View Full Version : Coleus ( Kolyoz, yaprak güzeli)
thomasina
26-08-2009, 22:26
Kesinlikle haklısınız kaybol.2008. Çiçekçileri dolaşmak gerekiyor. Hemen hemen bütün çiçekçilerde de aynısı var. Ben yurt dışından edineceğim eğer becerebilirsem.
Pat(i)ilker
02-09-2009, 14:20
arkadaşlar bende bir kaç hafta önce tanıdğmdan kopartıp köklendirdiğm ve ekdiğm bitkim şimdi bayağa büyüdü durumu iyi görünüyor burdan okuduklarm kadaryla yaprağına su püskürtüyorum vede aydınlık bir yere koydum balkon kapısının önünde duruyor iyi gibi. çicek açıyor sanırım. yapmam gereken bişey varmı acaba ?? ;)
Hemen hemen bütün çiçekçilerde de aynısı var. Ben yurt dışından edineceğim eğer becerebilirsem.
Ben de yurt dışında tohum satışı için sitelere baktığımda bunu alsam diyorum ama şu ana kadar istekte bulunmadım thomasina. Sadece coleus olarak bakınca harika yaprak yapısına ve rengine sahip çiçekler görüyor insan. Tohum genellikle mix paketler var.
thomasina
02-09-2009, 16:27
Sevgili sevim. K ben yurt dışında yaşayan yakınlarıma haber verip, birbirine benzemeyen paketlerdeki ve farklı markalardaki tohumlardan aldıracağım. Birkaç kişi olunca ve ülkeler değişince belki değişik bir türe rastlayabiliriz. Hiç olmadı hepsi aynı çıkarsa ki olabilir, artık bütün siteye dağıtırım, yapacak bir şey yok:)
Bu arada Sevgili Pat(i)İlker ben epeydir ilgileniyorum bu bitkiyle. Ben sizinkine sahip olsam ne yapacağımı anlatayım, siz de uygun düşerse öneri olarak kabul edersiniz. Çiçekleri hemen koparırım. Bitkinin yaprak formuna olumsuz etkisi bayağı fazla. Adı üstünde ''yaprağı güzel'' Eğer çiçeklenmekten vazgeçerse enerjisini yan dal vermeye harcayabilir. Çünkü yanlış görmediysem sizinki tek dal üzerinde serpilmiş. Yan dalları yoğunlaşırsa, çelik de alıp bitkiyi çoğaltabilirsiniz. Ama bazı arkadaşlar çiçeğini de seviyorlar, ya da tohumunu almak istiyorlar, o nedenle çiçeklere ilişmeyen de var. Ben biraz bodurca ama bol dallı, bol yapraklı halini daha çok seviyorum. O yüzden bir ara birini uzatmaya karar versem de yine budadım. Boyunu daha kısa tutuyorum ben. Budarken de bir sürü çeliğim oluyor, eşe dosta dağıtıyorum. Önceki sayfalara bakarsanız birkaç ay önceki halleri var benimkilerin. Uzatmayı ya da çiçeklenmesini seven arkadaşlarımın bitkilerinin de resimleri var. Karar biraz size kalmış.
Sevgilerimle...
Öyle bir şey olunca alırız da aslında iyi olur. Bir de resimlere bakıp seçmeli. Sadece isim yazıp o çiçeği veya tohumunu almamalı.
Pat(i)ilker
02-09-2009, 19:26
thomasina teşekkürler foruma yeni üyeyim birkaç yere sorular sordum nerdeyse hepsinde sizden cevap aldm teşekkürler :) evet tek dal şuanda çicekten nasıl kurtulum yani o yaprak çıkan yere kadar dalı kesimmi bana resmin üzerinden acaba işaretliye bilirmisiniz nerden itibaren keseceğimi
thomasina
02-09-2009, 20:17
Resim üzerinden işaretleme yapamam ama çok basit endişelenmeyin. Çiçeğin dibinde iki minik yaprak var ya oradan koparın işte. Yani hijyen bir makasla alın. Zaten tomurcuğun başladığı yerde son taze yaprakları görüyorsunuz ya, oradan. Bu işaretleme olayınıda öğreneyim bu arada) Bu arada ben ne zaman bir dal ya da çiçek koparsam, açıkta kalan dala birazcık mum damlatıyorum. Tüm bitkilerimde. Dalın su kaybını ve kurumasını engelliyor. Deneyebilirsiniz. Bir de şahsi deneyimim şu ki, derin saksılardan çok yayvan olanları seviyor bu çiçek. Çoğaltığınız zaman diğerlerini öyle saksılara ekin. Şimdi biraz bekleyin, toprak hep nemli kalsın ama çok ıslak değil, direkt olmayan güneş ışığı ile birlikte dipten yeni sürgün verebilir kısa sürede. Arada toprağını temiz bir şeyle üstten karıştırın. Bir nevi çapalama yani. Sonrasında su verin. Zaten sağlıklı görünüyor bitkiniz, tek sorun dipten yeni sürgün vermemesi, bunun dışında çok güzel.
Bu arada sitede bütün arkadaşlar çok ilgilidir ama aynı bitkilerimiz var galiba, rastlantı işte. Yapraklılardan hoşlanıyoruz daha çok galiba ne dersiniz?
Pat(i)ilker
02-09-2009, 20:30
dediklerinizi anladım :)şimdi yeni bitki ya belki kıyamıorm .d saksıyıda deiştirim en kısa zamanda öle evde ne varsa birine dikmiştim. yeni sürgün vermiş bitkim şimdi baktım aşşağdan 2 dal çıkmış yani öncedende varmış sanrmda farketmemişm resimdede çkmamş ama daha küçükler tam büyümemişler toprağını nemli tutuyorum resimde kare içine aldığım yerimi kesecem o yuvarlark içine aldıklarımda herlhalde baksettiğnz yeni yapraklar
Evet olablir eskiden balkon bitkileriyle ilgilenirdim tatilde babam hç su vermemş hepsi ölmüş bi petunyam hariç bide 1 2 tane daha var . Şimdi salon bitkilerine merak saldım işte alıyorm falan öldürmemk içinde bilgi almaya çalışıyorm :)
thomasina
02-09-2009, 20:39
Dediğiniz yerden alın evet. Tohum oluşumu orada başlıyor sanırım. Benim bu bitkinin tam çiçeğini görmek imkanım hiç olmadı. Tepede minicik bir tomurcuk gördüğümde hemen makasa sarıldığımdan:) Bu arada bu bitki balkonda da oluyor, aklınızda olsun. Saksıyı değiştirmenizi ben de hiç önermiyorum. Biraz güçlensin.
Burda her sorunuza yanıt verilir. Çok şeyler kazanıyoruz hep birlikte.
Sevgilerimle...
Pat(i)ilker
02-09-2009, 21:54
teşekkürler :)kesecem yakn zmanda . İnanın söyleyince bitkinin adını bütün akrabalarım istedi :D
Arkadaşlar, eşim bana yaprak güzelinin tohumlarını getirtmiş.Bende hemen önerilen şekilde ektim .Bugün ekeli onbeş gün oldu .Tohumlar çıktı bile. Büyümelerini sabırsızlıkla bekliyorum, bakalım renkleri nasıl, olacak sizlerle paylaşacağım...
Bunlarda benim tohumdan yeni çıkan minik kalyozlarım.Bakalım renkleri nasıl olacak. Gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.Sabırsızlıkla büyümelerini bekliyorum..
imiathiel
06-09-2009, 00:03
Merhaba,
Ben de tohumdan kolyoz büyütüyorum, 4 minik yaprak kadar oldular ama çok yavaş büyüyorlar. Cam önünde sabah güneşi alıyorlar, yavaş gelişmeleri normal midir?
Bir an önce renk renk yaprakları çıksın diye sabırsızlandıkça minicik kaldılar :)
Sevgili imiathiel, bende tohumdan ilk defa yetiştiriyorum.Buradaki arkadaşlardan hevese geldim.Hiç bir tecrübem yok,bakalım nasıl gelişecekler.Sizde gelişmelerden haberdan edin.
Aslında mevsimsizmi ektim bilmiyorum.Tohumum bayağı bir vardı.Ben denemek için onbeş tanesini ektim,hepside çıktı.
thomasina
06-09-2009, 01:06
Aslında zamanı değil tabii martta ekilmesi gerekir. Ama havalar böyle giderse ve kışında soğuktan koruyabilirseniz neden olmasın? Hangimiz tohum paketi elinde olup da deneme amaçlı çimlendirmiyoruz ki? Elde değil maalesef. Çelikten ürettiğinizde de önce biraz yavaş sonra inanılmaz hızla büyüyorlar. O yüzden bence endişelenmeyin. Ben bugün dahi bir yerde tohumunu alsam mı diye düşündüm. Sonra evdeki 10 saksı coleusu düşününce vazgeçtim. Ama alsaydım kesinlikle bir kısmını çimlendirmeye çalışırdım. Yakınlarım için saksı yapmak istediğimden riske atmayayım da martta ekeyim diyorum. Ama zor duruyorum. Ya çimlendirdiklerimde elimde olmayan bir cins varsa diye:)))
Sevgili Thomasina, değişik renkleri umutla bekliyorum..
imiathiel
06-09-2009, 01:22
Ben de buraya yazdıktan 15 dakika sonra dayanamadım biraz daha koydum çimlensin diye :) bakalım nasıl olacak. Vilmorin'in mix tohumlarından almıştım, ne kadar çeşit çıkacak bilemiyorum :) Çimlendikçe göreceğiz, tabi büyürlerse ^^
Sevgiler
Bakalım hangimizinki daha çeşitli çıkacak..
Kolyozlarım çok yavaş büyüyor.
mehtap051
09-09-2009, 10:56
Kolyozumun son hali.Sanırım çiçek açacak resimde pek belli olmamış.3.resim üzerindede nereden budama yapmam gerektiğini gösterir misiniz?
sevgili mehtap051 gerçekten rengiyle duruşuyla gayet güzel ve sağlıklı görünüyor. tabi toprağın alt kısmını bilmemekle birlikte üst kısmı yine susuz ;) gerçi artık havalar soğudu, çok su dökmemek lazım.
