View Full Version : Coleus ( Kolyoz, yaprak güzeli)
İlknur44
21-10-2017, 17:11
Şuanki hali böyle
Mesut Temiz
23-10-2017, 20:03
Şuanki hali böyle
Bunları çelik olarak doğrudan toprağa mı diktiniz? Bu şekilde pek tutacağını sanmam... Belki suda kökleniyordur çelikleri, ama doğrudan toprağa dikerseniz topraktaki bakteriler bitkinin kesik alanından kısa sürede nüfuz ederek öldürür çeliği... Bende tek bir bitki vardı, onun çiçeklerinden diğer saksılara dökülen/uçuşan tohumlardan istemediğim kadar coleus'a sahip oldum.. Hem de çoğu çok az suladığım kaktüslerin saksılarından çıktı. Köklü oldukları için, ayırdığımda kolayca başka saksılarda yaşadılar, ama köksüz bir çeliğin bu bitki için çok uygun bir çoğaltma yöntemi olduğunu sanmıyorum...
Mahmut Tebir
23-10-2017, 21:45
Gördüğüm kadarıyla bahçe toprağına dikmişsiniz. Bahçe toprağında köksüz olan bitkilerin ölme şansı yüksektir. Torfa dikerseniz köklenme ihtimalı yüksek olur. Ben hep torf+bahçe toprağı ve perlit karişimina dikiyorum. Köklenme sorunum olmuyor.
İlknur44
25-10-2017, 18:33
Merhaba arkadaşlar öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. Evet bahçe toprağı ve dere kumu karıştırdım. Solmuş yaprakları kopardım ve çiçeğim üst yaprakları canlandı. Sizce toprağı değiştireyim mi .
Mahmut Tebir
25-10-2017, 21:13
Tek torfa dikersenizde olur ama ilerde sorun yaşatır yanlızca torf. Karışım yaparsanız daha iyi olur. Torfun içinde bitkinin istediği vitamin ve mineral fazla bulunmaz. Piyasada bulunan karışım topraklardan da alabilirsiniz.
Bu çiçek türü çok dayanlıklı olmakla birlikte güneşi ve suyu seviyor. Suda köklendirip saksıya dikseydiniz çok daha iyi olurdu. Çok çabuk kökleniyorlar ve çiçekler üzerinde sulamanın etkisi çabuk görülüyor.
Böyle olmalı
659940
Mesela :)
İlknur44
10-01-2018, 11:39
Merhaba arkadaşlar, benimde yaprak güzelim. Kışın kurudu. :(
Mesut Temiz
10-01-2018, 17:18
Merhaba arkadaşlar, benimde yaprak güzelim. Kışın kurudu. :(
Kışın dışarıda çok soğukta mı kaldı, ya da aşırı susuz mu kaldı acaba? Pek kolay kuruyacak bir bitkiye benzemiyor normalde... Bende birçok saksıda istem dışı dökülen tohumlardan çıktılar, kimisi çok nadir sulanan kaktüs saksısında kimisi açık balkonda dışarıda olmasına rağmen hâlâ oldukça sağlıklılar..
İlknur44
11-01-2018, 12:50
Kışın dışarıda çok soğukta mı kaldı, ya da aşırı susuz mu kaldı acaba? Pek kolay kuruyacak bir bitkiye benzemiyor normalde... Bende birçok saksıda istem dışı dökülen tohumlardan çıktılar, kimisi çok nadir sulanan kaktüs saksısında kimisi açık balkonda dışarıda olmasına rağmen hâlâ oldukça sağlıklılar..
Bir ay evde Yoktum geldiğimde yaprakları dökülmeye başlamıştı.Malesef kurtaramadım:(.Yine iki çelik diktim inşallah onlar olur.
Mesut Temiz
11-01-2018, 17:25
Susuzluktan kurumuş anlaşılan.. Çelikleriniz tutar umarım.. Ayrıca, eğer çiçek açtıysa tohumları döküldükleri yerlerde kolayca bitiyor, bence çıkabilecek fideleri de gözleyin arada...
İlknur44
11-01-2018, 22:55
Susuzluktan kurumuş anlaşılan.. Çelikleriniz tutar umarım.. Ayrıca, eğer çiçek açtıysa tohumları döküldükleri yerlerde kolayca bitiyor, bence çıkabilecek fideleri de gözleyin arada...
Teşekkür ederim inşallah çelikler tutar, çiçekleri kopardm. Bu sayfada koparılması yazılıyordu.
Mahmut Tebir
12-01-2018, 10:12
Teşekkür ederim inşallah çelikler tutar, çiçekleri kopardm. Bu sayfada koparılması yazılıyordu.
