View Full Version : Gül (Bakım bilgileri, gübreleme, güllerde budama)
alperfect
11-06-2011, 21:58
Bu dönemde çeliklerin tutması zor olur diye düşünüyorum. Kırılan yer toprağa yatırılıp filizlenmesini beklemek daha uygun olurdu.
Tam da tarifinize uygun şekildeydi, artık suya doyurup dikeceğim kısmet.En azından bir tecrübe olur
zencefil cicegi
21-09-2011, 00:08
merhabalar bu sarmasik gülünü gecen sene aldim ama hic büyümedi hep tek gül acti kücücük sekilde ama hemen kurudu
bende söktüm bugün tamamen kestim üstünü ve saksiya alip torba gecirdim yeserme ihtimali varmi acaba?
Solan/kuruyan çiçek kesimi
Merhabalar,
Eskişehir-Tayyare Fabrikası Bahçevanının(ALLAH rahmet etsin), 1979 yılında bana öğrettiği çiçek budaması. Bilhassa kısa dönem, yazlıklarında kalanların, sık sık çiçek görme arzusunu giderebilir.
Solan gülü tutuyorsunuz, aşağı doğru her yaprağın, dal ile birleştiği noktaya bakıyorsunuz, toplu iğne gibi bir kabarıklık gördüğünüz yaprak dibinden 1 cm üstünden kesiyorsunuz.
Kendisinin ''Tabak Gül'' tabiri ile bana verdiği, uzaktan bakınca 35-40 cm. büyüklükte, servis tabağı gibi tek bir gül görüntüsü veren güle, dibinden bakınca, 34 adet tek gülü görebilirdiniz.
Fabrika nizamiyesi-hazır kıt'a binası önünde yetiştirmiş ve komutanlarımdan övgü almış idim.
Sadece çiçek budaması bu efendim.
Çok hızlı büyüyen o gülün cinsi ne olabilir, bilenden bilgi lütfen.
Saygılarımla lütfen.
Merhaba herkese,
Balkonda yetişen güllerimizi bu sene yine budadık. Ancak 2 adet gül var ki, geçen sene budamasını yapmadığımız için çok uzadı ve gelişti.
Aşağıda resmini gördüğünüz güllerden soldakinin dibinde düzensiz formda birçok dal var ancak bir adet düz ve güçlü dalı; ağaç gövdesi gibi yukarı uzayıp taçlanıyor. Acaba bu gülü "tijli" dediğimiz tepeden taçlanmış forma sokmam mümkün müdür? Dibindeki dalları kesip gücü sadece tepe dallara mı vermeini sağlamalıyım?
Saygılar.
münevver
20-02-2012, 13:47
Gül dikimi için acaba henüz erken mi?
Ben saksıya gül çeliği diktim. Hemen sürgünler uzadı. ancak ilk çıkan sürgünler bir gün içinde kayboldular.( soldular)
Diğer sürgünlerin de kaybolup gitmemesi için ne yapmalıyım?
kartal124
21-02-2012, 21:28
Ben saksıya gül çeliği diktim. Hemen sürgünler uzadı. ancak ilk çıkan sürgünler bir gün içinde kayboldular.( soldular)
Erken değil, hatta geç bile sayılır.Bence en verimli çelik dönemi Kasım ayı.
Çelikteki o ilk sürgünlere aldanmayın, onlar çeliğin içindeki son enerjiyle bir süre uzayıp sonra kuruyorlar.
Sizin yapacağınız birşey yok.Rüzgarsız,nemli bir ortamda tutun.Gelecek kasım ayına kadar yerlerinden oynatmayın.Ama kararma başlar ve hepsi kararırsa çelik tutmamış demektir.O zaman sökebilirsiniz.
Merhaba efendim,
Bulduğum bir kaç ilgili link. Önceden verenler olabilir, bahar mevsimi nedeniyle tekrarında yarar var sanırım efendim.
İstanbul belediyesi
Meilland gülleri
http://www.istanbulagac.com.tr/tr/upload/imx/dokuman/dosyalar/MEILLANDGULKATALOGU2010.pdf
===================
GÜLLER- HAYATIMIZDAKİ YERİ
http://www.batem.gov.tr/yayinlar/derim/2002/Derim-2002-Cilt-19-Say%C4%B1-23.pdf
=================================
Van İlindeki Eski Bahçe Güllerinin Değişik Çelik Tipleri İle
Çoğaltılması
http://tarimdergisi.yyu.edu.tr/say20%283%29pdfler/189-193%20mak%206.pdf
İçlerinde bir çok bilgiyi de barındırıyor.
Sağlıkla kalın inşallah.
Saygılarımla lütfen.