1. resimde sanrıım ön tarafta bir yan dal var gibi, ordan da alabilirsiniz. **** resimde gösterdim üstten de alabilirsin. ama bence pek elleme, artık kışa giriyoruz, büyük ihtimal çeliğin tutar ama çok fazla büyüme gösterir mi bilmiyorum. bende ilk bu sene çiçek olayına başladım ve ilk kışımı geçircem. benim de uzun süredir çelik almak istediğim kolyosum yeni dallar verdi, aşağı yukarı 6-7 cm oldular. o boydaki bir daldan da aslında çelik alabilirim ama kışı atlatabilir mi bilemediğimden ellemedim. bence baharı bekleyn. keyiflerini hiç bozmayın derim. yine de kendimce gösterdim. dediim gibi 3-4 cmlik bi daldan bile çelik aldım tuttu.
bir de ben kendi kolyoslarımda sadece 1 daldan çiçek açarak tohuma dönmesine izin veriyorum. ne olur ne olmaz elimde tohum olsun :) geri kalan dallarındaki çiçeklenmeleri büyümeden koparıyorum yapraklara versin diye
mehtap051
09-09-2009, 11:43
optimus verdiğin bilgi için teşekkürler.Kolyozumu bahara kadar rahat bırakayım diye düşündüm.Üst kısım aslında susuzluktan değil direk güneş aldığı için oldu bence.Toprağını sık sık suluyorum.Daha önce çiçeğim camın önünde ve öğleden sonra güneş görüyordu.Sanırım güneşten yandı .Bana öyle geldi.
güneşi hiç sevmiyorlar, benimkiler güneş görünce yaprakları çok kötü oldu 1 gün içinde ve zaten kendini hemen de belli ediyor yapraklarını eğerek hoşlanmadığını. evde de kesinlikle yeteri kadar büyüme göstermediler. şimdi tabiri caizse ağaç gibi oldualr. balkonda güneş görmeyen aydınlık bir alandalar. havalar oldukça soğudu bundan etkilenecekler mi bilmiyorum. gözlemedeyim, eğer etkilenirlerse içeri alacağım. etkilenmezlerse doğalarına uygun olan kışı da görmeleriyse hiç ellemicem balkonda dursun. ben de yeniyim, bol gözlem yapıyorum buradaki yardımsever arkadaşların da yardımıyla tecrübelerim oluyor yavaş yavaş .... :)
imiathiel
09-09-2009, 13:03
Kolyozlarım çok yavaş büyüyor.
Aynı durumdan ben de muzdaribim. 4 yaprak ve iki minik yaprak gösterdi ama rengi bile belli olmuyor :(
Sabrediyorum artık :D
Aynı durumdan ben de muzdaribim. 4 yaprak ve iki minik yaprak gösterdi ama rengi bile belli olmuyor :(
Sabrediyorum artık :D
bir resim koymanız mümkün mü acaba? ne zaman dikmiştiniz?
Siz Manisa'da balkona koyabilirsiniz ama ben koyamam.Büyük ihtimalle donar.Çünkü ben kaktüslerimi bile koyamıyorum kışın dışarda.
tabi ki zaten bunu kendim için söyledim daha ziyade. ben dahi emin değilim, gözlem yapacağım...
imiathiel
10-09-2009, 23:52
Merhaba
3 gündür şehir dışındaydım, az önce geldim ve kolyozlarımın inanılmaz boy attığını gördüm sevinçle! yapraklarının renk farkı belli olmaya başlamış ufak ufak :)
İnşallah benimkilerde biran evvel büyürler.Renklerini çok merak ediyorum.
Umarım çeşitli renklerde çıkarlar...
imiathiel
11-09-2009, 04:53
Benimkilerin hepsi aynı olacak gibi :) Ama yurtdışından iki paket farklı cins tohum sipariş ettim onları bekliyorum
Benimkilerde aynımı olacak bakalım.
Benim minik kolyozlarımda bugün biraz büyüme gördüm.Aslında biraz mevsimsiz ektim.
Tohumlarından bir kısmını saklıyorum. Acaba bahara kadar bekletsem bozulurlarmı?
kuru bir ortamda kağıt içinde saklarsanız sanırım problem olmaz, ben de bugün az bir tohum ektim. gerisini kaldırdım, şubat-mart gibi sanırım ekim zamanı o zaman geri kalan hepsi ekicem. bakalım...
imiathiel
11-09-2009, 21:37
Bugün "Black Dragon" diye tabir ettikleri kolyoz tohumu siparişlerim geldi. Hemen ektim bakalım neler olacak. Bir de şu "chocolate mint" cinsini merak ediyorum, siyah üzerine yeşil kenar bordürlü olanı :) Ama tutuyorum kendimi hele bunları başarıyla bir büyüteyim
Aramızda bu iki cinsten yetiştiren var mı acaba?
imiathiel
11-09-2009, 21:38
http://www.peoriagardens.com/images/premiums/ColeusChocolateMint.jpg
Aslında kahverengimsi bir renk, tam naneli çikolata görünümünde. :D Bayıldım.
benimkine benziyor sanırım, ama bu çektiğim kısmı yeni çıkan dallarından, diğer dalları büyük. bu coleusmla ilgili fotoğraf ve bilgiler önceki sayflarda var. bahara isterseniz çelik verebilriim. Şimdi keyfini bozmak istemiyorum. bir daldan da tohuma bıraktım..
Tanesi 1 liradan fideler aldım Eminönü'nden. Yanyana dizdim balkona, çok hızlı büyüyorlar. 7 fide, hepsi de farklı renk. Sürprizlerle dolu bir çiçek.
Black dragon ben de yetiştirdim. Dün ufacık budamak zorunda kaldım koca dallarımı. Kabuklu bit sarmıştı. İlaçladım ama bana mısın demedi.
eh artık sizde miniklerinizin bir resmini çekersiniz, renklerini çok merak ettim sevgili günüm... :D
Arzu Kırlangıç
12-09-2009, 12:12
Sevgili imiathiel "Black Dragon" tohumlarını nereden sipariş ettiniz.
yaprakları çok güzel bir bitki.keşke ömrü de biraz uzun olsaydı.....:)
imiathiel
12-09-2009, 16:56
e-bay den aldım, İrlandalı bir satıcıdan. 5 günde geldiler, ve harika hizmet sundular sağ olsunlar :) Güzel paketlemişler, bir sürü de açıklama eklemişler.
http://www.seedaholic.com da internet siteleri.
bakalım ufaklıklar nasıl olacak.
Sayın Günüm, Eminönü'nün neresinden aldınız fideleri?
thomasina
12-09-2009, 17:02
Dün Eminönü' ndeydim. Fazla çeşit kalmamıştı, kalanlarda biraz yetişkindi. Ben yine de dayanamayıp iki coleus aldım 4 liradan. Ben Mısır Çarşı' sındaki çiçekçileri dolaştım. Tohumda bulamadım.
imiathiel
12-09-2009, 17:05
Ben bekleyeceğim galiba tohumdan yetişmelerini. Daha önce çimlenmesi için bizim yapı marketlerde satılan mix çeşidini ekmiştim. Onlardan neler çıkacak bir bakayım önce. Çıkarsa tabii :D
Bir de bu yağmurda Eminönü'ne gitmek için karşıya geçmek pek işime gelmiyor... :(
Arzu Kırlangıç
12-09-2009, 17:39
[QUOTE=imiathiel;496160]
bakalım ufaklıklar nasıl olacak.
Teşekkür ederim imiathiel. Sanırım böyle olacaklar; Çok güzeller.
imiathiel
12-09-2009, 17:45
rica ederim ne demek
inşallah güzel büyüme fırsatı bulurlar hep beraber keyiflerini süreriz. Onlar büyüyene kadar ben de çelik almayı öğrenirim, daha da yaygınlaştırırız :D
Minik kolyozlarımın büyümelerini sabırsızlıkla bekliyorum.Böyle renkler çıkar mı acaba?Sizler gibi fide alabilme imkanım hiç yok.Zira yaşadığım yerde bir çiçekçi bile yok..
Sizin yetiştirdiklerinizi görmek bile beni mutlu ediyor..
eh artık sizde miniklerinizin bir resmini çekersiniz, renklerini çok merak ettim sevgili günüm... :D
Mesajınızı geç gördüm. Cep telefonu ile çektim biraz önce sevgili optimus.
imiathiel
14-09-2009, 16:33
Bunlar benim ilk coleus çimlendirme denemelerimin sonucu :D
Hani büyümüyor dediklerim. Şimdi gayet mutlu büyüyorlar!
Vilmorin karışık tohum çimlendirmiştim ama pek karışık değiller galiba :cool:
Sevgili İmiathiel renkleri belli olmaya başlamış.Zannedersem hepsi aynı renk olacak.Benimkilerde yavaş yavaş büyüyor bakalım, nasıl olacaklar..
imiathiel
14-09-2009, 16:53
Evet, Vilmorinin oyununa geldim :D
Zaten bunlardan sonra birden kendimi kaybedim kocaman bir saksıya neredeyse tohumların hepsini boşaltmıştım. Belki farklı çıkar diye.
Bir hafta oldu, çimlenmişler. Kısmet
Benimkilerdende umudum yok .Tek renk çıkacaklar heralde..
sevgili günüm sizin miniklerde çok hoş, büyüdüklerinde oldukça ggösterişli olacaklar inşallah :)
seneye artık boy boy yeni fotoğraflar yayınlarız burada ..
Dün bir iki çeşit daha aldım e-bay'den sevgili optimus. Paketim sağsalim gelirse sizinle tohum paylaşmaktan mutluluk duyarım. Yok çimlenmiş isterim derseniz, zaten dikeceğim fidelerden gönderiririm.
İşte bunlar sevgili optimus:
1. Nottingham lace
2. Royal mix
3. Wizard mix
4. Mint chocolate (Yeni bir türmüş. Ben eskilerden biri sandım ama kahverengisi çikolata koyuluğunda dedi tohumların satıcısı.)
5. Black dragon
thomasina
16-09-2009, 08:21
Sevgili Günüm ben de sipariş vermek istiyorum. Birkaç çeşit tohum siparişi daha mı ekonomik oluyor acaba? Yani posta ücreti ne civarda?
Sevgili thomasina posta ücreti yaklaşık 1 pound civarında.
