyor o zaman kökler hava aldıysa çok zor toplaması hasar tespiti yapıp yerlerine yenilerini ekmek icap edecek.onlara daha dikkatli davranırım.
permakültür
18-06-2013, 14:37
Ömür bey,
Selam arkadaşlar, yaprak numelerini ziraatcim ile payşatım. Bunların yaprak bitlerinden kaynaklandığını ve bu yıl için ilaçlama yapmaya gerek olmadığını belirtti. Mayıs başında körpe yapraklar çıktığında yaprak biti ilacı uygulamak gerekmekteymiş. Sizlerle paylaşmak istedim.
yolgezer2001
18-06-2013, 14:47
Otların traktörle temizlenmesi ceviz diplerinin çapalanması dışında bir bakım yapmadık.. Hiç bir ilaç kullanmadık. Dediğiniz gibi ektikten sonra çapa yapmadık nisan ayının başında ilk budamasını yaptık uyanmalarını bekledik peki bunun kurtulma imkanı varmı ? Teşekkürler
diktiginiz fidanlar tüplü fidanmıydı ? kuruyan fidanlardan bi tanesini söküp kök gelişimini inceleyebilirmisin
burak555
18-06-2013, 23:42
diktiginiz fidanlar tüplü fidanmıydı ? kuruyan fidanlardan bi tanesini söküp kök gelişimini inceleyebilirmisin
Evet tüplüydü traktörün kırdığı bir hayli fazla ceviz var fotoğraf çekip koyarım buraya
yolgezer2001
19-06-2013, 08:03
açık köklü fidan torbaya şaşırtılırken kazık kökü fazla kesilmiş olabiliyo ağaç bi müddet yan saçak köklerle idare ediyor ve bu aylarda tamamen kuruyor
benimde 7-8 tane ağacım bu şekilde kurudu
06doğaci
19-06-2013, 11:07
Sayın Lilium damlama sulama yapıyorum ama bazan bir kaç gün akıtıyorum.Ancak diğer ağaçlarda böyle bişey yok.
Sayın 06doğaci, bizlerinde her söylediği doğrudur diye bir şey yok, bizlerde gerek görsel gerek sizlerin söylemlerinden bir şeyler yakalayıp fikir ve tecrübelerimizi paylaşmaya çalışıyoruz,
Damlamayla sulamada böyle bir şeyler olamaz diyeceğim ama yazdığınız gibi iki gün akıtmanız ve damlatıcılarınızın ne kadar su akıttığı belli değil, çoksa hiç fark etmez salma sulama gibi etki eder.
Ayrıca her ağaç etkilenecek diye bir şey yok, diğer ağaçın bulunduğu yer toprak farklıdır etklilenmeyebilir, sulamayla ilgili değil toprak konusuyla ilgili bahçemde güzel değil ama buna gösterebileceğim güzel bir örnek var biraz sonra bahçeye gideceğim resimlemeye çalışacağım.
formullaone
19-06-2013, 20:07
Sayın Lilium damlama sulama yapıyorum ama bazan bir kaç gün akıtıyorum.Ancak diğer ağaçlarda böyle bişey yok.
Damlamaları bir kaç gün akıtmanız çok zararlı bence. Biz ayarlanmayan katif (damlatıcı ) kullanıyoruz.Bununla bile 5 saatte ortalama 25 litre damlatıyor.Bir fidanda 2 tane katif var,böylece 50 litre su yeterli oluyor.
Fazla sulama,kök mantar hastalığı,kuruma ve ya antraknozu tetikliyor.Bahçemizin alçak yerlerinde ki ( yağmur suları oraya toplandığı için ) izlenimlerim bu yönde.
toprak konusuyla ilgili bahçemde güzel değil ama buna gösterebileceğim güzel bir örnek var biraz sonra bahçeye gideceğim resimlemeye çalışacağım.
Tüm ağaçlarda hiç bir sorun yokken, bir tanesinin gelişimi zayıf diğer ağaçlara yakınlığı 8 mt yaprakları küçük rengi sarı, bir kaç gün önce yaptığım uygulamalar biraz daha toparlamasına yardımcı olmuş renk çok daha sarıydı.
419073
419074
06doğaci
20-06-2013, 11:20
Sayın Formullaone yalnız bahçemde biraz meyil olduğu için fazla su ağacın dibinden kalmıyor diye düşünüyorum.Ancak yaprak dökülmesi yapan ağacın bulunduğu yer kısmen düz.
Maalesef, bende meyilli yerdeki ağaçlar/fidanlar da kuruyor. Tamamen toprağın tipi ve taban sularının nerelerde yüzeye vurduğu ile alakalı.
06doğaci
20-06-2013, 16:06
Sayın çamtepe gerçekten doğru bu sene tarlaya cevizlerin arasına uygun yerlere ceviz ektim gerçekten bir çukurda kille karşılaşıyorsunuz diğerinde bir avuç bile yok. Katmanları görebiliyorsunuz.Cevizlerin arasına 50 kadar elma ekmiştim kesmeye başladım ekeli 5 sene oldu 100 kg elma zor gördüm.Çiçekteyken soğuk alıyor vede bakımı zor.
mustafa431
20-06-2013, 22:10
Tüm ağaçlarda hiç bir sorun yokken, bir tanesinin gelişimi zayıf diğer ağaçlara yakınlığı 8 mt yaprakları küçük rengi sarı, bir kaç gün önce yaptığım uygulamalar biraz daha toparlamasına yardımcı olmuş renk çok daha sarıydı.
419073
419074
resimlere bakınca verim düşük cevizlerde galiba bunların turu nedir....
resimlere bakınca verim düşük cevizlerde galiba bunların turu nedir....
Evet verim düşük, cinsleri chandler, dozlayıcı hiç yok denebilir, iki yalova 1 ve bir tane pedro var, bunlar dozluyorsa bu kadar dozlanmışlar.
http://www.agaclar.net/forum/1168265-post1014.htm
1015
1016
1017
1018
1019
mustafa431
21-06-2013, 00:40
Evet verim düşük, cinsleri chandler, dozlayıcı hiç yok denebilir, iki yalova 1 ve bir tane pedro var, bunlar dozluyorsa bu kadar dozlanmışlar.
http://www.agaclar.net/forum/1168265-post1014.htm
1015
1016
1017
1018
1019
Ya hocam bu tozlama muhabbeti nedir...geçende yazdım cevap vermediler ben yazıyım yine bizim bölgede çok fazla ceviz var ama öyle bakımı olmayan yerel türler...zaten bakımada gerek yok kendi kendine büyük ceviz ağaçları oluyor..sorum şu ağaçlarda hiç tozlanmama sebebiyle verim düşüklüğü görmüyorum...bu sizin ağaçların orjinal köken olmamasından mı kaynaklanıyor...bu arada resme bakarsanız anlarsınız bunları ne sulayan var ne budayan zaten ilaçlamadan bahsetmiyeyim başına çıkmaya cesaret ister.. itfaye lazımm...:D http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/06/16/OjA1K.jpg
Sayın mustafa431, sorduğunuz sorunun cevabı cevizle ilgili başlıklarda (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm) mesajlarda mutlaka geçmiştir, geriye dönük mesajları gözden geçirirseniz mutlaka cevap bulacaksınız.
Ben kısaca şöyle anlatayım, yerli türler yani kurt kuş vasıtasıyla yetişen cevizler kendi kendini tozlayabilen çeşitler, aşılı dediğimiz çeşitlerin bazılarıda kendini dozlayabiliyor, bazı cinsleri ise dozlayıcı gereksimi oluyor, oda şöyle oluyor yerli cins dediklerimizde dişi ciçek döneminde erkek çiçekte oluyor ve dolayısıyla dozlanıp meyva tutumu sağlıyor.
Dozlayıcı gerekenlerdeyse dişi ciçek döneminde erkek çiçek olmuyor dozlanamıyor dolayısıyla meyva tutumuda az ya da hiç olmuyor, o nedenle onların dişi çiçek döneminde erkek çiçek açan bir cins olması gerekiyor, eğer bahçeniz dozlayıcı gerektiren bir cinsle kurmuşsanız dişi ciçek döneminde erkek çiçek açan bir cinsten onda bir oranın da bulunması gerekiyor bu onda bir olan cinse de da genel anlamda dozlayıcı deniyor.
Sayın çamtepe gerçekten doğru bu sene tarlaya cevizlerin arasına uygun yerlere ceviz ektim gerçekten bir çukurda kille karşılaşıyorsunuz diğerinde bir avuç bile yok. Katmanları görebiliyorsunuz.Cevizlerin arasına 50 kadar elma ekmiştim kesmeye başladım ekeli 5 sene oldu 100 kg elma zor gördüm.Çiçekteyken soğuk alıyor vede bakımı zor.
İşte tarlada zaman geçirmek, toprakla haşır neşir olmak bu yüzden önemli :)
Sayın Lilium.Mustafa 431 in ağaclarınızın verimliliği konusundaki sorusunu müsadenizle biraz daha rataylanrırmanızı rica edeceğim,zira cevabınızda verimsizliğin nedenini tozlayıcı eksiklıği olaıak belirtmişşiniz.Kafama takılan şu; Bilgi ve önerilerine her zaman değer verdiğimiz bir duayanimizin bahçesindeki verimsizlik nedeni tozlayıcı nasıl oluyor.Acaba terzi sökük ilişkisi gibi mi yoksa........
Ağaç Dostları Merhaba,
Ceviz ağacının dalında siyah bir şeyler var. Ekte resmini ekliyorum. Bu nedir? Ne yapmam gerekir? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
422289
Acaba terzi sökük ilişkisi gibi mi yoksa........
Yok, terzi sökük ilişkisi değil, çok yerde anlattım siz denk gelmemişsiniz sanırım,
Ben chandler fidanlarını ektiğimde bahçem zeytin bahçesiydi daha sonra zeytinleri sökeceğim diye, zeytinlerin aralarına cevizleri ektim, ceviz fidanlarını alırken dozlayıcısınıda almak istedim o zamanlar tozlayıcıları bu kadar yaygın değildi ellerinde kalmamıştı sanırım, bana o zaman dozlayıcı olarak bursa95 verdiler peki bunlar dozlar mı dedim, dozlar dediler, alıp ektik, zeytinlerin aralarında üç dört yıl unutuldu gittiler, daha sonra dikkatimi uyanma ve çiçeklenme dönemleri dikkatimi çekti ve mümkün değil bursa95 ler bunları dozlamaz deyip aydık.
Beşinci yıl hemen franguette bulup aşılayalım dedik, bir arkadaş bende var vereyim dedi ondan aldık aşıladık aşılar tuttu bir yıl sonra abi benimkide franguette değilmiş demez mi, ağaçları bir daha kesip altıncı yıla geldik, bursadan muharrem yavaştan fernette kalem getirtim aşıladım. aşılar bir ağaçta tuttu ve gelişti bu gelişen aşılardan da göz alıp diğerlerini de aşıladım şu an tüm dozlayıcılarım tutmuş ve gelişmekteler sanırım seneye bir kaç da olsa erkek çiçek görebilirim, bir sonraki sene dozlama sorunu diye bir şey kalmaz diye düşünüyorum.
Kafama takılan şu; Bilgi ve önerilerine her zaman değer verdiğimiz bir duayanimizin bahçesindeki verimsizlik nedeni tozlayıcı nasıl oluyor.
Yani kısacası biraz uyuduk, umarım anlatabilmişimdir.
Siz yinede hocayı dinleyin ama gittiği yoldan gitmeyin. :))
Sayın taşcı fotoğraf çok küçük iyi göremiyorum ama gövde kurduna benziyor, bir bakın kurt deliği ya da pisliği varsa gövde kurdudur, deliğe enjektörle biraz desis enjekte ediniz.
Daha genç dal ya da gövdelerde gövde kurdu tesbit edildiğinde iş daha kolay olur kurt yüzde 99 dalın öz su deliğindedir, genç dalın öz su deliği daha geniş olur, bir tel yardımıyla bu delikten teli gidebildiği kadar sokunuz ileri geri hareket ettirerek kurdu öldürebilirsiniz.
Ağaç Dostları Merhaba,
Ceviz ağacının dalında siyah bir şeyler var. Ekte resmini ekliyorum. Bu nedir? Ne yapmam gerekir? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
422289
ağaçlarınızdaki hastalık bu resimdekiler http://www.agaclar.net/forum/1168411-post258.htm gibimi ? eğer öyle ise derdi bu http://www.agaclar.net/forum/1168464-post259.htm
ağaçların yaralı yerlerinden siyah bir sıvı akıntısımı var?
juglandales
01-07-2013, 17:10
Ağaç Dostları Merhaba,
422289
Keskin bir bıçak yardımıyla yaralı bölgeyi kesip atın.
Aliette 80 WG (1 Lt.\ 500 gr) su ile karıştırıp bir fırça yardımıyla yara yerine uygulayın.
Kuruduktan sonra hava almayacak şekilde aşı macunu ile kapatın.
Kullandığınız aletleri 1/5 oranında çamaşır suyu ile temizlemeyi unutmayın.
Yok, terzi sökük ilişkisi değil, çok yerde anlattım siz denk gelmemişsiniz sanırım,
Ben chandler fidanlarını ektiğimde bahçem zeytin bahçesiydi daha sonra zeytinleri sökeceğim diye, zeytinlerin aralarına cevizleri ektim, ceviz fidanlarını alırken dozlayıcısınıda almak istedim o zamanlar tozlayıcıları bu kadar yaygın değildi ellerinde kalmamıştı sanırım, bana o zaman dozlayıcı olarak bursa95 verdiler peki bunlar dozlar mı dedim, dozlar dediler, alıp ektik, zeytinlerin aralarında üç dört yıl unutuldu gittiler, daha sonra dikkatimi uyanma ve çiçeklenme dönemleri dikkatimi çekti ve mümkün değil bursa95 ler bunları dozlamaz deyip aydık.
Beşinci yıl hemen franguette bulup aşılayalım dedik, bir arkadaş bende var vereyim dedi ondan aldık aşıladık aşılar tuttu bir yıl sonra abi benimkide franguette değilmiş demez mi, ağaçları bir daha kesip altıncı yıla geldik, bursadan muharrem yavaştan fernette kalem getirtim aşıladım. aşılar bir ağaçta tuttu ve gelişti bu gelişen aşılardan da göz alıp diğerlerini de aşıladım şu an tüm dozlayıcılarım tutmuş ve gelişmekteler sanırım seneye bir kaç da olsa erkek çiçek görebilirim, bir sonraki sene dozlama sorunu diye bir şey kalmaz diye düşünüyorum.
Yani kısacası biraz uyuduk, umarım anlatabilmişimdir.
Siz yinede hocayı dinleyin ama gittiği yoldan gitmeyin. :))
Sayın,LİLUM
Çok guzel cevaplamışşınız,ben szlerin daha öce bu konudaki açıklamanızı atlamışım.Üşenmeden tekrar detaylı olarak yazmışşınız.Bunu yazarken aldığım zamanınızdan dolayı özür.......
Sayın taşcı fotoğraf çok küçük iyi göremiyorum ama gövde kurduna benziyor, bir bakın kurt deliği ya da pisliği varsa gövde kurdudur, deliğe enjektörle biraz desis enjekte ediniz.
Daha genç dal ya da gövdelerde gövde kurdu tesbit edildiğinde iş daha kolay olur kurt yüzde 99 dalın öz su deliğindedir, genç dalın öz su deliği daha geniş olur, bir tel yardımıyla bu delikten teli gidebildiği kadar sokunuz ileri geri hareket ettirerek kurdu öldürebilirsiniz.
Sayın Lilium,
Gövde kurdu nasıl olur bilmiyorum. Ağacı inceledim, kurt bildiğimiz kurt gibiyse herhangi bir belirti görmedim. Ağacın deliğine tel soktum içinde sadece siyah su çıktı.
ağaçların yaralı yerlerinden siyah bir sıvı akıntısımı var?
Sayın ncp1963,
Soba borusunun içine yağmur girer, kurumla beraber siyah su oluşur, aynı öyle akıntı olmuş.
Keskin bir bıçak yardımıyla yaralı bölgeyi kesip atın.
Aliette 80 WG (1 Lt.\ 500 gr) su ile karıştırıp bir fırça yardımıyla yara yerine uygulayın.
Kuruduktan sonra hava almayacak şekilde aşı macunu ile kapatın.
Kullandığınız aletleri 1/5 oranında çamaşır suyu ile temizlemeyi unutmayın.
Sayın juglandales,
Yaralı bölgeyi kesip atmamı söylemişsiniz, dalın içini oyarak mı olacak? Eğere oyarsam dalın yarısından çoğu gidecek ince bir kısım kalacak.
Ne kadar kesilir bununla ilgili resim var mı?
Söyle bir şey olur mu? Bu sene ürünü alsam, seneye budama zamanı bu dalı hastalıklı yerden tamamen kessem nasıl olur?
Sayın Lilium,
Gövde kurdu nasıl olur bilmiyorum. Ağacı inceledim, kurt bildiğimiz kurt gibiyse herhangi bir belirti görmedim. Ağacın deliğine tel soktum içinde sadece siyah su çıktı.
Körpe dallar da şöyle gözükür.
422510
422511
Sizdeki gibi daha kalın dal ve gövdelerde siyah bir akıntıla görülür,şu sitede (http://ceviz.info/11/cevizdeki-zararlilar-ceviz-govde-ic-kurdu/) güzel resimlenmiş bir bakın isterseniz.
juglandales
02-07-2013, 16:55
Sayın juglandales,
Yaralı bölgeyi kesip atmamı söylemişsiniz, dalın içini oyarak mı olacak? Eğere oyarsam dalın yarısından çoğu gidecek ince bir kısım kalacak.
Ne kadar kesilir bununla ilgili resim var mı?
Söyle bir şey olur mu? Bu sene ürünü alsam, seneye budama zamanı bu dalı hastalıklı yerden tamamen kessem nasıl olur?
Eğer ağacın şeklini fazla bozmayacaksa kesmek en mantıklısı gibi geliyor bana. Aynı şekilde siyah akıntılı yerleri ve bunun çatlaklarını ben temizledim, fotoları paylaşacağım. Bu konularda daha deneyimli arkadaşlar yardımcı olacaktır takip edin sizde.
juglandales
02-07-2013, 17:17
Bazı ağaçlarımın gövdelerinde aşaıdaki gibi çatlaklar var.
Saygılar.
Daha önce gövdedeki çatlaklardan bahsetmiştim. Geçen hafta yaraları temizledim ve görüntü aşağıdaki gibiydi. Aynı durumla karşılaşan varmıdır.?
Sayın Lilium,
Sayın ncp1963,
Soba borusunun içine yağmur girer, kurumla beraber siyah su oluşur, aynı öyle akıntı olmuş.
ağacınız iyi durumda değil:( bunun birkaç nedeni olabilirmiş diyorum çünki yakın bir yerdeki bahçede aynı hastalık var ağaçlardan siyah su aynen dediğiniz gibi kurumla karışmış su gibi akıyor sebebi olarak ilçe tarımdaki mühendis arkadaş ve sayın sebahattin yılmazın görüşü:
soğuk geçen bir kış sonrası ağacın kendini toparlayamaması
uzun süreli su stresi
toprağın zayıf olması ve gerekli gübre desteğinin verilmemesi sonucu ağacın zayıf düşmesi.
hastalık bulaşıcı ve ilacı yok eğer henüz tek bir veya az sayıda ağacınızda var ise hemen o ağaçları yok edin yakın yerlerinide kireçleyin..
Sayın Juglandales,
Sizin ağaçlarda siyah su akıntısı var mı? Hastalıklı dalı hemen kesmek gerekir mi, yoksa budama zamanında mı?
Sayın ncp1963,
Tavsiyeniz, dost acı söylermiş gibi oldu. Ağacın tamamen kesilmesi gerekir, dediğinizde geriye dönüşü olmayan bir durum. Buna hemen karar vermek zor.
Kanser hastalığı aklıma geldi. Bildiğim kadarıyla kanserli bölgeyi vücuttan kesip atıyorlar, böylece diğer taraflara bulaşmadan tedavi ediyorlar.
Belki daha fazla bilgi teşhis için yararlı olur.
-Bu kış havalar soğuk geçmedi.
-Uzun süreli su stresi derseniz, bu sene bol yağışlı geçti.
-Mart ayında budama yaptım, bordo bulamacı attım.
-Toprak zayıf olabilir. Toprak analinizi yaptıramadım, mayıs ayında 18-18-18 gübre verdim.
-Geçen sene ağaçlarda yaygın şekilde antraknoz vardı. Ziraat mühendisinin bilgi dahilinde bakır içerikli ilaç attım. Ayrıca manocep attım.
Forumdan(agacalar.net) aldığım desteği ilçe tarımda çalışanlardan alamadığım için orayada gitmek istemiyorum. Yine buradan gelecek çözüm önerilerini değerlendireceğim.
juglandales
02-07-2013, 23:48
Sayın Juglandales,
Sizin ağaçlarda siyah su akıntısı var mı? Hastalıklı dalı hemen kesmek gerekir mi, yoksa budama zamanında mı?
2 ağaçta kahverengi akıntı vardı. Dış kabuğunu resimdeki gibi bıçakla kazıyıp bahsettiğim uygulamayı yaptım. Dalı tamamen kesmeyi düşünüyorsanız zamanlamayı sayın Lilium'a danışın derim.
Bir kere şu ikisini bir birinden ayıralım.
Sayın Juglandales'ın ağaçlarının rahatsızlığıyla sayın taşcının ağaçlarının rahatsızlıkları ayrı şeyler,
Sayın Juglandalesın ağaçlarını görmüştüm hastalık kanaatinde değilim, bir rahatsızlık ama ne olduğunu tam teşhis edememiştim, toprak yağış koşulları olabilir kanaati oluşmuştu, bence bu iki neden üzerinde düşünülmeli.
Sayın taşcı ağaçınızı kesmeyin. Daha net bir fotoğraf koyabilirseniz daha iyi bir şeyler söyleyebiliriz belki. ya da önce şu söylediğimi (http://www.agaclar.net/forum/1175502-post293.htm) bir yapın sonuç alamazsanız bir ay sonra kesersiniz.
tel ile girebiliyorsanız tel ile, tel ile giremiyorsanız İlac enjekte edinin ya da her ikisini de yapabilirsiniz, yara yerini aşı macunuyla kapatın.
Bunu yapmak size bir şey kaybettirmez ağaçınıza da bir zarar gelmez, Doktor önce tedavi yolunu seçer tadavi sonuç vermiyorsa bacağı keser. Tabi tedaviye de kaç kalmamak gerekir.
ağacınız iyi durumda değil bunun birkaç nedeni olabilirmiş diyorum çünki yakın bir yerdeki bahçede aynı hastalık var ağaçlardan siyah su aynen dediğiniz gibi kurumla karışmış su gibi akıyor sebebi olarak ilçe tarımdaki mühendis arkadaş ve sayın sebahattin yılmazın görüşü:
soğuk geçen bir kış sonrası ağacın kendini toparlayamaması
uzun süreli su stresi
toprağın zayıf olması ve gerekli gübre desteğinin verilmemesi sonucu ağacın zayıf düşmesi.
Bu fikre kesinlikle katılmıyorum
sayın Juglandales'ın ağaçlarının nedeni belki bu olabilir, fakat akıntının nedenin bu olacağına katılmam mümkün değil.
Benimkilerin bazılarında kahverengi akıntı vardı. Dış kabuğunu resimdeki gibi bıçakla kazıyıp bahsettiğim uygulamayı yaptım.
Sonuç alacağınızı sanmıyorum, inşallah alırsınız da(dileğim o) ben mahcup olurum.
Buradan tam neyin ne olduğunu anlamak oldukça güç, şayet ağaçlarınız da su gibi ya da kahverengi gibi su akıntısı varsa önce kurt üzerinde durunuz.
Dalı tamamen kesmeyi düşünüyorsanız zamanlamayı sayın Lilium'a danışın derim.
Şayet hastalık olduğuna kanaat getirilirse zamanlama beklenmez İlaçla mücadele yapılabilir bir hastalıksa hemen mücadeye başlanmalı, ilaç mücadelesi yoksa hemen kesip bahçeden uzaklaştırmak ya da yakmak gerekir.
...
Sayın ncp1963,
Tavsiyeniz, dost acı söylermiş gibi oldu. Ağacın tamamen kesilmesi gerekir, dediğinizde geriye dönüşü olmayan bir durum. Buna hemen karar vermek zor.
Kanser hastalığı aklıma geldi. Bildiğim kadarıyla kanserli bölgeyi vücuttan kesip atıyorlar, böylece diğer taraflara bulaşmadan tedavi ediyorlar.
Belki daha fazla bilgi teşhis için yararlı olur.
-Bu kış havalar soğuk geçmedi.
-Uzun süreli su stresi derseniz, bu sene bol yağışlı geçti.
-Mart ayında budama yaptım, bordo bulamacı attım.
-Toprak zayıf olabilir. Toprak analinizi yaptıramadım, mayıs ayında 18-18-18 gübre verdim.
-Geçen sene ağaçlarda yaygın şekilde antraknoz vardı. Ziraat mühendisinin bilgi dahilinde bakır içerikli ilaç attım. Ayrıca manocep attım.
