View Full Version : Çelik Alarak Üretim (Çelik Köklendirme)
evet anaç alıp aşılamanız gerekli.
Sevgili arkadaşlar ben Yedi Veren Limon Agacın dan çelik almak istiyorum bu mevsim de çelik yapabilmem mümkün müdür çeligi agacın üst kısmın dan aldıgım zaman aşı yapmamız gerekçek mi bu konu hakkın da beni bilgilendirirseniz sevinirim bir de yeni aldıgım köklendirme ilaçları aldım iki adet
Torusei Tonik Stimulant Bitki Gelişim Düzenleyici yazıyor diyeri de Root Bomb Kök Patlatıcı yazıyor siyah toz halin de bu bunları nasıl kullana bilirim bilgisi olan arkadaşlar bana bu konu da yardımcı olurlarsa çok sevinirim.
hocam bu yılki sürgünlerden alacaksın çelikleri alt kısmındaki ibreleri temizliceksin dip o elindeki koklendirici hormonuda belli oranda(ustunde yazar buyuk ihtimal) suyla karıstırıp celigin alt kısmını bu karısıma sokarak direk topraga dikeceksin..diktigin toprağın nemini surekli iyi tutmalısın..ayrıca ortamın sıcaklığıda çok degisken olmamalı...günesli yerdede bırakma uzun sure...
Güzin Çakar
27-04-2012, 23:13
Sevgili arkadaşlar ben Yedi Veren Limon Agacın dan çelik almak istiyorum bu mevsim de çelik yapabilmem mümkün müdür çeligi agacın üst kısmın dan aldıgım zaman aşı yapmamız gerekçek mi bu konu hakkın da beni bilgilendirirseniz
Bildiğim kadarıyla Limon çelikten yetiştirilemiyor.
Bildiğim kadarıyla Limon çelikten yetiştirilemiyor.
Yetiştirilir ama çok zor olduğunu söylemeliyim.Başaran nadir insanlar tanıyorum ama ben yüzlerce denememe rağmen başaramadım.Tohumdan en iyisi
Ali Asım
28-04-2012, 10:04
İlginiz için çok teşekkür ederim arkadaşlar nasip olursa pazartesi başlıcam çelik yapmaya 25-30 adet çelik yapmayı düşünüyorum ****** fire de vercegim için sayıyı yüksek tutmayı düşünüyorum cam seramız var..
melissa dan çelik yapmıştım 15 adet kadar 10 tanesini saksı topragına köklenmesi için dikimini yaptım diyer 5 adetide perlit ve torf karışımı yaparak diktim ve cam seramıza koydum hiç bir köklenme ilacı kullanmadım torf ve perlit karışımın daki olan 5 tane 3-4 cm anca oldular ama saksı topragına diktigim iki karış oldu.
Ve üzüm agacı diye ögrendigim bi agacın meyvelerini geçensene çok yedim tohumlarını cam seramız da saksılara ektim şuan 1,5-2 cm kadar oldular pazartesi fotolarını çekip sizlerle paylaşıcam arkadaşlar Allaha Emanet Olun..
zeynep özkaynak
01-05-2012, 14:49
Merhaba,
Yaklaşık 2 hafta önce misafirimizin getirdiği papatya demeti kurudu bende tam vazoyu boşaltacaktım ki (ismini bilemiyorum ancak demet süslemelerinde kullanılan yaprakları defneyi andıran bitki varya) Tüm çiçekler kurumasına rağmen bu bitkilerin 2 tane dalındaki tüm yapraklar dökülmüş ancak uçlarından yeni filizler vermişti Kıyamadım başka bir kaba alıp balkona çıkardım. Sizinle resimlerini paylaşıyorum sizce bu bitliker kökleniyor olabilir mi?
Teşekkür ederim şimdiden cevabınız için.
evet hocam koklenme yolunda gidiyo..o alt kısımlarına cizik atarsanız daha hızlı koklenme olur...cok fazla guneste tutmayın...
zeynep özkaynak
01-05-2012, 16:36
evet hocam koklenme yolunda gidiyo..o alt kısımlarına cizik atarsanız daha hızlı koklenme olur...cok fazla guneste tutmayın...
:) ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM!!! Nasıl mutlu oldum bilemezsiniz çok hoş bi sürpriz yaptılar bana :) Gerçi bitkinin ne olduğunu bilemiyorum çiçekçiye de sorabilirim aslında. Eğer balkonda büyümeyecek bir türr ise site bahçesine dikerim diye düşünüyorum :p
Tek bir dal için dik olarak 1 cm lik kesiler yeterli olur mu sizce? Birde güneşde tutmyın demişsiniz vazonun olduğu yere tekrar taşımalımıyım çünki bu kararı orada verdi sanırım? Ne dersiniz?
yeterli 1 cm cizikler...bence kokleri cıkana kadar tekrar eski yerine koyun...gunes gorebilir tabikide fakat az miktarda olması ve yakıcı olmaması onemli...
zeynep özkaynak
01-05-2012, 19:31
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim Sayın Mazı...
İlginiz için çok teşekkür ederim arkadaşlar nasip olursa pazartesi başlıcam çelik yapmaya 25-30 adet çelik yapmayı düşünüyorum ****** fire de vercegim için sayıyı yüksek tutmayı düşünüyorum cam seramız var..
melissa dan çelik yapmıştım 15 adet kadar 10 tanesini saksı topragına köklenmesi için dikimini yaptım diyer 5 adetide perlit ve torf karışımı yaparak diktim ve cam seramıza koydum hiç bir köklenme ilacı kullanmadım torf ve perlit karışımın daki olan 5 tane 3-4 cm anca oldular ama saksı topragına diktigim iki karış oldu.
Ve üzüm agacı diye ögrendigim bi agacın meyvelerini geçensene çok yedim tohumlarını cam seramız da saksılara ektim şuan 1,5-2 cm kadar oldular pazartesi fotolarını çekip sizlerle paylaşıcam arkadaşlar Allaha Emanet Olun..
Merhaba skyynet.
Sizi ilgi ile takip edeceğim.Daha öncede belirttiğim üzere çelikten limon yetiştirmek kolay değildir.Ben limonlar üzerinde bir sürü denemeler yaptım ve hala yapmaktayım.Son olarak limon bonsai denemem var ki halen yaklaşık 50 fideyi bir saksıda büyütmeye çalışıyorum.Ayrıca İzmirde bu işler için en uygun yerlerden biri.
Bu arada üzüm ağacını merak ettim, asma'dan bahsetmiyorsunuz değilmi ?
Mehmet
Herkese selamlar,
Yaklaşık olarak bir hafta önce bahçedeki büyük ateş dikeninden birkaç çelik alıp suya koymuştum. Çeliğin üzerinde beyaz kabartılar oluşmuş. Ayrıca içinde bulunduğu su da oldukça kötü kokuyor. Bir fotoğraf aldım. Bu kabartılar bir tür zararlı mı acaba ? Ya da çıkmaya çaışan kökler,sürgünler, olabilir mi ?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
http://i218.photobucket.com/albums/cc171/snrclk/Fotoraf0441.jpg
zararlı değil kallus oluşmuş.daha sonra köke döner
Cevap için teşekkürler. içim rahatladı :)
Peki çelikleri köklenene kadar suda bekletmeye devam mı etmeliyim yoksa toprağa mı dikmeliyim ?
hocam topraga dikin hatta saksı varsa saksılı topraga dikin hergun duzenli olararak sulayın toprak kuru kalmasın..gunesin yakıcı oldugu zamanlarda golgede kalması onemli...
Charlaux
11-05-2012, 18:33
Okul civarında gerçekleşen inşaat yüzünden gürültüden çıldırıyorduk.Neyse yolda kopmuş bir dal parçası gördüm,herhalde bu kargaşanın içinde düşmüş.Yeşil yeşil yapraklı üstten de yeni bir dalcık vermiş ve de küçücük yaprağı.Eve gelince suya koydum 2 gün beklettim bir değişim olmayınca kiraz ağacının yanına diktim.1 hafta süresince ne iyi ne de kötü oldu diyebilirim;yapraklar biraz büzüşük gibi duruyor ama yeni sürgünün yeni yaprağı dışında hepsi yerli yerinde diktiğim zamanki gibiler.Bu iyiye mi kötüye mi işaret,halihazırda yapraklı olan bitkinin canlılığını nasıl anlayacağım gibi sorular aklıma takıldı.
Teşekkürler
ne soylense yalan olur..cunki boyle durumlarda tam kurtuldu dersin kurur kurudu dersin kurtulur..zamana bırakmak lazım...
Ben olsam yine de toprağa dikerdim. Geçen sene kargoda tam bir hafta susuz kalan dikensiz böğürtlen çeliği neredeyse tamamen kurumuştu.
Ama ne olur ne olmaz belki tutar diyerek yoğurt kabına toprak koyup dikmiştim. Ve en sonunda 'çıkmadık candan ümit kesilmez' hesabı sürgün verdi.
Hatta sürgün verdiği sene 4 adet meyve yedik. ;)
Halâ inanamıyorum geçen sene ki olaya. Şuan o böğürtlen fidanı 1 mt'yi geçti.
Üzerinde onlarca çiçek tomurcuğu bulunmakta.
Denemekte fayda var.
geçen sene köklenip tutan böğürtlen çeliği şuan meyveye döndü. :cool:
Sayın missmenas, çok teşekkür ederim :rolleyes:
Onlarca böğürtlen dökmeye devam ediyor.
limon_sever
21-05-2012, 22:43
geçen sene köklenip tutan böğürtlen çeliği şuan meyveye döndü. :cool:
Sayın missmenas, çok teşekkür ederim :rolleyes:
Onlarca böğürtlen dökmeye devam ediyor.
298585
298586
298587
298588
298589
Linklere tıkladığım zaman aşağıdaki mesaj geliyor.
Belirtilen Eklenti bulunamadı. Eğer geçerli bir linki izlediyseniz, lütfen hatayı yöneticiye bildirin.
.....
298855
298856
298857
Ali Asım
29-05-2012, 19:46
Merhaba skyynet.
Sizi ilgi ile takip edeceğim.Daha öncede belirttiğim üzere çelikten limon yetiştirmek kolay değildir.Ben limonlar üzerinde bir sürü denemeler yaptım ve hala yapmaktayım.Son olarak limon bonsai denemem var ki halen yaklaşık 50 fideyi bir saksıda büyütmeye çalışıyorum.Ayrıca İzmirde bu işler için en uygun yerlerden biri.
Bu arada üzüm ağacını merak ettim, asma'dan bahsetmiyorsunuz değilmi ?
Mehmet
Mehmet Bey Bugün Limon ağacımız da Bonsai çalışmasını yaptım nasip olursa işallah köklenip saksıya alırız işallah
Nisanın 29 unda yapmış olduğum çelikler filiz vermeye başladı Yarın nasip olursa fotolarını çekip yayınlıcam.
Kuru üzüm ağacı dedigim google de Japon Kuru Üzüm Agacı olarak geçiyor fotolarını da şimdi yüklüyorum meyvelerinin güzel tadı var tavsiye ederim yüklemiş oldugum foto daki kuru üzümlere bakarsan uç kısımların da tohumlarını görürsün yanlış hatır lamıyorsam bir salkım dan 50 - 60 adet ten fazla tohum var.
http://m.YollaYap.com/ban/1338313330271.jpg
http://m.YollaYap.com/ban/1338313637362.jpg
Ali Asım
30-05-2012, 20:11
Limon Selvi köklendirme ilacın da 5 dk kadar beklettikten sonra dikimini yaptım
Japon kuru üzüm agacı tohumların dan elde ettiklerim..
Zakkum dan hazırlamış oldugum çelikler
Sayın skyynet sizi tebrik ederim.Çelikten köklendirme limonda zordur ama siz başarmışsınız. Bu arada ben resimleri göremiyorum, eğer düzeltirseniz veya foruma eklerseniz süper olur.
Tekrar tebrikler
Mehmet
Charlaux
01-06-2012, 08:43
Çeliğin bir ay sonraki durumu
Ali Asım
01-06-2012, 17:01
Sayın skyynet sizi tebrik ederim.Çelikten köklendirme limonda zordur ama siz başarmışsınız. Bu arada ben resimleri göremiyorum, eğer düzeltirseniz veya foruma eklerseniz süper olur.
Tekrar tebrikler
Mehmet
Mehmet Bey Ekledim Resimleri.
Mehmet Bey Ekledim Resimleri.
Merhaba skyynet (isminizi bilmediğim için mecburiytten bu şekilde, merhaba uzaylı der gibi :))
Sizi tebrik ederim, gelişmeleri güzel görünüyor ve çelikleriniz canlılığını yitirmemiş. Merak ettim kaç günde bu hale getirdiniz, köklendirme ilacı harici bişey kullandınız mı ? Ayrıca toprağın içeriği nedir ? Bu gibi bilgiler herkese bilgi desteği olacaktır.
Mehmet
Ali Asım
01-06-2012, 17:45
Merhaba skyynet (isminizi bilmediğim için mecburiytten bu şekilde, merhaba uzaylı der gibi :))
Sizi tebrik ederim, gelişmeleri güzel görünüyor ve çelikleriniz canlılığını yitirmemiş. Merak ettim kaç günde bu hale getirdiniz, köklendirme ilacı harici bişey kullandınız mı ? Ayrıca toprağın içeriği nedir ? Bu gibi bilgiler herkese bilgi desteği olacaktır.
Mehmet
Mehmet Bey 4 üncü ayın 27 sin de dikimini yaptım 5-10 dk kadar köklendirme ilacın da tutmuştum Çam kabuğu milli toprak keçi gübresi saksı toprağı karışımı yaparak yaptım
Bu arada adımı da belirtmem gerekiyor tabi ki de facebook dan da bu isimle aratabilirsiniz Eklemek İsterseniz tabi Ali Asım Öğütlü
pasifhick
07-06-2012, 01:48
Çelikle çoğalttıgımız limonun çekirdeğini diksek bûyüyünce meyve verirmi yoksa odamı aşı ister
Çelikle çoğalttıgımız limonun çekirdeğini diksek bûyüyünce meyve verirmi yoksa odamı aşı ister
Merhaba sayın pasifhick
Neyle çoğaltığınız önemli değil, önemli olan çekirdekten büyüttüğünüz her ağaç delice olur, mutlaka aşılanmalıdır
Mehmet
Limon,portakal,mandalin gibi ağaçların çeliklerini çimlendirmenin en iyi yolu ,söğüt ağacın dallarını suda çimlendirin çimlenmiş söğüt dallarının içine limon portakal çeliklerini koyun 1,5 ay sonra dalların bol sacaklı sekilde çimlendiğini görürsünüz sonra ordan alıp torf içine dikin.
Ali Asım
07-06-2012, 19:42
Serdar Bey kusura bakma tam olarak anlayamadım limon,portokal,mandalin çeliklerinin köklenmesi için söğüt dallarının olmasımı gerekiyor sadece limon,portokal,mandalin olsa olmaz mı burasını anlayamadım kusura bakma lütfen.
Spirulina
08-06-2012, 17:08
Belki birilerine faydali olur noktasindan yola cikarak son deneyimlerimi paylasmak istiyorum. Koklendirme icin kullandigim malzemeler: perlit, clonex(koklendirme hormonu) terra cota guvec. Gecen dolu yagislarindan kirilan bektasi uzumu, goji berry ve chokeberry dallarini clonexe 3 saniye kadar batirip toprak guvecin icindeki nemli perlite daldirdim, ustunude seffaf naylon posetle sardim. Kuzeye bakan ama endirek bol isik alan ilik-sicak kapali ortama yerlestirdim. Goji berrylerin cogu koklendi, chokeberry zaten tek daldi ondada sorun yok. Bektasi uzumunun biri guzel koklenmisken digerinde henuz bir kipirti yok. Biberlerin hepsi koklendi zaten sadece suya koyun kokleniyor o derece kolay. 3 hafta once topraga daldirdigim yerden yatay cikan bektasi dallarinda henuz koklenme olusmamis sanirim bir iki aya kadar onlarda layering methoduyla koklenir. İyi gunler.
Serdar Bey kusura bakma tam olarak anlayamadım limon,portokal,mandalin çeliklerinin köklenmesi için söğüt dallarının olmasımı gerekiyor sadece limon,portokal,mandalin olsa olmaz mı burasını anlayamadım kusura bakma lütfen.
Yöntem kısaca şöyle çimlenmiş söğüt, çelikleri hızla köklendirir söğüt çimlenirken suda peltemsi madde oluşturur sakın o peltemsi maddeyi dökmeyin, çimlenmiş söğütlerin içine çimlenecek dal çeliklerini koyun illa turunçgil şart değil bu yöntemle her türlü dal çeliklerini çimlendirebilirsiniz. Bir nevi çimlendirme hormon vazifesi görüyor bu yöntem.Ben ceviz hariç her meyve çeliğinini bu yöntemle çimlendirmiştim,dometes biber dal çeliklerini bile hızla çimlendiriyor bu yöntem.
Ali Asım
08-06-2012, 19:51
Serdar Bey bunu da ögrenmem çok iyi oldu çok teşekkürler nasip olursa seneye çelik yapmaya başlıcam işşallah bu metodu denicem bilgin için teşekkürler.
Merhaba,
ben de bir kaç hafta önce iğde ağıcının gözüme kestirdiğim bir dalında havada köklendirme dedikleri yöntem ile işlem yapmıştım. Dün nemini ve kök durumunu kontrol etmek için açtığımda kalın ve bembeyaz köklerinin olduğunu gördüm. Köklerin iyi gelişmesi için 1-2 hafta daha bekleme niyetindeyim. Pekii sonrasında ne yapmalıyım? Ne zaman dalı ağaçtan ayırıp dikmeliyim? Son baharı veya mart ayını beklemelimiyim yoksa bu havalarda da sağlıklı bir şaşırtma (sanırım böyle söyleniyor) yapabilirmiyim? Dalı şimdilik büyükçe bir saksıya şaşırtmak istiyorum ve Ankara ilindeyim.
teşekkürler
Ali Asım
29-06-2012, 23:50
Kökler iyce saçaklandıysa saksıya alabilirsin ama gölge yerde 1-2 hafta tutarsan daha iyi olur kendini toplaması için tabi ki bu benim düşüncem
Agaçlar.Net sayfamız daki hem büyklerim hem küçüklerim ben den daha iyi bilirler onların görüşleri daha iyi olur.
Bahçedeki ağaçlardan bazılarından çelik almak istiyorum. Şu anda bahçede dut, erik, elma, ceviz, çeşitli çamlar, kavak ve iğde ağaçları var. Bunların arasından çelik alabileceklerim var mı? Eğer varsa çelik kalınlıkları ne kadar olmalı ve hangi mevsimde çelik almalıyım?
Harun Parlak
03-07-2012, 18:57
Bu mevsim de 10-15 günlük taze sürgünleri 10 -12 cm kadar 3-5 yapraktan 1-2 yaprak bırakarak, Önceden hazırlamış olduğunuz kumlu torflu karışıma, Parmağınız ile açacağınız yuvaya yerleştirip yandan sıkıştırarak dikimi gerçekleştirin. Tüm bu işlemi 1-2 dakikada yapmanız köklenmede başarınızı yükseltecektir. Kolay gelsin.
#534 de bahsi geçen clonex i kullanmam iyi olur sanırım?
Bir erik dalını köklendirmek mümkün müdür ? Mümkünse nasıl ?
Yardımlarınızı bekliyorum .
Saygılar.
Çok az bir indol bütirik asit çözeltisine batırman ve nemli toprağa dikmen yeterli. Kolay kökleniyorlar. Hatta dedemlerin kırılıp yere yatmış dalını kesmemişlerdi, bu dalların toprakla temas eden kısımlarının köklendiğini ve buradan epey fidan temin ettiklerini hatırlıyorum
sahindogan
29-07-2012, 15:19
Öncelikle çook guzel bir forum... Emeği geçen herkese teşekkurler...
KONU :
Yaklaşık 25 gundur çeşitli meyva agaclarından çelikleme için dal aldım (FORUMDAN BİLGİLERİ ARAŞTIRARAK TABİ) aldıgım bu çelikler tomurcuklandı eksem mi hemen, yoksa köklesene kadar bekleyeyim mi...
Bugunde ceviz agacı aldım... Ne yapmam lazım...
Resimleri ekleyecem ...Forumda yeni olduum için tam özelliklerini kavrayamadım.. umarım başarırım...
Daha şimdiden herkese çoook teşekkur ederim...
Saygılar...
sahindogan
29-07-2012, 15:20
2. resim ve 3 . resim ceviz... bugun aldım...
sahindogan
31-07-2012, 13:36
forumda bilgi verecek kimse yok mu acaba...
