View Full Version : Çelik Alarak Üretim (Çelik Köklendirme)
250. mesajdaki ilk fotoğraf ne tür bir bitki acaba?
doğalbahçe
13-06-2009, 18:37
Sn. aydın
Fotoğrafları ben eklemedim ama benim fikrim dut fidesinden yana.
Bu yıl çelikten köklendirdiğim ekşi kara dut fidanı.
Sevgili mtuncer54 ve almira;
Cevabınız için çok teşekkürler.
ya nereye soracağımı bulamadım, lütfen biri yardım eder mi?
bitki hastalıkları bölümünde de ayrıca bir açıklamam vardı. dün begonya tigerımın saksısını değiştirdim. giderek yaprakları canlılığını yitiriyordu ve gelişimi epey durmuştu. bende saksı mı küçük diyerek değiştirirken kocaman 2 solucan çıktı. begonya tigerımın dünden bu yana daha da kötü oldu. belki biraz benden de zarar görmüş olabilir, nasıl toprak kullanmışlarsa balçık gibiydi. bende yarısı hazır çiçek toprağı, yarısı çam toprağı karıştırarak tekrar diktim. kökü çok küçüktü (solucanlar mı yedi bilmiyorum).
ama yaşayacağından pek ümidim yok. ben bundan hemen çelik almak istiyorum ne olur ne olmaz. bu bitkiyi zor buldum zaten, bi daha bulamayabilriim. kaybetmek istemiyorum. biri bana nasıl çelik alacağımı söyleyebilir mi? neresinden kesicem? suda mı köklendirmeliyim? direk toprağa diksem olur mu?
yardım edin lütfen. aşağıya fotoğraflarını ekliyorum.
Merhaba .
Bu gun yalanci( limoni) melisami budadim .
Malum yapraklari kurutulunca nefis cay olur .
Dallar 12 sm. uzunlukta , atmaya kiyamadim .
Dere kumuna diktim . Tutma sanslari var mi?
Gercek melisa dikmistim subat gibi , 10 celikten
sadece 2 tanesi tuttu , su an 35-40 cm oldular .
Tesekkurler .
celalsungur
20-06-2009, 14:00
Merhaba .
Bu gun yalanci( limoni) melisami budadim .
Malum yapraklari kurutulunca nefis cay olur .
Taze yapraklardan bir tanesi de 2-3 bardak ince belli çaya limon tadını veriyor.
Tesekkurler Celal bey ,hemen deniyorum !
Kasım ayında güllerimi budadım,torf ve kum karışımı hazırladım,içine yerleştirdim 1 hafta ya da 10 gün sonra bir sürü yeşil yaprak çıkardılar,ocak şubat gibi yapraklar döküldü,kurudu sulamaya devam ettim nisan gibi bahçeye dikmek için çıkardım hiç kök oluşumu yoktu:eek:moralim bozuldu bazıları kurumaya yüz tuttular ama 2 tanesi yeşil gibi duruyordu onları yarı gölge bir yere diktik,şimdi tomurcukları var. Neden kök oluşumunu yaptıramadım:confused:
Bu sene yerel seçim zamanında bir karadut dalını ayırma yoluyla gövdesinden ayırdık sonra fidan diker gibi diktik,yapraklanma dönemi geldiğinde bir miktar yapraklanma oldu şu anda yeşil dut bile var 1-2 tane üzerinde, gün aşırı suluyorum ama bu yeşermenin dalın içindeki karbonhidratlarından kaynaklandığını duydum dolayısıyla içindeki enerjisi bitince kurur dediler , yaşatmak için ilave yapabileceğim bir şey var mı:confused:
Bildigim kadari ile , celik dikildigi yerde 1 yil (yerinden bile oynatmadan) kalir .
Sonra , yani guller icin bu kasim ayi oluyor , topraga dikiliyor .
Bonsai basliginda celikten yetisen herhangi bir bitki bir KIŞ geçirdikten
sonra topraga alınır dedi Ali H .ALI hocamiz.
Ben bu talimata uymaya çalışıyorum.
lazuribo
11-07-2009, 11:57
Çekirdekten limon yetiştiriyorum.Şu anda 5 cm kadar arkadaşlar bunun meyvesini çok uzun zaman sonra alacağından bahsediyorlar.O halde limon ağacından hangi zamanda çelik alınır rastlayamadım buna forumda?
Bu yıl çelikten yetiştirdiğim güllerden birisi sonunda rengini gösterdi.:p
Bu yıl Şubat ayında çeliklediğim deve dişi narlarım gittikçe büyüyor.:D
lazuribo
20-07-2009, 17:40
almira güllerin çok güzel görünüyor
Teşekkür ederim. Kullandığım topraktaki hatamdan dolayı yaptığım 30 kadar çelikten ancak 5-6 tanesi hayatta kaldı. Bir taneside sarı açtı. Fotoğrafını çekmeyi kaçırdım. Diğerlerinin renğini henüz göremedim. Bu yıl benim için tecrübe oldu. Şimdi Kasım ayında çeliklemeyi deneyeceğim. Bu sefer yalnız dere kumu kullanmayı düşünüyorum.
bugmenot
21-07-2009, 15:35
çelik konusunda size danışabilir miyim,
Sakarya'da meyvecilikle uğraşıyoruz, genelde elma ve ayva,
kafana takılan birşey var, çelik sadece anaçlara mı uygulanıyor, yani yoz ağaçlarda mı yapılıyor, örneğin aşılanmış bir willeams pride veya starking vs.vs 'ten çelik alıp çoğaltamaz mıyım?
genelde şu ibareyle karşılaşıyorum, "çelikle üretimde, alınan çelik ana bitkinin tüm özelliklerini taşır." o zaman bunu aşınlanmış elmalarda da kullanbilirim değil mi ?
yoksa sadece anacı çelikle çoğaltıp sonra aşı mı yapmayılım ?
biraz uzun oldu sanırım şimdiden teşekkürler
çelik konusunda size danışabilir miyim,
Sakarya'da meyvecilikle uğraşıyoruz, genelde elma ve ayva,
kafana takılan birşey var, çelik sadece anaçlara mı uygulanıyor, yani yoz ağaçlarda mı yapılıyor, örneğin aşılanmış bir willeams pride veya starking vs.vs 'ten çelik alıp çoğaltamaz mıyım?
genelde şu ibareyle karşılaşıyorum, "çelikle üretimde, alınan çelik ana bitkinin tüm özelliklerini taşır." o zaman bunu aşınlanmış elmalarda da kullanbilirim değil mi ?
yoksa sadece anacı çelikle çoğaltıp sonra aşı mı yapmayılım ?
biraz uzun oldu sanırım şimdiden teşekkürler
Ben bu konuda uzman değilim ama sitede başka cevap veren bulunmadığı için kendi anladığım kadarı ile cevap vereyim. Eminim benden daha iyi açıklama yapacak arkadaşlarda bulunur.
Anaç sizin deyiminizle yoz ağaca deniyor. Çekirdekten yetişmiş meyve vermeyen,aşı gerektiren ağaçlar.M9 gibi bodur-yarı bodur özelliği taşıyan üzerine aşı uygulanan anaçlarda var. Bunlardan çelikle üretim yapılmaz. Yapılsada aşı gerektirir. Çeliklemenin bir anlamı yoktur. Çeliklerinizi meyve veren aşılı ağaçlardan alırsanız çeliğiniz aldığınız meyvenin özelliğini taşır aşılamaya gerek yoktur. Özellikle ayva aşılı ağaçtan alınan çelikle üretilir.
selamlar, bu forumun "gul yetistiriciligi" konu basligina attigim mesaja acil cevap ariyorum, buraya da linkini koymak istedim ( mesaj #323):
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1482&page=11
yardimci olursaniz cok sevinirim.
selamlar, bu forumun "gul yetistiriciligi" konu basligina attigim mesaja acil cevap ariyorum, buraya da linkini koymak istedim ( mesaj #323):
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1482&page=11
yardimci olursaniz cok sevinirim.
Kasım ayının gül çelikleri için en uygun olduğu yazıyor her yerde ,
Bu başlıkta bir yerde şu yazılar var :
Dikimden önce çeliklerin alınarak depolanması gerekir. Hazırlama ve depolamada farklı yöntemler uygulanır.
· Kesilip demetlenen çelikler, ilkbahara kadar kuma ters gömülmüş olarak, kiler ya da depo gibi donma derecesinin altına inmeyen yerlerde, kontrollü soğuk depolarda nemleri korunarak saklanır.
· Kontrollü koşullarda, talaş ve naylon torba içerisinde depolanan çelikler 0 oC - 14 oC arasındaki odalarda bekletilir. Aşırı göz gelişmesinin önlenmesi için sık sık kontrol edilir. Alt kısımda kallus (mühre) oluşup kök taslakları belirmeden gözlerin gelişmesi dikim sonrası bozulma ve kurumalara neden olur.
· Ilıman bölgelerde yaprak dökümünden sonra alınan çelikler hemen yerlerine dikilebilir.
Saklamak için buzdolabınn sebzelik kısmını kullanabilirsiniz , kasıma ne kaldı ki...
bu konuda bilgi sahibi arkadaşımız mail adresini vermiş , kendisine danışabilirsiniz -
lotus1071@hotmail.com (lotus1071@hotmail.com)
Ne yazık ki benim begonia tigerım için bir cevap gelmedi. Ben kendim çelik aldım ve suya koydum. Daha önce direk toprağa da dikmiştim ama sonuç alamadım. 1-2 hafta kadar suda bekledi ve köklenmeleri gördüm. ama kökler sapın düz olan yerinden değil yatay, eğimli olan yerinden çıktı. Dolayısıyla sanırım şöyle bir şey söyleyebiliriz: begonya tigerdan çelik alacak arkadaşlar yatay olan kısmından veya o kısmını da içine alacak şekilde çelik alsınlar. Nitekim diğer çeliğim (dümdüz) hala köklenmedi.
Fotoğraf koyacaktım ama dün unutarak çeliğimi fotoğraf çekmeden toprağa diktim...
almira güllerin çok güzel görünüyor
Evettt *******. Bende bir sürü gül varda onların hastalıkları beni bunalttı.Sayın Almira güllerini nasıl koruyorsunuz. Anlatırsanız sevinirim.
Ağustos ayında çeliklediğim 6-7 fırça çalısından sadece birini köklendirmeyi başarabildim.:(
Fırça çalımın şu anki durumu.:p
umutkara
13-10-2009, 00:50
Herkese merhabalar,
Yıllardır evde ağaç yetiştirme hayalim vardı. Şimdi bu hayal aynı zamanda bir ihtiyaç haline de geldi. Tam da bu aralar etrafta birçok budanmış ağaç var. Bazı dallar 2-3 metre boyunda. Ben bunları canlı tutmaya çalışyorum. Bu budanmış dalları çelik olarak kullanabilir miyim? Birkaç gündür su dolu şişelerde tutuyorm ve her gün yapraklarına el fıskiyesiyle sulama yapıyorum. Ama yapraklar ölüyor. Bu dalları köklendirme şansım var mı?
Yakında resimlerini de yüklemeyi düşünüyorum. İyi günler...
faruk5525
26-10-2009, 16:41
bu ayda hangi meyve ağaçalrından çelik alınır
Merhaba kasımpatıdan çelik almak istiyorum,ne zaman alınır?neler yapmam gerekir yardımcı olabilirmisiniz?
Merhaba kasımpatıdan çelik almak istiyorum,ne zaman alınır?neler yapmam gerekir yardımcı olabilirmisiniz?
Hocalarımız haziran ayında alınır diyorlar .
Kasımpatı konusunda ayrıntılı tarif edilmiş ;)
ozgur0ozdemir
28-10-2009, 22:23
Kasımpatıdan alacağınız çelik otsu yapıda olacağı için gelişme döneminde almak daha doğru olur. yani ilkbahar yaz ayları büyümenin fazla olacağı için daha faydalı olur.
Ancak yeterli köklenme ortamını sağladığınızda otsu çeliklerde köklenmenin hızlı olacağı için mevsimden çok bu ortamın özellikleri ve bunları ne kadar sağlayabileceğiniz önemlidir.
Bu özelliklerde kaba şekilde.
yeterli nem sıcaklık dengesi ve ışıktır.
Kasımpatı da herhangi bir çelikle üretim denemesi yapmamakla birlikte genel kurallara göre. %70 nem ile 20 derece civarında bir sıcaklığı sağladığınızda asgari 3 hafta içerisinde köklendirme sağlayabilirsiniz. Alttan ısıtmayla kesin sonuç almanız mümkün. Mantarlanmaya karşı ilaçlama da önemlidir.
Eğer bu özellikte ortam hazırlamakta zorlanacaksanız. Yaşadığınız yerin iklimsel özelliklerine göre. En erken Kış tan bahara geçiş döneminden yaz başlangıcına kadar olan zaman aralığı uygundur.
Önceden de belirttiğim üzere kasımpatı nın çelikle üretimini yapmadım. Verdiğim bilgiler otsu çelikler için genel niteliktedir. Bildiğim kadarıyla kasımpatı çiçeği için özel bir köklendirme gereksinimi de bulunmuyor.
Teşekkürler sn.volare ve sn.ozgur0ozdemir
genel kurallara göre. %70 nem ile 20 derece civarında bir sıcaklığı sağladığınızda asgari 3 hafta içerisinde köklendirme sağlayabilirsiniz. Alttan ısıtmayla kesin sonuç almanız mümkün.
kusura bakmayın cahilim biraz bu konularda ama çok istekliyim bu terimler çok yabancı geldi bana pek anlayamadım
Nisan ayı başından, Ağustos sonu arasında kasımpat bitkisinin uç kısımlarını (uç çeliğini) 8-10 cm koparıp, bir fide gibi kum içine dikin. Rüzgarsız ve doğrudan güneş almayan bir yer olsun. Süzgeçle de sık sık sulayın. 15 gün sonra köklenmiş olur.
Nisan ayı başından, Ağustos sonu arasında kasımpat bitkisinin uç kısımlarını (uç çeliğini) 8-10 cm koparıp, bir fide gibi kum içine dikin. Rüzgarsız ve doğrudan güneş almayan bir yer olsun. Süzgeçle de sık sık sulayın. 15 gün sonra köklenmiş olur.
Teşekkür ederim kgursan, direk toprağa dikmeye korkuyorum.Nedense tutmayacakmış gibi düşünüyorum hep,bunu da deneyeceğim :)
doğalbahçe
08-11-2009, 21:36
Bu sene gold Raider servisinden aldığım çeliklerin köklenmelerine ait fotoğraflar aşağıdaki gibidir. Alttan ısıtma sistemi ile çok güzel sonuçlar alınmaktadır. Bu konuda alttan ısıtmayı tavsiye ederim.
doğalbahçe
08-11-2009, 21:43
Teşekkürler sn.volare ve sn.ozgur0ozdemir
genel kurallara göre. %70 nem ile 20 derece civarında bir sıcaklığı sağladığınızda asgari 3 hafta içerisinde köklendirme sağlayabilirsiniz. Alttan ısıtmayla kesin sonuç almanız mümkün.
kusura bakmayın cahilim biraz bu konularda ama çok istekliyim bu terimler çok yabancı geldi bana pek anlayamadım
Lütfen Sn. ankara kimse usta değil, hiç kimse %100 her şeyi biliyor da değil bu konuda kendinize acımasız olmayın, insan bilgi adına her zaman için kendini yenilemeye ihtiyacı vardır. Cahillik değil deneyiminiz henüz yeni zaman içerisinde sizde kendinizi konular üzerinde yetiştirecek ve zaman gelecek başkalarına deneyimlerinizi herkesin anlayacağı şekilde yapacaksınız. Saygılarımla.
doğalbahçe
08-11-2009, 21:45
Çelik ve tohumlarınızın köklendirilme ve çimlendirilme aşamalarında kullanabileceğiniz alttan ısıtma için yardımcı olabilirim.
Merhaba, fuchsia (küpe çiçeğimden aldığım çelikler) daldırma yöntemiyle 2-3 gün içinde ölecek gibi oldular, çıkartıp suya koydum ve dirildiler. Birer küçük çay bardağındaki suda yaprakları dik ve yeşil duruyorlar. Çelik alalı sadece 1 hafta oldu. Bitki direkt günışığını sevmiyor, asıl saksısının yanındalar genelde %50-65 arası nem ve 20-25 C arası sıcaklıkta oda. Ne kadar sürede köklenir? Suyunu değiştirmem gerekir mi? Yoksa hep aynı suda mı bekletilirler? Kalorifere oturtmak gibi alttan sıcaklık sağlayan (sanki yaprakları da haşlar gibi gelen) yöntemlere başvurmalı mıyım?
doğalbahçe
20-11-2009, 19:32
Merhaba, fuchsia (küpe çiçeğimden aldığım çelikler) daldırma yöntemiyle 2-3 gün içinde ölecek gibi oldular, çıkartıp suya koydum ve dirildiler. Birer küçük çay bardağındaki suda yaprakları dik ve yeşil duruyorlar. Çelik alalı sadece 1 hafta oldu. Bitki direkt günışığını sevmiyor, asıl saksısının yanındalar genelde %50-65 arası nem ve 20-25 C arası sıcaklıkta oda. Ne kadar sürede köklenir? Suyunu değiştirmem gerekir mi? Yoksa hep aynı suda mı bekletilirler? Kalorifere oturtmak gibi alttan sıcaklık sağlayan (sanki yaprakları da haşlar gibi gelen) yöntemlere başvurmalı mıyım?