Akşam iş çıkışı budanıp çöpe atılan gülleden üç tane çelik aldım tutarmı bilmiyorum.
Eğer tutarlarsa çok sevinecegim çeşiti hakkında da bilgim yok süpriz olacaklar.
Safranlı
22-02-2012, 11:12
Akşam iş çıkışı budanıp çöpe atılan gülleden üç tane çelik aldım tutarmı bilmiyorum.
Eğer tutarlarsa çok sevinecegim çeşiti hakkında da bilgim yok süpriz olacaklar.
güzel bir torf ve toprak karısımına ekersenız olur merak etmeyın
bence daha fazla çelık yapın
deniz delibalta
05-03-2012, 11:14
yüzlerce siteye niye baktımki en temiz sade bilgiyi sizde yakaladım simdi budama yapmaya gidiyorum sagolun
:p
yarenimex
05-03-2012, 11:43
Sayın Münevver, moralinizi bozmak şevkiniz kırmak istemem ama, saksıya diktiğiniz gül çeliklerinin sürgünlerinin hemen solmaması bile çeliklerinizin tuttuğu anlamına gelmez.Temmuz ağustos aylarını bozulmadan geçtiklerini ve sürgünlerin uzadıklarını gördüğünüzde çeliklerinizin tuttuğundan emin olabilirsiniz. Diğer sürgünlerin solmaması için aydınlık ama ılık bir ortamda direkt yakıcı gün ışığı almayacak şekilde tutmaya devam edin, toprağınız devamlı nemli ama çamur olmasın. Umarım olumlu sonuç alabilirsiniz..
Gül çeliklerini ben normalde Kasım Aralık aylarında alıyorum ve çelikleri nemli kuma gömüp soğuk ve karanlık bir ortama koyuyorum. Mart ortalarında da çelikleri çıkarıp dikiyorum, % 70 - 80 gibi de tutma oranı yakalıyorum.. Çelikleriniz bu yıl tutmazsa seneye bu yöntemle denemenizi öneririm..
Merhaba, elinde değişik gülleri olan arkadaşlar bana çelik gönderebilir mi?
merhabalar,peki benim bu resimde olan gülleri diplerinden kesmeye gerek varmı budama için? havalarda ısınmaya başladı,uçlarda kırmızı yenilerde geliyor sizce kesmelimi?kesmemelimi?
kartal124
24-03-2012, 20:47
Sayın monser güllerinizin budanmaya ihtiyacı yok gibi gözüküyor.Bence bırakın bu sene biraz daha gelişsinler.Bu arada sakın dipten kesmeyin.İlle budayayım diyorsanız, içe doğru gelişen dal veya sürgünleri alın.Ama bence buna bile gerek yok.Bırakın bu sene öyle kalsınlar.
limon_sever
24-03-2012, 21:45
merhabalar,peki benim bu resimde olan gülleri diplerinden kesmeye gerek varmı budama için? havalarda ısınmaya başladı,uçlarda kırmızı yenilerde geliyor sizce kesmelimi?kesmemelimi?
Dip kısımlarını da fotoğraflarsanız iyi olur. Ona göre budanıp budanmayacağı hakkında bilgi verilebilir.
Sayın Kartal 124,teşekkürler ,yok bakıyorum etrafta belediye dahil herkes gülleri 30cm gibi kesmiş o yüzden dedim bendemi kessem acaba ? çünkü bunlar 1m gibi uzayan daldan sonra budaklanıyor.
Sayın Limon_sever yarın gündüz ışığında tekrar çekip yüklerim, teşekkürler.
kartal124
25-03-2012, 23:46
Bence bu sene dokunmayın.Ama ben gene de budayayım diyorsanız, içe doğru gelişen sürgünleri alın yeter.
limon_sever
26-03-2012, 08:23
Bu şekilde bırakırsanız bir süre sonra çok biçimsiz bir şekilde epey büyük bir boylanma olur ki dallar kırılabilir ve iple vs. bağlamanız gerekir. Bu istenmeyen bir şeydir. Bu yaptığınız sert budama güllerinizin daha gösterişli ve büyük açmasını sağlayacaktır.
Şimdi budama işine gelelim.
Bu fotoğraftaki gülde kırmızı ile çizgili yerlerden budayın. Sarı ile gösterdiğim dalı dipten komple budayın ki odunlaşmaya başlamış.
276420
Bu fotoğraftaki gülü de kırmızı çizgili yerlerden budayın.