Safranlı
31-07-2012, 13:46
forumda bilgi verecek kimse yok mu acaba...
sitede bir çok arkadaş bilgi verebilir.
Siz bu mevsimde bu maceraya nasıl kapıldınız onu söyleyin
yaptıgınız tam bir macera......
Baş sayfaları okuyunuz...
O dallardan güzel bir oyuncak yapabilirsiniz
başka bir şey olmaz.....
Bu dönem cevizde çelik için çok erken, 11.ayın 15in aşmak lazım normalde... Çok zor, serada çok iyi sisleme ve köklenmeyi uyarıcı hormon şart.
sahindogan
01-08-2012, 00:28
sagol dostum... önerilerini ve tavsiyelerini aklımda tutacam... o kadar genel kulturun varsa(MACERA ADINA ) kendine sakla... yuzlerce forumda okudum olur dediler olmaz dediler...olmaz denilen şeyler canlılık gösterdi nedense... guzel macera...nedense hep br bilgi eksikliğimiz var..sana da tavsiye edrim... bu ayda bu macera gayet yasam belirileri verdi... sevgiler..sqagol...
sitede bir çok arkadaş bilgi verebilir.
Siz bu mevsimde bu maceraya nasıl kapıldınız onu söyleyin
yaptıgınız tam bir macera......
Baş sayfaları okuyunuz...
O dallardan güzel bir oyuncak yapabilirsiniz
başka bir şey olmaz.....
sahindogan
01-08-2012, 00:31
tek teredutum cevizdi... geri kalan diğer çeliklemeler gayet guzel...ay ya da mevsim tanımıyorlar yeni surgunler...tıkandıgım konu cevizdii... bilgi için çook teşekkur ederim... sevginin yuceliği sizinde yuceliğinizdir... saygıla
Bu dönem cevizde çelik için çok erken, 11.ayın 15in aşmak lazım normalde... Çok zor, serada çok iyi sisleme ve köklenmeyi uyarıcı hormon şart.
Değerli Şahindoğan Bey;
ceviz daldan tutmaz. üstelik şuan bu iş için mevsimi değil. Gözlerinin patlak vermesi suyun ısının etkisiyle yalancı ortam oluşmasındandır. Toprağa diktiğiniz vakit, patlayan sürgünler solup kuruyacaktır. Çünkü topraktan suyu emecek kökleri yok !
Daha uzun süre suda tutamazsınız, çünkü dallarınız çürümeye başlayacaktır.
Yıllar önce bende ayva dalını suya koyduğumda böyle heyecanlanmıştım. Ama sonuç hüsran oldu.
Not: ayva daldan tutar, ama ceviz için hiç umut yok.
Babamla her yıl bu konuda tartışırız. :dilli:
sahindogan
01-08-2012, 13:01
100 adedt gibi de ceviz diktim cimlenmesi için... umarım bunlar cıkar...bilgi için tekrar tesekkurler..
Değerli Şahindoğan Bey;
ceviz daldan tutmaz. üstelik şuan bu iş için mevsimi değil. Gözlerinin patlak vermesi suyun ısının etkisiyle yalancı ortam oluşmasındandır. Toprağa diktiğiniz vakit, patlayan sürgünler solup kuruyacaktır. Çünkü topraktan suyu emecek kökleri yok !
Yıllar önce bende ayva dalını suya koyduğumda böyle heyecanlanmıştım. Ama sonuç hüsran oldu.
zevren07
02-08-2012, 23:05
Yurtdışından plumeria çeligi aldım. Bazı yazılarda çeliğin 1-2 hafta kurtulmasını öneriyor, acaba gelen çelikleri köklenecek kısmı enine kesip,IBA uygulayıp mı dikmek gerekir, yoksa kurumuş haliyle mi? ( Alt kısmı.)
sahindogan
05-08-2012, 12:39
yaz ayından biraz teredutluydum zaten.. sonbahar **** ilk baharda bir de deneyecem...saygılar, sagolun...
Değerli Şahindoğan Bey;
sahindogan
05-08-2012, 12:44
ben fidan agaclarını sabah aldım ve akşam diktim (YAZ AYINDA YAPTIGIM CELİLİKLEME) cevizi de denemek istedim fakat ceviz olmaz dediler arkadaşlar belli mevsimde celikleme almak gerekiyormus...ama diktim... saygılar...
Yurtdışından plumeria çeligi aldım. Bazı yazılarda çeliğin 1-2 hafta kurtulmasını öneriyor, acaba gelen çelikleri köklenecek kısmı enine kesip,IBA uygulayıp mı dikmek gerekir, yoksa kurumuş haliyle mi? ( Alt kısmı.)
Ali Asım
05-08-2012, 12:45
Çelik den yapmış olduğum zakkum lar güzel kökleri ve boyları da gittikçe iyiye gidiyor Haziran ayı nın başlan gıcın da çelikleri yap mıştım bi çok kişi olmaz bu mevsim den sonra de mesine rağmen şuan çok mutluyum ilk defa çelik yaptığım için çok şükür kötü sonuç almadım
Resim.1 (http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/303224d1338563175-zakkum.jpg)
kelebek çalısı
06-08-2012, 19:00
Sn. zevren07,
Plumeria çelikleri ile ilgili şu (http://www.agaclar.net/forum/1006424-post1962.htm) linkte bazı bilgiler mevcut.
Charlaux
07-08-2012, 17:31
Merhaba,
Yazliga gittigimde insaat sahasindaki zeytin agaclarinin yan dallarinin kesilecegini ogrendim.Malum zamanim kisitliydi ve bu yuzden ben kesip celiklendirmeye karar verdim.Mevsimi,zamani olmadigini biliyorum ama zaten sonbaharda oldurulecegi kesin bir dali alip kurtarmayi denemek istedim.Zeytin dalini topraga diktim peki simdi ne yapmaliyim ?
Sevgiler
Merhabalar, 2008 de 1-1,5 m. olarak dikmiş olduğum leylandilerim şu anda 3,5-4 m. arası oldular.Acilen budamam gerekiyor.İşletmemde manzara sorunu yaşamaya başladık. Yaz mevsiminde budama yapmamda sıkıntı olur mu ve budamadan sonra kesmiş olduğum bu tepe kısımlardan çelik alabilirmiyim?
IBA toz ve sıvı nereden kaç paraya temin edebilirim? Adres ve telefon lütfen...
Charlaux
11-08-2012, 14:36
IBA toz ve sıvı nereden kaç paraya temin edebilirim? Adres ve telefon lütfen...
Merhaba,
Genelde ziraatcilerde bulunur ama Hatay'da bulunuyor mu emin degilim. KÖKLENDİRME HORMONU 50gr... GittiGidiyor'da 61145894 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/koklendirme-hormonu-50gr-61145894) bu linkten de almayi dusunebilirsiniz.
arkadaşlar merhaba, bende birşey sormak istiyorum. onbeş gün önce salkım söğütlerden aldığım çelikleri kestiğim kola şişesine yaklaşık 12 cm'lik boylarda koydum..feci şekilde köklendiler, resimde görüldüğü gibi. yalnız bunları ne zaman toprakla buluşturacağımı bilemedim..daha önceleride denemiştim yaklaşık 1-2 ay önce ama o zamanda çimlendiler saksıya aldığımda malesef çürüdüler...yardımcı olan olursa ihya eder şimdiden teşekkürler.
arkadaşlar merhaba, bende birşey sormak istiyorum. onbeş gün önce salkım söğütlerden aldığım çelikleri kestiğim kola şişesine yaklaşık 12 cm'lik boylarda koydum..feci şekilde köklendiler, resimde görüldüğü gibi. yalnız bunları ne zaman toprakla buluşturacağımı bilemedim..daha önceleride denemiştim yaklaşık 1-2 ay önce ama o zamanda çimlendiler saksıya aldığımda malesef çürüdüler...yardımcı olan olursa ihya eder şimdiden teşekkürler.
Merhaba sayın justice
Söğütleriniz güzel köklenmişler, toprakla buluşma zamanları gelmiş.Benzeri durumdaki zeytin çeliklerini geçen ay bende toprağa aktarmıştım.Dikkat etmeniz gereken öncelikle su içinde serbest gelişen söğüdün toprak içinde de aynı şekilde serbest yaşam sürmesini sağlamak.Dikeceğiniz toprak karışımında torf öncelikli olsun, varsa perlit karıştırın, bahçe toprağı oranı az olsun.Sulamayı periyodik olarak sık yaparsanız ve toprağın nemli ( sulu ve çamur gibi demiyorum) kalmasını sağlarsanız hayata tutunacaktır.Çürümesi fazla sulama ve köklerin toprakta sıkışarak rahat tutunanamaması. Yaşamını toprakta devam ederken gelecek dönemde toprağını değiştirir ve gübrelersiniz, yıllar sonrası altında çay içecek serinliğe şimdiden adım atarsınız :dilli:
Mehmet
Ben Söğüt Çeliklerini 15 temmuzda torflu+biraz toprak karışımına diktim her gün suladım...şimdi kocaman oldular.Suda bekletmene gerek yok diye bilyorum söğüt çeliklerini direkt toprağa dikebilirsin...
Dostlar Merhaba; Çelik ile üretim konusunu araştırırken internette bulduğum güzel bir kaynağı sizlerle paylaşmak istedim. Milli Eğitim Bakanlığının Bahçecilik - Çelikle üretim konulu mesleki eğitimine ait ders notları. Aşağıda net adresi yer almakta. İlgilenen dostların göz atmasını öneririm, oldukça ayrıntılı, resimli anlatımlı 2007 yılına ait 40 sayfalık bir döküman.
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/celikle_uretim.pdf
Sevgiler.
Mosa
Benim merak ettiğim şu;
Örneğin Chios Sakızını ben %95 oranında çeliklemenin farklı varyasyonu ile üretebildim diyelim. Ki bu üretimin sırrı da aslında çok kolay bir BGD ile olsun.
Bu üretim metodunu acaba nasıl patentleyebilirim. Yoksa bilgi paylaşılır deyip bundan bir gelir düşünmemeliyim ?
Saygılarımla
selam,
Hedera helix sarmaşığı çelik alarak çoğaltmak istiyorum. Hangi aylarda ve nasıl olmalı yardımcı olurmusunuz.
tesekkurler
selam,
Hedera helix sarmaşığı çelik alarak çoğaltmak istiyorum. Hangi aylarda ve nasıl olmalı yardımcı olurmusunuz.
tesekkurler
işte bu sarmaşik çelik ile çoğaltmak istiyorum .
5 senedir kivi çelikliyorum çiçek açıyor ama bir türlü köklendiremedim.
altinmakas
10-10-2012, 19:45
erik çeliğinden hiç duymadım bilen varsa yazsın ben ince dalı peti ters çevirdim dip kısmını kestim erğin ince talını içinden geçirdim içine toprak koydum ağaca bağladımbakalımmarta kadar köklenirse yere toprağa ekicem asma böyle oluyada erik olurmu bilmem bilen varmı
alperenim
30-10-2012, 20:53
KÖKLENDİRME HORMONU
Bilinen köklendirme hormonu İndol Butirik Asittir. Ama İndol formatlı organik asitlerin çoğu bu alanda kullanıldığı gibi piyasadaki köklendirme hormonlarının çoğu da organik asit karışımlarıdır. Salisilik asitte köklendirme etkisi yüksek bir asittir. Söğüt ( salix ) o yüzden iyi köklenir. Söğüt odunlarını suda ıslatıp 10-15 gün sonra bu suyu kullanırsanız da köklenme başarısı yükselir.
Ama piyasaların henüz tanımadığı bir köklendirme hormonu daha vardır ki Humik Asit . Humik asiti Potasyum Humat formatında kullanmak mümkündür. Ama fiyatı yüksek olduğu için en doğru yol İçeriğinde % 50-60 oranında Humik asit bulunduran LEONARDİT i kullanmaktır. Hem ucuz hem kullandığımız toprağı güzelleştirir. Hem de içerisine diktiğimiz çeliklerde yüksek oranda köklenme meydana getirir.
EN İYİ KÖKLENDİRME %50 LEONARDİT % 50 KIRMIZI TOPRAK KARIŞIMININ ELENMESİYLE OLUŞAN YATAKLARDA OLUR. DENEYİN GÖRÜN.
mmanager
01-11-2012, 08:21
KÖKLENDİRME HORMONU
Bilinen köklendirme hormonu İndol Butirik Asittir. Ama İndol formatlı organik asitlerin çoğu bu alanda kullanıldığı gibi piyasadaki köklendirme hormonlarının çoğu da organik asit karışımlarıdır. Salisilik asitte köklendirme etkisi yüksek bir asittir. Söğüt ( salix ) o yüzden iyi köklenir. Söğüt odunlarını suda ıslatıp 10-15 gün sonra bu suyu kullanırsanız da köklenme başarısı yükselir.
Ama piyasaların henüz tanımadığı bir köklendirme hormonu daha vardır ki Humik Asit . Humik asiti Potasyum Humat formatında kullanmak mümkündür. Ama fiyatı yüksek olduğu için en doğru yol İçeriğinde % 50-60 oranında Humik asit bulunduran LEONARDİT i kullanmaktır. Hem ucuz hem kullandığımız toprağı güzelleştirir. Hem de içerisine diktiğimiz çeliklerde yüksek oranda köklenme meydana getirir.
EN İYİ KÖKLENDİRME %50 LEONARDİT % 50 KIRMIZI TOPRAK KARIŞIMININ ELENMESİYLE OLUŞAN YATAKLARDA OLUR. DENEYİN GÖRÜN.
İyi günler sanırım siz hümik asitler konusunda bilgi sahibisiniz.Elimde agromed marka hümik asit var köklendirme için kullanacaktım baharda.Şimdi de yavaş yavaş kış gelmekte elimde kaktüs çelikleri var bunların kış gelmeden bir an önce köklenmesini istiyorum.Köklü olmasalar kışın çürüyecekler diye korkuyorum.Elimdeki hümik asidi önce belirtilen oranda seyreltip ektiğim toprağa dökmelimiyim **** seyreltilmiş suda beklettikten sonra dikmelimiyim ve kaç dakika bekletmeliyim bilgi verirseniz çok teşekkür ederim.Kalan seyreltilmiş suyu da diğer çiçeklerin saksılarına döksem herhangi bir zararı olur mu.Aslında kaktüslerçabuk köklenen bitkilerdir fakat bu yaz aşırı sıcaklardan **** ektiğim geçirgen ve havadar topraktan mı bilemiyorum bazıları kurudu gitti çürür diye fazla su vermiyorum bu defa da kuruyor.Kaktüs olup da bu çiçekler atlas çiçeği cinsi ince yatsı yapraklı ne yapacağımı şaşırdım.Bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.Saygılar....
Sn MManager
Öncelikle kaktüs türleri hiç bir zaman hormona ihtiyaç duymadan köklenebilen bitkilerdir. Kış içerisinde çürümesinden korkuyorsanız sıcak bir ortama, örneğin kalorifer peteği üzerindeki pencere kenarına vs benzer yerlerde dediğiniz gibi seyrek sulamayla kışı atlatırsınız. Sulamayı toprak yüzeyi kurudukça dibe su iner-inmez şekilde yapmalısınız. Kışın sonunda az miktar kök görürsünüz ama havaların ısınmasıyla büyüme hızlıca başlar. Bunlar yaz aylarında daha güzel köklendirilirler. Selamlar
selam,
tesekkurler
Hedera türlerinin köklenmede nazlandığını hiç görmedim. Ben basit kazığı yere dürtüp içine hedera çeliklerini bırakıyor boşlukları da yumuşak toprakla dolduruyordum. Hepsi tuttu, kuruyanı görmedim. Pek mevsim seçmezler de...
Süleyman Koçak
29-11-2012, 11:12
merhaba. Benjamin sayfasında yazmış olduğum mesajı (422. mesaj) buraya link vererek paylaşmak istiyorum link burada (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1957.htm). Yorumlarınızı bekliyorum.
bonsaicimali
30-11-2012, 10:55
arkadaşlar 3 gün önce giderken süs elması ağacı gördüm ve dayanamadım dal aldım 1 tane dalı köklendirmeye çalışmalarımda dalın altından ince ve kısa kısa kökler çıktı süs elmasını bu şekilde yaşatabilirmiyim ?
Ben yaklasik birsenedir gul kokkendirmeye calisiyorum.bir kactaneyi koklendirmeyi basardim.ama cogunun koku kahvelesti sonrada butun celik karardi ve tutmadi.hata bir kaci iki uc ay sonra karardi.sizce sebebi ne olabilir
Ben yaklasik birsenedir gul kokkendirmeye calisiyorum.bir kactaneyi koklendirmeyi basardim.ama cogunun koku kahvelesti sonrada butun celik karardi ve tutmadi.hata bir kaci iki uc ay sonra karardi.sizce sebebi ne olabilir
Sn Sevinay,
Öncelikle köklendirmeye çalıştığınız gül dallarının yetetrli olgunluğa ulaşması gerekir. Taze gül dallarında çıkarılan çelikler köklenmez. Ayrıca çelik boylar 40 cm civarında olmalı, bunun dörtte üçü toprağa gömülmelidir. Sulama önemli bir faktördür. Güller budandığında şayet bu işlemi uygularsanız. Baız bölgeler bu ayda budanıyor. Kış yağmurları üstündne geçer, su sorunu olmaz ve hepside tutar. Benim bahçemdeki gülleri ben bu şekilde çelikten köklendirdim. Hiç bir çeliğim şaşmadı.
Kolay gelsin.
mavisakal
02-12-2012, 18:25
Arkadaşlar elimde internetten siparişini verdiğim yediveren ve tayvan biberleri ve çalı tipi cherry domates tohumları bulunmakta. Bunları çimlendirmek için akvaryumumu sera şekline getirip daha iyi sonuç alabilirmiyim. Eğer yapmamın yararı olursa nasıl bir yol izlemeliyim havalandırması olmalı mı ne kadar havalandırma bırakmalıyım bide balıklarıma kullandığım floresanım var kullanmalımıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdikten teşekkür ederim.
Sn Sevinay,
Öncelikle köklendirmeye çalıştığınız gül dallarının yetetrli olgunluğa ulaşması gerekir. Taze gül dallarında çıkarılan çelikler köklenmez. Ayrıca çelik boylar 40 cm civarında olmalı, bunun dörtte üçü toprağa gömülmelidir. Sulama önemli bir faktördür. Güller budandığında şayet bu işlemi uygularsanız. Baız bölgeler bu ayda budanıyor. Kış yağmurları üstündne geçer, su sorunu olmaz ve hepside tutar. Benim bahçemdeki gülleri ben bu şekilde çelikten köklendirdim. Hiç bir çeliğim şaşmadı.
Kolay gelsin.
Sn Sarin cevabiniz icin cok sagolun evet budama zamani celik aliylrum eylul sonundan kasim sonuna kadar celikler bir yillik kalem kali liginda **** biraz daha kalin.kokle dirme hormonu kullaniyorum yeterli su ve sicaklik.ozelikle komsunun bahcesinde bir sarmasik gul var dorduncu denemem ama tutmuyor.yine uc celik diktim bir hafta once.daha once dimtimlerim kokleriden karmaya basladi sonra celigin tamami karadi.son ektigim celikler tutsun istiyorum.galiba sakinan goze cop batar.onemsemedigim celiklerin hepsi tuttu.
kelebek çalısı
04-12-2012, 12:19
Gül çeliklerini köklendirme ile ilgili aşağıda yer alan görsel örnekleme de faydalı olabilir. Temel olarak hangi adımların izlenmesi gerektiğini fotoğraflarla destekleyerek anlatan bu örnekteki 5 numaralı adımda gül çeliğinin dip kısmına dikey olarak yeniden bir çentik açması ve perlit karışımı kullanması dışında benim de çelikleme yaparken izlediğim basit yol budur.
Burada bir saksıya 10 adet çelikleme yapılıyor, ben de genelde 3 çelik batırıyorum bir saksıya. Bazılarının tutmama riskine karşı fazla çelik kullanmak mantıklı.
Adım adım gül çeliği köklendirme (http://www.gardenlife.com/store/information/science/tip/rootingrosecuttings)
yarenimex
04-12-2012, 13:13
Sn Sarin cevabiniz icin cok sagolun evet budama zamani celik aliylrum eylul sonundan kasim sonuna kadar celikler bir yillik kalem kali liginda **** biraz daha kalin.kokle dirme hormonu kullaniyorum yeterli su ve sicaklik.ozelikle komsunun bahcesinde bir sarmasik gul var dorduncu denemem ama tutmuyor.yine uc celik diktim bir hafta once.daha once dimtimlerim kokleriden karmaya basladi sonra celigin tamami karadi.son ektigim celikler tutsun istiyorum.galiba sakinan goze cop batar.onemsemedigim celiklerin hepsi tuttu.