Çiçeklerinin koparılması olayı şudur. Eğer tohum istenmiyorsa boş yere bitkiyi yormaya gerek yok. Zaten çiçekleri o kadar gösterişli değiller. Ve boş yere etrafı kirletiyorlar.
avisamzignec
12-01-2018, 20:23
Mr lar bende de beş çeşit yaprak güzeli vardı ama.... pamuklu bit bizi mahvetti 3 tanesinin çeliğin vermiştim arkadaşlardan aldım yeniden büyütüyorum. Ama burda gördüğüm bazı cinsler bende yok paylaşan oluşan sevinirim
avisamzignec
12-01-2018, 20:25
Çiçekleri koparmazsaniz bitki yavaş yavaş ömrünü bitiriyor zaten deneyin görürsün. Bence koparıp
avisamzignec
12-01-2018, 20:27
Bana bundan bi çelik verebilirseniz çok mutlu olurum
avisamzignec
24-01-2018, 13:57
Bunlarda benim kızlarım
664812
664813
avisamzignec
24-01-2018, 13:59
Böyle olmalı
659940
Mesela :)
bundan istiyorum ya
Budaya budaya bu bitkinin bonsaisi olur bence.
Bu bitkinin ikinci kışı. Uç almaya devam ediyorum, bakalım yapraklar küçülecek mi :)
664814
Gittiği yere kadar devam edeceğiz.
tuğrulca
03-04-2018, 11:25
Yaprak güzelleri güneşe bayılıyor
tuğrulca
03-04-2018, 11:33
Benim melekler
İşyerinde tohumdan büyüttüğüm yaprak güzellerim.Evde de yaklaşık 10 saksı kadar daha var.Renklerini görünce resmen aşık oldum bu çiçeklere...
Bayındır çiçek festivali'ndeydim geçen hafta sonu.Oradan aldığım yaprak güzellerim.
En son resmi yanlışla eklemişim kusura bakmayın.
Bu güzelliklerde diğerleri.
Selamlar.Elimde 10-15 tane coleus fidesi var.Yer darlığından isteyen arkadaşlara vermek istiyorum.Malum kargo ücretleri aldı başını gitti.İzmir içinden isteyen arkadaşlar irtibata geçerse elden teslim edebilirim.
Elimden çıkarmak istediğim coleusların bir kısmı bunlar.Bunların dışında yeşil alacalı ve birkaç farklı çeşit daha mevcut.
Şunlardan varsa alabilirim ve yeşil alacalı :o
675073
675074
675075
Narlıderedeyim.
Sn.Jezebel selamlar.Eğer bir aksilik çıkmazsa çarşamba günü İnciraltı tarafına geleceğim.Sizin için uygunsa çarlamba günü getirebilirim.Elimde olan çeşitlerden getiririm.Beğendiklerinizi veririm.O çeşitlerden elimde ikişrr saksı var.Birer tanelerini size verebilirim.
Sn.Jezebel selamlar.Eğer bir aksilik çıkmazsa çarşamba günü İnciraltı tarafına geleceğim.Sizin için uygunsa çarlamba günü getirebilirim.Elimde olan çeşitlerden getiririm.Beğendiklerinizi veririm.O çeşitlerden elimde ikişrr saksı var.Birer tanelerini size verebilirim.
http://www.agaclar.net/forum/1521546-post1007.htm
Bundan isterseniz verebilirim.
İşyerimde hazırda var.
http://www.agaclar.net/forum/1521546-post1007.htm
Bundan isterseniz verebilirim.
İşyerimde hazırda var.
Alırım tabi.sevinirim.teşekkür ederim.
Sıcakları görünce Kolyozum gerçek halini aldı
676904
Kışın sanki o "o" değil de çirkin bir şey:)
Sn.Jezebel selamlar.Bana verdiğiniz kolyozu,size verdiğim kolyozun kardeşi ile aynı saksıya diktim,harika bir görüntü oldu.Tekrar teşekkürler.
Düşüncem elindeki 8 çeşitten birer çelik kölendirip tek saksıya dikmek.