Kalorifer üzerinde toprak ısısını kontrol edemezsiniz, kısa sürede bozulabilirler. Alttan ısıtma sistemlerinde ise toprak ısısı belirli bir seviyeye, istenilen sıcaklığa ulaştığında termostat devreye girerek ısının yükselmesi engellenmiş olunur.
dkaytaran
08-12-2009, 00:29
1. Çeliği mümkün olan en kısa sürede dikmeniz gerekir. Kurumaması, suyunun kaçmaması esastır.
2.[/URL]Çelik almada IBA, NAA veya IBA + NAA kullanılır.
[URL="http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1129"]IBA(Indol Butirik Asit) ile ağaçlardan çelik alma (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1129) başlığında pek çok bilgi bulursunuz.
mine hanım ve diğer arkadaşlar çelik dikiminde kullanılan İBA hormonunu istanbulda tercihen anadolu yakasında nerede bulabilirim.Bilgisi olan arkadaşlardan rica ediyorum. davutkaytaran@hotmail.com
dkaytaran
08-12-2009, 00:31
sayın mtuncer bey saksılarım geldi.Teşekkür ederim.
sancaktarizmir
30-12-2009, 07:58
Selamun aleyküm arkadaşlar bende pepino fidanları var bunları budadım ve çelik aldım
Çelikleri serada yetiştirmeyi düşünüyorum . Fakat kafama takılan birşey var yardımcı olursanız sevinirim. Çeliklerin sağlıklı yetişmesi için seram nasıl olmalı? Güneş gören biryer mi yoksa güneş görmeyen bir yer mi olmalı, lütfen yardımcı olursanız sevinirim
bahtiyar02
30-12-2009, 08:14
Çelik ve tohumlarınızın köklendirilme ve çimlendirilme aşamalarında kullanabileceğiniz alttan ısıtma için yardımcı olabilirim.
Sevgili Mtuncer54; Bu konuyu biraz açarsanız sevinirim.Bende özellikle çelik yöntemiyle fidan üretmeye çalışıyorum.Ticari amaçla değil hobi amaçlı balkon seramda. Elimde perlit,torf karışımı toprak ve köklendirici hormon(toz halinde) bulunuyor.Alttan ısıtma sistemi hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
saygılar
Orhan Özbilgiç
30-12-2009, 09:53
119545
Yer: Eminönü- Mısır Çarsısı arkası Sirkeci yönü(Bahçekapı) çıkış kapısından çıkıldığında, sol karşı köşede Vakıf Han karşımıza çıkıyor. O hanın arkasındaki dar sokak (Rahvancı Sok), tamamen kimyasal ürün satıcılarının bulunduğu bir sokak.
Ben dün gidip aldım. Ancak benim aldığım 5 gramlık şişe ambalaj (en küçük ambalaj imiş) her an ellerinde olmuyor. Çünkü genelde toptan alıcılara hitabediyorlar. Ben iki saat bekledim. Kurye ile getirttiler.
Fiyatlar Euro bazında. Hepsinde üç aşağı beş yukarı aynı! 5gramlık şişe(Bu arada toz olduğunu belirteyim!)pazarlıklı, kdv dahil 80 tl.
Dilerim, ihtiyacı olan arkadaşlarımıza bir katkım olur.
Herkese iyi seneler!
Not: İsteyen arkadaşlara, benim satın aldığım firmanın adres ve telefonlarını özel mesajla verebilirim.
doğalbahçe
30-12-2009, 19:38
Sevgili Mtuncer54; Bu konuyu biraz açarsanız sevinirim.Bende özellikle çelik yöntemiyle fidan üretmeye çalışıyorum.Ticari amaçla değil hobi amaçlı balkon seramda. Elimde perlit,torf karışımı toprak ve köklendirici hormon(toz halinde) bulunuyor.Alttan ısıtma sistemi hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
saygılar
Sn. Bahtiyar02,
Dilerseniz konu bütünlüğünün dağılmamasına özen göstermek adına ilgili başlıkta sorularınıza daha kolay bir şekilde cevaplayabilirim.
Çelik üretiminde toprak ısısını kontrol altında veya belirli seviyede tutmamız gerekmektedir. Çelik köklendirilmesinde veya tohumların çimlendirilme aşamalarında belli başlı saç ayaklar bulunmaktadır, bunlardan çelikler için toprak ısısı, belirli oranlarda otsu veya odunsu çeliklerinizde kullanılmak üzere hazırlayacağımız IBA(İndol Bütirik Asit) - alkol çözeltisi ve perlit/tatlı su kumu(tercihim kumdan yanadır)- Cocopeat (Hindistan Cevizi Torfu) belirli oranlarda karıştırılmak üzere metaryeller hazırlanmış bir şekilde çeliklerimizi dikmekteyiz.
Kış şartlarının olumsuzluklarını soğuk havanın köklendirilmeye yönelik dezavantajını en aza indirgememiz gerekmektedir. Bu amaçlı ısı kaynakları oluşturmamız gerekmektedir, bu çeşitli şekillerde olabilir.
Toprak ısısını 18 C ile 22 C derece arasında tutmamız yeterli olacaktır.
doğalbahçe
30-12-2009, 19:45
Selamun aleyküm arkadaşlar bende pepino fidanları var bunları budadım ve çelik aldım
Çelikleri serada yetiştirmeyi düşünüyorum . Fakat kafama takılan birşey var yardımcı olursanız sevinirim. Çeliklerin sağlıklı yetişmesi için seram nasıl olmalı? Güneş gören biryer mi yoksa güneş görmeyen bir yer mi olmalı, lütfen yardımcı olursanız sevinirim
Aleyküm Selam Sn. sancaktarizmir,
Seranızın güneş görmesi gün içerisinde ortamın ısınmasını sağlayacaktır,seranızın yerini sadece pepino çelikleriniz için düşünmeyin, ileride başka çelikler üretmek amacıyla kullanabileceğiniz bir sera oluşturabilmelisiniz. Pepino çelikleriniz için güneş gören, ılık bir yer olması yeterlidir.
berduray
08-01-2010, 23:22
Thevetia peruviana ya da peru zakkumu, çelikle üretilebilir mi?
En uygun çelikleme ayı hangisidir?
Teşekkürler.
hatipali74
09-01-2010, 22:51
Karadut çeliklerini hangi ayda dikersem köklendirebilirim?
Halil Önen
11-01-2010, 19:04
Thevetia peruviana ya da peru zakkumu, çelikle üretilebilir mi?
En uygun çelikleme ayı hangisidir?
Teşekkürler.
Sevgili berduray,
yerli zakkumu çelikle çoğaltmıştım.Beyaz çiçek açanı da tuttu ve büyüdü.
Nisan,mayıs ayı gibiydi.
Ancak peru zakkumunu bilmiyorum, nasıl çiçek açıyor.
Halil Önen
11-01-2010, 19:13
Karadut çeliklerini hangi ayda dikersem köklendirebilirim?
Sn. hatipali Mayıs ayı gibi olur.
Ancak gözler uyanmadan, yani kabarmaya başlayınca çelik kesilir 2 ya da 3 gün, yarısından fazla gelecek kadar suya konur bekletilirse, çelik suya doyduğu
için daha iyi tutuyor. Geçen yıl denemiştim.
Bazı siyah dutlar erkenci, bazıları geç uyanıyor.
Sevgi Durul
15-01-2010, 19:32
Adını bilmediğim çiçekten almış olduğum çeliği suda köklendirdim. Bu çeliğin hangi çiçeğe ait olduğunu öğrenmek ve bakımını ona göre yapmak istiyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Orhan Özbilgiç
15-01-2010, 19:49
Sayın SDurul;
Bu soruyu ''Bu bitkinin adı nedir?'' başlığında sorsaydınız daha güvenli bir cevap alırdınız. Zira burada fazla dikkati çekmez.
Ama ben tahminimi söyleyeyim.
Spathiphyllum-Barış Çiçeği' ne çok benziyor!
Saygılar.
Sevgi Durul
15-01-2010, 20:01
Sayın orijin teşekkür ederim. Fakat benim barış çiçeğim var, onun yaprağı daha farklı.
Orhan Özbilgiç
15-01-2010, 20:13
Sayın orijin teşekkür ederim. Fakat benim barış çiçeğim var, onun yaprağı daha farklı.
O zaman soruyu sözünü ettiğim başlığa taşıyın. İllaki bir bilen çıkacaktır,sanıyorum.
Adını bilmediğim çiçekten almış olduğum çeliği suda köklendirdim. Bu çeliğin hangi çiçeğe ait olduğunu öğrenmek ve bakımını ona göre yapmak istiyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Bu çiçekten bende de var. Ama ben de adını bilmiyorum.:(
kumyaka2010
15-01-2010, 21:15
sayın mtuncer54 !
ben emekli bir sanayiciyim .Bir mahsuru yoksa,nasıl alttan ısıttıgınızı açıklarmısınız .Bahcemde sarılı pepinolar var ,limonlar var .herkese vermek istiyorum .Tatlı limonlar digerlerine gore daha iyi netice veriyor .Selamlar
doğalbahçe
22-01-2010, 17:33
Sn. kumyaka2010,
Isıtıcı ile ilgili bilgiler vermem Çelik ile üretim konusunu ve forum kurallarına riayet etmeme durumu oluşacağı için lütfen ilgili kısımda soracağınız tüm soru ve merak ettiklerinizi rahatlıkla cevaplayabilirim.
muratkoç
22-01-2010, 18:22
Bu çiçekten bende de var. Ama ben de adını bilmiyorum.:(
Aynısı bende de var. Barış çiçeği adı
Begonia Rex yaprak çelikleri için hangi zamanı önerirsiniz?
Sıcaklık, toprak karışımı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
merabalar benimde TEKIN abiye bir sorum olacak eger cevaplandirirsaniz cok sevinirim veya bilen diger arkadaslarda yorumlarini esirgemesin lutfen..
burda yasadigim yerde cok guzel bir erik agaci var gecen sene kalem alarak asi yapmaya calistim ama beceremedim.agacin butun dallari burus burus acaip eski bir agac ve kalem almak mumkun degil aldigin kalemleri de asilamak da mumkun olmadi.. ben de celik alarak yetistirmek istiyorum acaba ne zaman almaliyim ve nasil bir isleme tabi tutmaliyim yardimci olursaniz cok tesekkur ederim
doğalbahçe
30-01-2010, 21:12
Begonia Rex yaprak çelikleri için hangi zamanı önerirsiniz?
Sıcaklık, toprak karışımı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Yaprak çeliklerinin başarılı bir köklenme yapabilmesi için 18–25 0C’lik sıcaklık ile nemli hava, bol ışık ve nemli iyi havalanan süzek bir köklenme ortamı aranır. Yaprak çeliği ile üretimin sera üretim çalışmalarında geniş kullanım alanları vardır. Soğuk seralarda da yaprak çelikleriyle üretim yapılabilir. Yaz aylarında açık havada gölge bir yerde de aynı yöntemle köklendirme yapılabilir.
Bu tür üretme yönteminde etli yapraklara sahip tropik kökenli, süs bitkileri olan kalanchoe, peperomia, Afrika menekşesi, Peygamber kılıcı, rex begonya, zambak, dam korukları vb. bitkiler üretilir.
Yaprak çelikleriyle üretim, bitkilere göre bazı değişiklikler gösterebilir. Rex begonya gibi kalın etli yapraklı bitkilerde yaprak çeliği olarak olgun yaprağın alt kısmında bulunan kalın damarlar bir jilet yardımı ile çizilir. Burada sadece yaprağın aya kısmı kullanılır.
Daha sonra kesilen taraf yaprak köklendirme ortamına iyice temas edecek şekilde yerleştirilir. Temasın daha iyi sağlanması için iğne, çivi veya herhangi bir ağırlıktan faydalanılır. Gölge ve nemli şartlara konan bu yapraklardan jiletle kesilen her noktadan yeni bir bitki oluşturur ve eski yaprak kurur.
Teşekkürler sn. mtuncer54...
Peki köklenmeyi kızlandırmak için yapılabilecek birşeyler varmıdır?
doğalbahçe
04-02-2010, 10:19
Teşekkürler sn. mtuncer54...
Peki köklenmeyi kızlandırmak için yapılabilecek birşeyler varmıdır?
Rica ederim Sn. oppss!, Isının yeterli olamsına dikkat etmelisiniz, köklendirme metaryelinin nemli olması önemlidir bence.
kumyaka2010
04-02-2010, 10:40
Sayın arkadaşlar !
Bende koklendirme için bir oneride bulunmak istiyorum . Çelik alınacak bitkinin mumkunse tepesini kesmeyiniz , çunki oradan hava alıyor . En kutu durumda malgaçlayınız . Gozun hemen altından kesip ,gozun arka tarafının kabugunu soyup , odun kulu , sigara kulu veya varsa koklendirme tozuna batırıp , yukarıda 2 en fazla 3 goz bırakack şekilde gomunuz . Golge ve nemli bir yerde tutunuz . Goreceksiniz , çelikler tutacak . Selamlar .
boransal
09-02-2010, 09:34
selamlar,
http://cgi.ebay.com/Clonex-Cloning-Gel-250-mL-Rooting-Hormone-Hydroponics_W0QQitemZ130364175932QQcmdZViewItemQQp tZLH_DefaultDomain_0?hash=item1e5a4f763c bu linkte bulunan ürünü alıp çevremde gördüğüm ağaçlardan dal alıp köklendirmeyi düşünüyorum, bu ürünü kullanan arkadaşlardan bilgi almak isterim,
Açık havada ağaçı kesip budayıp hemen bu jele daldırarak koruyup eve gidene kadar zarar görmemesinide amaçlıyorum
doğalbahçe
12-02-2010, 20:17
selamlar,
http://cgi.ebay.com/Clonex-Cloning-Gel-250-mL-Rooting-Hormone-Hydroponics_W0QQitemZ130364175932QQcmdZViewItemQQp tZLH_DefaultDomain_0?hash=item1e5a4f763c bu linkte bulunan ürünü alıp çevremde gördüğüm ağaçlardan dal alıp köklendirmeyi düşünüyorum, bu ürünü kullanan arkadaşlardan bilgi almak isterim,
Açık havada ağaçı kesip budayıp hemen bu jele daldırarak koruyup eve gidene kadar zarar görmemesinide amaçlıyorum
Hangi türlerde kullanmayı düşünüyorsunuz acaba bu ürünü?
boransal
14-02-2010, 22:26
Aslında çevremde ne bulursam kullanmayı düşünüyorum, bulunduğum mahallede ve çevre sokaklarda dut, çam manolya defne ve benzeri bitkiler var, gezip beğendiğim ağaçlardan toplayarak bunu uygulamak istiyorum
İnternetten adaçayı tohumu aldım. Organik torf alıp içine ektim üzerine 1 c kadar torfla kapayım arada bir suluyorum. Yeşerip yeşermeyeceğini bilemiycem şimdi.
Yalnız arkadaşımdan adaçayı çelikleri aldım tohumları ektiğim torfun içine diktim ertesi gün hepsi solmuş ve 3 cü günde çürümeye başladılar.
Yanlız bir iki çeliği suya koymuştm onlar canlılar. Onları da öldürmemek için ne yapmalıyım? Onları nasıl köklendirebilirim?
Teşekkürler
Samsunlu55
31-03-2010, 20:55
Geçtiğimiz günlerde bir tanış geçen sene erikten yaptığı çelikleri bu sene bahçesine ektiğini söyledi, erikten çelik olacağını hiç tahmin etmezdim.
burhan37
05-04-2010, 14:05
Sevgili arkadaşlar .Bu çok sevdiğim siteyi okuyup inceledikten sonra bende kendimce birşeyler yapmaya karar verdim.Alev ağacından çelik alarak onu hemen bir saksıya diktim üzerini de büyük bir pet şişe tarzı bir şeyle kapattım.İnşallah bu çeliklerim bu sayede köklenirler.
Sevgi ile kalın.