276421
ikinizede teşekkür ederim ilgilendiğiniz için ama bende budama taraftarıyım Sayın limon_sever gibi.çünkü dediği gibi yaza doğru iple tutturmaya çalışıyoruz.Ayrıca yukarısında çok güzel bir kiraz ağacı var onla birbirine giriyor,birde böcek yapması var tabi.Gideyim keseyim annem dumura uğrayacak bir an için ama herhalde ama anlar herhalde..:)
canannuman
13-04-2012, 14:30
Ben sarılıcı tırmanıcı gül aldım ancak merak ediyorum.
Aynı cins sarmaşık güller hem yukarı, hem yanlamasına sararmı. Yani bazen görüyorum çitin üstünü yanlamasına gül sardırmışlar. Aynı gül yukarı evin 2. katına doğru çıkıp uzarmı.
Yani farklı birşeymi yan giden ile düz yukarı çıkan.
Mesela ben bu 3 gülü aldım.
1. Don Juan Rose (Kırmızı)
2. Santana Rose (Kırmızı)
3. Virgo (Beyaz
Yukarı doğrumu çıkar bu güller yan mı gider? Yoksa nasıl yön verilirse öyle mi gider?
294834
294836
Bu yıl güllerimi budamadım. Daha doğrusu beceremiyorum. Kimseyi de bulamadım budatmak için. Kendi hallerinde açtılar.Bir ara böceklenir gibi oldular bir tanesinde görünce hemen önlem alup ilaçladım. Şimdi hepsi çiçekte, dünkü fırtınadan biraz hırpalandılar ama...
merhabalar, bahçemdeki 9 metrelik telin kenarına 3 tane sarmaşık gül diktim. Bunların arasına yaz kış yeşil kalan bir sarmaşık dikmek istyorum. Acaba hanımeli veya orman sarmaşığı koysam gülleri boğar mı? Ya da sizin önerebileceğiniz bir sarmaşık var mı? Çünkü bahçemin önü tamamen açık duruyor ve ben burayı kapatmak istiyorum. Gül de sadece yazın yaprak ve çiçek açıyor. Şimdiden çok teşekkür ederim...
alparslan
17-05-2012, 14:05
sn himone,bence hedera helix orman sarmaşığı dikebilirsiniz.hem yaprak dökmez hem de duvar gibi kapatır,hep yeşil hep yeşil.hanımeli sürekli yaprak döker,ayrıca her sonbaharda budama yapmanız lazım.yoksa ince dalları üst üste binip çok çirkin bir çalı görüntüsüne bürünüyor.
sn himone,bence hedera helix orman sarmaşığı dikebilirsiniz.hem yaprak dökmez hem de duvar gibi kapatır,hep yeşil hep yeşil.hanımeli sürekli yaprak döker,ayrıca her sonbaharda budama yapmanız lazım.yoksa ince dalları üst üste binip çok çirkin bir çalı görüntüsüne bürünüyor.
alpaslan bey çok sağolun cevabınız için. Peki helix orman sarmaşığı gülleri boğar mı? Eğer boğmaz derseniz hemen alıp dikeceğim.
alparslan
17-05-2012, 16:51
sn himone ben bu konunun uzmanı değilim,kendi bahçemde böyle bir uygulamam da yok.ancak komşum ortak duvarımıza ikisinide dikmiş.şu an henüz çok büyümedikleri için boğma olayı yok gibi görünüyor.şunu da söylemelimki hiç bir bitki kendini boğdurmaz,hepsi de bir yolunu bulup güneşi görmek ister.çok çok ilerde yeşil yeşil yaprakların arasından gülleriniz size renkli renkli gülümseyebilir.bence bu soruyu hayal ederek siz kendiniz cevaplayın.şunu da unutmayınız ki budama makası sizin elinizde her şeyi yapabilirsiniz.mesela baktınızki hedera boğuyor,hederayı bonsai gibi küçük bir ağaca da dönüştürebilirsiniz.
YeniGine
31-05-2012, 01:07
Merhaba... Ben gül nasıl budanır bilmiyorum; şu an için açmış solmuş güller nasıl budanır? Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar olur iseee, şimdiden teşekkürler.
YeniGine
10-06-2012, 02:03
Merhaba... Açan çiçek budaması görsel olarak mümkün olabilir mi acaba?
Güller budamaya çok yatkın bitkilerdir. Biraz sertleşmiş olan dallar budanabilir diye biliyorum. Çiçekte veya hemen sonrasında da gelişecek dallar hesaplanarak budama yapılabilir. Ben böyle budama yaptığımda pek bir sorun yaşamadım.
kartal124
13-06-2012, 00:05
Merhaba... Ben gül nasıl budanır bilmiyorum; şu an için açmış solmuş güller nasıl budanır? Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar olur iseee, şimdiden teşekkürler.
