View Full Version : Coleus ( Kolyoz, yaprak güzeli)
Yaprak güzeli de denen kolyoslar evlerimizde sıkça yetiştirdiğimiz çiçeklerdendir. Güneşli pencereleri çok sever. Ömrü kısadır ama çeliklerinden kolayca yetişir. Arada bir tazelenmesi iyi olur. Yeni bitkilerinizi uç filizlerini kopararak daha yoğun ve çalımsı bir forma sokabilirsiniz. Çiçek açınca bunları da hemen koparın. Çok değişik çeşitleri üretilmiştir.
ÖZELLİKLERİ:
ISI: Oda sıcaklığı idealdir.
IŞIK: Bol ışık sağlayın. Yazın öğle güneşinden koruyun.
SULAMA: Toprağı daima nemli olmalıdır. Kışın suyu biraz azaltın. Ilık ve mümkünse yumuşak su kullanın.
NEM: Nemli hava şarttır. Sık sık yapraklarına su püskürtün.
İlkbaharda bitkiyi derince budayın ve saksı değiştirin. Bu sırada çeliklerinden çoğaltabilirsiniz. Bulabilirseniz tohumdan da kolaylıkla çoğalır.
Kaynak (http://www.humeyraozdamar.net/salonbitkileriyaprakli2.htm)
Galeriden bir fotograf.http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=5505&c=
Saksı aranjmanlarında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4021&highlight=saks%FD+aranjmanlar%FD)kullanmak için karışık renkli tohumlar almıştım. Sadece tek türü çimlendi. Diğerleri çıkmadı. Ya da tohumlar üzerinde yazdığı gibi karışık değildi. Özellikle blumei (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=coleus++blumei+&lr=lang_tr&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi)türü çok gösterişli. Mutlaka edinmek istiyorum.
Çimlenen fidelerin uçlarını koparmaydı düşünüyorum.
Coleus blumei (http://www.istockphoto.com/file_closeup/?id=3393670&refnum=1282937) ve diğerlerini (http://www.hmaplants.com/plants.cfm?Genus=Coleus)nereden bulabilirim acaba?
goncaslan
25-03-2008, 18:17
Ben de çok seviyorum...
Birtane aldım fide şeklinde, şimdi çok sağlıklı büyüyor Yaprak Güzelim :)
Arzu Kasapoğlu
26-03-2008, 11:48
Bu bitkinin renklenmesinde aldığı ışık çok önemli.
Işığa göre rengi değişebiliyor.
Yaprak güzelinin bu kadar çok çeşidi olduğunu bilmezdim. İnanılmaz güzellikteler. Türkiye'de birkaç rengini görebiliyorum sadece. Acaba tohum mu almalı?
2 no'lu mesajdaki bitkilerim büyümeye devam ediyor. Diğer renkler malesef çimlenmedi. Evde tohum enflasyonu olduğundan ve diğer renkleri çimlendiremediğim için fide olarak almaya karar verdim. Yalova topantısında Sebo'nun çektiği fotograflarda çok güzel yaprak güzelleri vardı. İstanbuldaki fidanlıklara geldiği zaman temin etmeyi düşünüyorum. Esen bulduğum zaman sana haber veririm.
Arzu ışığa göre renk değiştirdiğini ben de farkettim. Gölgede kalanların yeşil kısımları daha fazla.
Eski mahallelerden geçerken gözüm hep pencerelerde balkonlarda arar dururum.Eskiden bizim ev dahil her yerde sıkça raslardım şimdilerde göremez oldum.Fide bulabilirseniz lütfen benimde haberim olsun
Yaprak güzellerim büyümeye devam ediyor. Güneş güçlendikçe rengi daha bordo oluyor. Açık balkonda. 3 günde bir su veriyorum. Hemen her gün su püskürtüyorum.
BurcuBurcu
28-04-2008, 09:02
Ben de bu bitkiyi çok sevenlerdenim. Ziyaret için gittiğim bir evden dört dal koparıp suda köklendirdim. Şimdilik keyfi yerinde. Yakın bir zamanda saksıya geçirmeyi düşünüyorum.
Ben de bugün özdilekten yaprak güzeli, cam güzeli, portakal nergisi tohumları alıp diktim. Bakalım becerebilecek miyim?
ardabora
12-05-2008, 22:29
Merhaba,ben de kolyoz tohumu alıp ektim.Her çiçekte olduğu gibi tecrübesiz olmama dayanarak,paketin tamamını zayi etmek istemedim.Çimlendiler ama yavaş büyüyoyrlar gibi geliyor bana...
Paketin üzerinde bu resimdeki renkler var...Thompsan&Morgan firmasına ait...
kolyoz (http://www.odla.nu/artiklar/images/bilder/coleus-wizard-mixed.jpg)
Bunlar da benim minişler...Sevgili zenfree,sizin tohumlar ne kadarda bu hale geldiler acaba?
Ocak ayında ekmiştim. 2 ayda büyüdüler. Çok çabuk geliştiklerini düşünüyorum. Sanırım baharda ekilenler daha çabuk büyür. Şimdiki fotografları var, zaman bulduğumda eklerim. Sevgili Ardabora bebek halleri de çok güzel. Hızlı büyüdükleri için izlemek çok keyifli oluyor.:)
Arzu Kırlangıç
25-05-2008, 12:59
Yaprak güzeli coleusu bende çok seviyorum. Tohumdan ürettiklerimi başka bir saksıya almayı düşünüyorum. Blumei cinsinden bende iki çeşit var onlar coleuslardan çok daha gösterişli duruyor.
papatyam
26-05-2008, 12:31
Evet, gösterişli ve çok güzeller, annemde de değişik bir cinsi var ve o da çok güzel gittiğim de fotoğrafını çeker eklerim.
http://www.glasshouseworks.com/gallery2.html
arkadaşlar bu sitede dünya kadar yaprak güzeli çeşidi var. benimde balkonumda beyaz-yeşil bir çeşit var ama onu verdiğim linkte göremedim maalesef. belki sizlere yardımcı olur.
Bu çeşidide çok ilginç arkadaşlar
ardabora
03-06-2008, 22:13
Benim bu resimdeki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=235260&postcount=16) kolyoz yavruları,20 gün sonra ancak bu hale geldiler.Büyüme hızları normal midir acaba?Tecrübeli arkadaşlardan yardım istiyorum...
İklimsiz
04-06-2008, 00:09
Her şey yolunda görünüyor sevgili ardabora:p
Arzu Kırlangıç
04-06-2008, 10:36
Sn ardabora çok şeker görünüyorlar . Bence gayet sağlıklılar ve gelişimleride normal .
ardabora
04-06-2008, 17:21
Teşekkür ederim arkadaşlar,sevindim valla...:)
Merhaba
Yaprak güzellerini araştırırken karşıma çıkan bir siteyi paylaşmak istedim.
http://www.coleusfinder.org/pictures.php
Diğer arama sayfalarından farkı, sağ üst köşede verilen yaprak şekli ve renklerini tanımlayarak arama yaptırabiliyorsunuz.
Tek tek tümüne bakmak isterseniz 57 sayfa kadar süren farklı türler resimlenmiş ;)
Birçok renk ve şekilde olduklarını biliyordum, ama bu kadarı benim için bile fazla oldu :D
sevgili zenfree; kolyozların çiçek açtığını bilmiyordum. çok güzel. Gerçi daha bilmediğim çok şey var:) yavaş yavaş öğreniyorum.Bu site bunun için var değil mi?
kolyozunuzu güle güle büyütün.sevgiler.
Ben de bilmiyordum.:) Petunyalarla aynı saksıda. Sıvı besin veriyorum. Sanırım kolyoza da yaradı.
Arzu Kırlangıç
09-06-2008, 22:40
Sevgili Zenfree ; kolyosların uzun ömürlü olabilmeleri için açan çiçekleri dipten kopardıklarını duymuştum . Ben 1 tanesinin çiçeğini bıraktım ( Fotoğraflarım diye.. )geriye kalanları kopardım . :(
Arzu Kırlangıç
10-06-2008, 17:45
Kolyoslarımın son hali ;
Arzu Kasapoğlu
10-06-2008, 19:41
Üçüncü kolyos tohum veriyor :)
Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 00:50
Tohum olması için onu koparmadım :) Henüz tam çiçekleri açmadı .İnşallah tohumları olursa sizlerle seve seve paylaşırım .
ardabora
11-06-2008, 18:44
Benimk kolyoz yavruları bu hafta oldukça ilerleme gösterdi,bu hale geldiler.Acaba şaşırtmak için biraz daha beklemeli miyim? Sanki sıkışıp kaldılar gibi geliyor bana..
Bence şaşırtma zamanı gelmiş.
Birşey sorabilirmiyim. Kolyozlar tek yıllık bitkiler mi?
Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 20:23
Bence içlerinden en gelişmiş olanları şaşırtabilirsiniz . Hepsi aynı oranda gelişmiyor .
Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 20:26
Tek yıllık değiller . Eğer iyi bakılırlarsa tüm istekleri karşılanırsa uzun süre kalır . Çelik alınıp genç bitkilerde elde edebilirsiniz .
Tek yıllık değiller . Eğer iyi bakılırlarsa tüm istekleri karşılanırsa uzun süre kalır . Çelik alınıp genç bitkilerde elde edebilirsiniz .
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Bir yerde kolyoz görürsem çelikten üretimi denemek istiyorum madem benimle uzun yıllar kalacak buna değer:)
Yaprak güzelinin ne kadar çok çeşidi varmış burada gördüm ilk kez.
Ben tohum olarak aldım ektim nerdeyse 20-25 tohum ektim 10 taneye yakın çıktı fakat fideleri ne zaman sulasam bir tane kaybettim. Suladıkça bir fide toprak yüzeyinden kopuyor, sanırım klorlu sudaki kireç yakıyor minik gövdesini. 3 tane fide kaldı saksıda gövdelerine su değidirmeden suluyorum çok cılız ve pek az gelişim gösteriyorlar direkt güneş ışığı almayan bolca aydınlık bir yerdeler. Bakalım büyütmeyi başarabilicekmiyim buradakiler çok hoşuma gitti maşallah Allah nazardan korusun.
Sevgili ikliziz'in gönderdiği fidelerim kurudu.Tohumlarımda hiç çıkmadı,hatayı nerde yapmış olabilirim bilmiyorum:(Fideler çok küçüktü hemen torfa diktim çok sulamadan sadece toprağını nemli tutum)Tohumdan tekrar deneyeceğim Bu mevsimde tohum dikmek uygun olurmu sizce?
ardabora
24-06-2008, 23:07
Ben kolyozlarımı şaşırttım.İlk günler onlar da ben de şaşkın şaşkın yaşadık ama kendilerini topladılar şimdi.Dış ortama çıktıkları için sanırım renkleri koyulaştı...
ilk mesajım olacak,herkese merhaba....
benim ''yaprağı güzel'imle'' hiç bir sorunum yok...şimdilerde çicek açtı...yukarıdaki mesajlarda kesilmesi öneriliyor.....kesmesem ne olur acaba?
bu şekilde de çok güzel duruyorlar,acaba kesmesem yanlış bi şey mi yapmış olurum?:confused:
ilgili herkese şimdiden teşekkür ederim,saygılarımla...
