Bağlan

View Full Version : Çelik Alarak Üretim (Çelik Köklendirme)

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5

ayseldeniz
28-03-2014, 09:13
Elimde 2 tane begonvil çeliği var.Şimdi diksem tutar mı.İçeride suda şuan.Bilgilerinizi bekliyorum.

limon_sever
29-03-2014, 12:22
Sarı incir çelikleri yaprak çıkarmaya başladı.

21.03.2014

http://www.agaclar.net/forum/attachments/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/477353d1395399339-incir_celik.jpg

29.03.2014
479337

10.04.2014
482303

11.04.2014
482507

482508

Patlıcan incirimizden de çelikler dikmiştim. Onlarda uyanmaya başlamışlar ve yaprak çıkarmışlar, hatta meyve bile bağlamışlar.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/482506d1397215693-patlican_inciri.jpg

Katsuz
13-04-2014, 22:45
Daha önceki mesajlara bakmadım ama sizlere yararlı olabileceğini düşündüğüm daha önce görmediğim bir çelikle çoğaltma yöntemi.

LİNK = .: İlginç çelik köklendirme (http://ziraatyapma.blogspot.com.tr/2011/07/celikleri-koklendirme-cesitliligi-kum.html)

kürşad
16-04-2014, 07:10
[QUOTE=limon_sever;1264844]Sarı incir çelikleri yaprak çıkarmaya başladı./QUOTE]
Güzel görünüyorlar, incir çeliklerinde en üst gözün en fazla 2 mm üzerinden kesim yapmalısınız. Sürgünden yukarıda kalan kısım ileride kuruyabilir. Su kaybını önlemek ve hastalıkların önüne geçmek için aşı macunu, plastik boya veya ahşap tutkalı ile bu kısmı kaplayabilirsiniz.

emrebadem
23-04-2014, 14:38
meşeden celikalıldıgımızda köklendirme hormonu kullanmak geerekirmi

emrebadem
23-04-2014, 14:49
mese celiklerini köklendirme hormonu kullanmadan köklendirebilirmiyim

İsmail Kuzucu
01-05-2014, 19:34
Ortanca çelikleri köklenmiş, asma çelikleride iyi bir mühürleme yapmış..

488319

limon_sever
02-05-2014, 19:24
Mart'ın sonu gibi bahçenin belli yerlerine patlıcan incirinin çeliklerinden dikmiştim. 3 tane uyanmış gördüm. İnşallah hepsi tutar.

02.05.2014
488763

18.05.2014
493755

dogadostu08
13-05-2014, 18:04
Fidan, fide, üretimi tohum çimlendirme çelikle üretim koşunda bilgi verilirken bitkilerin tür adları Türkçe verilemez mi ? Acemi olanlar bu bitkileri bilemiyor

Yiğit As
16-05-2014, 16:54
Video için teşşekkürler.

recah81
25-05-2014, 23:06
Merhaba arkadaslar ankarada oturuyorum bugun altinparka gittik ve ordaki gullerin guzelligine dayanamadim niye ben evde bunu ekmiyorum dedim ve 4 tane celik aldim aldigim clikler gayat genc ve saglikli goruluyor.nette biraz arastirma yaptiktan sonra sizlere sormam gerektigini dusundum en kolay ve saglikli bir bicimde nasil dikerim bana yardimci olurmusunuz su anda suya koydum celikleri simdiden tsklerrr...

halukanot
26-05-2014, 22:20
524 Konutluk yeni bir sitede oturuyorum. 64 dönüm alanda 9 blok var. Yeşil alan yeterli fakat toki eksik yeşillendirme yaptığından ve yönetimde su parası yüzünden hem ağaçlar hem çimenler kurumaya başladı. Güzelim boş alanlara gönlüm razı olmadı kendi paramla fidan aldım diktim(ceviz,kestane,erik,incir,kayısı,elma,dut,ay va) dikmeyede devam ediyorum.

Bilgili arkadaşlardan şunu öğrenmek istiyorum. Normal dalı yani kökleşmemiş taze dalı toprağa direkt diksek tutar mı. İncir tutuyor denemesini yıllar önceden yaptım. Veya tecrübelerinizden hangi ağaç direkt toprağa dikmeye uygundur. Teşekkürler

Emir Özkan
30-05-2014, 16:02
bir çelikleme yolu ise patates ile çeliklemeymiş. Bu konu hakıkında bana bilgi verecek olan var mı? acaba filizlenmiş patates mi? yoksa taze patates mi kullanmalıyım ? ayrıca patates ile çelikleme hangi bitkiler için geçerli?

turuncu2013
30-05-2014, 20:11
Merhaba arkadaslar ankarada oturuyorum bugun altinparka gittik ve ordaki gullerin guzelligine dayanamadim niye ben evde bunu ekmiyorum dedim ve 4 tane celik aldim aldigim clikler gayat genc ve saglikli goruluyor.nette biraz arastirma yaptiktan sonra sizlere sormam gerektigini dusundum en kolay ve saglikli bir bicimde nasil dikerim bana yardimci olurmusunuz su anda suya koydum celikleri simdiden tsklerrr...

Aynı durum bendede mevcut kendi çabalarımla araştırmam sonucunda bu mevsimde gülün tutması için nemini çok iyi muhafaza etmek gerektiğini öğrendim.

Ben kuma cok az gübre ekleyip toprağı nemlendirip gölgeye ektim.Bildiğim kadarıyla nemine dikkat etmek gerekli kum havuz oluşacak kadar sulu olmamalı fakat herdaim nemli olmalı diye biliyorum.

Bunun yanı sıra nemden dolayı oluşabılecek mantar hastalıklarının da önüne geçebilmek için esintili yerde olmasında fayda var.

Bunun üzerine ek bilgi ve ayrıntı yazabilecek arkadaşlar varsa bende faydalanmak isterim.;)

yarenimex
31-05-2014, 10:08
Çelikleme ile ilgili ilginç denememi paylaşmak isterim.. Zor bulabildiğim çekirdeksiz siyah üzüm çeliğinden aşı kalemi yapıp yarma aşı usulüyle Mart sonunda asmalarımdan birine aşı yapmıştım. Ancak yaklaşık iki ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen aşıda patlama olmadı ancak gözlerdeki canlılık da dikkatimden kaçmamıştı. Sonunda dayanamayıp aşı kalemini yerinden söktüm.Bir de ne göreyim iki üç milimlik bir yerden kaynama başlamış ama artık sökülmüştü bir kere. O aşı kalemini canlılığını dikkate alarak tekrar çelik olarak başka bir kaba bol kumlu bir ortama Mayıs'ın 20 si gibi diktim. Aşıdan elde edemediğim çekirdeksiz siyah üzüm fidanını çelikten elde etmek üzereyim. Çeliğin gözleri patlamak üzere..

Emir Özkan
31-05-2014, 10:24
iyimiş bari bende Antalyadan kokulu siyah üzüm getireceğim onu toprakta çelikleyeceğim ya da benim yapraklık üzüme aşılayacağım

yarenimex
31-05-2014, 10:34
iyimiş bari bende Antalyadan kokulu siyah üzüm getireceğim onu toprakta çelikleyeceğim ya da benim yapraklık üzüme aşılayacağım

Sanıyorum gelecek sezon için düşünüyorsunuz.. Bu sezon gözleri açılmamış üzüm çeliği bulmak bugünlerde zor. O yüzden aşı da çelikleme de gelecek sezon için uygun olur. Toprağa bolca sıva kumu karıştırmanızı öneririm. Daha kolay köklenme elde edersiniz..

Emir Özkan
31-05-2014, 12:35
öncelikle gelecek sezon için düşündüğüm doğru. Aileden birinin bağından alacağım. Fakat hepsinin gözleri açılmış hatta üzüm bile veren olmuş. Ayrıca ben toprağa deniz kumu ve güvercin gübresi karıştırmayı düşünüyorum. Kimileri sadece kumda nemli bekleterek köklendiriyormuş. Ancak öyle bir şeye gerek yok üzüm kolay köklenen bir bitki. Suda bile köklendiğini duydum.

yarenimex
01-06-2014, 08:54
öncelikle gelecek sezon için düşündüğüm doğru. Aileden birinin bağından alacağım. Fakat hepsinin gözleri açılmış hatta üzüm bile veren olmuş. Ayrıca ben toprağa deniz kumu ve güvercin gübresi karıştırmayı düşünüyorum. Kimileri sadece kumda nemli bekleterek köklendiriyormuş. Ancak öyle bir şeye gerek yok üzüm kolay köklenen bir bitki. Suda bile köklendiğini duydum.

Deniz kumu tuzlu olacağı için çok iyi yıkamalısınız. Güvercin gübresi çok güçlü bir gübre, gübreyi de köklenme tamamlandıktan sonra vermenizi öneririm..

HAKAN_O
01-06-2014, 11:35
Merhaba,
Kavak ağacı çoğaltmak istiyorum
Ne zaman çelik alınır ve kolay köklenirmi?
tsk.

sametcan
07-06-2014, 12:36
Bir ortancanin uc fidesini alip humik asitte yarim saat bekletip su dolu bardaga koydum , bugun baktim hafif porsumus oysaki bi gun once suya koydugumda dirilmisti bu humik asit ortancami yakti sanirim iti bisey mi kotu bisey mi hala anlamadim sulandirip ciceklerime verme sonusunda endiseliyim siz ne dersiniz?

Emir Özkan
07-06-2014, 12:58
Deniz kumu tuzlu olacağı için çok iyi yıkamalısınız. Güvercin gübresi çok güçlü bir gübre, gübreyi de köklenme tamamlandıktan sonra vermenizi öneririm..

aslında inşaat kumuda olabilir elimde biraz var, fakat deniz kumu daha yumuşak ve organik olduğu için kullanmak istemiştim,

fyodor
03-07-2014, 21:55
Merhaba üstadlarım, çelikten üretim denemelerimi sizlerle paylaşmak istedim. Öneri ve yorumlarınızı bekliyorum.
506641
506642
506643
506644
506645

fyodor
03-07-2014, 22:01
506650

MeTiN_
11-07-2014, 15:54
ben iğdeyi çelikle üretmek istiyorum şimdi dikmeye çalışırsam köklenir mi ?

fyodor
11-07-2014, 18:19
Sn Metin,

Aşağıdaki linkte sorunuza cevap bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/5594.htm

oya ağacı
17-07-2014, 10:44
Bn de salkım söğüt ağacına bayılıyorum
Hayalim evimin camından bakarken o ince dallarını seyretmek
Acaba püf noktası var mı
Çok uzunca dikeyim mi ne zaman dikeyim şimdi en yakın mevsim sonbahar sanırım

fyodor
18-07-2014, 22:56
Salkım söğütü biraz inceledim. Çabuk köklenen bir yapıya sahip. Dallarından alınan çelikleri toprağa dikip, bol sulama ile köklenmesini sağlıyabilirsiniz. Kök yapısı saçaklı ve yaygın olduğu için su boruları tesisatları vs yakınlarına dikilmemesini öneriyorlar.

Kendi kanaatimce erken baharda alacağınız çelikler büyük ihtimalle tutacaklardır.

Gerçekten seyri güzel bir ağaç :)

yarenimex
19-07-2014, 09:13
Bn de salkım söğüt ağacına bayılıyorum
Hayalim evimin camından bakarken o ince dallarını seyretmek
Acaba püf noktası var mı
Çok uzunca dikeyim mi ne zaman dikeyim şimdi en yakın mevsim sonbahar sanırım

Söğüt ağacı suda çok kolay köklenir. Parmak veya kurşun kalem kalınlığında bir dalını içi su dolu bir kaba koyun. Bu kabı az güneş alan ama aydınlık bir yere yerleştirin. Yaklaşık 15 - 20 gün sonra saçak saçak kökler oluşamaya başlayacaktır. Kökler biraz çoğalınca suyun içine her gün biraz toprak koyun. Toprak koyma işlemini su tamamen görünmez oluncaya kadar sürdürün. Toprak çamur kıvamından çıkıp normal nemli hale gelince söğüdünüz de tüplü fidan haline gelmiş olacaktır. İstediğiniz zaman kabınızdan çıkarıp kalıcı yerine dikip can suyunu da verdiğinizde dikili bir salkım söğüt ağacınız olacaktır. Sık sık suladığınızda da hızla büyüyecektir. Bu uygulamayı yıl boyu, kış hariç, her zaman yapabilirsiniz. Kolay gelsin..

brakergun
01-09-2014, 20:34
Merhabalar bende internetten gördüğim 2 adet ağaça bayıldım - LEylandi ile limoni servi acaba bunları çelikle üretme şansim ne kadar? kendi bahçemde üretip kullanmak istiyorum. Nasıl çelik almalyım? hangi aylarda? Odunsu yoksa yeni sürgünlerdne çelik almalıyım? aldıgım çelikleri perlite mi yoksa kumda mı kullanmalıyım? Kökendirici hormon gerekiyorsa hangi köklendirici hormon kullanmalıyım.. bu arada yurtdişinda yaşamaktayım bu ağaçları anca parklarda görüorum.. yardımcı olursanız çok sevinirim.

kelebek çalısı
01-09-2014, 20:58
Merhabalar bende internetten gördüğim 2 adet ağaça bayıldım - LEylandi ile limoni servi acaba bunları çelikle üretme şansim ne kadar? kendi bahçemde üretip kullanmak istiyorum. Nasıl çelik almalyım? hangi aylarda? Odunsu yoksa yeni sürgünlerdne çelik almalıyım? aldıgım çelikleri perlite mi yoksa kumda mı kullanmalıyım? Kökendirici hormon gerekiyorsa hangi köklendirici hormon kullanmalıyım.. bu arada yurtdişinda yaşamaktayım bu ağaçları anca parklarda görüorum.. yardımcı olursanız çok sevinirim.

Aslında bu işlem için yaz aylarından ziyade havanın nispeten daha serin olduğu sonbahar ayları uygundur ( bulunduğunuz Coğrafya ve de iklim bazında kendi değerlendirmenizi yapmalısınız). Yarı odunsu çelikleri 10-15 cm. Civarında köklendirme hormonu da dipten 1 cm. Kadar kullanarak, genellikle bir miktar ince çakıl karıştırdığınız kompost karışımına batırarak çeliklemelerinizi yapabilirsiniz. Üzerini kapatmaniz çeliklerin kurumadan ve belirli oranda nemini uçurmadan köklendirme işlemini gerçekleştirmesi bakımından hayati olabilir.

Ben bu yolla amatör olarak bir çok çeliklemede başarı elde ettim.

Kolay gelsin, başarılar.

brakergun
01-09-2014, 21:37
Çok teşekkür ederim. Peki hormonsuz olarak çeliklerin köklenme oranı ve yüzdesi ile hormonlu çeliklerin köklenme oranı ve yüzdesi arasında çok fark oluyor mu? birde ne tür bir köklendirme hormonu kullanmalıyım? ve nerden temin edebiliriim çünkü yurtdışında yaşıyorum

Aslında bu işlem için yaz aylarından ziyade havanın nispeten daha serin olduğu sonbahar ayları uygundur ( bulunduğunuz Coğrafya ve de iklim bazında kendi değerlendirmenizi yapmalısınız). Yarı odunsu çelikleri 10-15 cm. Civarında köklendirme hormonu da dipten 1 cm. Kadar kullanarak, genellikle bir miktar ince çakıl karıştırdığınız kompost karışımına batırarak çeliklemelerinizi yapabilirsiniz. Üzerini kapatmaniz çeliklerin kurumadan ve belirli oranda nemini uçurmadan köklendirme işlemini gerçekleştirmesi bakımından hayati olabilir.

Ben bu yolla amatör olarak bir çok çeliklemede başarı elde ettim.

Kolay gelsin, başarılar.

kelebek çalısı
01-09-2014, 21:51
Çok teşekkür ederim. Peki hormonsuz olarak çeliklerin köklenme oranı ve yüzdesi ile hormonlu çeliklerin köklenme oranı ve yüzdesi arasında çok fark oluyor mu? birde ne tür bir köklendirme hormonu kullanmalıyım? ve nerden temin edebiliriim çünkü yurtdışında yaşıyorum

Garden Center lardan birine sorunuz. Ya da bahçe bölümü olan yapı marketler orada var mı bilemiyorum ama çok zor olmasa gerek rooting hormone bulmanız. Ben kullanıyorum sürekli, kullanmayınca tutma yüzdesi konusunda fikir sahibi değilim ama kullandığım zaman da tamamında başarı elde edemiyorum.