Açıp geçen çiçeği elinize alın, aşağıya doğru inin 3'lü yaprakları geçin,5'li yapraklara geldiğinizde 5'li yaprak sapının biraz üzerinden kesin.Gülde çiçek budaması bu şekildedir.
YeniGine
13-06-2012, 00:09
Teşekkür ediyorum Kartal124; yarın ilk iş denemek olacak. Çok teşekkürler.
Hmm ben hemen dibinden kesiveriyordum. Ve kestiğim dal kuruyor idi.
kelebek çalısı
13-06-2012, 02:21
Ben sarılıcı tırmanıcı gül aldım ancak merak ediyorum.
Aynı cins sarmaşık güller hem yukarı, hem yanlamasına sararmı. Yani bazen görüyorum çitin üstünü yanlamasına gül sardırmışlar. Aynı gül yukarı evin 2. katına doğru çıkıp uzarmı.
Yani farklı birşeymi yan giden ile düz yukarı çıkan.
Mesela ben bu 3 gülü aldım.
1. Don Juan Rose (Kırmızı)
2. Santana Rose (Kırmızı)
3. Virgo (Beyaz
Yukarı doğrumu çıkar bu güller yan mı gider? Yoksa nasıl yön verilirse öyle mi gider?
Sn. canannuman,
tırmanıcı güller ve sarmaşık güllerde budamadan sonra(tırmanıcı ve sarmaşık güllerin ikinci seneden sonra budanması tavsiye edilir) fışkıran yeni dal oluşumlarını dikeyden ziyade yatay olarak eğiterek bu şekilde yön verilmesinin sebebi çiçeklenme yönünden daha çok verim alabilmek içindir. Yatay yönlendirme yapıldığında daha çok çiçek elde edilir. Dikey olarak form verilenlerde ise daha az sayıda filiz oluştuğu için, çiçeklenme de daha az olacaktır.
İki türlü de yön verilebilir. Ama yatay tercih edilmesinin ana nedeni bol çiçeklenme elde edebilmek içindir.
Merhabalar.. Baston gül budanır mı? Nasıl bir form verilerek budanır bilmiyorum? :confused: Gülüm gün geçtikçe boya verdi, oysa ki ben sarkan formlu gül fidanı almıştım.. :mad:
330063
kartal124
06-09-2012, 21:55
Baston gül de olsa yukarıda 280 nolu mesajımdaki gibi çiçek budamasını yapın.Diğerlerine göre fazla uzayan dalları da gözlerin yönüne dikkat ederek diğerleri seviyesinde kesin.Aralık-Mart arasında da gülünüze vermek istediğiniz formu belirleyerek ve gözlerin yönlerini dikkate alarak dallarda 3-4 göz bırakıp budayın. Sıkşıklık yaratan dallar var ise tümünü çıkartın.Ana gövdeden çıkacak ve baston özelliğini kaybettirecek sürgünleri hemen kesin ve o gözü öldürün.
Bir de şunu söyliyeyim ki salkım söğüt misali sarkan formlu baston gül olmaz.
Selamlarımla.
günebakan
07-09-2012, 09:11
Bu gülün nesi var acaba?
330194
kartal124
07-09-2012, 21:55
Sayın günebakan,
Gülünüz görüldüğü kadarı ile maalesef kurumuş.Yaz sıcaklarının etkisi ile birçok genç ama özellikle de saksıya dikili gül bu şekilde kurumuştur.Yapacak bir şey yok gibi.
günebakan
08-09-2012, 13:42
Teşekkürler Kartal124 kalın gövde yeşil gibi duruyor kuruyup kurumadığını anlmak için biraz daha bekleyeceğim İnşallah kurumamıştır zira bu çok güzel ve kokulu bir gül.
Benimde küçük bir sorunum var minyatür gülüm var.Güzelce tomurcuk açıyor .taçınıda açıyor gül yaprakları açılmadan taçın 10 cm altından küçük bir bölgede kuruma oluyor ve gül beslenip açamıyor ve açamadan kuruyor.Sorun ne olabilir ?
seracı_06
11-12-2012, 22:10
Gülleri 45 dereceyle kesiyoruz demek sanırım çapraz aşağı doğru oluyor.
Gülleri 45 dereceyle kesiyoruz demek sanırım çapraz aşağı doğru oluyor.
Kestiğiniz yerin altında kalan göze, yağmur suyu gelmeyecek şekilde olacak.
Başlığın ilk mesajında hocamız Sayın Mine Pakkaner kesim bölümünde hem anlatmış hem de fotoğraflamış.