Yanlardan dal vermesi ve daha gür,toplu olması için kesmeniz öneriliyor.Tabi siz dikine tek dal üzerinden gelişen bir görüntüden memnunsanız kesip kesmemek sizin tercihiniz.Bu arada hoş geldiniz;)
Yanlardan dal vermesi ve daha gür,toplu olması için kesmeniz öneriliyor.Tabi siz dikine tek dal üzerinden gelişen bir görüntüden memnunsanız kesip kesmemek sizin tercihiniz.Bu arada hoş geldiniz;)
sn.tubay,
hoşbulduk,satın aldığım ortanca fidesinden sonra bitki dünyası beni tamamıyla içine çekti...esasında ilgimin olmadığını sanıyordum...herhalde genlerimde var,rahmetli babam çok severdi çiçekleri...
yaprağı güzelimin çiçeklerini kestim,bi güzelde büyük yaprakları temizledim...daha gelişmesi için...
şu anda saksısı kendisine küçük geldiği duygusuna kapılıyorum,değiştirmeyi düşünüyorum...mevsim itibarı ile uygun mu bilmiyorum,siz ne dersiniz?
ilginiz için teşekkür ederim...saygılarımla...
Çiçeğinizin gelişiminde bir sorun yoksa ve sağılıklıysa bence şu anda saksıyı değiştirmeyin.Eğer değiştirme ihtiyacı varsa kendi saksısından bir boy büyük saksıya alıp serin direk güneş almayan bir yerde toprağını nemli tutarak bir hafta kadar dinlenmeye bırakın
ardabora
25-07-2008, 13:53
Kolyozların bir kısmını bahçeye ekmek istiyorum ama sanırım kışın yokolup gidecekler değil mi?...Saksıda olanlar büyümeye başladılar...
Merhaba arkadaşlar bu da benim yaprak güzelim. :D
Eşime arkadaşı çelik olarak vermiş, hindistan cevizi kabuğuna diktim hemen büyüdü, ama gördüğüm kadarıyla benimki çok dikine büyüyor.
Saksıya geçireceğim zaman budasam enine büyür mü acaba?
Bu arada annem yapraklarının güzelliğini koruması için çiçeğini budamam gerektiğini söyledi ben de budadım. Sizler de buduyor musunuz?:confused:
Not: Malesef fotoğraflarını daha önce yüklediğim için buraya tekrar yükleyemedim ama avatarımda var yine de.
Anneniz doğru söylemiş Sevgili Onuryrd. Yaprak güzelini ne kadar derin budarsanız, o kadar enine büyür, dallanır.
Ayrıca eğer çiçekli kısımları koparmazsanız, büyümesi durur. Adı üstünde yaprak güzeli, çiçeklerinden fazla, yaprakları güzel olan bir çiçek.
Kolyozların bir kısmını bahçeye ekmek istiyorum ama sanırım kışın yokolup gidecekler değil mi?...Saksıda olanlar büyümeye başladılar...
Sevgili Ardabora, kolyozlar İzmir kışına dahi dışarda dayanamıyorlar. Bu yüzden ben daha fazla yaşamasını için saksıya ekip kışın içeri alıyorum.
Ancak çok dekoratif bir çiçek olduğu ve tarhlarda çok hoş durduğu için, bir kısmını bahçeye ekiyorum. Bunları diğer yıl yenilemem gerekiyor.
Bazı bahçe çiçeklerim gibi üzerlerini kuru yaprak vs. ile örtsem dahi, kışı çıkaramıyorlar.
merhaba bende bugün bir dal aldım kolyoz dan birazcık köklenmiş saksıya geçirmem için yeterlimi acaba lütfen yardım edin
Sevgili Meryem, yaprak güzeli çelikle çok kolay üretilebilen bir çiçek. Köklü olmasa dahi mutlaka tutacaktır. Seninki zaten köklü. Yalnız iyce köklenip, yerine alışıncaya kadar güneşe çıkatma.
ay çok teşekkür ederim bu çiçeği çok sevdim. (barış çiçeğim duymasın kıskanır :)))))
peki barış çiçeğinde saksıya geçirmeden önce aspirinli suda bekletilip can suyu olarak da oksijenli su verilmesi gerektiğini duymuştum aynı şeyler bu çiçek için de geçerli mi?
bir de unutmadan toprağı nasıl olmalı
Ben yalnızca bahçe toprağı ve yanmış ahır gübresi karışımına dikiyoryum. Ahır gübresi bulamazsam, yalnızca bahçe toprağına dikiyorum.İlave bir şey vermiyorum.Hiç sorun yaşamadım. Dediğim gibi yaprak güzeli fazla seçici ve nazlı olmayan, kolay yetiştirilebilen bir çiçek.
Ben her bahar derin budadığım yaprak güzellerimin çeliklerini dikip, köklendirip, arakadaşlarıma dağıtıyorum. Çünkü çok kolay kökleniyor ve çoğalıyor.
Ben yalnızca bahçe toprağı ve yanmış ahır gübresi karışımına dikiyoryum. Ahır gübresi bulamazsam, yalnızca bahçe toprağına dikiyorum.İlave bir şey vermiyorum.Hiç sorun yaşamadım. Dediğim gibi yaprak güzeli fazla seçici ve nazlı olmayan, kolay yetiştirilebilen bir çiçek.
Ben her bahar derin budadığım yaprak güzellerimin çeliklerini dikip, köklendirip, arakadaşlarıma dağıtıyorum. Çünkü çok kolay kökleniyor ve çoğalıyor.
*** ederim çok yardımcı oldunuz bu site gerçekten harika
merhaba bende bugün bir dal aldım kolyoz dan birazcık köklenmiş saksıya geçirmem için yeterlimi acaba lütfen yardım edin
benim kolyoz köklendi galiba yaprakları büyüyo yavaş yavaş suyunu verip akşam üstü güneşe koyuyorum artık
mehtap051
20-08-2008, 18:32
Bende de bu çiçekten 2 adet var. Yanlız benim evim çok güneş almıyor. Direk camın önüne koysam güneş zarar verir mi? Güneşi sevdiğini bildiğim halde direk camın önüne koyamadım. Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler
Bende de bu çiçekten 2 adet var. Yanlız benim evim çok güneş almıyor. Direk camın önüne koysam güneş zarar verir mi? Güneşi sevdiğini bildiğim halde direk camın önüne koyamadım. Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler
Öğle güneşinden korumamız gerekiyormuş bu çiçeği bende sadece akşam güneşine çıkarıyorum cam önüne. Güneşe koymadan önce mutlaka suyunu verin. Gördüğüm kadarıyla yaprakları hassas bir çiçek güneş susuz yapraklarına zarar veriyor.
newyorker
22-08-2008, 17:41
Tohumdan üretmek bence uzun sürer. Bende çeliği yarım saat günes altında taşıdım ama soldu, eve getirdim suya koydum düzeldi, köklendi ve geçenlerde ektim. Şimdi güzel gelişim gösteriyor. Bence çelik arayın derim.
45875
Güneşten renkleri koyulaştı bende daha aydınlık ama güneş almayan bir yere aldım. Birde büyük saksının içinde küçük bir saksıdalar acaba saksısını değiştirmem uygun olurmu.
Bence bitkinizi budamalısınız. Budadığınız bölümleri tekrar köklendirebilirsiniz.
Bu çiçek güneşte daha çabuk büyüyor.
Orkun Kırcı
22-09-2008, 09:24
İşte benim kolyozlarım. Birini Aydın dan getirdim birini de öğrencimden aldım.
47954
Orkun Kırcı
22-09-2008, 09:25
45875
Güneşten renkleri koyulaştı bende daha aydınlık ama güneş almayan bir yere aldım. Birde büyük saksının içinde küçük bir saksıdalar acaba saksısını değiştirmem uygun olurmu.
Ben olsam güneşten almazdım. Zaten kış boyunca yeterince güneşsiz kalıyorlar.
kedidelisi
05-10-2008, 15:08
45875
Zeonka yeri mi diyeceksiniz ama ikinci resimde sol alttaki çiçeğin adı nedir? Ben de geçenlerde bir yerden çelik aldım ve diktim ama ismin bilmiyorum.
Bu arada yaprak güzelin çelikten üretimi gerçekten çok kolay. Geçenlerde arkadaşımın mızmızlanmalarına aldırmadan çiçeğini bir güzel budadım. O da ufacık yaprakları bile atmaya kıyamayıp suda köklendirdi. Şimdi bir sürü yaprak güzeli var. Genel olarak gövde odunsulaştıktan sonra bir anda çiçek hassaslaşıveriyor. O açıdan ara sıra çelik alarak yedek tutmanızda fayda var.
kedidelisi
05-10-2008, 18:32
İki hafta önce ablamdan aldığım çeliğin hali (oldukça hızlı gelişti). İlerde arzu edene çelik yollayabilirim (tabi bunu nasıl gerçekleştireceğim konusunda fikrinize ihtiyacım var).
Selahattin Yılmaz
05-10-2008, 20:38
Bu bitkiden 7-8 çeşit ayrı renkte Yalovada Şile Çiçekçilik (http://silecicekcilik.com/)te var. Sahibi Ali beyle irtibat kurarsanız çeşitlerle sayılı alırsanız eminim size gönderecektir. Yarın müsait olursam resimlerinide buraya yerleştireyim.
derya Derya
05-10-2008, 20:42
İstanbul'da Eminönü'nde bulabildim ben..
Ben açık renkli yaprakları olanı aldım, birde daha koyu renkli olanı vardı.
İstersen sana yollayabilirim.
Haberleşelim.
derya Derya
13-10-2008, 21:42
Arkadaşlar ben bugün Coleus tohumlarından bulabildim( çok güvenilir bir marka üretmiş).Fiyatı 2.90 YTL
Mart ayında ekmek gerekiyormuş..Bekliyorum mart ayını bakalım..
Bir de disk şeklinde tohum çimlendirmek için özel bir madde aldım.Ne olduğunu anladım aslında ama içerği yazmıyordu:(
Acaba Coleusları gerçekten başarılı bir şekilide üretebilecek miyim?
Bu konuda deneyimleri olan varsa bizimle paylaşabilir mi acaba?
Sayın derya derya, yaparak güzeli çok kolay çimleniyor. İlk sayfalarda çimlenen fideleri görebilirsiniz.