Favor
02-09-2014, 09:26
Arkadaşlar apartmanın önündeki bahçeden sarmaşık çeliği aldım internetten öğrendiğim tekniklerle köklendirmeye çalıştım bitkiciden toprak satın aldım, söğüt suyuyla suladım ilk başta, sonra şeffaf kapalı bi kutuya koydum nem için. 2 gün oldu arada diplerini kontrol ediyorum ama hiç kök yok lakin toprağa dikili kısım değilde üst tarafta olan kısımlardan kök benzeri beyaz bişeyler çıkmaya başladı. Mantar olabileceğinden şüphelendim bi bakarsanız sevirim :o
bitki ingiliz sarmaşığının bi türü olabilir.

http://oi58.tinypic.com/23si5x4.jpg
http://oi59.tinypic.com/2nq4ak5.jpg
http://oi61.tinypic.com/11aijx0.jpg

eminegülbahar
02-09-2014, 22:02
ağaç menekşesini hangi ayda ve nasıl dikebilirim ?

kelebek çalısı
03-09-2014, 14:45
Arkadaşlar apartmanın önündeki bahçeden sarmaşık çeliği aldım internetten öğrendiğim tekniklerle köklendirmeye çalıştım bitkiciden toprak satın aldım, söğüt suyuyla suladım ilk başta, sonra şeffaf kapalı bi kutuya koydum nem için. 2 gün oldu arada diplerini kontrol ediyorum ama hiç kök yok lakin toprağa dikili kısım değilde üst tarafta olan kısımlardan kök benzeri beyaz bişeyler çıkmaya başladı. Mantar olabileceğinden şüphelendim bi bakarsanız sevirim :o

Köklenme alametidir.

Favor
03-09-2014, 20:31
Köklenme alametidir.

çok teşekkürler cevap için, peki ben bunları nasıl dikmeliyim tepe kısmından köklendi acaba tersmi dikmişim, köklerin olduğu kısımdan dikersem, yapraklarıda toprağın altına gelecek. diğer çeliklerdede beyaz uzantılar var ama hep toprağın üst kısmından çıkmışlar alttan çıkmamış.

ayşegül bal
07-10-2014, 15:32
süs narı çelikten mi çoğaltılır?

brs_murat
07-10-2014, 19:42
merhabalar..
dağ çileği(kocayemiş) nasıl çelikden çoğalta bilirim

alimallah
07-10-2014, 20:34
merhabalar..
dağ çileği(kocayemiş) nasıl çelikden çoğalta bilirim

Ben denedim, beceremedim:)

brs_murat
07-10-2014, 21:18
sayın alimallah nasıl bir yöntem denemişdiniz
bana ne tavsiye edebilirsiniz

TCM
07-10-2014, 23:34
Yayladaki ortancaların uçlarından 10 gün kadar önce çelikler kestim ve bir gün sonra onları içerisine bire bir ince mil ve samra toprağı karıştırdığım plastik bardakların içine diktim. Ortancaların yaprakların uç kısımları ile ortadaki sürgünlerini keserek diktim. Şu an çatıda akvaryumun içerisinde duruyor. Havalar iyi olduğu için akvaryumun ağzını kapamadım. Bir arkadaş ortancaların yaprakları döküldükten sonra yapsaydın daha iyiydi dedi. Diğeri bahar başında yapsaydın dedi. Köklendiriciye batırmana gerek yok bir hafta sonra ben sana hümik asit (muhtemelen bunu kastetti) vereyim yukarıdan püskürt dedi. İnternetten bulduğum bilgilere göre zamanlama ve yaptığım işlem doğru. Siz ne dersiniz?

İsmail Kuzucu
08-10-2014, 14:38
Yayladaki ortancaların uçlarından 10 gün kadar önce çelikler kestim ve bir gün sonra onları içerisine bire bir ince mil ve samra toprağı karıştırdığım plastik bardakların içine diktim. Ortancaların yaprakların uç kısımları ile ortadaki sürgünlerini keserek diktim. Şu an çatıda akvaryumun içerisinde duruyor. Havalar iyi olduğu için akvaryumun ağzını kapamadım. Bir arkadaş ortancaların yaprakları döküldükten sonra yapsaydın daha iyiydi dedi. Diğeri bahar başında yapsaydın dedi. Köklendiriciye batırmana gerek yok bir hafta sonra ben sana hümik asit (muhtemelen bunu kastetti) vereyim yukarıdan püskürt dedi. İnternetten bulduğum bilgilere göre zamanlama ve yaptığım işlem doğru. Siz ne dersiniz?

Ekım, kasım aylarında gul ve ortanca celıklemelerı yapılabılır fakat bıtkı dınlenme donemıne gırdıgı ıcın koklenme 15 gunde degılde 90 gunde olur. Baska bır yonu yok yanı, hepsının tutması dılegıyle :)

brs_murat
08-10-2014, 17:05
merhaba ismail bey,
Benim için ne tavsiye edebilirsiniz
( mesaj #791 )

İsmail Kuzucu
08-10-2014, 20:38
merhaba ismail bey,
Benim için ne tavsiye edebilirsiniz
( mesaj #791 )

Kocayemiş bildiğim kadarı ile alt köklerinden sürgün vererek çoğalabiliyor. Bahçemizin ilersinde bir dağda binlerce ağaç olmuş şekilde yayılmışlar.

Hormon kullanmadan pek kökleneceğini zannetmiyorum. Forumda ayrı konu olarak bir sayfa vardı sanırım onu inceleyebilirsiniz.

Ayrıca şöyle (http://web.ogm.gov.tr/birimler/merkez/odundisiurun/Dkmanlar/bitkisel_urunler_sube_mudurlugu/BITKISEL%20URUNLER/KOCAYEMIS_X.pdf)bir linkte var.

brs_murat
08-10-2014, 20:42
çok teşekkürederim ismail bey

reguler
12-10-2014, 10:46
Acer negundo türü olan fidana hormon ile havai köklendirme yapmak istiyorum ama eylül ortası diyor normalde ama 1 ay geçmiş.kırmızı ile belirttiğim yerlerden köklendirme yapmayı düşünüyorum.
520914

TCM
12-10-2014, 18:57
Ekım, kasım aylarında gul ve ortanca celıklemelerı yapılabılır fakat bıtkı dınlenme donemıne gırdıgı ıcın koklenme 15 gunde degılde 90 gunde olur. Baska bır yonu yok yanı, hepsının tutması dılegıyle :)

İsmail Bey, bilgi için teşekkürler. Ben koydum çatıya, gölge direk güneş almayan bir yere, arada kurursa sularım diye düşünüyorum. Peki işlerin yolunda gittiğini nasıl anlarım. Yani köklenmezlerse yerine yenilerini önümüzdeki aylarda koymak isterim, fakat neye dikkat etmem gerek?

İsmail Kuzucu
17-10-2014, 20:49
İsmail Bey, bilgi için teşekkürler. Ben koydum çatıya, gölge direk güneş almayan bir yere, arada kurursa sularım diye düşünüyorum. Peki işlerin yolunda gittiğini nasıl anlarım. Yani köklenmezlerse yerine yenilerini önümüzdeki aylarda koymak isterim, fakat neye dikkat etmem gerek?

Rica ederim sayın TCM. Gece sıcaklıkları düşük olduğu için en az 1-1,5 ay geçmeli. Kasım ayı gibi tekrar alabilirsiniz. En iyi zaman bence şubat ve mart ayları, köklenme bu zamanlarda daha hızlı oluyor.

Köklenme olduğu zaman bitki gelişimi hızlanmaya ve su tüketimi artmaya başlıyor. Özellikle genç filizler 1-2 gün içinde gözle görülür şekilde uzuyor. Diktiğiniz çelikleri mart ayına kadar koruyun, hiç ummadığınız çelik bile tutabilir.

decleyre
16-11-2014, 14:45
İzmir civarında yaşayan arkadaşlara sormak isterim aslında, ardıç ve gold taflan üretimi için epey miktarda çelik bulmamız gerekiyor, bu dönemlerde budama vs. yaparsanız çöpe atmak yerine belki bizimle paylaşmak istersiniz diye aklıma geldi. Teşekkür ederim.

dr.
07-12-2014, 19:42
siz deneyin %90 olacaktır

edg235
20-12-2014, 21:54
Not: Yanlıslıkla başka bir başlık açtım. Alakalı olduğu için buraya taşıyorum. Yanıtlarsanız sevinirim.

Çelik Yapmaya Çalıştığım Atatürk Çiçeklerinin toprakta (şimdi de perlitte) kalan kısımları fazla sudanmış gibi yumuşuyor ve çürüyor gibi oluyor. Ben de atmak zorunda kalıyorum. Çelik yaparken toprakta, perlitte veya suda kalan kısmın çürümüş gibi yumuşaması normal midir? Yani tam anlamıyla yumuşak ve kağıt gibi bükülür olmasında bahsediyorum, çürümüş gibi. Geri saplanamıyor. - Tam çürük Aldığım Çelikler, Zaten Atatürk çiçeğinin dalları yeşil.

caglarxx
25-12-2014, 11:50
selamlar

Arkadaşlar yaklaşık 2 ay önce ,
bir kısmını perlite
bir kısmı hindistancevizi torfuna
birkaç tanesinide spaghnum yosununa,hormon sürerek ve alt kısmı dikine yaralayarak ektiğim akçaağaç çeliklerimden bir tanesi yaprak çıkarmaya başladı.
Loş bir odada stabil 19 derece sıcaklıkta , henüz kuruyan veya gözlemlediğim kadarı ile çürüyen yok.

altta spaghnum yosunu üstte perlit olan bardaktaki çeliğim.bu ağaç türü bahardada en erken açanlardan.

bundan sonraki prosedür ne olmalı,çıkarıp köküne bakmalımıyım?
yeterince kök varsa bir saksıya almalımıyım?saksıya alsam dışmekan ağacını içerde tutmalımıyım?
Kök gelişimi yoksa ve yapraklandıysa ne yapılmalı?

kısaca hareket planım ne olmalıdır..

tembeladam
05-01-2015, 23:14
Arkadaşlar tekrar merhabalar,

Forumu okudukça daha fazla şeye heves ediyorum. Dondurucu soğukları hayırlısıyla atlatıp, Allah sağlık verirse http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/35990.htm#post1335816 başlığımda paylaştığım bahçemizin ve evimizin görselliğiyle ilgili birçok planı hayata geçirmeye kararlıyım.

Tel çekimini takiben şarmaşık ve çit bitkisi aramalarım sonucunda,
kurtbağrı, ateş dikeni, servi, amerikan sarmaşığı veya yaprak dökmeyen bir tür arasında aramalarımı daralttım.

nereden alırım vb. ararken nasıl ekilmesi kısmında bu arkadaşların çeliklerinin çabuk köklendiği ve hemen hepsinin tutuğunu dile getiren bir çok yorum okudum. Başarılı olma olasılığım düşük olsa da epeyce sayfa okudum.

söğüt kaynaklı salisilik asit salınımı ile oluşan jel sıvıdan, aspirinin içeriğinin salisilik asit içerdiğini, bunun köklendirmede çok faydalı olduğunu, balın enzimlerinin faydalarını, köklendirilmesi istenen çeliklerin alttan ısıtılması ile köklenmenin artacağını öğrendim. planımı devreye soktum.

havanın buralarda - 20'lere düşeceğini öğrenince hemen çıktım sokağa,
gözüme kestirdiğim ateş dikenini ziyaret ettim.
ne bulsam aldım diyelim. çelikleri 20-25 cm, tepede 2-3 yaprak bırakarak altlarına birkaç çizik atarak hazırladım.
1-ateş dikeni 20 civarı,
2-kurtbağrı 20 civarı
3-amerikan sarmaşığı 50 civarı
4-gül 6 adet
5-çınar olduğunu düşündüğüm ağaçtan 4 adet
6-aşağı sarkan duttan 4 adet
7- zeminde yayılan, dik büyüyen, yeşil mavi ne bulursam servi sandığım ağaçlardan 20 civarı

çelik aldım. amerikan sarmaşığı suya koyar koymaz alt kısımdan baya damla şeklinde jelimsi bir salgı vardı. aman yarabbi çok güzel diye içimden geçirdiğimi belirteyim.

2 adet 10 lt pet su şişesinde ortalama 2-3 boğum geçmeyecek seviyede kaynak suyu koydum. evde aspirin aramalarım sonucunda c vitamini katkılı sandoz misali suda çözünen aspirin plus buldum. 2 pete aspirinleri bir bardakta 1'er çay kaşığı bal ile karıştırarak ekledim.

jel salgıladığı için sarmaşıkları diğer pete aldım.

ısının iyi geldiği mantığıyla petlerin altını kalorifer peteğine denk getirerek aydınlık bir yere bıraktım. penceredeki doğalgaz deliğini çeliklere esecek şekilde çevirdim. evimiz merkezi ısıtma olduğundan her daim çok sıcak olur. gövdeler için serinlik olsun istedim ne kadar faydası olursa. bir gün sonra suyun sarardığını ve sanki biraz bulandığı hissine kapıldım.

resimler ve yaptıklarım baz alınarak başarı şansım var mıdır?

tavsiye ve desteklerinizi esirgememeniz dileklerimle.

saygılar..

resimler:

tarku
06-01-2015, 00:59
Hanımeli yok mu? Kokusuz bahçe olur mu? ;) Hem de çok kolay köklenir. Tek şart; Çalacaksın. İzin isteyip alırsan tutmuyor. Tecrübeyle sabit. :D

Muda
06-01-2015, 11:30
Mevsim itibari ile yanlış olduğunu düşünüyorum. Şu anda bitkiler uyuma döneminde. Siz onları aniden şoka sokarak sıcak bir ortamda köklendirmek istiyorsunuz. Muhtemelen filiz verebilirler. Ancak onların çoğunun kökleneceğini düşünmüyorum. Amerikan sarmaşıkları hariç.

Benim bu yıl yaptığım ancak sonrasını getiremediğim bir uygulama var. Özel olarak aşı yapmak için aldığım çelikleri bozulmamaları için üzerini ıslak bez ile sararak naylon torbaya koyup buzdolabına bırakmıştım. Biraz hava alanlar yaz dönemi boyunca köklenmişler. Hiç hava alamayanlar ise bozuldular. Sonbahar olunca dikemedim. Üzerlerindeki havluyu yeniden ıslatarak kapatınca hava almadıkları için problem oldu. Hala daha canlılar. Ancak bu soğuklarda dikmem durumunda ölürler. Bitkileri ani köklendirme yerine zaman içinde kök salmaya zorlamak gerekiyor. Bir iki ay içinde aynı şekilde buzdolabına koymayı düşünüyorum.

Aldığınız çeliklerin en azından üçe bölüp bir bölümünü bu şekilde, bir kısmını aynı yaptığınız şekilde kalan kısmını ise milli dere kumu içerisinde üstten bir göz bırakarak yan bir şekilde gömerseniz riski dağıtmış olursunuz. Bu şekilde gelecek yıllarda da aynı sistemle çeliklerinizi köklendirirsiniz.

Muhtemelen daha önce görmüşsünüzdür. Ancak unutabiliyoruz. Bir gün unutmaz isem yazılan püf noktalarını bir deftere yazıp uygulamalara tecrübelere daha iyi ulaşmak istiyorum. Aşağıdaki konuları okuyup minik notlar alırsanız başarılı bir şekilde köklendirme yapabilirsiniz.

Başarılar dilerim.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/29924.htm

http://www.agaclar.net/forum/1123050-post648.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452-24.htm

tarku
06-01-2015, 15:20
Merhaba,

Biliyorum, sorduğum soruya "Forum'da aratın" diye cevap gelecek. Cevap veriyorum "Arattım. Sonuç: bulamadım".

Forumda köklendirme hormonu satışı yapan var mı? İnternette pek çok sitede satışı var ama güvenip te alamıyorum. Ateş dikeni köklendirmek istiyorum. İlgilenenlere şimdiden teşekkürler.

caglarxx
06-01-2015, 17:04
sn tarku
Clonex Bitki Klonlamak İçin Jel ( İthal ) 50ml GittiGidiyor'da 134032561 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/clonex-bitki-klonlamak-icin-jel-ithal-50ml-134032561)

İsmail Kuzucu
06-01-2015, 17:41
Merhaba,

Biliyorum, sorduğum soruya "Forum'da aratın" diye cevap gelecek. Cevap veriyorum "Arattım. Sonuç: bulamadım".

Forumda köklendirme hormonu satışı yapan var mı? İnternette pek çok sitede satışı var ama güvenip te alamıyorum. Ateş dikeni köklendirmek istiyorum. İlgilenenlere şimdiden teşekkürler.

Forum üyelerinden sayın doğalbahçe satış yapıyor. Güvenle satın alabilirsiniz. Satış bölümünde de konusu var.

Sagun
14-01-2015, 00:05
Bu mevsimde Gül çeliği koklendirilebilir mi, köklendirmek için nasıl bir yöntem denemeliyim, tecrübesi olan arkadaşlar varsa yardım istiyorum..

tembeladam
14-01-2015, 11:41
Hanımeli yok mu? Kokusuz bahçe olur mu? ;) Hem de çok kolay köklenir. Tek şart; Çalacaksın. İzin isteyip alırsan tutmuyor. Tecrübeyle sabit. :D

merhaba sn tarku,

öncelikle hanımeli benim için bir şey ifade etmezken sizin yorumunuzla öğrenmiş oldum. 20ye yakın dalı çelik yapmak amacıyla hazırladım.

umarım tutarlar. :)

saygılar.

tembeladam
14-01-2015, 13:10
Mevsim itibari ile yanlış olduğunu düşünüyorum. Şu anda bitkiler uyuma döneminde. Siz onları aniden şoka sokarak sıcak bir ortamda köklendirmek istiyorsunuz. Muhtemelen filiz verebilirler. Ancak onların çoğunun kökleneceğini düşünmüyorum. Amerikan sarmaşıkları hariç.