Soruyu sormadan evvel, lütfen başlıktaki mesajlara bir göz gezdirin, soracağınız pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
gulcuerol
21-01-2013, 23:27
Merhaba bu siteye yeni üye oldum 14 yıldan bu yana gül yetiştiriyorum fırsat buldukça buradan güllerle ilgili sorunlarımıza çare bulmayı istiyorum 68 çeşit gülüm var 12 adet damızlık gülüm var bunları aşılık olarak kullanıyorum gülleri çok seviyorum herkese güllü günler
gulcuerol
22-01-2013, 21:31
dediğim gibi gülleri çok sevmeme rağmen çeşit bulmakta zorlanıyorum bilinen tüm siteleri arıyorum resimlere bakıyorum fakat yok gibi bana yardımcı olursanız sevinirim .2001 yılında köyde yaptırdığım yazlık evime kırmızı bir gül almakla başladı sonra bir tane daha derken 80 adet e ulaştım .12 tane gülümü cins bir gül bulursam diye damızlık bakıyorum. onlardan ikişer tane var gezerken gördüğüm konu komşu .,tanımadık insanların bahçesinde olan ama bende olmayan güllerden alıp aşı yapıyorum böyle elde ettiğim beş altı çeşidim var. sarmaşık üç çeşit var ama biri harika kokuyor sarmaşıklar aslında kokmaz ama şans işte rengide bir harika. Belçika dan İngiltere den gül getirttim bir kaç tane şimdi yine oradaki dostlarıma rica ettim getirecekler.mücadeleye gelince haşere ve diğer böcekler için insektisit mantar kara leke pas vs için fungusit türü ilaç lar kullanıyorum . budama yaparken makası alkolle siliyorum budanmış dalları yakıyorum kışa girerken ve yaza girerken bordo bulamacı atıyorum diplerini nemli tutuyorum senede iki defa da sulamadan önce izdüşümlerine bir çorba kaşığı kadar 20 20 ve üre karıştırıp atıyorum geri kalan extra durumlarda yardım alıyorum saksıda gül malesef zor olur bekleneni vermez yine görüşmek üzere
gulcuerol
22-01-2013, 21:57
birde kasım aralık aylarında güllerden alınan çeliklerin ekilme zamanı şöyleki iki litrelik pet şişeyi üst kısmından on onbeş santim kadar kesin alt kısmına da dört beş yerden delik açın onu toprağa gömün kesili yerine kadar içine kaba kum doldurun ve kestiğiniz çelikleri kumun içine sokun ama bir şey daha çeliklerin alt kısmını düz değil de T şeklinde kesin yani kumun içine giren kısmı T nin altı düz kısmı yukarıda olsun şişenin kesilen üst kısmını şapka gibi üzerine örtün arada sulayın bir yıl hiç ellemeyin seneye kadar yeşil durursa köklenmiş demektir yerine ekebilirsiniz yazın fotoğraflarını yayınlarım tsk ler güllü günler T şeklinden kastım çelik alırken çeliği düz değil dalın geliş ve gidiş kısımlarınıda kesin resimleri yayınladığım zaman daha iyi anlaşılır
birde kasım aralık aylarında güllerden alınan çeliklerin ekilme zamanı şöyleki iki litrelik pet şişeyi üst kısmından on onbeş santim kadar kesin alt kısmına da dört beş yerden delik açın onu toprağa gömün kesili yerine kadar içine kaba kum doldurun ve kestiğiniz çelikleri kumun içine sokun ama bir şey daha çeliklerin alt kısmını düz değil de T şeklinde kesin yani kumun içine giren kısmı T nin altı düz kısmı yukarıda olsun şişenin kesilen üst kısmını şapka gibi üzerine örtün arada sulayın bir yıl hiç ellemeyin seneye kadar yeşil durursa köklenmiş demektir yerine ekebilirsiniz yazın fotoğraflarını yayınlarım tsk ler güllü günler
Tebrikler Erol bey
Resimlerinizi de paylaşırsanız seviniriz.
kartal124
22-01-2013, 23:34
Sayın gülcüerol,
Güllerle özel olarak ilgilenmeniz bir gül meraklısı olarak beni çok memnun etti.Ben de gül bakım ve üretimi ile kendi çapımda ilgileniyorum.Güllerimin bir kısmını şuradan görebilirsiniz
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26127-4.htm
Yurt dışı üreticilerin web sayfalarında çok güzel güller var.Şu mevsim itibarıyla çıplak kök olarak temin etmek mümkün.Fakat bir çok üretici Türkiye'ye göndermeyi kabul etmiyor.Gözüme kestirdiğim bir kaç tür var ki halen nasıl temin edebileceğim hususunda araştırma içindeyim.