Önce poşetteki tarife göre tohumlarınızı ekin. 3-4 yaprak olduklarında yetiştirmek istediğiniz asıl saksılarna alın. Formunun daha geniş ve güzel olmasını istiyorsanız uç filizlerini kopartın. Sorunsuzca ve çok hızlı büyüdüğü göreceksiniz. Kolay gelsin. Tabi resimleri bizlerle paylaşmayı unutmayın lütfen.:)
Sevgili derya, ben yaprak güzelini 20 gün kadar önce ektim. gayet sağlık bir şekilde büyüyorlar. Baharı beklemeden bir kısmını ek istersen:)
Ben ilkbaharı bekliyordum tohumları ekmek için. Şimdi ekersem yapraklarının rengi buradakiler gibi canlı olur mu acaba. Okuduğum kadarıyla renkleri güneş ışığı ile daha canlı oluyormuş.Ama evim yazın sıcak oluyor. Yüksek ihtimal fazla sıcaktan harap olacaktır. Eğer şimdi ektiğimde de bu canlı renkleri elde edecek isem, yazın sıcağından telef olmaması için şimdi ekmeyi tercih ederim.
aysefiliz
21-10-2008, 21:04
Coleus benim en sevdiğim bitkilerden biri..uzun bir zaman deliler gibi her yerde aradım..hatta yurtdışından tohum bile getirttim..tohumlarım ekildi bakalım küçük Coleuslar ne zaman gösterecekler kendilerini :)
geçen hafta da Mısır çarşısının girişindeki bitki çarşısında birkaç çeşidini buldum..uzayıp gitmiş bitkilerdi ama hertarafından budayıp kestiklerimi de küçük saksılara diktim..şimdilik sağlıklı görünüyorlar.
Sayın Ayşefiliz fidelerinizin gelişimlerini fotograflarla görmek isteriz. Aramıza hoş geldiniz.:)
Ağustosta dipten budadığım yaprak güzelleri yeniden yapraklandılar.
ardabora
25-10-2008, 16:41
Ben de kolyozlarımı budadım ve minik fideler ektim saksılara,kışın içeride tutmak için. Bende sadece 3 renk var.
nurcanaybay
25-10-2008, 18:06
merhaba arkadaşlar , bahçede kolyoz yetiştirmek mümkünmü ?
Bende de üç renk var. Sarı ve koyu bordo renk karışık tohumların içinde olmasına rağmen çimlenmedi.
Orkun Kırcı
25-10-2008, 19:03
Kolyozuma sonbahar güneşi iyi geldi sanırım. Renkleri daha bir canlı oldu.:p
50863
İklimsiz
25-10-2008, 19:18
Renkler tamamen coleusun cinsinden kaynaklanıyor.
50866
50867
Evet cinsinden kaynaklanıyor ama güneş de rengi değiştiriyor. Benimkiler de sonbaharla birlikte daha bordo,daha yeşil oldular.
Orkun Kırcı
25-10-2008, 19:32
Sayın Zenfree size katılıyorum. Zaten benim fotoda ki alt yaprakların mat renkli olması herşeyi açıklıyor.
Buket Aknar
25-10-2008, 20:08
Arkadaşlar; ben geçtiğimiz Ağustos ayında Viyana'ya yaptığımız bir gezide gördüğüm yeşil - beyaz kolyoz'dan (kırmızılısını görmüştüm ancak bu cinse daha önce rastlamamıştım ) ufacık bir dal sıyırmıştım. İki gün otel odasında bardak içerisindeki suda bekledikten sonra benimle birlikte Prag yolculuğuna çıktı dürt gün de orada kaldıktan sonra uçak ile İstanbul'a, 5 saat bekledikten sonra da Kıbrıs'a ulaştı. ( Bavul içerisinde nemli tuvalet kağıdına sarılmış olarak yaklaşık 9 saatlık bir yolculuktan sonra ) saksıya diktim.
Şu anda oldukça güzel bir gelişme gösterdi.Cılız bir daldan bakınız neler oldu. Buradan sizinle paylaşmak istedim.
derya Derya
25-10-2008, 21:32
Ben bügün kolyoz tohumlarımı ektim..Ekim aşamalırını da tek tek fotorağrafladım..Yarın bir akisilik olmazsa siteye ekleyeceğim.
Bu arada birşey soracağım benim ektiğim tohumları ( özel bir tohum yetiştirme pelatına ektim) üzeri kapalı olacak şekilde 20-25 C arasında ve gölgede mi saklamalıyım?
Yoksa güneş alması sorun yaratmaz mı?
ardabora
26-10-2008, 16:47
Pardon bende bir renk daha varmış...Ortası pembe,bordo yapraklı bir kolyoz.Tohum paketinin üzerinde bir sürü renk vardı ama sadece bunlar çimlenmişti,hatta daha sonra bir kaç tohum daha ektim ama o renklerden yine çıkmadı.
Sevgili nurcanaybay, ben kolyozlarımı yazın bahçeye ekmiştim,boyları 50 cm.yi geçmişti ama sürekli kavurucu sıcağa maruz kaldığı için renkleri çok soluyor.
Geçen fırtınada kolyozlarım diplerinden kırıldı ben de bir çok çelik alıp eşe dosta dağıttım,bir kaç tanesini de kendime ayırdım.
derya Derya
26-10-2008, 17:13
Arada ki fideler ne fidesi? Muz çiçeği mi yoksa?
ardabora
26-10-2008, 19:05
Öndeki buz çiçeği,arkadaki de melisa fidesi...Melisamın saksısını değiştirirken bu miniş kırıldı,kolyozun yanına diktim ben de...:)
Senin tohumlara gelince...Ben ilk kolyozlarımı mayıs başında ekmiştim,ev içinde ve çok güneş almayan bir yerdeydi,kolay çimlendiler. İkinci tohumları yaz ortasında diktim,sürekli dışardaydı,sıcakta,üstleri açık..Her durumda da çimlendi.Zaten paketin üzerinde de her mevsim ekilebileceği yazıyordu.
Senin özel tohum yetiştirme aparatını da merak ettim bu arada,resimleri bekliyorum.
derya Derya
26-10-2008, 21:49
Büyük dikdörtgen şeklinde üstü kapaklı yoğurt kapları varya,kapağına delikler açtım, benim aparat dediğim şey o:)
Bazıları yoğurt kaplarına bikti ekmeyi kınamış ya o yüzden öyle dedim ben:)
Asıl ilginç olan benim pelatlar. Resimlerini koyacağım, fotoğraf makinem düzelince:)
Merhaba bunlarda benim kızlarım. Sağolsun Selahattin bey vermişti.
Küçüçük birer çeliktiler; şimdi büyüyüp kocaman bir kız oldular ;)
Sevgili Derya derya bence en doğrusu bu; bir şeyleri atmak yerine, yeniden kullanabilir hale getirmek önemli. Bende aynı yöntem ile tohumlarımı çimlendiriyorum. Hem üzeride rahatça örtülüyor yani çok kullanışlı :))
derya Derya
01-11-2008, 23:28
İşte coleus tohumu dikme maceram:
derya Derya
01-11-2008, 23:36
1. resim: Coleus tohumlarının paketi
2. resim: Tohumların boyutunu ifade eden resim
3. resim: Tohum dikme pelatının kabından bir görüntü
4. resim: Pelatın görünümü
5. resim: Çimlenme aparatı (yoğurt kabı:) ) içinde pelatlar
6. resim: Pelatları 100cc 25C su ile kullanıma hazırlama
7. resim: Dikime hazır, şişmiş peletlar
8. resim: Pelatların ne kadar şiştiğini ifade eden fotoğraf
derya Derya
01-11-2008, 23:37
Tohumlarım 6. günde çimlendiler. Fotoğrafı yarın ekleyeceğim inşallah.:p
Sayın derya derya, bu şeylerin hepsi tohum pakedinden mi çıktı?
derya Derya
02-11-2008, 11:32
Hayır. O pelatları ayrıca aldım ve işe yarıyorlar gerçekten.
Orkun Kırcı
02-11-2008, 11:48
İşte kolyozlarımın son halleri.
51594
aysefiliz
02-11-2008, 16:50
Sevgili Derya Derya, o pelatları nereden aldığınızı sorabilir miyim ?
Türkiye'de bulunuyor mu ?
aysefiliz
02-11-2008, 16:52
Bu da benim kolyozum..bu bitkiyi semt pazarından bir hayli küçükken almıştım, bayağı serpilip büyüdü :-)
aysefiliz
02-11-2008, 16:56
Bu da çimlenen kolyoz tohumlarım..
Thompson and Morgan firmasına ait tohumları bir yapı marketten almıştım, çimlenmeleri yaklaşık 10 gün sürdü..çimlenene kadar saksının üzerini plastik şeffaf bir kapla kaplamıştım ..merak ediyorum nasıl bir renk olacaklar..paketin üzerinde rainbow mix yazıyordu ve her renk kolyoz resmi vardı..
aysefiliz
02-11-2008, 17:06
Bunlar da Emininönü'nden aldığım ve kırpıp kırpıp ektiğim kolyozlar :-)
aysefiliz
02-11-2008, 19:16
bu da penceremin güzeli :-)
derya Derya
02-11-2008, 20:26
Evet çimlenen coleuslarımın resimleri...
derya Derya
02-11-2008, 20:30
Sevgili Ayşe Filiz...
Bu pelatları Bauhaustan aldım. 5 YTL ve içinde 20 adet var.
Ben böyle garip şeyleri bulma konusunda baya bir yetenekliyimdir de...:p
Ben de size bir soru sorayım: şimdi tohumlarımız çimlendi üstlerini açıp daha fazla büyümelerini bekledikten sonra başka kaba ekeceğiz değil mi?
Bunlar çok minik , şimdi bunlara kıyıp başka saksıya almaya korkarım ben:o
aysefiliz
02-11-2008, 21:30
Merhaba :-)
demek Bauhaus'ta var..çok sevindim çünkü sanıyorum, tohumların daha çabuk ve sağlıklı büyümelerini sağlıyor..ben de bu aralar oraya bir uğrasam iyi olacak ;) evde daha bir sürü farklı bitki tohumu var ekilmeyi bekleyen
benimkiler henüz çok cılız görünüyor..ben biraz daha büyümelerini bekleyeceğim ve daha sonra nasıl olacak bilmiyorum ama saksılara birkaç tanesini birlikte dikmek istiyorum..ben de bu konuda çok yeniyim ve bitkiyi zedelemeden bunu nasıl başaracağım bilmiyorum..bir yerde okumuştum, kaşıkla hafifçe bulunduğu yerden çıkarıp aktarın diyordu..
derya Derya
03-11-2008, 08:04
Ah çok özür dilerim ya Bauhaus değil Praktiker'den almıştım. Karıştırdım..
derya Derya
13-11-2008, 09:08
Arkadaşlar, başıma çok kötü bir olay geldi dün.
Eminönü'nden aldığım güzel coleusum bir sürü yeni yaprak çıkararak beni mutlu ediyordu.
Ama yapraklarının tonusu iyi değildi, ben de az suluyorum galiba diye düşünüp sulama sıklığını arttırmıştım. Her hafta sonu tüm çiçeklerime bakarken ona da bakıyorum ama meğerse çok dikkatli bakamamışım. Dün akşam ışık altında bir baktım, ne göreyim:( Çiçeğim unlu bitlerce resmen istila edilmişti. En az yüz tane unlu bit ayıkladım, yapraklarının altında sayısız yumurta vardı. Artık coleusum için çok geç kalınmıştı. Gövdesi ve birkaç yeni filizi kalacak şeklide budamaktan başka çare yoktu..