Sayın Sevinay, şimdi alacağınız olgun gül çeliklerinizi hemen dikmeyin. Onları yatay bi şekilde ıslak iri dişli kumun içine gömerek serin ve biraz da fazla aydınlık olmayan bir yere kaldırın. Bahara kadar oyle kalsınlar, ara sıra kumun nemini kontrol edip kurumaya yüz tutarsa tekrar kumu nemlendirin sadece. Martın yirmisinden sonra kontrol ettiğinizde toprağa girmesi gereken uçlarda kallus oluştuğunu göreceksiniz. O aşamada dikerseniz tutma ihtimalini epeyce artırırsınız. Ben öyle yapıyorum ve sonuçtan memnunum..Kolay gelsin..
Sayın Sevinay, şimdi alacağınız olgun gül çeliklerinizi hemen dikmeyin. Onları yatay bi şekilde ıslak iri dişli kumun içine gömerek serin ve biraz da fazla aydınlık olmayan bir yere kaldırın. Bahara kadar oyle kalsınlar, ara sıra kumun nemini kontrol edip kurumaya yüz tutarsa tekrar kumu nemlendirin sadece. Martın yirmisinden sonra kontrol ettiğinizde toprağa girmesi gereken uçlarda kallus oluştuğunu göreceksiniz. O aşamada dikerseniz tutma ihtimalini epeyce artırırsınız. Ben öyle yapıyorum ve sonuçtan memnunum..Kolay gelsin..
Hepinize cevaplariniz ve yardimlariniz icin sekkur ederim.kum aslinda denemek istefigim ir yontemdi.kumu deniyecegim.karamanin nedenini anlamadim.ben torf kullaniyorum.kum kullanacagim bir kac yerde daha gormustum kumda koklendirme orani daha yuksekmis.
Arkadaşlar,Atlas çeliklerim vardı ,1 ay önce diktim.Şuana kadar hiç bir bozulma yok..Sorum şu;Atlas çeliklerini köklendirme aşamasında sıvı besin/gübre verilirmi?...Vermek gerekirmi?
ÇeteÇakal
17-12-2012, 18:11
Onların şu an sadece nem, sıcaklık ve çok hafif ışığa ihtiyaçları var. köklenme olduktan ve büyüme başladıktan sonra gübreleme yapınız.
Onların şu an sadece nem, sıcaklık ve çok hafif ışığa ihtiyaçları var. köklenme olduktan ve büyüme başladıktan sonra gübreleme yapınız.
Teşekkür ederim
Ali Asım
11-01-2013, 20:31
Arkadaşlar bugün ortancaların budamasını yaptım ve hepsini çelik yaptım ilk defa yaptığım için fazla bir bilgi saybi deyilim sıtrafor kasalar kullanıp içlerin de torf,perlit ve kum karışımı yaptım çeliklerin boyları 10-15 cm arası çelikleri hazırladık dan sonra köklendirme ilacı olarak köklendirme hormonu,torusei tonik ve sıvı deniz yosunu karışımı yaparak 30 dk ilacın içerisin de beklettim ve kasalara sıraladım cam sera içerisin de ve ikinci bir sera oluşturdum akşamları soba yanmadıgı için böyle yaptım bu konu hakkın da bana iyi ve kötü bilgilerinizi sunarsanız çok sevinirim..
Çelikler tuttuğunu varsayarsak mavi,pembe,beyaz,kırmızı çiçek açması için ne yapmam gerekiyor bilginizi sunarsanız çok sevinirim saygılar.
sadecegeçen
11-01-2013, 20:52
Platanus orientalis çınar ağacının çeliğini ne zaman alabiliriz acaba ?
sadecegeçen
16-01-2013, 19:59
Platanus orientalis çınar ağacının çeliğini ne zaman alabiliriz acaba ?
Bir bilen arkadaş yok mu acaba? çok önemliydi bu benim için:(
Capricorn
17-01-2013, 11:38
Bayındırdan aldığım taş yünü bazlı köklendirme ortamı.
Dikimden 2 ay sonra:p
362261
362262
362263
Bayındırdan aldığım taş yünü bazlı köklendirme ortamı.
Dikimden 2 ay sonra:p
362263
Merhaba Capricorn
Merak ettiğim, köklenme sağlandıktan sonra o yün içerisinden çeliği nasıl çıkartıyorsunuz ? kılcal kökler kırılmıyor mu ?
Ali Asım
17-01-2013, 21:17
Merhaba Capricorn
Merak ettiğim, köklenme sağlandıktan sonra o yün içerisinden çeliği nasıl çıkartıyorsunuz ? kılcal kökler kırılmıyor mu ?
Yok çıkartılmıyor fotoraf takı kalıplar ufak kareler halınde cızılmıs bıtkıler gelıstık ce o cızıkler den bölüp o şekil de saksıya veya dikilcek olan yere alınıyor bitki geliştik ce kök yünü parcalanıyor zaten yüklemiş olduğum bir resim de tek olarak ayrılmış olarak örnek var Ödemiş süs bitkileri fuarın da çekmiştim.
Yok çıkartılmıyor fotoraf takı kalıplar ufak kareler halınde cızılmıs bıtkıler gelıstık ce o cızıkler den bölüp o şekil de saksıya veya dikilcek olan yere alınıyor bitki geliştik ce kök yünü parcalanıyor zaten yüklemiş olduğum bir resim de tek olarak ayrılmış olarak örnek var Ödemiş süs bitkileri fuarın da çekmiştim.
Teşekkürler Ali bey.
Yani her çelik için ayrı tablet kullanılacak.Ben bitkinin o tableti (yünü) parçalayabileceğini düşünemedim.Oldukça yumuşak ve dağılır olmalı, aksi halde bana kullanışlı gelmiyor.
Arkadaşlar bugün ortancaların budamasını yaptım ve hepsini çelik yaptım ilk defa yaptığım için fazla bir bilgi saybi deyilim sıtrafor kasalar kullanıp içlerin de torf,perlit ve kum karışımı yaptım çeliklerin boyları 10-15 cm arası çelikleri hazırladık dan sonra köklendirme ilacı olarak köklendirme hormonu,torusei tonik ve sıvı deniz yosunu karışımı yaparak 30 dk ilacın içerisin de beklettim ve kasalara sıraladım cam sera içerisin de ve ikinci bir sera oluşturdum akşamları soba yanmadıgı için böyle yaptım bu konu hakkın da bana iyi ve kötü bilgilerinizi sunarsanız çok sevinirim..
Çelikler tuttuğunu varsayarsak mavi,pembe,beyaz,kırmızı çiçek açması için ne yapmam gerekiyor bilginizi sunarsanız çok sevinirim saygılar.
Sayın Ali Asım
Bu mevsimde ortanca çeliği alsak köklendirebilirmiyiz?
Bir bilen arkadaş yok mu acaba? çok önemliydi bu benim için:(
Çınarı sulayabildiğin ölçüde her dönem alabilirsin ancak bugünlerde alınacak çeliklerde tutma oranı %97lerin üzerinde olur.
Deneme olarak aralık ayında diktiğim odunsu(Gül ve Gelin tacı)çelikler tuttu ve sürgün verdi.
sadecegeçen
19-01-2013, 15:37
Çınarı sulayabildiğin ölçüde her dönem alabilirsin ancak bugünlerde alınacak çeliklerde tutma oranı %97lerin üzerinde olur.
Teşekkür ederim :)
O halde yarın çelikleri alıyorum bakalım ne olacak ;)
Ali Asım
19-01-2013, 15:42
Teşekkürler Ali bey.
Yani her çelik için ayrı tablet kullanılacak.Ben bitkinin o tableti (yünü) parçalayabileceğini düşünemedim.Oldukça yumuşak ve dağılır olmalı, aksi halde bana kullanışlı gelmiyor.
Aslın da Kök yünü kullanılması daha iyi açıkcası üretim işine odaklansam ben kullanırım şahsen yerden epeyı bır tasarruf yapıyorsun sonuc da fazla yer kaplamıyor çok yumuşak deyil elnle yavaş,ca sıksan bükemezsin biraz sert basman gerekiyor ve kök gelişimleri de gayet iyi oluyor ufacık bir ot parçası bile asfaltı nasıl kaldırıyor görmüş lügünüz vardır kök yünü bana göre çok ideal bir seçim..
Sayın Ali Asım
Bu mevsimde ortanca çeliği alsak köklendirebilirmiyiz?
Ben şuan ortanca çeliklerini aldım ve köklendirme ilacı da kullandım daha iyi bilen arkadaşlar da bu konuya deyinirse sevinirim ben de ilk defa yapıyorum sonuç da..
Aslın da Kök yünü kullanılması daha iyi açıkcası üretim işine odaklansam ben kullanırım şahsen yerden epeyı bır tasarruf yapıyorsun sonuc da fazla yer kaplamıyor çok yumuşak deyil elnle yavaş,ca sıksan bükemezsin biraz sert basman gerekiyor ve kök gelişimleri de gayet iyi oluyor ufacık bir ot parçası bile asfaltı nasıl kaldırıyor görmüş lügünüz vardır kök yünü bana göre çok ideal bir seçim..
Ben şuan ortanca çeliklerini aldım ve köklendirme ilacı da kullandım daha iyi bilen arkadaşlar da bu konuya deyinirse sevinirim ben de ilk defa yapıyorum sonuç da..
Bu dönemde yapraksız iken ortancalar genelde köklenir. Bunun dışında nisanın sonlarına doğru aldığınız yarı odunsu çeliklerde çok hızlı köklenip çiçek açarlar.
o zaman hemen ortanca köklemek lazım
fatih_isleyen
07-02-2013, 10:05
merhaba SIVI KÖKLENDİRME HORMONLARI kullanmadan veya onun görevini yapacak evde yapabileceğim bir şey varmı acaba
çelikle badem üretimi yapabilirmiyiz
ahmetiri
09-02-2013, 22:45
Arkadaşlar dün 20 kadar leylandi çeliği ektim. Yalnız birkaç sorum olacak. 1- Toz hormon kullandım biraz fazla gelenler oldu bir zararı olur mu?
2- Resimlerde gördüğünüz gibi kalorifer peteği üzerine sıraladım ve günde iki kere az miktarda sulandırılmış hormonlu su ile nemlendiriyor um. Acaba yeterli mi?
3- Köklendirme toprağı olarak: %50 torf, %50 perlit, ve biraz leonardit kattım. Güneş isteği olur mu?
Yardımcı olursanız sevinirim.
goknarcı4
10-02-2013, 18:07
merhaba elma ve armut celikten üretip aşılamak istiyoum acaba bu sekilde olabilrmi köklendikten sonra yaşama ihtimalleri nekadardır:confused:
Sayın Ahmetiri Leylandilerinin güzel köklenmelerini temenni ediyorum.Gelişmeler hakkında bizi haberdar ederseniz sevinirim.
Ayrıca ibreli köklendirme konusunda aşama aşama ayrıntılı bilgilendirmede bulunursanız memnun olurum ;tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ederim
Arkadaşlar dün 20 kadar leylandi çeliği ektim. Yalnız birkaç sorum olacak. 1- Toz hormon kullandım biraz fazla gelenler oldu bir zararı olur mu?
2- Resimlerde gördüğünüz gibi kalorifer peteği üzerine sıraladım ve günde iki kere az miktarda sulandırılmış hormonlu su ile nemlendiriyor um. Acaba yeterli mi?
3- Köklendirme toprağı olarak: %50 torf, %50 perlit, ve biraz leonardit kattım. Güneş isteği olur mu?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgili dostum leylandilerinizin köklenip köklenmeyeceği konusunda birşey söyleyemeyeceğim . Benim size söyleyebileceğim o saksıları radyatörünüzün üzerinden alın ve radyatörünüzü nemden uzak tutun. Zira üzeri paslanır ve boyaları dökülerek çok kötü bir görüntü oluşur.
Güzel bir çalışma olmuş gerçekten bende şöyle bişey sormak istiyorum... 1 Hafta önce iş yerimde görüp çok beğendiğim salon çamının alt dallarından 1 adet elimle koparıp aldım ve hiçbir işlem yapmadan evde çay bardağına klorsuz su koyup aldığım ufak dalı içine attım... Acaba doğru bişey mi yapıyorum bu şekilde köklendirme yapabilir miyim yoksa torf falan mı kullanmam gerekiyor. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim...
ahmetiri
13-02-2013, 20:57
Uyarı için teşekkürler ama radyatöre herhangibir sekilde nem geçmiyor.
ahmetiri
13-02-2013, 21:02
Teşekkürler sayın '' Bakipa '' sonucu bende sabırsızlıkla bekliyorum. Fotoğraflı olarak sizinle paylaşacağım.
Güzel bir çalışma olmuş gerçekten bende şöyle bişey sormak istiyorum... 1 Hafta önce iş yerimde görüp çok beğendiğim salon çamının alt dallarından 1 adet elimle koparıp aldım ve hiçbir işlem yapmadan evde çay bardağına klorsuz su koyup aldığım ufak dalı içine attım... Acaba doğru bişey mi yapıyorum bu şekilde köklendirme yapabilir miyim yoksa torf falan mı kullanmam gerekiyor. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim...
Salon çamı dediğiniz arokarya heterofilla normal köklendirme ortamında hormonla muamele edilmezse iki yılda kökleniyor. Suda iki ayda çürür sadece... Bir de bu türe mahsus bir özellik sadece tepe sürgünü normal bir birey verir. Yan dallar asla tepe yapmazlar. İbreli türlerin bazıları gibi...
çelikle badem üretimi yapabilirmiyiz
Kuruyemişçiden iyi gördüğünüz dilediğiniz kadar badem tohumu alıp ekin. Aşıya falan ihtiyaç yok aslına yakın bireyler elde edersiniz.
alperen55
25-02-2013, 20:39
Merhaba. Sorduğunuz köklendiricinin resmini gönderiyorum.
bu resimde gösterdiğiniz kime gösterdiğinizi bile bilmeden yazıyorum yane bu köklendirici hormon değildir.. bu sadece köklü bitkilerin bakımları içindir kök gelişimini hızlenmdırır.. bitkiyi besler bir nevi saygılar...
sahindogan
25-02-2013, 22:57
20 gun önce 70 adet meyve fidan agacları aldım bu ilkbahar memleketime gidemiyeceğim için onları önumuzde ki yıla kadar en iyi nasıl koruyabilirim acaba...
Daha şimdiden cok teşekkur ederim...
Not Yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum...
Saygılar...
ahmetiri
27-02-2013, 22:31
Sayın Ahmetiri Leylandilerinin güzel köklenmelerini temenni ediyorum.Gelişmeler hakkında bizi haberdar ederseniz sevinirim.
Ayrıca ibreli köklendirme konusunda aşama aşama ayrıntılı bilgilendirmede bulunursanız memnun olurum ;tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ederim
Sn. Bakipa
Leylandilerin hepsi öldü. Köklendirme başarısız oldu. Sanırım hormon bozuk ya da hormon bile olmayabilir paket üzerinde yazı ve marka yoktu internetten temin etmiştim. Şimdi tekrar deneyeceğim. RİKA toz hormon temin ettim.
20 gun önce 70 adet meyve fidan agacları aldım bu ilkbahar memleketime gidemiyeceğim için onları önumuzde ki yıla kadar en iyi nasıl koruyabilirim acaba...
Saygılar...
Kap büyütme imkanınız varsa buradan başlayın. Tabii ki en tek alternatif bu değil poşetleri gömüye alın kendileri bekler ve gelişirler, yalnız dışarıya bulundukları toprağa kök atacaklar gelecek yıl söküm yapmanız gerekecek. Yine buna mahkum değilsiniz bitkinizin gelişiminden feragat edip toprağa temas edecek yerlere çuval file tenekeye kadar ulaşabileceğiniz ucuz materyal uygularsınız kök oluşumunun önüne geçersiniz, bu alternatifte en önemli nokta drenaj bu konuyu gözardı etmeden uygulamanız lazım.
Sn. Bakipa
Leylandilerin hepsi öldü. Köklendirme başarısız oldu. Sanırım hormon bozuk ya da hormon bile olmayabilir paket üzerinde yazı ve marka yoktu internetten temin etmiştim. Şimdi tekrar deneyeceğim. RİKA toz hormon temin ettim.
Sayın Ahmetiri
Çok üzüldüm. Ben de sıvı 4000ppm İBA karışımı ile sempervirens ,giganteum ve Leylandi deneyeceyim.İnşaallah diğerlerinde başarılı olursunuz.
Sayın Ahmetiri
Çok üzüldüm. Ben de sıvı 4000ppm İBA karışımı ile sempervirens ,giganteum ve Leylandi deneyeceyim.İnşaallah diğerlerinde başarılı olursunuz.
Sn. bakipa
Hormonsuz deneme yaptınız mı hiç?
Sn. Bakipa
Sevgili kardeşim , aslında ben bir önceki mesajımda konuya değinecektim ama ukalalık yapmayayım dedim ve sadece saksılarınızı radyatörün üzerine koymamanız gerektiğini söyledim. Zira mesleğim o.
Diğer taraftan LEYLANDİlerin köklendirilmesine gelince. Kusura bakmayın ama siz domates fideler gibi dikmişsiniz zavallıları. O şekilde hiç bir bitki köklenmez. Hatta söğüt bile. Siz önce çeliği yapraklarından arındırınız. Yani sadece bir kaç küçük yaprak bırakınız. sonra kök kısmını 45 derece veya daha yatık kesiniz bu kestiğiniz yerin 1-2 cm. üzerinden tekrar bıçakla bir kertik açınız yani yaralayınız. Sonra perlit veya torfa dikiniz ve üzerine bir pet şişe kapatınız. Saksılarınızın altında mutlaka delik olsun. Haydi kolay gelsin
Bu da benim camelia köklendirme çalışmam. Buna benzer bir çalışma yapınız.
http://imageshack.us/a/img24/9524/p1030264l.jpg
Saygılar...
Sevgili dostum, saksıların altı delik olsun ve onları hafif toprağa daldırarak dizin. Fidanlar saksının deliklerinden toprağa kısıtlı da olsa kök salacaklar ve oradan besleneceklerdir. Arada bir de kurutmayacak kadar az su verin. Dikim yapacağınız zaman yerinden kaldırır saksısıyla beraber istediğiniz yere götürebilirsiniz. Biz köyde öyle yapardık. Ben geçen yıl saksıda iki yıldan beri beklettiğim armut fidanını Eskişehir'e götürüp diktim. Gayet sağlıklı büyüyor. Ayrıca bu konuda AYDONER beyden yardım alabilirsiniz. Saygılar.
Sn. bakipa
Hormonsuz deneme yaptınız mı hiç?
Sn. Miralay
Maalesef hiç yapmadım.(Köydeki kavak-söğüt denemelerini saymazsak)Elimde Anaç Sekoyalar az.Dolayısıyla riske girmek istemiyorum.İBA kullanma ısrarım biraz da kulaktan dolma bir bilgi.Belki İBA sız da olur. Bilgilendirebilirseniz memmnun olurum.
İyi geceler
Sn. Miralay
Maalesef hiç yapmadım.(Köydeki kavak-söğüt denemelerini saymazsak)Elimde Anaç Sekoyalar az.Dolayısıyla riske girmek istemiyorum.İBA kullanma ısrarım biraz da kulaktan dolma bir bilgi.Belki İBA sız da olur. Bilgilendirebilirseniz memmnun olurum.
İyi geceler
Sn. bakiba hormon çok faydalıdır bu kaide yadsınamaz ama kullanılması, hiç kullanılmamasından daha büyük bir risk bana göre verilen seyreltme değerleri kesinlikle afakidir hassas bir gözlem gerektirir hormon aynı fakat tür çeşit kullanım şekli şartlar değişkendir. Hormon yerine üretmek istediğiniz bitkinin ana vatanındaki iklim şartlarını sağlamak en doğrusu ve daha az risklidir.
Yorum ve tavsiyelerim hertürlü eleştiriye açıktır.
Sn. bakiba hormon çok faydalıdır bu kaide yadsınamaz ama kullanılması, hiç kullanılmamasından daha büyük bir risk bana göre verilen seyreltme değerleri kesinlikle afakidir hassas bir gözlem gerektirir hormon aynı fakat tür çeşit kullanım şekli şartlar değişkendir. Hormon yerine üretmek istediğiniz bitkinin ana vatanındaki iklim şartlarını sağlamak en doğrusu ve daha az risklidir.
Yorum ve tavsiyelerim hertürlü eleştiriye açıktır.