Selamlarımla.
gulcuerol
23-01-2013, 22:24
sayın kartal 124 ilgi nize tsk ler çok güzel güller allah ömür versin de daha artırır sın inşallah. dediğin gibi yurt dışından gül edinmek zor ...lüleburgaz da belediye nin çiçek sera sı var ben kestiğim bazı çelikleri oraya veriyorum onlar da yetiştiriyor çoğaltıp gerekli yerlere eksinler değişik güller her yere ekilsin herkes görsün bu güzelliği. Güllerinizi takip ediyorum bende olmayan çeşide rastlarsam bana da çelik gönderirsiniz umarım. bende resimleri yayınlayabilirsem sizde bakın olmayan çeşit varsa çelik gönderirim. siz 50 çeşidin resimlerini koymamışınız galiba ben olanlara baktım çok güzel harika.sizin gibi bahçesinde 50 çeşit gülü olan çok az dır bunu biliyorum.bu yıl yeni çeşit güller buluruz inşallah .siz de güllerle ilgili sorunlarla nasıl baş ediyorsunuz kendinize has yöntemler varmı.Bu yıl kendi güllerimden melezleme yolu ile tohum elde etmeyi amaçlıyorum bakalım başarabilecekmiyim çok zor bir iş labaratuar ortamı gerekiyor araştırıyorum başarır sam kendi melezlerimi alacağım.güllü günler
gulcuerol
23-01-2013, 22:54
sayın beyz 66 gülünüz saksıda ise bu sorun olabilir vitaminsizlik ten saksı küçüklüğünden vs sebeblerden benimde başıma geldi son aldığım minyatür on onbeş tomurcuğu vardı sadece bir tanesi açabildi bende hemen onu toprağa ektim nadir bir rengi var şimdilik iyi gidiyor.güller açık havayı esintiyi sever eksi 25 li derecelere kadar dayanır uzun dalları dondan kurusa bile alt dallarından tekrar kuvvetli büyürler kışa girerken uzun dalları yarıdan itibaren budamalı ki kışın sert havasından korunsun şubatayı içerisinde ise kuvvetli budama yapılmalı yaza kudururlar çok açarlar birde vazo luk keserken biraz derince kesin derim az kestikçe sürgün vermesi azalır korkmayın budayın güller budandıkça sürgünleri çoğalır çok çiçek açar üç senede bir kuvvetli budama ister gençleşirler onlar kesildikçe daha çok çalışırlar onların doğası böyle neslini devam ettirmek için daha çok ürerler
gulcuerol
03-02-2013, 00:17
bugün haberini verdiler Bulgaristan daki arkadaşım 8 .10 çeşit gül getirecek miş bende olmayan cinslerden bakalım çiçek açtığında göreceğiz buraya yazı yazan yok galiba yoksa ben mi göremiyorum hadi bahar geliyor canlanalım biraz
gulcuerol
03-02-2013, 00:27
teşekkür ederim resimlerimi çiçekler açınca sayfaya koyacağım
YeniGine
03-02-2013, 00:35
Sayın gülcüerol; ben inşallah bu ay güllerimi budamayı düşünüyorum. Merak etmeyin baharla birlikte gül konusu tekrar canlanacaktır. Bir de Güllerle ilgili 'Gül Yetiştirme' başlığı var. Güller şimdi uykuda oldukları için baharla birlikte bu sayfalar canlanacaktır. Hep birlikte paylaşırız inşallah güllerimizin fotoğraflarını.
gulcuerol
03-02-2013, 23:09
kışı soğuk geçen yerlerde budama işi mart sonu gibi daha ılıman olan yerlerde şubat sonu gibi düşünülebilir.daha soğuk olan yerlerde kışa girerken 20 30 cm den budanır ki kış sert donlarından korunsun böyle durumlarda üzerini örtmek de gerekir ama güller eksi 25 dereceye kadar dayanır. gülleri bugün dolaştım her birinde gözler uyanmak üzere ( buğday tanesi büyüklüğünde) havalar böyle giderse mart ayı da sert geçerse güller biraz şaşırabilir ben mart ayını bekleyeceğim zaten kışa girerken hafif budamıştım .Bu yazıyı okuyanlar cins güller nerelerde satılır bildikleri siteler .yerler yarsa yazsınlar .yanlış yazdığım bilgiler varsa lütfen paylaşalım 14 yıldır gül yetiştiriyorum öğreneceğim çok şey var daha.güllü günler dileği ile
gulcuerol
03-02-2013, 23:36
güllerimin geçtiğim yaz çekilen resimlerini yavaş yavaş yüklüyorum
gulcuerol
03-02-2013, 23:43
daha resimleyemediğim güllerim var
gulcuerol
03-02-2013, 23:48
nazar değmesin
gulcuerol
03-02-2013, 23:51
birkaç tane kaldı
gulcuerol
03-02-2013, 23:54
geliyor
YeniGine
03-02-2013, 23:54
Sayın gülcüerol ben de mi mart ayını bekleyeyim acaba?