Buradan büyük bir ders çıkardım: bitkileri sulamak, gübre vermek, onlarla konuşmak falan yeterli değil. Onlara çok yakından bakıp en ufak bir sorunları dahi olsa bu sorunun altında yatanı araştırmak lazım. Yoksa malesef tüm emekler sıfırlanabiliyor:(
aysefiliz
18-11-2008, 20:48
Kolyozunuz için üzüldüm
sanıyorum çiçekler için en ölümcül olan şeylerden biri toprağının fazla nemli kalması o bitler nemli toprağı çok seviyor
ama yine de sanırım kolyozunuz kurtarılabilecek bir durumda, eminim yakında yeni sürgünler verecek merak etmeyin
ektiğiniz tohumlar ne durumda bu arada ?
benimkiler hala çok cılız sanki hiç büyümeyeceklermiş gibi
derya Derya
19-11-2008, 09:18
Ayefiliz Hanım,
Allahtan coleusum toparlamaya başladı, bir sürü yeni sürgün vermiş. Yapraklar çok küçük ama sağlıklı görünüyorlar..
Benim tohumlar sadece 1-2 mm boy attılar, hiç yeni yaprak yok.
Galiba bu tohumdan yetiştirme işinde sabır gerekiyor biraz. Bekliyorum bakalım, bir gelişme olursa haber veririm.
Saygılar, sevgiler...
adnankaraer
19-11-2008, 09:50
Karşı komşumda bir kolyoz var. Çok muhteşem. Adam ne ekse güzel çıkıyor. Nasıl oldu bu dedim. Sadece gübreye ektim toprak kullanmadım dedi. Ben de biraz daha eşeleyince gübre dediğinin çürümüş çim olduğunu öğrendim.
Bu konuda bilgisi olan var mı?
Ayrıca ben de tohumdan ektim. 1.5 hafta kadar önce çimlenmiş olmalarına rağmen boyları 1 mm anca. Çok yavaş büyüyorlar sanıyorum.
günebakan
19-11-2008, 10:27
Buda benim kolyozum sevgili Fatma hanımın süprizlerinden biri aldıktan hemen sonra ektim bir tanesi kendini toparlamaya başladı inşallah diğeride toplar :)
53223
53224
derya Derya
19-11-2008, 11:10
Buda benim kolyozum sevgili Fatma hanımın süprizlerinden biri aldıktan hemen sonra ektim bir tanesi kendini toparlamaya başladı inşallah diğeride toplar :)
53223
53224
Bence aşağıya doğru sarkan dalları bir tahta parçası vs. ile desteklerseniz yapraklarına su geçişi dha kolaylaşır, bitki böylece daha çabuk kendini toparlar:o
derya Derya
22-11-2008, 21:24
Bu benim coleus fideleri sinirimi bozmaya başladı artık, çok ağır büyüyorlar...
Bunlar nasıl adam olacak merak ediyorum.....
Orkun Kırcı
22-11-2008, 21:36
Benimde kolyozlarımdan biri çiçek açtı. Normalde çiçek olduğunda koparıyorum ama bunu koparmıycam.
derya Derya
08-12-2008, 22:38
Benim minikleri güneş alan pencereye koyunca kendilerine geldiler nihayet. 4 yaprak oldular, serpilip büyüdüler. Renkleri ne zaman belli olacak merak ediyorum.
Buket Aknar
09-12-2008, 12:19
Tek dal çelikten yetiştirdiğim sarı- yeşil kolyozumdan sonra diğer renklerine de sahip olmak istedim ( her gördüğüm bitkiye sahip olmayı istemek huyumdan kurtulamıyorum). ve kolyoz tohumları aldım. Onları ekmek için sabırsızlanmama rağmen paket üzerinde yazanlara göre baharı beklemem gerekiyor. Tüm başlığı okudum, bahardan evel ekilenler de güzelce çimleniyorlar ne dersiniz burada kış tam anlamıyla gelmedi, ben de tohumlarımı ekebilirmiyim?
derya Derya
09-12-2008, 14:20
Bana da forumda önermişlerdi ekin, baharı beklemeyin diye. Nasılsa evlerimiz sürekli sıcak. Bahar, kış farketmiyor çok güzel çimlendi benimkiler:D
Buket Aknar
09-12-2008, 19:15
Yani evde mi çimlendireyim? Ben bahçede veya balkonda diye düşünmüştüm. Hepsini değil ama bir kısmını viyöllere ekip deneme yapacağım.
derya Derya
13-12-2008, 14:59
Bahçede veya balkonda çimlendirecekseniz bence martı bekleyin. Soğuktan etkilenirler, çok minik şeyler bunlar. Yazık:p
kaybol.2008
13-12-2008, 15:16
Buket hanım, Kayseri'de aralık, ocak, şubat hiç farketmeksizin, ne zaman olsa ev içinde, gayet güzel çimlenme ya da çelikten sonuç alıyorsunuz. Ayrıca bir öneri olarak; şu an evde tohumlarınızı çimlendirirsiniz baharda da balkon ya da bahçeye alırsınız. Olmaz mı?:p
Buket Aknar
13-12-2008, 20:37
Ben sabırsız bir insanım. En iyisi tohumların birazı ile evde ufak ufak deneme yapayım. Şubattan sonra balkonda da denerim.
Bu arada geçen gün okulda öğrencilerimden biri çelenk yapmak için çiçeklerin arasında kırmızılı kolyoz dalı getirdi. Ben o dalı ayırıp vazoya koydum, bekliyorum inşallah köklenir.
Süleyman Koçak
16-12-2008, 09:12
Merhaba.
Çiçek açmış ve tohum dökmüş bir yaprak Yaprak Güzelinden aldığım tohumları çimlenmesi için ektim. Ayrıca o çiçekten iki tane de çelik alıp köklendirdim.
Sorum şu: Yaprak Güzeli bitkisi, bir saksıda tek kök mü daha güzel büyür, yoksa birden fazla olursa daha mı iyi olur? Tohumlarım çimlenirse onları nasıl değerlendireyim?
Selamlar..
Bir kaç kök daha güzel olur Süleyman Bey.
Crocus Şen
30-04-2009, 14:02
Yapı marketlerden birinden (Bauhaus'tan) kolyos tohumları almıştım,kutunun üzerinde farklı tür ve renklerde olduğunun resmi vardı,tohumları ektim,çimlendiler fakat çıkanların hepsi yeşil-pembe olan türden.Hemen hemen her yerde Blumei cinslerinden arıyorum.Eğer bu cinslere sahipseniz, budama zamanında bana çelik **** tohum gönderme şansınız olursa çok sevinirim.Bende size bendeki Kolyozlarımdan gönderirim.
Sevgilerle
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15548
bu benim önceden açmış olduğum bir başlık, bu konuda yazanlar bir göz atarlarsa belki yardımcı olabilecek vardır aranızda...
bu arada sayın gullyabni oldukça güzel görünüyor. bende de ona çok benzer bir tane var, farkı yandaki tırtıklı yeri yeşil,
bordo değil mi o?
tek dal çelik olarak ektiğim kolyoz çok güzel gelişim göstermişti, fakat son bir haftadır yapraklarını saldı ve yapraklar içe doğru kıvrılıyor. Sizce sorun nedir ?
Sayın Elise dibinde solucan **** toprakta yaşayan herhengi bir zararlı böcek felan olmasın sakına?
Evet Sn.Optimus bordo ve pembe şuan üstünde tomurcukları var tohumlaştırılır inşaallh.Eğer isterseniz tohumlaştırılırsa gönderebilirim.
çok memnun olurum ;)
Sayın Elise dibinde solucan **** toprakta yaşayan herhengi bir zararlı böcek felan olmasın sakına?
Yanıtınızı görünce baktım ama dışarda bişrey göremedim ama topraktan çıkartsam mı acaba. Ben en iyisi çıkarıp bakayım ya varsa.
Nejla K.
29-05-2009, 14:10
Yaprak güzeli ile ilgilenen ve yetiştiren arkadaşlar... Benim de birkaç çeşit yaprak güzelim var. Bir tanesi özellikle son günlerde dikkatimi çekti. Ortada oluşan yeni bir şekil yaprak değildi. Size sormak istediğim, bu oluşum yaprak güzelinin çiçeği mi, yoksa tohum kesesi mi??? ilginiz ve bilginiz için şimdiden teşekkürler...
Yaprak güzeliniz çiçek açıyor.
Sevgili Nejla o gördüklerin yaprak güzelinin çiçekleri. Ama çiçekleri o kadar gösterişli olmuyor yaprakları kadar...
Nejla K.
29-05-2009, 16:06
Sayın Zenfree ve Faruk çok teşekkürler, bu çiçek konusundaki acemiliğim ortada...
Burda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=245811&postcount=26)çiçek fotografı var.
Nejla K.
29-05-2009, 17:48
Evet Zenfree, eklediğiniz fotoğraftan benim çiçeğimin böyle olduğunu sadece renginin krem rengi olduğunu gördüm,tekrar teşekkürler...
yaprak güzelinin çiçekleri çok gösterişli olmadığı için bence o üst kısmı kopartın, yaprakları gelişsin, tohum elde etmek istiyorsanız ama bırakın...
Nejla K.
29-05-2009, 20:46
Sayın Optimus, çiçek tamamen açıp, kuruduktan sonra mı tohum almalıyım?
Sevgili Nejla yaprak güzelinin tohumları çiçek kısmı iyice kuruyunca alınıyor. Tohumları çiçek kuruyunca çok iyi belirginleşiyor ve rahat toplanıyor...
Nejla K.
29-05-2009, 21:40
Teşekkürler Faruk, maşallah siz de genç yaşınızda pek çok bitki yetiştirmiş ve tecrübe sahibi olmuş bir arkadaşımızsınız. Çiçeklerinizle uzun bir ömür dilerim...
bunlarda bendekiler....
canlı güzel renkli coleusu olanlardan çelik rica ediyorum ya , coleusu çok seviyorum, ama güzel canlı renkli olanlardan bulamıyorum...
bu arada nacizane bir tecrübem kolyoslar yapraklarına su püskürtülmesini pek sevmiyolr sanırım. koyu renkli kolyosum çok güzeldi, yapraklarına dokununca kadife gibi bir his veriyordu. ama yapraklarına su püskürtüm birkaç kez şimdi kağıt ggibi kuru oldu, o kadifemsi yapı gitti. bence nadiren püskrtün. şimdi su püskürtmüyorum artık belki düzelirler düzelmese deyeni yaprakları güzel çıkar inşallah...
bu aada sayın nejla ben de tüm çiçeklerini kopardım çünkü gerçekten yaprak gelişimi duruyor gibi geldi...
rrumeysaa
30-05-2009, 19:13
1 hafta önce alıp ektiğim kolyoz tohumlarımdan hala ses seda yok :(
hergün bakıyorum sabredemiyorum artık ya çıkmazlarsa aceba çokmu derine attım tohumları bir gösterseler kendilerini hemen eklicem siteye ***. ama sabır işte o bende yok sanıyorum...
tohumdan tohuma değişir ama benim 3 hafta kadar önce ektiğim tohum yeni çıkıyor (kolyos tohumu değil tabi) ... sabır bence
Teşekkürler Faruk, maşallah siz de genç yaşınızda pek çok bitki yetiştirmiş ve tecrübe sahibi olmuş bir arkadaşımızsınız. Çiçeklerinizle uzun bir ömür dilerim...
Teşekkürler Nejla ablacım...
rrumeysaa
30-05-2009, 23:06
Syn optimus teşekkür ederim.