Benim bu yıl yaptığım ancak sonrasını getiremediğim bir uygulama var. Özel olarak aşı yapmak için aldığım çelikleri bozulmamaları için üzerini ıslak bez ile sararak naylon torbaya koyup buzdolabına bırakmıştım. Biraz hava alanlar yaz dönemi boyunca köklenmişler. Hiç hava alamayanlar ise bozuldular. Sonbahar olunca dikemedim. Üzerlerindeki havluyu yeniden ıslatarak kapatınca hava almadıkları için problem oldu. Hala daha canlılar. Ancak bu soğuklarda dikmem durumunda ölürler. Bitkileri ani köklendirme yerine zaman içinde kök salmaya zorlamak gerekiyor. Bir iki ay içinde aynı şekilde buzdolabına koymayı düşünüyorum.

Aldığınız çeliklerin en azından üçe bölüp bir bölümünü bu şekilde, bir kısmını aynı yaptığınız şekilde kalan kısmını ise milli dere kumu içerisinde üstten bir göz bırakarak yan bir şekilde gömerseniz riski dağıtmış olursunuz. Bu şekilde gelecek yıllarda da aynı sistemle çeliklerinizi köklendirirsiniz.

Muhtemelen daha önce görmüşsünüzdür. Ancak unutabiliyoruz. Bir gün unutmaz isem yazılan püf noktalarını bir deftere yazıp uygulamalara tecrübelere daha iyi ulaşmak istiyorum. Aşağıdaki konuları okuyup minik notlar alırsanız başarılı bir şekilde köklendirme yapabilirsiniz.

Başarılar dilerim.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/29924.htm

http://www.agaclar.net/forum/1123050-post648.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452-24.htm

merhaba sayın muda,

haksız olmanızı çok istedim ama sanırım haklısınız.

paylaşımı yaptıktan sonra 1 hafta kadar evde değildim. suyun yeterli olacağını düşünsemde maalesef lingtrumlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim yaprakları kurumuş, güller neredeyse yeni sürgün vermiş. diğerlerinde bir değişim yoktu.

bunun yanında suyun kokusu çürük domates gibi olmuş boşalttım yeni su koydum.

sanırım bunlar sizin haklılığınızı kanıtlıyor. bakalım bekleyeceğim biraz daha sonra olmazsa yeni girişimlerde bulunayım artık.

bunun yanında torf-kum karışımı denemelerim oldu.

yine ateş dikeni, lingtrum, amerikan sarmaşığı, sarmaşık gül, normal gül, salkım söğüt. yeni yorumlarınızı heyecanla bekliyorum.

saygılar.

resimler:

tembeladam
19-01-2015, 10:57
nasılsa cevap verilmeyecek ama ben yine de gelişmeleri ve denemelerimi paylaşayım. nasip olursa yıllar sonra bakar bakar neler yapmışım diye gülümserim.

youtubeda gördüğüm bir yöntem gayet işe yarıyormuş gibi görünüyordu. diğerlerinde güllerin dal vermesi dışında bir köklenme göremedim.

sonkez
19-01-2015, 12:54
Kolay gelsin.

İsmail Kuzucu
19-01-2015, 15:32
Çeliklerinizin boyları fazla uzun değil mi? Benim aldığım çelikler her zaman 3-4 göz veya 15-20 cm boylarında.

Konunun başından itibaren okumaya başlarsanız, yapılan hataları görüp o hatalara düşmezsiniz.

tembeladam
19-01-2015, 15:39
Çeliklerinizin boyları fazla uzun değil mi? Benim aldığım çelikler her zaman 3-4 göz veya 15-20 cm boylarında.

Konunun başından itibaren okumaya başlarsanız, yapılan hataları görüp o hatalara düşmezsiniz.

youtube videosu izledim siteden bir bayan köklenecek 3 boğum, dışarda 5 boğum gibi bir ifade kullandı. bende ona göre yapmaya çalıştım. sarmaşıkları 2 ye böleyim mi?

okudum hepsini ama kati bir kural yok ki. herkes ben yaptım oldu demiş. birisi al oku burada link var dese tam olacak ama maalesef yok. deneme yanılma ancak..

peki saklama kabında nemli kağıt havlu ile yöntemini nasıl buldunuz. youtubeda izledim hepsi köklüydü..bu yöntem hakkında bilginiz var mı?

Kolay gelsin.

Teşekkürler sn sonkez. cümlemize inşallah.

İsmail Kuzucu
19-01-2015, 19:42
youtube videosu izledim siteden bir bayan köklenecek 3 boğum, dışarda 5 boğum gibi bir ifade kullandı. bende ona göre yapmaya çalıştım. sarmaşıkları 2 ye böleyim mi?

okudum hepsini ama kati bir kural yok ki. herkes ben yaptım oldu demiş. birisi al oku burada link var dese tam olacak ama maalesef yok. deneme yanılma ancak..

peki saklama kabında nemli kağıt havlu ile yöntemini nasıl buldunuz. youtubeda izledim hepsi köklüydü..bu yöntem hakkında bilginiz var mı?

Çelik ne kadar kısa ise gelişme o kadar iyi oluyor. Şimdi kesmeyin bir sonraki sefer bu şekilde yaparsanız.

Köklenmeyi sağlayan zaten ortamın değerleri. Siz ısıyı ve nemi doğru ayarlarsanız köklenme diğerlerinde de olacaktır. Su yerine torf-perlit veya sadece perlit ortamını tavsiye ederim.

Saklama kabı ısıyı nemli havluda su kaybını önlediği için köklenme oluyor. Eğer kabı soğuk alana koyarsanız ısı yeterli olmayacağı için köklenme olmaz. Bu kabı arada havalandırmayı unutmayın, çelikler nemden hastalık kapmasın.

Araştırmak ve deneyipöğrenmek her zaman daha iyidir.

ligustrum
19-01-2015, 19:52
Sayın tembeladam; Gül çeliklerin diken yönlerine bakılırsa; ters dikilmiş gibi mi?
Çeliklerde tutma oranı %50 yi geçerse; çalışkanadam olacağınız kesin. İnşallah oran yüksek olur. :)

Cymbelina
21-01-2015, 01:27
Bağlantısını vereceğim sayfada kasımpatı çeliği ile ilgili bir sorum var, belki bilen biri olur diye buraya da eklemek istedim. Aşağıdaki bağlantıda, 701 nolu mesaj:

http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/1660-24.htm#post1349768

Bilen varsa, cevabı o sayfada verebilirse sevinirim.

casperia
21-01-2015, 14:44
sn tarku
Clonex Bitki Klonlamak İçin Jel ( İthal ) 50ml GittiGidiyor'da 134032561 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/clonex-bitki-klonlamak-icin-jel-ithal-50ml-134032561)

satıcıya bu ürün le ilgili bilgi istedim net cevap veremedi.. acaba içeriğinde ne var . kaç ppm ? bilen var mı ?

caglarxx
21-01-2015, 18:28
Sn. Casperia

kutusunda yazan :
4-indol 3-ylbtryc acid 3g/l

havai köklendirmede kullanan birçok arkadaşım bu üründen memnun.

çeliklerde deneme aşamasındayım.yaklaşık 8 günlük çelikler.(foto 1ve2)

ayrıca vakitsiz yaptığım havai köklendirmede de işe yaradığını düşünüyorum.
ekim ortası gibi yapmıştım,zamanlamanın yanlış olduğunu bilerek ama budamadan önce bir şans vereyim diyerek.(foto 3)

tembeladam
21-01-2015, 21:09
Çelik ne kadar kısa ise gelişme o kadar iyi oluyor. Şimdi kesmeyin bir sonraki sefer bu şekilde yaparsanız.

Köklenmeyi sağlayan zaten ortamın değerleri. Siz ısıyı ve nemi doğru ayarlarsanız köklenme diğerlerinde de olacaktır. Su yerine torf-perlit veya sadece perlit ortamını tavsiye ederim.

Saklama kabı ısıyı nemli havluda su kaybını önlediği için köklenme oluyor. Eğer kabı soğuk alana koyarsanız ısı yeterli olmayacağı için köklenme olmaz. Bu kabı arada havalandırmayı unutmayın, çelikler nemden hastalık kapmasın.

Araştırmak ve deneyip öğrenmek her zaman daha iyidir.

ismail bey selamlar,
torf aldım perlit denk getiremedim. en iyisi yarın internetten sipariş vereyim perliti . dediğim gibi kum - torf karışımı yaptım, su yaptım, kağıt havlu denemesi yaptım. dediğiniz şekilde perlit ve torf-perlit denemelerimi de yapayım. saklama kabını her gün akşam havalandırıyorum. kastınız kapağını açmak mıdır? yoksa 3'lü grupları alt üst karıştırma şeklinde midir?

saklama kabını köklenecek tarafların olduğu kısmını kalorifer peteğine yaklaştırdım, oda zeminine koydum. 3-4 gün evde olmayacağımız için kökleri ıslattım, kağıt havluları biraz su çarptım. nemliydi. az daha nemlendirdim.

iyi olmuş, çok iyi yapmışsın derseniz çok güzel olur. :)

saygılar.

tembeladam
21-01-2015, 21:17
Sayın tembeladam; Gül çeliklerin diken yönlerine bakılırsa; ters dikilmiş gibi mi?
Çeliklerde tutma oranı %50 yi geçerse; çalışkanadam olacağınız kesin. İnşallah oran yüksek olur. :)

merhaba sayın ligustrum,
gülleri doğru diktim belki foto açısındandır. çeliklerimizin tutma oranı %50'den %100'e kadar hedefliyoruz, hepsi tutsun çelik bağışı kapmanyası yapacağım. yeter ki bir öğreneyim şu işi.

umarım nikinizi de köklendirebilirirm.

saygılar.

alimallah
23-01-2015, 10:16
Sitemizin bir yerlerinde "ökçeli çelik"ten bahsediliyordu ve çok mantıklı bir çözümdü.
Bence çelik almada göz önünde bulundurmalıyız bu yöntemi.
Selamlar

canderbentli
23-01-2015, 12:42
Başarılı..

raif_junior
24-01-2015, 08:37
selamlar

Amatör biri olarak size sormak istediğim bir şey var.

3 hafta önce aldığım söğüt çelikleri sürgün vermesine rağmen hala köklenmedi bu normalmidir? yoksa benmi acele ediyorum?

http://i.hizliresim.com/qmQMN5.jpg (http://hizliresim.com/qmQMN5)

samur
24-01-2015, 18:43
Yaklasik 2 ay once deneme amacli cali hanimeli celigini suya koymustum.Koklenmeye başlamış, okudugum kadari ile soguk yastikta koklendirme oneriliyor, simdi bu celikleri dikmeli miyim,dikersem balkonda soguga mi birakmaliyim yoksa ev ortaminda mi durmali?

tembeladam
24-01-2015, 20:13
American sarmasuklarin cogu bu sekilde. Sanirim koklenme basladi. Masallah deyin. Ilk deneyimim oldu bu sarmasiklar. Nasip olursa buyumus hallerinide paylasirim.

tembeladam
27-01-2015, 21:36
Merhabalar,
18.01.2015 tarihde trenlere temas etmesin diyerek iscilerin hunharca kesip attigi guzelim ates dikeni dallarini donma 've ellerimin delik desik olmasi pahasina celik haline getirerek kagit mendil deneyime Tabi tuttum.saklama kabini hergun aksamlari havalandirdim.

1 hafta kadar evden uzak olacagimizdan. Kuf vb olmanasi icin nemli kagitlarini yenileriyle degistirmeye karar verdim.

Sonra deneylerime devam edeyim dedim. 2 Aspirin c plus erittigim suya 9 celigi 5dk, 9 celigi 90dk beklettim. Kalan 30 civari celigin Ise sadece kagitlarini degistirdim.

Resimlerde goruldugu uzere Dogru yolda oldugumu dusunuyorum.

Yorumlarinizi bekliyorum.

Saygilar.

Muda
28-01-2015, 09:39
Arkadaşlar benim sonradan dikkatimi çeken şey gövde üzerinde bulunan beyaz noktalar kök çıkacak noktalar. Bunlar uygun ortam olduğu zaman köklenmeye başlıyor. Bu şekilde olanları toprak üzerinde bir iki göz kalacak şekilde toprağa dikersek köklenirler. Tabi hepsini dikmeyip bir kısmını da sonradan dikebiliriz.

En çabuk köklenenler hanımeli, amerikan sarmaşığı

tembeladam
28-01-2015, 12:48
Arkadaşlar benim sonradan dikkatimi çeken şey gövde üzerinde bulunan beyaz noktalar kök çıkacak noktalar. Bunlar uygun ortam olduğu zaman köklenmeye başlıyor. Bu şekilde olanları toprak üzerinde bir iki göz kalacak şekilde toprağa dikersek köklenirler. Tabi hepsini dikmeyip bir kısmını da sonradan dikebiliriz.

En çabuk köklenenler hanımeli, amerikan sarmaşığı

Sayın Muda selamlar,

amerikan sarmaşığı için;
- suyun içindeki 40-50 çelik için 10 civarı 3 hafta sonra o beyaz noktalardan birkaç tane oluştururken,

ateş dikeni :
- kağıt havlu ile yaptığım denemede 9 günde 50 civarı çelikten, 40-45 civarı ve yer yer tüm gövdeyi kapsayacak şekilde beyaz benekler oluşturmuştu.

bende bu veriyi göz önüne alarak 20-30 kadar amerikan sarmaşığını kağıt havlu deneyine tabi tuttum, ancak kesilen yerlerden salgıladığı yapış yapış sıvı 1 hafta sonra pamukçuklu bir küf şeklini aldığı için vaz geçerek aspirin ile hazırladığım çözeltiye koydum, bakalım bir fark yaratacak mı?

saygılar.

İsmail Kuzucu
28-01-2015, 17:22
Kabın içindeki çubukların sadece bir kısmının nemli olmasını sağlayın. Her alanı sardığınız zaman bu bölgelerin hepsinde köklenme olur ve bitkinin ana gövdesi için göz kalmaz.

Beyaz noktalar mantari bir hastalık belirtisi olmasın?

Muda
28-01-2015, 18:16
Sayın Muda selamlar,

amerikan sarmaşığı için;
- suyun içindeki 40-50 çelik için 10 civarı 3 hafta sonra o beyaz noktalardan birkaç tane oluştururken,

ateş dikeni :
- kağıt havlu ile yaptığım denemede 9 günde 50 civarı çelikten, 40-45 civarı ve yer yer tüm gövdeyi kapsayacak şekilde beyaz benekler oluşturmuştu.

bende bu veriyi göz önüne alarak 20-30 kadar amerikan sarmaşığını kağıt havlu deneyine tabi tuttum, ancak kesilen yerlerden salgıladığı yapış yapış sıvı 1 hafta sonra pamukçuklu bir küf şeklini aldığı için vaz geçerek aspirin ile hazırladığım çözeltiye koydum, bakalım bir fark yaratacak mı?

saygılar.

En azından bir kısmını neden toprak içine dikmediniz. Toprakta köklenen biraz yavaş olsa da daha dayanıklı oluyor.

bebeto016
29-01-2015, 23:08
Ortanca çelikleri köklenmiş, asma çelikleride iyi bir mühürleme yapmış..

488319

ustalarımdan aklıma takılan bir soruyu sormak istiyorum..

üstteki resimdede örnekte oldugu gibi henuz uyanmamış bir çeliği torf veya perlit dolu bardaga veya bir kutu içerisine koyup köklenme ve göz-yaprak gelişimi oluşumu gerçekleştikten sonra onu o ortamdan cıkarıp köklerinin hava alması ve hareket etmesi köklenen ve gözleri uyanan fidanın ölmesine neden olmazmı.. çıkardıktan sonra başka bir ortama taşınması yeşeren gözlerin sürgünlerin ölmesine neden olmayacakmı.. yoksa gözler yeşerse dahi kökleri açığa cıksa ve başka bir ortama alınması bir sorun teşkil etmezmi. bu taşıma işleminin bir püf noktası varmıdır..

cevaplarsanırım sevinirim.. teşekkurler.

İsmail Kuzucu
30-01-2015, 17:47
Köklerin hava alması önemli değil. Hatta köklenen çelikleri bir poşete koyup Türkiye'nin diğer ucuna götürün, kökler kırılmadığı sürece hiç bir sorun olmaz. Bitki poşet nemi ile su kaybını önleyecektir.

Perlit ve torf karışımı en ideal köklendirme karışımı. Küçük saksıdan çıkardığınız çelikler nemli olduğu için su kaybı olmaz. Büyük saksıya veya ana yerine taşıyınca can suyu vermeniz yeterli olur. Bitki hemen o yere uyum sağlar.