Sonucu merak ediyorum,
Arkadaşlar bu bitkiden çelik alıp suya koyunca günlerce kalıyor ve kökleniyor. Fakat toprağa diktiğimiz zaman eğer toprağı fazla sularsak bitki kuruyor. Bunun nedenini açıklayabilir misiniz lütfen ? Hem suda yaşıyor hem fazla sulu toprakta ölüyor anlamadım :)
Mesut Temiz
04-01-2019, 23:00
Arkadaşlar bu bitkiden çelik alıp suya koyunca günlerce kalıyor ve kökleniyor. Fakat toprağa diktiğimiz zaman eğer toprağı fazla sularsak bitki kuruyor. Bunun nedenini açıklayabilir misiniz lütfen ? Hem suda yaşıyor hem fazla sulu toprakta ölüyor anlamadım :)
Toprak mikroorganizmalarla dolu... Aşırı sulandığında muhtemelen tek hücreli mantarlar çoğalıp bitkiyi öldürüyor olabilir... Su ise göreceli olarak çok daha steril olduğundan köklenmesi için iyi bir ortam oluşturuyor... Bu sadece bir tahmin tabii, bambaşka bir neden de olabilir...
Gecekondu
01-03-2019, 08:21
Bu da benim güzelim :)
siflera12
01-03-2019, 11:53
Benimkisi öldü [emoji57]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Gecekondu
01-03-2019, 13:22
Elden teslimat ile başka tür yaprak güzeli ile takas yapabilirim.
siflera12
01-03-2019, 13:50
Elden teslimat ile başka tür yaprak güzeli ile takas yapabilirim.Bana diyorsanız bende başka yaprak güzeli yok zaten almayıda düşünmüyorum habire ölüyor.
Bana diyorsanız bende başka yaprak güzeli yok zaten almayıda düşünmüyorum habire ölüyor.
Dayanıklıdır yaprağı güzeller. Neden hep öldüklerini merak ettim?
siflera12
11-03-2019, 05:56
Dayanıklıdır yaprağı güzeller. Neden hep öldüklerini merak ettim?Soğuktan öldüler bu sene 1 gün de olsa şiddetli bir don oldu tropikal meyveler bile ölmezken yaprak güzeli dayanamadı [emoji853]
Yaprağı güzelimi çok beğenen anneme hediye ettim. Kendime çelik almayı unutunca, bugün bu minnak kızı aldım. Günüm güzelleşti.
Ben de geçen senelerde merdiven boşluğuna konmuş bir kolyos'u çok beğenmiş, küçük bir filiz kırmak istemiştim. Farkettim ki dibinde bir parçası kırılmış onu aldım, soda köklendirdim ve ektim. Güzelce büyüdü bu kış yaprakları kurudu döküldü, şimdilerde güneş ile birlikte tekrar canlanmaya başladı.
Mutluyum :)
MİRACLE firmasından aldığım tohumları 16 Mayıs ta 2 gün ıslak bez içinde beklettikten sonra saksılarıma üzerlerine 0.5 Cm. toprak serperek diktim.Bugün ayın 1 Haziranı oldu tık yok.gözlerim şaşı oldu vallaa..Rahatsızlığımdan dışarıda çıkamıyorum yeni alayım diye...Öyle kalakaldım vallaaa...Sayfada boy boy resimlerini gördükçe kıskanıyorum...Hepinize iyi bayramlar olsun...
AcemiHobici
23-06-2019, 09:00
Arkadaşlar yaklaşık iki aydır bu güzelleri yetiştiriyorum, önceden böyle değillerdi şimdi yapraklarında sararmalar, renk kayıpları oldu. Bunun önüne nasıl geçebilirim? Yardımlarınızı bekliyorum, bugün Eminönü’nden çiçek coşturan aldım haftaya sulayacağım zaman onu da kullanacağım. Yaprakları sürekli nemli tutarım gün içinde fısfısla su sıkıyorum bu yüzden olabilir mi? Veya toprak böceklenmişse yüzeyde görünür böcek yok nasıl bi ilaçlama yapabilirim kökte böceklenme olma ihtimaline karşı?
https://i.hizliresim.com/r0QynP.jpg (https://hizliresim.com/r0QynP)
https://i.hizliresim.com/LvaGmV.jpg (https://hizliresim.com/LvaGmV)
https://i.hizliresim.com/vaEyrr.jpg (https://hizliresim.com/vaEyrr)
yardimcierhan
18-07-2019, 23:30
Merhaba arkadaşlar...
Yaprak güzeli ile ilgili senelerdir tam olarak anlayamadığım iki konu var.
Bu bitki, çok yıllık mı değil mi?
Yani ben tek yıllık bitkileri de sevsem alanım kısıtlı olduğu için çok yıllıklara yönelmeyi tercih ediyorum. Dolayısıyla yaprak güzeli tek yıllıksa onu üzülerek dahi olsa yetiştiremeyeceğim.
Genellikle ömürlerinin kısa olduğundan bahsediliyor. O yüzden emin olamadım.