134129
134130
burhan37
05-04-2010, 18:04
Altaki saksının petini bu sabah açtım biraz hava alsın diye 5 daika geçmedi hemen büzüşmeye başladı bende hemen geri kapattım.Bir arkadaşımız arada açın havalandırın demişti ama ben nerdeyse aybedyordum bitkimi.Lütfen hangi zamanlarda nasıl yapmam gerektiğini anlatırmısınız.
kumyaka2010
05-04-2010, 18:27
Ben tepelerinden birkaç hava deligi açıyorum . Pet şişeyi çıkarmana luzum kalmıyor . Selamlar .
burhan37
05-04-2010, 22:13
Ne kadar genişlikte bir delik açıyorsunuz mesela toplu iğne ile açılmış bir kaç delik olur mu ?Bu şekilde canlılığını devam ettiren bir bitki sonunda köklenir mi?Lütfen bu sorumu yanıtlarsanız çok sevinicem.
hocam bu kullanılan hormonları bizim anlayacagımız bir dille anlatırmısınız bu hormonları nereden temin edebiliriz birde asitlerden bahsediliyor. bu konuya bi açıklık getirirmisiniz teşekürler.
Arkadaşlar ben birşey sormak istiyorum acaba iğde çeliklemesi bu nisan ayı içinde yapılırmı?Çelikleme en iyi ayları nasıl anlarız?
alparslan
14-04-2010, 09:11
sn tauruc,ben bu konunun ehli değilim ama kendi bahçemde daha önce 2 adet iğde çeliği diktim 15 sene önce ve aynı ağaçtan çelik almama rağmen birinin iğdesi iyi çıktı biri kötü.yine bu sene mart ayının başında henuz gözler uyanmamıştı,iğdesi iyi olan ağaçtan yaklaşık 10-12 tane takriben 2 mt boyunda çelik aldım ve diktim.şimdi hepsi yapraklandı.sanırım şubat mart ayları iğde çeliği dikmek için uygun.yaprakları açmaya başladıktan sonra dikilen çelik tutarmı bilmem.iğdesini beğendiğiniz ağaçtan çelik alıp dikmenizi ve her ihtimale karşı 2-3 tane dikmenizi öneririm.iyi günler dilerim
dün tesadüfen ve gökte ararken yerde bulduğum mor salkım çeliklerini torfla dordurduğum saksıya diktim. antalya da çelikleme ile üretim zamanı geçti aslında, ama dayanamadım. bir de çiçekli bir bitkiden çelik aldığım düşünülürse:( kuzeye bakan serin bir odada tutuyorum saksıyı. günde bikaç kez de fısfısla çelikleri kurumasınlar diye nemlendiriyorum. inşallah tutar:(
sezgin53
15-04-2010, 20:09
dün tesadüfen ve gökte ararken yerde bulduğum mor salkım çeliklerini torfla dordurduğum saksıya diktim. antalya da çelikleme ile üretim zamanı geçti aslında, ama dayanamadım. bir de çiçekli bir bitkiden çelik aldığım düşünülürse:( kuzeye bakan serin bir odada tutuyorum saksıyı. günde bikaç kez de fısfısla çelikleri kurumasınlar diye nemlendiriyorum. inşallah tutar:(
Tutması gerekli.
kumyaka2010
15-04-2010, 20:30
Sayın Burhan 37!
Yazınızı tesadufen gordum,ben 4 veya5 mm. çapında 8 10 delik kızgın şişle deliyorum. Suyuda o deliklerden veriyorum, zaten fazla suya ihtiyaç kalmıyor.Selamlar.
daisy_zelish
26-04-2010, 11:54
merhaba arkadaşlar..ben çelikle sanırım ekimdi söğüt dikmiştim.şimdi yaprakları çıktı. bu ağacı evimizin yakınıdaki parkı yeşillendirmek için çoğaltmayı denedim.oldu çok mutluyum.asıl sorum şu ; ne zaman nasıl parka göçüreyim.(bizde böyle diyorlar da:)) korkuyorum tutmazsa diye..nasıl güzel anlatamam..çınar da dikmiştim olmadı...acaba tüm ağaçlar için eylül ekim iyimi çelikle çoğaltmak için.mesala bizim komşunun güzel bir elması var onu çelikle çoğaltmak istesem ne zaman nasıl yapayım..deneyim arkadaşlar bana yol gösterir mi?
merhaba arkadaşlar..ben çelikle sanırım ekimdi söğüt dikmiştim.şimdi yaprakları çıktı. bu ağacı evimizin yakınıdaki parkı yeşillendirmek için çoğaltmayı denedim.oldu çok mutluyum.asıl sorum şu ; ne zaman nasıl parka göçüreyim.(bizde böyle diyorlar da:)) korkuyorum tutmazsa diye..nasıl güzel anlatamam..çınar da dikmiştim olmadı...acaba tüm ağaçlar için eylül ekim iyimi çelikle çoğaltmak için.mesala bizim komşunun güzel bir elması var onu çelikle çoğaltmak istesem ne zaman nasıl yapayım..deneyim arkadaşlar bana yol gösterir mi?
Sayın Daisy_zelish; söğüt çeliklerinin yeterli kök oluşumunu tamamlaması gerekir. En sağlıklı önünmüzdeki yıl baharda asıl yerlerine dikmektir. Bu arada çeliklerin şu an nerede olduğu da önemli. Bu konuda bilgi vermemişsiniz. Çelikleri Şubat'ta henüz gözler uyanmadan da alabilirsiniz. Elma da daha çok aşı ile çoğaltma kullanılır.
daisy_zelish
27-04-2010, 10:48
teşekkürler sayın almira ilgin için :) söğüdüm bahçemizde.daha küçücük..ankaradayım ben şubatta kar yağıyor o zaman üşümesin?bir de elmanın dalından alıp dikemem gibi anladım doğru mu anlamışım..komşumuzun elması çok güzel..elmalarında gözüm kalıyor valla..ne yapsam da çoğaltsam:)
140197
resimdeki çeliklerim görüldüğü gibi filiz verdi, fakat en ufak bir köklenme belirtisi yok. çelikleri dikeli 15 gün oldu. GA3 tablet almıştım. çeliklerde de kullanıyormuş. günde birkaç kez fıs ıs yaparak nemlendiriyorum çelikleri. sizce tutma şansı var mı çeliklerimin?:(
Sevgili Moso; sanırım onlar morsalkım çelikleri. Çelik almak için geç kalmışsınız. Çelikler ya sonbaharda bitki uykuya geçtiğinde ya da erken ilkbaharda gözler uyanmadan alınır. Nem etkisiyle yapraklanma olabilir. Çelik alınan bitkilerde çelikler Haziran ayı ortalarına kadar yaşarsa kesin köklenme olmuş demektir. Köklenme olmamışsa zaten ölür. Yeni çelikleri köklenme olmadı diye Haziran'a kadar sökmeyin. Haziran'da size sürpriz yapabilir.
evet sevgili almira; mor salkım çelikleri. inşallah sürpriz yaparlar:)
daha önce diktiğim gül çeliklerinin filizlendiğini ve köklenmediğini hatırlıyorum. bu yüzden yapraklara aldanmamak gerek:(
bitki satan yerlerde mor salkım fideleri var ama ben kendim yetiştirmek istiyorum. umarım tutarlar. yakında zirai ürünler satan yerler var. acaba köklendirme hormonu alıp denesemmi?
Burada karayolunun 1 metrelik orta refüje mor salkım dikmişler. Bakalım yazın ne olacak, Bir de kavşak göbeğine ladin diktiler, yaz sıcağından ne yağacaklar göreceğiz.
Ben birkaç defa denedim çelik mor salkım başaramadım. Çiçek açtılar bundan sonra çelik alsam tutar mı?
sayın narçi, bence sonbaharda **** erken ilkbaharda deneyin. endişelerim de yanlış zamanlama yüzünden. bu mevsimde tutmama ihtimali çok yüksek. ben bile bile sabredemeyip riske girenlerdenim:(
Daha önceki denemeler erkendi hatta çiçek bile açıyor sonra kuruyorlar.
tutmasa bile çiçek açma ihtimali var. ama tomurcukları koparırım. tutmasına engel oluyor.
gurbik67
30-04-2010, 22:51
iç kısmı süngerimsi olan sarılıcıların köklenmesi bölgelere göre şubat ya da mart
ayında olmalı. alınan çelikte bir ya da iki çizik atılarak torf karışımına dikildiğinde köklenme oranı hayli yüksektir.
çizik toprağın içine gelen kısmına mı atılmalı?
Yılmaz Yalçın
01-05-2010, 09:31
Evet Sevgili Moso,
Toprağın altında en az 2-3 göz kalacaktı ve o gözlerin yan kısımlarına 2-3 cm lik çizikler atılacaktı.Bu yaralardan kök oluşumu gerçekleşecekti.
acemifüsun
06-05-2010, 18:13
Tesadüfen elime geçen Dipladenia sundaville çeliğini sevgili jezebel'in yol göstermesiyle köklendirmeye çalışıyorum. Çelik köklendirme tozuna batırılıp, torfa dikildi, sera yöntemi uyguluyorum. Hocalarımızdan hergün açıp, havalandırmam gerekiyor mu, diye bilgi rica ediyorum:)
Her gün bir saat kadar havalanmasına izin vermelisniz.
acemifüsun
06-05-2010, 23:32
Mehmet Bey sağolun:)
kivi yetiştime ve erkek dişi olduğunu nasıl anlarız birkaç tane aldık çiçekleri açıp açop dökülüyor başka bir tozlaşma yöntemi yokmu aynı fidana erkek veya dişi aşılanırmı teşekkürler.
seyyah53
29-05-2010, 00:28
Değerli arkadaşlar bu günlerde bende çelikle bişeyler üretme çabasındayım fakat bir hafta önce bir arkadaşım bana yarı odunsu hatta çoğunluğu yeşil ahududu çelikleri gönderdi bende onları uygun boylarda kesip 3-5 sn ye iba ya batırdım ve perlit torf karışımına batırdım hergünde suluyorum ,şimdi sormak istediğim iba 4000 ppm lik ti acemiliğimize geldi,perlite batırdıktan sonra suladım ,ve hergün suluyorum perlit çabuk kuruyor diye acaba tutma ornalrı varmı ,yoksa yerlerinde söküp iba yı seyreltip tekrar batırıp tekrar saplıyayım mı...yoksa ahududukarın köklendirmesinde kısmı bir yöntem varmı ...üşenmeyip bana cevap yazan bütün üstadlara burdan sonsuz saygılarımı sunuyorum...
Merhaba arkadaşlar, gül alırken nelere dikkat edelim.
bakara gülü diye aldım ama hiç kokmuyor.
ve dalında açmış gülü 25 cm kadar aşağıdan keserek aldım, vazoya koydum, su an gözlerinden filizler çıktı gibi...bu dalı gölgeli birde toprağa koysam bu mevsimde çelik vazifesi görürmü?
yilmaz65
19-07-2010, 14:13
selam...ben amerikan sarmaşığını komşudan çelik alarak çoğaltarak bahçemin duvarı için kullanmayı düşünüyorum....ama işin garip tarafı nasıl yapacağımı hiç mi hiç bilmiyorum....bu işlere yeni merak saldım...daha şimdiye kadar hiç yapmadığım birşey bu.....
yilmaz65
19-07-2010, 14:15
selam...ben amerikan sarmaşığını komşudan çelik alarak çoğaltarak bahçemin duvarı için kullanmayı düşünüyorum....ama işin garip tarafı nasıl yapacağımı hiç mi hiç bilmiyorum....bu işlere yeni merak saldım...daha şimdiye kadar hiç yapmadığım birşey bu.....bana detaylı olarak anlatırsanız sevinirim....
Yılmaz Arık
05-08-2010, 23:51
komşunuzdan olgun bir kesit alıp bunu suda pürçeklendirerek yapabilirsiniz detaylı anlatmaya bir gün bu konudan bahsedeceğim
ElaYıldırım
25-09-2010, 20:51
Plumeria'mın neresinden keseyim de çelik alayım, çelik alınca var olan bitkimden bir dal azalmış olacak. Plumeria sütlü; kestiğim yere bir şey (balmumu gibi) sürmem gerekir mi? Çelik almadan önce tüm yapraklarını dökmesini mi bekleyeceğim? (Şu anda olmaz sanırım, tamamen çiçekler fora durumunda) Kısaca Plumeria konusunu bilen ve sorularıma yanıt verebilecek biri var mı?
Emre Kuzu
26-09-2010, 19:49
Merhaba, Ben çınar ağacından çelik almak istiyorum.
Çeliğin maksimum kalınlığı ne kadar olabilir ? Alabileceğim en kalın çeliği almak istiyorum.
Ve bu mevsim uygun mudur ?
Merhaba bu bölümü okudum ama benim soruma yanıt bulamadım.
sorum şu Calamondin'in bir dalı kırılmış ama kopmamış(daldaki yapraklar hala yeşil) ben buraya bir kaç gözü içine alacak gibi bir plastik bardak geçirdim ve içine torflu toprak koydum devamlı nemli tutmaya çalışıyorum,acaba bu işlem sonrası köklenme olurmu? ne kadar süre sonra köklenme olup olmadığına bakmalıyım?eğer köklenme olursa kesip saksıya ektiğimde bu fide calamondin özelliklerini (mantığım taşır diyor ama bir bilenden fikir almak lazım )taşırmı?
artemisia10
13-10-2010, 21:05
Yasemin çeliklerini alalı bir ay geçti köklenmeye başladılar galiba iyi görünüyorlar :)174999
KAPTANzst
14-10-2010, 08:13
Selamlar
Kafkas gülünden çelik ne zaman alınır . Elimde 4000 lik İBA toz var. 3 aydır ara ara çelik alıp ara ara dikiyorum. Pek olumlu sonuç aldığım söylenemez. Tam zamanı konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlara minnettar kalırım. Saygılarımla
karalale
14-10-2010, 09:21
Merhaba, ben beyaz dut ağacının altından kendiliğinden çıkan fidesinden almıştım. Tuttu ve çok sağlıklı acaba bundan ürün alabilirmiyim, aşı gerekirmi?Birde bu fidenin şekillenmesi için yan sürgünlerini sıyırma yöntemiyle aldım ve onlarıda saksıya ektim, onlarda köklendi bunların dut vermesi mümkün mü? Cevaplar için şimdiden çok teşekkürler.
Merhaba, Ben çınar ağacından çelik almak istiyorum.
Çeliğin maksimum kalınlığı ne kadar olabilir ? Alabileceğim en kalın çeliği almak istiyorum.
Ve bu mevsim uygun mudur ?
Bende Çınar ağacından çelik alma k istiyorum .Bilen bir arkadaşım yardımcı olur mu?
Zamanı mı çeliğin ?
*** arkadaşlar güllere çok merakım var bazı mekenlarda gördügüm çok güzel güllerden çelik alma yoluyla yetiştirmek istiyorum ama bu işlemi lütfen biz acemilere usulüne uygun bir anlatımla yardımcı olacak dostlara şimdiden *** ederim.
*** arkadaşlar güllere çok merakım var bazı mekenlarda gördügüm çok güzel güllerden çelik alma yoluyla yetiştirmek istiyorum ama bu işlemi lütfen biz acemilere usulüne uygun bir anlatımla yardımcı olacak dostlara şimdiden *** ederim.
Merhaba rainmen
Tam zamanı diyebilirim.Aynı zevki yaşamak adına geçenlerde bir arkadaşımdan güllerinden bana çelik vermesini istedim.Yaklaşık olarak 1 karış boyunda (kurşun kalem kadar) 7 adet çelik getirdi.Pet şişelerin tabanından 10 cm. boyunda kestim ve tabanlarını 5-6 adet kalem ucu kadar deldim.Sıkı bahçe toprağını bu pet kaplarına doldurdum.Toprak taneli kum veya tınılı olursa suyu geçirgen olup çelikğin toprakta kalan kısmı sıkı olmuyor.Gül çeliklerini dik olarak (dikenleri aşağı bakar şekilde) toprağın içinde 1-2 cm. kalacak şekilde gömdüm ve toprağı ıslatıp sıkıştırdım.Filizlenme görülene kadar bir daha su vermedim.Yaklaşık 6 gün oldu, hepside filizlendi ve yeni dallar çıkartmaya başladı. Toprağını kontrol edip kuru ise su veriyorum.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Mehmet
*** ler mehmet by yanlız anlamadıgım bu alınan çeliklerin kalınlıgı fark edermi yani ince dallardan da olabilirmi yeni sürgünlerdenmi olacak gibi yinede ilginize *** ederim kalın saglıcakla.
yaprak 92
29-10-2010, 13:05
Ben gül çeliklerini en uç dal degilde ondan bir klın sayılacak dallardan yapıyorum ve tutuyorlar....
*** ler mehmet by yanlız anlamadıgım bu alınan çeliklerin kalınlıgı fark edermi yani ince dallardan da olabilirmi yeni sürgünlerdenmi olacak gibi yinede ilginize *** ederim kalın saglıcakla.
Ben denemiştim sayın rainmen.
Hiç cevap vermedi ve hızlı bir şekilde önce pörsüdü sonra da kurudu gitti.
mor salkım çelikten köklendirme vakti gelmiş midir? burada bahar havası var da hala...
Harun Parlak
10-11-2010, 10:38
Kasım sonrası odunsu çelik alıp dikmek için yaprakların dökülmüş olması gerekir.