Sn. Miralay
Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.Ben acizane Sekoyaların her iki türünü de(sempervirens ve giganteum) çoğaltmak ve 1200 rakımlı köyümde (Kastamonu-Devrekani-Selhattin Köy)orman oluşturmak istiyorum.Diğer konularda belirttiğim gibi geçen sene deneme amaçlı her iki türü de diktim.Eğer mart sonları gibi hala hayatta kalabilirlerse çeliklendirme ile çoğaltacağım.Son yaptığım gözlemimde giganteumlar iyi durumda idi.Fakat sempervirensleri biraz soğuk etkilemiş.Ama kararlılıkla belirtmeliyim ki formlarını bulamasalar bile vazgeçmeyeceğim ;yeter ki canlı kalsınlar.
İBA'sız da köklenme olabiliyorsa çok iyi olur.Bu amacımda her türlü bilgi desteğine ihtiyacım var.Sekoyaların çeliklendirilmesi,daldırma yöntemleri konusundaki her türlü bilgi ve püf noktaları konusunda yardımlarınızı bekliyorum .Tekrar teşekkürler.
Sevgili kardeşim , aslında ben bir önceki mesajımda konuya değinecektim ama ukalalık yapmayayım dedim ve sadece saksılarınızı radyatörün üzerine koymamanız gerektiğini söyledim. Zira mesleğim o.
Diğer taraftan LEYLANDİlerin köklendirilmesine gelince. Kusura bakmayın ama siz domates fideler gibi dikmişsiniz zavallıları. O şekilde hiç bir bitki köklenmez. Hatta söğüt bile. Siz önce çeliği yapraklarından arındırınız. Yani sadece bir kaç küçük yaprak bırakınız. sonra kök kısmını 45 derece veya daha yatık kesiniz bu kestiğiniz yerin 1-2 cm. üzerinden tekrar bıçakla bir kertik açınız yani yaralayınız. Sonra perlit veya torfa dikiniz ve üzerine bir pet şişe kapatınız. Saksılarınızın altında mutlaka delik olsun. Haydi kolay gelsin
Sn.Archer
Pet şişenin üzerinde delik açmak gerekirmi,Hava alma,ısı vs. etkenler için
Sn.Archer
Pet şişenin üzerinde delik açmak gerekirmi,Hava alma,ısı vs. etkenler için
Hayır delik açmayın. Zaten onu oraya koymanın amacı su kaybını önlemek. Ben bu şekilde Begonvil, Japon gülü, Gül ve daha bir çok türü köklendirdim. İğne yapraklılar konusunda fazlaca bilgim yok ama bu şekilde olur gibi düşünüyorum. Saygılar
Hayır delik açmayın. Zaten onu oraya koymanın amacı su kaybını önlemek. Ben bu şekilde Begonvil, Japon gülü, Gül ve daha bir çok türü köklendirdim. İğne yapraklılar konusunda fazlaca bilgim yok ama bu şekilde olur gibi düşünüyorum. Saygılar
Amacınız su kaybı değil ısı dengesi olmalı, yanlış bir uygulamadır hastalığa davettir birki yetiştirmese havalandırma esastır.
ahmetiri
03-03-2013, 20:07
http://imageshack.us/a/img24/9524/p1030264l.jpg
Sn. Archer
Uyarılarınız için teşekkürler.
Biz bu işe heves etmiş çömezlerdeniz, zaten bu ilk denemem. Sizin yıllara dayanan ya da sayısız tecrübelerinizden gelen başarılı çalışmalarınız olabilir. Keşke en baştan daha açıklayıcı bir şekilde uyarsaydınız, yazık oldu. Fakat azimliyim.
Amacınız su kaybı değil ısı dengesi olmalı, yanlış bir uygulamadır hastalığa davettir birki yetiştirmese havalandırma esastır.
Merhaba ,sayın Miralay. Ben yıllardır bu şekilde köklendirme yaptım. Yüzde yüz olmadı belki ama genelde başarılı oldu. Geçen yıl yaz ortasında aldığım ve iki gün suda beklettikten sonra bu şekilde yaptığım Camelia uygulamasında başarılı olamadık. Söylediğiniz gibi pamuk şeklinde hastalık oldu.
O zaman Kapattığımız pet şişeye delik mi açmalıyız ?
Sn. Archer
Uyarılarınız için teşekkürler.
Biz bu işe heves etmiş çömezlerdeniz, zaten bu ilk denemem. Sizin yıllara dayanan ya da sayısız tecrübelerinizden gelen başarılı çalışmalarınız olabilir. Keşke en baştan daha açıklayıcı bir şekilde uyarsaydınız, yazık oldu. Fakat azimliyim.
Yok yok ben de bu işin bilimsel olarak bileni değilim. Sadece gördüklerimiz ve uygulamalardan öğrendiklerimiz. Ben de pek bilmediğimden karışmak istemedim. Saygılar
Merhaba ,sayın Miralay. Ben yıllardır bu şekilde köklendirme yaptım. Yüzde yüz olmadı belki ama genelde başarılı oldu. Geçen yıl yaz ortasında aldığım ve iki gün suda beklettikten sonra bu şekilde yaptığım Camelia uygulamasında başarılı olamadık. Söylediğiniz gibi pamuk şeklinde hastalık oldu.
O zaman Kapattığımız pet şişeye delik mi açmalıyız ?
Selam Sn. archer
Nem ortamdaki isiya göre ısınan veya soğuyan su zerreleri gece gündüz arasındaki ısı farklarını absorbe eder bir dengeleyici ısı yongası görevi üstlenirler bunun yanında bakteri ve mikroplara uygun üreme alanı oluştururlar ama stabilite olmazsa bitki yetiştirmek imkansızdır bu yüzden bitki gelişiminde verdiği zararlar ihmal edilebilir.
Buna göre örtüyü kullanmamızdaki esas ısıyı dengede tutacak olan nemi hapsetmek olduğundan sürekli hava akımı istemiyoruz bu sebeple hava akımı oluşturmayacak bir tarafa açılıp kapanabilecek bir havalandırma menfezi gerekli.
Selam Sn. archer
Nem ortamdaki isiya göre ısınan veya soğuyan su zerreleri gece gündüz arasındaki ısı farklarını absorbe eder bir dengeleyici ısı yongası görevi üstlenirler bunun yanında bakteri ve mikroplara uygun üreme alanı oluştururlar ama stabilite olmazsa bitki yetiştirmek imkansızdır bu yüzden bitki gelişiminde verdiği zararlar ihmal edilebilir.
Buna göre örtüyü kullanmamızdaki esas ısıyı dengede tutacak olan nemi hapsetmek olduğundan sürekli hava akımı istemiyoruz bu sebeple hava akımı oluşturmayacak bir tarafa açılıp kapanabilecek bir havalandırma menfezi gerekli.
Kıymetli bilgilerinize teşekkürler. Bir konuda daha aydınlatabilirseniz benim için çok önemli. DEFNE ye aşı olabir mi.Olursa ne olur Tekrar teşekkürler
Kıymetli bilgilerinize teşekkürler. Bir konuda daha aydınlatabilirseniz benim için çok önemli. DEFNE ye aşı olabir mi.Olursa ne olur Tekrar teşekkürler
Tam olarak açıklamam gereken yer hakkında tereddütteyim Sn. archer havalandırma kısmı ile alakalı bir izahat mı istiyorsunuz?
Defneyi çok yetiştiriyorum ama hiç aşı yapmadık neden aşılamak istediniz maksadınız nedir.
Tam olarak açıklamam gereken yer hakkında tereddütteyim Sn. archer havalandırma kısmı ile alakalı bir izahat mı istiyorsunuz?
Defneyi çok yetiştiriyorum ama hiç aşı yapmadık neden aşılamak istediniz maksadınız nedir.
Bahçem küçük ve bu defne de istemediğim bir yerde.Ben de yenisini yetiştirdim.Bunu da kesmeye kıyamıyorum aşı olursa değerlendireyim diye düşündüm
patipatya
05-03-2013, 02:23
merhaba elma ve armut celikten üretip aşılamak istiyoum acaba bu sekilde olabilrmi köklendikten sonra yaşama ihtimalleri nekadardır:confused:
Forusda yeniyim ancak.... sansınız yüksek olabilir, bu alacağınız çeliğin sağlıklıolması ve çelik alma yönteminize ve çeliğinizin köklenme durumuyla ilintili gelişir. tüm bu aşamaları başarı ile tamalayıp köklendikten sonra yaşama sansları da iyi bir bakımı gerektirir. armut'u doğrudan ( eğer temin edebilecekseniz ) ahlatın üzerine aşılayabilirsiniz.
Bahçem küçük ve bu defne de istemediğim bir yerde.Ben de yenisini yetiştirdim.Bunu da kesmeye kıyamıyorum aşı olursa değerlendireyim diye düşündüm
Sn. archer defne aşılamayı hiç denemedik hiç o gözle bakmadım bitkiye :) Sökmeyi deneseniz yerini değiştirebilirsiniz aslında.
Arkadaşlar bitkilerin çelikle çoğaltılması ile ilgili bir sayfa buldum. Henüz iş yoğunluğu nedeniyle ayrıntılı inceleme fırsatım olmadı. Ama çok harika olduğunu düşünüyorum.
Örneğin odun çeliği alırken kesimlerin gözün altından ve üzerinden olacak şekilde yapılması gibi bir sürü önemli ayrıntı anlatılmış.
Horticulture - HT1092 - Semi-hardwood and hardwood cuttings (http://www.tekura.school.nz/departments/horticulture/ht105_p5.html)
Sn. Bakipa
Sevgili dostum sizin için bir resim buldum .İğne yapraklı bitkilerin köklendirilmesi hakkında.
Detaylar hakkında da bilgi vereyim. Bitkiyi resimdeki gibi hazırlayın .Alt yapraklarını kesin üsttekileri azaltın. Dip tarafını önce 45 derece kesin sonra iki santimetre kadar kabuğunun az bir kısmını sıyırın. İBA ya daldırın. torf veya Perlite dikin. Sonra saksısıyla beraber şeffaf bir poşete koyun .
http://img191.imageshack.us/img191/1482/ht10530.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/191/ht10530.jpg/)
patipatya
06-03-2013, 22:33
Sevgili dostum sizin için bir resim buldum .İğne yapraklı bitkilerin köklendirilmesi hakkında.
Detaylar hakkında da bilgi vereyim. Bitkiyi resimdeki gibi hazırlayın .Alt yapraklarını kesin üsttekileri azaltın. Dip tarafını önce 45 derece kesin sonra iki santimetre kadar kabuğunun az bir kısmını sıyırın. İBA ya daldırın. torf veya Perlite dikin. Sonra saksısıyla beraber şeffaf bir poşete koyun .
http://img191.imageshack.us/img191/1482/ht10530.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/191/ht10530.jpg/)
SN. archer çok değerli bilgiler ve tespitler bunlar. torf ve perlit karışımı kullanmak köklenme başarısını arttırır. İBA nın etksi yabana atılamaz tabi ki. (Şefaf poşet toprak nemini korumak için sanırım.)
Kabuk sıyırmak doğru değil bitkiyi o kadar budamayın kökü olmayan bitkiyi yapraktan da mahrum bırakmak uygun değil. Torf sıkıştırılmazsa köklendirme için uygun bir ortam oluşturmaz sıkıştırmak sulamadaki tolerasyonu azaltır
hanımeli
07-03-2013, 20:16
Merhabalar,ben bir süredir formda gezginciyim birçok konuda sayenizde bilgi sahibi oldum.şimdi tıkandığım bir konum var.benim Atatürk çiçeğim var gözümün içi gibi bakıyorum bu kış çiçeklerini bile dökmedi.ama üremesi çelikleme ile yapılıyormuş,fakat bu çiçeğin çeliklemesini nasıl yapıcam yapan veya bilen varsa yardımcı olurlarmı teşekkürler.
Merhabalar,ben bir süredir formda gezginciyim birçok konuda sayenizde bilgi sahibi oldum.şimdi tıkandığım bir konum var.benim Atatürk çiçeğim var gözümün içi gibi bakıyorum bu kış çiçeklerini bile dökmedi.ama üremesi çelikleme ile yapılıyormuş,fakat bu çiçeğin çeliklemesini nasıl yapıcam yapan veya bilen varsa yardımcı olurlarmı teşekkürler.
Merhaba , çok kolay köklenen bir bitki. Karanlık bir yerde bekletirseniz kırmızı yaprakları olur. Önceden benim de vardı oradan biliyorum. herhangi bir dalından köklendirebilirsiniz. Saygılar.
BEN GARDENYa CELİKLERİNİ.3 HAFTA ÖNCE DİREK TOPRAGA EKTİM-USTUNEDE DELİKLİ FANUS GECİRDİM.HALA CURUMEDİ-NORMALDE YAPRAKLARİ CURUR.TUTTUMU ŞİMDİ?
Dallarının durumu nasıl ? uzun/kısa, sık/seyrek
hanımeli
07-03-2013, 23:49
Dallarının durumu nasıl ? uzun/kısa, sık/seyrek
dalları 15 cm civarı ama seyrek yani en fazla 2 dal alabilirim.ve kalınlığıda kurşun kalemden biraz ince
dalları 15 cm civarı ama seyrek yani en fazla 2 dal alabilirim.ve kalınlığıda kurşun kalemden biraz ince
Sn HANIMELİ
En az iki boğum olacak biri gömülecek altında bu şekilde kesin yalnız dikkat keserken ezmeyeceksiniz gömülecek kısımda dal sürgün kalmamalı dışarıda kalan kısımda yaprak kalabilir faydaldır ayrıca makas keskin olmalı tek hamlede kesmelisiniz eğer makasınız keskin değil ise elinize dikkat ederek falçata kullanın.
Birde tohum yapması lazım bunun hybrit filan mı?
hanımeli
09-03-2013, 00:05
Birde tohum yapması lazım bunun hybrit filan mı?[/QUOTE]
bilgileriniz için teşekkür ederim.Henüz tohum yapmadı ama hibrit olabilir çünki koçtaştan almıştım.Hibrit ise üretemezmiyim?
Birde tohum yapması lazım bunun hybrit filan mı?
bilgileriniz için teşekkür ederim.Henüz tohum yapmadı ama hibrit olabilir çünki koçtaştan almıştım.Hibrit ise üretemezmiyim?[/QUOTE]
Üretebilirsiniz hybritler tohum yapmaz veya tohumları üretime uygun oluşmazlar. Sn. HANIMELİ eğer ki maksadınız sadece üretme ve risk almama ise çelik den daha farklı bir üretim tekniği kullanmanız yerinde olur.
hanımeli
09-03-2013, 19:04
sn miralay teşekkür ederim,risk almak istemiyorum.sanırım 1-2 çelik alarak denem yapacağım,buradan öğrendiğim bilgiler eşliğinde.başarılı olursam fotoğraflarla paylaşırım.tohum yapmadı,başka üretme tekniğide varmı bilmiyorum.
ÇELİKLE ÜRETİM
Köklü birey elde etmek için anaç bitkilerin gövde, dal, kök ve yapraklarından kesilerek hazırlanan parçalara çelik, bu parçalarla yapılan üretime de çelikle üretim denir.
Çelik Alma
Anaç Bitkinin Özellikleri
Çelik alınacak bitkide köklenmenin iyi ve çabuk olması için istenilen bazı özellikler vardır. Bu özellikleri şu şekilde açıklayabiliriz:
Anaç bitkinin beslenmesi: Alınan çeliklerin köklenme ve sürgün verme oranını bitkinin beslenme durumu önemli ölçüde etkilemektedir. Genellikle en uygun çelik materyali karbondihrat oranı yüksek olan bitkilerde, gövdenin sertliğine bakılarak saptanır. Karbonhidrat oranı düşük olan çelikler, yumuşak ve esnek olup köklenme yetenekleri azdır. Genellikle bu tip çelikler kök ve sürgün vermeden çürürler. Karbonhidrat kapsamı yüksek, azot kapsamı düşük olan çeliklerde köklenme daha yüksek olmaktadır. Bu tip çelikler iyi gelişmiş sert, zor eğilen, büküldüğünde kırılan pişkinleşmiş çeliklerdir.
Anaç bitkiden alınma yerleri: Bazı orman gülü ve dışbudaklarda yan dallardan alınan çelikler, öz kısmı geniş yer kaplayan ana sürgünlerden alınan çeliklerden daha iyi köklenirler. Dikey büyüme gösteren bitki türlerinde çeliklerin dik büyüyen tepe sürgünlerinden alınması gerekir.
Çelik alınacak anaçlar sağlıklı olmalı: Çelik alınacak anaçlar her türlü hastalık, don, kuraklık ve zararlardan etkilenmemiş sağlıklı ve iyi gelişmiş bitkiler olmalıdır. Bazı durumlarda aşırı derecede gelişmiş kalın dallardan gövde çelikleri alınması istenmez. Özel anaç parselleri oluşturarak fidanlıklarda çelik alınır. Bu parsellerde kültürel işlemler düzenli olarak yapıldığında bol miktarda bir örnek çelik alınabilir.
Anaç bitkinin yaşı: Çelikleri kolay köklenen bitkilerde anaç bitkinin yaşı önemli değildir. Ancak köklenmesi zor olan bitkilerde bitkinin yaşı çok önemlidir. Genellikle genç bitkilerden alınan çelikler yaşlı ve olgun bitkilerden alınan çeliklere oranla daha çabuk köklenirler.
Anaç bitkinin besin durumu: Anaç bitkiye verilen azot miktarı azaltılarak tam güneş ışığı altında yetişen bitkilerden çelik alınmalıdır.
Anaç bitkiden çelik alma zamanı: Çelikler anaç bitkiden, erken saatlerde, bitki henüz turgor hâlindeyken alınmalıdır.
Çelik Alma Zamanı
Genel olarak yılın her mevsiminde çelik almak mümkündür. Kışın yaprağını döken ağaçların çoğaltılmasında odun çelikleri kış dinlenme mevsiminde, yapraklı, yeşil veya yarı odunlaşmış çelikler büyüme mevsiminde, henüz sertleşmemiş veya yarı odunlaşmış dallardan alınırlar. Dar ve geniş yapraklı her dem yeşil türler, yıl içinde bir veya daha fazla büyüme dönemi gösterdiklerinden bu dönmelere göre çelik alınabilir.
Kurtbağrı gibi bazı türlerin çelikleri yılın hangi zamanında alınırsa alınsın kolayca köklenebilirler. Diğer bazı türlerin çelikleri ise yıl içinde istenilen gelişme safhasında alınmaları hâlinde köklenirler. İlkbahar veya yazın alınan yaprağını döken bitki türlerinin yeşil çelikleri, kışın alınan odun çeliklerinden daha çabuk köklenmektedir. Köklenmesi zor olan bitkiler için yeşil çeliklerin alınması zorunludur.
Kışın yaprağını döken türlerin odun çelikleri, yaprak dökümünün hemen öncesinde ilkbaharda tomurcukların kabarmasına kadar olan devrede almak mümkündür. Köklenmesi kolay olan türlerde ise dinlenme mevsiminde alınması önemli bir fark oluşturmaz. Hızlı gelişen tomurcuklar bazen kök oluşumunu uyarma eğilimindedir. Ancak dinlenme hâlindeki tomurcuklar kök gelişmesini engelleyebilir.
Kışın yaprağını döken türlerin yeşil çelikleri için en iyi sonuçlar çeliklerin mümkün olduğu kadar erken alınması ile gerçekleşir. Ancak bu dönemde yaprakların tam büyüklüklerini almış ve sürgünlerin bir derece olgunlaşmış olması gerekir. Yeşil çelikler, önceden seraya alınarak sürdürülmüş saksı ağaçlarından alınırsa daha olumlu sonuçlar elde edilir.
Geniş yapraklı her dem yeşil bitki çelikleri, sürgün faaliyetinin durmasından ve sürgünlerde odun dokusunun kısmen olgunlaştıktan sonra alınırsa köklenme hemen gerçekleşir. Çelik alma zamanı türlere göre değişmekle birlikte ilkbahardan sonbahar dönemine kadar alınabilir.
İğne yapraklı her dem yeşil bitki çeliklerinin köklenmesinde en iyi sonuçlar, çeliklerin sonbahar sonundan kış sonuna kadar geçen sürede alınmasıyla gerçekleşir. Ana bitkilerin belirli zamanlarda kış dinlenme ihtiyacını gidermek amacıyla soğukta tutulması köklenmeyi teşvik eder. Bunun için de bu tip çelikler birkaç hafta soğuklamadan sonra alınırlarsa köklenme daha da artmaktadır.