Forumdan(agacalar.net) aldığım desteği ilçe tarımda çalışanlardan alamadığım için orayada gitmek istemiyorum. Yine buradan gelecek çözüm önerilerini değerlendireceğim.
bahsettiğim bahçede bir ağaçta başlayıp şu anda bahçenin neredeyse yarısında var alan yaklaşık 50 dekar varın ağaç sayısını siz hesaplayın.
bahçe sahibi arkadaşın numune göndermediği baş vurmadığı kaynak kalmamış durumda. çözüm yok, oda ilk başlangıçta ağacına kıyamamış :) ziraat mühendisi arkadaş yanımda ben sana ilk başta o ağcı kes yak demedimmi dedi adamcağız haklısın dedi, şimdide söylüyorum hasta tüm ağaçlarını kes dedi :( tabi arkadaş yine mücadeleyi seçti uğraşıyor ama sanırım başaramayacak. bulaşıcı olduğu için uzun süredir bahçeye gitmiyorum
gittiğimde izlenimim, zaman içinde ağacınızın hasta olan kısımda kabuğunu nokta nokta kahverengi siyah noktalar kaplayacak kuruyacak kabuk gövdeden ayrılacak siyah su akıntısı bu aylarda azalarak devam edecek baharda daha çok olacak.
eğer aynı şeyden bahsediyorsak mutlaka deneyimli bir ziraat mühendisi bulun ve ağaçlarınızı gösterin. ve lütfen kes derse hiç tereddüt etmeden kesin.
acele edin gerçekten bulaşıcı,diğer ağaçlarınzı kurtarın
acilende toprak ve yaprak analizi yaptırıp ağaçlarınıza ihtiyacı olan bitki besin elementlerini vermeye başlarsanız siz kazınırsınız..
kendinizden örnek alın vitamin eksikliği yaşadığınızda vucudunuz nasıl savunmasız zayıf düşüyor, aynı şeyin ağaçlarınızda olacağını lütfen unutmayın.
Sayın Lillium,
Dediğiniz gibi bahçeye gittiğimde daha detaylı fotoğraf çekeyim. Umarım sizin dediğiniz gibi olur.
Tel ile uygulamayı yaptım. Enjektörle desis uygulaması yapmadım. İlaç henüz elimde yok, alıp yaparım. Bahçenin eski sahibinden kalma basudin isminde böcek ilacı var bu işe yarar mı?
Sayın ncp1963,
İlk olarak sayın Lilium'un dediğini yapmayı düşünüyorum. Sizin dediğiniz gibi diğer belirtiler başladığında umarım geç kalmış olmam. O zaman ağacı kesmeyi düşünüyorum.
Su akıntısı bu aylarda azalarak devam edecek baharda daha çok olacak demişsiniz. Bu belirtileri ne zamana kadar gözlemlemem gerekir. İş işten geçtikten sonra vah vah demenin anlamı kalmıyor.
Sayın ncp1963,
İlk olarak sayın Lilium'un dediğini yapmayı düşünüyorum. Sizin dediğiniz gibi diğer belirtiler başladığında umarım geç kalmış olmam. O zaman ağacı kesmeyi düşünüyorum.
Su akıntısı bu aylarda azalarak devam edecek baharda daha çok olacak demişsiniz. Bu belirtileri ne zamana kadar gözlemlemem gerekir. İş işten geçtikten sonra vah vah demenin anlamı kalmıyor.
sizin konunuz fotoğrafla falan uzaktan teşhis konulmayacak kadar önemli görünüyor lütfen acil olarak bir ziraat mühendisi ile bahçenize gidin.
bu hastalıksa çok hızlı ve zararlı bir hastalık vakit kaybetmezseniz sizin için iyi olur.inşaallah bahsettiğimiz hastalık değildir. ama emin olmanız için işi bilen birisi bakmalı.
Daha önce gövdedeki çatlaklardan bahsetmiştim. Geçen hafta yaraları temizledim ve görüntü aşağıdaki gibiydi. Aynı durumla karşılaşan varmıdır.?
Sayın Çamtepe, ''Deep bark canker '' görüşünüz bu görüntülerden sonra da devam ediyormu.?
Saygılar.
Merhaba Sayın Juglandales
Öncelikle itiraf edeyim ki bence ağaca "sert girmişsiniz" :) (Tabi bilimde zaiyat her zaman olur :) ) Benim kişisel gözlemim, ağaca bu kadar sert müdahaleden sonra genellikle bu yaranın üstündeki kısmın gelişimi çok zayıflıyor. Zira yukarı giden damarları kesmiş oluyorsunuz. Ağaç da burada bir sorun var diye düşünüp yara yerinin altından sürgünler sürebiliyor. Muhtemelen bu kazıma ve ilaç uygulama tavsiyesi bir ziraatçi tarafından verilmiştir ve haklı bir sebebi vardır, ama yine de ben sonuç olarak ağaca bir travma yaşatacağını düşünüyorum.
Sorunuza gelince, resimlerde alttan çıkan kahverengi kısım çok net değil ama çok hoş bir görüntü de değil. Eğer dip kurdu varsa galeriler göreceksiniz, eğer galeriler yoksa bu bir bakteriyel ya da fungal hastalığa delildir diye düşünüyorum.
Şu resminizdeki siyahlık "deep bark canker" sebepli olduğunu düşünüyorum.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/416441d1370941766-3fotograf.jpg
Sayın tasci'nin gönderdiği şu resim ise bence dip kurdu kaynaklı
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/422289d1372626243-agac_hasta.jpg
Bu arada şu ihtimali de göz ardı etmeyelim bence, deep bark canker'in açtığı delikten de dip kurdu girip galerisini açmış olabilir.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu :)
Selamlar
Çamtepe.
acil yardım edebilirmisiniz sizce cevizler hastamı nasıl kurtara biliriz
acil yardım edebilirmisiniz sizce cevizler hastamı nasıl kurtara biliriz
meyvaları kesip içinin resminide paylaşabilirmisin ?? birde ağaçlarının yakından çekilmiş resimleride olursa daha iyi olur. yapraklarda lekelenmeler varmı ?sürgünlerde kararıp kuruma varmı?
bakteriyel yanıklığıda benziyor güneş yanıklığınada. ama bahçende antraknozda var.
her halükarda bakırlı bir ilaç+m45 +streptomycin içerikli ilaçlarla kutu üzerindeki uyarıları dikkate alarak ilaçlama yapmalısın ama önce vakit kaybetmeden ilçe tarıma yapraktan, sürgünden ve meyvadan numune alarak gitmelisin resme bakarak öneri yanıltıcı olabilir.
sonbaharda ve ilkbaharda uyanma öncesi bordo bulamacı uygulaman gerekli.
Sn. xert
Açıkçası meyvede kabarıklığı ilk defa gördüm. Bir yorum yapamayacağım. Ancak sn. ncp1963 haklı, diğer kararmalar yanıklık ya da antraknoz sebepli gözüküyor. Yaprak görüntüsü de yayınlayabilirseniz sevinirim.
Geçmiş olsun
mustafa431
22-07-2013, 16:42
dolu yemiş gibi sanki
Merhaba, yazlık sitedeki bahçemizde bir ceviz ağacımız var. 2 yıldır alt yaprakları tırtıl yemiş gibi görünüyor. ve cevizler patır patır dökülüyor. Ağacın boyu 2.5 katlı evi geçmek üzere. Sitedeki bahçevanların sadece adı bahçevan. Ne çiçekten ne ağaçtan anlıyorlar. Yine aynı bahçedeki kayısı ağacımız (komşularda da aynı sorun var )bu yıl hiç meyva vermedi. Konu ile ilgili önerileriniz neler olabilir? Şimdiden teşekkürler.
Sn zesraob
Sebebi bir çok şey olabilir. Fotoğraf paylaşabilirseniz daha iyi yardımcı olma şansımız olur.
Bu sene iklimsel şartlardan ötürü pek çok ağaçta verim kaybı olmuştur. Hastalığa bağlamak çok doğru değil.
Syg.
Herkese hayırlı akşamlar diliyorum. 2 yaşındaki ceviz fidanlarım da ne olduğunu bilmediğim yaprak lekeleri ile karşılaştım. Bazı yeni sürgünlerin üzerinde de küçük siyah siyah noktalar var.
10 gün önce bahçeye baktığımda hiç kuru fidanım yok iken bugün ağacımın tamamen kuruduğunu gördüm bu lekelerden kaynaklı olabilir mi?. Ama en son sulamayı da 20 gün önceden yaptım belki susuz kalması nedeniyle o fidanım kurumuş olabilir.
Bu lekelerin ne olduğunu ve mücadele yöntemi konusunda bana yardımcı olursanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
Fotoğraflar.
1- ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/33/5up4.jpg/)
2- ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/854/aemq.jpg/)
3- ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/40/azs.JPG/)
4- ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/191/cu0n.jpg/)
formullaone
24-07-2013, 23:46
Düzenli ve yeterli miktarlarda ilaçlamama rağmen bu hastalık bazı fidanların yakasını bırakmıyor.Antraknoz mu sizce? Fidanları söküp yenisini mi diksem acaba?
Sayın formullaone,
Benim bilgim çok sınırlı. En azından yaptığımı anlatayım belki faydası olur. Benim cevizlerde geçen sene bayağı antraknoz vardı. Bu sene ilaçlama yaptım, bayağı faydasını gördüm. Bazı ağaçlarda hala hastalık var. Seneye daha iyi bakım yaparak sorunu çözerim diye düşünüyorum.
Sizin ilaçlamanıza rağmen sorun çok gibi. Umarım bir çözüm bulursunuz.
Abies e.trojana
26-07-2013, 09:19
Sn Formullaone,
Bu antraknoz mu, yoksa bakteriyel yanıklık mı? Bir üstatdan kesin bilgi alıp ona göre mücadele etsen daha iyi olacaktır.
Düzenli ve yeterli miktarlarda ilaçlamama rağmen bu hastalık bazı fidanların yakasını bırakmıyor.Antraknoz mu sizce? Fidanları söküp yenisini mi diksem acaba?
Sn formullaone
Yapraklar antraknoz gibi gözükse de dallara bakınca bakteriyel yanıklık olduğunu düşünüyorum. (belki de ikisi de birliktedir)
Biraz gözleyin:
- Antraknoz olursa yaprak hızla sararıp kuruyacak, parçalanacak.
- Bakteriyel yanıklık ise dallar siyahlaşacak
İkisinin de mücadelesi benzer. Budama aletlerinin hijyenine dikkat edin, bordo bulamacını ihmal etmeyin, seneye yapraklar fare kulağı seviyesine gelince ilaçlamaya başlarsınız.
Bu hastalıkların fidanların gelişimini yavaşlatıcı etkisi var ama ölümcül değiller, dolayısı ile ben olsam sökme gibi radikal bir önlem almazdım. Bu sezon azotlu gübrelemeye biraz dikkat edin ki, hastalığın etkisi ağacı çok yıpratmasın.
Kolay gelsin, selamlar
Ç.
formullaone
26-07-2013, 17:20
Sayın Çamtepe,,Abies e.trojana,,Tasci,,İlginize çok teşekkür ederim..
sayın formullaone
benim bahçemdede fernor ve fernette var aynı durum bendede var. ilaçlamalar, sulamalar herşeyi ile aynı olan bu bahçede birkaç fidanda antraknoz ve bakteriyel yanıklık görüyorum.
bence hasta fidanlar ismine doğru değilmiş gibi duruyor. bu fidanları işaretleyip seneye uyanma tarihlerinide takip ederek kesin kanıya varacağım.
bu kanıya nereden vardım ? bahçemde kargaların diktiği :) birkaç ceviz fidanı var sıra üzerine gelenlere dokunmadım aksine damlamayı delerek onlarında sulanmasını sağladım ilaçlarken onlarıda ihmal etmiyorum buna rağmen onlarda hasta.
yani fernor ve fernette için iki kere m22 yeterken onlar için üçlemek gerekiyor sanırım..
formullaone
27-07-2013, 12:58
sayın formullaone
benim bahçemdede fernor ve fernette var aynı durum bendede var. ilaçlamalar, sulamalar herşeyi ile aynı olan bu bahçede birkaç fidanda antraknoz ve bakteriyel yanıklık görüyorum.
bence hasta fidanlar ismine doğru değilmiş gibi duruyor. bu fidanları işaretleyip seneye uyanma tarihlerinide takip ederek kesin kanıya varacağım.
bu kanıya nereden vardım ? bahçemde kargaların diktiği :) birkaç ceviz fidanı var sıra üzerine gelenlere dokunmadım aksine damlamayı delerek onlarında sulanmasını sağladım ilaçlarken onlarıda ihmal etmiyorum buna rağmen onlarda hasta.
yani fernor ve fernette için iki kere m22 yeterken onlar için üçlemek gerekiyor sanırım..
Dediğiniz gibi aşısız ya da başka çeşit olabilir mi diye uyanma tarihinde bakmakta fayda var. Gerçi erken uyanan olsa farkederdim ama yine de daha dikkatli takip etmek gerek.İlaçlamaya da özen gösterip bir yıl daha bekliycem.Düzelme olmazsa yenilerini dikerim.
Dediğiniz gibi aşısız ya da başka çeşit olabilir mi diye uyanma tarihinde bakmakta fayda var. Gerçi erken uyanan olsa farkederdim ama yine de daha dikkatli takip etmek gerek.İlaçlamaya da özen gösterip bir yıl daha bekliycem.Düzelme olmazsa yenilerini dikerim.
yeni dikmek yerine aşılasanız daha iyi olur gibi. nede olsa mevcut kök sistemi seneye üç yaşında olacak.
Bu sene mayıs sonunda diktiğim aşılı tüplü 230 fidandan 30 tanesi kurudu.İşin garip tarafı fidanların filiz atıp 5-6 cm yürüyüp sonra kuruması. Yapraklar sararmaya başlıyor kendini salıyor en son da kurtulmadan kuruyup gidiyor. işin garip tarafı filiz yürütüp kurumaları. Böyle bir deneyimi olan var mı aranızda , nedeni ne olabilir ?
Cins : Chandler ( Denizli'de E... fidancılıktan almıştım)
Su : Damlama
yorum yapacak bir arkadaş yok mu? teşekkürler
Bu sene mayıs sonunda diktiğim aşılı tüplü 230 fidandan 30 tanesi kurudu.İşin garip tarafı fidanların filiz atıp 5-6 cm yürüyüp sonra kuruması. Yapraklar sararmaya başlıyor kendini salıyor en son da kurtulmadan kuruyup gidiyor. işin garip tarafı filiz yürütüp kurumaları. Böyle bir deneyimi olan var mı aranızda , nedeni ne olabilir ?
gübreyi köklerle fazla yakın koymaktan 2012de ayni şey başıma gelmişti, agustosta her sulamada işler daha kötü oldu... :(
umarım sorun bu değildir ...
gübreyi köklerle fazla yakın koymaktan 2012de ayni şey başıma gelmişti, agustosta her sulamada işler daha kötü oldu... :(
umarım sorun bu değildir ...
Çukurlarin dibine yanmış hayvan gübresini üst toprakla karıştırıp dökmüştüm.Gübre sorunu olduğunu düşünmüyorum yine de teşekkür ederim ilginiz için.
Aslında bi kaç şüphem var ; sulamayi bu sene damlama yapmak yerine su taziksiz diye parca parca sulama yapip cukurlari kisa surede doldurarak yapmistim , 4/5 kez tekrarladim bu işlemi. Fidanlarin suyla temasi ve aşı yerleri Çürüyor olabilir fazla suyla temastan, kuruyanlara baktığımda bazi aşılar hiç tutmamis bazilarinda da kök çürümesi var.
Aslında bi kaç şüphem var ; sulamayi bu sene damlama yapmak yerine su taziksiz diye parca parca sulama yapip cukurlari kisa surede doldurarak yapmistim , 4/5 kez tekrarladim bu işlemi.
Şüpheniz ile tespiti koymuşsunuz, bilhassa küçük fidanlar fazla suya dayanamıyor 4-5 kez tekrarlamanız büyük hata, bir fazla sulama bile oksijensizlikten kurumalarına yeterli gelir.
Bunların bazıları dipten yeni gözlerden patlayabilir filiz verir görünseler de pek hayır gelmez.
orkide01
31-07-2013, 10:07
Değerli arkadaşlar
Sulama takvimi toprak yapısıyla yakından alakaladır.Bazı sitelerde ve açıklamalarda görüldüğü gibi haftada bir veya iki sulama önerilmektedir.Eğer toprağın yapısı ağır bir topraksa birde iklimi serin bir yerdeyseniz bu sulama şekli ağır gelebilir(birde tankerle suluyorsanız).Bunun sonucu aşı yeri toprak içinde kalan fidanlar için bir risk oluşturur çürümeler başlar.Diğer bir riskde fidanlardaki sürgünler aşırı büyüyüp yeterli odunlaşmayı sağlayamadığı için kış donlarına karşı kuruma tehlikesidir.Mayısın 15 inde başlayıp ağustosun sonuna kadar olan bir takvimde 14 ile 28 adet sulama yapılması demektir buda ağır topraklar için ağır bir karardır.Bu şekilde bir sulama sadece ceviz değil bütün fidan çeşitleri için uygun değildir.Saygılarımla.
Her sulamada cevizlerin etrafini capalayip topragi aciyorum sonra sulama yapip buharlasmada nem kaybi olmamasi icin üstünü tekrar toprakla kapatiyorum.asilar toprak altinda kalmiyor ozellikle aşı yerini toprak üstünde bırakıyorum. Sulamada ceviz fidanlarinin çukurları epeyce bi suyla doluyor sonra suyun cekilmesini bekleyip toprak örtüyorum, asilarin etrafi bantla sarılmış fakat su aşıya temas etmiş olabilir ve çürütüyor olabilir.Agustos 15 ten sonra sulamayi kesecegim kışın da kuruyanlarin yerine kazik kök dikmeyi düşünüyorum, seneye sulamayi 2/3 güne yayip damlama yapacağım.
Fidanlari kış soguklarindan korumak için de su borularina kışın borudaki su donmasin diye takilan elyafli malzemeyi kullanıyorum , ceviz fidani malzemenin icinde kaliyor üstüne de poşet gecirip bagliyorum, baharda canavar gibi oluyor fidanlar.Gecen kış denedim ve hiç zaiyat vermedim.Kış donlari ile sorun yasayan varsa deneyebilir.
ahmettugrul55
31-07-2013, 23:37
sanırım 1 yaşlı fidanlar için olur .yandalı olan fidanları biraz zor elyafa geçiririz.
1/3 yaşa kadar uygulanabilir , yan dallar için ayri kaplama yapmak gerekiyor.
ceviz o kadar da kolay don alan bir şey degil bence zahmet boşa, bizim buralarda eksi 20-25 ler her sene görünmekte bir zarar gelmez, 2011-2012 kışı eksi 31/32 de bircok şebin bilecik bahçelerinde 1 senelik sürgünler dondu
ömür-uşak
01-08-2013, 16:33
Denizlili kardeşim öyle şeylerle uğraşma uşak denizliden soğuktur.Bizde problem olmadı -29 ları gördük o masrafa kükürt demir ve gübre kullan ağaçların direnci artar soğuk zararını ekarte eder.Demir ve kükürt bakteriler toprakta yoğun olursa bitkinin donma derecesini düşürür buda fayda sağlar.Prof.dr Fevzi Mustafa Ecevit öyle diyor.Onların doğal bitki antifirizi dedikleri ilaçta demir ve kükürt bakterileri var.Ben mart başında edhalı demir+kükürt+çinko+mangan ve fosfor ağırlıklı(map) gübre ve humik asiti karıştırıp sulandırıp traktörün ilaç makinesi ile ağaçların taç iz düşümüne veriyorum.Soğuk zararı olmaz bol çiçek açar ve bol meyve tutar.
ahmettugrul55
01-08-2013, 23:21
hümik asidi yaprağa me veriyorsunuz?Bnim bildiğim hümik asit toprak düzenleyici dolayısıyla sulama sırasında toprakraktan verilir.
Denizlili kardeşim öyle şeylerle uğraşma uşak denizliden soğuktur.Bizde problem olmadı -29 ları gördük o masrafa kükürt demir ve gübre kullan ağaçların direnci artar soğuk zararını ekarte eder.Demir ve kükürt bakteriler toprakta yoğun olursa bitkinin donma derecesini düşürür buda fayda sağlar.Prof.dr Fevzi Mustafa Ecevit öyle diyor.Onların doğal bitki antifirizi dedikleri ilaçta demir ve kükürt bakterileri var.Ben mart başında edhalı demir+kükürt+çinko+mangan ve fosfor ağırlıklı(map) gübre ve humik asiti karıştırıp sulandırıp traktörün ilaç makinesi ile ağaçların taç iz düşümüne veriyorum.Soğuk zararı olmaz bol çiçek açar ve bol meyve tutar.
Biz de Uşak iklimi görülür zaten , Uşak il sınırındayız.
ömür-uşak
02-08-2013, 17:25
hümik asidi yaprağa me veriyorsunuz?Bnim bildiğim hümik asit toprak düzenleyici dolayısıyla sulama sırasında toprakraktan verilir.
Humik acid+edha lı demir+çinko+mangan+map gübresini plastik kapta eritilip karıştırılıp traktörün ilaç pompasına koyup tabancasını çıkarıp sadece hortum ile ağaçların taç iz düşümüne dibine veriyorum 1 martta hepsi çapuk eriyip toprağa karışıyor ağaçlar çiçek açacağı zaman hazır besinini buluyor.Her ağaca olur ama özellikle vişnelerde çok yararlı bol çiçek bol meyve.
Merhaba,
Cevizde bakteriyel yanıklık hastalığı ile ilaçla mücadele konusunda bir miktar araştırma yaptım. Özetini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Tanımı ve belirtileri ile ilgili bilgiyi bu linkte (http://www.tagem.gov.tr/pdf/ZMTT/Ceviz_Bakteriyel_Yanikligi_ZMTT.pdf)bulabilirsiniz .
İlaçlı Mücadelesi:
Türkçe kaynaklarda maalesef yeterli bilgi bulunmamaktadır. Genel olarak Bordo Bulamacı ya da Maneb %80 ya da "bakırlı preperatlarla" ilaçlaması önerilmektedir.
Ancak yurt dışındaki kaynaklara baktığımızda pek çok karşılaştırmalı araştırma bulabiliyoruz. Ben de bu yazı ile sizlerle bu araştırmaların bir özetini paylaşmak istiyorum.
Öncelikle "bakır bağışıklığı" diye bir etki var. Nasıl bazı hastalıklar antibiyotiklere karşı direnç kazanabiliyorsa bakteriyel yanıklık bakterisi de bakıra karşı direnç kazanabiliyor. Amerika'da ceviz üretiminin %80'ini yapan California'da bakır direnci artık bilinen bir gerçek.
Bakırlı preperatların en büyük sorunu yağmur ile birlikte yıkanmaları ve/veya etkisini kaybetmeleri. Ayrıca toprakta bakır birikimine de yol açmaları ayrı bir sıkıntı.
Bordo bulamacına metal iyonları (Fe, Mg, Ca, Mn, Zn) katıldığında etkisini arttığı gözlemlenmiş. (%2.5 bordo bulamacı + 10 mikrogram/lt iyonlar). Link (http://www.cost873.ch/_uploads/_files/Moragrega_ChemicalControlWalnutBlight.pdf)
Manzate adı verilen ilaç sanıyorum ülkemizde henüz yok. Aslında Maneb (62%) + Magnesium (%16) + Çinko (%2) karışımından oluşuyor. Yine araştırmalarda Manzate uygulamaları da başarılı bulunuyor.
Manzate, Maneb ya da Mancozeb bakırlı preperatlarla kullanıldığında en güzel sonucu veriyor. Bakır denildiğinde de genel olarak Bakır Oksiklorür (Kocide) ile yapılan deneyler en çok rastlanılanları.
Organik mücadele tarafına doğru kaydığımızda Regalia SC (sanırım Türkiyedeki satış adı değişiyor) karşımıza çıkıyor. Giant knotweed, Reynoutria sachalinensis adındaki bir bitkinin ekstraktı olan bu biopestisit tek başına kullanıldığında genellikle düşük yoğunluklu yanıklık sorunlarında daha çok etkili oluyor.
Ancak yine de bakırlı preperatlarla (Kocide) karıştırıldığında en iyi sonucun alındığı söyleniyor, ancak Maneb-Mancozeb-Manzate ile karıştırmak da mümkün. Regalia'nın en büyük avantajlarından birisi 1 saat içinde bitki tarafından alınarak yağmurdan etkilenmemesi.
Biopestisit cephesinde son ürünümüz Bacilus Subtilis. Ülkemizde Serenade adıyla satılan bu ürün de organik ceviz yetiştirenlerin tercihi olabilir.
Regalia 1 lt fiyatı 155TL + KDV, Serenade 4 lt fiyatı 120TL + KDV şeklinde alındı. Görüldüğü üzere maliyetleri gerçekten yüksek. Zaten biopestisidler kalıntı oranı sıfır olduğu için en çok meyve tutumu sonrası 2.-3. ve daha sonraki ilaçlamalarda kullanılıyor.