İkinci sorum ise şu, bu bitkiler dış mekan mı iç mekan mı bitkisi... Tabii bu bulunan bölgeye ve birçok etmene göre değişkenlik gösterebilir ama mesela İzmir'de yazın balkonda olması sakınca yaratır mı merak ettim....
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Sevgiler.
Mesut Temiz
19-07-2019, 07:11
Merhaba arkadaşlar...
Yaprak güzeli ile ilgili senelerdir tam olarak anlayamadığım iki konu var.
Bu bitki, çok yıllık mı değil mi?
Yani ben tek yıllık bitkileri de sevsem alanım kısıtlı olduğu için çok yıllıklara yönelmeyi tercih ediyorum. Dolayısıyla yaprak güzeli tek yıllıksa onu üzülerek dahi olsa yetiştiremeyeceğim.
Genellikle ömürlerinin kısa olduğundan bahsediliyor. O yüzden emin olamadım.
İkinci sorum ise şu, bu bitkiler dış mekan mı iç mekan mı bitkisi... Tabii bu bulunan bölgeye ve birçok etmene göre değişkenlik gösterebilir ama mesela İzmir'de yazın balkonda olması sakınca yaratır mı merak ettim....
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Sevgiler.
Erhan Bey merhabalar,
Birkaç yıldır baktığım bir coleus'um var... Gövdesi de epey kalınlaştı ve odunsulaştı... Gözlemlediğim kadarıyla iyi güneş ışığı ve bol su sağlandığında (ve ağır kış koşullarından korunduğunda) bu bitki uzun yıllar yaşıyor... Yıllar geçtikçe biraz fazla uzuyor, bendekinin bazı dallarında kurumalar da oldu... Pek iyi baktığımı da söyleyemem, çünkü yaz sıcaklarında sukulent ve kaktüslerin arasında sulamayı unuttuğum, yapraklarının pörsüdüğü falan da çok olmuştur... Ama buna rağmen ölmedi, kocaman, gösterişli bir bitki oldu... Dahası, ufak tohumları bir şekilde diğer saksılara uçuşuyor ve her taraftan sürekli coleus yavruları çıkıyor... Yani, ana bitki ölse bile zaten çiçek açtıktan sonra kendiliğinden fazlaca çoğalıyor...
İzmir'de (iyi sulanması koşuluyla) yazın balkonda olmasında hiç mahzur olmaz, hatta yapraklarının tam renklenebilmesi bol güneş ışığı almasına bağlı olduğundan çok iyi olur... Yalnız uzun süre susuz bırakmamaya dikkat etmelisiniz...
En soğuk 2-3 ay dışında, İzmir'de tüm yıl balkonda durabileceğini düşünüyorum..
Bekir Şahin
26-08-2019, 01:11
Buda benim çiçeğim isteyene istanbul çağlayanda dal verebilirim
Benim güzelim hala hayatta.
Kaybetme korkusundan hep 3-5 yedekle soyunun devamını sağlamak zorunda kalıyorum:(
Unlu bit en kanlı düşmanı.
Bitsiz bir ortamda anacımız yaşıyor, ondan belli aralıklarla çelik alıp köklendiriyorum.
Tek saksı , tek bitki daima risk.
Yedeklenmemiş önemli bir dosya gibi.
Kaybolabilir...
700211
Üzülüyor insan.
Kışlık konumunu aldı
701000
Yanındaki de Peru zambağı .
Açınca nasıl görünecek merak ediyorum.
arkadaşlar merhaba, forumda ve çiçek bakımında yeniyim. yaprak güzelini alalı bir ay oldu gayet iyi gelişiyordu fakat son bir haftadır yaprakları solup kurumaya ve dökülmeye başladı. tekrar canlandırmak için ne yapabilirim?
Mahmut Tebir
23-12-2019, 16:32
Yaprak güzeline kolay kolay birşey olmaz.
Ya soğuk bir yerde duruyordur.
Ya ışığı az olan yerdedir.
Ya da suyu fazla verip sürekli toprağı nemli kalıyordur.
Bence sağlam dallarından çelikler alıp suda köklendirmeye koyun, ne olur ne olmaz yedeklemiş olursunuz.
Merhaba,arkadaşım elimde şu an 12 çeşit kolyoz var.çeşidi olan arkadaşlarla gerek tohum olarak,gerek çelik olarak,birimizde olmayan çeşitleri diğerimize göndererek yardımlaşmak istiyorum.bilginize...