. Çelik ve Tipleri
Çelikler kullanılan bitki kısmına göre 3 kısımda incelenirler:
Gövde Çelikleri
Anaç bitkinin gövde kısmı kullanılarak alınan çelikler gövde çelikleri olarak adlandırılır. Gövde çelikleri üç grupta toplanır.
Odun Çelikleri: Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış sürgünlerden alınan çelikler sert veya odun çeliği olarak adlandırılır. Odun çelikleri anaç bitkide büyüme durduğunda ve ligninleşme oluştuğunda alınır. Bu yöntem daha çok kışın yaprağını döken türlerle iğne yapraklılarda kullanılır. Ancak bu tip çeliklerin kullanımında köklenme türlere göre değişmekle birlikte çoğunlukla yavaş olur. Köklenme süresi bir aydan 2 yıla, hatta bazı durumlarda daha da uzayabilir. Söğüt, kavak ( akkavak ve titrek kavak dışında ) türlerinde iğne yapraklılardan sürünücü ardıç ve yalancı servilerde köklenme çabuk olur.
Odun çelikleri yaşlı dallardan ve ekim-mart aylarında, bitkilerin kış dinlenme dönemleri içerisinde hazırlanır.
İğne yapraklı türlerde anaç bitkilerin ilk kış soğuğunu gördükten sonra tam dinlenme haline geçtikleri sonbahar sonu ve kış başları en iyi çelik alma zamanlarıdır. Bazı durumlarda bu süre ilkbahar başına kadar da uzatılabilir.
Don tehlikesi olmayan yerlerde çelikler 50-100’lük demetler hâlinde hazırlanarak açılan hendeklere, alt uçlar yatay olacak şekilde kum içerisine yatırılırlar. Bu şekilde kök oluşturacak kısım daha sıcağa ve havalanması iyi yere gelmiş olur. Böylece köklenme daha kumun içinde teşvik edilmiş olur. Üst uç kısım ise daha serin koşullarda kaldığından üst gözlerin gelişmesi geciktirilmiş olur.
Kışları sert geçen yerlerde kuma yatırma işinin bodrumda bir sandık içinde yapılması uygun olur. Çelikler dikim zamanına kadar soğuk hava depolarında 4–10 oC’de saklanmalıdır. Saklama sırasında çelikler ne kuru bırakılmalı ne de fazla nemli tutulmalıdır. Çelikler saklanırken sık sık kontrol edilmelidir. Gözlerde sürme görülürse daha düşük sıcaklıktaki yerlere aktarılmalı veya arazi hazırsa hemen dikilmelidir. Dikim geciktirilirse köklenmeden önce yaprak oluşumu gözlenir ve çelik yeterince köklenmeden ölür.
Çeliklerin uzunluğu gözlerin sayısına ve boğum aralarının uzunluğuna bağlı olarak 10–20 cm uzunluğunda alınır. Örneğin, mürver çeliklerinde boğum araları uzun olduğundan çelikler 30 cm uzunluğunda alınırlar. Çeliklerin eşit uzunlukta alınması gerekir. Kuvvetli ve orta kalınlıktaki dallar en uygundur. Çelik kalınlıkları ise türlere göre değişmekle birlikte 0,6–2,5 cm, bazı durumlarda ise 5 cm’e kadar alınabilir.
Çeliklerin dikileceği ortamın derin ve entansif işlenmiş, gübrelenmiş, organik maddece zengin, kumlu balçık topraklar olması gerekir. Dikim sonbaharda yapılsa da ilkbahar dikimi tercih edilmelidir.
Dikimlerde çeliğin en az iki gözü toprak altında kalmalıdır. En iyi olan ise bir gözün toprak üstünde kalarak üstünün ise hafif bir kapama materyali ile örtülmesidir. Dikimden önce yastıklara siyah plastik örtü serilmesi ve dikimin bu örtüyü delerek yapılması yapraklanmanın daha sağlıklı olmasını sağlar. Böylece üst toprağın nemi daha iyi korunarak otlarla daha etkin mücadele yapılmış olur.
Yarı Odun Çelikler: Yumuşak çeliklerden bir ölçü daha olgunlaşmış ve kısmen de sertleşerek odunlaşmış olmaları ile farklılık gösterirler. Dolayısıyla sert çeliklerden de tamamen odunlaşmamış olmaları ile ayrılırlar.
Yarı odunlaşmış çeliklerle üretilen bitkilere orman gülleri, pittosporumlar, kamelya, aküba, her dem yeşil açelyalar, çobanpüskülleri ve limon gibi büyük yapraklı daimî yeşil bitkiler örnek olarak verilir.
Yarı odun çelikler, büyüme mevsiminin sonuna doğru sürgünlerin kısmen odunlaştığı zaman alınır. Genellikle ağustos ayı kısmen de eylül başı en uygun zamandır. Sürgün ucunun hiçbir zaman yumuşak olması istenmez. Özellikle bu tip sürgünlere berberisler çok hassastırlar, böyle durumlarda çeliklerde köklenme az olur.
Çelik alınacak anaçların mümkün olduğu kadar genç olması ve yaşlı anaçlardan ziyade alt dallardan alınması köklenme durumunu yükseltir.
Yarı odunlaşmış çelikler, tepe kısmındaki yaprakları bırakılarak ve dip kısmındaki yaprakları koparılarak (türlere göre değişmekle birlikte) 7,5–15 cm boylarında hazırlanır. Yapraklar transprasyonu azaltmak için yumuşak çeliklerde olduğu gibi kesilerek küçültülür ve kesim hemen boğumun üzerinden yapılır.
Çeliklerin gövdenin turgor hâlinde olduğu sabahın erken serin saatlerinde alınması, dikime kadar nemli çuvallarda saklanması gerekir. Çelikler eşit boylarda alınırsa yastıklarda ışıklanmaları eşit olacağından gelişmeleri de eşit olur.
Yapraklı odun çeliklerinin daha rutubetli ortamlarda köklendirilmesi gerekir. Ortamın sıcak olması durumunda daha önce belirtilen büyüme düzenleyici tedbirlerin alınması faydalı olur.
Güller de odun çelikleriyle üretildikleri gibi yarı odunlaşmış veya serada üretilmeleri hâlinde yeşil çeliklerle de üretilebilir.
Her dem yeşil türlerde bu çelikler, yeşil veya tepe çeliği olmakla beraber adi, ökçeli, dipçikli çelik olmak üzere üç tip olarak alınabilir.
Adi çelik, yalnız o yılın sürgününü içerir.
Ökçeli çelik, çeliğin tabanında 2 yıllık odundan küçük bir kısmı içerir. Doğu mazısında ökçeli çelik yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dipçikli çelik, daha yaşlı dalın 1–2,5 cm uzunluğunda bir parçasını taşır. Ardıçlarda ise dipçikli çelik kullanılır.
Yumuşak Odun Çelikleri:
Süs bitkilerinin üretilmesinde kullanılan yumuşak çelikler, odunsu bitkilerin henüz odunlaşmamış taze sürgünlerinden ilkbaharda hazırlanır. Açelya, kadıntuzluğu, kelebek çalısı, kızılcık, dağ muşmulası, taflan, sarmaşık, hanımeli, kartopu vb. bitkiler yumuşak odun çelikleri ile üretilirler.
Yumuşak çeliklerin alınma zamanları türlere ve iklim koşullarına göre ayarlanmalıdır. Özellikle bazı süs bitkilerinde tam büyüme esnasında bir veya iki haftalık zaman dilimini yakalamak köklenme için çok önemlidir.
Yumuşak veya yeşil çelikler daha çabuk ve kolay köklenirler. Bu çeliklerin tepe tomurcuğu taşıyan sürgünlerinden alınan çeliklere tepe çeliği adı verilir. Yumuşak çelikler daima yapraklı olarak türlere göre değişmekle birlikte 5–12 cm boyunda ve 2–3 boğumlu olarak hazırlanır. Kesim son boğumun hemen altından yapılır. Çeliğin dip kısmındaki yapraklar terlemeyi (su kaybı) azaltmak ve fazla yer kaplamasını önlemek için alınır veya kesilerek küçültülür.
Çelik alımı ve kesimi sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Nemlendirilmiş çuval veya yosun içine serin ve nemli bir yere alınmalıdır. Çeliklerin kısa bir süre de olsa güneş altında kalması, taze tutmak için su içinde tutma veya suya batırma zararlı olabilir.
Kesilen çeliklerin hemen dikilmeleri gerekir. Dikim aralıkları türlere ve yaprak büyüklüklerine göre farklılık göstermekle birlikte yaprak kenarlarının birbirine değecek şekilde ayarlanması en iyi yoldur. Köklenme ortamı olarak dişli kum ile turba toprağı karışımı iyi bir ortam oluşturur.
Kuvvetli ve uzun çelikler köklendirme ortamına direk olarak batırılır. Çok ince ve hassas çelikler bir plantuvar yardımıyla dikilir. Dikilen çeliğin altında boşluk kalmamalıdır. Dikim işaretlenen sıralar üzerine yapılır. Dikimden sonra iyice sulanır. Bu şekilde çeliklerin
ortamla iyi temas etmiş olması sağlanır. Yastıklar püskürtme suretiyle günde 3–5 kez sulanır. Rutubetli havalarda ise bu sayı 1–2 kez olmalıdır.
Çeliklerin köklenme süreleri çok değişiklik gösterir. Genellikle 3–6 haftada köklenme başlar ve bu süre 9–10 aya kadar uzayabilir. Ancak yumuşak çeliklerde bu süre daha kısa olabilir. Sera ortamında genellikle 3–6 haftada ekseri türlerde bu köklenme gerçekleşir. Ancak bazı türler örneğin berberis, cotonoaster, ılex türlerinde köklenme genellikle uzun süre hatta gelecek yılın mayıs ortasına veya haziran başını bulabilir.
Anaçlar, seralar veya sıcaklığı 12–15 0C’de tutulan yerlere alınarak kışın da yumuşak veya yeşil çelik üretimi gerçekleştirilebilir.
Yaprak Çelikleriyle Üretim
Anaç bitkinin bir yaprağından yeni bir bitki üretilmesi yaprak çelikleriyle gerçekleşir. Bu yöntemde ya sadece yaprak ayası kullanılır ya da yaprak ayası, yaprak sapı ile birlikte kullanılır. Her iki hâlde de yaprağın tabanından adventif kökler ve üstten de bir adventif sürgün çıkarak yeni bitki meydana gelir. Yeni bitki meydana geldikten sonra bunu sağlayan yaprak ise hayatiyetini kaybederek yok olur.
Yaprak çeliklerinin başarılı bir köklenme yapabilmesi için 18–25 0C’lik sıcaklık ile nemli hava, bol ışık ve nemli iyi havalanan süzek bir köklenme ortamı aranır. Yaprak çeliği ile üretimin sera üretim çalışmalarında geniş kullanım alanları vardır. Soğuk seralarda da yaprak çelikleriyle üretim yapılabilir. Yaz aylarında açık havada gölge bir yerde de aynı yöntemle köklendirme yapılabilir.
Bu tür üretme yönteminde etli yapraklara sahip tropik kökenli, süs bitkileri olan kalanchoe, peperomia, Afrika menekşesi, Peygamber kılıcı, rex begonya, zambak, dam korukları vb. bitkiler üretilir.
Yaprak çelikleriyle üretim, bitkilere göre bazı değişiklikler gösterebilir. Rex begonya gibi kalın etli yapraklı bitkilerde yaprak çeliği olarak olgun yaprağın alt kısmında bulunan kalın damarlar bir jilet yardımı ile çizilir. Burada sadece yaprağın aya kısmı kullanılır.
Daha sonra kesilen taraf yaprak köklendirme ortamına iyice temas edecek şekilde yerleştirilir. Temasın daha iyi sağlanması için iğne, çivi veya herhangi bir ağırlıktan faydalanılır. Gölge ve nemli şartlara konan bu yapraklardan jiletle kesilen her noktadan yeni bir bitki oluşturur ve eski yaprak kurur.
Afrika menekşesi ve peperomialarda yaprak çelikleri, yaprak sapı ve yaprak ayasından oluşur. Alınan bu yaprak parçası köklendirme ortamına dikilir. Yaprak sapı ne kadar kısa olursa yeni bitkilerin oluşması da o kadar çabuk olur. Yaprak sapının dibinden bir veya daha fazla sayıda yeni bitkiler meydana gelir.
Yaprak çelikleriyle üretmenin diğer bir yöntemi de Peygamber kılıcı bitkisinde görülmektedir. Bu bitkide yapraklar 7,5–10 cm boylarında kesilerek çelik alınır. Çeliğin üst kısmı eğilimli olarak kesilirse dikilecek kısımla karıştırılmaz.
Böylece çeliğin doğru dikimi sağlanmış olur. Alınan çelikleri uzunluklarının ¾ lük kısmı köklendirme ortamına gömülür. Alt kısımdan zamanla kökler ve yeni bitkiyi oluşturan sürgünler gelişir. Esas yaprak kısmı ise yine zamanla yok olur.
Yaprak çelikleriyle üretme yüksek nemli kumlu ortamlarda gerçekleşir.
Yaprak Göz Çelikleri
Yaprak göz çelikleri bir yaprak ayası, yaprak sapı, bir göz ile küçük bir gövde parçasından oluşur. Bu yöntem yaprak çeliğinden kök oluştuğu hâlde sürgün oluşturamayan bitki türlerinde uygulanır. Köklenme gerçekleştiğinde koltuk altında ki gözden sürgün oluşur. Burada dikkat edilmesi gereken konu, çelik alındığında yaprak ve yaprak sapı kadar gözün de olgunlaşmış olmasıdır. Çelikler genellikle temmuz-eylül aylarında bu duruma ulaşır.
Genellikle gövde çelikleriyle çoğaltılan birçok tropik çalılar, sera bitkileri ( Camelia japonica, Ficus elastica, rhododendron, schefflera vb.) yaprak göz çelikleri ile üretilir. Bu yöntem özellikle çoğaltım materyalinin az olduğu durumlarda çok önemlidir. Çünkü aynı miktarda ana materyalin gövde çeliği olarak kullanılmasına oranla daha fazla bitki elde edilir. Çeliklerin hazırlanması sırasında anaç bitkinin sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir.
Yaprak göz çelikleri, üzerinde bir göz içerecek şekilde gözün 1 cm üzerinden ve alt boğumun hemen altından kesilir. Alınan çelikte mutlaka bir boğum olması gerekir. Çünkü köklenme bu alt boğumun altından gerçekleşecektir. Gözün üstündeki kısım göze ters eğimli olarak kesilir. Bunun sebebi de sisleme veya sulama sırasında su damlacıklarının gözde birikmesini önlemek ve çeliğin çürümemesini sağlamak içindir. Çeliklere hormon
uygulaması kök oluşumunu hızlandırır. Alınan bu çelikler köklendirme ortamına göz köklenme ortamından 1–1,5 cm aşağıda kalacak şekilde yerleştirilmelidir.
Çeliklerin bakımında sıcaklık kontrolü çok önemlidir. Çeliklerin alt kısımdaki sıcaklığın 18–21 0C olması istenir. Çelikler dikildikten kısa bir süre sonra köklenme süresi boyunca birkaç kez funguslarla mantari ilaçlara karşı ilaçlanır. Çeliklerin kökleri 2,5–5 cm’ye ulaşınca çelikler sökülmeye başlanır. Söküm sırasında köklere zarar verilmemelidir. Bunun içinde küçük el küreği vs. ile köklenme ortamı hafif kaldırılarak çelikler sökülür. Köklenmiş çelikler saksılara dikildikten sonra hemen sulanır ve yerlerine alınırlar.
Göz Çelikleri
Bu tip çelikler olgunlaşmış yapraksız gövde parçaları olup anaç bitki gövdelerinin kesilen her parçada bir göz ihtiva edecek şekilde kesilmesi ile oluşturulur. Özellikle üretim materyalinin az olduğu durumlarda tercih edilir.
Göz çelikleri ile üretimde çelik alınacak bitkinin iyi gelişmiş uzun gövdelere sahip olması gerekir. Gövdeler 4–5 cm uzunluğunda parçalar hâlinde ve her parçada uyuyan bir göz bulunacak şekilde kesilir. Bu kesim genellikle gözün 2 cm üzerinden ve altından enine kesim şeklinde yapılır. Çelikler daha uzun olarak kesilebilir ve köklenme sonrasında her bir göz kesilerek yeni bitkiler elde edilir. Hazırlanan bu çelikler köklenme ortamına dik olarak dikildikleri gibi yatay olarak da dikilebilirler. Çeliğin yarısının köklendirme ortamında olması gerekir. Çürümeyi önlemek içinde yara yerlerine kömür tozu serpilmesi gerekir.
Göz çelikleri tepe çeliklerine göre daha uzun zamanda köklenirler ve yavaş gelişirler. İyi köklenmiş ve sürgün vermiş çelikler küçük saksılara dikilirler. Göz çelikleriyle üretilen bitkilere örnek olarak aglonema, dieffenbachia, dracaena, monstera ve philodendron verilebilir.
Kök Çelikleri
Köklerden alınan parçalarla yapılan kök çelikleriyle üretim, çok kullanılan bir yöntem değildir. Fakat bazı bitkilerde uygun üretim yöntemi olarak kullanılmaktadır. Eğer bitki doğal koşullar altında kolayca sürgün verebiliyorsa kök çelikleriyle rahatlıkla üretilebilir demektir. Kök çeliği ile üretilmeye en uygun bitkilere örnek olarak robinia, albizzia, ailantus, prunus, ilex, rhododendron, wisteria, hypericum cinsleri, cydonia japonica ve yucca türleri verilebilir.
Kök çelikleri sonbahar veya kış başlangıcı ile kış kök çelikleri olarak, ocak, şubat ve mart aylarında alınıp dikilirler. Kök çeliği alma işlemini mart ayını geçirmeden yapmak gerekir.
Kök çelikleriyle üretim oldukça basit bir yöntemdir. Kökler 5–7 cm uzunluğunda kesilerek hazırlanır. Keskin bir bıçakla alınan çeliklerin üst yüzeyleri düz, alt yüzeyleri ise eğik olmalıdır. Çelikler köklenme ortamına yatay veya dikey olarak 5 cm aralıklarla dikilirler. Yatay olarak yapılan dikimlerde çelikler önceden hazırlanmış ortamlara yatırılarak üzerleri ortam ile kapatılır. Dikey dikimlerde ise çeliğin üst yüzü köklendirme ortamı ile aynı seviyede olacak şekilde yapılır. Üzerleri kum ile hafifçe örtülerek sulanır. Her iki durumda da kasa veya saksıların üzeri nemi korumak amacıyla örtülür. Nem durumu haftada bir kez kontrol edilir. Bir süre sonra köklenerek filiz veren çelikler saksılara dikilir.
-------Çeliklere Uygulanan İşlemler--------
Çeliklerde köklenmeyi artırmak için çelik alma işleminden sonra bazı işlemler uygulanır. Yapılan bu uygulamalar çeliklerin köklenmesine olumlu etki yapar. Bu uygulamaları şöyle açıklayabiliriz:
Tomurcuk ve yaprakların varlığı: Tomurcukların varlığı özellikle büyüme başlamışsa çeliklerde kök oluşumunu hızlandırır. Bazı bitkilerde özellikle önceden oluşmuş kök taslakları yoksa tomurcukların köreltilmesi kök oluşumunu durdurur. Eğer çelikler tomurcukların kış dinlenmesinde olduğu dönemde alınırsa tomurcukların köklenmeyi teşvik edici etkileri görülmez. Eğer çelikler ilkbaharda, tomurcuklar kış dinlenmesinden çıkıp uyanmaya başladığı dönemde alınırlarsa tomurcukların kök oluşumu üzerinde olumlu etkileri ortaya çıkar.
Çeliklerin yapraklı olmasının kök oluşumu üzerine olumlu etkisi olmaktadır. Yapraklarda fotosentez sonucunda meydana gelen karbonhidratlar kök oluşumuna yardımcı olur. Yaprak ve tomurcukların köklenmeyi teşvik edici etkileri oksinler sebebiyledir. Bu organlar kuvvetli oksin üreticileri oldukları bilinmektedir. Oksinlerin bulunduğu yerler ise yaprak veya tomurcuğun hemen altındadır. Bu da tepeden aşağıya doğru bir taşımanın olduğunu ortaya koyar. Oksin üretimi aynı zamanda fotosentez ürünleri yapmasıyla karışık bir durum almaktadır. Sonuç olarak oksinlerin yaprak ve tomurcuklarının hemen altında bulunması köklenme aşamasında olan çelikler için istenen bir olaydır.