gulcuerol
03-02-2013, 23:56
şimdilik bitti
gulcuerol
03-02-2013, 23:58
hava durumuna bağlı Istanbul daha ılıman şubat sonu iyi gibi duruyor
gulcuerol
04-02-2013, 00:01
bu arada resimler göründümü bilmiyorum
YeniGine
04-02-2013, 00:02
:) Evet gül resimleriniz göründü ve de çok güzeller, ellerinize sağlık.
gulcuerol
04-02-2013, 00:14
25 ...30 adet resmi çekilmemiş var onlarda yaza inşallah
Dün bahçedeki gülleri budadım.
İlk defa yaptığım için fazla kıyamadım, sanırım orta budama diyebileceğimiz bir budama oldu.
Güller yaşlı güller, budanmadan önceki hallerini fotoğraflamamışız ama 2.5 m yi gecen dallar vardı. Şu an en uzun dal 90-100 cm kaldı.
Budanmış halleri aşağıda, daha sert budamak gerekir mi ? fikir verirseniz çok seviniriz.
367126
367127
367128
ben de güllerimi budadım ama sizinkine bakınca biraz daha sert bir budama olmuş benimki nasip olursa bir yükleyeyim resimlerinide bakın
birde daha çok bilen arkadaşlar bize yardımcı olur
yalnız sizin sanki biraz daha budamanız gerekiyor bende geçen sene sizin gibi kıyamadım budamaya ama güller çok küçük ve kalitesiz oldu o yüzden ben bu yıl sert budama yaptım
Sn Tuya,
Benim kıyamamamın nedeni, güllerin biraz yaşlı oluşu,
Sert budarsam, kurutur muyum düşüncesiyle biraz orta budama yapmak istedim.
Bir yandan da biraz daha mı kısaltmalıyım diye ikilemde kaldığım için danışmak istedim.
Aklım buda diyor ama gönlüm dur diyor :) bilemedim.
YeniGine
04-02-2013, 14:12
Sayın ciroz AGAÇLAR.NET - GULLERDE BUDAMA 01 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=a1rpgakZWpw) doğru link verebilmiş isem bir izleyin derim.
Sn YeniGine, bu videonun uzun versiyonunu da izlemiştim, ilginize teşekkürler.
Ama her bitki birbirinden farkli. O yüzden fotoğraflayıp danışmak istedim.
YeniGine
04-02-2013, 14:27
Evet güzel olmuş fotoğraflamanız, yardım edecek arkadaşlar olacaktır; ben de takipteyim.
kelebek çalısı
04-02-2013, 15:31
Ben de geçen hafta içinde gülleri budama işlemini gerçekleştirdim. Bunu yaparken on ölçü suya bir ölçü dezenfektan (çamaşır suyu) katarak hazırladığım sterilizasyon solüsyonunda bekleterek temizlediğim budama makaslarımı kullandım.
Çok eski, odunsu ve yaşlı gövdeye sahip olan dalları toprak seviyesinden (güllerin yaşı dört), orta kısımlarda oluşan aşırı yoğun dallanma ve kurumuş bazı dalları yine toprak seviyesinden alarak ortası nispeten açık olarak kabul edilebilecek bir form kazandırdım. Budama için dikkat edilecek diğer bir konu da birbiri üzerine gelerek açı oluşturması olasılığı olan dallara önceden gerekli müdahaleyi yapmak. Bu formu verdiğim güllerde havalandırma daha iyi gerçekleştiğinden külleme olma olasılığı ve yine bitkinin kuvvetini dengeli olarak tüm bitkiye yayabilmesi açısından kendi fikrimce önemli bir husus.
Geri kalan kısımda gerçekleştirdiğim budamada ise yaklaşık 25-30 cm' e kadar kısalttığım güllerde, gövdeden dışa doğru filizlenmeye başlayacak olan gözün hemen üzerinden olacak şekilde bir budama yaptım.
Budama makasını kullanırken ve budamasını yaptığım her gül için sterilizasyon solüsyonunda makasımı temizledim. Budama için seçilen makasın ağzının keskin olduğundan ve temiz bir iş çıkardığından emin olmadan güllerinizi kör bir makasla budamaktan kaçınmanızı öneririm.
Sn Kelebek çalısı,
Bilgilendirici mesajınız için teşekkürler.
Ben de sterilizasyon için,
plastik bir şişedeki pamuğa emdirilmiş oksijenli su kullandım, aynı şekilde her gül için tekrar bu pamukta temizleyerek budamaya devam ettim.