Ben bu sene Mancozeb + Kocide olarak başlayacağım, 3. ilaçlamayı Bacilus Subtilis yapabilirim.
Bu bilgilere ihtiyacınız olmaması dileklerimle :)
Kaynakça:
http://marronebioinnovations.com/pdf/regalia_ts_walnut_blight.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2009/2009_241.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_195.pdf
Sayın Çamtepe,
Geçen sene yazdığınız bu yazıyı bu sene biraz geç gördüm. Keşke daha önce görseydim. 10 yaşında 600 ağacımız var. 1-2 ton kuru ceviz anca alıyoruz. Bakteriyel yanıklık ile 3 senedir mücadele ediyoruz. Pek başarılı olamadık. Mancozeb Cocide karışımını önümuzdeki sene mutlaka deneyeceğim. Ancak paylastığınız linkteki 2010 seneli raporda Kasumin 2L ve Kasumin 10L diye iki ilaçtan bahsediyor. Anladiğim kadarı ile bunlar antibiyotik ilaçlar. Siz hiç antibiyotik denediniz mi? Konuştuğum bir ilaç firması yetkilisi Armut'da bu uygulamanın yapıldığını ama Cevizde duymadığını, resmi olarak tavsiye de edemeyeceğini soyledi. Biz biraz çaresiziz her seyi deneyebiliriz. Görüşünüzü merakla bekliyorum.
Sn.Kutlar bahçeniz hakkında bilgi verebilir misiniz.Bahçeniz nerede, hangi çeşitler var...vs.
Sn. Ladikli,
Bahcemiz Cerkezkoy Kapakli'da. Yalova 1 ve Yalova 4 casitlerimiz var. Bu agaclarin maalesef bir uyum sorunu oldu daha cok agacimiz vardi, 600 adet uyum sorununu atlatmis olanlar.
aviator34
15-08-2013, 14:42
Sulamadan sonra toprağın altında kalan aşının çürümesi olayını bir kaç fotoğraf ile pekiştirmek istedim.Özellikle dikkatimi çeken olay ise diğer fidanlara göre az gelişmiş olanların diplerini (toprağın altında kalan aşı gözünü) açtığımda çürümeye başlamış olduğunu gördüm.
Dikim esnasında toprağı 10 cm kabartıp dikim yapsaydım.Böyle işlerle de uğraşmayacaktım sanırım.
Demek istediğim fidan gelişimi zayıf ise problemi uzaklarda değil de ilk olarak fidan dibinde aramak zaman kaybını azaltacağını düşünüyorum.
433755
Fırça ile yarayı temizledikten sonra
433757
433756
Stut sürerek yarayı kapattım.Bundan sonra yarayı kapatmasını gözlemleyeceğim.
Sulamadan sonra toprağın altında kalan aşının çürümesi olayını bir kaç fotoğraf ile pekiştirmek istedim.Özellikle dikkatimi çeken olay ise diğer fidanlara göre az gelişmiş olanların diplerini (toprağın altında kalan aşı gözünü) açtığımda çürümeye başlamış olduğunu gördüm.
Dikim esnasında toprağı 10 cm kabartıp dikim yapsaydım.Böyle işlerle de uğraşmayacaktım sanırım.
Demek istediğim fidan gelişimi zayıf ise problemi uzaklarda değil de ilk olarak fidan dibinde aramak zaman kaybını azaltacağını düşünüyorum.
433755
Fırça ile yarayı temizledikten sonra
433757
433756
Stut sürerek yarayı kapattım.Bundan sonra yarayı kapatmasını gözlemleyeceğim.
selamlar sutut kullanan arkadaşlara nacizane bir tavsiye bir galon sututa bir çay bardağı hazır bordo bulamacı karıştırırsanız sürdüğünüzyerde ikinci bir işlevde yapmış olacak (dezenfeksiyon)
Bazı ağaçlarımın gövdelerinde aşaıdaki gibi çatlaklar var. İçlerinden akan herhangi bir sıvı yok . Bu durum normalmidir.?
Saygılar.
Merhaba Sn. juglandales
Bendeki bu tip çatlaklara bordo bulamacı karıştırdığımız plastik boya ve su karışımını uyguladım. Bakalım farkedecek mi.. En azından bu çatlaklardan içeri daha fazla enfeksiyon girmesini önlemeyi amaçladım. Bordo bulamacı dezenfeksiyona yardımcı olacak, plastik boya ise bu bölgenin hava ve suyla temasını kesip durumun daha da kötüleşmesini engelleyecek.
Benim görebildiğim kadarı ile bu tip çatlaklar daha çok ağacın esnediği alanlarda oluşmuş. Örneğin sizin eklediğiniz resimde dikkat ederseniz ağacın yapısı burgulu.. Yani bu çatlayan kısımlara ağacın doğal yükü ve/veya rüzgar ya da başka fiziksel etkiler (insan, hayvan) sebebi ile yük bindiği alanlarda bu çatlakların daha çok oluştuğunu gözlemledim.
Sonuçları seneye daha iyi görürüz.
Selamlar
Ç.
Sayın Çamtepe,
Geçen sene yazdığınız bu yazıyı bu sene biraz geç gördüm. Keşke daha önce görseydim. 10 yaşında 600 ağacımız var. 1-2 ton kuru ceviz anca alıyoruz. Bakteriyel yanıklık ile 3 senedir mücadele ediyoruz. Pek başarılı olamadık. Mancozeb Cocide karışımını önümuzdeki sene mutlaka deneyeceğim. Ancak paylastığınız linkteki 2010 seneli raporda Kasumin 2L ve Kasumin 10L diye iki ilaçtan bahsediyor. Anladiğim kadarı ile bunlar antibiyotik ilaçlar. Siz hiç antibiyotik denediniz mi? Konuştuğum bir ilaç firması yetkilisi Armut'da bu uygulamanın yapıldığını ama Cevizde duymadığını, resmi olarak tavsiye de edemeyeceğini soyledi. Biz biraz çaresiziz her seyi deneyebiliriz. Görüşünüzü merakla bekliyorum.
Merhaba Sayın Kutlar,
Tecrübeleriniz bu forumdaki tüm arkadaşlar için önemli. 10 yaşındaki bahçenizle ilgili edindiğiniz olumlu/olumsuz tecrübelerinizi paylaşmanızı dileriz.
Bakteriyel yanıklıktan ben de çok çekiyorum. Özellikle Yalova'nın az da olsa ceviz yaptığı o yan dalların neredeyse tamamını her sene bakteriyel yanıklığa kurban veriyorum.
Kasumin'e gelince. Aşağıda prospektüsü yer alıyor. Sayfa 8'e dikkat.
http://www.agf.gov.bc.ca/pesticides/kasumin-label.pdf
Burada şu cümle önemli: "Do not apply Kasumin 2L Bactericide within 100 days of harvest"
Bu bağlantıda da bazı karşılaştırmalar mevcut. Sayf 14'e dikkat.
http://www.ces.ncsu.edu/fletcher/programs/plantpath/2006-11-tomato-disease/TDW2006_presentations/Wade_Kasumin.pdf
Ben genel olarak antibiyotiğe temkinle yaklaşıyorum. Aynı Kocide'de olduğu gibi yanlış veya eksik kullanım sonucunda bakteriler direnç geliştirebilir. O zaman ne yapacaksınız?
selamlar,
Ç.
aviator34
19-08-2013, 11:00
Sayın Çamtepe bu ürünün Türkiye'de satışı var mı ? sanırım cevize ruhsatlı
juglandales
19-08-2013, 15:29
Merhaba Sn. juglandales
Bendeki bu tip çatlaklara bordo bulamacı karıştırdığımız plastik boya ve su karışımını uyguladım. Bakalım farkedecek mi.. En azından bu çatlaklardan içeri daha fazla enfeksiyon girmesini önlemeyi amaçladım. Bordo bulamacı dezenfeksiyona yardımcı olacak, plastik boya ise bu bölgenin hava ve suyla temasını kesip durumun daha da kötüleşmesini engelleyecek.
Benim görebildiğim kadarı ile bu tip çatlaklar daha çok ağacın esnediği alanlarda oluşmuş. Örneğin sizin eklediğiniz resimde dikkat ederseniz ağacın yapısı burgulu.. Yani bu çatlayan kısımlara ağacın doğal yükü ve/veya rüzgar ya da başka fiziksel etkiler (insan, hayvan) sebebi ile yük bindiği alanlarda bu çatlakların daha çok oluştuğunu gözlemledim.
Sonuçları seneye daha iyi görürüz.
Selamlar
Ç.
Sayın Çamtepe, Hemen hemen benzer bir uygulama yapmışız. Ben çatlakları keskin bir bıçakla sıyırttıktan sonra fırça ile aliette sürüp aşı macunu ile hava almayacak şekilde kapattım.
Benim orası çok rüzgarlı ve gövdeler genelde burgu yaptı. İnşallah çatlakların nedeni budur...
Saygılar.
Sayın Çamtepe, Hemen hemen benzer bir uygulama yapmışız. Ben çatlakları keskin bir bıçakla sıyırttıktan sonra fırça ile aliette sürüp aşı macunu ile hava almayacak şekilde kapattım.
Benim orası çok rüzgarlı ve gövdeler genelde burgu yaptı. İnşallah çatlakların nedeni budur...
Saygılar.
Aşı macunu sürmek bana gerçekten çok zor geliyor :) Plastik boyanın sürümü cidden çok rahat. Hatta kimi ağaçlarda kendimden geçip tüm gövdeyi omuz seviyemden aşağısını boyadım :)
Benim de arazim rüzgarlı ve sadece ana gövdede değil, yan dallarda da bu esnemelere bağlı çatlaklar hatta kırıklar çok fazla. Hele geçen sene azotu biraz fazla kaçırdığım için dallar çok odunlaşamamıştı, dolayısı ile bu tip çatlaklar/kırıklar arttı maalesef.
Kara kara ağlamış kısıma bir şey diyemeyeceğim ama sanırım çatlakların büyük kısmının nedeni bu esnemeler ;) Onun dışında başka fiziksel hasarlar da yok değil: Çapa izleri, domuz dişleri, vs. vs.
Selamlar
Sayın Çamtepe bu ürünün Türkiye'de satışı var mı ? sanırım cevize ruhsatlı
Belki aynı adla yoktur ama başka ticari isim altında olabilir. Sn. ncp1963 yanlış hatırlamıyorsam eczaneden streptomycin alıp uygulamıştı.
Antibiyotik işinde kafama yatmayan konu, insanlara bile antibiyotiğe bir başlandı mı 10-12 gün düzenli kullanması söylenirken ağaçlara ne sıklıkta ve dozda uygulayacağımızı nasıl ayarlayacağımız bence büyük bir soru işareti. Benim gibi ilaçlamayı dışarıdan kiralayan çiftçiler için sık uygulama maliyeti arttırıyor. Ama ağaç sayınız az ise, takarsınız sırtınıza bir tulumba (dozajı izin veriyorsa) her gün antibiyotik basarsınız ağacınıza.
Dediğim broşürü iyi okuyun ama :) Hasattan 100 gün önce kullanılmaz diyor. Eh Eylül ayından 3 ay geri gittiğimizde zaten Haziran ayına geliyoruz. Yani son dozajı en son Haziran başı atabiliriz anlamına geliyor.
Sonuçta antibiyotik çok doğal bir şey değil. Onu yapacağınıza Regalia SC yapın daha iyi bence.
Alıntı bir bilgidir faydası olur diye siteye yükledim.
Cevizde azot noksanlığı ağaçların büyüyememesine neden olur. Azot noksanlığı yaprakların açık yeşil renkli ve sarı olması ile kendini gösterir. Sürgünler kısa, zayıf, ince olur ve ağacın değişik yerlerinde düzensiz bir şekilde sürgünlerde ölme görülür. Meyveler küçük, açık renkli, kalın kabuklu olur ve erken olgunlaşır.
Azot noksanlığı bitkinin özellikle vegetatif gelişmesini olumsuz etkiler. Yaprak, gövde sistemi oldukça zayıf olur. Vegetatif gelişme periyodu kısalır, bitkiler erken olgulaşır. Erken çiçek açar. Erken yaşlanma, azotun sitokinin sentezi ve taşınması üzerine olan etkisinden kaynaklanmaktadır. Sitokinin bitkinin kuvvetli büyümesini ve genç dönemi daha uzun sure kalmasını sağlayan bir hormondur. Azot noksanlığında bu hormonun azalması bitkinin erken yaşlanmasına, diğer bir deyişle vegetatif gelişme periyodunun kısa olmasına neden olur.
Ceviz ağaçlarında potasyum noksanlığı yapraklarda kıvrılma ve kırmızımsı kahve lekelerle beliren belirtilere neden olur. Sürgün uçlarında ölme, zayıf çiçek ölçümü ve normalden küçük meyveler olur.
Potasyum noksanlığı çeken bitkilerde turgor basıncı düşer ve su stresi olunca bitkiler gevşek dokulu bir hal alırlar. Kuraklığa ve dona karşı dayanıklılık zayıflar. Aynı şekilde hastalık etmenlerine ve tuzlu toprak koşullarına karşı bitkiler çok daha duyarlı olurlar. Bitki dokularında ve hücre organellerinde anormal gelişmeler görülür. Bitkide ksilem ve floem dokuların oluşumu geriler. Dokularda ligninleşme azalır. Bunun sonucu olarak potasyum noksanlığında gövde zayıflar.
Potasyum bitkilerde birçok kalite unsurunu etkileyen bir besin elementidir. Bu nedenle bitkilerde potasyum noksanlığı bitkinin özelliğine göre çeşitli kalite bozulmalarına yol açar.
Ceviz ağaçlarında bor noksanlığında, çiçekler soğuktan zarar görmüş gibi aniden solar ve siyah kahve renk alırlar. Fakat bu haliyle düşmeyip bir süre dalda dururlar. Don zararları aynı görüntüyü yaratmakla beraber, don etkilenmiş çiçekler hemen dökülürler. Şiddetli noksanlık halinde yaprak çıkışı gecikir. Vegetatif büyüme noktaları ölür, sürgünler kısa olur, yapraklar küçük ve bozuk şekilli olurlar. Ancak yapraklarda kloroz görülmez.
Cevizde çinko noksanlığının tipik belirtisi, daralmış, küçülmüş yapraklar ve rozet oluşumudur. Bu ölçümün nedeni ise boğum araları uzunlukları oldukça kısalmış olmasıdır. Yaprak kenarları bazen dalgalı bir hal alırlar. Yaprak yüzeyin de damar kenarları yeşil kalmak üzere, damar aralarında sari mozaik şeklinde lekeler oluşur. Noksanlık çok şiddetli değilse sari mozaik şeklinde lekeler oluşur. Noksanlık çok şiddetli değilse sadece yaprakları etkiler, sürgün gelişimi normal devam eder. Ancak noksanlık şiddetli ise sürgün gelişimi tamamen durur. Sürgünlerde meyve tomurcuğu sayısı azalır veya tamamen yok olur.
Cevizde demir eksikliğinde en ince damarlar dahi yeşil kalarak bu damarlar arasındaki kısımlarda renk tamamıyla sarıya döner. Geniş yapraklı bitkilerde yapraklar adeta sarı zemin üzerinde yeşil bir ağ manzarası gösterirler. Noksanlığın çok şiddetli olduğu durumlarda, damarlar da sararır.
Demir noksanlığının çok tipik bir özelliği, yapraklar ne kadar genç ise belirtilerin o kadar şiddetli ve belirgin olmasıdır. Diğer besin noksanlıklarından farklı olarak, demir noksanlığının bir tipik özelliği de, klorozlu yaprakların kolay kolay ölmeden canlı kalmalarıdır. Bununla birlikte noksanlık çok çok şiddetli ise yapraklarda ölme de görülebilir.
Ceviz ağaçlarında fosfor noksanlığı ağacın büyümesini yavaşlatır. Yaprak sistemi koyu yeşil görünümlü, yaprak sapları ve genç sürgünler mor renklidir. Yaşlı yapraklarda bronzlaşır ve erken dökülür.
Fosfor, bitkinin generatif organlarında diğer organlara göre daha çok bulunur. Ayrıca fosfor bitkinin daha çok generatif gelişmesi üzerine etkili olan bir element olarak bilinir. Fosfor noksanlığından en çok çiçek, meyve, tohum gibi generatif organlar zarar görür.
Fosfor noksanlığında yapraklar genellikle normalden daha koyu yeşil renkli Birçok tek yıllık bitkilerin yaprak ve gövdesinde fosfor noksanlığında kırmızı, kırmızımsı mor renk meydana gelir. Kırmızı renk, fosfor noksanlığında antosiyanin oluşumunun artmasından kaynaklanmaktadır.
cevizde kalsiyum noksanlığı Toprak çözeltisinden kalsiyum iyonlarının alınıp yukarı taşınması kök uçları vasıtasıyla olmaktadır. Bu nedenle yeni köklerin oluşumunu engelleyen düşük sıcaklık, yetersiz havalanma gibi faktörler kalsiyum alımını engelleyerek noksanlığa neden olabilir.
Bu nedenle daha önce absorbe edilmiş olan kalsiyumun meyve oluşum döneminde floemde taşınarak meyveye ulaşması güçtür. Meyve olumu devresinde topraktan kalsiyum iyonlan alınarak ksilem yolu ile meyveye ulaşmadığı takdirde meyvelerde kalsiyum noksanlığı zararları görülebilecektir.
Meyveler de görülen kalsiyumun noksanlığı zararlarını önlemek için ona uygun yöntem, Golden Ca nın doğrudan meyveye yaprağa püskürtülmesidir.
Ancak bu işlem, döllenmeden sonra meyvelerin büyüme döneminde yapılmalı ve birkaç kez tekrarlanmalıdır.
Bu şekilde meyvelerde kalsiyum noksanlığına bağlı zararların ortaya çıkması önlenebilir.
Ceviz ağaçları magnezyum noksanlığından özellikle fazla etkilenir. Yaprakların damar aralarında kloroz görülür. Renk açılmaları yaşlı yapraklarda, yaprak kenarlarından başlayarak yayılır. Beyaz etli meyve veren ağaçların yapraklarında kırmızı renkli, sarı etli meyve veren çeşitlerin yapraklarında ise sarı renkli lekeler oluşur.
Bitkilerde Magnezyum noksanlığı simptomları bakımından bitki türleri arasında farklılıklar olabilmektedir. Bununla birlikte bazı ortak karakterler magnezyum noksanlığının tanınmasını kolaylaştırır. Magnezyum iyonları bitki bünyesinde hareketli olduğu için, noksanlık halinde yaşlı yapraklardan kolaylıkla, yeni oluşan genç yapraklara taşınmaktadır. Bu nedenle de magnezyum noksanlığı simptomları önce yaşlı yapraklarda görülür.
Ceviz ağaçlarında mangan noksanlığı belirtileri, birbirlerine benzerlik gösterir. Hafif ve orta derecede noksanlık halinde, genç yapraklarda, damar aralarında hafif renk açılması ortaya Bu renk açılması oldukça hafif olup, ancak, yaprak ışığa tutulduğunda görülebilir derecededir. Noksanlığının daha şiddetli olması halinde renk açılması artar ve yaprak ağ görüntüsü alır. Daha sonraki aşamada, için yaprak yüzeyini beyazımsı sarı renkli noktalar kaplar.
Mangan noksanlığına ait simptomlar magnezyum noksanlığına benzer. Yapraklarda damarlar arasında sararma görülür. Ancak magnezyum noksanlığında simptomlar önce yaşlı yapraklarda görülmesine karşılık, mangan noksanlığı genç yapraklarda görülür. Dikotiledon bitkilerde mangan noksanlığında damarlar arası kloroza ilave olarak, yapraklarda sarı noktalar halinde lekeler oluşur. Monokotiledon bitkilerde, özellikle yulafta yaprakların alt bölümlerinde yeşilimsi gri benekler ve çizgiler oluşur.
Cevizde bakır noksanlığının bitki bünyesinde hareket kabiliyeti iyi değildir. Bu nedenle noksanlık belirtileri yeni meydana gelen yapraklarda görülür. Grimsi yeşil renk, hatta beyazlaşma gibi renk değişimleri ve solma olur. Gelişme zayıflar. Ceviz ağaçlarında dalların uç kısımlarında kurumalar olur. Bazı durumlarda, uç kurumalarının görülmesinden önce, normalden büyük yapraklar oluşur.
Molibden noksanlığı nitrat asimilasyonunu engellediği için molibden noksanlın da ortaya çıkan arazlar azot noksanlığı belirtilerine benzer. Yaşlı yapraklar sararır. Ancak azot noksanlığından farklı olarak, yaprak kenarlarında çabucak nekrozlar oluşur. Bunun nedeni ise nitrat birikmesidir. Yaprak aya genişliği azalır ve değişik şekilli yaprak oluşur. Örneğin orta damar büyümeye devam etmesine karşın, yaprağın geri kalan kısımlarında büyüme olmaz ve ince uzun kamçı gibi yapraklar oluşur.
Normal bir tarım toprağının alınabilir molibden kapsamı çok kaba bir ortalama olarak 0.2 ppm kadardır. Bununla birlikte bitkilerin molibden gereksinimleri çok düşük olduğundan, çoğu toprakta bulunan molibden miktarı bitkilerin gereksinimini karşılamaya yeterli olmaktadır. Bu nedenle bitkilerde molibden noksanlığı sık görülen bir durum değildir
Alıntıdır
CEVİZ YILLIK BAKIM PROGRAMI
OCAK BİTKİ DİNLENME HALİNDEDİR.
ŞUBAT
BORDO BULAMACI (GÖZTAŞI) İLE İLAÇLAMA YAPILIR. (%2 'LİK ORANDA )
UYGULAMA TARİHİ: 1. HAFTA İÇERİSİNDE
Amaç: Bitki bünyesindeki mantari hastalıkların yok edilmesi ve yeni Sezonda mantari hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmektir.
Gözlerin UYANMAMIŞ olmasına özellikle dikkat edilmelidir.
İlaçlamadan sonra 1 Gün boyunca yağmur yağmaması gerekir. Aksi halde ilacın etkisi azalır ve tekrarı gerekir.
MART BİTKİ UYANMAYA HAZIRLANIR.
NİSAN
BİTKİ KÖK ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRIR VE UYANMAYA BAŞLARAĞAÇLARIN HAREKETE BAŞLADIĞI AYLARDA KUVVETLİ BAKIM YAPINIZ.
Sonra rutin bakıma devam ediniz. (Aylık bakımlar bölgelere göre değişir.)
MAYIS
SULAMA PROGRAMINA BAŞLANIR VE ORGANİK TOZ GÜBRE ATILIR.
Mayıs başında; Organik toz gübre, fidan başına en az 500 gr atılarak toprakla yüzeysel olarak karıştırılır.
1.HAFTA SULAMA
Perşembe Günü- fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.) GÜBRELEMEPerşembe Günü-
( İlk uygulama Yapraklar FARE KULAĞI kadar olduğunda)
Yapraktan fidan başına 2 gr GOLDENMIX bitki besini,
1 gr GOLDEN ÇİNKO verilir. 2.HAFTA SULAMAPerşembe Günü- fidan başına 1 gr düşecek şekilde BOOLTEX tek başına kullanılır.
(Damla sulama veya Salma sulama ile)GÜBRELEME -----------------
3.HAFTA SULAMA
Perşembe Günü- - fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü-
Yapraktan fidan başına 2 gr GOLDENMIX bitki besini,
1 gr GOLDEN ÇİNKO verilir. 4.HAFTA SULAMA Perşembe Günü- - fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.) GÜBRELEMEPerşembe Günü- fidan başına 50 gr COMPLEX sıvı organik gübre ve
10 gr %51'lik potasyum ve Gözleme bağlı olmak kaydıyla, yaprak bitleri gibi zararlılar için FOSFORİN gibi insektisit, kabarcık, karaleke, yaprak buruşması, gün yanığı gibi hastalıklar içinde EXPER TEAM gibi bakırlı ilaçlar ile kutu dozajında, sadece hasta olan fidanlara ilaçlama yapılır. Ayrıca, fidan yalağındaki yabancı ot mücadelesi sezon sonuna kadar takip edilir.
HAZİRAN
SULAMA PROGRAMINA DEVAM EDİLİR VE İLAÇLAMA YAPILIR.
1.HAFTA SULAMA
Perşembe Günü- fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt' ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü- fidan başına 50 gr sıvı organik gübre (COMPLEX) ve 10 gr %51' lik potasyum ve fidan başına 1 gr köklendirici kullanılır. 2.HAFTA SULAMAPerşembe Günü- - fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü- fidan başına 50 gr COMPLEX sıvı organik gübre ve
10 gr %51'lik potasyum 3.HAFTA SULAMAPerşembe Günü- - fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü- fidan başına 50 gr sıvı organik gübre (COMPLEX) ve 10 gr %51'lik potasyum. 4.HAFTA SULAMAPerşembe Günü- - fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü- fidan başına 1 gr düşecek şekilde BOOLTEX tek başına kullanılır.Gözleme bağlı olmak kaydıyla, yaprak bitleri gibi zararlılar için FOSFORİN gibi insektisit, kabarcık, karaleke, yaprak buruşması, gün yanığı gibi hastalıklar içinde EXPER TEAM gibi bakırlı ilaçlar ile kutu dozajında, sadece hasta olan fidanlara ilaçlama yapılır. Ayrıca, fidan yalağındaki yabancı ot mücadelesi sezon sonuna kadar takip edilir.