Yapılan araştırmalarda yaprakların etkisinin ortaya çıkabilmesi için ışığın gerekli olduğunu ortaya koymuştur. Kök oluşu üzerinde hemen hemen aynı kuvvetteki etki karanlıkta da meydana gelmektedir.
Yaprakların alınması: Alınan çelikler üzerindeki fazla yapraklar ya tamamen kesilerek ya da küçültülerek çelik üzerinden uzaklaştırılır. Bunun sebebi yapraklarda meydana gelecek transprasyonu azaltmaktır. Çelikler transprasyonla kaybettikleri su miktarını eğer ortamdan karşılayamazlarsa kurumalar meydana gelebilir. Çelik üzerinde çok fazla sayıda yaprak bulunması transprasyonun artmasına neden olur. Bunu azaltmak için de yapraklar alınır.
Aynı zamanda köklendirme yerlerinde çeliklerin fazla yer kaplamalarını önlemek içinde yapraklar alınır.
Yaralama:
Çeliğin dip ucunu yaralamakla birçok bitki türünün odun çeliklerinde kök oluşumu hızlanmış olur. Ardıç, mazı, akçaağaç, manolya, çobanpüskülü türlerinin çeliklerinde yaralamanın köklenmeye önemli ölçüde yardım ettiği görülmüştür. Birçok yaralama metotları vardır. Mazı gibi dar yapraklı türlerinde çelikler hazırlanırken çelik yapılacak dalların kenarları çok az miktarda soyularak uygun yara meydana getirilir. Çeliğin dip kısmının her tarafından keskin bir bıçakla 2,5–5 cm uzunluğunda kabuğu geçerek oduna kadar uzanan bir çizgi yeterli olur. Jilet kullanarak daha kuvvetli bir yara açılabilir.
Manolyalar da çeliğin dip tarafındaki kabuğun kambiyumunu meydana çıkaracak, fakat odunun derinliğine gitmeyecek şekilde kesilerek daha etkili olarak yaralanabilir. Çelikler yaralandıktan hemen sonra kök uyarıcı bileşimlerden biri ile ya toz ya da yoğun daldırma çözeltisi yöntemiyle muamele edilirse daha olumlu sonuçlar alınabilir.
Köklenmeyi Uyarıcı Maddeler ve Kullanımları
Hormonlar veya bitki büyümesini düzenleyici maddelerle çeliklerin muamele edilmesinin amacı, kök oluşturacak çeliklerin miktarını arttırmak, köklenmeyi çabuklaştırmak ve çelik başına düşen kök sayısını artırmaktır. Çelikleri çok kolay köklenen bitki türlerinde hormon kullanmaya gerek yoktur.
Çeliklerde adventif köklerin meydana gelmelerini teşvik etmekte kullanılan ve en güvenilir olan kök uyarıcı hormonlar ( sentetik kimyasal maddeler ) İndolbütirik asit (IBA), naftalen asetik (NAA) ve indolasetik asit (IAA)’tir. İndolbütirik asit bunların içinde genel olarak en çok kullanılandır. Çünkü bu asit geniş konsantrasyonları içersinde zehirli olmamakta ve köklenmeyi teşvik etmede birçok bitki türlerinde etkili olmaktadır. Bu kimyasal maddelerin bazıları talk içinde karıştırılmış hazır preparatlar hâlinde piyasa da bulunmaktadır.
Kullanılan hormonlara göre uygulama yöntemleri de değişiklik göstermektedir. Köklenmeyi uyarıcı maddelerin uygulama yöntemleri şöyledir:
Ticari toz preparatlar: Odunsu güç köklenen türler daha yüksek konsantrasyonlu, buna karşılık yumuşak ve kolay köklenen türler için daha düşük konsantrasyonlu preparatlar kullanılmalıdır.
Toz preparatların kullanılmasında çeliklerin stok toz içine daldırılmaktan başka, stok tozdan eldeki çeliklere yetecek miktarda almak ve kullandıktan sonra arta kalan tozu atmak daha iyi olur. Çünkü içine daldırılan toz yabancı madde ve nem yüzünden bozulmuş olabilir. Tozu ince bir tabaka hâlinde bir parça yağlı kâğıt veya ince alüminyum üzerine sermek daha yerinde olur.
Muameleden hemen sonra çelikler köklenme ortamlarına dikilmelidir. Dikim sırasında tozların dökülmesini önlemek için çelikleri köklendirme ortamına dikmeden önce yerlerini hazırlamak için bir dikim kazığı kullanılır.
Zayıf çözelti daldırma yöntemi: Çelikler köklendirme ortamına dikilmeden hemen önce dip kısımlarının 2,5 cm’lik kısmı kullanılacak hormonun zayıf çözeltisi içine 24 saat süreyle daldırılır. Bu çözeltilerin hazırlanması zor değildir. Kullanılacak konsantrasyonlar kolayca köklenen türler için 20 ppm’den, daha zor köklenen türler için 200 ppm’e kadar olmak üzere değişir.
Çelikler daldırma süresince oda sıcaklığında tutulmalı, güneşe maruz bırakılmamalıdır. Çelikler tarafından alınacak kimyasal maddelerin miktarı çevre koşullarına bağlıdır.
Yoğun çözelti daldırma yöntemi: Kimyasal maddelerin yoğun çözeltileri alkolle hazırlanır. 500–1000 ppm ve çeliklerin dipleri 5 saniye kadar kısa bir süreyle bu çözelti içine daldırılır. Sonra çelikler hemen köklenme ortamına dikilir. Bu yöntemin diğer yöntemlere göre üstün tarafları vardır. Bu yöntem çelikleri daldırma için gerekli malzeme ihtiyacını ortadan kaldırır. Aynı zamanda iki yöntemde olduğu gibi kimyasal maddenin alınması üzerine çevre koşulları fazla etkilemediği için bir örnek sonuçlar elde etmek mümkündür.
Çok yüksek konsantrasyonlarda kullanılan büyüme düzenleyici maddeler, bazı türler için zararlı sonuçlar verebilir. Böyle konsantrasyonlar tomurcukların gelişmesini önleyebilir. Yaprakların sararıp dökülmesine, odunun kararmasına ve sonuçta çeliklerin ölmesine neden olur. Eğer çeliğin dip kısmında şişkinlik meydana gelmiş ve çelik tabanının hemen üstünde bol kök oluşmuş ise zehirli olmayan konsantrasyon kullanılmış demektir.
UYGULAMA FAALİYET -
İşlem Basamakları Öneriler
Üretim programlaması yapınız.
Üreteceğiniz bitkiye karar veriniz.
Piyasa araştırması yapınız.
Piyasada tercih edilen bitkileri tercih ediniz.
Üretiminin kolay olmasına dikkat ediniz.
Üretim koşullarınızı dikkate alınız.
Üreteceğiniz bitkiye karar veriniz.
Anaç bitkiyi temin ediniz.
Bitkinin sağlıklı olmasına dikkat ediniz.
Bitkinin çeşit özelliğini taşımasına dikkat ediniz.
Bitkinin bolca çelik almaya uygun olmasına dikkat ediniz.
Alacağınız çelik tipine karar veriniz.
Bitkinize uygun çelik tipi seçiniz.
Kolay köklenmesine dikkat ediniz.
Mevsimine uygun seçiniz.
Çelik alınacak beden parçalarını seçiniz.
Üretim yapacağınız kısımlara karar veriniz.
Dikkatlice kesiniz.
Anaç bitkiye zarar vermeyiniz.
Sabah kesim yapınız.
Serin yerde saklayınız.
Bitki kısımlarını kesiniz.
Tekniğine uygun olarak çelikleri alınız.
Çelikleri dikkatlice alınız.
Boğumların altından kesiniz.
Boğum bırakınız.
Çelikleri aynı boyda alınız.
Köklenmeyi artırıcı işlemleri yapınız.
Fazla yaprakları alınız.
Boğum altında yara açınız.
Hormon uygulayınız.
Uygun hormon kullanınız.
Kolay köklenenlere hormon uygulamayınız.
Hormonda uzun süre tutmayınız.
Dip kısımların hormona değmesine dikkat ediniz.
Dikime kadar çelikleri saklayınız.
Serin yerde saklayınız.
Suyunu kaybettirmeyiniz.
Fazla bekletmeyiniz.
Pet bardaklara dip kısımlarını 20 saniye hormonda beklettiğim karadut çeliklerini dikerek üst kısımlarını macunladım. Toplam 28 adettir. Gelişmeleri inşallah paylaşacağım. Hormonu, macunu ve çeşitli tohumları. mükemmel bahçesini ve serasını gezerken bana hediye eden Sn KAPTAN ZST'ye teşekkürler. Saygılar.(Ayrıca iki adet tüplü goji berry fidanı da hediye etmiştir.ayrıca bunlar için de teşekkürle.)
Arkadaşlar merhaba,
Çelik tam olarak bitkinin hangi kısmından alınır benim bir kamkat ağacım var çelik alarak çoğaltmak istiyorum alt kısımlarda kurumuş (kahverengileşmiş) yaprakları var o kısımlardan mı almalıyım birde gövdeyle birleşen kısımdan koparmam gerekir değilmi?
foto eklemek istedim ama kamkat sayfasında eklediğimden kabul etmedi sistem adını değiştireyim dedim ama kandıramadım sistem kardeşi :)
Merhaba.. arkadaşlar çelikle üretimin en büyük yararlarından biri Vejetatif üreme olduğu yani anacın özelliklerini taşıması imiş kafama takılan Örnek= beyaz dut üzerine aşılanmış karaduttan alacağım çelikten beyaz dut mu olacak kara dutmu..Burda anaç hangisi oluyor..
Saygılar..
Merhaba.. arkadaşlar çelikle üretimin en büyük yararlarından biri Vejetatif üreme olduğu yani anacın özelliklerini taşıması imiş kafama takılan Örnek= beyaz dut üzerine aşılanmış karaduttan alacağım çelikten beyaz dut mu olacak kara dutmu..Burda anaç hangisi oluyor..
Saygılar..
KARADUT olacak . saygılar
sağolasın..iyi çalışmalar..
ahmetiri
20-03-2013, 22:09
Arkadaşlar benim de aklıma bir şey takıldı. Bildiğiniz gibi her ağaç cinsinin kendine göre bir ortalama yaşam süresi var. Biz bir anaçtan çelikle üretim yaptığımız zaman çelikten üretilen fidanın ömrü anaç ağacın yaşı kadar kısalır mı? Yoksa tohumdan çıkmış gibi sıfırdan mı başlar?
hideline
29-03-2013, 20:25
Arkadaşlar merhabalar çelik alıp, bu çelikleri köklendirme hormonuna batırıp torf-perlit karışımı altları delinmiş pet bardaklara köklendirmek amacı ile diktim. Sormak istediğim bunları ev ortamında en nemli yer olarak nerede tutmalıyım? Aklıma banyo geldi ufak bir banyo ve sık banyo yapıldığından sürekli nemli uygun olur mu acaba?
Arkadaşlar merhabalar çelik alıp, bu çelikleri köklendirme hormonuna batırıp torf-perlit karışımı altları delinmiş pet bardaklara köklendirmek amacı ile diktim. Sormak istediğim bunları ev ortamında en nemli yer olarak nerede tutmalıyım? Aklıma banyo geldi ufak bir banyo ve sık banyo yapıldığından sürekli nemli uygun olur mu acaba?
Köklerini iyice sıkıştırın ve üzerini örtün yani sera yapın. Aydınlık ama gölge bir yerde bekletin ve hiç dokunmayın. Bana kalırsa banyoya kesinlikle koymayın. kolay gelsin..
hideline
30-03-2013, 22:51
[QUOTE=Archer;1130143]Köklerini iyice sıkıştırın ve üzerini örtün yani sera yapın. Aydınlık ama gölge bir yerde bekletin ve hiç dokunmayın. Bana kalırsa banyoya kesinlikle koymayın. kolay gelsin.
Teşekkürler ilginiz için o zaman güneş görmeyen pencere kenarına pet bardakların üstü kola şişesiyle örtülmüş vaziyette bekletiyorum.
[QUOTE=Archer;1130143]Köklerini iyice sıkıştırın ve üzerini örtün yani sera yapın. Aydınlık ama gölge bir yerde bekletin ve hiç dokunmayın. Bana kalırsa banyoya kesinlikle koymayın. kolay gelsin.
Teşekkürler ilginiz için o zaman güneş görmeyen pencere kenarına pet bardakların üstü kola şişesiyle örtülmüş vaziyette bekletiyorum.
Ben ce en iyisi. Kolay gelsin
bu sayfalardan okuduğum kadarıyla elimdeki minayatür gül çeliğini (doğru zamanda doğru yerden mi kesilmiş bilmiyorum ve ilk denemem)
iyi bi toprak torf karışımına dikeceğim herzaman nemli tutcağım ve minik sera uygulayacağım. eğer alabilirsemde köklendirici hormon kullanacağım.
bunlar doğru uygulama olur mu? çelik kaç gndür suda bilmiyorum benim elime dün geçti..
fakat bir sorum var köklerin çıkacağı yeri 45 derece kesmeli miyim?kök çıkması kolaylaşsın diye çeltikler atmalımıyım?
bide gül coşturan mı kullanayım ilk toprağına?
Benim sormak istediğim bir şey var. Bahçemizdeki kayısı ağacından çelik almak istiyorum. Hangi tarihte alsam köklendirme şansım daha çok olur? Ve nasıl yapacağım? Suda bekletip mi toprağa dikilecek yoksa direkt toprağa dikebiliyor muyuz? Daha önce evimizdeki çiçeklerde çelik alıp dikmiştim ama ağaçla nasıl olur pek bilgim yok. İnternette biraz araştırdım ama pek bir şey anlamadım.
emrullah mutlu
01-04-2013, 18:27
ben bu sayfayı nasıl takip edebilirim bu konulara dahil olmak istiyorum.....
ben bu sayfayı nasıl takip edebilirim bu konulara dahil olmak istiyorum.....
Sn. emrullah mutlu,
Sayfanın üstündeki yeşil bant' taki Konu Araçları linkinden istediğiniz konuya abone olabilirsiniz.
384497
Ayrıca farklı sorularınız için
SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)
linkine bakmanızda da fayda var.
kızıl-çam
02-04-2013, 13:23
Merhaba,
Ben karaçalı ağacını çok seviyorum ve tohumunu aldım;ama o kadar denedim ki sadece 1 tanesi çimlendi,ben de çelikten üretime başvuracağım. Bir sorun var, o da ne zaman,hangi tür çelik alacağımı ve hangi IBA çözeltisini kullanacağımı bulamadım. Sizler yardımcı olursanız çok sevineceğim. Şimdiden teşekkürler
Merhaba,
Ben karaçalı ağacını çok seviyorum ve tohumunu aldım;ama o kadar denedim ki sadece 1 tanesi çimlendi,ben de çelikten üretime başvuracağım. Bir sorun var, o da ne zaman,hangi tür çelik alacağımı ve hangi IBA çözeltisini kullanacağımı bulamadım. Sizler yardımcı olursanız çok sevineceğim. Şimdiden teşekkürler
Alacakaranlık adlı üyeden temin edebilirsiniz.
emrullah mutlu
02-04-2013, 20:46
Sn. emrullah mutlu,
Sayfanın üstündeki yeşil bant' taki Konu Araçları linkinden istediğiniz konuya abone olabilirsiniz.
384497
Ayrıca farklı sorularınız için
SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)
linkine bakmanızda da fayda var.
teşekkür ederim ciroz yardımın için
Araştırdım, ancak bulamadım.
Bugün pazarda iri yapraklı fesleğen fidesi aradım, ama bulamadım sadece top fesleğen fideleri vardı.
Onun yerine mutfakta kullanmak için taze fesleğen aldım. Eve gelince aklıma geldi, aldığım fesleğenlerden biri 20-25 cm uzunluğunda bir dal.
Acaba bu dalı köklendirip saksıya ekme şansım var mı? Dalı şimdilik büyük bir bardak suyun içerisine koydum. Yapmam gereken ekstra bir şey var mı?
Bugün pazarda iri yapraklı fesleğen fidesi aradım, ama bulamadım sadece top fesleğen fideleri vardı.
Onun yerine mutfakta kullanmak için taze fesleğen aldım. Eve gelince aklıma geldi, aldığım fesleğenlerden biri 20-25 cm uzunluğunda bir dal.
Acaba bu dalı köklendirip saksıya ekme şansım var mı? Dalı şimdilik büyük bir bardak suyun içerisine koydum. Yapmam gereken ekstra bir şey var mı?
Üstten 2-3 yaprak bırakıp gerisini koparın ve boyunu da 12-13 cm e kısaltın.
Nanelerde işe yarıyor ama fesleğeni hiç denemedim.
emrullah mutlu
15-05-2013, 19:57
suda bekletebilirsiniz ancak su direk gün ışığı görmemeli yoksa yosunlaşıp bitkinin kesilen dip tarafını karartıyor buna dikkat etmelisiniz. ayrıca bazı büyük alış-veriş merkezlerinde fesleğen tohumları hazır satılıyor çimlendirebilirsiniz hem mor hemde yeşili var bilmen gereken bir diğer durum fesleğen çimlendikten sonra sakın direk ışığı görmesin yoksa yanıyor hemen başıma geldi de :)
saygılarımla.....
merhaba ben köyde evimin arka tarafına ağaç ekmek istiyorum. Çelikle bir kaç uzun sögüt dalı köklendi. Ancak toprak söğüte pek uygun değil. acaba başka ağaçlardanda (mesela iğde,erik) uzun dal alarak en az 1 m yetiştirebilir miyim?
Uzun olmasını koyunların zarar vermemesi için istiyorum.
emrullah mutlu
03-06-2013, 19:48
merhaba ben köyde evimin arka tarafına ağaç ekmek istiyorum. Çelikle bir kaç uzun sögüt dalı köklendi. Ancak toprak söğüte pek uygun değil. acaba başka ağaçlardanda (mesela iğde,erik) uzun dal alarak en az 1 m yetiştirebilir miyim?
Uzun olmasını koyunların zarar vermemesi için istiyorum.
alabilirsiniz uzun çelik sorun olmaz ama toprak ve çelik alma zamanı uygun değilse sıkıntı yaratır ve tutmayabilir.uygun zaman ve uygun toprak ayarlayın ben derim dikeceğiniz yeri biraz çapalayın sonra biraz gübre ilave edin yanmış gübre karıştırın iyice sonra çeliğinizi yerleştirin bu arada çelikler uzun tutması uzun sürebilir....
saygılar....
sadecegeçen
04-06-2013, 20:07
Hormon kullanmasak köklenme oranı ne olur ?
emrullah mutlu
04-06-2013, 20:48
Hormon kullanmasak köklenme oranı ne olur ?
sevgili sadece geçen.Hormon kullanmasan ne olur demişsin ama hangi bitki için bazı bitkiler vardır hiç hormona gerekmeden köklenme yüksek olur bazıları ise köklenme az.Hormon kullanmasanız 100 çelikten atıyorum 20 si tutar kullanırsanız bu oran 100 çelikte 50-60 köklenme olarak değişir bu kadar saygılarımla.....
selam arkadaşlar acaba fındık çelikle çoğaltılabilirmi ve cevap evet ise hangi ayda çelik alınır ve hangi işlemler uygulanır ya da IBA içeriklimaddeler ve etil alkol nasık kullanılır?Şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Bir konuda ben de yardım istiyorum.
Bende bir hayli ısparta gülü var. Gelecek bahara tekrar ihtiyaç olur düşüncesiyle çelikten Isparta gülü yetiştirmek istiyorum. Sorum;
1. Gülün neresinden çelik alınmalıdır?
2. Ne zaman alınmalıdır? Hangi aylarda alınması daha uygun olur?
3. Kullanılacak toprak hangi özellikleri taşımalıdır?
4. Kışın nasıl veya nerede muhafaza edilmelidir?
Bir de, uygulamanın nasıl yapılacağını açıklarsanız, daha süper olur. :)
Şimdiden teşekkür ediyorum. :)
Sn Coyan,
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/29924.htm
Konusunda çelik almanın bir yolu detaylı olarak anlatılmış.
Bu konunun ilk sayfasından itibaren konuyu tararsanız burada da farklı yöntemler bulabilirsiniz.
Ayrıca, arama özelliğini kullanarak farklı sorularınıza da yanıt bulabilirsiniz.
Kök yününde elde ediler başarılı köklendirmeyi görünce peşine düştüm.
Ancak internet sitelerinde iletişim telefonu ve nasıl sipariş aldıkları konusunda bulguya rastlamadım.
Kk Yn,zmir-Turkey (http://kokyunu.com/galeri.htm)
Verilen mail adreslerine isteklerimi gönderdim ancak ses seda yok şimdilik:(
Bu konuda bana yardımcı olacak kimse var mı?