İnşaallah kendilerini görme fırsatım olur, çünkü 3 hafta kadar sonra memlekete gidicem ozaman kadar çıktılar büyüdüler büyüdüler, ben yokken eşim bakabilirmi bilmiyorum tabi :) onun kaygısındayım en çokta beklemedeyim sabırsızlıkla tabi...
selamlar bende ilk olarak bu bitkiyi ev sahibimde gördüm onunki 6 ayda tam 2 mt ye ulaşmış yerini çok sevmiş bizde ondan birer dal alarak filizleme yaptık ve sonuçta kendi kolyozlarımızı ektik daha 1 ay olmadı ama çok canlı ve sağlıklı duruyo şimdilik
82972
Sayın İsolet biraz daha güneş alan bir yere çıkarın. İlerleyen zamanlarda güneşi de alınca daha iyi geliştiklerini göreceksiniz...
rrumeysaa
03-06-2009, 16:00
Tohumdan ektiğim yaprak güzellerimden 7 tanesi kendini gösterdi,
sanıyorum benimkilerde sadece tek bir cins belli başlı olanlar çıkacak gibi,
azlığından anladığım kadarıyla ...
Arzu Kırlangıç
03-06-2009, 16:13
Geçen yıl tohumdan ürettiğim kolyoslarım;
rrumeysaa
03-06-2009, 16:26
Maşaallah ne güzel büyümüşler, hemde çeşitliymiş
Benmi tohumlarda karışıktı bakalım urarım böyle çeşit çeşit çıkarlar.
1 yıl çoook uzun...
Arzu Kırlangıç
03-06-2009, 16:51
Teşekkür ederim. Darısı başınıza . Ben kolyoslarımın dallarından çok budama yaptım dağıttım.
Budama yapılmadığı zaman çok daha fazla büyüyor ama görüntüleri bozuluyor ve renkleri canlılığını kaybediyor. Şu anda fotoğrafta görüldüğünden çok daha canlı renkteler.
İlk sayfada bebeklik halleri var:p
Sayın Arzu Kırlangıç emekleriniz maşallah ne güzel sonuçlar vermiş tebrik ederim sizi. Çok güzel görünüyorlar...
Sevgili arkadaşlar;
Kolyoz tohumları nasıl ekilmeli ve nasıl bir toprak kullanılmalı ekimde? Kolyoz tohumları ekimden sonra ne kadar süre sonra toprak üstüne çıkmaktadır?
Sayın İsolet biraz daha güneş alan bir yere çıkarın. İlerleyen zamanlarda güneşi de alınca daha iyi geliştiklerini göreceksiniz...
Sağolasınız ama en güneş gören yer o değiştireyim dedim sonra nerde ise ölüyorlardı farkında olmasam. O yüzden burası benim gözüme iyi geldi. Çok hızlı büyüor ve şu an çok dallandı. Benim bu çiçekteki hedefim ev sahibiminki gibi olması. Onun resminide çekip size göstereceğim hayret edeceksiniz bence çünkü tam 6 ayda 1.80 cm boy atmış ve çok asaletli duruyor.
TuruncuHis
09-06-2009, 18:45
Bu arkadaşların hacimli olması için tepesinden kesiyorum ama kestiğim parçadan çelikleme yapamıyorum.
Bu ne naz anlamadım? Altı üstü Coleus; sokarsın toprağa tutar. Alla allaaa...
Benim bildiğim dallarından çelikleme yapılıyor. Herhangi bir dalını kırıp önce suda bekletip öle deneyin bence daha başarılı olucağınıza eminim.
Arkadaşlar coleus'a şekil vermek için yapılan budama ne zaman olmalıdır:confused:Bugünlerde yapmam uygun değil sanırım.
Crocus Şen
11-06-2009, 18:49
Bu da benim kolyoz..
Crocus Şen
12-06-2009, 09:50
Çok güzel görünüyorlar.
Teşekkür ederim Zenfree,aslında bu kolyoz çok enteresan balkonda bu renklerde ve iri yapraklı,ama ev içinde-ki aynı güneşi,ışığı alıyorlar-minik yapraklı,flu renkli cılız birşey oluyor..Şuan balkonda ve çok cezbedici bence..Başka türlerini bulabilsem daha dolu olurdu..
asumandilek
28-06-2009, 01:51
Buda benim ufaklık...
mstezcan
30-06-2009, 00:10
bu çiçek en ok sevdilkerim arasında. yaprakları çok hoşuma gidiyor
şu yeşil olanını özellikle çok beğendim...
91060
Çimlendirdiğim karışık kolyoz tohumlarının hepsi böyle çıktı ve hiç birinde renk yok.Öğlen 1-2 saat güneş alıyorlar, nerede hata yaptım ya da bunlar kolyoz değil mi?
Sevgili Kiraz, bir hata yok sizin şansınıza cinsi böyle çıkmış tohumların, sadece yapraklardaki lekelere bakılırsa galeri güvesi var gibi bitkinizde.
Teşekkürler Sn. Powered, istediğim renkler seneye kaldı, şimdi galeri güvesini çalışayım.
sn.powered, kirazın çimlenen bitkisinin coleus olduuna eminmisiniz? pek benzemiyor çünkü
benim bir sorum olacak. ben coleus hastasıyım, bu küçük yerde artık ne kadar çeşit bulabilirsem almaya çalışıyorum. ancak üzeri kadifemsi olan coleuslarım keçe gibi oluyorlar. yaprakalrına su püskürtmüyorum. dışarda balkonda direk güneş görmeyen yerdeler... sebebi nedir? neden keçe gibi oluyorlar? hava kirliliğinden olabilir mi?
thomasina
09-07-2009, 09:37
Sevgili Optimus sizin avatarınızdaki çiçekten bende de var. Fide halinde almıştım. Sağlıklı gibi durmasına rağmen diğerleri kadar hızlı büyüme yoktu. Dün tatilden gelince sulamaya başladığımda toprakta beyaz kurt mu sinek mi olduğunu anlayamadığım canlılar olduğunu farkettim. Çok yoğun değiller ama çoğalacaklar büyük olasılıkla ne yapmamı önerirsiniz acaba?
Bu arada ben kolyoslarımı dik değil ama güneş alan yerlerde tutuyorum. Aslında yapraklarına da su püskürtüyorum arada gayet güzel gibiler.
Sn; Optimus, Aslında bende pek benzetemedim ama çimlendirdiğim kolyoz tohumlarından çıktı deyince pek itiraz edemedim, belkide tohumların hiçbiri filizlenmemiş, fakat toprak bahçe toprağıysa, bahçe toprağında çok fazla yabani ot tohumu oluyor belkide onlardan biri olabilir.
Sizin kolyoza gelince muhakkak güneş alan bir yere koyun daha gür ve canlı olur. Fakat başından beri gölgede ise alıştıra alıştıra koymalısınız güneşe.
belkide tohumların hiçbiri filizlenmemiş, fakat toprak bahçe toprağıysa, bahçe toprağında çok fazla yabani ot tohumu oluyor belkide onlardan biri olabilir.
Ben de aynı şeyden şüphelenmiştim ama tohumlarını ektiğim farklı yerlerde aynı bitki çıktı ve bahçenin başka yerinde yok, şimdilik ellemiyorum, bakalım değişecek mi.
sn. thomasina öncelikle bitkiniz tohum verirse rica edicem :D benim kolyoslarımda bahsettiğiniz zararlılar çok şükür hiç olöadı. belki ev yapımı ilaçlar işe yarayabilir. **** yine site içinde bitkinize dadanan zararlının ne olduğunu öğrenebilirseniz ona uygun ilaç alabilirsiniz sanıyorum. açıkçası pek bilgim yok.
sn.powered güneşe çıkarabileceğimden bahsetişsiniz ama balkonum güneşi çok yoğun olarak alıyor. yarım saat bile dursa bütün yapraklar ölmüş gibi hep aşağı iniyor. şimdiki bulundukları yerde gayet memnunlar ama yapraklarının kimisi keçe gibi oluyor hatta bazısında da yeryer ilginç bir yeşillikler oluşuyor.nasıl tarif ederim bilmiyorum ama anormal bir yeşillik yani. belki fotoğrafını net çekebilirsem eklerim.
havann kirli olmasından mı oluyor bu durum bilemiyorum...
thomasina
11-07-2009, 09:27
Sevgili optimus, bu zararlılarla ilk kez karşılaşıyorum. Sitede çok aramama rağmen benim bahsettiğim türde bir canlıya rastlayamadım ya da ben beceremedim. Ama başka sayfalarda benimkine benzer bir canlıya rastlayan bir arkadaşa çiçekçi bazı torf türlerinin paketlenme şeklinden dolayı böyle bir sorun oluşturacağı ve toprağı değiştirmekten başka çözümü olmadığını söylemiş. Şimdi ben de bitkiyi nazikçe bu topraktan temizleyip, arap sabunu ile hafifçe yıkayıp yeni bir toprağa dikmeyi düşünüyorum. Yeni toprağında torf oranını düşük tutacağım. Bakalım ne olacak. İlginiz için de teşekkürler.
Bu arada tohumum olursa severek paylaşırım. Zaten fazlasıyla tepe çeliği alıp üretiyorum, aranjman için. Size de çelik ayırırım, belki uygun bir koşul yaratıp Manisa yollarına çıkarabilirim.
Sevgiyle ve çiçeklerinizle kalın efendim.
zararlı toprakta olduğu vakit toprak değişimi gerekebiliyor ne yazık ki... çelik için ayrıca çok memnun olurum :)
evvelki mesajımda bahsettiğim yapraktaki ilginç yeşil görünümler için fotoğraf yüklüyorum....
elimden daha büyük her bir yaprağı, ve büyümeye de devam ediyor :)
thomasina
16-07-2009, 21:10
Optimus, o yaprak haricinde sağlıklı görünüyorlar. Bence o yaprağı feda etmekten başka çare yok sanırım. Nasıl bir güzelliktir bu bitki bayılıyorum. Ben benimkinin kökünü arap sabunuyla hafifçe yıkadım, toprakta değiştirdim. Saksıyı da ihmal etmedim tabii. Sonra açık hava alacağı yarı aydınlık balkonuma koydum. Sorun hiç kalmadı ve gittikçe gelişiyor. Birkaç güne kadar resim eklerim sayfaya. Ben de üç çeşit var. Arada aranjman denedim fena olmadı. Saksının birinde bir renk fazla büyürken diğeri yavaş kalmıştı anlayamadım neden olduğunu. Sonra o saksıyı da biraz dışarı çıkardım, galiba sonuç olumlu. Bakalım nasıl olacaklar? Ben farklı tohum arayışına gireceğim birkaç güne kadar İstanbul' da. Bulursam size ulaştırmak için de alacağım haberiniz olsun. En kötü halde size birkaç çeşidin bulunduğu bir saksı sözü veriyorum merak etmeyin. Sevgiyle, çiçeklerinizle kalın efendim.
bu arada thomasina o görüntü hemen tüm yapraklarda var, uzaktan belli olmuyor gibi biraz yaklaşmak kafi geliyor. kuruma **** sararma **** başka birşey değil. ilginç bir yeşşillk var anlayamadığım. buranın havası biraz kirli belki ondan etkileniyordur..
thomasina
21-07-2009, 22:24
İki farklı renk kolyozumu aynı saksıda ekmiştim hani, bugün bir cesaretle ayırdım ikisini. Oynamayayım diye çok sabrettim ama baktım kırmızılı olanım giderek zayıflıyor, kıyamadım ona. Bakalım ne olacak? Ya bu sıcaklarda rahatını bozduğum için yeşillim de bana küsecek ya da birkaç gün sonra bir bakacağım ikisi de bana gülümsemiş olacaklar.