Merhaba,arkadaşım elimde şu an 12 çeşit kolyoz var.çeşidi olan arkadaşlarla gerek tohum olarak,gerek çelik olarak,birimizde olmayan çeşitleri diğerimize göndererek yardımlaşmak istiyorum.bilginize...
Selamlar,
Elinizdeki türlerin fotosunu paylaşmanız mümkün mü?
iyi günler.
korayoguz
04-01-2020, 18:49
Teşekkürler.
Değişik türde (12 Çeşit) yaprağı güzel çiçeğim var bende olmayan türlerle karşılıklı yardımlaşmak istiyorum.
Merhabalar,
Yeni bir üye ve yeni yeni kolyoz bakmaya başlayan biri olarak siz tecrübeli arkadaşlardan bilgi almak istiyorum.
Arkadaşımdan aldığım çelikle, kendime bir çiçek edinmiş oldum. Çeliği suda köklendirip Seltop'un karışımlı toprağına ektim. Aradan 1 ay geçti toprakta bazı küçük böcekler belirdi.
1-Bu böceklerin ne olduğu
2-Yararlı mı zararlı mı olduğu?
3-Zararlıysa kurtulma yöntemlerinin ne olduğu?
4-Yararlıysa saksıdan başka bir yere gidip gitmeyecekleri?
(çiçekler oda içerisinde olduğu için)
hakkında beni yönlendirmenizi talep etmekteyim.
Böceklerin büyük boyutlu resmi:
https://hizliresim.com/WGim0a
Böceklerin videosu:
https://streamable.com/9lqyje
Tohumdan yetişen minik güzelim.....
Ahsen subaşı
16-06-2020, 17:42
Bunlarda benden olsun
Ahsen subaşı
16-06-2020, 17:50
Şimdi oldu heralde
Merhabalar kolyoz tek yapraktan cogalir mi ?arkadasim kucuk yeni diktigi kolyozdan kopan bir yapragi verdi suda beklet olur belki diye
Merhabalar kolyoz tek yapraktan cogalir mi ?arkadasim kucuk yeni diktigi kolyozdan kopan bir yapragi verdi suda beklet olur belki diye
Dalsız yaprak mı?
Dal yoksa köklenmez tek yaprak
maviliyesilli
15-07-2020, 23:04
2 gün once bir kolyoz almışım sukulent sanıyordum aslinda. Çünkü sukulent saksisinda. 10 15 cm boyunda ve alttan minik yavru yaprakları var. Saksi değiştirmem gerek sanırım. Ama simdi zamanı mi? Ve celik almak icin uygun bir zaman mi?
Ahsen subaşı
16-07-2020, 11:28
Evet her zaman çelikten üretmesi mümkün bir bitki saksısınıda değiştirin ama fazla büyük olmasın ki çabuk büyüsün güzel günlerde büyütmeniz dileği ile
Güzelim
713811
Havalar soğumadan yer ayarlamalıyım.
alperismet
04-11-2020, 13:12
Herkese iyi günler.
Yaprak güzelinin bu çeşidinden yetiştiren var mı acaba?
canannuman
19-10-2021, 10:22
Güzelim
713811
Desenı harıka
canannuman
19-10-2021, 10:23
Güzelim
713811
Desenı harıka ve degisik.
Selamlar,
Elinizdeki türlerin fotosunu paylaşmanız mümkün mü?
iyi günler.
Merhaba kelebek. Yaprak guzellerin inanılmaz güzel Maşallah. Bende 2 çeşit var ama çok küçükler. Senden rica etsem bana tohum veya fide yollama imkanın olur mu?
megbilgi
28-03-2022, 18:07
Yaprak güzelleri için 8 çeşit farklı çiçek tohumu getirdik.
Hepsi F1 tohumlar ve yüksek çimlenme garantili tohumlardır.
.
https://cicektohumlari.com.tr/urun-kategori/yaprak-guzeli/
.
Diğer çiçek tohumlarımıza bakabilirsiniz.
.
Merve3000
30-04-2022, 14:04
İyi günler arkadaslar ben kolyos tohumu aldım ektim cimlendi ama kolyoss benzetmedim acaba kolyos mu
Mahmut Tebir
30-04-2022, 14:25
İyi günler arkadaslar ben kolyos tohumu aldım ektim cimlendi ama kolyoss benzetmedim acaba kolyos mu
Görmeden kim bilebilir ki? Fotoğrafı çekip foruma atarsan yardımcı olabiliriz.
mehmet.41
21-08-2022, 22:02
Tohumdan yetişen minik güzelim.....
Merhaba hâla yaprak güzeli koleksiyonu yapiyormusnuz
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.