Bazıları ikinci paketi sipariş ettiğiniz zaman kargo ücreti almıyor. (Aynı veya farklı tohum)
thomasina
16-09-2009, 08:30
Tamam tahminim doğru. Önceki sitede çok çeşit bulamadım ya da ben beceremedim. Bir araştıracağım, edinebildiğim kadar çok çeşit tohum bulacağım. Amerika' da olan bir yakınıma da sipariş ettim, bir iki aya bir gelebilir diye umuyorum.
Ebaydan mı sipariş edeceksiniz thomasina? Sipariş daha fazla olursa daha mı avantajlı oluyor.
Sevgili Günüm ne kadar mutlu ettiniz beni, çok sağolun, çok memnun olurum. siz nasıl isterseniz o şekilde olsun, ben biraz beceriksizimdir tohum çimlendirmek konusunda, ama size de zahmet vermek istemem, gönlünüzden nasıl geçerse, nasıl kolayınıza gelirse öyle olsun. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum ;)
Mix coleus tohum paketi olarak aldık. Yumurta kabının gözeneklerine ektik. Sera etkisi yapsın diye de üstünü de streçle örttük. Acaba yanlış mı yaptık?
Sevgili Günüm ne kadar mutlu ettiniz beni, çok sağolun, çok memnun olurum. siz nasıl isterseniz o şekilde olsun, ben biraz beceriksizimdir tohum çimlendirmek konusunda, ama size de zahmet vermek istemem, gönlünüzden nasıl geçerse, nasıl kolayınıza gelirse öyle olsun. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum ;)
Sevinmeniz beni çok sevindirdi.
Ben sizi tohumla hiç uğraştırmadan çimlendirip gönderirim. Hem renkleri de belli olmuş olur. Farklı farklı kızlarınız olur.
Doğru yapmışsınız reddown. Üzerini arada açıp havalandırmayı unutmayın. İlk sürgün kafasını çıkarınca da streç filmi çıkartın. Güle güle büyüsünler.
Sevinmeniz beni çok sevindirdi.
Ben sizi tohumla hiç uğraştırmadan çimlendirip gönderirim. Hem renkleri de belli olmuş olur. Farklı farklı kızlarınız olur.
tekrar teşekkür ediyorum ;) bu bitkiye bayılıyorum, muhteşem birşey, herbirinin ayrı güzelliği var sabırsızlıkla bekleyeceğim sevgili günüm ;)
Doğru yapmışsınız reddown. Üzerini arada açıp havalandırmayı unutmayın. İlk sürgün kafasını çıkarınca da streç filmi çıkartın. Güle güle büyüsünler.
Çok teşekkür ederim... Önerinizi dikkate alacağım.
Tekrar teşekkürler.
selcuk44
19-09-2009, 22:46
İyi akşamlar,acaba İzmir'de Kolyoz çeşitleri satan bir çiçekci var mı acaba ?
Bir çok çiçekciye baktım ama bulamadım,Hatta sempt pazarlarını bile araştırdım ama maalesef yok.
bu zamanda bulmak belki pek kolay olmayabilir, ama izmir büyükşehir belki bulunur
selcuk44
20-09-2009, 19:53
Iyı Aksamlar...
Izmir'de her tarafta aradim ama bulamadim. Sadece bir komsumuzda bulabildigim bu dali ektim. Suanda kucuk bir dalda cicekler belirdi. Onlari bekliyorum. Tohumlar olunca dikip uretmeye calisacam. Eger cimlendirebilirsem ve bu cesidi isteyen olursa uye kardeslerimle paylasabilirim.
selcuk44
20-09-2009, 19:56
Yaprak güzeli çiçeğimin resimlerini ekledim ama çıkmadı ,acaba bir yerde yanlışlık mı yapıyorum? araştıracağım.
bu arada benim kolyoslarımın 1 dal çiçek açmasına izin vermiştim. birkaçının tohumları olgunlaşıp kendi toprağına düşmüş ve çimlenmiş. inanılmaz hoşuma gitti... bununla birlikte o kadar streç yapıp çimlendirmeye çalıştığım halde, bu tohumların soğukta ekilmeden çimlenmeleri ne kadar da güzel... :D sanırım bundan sonra serpiştireceğim tohumları ve üstü açık gelişi güzel koyacağım :) onlar bir yolunu buluyor gibime geliyor...
sevgili thomasina bana gönderdiklerin arasında en güzel gelişimi gösteren bu oldu, ne yazık ki birkaçını kaybettim, diğerlerinin gelişimi de oldukça yavaş.... bu kışı atlatırsak ölmeden inşallah, yaza hepsinin çok güzelleşeceğini düşünüyorum..
Bunun yaprakları çok güzelmiş. Alacalı olanlardan ise bu daha çok hoşuma gitti. Benimkilerin eski formu yok olmuş kesip yeniden form alması için uğraşıcam.
imiathiel
27-09-2009, 13:15
Benim kolyozlarım da büyüdüler biraz daha ama ya ben çok sabırsızım ya da gelişimleri çok ama çok yavaş...
4 minik fide bir saksıda duruyorlar acaba ayırsam daha da hızlanır mı gelişimleri? Bir de çubuk besinlerden koymuştum topraklarına, sıvı olanları daha mı etkilidir acaba?
Sevgili İmiathiel , benim ektiğim kolyozlarda hala büyümediler.Çok minikler renkleri bile belli olmadı.Zannedersem mevsimsiz ekmemizden kaynaklanıyor.
imiathiel
29-09-2009, 01:08
Bunlar da benim çimlendirdiğim kolyozların son hali.. ne dersiniz farklı olan var mı aralarında? :)
İkinci resim de anneannemden aşırdığım. Suda köklendirmiş, mutfağında duruyordu, görünce gözlerime inanamadım aldım :D
sanırım ilk resimde sağ köşedeki farklı gibi :)
bu arada sevgili lalezan zamansız tohum ekmekten bahsetmişsin ama şöyle düşünüyorum benim tohum veren kolyoslarımın tohumları kendiliğinden toprağına düşüp çimlenmiş. Doğal, insan müdahalesinin olmadığı yaşamda nasıl bahr mevsiminde olacak bu çimlenme o zaman? tohumlar olgunlaşıp hep düştüler çünkü. Bana göre zamanı gibi...
Ben ekeli kolyozlarımı hemen hemen 2 ay oldu, neden yavaş büyüyorlar anlayamıyorum .Acaba iç mekanda olduklarından olabilir mi?
Sevgili İmiathiel; senin miniklerde bayağı gelişme var.Zannedersem sevgili Optimus' un dediği gibi birisi farklı galiba...
imiathiel
29-09-2009, 10:57
Benimkiler önce sabah güneşi alan balkondalardı. Sonra öğleden itibaren güneş alan arka balkona aldım. Balkonların ikisi de kapalı. Arka balkondaki gelişme nispeten daha hızlı oldu.
Tabi fazla güneş görünce hemen yaprakları eğiyorlar ama; odaya alıyorum 10 dakikaya düzeliyorlar.
Şimdi akşam gelen kedi tırnağımın gece balkona sardırdığı karıncalarla başım dertte. Kurtarırım bebekleri umarım :D
Benim miniklerde biraz gelişme var.Hafif yapraklarda renklenme başladı.Merakla büyümelerini bekliyorum.Buradaki siz arkadaşlar sayesinde sanırım kolyoz hastası olmaya başladım..
Sevgi Durul
05-10-2009, 14:11
106310Gelinimin kolyoz'u. İki ayrı çeşidi aranjman yapmıştık. Açık renk olan diğerinin rengini almaya başladı. Beyazlı olandan çelik alıp yeniden büyüteceğiz. İnşallah eski görüntüsüne kavuşur.
birbirlerinin renklerindn etkileniyorlar. benim de açık yeşil renk bir kolyosum vardı, ortası çok az pempeydi, saksısını paylaştığı diğer adaşının rengini almaya başlayınca şaşırdım, ortadaki pembeler kahverengi oldu çünkü. ben de saksılarını ayırdım. kesinlikle birbirlerinden etkileniyorlar..
ortası beyazlı olanının tohumlarından paylaşmak isterseniz çok sevinirim ayrıca ;) orada birkaç tanesi hala beyazlı kalmış ve çok hoş görünüyor..
sevgili imihatiel çimlendirdiğin kolyoslar ne kadar sürede o boya ulaştılar ? benim tohumlar çok kolay çimlendi ama çok geç büyüyorlar, renkler de belli değil, hangisi ne renk çok merak ediyorum....
Sevgili optimus bende kolyozlarımı,yaklaşık altı hafta önce ektim, çok hızlı çimlendiler, fakat çok yavaş büyüyorlar.Şu anda 1cm boyundalar.Onların gelişimini bile izlemek çok zevkli.Belli belirsiz renklenmeye başladılar.Gelip gidip onlara inceliyorum...
6 hafta çok uzun ama :( benim gibi sabırsız biri nasıl bekler bilemiyorum... ;) telkin de bulunuyorum çabuk büyüyün diye...
Hatta sevgili lalezan kolyoslarımdan 2sine daha yakın incelemede bulunmaya karar verdim bugün. her gün bir fotoğraf çekmek suretiyle uzun dönemde (sanırım en azından 2-3 ayı bulur) bunları biriktireceğim ve movie maker'da ard arda yerleştirip film yapmayı planlıyorum :D hani şu belgesellerde oluyor ya, sanki çiçek 2dk içinde büyümüş gibi :dilli: olacak mı bilemiyorum tabi yine devreye sabır giriyor, umarım çabucak pes etmem ;)
imiathiel
06-10-2009, 14:16
Merhaba sevgili Optimus.
Lalezan'ın dediği doğru, hemen çimleniyorlar ama büyümeleri ömür törpüsü :)
İnanın bir noktada ertesi gün bir bakıyorsunuz kocaman olmuşlar.
Artık iyice büyüdü benimkiler, minicik saksıda 4 tane var, 2 si aynı 2 si farklı farklı. Ayırsam mı diye düşünüyorum.