Ayrıca mor salkım çelikleri 1 yıl uyuklama yapabiliyor yaz başı canlanmadı diye sökmeyin ve ellemeyin seneye uyanacaklardır.
Mor salkım da çelik alıp dikerken iki çatal lı alıp tek çatalı toprağa gömüp diğer çatalı dışarda bırakmak toprağa gelen kısma çentik atmak başarı oranını yükseltir. Kolay gelsin.
ziraatteknikeri
10-11-2010, 10:39
Merhaba rainmen
Tam zamanı diyebilirim.Aynı zevki yaşamak adına geçenlerde bir arkadaşımdan güllerinden bana çelik vermesini istedim.Yaklaşık olarak 1 karış boyunda (kurşun kalem kadar) 7 adet çelik getirdi.Pet şişelerin tabanından 10 cm. boyunda kestim ve tabanlarını 5-6 adet kalem ucu kadar deldim.Sıkı bahçe toprağını bu pet kaplarına doldurdum.Toprak taneli kum veya tınılı olursa suyu geçirgen olup çelikğin toprakta kalan kısmı sıkı olmuyor.Gül çeliklerini dik olarak (dikenleri aşağı bakar şekilde) toprağın içinde 1-2 cm. kalacak şekilde gömdüm ve toprağı ıslatıp sıkıştırdım.Filizlenme görülene kadar bir daha su vermedim.Yaklaşık 6 gün oldu, hepside filizlendi ve yeni dallar çıkartmaya başladı. Toprağını kontrol edip kuru ise su veriyorum.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Mehmet
filiz vermesi köklenmesi anlamına gelmez..
teşekkür ederim Tekin Bey... baharda hizmete girecek olan çarşımız için düşünüyorum mor salkımları. bol miktarda lazım olacak. mor salkımlar yaprak dökmeye başlamıştı çelik aldığımda. önümüzdeki hafta yeni bir dikim daha yapacağım, işimi şansa bırakamam. geçen sene satın aldığım mor salkımlar çok sağlıksızdı. bu sene kendim yetiştirmek istiyorum. güneye bakan odam öğleden sonra saat 3 e kadar güneş(ve hala bahardan kalma günler yaşıyoruz burada) alıyor, bu yüzden uygun olduğunu düşünüyorum. şu anda güneş görmeyen yere kordum tabi.
antmurat
11-11-2010, 09:52
bence bekle sevincin boşa gitmesin..dallanmadan emin olamıyor..kardeş.
Sevgili rainmen
Geç kalan cevabım için özür dilerim.Nasıl bu konuyu atladım bilmiyorum.
Sorunuza gelince, ince veya kalın olması ne kadar etken olur bilmiyorum ama benim aldıklarım kurşun kalem kalınlığı ve büyüklüğünde.Sanırım daha kalın dallar uç dallara besleme yaptğından olsa gerek incelere göre daha kuru oluyorlar, belki de bu dalları denerseniz tutma süresi uzun ve geç olabilir diye düşünüyorum. Benim tercihim ince dallardan yana olur.Hatta seçerken sürgün patlama yerleri olan bölümleri yakalayabilirseniz sansınız daha da artar.
Umarım çok geç kalmamışımdır.
Mehmet
filiz vermesi köklenmesi anlamına gelmez..
Sevgili ziraatteknikeri size katılıyorum.
Benim yaptığım önce filizlenmesini sağlamak, ardından filizleri soğuktan korumak, pet kabın altından kök durumunu görmek,(pet kabı tercih etmemin nedeni şeffaf olması ve alttan bütün gelişimi izleyebilmem) basit serada nemlendirip bahar başında kabını değiştirmek, ana çeliği komple gömüp ilk sürgünün ana dal olmasını sağlamak.
Bunca yıldır beni yanıltmadılar umarım bu defa da beni yanıltmazlar.
Mehmet
Benol Hazaroğlu
05-12-2010, 17:39
Merhaba
Her çelik her mevsim tutar mı?
Bu mevsimde istenilen şekilde aldığım ve köklendirme hormonuna batırdığım bir cins küpeyi tutturamıyorum.Çeliği suya koydum suda yine kök salmadı.
Mevsimden olabilir mi?
Ayşe Yıldız
06-12-2010, 17:42
Merhaba Benol Hazaroğlu, ben bayramda aldığım 10cm uzunluktaki küpeli çeliğinin alt yapraklarını kırıp suda beklettim. 4 gün öncede toprakla buluşturdum. Şimdilik iyi durumda ve tuttu. Küpelide suda kök salımı olmadan toprağa dikmeyin. İyi denemeler.
maysan80
06-12-2010, 18:26
çelik yapmak o zaman tohum olayından daha kolay.
merak ettiğim konu turunçgiller üstüne;
tohumdan aldığımızda ağaç turunç ağacı olarak çıkıyor. aşı ile limon, portakal vs. narenciye ürününe dönüyoruz.
bu mantıkla çelik'de böyle bir şeye ihtiyaç var mı?
merhaba sevgili dostlar ;
Aşşağıdaki parçayı teyzemin bahçesinde çocuklar oynarken kırdı,sanırım bu acer palmatum, kırılan kısmını hemen aldım,yaprakları çok güzel diye,suya koydum,benim merak ettiğim bu köklendirilir mi?
183380
saygılar.
Ayşe Yıldız
10-12-2010, 07:45
Bayramda aldığım Küpe çeliğimin şimdiki hali. Tutu topraklada uyum sağladı. Eğer ömrü olursada böyle çiçekleri olacak inşallah.
183624
183625
Ayşe Yıldız
10-12-2010, 07:48
Buda yine bayramda aldığım Begonyam... oda tuttu.
183626
Hatice Tarhan
10-12-2010, 16:00
Köklendirme denemesi yapan arkadaşlara bir tavsiye:15.20cm civarında kesilmiş söğüt dallarını kova ya koymuş olduğunuz suda bekletin daha sonra dikin söğüt bir nevi köklendirme hormonu vazifesi görüyor çeliklerin tutma oranı yükseliyor,uğraşmak istemeyenler perlit denesinler perlitte köklenme oranı daha yüksek.
esatkafadar
20-12-2010, 11:25
merhaba arkadaşlar sizden bir konuda fikrinizi sormak istiyorum. sorum şöyle benim 15 dekar arazim var burada hicaz narı yetiştirmeyi düşünüyorum. ancak çelikleri arkadaşımın narlığından almayı düşünüyorum. bu çelikleri direk olarak köklendirici honmona bandırıp dikmeyi düşünüyorum. sizce nasıl bir köklendirici kullanmam lazım ? ( toprağım haafif alkali ve biraz org. madde miktarı düşük ama onuda yükseltmeyi düşünüyorum. yardımcı olursanız sevinirim( mine sizinde fikirlerinize ihtiyacım var.)
alibumin
21-12-2010, 12:09
merhaba arkadaşlar sizden bir konuda fikrinizi sormak istiyorum. sorum şöyle benim 15 dekar arazim var burada hicaz narı yetiştirmeyi düşünüyorum. ancak çelikleri arkadaşımın narlığından almayı düşünüyorum. bu çelikleri direk olarak köklendirici honmona bandırıp dikmeyi düşünüyorum. sizce nasıl bir köklendirici kullanmam lazım ? ( toprağım haafif alkali ve biraz org. madde miktarı düşük ama onuda yükseltmeyi düşünüyorum. yardımcı olursanız sevinirim( mine sizinde fikirlerinize ihtiyacım var.)
Merhaba,
Nar arsız bir çalı bitkisidir.Hormon masrafına girmenize gerek yok.Doğru zamanda,doğru çelikleri alır,en uygun köklendirme ortamı oluşturmanız durumunda bütün çelikleriniz köklenecektir.
Saygılarımla,
alibumin
21-12-2010, 12:13
Merhaba,
Nar arsız bir çalı bitkisidir.Hormon masrafına girmenize gerek yok.Doğru zamanda,doğru çelikleri alır,en uygun köklendirme ortamı oluşturmanız durumunda bütün çelikleriniz köklenecektir.
Saygılarımla,
Nar çok özel topraklar aramaz.Organik olarak toprağı iyileştirmek tabi ki ağacın büyümesi ve ürün verimi açısından bitkiyi olumlu etkileyecektir.Ürün olarak en iyi verimi almak istiyorsanız doğru zamanda ilaçlama ve en önemlisi doğru zamanlarda sulama yapmanız gerekmektedir.
Saygılarımla,
Manolya Üretimi.
Manolyalar tohum çelik daldırma ve aşı ile üretilirler.
Tohumlar sonbaharda toplanır toplanmaz hemen ekilir veya 4 OC de 3-6 ay katlandıktan sonra ilkbaharda ekilir.Ekimden sonra tohumların herhangi bir sebeple kurumaya maruz bırakılması zararlanmaya neden olur.İlkbaharda çimlenen tohumlardan ilk yıl sonunda 7.5 cm boylu fideler elde edilir.Sonbaharda bu fideler sökülerek geliştirme yastıklarına aktarılırlar.
Çelikle üretim daha çok yazın yeşil türlerde uygulanır.2 yaşlı hastalıksız ve üzerinde yaprakları bulunan sürgünlerden 10 cm uzunluğunda hazırlanan çeliklerin dipleri hafifçe yaralanarak %0.8'lik toz IBA ile muamele edilir.Çelikler sıcak yastıklara dikilirler.Üzerleri bir naylonla örtülür.Köklenme olduktan sonra bitkiler kaplara dikilirler ve plastik seralara alınırlar.İlk yıl iyi bir gübreleme uygulanması durumunda bitkiler 30 cm kadar boylanırlar.2. yılın ilkbaharında hafifçe budanan bitkiler bu yılın sonunda 75-90 cm boya kadar ulaşabilirler.
Daldırma ile üretimde adi daldırma yöntemi uygulanır.Bunun için anaç bitkilerin bakımı ve bu arada gübrelemesi iyi yapılmalıdır.Ana bitkinin dibinden çıkan 1-2 yaşlı sürgünler ilkbaharda veya Ağustos ayında daldırılır.İlkbaharda daldırılan dallar ertesi yılın sonbaharına kadar yani 2 yıl yerlerinde bırakılırlar ve 2. yılın sonbaharında sökülerek geliştirme yastıklarına alınırlar.Ağustos ayındaki daldırmada ise önce sürgünün toprak altında kalacak kısmındaki yapraklar temizlenir ve dal toprak altına ucu dışarıda kalacak şekilde yatırılır.Daldırmadan itibaren köklenme için 2 yıl beklenir 2. yılın sonbaharında sökülerek geliştirme yastıklarına alınırlar.
Aşı ile üretimde ilkbaharda saksılara alınan bir yaşlı çöğürler aktif büyüme halindeyken yaz ortaları veya yaz sonunda kalem aşısıyla aşılanırlar.Aşı yandan aşı veya yandan kertikli aşı yöntemiyle yapılır.
mohammed 1340
28-12-2010, 08:42
gül için hangi hormon ve ne oranda kullanacam,orneğin TDZ kullanılabilirmi ne kadar nezam,hangi çelik.
teşekkürler
murtiiii
09-01-2011, 01:46
Bu güzel siteyi kuranlara ve burada değerli bilgilerini paylaşanlara çok teşekkür ediyorum..
Benim sorum şu;
Köyde 3 dönüm tarlamın etrafını kuşburnu ağacı ile çit çekmek istiyorum..ayrıca kuşburnuna karşı aşırı ilgi duyuyorum..
Bu mevsimde dağlardan kuşburnu dallarını toplayıp getirsem ve bu dalları çelik yapmadan ve hiçbir hormon kullanmadan direk toprağa diksem tutarlarmı?
Yer; Sivas
Teşekkür ederim..
seyyah53
09-01-2011, 22:35
Selam murtiiii...
Şahsi görüşümü söylüyorum tabi üstatlar daha iyi bilgilendireceklerdir seni...
Ben olsam dağ bayır kuşburnu dalı toplamam hele hele yerlerden hiç toplamam çünki yerde olan dal mantari hastalık ile bulaşık olma ihtimali çok fazla...
kurumuş olma ihtimali de fazla....
Onun yerine o kadar dolaşacağıma 5- 10 tane büyükçe kuşburnu çalısı gözüme kestiririm...
bunlardan 1 yıllık dallardan ne kadar dikeceksem dal keserim (bu dallara çelik deniyor)....
hatta bu dalları direk toprağa batıracaksam dümdüz kesmem 45 derecelik açı ile yani eğik keserimki kışın dalın üzerinde su birrikmesin diğer ucu da toprağa rahat batırabileyim.....
kuş burnu çalısı özel bir bilgim yok ,çelikle yani toprağa batırma ile üretilebilirmi bilmiyorum ama ben genede daha garanti olsun diye çelikleri batırdığım yere ,sim derme granül ,**** batırmadan önce toz köklendirme hormonu ,bunlarda olmadı organik sıvı gübre dökerdim...
saygılarımla
murtiiii
09-01-2011, 23:27
Selam murtiiii...
Şahsi görüşümü söylüyorum tabi üstatlar daha iyi bilgilendireceklerdir seni...
Ben olsam dağ bayır kuşburnu dalı toplamam hele hele yerlerden hiç toplamam çünki yerde olan dal mantari hastalık ile bulaşık olma ihtimali çok fazla...
kurumuş olma ihtimali de fazla....
Onun yerine o kadar dolaşacağıma 5- 10 tane büyükçe kuşburnu çalısı gözüme kestiririm...
bunlardan 1 yıllık dallardan ne kadar dikeceksem dal keserim (bu dallara çelik deniyor)....
hatta bu dalları direk toprağa batıracaksam dümdüz kesmem 45 derecelik açı ile yani eğik keserimki kışın dalın üzerinde su birrikmesin diğer ucu da toprağa rahat batırabileyim.....
kuş burnu çalısı özel bir bilgim yok ,çelikle yani toprağa batırma ile üretilebilirmi bilmiyorum ama ben genede daha garanti olsun diye çelikleri batırdığım yere ,sim derme granül ,**** batırmadan önce toz köklendirme hormonu ,bunlarda olmadı organik sıvı gübre dökerdim...
saygılarımla
Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim sayın seyyah53
anladığım kadarıyla yabani kuşburnu (roza canina) çelikle çoğalabiliyormuş.
Bende, "madem ki çelikle çoğalıyor, çelik yapmayım da, mesela 1-2 metrelik dalları 50-60 cm derinlikte toprağa gömüyüm" diye düşünüyorum...
Üstadlar olmaz derlerse mecburen çelik denemesi yapacağım..
Bu arada sizin dediğinizi yapıp geçen sene bol meyve veren çalılardan birkaçını gözüme kestirmiştim, bu sene o çalılardan istifade etmeyi düşünüyorum..:)
tekrardan teşekkürler, Saygılar..
artemisia10
22-01-2011, 22:19
Arap yasemini çeliklerimde son durum, tuttu diye erkenden sevinmiştim ama birini kaybediyorum galiba :( aslında çok iyi gidiyorlardı sonradan problem yaşamaya başladılar torfta oldukları için hemen çıkardım ama biraz geç kalmışım torf cıvık cıvık olmuştu ve köklenme olmasına rağmen gelişmeleri mümkün değildi hemen bahçe toprağına geçirdim. İki adet çelikten biri kurtuldu diğeri mücadele ediyor ama gidici. Yine ekim ortasında aldığım ful'de çok ümitsiz olmama rağmen başarılı oldum. Yaprakları dökülmeye başlayınca hemen torftan çıkardım tamamen yapraksız kaldı 10 gün içindede yeni yapraklar çıkarmaya başladı. Bir adet de sarı yasemin sonbahar çeliği tuttu. O da kurumaya başlamıştı hiç köklenme yoktu tam atıyordum vazgeçtim başka yere diktim. Erken sevinme ama ümidi de kesme durumu yaşadım biraz :)
Merhaba arkadaşlar..
benim şimşirler hakıında önemli bir sorum olacak.şimşirler hakkı9ndakii konu başlığını acemiliğimden dolayı yeni konu açamadığım için buraya yazdım kusura bakmayın dostlar.
5 yaşındaki bir şimşir budandığında ne kadar çelik verir acaba?
ilginiz için şimdiden çok teşekkürler...
mustafaazizoglu
01-02-2011, 14:13
Selam, yan bahçede boyumu geçen ve güzel çiçek veren bir yediveren gül var. Bundan çelik alıp kendi bahçeme de dikmek istiyorum. Ne zaman ve nasıl yapmalıyım acaba?
artemisia10
14-02-2011, 21:28
Kasım ayı sonunda aldığım kiwi çeliklerini yaklaşık 2 ay kadar (biraz fazla oldu ama) fide poşetine koyup üstünü kapatıp sürekli nemli tuttum ılık bir yerde beklediler. Bir hafta önce güneşe çıkardım çok umudum yoktu çünkü biraz kurumuş gibi duruyorlardı. Şimdi yaprak çıkarmaya başladı...Görüntüsü de çok ilginç paylaşmak istedim...:)
192696192695192697
artemisia10
14-02-2011, 21:30
Bunlar da yaseminler.192698192699
alperenim
14-03-2011, 10:49
Öğretmenlikten emekli olmadan zevkli bir emekliliğin alt yapısını oluşturmalıyım. Fidan ve çiçeklerle yakından ilgileniyorum. Ladin yetiştirme hususunda yeteneklerimi geliştirmek istiyorum. Sürgünden köklendirmeyi başaramıyorum. Bu yaz denemeden önce tecrübeli arkadaşlarımdan bilgi edinmeliyim.