TEMMUZ
SULAMA PROGRAMINA DEVAM EDİLİR. (SULAMA HAFTADA İKİ GÜNE ÇIKARILIR.) )
1.HAFTA SULAMA
Pazartesi-Perşembe Günü- fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.) GÜBRELEMEPerşembe Günü- fidan başına 50 gr sıvı organik gübre (COMPLEX) ve 10 gr %51'lik potasyum ve fidan başına 1 gr köklendirici kullanılır. 2.HAFTA SULAMA Pazartesi-Perşembe Günü- - fidan başına 35 lt ( damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPazartesi-Perşembe Günü- fidan başına 50 gr COMPLEX sıvı organik gübre ve 10 gr %51 'lik potasyum. 3.HAFTA SULAMAPazartesi-Perşembe Günü- - fidan başına 35 lt ( damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt' ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü- fidan başına 50 gr sıvı organik gübre (COMPLEX) ve 10 gr %51' lik potasyum. 4.HAFTA SULAMA Pazartesi-Perşembe Günü- - fidan başına 35 lt ( damlama sisteminde 3 saatlik akış.)
Perşembe Günü- fidan başına 1 gr düşecek şekilde BOOLTEX tek başına kullanılır.İLAÇLAMAPerşembe Günü:
Yapraktan, güneş yanığına karşı; 5 kg / 100 lt karışımında SURROUND WP, tüm ağaç yıkanacak şekilde verilir. (Meyveli ağaçlar için ) Gözleme bağlı olmak kaydıyla, yaprak bitleri gibi zararlılar için FOSFORİN gibi insektisit, kabarcık, karaleke, yaprak buruşması, gün yanığı gibi hastalıklar içinde EXPER TEAM gibi bakırlı ilaçlar ile kutu dozajında, sadece hasta olan fidanlara ilaçlama yapılır. Ayrıca, fidan yalağındaki yabancı ot mücadelesi sezon sonuna kadar takip edilir.
AĞUSTOS
SULAMA PROGRAMINA DEVAM EDİLİR. (SIVI ORGANİK GÜBRE KULLANILMAZ.).)
1.HAFTA SULAMA
Pazartesi-Perşembe Günü- fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü- 10 gr %51'lik potasyum fidan başına 1 gr köklendirici kullanılır.
2.HAFTA SULAMA
Pazartesi-Perşembe Günü- fidan başına 35 lt ( damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü- 10 gr %51'lik potasyum Yapraktan fidan başına 2 gr GOLDENMIX bitki besini verilir.İLAÇLAMAPerşembe Günü-Yapraktan, güneş yanığına karşı; 5 kg / 100 lt karışımında SURROUND WP, tüm ağaç yıkanacak şekilde verilir. ( Meyveli ağaçlar için )
3.HAFTA SULAMA
Pazartesi-Perşembe Günü- -fidan başına 35 lt ( damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü- 10 gr %51'lik potasyum
4.HAFTA SULAMA
Pazartesi-Perşembe Günü- fidan başına 35 lt ( damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü- fidan başına 1 gr düşecek şekilde BOOLTEX tek başına kullanılır.
Yapraktan, fidan başına 2 gr GOLDENMIX bitki besini verilir. Gözleme bağlı olmak kaydıyla, yaprak bitleri gibi zararlılar için FOSFORİN gibi insektisit, kabarcık, karaleke, yaprak buruşması, gün yanığı gibi hastalıklar içinde EXPER TEAM gibi bakırlı ilaçlar ile kutu dozajında, sadece hasta olan fidanlara ilaçlama yapılır. Ayrıca, fidan yalağındaki yabancı ot mücadelesi sezon sonuna kadar takip edilir.
EYLÜLLL
SULAMA PROGRAMI SONA ERER VE FASILALI SULAMA'YA GEÇİLİR
1.HAFTA SULAMASULAMA YAPILMAZ.
GÜBRELEME
GÜBRELEME YAPILMAZ 2.HAFTA SULAMAPerşembe Günü- fidan başına 35 lt ( damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü- 10 gr %51'lik potasyum ve Yapraktan fidan başına 2 gr GOLDENMIX bitki besini verilir.
3.HAFTA SULAMA SULAMA YAPILMAZ.
GÜBRELEME
GÜBRELEME YAPILMAZ.
4.HAFTA SULAMAPazartesi-Perşembe Günü- fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)
GÜBRELEME
Perşembe Günü- 10 gr %51'lik potasyum ve Yapraktan fidan başına 2 gr GOLDENMIX bitki besini verilir.Gözleme bağlı olmak kaydıyla, yaprak bitleri gibi zararlılar için FOSFORİN gibi insektisit, kabarcık, karaleke, yaprak buruşması, gün yanığı gibi hastalıklar içinde EXPER TEAM gibi bakırlı ilaçlar ile kutu dozajında, sadece hasta olan fidanlara ilaçlama yapılır. Ayrıca, fidan yalağındaki yabancı ot mücadelesi sezon sonuna kadar takip edilir.
EKİMİM
FASILALI SULAMAYA DEVAM EDİLİR.R.
1.HAFTA SULAMASULAMA YAPILMAZGÜBRELEMEYapraktan, %14 lük BOR ile %19 luk ÇİNKO kutu dozajında karıştırılarak verilir.
2.HAFTA SULAMAPerşembe Günü- - fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü- 10 gr %51'lik potasyum
3.HAFTA SULAMASULAMA YAPILMAZGÜBRELEMEYapraktan, BOR ZINC dozajında karıştırılarak verilir 4.HAFTA SULAMAPerşembe Günü- - fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt'ye tekamül eder.)GÜBRELEMEPerşembe Günü- 10 gr %51'lik potasyumGözleme bağlı olmak kaydıyla, yaprak bitleri gibi zararlılar için FOSFORİN gibi insektisit, kabarcık, karaleke, yaprak buruşması, gün yanığı gibi hastalıklar içinde EXPER TEAM gibi bakırlı ilaçlar ile kutu dozajında, sadece hasta olan fidanlara ilaçlama yapılır. Ayrıca, fidan yalağındaki yabancı ot mücadelesi sezon sonuna kadar takip edilir.
KASIMIM
FASILALI SULAMA SONA ERER VE TOZ ORGANİK GÜBRE DAĞITIMI YAPILIR.
Kasım başında; Organik toz gübre, fidan başına en az 500 gr atılarak toprakla yüzeysel olarak karıştırılır
ARALIK
ARAZİ TEMİZLİĞİ YAPILIR.
Arazi içerisindeki dökülmüş yapraklar toplanarak yakılır. Böylece mantari hastalıkların ve zararlı böcek larva ve yumurtalarının yok edilmesini sağlanır.
Zirai Don Olayından Korunma Yöntemleri
Tarım ürünlerini don olayından korumak için çok çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Her yörenin iklim durumu yapılan tarımın şekli, yetiştirilen bitkinin özelliği ile ilgili tarım işletmesinin imkanları göz önüne alınarak, bu yöntemlerden en uygun, en pratik ve en ucuz olanı seçilmelidir. Tek bir yöntemle önlem alınabileceği gibi, gereken durumlarda bir kaç yöntem birlikte uygulanarak don olayının zarar yapması önlenebilir. Önemli olan konu, doğru ve en etken olan yöntemin seçilmesi ve doğru şekilde uygulanmasıdır. Genel olarak bu konuda 2 yöntem kullanılır:
1- PASİF YÖNTEMLER
a-Yer seçimi
Don riski taşıyan bölgelerde mümkün oldukça zirai faaliyetler yapılmamalıdır. Eğer tarım yapılması düşünülen bölge don tehlikesine maruz ise, farklı mevsimlerde don hadisesinin görülme ihtimali, muhtemel şiddeti ve havada dağılımı araştırılmalıdır.
Bu konu ile ilgili olarak, dikkatler çok iyi bilinen don boşlukları (=frost hollows) veya don çukurlarına (=frost pockets) yöneltilmelidir. Don boşlukları herhangi bir yükseklik seviyesinde meydana gelebilir ve genellikle doğal veya yapay olarak oluşmuş şiddetli rüzgarlardan korunan ve içine soğuk hava hareketi olmayan, küçük vadiler (oluklar) veya alçak basınç merkezleridir. Bu don bölgeleri özellikle don zararlarına açıktır ve bu bölgelerde zirai faaliyet yapılmamalıdır.
Bir eğim veya nehir kenarı boyunca yer alan ağaçlar, çalılar ve engebeli mera soğuk hava akışına engel olabilir ve don olukları meydana getirebilirler. Genel olarak aşağı yönde akış hızı 2 m.sec-1 değerini geçmez, ancak engebeli arazilerde soğuk hava engelleri olarak oluşabilen hava karışımları ve dalgalanmaları kırılır veya üzerinden aşılır ve hava bir nabız atışı karakterinde eğim aşağı hareket eder (Findlay, 1970).
Alçak bölgelere doğru akan soğuk havanın doğal ve yapay engellerle önü kesilmelidir. Eğer bu tip engeller yoksa, don çukurları olarak tanımlanan düşük rakımlı bölgelerde, soğuk havanın çökmesiyle don hadisesi görülür ve hava olaylarına bağlı olarak birkaç gün sürebilir. Doğal engeller ağaç sıraları, çalılar, bodur ağaçlar, asma bitkileridir. Yapay engeller ise, binalar, duvarlar, tahta perdeler, yoğun çalılar, demiryolu ve otoyol duvarlarıdır. Soğuk hava, eğim yönünde aşağı doğru akarken engeller tarafından tutulur ve yönü değiştirilerek bitkilerden uzaklaştırılır. Köşeli ve eğimli doğal bir engel soğuk havanın yönünü değiştirir ve bu şekilde hassas bitkiler korunur. Sık ağaçlar ve çalılar tarafından tutulan soğuk hava akımını uzaklaştırmak için uygun doğal ortam yoksa, ağaç ve çalılar arasında eğime uygun küçük boşluklar bırakılarak soğuk havanın uzaklaştırılması gerekir.
Yakın çevredeki geniş su yüzeylerinde don riski daha düşüktür ve kuzey yarımküre için güneye bakan eğimlerde dikilen çit bitkileri, kuzeye bakan eğimlerdeki çit bitkilerine göre don zararına daha az maruz kalır. Güney yarımkürede bu durumun tersi söz konusudur. Genel olarak bölgelerin iklim özelliklerine göre ürün çeşitleri ve yurdumuza uygulaması aşağıda verilmiştir:
Bölgelerin özellikleri ve yetiştirilmesi uygun olan ürünler:
İlkbaharda hemen hemen don olayı görülmeyen bölgeler (Akdeniz kıyıları): Turunçgiller;
Seyrek olarak don olayı görülen bölgeler (Doğu Karadeniz kıyıları):Bölgenin yüksek kesimlerinde turunçgiller ve sert çekirdekli meyveler, bölgenin alçak kesimlerinde don olayına hassas çeşitler;
Don olayının orta sıklıkta görüldüğü bölgeler (Ege ve Marmara kıyıları): Bağ çeşitleri;
Dona açık bölgeler (Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz iç kesimleri): Don olayına daha dirençli bağ, armut ve elma çeşitleri;
Don etkisi altında olan bölgeler(İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu): Don olayına en dayanıklı bağ, armut ve elma çeşitleri.
Zirai üretim için don zararlarına karşı koruma yöntemlerinin hiçbirisi güvenli dönemin uzunluğundan daha önemli olamaz. Bitki yetişme döneminin ortalama uzunluğu, ilkbahar geç donlarının en son tarihi ile sonbahar erken donlarının ilk tarihi arasındaki zaman olarak açıklanabilir.
Bitki yetişme döneminin uzunluğu ile ilgili bilgiler, don tehlikesine açık bölgeler için uygun ürün tür ve çeşitlerinin seçiminde ziraat ile uğraşanlara önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Bu verilerden belirli ürünler için ortalama güvenli dikim tarihleri elde edilebilir.
Don tehlikesine hassas bölgelerin haritalanması için bir çok yöntem literatürde açıklanmıştır. Bunlardan bazıları topografik ve klimatolojik haritaların esas alındığı masa çalışmalarıdır. Diğer kısmı ise detaylı alet ölçümlerine dayanan ve farklı arazi ölçümleri tarafından desteklenen çalışmalardır. Alet ölçümlerine dayanan yöntem en yaygın olanıdır ve farklı yaklaşımların geniş oranda uygulandığı yöntemdir. Aletlerin tipleri ve kullanışlılığı, gözlemlerin yoğunluğu ve gözlem süresinin uzunluğu (genellikle bir çok don dönemi) gibi faktörler yöntemin yararlı olmasında önemli etkenlerdir (Findlay, 1970).
b- Bitki İdaresi
Bitkilere uygulanacak farklı işlemler, bitkilerin don olayına karşı direncini arttırabilir ve en az zararla kurtulmasını sağlayabilir. Bu işlemlerin uygulanabilir ve ekonomik olması önemlidir. Bu işlemlerden bazıları aşağıda belirtilmiştir:
En fazla hava akımına imkan verecek bitki dikimi;
Önerilen tarihlerden önce bitki dikimi yapılmaması;
İyi toprak verimliliği ve uygun su kaynaklarının yararlı etkilerini sürdürmek;
Don olayına karşı dayanıklılığı arttırmak için kimyasallar ve bitki hormonları kullanılabilir.
c- Bitki seçimi ve üretimi
Aynı tarihte çiçeklenen belirli meyvelerin çeşitleri, dayanıklılık konusunda belirgin farklılıklar gösterir. Bundan dolayı hassas olanların çıkartılması ve dirençli olanların üretilmesi don riskini azaltacaktır. Daha geç çiçeklenen elma türleri (çeşitleri), sert kışlık buğday, yulaf çeşitleri ve dona daha dayanıklı çilek çeşitlerine, don olayına hassas bölgelerde her zaman ihtiyaç duyulur. Yapılacak çalışmalarda başarı, hassaslık veya dayanıklılık ile ilgili nedenlerin açıklanmasında sağlanacak gelişmelere bağlıdır. En uygun bitki seçimi ile ilgili genel bilgiler aşağıda verilmiştir:
Don meydana gelen bölgelerde ve şiddetli iklimlerde uzun boylu gelişen bitki türleri seçilerek; hassas çiçekler veya meyveler yer seviyesindeki soğuk havadan uzaklaştırılarak korunur.
Vadi tabanlarında, dar havzalarda, çukur bölgelerde dona hassas bitkilerin yetiştirilmesinden kaçınılmalıdır. Dağlık bölgelerde ve tepelerde güneye bakan daha sıcak eğimler; bağ, meyve ve erkenci patates için en uygun yetiştirme alanlarıdır.
Göl, rezervuar, nehir gibi geniş su kütlelerine yakın bölgelerde don riski daima azdır.
Ağaçlık alanlar soğuk havayı saptırarak eğim aşağı uzaklaştırırlar. Bu nedenle ağaçlık alanların korunması önemlidir.
Dona hassas bitkilerin yetiştirildiği arazilerde toprak işlemesinden kaçınılmalıdır.
Don riski olan bölgelerde, dona hassas bitkilerin özellikle yonca arazileri, çayır, tahıl, çalılık, fidanlık yakınlarında yetiştirilmesinden kaçınılmalıdır.
Don riskinin arttığı zamanlarda herhangi bir şekilde toprağın gevşetilmesinden kaçınılmalıdır.
Don olayına hassas bitkilerin yetiştirildiği yerlerde, don tehlikesi başlamadan önce yabancı otlar temizlenmeli, ancak başka hiçbir kültürel işlem yapılmamalıdır.
2- AKTİF YÖNTEMLER
a- Atmosfere giden radyasyonun durdurulması ( suni sis )
Havaya su buharı püskürtülerek yapay bulut oluşumu (sis) ile atmosfere giden radyasyon engellenebilir. Duman perdesi veya dumandan oluşturulan yapay bulutlar radyasyon kayıplarını önleme çalışmalarında kullanılmıştır, fakat bu yöntemlerin etkinliği hakkında uygulanan duman perdesinin görünen yoğunluğu ile karar vermek imkansızdır. Duman perdesinde oluşturulan parçacıklar yerden uzaya giden uzun dalga radyasyonu yakalayabilmelidir. Bulut içerisindeki su damlacıkları, yapay olarak oluşturulan duman perdesindeki çok küçük parçacıklardan daha etkili olduğu belirlenmiştir (Brooks, 1959).
b- Isı yalıtımı
Ürünleri dumanla kaplamak için toksik olmayan protein köpükleri kullanılır. Bu yöntem mekanize olması nedeniyle bazı avantajlara sahiptir ve köpük bitkiler üzerinde uzun süre kalabilir ve beklenen ardıl don olayları için koruyucu olur (Desjardins ve Siminovitch, 1968).
c- Havanın karıştırılması
Tipik radyasyonlu geceler boyunca, yer ile temas halinde olan hava soğur ve yüzeye yakın seviyelerde soğuk bir hava tabakası oluşur. Yerden 150 m yükseklikteki bir hava tabakasındaki sıcaklık, yer seviyesindeki sıcaklıktan fark edilecek derecede daha sıcaktır. Sıcaklığın yükseklikle arttığı bu gibi özel durumlar sıcaklık terselmesi (=inverziyon) olarak adlandırılır. Normal günlerde yükseklik ile sıcaklık azalır. Don zararı soğuk hava tabakası ile ilgilidir, fakat üst seviyelerdeki daha sıcak hava ile aşağıdaki daha soğuk havanın karıştırılmasıyla don zararını en aza indirilebilir. Yere yakın seviyedeki soğuk hava ile üst seviyelerdeki daha sıcak havanın karıştırılması sonucu inverziyon bozulur ve yere yakın soğuk hava tabakasının sıcaklığı birkaç derece arttırılır. Bu durum rüzgar makineleri, fanlar ve hatta helikopterler kullanılarak başarılabilir.
Rüzgar makineleri ile don mücadelesinde başarıya ulaşmak için don beklenen gecelerde öncelikle inverziyonun şiddeti belirlenmeli ve daha sonra rüzgar makineleri kullanılmalıdır. Zayıf inverziyon şartları altında, rüzgar makinelerinin kullanımı sınırlandırılır. Şiddetli inverziyonların meydana geldiği bölgelerde don ile mücadele maliyetleri, korunan ürünün ekonomik değeri dikkate alınarak belirlenmelidir.
d- Direk hava ve bitki ısıtması
Radyasyon yoluyla yeryüzünden atmosfere giden ısı kaybının giderilmesi için en yaygın ve en kolay yöntem uygun ısıtma ekipmanları kullanmak veya küçük ateşler yakmaktır. Bu yöntemle arazilerde veya meyve bahçelerindeki sıcaklıklar belirli ürünler için kritik sıcaklık değerlerinin üzerinde tutulabilir. Dünyanın bir çok bölgesinde ısıtma yöntemi yaprağını dökmeyen Akdeniz meyveleri ve yaprağını döken diğer meyve ağaçlarının bulunduğu alanlarda düzenli ve iyi organize edilmiş olarak uygulanmaktadır.
Bu yöntemde odun, kömür veya mangal kömürü kullanılabildiği gibi, dizel yağlar da çeşitli tip ve büyüklüklerdeki uygun ekipmanlar yardımıyla yaygın olara kullanılırlar. Bu yöntemle ilgili olarak ısıtıcı modellerinin geliştirilmesi, bitkilere toksik etkisi nedeniyle dumanın yok edilmesi, alet içinde oluşan isin ve kullanılan yakıtın azaltılması çalışmaları önemini korumaktadır.
Isıtıcılar bütün araziye etkili olacak şekilde dağıtılmalı (75-200 adet/ha), fakat arazinin daha soğuk kesimlerinde ısıtmanın iyi yapılabilmesi için rüzgarın geliş yönüne daha fazla ısıtıcı konulması uygun olacaktır. Bitki için gerekli olan hava sıcaklığının artmasıdır, fakat aynı zamanda ısıtıcılarla yayılan ısınında önemi büyüktür. Yağ ve gaz ısıtıcıları havayı konveksiyon (ısınarak yükselme) yoluyla ısıtırlar, fakat ısıtıcının tipine bağlı olarak ekipmanların sıcak yüzeyleri tarafından meyve bahçelerine yayılan ısı toplam ısının %10-30'unu oluşturmaktadır.
Çok sayıda yakılan küçük ateşler, az sayıdaki büyük ateşlere göre havayı ısıtmada daha etkilidir. Büyük ateşler, etrafa yayılmadan hızlıca yükselip inverziyon tavanını delerek soğuk ve sıcak havanın iyi bir şekilde karışması için gerekli sirkülasyonu engelleyecek sütunların oluşmasına neden olabilir. Büyük ateşler sadece inverziyonun tavan tabakasına zarar vermez, aynı zamanda hızlıca soğuk havanın içine çekilerek zararı faydasından fazla olur. Eğer bir bölgede bir mevsim boyunca 2-3 defadan fazla don olayı görülmezse ısıtma yöntemi uygun ve ekonomiktir. Daha fazla don görülen bölgelerde ısıtma ekonomik değildir.
Seralarda elektrikle ısıtma, araziye uygun kalorifer sistemi ile ısıtma bazı ülkelerde kullanılan pahalı yöntemlerdir. Ancak bu yöntemlerde korunacak ürünün ekonomik değeri esas alınmaktadır.
e- Su uygulaması
Don olayını önlemede bir yöntem olan üstten sulama veya yağmurlamanın belirgin bir yararı vardır ve dikkate değer bir öneme sahiptir. Bu uygulama geniş bir su kaynağı, uygun sulama ekipmanları ve iyi bir toprak drenajı ister. Bu yöntem sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir.
Yağmurlama yönteminde, bitki su soğuduğu ve donduğu zaman, radyasyonla kaybolan ısıyı kazandırmak için eritme ısısını ortama verir. 1 gr veya 1 cm3 suyun 1°C soğuması için 1 kalori ısı açığa çıkar, fakat bitki için daha önemli olan durum 1 gr suyun donması için 80 kalorinin açığa çıkmasıdır. Eğer yaprak veya tomurcuk ince bir su filmi kaplanırsa, suyun donmasıyla ısı açığa çıkar ve bitki sıcaklığının 0°C'nin altına düşmesini engellenir. Bu su filminin olabildiğince sürekliliği sağlanmalıdır, bu sayede bitki üzerinde buz tabakaları oluşmasına ve ortam sıcaklığı donma noktasının altına düşmesine rağmen bitki sıcaklığı donma noktasının altına düşmeyecektir.
Bir güvenli uygulama, ıslak termometre sıcaklığı donma noktasına ulaştığı zaman yağmurlama işlemine başlamaktır. Yağmurlama işlemi bitki dokularının dayanabilmesi için mümkün olduğu kadar sürdürülmelidir. Uygulama hava sıcaklığı 0 °C'nin üzerine çıkıncaya kadar devam ettirilmelidir.
Yağmurlama sistemi, ürün kaybına neden olabilen birkaç dakikalık kritik devreyi engelleyecek veya kesecek şekilde tam ve sürekli olarak su örtüsü sağlamalıdır. Yağmurlama sisteminin önceden test edilmesi gereklidir. 12-20 saniye aralıklarla çalışan küçük yağmurlayıcılardan daha tatmin edici sonuçlar alındığı Davis (1955) tarafından bildirilmiştir. 90 saniye aralılarla çalışan daha büyük yağmurlayıcılar -5°C de domates bitkisi üzerinde etkili olamamıştır. Tekrarlanan uygulamaların daha kısa aralıkları, yaprak yüzeyindeki daha düşük sıcaklık değişimlerini netice vermiştir.
f- Toprak işleme ve idaresi
Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır. Don tehlikesi olan dönemlerden önce toprak üzerindeki ürünler, organik madde artıkları, gübre artıkları ve yabancı otlar sürülmeli ve toprak sıkıştırılmalıdır. Bu işlemlerden sonra toprak sulanmalı ve kuru kalmasına fırsat verilmemelidir.
g- Kumlama
Bu yöntem hem pahalı, hem yüksek işçilik, hem de toprağın yapısını etkilemesi nedeniyle uygulanması güç bir yöntemdir. Kum materyalinin kolay ısınması ve radyasyon yoluyla yavaş soğuması bu yöntemin olumlu yanıdır. Her yıl ince bir kum tabakasının don riskli alanlara serilmesi şeklinde yapılır. İnce kum aynı zamanda buharlaşmayı (kendi bünyesindeki su miktarı çok az olduğundan) en alt seviyeye indirir.
h- Çiçeklenmeyi geciktirme
İlkbaharda meydana gelen son don olaylarının çok sık görüldüğü yerlerde, meyve ağaçlarının çiçeklenme devresinde don olayından fazla zarar görülmemesi için çiçeklenmenin geciktirilmesi amacıyla ağaç dipleri 1 m çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulur.
i- Zorlanmış hasat
Birçok durumda geniş bir ürün topluluğunu zorunlu hasat yoluyla dondan korumak mümkündür. Don veya donma sıcaklıkları ile ilgili bir tahmin önceden kullanıcılara ulaştırılmış ise, bölgedeki çiftçiler olgun meyveleri, sebzeleri ve diğer ürünleri acil olarak toplayabilir, aksi takdirde arazi üzerinde kalır ve don tehlikesine hedef olur. Bu durum geceleri bile devam edecek uzun saatler süren bir ekip çalışmasını gerektirir. Toplanan ürünlerin korumalı yerlerde depo edilmesi zorunludur.