Umarım yanlış bir şey yapmamışımdır.
birşey olmaz sayın thomsina. bende geçen gün kimini ikşer ikimin 3er diktiğim bütün kolyoslarımı ayırdım hepsini uzun saksılara sırayla diktim, daha derli toplu ve güzel dursunlar diye. gelişimleri şimdi çok daha iyi oldu. bence ikiside daha iyi olacaktır.
thomasina
21-07-2009, 22:43
optimus kolyozda aranjman bir türlü istediğim gibi olmuyor. Acaba neyi eksik ya da yanlış yapıyorum? Hep biri diğerini yavaşlatıyor, zayıflatıyor. Çok da istiyorum artık onları bir arada görmeyi. Bir öneriniz var mı?
bence sayın thomsina aynı boyda olanları dikmek gerek. ben kendi bitkilerimde onu gördüm. aynı boyda 1 saksıya diktiğim 2 bitkim çok güzel geliştiler birlikte. tabi saksı küçük geldiği için sonradan yukarda da söylediğim gibi hepsini düz uzun saksılara aldım. ama biri büyük bir küçük diktiğimde küçüğün hiç gelişemediğini gördüm. bence sorun hepsini aynı boyda dikmek. o zaman sorun kalmayacaktır diye düşünüyorum. benim kolyosların uzaktan bir fotoğrafını eklerim. ya da benim gibi sıra sıra dikersiniz :D birde kolyoslarınız nerde? evdeyse hemen balkona atın gitsin :P tecrübelerimle sabit evin için kolyos için hiç uygun değil :) dışarda serpilip büyüdüler hızla, ama evde durum böyle olmadı.
bu arada thomsina kolyoslarınızı çok merak ettim, sanırım benim arayıp dabulamadığım renklere sahipsiniz... çelik isteme ihtimalimi göz önünde tutarak yayınlamaktan vaz geçebilirsiniz :) demedi demeyin...:D
thomasina
22-07-2009, 09:06
Optimus çok değişik kolyosum yok benim. Tahminim de sizinkilerle aynı. Fakat sürekli çelik alıp dağıttığım için bir de yedekleme yaptığım için henüz boy fazla atmadılar. Ama enteresan olan benimkiler bir içerde bir dışarıdalar, denedim. Bir sorun olmadı. O nedenle içeri alacağım kışın gözden çıkarmayı düşünmüyorum. Bu arada sakın resimlemede dedğiniz gibisinden bir kaygım olduğunu düşünmeyin, yalnızca makine sorunum var bu aralar. Yoksa paylaşmak istediğim başka çiçeklerim de var, hepsi bekliyorlar. Şunu söylemeden edemeyeceğim, galiba siz de daha fazla çeşit var, ben sizden isteyecek olursam ne yapacağız. Ben size tohum bulayım, siz de bana küçük çelikler ayırın kış için, kardeş kardeş geçiniriz bence...
:D ilahi thomsina. beni güldürdünüz. ne demek çelik elbette veririm. belki çeşidiniz azdır ama pembe, kırmızı diyorsunuz benim içim gidiyor. hatta su başlıkta kolyos bile istemiştim . http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15548
kışın bende içeri almayı düşünüyorum gerçi buranın kışı çok sert değil ve balkonumda gömülü duruma göre bakacağım.
işte bütün kolyoslarım bukadar. topluca hepsinin resmini çektim senin için thomsina.
thomasina
22-07-2009, 13:56
Oy oy maşallah. Daha ne olsun. Hemen hemen aynı renkler ama sizinkiler daha güçlü gibiler. Ben valla dağıtmaktan, yedeklemekten rahat bırakmıyorum çocukları. Kısa zamanda resimleri yükleyeyim de konuşalım rahat rahat...
Mesaj 153'deki kolyozlarımın son hali büyük bir saksı istiyorlar artık. Kökleri toprak dışına çıkmaya başladı. Işığı çok güzel alıyor ve tepesinden şimdi tomurcukları açtı. Tohum verecek galiba. Büyük saksı alıp daha aydınlık bir yere koyup boyum kadar olmasını beklicem. Şuan 65 cm civarında 1mt. reye az kalmış.
94870
94871
thomasina
25-07-2009, 16:50
Sevgili isolet, kolyosunuza koca bir maşallah diyeyim. Ben böyle uzamasına hiç izin vermedim daha önce de dediğim gibi. Hem yoğun formu uzuna göre daha çok hoşuma gidiyor, hem de çok uzun ömürlü olmadığını sürekli tekrarlayınca herkes sürekli yedek alıyorum. Ama belki şimdi bir saksıyı kendi haline bırakabilirim. Siz yedek almadan mı bu boya getirdiniz acaba? Maşalllah maşallah. Ben de bugün bende olmayan üç renk buldum Eminönü'nde. hemen kaptım tabii. Çünkü artık yaz ortası olduğu için kalmamış hiçbir yerde. Ama bu zamanda da rahatça pazarlık yapılıyor, elde kalsın istemiyorlar.
Sevgiyle, çiçeklerinizle kalın...
Evet hiç almadım yedek. Neden böle uzun olması sıkıntılı mı acaba. Bide ömrü ne kadar bu bitkinin. İyi bakarsak ömürlük olmaz mı. Ben yedek almak için birilerine vermek için yanlardaki ufak dallardan veriyorum. Ev sahibimizin kolyozu 2mt'ye yakındı. Her geçen gün büyüyor. 1 yıla yaklaştı ekeli onlar.
thomasina
25-07-2009, 19:58
Sevgili isolet. Nette aradığımda hep uzun ömürlü olmasa da çeliklerinden kolaylıkla alınarak çoğaltılabilir dendiği için yedek alma olayını önemsedim. Belki tek kök uzun süre dayanmıyordur. Tam olarak bilemiyorum. Sizin ki ne zaman ekildi, ne zamandır sizde? Tekrar araştırıp bir çözmeli bence.
Benim ki tam hatırlamıyorum ama ev sahibim tam 1 yıl sürmüş. Yani 1 yıldır ekili ve çok sağlam 2mt boyunda düşünün. Hesapladım ben 3 ay oldu galiba benim ortalama. 3 ayı geçemez asla.
thomasina
25-07-2009, 20:12
Valla şimdi forumu dolaşırken rastladım sizinkilerin çelik haline, haziran başı, hadi biraz öncesi olsun. Tekrar maşallah. Ama şu konuyu gerçekten bir araştıralım. Mevsimlik denmiyor ama pek uzun ömürlü değil deniyor bakalım neler bulacağız.
Baktımda ilkbaharda budayın diyor budayınca da çeliklede üretin diyor. Ben şansımı denicem Kaç yıl dayanırsa zaten bu sitenin mudaimi oldum. Her yıl yazarım. Saksımı büyülteyim bence o zaman daha hızlı büyüyecek. Bence ii bakarsam ömürlük gider ama köklenmesi çok. Bence kök azaltmam lazım anladığım kadarıyla. Onuda yapıcam saksı değişiminde. İnşallah başarılı bir değiştirme olur.
çok uzun ömürlü olmasa da hızlı büyüdüğü yan dallar verdiği için uzun ömürlü olarak da düşünebilirsiniz bence. sayın thomsina sizin kolyosların hala bir fotosunu göremedim :) merak ediyorum ama ;) ...
sayın isolet bu arada en uç kısımlara doğru çok incelmişler gibi, bence oradan alacağınız güzel çeliklerle daha güzel bir görüntü elde edebilirsiniz. daha yoğun bir formu olmuş olur...
Uç kısımlarındak incelmenin sebebi tomurcuk açması. Çiçek açıyor kolyoz um. Alt kısımları yıllak ağaç gibi odunsu gövdeye sahip oldu. Üst kısmındaki çiçekler çok hoşuma gidiyor o yüzden koparmak istemiyorum açıkcası.
thomasina
26-07-2009, 14:36
Sevgili optimus nihayet birkaç kare resim çekebildim kolyozlarımdan. Şu makine sorunum çözülsün diğer minikleri ve oluşturmaya çalıştığım aranjmanları da yüklerim. Renkler daha parlak aslında makinem ancak bu kadar görüntü verebiliyor. Bir de üç adet çok miniklerim var onlarıda görüntüleyemedim, onların renkleri daha değişik. Bu arada aranjman yaparken en başta dikkat ettiğim aynı büyüklükte olması çeşitlerin ama nedense biri birini mutlak zayıflatıyor. Anlayamadım bir türlü. Acaba ben saksıya kökleri yerleştiriken mi bir şey yapıyorum bilmeden? Of nasılsa çözeceğim, bu sene olmazsa seneye tohumdan edindiklerimle.Yalnız seneye kolyoz konusunda delirmeyi ve ne kadar yaprak çeşidi varsa hepsinden almayı düşünüyorum, kafaya koydum.
Dün akşam yine üstlerinden aldım, anneme ve arkadaşlarıma yaptığım saksılarımı çekemedim ama köklenmeye ayırdıklarım da bardak içinde ne hoş duruyorlar değil mi? Şu yeşilli pembeli olan dün ölmek üzere bulduğum ve parasız aldığım bakalım yaşatabilecek miyim?
Görüşmek üzere...
http://img338.imageshack.us/img338/7535/s7301838.jpg
http://img269.imageshack.us/img269/1954/s7301834.jpg
http://img204.imageshack.us/img204/3192/s7301835.jpg
http://img154.imageshack.us/img154/4841/s7301837.jpg
ayrıca bunlara ev ortamında mı bakıyorsunuz sayın thomsina? benimkiler ev ortamında bi türlü kendilerine gelemdiler. siiznkiler çok güzel oluşlar maşallah...
Çok güzelmiş emeğinize sağlık. Çok güzel bakmışsınız. Ne bu sevda her türü var maşallah. Ben bu bitkide tek eksik olarak kokuyu düşünüyorum. Birde koksa varya vazgeçilmez bir süs bitkisi olur. Ben sizin gibi yoğun formundan sa boyu uzun olunca çok seviyorum.
thomasina
27-07-2009, 07:53
Sevgili isolet, optimus teşekkürler. Aslında daha çok cins var yetiştirmek istediğim. Ama inşallah seneye.
İlahi optimus, ben sizinkilere siz benimkilere hayran. Anlaşıldı biz fena halde tutulmuşuz bunlara. Sizinle tek ortak rengimiz var evet oda ortası pembe kenarı yeşil olanlar. O da ben de zayıf bu aralar. Bu demek oluyor ki artık kolyoz kardeşiliği oldu bizimkisi. Seneye kim tutar bizi. Bir de Arzu hanmınkilerden edinirsek değmeyin keyfimize.