İnternette o kadar aramama rağmen bulamadım Elma, Armut ve Erik ağaçlarının çelikle üretiminde başarı oranı kaçtır? (Toz IBA da kullanmayı düşünüyorum.) ve bu aylarda dikebileceğim çelik türü var mı?(odun, yarı odun, yumuşak). **** karasal iklimde yetişebilecek bitki.
Benol Hazaroğlu
16-08-2013, 13:20
Melissadan bu ayda çelik alınır mı?
İnternette o kadar aramama rağmen bulamadım Elma, Armut ve Erik ağaçlarının çelikle üretiminde başarı oranı kaçtır? (Toz IBA da kullanmayı düşünüyorum.) ve bu aylarda dikebileceğim çelik türü var mı?(odun, yarı odun, yumuşak). **** karasal iklimde yetişebilecek bitki.
Elma ve erik %100'e yakın toz köklendirici ile tutuyor ancaK 11.AYDA, armut için çok zor diyebilirim. Denemedim. BaşarılaR
Gül yetiştirme bölümünde ayrıntılı anlatım var oradan bulabilirsin. Ben geçen yıl çok detaylı bir anlatımı resimleriyle yükledim oraya bakabilirsin
Charlaux
18-09-2013, 09:17
Merhaba arkadaşlar,Yeni taşındığım bu kasabanın rüzgarı baya boldur ki ben de o yüzden öyle olduğunu tahmin ediyorum yere düşmüş,tam bütün bir dal olarak.Bunu tek yapraklı bir çeliktede başarıya ulaştırdığım için (Normalde köpeğim sökmeseydi,yeni yaprak çıkarmadığı halde 3 ay boyunca yaprakları yeşil kalmıştı) bu çeliktede başarıya ulaşabilirim diye düşündüm.Nolur bana yapmayın demeyin çünkü yapacağım ama başarı şansını arttırmam için neler gerekli söylerseniz sevinirim.Tam olarak 1 gündür suda.
Ficus Ginseng bonsaimden aldığım çelik 3 haftada suda kök vermeye başladı. Biraz daha köklensin özel karışım bonsai toprağına alacağım. Fukien Tea bonsai ağacımdan aldığım çeliği de yeni suya koydum. İnşallah o da köklenir. Hepsi mini seranın içinde belli bir sıcaklıkta 20°c-24°c arasında duruyorlar.
Arkadaşlar gülden aldığımız çeliği suda köklendirmek mümkün müdür? Bu konu hakkında hiçbir yazı bulamadım. Deneyen var mı acaba?
Charlaux
23-09-2013, 09:03
Sanırım umudu kesmeliyim,bilemiyorum.
Yabancı kaynaklı verilere göre gülün suda 1-2 ayda köklendirilebileceği söyleniyor. Bazıları youtube'a video koymuş. (Rooting roses in water) Bu konuyu araştırırken balın köklendirme için yararlı bir materyal olduğuna rastladım. Herhangi bir ağaçtan aldığınız çeliğin dibini bala batırıp toprağa ekiyorsunuz. Köklendirme için işe yaradığını söylüyorlar. Bu konuda bilgisi olan var mı acaba?
Bu da ilgili videolardan bir tanesi http://m.youtube.com/watch?v=G1sHzBbtIHs&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DG1sHzBbtIHs
vetman996
23-09-2013, 23:06
Yabancı kaynaklı verilere göre gülün suda 1-2 ayda köklendirilebileceği söyleniyor. Bazıları youtube'a video koymuş. (Rooting roses in water) Bu konuyu araştırırken balın köklendirme için yararlı bir materyal olduğuna rastladım. Herhangi bir ağaçtan aldığınız çeliğin dibini bala batırıp toprağa ekiyorsunuz. Köklendirme için işe yaradığını söylüyorlar. Bu konuda bilgisi olan var mı acaba?
Cihan Bey Merhaba.
Çeliği köklendirmek için bal kullanılabileceğini adını hatırlayamadığım bir kaynaktan okumuştum ama kaynağı bulamadım. Bulduğumda paylaşacağım.
Yine bir kaynakta da en iyi köklendiricinin indol bütirik asit (IBA) olduğunu yazıyordu. Ayrıca Hümik asitin de köklendirici olarak kullanılabileceği yazıyordu.
Solucan gübresinin ise içeriğindeki hümik-fulvik asitler, enzimler, büyüme hormonları nedeniyle hem köklendirici hem de büyümeyi hızlandırıcı olarak kullanılabileceği yazıyordu.
Ar Ge seramızda her üç malzemeyi de deneyeceğim ve sonuçları paylaşacağım.
Sonuçları merak ederseniz buradan :http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441-20.htm takip edebilirsiniz.
Selamlar... Saygılar...
ligustrum
03-10-2013, 20:52
... çünkü yapacağım ama başarı şansını arttırmam için neler gerekli söylerseniz sevinirim..
Sayın Charlaux; Kalbimiz sizden ve çelikten yana ... :)
Siz de her gün "Nasılsın çeliğim " derseniz ! daha güzel gelişmeler olacaktır, inşallah.
Çelikle diyalog ta gereklli, bence..
Merhaba arkadaşlar,Yeni taşındığım bu kasabanın rüzgarı baya boldur ki ben de o yüzden öyle olduğunu tahmin ediyorum yere düşmüş,tam bütün bir dal olarak.Bunu tek yapraklı bir çeliktede başarıya ulaştırdığım için (Normalde köpeğim sökmeseydi,yeni yaprak çıkarmadığı halde 3 ay boyunca yaprakları yeşil kalmıştı) bu çeliktede başarıya ulaşabilirim diye düşündüm.Nolur bana yapmayın demeyin çünkü yapacağım ama başarı şansını arttırmam için neler gerekli söylerseniz sevinirim.Tam olarak 1 gündür suda.
Sayın Charlaux, o bir meşe dalı.
Meşeyi çelikten yetiştiren kimseler var mı bilmiyorum.
Dalı bulduğunuz yerde aynı zamanda meşe palamutları da bulacaksınız.
Onları bulup toprağa verin, daha büyük başarı elde edeceksiniz.
Çelikten üretmeye gelince tek çeliğin başarıyla köklenmesi için özel koşullar gerekir- köklendirme hormonu, steril dikim ortamı- perlit, vermiculit, taş yünü ve sera ortamı. Tüm bunlar sağlanırsa % 100' e yakın bir başarı elde edilir, yine de köklenmeyebilir de;)
Şevkinizi kırmayı hiç istemediğim için cevap yazmadım, okumadığım veya ilgilenmediğim için değil.
De siz çok çabuk şevke geliyorsunuz;) yani üzülmeye gerek yok, meşenin çok dalı vardır, yeni çelik alıp tekrar deneyebilirsiniz.
Vegetative propagation of oak (Quercus robur and Q petraea) by cutting and tissue culture | Ann. For. Sci. (http://www.afs-journal.org/articles/forest/abs/1993/07/AFS_0003-4312_1993_50_Suppl1_ART0030/AFS_0003-4312_1993_50_Suppl1_ART0030.html)
Burada meşenin çelik ve hücre kültürüyle çoğaltılması konusu işlenmiş.;)
Kolay gele.
celalim01
03-10-2013, 22:34
Merhaba ,Her ne kadar yabancı kaynaklarda gül çeliğinin mi tam bilemiyorum ama köklenmesi 2-3 ay gibi zamanda bitkinin su içindeki bölümlerinde çürüme olacağını düşünmekteyim.Ben 3-5 gün suda beklettim daha sonra dikim işlemi yaptım başarılı sonuçlarda aldım.Daha uzun sü
reli su içerisinde kaldığında çelikte bozulma olduğunu gördüm.
Charlaux
03-10-2013, 23:42
Sayın Charlaux, o bir meşe dalı.
Meşeyi çelikten yetiştiren kimseler var mı bilmiyorum.
Dalı bulduğunuz yerde aynı zamanda meşe palamutları da bulacaksınız.
Onları bulup toprağa verin, daha büyük başarı elde edeceksiniz.
Çelikten üretmeye gelince tek çeliğin başarıyla köklenmesi için özel koşullar gerekir- köklendirme hormonu, steril dikim ortamı- perlit, vermiculit, taş yünü ve sera ortamı. Tüm bunlar sağlanırsa % 100' e yakın bir başarı elde edilir, yine de köklenmeyebilir de;)
Şevkinizi kırmayı hiç istemediğim için cevap yazmadım, okumadığım veya ilgilenmediğim için değil.
De siz çok çabuk şevke geliyorsunuz;) yani üzülmeye gerek yok, meşenin çok dalı vardır, yeni çelik alıp tekrar deneyebilirsiniz.
Vegetative propagation of oak (Quercus robur and Q petraea) by cutting and tissue culture | Ann. For. Sci. (http://www.afs-journal.org/articles/forest/abs/1993/07/AFS_0003-4312_1993_50_Suppl1_ART0030/AFS_0003-4312_1993_50_Suppl1_ART0030.html)
Burada meşenin çelik ve hücre kültürüyle çoğaltılması konusu işlenmiş.;)
Kolay gele.
Merhaba sn.jezebel,
Diktigim celigi tam cope atiyordum ki toprak bazi kisimlarina yapismis,hatta kahveringi sac gibi kok vermis galiba :)) Hemen aldigim gibi dikkatlice diktim,insallah sorunsuz yetisir,yetismese de olur ben umudu kesmistim zaten.
Sizin bahsettiğiniz kısa sürelerde köklenme olmaz.
Bu 2 aydan daha uzun sure gerektirir.
Musluğun altına tutsaydınız ne olduğu hemen anlaşılırdı.
:)
Cumhur Tonba
04-10-2013, 08:55
Sayın Charlaux,
Cevaplar birer birer gelmeye başlamış. Sayın jezebel sabah 6 da cevap yazmış. Teşekkürler ederiz Jezebele. Umarım Biraz bilgi sahibi olmuşsunuzdur
Bilge Kerem
04-10-2013, 14:37
Bu çiçekten bende de var. Ama ben de adını bilmiyorum.:(
bunun adı barış çiçeğidir :p
Evet bende gülden aldığım çeliği suda köklensin diye beklettim ama çelikte yumuşama oldu. Baktım ki çürüyecek toprağa ektim. Onun dışında başka bir gülden aldığım çeliği 1 hafta önce ökçeli çelik metodu ile ektim, boğum yerlerinin üzerleri şişmeye başladı dal çıkartacak galiba, sanırım ökçeli çelik metodu işe yaradı. Köklensin diye bekliyoruz bakalım :)
1 hafta önce ökçeli çelik metodu ile diktiğim gül çeliği şu an resimde gözüktüğü gibi. Direk güneş görmeyen ama bol ışık gören kapalı balkonda duruyor. 3 yerinden sürgün verecek gibi gözüküyor.
biyolog_081
13-11-2013, 21:21
selam arkadaşlar acaba fındık çelikle çoğaltılabilirmi ve cevap evet ise hangi ayda çelik alınır ve hangi işlemler uygulanır ya da IBA içeriklimaddeler ve etil alkol nasık kullanılır?Şimdiden teşekkürler.
fındık ağacını çelikle çoğaltmayı düşünmeyin, çünkü çelik alacağın ağacın dibinde onlarca fide vardır, siz fideleri alırken fındık sahibine yardım etmiş olursunuz. sıcak havalarda su kaybını önlemek için plastik su şişesinden sera yaparsanız zamanlamanın önemi olmayacağını düşünüyorum.
musagultekin
16-12-2013, 12:19
1 hafta önce ökçeli çelik metodu ile diktiğim gül çeliği şu an resimde gözüktüğü gibi. Direk güneş görmeyen ama bol ışık gören kapalı balkonda duruyor. 3 yerinden sürgün verecek gibi gözüküyor.
merhaba
bende daha önce gerek kuma gerekse suya çelik koydum kök versin diye ilk haftalarda hemen sürgün çıkıyor ama devamı gelmiyor.
dikkatli olun ve nemlendirin sık sık
Kayahann
16-12-2013, 17:32
Arkadaşlar çok önemli bi sorum var yardımcı olursanız , çok beğendiğim bi ayva ağacından çelik alıyorum suda bekletince köklenecekmiş gibi beyazlıklar oluşuyo, sağından solundan sürgün de veriyo ufak ufak sonra kaliiteli bi torfa dikiyorum tabi bunu evin içinde yapıyorum sonra yaprakları falan büyüyo ama 1 hafta sonra falan çıkan küçük yapraklar soluyo, o ağaçtan bende de olmasını çok istiyorum yardımlarınızı bekliyorum
Kayahann
17-12-2013, 16:47
**** :d
Arkadaşlar çok önemli bi sorum var yardımcı olursanız , çok beğendiğim bi ayva ağacından çelik alıyorum suda bekletince köklenecekmiş gibi beyazlıklar oluşuyo, sağından solundan sürgün de veriyo ufak ufak sonra kaliiteli bi torfa dikiyorum tabi bunu evin içinde yapıyorum sonra yaprakları falan büyüyo ama 1 hafta sonra falan çıkan küçük yapraklar soluyo, o ağaçtan bende de olmasını çok istiyorum yardımlarınızı bekliyorum
Sayın kayahan ben olsam diktikten sonra üzerine yarım şaşal kapatıp nemini muhafa ederim ve dış ortamda bırakırım.
Şahsen bu sene o sekilde leylak ağacından çelik aldım ve şu an dışarda ısıtmasız naylon bir sera içinde, yine bir kısmı komple şaşal içinde bir kısmı sadece saksı üzerine şaşal kapatılmış olarak bekletiyorum. Gözler yeşil ama uyur vaziyette bekliyorlar. ilkbahara kadar kök salacağına ve vakti geldiğinde sürgünleri patlatacağına inanıyorum. Siz de bu sekilde deneyin isterseniz. En azından üstünü kapatmanızın çıkan yaprakların ilerde solmasına engel olacağını düşünüyorum.
Sanırım çınar ağacı çelik alma zamanı geldi. Direk bahçe toprağı olur mu? Köklenmeleri için kum da gerekiyor mu?
alpay_23
10-01-2014, 23:08
Herkese selamlar. Arkadaşlar evde köklendirmeye çalıştığım kara dut çeliğinde resimlerde gördüğünüz gibi bir yeşerme meydana geldi. 8. gün oldu. Yaprağın birini fazla büyüdüğü için, köklenmeye engel olabileceği düşüncesiyle kestim. Yeşerme başladıktan sonraki ilk gün çeliği topraktan söküp köklenmiş mi diye baktım. Fakat kök falan göremedim. Biraz daha köklendirme tozuna batırıp tekrar diktim. Şu an yeşermeler resimlerde gördüğünüz gibi oldu. Çok merak ediyorum köklenme ne zaman başlayacak diye. Daha önce tecrübe eden ya da bilgisi olan arkadaşlar varsa; lütfen yorumlarınzı bekliyorum. Teşekkürler.
silverain13
14-01-2014, 09:03
Bir çiçek hayranı olarak bilgileri vern arkadaşlara çok ama çok teşekkürler.
İsmail Kuzucu
15-01-2014, 17:23
Torf, perlit ve toprak düzenleyici karışımına çelikleri ekip, üstlerini şeffaf bir poşetle örtün. Çelikleri oda sıcaklığında bekletirseniz güzel sonuçlar alırsınız.
Herkese selamlar. Arkadaşlar evde köklendirmeye çalıştığım kara dut çeliğinde resimlerde gördüğünüz gibi bir yeşerme meydana geldi. 8. gün oldu. Yaprağın birini fazla büyüdüğü için, köklenmeye engel olabileceği düşüncesiyle kestim. Yeşerme başladıktan sonraki ilk gün çeliği topraktan söküp köklenmiş mi diye baktım. Fakat kök falan göremedim. Biraz daha köklendirme tozuna batırıp tekrar diktim. Şu an yeşermeler resimlerde gördüğünüz gibi oldu. Çok merak ediyorum köklenme ne zaman başlayacak diye. Daha önce tecrübe eden ya da bilgisi olan arkadaşlar varsa; lütfen yorumlarınzı bekliyorum. Teşekkürler.
8 gün çok erken bir süre. Göz sayınız çok fazla gibi. Bir çelikte en fazla 3-4 göz olmalıdır. 1-2 göz karışım altında, diğer 1-2 göz ise karışımın üzerinde kalacak şekilde ekim yapılır. Ben karışım ile 7*7*8 küçük saksılara diktim. 2-3 hafta içinde köklenme oldu. Sıcaklık fazla düşmezse sizin bitkinizde tutacaktır. Kolay kök atan bir bitkidir..
polat2575
30-01-2014, 16:05
Arkadaşlar bende kivi ve Böğürtlen Çeliklerini Suya koyarak köklendirmeye çalıştım kivilerim köklenmeye başladı Böğürtlen çeliklerim ise yaprak açmaya başladı fakat hiç kök oluşumu yok sizce kök oluşumu için ne yapmalıyım ??
Kayahann
30-01-2014, 16:44
yok benim ayva denemelerim gene hüsran sanırım iba olmadan olmayacak bu iş
Arkadaşlar geçen gün aldığım gül, begonvil ve ismini bilmediğim kırmızı çiçekli bi ağaçtan aldığım çelikleri göstermek istedim ^^ doğru seçim yapmış mıyım? evde de çeliğim çok aslında evden de göstermek istediğim çelikler var ama şuan sadece saydığım 3 çeliğin resimlerini paylaşıyorum sırasıyla.
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/837/llub.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/32/oseq.JPG
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/844/9yrd.jpg
bence bunlar çok ince.Daha kalın dallar olmalı.
:) olsun şansımı deniyim. köklenirlerse de paylaşırım
Aşağıdaki resimde görülen oluşumlar nedir?Bunlar kök başlangıcı mı?
Aşağıdaki resimde görülen oluşumlar nedir?Bunlar kök başlangıcı mı?
Evet, kallus oluşumu başlamış. 8-10 güne kadar ilk kökler de gözükmeye başlar.
Evet, kallus oluşumu başlamış. 8-10 güne kadar ilk kökler de gözükmeye başlar.
Fotoyu çektikten hemen sonra topraga diktim.Umarım tutar.
ozzgeozz
07-02-2014, 19:42
verdiğiniz bilgiler çok yararlı oldu teşekkürler..
keşke banada bir bilgi verseniz varya ne mutlu olurum.....
keşke banada bir bilgi verseniz varya ne mutlu olurum.....
Sizin çelikleriniz bir arkadaşımızın da dediği gibi biraz ince dallar. Gül zaten kendisi zor. Dalın alt kısmını yaralayarak (ince yeşil kabugu bıcak sırtı ile biraz kazıyın) tüm yaprakları alın, üstte iki göz kalacak şekilde Kumlu bir saksıya dikin , begonvilinizi de torf perlit karışımına dikin. Begonvili bir pet şişeyi keserek içine dikin. Begonvil bölümünde gerekli detaylar var.
Diğer sbitki hakkında bilgim yok. Begonvile ile aynı muameleyi yapın deneyin artık şansınıza.
iyi günler arkadaşlar arkadaşın bahçesinde karadut ağacı var ondan çelik alarak üretmek istiyorum .İlaa ki köklendirici hormon kullanmmam gerekiyor mu ,ne zaman çelik alabilirim bilgisi olan arkadaşlar yardım etsin lütfen.Yoksa havai köklendirme işlemini uygulamayı düşünüyorum.Teşekkürler selamlar.
Çelik alırken dış kabuğun altındaki Phloem doku dedikleri , Xylem(odunsu doku)nun üstündeki kısmın kalın olmasına dikkat etmek gerekir.Phloem doku ne kadar kalınsa buranın kök oluşturma şansı daha yüksektir.Xylem dokudan kök oluşmaz.Bu doku bitkide sadece su taşınmasından sorumludur.Yazın kuraklık stresi gereği bitki bu dokuyu genişletir.Üst yapraklara su ulaştırmak için.Besin taşınan Phloem dokuyu inceltir dolayısı ile yaz çeliklerinin tutma şansı daha düşüktür.Kışın bitkide susuzluk stresi kalktığından ve bünyesindeki suyun donarak Xylem dokuya kalıcı hasar vereceğinden dolayı bu dokuyu inceltir.Phloem dokuyu kalınlaştırır.Bu nedenle çelikleri kışın almak gerekir.
Benim üstteki gül çeliğinin kalın bir Phloem dokusu vardı.1 haftada kallus oluşturdu.Sıcak nemli bir ortamda idi.Ploem dokuyu çürütmezseniz başka seçeneği yok bitki mutlaka kök oluşturacaktır.