Herkese sevgilerimi sunuyor, ağaç sevgilerini kutluyorum.
mfakkaya
14-03-2011, 11:41
merhaba
ilk kez mesaj yazıyorum epey dolaştıktan sonra buraya yazmaya karar verdim umarım doğrudur .
istanbulda tamamına yakını az güneş alan bir bahçem var.10 metrekarelıkte çim yapmak istediğim alanım var. geçen sene rulo çim denedim.
Çimi yerleştiren firma topraga belleme bile yapmadan tırmık yapıp çimi serdıler. neticede yazın ortasını bulmadan çimler yok oldu . bu yıl zemınde belleme yaptım .toprağı hafifletmek için perlit ve kum kullandım. leonardit ve yanmış koyun gübreside ekledim.
koyun gübresini 10 metre kareye toplam bir çuval koydum . yıne 10 metrekareye 10 kilo kadarda leonardit koydum . metrekareye bır avuçda kımyasal çim gubresı koydum . yaklaşık 100 lt de perlıt ılave ettım . Bunları karıştırdım . Islattım . haftaya ekım yapacagım . Su sorunum yok . 7 yaşındakı oglum çimler de oynasın istıyorum ****** .Ama oyle top aynanacak bır alan yok .Elimde vilmorinin yonca karışık çim tohumu var bır satıcı golge alana en uygun bu olur diye vermişti . Ama kutuda tohum tipi yazmıyor. ben alanım sadece yeşil olsun ıstıyorum yonca vs benım için sorun degıl .
Şu konuları danışmak istiyorum
1-) Tohum seçimim doğrumu değilse ne önerirsiniz?
2-) Kaç kıloluk sılındır gerekır ,alanım araç kullanımına uygun değil aygımla sıkştırsam olur mu?
3-) kapak topragı olarak elenmiş gübre ıle beraber ne kullanayım :dere kumu bulamıyorum yıkanmış denız kumu olur mu
4-) hiç torf kullanmadım sızcce dogru mu
PLUMEİRA yardımmm....
İnternetten aldığım tohumlardan torf dolu köpük bardağa 4 er adet ekmiştim, şimdi her bardakta 3 er adet fidem oldu.
Sorum şu: Bu fideleri ayıırmak istiyorum. Diğer çiçeklerde olduğu gibi tek tek ayrı saksılara şaşırtsam riski var mı. Üçü bir arada olarak büyük saksılara şaşırtabilirim o zaman da sıkışacaklar.
Eğer tutmama riski yoksa sevineceğim ve hemen büyük saksılara alacağım.
Saygılarımla...
sıvı hümik asit aldım az önce. mor salkım çeliklerinde nasıl kullanabilirim? sulandırıp, sprey şeklinde fısfısladım ve bir miktarda toprağa döktüm...
mor salkım çeliklerim, umarım tutarlar... dikeli 1 aya yaklaşmış.
üzerlerinde yeni oluşan yapraklar ve tomurcuklar var. çelikleri yormasın diye tomurcukları kopardım. orta resimdeki çelikleri en son diktim. günde 2 saat direk güneş gören pencere önündeler... topraktan sulandırılmış hümik asit verdim. bir de her gün sulandırılmış hümik asit ile fısfıs yaparak çelikleri ıslatıyorum.
http://img839.imageshack.us/img839/5893/img00001201012220416.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/9777/img00002201012220417.jpg
http://img855.imageshack.us/img855/4531/img00003201012220417.jpg
mor salkım çeliklerim, umarım tutarlar... dikeli 1 aya yaklaşmış.
üzerlerinde yeni oluşan yapraklar ve tomurcuklar var. çelikleri yormasın diye tomurcukları kopardım. orta resimdeki çelikleri en son diktim. günde 2 saat direk güneş gören pencere önündeler... topraktan sulandırılmış hümik asit verdim. bir de her gün sulandırılmış hümik asit ile fısfıs yaparak çelikleri ıslatıyorum.
http://img839.imageshack.us/img839/5893/img00001201012220416.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/9777/img00002201012220417.jpg
http://img855.imageshack.us/img855/4531/img00003201012220417.jpg
Sayın moso
Bir uzman yardıma gelinceye kadar bildiğimi aktarayım.
Satın aldığım yer konsantre humik asitin 1 cc sini 3 litre suya dökmemi ve bununla sulamamı önermişti, öyle yaptım. Direkt dökülmemesi gerektiğini düşünüyorum.
Humik asitin görevi, doğal olarak toprakta oluşan ortamı saksıda da yakalayabilmek olmalı.
teşekkür ederim Sayın birbay.
yapraktan birkaç kez fıs fıs yaptıktan sonra hümik asit kullanmayı bıraktım. saçak yapan var mıdır acaba. sabırsızlanıyorum, birkaçını çıkarıp baksam mı:)
teşekkür ederim Sayın birbay.
yapraktan birkaç kez fıs fıs yaptıktan sonra hümik asit kullanmayı bıraktım. saçak yapan var mıdır acaba. sabırsızlanıyorum, birkaçını çıkarıp baksam mı:)
Olur mu öyle şey ?
Ama heyecanınıza hayran oldum. İşte yaşam, beklenti ve mutluluk...
Hep öyle olun...
teşekkür ederim sayın birbay...
geçen yıl, çelik mevsimi geçmiş olmasına rağmen, mor salkımından çelik alıp diktim. tutmadı, umudumu kaybetmedim yine yeni yeniden... burada her peyzajcıda mutlaka vardır mor salkım fidesi. ama gönül işte :-)
aslına bakarsanız, böylesine tutkuyla bağlı olduğum bir hobim olduğu için, kendimi şanslı hissediyorum...sanırım hep böyle olacağım :-)
teşekkür ederim sayın birbay...
geçen yıl, çelik mevsimi geçmiş olmasına rağmen, mor salkımından çelik alıp diktim. tutmadı, umudumu kaybetmedim yine yeni yeniden... burada her peyzajcıda mutlaka vardır mor salkım fidesi. ama gönül işte :-)
aslına bakarsanız, böylesine tutkuyla bağlı olduğum bir hobim olduğu için, kendimi şanslı hissediyorum...sanırım hep böyle olacağım :-)
--------------------------------------------------------------------------------
Sn moso
Antalya'da iseniz, morsalkımlar uyanmıştır, yine çelik zamanı geçiyordur. Ben Kuşadası'da yım, burada da uyanıyorlar. Tripleks bir yazlığımız var, morsalkımım tepeye kadar çıkmıştı, yerine asma dikmem gerektiği için üzülerek onu kesmiştim yıllar önce. Yaz aylarının şiddetli güneşlerinden korunabilmek için yoğun yapraklı bir bitki ile perdelemek gerektiği için asma diktim ve beklenen sonuca ulaştım. Ayrıca üzüm de verdi...
Geçen yıl 450 kadar bardağa çiçek ve sebze tohumu fidelemiştim. Bu yıl biraz azalttım ama tüm kış aylarını onların gözünün içine bakmakla geçirdim. Tohum çimlenedirmek için ısıtmalı termostatlı mini bir sera yaptım ve evin içinde devam ettik. Her çimlenen tohumla yeni bir sevinç yaşamak çok hoş.
Saygılar...
selamlar
Nisan ayının 2.haftasında Acer Palmatumdan aldığım yumuşak odun ve odunsu çelikleri üzerlerinde 4 göz kalacak şekilde, diplerini yine sürgün yerlerinden 45 derecelik açıyla keserek çelikleri hazırladım. Çelikleri 1 akşam nemli bir beze sarılı bekletmek zorunda kaldım. Yaklaşık 10 adet çeliği sadece mile TOZ IBA ile diktim. 5 tane çeliği Torf+mile karıştırıp fide poşetlerine TOZ IBA ile diktim. 5 tane daha bahçe toprağı+mil+yanmış hayvan gübresi ile hazırladğım karışıma TOZ IBA ile diktim. Diktiğim çelikleri yaklaşık 1 metre yüksekliğinde hazırlamış olduğum küçük sera **** (tünelmi demek lazım) oraya yerleştirdim. Nemini sürekli kontrol ediyorum. Ayrıca havalandırmasını yapıyorum.
İnşallah iyi sonuç alırım. (fotoğraf çekip ekleyecem yakında)
Sizce yanlış yaptığım ya da eksik yaptığım bir uygulama varmı? (Aldığım çelikler yaklaşık 0,5cm. ile 1 cm arasında çelikler.)
turgutozcan
03-05-2011, 00:17
merhaba ismim turgut.amatör olarak çeliklendirme yapmak istedim zirai ilaçlar satan bir yere gittim dedim ki böle böle köklendirme sıvısı veya tozu bana birtane verildi ismi--enka crop; organik fertilizer seaweed extrakt.içeriği--organik madde %45--stokinin&gibereline 600 ppm--alginlik asit %5--suda çözünür k3o %18 --ph 9-11..çelikleri kestim buna batırdımm (toz halinde) torfa koydumm çelikler 20 santim 8 santimini torfta kalacak şekilde normal bir suladım üzerini sera gibi kapattım.acaba bu yaptıklarım doğrumu kullandıgım urun nekadar dogru sizlere bir danışmak istedim bilgilendirirseniz sevinirim
seyyah53
03-05-2011, 00:23
Sn.turgutozcan...
Ürün, marka hakkında bir bilgim yok fakat uygulama yönteminiz gayet doğru bundan sonrası sabır ve nem i kaybetmemek...
turgutozcan
03-05-2011, 00:24
merhaba birtane daha ürün aldım ilk defa denediğim içim bunu ismi--strong up--sıvı haldeki humik asit---İÇERİĞİ--organik madde %8--humik asit+fulvik asit %15--ph 9-11suda çözünür potasyum oksit %1,5....hanangisini kullan malıyımm sizlere danışmak istedim..amatör oldugumuz için biz derdimizi anlatıyoruzz onalar bize veriyorr okulunu okumadık ürün bilgimiz yok acabaa nekadar doğru ürün satıyorlarr tamamen onların vicdanına kalmış bişeyy gerçi birkez aldatılırız...teşekkürlerr cevaplarınızı bekliyorummm ...turgut özcan edirne
turgutozcan
03-05-2011, 00:26
tamamenn raslantıı .gerçi aslım köylüyümm biraz bilgimm varr
benim sıkıntım;
doğruu birr ürün mü kullan dım acabaa
seyyah53
03-05-2011, 01:01
merhaba birtane daha ürün aldım ilk defa denediğim içim bunu ismi--strong up--sıvı haldeki humik asit---İÇERİĞİ--organik madde %8--humik asit+fulvik asit %15--ph 9-11suda çözünür potasyum oksit %1,5....hanangisini kullan malıyımm sizlere danışmak istedim..amatör oldugumuz için biz derdimizi anlatıyoruzz onalar bize veriyorr okulunu okumadık ürün bilgimiz yok acabaa nekadar doğru ürün satıyorlarr tamamen onların vicdanına kalmış bişeyy gerçi birkez aldatılırız...teşekkürlerr cevaplarınızı bekliyorummm ...turgut özcan edirne
Bu aldığınız toprak düzenleyici...bitkilerin besim maddelerini topraktan daha iyi alabilmesi için,bir nevi de bitki besini içeriyor...daha detaylı bilgileri 'humik asit' konu başlığı altında bulabilirsiniz...
turgutozcan
03-05-2011, 18:04
merhaba ismim turgut.amatör olarak çeliklendirme yapmak istedim zirai ilaçlar satan bir yere gittim dedim ki böle böle köklendirme sıvısı veya tozu bana birtane verildi ismi--enka crop; organik fertilizer seaweed extrakt.içeriği--organik madde %45--stokinin&gibereline 600 ppm--alginlik asit %5--suda çözünür k3o %18 --ph 9-11..çelikleri kestim buna batırdımm (toz halinde) torfa koydumm çelikler 20 santim 8 santimini torfta kalacak şekilde normal bir suladım üzerini sera gibi kapattım.acaba bu yaptıklarım doğrumu kullandıgım urun nekadar dogru sizlere bir danışmak istedim bilgilendirirseniz sevinirim çeliklendirme yaptıklarım ----limon---üzüm--çiçek-(benjamin)
turgutozcan
03-05-2011, 18:05
merhaba ismim turgut.amatör olarak çeliklendirme yapmak istedim zirai ilaçlar satan bir yere gittim dedim ki böle böle köklendirme sıvısı veya tozu bana birtane verildi ismi--enka crop; organik fertilizer seaweed extrakt.içeriği--organik madde %45--stokinin&gibereline 600 ppm--alginlik asit %5--suda çözünür k3o %18 --ph 9-11..çelikleri kestim buna batırdımm (toz halinde) torfa koydumm çelikler 20 santim 8 santimini torfta kalacak şekilde normal bir suladım üzerini sera gibi kapattım.acaba bu yaptıklarım doğrumu kullandıgım urun nekadar dogru sizlere bir danışmak istedim bilgilendirirseniz sevinirim
turgutozcan
04-05-2011, 00:21
bir açıklaması olan yok mu
turgutozcan
04-05-2011, 22:57
galiba yok
turgutozcan
05-05-2011, 21:56
bu 3. akşammm galiba yokk
Yılmaz Yalçın
06-05-2011, 08:44
bu 3. akşammm galiba yokk
Sevgili Turgut Bey,
Konu teknik bilgiye dayandığından Sevgili Mine Pakkaner'e soralım isimli aşağıdaki linkte sorarsanız size en kısa zamanda cevap yazacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18646
turgutozcan
07-05-2011, 00:12
teşekkür ederimm arkadaşimm bakalımmm cevap nezaman gelecek.:)
Merhaba. Geçenlerde sahilde gezerken birkac ceşit tutar ümidi ile çelik aldım acemice
Hebe çalısı berberis bahar dali. Acaba bunları torfa diksem tutarmı. Yoksa agustos 15 inden sonra mı çelik alıp çogaltmalıyım. Ayrıca kamelya keçisakalı oya agacı orman gülü ve açelya icinde çelik alma zamanı hangi aydır. Çelikleri aldıkdan sonra özel bir işlem yapmalı mıyım .Neler yapmalıyım Daha çook yeniyim.Kusuruma bakmayın.Detaylı yazarsanız sevinirim.
Teşekkur ederim
Arkadaslar Gül'den celik alma hakkında kulaktan dolma bi kac bilgim war yalnız net bi şekilde bildigimden emin değilim onun için aklımdaki soruları cevaplayan birileri olursa cok makbule gecer.
1. Gül'den ne vakit çelik alınabilir ?
2. Gül'den alınan çeliğin nasıl olması gerekir ( yumuşak , sert ve boyu ) ?
3. Gül'den Çelik aldıktan sonra yapılacak ilk işlem nedir ? ( kimileri suda bekletilmeli diyor)
4. Ve aldığımız çeliği saksıda büyüteceksek nasıl bir yol izlemeliyiz ?
Şimdiden Teşekkürler
alparslan
12-05-2011, 07:11
sayın araxlea, ben sonbaharda budanıp atılan çelikleri topluyorum,sonra budama makasıyla işaret parmağı kalınlığında olanlarından 3-4 gözlü olacak şekilde 15-20 cm kadar çelikler hazırlıyorum.hazırladığım çelikleri başka hiç bir şey yapmadan bahçemde bu iş için hazırladığım çürümüş yaprak ve toprak karışımı bir adaya, bir gözü dışarıda kalacak şekilde gömüyorum.11 ay orada kalıyor.yaz aylarında toprağın nemini sulama yaparak koruyorum.ekim kasım aylarında köklenmiş canlı çelikleri yerlerinden çok dikkat ederek çıkarıp kimini yerine kimini de saksıya dikiyorum.benim bu konuda çok bilgim yok ama bu sene 2 nci başarılı denemem.
Benol Hazaroğlu
12-05-2011, 18:18
Arkadaslar Gül'den celik alma hakkında kulaktan dolma bi kac bilgim war yalnız net bi şekilde bildigimden emin değilim onun için aklımdaki soruları cevaplayan birileri olursa cok makbule gecer.
1. Gül'den ne vakit çelik alınabilir ?
2. Gül'den alınan çeliğin nasıl olması gerekir ( yumuşak , sert ve boyu ) ?
3. Gül'den Çelik aldıktan sonra yapılacak ilk işlem nedir ? ( kimileri suda bekletilmeli diyor)
4. Ve aldığımız çeliği saksıda büyüteceksek nasıl bir yol izlemeliyiz ?
Şimdiden Teşekkürler
Gül çelikleri çok kolay tutar. Ay Kasım-Şubat (benim bildiğim). Orta kalınlıklardaki dallardan 15cm lik kesin toprağa daldırın. 1 sene hiç dokunmayın. Sadece su verin tutar.