Bu arada, telkinle olmaz o iş, tehdit edin derim ben :D
imiathiel
06-10-2009, 14:21
Hatta size resim göndereyim, yaprak üstü parlaklık sudan kaynaklanıyor, damlamış diğerlerini sularken:o
inşallah benimkiler de biran önce büyürler, en çok da renklerini merak ediyorum. aralarında hem benim kendi kolyoslarımın bu sene verdiği tohumlar var hem de vilmorin isimli karışık tohumlardan ektim. gerçi okuduklarıma göre vilmorin hep tek renk koyuyormuş ya, gene de belki bir ümit renkli çıkarsa diyorum.. bakalım hepsi büyüsünler biraz, fazlalıkları dağıtacağım burdan, çimlenen çok tohum var bilmiyorum hepsinin büyüdüklerini görebilecek miyim...
imiathiel
06-10-2009, 20:19
Benim ektiklerim de Vilmorin'den. Bir sürü filizlenmiş olan da var bakalım nasıl çıkacaklar.
The Island
06-10-2009, 21:07
merhaba;
ben küçükken annemin yaprak güzeli vardı, zamanla öldüler sanırım.. şimdi de benim balkonumu süslüyorlar. 370 nolu mesajda resmi bulunan ortası pembe kolyozumun yaprakları elim büyüklüğünde şu an. Bir de kadife gibi bordo renkli var ama pek gelişmiyor
:(
Bende Zengarden den karışık tohum almayı düşünüyorum beni de heveslendirdiniz :D
Burda havalar sıcak ne de olsa çimlenir çok rahat.
benim balkonumdaki kolyoslarımın kendiliğinden düşen tohumları soğukta çimlenmişler sayın dyebto, şuan çimlenenlerde soğukta duruyor, ne üstünü örtmek ne de başka birşey yapmadım, çimlenmesi çok kolaymış, benim gibi bir beceriksizde bile çimlendiğine göre, sizlerde hayli hayli çimlenir :) merak çekmeyin. siz de zengarden dan deneyin, bakalım renkli çıkarsa bende oradan alrım, vilmorin hakkında hiç iyi şeyler duymadım çünkü ...
thomasina
07-10-2009, 09:54
Sevgili optimus, ne gibi sorunları varmış vilmorin markasının, sıcak satışta çok yoğun çünkü piyasada. Bilsek iyi olacak.
Sevgiler.
ben burdaki yazılanlara göre yazdım sevgili thomasina, karışık yazdığı halde tek çeşit çıkıyormuş içinden... henüz yeni çimleniyor tohumlarım vilmorinle kendi çiçekelrimin tohumalrını birlikte ekmiştim. çimlenenler var ama hangisi benim hangisi vilmorin bilmiyorum. ne zaman renkleri belli olur o zaman anlayabileceğim ancak vilmorin tek çeşitmi karışık mı... umarım karışıktır. tek çeşit çıkarsa üzülürüm...
Ben Zengarden tohum ekmiştim.Benimkiler büyüsün renkli çıkacakmı bakalım.Sonucu sizlerle paylaşırım..
imiathiel
07-10-2009, 17:12
Şimdilik benim Vilmorin 4 fidede 3 çeşit çıktı. Ama bir dolu var renklenmeyi bekleyen :D Ben de geribildirimde bulunurum size
Ben kolyozlarımı topraktan ilk dal olşum ksımının üzerinden kestim. Şimdi yeniden dallanmaya başladılar. Ne tohum nede çelikle uğraştım. Hem kökü büyük ve sağlam olduğu için daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.
çiçek yetiştirmeye başladığımdan bu yana türlü türlü böcekler görüyorum. sonuncusu da yeşil tırtıllar... :mad: coleuslarıma dadandılar... yapraklar hep delik deşik, klasöre geçmeye hazır kağıtlar gibi! özellikle de nerede taze yaprak var, onları yiyorlar, bir sürü yaprak var, her birini tek tek kontrol ediyorum ama gene de göremediklerim oluyor demekki ertesi gün sağlam yapraklardan birkaçı daha gitmiş... nerden nasıl geliyorlar anlamıyorum. ilk zamanlar acıyıp yaprakla birlikte arka taraftaki boş arsaya çimenlerin üzerine doğru attım balkondan. ama bitmek bilmeyen tırtıllar artık iyice sinirimi bozdu, artık öldürüyorum. güzelim kolyoslarım ne hale geldi, bugun hepsini içeriye boş bir odaya aldım. bakalım kurtulabilecek miyim... birde beyaz sinekler görmeye başladım. siyahalr bitti, sıra beyazlarda :S uamrım hastalık taşımıyorlardır !
imiathiel
08-10-2009, 11:23
Sayın Optimus umarım çabucak iyileştirirsiniz.
imiathiel
17-10-2009, 19:45
Sevgili Lalezan minik coleuslarınız büyüdüler mi? Renklerini merak ediyorum :D
Sevgili İmiithaiel ;minik kalyozlarım hala büyümediler.Çok yavaş büyüyorlar.Renkleri çok az belli oldu.Ama malesef benimkilerde ancak, iki üç çeşit..Zengardenden, ikiyüz tohum çok renkli olanından getirttik, yirmi tane tohum ektim, hepside çıktı ama renkleri dedikleri gibi çok renkli değil.Hepsini ekseydim belki biraz çeşit daha çıkabilirdi.
İnşallah bahara hepsini, senin gönderdiklerinle beraber ekeceğim.Belki buradaki arkadaşlarla beraber paylaşım yaparız,çok çeşidimiz olur inşallah.
Geçen hafta Ankaraya gitmiştim.Sakarya Caddesindeki çiçekçileri gezdim.Birkaç çeşit kolyozo rastladım ama renkleri bilinen renklerden olduğu için almadım.Birkaç kaktüs aldım.
Artık bende kolyoz hastası oldum galiba.Yıllar önce birkaç çeşidini yetiştirmiştim.Sonrada nunuttum bu güzelliği.Siz arkadaşlar sayesinde yeniden yetiştirme hevesi başladı,bende.
Umarım bahara, siz arkadaşların yardımıyla çok çeşidim olur......
Sevgili Gulyabaniablasını gönderdiği kolyoz tohumlarını serptim ve 1 hafta içinde çimlenmeye başladılar arkadaşlar
acaba içerde mi kalsınlar yoksa bahçeye mi çıkaertsam?
roseskin
19-10-2009, 17:01
tohumları ne zaman ekilebilir acaba
tohumları hemen ekseniz de olur sayın roseskin, benimkilerden tohuma kaçanlardan bazısı kendiliğinden çimlenmiş, birkaçını da kendim ekmek suretiyle çimlendirdim, ama büyümeleri çok yavaş, belki havaların soğukluğundandır, en güzel etkiyi baharda alabilriiz sanıyorum...
imiathiel
19-10-2009, 21:02
Ben de vilmorin ekmiştim, 3 çeşidim var henüz, teker teker ekmiştim çünkü. Ama daha sonra ektiklerim daha büyümediler, bakalım ne çeşitler çıkacak.. Birkaç tanesinin kotiledon yapraklarının yapısının farklı olduğunu fark ettim. Göreceğiz :D
günebakan
28-10-2009, 15:17
Sevgil Cemo ve fatma hanımın hediyesi olan kolyozlar iyice gelişti ama yaprakları delik deşik birşeyler yiyor ama ne olduğunu bulamadım.Bahçede çekirge ve salyangoz çok var ben bitkileri onlardan kaçırdıkça onlar pencerelere yapışıyorlar:)
111921
19 Ağustos'ta ektiğim kolyozum (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=483634&postcount=268), şu an bu hale geldi. Sevgili Gullyabani'nin gönderdiği tohumlar da çimlendi.
sayın günebakan kolyoslrınızı yiyen muzır şey yeşil tırtıl büyük ihtimal, yaprakların arkasını çok iyi gözlemleyin görülmeleribiraz zor oluyor hele de küçükse, benim kolyoslarıda yediler, çareyi içeri almakta buldum, uzun bir müddet hergün kontrol ederek gördüğüm tırtılı aldım attım, şimdi yenen yeni yaprak yok, sanaırım tırtıllar bitti... dikkatlice bakın küçüklerinin görülmesi daha zor yaprakla aynı renk olduklarından.
günebakan
31-10-2009, 10:44
Teşekkür ederim sn. Optimus şöyle bir göz gezdirdim ama birşey göremedim daha dikkatli inceleyeyim o zaman:)
Sevgili Sakagün; bende kolyozlarımı,20 Ağustosta ektim.Boyları ancak 1-2 cm.Renkleri çok az, belli olmaya başladı.Çok çabuk çimlenip,zor büyüyorlar..
Sevgili Günebakan,sizin kolyozların renkleride çok güzelmiş.Güle güle büyütün.İnşallah benim yavrularda, böyle güzel renkli olurlar...
Zor büyümelerine üzüldüm Lalezan. Bir an önce renklerini görmek isterdim. :(
Umudum, ilkbahara kaldı..Ozaman ekilince daha çabuk büyürler, herhalde..
günebakan
31-10-2009, 17:39
Teşekkür ederim Lalezan inşallah sizinkiler de büyür ve sizi sevindirir:)
Gulyabaniablasını gönderdiği kolyoz tohumlarım çimlendi arkadaşlar , güneeşe bakan cam önündeler ama sadece iki yaprak .
Sevgili Sakagün; bende kolyozlarımı,20 Ağustosta ektim.Boyları ancak 1-2 cm.Renkleri çok az, belli olmaya başladı.Çok çabuk çimlenip,zor büyüyorlar..
Aynen öyle Sayın Lalezan. Bende aynı tarihlerde ektim. Benimkilerde aynı şekildeler.
Ama şöyle bişey farkettim. Soğuk yere koyunca daha hızlı büyüdüklerini gözlemledim. Teyit etmek için 8 gün kadar sıcak yere aldım, az büyüdü. Şu an sürekli soğuk yerdeler daha hızlı büyüyorlar.
Aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen hala alttan yeni tohumların çıktıklarını gözlemeye başladım. Bu da işin en ilginç yanı...
Sayın Reddown; siz tohumları nereden almıştınız?
Sevgi Durul
02-11-2009, 21:13
112717Bayram ziyaretinde çelik aldığım yaprak güzelim.