Halil kök
25-08-2013, 13:30
Merhaba benimde sorum var ama kimse varmı benim ceviz fidanlarının bazılarında içleri siyahlaşmış ve göz deliğinden az bir sıvı gelmiş fidanlar daha ilk senesi
komkarbey
02-09-2013, 16:04
Merhaba arkadaşlar ceviz ağacımın yaprakları balon balon oldu bu sene. Bu hastalığın ismi nedir ve ne zaman ne yapmam gerekiyor?
Merhaba arkadaşlar ceviz ağacımın yaprakları balon balon oldu bu sene. Bu hastalığın ismi nedir ve ne zaman ne yapmam gerekiyor?
Ceviz yaprak göl akarı: (Erlophyes tiristrı altes) denen bir hastalık.Sonbaharda ağaç yapraklarını döktüğünde ve ilkbaharda ağaç yapraklanmadan %2lik bordo bulamacı ile ağaçların yıkanır tarzda ilaçlanmaları hastalık oluşumunu engelliyormuş.Hastalık engellenemeyip sizsinki gibi ortaya çıkmışsa kimyasal mücadele gerekiyor.80WP 500 gr/100 lt suya veya Thiodan 150 ml/ 100 lt suya karıştırılarak uygulanırsa sonuç alınıyormuş.Ben de bilgileri internetten aldım.Faydalı olur umarım.
komkarbey
04-09-2013, 14:23
Çok teşekkür ederim bu ilaçların tam adını öğrenebilir miyim hangi firmalar satıyor? **** internetten satın alabilir miyim? Bulunduğum il küçük burada bulunmaz anca internetten almam lazım
ömür-uşak
04-09-2013, 17:46
Çok teşekkür ederim bu ilaçların tam adını öğrenebilir miyim hangi firmalar satıyor? **** internetten satın alabilir miyim? Bulunduğum il küçük burada bulunmaz anca internetten almam lazım
Engin bey doğru tespit etmiş.Ağaçları yıkar gibi ilaçlayın.Dediği ilaçlar en küçük ilçede bile bulunur.Ot mücadelesi yaparsanız iyi olur.En azından kazayağı ile sürün.Kolay gelsin başarılar dilerim.İlaçlar bordo bulamacı ve sulu kükürt.
komkarbey
04-09-2013, 19:32
Engin bey doğru tespit etmiş.Ağaçları yıkar gibi ilaçlayın.Dediği ilaçlar en küçük ilçede bile bulunur.Ot mücadelesi yaparsanız iyi olur.En azından kazayağı ile sürün.Kolay gelsin başarılar dilerim.İlaçlar bordo bulamacı ve sulu kükürt.
İkisini birlikte mi atayım ayrı ayrı mı? Şimdi atılır mı yoksa baharı mı beklemem lazım ağaçlar açmadan
teşekkür ederim
ömür-uşak
04-09-2013, 20:56
[QUOTE=komkarbey;1196076]İkisini birlikte mi atayım ayrı ayrı mı? Şimdi atılır mı yoksa baharı mı beklemem lazım ağaçlar açmadan
teşekkür ederim Ayrı ayrı atılacak ikisi karışmaz.Bordo bulamacını son baharda yapraklar döküldüğünde ve ilk baharda ağaçlar uyanmadan atılacak.Sulu kükürt ağaçlar yapraklı iken atılır.Hastalık fazla ise şimdi kükrt atabilirsin.Daha yaprak dökümüne 2-3 ay var.Benim cevizlerde de hafif olmuştu.Zarar vermedi ilaç kullanmadım.Kolay gelsin.
mehmet8aydin
06-09-2013, 07:57
http://u1309.hizliresim.com/1f/6/sc7tl.jpg
saygılar sunarak sozlerıme baslamak ıstıyorum gruba yenıuye oldum yanlıs yere yolladysam ozur dılerım cevız agacımın yaprakları yukarıdakı gıbı nasıl bı cozum onerırsınız tesekkur ederım
ayrıca bu forum bagımlılık yapıyor tum bahcelerı dolasıyorum herkesın emegıne elıne saglık saygılarımla..
ahmettugrul55
08-09-2013, 10:48
10 yaşını geçmiş iki ceviz tepeden başlayarak tamamen kurudu.yaprak yok ,cevizleri dal ucunda buruşup dökülüyor.nede olabilir?
10 yaşını geçmiş iki ceviz tepeden başlayarak tamamen kurudu.yaprak yok ,cevizleri dal ucunda buruşup dökülüyor.nede olabilir?
Ceviz her ne kadar toprak seçici olmasa da bazı topraklarda 8-10 yıl üst toprak ile ya da ekim esnasındaki takviyelerle iyi gelişim gösterse de altında kil kireç taban ya da taban suyu varsa er geç kurumaya mahkumdur, bilhassa köklerin kirece ulaşmasıyla besin verseniz dahi besini alamazlar kireç besin almalarına mani olur.
Merhaba Sn. Lilium
Kısmen katılacağım :) Derine inen kazık kökler daha çok su alımına yarar. Besin maddelerini daha çok kılcal köklerle yani yüzeysel saçak kökleri ile alırlar.
Büyük ağaçların aniden kuruması ise sizin dediğiniz gibi bir tabakaya rastgelmesi, bir kök hastalığına yakalanması sebeplerinden olabilir.
Bu tür kuruma yapan ağaçların kökünü dikkatlice açıp Armillaria gibi hastalıklar var mı yok mu diye bakabilirsiniz. Sonrasında toprağı açtığınız aletleri dezenfekte etmeyi unutmayın. En son isteyeceğiniz şey kök çürüklüğünü bahçenize yaymak olacaktır.
Saygılar
gökhan07
09-09-2013, 21:00
Sayın Çamtepe
Bildiğim kadarıyla ağaçlara mantar hastalıkları geldikten sonra tedavi etmek oldukça zor.
Sedir ağaçlarında yaşadığım kök çürüklüğü hastalığına karşı sumiriz isimli bir fungusit kullanmıştım ve gerçekten çok yararını gördüm ve ilacın yanlış hatırlamıyorsam hastalık geldikten sonra da tedavi edici özelliği bulunmakta. Sumiriz mantar ilacını her yıl ağaçlarımı korumak için uyguluyorum. Bunun yanında kökleri hastalıklara karşı koruyan ve aynı zamanda kılcal kök oluşumunu artıran roots excelurator isimli bir ilac kullanıyorum. Bu ilaçlar ceviz kök hastalıklarında da etkili olabilir.
Saygılarımla
Merhaba Sn. Lilium
Kısmen katılacağım :) Derine inen kazık kökler daha çok su alımına yarar. Besin maddelerini daha çok kılcal köklerle yani yüzeysel saçak kökleri ile alırlar.
Büyük ağaçların aniden kuruması ise sizin dediğiniz gibi bir tabakaya rastgelmesi, bir kök hastalığına yakalanması sebeplerinden olabilir.
Bu tür kuruma yapan ağaçların kökünü dikkatlice açıp Armillaria gibi hastalıklar var mı yok mu diye bakabilirsiniz. Sonrasında toprağı açtığınız aletleri dezenfekte etmeyi unutmayın. En son isteyeceğiniz şey kök çürüklüğünü bahçenize yaymak olacaktır.
Saygılar
Sayın çamtepe, her ne kadar besin maddelerini yüzeysel kılcal köklerle alsada 8-10 ve daha yaşlı ağaçların kökleri tabana kile kirece geldiğinde üstten verilen takviyeler yeterli olmuyor, kil kireç besin alımını kitliyor, hümik asitler (vs) çözdüğü söylense de tam sonuç almak çok zor ya da çok emek harcamak gerekiyor,
Kiraz ağacımı kurtarmak için harcadığım emeği bir görseniz bu iş olacak iş değil dersiniz.
Emeğimi hiç düşünmedim amaç kurtarmak daha doğrusu başarabilirmiyim-i test etmek istedim, ve başardım Kurtardım, ne kadar iki yıl, iki yıl sonra tekrar aynı durumla baş başa kaldım aynı işlemi yapmam gerekli, maliyeti çok yüksek olduğu için yapmadım ve ağaç kurudu. :(
Yani kısacası uygun olmayan toprakta yatırım yapmak pek akıl kârı değil. Üç beş kuruş kazanacağım derken çare için üç beş kuruşlarını harcar durursun.
Geçici çözümlerle bir yıllık bitkilerde başarılı olununabilir, çok yıllık bitkilerde geçici çözümlerle başarı ve kazanç yakalanamaz.
Çok yıllık bitki eken arkadaşlar toprağını çok iyi etüt analiz ettirmeli ve buna göre yatırıma karar vermeli.
ahmettugrul55
10-09-2013, 08:38
sn lilium,
kiraz ağacı deyince aklıma geldi, aynı yerde ki kiraz ağacı da tepeden başlayarak bu yıl kurudu gitti.sanki bizim cevizleri kaybettiğimiz bahçeyi gelip görmüşsünüz gibi anlattınız.bu bahsettigim bahçe ''kaş tarla denilen''ekinin bile ekilemediği kıraç yamaç kayalık bir alan;bizimkiler 10 yıl öce emekli olunca oraya ev yapıp bol hayvan tezeği ile adam ettiler.ama anlaşılan tap adam olmamış.
formullaone
10-09-2013, 11:48
Konu kuruyan fidanlardan açılmışken,kepçeyle kazılıp dikim yapılmasına rağmen,muhtemelen köklerinde su biriktiği için aniden kuruyan bir fidan.
formullaone
10-09-2013, 11:54
1.yıl salma su ile havuz yapılarak sulandığı için kökleri bozulan bir fidan. 2. yıl da düzelme yok,kışa sökülüp yenisi dikilecek.
formullaone
10-09-2013, 12:01
Bazı yapraklardaki hastalık belirtileri.
sedatkso
10-09-2013, 17:16
Bazı yapraklardaki hastalık belirtileri.
bu ne hastalıgı oluyor peki.
formullaone
10-09-2013, 20:09
bu ne hastalıgı oluyor peki.
Alttaki resim bakteriyel yanıklık diye düşünüyorum.İlaçlama yaptım ama sonuç alamadım.
Üsttekini yaprak tahliline gönderdim,bakalım ne sorun çıkıcak.
ömür-uşak
10-09-2013, 20:18
Alttaki resim bakteriyel yanıklık diye düşünüyorum.İlaçlama yaptım ama sonuç alamadım.
Üsttekini yaprak tahliline gönderdim,bakalım ne sorun çıkıcak.
ağaçlara bir sezonda kaç litre su veriyorsun.Üstteki resim potasyum noksanlığıda olabilir.Alttaki resimi bende senin gibi düşünüyorum.Sarı cevizin altı kireçlimi yoksa sudanmı.Kireçli ise sarı cevizde demir eksikliği olabilir.Yaprak analizi çıkınca paylaşırsan sevinirim merak ettim.kolay gelsin.
Sn. formullaone
368 numaralı mesajınızdaki antraknoz. 367 numaralı mesajınızdaki fidan gördüğüm kadarı ile eğimli bir arazinin alt kısmında bulunuyor, dolayısı ile su kesmesi tahmininize katılacağım... (Muhtemelen 366 numaralı mesajınızdaki de alt kısımlarda bulunuyor. Drenaj yapmadan çözmek zor.
Drenaj maliyetini araştırdım. Delikli borunun metresi 3 TL'ye geliyormuş. 100 metrelik bir boru için 60-70 cm derinliğinde kepçeyle kanal kazdırmak, üstünü çakıllamak ve kepçeyle tekrar üstünü örtmek işçiliği dahil 1000 TL'yi geçmiyor sanırım. Eğer bu 100m'lik drenajla (100x100 varsayımı ile) 10 dönüm'lük bir alanın drenajı sağlanabilirse 8x8 dikili olsa bile 150 civarında ağaç kurtarılmış olur, ağaç başına 6 TL'lik yatırım da bence makul bir karar olur..
Tüm drenaj sorunu yaşayanlara duyurulur :)
formullaone
11-09-2013, 12:54
Sn. formullaone
368 numaralı mesajınızdaki antraknoz. 367 numaralı mesajınızdaki fidan gördüğüm kadarı ile eğimli bir arazinin alt kısmında bulunuyor, dolayısı ile su kesmesi tahmininize katılacağım... (Muhtemelen 366 numaralı mesajınızdaki de alt kısımlarda bulunuyor. Drenaj yapmadan çözmek zor.
Drenaj maliyetini araştırdım. Delikli borunun metresi 3 TL'ye geliyormuş. 100 metrelik bir boru için 60-70 cm derinliğinde kepçeyle kanal kazdırmak, üstünü çakıllamak ve kepçeyle tekrar üstünü örtmek işçiliği dahil 1000 TL'yi geçmiyor sanırım. Eğer bu 100m'lik drenajla (100x100 varsayımı ile) 10 dönüm'lük bir alanın drenajı sağlanabilirse 8x8 dikili olsa bile 150 civarında ağaç kurtarılmış olur, ağaç başına 6 TL'lik yatırım da bence makul bir karar olur..
Teşekkür ederim Sayın Çamtepe,evet her iki fidan da farklı bahçelerin alt kısımlarında bulunuyor.Sulamanın yanı sıra,yağan yağmurlar da,akarak o bölgede yoğunlaşıyor.En kısa zamanda tedbirini alıcam.
Antraknozlu fidan sayısı çok az,ancak kurtarmak için ve bahçeye yayılmaması için tedavi süreci devam edicek. :)
Saygılar.
formullaone
11-09-2013, 13:02
ağaçlara bir sezonda kaç litre su veriyorsun.Üstteki resim potasyum noksanlığıda olabilir.Alttaki resimi bende senin gibi düşünüyorum.Sarı cevizin altı kireçlimi yoksa sudanmı.Kireçli ise sarı cevizde demir eksikliği olabilir.Yaprak analizi çıkınca paylaşırsan sevinirim merak ettim.kolay gelsin.
Fidanlara,damlama ile 10 günde bir defa,50-60 litre su veriyorum. Yaz boyunca ortalama 7-8 defa suluyorum.Toprak yapısı %75 kum,%7 kil,aktif kireç yok,ph 6.8,altta taş yok,taban suyu yok.
juglandales
11-09-2013, 13:39
Sn. formullaone
Sn.Çamtepe'ye katılıyorum ve bir ekleme de ben yapmak istiyorum. Eğer bahçedeki kil oranınız %35 üstü ise drenaj zarfı (çakıl) kullanmanıza gerek kalmıyor ki en çok para tutan kalem.Yalnızca boruyu drenaj şiltesi ile sarıyorsunuz. Metresi 1,50 tl.
aviator34
11-09-2013, 19:51
içimiz dışımız Altay cevizi olmus... Nihayet faydalı birşeyler ortaya çıkmış :)
Selahattin Yılmaz
13-09-2013, 10:23
En doğru teşhisi Yalova Bahce Kültürleri Araştırma Enstitüsündeki bitki hastalıkları laboratuvarı (http://www.yalovabahce.gov.tr/AnalizFiyatlari.aspx) verir.
Ancak maalesef aşırı sıcak ve nemli geçen yıllarda bu tarz hastalıklar kendisini gösteriyor. Bunun yegane nedeni sağlıksız ve uygunsuz ortamda yetiştirilen fidanlıklar. Öyleki yıllarca aynı toprakta yetiştiricilik yapılan ceviz fidanlıkları ağır hastalıklarla karşı karşıya, özellikle tüp dışında fidan yetiştirilen bölgelerde bu yaygın ve bu alanlarda eskiden kalma metotlarla yapılan yetiştiriciliklerde, ektim diktim oldu mantığıyla yapılan yetiştiriciliklerde bitki topraktan hastalığı alıyor (İlaçlansa olmayacak) fidanlıkta iyi bakım şartlarında gelişmeyle birlikte zararlı etki görülmüyor, gittiği yerde de bakım zayıfladığında veya hava şartları köke giren kök çürüklüğü etmenini tetiklediğinde yavaş yavaş cevizlerde ölümler başlıyor. Mantar ise maalesef sağlıklı yetiştirilmediyse altay cevizi, amerikan cevizi ya da yerli ceviz dinlemiyor. Bu fidanların çeşidini bile sormadan size ne olduğunu ve hatta nereden aldığınızı söyleyebilirim.
Çözüm:
-Sağlıklı bitkilerinize sistemik etkili (isim veremiyorum ilacı aldığınız yerden sormalısınız) mantari ve bakteriyel ilaçlarla ilaçlama yapmak
-Hastalıklı bitkileri sökmek ve bulaşmayı önlemek için bitki artıklarını bir kenarda yakmak
-Güvenilir, sertifikalı ve kaliteli fidan satanlarla işbirliği yapmak (bu anlamda zaten irtibat kuranlara yardımcı oluyorum)
-Mümkünse tohumunu yerine dikmek ve yerinde yetiştirip sonrasında çeşit değiştirme aşısı yapmak ekonomik bir yetiştiricilik çözümüdür.
Kısacası fidanı satın aldığınız kişinin sağlıksız fidan yetiştirmesinden kaynaklı ilerleyen yıllarda nükseden bir hastalık olan kök çürüklüğü yaşıyorsunuz.
cemilahmet
13-09-2013, 12:12
[QUOTE=Selahattin Yılmaz;1198948]En doğru teşhisi Yalova Bahce Kültürleri Araştırma Enstitüsündeki bitki hastalıkları laboratuvarı (http://www.yalovabahce.gov.tr/AnalizFiyatlari.aspx) verir.
Ancak maalesef aşırı sıcak ve nemli geçen yıllarda bu tarz hastalıklar kendisini gösteriyor. Bunun yegane nedeni sağlıksız ve uygunsuz ortamda yetiştirilen fidanlıklar. Öyleki yıllarca aynı toprakta yetiştiricilik yapılan ceviz fidanlıkları ağır hastalıklarla karşı karşıya, özellikle tüp dışında fidan yetiştirilen bölgelerde bu yaygın ve bu alanlarda eskiden kalma metotlarla yapılan yetiştiriciliklerde, ektim diktim oldu mantığıyla yapılan yetiştiriciliklerde bitki topraktan hastalığı alıyor (İlaçlansa olmayacak) fidanlıkta iyi bakım şartlarında gelişmeyle birlikte zararlı etki görülmüyor, gittiği yerde de bakım zayıfladığında veya hava şartları köke giren kök çürüklüğü etmenini tetiklediğinde yavaş yavaş cevizlerde ölümler başlıyor. Mantar ise maalesef sağlıklı yetiştirilmediyse altay cevizi, amerikan cevizi ya da yerli ceviz dinlemiyor. Bu fidanların çeşidini bile sormadan size ne olduğunu ve hatta nereden aldığınızı söyleyebilirim.
hocam benim yeğen ceviz fidanı almak istiyor.ancak nereden alacagını bir türlü kestiremiyor.herkes olmuş fidancı.7 tl den başlayıp da 15 tl hatta mavi sertifikalı olanlardan ise 20 tl olan tüplü ceviz fidanları var.hatta tüplü mü açık köklümü daha iyi olur. bize ahlaklı ve namuslu bir adres verebilirmisiniz.adına garantili iyi kök yapısı olan v.s. saygılar
Selahattin bey vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Bahçemdeki bu ağaçlarda bir türlü bu hastalık oluşmuş. Benim asıl sormak istediğim nokta bu çukurlara ne gibi bir uygulama yapmalıyım ve Aralık ayında çukurlara tohum ekmemin bir zararı olurmu.? Saygılar.
Bildiğim kadarıyla en basit kolay yöntemi söndürülmüş toz kireç döküp çukurlar kapatılacak,
Aynı yere bir kaç yıl ekilmemeli diye biliyorum.
Yoksa drenaj problemi yüzünden kök çürümesi diyebilirmiyiz.
Bana göre en büyük neden kil kireç sorunudur, böyle topraklarda ne kadar da drenaj uygulaması yapılsa da tam sonuç alınabilmesi imkansız gibi, kile drenaj çare olmaz düşüncesindeyim.
Tutun ki, 1 metrelere drenaj yaptınız 2 metre altı ne olacak? killi topraklarda drenaj ile sorun çözmeyi düşünenler kil tabakasını geçmeliler kil tabakası geçilmediği sürece çare olacağını düşünmüyorum.
Benim bahçemde de bölge bölge kireç kist dediğimiz toprak seviyesi 50 cm 1 metrelerde buralarda olan 1 ağacım geçen yıl 1 ağacım bu yıl kurudu 2 ağacımda keyifsiz.
Ceviz her ne kadar toprak seçici değildir dense de kil kireç olan topraklarda kapama bahçe kurulmamalıdır çok zorlanırsınız, ceviz derin humuslu toprağı sever.
Bir de hastalıklı fidanla ilgili merek ettiklerim var, (Hatta selahattin beyin ima ettiği)
Bu fidanların çeşidini bile sormadan size ne olduğunu ve hatta nereden aldığınızı söyleyebilirim.
Az çok bende tahmin edebiliyorum,
Benim değinmek istediğim,
Fidan hastalıklıdır ve ya çeşitli yollardan hastalık kapmıştır bu tamam.
Ya, hiçbir hastalığı rahatsızlığı olmayan bir fidan daha sonra toprak, işleme, bakım (vs) koşularından olayı rahatsızlaşamaz mı? hastalanamaz mı?
Bu gibi durumlarda hemen fidana fidancıya suç atmak haksızlık olur gibime geliyor, bu nedenle derim ki, kişi önce toprağını ve yaptıklarını ben nerede hata yaptım diye düşünmelidir diye düşünüyorum.
Bir başka düşüncem ise fidanda insan gibi canlı besine suya ihtiyac duyarlar hastalıklara kapılabilirler bir farkı konuşamazlar,
Nasıl ki insan bünyesi zayıf düştüğünde vücutta olan mikroplar hastalıklara mahal verip üstün gelip vücudu rahatsızlaştırıyorsa bitkideki olayda aynı diye düşünüyorum, Biz yaptığımız uygulamalarla ya da yanlış toprak tercihiyle o bitkiyi ya da fidanı hastalık etmenlerinin eline altın tepside sunarsak o fidan ne yapsın.
Selahattin Yılmaz
13-09-2013, 13:51
Sevgili Lilium, her meydana gelen etkinin bir izi vardır ve izi tanıyan sebebe ulaşır. Toprakta kireç fazlalığında oluşan etkiyle mantar varlığındaki etkilerde farklıdır. Bir kontaminasyonda da bakteri, virüs **** mantarın etkisi ya da izi de farklıdır, bu tecrübe, bilgi ve görsellikle alakalı bir durumdur.
Bu yıl beş **** ya da altıncı hatta bu baişlıktaki sorun yedinci falan oluyor bana sorulan ( burada cevap verdiğim soruda maille benden burada açıklama yapmam için yardım istenmiştir).
Selahattin Yılmaz
13-09-2013, 13:58
Başlıkta yazdıktan sonra bir açıklama yapmama binaen maille sorular gelmeye başladı tek tek herkese yazmaktansa burada açıklama yapmak meraklısına, soru sormaya cesaret edemeyene ve ilgilisine bir açıklama olsun diye mailime gelenleri cevap olarak buraya yazmayı uygun görüyorum ayrıca yardım taleplerinde telefon numarası vermemeyi uygun görüyorum mail adresim profilimde var isteyen irtibat kurar ancak soruların cevabını buradan vermeyi uygun görüyorum aksi halde enseye şaplak yiyorum :). yardım talep eden forum arkadaşlarıma elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum ve bu bir anlamda yeni işyerimdeki psikolojimi rahatlatıyor ancak herkese ve tekrar tekrar aynı soruya cevap verme şansım olmuyor o nedenle buradan cevaplamak daha doğru diye düşünüyorum.
Selahattin Yılmaz
13-09-2013, 14:11
Bana maille gelen bir soru kısaca şöyle diyor:
"maliyet unsurlarından dolayı okuduğum bir mesajınızda tohumdan yetiştirerek daha sonra çeşit değiştirme aşısı önermişsiniz. toprak ile ilgili bilgimin pek fazla olduğunu söyleyemem. ancak son 6 aydır internet ortamından yaptığım araştırmalar kadar. sizden tohumdan yetiştirme ile ilgili yardım isteyeceğim. 200 adetlik chandler ceviz alarak bunları fidan poşetlerine ekerek mi yetiştireceğim. yoksa direk yerine tarlaya mı ekmeliyim? tohumumun cinsi önemli olurmu yoksa herhangi bir tür ekerek daha sonra yapılacak aşıda chandler olarak aşılamam yeterli olacakmıdır? eğer tohumları ayrı bir yerde filizlendireceksem,önümüzde ki sene ağustosta tarla boşalacak toprak ıslahı çukur açımı yılbaşını bulacaktır, ben tohumları buna göre ne zaman ekmeliyim?
yardımcı olabilirseniz sevinirim."