Arkadaşlar 5 tane 10 ar cmlik yasemin çelikleri 10 gündür öyle duruyor tuttuğu anlaşılmıyor bundan sonra ki aşama ne olmalı*?
Bir erik dalını köklendirmek mümkün müdür ? Mümkünse nasıl ?
Yardımlarınızı bekliyorum .
Saygılar.
Bende Bursadan getirttiğim indol bütirik asit çözeltisi var. 2,5 litreyi 150 tl gibi birşey istemişlerdi zeytinciler, arkadaşım başka alış verişlerimiz olduğundan para almadı. Bu çözeltiye 7-8 sn tutup diktiği erik çeliklerim şu an çok iyi durumda. Hiç değilse aşılama, kırıldığında dip sürgününü yeniden aşılam derdi yok. Çağla erikler elde ettim. Aslen erik, şeftali gibi ürünleri Çukurova üniversitesi 15 yıl kadar önce direkt meyve verecek dalları serada köklendirip millete saksıda dağıttı.
Ciberellik asit ve indol bütirik asit iyi kök uyarıcılardır. Bu maddeler genelde kök kısmında yara dokusu oluşumunu hızlandırıyor, bu yara dokusu kallus dediğimiz mantarımsı bir şekle dönüşerek köklenme başlıyor. Büyük ihtimalle çelikleriniz tutar. ancak bu tarz köklendirme hormonu uygulamalarında toprak, perlit, torf her ne ortamınız varsa sonradan sulamayla çeliklerin yıkanmaması için önceden sulamanızı tavsiye ederim.
Minik iki teknik terimi arkadaşlarda yanlış yerleşmemesi adına düzeltmek isterim,
www.agaclar.org (http://www.agaclar.org/index.asp?sayfa=agaclar&pid=99)
Sayın Pakkaner verdiğiniz bilgiler çok özel ve güzel teşekkür ediyorum. Ancak verdiğiniz örnek açelya ve bu bitkinin çelikleri özellikle kestane çürüntüsünü tercih ediyor. Çok iyi torf vs bitki harçları bile köklenmesi için yeterli değil, kestane çürüğü şart! Hatta serada biraz daha yüksek sıcaklık ve nem için açelya çeliklerinin üzerini plastikle örtülüyor.
Öğrencilik yıllarım İstanbul Orman işletmesinin serasında geçmişti. Orada yıllarca çalışan bir ihtiyaz amca proflardan bile daha tecrübeliydi ve ondan çok şey öğrendim.
***.peki kivi için yapabilirmiyım boyle uygulamayı.
kazanlik
13-07-2011, 09:04
subat ayinda uzum celiklerinin alt kisimlarini gazeteye sarip bu sekilde su icinde bekleterek koklendirdim. daha once sadece su icinde beklettiklerim curuyordu ve koklenmiyordu. apartmanda yasayanlar icin oldukca kullanisli olabilir,
meadowsons
13-07-2011, 10:19
subat ayinda uzum celiklerinin alt kisimlarini gazeteye sarip bu sekilde su icinde bekleterek koklendirdim. daha once sadece su icinde beklettiklerim curuyordu ve koklenmiyordu. apartmanda yasayanlar icin oldukca kullanisli olabilir,
Sn. Kazanlik resimli olarak anlatabilir misiniz yazınız ilgimi çekti
Benol Hazaroğlu
31-07-2011, 17:47
Perlite diktiğim örneğin Clematis çeliklerini ne sıklıkla sulamalıyım. Teşekkür ederim.
Ziraat56
07-08-2011, 18:13
MEYVE AĞAÇLARINDAN ÇELİK ALMA ZAMANI
Yılın herhangi bir zamamnda çelik hazırlamak mümkündür. Ancak, kışın yaprağını döken bitkilerde odun çelikleri kış dinlenme dönemi içinde, yapraklı yeşil çelikler ise henüz tam odunlaşmamış. Sürgünlerden büyüme mevsiminde hazırlanırlar.Odun çelikleri yaprak dökümünün hemen öncesinden, ilkbaharda tomurcukların kabarmasına kadar geçen dönem içinde her zaman hazırlanabilirler. kolay köklenme eğilimindedirler. Örneğin kirazlarda, odun çeliklerinin çok zor köklenmelerine karşın, birçok çeşitte yeşil çeliklerle iyi bir köklenme sağlanmaktadır. Yeşil çelikler ilkbaharda mümkün olduğunca erken alınmalıdır. Ancak bu dönemde yapraklar tam iriliğini almış ve sürgünler olgunlaşmış olmalıdır.
Kök çeliklerinin hazırlanmasında da zaman önem taşımaktadır. Örneğin, kırmızı ahududularda yaz aylarında alman kök çeliklerinde hiç başarı elde edilemezken, sonbahardan kışa doğru olan dönemlerde alman çeliklerde başarı, zamandaki ilerletmeye paralel artmaktadır.
Çeliklerde Köklenmeyi Etkileyen Dışsal Faktörler
1. Köklenme ortamı; Çelikleri köklendirmek amacıyla kullanılan ortamların havalanma, ısınma, su tutma ve katyon değişim kapasitesi ile hastalıklar ve zararlılarla bulaşık olma durumları farklı olduğundan, ortamlara göre köklenme oranı ve meydana gelen köklerin yapısı değişebilmektedir. Köklenme ortamının, hafif yani çabuk ısmabilen, geçirgen ve kolay havalanabilen yapıda olması, aynı zamanda hastalık ve zararlılardan ari olması gerekir. Köklenme başlangıcına kadar ortamda azot kaynağına gerek yoktur. Köklendirme amacıyla saf veya karışım halinde toprak, kum, turba (peat), perlit ve vermikulit gibi maddeler kullanılmaktadır. Bazı kolay köklenen bitkilerde ise su tek başına köklendirme ortamı olarak kullanılabilir. Ancak bu durumda iyi bir havalandırma gereklidir. Yaygın olarak kullanılan köklendirme ortamlarının bazı özellikleri aşağıda kısaca verilmiştir.
Kum: Yaygın olarak kullanılan, ekonomik olarak sağlanabilen bir ortam olup iyi bir kök gelişimi sağlamaktadır. Ancak su tutma kapasitesi düşük olduğundan sık sulamayı gerektirmektedir. Organik madde ve besin kapsamı ya çok azdır veya hiç yoktur.
Genellikle hastalık etmeni taşımamaktadır. Besin maddesi kapsamı çok az olduğu için, çelikler körlendirildikten hemen sonra ya başka bir ortama şaşırtılmalı, ya da yeterli gübreleme yapılmalıdır.
Turba (peat-moss): Yüksek düzeyde organik madde içeren bu materyalin su tutma kapasitesi yüksek ve havalanması iyidir. Yüksek düzeyde azot ihtiva eder. Ancak kuma göre oldukça pahalıdır. Son yıllarda saf ya da karışım halinde köklendirme ortamı olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Asit karakterli olanları ise özellikle çay ve yaban mersinlerinin (blueberry) çoğaltılmasında kullanılmaktadır.
Perlit:
Volkanik orijinli, gri-beyaz bir mineraldir. Ham materyalin öğütüldükten sonra 760°C de patlatılması sonucu köpük benzeri bir yapı kazanır. pH'sı 6-8'dir. Yüksek su tutma kapasitesinin yamsıra, havalanması iyidir. İnorganik besinler ve organik madde içermez. Bu özellikleri nedeniyle karışım halinde kullanılır. Diğer materyallere göre pahalı olmasına rağmen steril olması, kullanımının kolay olması ve iyi köklenme sağlaması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır.
Toprak:
Bu amaçla özellikle tınlı topraklar başarılı olarak kullanılmaktadır. Çelik köklendikten sonra ortam içinde belirli süre kalabilmektedir. Süt ve kum karışımları, her iki ortamın uygun özelliklerini taşıyan bir ortam oluşturmaktadır. Süt, yüksek azot kapsamı ve su tutma yeteneğine sahiptir. Ancak iyi havalanmaz, köklenme için daha uzun zaman gereklidir. Ayrıca hastalıklar ve zararlılar nedeniyle pastörizasyon veya fumigasyon gereklidir.
Son yıllarda çeliklerin köklendirmesinde topraksız karışımlar tercih edilmektedir. Bunlar arasında kum, perlit ve turbadan oluşan karışımlar daha başarılı sonuç vermektedir.
2. Sıcaklık:
Köklenme ortamlarında, kök bölgesindeki sıcaklığın 24°C dolayında tutulması, hücre bölünmesini teşvik ederek köklenmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu sıcaklık seralarda taban ısıtma sistemlerinin kullanılması ile daha kolay sağlanmaktadır. Ancak şişleme altında yapılan köklendirme süresince hava sıcaklığının ortam sıcaklığından daha düşük tutulması gereklidir. Çünkü yüksek hava
4.Işık:
Çeliklerde köklenme üzerinde ışığın etkisi, çelik tipine göre değişmektedir. Kışın yaprağını döken meyve türlerinin, yeterli oksin ve besin maddesi depolamış odun çeliklerinde, en iyi köklenme karanlıkta olmaktadır. Buna karşın yapraklı çeliklerde oksin ve karbonhidrat sentezinin rolü nedeniyle, ışık dolaylı olarak köklenmeyi olumlu yönde etkilemektedir. Eğer oksinler dışardan sağlanırsa, ışığın varlığı köklenme üzerine engelleyici etki yapmaktadır. Işık kaynağı olarak, 1500-2000 lüks ışık şiddeti veren, beyaz floresan lambalar olumlu sonuç vermektedir.
Çeliklerde Köklenmeyi Uyarıcı Özellikler ve Uygulamalar
1. Çelik üzerinde tomurcuk ve yaprakların varlığı:
Çelik üzerinde bulunması köklenmeyi uyarıcı etki
yapmaktadır. Bu olumlu etki, yapraklarda karbonhidratların
sentezlenmesine, tomurcukların ise oksin kaynağı olmasına
bağlanmaktadır. Çelik üzerinde bulunan tomurcuk ve yapraklar,
karbonhidratlar ve oksinlerle birlikte, taşınabilen ve köklenme
üzerinde olumlu etkisi bulunan faktörlerin de kaynağıdır.
2. Polarite:
Dal çelikleri, sürgünün ucuna yakın olan kısımda
sürgün, dibe yakın kısmında ise kök oluştururlar. Bu duruma polarite
denilmektedir. Çeliğin durumunun değiştirilmesi, yani ters çevrilerek
dikilmesi, kök ve sürgün oluşan yerleri değiştirmez. Kök çeliklerinde
ise tersi durum söz konusudur.
3. Yaralama:
Çeliklerde yaralama sonucunda, yara kenarları
boyunca oluşan yara dokusu (kallus) nedeniyle kök oluşumu daha
fazla olmaktadır. Yaralama ile yaralanan kısımdaki hücreler,
bölünmeye ve yeni kök taslakları oluşturmaya teşvik edilmektedir. Bu
durum, yaralanan bölgede hormon ve karbonhidratların doğal olarak
birikmesine bağlanmaktadır.
4. Büyümeyi düzenleyici maddeler:
Oksinlerin çeliklerde köklenmeyi uyardığının anlaşılmasından sonra günümüze kadar bu maddeler saf ve karışım halinde birçok bitki türüne ait çeliklerin köklendirilmesinde başarı ile kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanılan oksin yapısındaki maddeler, tek doğal oksin olan Indol-3- Asetik asit (IAA) ile sentetik oksinler olan îndol-3-Bütirik asit (IBA), 1-Naftalenasetik asit (NAA), 2-4 Diklorofenoksiasetik asit (2,4-D) dir. Bunlar arasında en başarılı sonuçlar IBA uygulamalarından elde edilmiştir. Son yıllarda özellikle IBA ve NAA'in karışım halinde kullanılması giderek yaygınlaşmaktadır. Ancak bitki türü ve çelik tipine göre, en uygun uygulama şekli ve dozu, denemelerle tespit edilmelidir. Günümüzde köklenmeyi uyarıcı hormon yapısındaki maddeler, çeliklerin 1-1,5 cm'lik dip kısımlarının seyreltik (500 ppm'e kadar) çözeltilere 12 saat, yoğun (500-10.000 ppm) çözeltilere 5 saniye süreyle daldırılması şeklinde yapılmaktadır.
Yusuf ÇALIŞKAN
Ziraat Mühendisi
Benol Hazaroğlu
16-08-2011, 17:16
Perlite dikilen çeliği nasıl sulamalıyız? Arkadaşlardan rica ediyorum.
m.şimşek
08-09-2011, 22:40
acaba şimşir için çelik köklendirme ne zaman yapılmalı,birde ankara şartlarında çekirdekten yetiştirme yapmak için ne zaman dikim yapılmalıdır,yardımlarınız için teşekkür ederim.
Yakup Ünal
12-09-2011, 14:42
Goji berriy den çelik almak en uygun zaman nezaman ve
nasıl alınmasını tavsiye edersiniz teşekkürler
Çok güzel bir çalışma bilgilendirme için teşekkürler
gokhanakdeniz
24-10-2011, 14:17
merhaba, benimde konuyla ilgli bir sorum olacak. Ben şu sıralar oturduğumuz sitenin civarındaki ağaçlardan çelik alıp dikmek istiyorum.
1. Bu çelikleri aldıktan 1 saat sonra dikmem sorun olurmu?
2.Çelikleri uygun ortama diktikten sonra nasıl muhafaza etmeliyim? evin içindemi yoksa yine kışı balkondamı geçirmelilier. üstlerine poşet vs ile kaplamalı **** herhangi birşey yapmalımıyım? cevap veren herkese şimdiden teşekür ederim.
doğalbahçe
26-10-2011, 22:54
acaba şimşir için çelik köklendirme ne zaman yapılmalı,birde ankara şartlarında çekirdekten yetiştirme yapmak için ne zaman dikim yapılmalıdır,yardımlarınız için teşekkür ederim.
Sn. m.şimşek,
Şimşir yılın çoğu ayında köklendirmeye meyilli bir bitkidir. Hatta Sapanca ilçemizde bir çok kişi ilkbahar aylarında hazırladıkları çelikleri dış mekanlara, açık alanlara dikmekteler ve burada köklendirme işlemi gerçekleştirip büyütmekteler. Yaz aylarında alacağınız çelikler için sıkıntı sadece aşırı sıcaklardan muhafaza etmek ve nemlendirmekle ilgilidir. Bu aylarda alacağınız çelikleri iç mekanda veya sera ortamında rahatlıkla köklendirebileceğinizi düşünüyorum.
doğalbahçe
26-10-2011, 22:59
merhaba, benimde konuyla ilgli bir sorum olacak. Ben şu sıralar oturduğumuz sitenin civarındaki ağaçlardan çelik alıp dikmek istiyorum.
1. Bu çelikleri aldıktan 1 saat sonra dikmem sorun olurmu?
2.Çelikleri uygun ortama diktikten sonra nasıl muhafaza etmeliyim? evin içindemi yoksa yine kışı balkondamı geçirmelilier. üstlerine poşet vs ile kaplamalı **** herhangi birşey yapmalımıyım? cevap veren herkese şimdiden teşekür ederim.
Çeliklerinizi aldıktan sonra üzerlerini hafif nemlendirmeniz, mümkünse ıslak bir bezle örtmeniz yeterlidir.
Çeliklerin köklendirilme aşamasında sera ortamının olması veya ona yakın şartların sağlanması köklendirme aşamasında olumlu sonuçların daha yüksek oranda alınmasını sağlayacaktır. Dış mekanda durmasından ziyadeevinizde oluşturabileceğiniz küçükte olsa kapalı bir ortam sağlamanız önemlidir. Poşet kaplamanız uygun olacaktır fakat ara ara havalandırma yapmanız gerekecektir, havalandırmayı ihmal etmemelisiniz.
doğalbahçe
26-10-2011, 23:03
Goji berriy den çelik almak en uygun zaman nezaman ve
nasıl alınmasını tavsiye edersiniz teşekkürler
Goji Berry'lerde eğer kış şartlarında köklendirme işlemi toprak ısısını belirli düzeyde tutmanıza bağlı olarak farklılık gösterecektir. Eğer toprak ısısını dengede tutabilecekseniz bu aylarda çelik almanız uygundur. Mart ayıda çelik alımı için gayet uygun bir aydır.
doğalbahçe
27-10-2011, 13:00
Köklenen Leylandi Servi Çeliklerinin Şaşırtılması
Isıtıcı Film Üzerinde Viyollerdeki Köklenme İşlemi Tamamlanmış Yeşil Leylandi Servileri
252793
Köklenmiş Leylandi Servilerinin Viyollerden Çıkarılması
252794
Köklenmiş Yeşil Leylandi Servisi Kök Gelişimi
252795
Leylandi servilerinin İthal Torf - Pomza - Organik Toprak Düzenleyici Karışımına Dikilmesi
252796
252797
doğalbahçe
27-10-2011, 13:22
Yeşil Leylandi Servilerinin çeliklerini yetiştirmiş olduğumuz 6-7 yaşındaki anaç olarak tabir edilen büyük bitkilerden alınmaktadır.