Burada önemli olan köklerin iyi gelişmiş olmasıdır. Yeni köklenen çelikleri toprağa alırsanız yeni kökler hemen çürümeye başlar. Bitkiyi iyi besleyip, saksı değişimini gölge alanda yapmak gerekli..

bebeto016
31-01-2015, 02:02
Köklerin hava alması önemli değil. Hatta köklenen çelikleri bir poşete koyup Türkiye'nin diğer ucuna götürün, kökler kırılmadığı sürece hiç bir sorun olmaz. Bitki poşet nemi ile su kaybını önleyecektir.

Perlit ve torf karışımı en ideal köklendirme karışımı. Küçük saksıdan çıkardığınız çelikler nemli olduğu için su kaybı olmaz. Büyük saksıya veya ana yerine taşıyınca can suyu vermeniz yeterli olur. Bitki hemen o yere uyum sağlar.

Burada önemli olan köklerin iyi gelişmiş olmasıdır. Yeni köklenen çelikleri toprağa alırsanız yeni kökler hemen çürümeye başlar. Bitkiyi iyi besleyip, saksı değişimini gölge alanda yapmak gerekli..

teşekkurler hocam bilgileriniz paylaştıgınız için .. cok yararlı olucak.

peki uyanan, surgun atan bir çeligin, yine bu şartlarda yeşeren gözlerinde bir sıkıntı olurmu.

İsmail Kuzucu
31-01-2015, 06:35
Rica ederim, gölge bir yerde yaparsanız sorun olmaz. Can suyu vermeyi unutmayın.

Yılmazbaşkan
02-02-2015, 09:58
Ben de gül çeliklerini, saksılara doldurduğum torfun içine daldırdım, daldırmadan önce sitemizden öğrendiğim üzere, çeliklerin alt ucuna bağ makası ile çizikler yaptım, sonra hümmiks asit içine batırıp torf içine daldırdım, sonra kalorifere yakın bir yere naylon altına koyarak sera ortamı oluşturdum. Bakalım önümüzdeki günlerde nasıl bir durum ortaya çıkacak.
http://hizliresim.com/VAaQ3r
http://hizliresim.com/W4kX5q
http://hizliresim.com/L2AGoo

emrtrn1903
04-02-2015, 15:52
tek ağactan 20 30 çelik değilde arkadaşlar ben kiraz köklendirmek istiyorum ama yakınımda ağaçta yok olsada 200 300 tane nasıl elde edebilirdim? bna şuanda 200 300 tane celik lazım kendim köklendirmek istiyorum internetten alabileceğim bi yer varmı

Muda
04-02-2015, 17:59
tek ağactan 20 30 çelik değilde arkadaşlar ben kiraz köklendirmek istiyorum ama yakınımda ağaçta yok olsada 200 300 tane nasıl elde edebilirdim? bna şuanda 200 300 tane celik lazım kendim köklendirmek istiyorum internetten alabileceğim bi yer varmı

Kiraz ağaçları genelde su durumu daha az olan yerde idris anacına, sulu yerlerde de kuş kirazı denilen yabani kirazın tohumlarının dikilerek büyüyen anaçlar üzerine aşılanır. Çelik olarak köklendirme benim bildiğim pek tercih edilmiyor.

naturefan
07-02-2015, 12:33
Çelik köklendirme karışımı:

TORF , GBRE , SAKSI , BAMBU UBUK , HYDROTON , / AGROMART (http://www.agromart.com.tr/agac.asp)

TORF , GBRE , SAKSI , BAMBU UBUK , HYDROTON , / AGROMART (http://www.agromart.com.tr/zeytin.asp)

mstflgz
07-02-2015, 21:00
Dut Çeliği suda köklenirmi arkadaşlar ? Köklenmesse elimde torf perlit karışımı var. Önerirmisiniz. Bu arada kara dut, beyaz dut fark edermi? Değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

İsmail Kuzucu
08-02-2015, 00:09
Dut Çeliği suda köklenirmi arkadaşlar ? Köklenmesse elimde torf perlit karışımı var. Önerirmisiniz. Bu arada kara dut, beyaz dut fark edermi? Değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

En sağlıklı köklenmeyi torf-perlit karışımında elde edebilirsiniz. Küçük saksılara dikim yapıp ilerde toprağa ekmeside daha kolay olur.

Çeşit olarak hangi duttan alırsanız bitkiniz o olacaktır. Ters dut için ayrıca aşı gerekli. Bitki tam uyanmadan çelik alıp dikebilirsiniz.

fındıkçı74
08-02-2015, 12:53

karadut çok rahat köklenir ben geçen yıl a.karadutu çeliklerini ahır gübersi toprak torf kompost kum karışımına toz köklendirme hormonununa bulayarak diktim çoğu köklendiler meyve bile verdiler

mstflgz
08-02-2015, 14:44
Teşekkürler, peki sıcaklık önemlimidir, bu ayda dışarıda köklenirmi?

tembeladam
10-02-2015, 10:21
selamlar arkadaşlar,
18.01.2015 tarihinde hazırladığım ateş dikeni çeliklerimin, ilk kökünü 08.02.2015 tarihinde fark etmiş bulunmaktayım. çok hoş bir duygu. suda köklenen çelikler iğrenç bir koku ve görüntüye sahip olduklarından kendileri balkona geçti muhtemelen iptal olacaklar. **** boşa gitmesinler diye torfa dikeceğim bu akşam.

yorumlarınız önemli.

saygılar.

naturefan
10-02-2015, 11:59
Cocopeat poşetlerde dut çeliği köklendirme
536565

Başka biryede bir paket(kurusu 5kg) cocopeat, 40 lt. perlit ve 25ml. humican(kök geliştirici)karışımı harç ile köklendirme yapılmış.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=341266116067538&set=gm.712914862159423&type=1&pnref=story

Bu sitede, doğalbahçe cocopeat satıyor.

http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/36340.htm

İsmail Kuzucu
10-02-2015, 17:41
selamlar arkadaşlar,
18.01.2015 tarihinde hazırladığım ateş dikeni çeliklerimin, ilk kökünü 08.02.2015 tarihinde fark etmiş bulunmaktayım. çok hoş bir duygu. suda köklenen çelikler iğrenç bir koku ve görüntüye sahip olduklarından kendileri balkona geçti muhtemelen iptal olacaklar. **** boşa gitmesinler diye torfa dikeceğim bu akşam.

yorumlarınız önemli.

saygılar.

Hayırlı uğurlu olsun.. ;)

mstflgz
10-02-2015, 18:16
selamlar arkadaşlar,

yorumlarınız önemli.

saygılar.

hayırlı olsun 2 tane isterim :)

Bu Arada yöntem çok güzel. Üzerini kapatıyormusun ve kaç derecede tutuyorsun merak ettim.

İsmail Kuzucu
10-02-2015, 18:25

Bu Arada yöntem çok güzel. Üzerini kapatıyormusun ve kaç derecede tutuyorsun merak ettim.

Aşağıdaki sayfalarda yer alan mesajları takip edebilirsiniz. Sayın tembeladam gerekli açıklamalar yapmıştı.

http://www.agaclar.net/forum/1345398-post807.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452-28.htm

mstflgz
10-02-2015, 19:07
kağıt havlu yöntemini bende görmüştüm sanırım incir köklendiriyordu paylaşan kişi. ben buz dolabı poşetlerine koyuyordum onları, saklama kabı da iyi fikirmiş. :) Bu arada tembeladam konuya can verdin helal olsun fazla paylaşım yapılmazdı burada :) buraya hergün girerim yeni birşeyler varmı diye :)

mstflgz
11-02-2015, 19:13
Tembeladam tohum çimlendirme ile ilgili deneylerinide bekliyorum.

fındıkçı74
11-02-2015, 19:44
Teşekkürler, peki sıcaklık önemlimidir, bu ayda dışarıda köklenirmi?
Bu aylarda saksılara çelikleme yaparsanız nisan ayında uyanmaya başlarlar benim dut çeliklerimin hepsi dışarda köklendiler püf noktası çeliklere üç cmlik çizik atıp ıslayıp toz hormona bulamak ve saksıların nemini korumak

Sagun
11-02-2015, 20:28
selamlar arkadaşlar,

yorumlarınız önemli.

saygılar.

Çok güzel duygudur kesinlikle çünkü çok iyi köklenmişler. Sadece su mu kullandınız yoksa koklendirici hormon da kullandınız mı. Ben de gül çeliklerini suya koydum 3 haftadır takib ediyorum ama belirgin koklenme göremedim. Yöntemi kısaca özerlerseniz sevinirim.

Muda
11-02-2015, 23:39
Geçtiğimiz yıl aşı yapmak için buzdolabında sakladığım çeliklerde de aynı şekilde oluşum meydana gelmişti. Ben de çok şaşırmıştım. Dışarıda köklendirmek yerine buzdolabında köklenebileceğini düşünmeye başladım.

Mesele suya koymak değil. Suya konulduğu zaman istenmeyen bakteriler de çoğalarak bitkiyi çürütebiliyor. Nemli ortamda buzdolabında biraz zaman alsa da köklenme gerçekleşebiliyor.

Sayın tembeladam kağıt havluları çıkarıp fotoğrafladığı zaman beyaz beyaz minik köklerin bulunduğu yerlerde büyümeler rahat bir şekilde görülebiliyor olacak. Bendeki armut çeliklerinde aynı şekilde olmuştu.

tembeladam
12-02-2015, 10:31
Hayırlı uğurlu olsun.. ;)

ismail bey çok teşekkürler, darısı tüm arkadaşların başına.

tembeladam
12-02-2015, 10:52

merhaba Mustafa bey,

öcncelikle bu yöntemi kendim bulmadım youtubeda şans eseri denk geldim. ortalık dağıldığı, battığı ve görüntünün hoş olmaması nedeniyle hanımdan azar yemeyi de en aza indirmesi dolasıyla denemeye karar vermiştim. youtube da izlediğim arkadaş sadece sarıp nemlendiriyordu. başka bir açıklama yoktu artık gerisi de şansa kaldı diyerek giriştim. kısaca özetleyecek olursam;

1-çelikleri 20-25 cm hazırladım +-5 olabilir hepsi muntazam olmayabilir.
2- genelde kalın-orta-ince olmak üzere 3lü gruplar yaparak kağıt havlulara sardım.
3-kağıtları elimi çeşmede ıslatarak sıktım.
4-hepsini bu şekilde yaptıktan sonra köklenecek kısımlar bir yönde olacak şekilde saklama kabına sıraladım.
5- nem olsun diye çok az miktar su ekledim zemine, kağıtlar ıslanmasın diye eğim verdim ve kök kısımları kalorifere gelecek şekilde masanın altında gözden uzak aydınlık bir yere koydum. kapağı kapalı tabi ki bu arada.
6- 2-3 günde bir nem kontrolü ve hava alsın diye açtım.
7- 2 hafta sonra öyle ekşimsi bir koku nedeniyle kağıtları değiştirdim.
8- aynı işlemleri tekrarladım. altta kalanlar üsttekilere nazaran daha verimli olduğumdan alt üst yaptım.
9- aspirin denemelerim oldu çok bir etkisini görmedim.

nasip olursa tohum çimlendirmelere de aynı methodla başlıyorum.

başarılar dileyin mustafa bey,

saygılar.

tembeladam
12-02-2015, 11:03
Çok güzel duygudur kesinlikle çünkü çok iyi köklenmişler. Sadece su mu kullandınız yoksa koklendirici hormon da kullandınız mı. Ben de gül çeliklerini suya koydum 3 haftadır takib ediyorum ama belirgin koklenme göremedim. Yöntemi kısaca özerlerseniz sevinirim.

merhaba sayın sagun,
yukarıda maddeler halinde yazdım. ancak, hanımın o köklenecek kısımları küf sanması nedeniyle hepsi çöpe gitme riski yaşadı ama Allah'tan bana sormadan bir şey yapmaması sayesinde kurtuldular. hobilerime çok itinalıyımdır, oda sağolsun bunu bilir. :))

köklendirici herhangi bir şey yapmadım kesik bile atmadım.

gülleri henüz bu yöntemle denemedim ama, armut çeliği aldım 20-30 kadar onları da aynı yöntemle hazırladım babama emanet ettim. :) umarım onlarda aynı şekilde olurlar.

ama denemelerimde gördüm ki söğüt dahil hiç bir çelik bende suda istediğim şekilde köklenmedi. belki benim hatamdır, bilemiyorum. kokusu ve berbat görüntüsü ve kapladığı yer itibariyle suda köklendirme benim için tarih olmuştur.

toprağın kendisinde yaptığımız gül çeliklerinde de gözle görülür bir gelişme yok. hatta hiç bir gelişme yok, geçen yaz alınlarına rağmen, ne kurudular ne köklendiler.
ayrıca torf - kum karışımı da verim olarak düşük gibi sanki ben hiç bir gelişme görmedim.

nasip olur da bitki agaç sevgim yıllarca devam ederse ben bu kağıt havludan şaşmam 2 cm çaplı odunu bile 3 haftada köklendirdiğine göre etkili, temiz kokusuz ve verimliliğini benim için kanıtlamış bir yöntem oldu. gönül rahatlılığıyla öneririm.

bu gazla devam edersem bolca çeliğimiz olacak. paylaşırız inşallah.

saygılar.

caglarxx
12-02-2015, 11:06
sn.tembeladam

Ben ne yazıkki kağıt metodunu beceremedim.mantar ettim hepsini.

bir kısım çeliğimi de spaghnum yosunu içinde çok az nemle saklama kabında bırakmıştım.yavaş gelişiyorlar ama umut var.Hatta bir tanesi en öndeydi kumlu torflu toprağa diktim(yaklaşık 1 haftadır).1 aylık durumları ektedir.

sanıyorum akçaağaç biraz daha zor köklenenlerden.

tembeladam
12-02-2015, 11:09
Geçtiğimiz yıl aşı yapmak için buzdolabında sakladığım çeliklerde de aynı şekilde oluşum meydana gelmişti. Ben de çok şaşırmıştım. Dışarıda köklendirmek yerine buzdolabında köklenebileceğini düşünmeye başladım.

Mesele suya koymak değil. Suya konulduğu zaman istenmeyen bakteriler de çoğalarak bitkiyi çürütebiliyor. Nemli ortamda buzdolabında biraz zaman alsa da köklenme gerçekleşebiliyor.

Sayın tembeladam kağıt havluları çıkarıp fotoğrafladığı zaman beyaz beyaz minik köklerin bulunduğu yerlerde büyümeler rahat bir şekilde görülebiliyor olacak. Bendeki armut çeliklerinde aynı şekilde olmuştu.

sayın muda ilk mesajıma verdiğiniz cevap paralelinde gelişti sudaki gelişim. maalesef verim çok çok düşük ve çirkin görüntü ve koku cabası oldu.

ben amerikan sarmaşığının dışında bir köklenme hareketi de görmedim. ondanda kağıt havlu denememde uçlarının pamuksu olduğunu, yani küflendiğini gördüm. galiba sadece odun yapısı için ideal bir yöntem oldu bu.

birde sormak istediğim birşey var. bu sirke maşallah inanılmaz her şeye iyi geliyor. bazen gördüğüm o pamukçuklu kısımları **** tüm çelikleri sirke ile silsem dezenfekte yapabilir miyim? zararı olur mu?

armutta da işe yararsa gül çılgınlığı yapacağım valla. :)))

yorumlarınızı her daim bekliyorum.

saygılar.

İsmail Kuzucu
12-02-2015, 11:31
Sayın tembeladam, çelikler şuan mühürlenme zamanında. Eğer steril ve çok az nemli bir alana ekim yapmaz iseniz ilerde oluşacak kökler çürüyecektir. Bu dönem en hassas dönem diyebilirim.

serhatkumburgaz
12-02-2015, 12:09
Malumunuz bitkiler canlı varlıklardır .Bir çogu insandan hassas birkısmıda vurdumduymazdır.
öncelikli olarak çimlendirme ve köklendirme için en önemli konu karar aşamasıdır.
Bu karar sizin değil ektiginiz diktiginiz bitkinin kararıdır.

Doğal ortamlarında yaşayıp yaşamayacaklarına karar vermelerini sağlayan etkenleri uyğulamalarınızda göz önünde bulundurun.

Ağactan yere dusen tohum kurusammı yoksa çimlensem mi kararını iklim ve çevre kosulları ile bağdaştırır zorlu toprak kurak bir dönem hastalıklı bir dış zar ölmeyi kolaylastırır.

Kısacası tüm canlandırma işlemleri için çevre gözlemi ve uygun koşullar şart.

Gül çeliği örnegi vererek devam edeyim.

Suya düşmüş bitki çürüme eğilimindedir yaşama olan inancı sudaki besinler ve toprağa kavuşma umuduna bağlıdır .Kısa bir süre suda tutup (3-5 gün)sonra bol kumlu biraz torflu bir toprakta.