Benim önerdiğim sistem kısaca şudur ancak belirtmeliyim ki maliyetleriniz çokta azalmış olmuyor:
Çeşidine doğru, ceviz yetiştirme macerasını tohumdan yaşamak isteyen, karşısına çıkacağı zolru şartların mücadelesine katlanacak, başlangıç maliyetlerini düşürecek şekilde bir yetiştirme şekli bu. Çok zaman alıyor ancak fidan dikiminden daha sağlam oluyor.
Çetin ceviz veya tohumluğa uygun normal cevizleri fidanın dikili bulunacağı esas yerine ekim yapıyorsunuz, burada ne cevizi olduğu çok önemli değil ancak dikeceğiniz yöredeki cevizleri tohumluk olarak kullanırsanız daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Tohumları belirlediğiniz sıra aralıklarıyla kış aylarında (Kasım Aralık gibi) esas yerine dikebilirsiniz ve bu şekilde esas yerinde büyümesini sağlıyorsunuz. Ancak bu şekilde yapmanın bir mahsuru domuz, sincap, karga veya farelerin yeme ihtimali var hemde ne varsa hepsini. Bunun yerine ocak ayında pet bardak veya poşetlere dikim yapıp burada risk geçene kadar çimlenmesini sağlayıp tohumun da dikim ortamında köklerini poşet içerisine dağılmadan mart nisan aylarında esas yerlerine dikmek yoluyla ceviz fidanınızı yetiştiriyorsunuz.
Yetişen ceviz fidanınız 2-3 veya 4 yıl bakım yapılarak baş parmak veya bilek kalınlığına gelince çeşit değiştirme aşısı (esas masraf burada) yapıyorsunuz. Burada yapmanız gereken bir başka şey arada geçen bu sürede aşı yapmayı öğrenip kendi aşınızı kendiniz yapabilir, çevrenizde aşıdan anlayan kişilere çeşit değiştirme aşılarınızı yaptırabilirsiniz veya bende yardımcı olurum. Bu arada karşınıza çıkacak en büyük sorun aşı kalemidir. Bu konuda da size yeteceğinizi düşündüğünüz fidan kadar satın alıp arazinize dikim yapıp gerekli büyüklüğe ulaştırıp 2-3 yılda aşı kalemi tedarikinizi bu ağaçlardan sağlayacak şekilde veya piyasada aşı kalemi satan yerlerden tedarik ederek ihtiyacınızı karşılarsınız. Bu şekilde yaptığınız çeşit değiştirme aşılarıyla yaklaşık 5-6 yılda verime yatmış 6-7 yaşında ağaçlar elde edersiniz. Bu şekilde ceviz ağacının kökleri kendi kazık köklerini oluşturup toprağın nem durumuna uygun bir kök sistemi geliştireceğinden hazır fidana göre oldukça avantajlı duruma geçersiniz zaten bu işin en net karıda bu. Dikkat etmeniz gereken tek şey bu kadar süreyi göze alıp alamayacağınız. Zira hazır fidan aldığınızda yabancı türlerde 3. yılda verim alınmaya başlıyor.
Çok doğru Sn. Lilium, bu hastalık sadece fidanla geliyor desek dünyadaki tek kaynak bu fidancılardır anlamına gelecek.
Kök çürüklüğü hastalığı herhangi bir yerde bulunabilir. Ancak nemli ortamlarda (yani ağır ve çok suya maruz kalan topraklarda) daha kolay barınır.
Kireç uygulaması yerel kaynaklarda bahsedilen yöntemdir, ancak bu yöntemin ancak yüzlek köklü ağaç çeşitlerinde sonuç vereceğini düşünüyorum.
Yurt dışı kaynaklar mücadeleyi şöyle anlatıyor:
1. Ağacın bulunduğu bölgeyi mümkün olduğunca geniş ve derin kazın. Hatta emin olmak için komşu ağaçları da sökün.
2. 1 cm'den kalın hiç bir kök parçasını bırakmayın
3. Tüm dal ve kök parçalarını bahçeye saçmadan "yakın"
4. Kullanılan alet ve ekipmanları dezenfekte edin.
5. Bu bölgeye tekrar dikim yapmayın.
6. Eğer dikim yapacaksanız:
i. Çukurun ıslak kalmasına izin vermeyin. Hastalık kuraklığa hassastır, en iyi öldürme yöntemi kurutmaktır. Yağmur sonucu su doluyorsa drenaj uygulayın. (su dolması zaten hastalığın sebebini de anlatır size)
ii. Kireç ya da uygun bir pestisit ile çukuru ilaçlayın. Bir kaynakta methly bromide okudum ama ozona klorlu gazlardan daha fazla zarar verdiği için kullanımı tavsiye edilmiyor. Son çare olarak Methly Bromide kullanırsanız 50-75 cm derinliğe enjekte edin ve alanın üstünü hava geçirmeyecek bir plastik örtü ile sıkıca kapatın. Örtüyü en az iki hafta açmayın. Örtü açıldıktan sonra da 1 ay herhangi bir şey ekip dikmeyin.
Bordo bulamacının da kullanımı belki düşünülebilinir ama bordo bulamacının yoğun kullanımı toprakta bakır birikimine yol açabilir. Bir ziraat mühendisine danışmakta fayda var.
Kaynakça:
UC IPM: UC Management Guidelines for Armillaria Root Rot (Oak Root Fungus) on Walnut (http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/r881100311.html)
Bromomethane - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Bromomethane)
Kök çürüklüğü hastalığı herhangi bir yerde bulunabilir. Ancak nemli ortamlarda (yani ağır ve çok suya maruz kalan topraklarda) daha kolay barınır.
Bende bunu söylüyorum,
Daha kolay barınırı bırakın o zaten barınıyor var zaten, bir de dediğiniz gibi ağır ve çok suya maruz kalıyorsa üstelikte araziniz taban, kil, kist, ve suyu geçirmiyorsa o fidan kök çürüklüğüne mantara (Vs) oluşumuna davetiye değilmidir.
Her insan vucudunda kanser hücresi vardır, uygun bulduğu ortamda çoğalır güçlenir ve vucudu bitirir, her bitkide her fidanda da gerek mantar gerekse diğer hastalıklar (vs) mevcuttur uygun buldukları ortamlara gelişirler ürerler.
Söylemek istediğim şudur, vucuttta var olan kanser hücresini kurutucağımıza yanlış tercihler ya da uygulamalar yaparak kudurtmayalım.
fındıkçı74
14-09-2013, 10:54
Merhaba sn.lilium sn.selahattinbey bu tahmin ettiğiniz fidancı Bandırma sahil yenicelimi sahil yeniceli bir fidancı benim canımı yaktı bana chandler diye yerli çeşit gönderdiler fidancıyı aradım olamaz böyle şey diyorlar yanlış anlaşılma var diyorlar kasım ayında bana yeni fidan göndereceklerini söylediler eğer göndermezlerse fidancıyı burada ilan edeceğim güya sitelerine baktığında çok büyük fidancılar.
arkadaşım benimde bir cevizliğim var 8 yıllık benim problemimde kasım ayında soğuk vuruyor yaklaşık 1,5 metre uzuyor mayısta uyanmıyor atllardan yeni şıvgınlar çıkıyor
bana bir öneriniz varmı
şimdiden ilginize teşekkürler
çeşitlerini biliyormusunuz
ceviz ağacı içinden kurtlanmış olabilirmi baktınızmı
karaçepiş
17-09-2013, 18:36
arkadaşlar hastalıkmı? element eksikliğimi
Değerli arkadaşlar,
Bir yaşındaki fidanlarımın çoğunluğu güzel, ama bazıları çok az gelişti,bir tanesinin sürgünlerinde kurumalar var, biri de tamamen kurudu. Bu sorunlu fidanlarımın gövde ve yapraklarında bir problem yok fakat köklerinde küf şeklinde beyazlıklar var. Sanırım bir çeşit mantar hastalığı. Bu durumda ne yapmak gerekir, yardımcı olur musunuz? Teşekkürler.
acemi_cevizci
23-10-2013, 14:13
Tüplü fidan alacağım ve tüplü fidan alırken nelere dikkat etmeliyim kanserli fidan alma ihtimali olurmu tüplü fidanlarda kanserli fidan riski nedir ?
kadir_prog
16-11-2013, 13:57
S.a. arkadaşlar, Benim ceviz ağacımının meyveleri son 4yıldır falan böyle, bu bi hastalıkmıdır nedir, ilacı falan varmıdır acaba bilemedim, bi yardımcı olabilirmisiniz.
formullaone
16-11-2013, 15:05
S.a. arkadaşlar, Benim ceviz ağacımının meyveleri son 4yıldır falan böyle, bu bi hastalıkmıdır nedir, ilacı falan varmıdır acaba bilemedim, bi yardımcı olabilirmisiniz.
Meyveleri topladıktan sonra yeşil kabuklu olarak bekletmekten dolayı olabilir. Yeşil kabuğun hemen soyulması gerekir.
Bir diğer sebebi de,cevizlerinizin içi tam kurumamış olabilir. Hava sirkülasyonu olmayan ve rutubetli bir ortamda kurutuyorsanız bu şekilde içleri kararıp küf yapabilir.
kadir_prog
19-11-2013, 09:05
Bide şöyle bi enteresanlık var, bu cevizin kabukları daha içi olmamışken kurumaya başlıyor, ben cevizi ağaçtan çırptığımda cevizler yeşil kabuklarından çıkarak yere düşüyor :) ben yeşil kabuklarını çıkarmak için bişey yapmıyorum yani.
formullaone
19-11-2013, 17:22
Bugün,10 tane kadar gövde kurdunu imha ettim. Genelde yan dallara girmişlerdi. Ancak gövdeye girenlerde vardı. Girdikleri deliklere tel sokmak ve ilaç sıkıp kapatmak dışında başka bir mücadele yöntemi var mıdır? Sanırım kullandığım ahır gübrelerinden dolayı bu kadar çoğaldılar.
Sanırım kullandığım ahır gübrelerinden dolayı bu kadar çoğaldılar.
bu yıl bendede çoklar, ahır gubresi hic atılmamış 20 yıl işlenmemiş (bu hafta başladım atmaya ) tarlamda en fazla var, senesindenmidir nedendir bilmem :confused:
ömür-uşak
19-11-2013, 20:40
[QUOTE=formullaone;1220511]Bugün,10 tane kadar gövde kurdunu imha ettim. Genelde yan dallara girmişlerdi. Ancak gövdeye girenlerde vardı. Girdikleri deliklere tel sokmak ve ilaç sıkıp kapatmak dışında başka bir mücadele yöntemi var mıdır? Sanırım kullandığım ahır gübrelerinden dolayı bu kadar çoğaldılar.[/QUOT
Bizde yaşlılar ağaçları ayın karankısında budayın derler. Yani ağaçları ay karanlık zamanda budayın dolunay veya dolunaya yakın günlerde budamayın derler.Ağaç gövde kurdu kelebeği gece aydınlıktata faliyet gösteriyor.Budanmış yerlerden girmesi daha kolay.Eskiden ilaç olmadığı için bir nebze çare olmuş.Budamayı ay karanlık dönemde yaparsak faydası olur.
Bugün,10 tane kadar gövde kurdunu imha ettim. Genelde yan dallara girmişlerdi. Ancak gövdeye girenlerde vardı. Girdikleri deliklere tel sokmak ve ilaç sıkıp kapatmak dışında başka bir mücadele yöntemi var mıdır? Sanırım kullandığım ahır gübrelerinden dolayı bu kadar çoğaldılar.
Sayın formullaone, dışarıdan bakınca belirtileri neler, kurtlu olduğu nasıl anlaşılıyor ben şu ana kadar bahçemdeki hiç bir ağaçta görmedim, dallarda delik,kuruma sararma vs birşeye rastlamadım.
formullaone
19-11-2013, 22:14
Sayın formullaone, dışarıdan bakınca belirtileri neler, kurtlu olduğu nasıl anlaşılıyor ben şu ana kadar bahçemdeki hiç bir ağaçta görmedim, dallarda delik,kuruma sararma vs birşeye rastlamadım.
Kurt giren dalların yaprakları dökülüyor,girdiği yerden dışarıya talaş parçaları çıkıyor ve girdiği dal sararıyor. Zaten,en hafif bir rüzgarda bile o dal zayıflamış yerinden kırılıyor.
Eğer gövdeye girdiyse,siyah bir delik oluşturuyor ve o delikten sıvı akıyor.
Belirtileri genelde bunlar. Tel ve ya kablo yardımıyla yok etmeye çalışıyorsunuz ama göremediğiniz için bundan emin olamıyorsunuz.
ahmettugrul55
20-11-2013, 22:22
Bizde yaşlılar ağaçları ayın karankısında budayın derler. Yani ağaçları ay karanlık zamanda budayın dolunay veya dolunaya yakın günlerde budamayın derler.
eskilerin tecrübeleri yaşanmışlıklar sonucu oluşmuş.
annem bugün bana tarlaya ekim yapacaksan ayın eskimesini bekle deyice burda ki alıntı aklıma geldi ve çok şaşırsım.aynı şeyi farklı ifade edilmiş.ayın askisi demek ayın dolunay dan sonnraki son dördün denilen evresi olduğunu fark ettim.ekilen ürn daha iyi olur muş. deneyeceğim
sari ilac yaptim ben gecen sene bu siralar yine yapacagim govde kurdu icin dediler bana sari bi ilac yag gibi.. en korktugum sey govde kurdu gozumun gormedigi sey cunku..
Kurt giren dalların yaprakları dökülüyor,girdiği yerden dışarıya talaş parçaları çıkıyor ve girdiği dal sararıyor. Zaten,en hafif bir rüzgarda bile o dal zayıflamış yerinden kırılıyor.
Eğer gövdeye girdiyse,siyah bir delik oluşturuyor ve o delikten sıvı akıyor.
Belirtileri genelde bunlar. Tel ve ya kablo yardımıyla yok etmeye çalışıyorsunuz ama göremediğiniz için bundan emin olamıyorsunuz.
Sayın Formullaone gövde kurdu hiç aklımda yoktu sayenizde dikkatimi çekti bu gün kontrol ettim ağaçları iki ağaçta buldum, birini bıçakla açarak buldum diğerinide tel ile öldürdüm ve şırınga ile zehir sıktım. Birinde büyük kurdun haricinde minik minik kurtlarda vardı. Teşekkürler.
Aksu_Tarım
01-12-2013, 10:07
Hastalık ve zararlılarla mücadele
Hastalık ve zararlılarla mücadele yönünden ceviz birçok meyve ve bitkiye göre daha az uğraş isteyen bir ağaç olmasına rağmen, onunda yüzlerce zararlısı ve onlarca hastalığı mevcuttur.
Biz burada periyodik genel bir korumadan ve en çok rastlanan birkaç hastalık ve zararlıdan bahsedeceğiz.
Özellikle kapama ceviz bahçesi kuranların mutlaka bitki korumacı bir ziraat mühendisi ile irtibat halinde olmaları gerekmektedir.Yıl boyu belli periyotlarla (ayda bir iki kez) bahçeler kontrol edilmeli, dal yaprak ve meyveler ciddi bir gözlem altına alınmalı, en ufak bir olumsuz gelişmenin sebebi derhal araştırılmalı, bulunmalı ve gereği yapılmalıdır.
İnsan sağlığında olduğu gibi bitkilerde de erken teşhis hayati önem arzetmektedir. Çünkü bitkilerdeki tüm zararlılar ve çoğu hastalıklar bulaşıcıdır. Bahçelerde temizlik çok önemlidir. Yılda birkaç kez çapalama ve ağaç altı sürümleriyle hem bahçemizin temizliğini hemde toprağımızın havalanmasını sağlamış oluruz. Bahçemizde özelliklede ağaç alt ve kenarlarında hiçbir zaman dal yaprak artıkları ot vb birikintilere asla müsade etmemeliyiz. Bunlar bahçe dışına çıkarmalı, yakılarak veya derin gömülerek imha edilmelidir.
Zirai mücadele denildiğinde hemen akla kimyasal mücadele gelsede aslında en son başvurulması gereken mücadele şeklidir. Aslında zirai mücadeleyi öncelik sırasıyla üç ana başlıkta ele alabiliriz.
• Fiziksel mücadele
• Biyolojik mücadele
• Kimyasal mücadele
Fiziksel mücadele
Fiziksel mücadele çevre açısından uygun bir mücadele çeşididir. İsminden de anlaşılacağı üzere genellikle zararlıların bitkilerden uzaklaştırılması da denilebilir. Her türlü tuzak, kapan, korkuluk, ses cihazları, engel, örtü vb alet ve araçlardan da istifade ederek zararlıların engellenmesi, uzaklaştırılması, yakalanması ve imha edilmesi zirai mücadelede fiziksel mücadeleyi oluşturmaktadır.
Biyolojik mücadele
Zararlı bir canlıyla mücadelede başka bir canlının kullanılması diye de özetleyebileceğimiz bir zirai mücadele yöntemidir. Bu yöntem de bilinçli ve kontrollü yapılmalı doğal denge gözetilmelidir. Şunu unutmamalıyız bir şey için zararlı olan canlı bir başka şey için olmazsa olmaz hayati önemde olabilir.
Ceviz bahçelerinde karga, kuş ve özellikle sincapla mücadelenin bazan ne kadar gerekli ve zor olduğunu birçoğumuz bilmekteyiz. Sincapla mücadelede yılan şahin ve baykuştan istifade etmeyi biyolojik mücadeleye bizi ilgilendiren basit bir örnek olarak gösterebiliriz.
Kimyasal mücadele
Zehirli kimyasal bileşimlerle hastalıklarla mücadele etmeye ve zararlıları öldürmeye de kimyasal mücadele diyebiliriz. Kimyasal mücadele en etkili mücadele yöntemi olmanın yanısıra çevre ve insan sağlığı açısından da en sakıncalı mücadele metodudur. Bu sakıncalarından dolayı kimyasal mücadelede çok bilinçli ve dikkatli olunmalıdır.
Kimyasal mücadele yaparken ilaçlamayı yapan kişinin mutlaka maske kullanması, ilaçlamaları rüzgarsız ve yağmursuz bir havada yapması gerekmektedir. Yaz ilaçlamalarında güneşin etkili olduğu saatlerde ilaçlamaya ara verilmesi gerektiği unutulmamalı.
Cevizde hastalık ve zararlılarla mücadelede herhangi bir belirti görmeyi beklemeksizin koruma amaçlı yapılması gereken bir uygulamayı tavsiye etmek istiyoruz.
Bordo bulamacı
a) Ağaçlar yaprak döktükten sonra:
Ağaçlar yaprak döktükten sonra tüm gövde ve dallar BORDO BULAMACI eriyiğiyle yıkanmalıdır. Bordo bulamacını göztaşı (bakır sülfat) ve kireçten (kalsiyum hidroksit) kendimiz hazırlayabiliriz. Bu karışımı zirai ilaç bayilerinden hazır satın alabilmemizde mümkündür.
Ülkemizde bordo bulamacı uygulamasında miktarı bölge ve iklime göre ikiye ayırabiliriz; ılıman kıyı iklimlerinde %2 lik, soğuk ve karasal iklimlerde %1 lik bordo bulamacı uygulanmalıdır.
b) Ağaçlar yapraklanmadan önce:
İlkbaharda ceviz ağaçlarımız yapraklanmaya başlamadan 10-15 gün önce de yukarıdaki şekil ve ölçülerde bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.
CEVİZ ANTRAKNOZU HASTALIĞI (Gnomonia leptostyla)
Bu hastalık ceviz ağacının yapraklarında taze sürgünlerinde yaprak saplarında ve meyvelerinde çok belirgin olarak görülür. Yapraklarda az miktarda başlayan bu hastalık zamanla taze sürgünlerde ve hatta meyvelerde ciddi zararlara yol açar. Meyvelerin içine işleyen hastalık meyve kalitesini bozduğu gibi cevizleri çürütür. Daha sert kabuktaki lekeler bile hasattan sonra cevizlerin çabuk çürümesine yol açar. Ayrıca bu hastalık bir sonraki yılki meyve verimliliğini de olumsuz etkiler.
Yapraklarda kahverengi lekeler halinde başlayan bu hastalık zamanla lekelerin büyüme ve birleşmeleriyle yaprakların tamamını kaplayıp onların işlevini yapamaz olmasına ve dökülmelerine yol açar. Meyvelerde de belirti aynıdır. Yeşil kabuk üzerinde aynı şekilde kahverengi lekelerle başlar, yayılarak ve lekeler birleşerek tüm meyveyi kaplar.
Ceviz antraknozu ile mücadele de sonbaharda budama artıkları ve yaprakların bahçe dışına çıkarılıp imha edilmesi, budamada hastalık bulaşmış dalların kesilmesi ve bordo bulamacı uygulamaları hayati önem taşımaktadır. Ayrıca tomurcuklar yeni yaprağa dönüşürken, yapraklar yarı büyüklüğüne ulaştığında ve meyveler bir santim çapa ulaştığında üç kez uygun bir ilaçla uygun dozda ilaçlanmalıdır.
Ağaç sarıkurdu (Zeuzera pyrina)
Ergin döneminde lacivert noktalı kanatlı beyaz masum görünüşlü bir kelebek olan bu zararlı larva dönemini ağaç gövde dal ve sürgünleri içinde açtıkları deliklerde geçirir ve buralarda beslenirler. Larvanın kafası siyah sert vücudu açık pembe renkli yumuşak, birkaç santim boyunda bir tırtıl gibidir.
Bu zararlıda genç fidan ve ağaçlarda ciddi zararlara yol açmaktadır. Bir tane larvanın bir ağacı öldürebilecek güçte olduğu unutulmamalıdır. Ciddi ve etkin mücadele yapılmazsa bahçeleri kurutabilir.
Ağaç dal ve gövdelerinde oluşan akıntılardan ve atıkalrdan bunları tespit etmek kolaydır. Larvaların yuvalandığı galerilerin giriş delikleri tespit edildiğinde ince çelik bir teli delikten içeri defalarca sokarak larvanın ölmesini sağlamalı. Daha sonra bu delikler aşı macunuyla kapatılmalıdır.
Ağaç ve bahçelerdeki zararlının tespiti sonbahardan yapılıp fiziksel mücadele ile elden geldiğince larva öldürülmelidir. Eğer larvalar ciddi bir sayıya ulaşmışsa ilkbaharda başlayarak belli periyotlarla sonbahara kadar tüm bahçe ilaçlanmalıdır.
Aksu_Tarım
01-12-2013, 15:05
Bunun sebebi yanlış bölgeye yanlış çeşit seçimi.. ceviz seçimi hakkında bilgi verirseniz
Şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/961607-post131.htm)bilgi vermeye çalışmıştım. Orada KSÜ'nün araştırmasını okuyunuz.
Defne yağı zehir değil, ama pahalı olabilir.
Capsanem, biyolojik bir mücadele ama büyük bahçeler için maalesef çok pahalıya patlıyor. Ama en azından zehir kullanmamış olacaksınız..
Geçmiş olsun..
Benim bahçemde 8 yıllık olan 4 ceviz ağacım var.Hala hiç meyve vermedi.Acaba yanlış veya eksik birşeyler mi var?Neden hala meyve vermiyor?Cinsi nedir bilmiyorum.Zaten fidancılara hangi cins fidan sorsan var diyorlar ,alıyoruz yıllar sonra istediğimiz cins olmadığını görüyoruz.Hadi geçmiş ola!
Aksu_Tarım
02-12-2013, 00:27
Benim bahçemde 8 yıllık olan 4 ceviz ağacım var.Hala hiç meyve vermedi.Acaba yanlış veya eksik birşeyler mi var?Neden hala meyve vermiyor?Cinsi nedir bilmiyorum.Zaten fidancılara hangi cins fidan sorsan var diyorlar ,alıyoruz yıllar sonra istediğimiz cins olmadığını görüyoruz.Hadi geçmiş ola!
8 Yıllık ise muhtemelen aşısızdır çeşir aramayın .. eğer aşılı olsa illaki meyve göstermiş olması gerekmektedir. saygılarımla
Sevgili ağaç dostları,
İlaççıdan fidanlarım için bordo bulamacı almıştım fakat bahçeye gittiğimde farkettim ki aldığım ilaç "Koruma Bakır WP 50" idi. Telefonla sorduğumda bu ilacın bordo bulamacı ile aynı işi yaptığını söyledi.
Ben de kullandım, yeşil renkli bir tozdu.
İlaç satan yerler ticari konuştukları için şüphede kaldım. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar, fikirlerini paylaşırsa çok sevinirim.
Ceviz fidanlarımdan 5-6 tanesinin gövdesinde siyahlaşmalar oldu. Fidanlardan bazıları tamamen kurumuş, bazılarının ise üst kısımları sağlıklı bir fidan gibi. Arazinin bazı bölgeleri killi veya toprağın 30-40 cm altında parçalanabilen kaya benzeri bir tabaka var. Bundan kaynaklı taban suyundan oluyor diye düşünüyorum. Ya da bakteriyel, viral bir hastalık olabilir mi?