İsolet koku konusunda haklısınız. Ama ben bazen bir yaprağın desenine öyle bir takılıyorum ki başka hiçbir şey aklıma gelmiyor. Ama dedim ya saksılardan birini de uzatmayo düşünüyorum.
Optimus aslında evde benimkiler. Ama arada güneşin çok yakıcı olmadığı zamanlarda açık havaya arka balkonuma aliyorum, bir iki günlüğüne.Sonra tekrar içeri. Yer değiştirmekten çok etkilenmiyor gibi geldi ama ben yine de bundan sonra ana saksıları oynatmayacağım yerinden, içeriden. Geçen sene kış sert değildi yine öyle olursa bakalım belki kapalı balkonumda diğerleri de güvende olurlar.
Şimdilik esenkalın...
sn. isolet bence yaprak güzelliği yeterince kafi. doğa da çok güzel bir denge var bence. kimisinde kokuus, kimisinde rengi, kimisinde deseni, kimisinde çiçeği... türlü türlü... bütün güzellikleri bir çiçeğe yüklemek haksızlık olurdu öyle değil mi ;)
sevgili thomasina, senin kolyoslar güneşi direk görüyorlar mı? Benimkileri fotoğraflardan biliyorsun duvarın dibinde gölgede duruyorlardı balkonda. Ancak yapraklarındaki anlayamadığım yeşillik gittikçe artıyor. acaba güneşi direk mi görmesi gerekiyor diyerek güneşe aldım hepsini. güneş aldığı müddetçe yapraklarını eğecek biliyorum ama birkaç günlüğüne denemeye karar verdim. ve bir de hep boya gidiyor, yan dallar hiç çıkmıyor ya da gelişmiyor. birde böyle deneyeceğim.
thomasina
28-07-2009, 10:47
Optimus, kolyoslar çok radikal olmadıkça küçük değişikliklerde üzülmüyorlar bence tabii. Ben geçen gün resimlerden sonra arka balkona aldım, akşam üstü güneşi görsün diye bir iki saat sonra yaprakların hepsi aşağıya inmişti. Tam panik olmuşken, sonrasında düzeldiler. Şimdi benim arka balkon çok güzel ikindi güneşi alıyor ama onların durduğu bölge cam arkasında.Bu nedenle güneş sanırım sertleşiyor ve çiçeklerimi etkiliyor. Ön taraftakiler de içerde pencere arkasında ama ışık sert gelmeyince rahatlar. Demek istediğimi sanırım anladınız. Bol güneşli ama direkt olmayan, dışarıda da olsa aynı şartlar gerekiyor sanırım. Bu arada ben tepelerinden sürekli aldığım için boya gidemiyorlar ve zamanla yan dal veriyorlar. Saksının birini öyle deneyin. Ben kolyos yetiştirmekte eski olmadığım için her saksıda farklı bir yöntem deniyorum. Tabii kolyoslar biraz arsız olduğu için buna izin veriyorlar bana kalırsa. yaprak renkleri sürekli değişiyor zaten belki yer değiştirmemden diyeceğim ama yeri hiç değişmeyen saksım da var. Sanırım genellikle tazelenince form tutuyorlar. Bundan da tam emin değilim çünkü isolet' in kolyosu bu tezi çürütüyor. Zamanla bol kolyoslu oldukça öğreneceğiz diye düşünüyorum. Sevgiler...
Kolyozlarımın yerini değiştirdim. Camın ön kısmına taşıdım. Ve sizin dediğiniz gibi sık bir görüntü olsun diye birbirlerine çok yaklaştırdım ve sık bir görüntü oluştu. Çıkcaı benimde hoşuma gitti. Benim kolyozlarımın uzaması durdu. Tepelerinde tohum için çiçek açıyorlar ve alt dallar çok yavaş büyüyor. Uzama yerinde olduğu için şimdi çiçek açıyor. Çiçek açması tohumlanma bitince yine yaprak açacak mı acaba? Merakla bekliyorum. Büyük bir saksıya ekip daha iyi gelişmelerini sağlıcam en yakın zamanda. Buda benim kolyozların sıkı formu.
95535
thomasina
29-07-2009, 23:27
Bildiğim kadarıyla yaprakların formunu koruması ve sağlıklı kalması için çiçekleri hemen koparmalısınız. Tohum almak istiyorum diyorsanız o başka tabii.
Böyle çok güzel olmuşlar. Açık hava iyi gelecek bence. Benim balkondakiler coştular...
Hemen koparmam mı lazım. Şimdi gidip koparıyorum. Formları bozulacağına o çiçekleri görmemeyi yeğlerim. Epey de büyümüştü çiçeği. Salkım gibi görünyor aynı. kopardım geldim. Şimdi tekrar üstten yaprakları uzar mı?
KARADENİZ37
30-07-2009, 10:03
Maşallah sizlerin kolyozları ne kadar güzel büyümüşler.Arkadaşım küçük bir çelik vermişti.3hafta oldu daha en ufak bir gelişme yok bu durum normal mi?
Normal kök yeni yeni salmıştır. Bidahaki hafta hızlıca büyür. Aydınlık bi yer olsun ve toprağı devamlı nemli olsun. O zaman çok hızlı büyüyecektir.
KARADENİZ37
30-07-2009, 10:41
Sayın İsolet hızlı cevabınız için teşekür ederim.İlk defa kolyozum oluyor.Ve ben ihtiyaçlarını yeni yeni öğreniyorum.
Ne demek. Bakımı çok kolay bir bitki. Merak etmeyin istediğiniz formu vermek size kalmış ama.
thomasina
30-07-2009, 12:54
İsolet tabii uzayacak, hem de hızla. Size dedim ya ben biraz deneme yapıyorum bu sene. Üstten sürekli budadığım diğerlerine göre daha hızlı uzuyor, budamadıklarımı hemence geçiyor. Ama zaten çiçek için harcadığı enerjiyi şimdi yine gövdeye ve yan dallara, yapraklara verecek. Birkaç gün önce öylesine dolaşırken bir fidanlıkta neredeyse artık ağaç gibi olmuş kolyoslar gördüm. Çiçekleri de nerdeyse bir karıştan daha uzun. Ama ne yaprak rengi kalmış ne de canlılığı. Hepsi aşağıya inmişler, baktım toprak nemli, böcek de yok görünürlerde, güzel de bir yerde duruyor. Sırf denemek için aldım eve gelince bütün çiçekleri kestim. Üstlerden de epeyce budadım. Şimdi daha haftası onlarca yaprak veriyor ve öyle canlılar ki. Üstelik çıkanların da rengi enfes. O yüzden bayılıyor bence kolyoslar onlarla sürekli ilgilenmenize, modern bir çiçek sürekli yenilenmekten hoşlanıyor:))
Sayın thomasina rica etsem şu yıllık kolyozu nuzun bir fotğrafını çekip ekler misiniz?Bende sizlere ev sahibimin kolyozunu çekip yollucam akşam. Benim kolyozumun alt kısmı odunsu gövde oldu zaten. Gİt gide irileşip kalınlaşıyor. İnşallah daha sağlıklı bakarım. Dediğiniz gibi hemen gidip kestim çiçeklerini bakalım bir kaç gün içinde ne sonuç verecek. Buraya iletirim sonuçlarımı.
thomasina
30-07-2009, 22:39
isolet yıllık kolyoz derken hangisinden bahsettiniz? Anlayamadım..
Fidanlıkta görmüşsünüz ya agaç gibi kolyoz onu almışsınız. Onun fotoğrafını çekip koyabilir misiniz demiştim.
thomasina
31-07-2009, 10:46
Tamam isolet, resmini çekeceğim ve ekleyeceğim. Ama ağaç görüntüsünden eser kalmadı ki, eğer üstten almasaydım ölecekti bence.. Yine de çekeyim sizin için nasıl toparlandığını görürsünüz.
Merakla bekliyorum sizi thomasina.
Merhabalar ,yıllar önce bende yaprak güzellerinin birkaç çeşidinden yetiştirmiştim.Sizleri yeni takip etmeye başladım .Bu güzellikleri görünce bende, yeniden yetiştirme hevesi başladı.Sanırım çiçekçilerde hemen tohum aramaya başlıyacağım.Acaba bulabilirmiyim?
thomasina
04-08-2009, 12:06
Sevgili Lalezan bulabilirsinde ama ben geçen hafta Eminönü' de aradım; adam gibi iki paket zor buldum. Ama büyük alışveriş merkezlerinde olma olasılığı yüksek. Yine de arayıp deneyeceğim. zamanı değilken olacak mı bakalım?
Thomasina,tohumdan ektiğin yaprak güzellerinden ne haber çıktılar mı?
thomasina
11-08-2009, 22:40
Sevgili Lalezan ben tohum aldım ama uzakta olan tohum edinemeyen bir site arkadaşıma gönderdim. Şimdi kendiminkileri yedekledim bakalım kışı içerde nasıl geçirecekler. Ben yine bakacağım sizin için etrafa bu mevsimde biraz zor ama bulursam size iletirim.
Ben çiçeklerini koparıyorum. Koparmasam olur aslında.Eğer isterseniz çelik göndermek için başarılı bir yol bulursak yapıp yollayabilirim size sayın lalezan. Thomasina mesela ıslak bir pamuğa sarıp göndersem direk tam arabanın kalktığı zaman sabahta hemen erkenden oradan alırsınız bence birşey de olmaz. Ne dersiniz sağlam gider mi thomasina. Sayın lalezar düşünürseniz yapalım ama bende tek çeşit var gördüğünüz üzere. Ev sahibim kırılan dalları suya saplayıp bekliyor. Biri ister belki diye. Köklü olarak size yollarım eğer olursa inşallah.
Crocus Şen
11-08-2009, 22:55
Bugün Teyzemdeki Kolyosun saksısını değiştirirken içinden sayamayacağım kadar çok kırkayak çıktı!Oysaki toprağınıda çiçekçilerden aldığımız halde neden olmuş olabilir?
thomasina
11-08-2009, 22:56
İsolet ben hem köklenmiş hem de yeni koparılmış çelikleri şehir dışına gönderdim. İkinci gününde çok zarar görmeden gitti ama kargo üç güne falan ulaşırsa diye dikkatli paket yapılmalı. Ben çok ıslak peçetelere sarıp gönderiyorum. Deneyebiliriz bence. Biraz sabrederse Lalezan, çelik için beklemem gerek. Yine dağıttım çünkü. Üç- dört gün kargoya dayanacak bir paket türü bulmam gerek.
thomasina
11-08-2009, 22:59
O kırkayaklardan benim iki saksımın da başı dertte ne yapmayı düşünüyorsunuz. Hoş benim kolyozlarda değil ama. Acı biber denedim, ertesi gün oradalardı, bugün baktım göremedim ama derinlerde olduğundandır sanırım. Nemli ve ağır toprak bunu yapıyormuş, öyle bir bilgim var.
Crocus Şen
11-08-2009, 23:05
O kırkayaklardan benim iki saksımın da başı dertte ne yapmayı düşünüyorsunuz. Hoş benim kolyozlarda değil ama. Acı biber denedim, ertesi gün oradalardı, bugün baktım göremedim ama derinlerde olduğundandır sanırım. Nemli ve ağır toprak bunu yapıyormuş, öyle bir bilgim var.