Mevsimsel olarak çeliklerin yarı odunsu veya yarı odunsu- otsu yapıdaki durumları göz önünde bulundurularak çelikleme yapılmaktadır.
Eylül ayı ve devamında Haziran ayına kadar rahatlıkla çelik dikimi yapabilmekteyiz.
Köklenme işleminde en büyük faktör sera ve sera ortamıyla birlikte alttan ısıtma sisteminin sağlamış olduğu fayda önemsenmeyecek derecededir.
Sonbahar ve kış aylarında almış olduğumuz yeşil leylandi servi çelikleri 4000ppm'lik Sıvı IBA çözeltisine tabi tutulmaktadırlar.
Köklenme oranı % 90-95 civarındadır.
Tabi çelik köklendirme işlemi 3 saç ayak üzerine kuruludur.
1. Toprak meteryalinin uygunluğu: Cocopeat + Perlit + Organik Toprak Düzenleyici karışımı kullanılmaktadır.
2. IBA ( Indol Bütirik Asit ) : 4000ppm lik IBA kullanılmıştır.
3. Alttan Isıtma Sistemi : Toprak ısısı yaklaşık olarak 22- 25 C derecede tutulması veya kontrol altında bulundurulması gerekmektedir.
gokhanakdeniz
27-10-2011, 16:15
Çeliklerinizi aldıktan sonra üzerlerini hafif nemlendirmeniz, mümkünse ıslak bir bezle örtmeniz yeterlidir.
Çeliklerin köklendirilme aşamasında sera ortamının olması veya ona yakın şartların sağlanması köklendirme aşamasında olumlu sonuçların daha yüksek oranda alınmasını sağlayacaktır. Dış mekanda durmasından ziyadeevinizde oluşturabileceğiniz küçükte olsa kapalı bir ortam sağlamanız önemlidir. Poşet kaplamanız uygun olacaktır fakat ara ara havalandırma yapmanız gerekecektir, havalandırmayı ihmal etmemelisiniz.
çok teşekür ederim verdiğiniz cevap için..
doğalbahçe
27-10-2011, 17:49
çok teşekür ederim verdiğiniz cevap için..
Rica ederim.
UzaklarII
28-12-2011, 18:11
Merak ettim bu karışım köklendirmede başarılı oldumu...
Bu karışım köklendirme ile ilgili değilde bol çiçeklenme ve çiçek tutumu ile ilgili bir karışım olduğu en başta sitokinin ve giberallin karışımından kendini belliediyor...Alginik asit ise zaten yosunun bünyesinde olan bitki gelişimde herhangi bir uyarıcı özelliği olmayan bir maddedir. Benim kendi kişisel görüşüm bu karışım çeliklerin kökleneceği varsada köklenmeyi zorlaştıracak olmasıdır. Nedeni ise karışımın hem karışımın yoğunluğu, ve rizogenez(köklenme) ile doğrudan ilgisi olmayan hormonların bu karışım içinde varolması. Yoğun karışım ters turgor etkisi yapacak, çelikteki suyu köke çekecek, giberallin çelikteki dormansiyi kıracak, sitokininle beraber sürgün oluşumunu uyaracak ama çelikte su yok. Siz çelikleri nemli tutmaya çalıştıkça su akışı devamlı yukarıdan aşağıya olacak, çeliklerin tepesi besinsiz kalacak ve beslenemeyecek. Yani tomurcuklar bir taraftan uyanmaya zorlanacak bir taraftan ters su akışıyla çok zorlanacak. Umarım başarmışınızdır. Başarmışsanızda çelikleriniz baya bir zorlanmıştır.
Bu karışımı köklendikten sonra kullansanız bence çok daha uygun.
Eğer köklendirme için illa bir formül aranıyora yüzyılımızın en sihirli maddesi oxindir.
Hele oxin ve sitokini uygun oranlarda ve bilinçli uygularsak işimiz dahada kolaylaşır. Köklendirmede giberallin zaten yaşam mücadelesi veren çeliklerimizi oldukça zorlar. Doku kültürü laboratuarlarında bitki türlerinin çoğu için şu kanun vardır.
1.Fazla sitokinin / Az oxin = Sürgün oluşur
2.Fazla oxin / Az sitokinin= Kök oluşur
3.Fazla oxin / Fazla sitokinin = Yara dokusu (kallus) oluşur
Yani kısaca köklendirmeyi uyaracak bir madde istiyorsanız paranızı önce oxin sonra sitokinine yatırın.
herkese selamlar. arkadaşlar bilgisi olanlardan acill yardım istiyorum.ilk kez asmadan çelik üretecm(inşallah tutarlarrr) bunun püf noktası nedir.toprağa karıştırmam gereken gübre vs nelerdir.çeliklerimi nerde muhafaza etmeliyim. seradamı dışardamı off acill yardım edin lütfennn...
murathanoglu
06-01-2012, 13:04
Selam bero Asmaların budanma zamanınnda budanıp atılacak olan dallarından en az 5 boğumlu bir dal alıp alttan 2 boğumunu elle kırarak (kopmayacak) kırılmış kısmın tamamı toprak içinde kalacak şekilde dikmek istediğin yere dikebilirsin.
trakya1401
06-01-2012, 13:55
herkese selamlar. arkadaşlar bilgisi olanlardan acill yardım istiyorum.ilk kez asmadan çelik üretecm(inşallah tutarlarrr) bunun püf noktası nedir.toprağa karıştırmam gereken gübre vs nelerdir.çeliklerimi nerde muhafaza etmeliyim. seradamı dışardamı off acill yardım edin lütfennn...
aldığın kalemler en az üç göz olmalı vede enfazla 2 yıllık dipteki gözün 3 cm altından 45 derece açılı birşekilde zedelemeden kes üstten de gözün 3 cm cm üstünden eğimli bir şekilde kes.daha sonra 5 kiloluk sıvı yağ tenekesinin üstünü bıçak vede çekiçle çıkart.altına da birkaç delik aç.içine yarısından fazla olacak şekilde toprakla doldur ağzına yakın olsun.sonra içini toprağı geçene kadar suyla doldurup biraz bekle en az 4-5 çubuğu çubukların üstte bir gözü kalana kadar o toprağa bastır.yice gömülsün.üstteki kesik yeri bir bantla kapat ki çelik kurumasın.vede ilk önce ılık sonrada sıcak bir yere al ömrü varsa çıkarlar.
birde şunu bir yerde okudum:Bir yaşındaki odunsulaşmaya başlamış asma çubuğunu üzerinde beş göz kalacak şekilde ve en alttaki göz ile kesim yeri arasında 2 - 3 cm mesafe kalacak şekilde kesin. Kestiğiniz çubuğu 60 santigrat derece sıcak suda bir dakika tutun. Çıkardığınız çubuğun alttaki bir santimlik kısmını taş veya çekiç yardımıyla hafifçe ezin. Ezmekten kasıt, çubuğun birkaç yerinden sadece o bölgede çatlamasıdır. Çubuğu, alttaki dört göz toprakta kalacak ve tek göz toprak üstünde kalacak şekilde yatık olarak dikin.
seyyah53
06-01-2012, 23:07
En basta sunu soyliyim asmayi koklendirmeniz cok kolay endiselenmenize hic gerek yok...
Acemi halimle en az yirmi tane koklendirdim...
Asmadan celikleri(dal parcalari) budama zamaninda alin, bunlarin uzerinde surgun verilen yerleri vardir(gozler)...
Celikleri %50 toprak %50 perlit karisimli bir kabin icerisine batirin...sulayin..
sonrasi sadece bahari beklemek...(bu kismi biraz zor)...
merhaba,
dün apartmanımın önünde bulunan ve limon veren ağaçtan çelik aldım boyları 10 ile 35 cm arasında değişiyor ve yarın ekmek istiyorum bana en etkin yol için yardımcı olur musunuz.bu arada elimde torf az perlit organik gubre var ayrıca aspirin ve oksijenli su ile ilgili yazılarınız var en iyi yöntem nedir hormon kullanmak istemiyorum zaten teğmin edene kadar da çeliklerim ölür dünden beri aspirinli sudaydılar az once normal suya aldım.acil tavsiyelerinizi bekliyorum
bebeto016
17-01-2012, 18:34
yolumun üzerindende apartman yüksekliğinde 3 tane koca kestane ağacı mevcut bu ağaçlardan alınan çelik ile kestane fidanı üretilebilrmi. birde fındık çelikle üretilebilyormu.
fındık ve kestane çelikle üretiliyormu diye sorsam abilerimiz cevap verirlermi..
teşekkurler.
baykal_77
20-01-2012, 09:30
benim bi sorum olucak bilgisizliğimi maruz görün kividen çelik alarak köklendirme yapmak istiyorum fakat ağaçlar budama yapılalı 1 haftayı geçti dallar hali ile yerdeler aralarından seçerek alsam köklenirmi ya da aradan bir hafta geçtiği için köklenmezmi.
Safranlı
20-01-2012, 10:02
Baykal kardeşim
bu karı görmesı kötü olmüş
don yedıgı için ıyı olmuyor
ıyı bır toprakta uygun ortamda yapabılırsen tutabılır
ancak kıvıde zaten en fazla yüzde 50 si tutar
firesi çoktur
torfa **** kumla karısık torfa ekersen uygun bır serada olabılır
devamlı nemınıde korursan olabılır
çelikler benı çok yoruyor
bir türlü adam olmuyor
çok ilği istiyor
ama mutlaka denemelısın
Safranlı
20-01-2012, 10:05
yolumun üzerindende apartman yüksekliğinde 3 tane koca kestane ağacı mevcut bu ağaçlardan alınan çelik ile kestane fidanı üretilebilrmi. birde fındık çelikle üretilebilyormu.
fındık ve kestane çelikle üretiliyormu diye sorsam abilerimiz cevap verirlermi..
teşekkurler.
İkisidie çelikten olmaz
kestane tohumdan olur
fındıkta köklerındekı kardeşlerden olur
fındıgın varsa dıbınde mutlak kardeş verır
bır kaçını sök ve ek hemen buyuyecektır
ama kestaneyı tohumdan buyutursun
bu mevsım çok uygun
güzel bır saksıdakı ıyı topraga kestaneyı ek baharda güzelce sürgun verır
baykal_77
20-01-2012, 11:19
Baykal kardeşim
bu karı görmesı kötü olmüş
don yedıgı için ıyı olmuyor
ıyı bır toprakta uygun ortamda yapabılırsen tutabılır
ancak kıvıde zaten en fazla yüzde 50 si tutar
firesi çoktur
torfa **** kumla karısık torfa ekersen uygun bır serada olabılır
devamlı nemınıde korursan olabılır
çelikler benı çok yoruyor
bir türlü adam olmuyor
çok ilği istiyor
ama mutlaka denemelısın
bu hafta denicem sayın safranlı peki ne gibi işlemlere tabi tutmalıyım ilaç hormon vs.
üstelik kivi çoğaltmak için siz ne önerirsiniz en çok hangi durumlarda başarı yüzdesi artar
Safranlı
20-01-2012, 14:23
Hormonda kullanabılırsın her erde var
ben kıvıde em kullandım
em çok güzel bır üründür ama yalovada yok
ankaradan almalısın
em yı bolca kullanırsan yuzde kesın artar
ben çiçeklerimdede çelikte kullandım
em özellıkle tavsıye ederım
veya ugrasabılırsen
sögüdün ince dalarını bir kılo kadar kaba doldurursun o suyu daldırıp köklersın
bu uzun bır yol
dilersen yapabılırsın
ancak kıvıde oran düşüktür
bebeto016
20-01-2012, 21:04
İkisidie çelikten olmaz
kestane tohumdan olur
fındıkta köklerındekı kardeşlerden olur
fındıgın varsa dıbınde mutlak kardeş verır
bır kaçını sök ve ek hemen buyuyecektır
ama kestaneyı tohumdan buyutursun
bu mevsım çok uygun
güzel bır saksıdakı ıyı topraga kestaneyı ek baharda güzelce sürgun verır
safran kardeş teşekkurler peki dip sürgünlerinden üretilen fındıklara ilerde aşı yapılması gerekirmi.
baykal_77
21-01-2012, 17:19
Hormonda kullanabılırsın her erde var
ben kıvıde em kullandım
em çok güzel bır üründür ama yalovada yok
ankaradan almalısın
em yı bolca kullanırsan yuzde kesın artar
ben çiçeklerimdede çelikte kullandım
em özellıkle tavsıye ederım
veya ugrasabılırsen
sögüdün ince dalarını bir kılo kadar kaba doldurursun o suyu daldırıp köklersın
bu uzun bır yol
dilersen yapabılırsın
ancak kıvıde oran düşüktür
em nedir üstelik internet yoluyla nasıl temin edebilirim
Charlaux
28-02-2012, 12:36
Merhaba,
Yolda yürürken bir dal parçası gördüm;ne çok ince ne de çok kalındı (bir kablodan biraz daha kalın) Alt kısmı çaprazlamasına kesilmişti ve yemyeşildi;ben de niye olmasın kurtarayım bu canı dedim.Akşam olduğu için evde suya koydum diğer günde ektim;toprak nemliydi yağmurdan ötürü ama olsun.Hormon vs kullanmadım sadece ektim,güzelce bastırdım ve üstüne de oksijenli su karışımından serptim.Dal kısmında da minik açılmış kısım vardı ancak orası da yeşildi.Tahminimce aldığım caddenin heybetli ağacından düşen bu ağaçta bir gelişme olması için neyi görmem gerekir,nasıl anlaşılır geliştiği ? Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Teşekkürler
Fatih Yılmaz
28-02-2012, 21:11
Salatalık ve akrabası yayılıcı, sarılıcı bitkilerden yaprak çeliklemesi ile çoğaltma yapabilir miyiz arkadaşlar.
erdenaycincin
11-03-2012, 14:32
selamlar,ben dedemin dedesinin babasının diktiği 300-350 yaşlarındaki çok iri olan beyaz dut ağacımızdan 3 adet çelik aldım ikisinin toprağa giricek kısmını hafifce zımparaladım birinide olduğu gibi diktim diktiğim toprak torf,aynı zamanda hayatımdaki ilk hırsızlığımıda yaparak :) belediye parkından zorla(bekçi vardı)yürüttüğüm porsuk çeliklerinide yanmış taavuk gübresiyle karıştırdığım torfa diktim onlarda üç adet çelik ikisini zımparaladım azıcık,birini olduğu gibi diktim.kalorifere yakın yerde duruyorlar nemli kalmalarına özen gözsteriyorum.birde parkta yazın dikkatimi çeken ama adını bilmediğim yaprağı çiçeği meyvesi herşeyi bordomsu bir renkte olan erik ağacından aşı kalemi alıp bahçemdeki yabani bir eriğin yarısına badem yarısına üryani eriğ yarısınada o kırmızı erikten aşıladım :) biraz anaç ağaca haksızlık yaptım ama olsun hepside tutarsa harika bir görüntü olacağını düşünüyorum.acaba önerileriniz ve fikirleriniz varmı sizce ne kadar başarılı olabilirim?selamlarımla.
Bunlarda benim ahududu,frenk üzümü,böğürtlen ve kuş üzümü çeliklerim.
Bir kısmını perlite,bir kısmını torf+perlit karışımına diktim.
Fotoğraflar şuanki halleri yeni dikildiler, yanlışım varmı dikimde? Şimdi sadece beklemelimiyim?
seyyah53
23-03-2012, 21:55
Uzerlerine delikler acolmis naylon ile ortulseler naylon icerisinde nem saglamis oluruz...
Sicakligida ayarladik mi bu celikler oldu....elinize saglik
Uzerlerine delikler acolmis naylon ile ortulseler naylon icerisinde nem saglamis oluruz...
Sicakligida ayarladik mi bu celikler oldu....elinize saglik
Evde canavar bir oğlum var bunları onunla yaptık :D O delikli naylonu üzerlerinde tutmam imkansıza yakın. Olmasa olmazmı:(
Bu çeliklerime herhangi bir besin vermelimiyim sadece sulamam yeterlimi acaba?
Çeliklerimin 5. günü sizce köklenirmi ?
Ahududu,frenk üzümü,kuş üzümü ve böğürtlen.
Birde ne kadar sürede köklenir nezaman asıl yerlerine almalıyım acaba?:p
Herhangi bir besin vermiyorum. Sadece suluyorum,herhangi bir besin vermiyorum. Birde poşet içinde nemli ortamda tutuyorum.
bebeto016
28-03-2012, 18:35
5. günündemi yapraklandı? çok ilginç bu kadar erken olmaması lazım olsa bile benim bildigim kadarıyla erken yaprak çıkması çeliklemede istenmeyen bir durum ustaların yorumlarını merakla bekliyorum..