30 santim uzunluğunda serce parmagı kalınlığında çiçek kısmına yakın bir gül çeliğini aşşagıdaki şekilde bol kumlu az torflu toprağa yatırabilirsiniz. standart nemlendirme işlemleri toprak karısımını nemli tutup beklemelisiniz.

Cok kalın olmayan genç çelikler daha cok yaşama azmındedır 10 santım dısarıda 20 santim belirli bir açıyla topraga yatırdıgınız çelik istedgi yerden beslenir istedigi yerden sürgün verir çunku bu sistem çoklu olanak sağlar.

yağmur suyu içerik olarak boştur vermek yerıne almak taraftarıdır bitkinizi çabucak çürütür ancak çeşme suyunu duzenlemek icin karıstırabilirsiniz.hastalık bulundurmayan kuyu suyu kullanıma daha uygun olmasına ragmen yer altı suları zararlı gazlar ihtiva eder kullanmadan önce kovadan kovaya dokup havalandırmak ve 2 gun dinlendırmekte fayda var.
ellerimizde bulunan ph 5.5 asit ve koruyucu tabaka bitkileri tuttugunuz yerlerınden yakabilir bilhassa hassas dönemlerinde. Normal zamanda da çiçek ve meyveyi kolayca cürütebildiğinizi gözlemleyebilirsiniz steril bir eldiven kullanmak faydalı olacaktır. Elleriniz zaten topraktan kavrulmus tozlu durumda ise eldivene gerek yok.Daha bir sürü şey var ama uzatmayayım.Gözden kacırdıgımız detaylar bitkileriniz için ölümle yaşam arasındaki cizgiyi belirler. Saygılarımla..

mstflgz
14-02-2015, 23:35
Arkadaşlar Söğütleri 20 cm uzunluk 1cm kalınlık olmak üzere kesin suya koyun oda sıcaklığında %99 kökleniyor. Sadece 1 haftada kökler ufak tefek çıktı ve üstten tomurcuklar yeşerdi :) Soğuk odaya ve dışarı koyduklarımda ise tık yok. Sıcaklık kesinlikle önemli.

emrebadem
15-02-2015, 17:20
Osuruk agacı cifligi ni nasıl köklendirebilirim

mstflgz
15-02-2015, 18:04
Osuruk agacı cifligi ni nasıl köklendirebilirim

Çok arsız bir ağaçtır. Bir tane dikseniz kökünden bir sürü fidan çıkar. Karayolları kullanıyor genelde yol kenarlarında bol bol var. tahminime göre tohum saçarak büyüttüler. Yoksa tek tek dikmek mümkün değil. Tohum ile deneyin asfalt yanında dolgu toprağında bile çıkıyorsa çimlendirmede pek sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum.

cetincerezci
06-03-2015, 07:14
Birkaç gündür forumu okuyorum. Pek çok bilgi edindim diyebilirim. Katkı sağlayan herkese teşekkürler.

Yeşil leylandi köklendirmek istiyorum. Forumdan okuduklarım ışığında 4000 ppm köklendirme hormonu hazırlamak üzere IBA ve toprak karışımı için cocopeat, perlit ve organik toprak düzenleyicisi (leonardit) siparişi verdim. Hepsi de elime ulaştı. Çelik alacağım ağaçlar da belli. Tek sorunum yerle ilgili. Şöyle ki,

Apartmanın altında 20 metrekare bir depom var. Sıcaklık genelde 15-18 derece arası nem de %60-%70 arası. Işık ise zayıf. Küçük bir penceresi var. Bu ortam köklendirme için kullanılabilir mi? İyileştirme yapmam gerekir mi? Örneğin oda nemlendiricisi kullanarak nemi artırabilirim. Sıcaklık da havaların ısınmasıyla beraber 18-20 derece olacaktır. Işık için birşey yapmam gerekir mi? Ampül kullanmam gerekirse nasıl bir ampul olması gerekir? (Tasarruflu mu geleneksel ampul mü? Kaç watt?) Bu lambanın sürekli mi yanması gerekir veya günde kaç saat yanması gerekir? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

tolga68
06-03-2015, 13:12
acaba cevizden çelik alarak köklendirmek mümkün mü?

mstflgz
07-03-2015, 14:16
acaba cevizden çelik alarak köklendirmek mümkün mü?

Ceviz çelikten olmuyor sanırım ancak tohumu çok kolay çimlenir bu zamanlarda ekmenizi tavsiye ederim. Babamlar bu işle uğraşıyor geçen sene mart ayında diktikleri tohumlar şuan 30-40 cm oldu 😊 tohum dediğim cevizin kabuğundan çıkmamış hali

İsmail Kuzucu
08-03-2015, 22:31
Birkaç gündür forumu okuyorum. Pek çok bilgi edindim diyebilirim. Katkı sağlayan herkese teşekkürler.

Yeşil leylandi köklendirmek istiyorum. Forumdan okuduklarım ışığında 4000 ppm köklendirme hormonu hazırlamak üzere IBA ve toprak karışımı için cocopeat, perlit ve organik toprak düzenleyicisi (leonardit) siparişi verdim. Hepsi de elime ulaştı. Çelik alacağım ağaçlar da belli. Tek sorunum yerle ilgili. Şöyle ki,

Apartmanın altında 20 metrekare bir depom var. Sıcaklık genelde 15-18 derece arası nem de %60-%70 arası. Işık ise zayıf. Küçük bir penceresi var. Bu ortam köklendirme için kullanılabilir mi? İyileştirme yapmam gerekir mi? Örneğin oda nemlendiricisi kullanarak nemi artırabilirim. Sıcaklık da havaların ısınmasıyla beraber 18-20 derece olacaktır. Işık için birşey yapmam gerekir mi? Ampül kullanmam gerekirse nasıl bir ampul olması gerekir? (Tasarruflu mu geleneksel ampul mü? Kaç watt?) Bu lambanın sürekli mi yanması gerekir veya günde kaç saat yanması gerekir? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/2232.htm)konuyu takip edip bilgi edinebilirsiniz.

cetincerezci
09-03-2015, 09:22
Teşekkür ederim sayın İsmail Kuzucu. Linkini verdiğiniz konuyu inceliyorum.

Çelik köklendirme için kullanmak üzere derin viyol aradım ama bulamadım. Viyoller genellikle 4-7 cm derinliğinde. Fidanlıklarda kullanılan 12-20 cm. civarı derinliği olan viyol nereden bulabiliriz?

deliormanlı33
12-03-2015, 17:31
Aralık ayı başında kum içine sarmaşık gül çelikleri dikmiştim , önce hepsi canlanmıştı, çok soğuk olduğu günlerde içeriye aldım ,üzerleri tabi naylon örtülüydü, iki günde bir püskürterek suladım. Fakat daha çok odunsu olanlar ve sanırım örtüye destek yaptığım çubuğun çevresindekiler zamanla kurudu .Şu anda iki tanesi yine solgun görünüyor . .Bunları saksıya ne zaman dikmeliyim sizce.Resim eklemeyi başaramadım .

TCM
12-03-2015, 18:07

Çelik köklendirme için kullanmak üzere derin viyol aradım ama bulamadım. Viyoller genellikle 4-7 cm derinliğinde. Fidanlıklarda kullanılan 12-20 cm. civarı derinliği olan viyol nereden bulabiliriz?

Ben büyük plastik bardaklara dikiyorum. Şu an 120 tane ortanca çeliğim var.50 tanesi 1.5 tl.

İsmail Kuzucu
12-03-2015, 18:20

Derin viyolde kökler derine ineceği için gelişme hızlı olmaz. 6-7 cmlik alanda kökler çabuk saçak kök salacağı için gelişme daha hızlı olacaktır. Köklenme gerçekleştikten sonra daha büyük saksılara dikim yapabilirsiniz.

gezgin57
13-03-2015, 16:37
Sayın İsmail kuzucu köklendirme yapmak için torf ve perlit öneriyorsunuz.Maliyeti düşürmek için torf yerine meşe altı humuslu toprak kullanılır mı?Perlit yerine de komşumuzun tarlasında milli ince çakılımsı perlite benzeyen kum var.Bunları kullansam olurmu acaba? Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.teşekkürler

İsmail Kuzucu
13-03-2015, 17:52
500 adet çelik için 1 blog torf ve 25 litre perlit kullandım. Bunun maliyeti 25 lira civarı, devede kulak diyebilirim.

Sadece derekumunda dahi köklendirme yapabilirsiniz. Burada önemli olan nemi ve ısıyı dengede tutmak. Bu değerleri sağlayamazsak ne torfun ne perlitin nede diğer ürünlerin bir faydası olur.

mscherhat
17-03-2015, 20:34
Yararlı 😊👍

mefe
06-04-2015, 14:46
Balkonumda yapmış olduğum köklendirme çalışmam.Her meyveden diktim bakalım hangileri köklenecek.Köklendirme hormonu kullandım.yarıya kadar kum,diğer yarısına perlit kullandım.

mobilspy
21-04-2015, 15:01
stevia isimli bitkiyi çelikle çoğaltmayı istiyorum ama normal şartlarda başarılı olamadım çelikleri suda köklendirip diktim toprağa geçtikten hemen sonra kurudular, direk toprağa diktim köklenmedi. çelik köklendirme hormonu diye zirai ilaç satan biryere sordum toniplat diye bişey verdiler ama henüz kullanmadım, tavsiye edermisiniz veya tavsiye edebileceğiniz başka birşey varmı.

A_NOMAD
28-04-2015, 00:11
Yaklaşık 2 aydır hanımeli çeliği köklendirmeye çalışıyorum ama çeliklerimi birer birer kaybettim.

Elimde (en ufak gelişme göstermeden de olsa) kalmış olan son 2 çeliği de az önce büyük bir ümitsizlikle topraktan çıkarttım (atmak niyetiyle) ama çeliklerin birinde bu mesajdaki fotoğraflarda görülen (sonradan 'mühür' dendiğini öğrendiğim) yapılardan (http://www.agaclar.net/forum/1354955-post848.htm) oluşmuş!

Mühür yaptığını görünce, büyük bir panikle tekrar toprağa diktim elbette :D

Şimdi, üstatların bana (çeliğimin köklenip güzel bir fidana dönüşeceği yönünde) ümit vermelerine ihtiyacım var :rolleyes:

qqaazz
28-04-2015, 08:56
Bunların köke dönüşme olasılığı %80 diyebilirim , zamanlaması da mükemmel...%20 lik olumsuz kısmın gerçekleşmesi için epey uğraşman gerekir.

anemon2000
09-05-2015, 00:41
merhaba ben altıncılegımın kırılan dalını 3 hafta suda tuttum sonra topraga (saksıda ) ektım ama gunese koymadım ıcerıde dırek gunes almayan bır yerde yasıyor tuttu su an.. bunu haber vereyim

bir sorum var, birinin çöpe attıgı budama artıgı üzüm dalını suya koydum, şu an ufak bir yaprak açmış durumda

2 daldı, biri 20 digeri 50 cm, kalınlıkları bir pipet kadar.. cok ınceler

şu an ne yapmam gerekiyor bu yıl sarmak için yaprak ve meyve alma ihtimalim olabilir mi?

teşekkürler

anemon2000
09-05-2015, 00:42
bir de üzüm çeliğinin üst kısmının kesilmesi gerektigi söylendi bana, acaba bu çok gerekli mi?
yanlıs yerden keserim ziyan ederim diye korkuyorum

mefe
13-05-2015, 17:54
Balkonumda yapmış olduğum köklendirme çalışmam.Her meyveden diktim bakalım hangileri köklenecek.Köklendirme hormonu kullandım.yarıya kadar kum,diğer yarısına perlit kullandım.

Çeliklerim köklendirme hormonu kullanmama rağmen köklenme olmadı.Sebebi ne olabilir.Çelikler çiçek ve yaprak açtılar ama şimdi soldular.

İsmail Kuzucu
13-05-2015, 18:37
bir de üzüm çeliğinin üst kısmının kesilmesi gerektigi söylendi bana, acaba bu çok gerekli mi?
yanlıs yerden keserim ziyan ederim diye korkuyorum

Üzümde 3 gözlü bir çelik alırsanız rahatlıkla köklendirebilirsiniz. Alt gözün 1-2 aşağısından ve üst gözün 1-2 cm üstünden kesim yapmanız yeterli. Gözün altından köklenme 2-3 hafta içinde başlayacaktır.

lazrax
01-06-2015, 12:51
Selam arkadaşlar. ben şimdi ceviz yetiştirmek istiyorum. çelikleri kasımdamı keseyim??

ahmdkrks
08-06-2015, 15:57
Merhaba arkadaşlar.İnternette 3 gün önce köklendirme hormonu sipariş ettim. Çelik için japon akçaağacından aldığım çelikleri 3 gündür ıslak gazete kağıdına sarılı bir vaziyette dolapta saklıyorum. Satıcı hormonun elime ulaşana kadar torağa dikmem yerine 4 derece dolapta saklamamı önerdi. Doğru bi uygulama mı?

Levonardo
05-08-2015, 00:13
Arkadaşlar merhaba, bugün bir çam türü olan tannenbaum'dan ( yilbasi agaci - Türkçe ismini bulamadim) bir dal kestim ve içi su dolu kavanoza koydum. Birkac gundur araştırıyorum ama bulamadım, sorayım dedim :)

Bu dali celikleme ile koklendirmek istiyorum, iba ya da başka bir koklendirmeye yardimci madde yok. Torf ve cicekler için sıvı vitamin ( ya da gubre ) var. Dal uzunlugu yaklaşık 20-30 cm, kalinligi ise serce parmagin yarisi kadar. Nasil bir uygulama yapmam gerekiyor? Bonzai olarak yetistirmeyi hayal ediyorum, öyle bir havasi var :) simdiden teşekkürler.

HakanSoyuak
18-09-2015, 16:27
merhaba arkadaşlar

kapımın öününde büyük saksılar içinde 2 adet ortancam var .bol dallı bahçemde ortancalar için güzel gölgelik bir alan var.4-5 metre uzunluğunda 70-80 cm eninde bir alan.bu alanı ortancalarla doldurmak istiyorum.

şuanki saksıda duran ortancalırımı üstten 15-20 cm budayarak çelikler alsam ve bu çelikleri torfla dolduracağım viyollere eksem.bu viyolu evin içinde muhafaza etsem köklenme olur mu?
şuan doğru zaman mı?

ev içinde köklenen ortancaları viyolden ne zaman çıkarmalıyım mart ayına kadar küçük viyollerde dursa martta asıl yerlerine ekim yapsam olur mu? yoksa köklenme oluşunca içi bahçe toprağı olan saksılaramı almalıyım?

bu saksıları mart ayına kadar ev içinde güneş almayan bir alanda muhafaza etsem olur mu?yoksa saksılara aldığım ortancaları dışarda açık alanda mı tutmalıyım?

burcumdenizateş
18-01-2016, 15:38
Herkese merhaba arkadaşlar
yanlış mı biliyorum bu küpeli mi? 2. gün çelik alıp dikeli 2 gün su da beklemek zorunda kaldı durumu nasıl sizce ve nasıl bi ortamda bulundurmalıyım

cam balkonum var
kuzey cephe odam var ayrıca biraz serin ve
güney cephe salonum

acil yardım tutmayacak diye korkuyorum :(

hakanersoz
18-01-2016, 20:18
Çiçeğiniz küpeli değil,cam güzeli.

burcumdenizateş
18-01-2016, 21:06
teşekkürler

aydoner
22-01-2016, 10:36
Arkadaşlar Ligustrum japonicum denen bu herdem yeşil türleri çelikten üretenler var mı? Özel teknikler, çeliğin dönem ve şekli, kullanılacak hormon konsantrasyonu vs tüm bilgilere ihtiyacım var.
Bazı türlerde aşıyla uğraşmaktan bıktım da...

saksı mıyım ben
25-02-2016, 19:26
Köklendirme konusunda, iki haftadır süren araştırmalarım sonucu edindiğim bilgileri yazmıştım ki, sayfa yenilendiği için yazdıklarım uçup gitti. Erindim bak yine aynı şeyleri yeniden yazmaya. Neyse. Artık sonra yazarım.

HAKAN_O
26-02-2016, 21:22
şu an tam zamanı bahar gelmeden yarı odunsu çelik alın 20-30 cm nemli toprağa batırın çok kolay kök verir

HAKAN_O
26-02-2016, 21:24
Yaklaşık 2 aydır hanımeli çeliği köklendirmeye çalışıyorum ama çeliklerimi birer birer kaybettim.

Elimde (en ufak gelişme göstermeden de olsa) kalmış olan son 2 çeliği de az önce büyük bir ümitsizlikle topraktan çıkarttım (atmak niyetiyle) ama çeliklerin birinde bu mesajdaki fotoğraflarda görülen (sonradan 'mühür' dendiğini öğrendiğim) yapılardan (http://www.agaclar.net/forum/1354955-post848.htm) oluşmuş!