Toprak ph 6. Orman kenarı bir arazi.
Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
Yeni bir fotoğraf ekledim. Hastalığın ilk belirtileri gövdede soluk kararmalarla çıkıyor. Sonra ilerleyip siyahlaşıyor.
Kanaatim bakteriyel hastalık olduğu yönde. Sonbaharda ve geçen hafta Mastercop ile ilaçlamıştım. Dün de bordo bulamacı uyguladım.
Sayın ÇETİNE Damlama borusunu orada görünce aklıma hemen kökboğazı çürüklüğü geldi .Sulamalarda suyu gövdeyle temas ettirmekten kaçınmak ,bu hastalığı önleme yollarından biri.İnşallah tedavi edilebilir bir hastalıktır.Uzman arkadaşlarımızın görüşlerini merakla bekliyoruz.
Yaşının 30-40 olduğu tahmin ettiğim ceviz ağacım geçen sene toprağa yakın tarafından traktör tarafından darbe aldı ve üst kalın kabuğu yarım metrekare kadar soyuldu. Herhangi bir sorun olmadı şimdiye kadar. Halen yapmam gereken veya dikkat etmem gereken bir şey olur mu?
ömür-uşak
25-02-2014, 19:31
Yaşının 30-40 olduğu tahmin ettiğim ceviz ağacım geçen sene toprağa yakın tarafından traktör tarafından darbe aldı ve üst kalın kabuğu yarım metrekare kadar soyuldu. Herhangi bir sorun olmadı şimdiye kadar. Halen yapmam gereken veya dikkat etmem gereken bir şey olur mu?
Kabuğun diger yerlerinin soyulmaması için cam çivisi ile kabuğu çakabilirsin soyulmuş yerleride aşı macunuyla kapat.Kabuğun tamamı soyulursa ağaç kurur.
Arazinin bazı bölgeleri killi veya toprağın 30-40 cm altında parçalanabilen kaya benzeri bir tabaka var. Bundan kaynaklı taban suyundan oluyor diye düşünüyorum.
Bu tabaka ve kil kireç ağaçın besin ve demir alımını engelleyip iletişim damarlarını tıkıyor, ayrıca alttaki kayaya benzettiğin tabaka kış sularını daha derinlere geçirmeyerek kış sularının kök bölgesinde durmasını sağlayıp kılcal köklerin çürümesi doğal olarakta kök kanserine dönüşmesine neden oluyor, bu tür topraklarda ceviz yetiştiriciliği yapılmamasını öneriyorum, bir çok kişi toprak ıslağı çalışması yaparak yapabileceğini ya da yapılabileceği öneriyorlar toprak ıslağı yaparak 4-5 sene oluyormuş gibi olacak gibi görünse de ileri ki yıllarda yapmış olduğun toprak ıslah çalışması bittikten sonra ağaçların kuruduğunu göreceksin tüm emeklerin harcadığın para heba olacak, ceviz yetiştiriciliği yapacak arkadaşlar hele büyük kapama bahçe kuracak arkadaşlar toprağını çok iyi etüt ettirsinler ceviz her ne kadar toprak seçici değilse de ekonomik anlamda gelir bekleyenler kil, kist, taban, zayıf, taban suyu yüksek topraklara bahçe kurmamalarını öneririm.
Bu tabaka ve kil kireç ağaçın besin ve demir alımını engelleyip iletişim damarlarını tıkıyor, ayrıca alttaki kayaya benzettiğin tabaka kış sularını daha derinlere geçirmeyerek kış sularının kök bölgesinde durmasını sağlayıp kılcal köklerin çürümesi doğal olarakta kök kanserine dönüşmesine neden oluyor, bu tür topraklarda ceviz yetiştiriciliği yapılmamasını öneriyorum, bir çok kişi toprak ıslağı çalışması yaparak yapabileceğini ya da yapılabileceği öneriyorlar toprak ıslağı yaparak 4-5 sene oluyormuş gibi olacak gibi görünse de ileri ki yıllarda yapmış olduğun toprak ıslah çalışması bittikten sonra ağaçların kuruduğunu göreceksin tüm emeklerin harcadığın para heba olacak, ceviz yetiştiriciliği yapacak arkadaşlar hele büyük kapama bahçe kuracak arkadaşlar toprağını çok iyi etüt ettirsinler ceviz her ne kadar toprak seçici değilse de ekonomik anlamda gelir bekleyenler kil, kist, taban, zayıf, taban suyu yüksek topraklara bahçe kurmamalarını öneririm.
Aynen söylediğiniz gibi. Kışın ve ilkbaharda özellikle tam bu zamanalarda suyun etkisi daha iyi görülüyor. Taban suyunun yüzeyden hissedilmediği yerlerdeyse, fidan çok iyi gelişse de 4-5 yaşlarında birden bu hastalık ortaya çıkabiliyor.
Geçen sene kuruyan fidanların çukurlarını kepçe ile 1,5 m derinliğinde geniş çukurlar açarak, %30 iyi yanmış koyun gübresiyle yüzey toprağı karıştırarak hazırlamıştım. Tarım kireci de uygulamayı düşündüm ancak kökler gelişince ağaç 2 farklı ph da toprakla temas sağlayıp iyice şaşırırsa diye vazgeçtim. Lilium'un söylediği gibi kökler bu çukurun dışında uzanınca yine o taban suyu boğacak ağaçları büyük ihtimalle.
Bu konuda yaptığım yüzeysel araştırmada erik ağaçlarının saçak kök yapısı ve anaçlarının dayanıklılığı yönünden, taban suyundan daha az etkilendiği gibi bilgilere ulaştım. Deneme olarak bir miktar can-papaz erik fidanı diktim bu sene.
Bu tür topraklarda, Edirne kuzey ormanlık bölgede, ph6 civarı, killi, kistik, taban suyu sorunlu toprağı için ağaç önerisi olan arkadaşların fikirlerini beklerim. Taban suyu sayın Lilium'un da bahsettiği gibi kış ve erken ilkbaharda oluyor. Yağışlar bitince tamamen kuruyor toprak.
Geçen sene kuruyan fidanların çukurlarını kepçe ile 1,5 m derinliğinde geniş çukurlar açarak, %30 iyi yanmış koyun gübresiyle yüzey toprağı karıştırarak hazırlamıştım.
Taban, kil, kist (vs) olan yerlerde bir çok kişi bu şekilde olacağını düşünüyor ya da bu şekilde yönlendiriliyor, öyle duyumlar alıyorum ki, bunları fidancıları bu şekilde yaparsan olur deniyormuş,
Geçirgen olmayan daha doğrusu geçirgen olmayan tabakayı geçemediğin o tabakayı bozamadığın sürece büyük çukur açıp toprağı nasıl ıslah ederseniz edin isterseniz toprak ithal edin olmaz, üstelik geniş büyük çukur açtırmak daha da zararlı olur Yani siz buraya havuz yapmış içine de toprağı doldurmuş olursunuz ki, kış yağışlarıyla da kökler bu havuzun çamurun içinde ölür.
Erik tercihin yerinde olmuş, erik genetiği itibarıyla daha dayanıklı.
ykaya194
18-03-2014, 08:19
Edirne kuzey ormanlık bölgede, ph6 civarı, killi, kistik, taban suyu sorunlu toprağı için ağaç önerisi olan arkadaşların fikirlerini beklerim. Taban suyu sayın Lilium'un da bahsettiği gibi kış ve erken ilkbaharda oluyor. Yağışlar bitince tamamen kuruyor toprak.
Ceviz dikmeyi düşünürseniz, sırta dikimi tavsiye ederim. Diğer meyve cinsleleri olarak bodur olan meyveleri ve yine sırta dikim tercih ediniz. Bodur cinslerin kök yapısı kısa olduğu için taban suyundan etkilenmiyor. Yakın zamanda araba ile yanından geçerken dikkatimi çekti, denize sıfır ve kodu neredeyse sıfır olan (taban suyu yüzeye çok yakın) Tahirova/Gönen çiftliğinde yaklaşık 3000 dekar alana bodur elma fidanları sırta dikim yapmışlar.
Sayın lilium o alanı iyi bilir.
cemilahmet
18-03-2014, 13:38
sn lilium
benim badem ağaçlarım var ancak kök ve dal kanseri denilen hastalığı görünce bademlerden soğudum.badem ağaçlarının içine ceviz dkilebilirmi. eğer dkilirse söz konusu olan bademdeki kök ve dal kanseri ceviz fidanlarına da geçermi.şunu da belirtmeliyim ceviz fidanları 4-5 yaşına gelinceye kadar bademlerde yaşasın daha sonra bademler şökülebilir.ne dersiniz. sizin öneri ve görüşleriniz benim için önemlidir.kök ve dal kanseri dediğim şeyleri birazcık açayım.seffaf çam ağacı recinesi gibi bir akıntı. bu akıntı daha sonra kahve rengine ardından da siyaha dönüyor.ve ağacın dalında ise dal kökünde ise ağaç komple kuruyor.saygılar
cemilahmet
27-03-2014, 15:42
sn lilium
benim badem ağaçlarım var ancak kök ve dal kanseri denilen hastalığı görünce bademlerden soğudum.badem ağaçlarının içine ceviz dkilebilirmi. eğer dkilirse söz konusu olan bademdeki kök ve dal kanseri ceviz fidanlarına da geçermi.şunu da belirtmeliyim ceviz fidanları 4-5 yaşına gelinceye kadar bademlerde yaşasın daha sonra bademler şökülebilir.ne dersiniz. sizin öneri ve görüşleriniz benim için önemlidir.kök ve dal kanseri dediğim şeyleri birazcık açayım.seffaf çam ağacı recinesi gibi bir akıntı. bu akıntı daha sonra kahve rengine ardından da siyaha dönüyor.ve ağacın dalında ise dal kökünde ise ağaç komple kuruyor.saygılar
sn lilium
benim badem ağaçlarım var ancak kök ve dal kanseri denilen hastalığı görünce bademlerden soğudum.badem ağaçlarının içine ceviz dkilebilirmi. eğer dkilirse söz konusu olan bademdeki kök ve dal kanseri ceviz fidanlarına da geçermi.
Sayın cemilahmet, benim böyle bir deneyimim tecrübem yok ama litaratürler derki,
kök kanseri ya da fungal hastalıklar olan toprağa ekmeyiniz der, fungal hastalık ya da kök kanseri olan bir ağaçın kökleri çıkarılıp çukura kireç verip kapatılmalı en az bir yıl beklemeli der.
Bu bilgiler doğrultusunda uygulamayı sizlere bırakıyorum.
cemilahmet
06-04-2014, 17:39
Sayın cemilahmet, benim böyle bir deneyimim tecrübem yok ama litaratürler derki,
kök kanseri ya da fungal hastalıklar olan toprağa ekmeyiniz der, fungal hastalık ya da kök kanseri olan bir ağaçın kökleri çıkarılıp çukura kireç verip kapatılmalı en az bir yıl beklemeli der.
Bu bilgiler doğrultusunda uygulamayı sizlere bırakıyorum.
TEŞEKKÜR ETTİM.saygılar
juglandales
07-04-2014, 11:13
Ağaçların diplerinde aşağıda paylaştığım böceklerden mevcut. Sanırım sonbaharda ağaç diplerine serdiğim hayvan gübresinden oldu. Bu böcekler hakkında bilgisi olan varmı.? Önlem almam gerekir mi.?
cemilahmet
07-04-2014, 12:00
Ağaçların diplerinde aşağıda paylaştığım böceklerden mevcut. Sanırım sonbaharda ağaç diplerine serdiğim hayvan gübresinden oldu. Bu böcekler hakkında bilgisi olan varmı.? Önlem almam gerekir mi.?
SANIRIM BAKLA ZINNI BÖCEĞİNE BENZİYOR.bu böcek daha çok ağaçların çiçeklerinin göbeğini yiyerek besleniyorlar.daha çok sıcak havaları seviyorlar.
juglandales
07-04-2014, 15:34
SANIRIM BAKLA ZINNI BÖCEĞİNE BENZİYOR.bu böcek daha çok ağaçların çiçeklerinin göbeğini yiyerek besleniyorlar.daha çok sıcak havaları seviyorlar.
BAKLA ZINNI'na baktım onlar tüylü ve beyaz lekeleri var. Benimkiler ise ilk 2 resimdekiler parlak kuzguni siyah, sonuncu resimdeki ise daha farklı mat gri ve biraz daha büyükçe.
Çiftlik gübresi, sıcak ve besinli bir ortam olduğundan böceklere, yumurta ve larvalara güzel bir ortam sağlıyor. Bir ziraat mühendisi böcek ilacı uygulamamı önermişti.
ömür-uşak
07-04-2014, 18:40
Bakla zınnı değil.Onu çok iyi tanıyorum.İlacıda yok.Bu sene calypso ilacı ile deneme yapacağım.
Belki zararsız bir böcektir. Ya faydalıysa :) Tipi pek faydalıya benzemese de...
Bakla zınnına ilaca gerek yok en iyi çözüm mavi plastik lehen veya bir kap içine yarısına kadar su koyun işlem tamam.
juglandales
08-04-2014, 10:46
Ben galiba bu böceğin ne olduğunu buldum;....BOK BÖCEĞİ...
Tarlada çalışan bir köylü, yaz sıcağından ve yorgunluktan bunalınca, bir ağaç gölgesine oturmuş, dinleniyormuş. Çevresine bakarken bir bok böceği gören köylü, Tanrı'ya serzenişte bulunmuş:
-Allah'ım, her türlü mahlukatı yarattın da, bu bok böceğini niye yarattın?
Aynı köylü bir yıl sonra ölümcül bir hastalığa yakalanınca, doktora gitmiş. Doktor demiş ki:
-Senin derdinin dermanı bok böceği; yersen kurtulursun, yemezsen ölürsün!..
Adam çaresiz doktorun dediklerini yaparak iyileşmiş.
Aynı köylü iki yıl sonra bir gemide yolculuk yaparken fırtınaya yakalanmış. Dev dalgalar gemiyi ceviz kabuğu gibi sallıyormuş. Gemi personeli telaşla sağa sola koşarken, bizim köylü
de rakısını yudumluyormuş. Gemi kaptanı bu duruma fena içerlemiş:
-Yahu sen ne kadar rahat adamsın! Gemi batacak, umurunda değil!..
Köylü, umursamaz bir tavırla kaptana akıl vermiş:
-Ben Tanrı'ın işine bir defa karıştım; bok böceği yemek zorunda kaldım. Aklınız varsa, Tanrı'nın işine siz de karışmayın!..
CEVİZDEKİ ZARARLILAR: CEVİZ GÖVDE İÇ KURDU ANAÇLARI | Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey (http://ceviz.info/11/cevizdeki-zararlilar-ceviz-govde-ic-kurdu-anaclari/)
ömür-uşak
08-04-2014, 17:10
CEVİZDEKİ ZARARLILAR: CEVİZ GÖVDE İÇ KURDU ANAÇLARI | Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey (http://ceviz.info/11/cevizdeki-zararlilar-ceviz-govde-ic-kurdu-anaclari/)
İşte budur.
juglandales
09-04-2014, 08:20
Sanırım sorunun ismini koyduk ; "CEVİZ GÖVDE İÇ KURDU ANAÇLARI" .
Ncp1963 teşekkür ederim.
Bunlarla nasıl MÜCADELE etmeliyim. Yardımcı olabilecek biri varsa memnun olurum...
gökhan07
09-04-2014, 09:53
Sanırım sorunun ismini koyduk ; "CEVİZ GÖVDE İÇ KURDU ANAÇLARI" .
Ncp1963 teşekkür ederim.
Bunlarla nasıl MÜCADELE etmeliyim. Yardımcı olabilecek biri varsa memnun olurum...
Sayın juglandeles,
İç kurdu anaçlarını kök bölgesi ve kök boğazına yakın yerlerde mi gördünüz.
Ağaçlarınızın altında ki çalı, ot birikintisi vs. leri temizleyin.
Ağaçlarınızın gövdesine kireç sürmek üremelerini zorlaştırır.
Benim gördüğüm bu böcekler kök boğazına yakın ve kök boğazının hemen altında ki toprakta oluyorlar.
Genellikle sabahları veya akşamkarı bu böceklere çok rastlarsınız.
gökhan07
09-04-2014, 09:57
Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında daha çok görülürler ve ürerler.
Ağaç kök bölgesini toprağını çok az kazıp bakabilirsiniz yeni yumurta veya larva oluşumu varmı? ( ağaç gövdesinin hemen altını 5-10 cm )
juglandales
09-04-2014, 10:53
Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında daha çok görülürler ve ürerler.
Ağaç kök bölgesini toprağını çok az kazıp bakabilirsiniz yeni yumurta veya larva oluşumu varmı? ( ağaç gövdesinin hemen altını 5-10 cm )
Böcekler ceviz altlarında gübreli toprakta ve genelde gövdeye yakın. Diplerindeki yabancı otları (hardal) temizlerken farkettim. Ağaç gövdelerini kireçlemeye ek olarak zehirli ilaç kullanmak gerekir mi .? Gerekirse ne önerirsiniz.?
gökhan07
09-04-2014, 11:16
Böcekler ceviz altlarında gübreli toprakta ve genelde gövdeye yakın. Diplerindeki yabancı otları (hardal) temizlerken farkettim. Ağaç gövdelerini kireçlemeye ek olarak zehirli ilaç kullanmak gerekir mi .? Gerekirse ne önerirsiniz.?
Sayın juglandeles,
Sanırım attığınız gübre yanmamış gübre, eğer sayıları çok değil ise bence bişey yapmayın. Sabah veya akşam üzeri olan böcekleri toplayıp atın.
gökhan07
09-04-2014, 12:08
Sayın juglandeles,
Sanırım attığınız gübre yanmamış gübre, eğer sayıları çok değil ise bence bişey yapmayın. Sabah veya akşam üzeri olan böcekleri toplayıp atın.
Sayın juglandeles,
İlaçlama için etken maddesi dimethoate olan insektisit kullanabilirsiniz.
Siz yine kullanılacak ilaçları araştırıp, zirai ilaç bayilerine de sorun.
Kolay gelsin.
juglandales
09-04-2014, 14:55
Sayın juglandeles,
İlaçlama için etken maddesi dimethoate olan insektisit kullanabilirsiniz.
Siz yine kullanılacak ilaçları araştırıp, zirai ilaç bayilerine de sorun.
Kolay gelsin.
Sayın Gökhan07 ilginiz için teşekkür ederim,
Böceklerin sayısı çok fazla değil ( Gözlemlediğim kadarıyla ağaç başı ortalama 2 adet ). Biraz daha gözlemleyip artış olduğu taktirde bahsettiğiniz etken maddeli ilaçları düşüneceğim.
Saygılar.
Sayın Gökhan07 ilginiz için teşekkür ederim,
Böceklerin sayısı çok fazla değil ( Gözlemlediğim kadarıyla ağaç başı ortalama 2 adet ). Biraz daha gözlemleyip artış olduğu taktirde bahsettiğiniz etken maddeli ilaçları düşüneceğim.
Saygılar.
sayın juglandales merhaba
resimlerde gördüklerimiz larvalıktan çıkıp böcek olmuşlar bu halleri ile size zararları yeniden yumurta bırakmaları olur.
önemli olan kök çevresinde larva olup olmadığı eğer var ise ivedi olarak ilaçlama yapmalısınız..
geçen yıl ben bir ilaç kullandım ama ismini şimdi hatırlamıyorum depodan bakar yazarım..
juglandales
10-04-2014, 10:19
sayın juglandales merhaba
resimlerde gördüklerimiz larvalıktan çıkıp böcek olmuşlar bu halleri ile size zararları yeniden yumurta bırakmaları olur.
önemli olan kök çevresinde larva olup olmadığı eğer var ise ivedi olarak ilaçlama yapmalısınız..
geçen yıl ben bir ilaç kullandım ama ismini şimdi hatırlamıyorum depodan bakar yazarım..
Sayın ncp1963 teşekür ederim.
İlacın ismini bekliyorum...
Sayın ncp1963 teşekür ederim.
İlacın ismini bekliyorum...
litrede 480 gr saf CHLORPYRİFOS ETHYL olan herhangi bir ilaç olur
ben serfos 48 ec almıştım.
1400 fidanın dibine ilaç vermek zorunda kalınca üç tonluk tankerde hazırlayıp yaklaşık birer kova (20 lt) kadar diplerine vermiştim. sonuç başarılı..:)
juglandales
11-04-2014, 10:21
litrede 480 gr saf CHLORPYRİFOS ETHYL olan herhangi bir ilaç olur
ben serfos 48 ec almıştım.
1400 fidanın dibine ilaç vermek zorunda kalınca üç tonluk tankerde hazırlayıp yaklaşık birer kova (20 lt) kadar diplerine vermiştim. sonuç başarılı..:)
Böcekleri doğduğuna pişman etmişsiniz.:)) Yaklaşık 30 ton ilaçlı su biraz uğraştırmıştır...
PYRİNEX 48 EC Hektaş'ın bir ürününü buldum onu kullanıcağım
Saygılar.
Böcekleri doğduğuna pişman etmişsiniz.:)) Yaklaşık 30 ton ilaçlı su biraz uğraştırmıştır...
PYRİNEX 48 EC Hektaş'ın bir ürününü buldum onu kullanıcağım
Saygılar.
etken madde aynıysa sorun yoktur..
evet yaklaşık 10 tanker yaptık, içine humik asitte koymuştum iki işi bir arada halletmiştim.
sizede bol şanslar diliyorum..
traktör ve tanker olunca sadece hortum elinde dolaşacak eleman gerekli onuda yevmiyeci ile hallettik iki günde tüm bahçeyi hallettik en çok zamanı tanker dolarken kaybettik.
insanın ihtiyacı olunca aklı başına geliyor şimdi kuyunun kollektörüne 50 mm vana takıp 50 mm boru ile tanker doldurma ağzı yaptım.. o zaman yoktu. dalgıçı açıyordum 1 inch hortuma basınç fazla geliyordu bir kısmını sisteme göndererek uzun sürede dolum yapabiliyorduk.
Merhaba benim sorunum da kadı lokması ile, http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2540.htm sayfasında derin sürüm, çapalama, tek tek ayıklama, tavuk besleme, ışık ve gübre tuzakları ile çözüme ulaşılabildiğini okudum, işe de yarıyor, traktör arkasındaki kuşların gagalarında kurtçukları gördük, fidanları çapalayıp özellikle zayıf olanların altından tek tek topladık, fakat bu zararlı çok derinlere girdiği için gözden kaçması da çok mümkün; zayıf fidanların kök bölgesini yiyerek çok hızlı öldürüyor.
University of California, Riverside'da bu zararlılar üzerine yapılan araştırmada ( http://cestanislaus.ucanr.edu/files/141103.pdf ) diazinon-50w ve IMIDACLOPRID 'in etkili olduğunu belirtmişler.
Bu ilaçları daha önce deneyen var ise eğer tecrübelerini paylaşabilir mi?
Ben galiba bu böceğin ne olduğunu buldum;....BOK BÖCEĞİ...
Tarlada çalışan bir köylü, yaz sıcağından ve yorgunluktan bunalınca, bir ağaç gölgesine oturmuş, dinleniyormuş. Çevresine bakarken bir bok böceği gören köylü, Tanrı'ya serzenişte bulunmuş:
-Allah'ım, her türlü mahlukatı yarattın da, bu bok böceğini niye yarattın?
Aynı köylü bir yıl sonra ölümcül bir hastalığa yakalanınca, doktora gitmiş. Doktor demiş ki:
-Senin derdinin dermanı bok böceği; yersen kurtulursun, yemezsen ölürsün!..
Adam çaresiz doktorun dediklerini yaparak iyileşmiş.
Aynı köylü iki yıl sonra bir gemide yolculuk yaparken fırtınaya yakalanmış. Dev dalgalar gemiyi ceviz kabuğu gibi sallıyormuş. Gemi personeli telaşla sağa sola koşarken, bizim köylü
de rakısını yudumluyormuş. Gemi kaptanı bu duruma fena içerlemiş:
-Yahu sen ne kadar rahat adamsın! Gemi batacak, umurunda değil!..
Köylü, umursamaz bir tavırla kaptana akıl vermiş:
-Ben Tanrı'ın işine bir defa karıştım; bok böceği yemek zorunda kaldım. Aklınız varsa, Tanrı'nın işine siz de karışmayın!..
sayın juglandales
adam bok böceğini değil onun top yaptığı boku yemiş , ben birkere tanrının işine karıştım boku yedim birdaha karışmam demiş.
limon_sever
04-05-2014, 16:32
Chandler cevizinde bugün dikkatimi çekti. Yaprakları bir tuhaflaşmış olarak gördüm. Daha yakından inceleyince 3 adet böcek gördüm. Üçünüde imha ettim. Yapmam gereken bir şey var mıdır?