Benim incelediğim bir kaç özellik var. Kışın kolyozlar yaprakları daha tüylü, kart, ve rengi daha soluk oluyor. Sayın reddown ın dediği gibi belki soğukta daha hızlı gelişiyorlar ama işte hızlı gelişim süreci yüzünden bazı özellikleri gidiyor. Sıcak da yavaş gelişiyor ama daha güzel görüntü elde ediliyor. Hele yazın oluşan formu ve görüntüyü sağlamak nerede ise mümkün değil. Ayrıca bonzai denemesi de yapıcam kolyozlar ile. Hızlı büyümesi ve yapısı ile müsait olabileceğini düşünüyorum. Çünkü ben kolyozlarımı sizin gibi değil farklı yöntem ile kışa hazırladım. En alt yaprağının 3-4 cm yukarısından kestim üst tarafını attım.Alt kısmından çok hızlı büyüdüler. Kök oluşumu olmadığı için hızlı büyüyor. Hele altında kalan kısım ise kalın gövde şekinde oluyor. Kalınlaştıkça böle değişik keserek farklı kombinasyomlar oluşturulabilir. İnşallah başarılı olurum.
Sayın Reddown; siz tohumları nereden almıştınız?
Gittigidiyor.com Zengarden adlı dükkandan aldım :)
Benim incelediğim bir kaç özellik var. Kışın kolyozlar yaprakları daha tüylü, kart, ve rengi daha soluk oluyor. Sayın reddown ın dediği gibi belki soğukta daha hızlı gelişiyorlar ama işte hızlı gelişim süreci yüzünden bazı özellikleri gidiyor. Sıcak da yavaş gelişiyor ama daha güzel görüntü elde ediliyor. Hele yazın oluşan formu ve görüntüyü sağlamak nerede ise mümkün değil. Ayrıca bonzai denemesi de yapıcam kolyozlar ile. Hızlı büyümesi ve yapısı ile müsait olabileceğini düşünüyorum. Çünkü ben kolyozlarımı sizin gibi değil farklı yöntem ile kışa hazırladım. En alt yaprağının 3-4 cm yukarısından kestim üst tarafını attım.Alt kısmından çok hızlı büyüdüler. Kök oluşumu olmadığı için hızlı büyüyor. Hele altında kalan kısım ise kalın gövde şekinde oluyor. Kalınlaştıkça böle değişik keserek farklı kombinasyomlar oluşturulabilir. İnşallah başarılı olurum.
Sayın İsolet, bizimkiler daha o kadar büyümediler maalesef :) O kadar büyüsünler tavsiyelerinizi dikkate alacağım...
Bende Zengarden tohum ekmiştim...
ilksenozturk
05-11-2009, 10:39
siteden çok sevgili arkadaşımızın bana gönderdiği 3 çeşit yaprak güzelinden ikisini kaybettim:( (kendisine söyleyemedim, emanetine bakamadım gibi geliyor, bilmiyorum buradan okuyacak mıdır). köklenmesi ve ilk gelişimi çok güzeldi halbuki. ilk geldiklerinde ayrınlık bir yere koymuştum, sonra yerini değiştirip güneşi tülün arkasından alan bir yere yerleştirdim ve ne olduysa o zaman oldu. oysa ki onları aldığım yer torpilli çiçeklerimi koyduğum ve hepsinin coştuğu bir köşeydi. kalan tek kök de çok keyifsiz. yakın zamanda yetiştiremeyip kaybettiğim tek çiçek oldular:(
benim kolyoslarımdan hiçbiri ister tül arkasından ister doğrudan olsun güneşi sevmediler ve zaten sevmediklerini en geç 1 satte gösteriyorlar... kaç saksı kolyosum var hepsi de aydınlık gölge alanda sn ilksenozturk.
Ljubljana
05-11-2009, 22:48
Çiçeksiz, yapraklı bitkileri daha çok seven biri olarak bu bitkiyi ilk gördüğümde çok sevdim. Bir kaç yere sordum ancak bulamadım. En kısa zamanda edinmek istiyorum. Hatta minik bir çelikten ya da tohumdan kendim yetiştirmek istiyorum :)
gülyabani
05-11-2009, 23:54
Sn. hüzün ve sakagun size gönderdiğimiz kolyoz tohumlarının annesi olan kolyozumuzu kardeşim gullyabani arkadaşının annesinin çiçeklerinden gizlice almıştı çelik olarak :)) Çeliği inanılmaz hızla kökleniyo yaz olmasınında etksi vardır sanırım ama çelik şeklinde dikince çok çabuk gelişim göstermişti maşallah. Tohumdan yetiştirmeyi biz hiç denemedik sizlerin bebek kolyozlarını görünce çok mutlu olduk gerçekten, bebek kolyozlarınız biran önce büyürler inşallah :)
ilksenozturk
06-11-2009, 07:46
benim kolyoslarımdan hiçbiri ister tül arkasından ister doğrudan olsun güneşi sevmediler ve zaten sevmediklerini en geç 1 satte gösteriyorlar... kaç saksı kolyosum var hepsi de aydınlık gölge alanda sn ilksenozturk.
öyleymiş, anladım ama kötü oldu. benimkiler yarım günde tuhaflaştı, hemen eski yerine aldım ama toparlanamadan gittiler. çok hızlı reaksiyon verdiler. bir daha kalyosa cesaret edebilirsem o zaman güneş yüzü göstermeyeceğim onlara. :(
Bende yavru kolyozlarımı,havalar soğuduğu için içeriye, sabah güneşi alan cam önüne koydum.Zaten zor büyüyorlardı,bakalım içeride gelişimleri nasıl olacak..
Resimdeki kolyozu benim zannetmeyin ..Değil.Benimkiler çok minikler daha....
h kemal h
11-11-2009, 13:58
Merhabalar Arkadaşlar bunlarda benim yaprağı güzeller. bir komşudan küçük birçelik almıştım geçen ilkbaharda. biraz büyüyünce dallarından çelik alıp çoğalttım. en az sekiz on saksı eşe dosta dağıttım kimisi bakabildi kimisi bakamadı. bir iki saksıyı gölgede, biriki saksıyı güneşte tuttum renkleri farklı oldu. güneş görmeyenler de yeşil tonlar ağırlıkta güneş görenler daha bir kırmızı duruyor. kırmızı derken koyu kadife gibi bir şey. ilk üç resim anaç olan sonrakiler onun yavruları.
h kemal h
11-11-2009, 14:06
Pardon arkadaşlar ilk dört resim anaç olan. bunlarda yavrular
ilksenozturk
11-11-2009, 14:11
çok kıskandım :(
(güle güle büyütün)
h kemal h
11-11-2009, 14:24
çok kıskandım :(
(güle güle büyütün)
Teşekkür ederim. özel bir çaba sarf etmedim. bir saksı, bir toprak, bir çelik sonrası kendiliğinden oldu ..
Sayın Kemal h harika görünüyorlar.Güle güle büyütün.Merak ettim içerde mi dışarda mı büyüttünüz?
h kemal h
12-11-2009, 14:00
Sayın Kemal h harika görünüyorlar.Güle güle büyütün.Merak ettim içerde mi dışarda mı büyüttünüz?
Sayın Lalezan. yazın balkonda duruyorlardı. büyük olan halaa balkonda duruyor. havalar biraz soğuyunca içeri salona almıştım. şimdi burda havalar bahar gibi bazen yağmur bazen güneş içerisi dışarısı fark etmiyor tabii kışın çok soğuklarda içeri alıyorum.saygılarımla bol çiçekli günler dilerim...
Merhabalar;
Ben de Coleus'larımı tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Henüz çok minikler bakalım hangi renkte olacaklar. Merakla bekliyorum.
Sayın Lipres; kolyozlarınızın büyümesi için aylar geçmesi gerekiyor.Renkleride çok geç belli oluyor.
Benim kolyozları ekeli 3 ay olacak, ancak 2 cm oldular.
Sabırlar diliyorum..
Çok teşekkürler Sayın Lalezan;
Sabır konusunda (Afrika menekşelerinden) tecrübeliyim. Ne kadar zaman da büyürlerse bekleyeceğiz artık... :)
The Island
19-11-2009, 12:04
Bu da benim pembiş kızım
Arzu Kasapoğlu
19-11-2009, 14:15
Yaprak güzeli benimde en çok sevdiğim çiçeklerden biridir. Çocukken her evde mutlaka yaprak güzeli ve cam güzeli yetiştirilirdi. Başka çeşit çiçekte yoktu zaten :)
Sevgili h kemal h ve çiçeksewer yaprak güzelleriniz çok güzel büyümüş. Bu çiçeğin böyle güzel renklere bürünebilmesi için yerini çok sevmesi gerekiyor.
İkinizinde eline sağlık.
Sayın Çiçeksewer; kızınız mükemmel görünüyor.Güle güle büyütün.
The Island
19-11-2009, 15:58
Teşekkürler, daha güzelleri sizlerin olur umarım.
kaybol.2008
28-11-2009, 16:20
Arkadaşlar yeni bulduğum kenarları oyalı kolyozu paylaşmak istedim. Halen köklenmesi için suda bekliyor. Büyüyüp dalları olgunlaşınca sizlere de göndermek isterim.
çiğdem86
28-11-2009, 23:28
bende var bir tane 2 süreklii boyuna uzuyor ve rengi daha açık kırmızı gibi normalmi acaba ?
birde yanına ayrı bir kök eksem bu mevsimde yetişirmi
kaybol.2008
02-12-2009, 21:22
bende var bir tane 2 süreklii boyuna uzuyor ve rengi daha açık kırmızı gibi normalmi acaba ?
birde yanına ayrı bir kök eksem bu mevsimde yetişirmi
Yaklaşık 25 yıldır tüm evlerimizde bu çiçek hep vardı (kuzey cephe, güney cephe, apartman ışıklığına bakan karanlık bir oda, hiç ısınmayan bir oda vb)
Benim yan yana 7-8 kök olmasına rağmen sorun olduğunu hiç düşünmedim.
Hatta şu an üç farklı yaprak yapısına sahip üç ayrı cinsi aynı saksıda.
Bence asıl önemli olan susuz bırakmamak. Aydınlık cam içlerini bayıldığını düşünüyorum. Aydınlık yerde olunca yaprakları çok gür bir formda oluyor. Perde arkasında yapraklar seyreliyor diye düşünüyorum.
Sürekli boyuna uzaması aydınlığa ulaşma çabası olabilir.