Mühür yaptığını görünce, büyük bir panikle tekrar toprağa diktim elbette :D

Şimdi, üstatların bana (çeliğimin köklenip güzel bir fidana dönüşeceği yönünde) ümit vermelerine ihtiyacım var :rolleyes:

şu an tam zamanı bahar gelmeden yarı odunsu çelik alın 20-30 cm nemli toprağa batırın çok kolay kök verir

aydemiraydın
09-03-2016, 09:52
5 lt. lik pet şişeyi ortadan kesin. drenaj deliklerini delin. torf,kum,toprak karışımı harcı koyun. çelikleyin ve sulayın. pet şişenin üst kısmını birleştirin. üstten kapağı çıkarın hava deliği olsun. alın size yeni bir gezegen. buharlaşıp gece yoğunlaşan su soğur ve kabın içine yağar. pet kabı tam güneşe koymayın. yarı gölgede dursun. azıcıkta toprağa gömelim.

Lemuria
29-04-2016, 13:58
Merhaba;

Köklendirme için salisilik asit kullanıldığını öğrendim. Konuyla ilgili açılmış başlık dahi varmış.

Benim kullandığım bir şampuan vardı zamanında. Steroid egzama tedavisinde kullanılan bir şampuan ve etken maddesi salisilik asit.

Acaba deneysel bir çalışma yapsam nasıl olur? Bu şampuandan azıcık damlatsam köklenmeyi hızlandırabilir miyim?

Böyle bir deneyle ilgili yapmadan önce size danışmak istedim. Acaba nasıl olur? Denemeli miyim?

http://www.aynada.com/myassets/products/957/pr_01_957.jpg?rev=1416396138

Muda
29-04-2016, 14:41
Çok daha doğal yöntemler bulunmakta.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/6728.htm

Salisilik asit aspirinin ham maddesi. Söğütten elde edilmesi yukarıdaki linkte anlatılmış durumda.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Salisilik_asit

Salisilik Asit, zellikleri ve Faydalar - asit.gen.tr (http://www.asit.gen.tr/salisilik-asit.html)

Lemuria
29-04-2016, 14:57
Denemeye değmez mi yani?
Belki içindeki diğer maddeler de farklı bir olumlu etkide bulunabilir diye düşünmüştüm.

wolwerin
13-06-2016, 00:19
yaban mersini çelik alma zamanı ne zamandır ve sıvı köklendirici ile köklenmesi olurmu bilgisi olan bana yardımcı olabilirmi

subliminer
23-06-2016, 13:32
Arkadaşlar, ıhlamur çelikleri için en uygun aylar hangi aylardır? Çelikler için illa Iba mı kullanmalıyız? Dikildikten sonra, sıcaklık, gölge şartları ne olmalıdır? Üzerlerine poşet, şeffaf kap geçirmek gerekir mi?

caghan
27-06-2016, 21:20
gül çeliğini ne kadar denediysem köklendiremedim başarabilen varsa bilgilendirebilirmi :D

cengizildas
27-06-2016, 22:24
Sn. caghan, güller şubat ayında budanır. en az 5 boğumlu bir çeliği ekmeniz gerekir. Demir bir çubukla, toprakta ancak çeliğin gireceği kadar bir delik açın. çubuğun 3 boğumu toprakta olacak şekilde toprağa gömün. Can suyunu verin. Saksıya ekecekseniz, çeliğin alt tarafını yarın ve toprağa çakar gibi sokun. Kolay gelsin.

asus
23-07-2016, 13:29
Ben büyük plastik bardaklara dikiyorum. Şu an 120 tane ortanca çeliğim var.50 tanesi 1.5 tl.

Sn. TCM fidelerin 50 tanesi 1.5 TL mi yanlışmı okudum ?

A_NOMAD
23-07-2016, 20:31
Sn. TCM fidelerin 50 tanesi 1.5 TL mi yanlışmı okudum ?

Alıntıladığınız mesajın hangi mesaja cevaben yazıldığına bakarsanız konuyu anlayacaksınız.

remus2
03-08-2016, 15:48
yaklaşık bir ay önce aldığım 2 adet böğürtlen çeliğin bir tanesi tutmuş :D

622ali
31-08-2016, 20:53
IBA yerine NAA kullanılırmi? Koklendirmek istediğim birkaç gül çeliği için kullanacağım.

PoyrazDogan
13-09-2016, 14:37
Selamun aleykum gzl kardesim sana tavdiyem celikten dikme cevizi meyveden dikersen daha gzl sonuc alirsin bu ayin sonuna cevizler toplanacak ceviz hasat zamani cevizi meyveden dikersen daha gzl sonuc elde edersin daba saglikli olur bir ceviz dikiminden 3 ila 5 yil aradan sonra meyve verir

PoyrazDogan
13-09-2016, 14:41
Birde sana tavsiyem inandigin seylerden vazgecme o hayal peres diyen arkadasa bakma hangi meyvenin olursa olsun ortamini saglarsan sonucunu alirsin simdi soyle sorayim ceviz sonbaharda boy atarmi buna cogu kisi atmaz der ama brn atar derim 1 metrelik cevize 1 ayda 25 cm boy attirdim sonbahar ayinda ;) olmaz deme dene suda dene toprakta dene perlikte dene olmaz deme ;)

enuma elish
21-10-2016, 13:07
.
.
.

Ayni sorunu "kelebek calisi" ile 3 koklendirme mevsimi boyudur ben de yasiyorum..
Sorsalar 3 asir yaslandim..
Herkesce arsizliklariyla unlu bitkiler bana nazlanmaya bayiliyor..

delta4579
28-10-2016, 23:45
çelikle üretimde sadece hormona güvenmek yanlış .
çeliğin alınma zamanı , durumu , bitki üzerinden alındığı yer , anaç bitkinin yaşı.
çeliklerin dikildiği ortam , ortamın nemi , sıcaklığı , temizliği
çeliğin bulunduğu örtü altının nemi , ışık miktarı , sıcaklığı.
kullandığımız malzemelerin temizliği önemli.
Bir de her bitkinin farklı özellikleri ve istekleri var.
Başarının sırrı sabır , yılmamak ve yeni denemeler yapmak.
Bir de İngilizcenin çok faydası var .
Cutting Propagation anahtar kelimesini kullanarak internette birçok bilgiye kestirmeden ulaşabilirsiniz

Sagun
30-10-2016, 23:05
çelikten köklendirme gerçekten de çok özen ve sabır isteyen bir iş. 2 yılda 2 gül çeliği tutturabildim. tutturamadıklarımın sayısı çok. Kardeşim bu yıl 5-6 tane incir çeliğini köklendirdi. ama çok özenli. yosun falan kullanıyor...

Muda
08-11-2016, 22:22
Bu gün bir arkadaşla konuştuk. Geçtiğimiz yıl ve bu yıl beğendiği gülü üretmek için daldırma yapmıştık. Rahat bir şekilde köklenmiş durumdalar. Yer müsait olursa daldırma yöntemi ile daha kolay çoğaltılabiliyor.

lilpar76
11-12-2016, 19:22
Herkese merhabalar, eylülde budadığım alacayaprakli leylak kokulu çiçek açan (sanırım bir yasemin çeşiti) çalının ve gardenyanın on,on beş santimlik çeliklerini toprağa uçları dışarıda kalacak bir şekilde kölge bir yere gömmüştüm. Öylece gömdüğüm yerde unutmuşum, üç-dört gün önce toprağı yumşatırken farkına varmadan topraktan dışarı çıkarmış oldum, alacayapraklının dallarında yeni filizler yaranmış çiçek tomurcuğu bile çıkarmıştı , ama gardenya ne ölmüş ne artmış durumdaydı. Havalar da epeyice soğumuş olduğundan yeniden toprağa gömmeğe yürek edemedim, köklenebileceklerine umudum olmasa da hepsini bir saksıya humuslu bir toprağa önce suda açtığım bala batırarak diktim ve kalan suyla da yüngülce toprağı nemlendirdim. Şimdi saksının üzeri şeffaf poşetle sarılı bir şekilde kolorifere yakın aydınlık bir yerde duruyor, sanırım dışarıda kalmasından iyidir...

atakan5858
23-12-2016, 18:14
çelikten köklendirme gerçekten de çok özen ve sabır isteyen bir iş. 2 yılda 2 gül çeliği tutturabildim. tutturamadıklarımın sayısı çok. Kardeşim bu yıl 5-6 tane incir çeliğini köklendirdi. ama çok özenli. yosun falan kullanıyor...

aslında cok basit ben sitede yazışmaları okuyarak edindiğim bilgilere dayanarak bir parkta yazın gördüğüm güllerden karışık 20 tane çelik aldım kasım 9 da köklendirme hormonu ve aşı macunu kullanarak komle perlite çelikledim hepsi köklendi ve sürgün verdiler

uylimaz
22-01-2017, 17:09
Merhaba ben Antalya'dayım. Bahçemizde çok güzel meyve veren bir Washington Portakal ağacımız vardı. Ama bahçe katı kiraya verildi ve gelen cafe oradaki bütün meyve ağaçlarını kökleyip çöpe attı. Bir tek o ağacımız kaldı. O ağaca da klima çıkışı verdiler, köklerine de su arıtma cihazlarından sürekli su salınıyor. Klima çıkışı da sürekli hava üfleyip yaprakları kurutuyor.
O ağacı kurtarmak için çelik alıp köklendirmeyi denemek istiyorum. Nasıl yaparım? Kök yünü falan işime yarar mı?
Yardımcı olursanız sevinirim.

faruk5525
04-02-2017, 14:02
Kayısı agaci çelikten uretilirmi

thunderon
10-02-2017, 06:59
Merhaba,

Geçen sene eylül ayında çelik alıp ektiğim leylandi ve arizonaların hiç biri tutmamış. Çelikleri cocopeat ve perlit karışımına ekmiştim. Ocak ayına kadar sera içinde durdular. Lodos serayı uçurunca sundurmanın altına koydum. Kontrol ettiğim çeliklerin hiç biri köklenmemiş. Nerede yanlış yaptım acaba?

saleri
10-02-2017, 07:22
Merhaba,

Geçen sene eylül ayında ....

Sn thunderon. Bende 2016 Subat ayında limon servi çelikledim. 12 ay oldu. Hala yaprakları yeşil hatta hafifden uç sürgünleri veriyor ama kılcal kök bile yok.

12 ay da ne soldu, kurudu ne de kök bağladı. :confused:

thunderon
10-02-2017, 09:56
Merhaba Saleri arizonalar halen yeşil ama kök namına bir şey yok. Leylandiler kurudu gitti zaten. Acaba çelik aldığım ağaçlarla ilgili yoksa yanlış ayda mı aldım anlamadım.

yarenimex
10-02-2017, 12:52
Merhaba Saleri arizonalar halen yeşil ama kök namına bir şey yok. Leylandiler kurudu gitti zaten. Acaba çelik aldığım ağaçlarla ilgili yoksa yanlış ayda mı aldım anlamadım.

Sayın Thunderon, leylandilerin çelikten üretiminde çelklerin Şubat ayı gibi ve anaç ağaçların alt dallarından alınması ve köklenmelerini sağlamak için de dikiminden sonra alttan ısıtma yapılması gerekiyor diye biliyorum.

uylimaz
12-02-2017, 08:44
Çelikten portakal üretmek imkansız mı?

İsmail Kuzucu
12-02-2017, 09:03
Çelik yerine başka ağaca aşı yaparsanız kısa sürede verim alırsınız.

Mgsim
28-02-2017, 07:30
Merhaba ; zaman buldukça forumu okuyarak bilgi sahibi olmaya çalışıyorum. Herkese teşekkür ederim.Güzel bir ağaç vardı bir bahçede. Her geçişimde durup izlerim boyu 1.5 metre kadar. Kıpkırmızı çok güzel yapraklı bir akçaağaç. Yine yanından geçerken bahçe sahibi bana birkaç çelik verdi. Şimdi bunları iki gün suda tut dik beki tutar dedi. Ben bu çeliklere o kadar değer veriyorum ki.. Kaybetmek istemiyorum. Lütfen yardımcı olun. Ne yapmam lazım?

livingdead1978
28-03-2017, 08:13
Selamlar.
Her sene diktiğim gül çeliklerinden % 50 ye yakın randıman alırdım.Bu sene Ocak ayında ter türlü ilaçlaması ve bakımı yapılmış ortamda diktiğim bütün çelikler yapraklandı ve sonra hepsi kurudu bir tane bile tutan olmadı.Acaba nerede hata yaptım diye düşündüm ama bulamadım.Vardır bir hata acaba nedir.Celikler önce kahverengi oldu,sonrada hepsi kurudu.Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Merhabalar
Gül çeliklerinde dikkat edilmesi geren en önemli husus alınan çeliklerin bir gün su içerisine konulup su çektirilmesi gerekmektedir bir gün su çektirildikten sonra alt kısımları 45 derece açı ile kesilir ve nemli topraga ekilir bu işlemi aralık ayının ortasında yapman gerekir budanan dalları çelik olarak kullana bilirsin bende ilk denemede 20 taneden 2 tanesi olmuştu ama gecen yıl 22 taneden 19 tanesi tuttu zamanı iyi yakalamak gerekiyor birde ben üzerinde hiç yaprak bırakmıyorum üç bogum bırakıp uzunlugunu o şekilde ayarlıyoorum

http://i.resimyukle.xyz/T9a8C.jpg

livingdead1978
28-03-2017, 08:17
Selamlar.
Her sene diktiğim gül çeliklerinden % 50 ye yakın randıman alırdım.Bu sene Ocak ayında ter türlü ilaçlaması ve bakımı yapılmış ortamda diktiğim bütün çelikler yapraklandı ve sonra hepsi kurudu bir tane bile tutan olmadı.Acaba nerede hata yaptım diye düşündüm ama bulamadım.Vardır bir hata acaba nedir.Celikler önce kahverengi oldu,sonrada hepsi kurudu.Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Merhabalar
Gül çeliklerinde dikkat edilmesi geren en önemli husus alınan çeliklerin bir gün su içerisine konulup su çektirilmesi gerekmektedir bir gün su çektirildikten sonra alt kısımları 45 derece açı ile kesilir ve nemli topraga ekilir bu işlemi aralık ayının ortasında yapman gerekir budanan dalları çelik olarak kullana bilirsin bende ilk denemede 20 taneden 2 tanesi olmuştu ama gecen yıl 22 taneden 19 tanesi tuttu zamanı iyi yakalamak gerekiyor birde ben üzerinde hiç yaprak bırakmıyorum üç boğum bırakıp uzunluğunu o şekilde ayarlıyorum

http://i.resimyukle.xyz/HG0ay.jpg

Sagun
29-03-2017, 19:04
kıymetli bilgi ve tecrübeleriniz için teşekkürler..

Hestia
17-05-2017, 18:51
Arkadaşlar merhaba,

Bu sene en sevdiğim ağaçlardan biri olan salkım söğütten çok sayıda çelik aldım. Bunların bir kısmını direkt toprağa dikerek, bir kısmını suyun içinde köklendirdim. Şu an bahçemde bolca yaprak vermiş 4 tane salkım söğüdüm bulunmakta.

Buraya kadar her şey güzel gibi. Bundan sonrası için ne yapmam gerekiyor, yani bu arkadaşların bir an önce serpilip büyümesi için bir budama, yaprak temizliği, ekstra besin vb. yapılması gereken ne var ve ne zaman yapılmalı? Yoksa öyle kendi hallerinde bırakıp sulamaya devam mı edeyim?

Sagun
18-05-2017, 00:01
En alttan 3-4 sürgün u koparin bunun dışında bu yıl birşey yapmayın ki yaprak da kökü beslesin.

Hestia
18-05-2017, 09:07
Teşekkür ederim Sagun Bey. O halde çevrelerini tellerle çevirip bizim köpeklerden korumaktan başka bir görevim kalmadı bu senelik. Umarım hızlıca büyürler.

ormandan61
12-06-2017, 14:09
Çelik köklendirme denemelerimde kışın aldığım odun çelikleri baharda diktiğimde bir çoğu kökleniyor.Kimyasal madde kullanmadan incir, nar, üzüm, karayemiş, limon, goji bery, ıhlamur çelikleri rahatlıkla köklendi. Köklenmede daha değişik kapalı ortamlar denerken teraryum kavanozlarında köklenmenin çok daha hızlı ve sağlıklı yapıldığını gördüm.Kavanozun içerisine biraz çakıl, kum, toprak, odun kömürü, yosun dizilimi yapılarak çelikler yosuna dikilir, kavanozun kapağı kapatılır.Birkaç günde bir havalandırılır.Daha önce yaptığım benzer köklendirme denemelerimde çelikler çürümüştü.Kullanılan kaya yosunu üstün bir filtre ve dezenfeksyon etkisi yapıyor. Bombus arılarının yuvalarında neden bu yosunları tercih ettikleri belli oluyor. Yeterince ısı ile bir haftada karayemişler köklendi.