5. günündemi yapraklandı? çok ilginç bu kadar erken olmaması lazım olsa bile benim bildigim kadarıyla erken yaprak çıkması çeliklemede istenmeyen bir durum ustaların yorumlarını merakla bekliyorum..
Gerçektenmi öyle :( Bende sevinmiştimki hızlı gelişiyorlar diye. Umarım uzman arkadaşlardan bir yorum gelir.:(
ligustrum
30-03-2012, 20:11
Hanımelinin sürgünleri toprağa değdiği yerde kök salmışlar.
Bu kökçüklerin de bulunduğu çelikler; muhtemelen, daha çabuk köklenecektir.
Yarı köklü çelik oluşturma:
Sürgün üzerinde kökçük oluştuğu buğum yerlerinden keserek, bir sürgünden 5-10 yarı köklü çelik oluşturup, herbirini bir ufak saksıya koyup; yeni hanımeli bitkileri oluşacak, inşallah.
Bugün çeliklerimin 9. günü. Yapraklanmaya devam ediyorlar.
Çeliklerin bazılarının üst kesim yerlerinde beyaz köpüksü birşey oluşmuş fotoğraf ekliyorum.
Birde bu çeliklerim kalorifer altında plastik poşet içinde (sera gibi) duruyor. Gün veya güneş ışığı gereklimi?
Birde ne zaman köklenirler acaba?
Lütfeeennnn bir cevap uzmanından :(:(
Çeliklerim ölmesin...
Selahattin Yılmaz
01-04-2012, 22:27
Sevgili tk646 (THY Yolcusu gibi :) ),
Frenk üzümünden ümitliyim diğerleri sizin için tecrübeye dönüşecektir, hızlı gelişim ve hızlı yaprak açma ortam ısısının oldukça yüksek olduğunu işaret ediyor ısıyı 18-20 derece aralığına çekin daha yavaş gelişme ve köklenme elde ederek başarınızı artırabilirsiniz.
Çok teşekkürler hemen kaloriferin yanından alıyorum çeliklerimi. ;)
bebeto016
02-04-2012, 12:20
tk646 sonuçları burda paylaşırsanız bizim içinde tecrübe olur.
saygılar.
Tabiiki hem size faydası olur hemde ben bilgi edinirim uzman arkadaşlardan son durumlarıyla ilgili.
ligustrum
04-04-2012, 21:22
Sayın tk646; Çeliklerin bazılarında, üst kesim yerlerinde beyaz köpüksü maddeler oluşmasına; "mühre bağlama" tabiri de denilen bir olay oluşuyor..
Bitkinin, kesim yerini kapatma, tamir etmek istemesi olayı gerçekleşiyor demek istiyorum.
Ama ki:
Görüntü biraz da "pamauklu bit" izlenimi de veriyor. Dikkatle bakın içersinde bit var mı?
Eveeet yeni fotoğraflar ve yeni bir soru :D
Fotoğraflarda işaretlediğim yerlerde çoğunlukla olmak üzere çeliklerin neredeyse her yerinde şeffaf pamuksu küf gibi birşey oluşuyor.
Not: Poşet içerisinde (delikli) sera etkisinde tutuyorum 24 saat.
:confused:
Sayın tk646; Çeliklerin bazılarında, üst kesim yerlerinde beyaz köpüksü maddeler oluşmasına; "mühre bağlama" tabiri de denilen bir olay oluşuyor..
Bitkinin, kesim yerini kapatma, tamir etmek istemesi olayı gerçekleşiyor demek istiyorum.
Ama ki:
Görüntü biraz da "pamauklu bit" izlenimi de veriyor. Dikkatle bakın içersinde bit var mı?
Herhangi bir bit göremedim içlerinde umarım değildir :o
livingdead1978
05-04-2012, 09:25
İyi günler
Bahceden kopardıgım gül dalını her bir celikte bir yaprak yeri kalacak şekilde kestim ve ekim yapacagım alt kısmını 45 derece acılı kesim yaptım ve 4000ppm ibaya batırıp cıkardıktan sonra nemli tofra ektim üzerinide şeffaf sitreçle örttüm ve yapraklardaki su damlaları kurudukca günkül olarak yapraklarını su püskürterek nemlendirdim ama bir hafta gecti hiç gelişme olmadı birini çekip baktım kök durumu nasıl diğye yaprakları halen canlı hiç ölmedi ama kök yok ve üsttaraflarında siyah jelimsi bir doku oluşmaya başladı ve yumşamaya başladı neden böyle oldu ne yapmam lazım **** yanlış yaptıgım nedir yardımcı olursanız çok memnun olurum
ligustrum
05-04-2012, 20:30
Herhangi bir bit göremedim içlerinde umarım değildir :o[
Kesim yerlerinde mühre bağlama oluşuyor. Problem yok ta:
Başka tür zararlı kendini gösteriyor; koşnil.
Kahverengi renkte toplu iğne başı-kibrit ucu büyüklüğünde noktacıkları; bıcak ucu ile temizlemeye gayret sarfedelim.
[
Kesim yerlerinde mühre bağlama oluşuyor. Problem yok ta:
Başka tür zararlı kendini gösteriyor; koşnil.
Kahverengi renkte toplu iğne başı-kibrit ucu büyüklüğünde noktacıkları; bıcak ucu ile temizlemeye gayret sarfedelim.
İlginize ve cevabınıza çok teşekkürler ama o koşnil dediğiniz fotoğrafta görünüyomu? İşaretlermisiniz neresinde var neleri tarif ettiniz çözemedim:(
ligustrum
06-04-2012, 07:26
Sayın tk646; Üçüncü fotoğrafta sizin işaretlediğiniz dairede, yeni sürgün üzerinde kahverengi nokta.
yarenimex
06-04-2012, 19:46
İyi günler
Bahceden kopardıgım gül dalını her bir celikte bir yaprak yeri kalacak şekilde kestim ve ekim yapacagım alt kısmını 45 derece acılı kesim yaptım ve 4000ppm ibaya batırıp cıkardıktan sonra nemli tofra ektim üzerinide şeffaf sitreçle örttüm ve yapraklardaki su damlaları kurudukca günkül olarak yapraklarını su püskürterek nemlendirdim ama bir hafta gecti hiç gelişme olmadı birini çekip baktım kök durumu nasıl diğye yaprakları halen canlı hiç ölmedi ama kök yok ve üsttaraflarında siyah jelimsi bir doku oluşmaya başladı ve yumşamaya başladı neden böyle oldu ne yapmam lazım **** yanlış yaptıgım nedir yardımcı olursanız çok memnun olurum
Sayın arkadaşım, bu denemeniz sizin için bir tecrübedir.Öncelikle çelikten gül üretimi konusunda forumdaki bilgilerden yararlanarak, zamanı gelince tekrar deneyebilirsiniz. Gül çeliklerini güller yaprak döktükten hemen sonra veya budama dönemi içinde almalısınız.Bu aldığınız çelikler sürgün verip yapraklansalar bile hemen tuttuklarını, yani köklendiklerini düşünmemelisiniz. Temmuz Ağustos aylarını da canlı geçirirlerse tuttuklarına hükmedebilirsiniz. Kolay gelsin..
Yukarıda fotoğrafları olan çeliklerimi asıl yerlerine ne zaman geçirmeliyim arkadaşlar?
bebeto016
09-04-2012, 22:05
gelecek yıl ilkbahara girerken diye biliyorum yanlışım varsa düzeltin lütfen.
Nasıl yani bu torf veya perlitte 1 yıl bekleyecekmi çelikler birşey olmazmı?
yarenimex
09-04-2012, 23:29
Yukarıda fotoğrafları olan çeliklerimi asıl yerlerine ne zaman geçirmeliyim arkadaşlar?
Sayın tk646, heyecanınız sizi sabırsılandırıyor belli ki.. Pet bardaklarınız saydam, çeliklerin köklerini bardağın yanlarından ve altından gördükten sonra bardak içeriğini çeliklerinizle birlikte çıkarıp topraklı bir karışım içine (tercihen poşet veya saksıya) dikebilirsiniz. Bir hafta on gün kadar sonra çelikleriniz yeni yerlerine adapte olduklarında, önce dış ortama alıştırarak, sonra isterseniz kalıcı yerlerine hemen dikebilirsiniz, isterseniz de gelecek ilkbaharda veya bu sonbaharda yapraklarını döktükten sonra da dikebilirsiniz. Eğer doğrudan bardaktan toprağa ekmeyi düşünürseniz, öncelikle dış ortama alıştırıp öyle toprağa dikmelisiniz. Gelecek ilkbaharda dikmeyi düşünürseniz mutlaka kışın içerde korunaklı bir yerde muhafaza etmenizi öneririm.Benim dışarda bu bahar dikmek üzere tenekede beklettiğim üzüm çeliklerimde bir hayat belirtisi yok gibi görünüyor şimdilik. Kökten belki sürer diye bekliyorum.Asmalar açtığında sürmezlerse, yeniden denenecekler
Son durum nedir sizce ahududuların yaprakları kurudu ama sizce bu bir sorunmu doğal bir süreçmi?
bebeto016
13-04-2012, 19:33
tk646 üzgünüm ama tahmin ettigimiz olay gerçekleşmiş sanırım üzüldüm. çelikler enerjilerini yuksek sıcaklık görünce açığa cıkarmışlar ve yeterli zaman ve sabit sıcaklık olmadıgından köklenme gerçekleşmeyip sonuç olumsuz gibi görünüyor ama biraz daha bekleyin isterseniz aralarında hala yeşil olan çelikleriniz var.
çeliğin köklendigini azda olsa tecrübelerimden şöyle anlıyorum. kendi çeliklerimde; yaklaşık 1 ay içinde tomurcuklar patlıyor kısa bir süre sonra ardından yaprak sürüyor yani uzama oluyor bu uzama 2-3 ay devam ederse biliyorumki köklenme gerçekleşmiş.
Çok ama çok üzüldüm gerçekten :( Özellikle ahududularda bu gerileme var ve en çok onları istiyordum. Bir tanesini çıkardım hiç kök namına birşey yok .
Niçin çelikleri direkt toprağa dikmediniz?
yarenimex
16-04-2012, 23:17
Arkadaslar ana agactan celik alip diksem tutarmi.gecmi kaldim.yer sivas
Selvi dikecem
Geniş yapraklı selvi ise(İbreli değilse) ve yaprak gözleri henüz açılmamışsa,olur.
Daha fazla gecikmeden dikmelisiniz.
Merhaba, ben mor salkım bitkisini köklendirmek istiyorum fakat aldığım çelikler doğrumu emin olamadım yardımcı olursanız sevinirim.
Niçin çelikleri direkt toprağa dikmediniz?
Bilmem, önce köklendirmek gerek diye biliyorum bir kısmı torfta bir kısmı perlitte bir kısmıda suda. Birde tayinciyiz o yüzden bahçeyede dikemedim. :(
Kurumuş olanlar ahududular . Sizce tamamen ölmüşlermidir :( Böylece bırakıp beklesemmi ,toprağa geçirsem faydası olurmu. ?
Sn tk646
Çıkmadık candan ümit kesilmez. Sabırsız olmayın bence.
Bakın size bir deneyimimi anlatayım: 2010 senesinde vakitsiz bir zamanda (Temmuz idi) her ihtimale karşı şansımı deneyerek 7 söğüt çeliği diktim.
Hepsi de kurudu. Ne bir filiz ne bir sürgün verdi.
Bahçenin bir kenarına kaldırdım hepsini sonbahar başladığında.
Derken 2011 baharında ne göreyim? Bir çeliğin toprağa temas eden kısmının 3 parmak üstünden bir sürgün vermiş ve o sürgün de çok kısa bir sürede neredeyse benim boyuma ulaşmıştı.
Yani ümitsizliğe kapılmayın hemen! :)
bebeto016
18-04-2012, 12:16
tk646 bence gövdesi ve yaprağı kurumuş çeliklerinizi temizleyip elinizde kalanlarla devam edebilirsiniz. ölmüş çelikleri beklemenin bir anlamı olmadıgını düşünüyorum. benimde olumsuz sonuç aldığım umru dutu çeliklerim var biraz daha bekleyip bende temizlik yapıcam. hayırlısı olsun. napalım.
Suda köklendirdiğiniz çeliğinizi toprağa geçerken kaybetmemeniz için fide-çelik paylaşımı sayfasında da anlattığım gibi köklendirdiğiniz kabın içine azar azar toprak ekleyerek yeni kökleri toprağa birkaç günde alıştırabilirsiniz tamamen toprak dolunca bitkiniz bir müddet daha o kapta kalmalı kökler toprağı tamamen sarınca yerine geçirebilirsiniz. Bu şekilde çelik kaybetme riski oldukça düşüktür. Toprağı ekledikçe bastırmıyorsunuz toprağın kendi halinde suyun içinde dağılmasına zin veriyorsunuz. Artık su da eklemiyor, köklendirme suyunda toprak çoğaldıkça bitkiniz toprağa yumuşak geçiş yapmış oluyor. Yıllardır böyle yaparım hiç çelik kaybetmedim.(köklenmeyenler hariç)
FatihBahce
18-04-2012, 15:59
Kırmızı çiçekli zakkumdan çelik alıp çoğaltmak istiyorum. Alt yaprakları koparıyorum. Üstte çiçek tomurcukları da var. Onları da koparmam gerekir mi? Çabuk köklenmesi için kompst dışında hormona daldırmaya gerek var mı? 40 cmlik çelikler çok uzun olur mu? Havalar son zamanlarda yağmurlu olduğundan suda bekletmeden direk kompostla beraber toprağa diktim.
zakkum turlerinde çelikle üretimde çelikler yaz sonuna doğru odunlaşmış sürgünlerden 7,5-15 cm uzunluğunda kesilerek hazırlanır. Hazırlanan çelikler bahçe toprağı, peat, yaprak çürüntüsü ve kumdan hazırlanmış köklendirme ortamına dikilir.
Kurumuş olanlar ahududular . Sizce tamamen ölmüşlermidir :( Böylece bırakıp beklesemmi ,toprağa geçirsem faydası olurmu. ?
Ben olsam yine de toprağa dikerdim. Geçen sene kargoda tam bir hafta susuz kalan dikensiz böğürtlen çeliği neredeyse tamamen kurumuştu.
Ama ne olur ne olmaz belki tutar diyerek yoğurt kabına toprak koyup dikmiştim. Ve en sonunda 'çıkmadık candan ümit kesilmez' hesabı sürgün verdi.
Hatta sürgün verdiği sene 4 adet meyve yedik. ;)
Halâ inanamıyorum geçen sene ki olaya. Şuan o böğürtlen fidanı 1 mt'yi geçti.
Üzerinde onlarca çiçek tomurcuğu bulunmakta.
Denemekte fayda var.
FatihBahce
19-04-2012, 09:49
MassPlant Bitki gelişim düzenleyici buldum.%0,52 NAA ve %0,51 IBA içeriyor. 5 lt suya 1 tatlı kaşığı karıştırdım ve çelikleri suladım. Umarım doğru yapmışımdır. Bu arada ne olur ne olmaz diye yapraksız daha minik çeliklerde hazırdaım. Gelişmlerden haberdar ederim.
servi agacınımı kastediyosunuz?
Bunlarda sudaki çeliklerim bunlara ne olmuş ?
bebeto016
25-04-2012, 19:18
aralık ayında aldığım ve bugune kadar elimde canlı kalan köklendigini düşündügüm çeliklerim
gelecek yıl ilkbahara nasip olursa inşallah toprakla buluşturmayı düşünüyorum.
bebeto016
25-04-2012, 19:22
arkadaşlar ceviz çeliktem köklenirmi bilmiyorum ama bu ceviz çeliği elimde kalan tek çelik yaklaşık 1 aydır bu şekil kurumadı kuruyan ceviz çeliklerinden ceviz çelikle çoğaltılmıyor kanısına vardım ama bu çelik ısrarla ben hayattayım diyor.
hocam ibrelilerin bazılarından bile çelikle uretim yapıyorlar..tabi uzman olmak lazım...onun icin yapraklıların celikle uretilmesi bence mumkun ama ture gore tutma yuzdesi degisiyor:)...
Ali Asım
27-04-2012, 18:29
Sevgili arkadaşlar ben Yedi Veren Limon Agacın dan çelik almak istiyorum bu mevsim de çelik yapabilmem mümkün müdür çeligi agacın üst kısmın dan aldıgım zaman aşı yapmamız gerekçek mi bu konu hakkın da beni bilgilendirirseniz sevinirim bir de yeni aldıgım köklendirme ilaçları aldım iki adet
Torusei Tonik Stimulant Bitki Gelişim Düzenleyici yazıyor diyeri de Root Bomb Kök Patlatıcı yazıyor siyah toz halin de bu bunları nasıl kullana bilirim bilgisi olan arkadaşlar bana bu konu da yardımcı olurlarsa çok sevinirim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.