Bu çiçeklerin renklerini tam alması için bol güneş ışığına ihtiyaç duyduklarını biliyorum.Geçen baharda üç dal vardı saksımda.Köklenmişlerdi ama ne yaprak çıkarıyorlardı ne de renkleri güzelleşiyordu.Sadece boynu uzuyordu.Sonra annem her üç dalı da ortadan koparıp öylece toprağa gömdü.Tam anlamı ile coştular o günden sonra.Kocaman ve çok renkli yapraklar çıkardılar.Yaşadığım şehrin yazları çok kavurucu olduğu için içeri aldım yaz ortasında ama sürekli boylandılar ve tohumlandılar.Ben de budadım.Şimdi içerdeler ve cam önünde hallerinden pek memnunlar.Hızlı büyüdüğü gibi hızlı da yaşlanan bir bitki.Zaman zaman yeniden çelik alıp gençleştirmek gerekiyor.
Kolyoz benim çocukluğumunda çiçeğidir.20 yıl öncesini hatırladığımda annemin reçel tenekelerinde diktiği ve kocaman camımızı tam anlamıyla kapatabilecek kadar büyüyen nadide çiçeklerden biridir...sizlerin çiçekleri harika görünüyor.Güle güle büyütün
KARADENİZ37
15-01-2010, 18:50
Bu şekerler de bana ait.Soğuktan yaprakları biraz soldu ama
İnşallah toparlayacaklar.
Bu sabah Ankara dan iki arkadaşımı bana gelmeden önce tüm seraları gezmek konusunda tembihledim .İşin ilginç yanı bir çok sera hala kolyoz diyince salyangoz gibi bişey anlıyor.Eskiden heryerde olurdu.Neden artık bulunmaz gibi bişey oldu anlayamıyorum..
ben tohum ektim bir kaç tane. Bakalım hangi renkler çıkacak merakla bekliyorum:)
ben tohum ektim bir kaç tane. Bakalım hangi renkler çıkacak merakla bekliyorum:)
ben de aynı durumdayım, bir hafta oldu henüz çimlenmem belirtisi yok ama ))
Sevgili hüzün bende yaklaşık bir hafta önce kolyoz ektim bir paket karışık tohum hediye gelmişti.Sürekli bakıyorum ama hala çimlenen bir tek tohum yok..
Tohumların toprağın üzerine atılıp hafif bastırılması, üstünün asla örtülmemesi gerekir, bir hafta zaten erken...
Birkaç hafta içinde çimlenmeye başlaycaklardır...
Birkaç hafta mı ? Ben merak içinde kalıp kürdanla karıştırırım saksıyı:)Umarım çimlenirler cidden en çok aradığım bitkilerden biri.
Şartlar uygunsa %90 çimlenme ihtimali vardır, evdeki kürdanları yok edin yoksa o ihtimal yarıya iner:D
Hemen kürdanları yok edip zaten görünmeyecek kadar küçük olan tohumların yeşermesini bekleyeceğim:)
günebakan
26-02-2010, 16:30
Diğeri soğuktan ölünce bu yeni çelik olarak diktiğim yaprak güzelim umarım tutar:)
127299
benim minik yaprak güzellerim :)
130229
130230
130231
130232
Yaprak güzellerim çimleneli yaklaşık onbeş gün oldu.Neden olduğunu çözemedim kuruyup gidiyorlar.Acaba yeşerip iki yaprak gösterdikten sonra da yoğun neme ihtiyaç duyuyorlar mı?
Benimde daha cümleyi okumayı bitirmeden nem sorunu aklıma geldi, ayrıca üstten sulanıyorsa ve toprak fazla nemliysede sorun olabilir...
Isı kaynağına çok yakın ve üstten suluyorum. Daha doğrusu fısfıs yapıyorum. Toprak çok nemli değil. Bu sebepten olabileceği geldi aklıma..
Bo kolyoz acayip bi bitki.Tohumdan yetiştirdiğim kolyozun yapraklarından bir tanesini öylesine toprağa batırmıştım inanamadım ama bugün biraz önce saksısını değiştirdiğimde yaprağı tutup çekiym dedim.Bi de ne göreyim tek yaprak resmen kök salmış...Çok şaşırdım.Demek ki yapraktan da çoğalabilir.Hem de çok kolay.
Bunu denemenizi taviye ederim.Olmazsa çelik yerine yaprak gönderirsiniz isteyene artık. :)
mormenekşe
04-04-2010, 02:04
Ben geçen sene tohumdan ürettim, çok kolay çimlendiler. Ama sıcaklık istedikleri kesin, ben mayıs ayında ekmiştim tohumları ve neredeyse 20 saksı kadar kolyozum oldu sonra eşe dosta dağıtıldı.
Benim detuhumlarımdan sadece 2 tanesi çimlendi yapraklarının kenarı yeşil ortası kırmızımsı dün şaşırtma yaptım bakalım yaşayacak mı?
çiğdem86
04-04-2010, 21:41
bende 2 çeşit yaprağı güzel var birisi sarkıyor tamamı kırmızıya yakın,diğeride boyuna uzuyor.
Boyuna uzayan çiçek yaklaşık 6 aydır bende fakat çok yavaş gelişiyor.Nedeni nedir acaba?
saygılar
Benim detuhumlarımdan sadece 2 tanesi çimlendi yapraklarının kenarı yeşil ortası kırmızımsı dün şaşırtma yaptım bakalım yaşayacak mı?
Sevgili Hüzün tarih olarak nerdeyse aynı zamanlarda dikmiştik tohumları.Sizinkileirn renkleri belli olmuş .Benim tohumlarımın büyük çoğunluğu çimlendi.Fakat iki yaprak oldular kaldılar...Şu anda durgun bir bekleme dönemindeler...Boyları da bir cm i geçmez..Bu kadar zor büyüdüklerini bilmiyordum.
Biraz daha sabredin havalar yeni ısınıyor, yaza kadar umarım boy boy fideleriniz olacak:)
Tohumları şubat ın 16-17 si gibi dikmiştim ...Hemen düz mantık yürütüyorum.Yaklaşık kırkbeş günde 1 cm 450 gün=10 cm :D Desenize torunlarım görecek tohumların büyüdüğünü...
Şakası bir yana kolyozların büyüme sıcaklığı olarak 18 santigrat derece civarı ısı yeterli büyüme ısısıymış. Sıcak havada hızlı gelişim gösterdiğinden bahsediliyor.Ve en zor yetiştirme kolyoz da tohum yetiştirmesiymiş.
Anaç bitkiden alınan çelikler mart ayı gibi dikilirse haziiran ayına kadar anaç bitkiden büyük hale gelebileceğini okudum.Umarım yetişirler...:(
Crocus Şen
09-04-2010, 15:50
Elimde kolyoz tohumları var geçen yıl haziran gibi ektiğimde hiçbiri çıkmamıştı,acaba bu aralar eksem mi diye düşünüyorum,ne dersiniz?
Geçen seneki tohumlar ise zaten çimlenme kabiliyetlerini yitirmişlerdir...
Crocus Şen
09-04-2010, 16:35
Offf desenize Kolyozsuz kaldım:((
Zaten yeni aldığınızda bile tam taze olmuyorlar, ama deneyin derim, belki çıkabilir...
Geçen sene bir paketi farklı tarihlerde, farklı koşullarda ektim, bir tane bile çimlenmedi. Bu sene deneyecek cesaretim kalmadı, aklım da koyu mor renklide kaldı.
Ben şişen tabletlere ekmiştim kolyozları çoğu çıktı gibi(attığım tohum fazlaydı ama) Her saksının dibine birkaç tohum da serpeledim.Hangisi çıkarsa umuduyla birçoğunda çıktı ama çok ağır büyüyorlar...
Şimdilik öyle, ben yaz başında 10 cm'lik çelik diktim, şu anda 40 cm uzadı genişledi...
Emin olun yaza kadar karış karış fideleriniz olacak...
Bu güzellerim neden renkelenmiyor,sonradan mı renk değiştirecekler. Ektigim tohumların hepsi çimlendi ama birkaçı böyle büyürken digerleri minicik kaldı ve büyümeleri yavaşladı bu büyüyenlerde seramda duruyorlar hergeçen gün yaprakları daha bir canlanıyor resim 1.5 hafta önceki halleri şimdi dahada büyüdüler ama renkleri hala aynı yeşil :( hayır tohummu karıştı desem ambalajlıydı paket acaba bu yeşil kalyosmuu ....
136186
136187
136188
136189
Sevgili shiva bitki tanımakta biraz özürlüyüm ama bunlar kolyoz değiller.Ben kolyozdan çok yabani bitkilere benzettim...bizim alt bahçede çıkanlara çok benziyor..
Sevgili umit79 yapma... Ben onları kalyoz diye seviyorum ama hibrit tohumdu bunlar ve çimlenenlerin hepsi aynı formda
136191
paketinini üzerindede böyle bir resim vardı.. zenle büyütüyorum ben onları yabani ot olmasın ama lütfennnn
bence de kolyoz değiller, geçenlerde ben de çimlendirdim sadece 2 tane çimlenmişti ama bugün baktım ki yok olmuşlar..:(
Sevgili shiva bende ektim ama çıkan ve uzayanlar hiç böyle değiller.Yassı yuvarlak bir formu var yaprakların...Seninkiler çuha ya da tere yaprağı gibi .Bende hybrid tohumlar ekmiştim ama böyle değil çıkanlar :)
Anlaşıldı sana birde kolyoz göndereceğiz onları öyle sevme diye:)
Sevgili umit79 nerdeyse 3 aydır yaprak güzeli diye sevip baktıgım çiçegim sizinde dediğiniz gibi ot çıktı :( dün annaneme çiçeklerimi gösteriyordum ''aaa bak buda yaprak güzelim annane '' dedim annanenin bi bakışı vardıki görmeliydin kızım bu eşek yiyici bunu eşege ver bayıla bayıla yer dedi tutut koparttı tabi.......................
Bazen sürprizler nasıl saksı dibinde biz beklemeden çıkıyorsa ; bunlarda da aynı şey olabiliyor..Ben neredeyse iki ay gibi bir sürede ekip uğraşıp bekliyorum. Hala 2 cm olmadı geçen hafta baktım pazar yerinde çeşit çeşit kolyozlar hemen aldım. Toprak ,torf karışımı yerine yaprak çürüntüsü bol bir karışımda daha iyi yetişeceğini söyledi çiçekçi kadın.
yaprak çürüntüsünü ögrendigim iyi oldu umarım birgün işime yarar
Karşıyaka-Ankara'daki bir serada değişik türler vardı.