Açıkçası o an o kırkayakları görünce nereye kaçacağımı şaşırdım!:(Ama çözüm değil elbette,hemen iyi olan dallarını kırıp suda köklenmesi için bir kenara aldım,geri kalan köklü kısımlarını da toprağıyla beraber attım.Sanıyorum arap sabunlu su öldürüyormuş ama araştıracağım,o manzara hala gözümün önünden gitmiyor!!:(
thomasina
11-08-2009, 23:09
Aynen... Ben de o kadar fazla değiller ama inanaılmaz ürkütücüler. Ben de bu aralar arap sabunu düşünmüştüm yapayım diye biraz toprağın kurumasını bekledim. Aslında bir iki ilaç var kimyasal ama alamadım bir türlü..
İsolet lalazan a bir sürpriz yapalım isterseniz. Bu arada ben asla tohum için beklemiyorum. Çiçekleri hemen koparıyorum. Yoksa yaprak hemen bozuluyor. Naılsa çelikten ya da kışa tohum bol buluruz.
Bende siz dedikten sonra hemen koparıyorum sayın thomasina. Valla hergün bakıyorum kıyısına köşesine koparıyorum gördüğüm en ufağını bile. Ya aslında süpriz güzel olur göndermek isterim çok yarar gördüm sağolsun siteden bende fayda olmak isterim ama işte tek sorun para :D eğer ayın 18 i olursa yollayabilirim belki ama onada tam evet diyemicem çünkü bu ara biraz borç içindeyim.
Kırk ayaklarınız başa bela mı bende daha çok çıkmadım. İnşallah çıkmazda. Ben valla büyük saksı ile değiştirmeye düşünüyorum. Daha büyültmeyi düşünüyorum kolyozları. Boya vericem ben ya inşallah. Sık formuna nazaran hem boy hem sık yapıcam inşallah. Kökler toprak üzerine çıktı bile. Büyültürsem saksımı kolyozlarım iyice büyür diye umuyorum. Birde sonbahara doğru gübrelicem.
thomasina
11-08-2009, 23:41
İnşallah. bakalım kolyoslarımız kışı nasıl geçirecek. Meraktayım.
Ben kalorifer önüne alıcam ve gün ışığı olan bir camım var oraya alıcam ama sadece sabah güneşi görecek bir kaç saat ve bence başarılı olucaz. Çok iyi oluyor öle birde toprağı nemli tutarsak ısı ile çok iyi büyüyebilir yaz gelene kadar. Siz ne yapmayı planlıyorsunuz.
mehtap051
12-08-2009, 12:23
Benimde yaprak güzelim var.Güneş gören cam önünde ve suyunu ihmal etmemeye çalışyorum.Benim çiçeğim tek daldan uzayıp duruyor.Çeliklerinden alıp kısa olup gür görünmesini istiyorum ama buna cesaret edemiyorum inanın.Ben çiçek konusunda acemi olmama rağmen güneş ve su ile bu çiçeğe birşey olmuyor.
thomasina
12-08-2009, 15:25
Sevgili Mehtap0501, eğer çiçeğiniz tek daldan uzuyorsa zaten daha sağlıklı hale getirmek için budama yapmanız gerek. Eğer budama yapmazsanız boyu uzayacak, yeterince yoğunlaşmayacak, çabuk yaşlanacak. Üstten aldığınız çelikleri kolayca köklendirebilirsiniz de böylelikle yedeğinizde olur.
Sevgili isolet ilgilendiğin için sana çok çok teşekkür ederim.Sayenizde yeniden yaprak güzeli tutkunu olmaya başladım.Sizin güzelleri gördükçe içim açılıyor.Thomasina ve senden ricam o yaprak güzellerinin bir dalını( şayet mümkünse) benim için tohuma bırakmanızve posta yoluyla bana ulaştırmanız.Ancak nasip olursa bahara yetiştirmeyi düşünüyorum.Şimdilik sizin güzellere bakarak hevesimi gidereceğim.Sevgiler....
mehtap051
12-08-2009, 17:21
Bu da benim kalyozum.kalyozu nerelerinden koparmam gerekiyor.
Bence koparmayın biraz ssulayın ve aydınlık bir yere alın. Biraz bekleyin kendi halinde büyüsün.
mehtap051
12-08-2009, 19:06
Yaprak güzelim camın önünde duruyor.Su vermeye gelince 2 gün su veremedim hemen büzüşmüş.Sizce çoğaltmak için galiba erken.Bilgi verdiğiniz için teşekkürler.
thomasina
12-08-2009, 19:40
Sevgili mehtap051 evet tahminimden daha küçük çiçeğiniz. Onu biraz beslemek gerekiyor. Sanki susuz kalarak, güneş ışığına maruz kalmış gibi. Toprağını nemli tutun, eğer sıvı besin kullanıyorsanız arada yine verin. Toprağı sulamadan önce sert küçük bir cisimle üstten azıcık çapalayarak karıştırın. Bakalım biraz fark edecek mi?
kaybol.2008
12-08-2009, 22:31
Kolyozun tohumları
kaybol.2008
12-08-2009, 22:35
Bunlar da genel görüntü. Yanındaki saksıyı devirdiği için şimdi budayacağım.:D
thomasina
12-08-2009, 23:15
Ben hiç tohum almadım kolyoslarımdan. Belki seneye başka saksı yaparsam onları tohuma bırakırım. Ama sizinki de pek güzel görünüyor, kaybol.2008. Maşallah...
Çok güzel görünüyor gerçekten. Saksınız çok küçük ama bi zararı olmuyor mu. Benim ki sizinkinden büyük bir saksıda ama yinede kökler toprak üzerinde daha büyük saksıya çevirmek istiyordum. Yapmayayım sizin kini görünce boşa gerek yok demekki.
Bunlarda benimkiler sayın thomasina önerdiği tohmlara kopar dedi. Çok canlandı çiçeklerim.
97845
Sevgili İsolet yaprak güzelin harika gözüküyor.İnşallah seneye bende yetiştireceğim..
bütün kolyoslarımın arasında bunun yeri bir başka, çok küçük bir çelikti, 2 ay içinde bu hale geldi. daha iyi anlaşılsın diye difimle poz verdirdim :dilli:
bu arada mehtap051 gerçi arkadaşlar yazmış da evet susuz kalmış, yalnız kolyosunuza bayıldım çok güzel maşallah. belki alttan çelik alınabilir, ama o zaman da çok cılız kalır tabi ana bitkiniz. yalnız serpilip güzelleştiğinde hala burada olmuş olursak sizden çelik rica edebilirim :)
mehtap051
17-08-2009, 12:39
Optimus ****** veririm.Bende arkadaşlardan rica ediyorum.Sağolsunlar gönderiyorlar.Benim için önemli değil.Ana bitki bende nasılsa.Cılız kalması önemli değil.Bilen arkadaşlar bana nasıl çelik alacağımı resim üstünde gösterir ve nasıl göndermem gerektiğini yazarlarsa hemen gönderirim.Bende bu site sayesinde çiçeksever oldum.Acemi olduğum için nereden çelik alacağımı arkadaşların göstermesi gerekiyor.Bbana geldiğinde bu çiçek o kadar küçüktüki bu hale de hemen geliyor.
pek uğraştıran bir bitki eğil, daldan kopartacaksınız aşağı yukarı 5-6 cmlik bir dal kafi, hatta benim kayınvalidem 2cm var yok bir daldan köklendirdi, tuttu. ama tabi daha kesin olması içn siz biraz daha büyükçe bir dalı kopartın. suya da koyabilirsiniz ancak ben hemen toprağa ekiyorum, tutuyor. direk güneş almayacak ama çok aydınlık bir yerde duracak. benim bitkilerim balkonda (ev ortamını beğenmedi benimkiler, dışarda gayet güzel serpilip büyüdüler). sanırım resimde görünen yerde alt daldan kopartabilirisiniz... tepe çeliği de kullanabilirsiniz...
Sayın optimus keşke o çiçekleri koparsa idiniz o zaman çok daha iyi seripilip büyüyorlar. Yapraklarına gidiyor gücü.
thomasina
17-08-2009, 17:27
Vallahi onca kolyosum var, yine de sizinkilere özendim. Maşallah hepsine. Sahibinin tarzına uymuş hepside, kimi yoğun, kimi boylu, kimi çiçekli, kimi yapraklı. İşte kolyosta en sevdiğim yan bu, kaprissiz ne isterseniz hemen karşılığını veriyor sevginizi görünce...:)
sayın isolet kopardım, ama kopardıkça yanından yenisini çıkartıyordu, ben de pes ettim :)
Pes etmeyin bence. Ben devamlı gördükçe kopartıyorum. Benimkiler güzelce boy atıp devamlı yapraklanıyorlar. Ben bir form tutturdum. En üstten çıkan filizi kırıp yanlardan ikiye ayırmak. Sonra bi daha aynı 4 dal çok güzel ve şekilli büyüyorlar.
Optimus'tan çiçeğimin yaprak güzeli olduğunu öğrendim. Diğer çeşitlerinin resmini görünce ben de fanatiği oldum yaprak güzelinin. İşte benim güzelim. Bir hafta önce komşum vermişti. Hiç köklendirmeden doğrudan toprağa ektim. Hala canlı görünüyor. Tuttu sanırım.
siz nette araştırdıkça hastası olursunuz bu bitkinin, öyle güzel yaprak renkleri ve düzeni var ki... güle güle büyütün :)
Teşekkürler, en kısa zamanda karışık tohumlarını alacağım.
Karışık tohumları koctaş ta filan satılıyor. Çok oluyor hem onların paket içinde.
Karışık tohumların içinde yaygın olarak bulunan yaprak güzellerinin tohumları daha çok oluyor. Çok ilginç yapraklı yaprak güzelleri var. Onların tohumu ya çok az oluyor ya da hiç olmuyor.
Olabilir herşeyin bir üçkağıtçılığı vardır elbet. Pazarlama satış ile alakalı bir olay valla. Ben kendi güzelimden memnunum. Farklı renkleri elime gelirse ekicem ama şimdilik benimkiler çok güzel yetişiyor.
Arkadaşlar bubitkiden kayınvalidemde 2-3 saksı kocaman var... Sıcağı hiçsevmiyor... Annem ona dışarıda bakıyor ve sıcakda yaprakları buruşuyor ama akşama doğru düzeliyor ve yapraklar dıkiliyor çok harika bir bitki... Çok asil de duruyor doğrusu... Gözlemlediğim sizinkiler hep evin içinde ama bizde bugüne kadar evin içinde değil dışarda gördüm bu güzelliği...
thomasina
23-08-2009, 13:36
Emy 83, benim de saksılarımın yarısı dışarda, yarısı içerde. Bazen yer değiştiriyorlar. Ama kışın mutlak içeri alıyorum. Hiç kaybım olmadı. Uzun ömürlü değil diyorlar ama ben sürekli yedeklediğimden ya da dağıttığımdan sanırım, hiç evimden de balkonumdan da eksilmediler.
kaybol.2008
26-08-2009, 22:22
Farklı renk yaprak bulmak çok zor. Karışık paket olarak satılanlardan yaygın olmayan cinsi üretmek imkansız gibi.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.