İnce dallarda Phloem dokuda incecik olacağında köklenme şansı düşüktür.Kalın dallardan alınan çelikler bitkinin daha sonraki yaşamında da güçlü gelişmesini sağlar.
Çeliklerde köklendirme hormonu kullanımı gereksizdir diyebiliriz.Çok az faydası olur.Dozajın hatalı kullanılma riskine girmeye değmez.
sardunyadervis
12-02-2014, 18:15
Köklendirme için bal kullanıyorlar deneyen oldu mu?
How to use Honey for Rooting Cuttings - YouTube (http://youtu.be/fyQX9kUAohk)
sardunyadervis
12-02-2014, 18:17
Ve burada
How to use honey to root your plants... - YouTube (http://youtu.be/_8GW9hCrfZo)
Ayrıca yabancı sitede olan link
http://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/info/honey-root-hormone.htm
Ordan burdan aldığım bilgilerle ektiğim bu resimdeki 3 çeliğin şu anki durumları hakkında bilgi veriyim; Gülün gövdesinden 2 uzantı gelişti. Tepesinde 2 tomurcuğu var. Köklendimi bilmiyorum ama durumu gayet iyi gözüküyor. Bu gülü daldıktan bir gün sonra aynı gül ağacından ve bir çöpün yanına budanıp atılmış dallardan aldığım çelikler de yaprak verdiler. Begonvilden pek umudum yok ama halen yeşil. Diğer bitkininde adını öğrendim. Fırça bitkisiymiş. Ondanda umudum yok. ama halen yeşil ve diri duruyor. ben milli eğitimin çelikle üretim modülüne dayanarak yeşil ve ince dallardan seçim yapmıştım. herkesin farklı bilgileri var bilmiyorum ben tecrübesizim bu konularda. Ama öğrendiğim bir şey var oda dene ve öğren...
İsmail Kuzucu
14-02-2014, 13:19
Keşke baştan 3-4 göz olacak şekilde kesim yapsaydınız. Diktiğiniz çelikler yaprak çıkarsa bile kesinlikle yerinden oynatmayın. Yeni kökler çok narin olduğu için kırılabilir. Tutmaz diye bir şey yok, köklenme derece zor olur bu kadar. Size katılıyorum, deneme ile öğrenince tecrübe daha çok artıyor..
Gül çeliklerimin şu anki hallerini göstermek istiyorum sizlere ^^
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/33/tgxo.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/30/q0dc.jpg
Bunlarda dikilmeden önce çöplüğün yanına atılmış dallardan kestiğim çelikler;
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/835/bpw3.jpg
hanımeli
19-02-2014, 15:50
Merhaba benim evin önünde 3 sene önce diktiğim ortancalar koca koca ağaç oldu resmen hiç budama yapmadım,sadece çiçeklerini kesip eve süs olarak koyuyordum,Ortancanın çelikle çoğaldığını duydum,nezaman ve nasıl Çelik alabilirim,hatta yöntemini öğrenirsem burdan birçok kişiylede paylaşabilirim.
Merhaba benim evin önünde 3 sene önce diktiğim ortancalar koca koca ağaç oldu resmen hiç budama yapmadım,sadece çiçeklerini kesip eve süs olarak koyuyordum,Ortancanın çelikle çoğaldığını duydum,nezaman ve nasıl Çelik alabilirim,hatta yöntemini öğrenirsem burdan birçok kişiylede paylaşabilirim.
Şimdi çelik alabilirsiniz.Aşağıdaki başlığı inceleyiniz.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/29924.htm
Merhaba Mine Hanım. "Yapraklı Dış Mekan Süs Bitkilerinde Çelik Alma Zamanı, Çelik Tipi, Kullanılan Hormon ve Konsantrasyonları" başlıklı tabloyu inceledim. İlgili forumların da büyük kısmını okudum. Söz konusu tabloyu çok faydalı bulmakla birlikte, bitkilerin orijinal adlarına yabancı olmamı bağışlayın. Bu bilgilerin, yani tablodaki bitkilerin yerel isimlerinin yer aldığı bir sayfa var mı acaba? Teşekkürler.
hanımeli
19-02-2014, 23:04
Teşekkürler çok yardımı oldu hemen yarın çeliklerimi almaya başlıyorum,umarım doğru yapar ve üreterim çünki ortancalar çok pahalı:))
hanımeli
20-02-2014, 08:37
Dünden beri İBA araştırması yapıyorum işimi garantiye alayım diye,bir sorum olacak, ortanca çeliklerini toz İBA ya da 4000 ppm ilk sıvı İBA ile mi köklendirmeliyim,ve ya bir yerde salisilik asitin ve borax ın köklenmede yardımcı olacağını okumuştum,sadece aspirin ve borax ile deneme yapayımmı,
saklıorman
26-02-2014, 23:02
Merhaba.Ben bir akasya ağacından çelik alıp köklendirmek istiyorum.
Öncelikle şunu sormak istiyorum : Akasya ağacından çelik alırken dikkat etmem gereken bir nokta var mı? Yani herhangi bir dalını koparıp mı alacağım? Ve yaklaşık olarak kaç santim olmalı?
Diğer sorularım ise şöyle:
*Akasyadan ne zaman çelik almam uygun olur?
*Aldığım çeliği ne şekilde köklendirebilirim?
(Açıkçası Köklendirme hormonu(iba) kullanarak yapmak bana oldukça kafa karıştırıcı geldi..Köklendirme hormonunu doğru dozda kullanmak,alkol ile doğru oranda karıştırma işlemi vb. gibi şeyler bana oldukça kafa karıştırıcı ve zor geldi.
Bu nedenle şunu sormak istiyorum: Acaba köklendirme hormonu kullanmak yerine başka nasıl köklendirebilirim?)
İsmail Kuzucu
27-02-2014, 21:48
Merhaba,
Çelik alırken her zaman geçen senin sürgünleri veya 1 yıllık sürgünler alınır. Bu çelikler 3-4 göz olarak alınır, en az 1 gözü torfta olacak şekilde dikilir.
Ağaçlarda çelikleme işlemi çoğunlukla uykusayken veya ağaca su yürümeye başlamadan önce yapılır. Eğer akasya ağacı uyandı ise tabi ki köklenmede risk olacaktır. Siz yinede deneme yapın derim.
Odunsu çeliklerde hormon kullanımı köklendirmeyi hızlandıracaktır. Köklendirici kullanmak istemiyorsanız perlit ve torf karışımına çeliklerinizi diktikten sonra ısıyı ve nemi yeterli derecelerde tutun. Bu biraz zor tabi ki, köklendirici kullanmak daha mantıklı..
saklıorman
27-02-2014, 22:52
Merhaba,
Çelik alırken her zaman geçen senin sürgünleri veya 1 yıllık sürgünler alınır. Bu çelikler 3-4 göz olarak alınır, en az 1 gözü torfta olacak şekilde dikilir.
Ağaçlarda çelikleme işlemi çoğunlukla uykusayken veya ağaca su yürümeye başlamadan önce yapılır. Eğer akasya ağacı uyandı ise ****** köklenmede risk olacaktır. Siz yinede deneme yapın derim.
Odunsu çeliklerde hormon kullanımı köklendirmeyi hızlandıracaktır. Köklendirici kullanmak istemiyorsanız perlit ve torf karışımına çeliklerinizi diktikten sonra ısıyı ve nemi yeterli derecelerde tutun. Bu biraz zor ******, köklendirici kullanmak daha mantıklı..
Cevabınız için çok teşekkür ederim..
Bu forumun "Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)" başlığı altında Mine Pakkaner'in bir yazısını okumuştum çelik almak ile ilgili ve o yazıda her ağacın çelik alma döneminin farklı olduğunu yazıyordu..
Örneğin atıyorum,akçaağaçtan çelik alma dönemi haziran ayı,çınardan çelik alma dönemi nisan ayı vb gibi..
Orada bir liste vermişti ve o listede akasya ağacı yoktu.O nedenle bende akasya ağacından hangi dönemde çelik almamın uygun olacağını sormuştum burada..
Çelik alma dönemi Mine Pakkaner'in söylediği gibi her ağaca göre farklılık göstermiyor mu yani?
Birde bir kişinin,akasyanın çok arsız bir ağaç olduğunu söylediğini duymuştum ve akasyadan çelik alınıp suya konulduğunda kökleniyormuş söylediğine göre..
Bu doğru olabilir mi??
Hiç deneyen var mı acaba??
Akasya ağacı da söğüt gibi yalnızca suya konularak köklenebiliyor mu??
Tohumcu Nılgun
27-02-2014, 23:27
Arkadaslar, ben de buradaki bir parkta gordùgùm Akasya agaci (Robinia 'frisia') tùrùnù cok begendim
ama agacin ùzerinde hic tohum goremedim.
Yaprak rengi cok dikkat cekici olan bu gùzel agaci celik alarak yetistirmek istiyorum.
Sn. sakliormanin sorularina vereceginiz cevaplar beni de aydinlatmis olacak.
saklıorman
28-02-2014, 03:39
Sevgili tohumcu Nilgün,sizin de akasyadan çelik alarak köklendirmek istemenize çok sevindim..
Sorularımı umarım sitedeki arkadaşlar görür ve hepside biranönce cevaplar tüm sorularımı..Biranönce diyorum çünkü belkide şu aralar almamız gerekiyor çeliği akasyadan..O nedenle sorularımın tümünü forumdaki arkadaşlar acilen cevaplarlarsa çok çok iyi olur..
Bu arada köklendirme hormonu(İBA) kullanmayı pek düşünmesemde,yine de belki kullanabilirim.O nedenle bu konuda da bilgisi olan arkadaşlar acilen cevap yazabilirlerse çok sevinirim..
Bu hormonu nereden alabilirim ve akasyadan alacağım çelik için ne oranda kullanmam gerekir?(köklendirme hormonu,her ağaç için farklı oranda kullanılıyormuş.akasya için ne oranda kullanmam gerekiyor?) Bu konuda hiçbir deneyimi olmayan biri olarak, bunu en basit şekilde nasıl yapabilirim? Yani bu konularda amatör biri için ne önerirsiniz?
Arkadaşlar benim ektiğim çelikler önce böyle yapraklandılar, sonra o yapraklar kurudu öldü. Sonra bide diktiğim çelik dal ya hani, üstteki kesik kısım sürekli kuruyup büzüşüyor. Sonra dipten kararma oluyor. Yukarıya doğru çıkıyor o karatma. Sonra çeliğim kapkara oluyor ölüyor. Neden böyle oluyor? Ne yapmam lazım ? (Ben gül çeliklerinden bahsediyorum)
İsmail Kuzucu
28-02-2014, 15:41
Arkadaşlar benim ektiğim çelikler önce böyle yapraklandılar, sonra o yapraklar kurudu öldü. Sonra bide diktiğim çelik dal ya hani, üstteki kesik kısım sürekli kuruyup büzüşüyor. Sonra dipten kararma oluyor. Yukarıya doğru çıkıyor o karatma. Sonra çeliğim kapkara oluyor ölüyor. Neden böyle oluyor? Ne yapmam lazım ? (Ben gül çeliklerinden bahsediyorum)
Kullandığınız torf karışımına neler eklediniz ve sulama işlemini nasıl yaptınız?
Kullandığınız torf karışımına neler eklediniz ve sulama işlemini nasıl yaptınız?
Valla evin karşısındaki tarladan aldım toprağı. Koyu renkli siyah bi toprak. Sonra çelikleri diktim. 1 su bardağı su döktüm üstlerine sonra poşetledim. 2,3 günde bir açıp havalandırıyorum.
kelebek çalısı
01-03-2014, 11:49
Arkadaslar, ben de buradaki bir parkta gordùgùm Akasya agaci (Robinia 'frisia') tùrùnù cok begendim
ama agacin ùzerinde hic tohum goremedim.
Yaprak rengi cok dikkat cekici olan bu gùzel agaci celik alarak yetistirmek istiyorum.
Sn. sakliormanin sorularina vereceginiz cevaplar beni de aydinlatmis olacak.
Sn. Tohumcu Nılgun, mesajınızda akasyadan çelik alarak üretim niyetinizi okuduğumda genel olarak bir araştırma yaptım ve bu ağaç için 'stem cuttings' yani daldan çelikleme yolu yerine önerilen methodların ya tohum ya da 'root cuttings' kök bölgesinden ayırarak üretim olduğunu gördüm. 'Root cuttings' için en uygun dönem olarak sonbahar aylarında ağacın uykuya girdiği dönem öneriliyor. Yine bir yöntem de 'grafting' ağaca aşılama yolu olarak işaret ediliyor. Yalancı akasya için bu üç yöntem sıralanıyor. Dikkate alacağınızı düşündüm.
473308
Bence çürümüşler.Yapacak bir şey yok.Yeniden deneyin.
Çeliğin toprak içinde kalan kısmı fazla nem veya ıslaklık vede oksijensizlikten olsa gerek çürümüşler.Direk toprağa dikme yerine,çelikleri şeffaf bir kaba koyun.Kabın dibi sürekli ıslak olsun.Kap 30 derecelik ortamda dursun.Hergün kabı 2 kez havalandırın.Birde kök yapacağı uç hergün toplam 2-4 saat kadar kuru kalsın ki bu kısım oksijen ile temas etsin.
Engeç 10 gün içinde köklenmeleri lazım.
İsmail Kuzucu
01-03-2014, 17:39
Valla evin karşısındaki tarladan aldım toprağı. Koyu renkli siyah bi toprak. Sonra çelikleri diktim. 1 su bardağı su döktüm üstlerine sonra poşetledim. 2,3 günde bir açıp havalandırıyorum.
Toprağa fazla su vermişsiniz. Toprak hazırlandıktan sonra sadece nemli olacak şekilde sulamanız yeterli. Birde torf ve karışımı kullanırsanız köklenme eksiksiz olarak gerçekleşecektir. (Ektiğiniz kabın altına delik delin veya alt kısmına küçük taşlar koyup öyle kabı doldurun.)
çok teşekkürler. ben şimdi ektiğim kaptan çıkarsam daha az nemli tutsam bide o yeni başlamış çürümüş bölgeleri kessem kurtarır mıyım ?
İsmail Kuzucu
02-03-2014, 15:50
3 göze kadar sağlam göz varsa tutma olasılığı hâlâ var. Kesim işlemini gözüm 1-2 cm altından yapın. Kökler bu alandan çıkmaya başlayacaktır.
ben çürümüş olan kısımları söylediğiniz gibi kestim temizledim. altı delik olan bir kaba tekrar diktim, poşetledim bekliyorum bakalım. aslında 10, 13 civarında çeliğim var 5 tanesinde problem yoktu nasırlanmaya başlamışlardı. bakalım bekliyorum. kısmet ölmezler inşallah ^^ renklerini de hiç bilmiyorum. ölmezde çiçek açarlarsa sürpriz olacak. hepsini farklı farklı yerlerden aldım. bide bu köklendirme hormonu varmış peyzajcılardan bulabilirim sanırım olmazsa öylede denemeyi düşünüyorum. oda olmadı hazır gül alırım artık. bide bende lalelerim için aldığım sıvı besin var acaba çeliklerde uygulayabilir miyim bir yararı olur mu yoksa zararı mı olur? bir şey daha söylemek istiyorum. yabancı sitelerde gül çeliklerini patateslere saplayıp gömüyorlar toprağa. hiç böyle bir şeye rastlaya veya deneyen var mı? çok teşekkür ediyorum arkadaşlar.
varya kafayı takmış durumdayım şu güllerin çeliklerine. geçen yürüyodum tarlanın yanında budanmış 170 cm boyların dalları topladım evde temizledim yarısını suya koydum, yarısınıda toprağa diktim. daha önce toprağa diktiklerimin çoğu öldü. yani varya deli olduyorum. sularını 3 günde bi değiştiriyorum böyle. var mı hiç deneyen suda gül köklendiren ? sinir oldum varya. olmazsa artık gene aynı tarlada fide satan biri var ondan hazır gül alacam :S oysaki mine ağacından aldığım çelik hemende köklenmişti. cinsinden cinsine işte. güller ömrümü yediniz güller ..... kesin varya evde gül reçeli yiyoruz ondan gıcık kapıyolar negatif enerji.
vetman996
11-03-2014, 13:59
varya kafayı takmış durumdayım şu güllerin çeliklerine. geçen yürüyodum tarlanın yanında budanmış 170 cm boyların dalları topladım evde temizledim yarısını suya koydum, yarısınıda toprağa diktim. daha önce toprağa diktiklerimin çoğu öldü. yani varya deli olduyorum. sularını 3 günde bi değiştiriyorum böyle. var mı hiç deneyen suda gül köklendiren ? sinir oldum varya. olmazsa artık gene aynı tarlada fide satan biri var ondan hazır gül alacam :S oysaki mine ağacından aldığım çelik hemende köklenmişti. cinsinden cinsine işte. güller ömrümü yediniz güller ..... kesin varya evde gül reçeli yiyoruz ondan gıcık kapıyolar negatif enerji.
:D
Sayın Oyuncak Merhaba.
Çok güldürdünüz beni. Allah da sizi güldürsün:D
Siz de gül reçeli yemeyin canım:D
Köklendirmiş olduğum güller var. Nisan ayı sonunda torbalayacağım. http://www.agaclar.net/forum/1214861-post598.htm
Hatırlatırsanız ve uygun görürseniz size bir adet torbalı gül hediye göndermek istiyorum. Satışa çıkınca buradan Anasayfa : madrasol.com (http://www.madrasol.com/) ilan ederiz. Siz de bana hatırlatırsınız.
Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar...
emrebadem
14-03-2014, 19:40
cınaragacının celiklerı için köklendirmevhormonuna ihtiyacım var mı
emrebadem
16-03-2014, 14:32
oya agacını nasıl kölendirebilirim hormonsuz olurmu
Merak ettimde , akvaryum bitkileri çelik ile köklenebilir mi?
Deniz zemini bitkileri , karada yaşayabilir mi?
vetman bey çok teşekkür ederim. biraz değil bayağı geç oldu cevabım kusurabakmayın. ya benim gül çekilklerim bayadır suda. 3 günden 3 güne suyunu değiştiriyorum. ve çok güçlü büyük sürgünler verdiler. dikenli mikenli böyle ama ne mühürlenme ne köklenme yok henüz. iyi gözüküyolar. arada bi çok az sıvı besin veriyorum. ben biraz daha suda bekletmeyi en azından kök oluşturana bakadar düşünüyorum. mesela siz ne tavsiye verirsiniz arkadaşlar ?
aycan0142
19-03-2014, 12:30
merhabalar...Benim de sizlerden bir yardım istirhamımım olacaktı.evimde şuan bir salon çamı var.boyu tavana yaklaşmış durumda.yerini çok sevdi sanırım:)o kadar hızlı büyüyor ki..bir kaç ay sonra tayinimiz cıkacak ve onu bu kocaman ağaç haliyle nasıl götüreceğmiz telaşı sardı bizi.internette araştırırken çelikleme yöntemiyle çoğaltabileceğimizi öğrendim.Fakat neyi nasıl yapacağımız konusunda en ufak bilgimiz yok.bu aylarda çelikleme yapabilir miyiz?yaparsak nasıl yapacağız?yardımcı olursanız cok sevineceğim...şimdiden cok teşekkürler
Karanfil kök çeliklerinden sürğün verebili mi?
Sitede arşivsel bilği olsun , gül kök çeliklerinin sürğünü ile filizlenebilmektedir,denemesini yaptım oluyor.
adamım gül çeliklerini köklendirme konusunda yabancı sitelerden araştırma yaptım. suda köklendiren bir kaç arkadaş buldum. resimlemşlerde. kafama yattı. söylediklerine göre 1 ay sürüyomuş köklenme süreci. benim çeliklerimde şuan suda iyi görünüyolar. bide gül çeliklerinde ilk çıkan yapraklar varya hani bir kaç arkadaş o yaprakların kesilmesi gerektiğini yazmışlar. ben kendi çeliklerimdeki izlemlerimle söylüyorum sakın kesmeyin o yaprakları. o büyüdükçe uzadıkça sürgün veriyor o kesilmez arkadaşlar. ( ilk denemelerimde baştaki yazıları okuyarak kesmiştim bende ve şuanki deneyimlerim keşke olsaymış diyorum bi dünya çelik öldürdüm o şekilde -.- )
İsmail Kuzucu
21-03-2014, 16:42
Merak ettimde , akvaryum bitkileri çelik ile köklenebilir mi?
Deniz zemini bitkileri , karada yaşayabilir mi?
Evet çelik ile köklenebiliyor. Aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Hatta köklenme daha kolay oluyor.
https://www.youtube.com/watch?v=PwtKgWqL2z4
Video yaralı oldu,teşekkürler...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.