Anlaşılan konu satıcıların ilgisini çekmiş.:rolleyes:
Sayın sabah, ben de dün bahsettiklerinizin resimlerini çekmiştim. :)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=620179&postcount=599
bloodflower
22-04-2010, 17:56
Bir hafta önce, tohumlarını arkadaşımdan alıp ektiğim yaprak güzellerimden biri kendini gösterdi. Ancak yanında ona göre dev bir yaratık yetişiyor. Bunun ne olduğunu biliyor musunuz? Sadece bir yabani ot mu? Yoksa bu da yaprak güzeli mi?
En yakın zamanda ne olduğunu bulamazsam ismini yaprak çirkini olarak koyacağım. :D
nurcanaybay
22-04-2010, 19:05
nerdeyse 3 aydır yaprak güzeli diye sevip baktıgım çiçegim sizinde dediğiniz gibi ot çıktı :( dün annaneme çiçeklerimi gösteriyordum ''aaa bak buda yaprak güzelim annane '' dedim annanenin bi bakışı vardıki görmeliydin kızım bu eşek yiyici bunu eşege ver bayıla bayıla yer dedi tutut koparttı tabi.......................
Sn.Shiva ;
o otun adı hardal otu diye biliniyor.Aynı hayal kırıklığını ben de yaşadım.
Pholox diye alıp çimlendirdiğim tohumların hardal otu olduğunu öğrendim:)
The Island
23-04-2010, 08:34
Kolyozumun yanında misafir var :) Büyür mü acaba :dilli:
Kolyozunuz bi harika çok neşeli görünüyor :)
The Island
23-04-2010, 22:54
Budamıştım ama kendine geldi, yanında da asması var. :)
artık misafirinize çok daha iyi bakarsınız :)
bloodflower
24-04-2010, 07:14
Selamlar,
Ben bu yaprak güzelini çok sevdim. Keşke bütün bitkiler onlar gibi olsa. Daha dün bir tanelerdi. Bugün ise durum birden değişti. Her yeri sardılar. Tabii ki yaprak çirkinimiz de büyüyor. :D
Yaprak güzellerimin son hali şöyle:
Merhaba,
Ben de dün kolyoz tohumu alıp ektim. Paket üzerinde gölgeye koyun diyordu doğru mudur? Bu arada Ankara'da kaç çiçekçiye sorduysam hiçbiri kolyoz diye bilmiyor. Bir tanesi yaprağı güzel olarak biliyor. Diğerleri onu da bilmeyip yaprak güzeli yok da cam güzeli var diyor. Çiçekçilere biraz sitenin reklamı yapılsa da en azından daha bilgili birilerinden alışveriş yapsak fena olmaz gibi :)
Teşekkürler
bloodflower
28-04-2010, 00:24
Merhaba,
Benim yaptığım, arkadaşımdan aldığım tohumları direk olarak organik bitki toprağına ekip kapalı bir balkona koymak oldu. Balkonumuz geceleri serin oluyor ancak öğlenden akşama kadar da güneş alıyor. Şu anlık iyiler ve keyifleri gayet yerinde gözüküyor. :D
Ayrıca Kolyoz ismini ben de siteden öğrendim. :)
Sayın bloodflower,
Demekki benimkiler de umut vadediyor. Sizinkilerle aynı şartlardalar :)
Teşekkürler
bloodflower
28-04-2010, 20:39
Ben teşekkür ederim a1919. Son hız büyümeye devam ediyorlar. Umarım bu şekilde giderler de bir sürü yaprak güzelimiz olur. :D
Zaman zaman gelişmeleri burada fotoğraflarım. Ancak hala yaprak çirkinimizin gerçek adını öğrenmiş değilim, o da kafasına göre büyüyor orada. :)
bloodflower
10-05-2010, 10:21
Selamlar,
Görüşlerinize ihtiyacım var. Daha erken olduğunu biliyorum ancak, şu anda şaşırtma yapmam uygun olur mu? Çünkü çok iç içeler. Yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar.
Benim kolyozları ekeli 16-17 gün oldu hala bi hareket yok. Acaba onlar çıkmayacakmı artık? En fazla kaç günde çimlenirler sizce? Tohumları praktikerden almıştım. Bundan sonra beklemeyin derseniz gidip fide alıcam artık.
Selamlar,
Görüşlerinize ihtiyacım var. Daha erken olduğunu biliyorum ancak, şu anda şaşırtma yapmam uygun olur mu? Çünkü çok iç içeler. Yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar.
İki yaprak olmuşlar şaşırtabilirsiniz.Bir kaşık yardımıyla yaparsanız köklere zarar verme sorunu biraz azalır.
Ben tohumları daha fazla bekleyemedim. Biraz daha beklesem bu seferde fide bulamazsam diye düşünerek gidip bugün 2 tane fide aldım. Tohumlarda dursun bakalım bir kenarda belki kıskanıp çimlenirler :p
ilksenozturk
14-05-2010, 07:21
Solda görünen çeşidinden ben de fide almıştım, ama yaşatamadım. yaprak güzelleri beni sevmiyor:( 3. fidemi kaybedişim bu :(
fatmadundar
14-05-2010, 11:44
Yaprak Güzeli en kolay yetişen çiçeklerden biri. İster suya koyarak ister direk torağa dikerek çoğaltılabilir. En çok sevdiği güneşli bir ortam.
çok güzeller yaprak güzelimn yoktu sanırım bundan edinmekte şart oldu
Ben tohumları daha fazla bekleyemedim. Biraz daha beklesem bu seferde fide bulamazsam diye düşünerek gidip bugün 2 tane fide aldım. Tohumlarda dursun bakalım bir kenarda belki kıskanıp çimlenirler :p
Sn.a1919
İki fideniz de çok güzel bayıldım..Ancak Konyada aradım ama bu çeşitler yok..
Güle güle büyütün..
Sayın Mirbe,
Teşekkür ederim. Bu arada tohumlarda yavaş yavaş çıkmaya başladı. Şu an 4-5 tane çimlenmiş görünüyor :) Sanırım yanlarına arkadaş bekliyorlarmış. 20 gün sürdü. Bu kadar uzun sürede çimleneceğini düşünmemiştim hiç. Ya da ben üzerlerini fazla kapattım belki de. Neyse tohum çimlenmesini bekleyen varsa biraz sabretmek gerekiyormuş :)
bloodflower
20-05-2010, 15:15
İki yaprak olmuşlar şaşırtabilirsiniz.Bir kaşık yardımıyla yaparsanız köklere zarar verme sorunu biraz azalır.
Merhaba,
Biraz geç oldu farkındayım ama mesaj yazacak vaktim olmamıştı. Sayın Hhatice sizin mesajınızı görünce hemen ayırma işlemini yaptım. Tabiri caizse her yerimiz yaprak güzeli oldu. :D
Sayın a1919,
Sizin güzellerin çimlenmesi niye bu kadar uzun sürdü anlamadım. Ben hepsini bitkisel organik toprağa ekip üstlerini de rastgele toprakla örtmüştüm. Üstlerini kapamamıştım bile ve bir haftada neredeyse hepsi çimlenmişti. Yine de geç olsun güç olmasın, yaşıyorlar ya.
Yeni resimler aşağıdadır.
bloodflower
20-05-2010, 15:18
Resimlerin devamı:
Sayın bloodflower, eğer bir sabır testi varsa çoktan geçtiniz benim gözümde, fidecikler maşallah asker gibi dizilmişler tek tek :) Darısı benim ayrılmayı bekleyen kekik ve lobelyalarımın başına! Güle güle büyütün yaprak güzellerinizi..
bloodflower
20-05-2010, 23:45
Sayın elek,
Teşekkür ederim ama bu sabır testini genelde annem geçti. :D Tek tek 3, 4 saat kadar uğraştık. Umarım yeni yerlerini severler ve ölmezler de bir sürü yaprak güzelimiz olur. Yeter ki büyüsünler. Darısı sizin de başınıza. Ancak ayırma işlemi yaparken bizimkiler gibi küçükken yaparsanız çok daha zor oluyor, çünkü kökleri bile küçücüktü ve toprağa tutturmaya çok uğraştık. Sonucu önümüzdeki günlerde görürürüz.
Ayırma işlemi zor olduğu için artık tohum ekerken daha dikkatli olmam gerektiğini anladım. Bu da bana ders oldu.
Kolay gelsin.
Bu bitki suya bayılır. Çok güneş ister dayayın suyu bırakın güneşin altına dev gibi olur. Güneşin çok altında olamayanlar yapraklarını büyütür onlarda büyür fakat tam yaprak rengine ulaşmaz.
Gölgede bakımı zordur direk güneş almazsa bitki yine ölmez fakat renksiz olur garip uzar kendini kaybeder.
Fazla besine ihtiyacı yok, toprak seçmez, yazın susuz bırakmamak lazım. Su ve güneş ihtiyacı.
Yapraklarına su püskürtmekten hoşlanmaz.
Üretimi bir dal kesin minik bir dal da olabilir kocaman bir dalda olabilir. En az 3 gün içinde kök salacaktır yaz aylarında hemen ekebilirsiniz. Bazı zamanlarda bir gün içinde de kök saldığı olur. Beni bu hızlı kök salışı korkutur da uzaylı gibi :D
Bu bitkiye işkence de edebilirsiniz. Dekoratif bir vazo bulup içine su koyup ana bitkiden keseceğiniz dalı içine koyup bu vazoda da büyütebilirsiniz. 1-2 yıl içinde besinsizlikten cılız kalacaktır.
Kışı hiç sevmez muhakkak 10 derecenin üstü olmalıdır ısı. Kışın dışarda unutsanız kar yağar hava dona çekerse muhakkak ölecektir yeni birtane almak zorunda kalırsınız.
Bilgilerim yıllardır bu bitkiye işkence denemelerimden ve sevgimden kaynaklanmaktadır.
Saygılar.
bloodflower
29-05-2010, 02:12
Yukarıdaki mesajımda şaşırtma resimlerini koyduğum Yaprak Güzellerinden uzun saksılarda olanlar aynı şekilde dururken, yuvarlak saksıya diktiğim 3 Yaprak Güzeli diğerlerine açık ara fark attı. Resimler ektedir.
Saygılar.