Sagun
12-06-2017, 22:39
kışın alınan çelikleri bahara kadar buzdolabında mı bekletiyorsunuz?

ormandan61
13-06-2017, 07:09
Yukarıdaki çelikleri geçen hafta aldım ağacın dalından haziranın 5 i gibi ilginç ama köklendi.

ormandan61
14-06-2017, 11:12
Aslında yukarıda yapmış olduğum çalışmaya evde doku kültürü ile çoğaltma diyebiliriz.Sonuçta steril bir ortamda yoğun nem ve ısı ile bitkinin köklenmeye teşvik edilmesi doku kültürü prensipleri ile aynı. Yalnız aradaki fark steril ortam için her nemli bölgede doğal olarak kaya ve ağaçların üzerinde yetişen yosunun kullanılmış olması.

Doku_Kültürcü
14-06-2017, 14:16
Aslında yukarıda yapmış olduğum çalışmaya evde doku kültürü ile çoğaltma diyebiliriz.Sonuçta steril bir ortamda yoğun nem ve ısı ile bitkinin köklenmeye teşvik edilmesi doku kültürü prensipleri ile aynı. Yalnız aradaki fark steril ortam için her nemli bölgede doğal olarak kaya ve ağaçların üzerinde yetişen yosunun kullanılmış olması.

Bir çeşit foto ototrofik doku kültürü denilebilir. Bitkiye karbondioksit, mineral maddeler (makro ve mikro besin maddeleri), su ve hormon sağladığınızda bitki çoğalır, köklenir. Kitabı bile var (İngilizce) : https://link.springer.com/book/10.1007/1-4020-3126-2

Kitabın, Türkiyedeki telif ücreti Tübitak-Ulakbim tarafından ödenmiştir. Herhangi bir üniversite kütüphanesinin bilgisayar bağlantısından ücretsiz indirilebilir (üniversite kütüphanesine gitmeniz gerekiyor).

muratcolak
30-07-2017, 16:54
Kusburnu celikle cogaltilirmi

Doku_Kültürcü
30-07-2017, 17:41
Kusburnu celikle cogaltilirmi

Çoğalır.

muratcolak
30-07-2017, 18:34
Yontemini ogrenebilirmiyim eger biliyorsaniz

Doku_Kültürcü
30-07-2017, 19:50
3-4 boğumlu çelik alınır. En alttaki boğumda bulunan yapraklar kopartılır. İndol butirik asit veya naftalen asetik asit çözeltisine (500mg/litre yoğunluktaki çözeltiye) çeliğin dip kısmı 1-2 saniye kadar daldırılır. Çözeltideki alkolün uçması beklenir ve ıslak perlit içerisine dikilir. Çelikler bu şekilde hormonlandıktan sonra, üzerine su püskürtülür ve plastik örtüyle üzeri kapatılır. Örtüye bir kaç adet 0,5cm çapında delik açılır. Zaman zaman örtü aralanır ve su püskürtülür. Nem çok yüksek olduğu için küf gelişimi kaçınılmazdır. bunu önlemek için sistemik bir fungisid ile bitkiler ilaçlanır (tarım ilacı satan yerlere sorun). Zaman zaman, kök gelişimi kontrolü yapılır. Bitiler köklendikten sonra, tek tek siyah plastik torbalara şaşırtılır. Üzerine bol delikli plastik örtü örtülür. Sıkça su püskürtülür. En son aşamada örtü kaldırılır. Çelik alma işlemini, gözlerin henüz uyanmaya başlamadığı bahar başlangıcında yapmanız önerilir.

mehmet0791
28-08-2017, 10:46
https://www.youtube.com/watch?v=f_7xY6-e0UM

erbek_
15-09-2017, 11:50
Harika fikir hemen uygulamalıyım! Bende su şişesini ortasından kesip sonra kestiğim kısmı ile üzerine örterek yapıyordum. Ama kapak kısmını havalandırma için açık bırakıyordum.
Buda aynısı aslında :)

Çelik köklendirme denemelerimde kışın aldığım odun çelikleri baharda diktiğimde bir çoğu kökleniyor.Kimyasal madde kullanmadan incir, nar, üzüm, karayemiş, limon, goji bery, ıhlamur çelikleri rahatlıkla köklendi. Köklenmede daha değişik kapalı ortamlar denerken teraryum kavanozlarında köklenmenin çok daha hızlı ve sağlıklı yapıldığını gördüm.Kavanozun içerisine biraz çakıl, kum, toprak, odun kömürü, yosun dizilimi yapılarak çelikler yosuna dikilir, kavanozun kapağı kapatılır.Birkaç günde bir havalandırılır.Daha önce yaptığım benzer köklendirme denemelerimde çelikler çürümüştü.Kullanılan kaya yosunu üstün bir filtre ve dezenfeksyon etkisi yapıyor. Bombus arılarının yuvalarında neden bu yosunları tercih ettikleri belli oluyor. Yeterince ısı ile bir haftada karayemişler köklendi.

erbek_
15-09-2017, 12:33
Merhaba çok güzel anlatımınız için teşekkürler, ancak sormak istediğim bir ayrıntı var.
IBB Hormonunu önce su ile açıyoruz değilmi?
(Yani saf olarak uygulanmıyor?) Bu tüm hormonlar için geçerlimi?
Teşekkürler

3-4 boğumlu çelik alınır. En alttaki boğumda bulunan yapraklar kopartılır. İndol butirik asit veya naftalen asetik asit çözeltisine (500mg/litre yoğunluktaki çözeltiye) çeliğin dip kısmı 1-2 saniye kadar daldırılır. Çözeltideki alkolün uçması beklenir ve ıslak perlit içerisine dikilir. Çelikler bu şekilde hormonlandıktan sonra, üzerine su püskürtülür ve plastik örtüyle üzeri kapatılır. Örtüye bir kaç adet 0,5cm çapında delik açılır. Zaman zaman örtü aralanır ve su püskürtülür. Nem çok yüksek olduğu için küf gelişimi kaçınılmazdır. bunu önlemek için sistemik bir fungisid ile bitkiler ilaçlanır (tarım ilacı satan yerlere sorun). Zaman zaman, kök gelişimi kontrolü yapılır. Bitiler köklendikten sonra, tek tek siyah plastik torbalara şaşırtılır. Üzerine bol delikli plastik örtü örtülür. Sıkça su püskürtülür. En son aşamada örtü kaldırılır. Çelik alma işlemini, gözlerin henüz uyanmaya başlamadığı bahar başlangıcında yapmanız önerilir.

erbek_
15-09-2017, 12:34
Bunu bende merak ettim..:mad:

kışın alınan çelikleri bahara kadar buzdolabında mı bekletiyorsunuz?

Doku_Kültürcü
15-09-2017, 21:32
Merhaba çok güzel anlatımınız için teşekkürler, ancak sormak istediğim bir ayrıntı var.
IBB Hormonunu önce su ile açıyoruz değilmi?
(Yani saf olarak uygulanmıyor?) Bu tüm hormonlar için geçerlimi?
Teşekkürler
Saf olarak uygulanmıyor. Kaoline emdirilmiş toz olarak satılan formülasyonlar haricinde, çözelti hazırlıyorsunuz sonra çeliklerin dip kısımlarını bu çözeltiye daldırıyorsunuz.

Martaval33
30-09-2017, 12:03
Zeytin çeliği için kaç ppm hormon kullanmam daha uygun olur

Gecekondu
30-10-2017, 13:52
Bulunduğum çevrede bolca bulunan şimşirin çelik ile üretimi hakkında tecrübesi ve bilgisi olup aktarım yapabilecek olan var mı?

delta4579
28-11-2017, 21:16
Bu kitaplara baya para verdim ama çok faydasını gördüm.

https://i.hizliresim.com/lbXRVJ.jpg

Muda
29-11-2017, 15:17
Sn. Delta4579;

Okuyup anladıklarınızı ve bunlardan edindiğiniz tecrübeleri varsa fotoğrafları ile birlikte foruma aktarabilirseniz başkaları da faydalanabilirler.

delta4579
12-12-2017, 22:23
hünnap , şimşir , kivi ve gül çeliklerim

https://i.hizliresim.com/yzkbd0.jpg

Sagun
13-12-2017, 18:18
yönteminiz nedir acaba delta4579 açıklar mısınız. baya güzel köklenmişler.

delta4579
14-12-2017, 20:21
yönteminiz nedir acaba delta4579 açıklar mısınız. baya güzel köklenmişler.

Örtü altında, torf-perlit ortamında yeşil çelikle ürettim. İBA hormon kullandım.

Köklerde görüldüğü gibi şimşir en kolay köklenen ,sonra gül, sonra kivi ,en zor köklenen hünnap.

delta4579
14-12-2017, 20:33
Frenk üzümü, asma , adaçayı , dikensiz böğürtlen , zeytin çeliklerim

https://i.hizliresim.com/8ZNNpQ.jpg
https://i.hizliresim.com/Zk52P3.jpg
https://i.hizliresim.com/nMbY3N.jpg
https://i.hizliresim.com/g8PjJ0.jpg
https://i.hizliresim.com/rME6pP.jpg

delta4579
14-12-2017, 20:41
Ürettiğim kaktüs ve sukulentler.

https://i.hizliresim.com/y3RQ5y.jpg

delta4579
14-12-2017, 21:00
Minik çelikleme seram ve çelikler.

https://i.hizliresim.com/V0XEny.jpg
https://i.hizliresim.com/XE586j.jpg

delta4579
14-12-2017, 21:07
Çelikler tüpe alındıktan sonra.

https://i.hizliresim.com/01Nyqo.jpg

https://i.hizliresim.com/brMynd.jpg

Gecekondu
15-12-2017, 07:31
delta4579 şimşir için köklenme süresi nedir?

Beşiktaş
15-12-2017, 09:35
Sayın Delta4579 frenk üzümü çeliklerinden gönderme şansınız var mıdır? Babam başımın etini yiyor illaha dik dik diye.

Muda
15-12-2017, 14:56
Sn. Delta4579;

Ürünleriniz çok güzel köklenmişler. Ben de köklendirme hormonu asmada kullanmama rağmen sizdeki gibi bir kök yapısına sahip olmadı. Verdiğim para boşuna gitti benim anladığım. Normal kendi köklenmesini yaptılar.

Aldığınız köklendirme hormonunun markasını ve fiyatını yazmanız mümkün olur mu?

Mavi ladin ile ilgili bir çalışmanız oldu mu. Burada beğendiğim birkaç mavi ladin bulunmakta. Ancak köklendirme ile ilgili sıkıntı var. Havai köklendirme yaparsam ancak daha başarılı olacak gibi. Onun da zamanı önemli. Köklendirme hormonu yapabilirsem başarı şansı daha çok artacak.

delta4579
15-12-2017, 20:21
delta4579 şimşir için köklenme süresi nedir?

Şimşir yapraklı ufak çeliklerle, örtü altında , ilkbahar ve sonbaharda kolaylıkla köklendirilebilir.
İlkbaharda 1-2 hafta içinde köklenme başlar.

Sayın Delta4579 frenk üzümü çeliklerinden gönderme şansınız var mıdır? Babam başımın etini yiyor illaha dik dik diye.

Bendekiler siyahmeyveli frenküzümü, adres yazarsanız gönderebilirim. Bu sene kırmızı meyveli olanını diktim büyüyünce ondan da çelik alırım.

delta4579
15-12-2017, 20:51
Sn. Delta4579;

Ürünleriniz çok güzel köklenmişler. Ben de köklendirme hormonu asmada kullanmama rağmen sizdeki gibi bir kök yapısına sahip olmadı. Verdiğim para boşuna gitti benim anladığım. Normal kendi köklenmesini yaptılar.

Aldığınız köklendirme hormonunun markasını ve fiyatını yazmanız mümkün olur mu?

Mavi ladin ile ilgili bir çalışmanız oldu mu. Burada beğendiğim birkaç mavi ladin bulunmakta. Ancak köklendirme ile ilgili sıkıntı var. Havai köklendirme yaparsam ancak daha başarılı olacak gibi. Onun da zamanı önemli. Köklendirme hormonu yapabilirsem başarı şansı daha çok artacak.

Saf İBA hormonunu alkol-suyla karıştırarak kendim hazırlıyorum, çelikleri 5 saniye bandırıyorum.
Sert kış çelikleri için 4000 ppm yoğunluk kullanıyorum.http://www.e-tartes.com/KIMYASALLAR-indol-butirik-asit-iba-5gr.html

Bence Çeliklemede köklendirme ortamının havalandırması , nemi , sıcaklığı ve havanın (örtü altının )nemi sıcaklığı hormondan daha önemli.
Bitkinin cinsi , yaşı , çelik alma zamanı,kesim aletlerinin temizliği gibi etmenler de var.

Hormonun etkili olması için ve çeliğin sağlıklı olması için diğer işlemlere de dikkat etmek lazım.

Mavi ladin üretmedim daha önce ,
Bildiğim kadarıyla önce mavi ladin tohumları ekiliyor. Mavi çıkan fidanlar bırakılıyor, yeşil çıkan fidanlara mavi ladin aşılanıyor.

delta4579
15-12-2017, 21:00
Olgun kışlık çeliklerini hormonladıktan sonra katlamaya alıyorum uygun sıcaklıkta.
Kallus oluşturup kök ucu vermeye başladığında torf-perlite dikiyorum.

https://i.hizliresim.com/dPDXLD.jpg

https://i.hizliresim.com/JaB5Dj.jpg

delta4579
15-12-2017, 21:09
Çelikler fazla sıkışmış ,alttaki deliklerden çıkmış kökler.

https://i.hizliresim.com/X0Qv60.jpg

Martta poşete alınacak çelikler

https://i.hizliresim.com/m37E6y.jpg

.

Beşiktaş
21-12-2017, 10:47
Bendekiler siyahmeyveli frenküzümü, adres yazarsanız gönderebilirim. Bu sene kırmızı meyveli olanını diktim büyüyünce ondan da çelik alırım.

2 adet çelik geldi teşekkürü borç bilirim. Çok memnun oldum sağolun. :o

delta4579
21-12-2017, 18:45
2 adet çelik geldi teşekkürü borç bilirim. Çok memnun oldum sağolun. :o

Rica ederim , siz de sağolun.
Frenküzümünden sonbaharda yapraklarını dökerken olgun çelik alabilirsiniz.
Kolaylıkla köklenirler.

its_just_a_ride
21-12-2017, 21:58
Sn. delta4579, çelikleriniz oldukça iyi görünüyor. Tebrikler.

delta4579
23-12-2017, 20:26
Yeşil çelikler. Yaban mersini, adaçayı ve karayemiş ( taflan).
https://i.hizliresim.com/bG51PV.jpg

Lavanta çelikleri
https://i.hizliresim.com/vbVZO6.jpg

delta4579
23-12-2017, 20:29
Lavanta , yabanmersini , Frenk üzümü , çilek kendi fidanlarımdan.

https://i.hizliresim.com/5Qd0jq.jpg

Beşiktaş
11-01-2018, 09:37
Gül çeliği aldım apartmanımın önündeki kokulu gülden.
Yaklaşık dikeli 2 haftayı geçti çoğunun gözlerinden yapraklanma eğilimi mevcut.
Sizce çelikte köklenme ne zaman oluyor? Bilgi verebilecek var mı acaba

devrann
14-03-2018, 09:26
Birçok çeliği ağaç üzerinden kesmeden örneğin yaban mersini dalını bir saksıdan geçirip tenekede olur ,içini toprakla doldurup bir süre bekletilirse çelik ağaç üzerindeyken toprağa çok daha kolay kök atıyor zor köklenen çeliklerde başarı oranı artıyor, daha sonra dalı kesince köklenmiş bir tane bitkimiz oluyor.

aybarskorkmaz
22-07-2018, 15:59
*** arkadaşlar bu ilk mesajım cevap veren olursa memnun olurum. ben hayıt(Vitex agnus-castus) bitrkisini tohumdan ürettim. 50 tane fidanım var ama çelikle de üretmek istiyorum. acaba ağustos başında çelik alsam sizce 1 ayda köklendirebilirmiyim?

latif.07
22-07-2018, 20:29
*** arkadaşlar bu ilk mesajım cevap veren olursa memnun olurum. ben hayıt(Vitex agnus-castus) bitrkisini tohumdan ürettim. 50 tane fidanım var ama çelikle de üretmek istiyorum. acaba ağustos başında çelik alsam sizce 1 ayda köklendirebilirmiyim?

hayır.

aybarskorkmaz
23-07-2018, 14:01
hayır.

Siz denediniz mi? Neden hayır dediniz.

Doku_Kültürcü
23-07-2018, 15:04
Siz denediniz mi? Neden hayır dediniz.