489363
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/489362d1399213749-ceviz_yaprak_zararlisi.jpg
esen-akasya
04-05-2014, 20:23
Cevizlerimdeki zararlılar ne yapmam lazım
esen-akasya
04-05-2014, 20:25
Diğer böcek
esen-akasya
04-05-2014, 20:26
Diğer tırtıl
Tırtıla karşı Delfin çok başarılı, organik sertifikalı bir ilaç
gökhan07
05-05-2014, 09:32
Cevizlerimdeki zararlılar ne yapmam lazım
Birinci fotoğrafta ki böcek uğur böceğine benziyor. Larva hali.
aviator34
05-05-2014, 16:03
tırtılı ihmal etmeyin o büyüklüktekiler yapraklarınızı yemeye başlamışlardır sanırım.geçen yıl çok uğraştım ve decis kullanmıştım.
Doz yanlış ayarlanmış ise yanma oluşur.
Geçen sene ektiğim chandler cinsi fidanım nisan ayının ilk haftası uyandılar ve geçen haftaya kadar çok güzel sürgün ve filiz gelişimi vardı.Geçen hafta tırtıl ve böceklere yönelik insektisit ile feznaz isimli azot içerikli sıvı yaprak gübresini önerilen miktarlarda karıştırarak kullandım.Dün fidanlara baktığımda yaprak kenarlarında kararma kuruma,sürgünlerde,yapraklarda benek benek siyahımsı lekeler,sararmalar gözlemledim.İlaç ve sıvı gübreyi kullanmadan önce iştahla büyüyen fidanlarda bir sorun,bir hastalık oluştu. Kırmızımsı yeni oluşan yaprakların dahi kenarlarında kararma var.Benim merak ettiğim acaba kullandığım azot içerikli sıvı gübre mi ağır geldi fidanları yaktı yoksa ceviz antroknoz hastalığı veya Bakteriyel yanıklık mı fidanlarımı bu hale getirdi yardım ederseniz sevinirim.
492262
492268
492270
juglandales
14-05-2014, 09:07
Kırmızımsı yeni oluşan yaprakların dahi kenarlarında kararma var.Benim merak ettiğim acaba kullandığım azot içerikli sıvı gübre mi ağır geldi fidanları yaktı yoksa ceviz antroknoz hastalığı veya Bakteriyel yanıklık mı fidanlarımı bu hale getirdi yardım ederseniz sevinirim.
492270
Sayın Ercan22 altta bulunan iki resimdeki sorun Potasyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Temmuz ilk haftası yaprak analizi yaptırmanızı öneririm. Saygılar.
http://ceviz.info/08/cevizde-besin-yetersizligi-makro-element-eksiklikleri-potasyum-k/
Sıvı gübreyi aldığım yer 10 lt suya 20 ml olarak uygula demişti.Ben de sıvı gübreyi 20 ml'lik şırınga ile çekerek 10l'tlik pompama suyla karıştırarak 2 defa uyguladım. 2-3ml'lik doz aşımının bu derece zarar vereceğini düşünmüyorum.Resimlerde bakteriyel yanıklık,ceviz antroknoz hastalığı ve dediğiniz gibi potasyum eksikliğinin belirtileri var. İnsektisit ve sıvı gübre uygulamasından sonra olması ise acaba sıvı azot gübresi mi yaktı düşüncesi aklıma geliyor. Sayın juglandales verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
esen-akasya
21-05-2014, 17:14
Daha önce ceviz yetiştiriciliği bölümünde sormuştum arkadaşlar bakteriyel yanıklığı olduğunu söylediler bende maneb uygulaması yaptım.
Ceviz bahçemin içinde ve komşu bahçelerde 15-20 mt uzunluğunda eski büyük ceviz ağaçları var bu ağaçlarda da bakteriyel yanıklık olduğunu gözlemledim.Ne yapmam lazım
Ayrıca bu eski büyük ceviz ağaçlarının fotoğraflarını foruma koyuyorum gördüğünüz gibi uç dalları kurumaya başlamış, kalın dallarında yeşil küf **** yosun tarzı oluşumlar var bunların nedeni ne olabilir.Benim diktiğim fidelere ne gibi zararı dokunur.
Çok soru sordum kusura bakmayın
agacarkadas
21-05-2014, 22:40
Merhabalar,
2. Yaşında olan fidanlarımım yapraklarının başlangıç yerlerinde beyaz renkli tükürüğe benzer birşeyler oluşmuş, yaprakların renginde vs. bir sıkıntı yok. Bu bir hastalık ya da zararlı belirtisi midir ?
Yardımımız için şimdiden teşekkürler..
Sanki yan bahçenin de bir ilgileneni yoksa biz sorumluyuz gibi oldu bu. Yoksa hastalık makinası gibi üretip bize gönderecek :)
acemi_cevizci
23-05-2014, 14:44
Bu sene dikmiş olduğum fernor cinsi cevizlerimin yeni açan yapraklarındaki kırmızı noktalar hastalıkmıdır acaba yardımcı olursanız sevinirim.
http://i.hizliresim.com/aqgRW5.jpg
http://i.hizliresim.com/glbRa3.jpg
http://i.hizliresim.com/mlRZYR.jpg
Yardimci olursaniz sevinirim
formullaone
25-05-2014, 13:08
Yardimci olursaniz sevinirim
Sayın payamlı , bizim de fırtınadan dolayı bu şekilde yaprak köşelerinde parçalanma ve kurumalar oldu. Sizin orada yakın dönemde şiddetli rüzgar olduysa körpe yapraklara böyle zarar vermiş olabilir.
Ancak birinci resimdeki yaprak kıvrılması, fidanların kök yapısından olabilir. Havuç kökü derin kesilen fidanlar bu şekilde düzgün gelişemiyor ve toparlanamıyor. Bizde de vardı.
http://i.hizliresim.com/LPGmJJ.jpg
Cevixlerin kokunde bu bocege rastladim ne oldugunu bilen var mi
http://i.hizliresim.com/NV23Ek.jpg
TreeKing
26-05-2014, 17:44
örümcek ya da kene o , galiba örümcek yararı olur onun, ama başka bir böcekde olabilir son yıllarda gari garip böcekler görüyoruz cevizlere bulaşan ve yaprakları gövde yerinde kesip özünden beslene böcek var bizim bahçede.
Örümcek türü bir şey bu. Kenenin vücudu yassı, bacakları önde toplanmıyor. Aralıklı olarak baştan kıça devam ediyor
Bu böcek, danaburnu olarak bilinen tür olabilir.
Köstepek gibi toprağın altında tünel kazarak dolanır.
TreeKing
29-05-2014, 19:39
google danaburnu yazın lütfen ;) bunun onla alakası yok ;)
Merhaba,
Bu hafta içinde bahçede ağaçlar üzerinde yaptığım gözlemler sırasında
bazı ağaçlarda (4-6 olabilir) yapraklarda bazı kabarıklıklar gördüm.
Yaprakların arka yüzüne bakınca da kuruma, özsu çekilmesi görüntüsü var.
Resimleri de ekliyorum.
Bu yaprak biti denen zararlımıdır,
Eğer yaprak biti veya bir başka tür zararlı ise cinsini tanıyabilirmisiniz.
Öneriniz nedir.
Bilgi için teşekkür ederim.
TreeKing
29-05-2014, 20:38
bir ara böyle bir şey olmuştu galiba bakteriyel yanıklık olabilir, yaprak biti belli eder kendini...mantar diyebilirmiyiz bilmiyorum asmalarımızda vardı. Bildiklerim bunlar başka cevaplar için beklemeniz daha iyi olacaktır, makas böceklerine dikkat edin... :(
gökhan07
29-05-2014, 23:36
Merhaba,
Bu hafta içinde bahçede ağaçlar üzerinde yaptığım gözlemler sırasında
bazı ağaçlarda (4-6 olabilir) yapraklarda bazı kabarıklıklar gördüm.
Yaprakların arka yüzüne bakınca da kuruma, özsu çekilmesi görüntüsü var.
Resimleri de ekliyorum.
Bu yaprak biti denen zararlımıdır,
Eğer yaprak biti veya bir başka tür zararlı ise cinsini tanıyabilirmisiniz.
Öneriniz nedir.
Bilgi için teşekkür ederim.
Sayın vetinte, gördüğüm kadarıyla 'ceviz yaprak göl akarı' zararlısı mevcut.
ömür-uşak
29-05-2014, 23:46
Gökhan teşhisi koymuş.
acemi_cevizci
30-05-2014, 07:14
yaprak biti için mücadelede buralarda bir amca ısırgan otunu suya bastırıyor ve 5-6 gün bekletiyor sonra bu suyu ilaç pompası ile ağaçlarında kullanıyor bu uygulama doğrumudur ?
Abies e.trojana
30-05-2014, 10:05
CEVİZ YAPRAK GAL AKARI (UYUZ):
(walnut leaf mite gal)
Ceviz yaprak gal akarı yaprak dokusu içerisinde yaşar.
Bulunduğu yerde yaprağın her iki tarafında kabaran gal oluşturur.
Kahverengileşir ve siyaha dönüşür.
Yoğun bulaşmalarda meyvenin şekli bozulur ve olgunlaşmadan dökülür.
Mücadelesinde
kükürt (%80, WP ) 500g/100 litre su veya Thiodan 150 ml/100litre karıştırılarak uygulanır.
.
Sn.Abies e-trojana, Gökhan07, Ömür-Uşak
İlginiz için teşekkür ediyorum.
Benim fidanlar 2012 Mayıs dikimli, her ağaçta değişik sayılarda ceviz var,
Büyüklükleri yaklaşık olarak Nohut ve Fındık büyüklüğündeler.
Sanırım ki, bütün yaprakları sömürerek kurutursa, ağacın büyümesini etkileyecektir.
Bu Gal akarı nın ağaca farklı bir etkisi varmıdır.
Selamlar
acemi_cevizci
31-05-2014, 14:07
Bu gün fidanlığa gittim ve 8 fidan da yaprakta siyahlaşma ve kurumalar ile karşılaştım sebebi ne olabilir ? Biraz araştırma yaptım galiba toprağın PH yüksek.Toprakta potasyum eksikliği var galiba.Toprak analizini yeni gönderdim en erken 15 günde geliyormuş analiz sonucu geç kalmak istemiyorum önerilerinizi bekliyorum ceviz dostları.
acemi_cevizci
31-05-2014, 14:08
devamı..
sanırım potasyum değil benzer durum bende de mevcut daha sonra tüm yapraklar kuruyup dökülüyor dün bahçeyi gezdiğimde 3 fidanın tamamen yaprak dökerek kuruduğunu gördüm. benimkilerde bu şekilde uçları kenarları kuruyarak başlamıştı. benim ph 6.2 ve potasyum yeterli durumda.
acemi_cevizci
02-06-2014, 07:40
Bu durumda ne yapmamız gerekiyor ki ? Elimiz kolumuz bağlımı kalacak öyle seyrederek kurumasınımı bekleyeceğiz şimdi üzüldüm valla.
işte malesef ben sorunun ne olduğunu bulamadım. inşallah bu durum ile tecrübeli **** bilgisi olan bir arkadaşımız cevap verebilir. ben çukurda kalarak diplerinde su biriktiği için bu şekilde kurudular diye tahmin yürütmüştüm ancak bir tanesinin ki de tepede dikili olanlardan olduğunu görünce bu teorimde boşa çıktı. aslında görüntü itibari ile direk potasyum eksikliği gibi görülüyor ancak benim toprak analizimde potasyum 276. sanırım yaprak analizi yaparak bir eksiklik varsa görebiliriz. ama bir hastalık gibi duruyor bence.
sanırım bu konuda 324. mesajda ki sorun ile aynı durum olabilir. okadar çok yağmur yağdı ki burada sanırım fidanların bazıları oksijensiz kaldılar. nail abi bu konuda tespiti daha önce koymuş sanırım.
formullaone
02-06-2014, 10:58
sanırım bu konuda 324. mesajda ki sorun ile aynı durum olabilir. okadar çok yağmur yağdı ki burada sanırım fidanların bazıları oksijensiz kaldılar. nail abi bu konuda tespiti daha önce koymuş sanırım.
Sayın ermana, ceviz kökleri oksijeni çok seviyor. Bu yüzden süzek ve geçirgen toprak olmalı denir hep. Yeriniz biraz düz ise ve toprak yapısı siyah kepir denilen topraksa, bol yağmurlu dönemlerde kökler hava alamıyor ve özellikle yeni dikilen fidanlar kuruyor.
Burada da bu yıl çok yağmur var. Az önce bahçedeydim ve 5 tane ağacın çok sudan dolayı sararıp kurumaya başladığını gördüm. 3. yazında olmalarına rağmen kökler su içinde çok beklerse ölüyorlar.
Arazinin düz yerlerinde, su zararından dolayı toplamda 12 ağaç kaybetmiş olucam. Düz alan miktarı az olduğu için drenaj yaptırmadım. Bahçeler genelde eğimli yapıda.
benim bahçede eğim %5-10 civarıda fazla olmasada bir eğim mevcut.
toprak yapısı genelinde demir yüklü kırmızı toprak. ancak çok çeşitli bir toprak yapısı var. bazı yerleri sırf kumlu bazı yerlerde ise killi toprağı sıkınca seramik gibi oluyor. bu seramik gibi olan yerlerde sıkıntı daha büyük oralarda toprak daha fazla çöktü ve kayıp daha fazla ancak kumlu toprağa geçiş bölgesinde de toprağın güzel olduğu yerde de bir iki fidan bu şekilde kuruyunca başka sıkıntılar olabileceğinide düşünmüyor değilim. çukurlar açıkkende içlerine bolca yağmur yağdı ve 1 günden fazla su çukurda durmamıştı. bu kuruyanların yerlerine ekeceğim fidanları çukurlarda artık iyice çöktüğüne göre diğerleri gibi tekarar tepe yaparak dikeceğim. son iki aydır 2-3 günde bir bahçeye gittiğimde hep çukurda kalan ve su içerisinde kalan fidanların sularını boşaltıyorum. kuru toprak bulsam kuru toprakta atıcam ama bizim burada her taraf göl neredeyse araba ile evin bahçesine giremeyeceğim.
bahçemde bir sıkıntı daha var fidanların hemen hemen yarısında yapraklarının arkalarında beyaz lekeler mevcut ön taraftan baktığımızda da bu beyaz yerlerin olduğu kısımlar sarı noktalar halinde. bu akşam yine bolca yağmur var ancak fırsatını bulup bu fidanlarıda fotoğraflayarak burada paylaşacağım.
acemi_cevizci
02-06-2014, 11:24
324. Mesaja da bir cevap yazılmamış ki benim kurumalar yaprak ucunda 3-4 gün içinde hemen belli oldu ama ben yağmurdan önce damlama sistemi döşedim ve damlama memelerini ayarladım haliyle ayarlama yaparken su kullandım ayarlama yaptıktan 2 gün sonrada bu yağmurlar başladı ayar yaparken birşeyi yoktu fidanların. 4 gün sonra ilk yağmurdan sonra dolu yağmışmı diye bahçeye gittiğimde 7-8 fidanda bu emarelere rastladım.
324. Mesaja da bir cevap yazılmamış ki benim kurumalar yaprak ucunda 3-4 gün içinde hemen belli oldu ama ben yağmurdan önce damlama sistemi döşedim ve damlama memelerini ayarladım haliyle ayarlama yaparken su kullandım ayarlama yaptıktan 2 gün sonrada bu yağmurlar başladı ayar yaparken birşeyi yoktu fidanların. 4 gün sonra ilk yağmurdan sonra dolu yağmışmı diye bahçeye gittiğimde 7-8 fidanda bu emarelere rastladım.
asıl sorun 323. numaralı mesaj da bu mesaja cevaplar yazılmış.
merhabalar
cevizlerinizde yaprakta oluşan her lekeyi hastalığa yormamaya çalışın..
bahçenizi iyi takip etmeniz gerek, sert esen rüzgardan sonrada bu şekilde yaprak kararmaları olabiliyor (rüzgardan dolayı dallarına ve ya birbirine sertçe sürtünmekten)
kökte sorun varsa yapraklar önce sararıp sonra kurur diye biliyorum.
bakteriyel hastalıklar kararma ile başlar özellikle yağışlı günlerden (aşırı nemli hava) sonra mutlaka ilk fırsatta ilaçlama yaparsanız bahçeniz için iyi olur. ( maneb ve bakırlı ilaçlar)
en önemliside sonbahar sonunda ve ilkbahar başlangıcında yapacağınız bordo bulamacı uygulamalarıdır kesinlikle ihmal edilmemeli
maneb= antraknoz için
bakırlı ilaçlar= bakteriyel yanıklık için
ayrı ayrı kullanmanız gerekli
dediğim gibi bahçenizi iyi takip etmeniz gerekiyor. şu inanıştan en kısa zamanda herkesin kurtulması gerekli.. ceviz az bakım isteyen ağaçtır dikersin bir kaç kez sularsın bir kere dibini çapalarsın kendi büyür... böyle birşeyin olmadığını içine girenler en kısa zamanda öğreniyorlar değilmi ??
herkese kolaylıklar diliyorum..
acemi_cevizci
02-06-2014, 12:40
Bellis Basfın var bende maneb yerine kullanılabilirmi antraknoz için. Hemen ilaçları kullanmam lazım şu an 7-8 fidanda yayılmadan ilaçlamayı yapmalıyım ve ayrı ayrı kullanılması gerekiyor demişsiniz antraknoz için bu gün atsam bakırlı ilacı aynı günmü atmalıyım yoksa bekleyip bir kaç gün sonramı kullanmalıyım ?
kesinlikle bakım istemeyen su istemeyen diğer ürünlere göre az işçiliği olan filan deniliyor ya işte işin içine girildiğinde ortaya çıkıyor herşey. maneb aldım kaolin aldım ancak yağmurlardan bir türlü atamıyorum. biraz önce yine fırtına tarzında dolu ve kuvvetli bir yağış vardı elektirkler gitti. 5. dakikasında asfaltlar görünmez oldu bu şekilde 1 saat yağdı. 5 te işten çıkıp bahçeye gideceğim ama nasıl gireceğim bilmiyorum. sanırım yine kapıdan bakıcaz bahçeye ancak. cuma güne yağmur altında mecburen damla sulamadan amonyum nitrat verdim yarım saat başka türlü verebileceğim yok. verilmesi gereken azotun 3/1 ini bitirmiş oldum.
Bellis Basfın var bende maneb yerine kullanılabilirmi antraknoz için. Hemen ilaçları kullanmam lazım şu an 7-8 fidanda yayılmadan ilaçlamayı yapmalıyım ve ayrı ayrı kullanılması gerekiyor demişsiniz antraknoz için bu gün atsam bakırlı ilacı aynı günmü atmalıyım yoksa bekleyip bir kaç gün sonramı kullanmalıyım ?
bellis bana göre en güzel antraknoz ilacı, tek eksisi cevizde tescilli değil..
ağaçlarınızdaki hastalıktan emin olmadan ilaçlama yapmasanız daha iyi olur.
emin olduğunuz durum hangisi ise önce ona uygun ilaçlamayı yapın eğer diğerinin çok aciliyeti yoksa minumum 10 gün sonra diğer ilaçlamayı yapın, yok çok ağır durumda ise iki gün ara ile yapabilirsiniz. eğer çok kısa süreile ilaçlama yapacaksanız ilk ilaçlamayı mutlaka 20-20-20-ME li yaprak gübresi ve iyi kalite combi mikro element karışımı ile birlikte uygulayın takip edende kullanmayın. eğer en az on gün sonra uygulayacaksanız ikincidede yaprak gübresi uygulaya bilirsiniz.
dikkat etmeniz gereken nokta ilaç ambalajının üzerinde yazan karışabilirlik durumudur. bakırlı ilaçlar fazla karışabilirliği olmayan ilaçlardır dikkatli olmalısınız.
eğer gübre ile birlikte ilaç uygulanacak ise tankta önce gübre iyice karıştıktan sonra tanka ilacı ilave etmelisiniz. suya ilacı son anda karıştırıp kullanın, ilaç katılmış tankı asla ertesi günde kullanırım diye bekletmeyin en fazla 4 saat içinde bitirin.
Abies e.trojana
02-06-2014, 16:54
Sn Ncp1963 sanki gübre enson karıştırılması gerekir gibi aklımda kalmış ama...
acemi_cevizci
02-06-2014, 17:50
Sn necip1963 emin olduğum bir durum değil belki hastalık bile olmayabilir rüzgar çarpması olabilir , aşırı yağış sebebiyle olabilir , dolu yağışı yüsünden olabilir , element potasyum eksikliği olabilir , antraknoz olabilir kafam karıştı. O zaman önlem olarak ilk önce bellis kullanacağım 5-6 gün sonrada bakırlı ilaçlardan kullanacağım inşallah vahim bir durum yoktur.Biz elimizden geleni yapalım sonrasında Allah yardımcımız olur inşallah.
karaçepiş
02-06-2014, 19:17
aradaşlar ağaçların yaprak uçlarında kurumalar var yağmurdan olabilirmi acaba
Sn necip1963 emin olduğum bir durum değil belki hastalık bile olmayabilir rüzgar çarpması olabilir , aşırı yağış sebebiyle olabilir , dolu yağışı yüsünden olabilir , element potasyum eksikliği olabilir , antraknoz olabilir kafam karıştı. O zaman önlem olarak ilk önce bellis kullanacağım 5-6 gün sonrada bakırlı ilaçlardan kullanacağım inşallah vahim bir durum yoktur.Biz elimizden geleni yapalım sonrasında Allah yardımcımız olur inşallah.
merhabalar
bellisin en güzel yanı uygulamadan bir kaç saat sora yağan yağmurlarla yıkanmaması. yeterki bir iki saat yağmur olmasın. hava durumunun uygun olduğu zamanda bellis+yaprak gübresi+combi mikro element uygulaması yapıp durumu takip edin duruma göre bakırlı ilaç uygulama kararı verirsiniz.
aradaşlar ağaçların yaprak uçlarında kurumalar var yağmurdan olabilirmi acaba
sayın karaçepiş
uç ve kenar kuruması genelde potasyum eksikliğinin belirtisi olarak anılır. bir kaç yaprak koparıp ilçe tarıma götürürseniz daha net olur sanırım..
aşırı sudan önce kloroz(sararma) başlar eğer aşırı su drene edilmezse kök boğulmaları başlar ve ağaç ölmeye başalar.
ömür-uşak
02-06-2014, 21:10
Su kesmesi olsa yapraklar sararır bütünü kurur su kesmesi değil.Potasyum eksiklğinide tahmin etmiyorum onlar daha bebek.Rüzgar çok alan bir yer ise rüzgar taze yaprakları öyle yapabilir.Antraknoz yaprakta lekeler meydana getirir.Necip arkadaşın dediği gibi hemen korkmıyalım.Yapraklar yapma çiçek gibi düzgünce durmaz.Arada bozulan olur.Gübre konusuna gelince ilk yıl bisürü gübre vermemek lazım bi sürü ilaç vermemeliyiz.Bebekler sadece süt alır.ilk senesinde kökleri sağlamlaşssın.Gübre kullanılacaksa bile hafif dozda organik gübre verilmeli.Fazlası bile zarar vermiyen gübrelerden kullanılmalı.Böcek ilacı kullanılacaksa arılara bile zararı olmayan ilaç kullanılmalı.Ben cevizlerinde problem olduğunu tahmin etmiyorum.Yinede mantar olayını ekarte etmek için sulu kükürt kullanabilirsin.Bazı fidanların kurusada üzülme öyle arada olur. Yenilersin tamamlarsın kolay gelsin.
karaçepiş
02-06-2014, 21:53
arkadaşlar toprak analizini yeni yaptırdım sadece organik madde orta çıktı diğerleri yeterli bu olay yağmurlardan sonra oldu 4gündür yağmur yağıp güneş açıyor acaba yaprak uçlarında kalan sular güneşte ısınıptamı yaprakları kurutuyor sadece yaprak uçlarında ara arada orta kısımlarda var
arkadaşlar toprak analizini yeni yaptırdım sadece organik madde orta çıktı diğerleri yeterli bu olay yağmurlardan sonra oldu 4gündür yağmur yağıp güneş açıyor acaba yaprak uçlarında kalan sular güneşte ısınıptamı yaprakları kurutuyor sadece yaprak uçlarında ara arada orta kısımlarda var
yakından çekilmiş bir kaç fotoğraf çekmeniz mümkünmü??? görseller üzerinden yazışalım..
formullaone
03-06-2014, 00:22
Sayın karaçepiş, bizim ağaçların da yaprak kenarlarında ve dallarında kararma ve kurumalar oldu ancak bunun sebebi geçenlerde yaşanan fırtına olduğu için üzerinde durmadım. Bu kurumalar ve yaralanmalar artık düzelmeye başladı.
Sizin de şiddetli rüzgar zararı olabilir mi? Başka bir durum gelmiyor aklıma. Miktarı fazla değilse çok endişe etmeyin.
arkadaşlar dün bahsettiğim yaprağın arkasında ki beyaz lekeler ve bu lekelerin yaprağın ön tarafında yaptığı sarı beneklerin resimleri. acaba sorun nedir?
http://s1.directupload.net/images/140603/9tgo9rf9.jpg
http://s14.directupload.net/images/140603/thznxmp2.jpg
http://s14.directupload.net/images/140603/qiyv2s7s.jpg
http://s7.directupload.net/images/140603/y6mpk8at.jpg
http://s1.directupload.net/images/140603/neqlfwuw.jpg
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.