öncelikle selamlar.sn. Bloodflower çimlenmiş kolyozcukları toprağıyla yüzey olarak gazete üzerine koymuşsunuz.sonra bunları normal çiçek eker gibi ekmeden,direk toprağıyla toprak üzerine mi koydunuz.şu anda ne durumdalar?saygılar.
bloodflower
10-06-2010, 12:41
Sayın emmi selamlar,
Çimlenmiş kolyozcukları gazete üzerine ayırmak için koymuştuk. Sonra bunları tek tek o topraktan çıkarıp kökleriyle beraber tekrar yeni yerlerine ektik. Bunu yaparken muhtemelen bazılarının köküne de zarar verdik çünkü birkaç kaybımız oldu. Son durumda gayet güzeller ve yine iç içe konuma geldiler (büyüdüklerinden dolayı). Yani bir şaşırtma daha söz konusu gibi gözüküyor. Şu anda fotoğrafını yükleyemiyorum. En yakın zamanda yüklerim.
Saygılar.
cevabınız için teşekkür ediyorum sn.bloodflower.gerçi benim minik kolyozlar o kadar sık değil ama ufak kaba diktillerim üst üste geldi ve dördüncü beşinci yaprakları çıktı renkleride belirdi.sanırım bende sizin yaptığınız gibi yapıp onları rahatlatacağım:)
bloodflower
15-06-2010, 12:06
Sayın emmi,
Yaprak güzellerini şaşırttınız mı? Sonuç nasıl? Benimkilerin son hali:
imiathiel
30-06-2010, 15:47
Kolyozları çok seviyorum çünkü bitkilerle ilgilenmeye başladığımdan beri, beni hiç üzmeyen ve terk etmeyen; bakımı ve çimlendirmesi en kolay bitkilerden biri oldu benim için. Tabi güzellikleri de cabası. Vilmorin ektiğim son parti tohumlardan bir tanesi koca yapraklı Kong cinsi çıkmıştı beni sevindirip.. Bugünse iş için geldiğim Ankara'da yine karışık kuruşuk renkli 2 kolyoz görünce, dayanamayıp aldım bir küpeliyle birlikte :D 7 sülale soyağacını incelemek lazım :D
çok güzel renkleri var nereden buldunuz
Kolyozları çok seviyorum çünkü bitkilerle ilgilenmeye başladığımdan beri, beni hiç üzmeyen ve terk etmeyen; bakımı ve çimlendirmesi en kolay bitkilerden biri oldu benim için. Tabi güzellikleri de cabası. Vilmorin ektiğim son parti tohumlardan bir tanesi koca yapraklı Kong cinsi çıkmıştı beni sevindirip.. Bugünse iş için geldiğim Ankara'da yine karışık kuruşuk renkli 2 kolyoz görünce, dayanamayıp aldım bir küpeliyle birlikte :D 7 sülale soyağacını incelemek lazım :D
çok güzel renkleri var maşallah ;)
imiathiel
23-07-2010, 11:39
Sayın yağ-mur ben de şaşırdım görünce. Kolyoz değil mi diye de endişelerdeyim şu ara, nedense çiçek vermiyor hiç, verse de kopartıyorum gerçi ama.. :)
rahna_mosa
11-08-2010, 14:22
selamlar herkese,
geçenlerde bayındırda-ki çiçek cenneti diyorum ben- seraları gezerken tanıştım yaprak güzeliyle. tohumdan çiçek yetiştirmek bana zor geliyor. uzun bir uğraş, zaman, sabır... yetiştirenlerinde ellerine sağlık hepsini gördüm.ben çiçeğin bir tanesini 50 kuruşa aldım. eğer yolunuz düşerse çok çeşit vardı. siz çiçek dostlarıyla paylaşmak istedim.
birde çiçeklere su püskürtmek helede bunu sıcak ve nemli havalarda yapmak çok zarar verir. tüm çiçekler için... mantar hastalığına ve bitlere sebep olabilir.
bol çiçekli günler...
Şevki Çelik
16-08-2010, 19:52
Acaba tohumla üretiliyorlar mı ? bilgi için teşekkürler
rahna_mosa
16-08-2010, 21:05
ben üretmedim fakat ****** üretilebilir. bitkinin açan çiçekleri koparılmazsa tohum olur.ancak detaylı bilgiyi daha tecrübeli arkadaşlar verebilir. ilk sayfadan itibaren okursanız pekçok bilgi var bu konuda.
Bu da benimki. Uzadıkça uzadı.
Ev içinde bakıyorum cellin. Tam bir yaşına girmiş. Bana geldiğindeki fotoğrafı burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=483634&postcount=268).
Tomurcuklarını koparmıyorum. Torf-toprak karışımına dikmiştim. Bir kez tüm çiçeklerime humik asit vermiştim. Yapraklarını sarkıtınca suluyorum.
Aslında uçlarından dalları kırsanız yanlardan yeni yapraklar verir, daha dolgun olur.
Kırdığınız dalları da başka saksılara ekersiniz.
Fide olarak alıp karışık diktiğim colyoslarımın keyfi pek yerinde.
Sabah 9 a kadar güneş gören yerde, hergün suluyorum. Susuzluğa tahammülü yok. 2 haftada bir 20-20-20 gübre vermiştim
Bunlar çok güzeller Cemo. Ne kadar çok çeşidi varmış.
Ben de karışık tohum aldım ama bu sene ekmedim.
Bu yıl cok çeşit getirdiler, sağlıklı gördüklerimi aldım. Kışın işeri alacağım, seneye niyetim bahceye dikmek. Bahcede güneşin altında dikili olan var, o da halinden pek memnun.
Gecen yıl tohumdan ekmiştim, işler coktu ilgilenemedim öldüler:( Tohum işine paydosss:))
Fide olarak alıp karışık diktiğim colyoslarımın keyfi pek yerinde.
Sabah 9 a kadar güneş gören yerde, hergün suluyorum. Susuzluğa tahammülü yok. 2 haftada bir 20-20-20 gübre vermiştim
maşallah ne kadar güzeller,net'ten mi satın aldınız bu çeşitleri?
Çiçekçilerden aldım, fide halinde getirip satıyor burada.
Cemo, gerçekten güzellermiş.
Geçen sene aldığım tohumlar sanırım bayattı sadece yabani ot çıktı, ben de bunları bir süre yaprak güzeli diye büyüttüm:)
Yaşanan hayal kırıklığına rağmen dayanamayıp bu sene de tohum aldım. Hiç özenmeden öylesine serptim, sulamam bile düzenli değildi, nasıl olsa yine çıkmayacaktı... derken bir sürü tohum çimlendi. Şaşırttıklarım büyük bir hızla gelişiyorlar. Keşke daha özenli ekip baksaymışım, çok daha fazla fidem olacaktı.
Kiraz, özenmemekle pek iyi etmişsin. Özensen, ot olurdu yine:)
Ben bu bitkileri anlamakta zorluk çekiyorum. Özenmeyip güneşe bıraktığım yaprak güzeli dal budak oldu. Özenip bezenip, gözüne baktığım iri yapraklı tür, naz niyaz içinde.
Yaprak güzelim çiçek açtı.
bloodflower
02-09-2010, 22:07
Benimkiler aldı başını gitti. Birinin onlara dur demesi lazım. :D Çiçek de açtılar:
Sevgi Durul
05-09-2010, 23:20
Bu baharda dikmiştim,
169515
Bu baharda dikmiştim,
169515
aman Allahım maşallah çok güzel pırıl pırıl:eek:
The Island
12-09-2010, 18:28
Yaprak güzelim çiçek açtı.
Sayın Sakagün;
Benim de bir kaç saksı yaprak güzelim var ama bu şekilde çiçek açınca ben hemen koparıyorum bunları.. Eskilerden kulağımda öyle kalmış. Böyle çiçek verdikten sonra gerilemeye başlıyor çiçek.
arkadaşlar hepinizin kolyozları çok güzel ve bakımlı. Benim de çelikten büyüttüğüm bir kolyozum var. Bayağı bir uzadı ve çiçek açtı çok şaşırdım ben sadece yapraklı bir bitki olduğunu sanıyordum. Buraya bakınca yeni bilgiler edindim. Çiçeği kesmenin faydalı olacağı söylenmiş ama eğer tohum veriyosa onları ekmek hoş olacaktır;) bitkimin yanlara doğru genişlemesi için nasıl budamam gerekiyor acaba?
178160
178161
nurcanaybay
01-11-2010, 20:31
Sapları çok uzatmadan ,yaprak diplerin den budarsanız istediğiz formu tutturabilirsiniz.Bu mevsim de köklenirmi bilmiyorum ama kırdığınız 10 cm'lik
parçalaı da dikerseniz yeni kolyoz'larınız olur.
Fikir vermesi için bir fotoğraf yüklüyorum.
thisisme
22-11-2010, 14:12
merhaba,
yaprak güzelini çelikten nasıl üretiyorsunuz. ben bir türlü başaramadım. güzel bir dal koparıyorum, suya koyuyorum ölüyor.
sade su, oksijenli su, asprinli su denedim olmadı. izn isteyerek aldım, çaktırmadan kopardım olmadı (hani derler ki çalıntı çiçek daha güzel tutar). mevsimi mi değil? başka bir yöntemi mi var?
Sevgi Durul
22-11-2010, 14:33
Sevgili thisisme, daha iyi bilen arkadaşlar olacaktır, ama ben deneyimimi paylaşayım. Bu mevsimde, suda köklendirdiğim çelikler bile, toprağa dikince tutmadılar. En iyisi ilkbaharda dikmek. Eklentideki kolyozumu ilkbaharda dikmiştim. Beyaz kısımları verdiğim demir gübresinden olacak, renklenmeye başladı.
181046
thisisme
22-11-2010, 14:40
baharı bekleyim peki. teşekkür ederim.
5 çeşit yaprak güzelim var. Bahçede saksılarda yetiştiriyorduk. Havalar soğudu, içeri mi alsak acaba?
Ayşe Yıldız
18-12-2010, 22:19
Bu mevsimde tutuyor. Ancak aldığınız çelik çok büyük olmamalı. bir parmağınızın boyu kadar aldığınız çeliğin alt yapraklarını keserek direk toprağa dikmelisiniz. Çelik uzun olduğu zaman kendini besleyemez ve solar. Suda ise çürüme yapıyor en güzel direk toprakta tutturmak. Başarılar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.