Sıcaklar nedeniyle, bitkiler yaz dinlenme dönemine girer. Ama, sıcaklığı makul düzeye (24-25°C) düşürürseniz köklendirebilirsiniz.

aybarskorkmaz
24-07-2018, 16:13
Sıcaklar nedeniyle, bitkiler yaz dinlenme dönemine girer. Ama, sıcaklığı makul düzeye (24-25°C) düşürürseniz köklendirebilirsiniz.

anladım teşekkür ederim.

muratcolak
11-08-2018, 23:12
Frenk üzümü, asma , adaçayı , dikensiz böğürtlen , zeytin çeliklerim

https://i.hizliresim.com/8ZNNpQ.jpg
https://i.hizliresim.com/Zk52P3.jpg
https://i.hizliresim.com/nMbY3N.jpg
https://i.hizliresim.com/g8PjJ0.jpg
https://i.hizliresim.com/rME6pP.jpgAdaçayı fide alabilrmiyiz.ücreti karşılığında

Ormantik
03-10-2018, 14:27
Bir çeşit foto ototrofik doku kültürü denilebilir. Bitkiye karbondioksit, mineral maddeler (makro ve mikro besin maddeleri), su ve hormon sağladığınızda bitki çoğalır, köklenir. Kitabı bile var (İngilizce) : https://link.springer.com/book/10.1007/1-4020-3126-2

Kitabın, Türkiyedeki telif ücreti Tübitak-Ulakbim tarafından ödenmiştir. Herhangi bir üniversite kütüphanesinin bilgisayar bağlantısından ücretsiz indirilebilir (üniversite kütüphanesine gitmeniz gerekiyor).

Sizde varsa gönderebilir misiniz ya da indirme imkanı olanlar indirip yollayabilirlerse makbule geçer

Başka buna benzer kitaplar varmı bildiğiniz?

Ormantik
03-10-2018, 14:35
Lavanta , yabanmersini , Frenk üzümü , çilek kendi fidanlarımdan.

Köklendirme hormonu kullanıyo musunuz bu türlerde

Hangi ayda çelik alıyosunuz bir de onu öğrenebilir miyiz

bcakmak28
03-11-2018, 14:09
Selamlar, ıhlamur çelikten köklendirme belirli için zaman var mı?

yujil85
15-11-2018, 13:42
İyi günler..

Vedart
31-01-2019, 22:41
Adaçayı fide alabilrmiyiz.ücreti karşılığında

Harika sonuclar elde etmissiniz.Zeytin celiklerini hangi aylarda koklendirebiliriz.

bayramk_38
12-02-2019, 10:09
Arkadaşlar selam , küçük bir bahçem var ve buraya yazın güneşli günlerde gölgelik sağlasın diye ağaç dikmek istiyorum celikleme yöntemi ile ama çelikleri alacak yerim yok ve ne zaman almalıyım yetişkin ağacı olupda çelik verebilecek bir arkadaş varsa benimle iletişime geçerse budama zamanı gelip alırım Ankara'dayım .şimdiden teşekkür ederim:))

yasaryasaryasar
13-02-2019, 22:12
Sayın bayramk_38,

Çelikleme ve tohum ile ağaç yetiştirmek zevkli olmakla beraber zaman ve tecrübe isteyen bir uğraş. Doğru zamanda, doğru daldan alınan çelikler, doğru bir şekilde korunmalı, uygun nem, sıcaklık, ortam koşullarında aylarca bakım altında olmalı. En iyi koşullarda bile bu aylarda alacağınız çelikler ile bu sene sonuna kadar yarım ila bir metre arasında fidanlar elde edebilirsiniz. Kışı sorunsuz atlatıp, ilk senesinde asıl yerine alsanız bile bir sonraki sene yarı pişkin fidanınız bir, bir buçuk metreye ancak ulaşır.
Yani küçük bahçeniz için istediğiniz gölgelik alana ulaşmanız çelik yoluyla biraz fazla uzar, hevesiniz kırılır.

Sizin yerinizde olsam;
Bugünler, hatta havalar aniden ısınmazsa Şubat sonu, Mart başına kadar çıplak köklü meyve fidanı dikmek için Ankara'da en uygun zamanlar. Çıplak köklü aşılı fidanları, poşette veya saksıdaki fidanlara göre çok daha uygun rakamlara (5-10-15 TL) bulabilirsiniz. Alacağınız fidanlar 2-3 metre boyda olacak, dikimden önce 1-1,5 metreden kesilecek. Kesilen bu parçaları 15-20 cm lik çelikler olarak da kullanabilirsiniz. Hatta fidan alacağınız yerde, onlarca çeşit fidandan kesilip çöpe gidecek parçalar bulabilirsiniz.

Behiçbey Orman Fidanlığından da çok daha komik rakamlara (2-3 TL) çam, çınar vb. orman ağacı fidanları, çit bitkileri, goji berry, hünnap, iğde vb. fidanlar alabilirsiniz.

Bahçenizin büyüklüğünü, su, toprak ve bakım imkanlarınızı bilemiyorum. Ama Ankara koşullarında ayva, kaysı, elma, kiraz, erik, dut (avustralya kara dut, ayaş beyaz dut), ceviz (fernor), gojiberry, ahududu, böğürtlen, hünnap, üzüm, iğde gibi ağaçlar; biberiye, kekik, lavanta gibi aromatik ve şifalı bitkiler ilk aklıma gelen kolay yetiştirebileceğiniz verimli türler olur.

Çelik yerine çıplak köklü fidanlarla başlamak size 2-3 sene kazandırır.

Çelikleme çalışmalarınıza da avustralya karadut ve biberiye gibi kolay köklenen, çabuk ürün veren türlerden başlarsanız daha kolay ve keyifli bir tecrübe edinirsiniz.

Saygılarımla.

İsmail Kuzucu
24-02-2019, 18:54
Bu sene bayağı masraf yapıp otomasyonlu bir sera yaptım. Üst kısımda otomatik sisleme, altta termostatlı karbon ısıtıcı var.

687671

687672

chelik26
24-02-2019, 19:18
Bu sene bayağı masraf yapıp otomasyonlu bir sera yaptım. Üst kısımda otomatik sisleme, altta termostatlı karbon ısıtıcı var.

687671

687672

Çok güzel sn İsmail Kuzucu,
Sanırım Avusturalya dut gibi geldi bana.
Ticari amaçlı yapıyorsunuz anladığım kadarıyla
Sistemin maliyeti ve ortalama ısı derecesi nedir?
Birde bu köklenme kaç ayda oluşutu 3-4 ay?
Dikkatimi çeken başka birşey,
O köklenmeye rağmen hiç yaprak yok bu nasıl oldu?
Mahsuru yoksa tabii

İsmail Kuzucu
24-02-2019, 19:42
İncir ve gül çeşitleri, dut çeşitli deneme amaçlı kiraz gibi çeliklerde var. Hem ticari hemde hobi amaçlı diyebilirim. İlerleyen zamanlarda ayrıntılı olarak forumada konu açarım.

300X80 cmlik sera torf, perlit viyol, ısıtıcı, tel, örtü gibi herşey dahil en 1500 civarı tuttu gibi. Fazla ayrıntılı hesap yapamadım.

Sera iç ısısı 18 derece, nem %99, viyol içi ısısı 20 derece, nem %92 civarında sabit olacak şekilde ayarlı. Dikim yapalı 3-4 hafta oldu.

Dikimde iba ve söğüt dalından yaptığım sıvıları kullandım. Farklı etkileri oldu, ayrı ayrı zamanlarda yaptığım için net bişey demek yanlış olur tabi.

Isıtma ayarı karbon filme göre ayarlı, karbon ısıtıcı 20 derece olunca duruyor. Üst kısımda ise ısı bu kadar fazla değil. Bunun bir etkisi olabilir.

aloe
24-02-2019, 22:08
İyi geceler. Cuma saat 16 civarı ani bi kararla apartmanın bahçesinde ki 2 ayrı gülden 4er dal kestim. Çelik almayı bilmem. Burda gül yetiştirmeyle ilgili forumu okuyordum. Çok fena gaza geldim bilemezsiniz :) aldım budama makasını gittim şak diye gözüme kestirdiğimi kestim. Okuduğum yazıda en çok 24saat suya koyun diyordu. Fakat elde olmayan aksilikler sebebiyle anca şimdi ekicem. 2.5gündür suda ama denemeden pes etmem.

aloe
24-02-2019, 22:15
Toprağını bakkaldan dönerken bir sitenin bahçesine getirilen ıslak solucanlı ( eve solucanlı almadım tabii) ve ağaç dal kırıklarıda olan topraktan istedim, azcık aldım. Şimdi ekicem ve toprak ıslak. Yani can suyu vermeyi düşünmüyorum. Uzunca bir süredir sulamam herhalde. Malum 2,5 gün suda + ekilen toprakta çamur gibi ıslak.

aloe
24-02-2019, 22:25
Veee çelikleri daldırdım gitti. Eee ben bunları nereye koymalıyım ki. Sabaha kadar petek üstünde bırakayım. Sabahta buraya bi göz atarım.
Heee niye iyice araştırmadan iş yapmaya kalkıyon? Derseniz 4çocuk( yarısı 4yaşında ve ikiz) ev işleri...vs. işte bundan ve tabiii birde gaza gelme faslınıda unutmayalım :)

memur68
25-02-2019, 00:12
Uç kısımları yeşillikleri makasla gez o kestiğin yerede su kaybı olmaması için aşı macunu yoksa ağaç tutkalı sür

aloe
26-02-2019, 13:32
Uç kısımları yeşillikleri makasla gez o kestiğin yerede su kaybı olmaması için aşı macunu yoksa ağaç tutkalı sür
Yazınızı az önce okudum. Neden kesmeliyim? diye sorsam kabalık olmaz umarım. Be o yeşilliklerin durumuna göre tutup tutmadığını anlayacaktım :)

chelik26
26-02-2019, 13:39
Hatta o çelikleri 14cm e kadar kısaltın kökleri olmayan bitki o kadar uzun yola su yetiştiremez :), Zaten bir kısmı kuruyacaktır, Ayrıca kökleri de boşuna yormayın uzun yola su yetiştirsin diye.
Zaten tuttuğunda ki tutacağından emin olabilirsiniz, Çok güçlü dal ve yaprak verecektir. En az 2 ay geçmesi lazım tutup tutmadığını anlamanız için.

aloe
26-02-2019, 13:57
Sayın chelik26. Zaten 14cmdir diye düşünerek aldım metreyi ölçtüm. Hey hat siz haklıydınız. 1i hariç hepsi 14ten yüksekti. Ben bunları ekeli 2gün oldu. Söküp 14cmye kısaltıp tekrar mı ekiim yani. E yıpranmaz mı çelikler. Son halleri.

aloe
26-02-2019, 14:00
Ya da hiç topraktan sökmeden üstten kesip onlarıda hemen yanlarına toprağa saplayı versem mi? Nasıl fikir?

chelik26
26-02-2019, 15:06
Ya da hiç topraktan sökmeden üstten kesip onlarıda hemen yanlarına toprağa saplayı versem mi? Nasıl fikir?

İyi fikir, birileri mutlaka tutacaktır. Endişe etmeyin. Aslında 14 cm rastgele söylemiştim, ama okuduğumuz bilgilere göre toprak üstünde 3 göz kalması yeterli.

chelik26
04-04-2019, 21:42
1.5 ay önce alanyadan angelica eriği çalikleri gelmişti, aşı yapmak için. Yanında da üzüm bağı çelikleri. Üzüm bağı çeliklerini Bahçeye götürdüm ve diktim. Yanlarında yanlışlıkla 1 tanede erik çeliği gelmişti. Onu da üzümlerin yanına toprağa dikmiştim.
Bu gün bahçeye gittim yeni ağaçları sulamak için, aklıma geldi birde şu bağlara bakıyım dedim. Sularken dikkatimi çekti, değişik birşey yapraklanmaya başlamış, düşünne düşüne buldum, o yapraklanmaya başlayan erik çeliğiydi. Hemen 5 litrelik su bidonunu doldurup çok küçük bir delik açtım, hava alacak başka delik olmadığı için çok yavaş damlatarak bıraktım.
Sizce bu yalancı yaprakmı yoksa bizim erikde tutacakmı?
Erik ağacı çelikten çoğaltılır mı?

TiberSeptim
24-04-2019, 14:15
Merhaba arkadaşlar,

Merak ettiğim bir hususu sormak istedim.

Çelik alırken, yaprak bırakmanın bir önemi var mıdır?

İnternetten gördüğüm kadarı ile, bazı çeliklerde yaprak bırakmışlar, bazılarında yok.

Diğer bir husus, çeliğimizin yaprakları kurursa bu onun köklenmeyeceği anlamına mı gelir?

TiberSeptim
27-04-2019, 18:57
Sitede küçük bir araştırmayla cevabı buldum, umarım size faydası olur:

"-------Çeliklere Uygulanan İşlemler--------
Çeliklerde köklenmeyi artırmak için çelik alma işleminden sonra bazı işlemler uygulanır. Yapılan bu uygulamalar çeliklerin köklenmesine olumlu etki yapar. Bu uygulamaları şöyle açıklayabiliriz:
Tomurcuk ve yaprakların varlığı: Tomurcukların varlığı özellikle büyüme başlamışsa çeliklerde kök oluşumunu hızlandırır. Bazı bitkilerde özellikle önceden oluşmuş kök taslakları yoksa tomurcukların köreltilmesi kök oluşumunu durdurur. Eğer çelikler tomurcukların kış dinlenmesinde olduğu dönemde alınırsa tomurcukların köklenmeyi teşvik edici etkileri görülmez. Eğer çelikler ilkbaharda, tomurcuklar kış dinlenmesinden çıkıp uyanmaya başladığı dönemde alınırlarsa tomurcukların kök oluşumu üzerinde olumlu etkileri ortaya çıkar.

Çeliklerin yapraklı olmasının kök oluşumu üzerine olumlu etkisi olmaktadır. Yapraklarda fotosentez sonucunda meydana gelen karbonhidratlar kök oluşumuna yardımcı olur. Yaprak ve tomurcukların köklenmeyi teşvik edici etkileri oksinler sebebiyledir. Bu organlar kuvvetli oksin üreticileri oldukları bilinmektedir. Oksinlerin bulunduğu yerler ise yaprak veya tomurcuğun hemen altındadır. Bu da tepeden aşağıya doğru bir taşımanın olduğunu ortaya koyar. Oksin üretimi aynı zamanda fotosentez ürünleri yapmasıyla karışık bir durum almaktadır. Sonuç olarak oksinlerin yaprak ve tomurcuklarının hemen altında bulunması köklenme aşamasında olan çelikler için istenen bir olaydır.
Yapılan araştırmalarda yaprakların etkisinin ortaya çıkabilmesi için ışığın gerekli olduğunu ortaya koymuştur. Kök oluşu üzerinde hemen hemen aynı kuvvetteki etki karanlıkta da meydana gelmektedir.
Yaprakların alınması: Alınan çelikler üzerindeki fazla yapraklar ya tamamen kesilerek ya da küçültülerek çelik üzerinden uzaklaştırılır. Bunun sebebi yapraklarda meydana gelecek transprasyonu azaltmaktır. Çelikler transprasyonla kaybettikleri su miktarını eğer ortamdan karşılayamazlarsa kurumalar meydana gelebilir. Çelik üzerinde çok fazla sayıda yaprak bulunması transprasyonun artmasına neden olur. Bunu azaltmak için de yapraklar alınır. "

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452-22.htm

andronova
28-04-2019, 23:45
Çeliği patatese saplayıp dikmek , veya uç kısmını dilerek o kısma buğday koyarak dikmek konusunda bilgisi veya tecrübesi olan var mı?

Ben biri iki denedim ama bir sonuca varacak kadar fazla tecrübem olmadı. En son mor salkımı patatese saplayıp ektim. Şimdi morsalkımın yanından patates yaprakları filizlenmeye başladı. Ama işin doğrusu bundan sonrasında ne yapmam gerek bilmiyorum :/. Filizlenen patates yaprakları büyümeye devam etsin mi?

Biberiye çelikleri ekerken toprağına buğday tohumu serpmiştik bir keresinde. Sonra dibinden doğal olarak buğdaylarda çimlendi sonradan ben onları söküp attım. Biberiyeler tuttu ama tutmasına buğdayın ne kadar faydası oldu bilemiyorum.

Bir defasında da yasemin çeliğinin dibin yarıp, dik olarak buğday koymuştum. Yasemin çeliği tutar gibi olmuştu fakat sonra üzerine birileri bastığından sonucu göremedim.Merhaba,hububatla köklendirme işlemini bir videoda izlemistim adam hep meşe ağacına uyguladı,mesela elmaya,eriğe uygulasak sonuç alırmıyız kök veririmi siz başka denemeler yaptınızmı

TA-1024 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

martı.exe
24-05-2019, 20:12
Oturduğum yerin yakınlarında çok güzel salkım söğürler gördüm de nasıl ve ne zaman bunlardan çelik almam mümkün olur ve çelik alma işlemi bu ağaçlar için nasıl olmalı açıkçası çok bir şey bilmiyorum yardımcı olabilirseniz çok güzel olur. Özellikle salkım söğüt istememin sebebi ağacın güzelliği dayanıklı olması ve kolay yetişen sulak bir ağaç oluşu.

Enginulger
25-05-2019, 23:49
Bilgi icin teşekkürler