Sizin de dediğiniz gibi, budarken dalların istikametine, gözlerin yerlerine dikkat ederek budamaya çalıştım.
Budanan dallari, Sn Zafer İnandıklı' nın tavsiyesi üzerine, Sn Nuri Murvet' in ökçeli çelik alma metodu (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/29924.htm) ile köklendirmeyi düşünüyorum.
Umarım fazla zaiyat vermeden köklenirler ve Nisan' da yapılması planlanan Agaclar.net dogumgünü toplantısına hediye olarak yetişirler.
Benim sıkıntım daha önce de bahsettiğim gibi BOY konusu. Bizim güller en az 8-10 yıllık. Heran elime makası alıp kısaltabilirim ama bir yandan da korkmuyor değilim.
kelebek çalısı
04-02-2013, 16:38
Sn. ciroz,
Ana gövdelerden çok eski ve çok zayıf kalan iki-üç gövdeyi toprak seviyesinden budayabilir. Geride kalan ana gövdeler ve yan dallarını ise sağlıksız ve zayıf kısımlarından kısaltmak sureti ile budayabilirsiniz.
Sizin beklentinizi karşılaması açısından bu tür gül budama konusunda kesin ve net bilgilendirme gelene dek şimdilik dokunmayın derim o halde. ;)
Sonuçta bahçenizdeki insiyatif size ait, bitkinizin 2.5 metrelere kadar boylanma yapması, türü yönünden farklı bir tür olabileceğini düşündürdü bana.
gulcuerol
04-02-2013, 17:06
sayın ciroz madem budama işine girdiniz bence toprak seviyesinden 30 cm kadar bırakın geri kalanını kesin ortada ki dalları alın kökündeki sarmaşıkları temizleyin sarmaşıkları kökünle çıkarıp başka yere alabilirsiniz diplerini bel küreği ile biraz havalandırın.şimdilik erken ama madem budadınız tam olsun zararı yok korkmayın bakın yaza güller nasıl coşacak .steril işlemi için alkol de olabilir daha pratik. 8 10 yıllık güller hiç budanmadıysa boya gidebilir gölgeli bir yerde olması da başka bir faktör. benim köydeki güllerimi ben yazın çiçeklerini alırken bile komşular çok derin buduyorsun diyorlar ama onların gülleri fazla çiçek vermiyor benimkiler ise hep çiçekli sonrada bana neden senin güller çok çiçek veriyor diyorlar, onun için budayın korkmayın suyunu verin dipleri hep nemli dursun haftada bir değil hergün azar azar verin bakın görün hele birde 20,20 toprak gübresi bulup atarsan kök başına bir çorba kaşığı iyice coşturursun onları hadi kolay gelsin
gulcuerol
04-02-2013, 18:15
sayın ciroz gülleri budamak için erken ama bence 30 cm kalana kadar kesin korkmayın 8 10 yıllık güllerin boya gitmesinin nedeni budanmaması ,gölgeli bir yerde olması,dipleri havalandırılmamış olmasından olabilir, sarmaşıklar var onları kaldırın diplerini kazın biraz daha budayın yazın diplerini sulayın 20,20 toprak gübresi bulabilirsen at kök başına bir çorba kaşığı kadar bak gör nasıl coşacaklar, yaşlı gülleri gençleştirmek için zaten sert budama yapılır.bakın benim güllerimi ben yazın çiçek keserken bile sert keserim hemen yeni sürgün verirler komşular bana neden senin güller çok çiçek veriyor diyorlar onlar 10 15 cm keserken ben 30 50 cm kadar keserim onun için korkmayın derim .burada olan şudur bitki kesildikçe neslim devam etsin diye daha çok çalışır daha çok üretir. steril işlemi için alkol de olabilir daha pratik aklınızda olsun
kelebek çalısı
05-02-2013, 20:58
Gerçekleştirdiğim budamalara ait bir kaç örnek.
367502
367503
367504
gulcuerol
05-02-2013, 21:29
sayın kelebek çalısı budamalar mükemmel, ama kesilen yerler de 45 derece açı olması gerekir di yani dalı 45 derece açı ile kesersen daha iyi olur yinede profesyonel ce olmuş.Yaza çıkarken olması gereken budur.gülleri üç yılda bir bu şekilde ,her yılda mart ayında da bundan biraz daha uzun bırakarak budayın.ellerinize sağlık,örnek budama
YeniGine
05-02-2013, 23:41
Sevgili kelebek çalısı; çok güzel budamışsın ellerine sağlık, bizlerle paylaşmışsın gönlüne sağlık.
Görsel olarak güzel bir örnek olmuş, teşekkürler.
Budama dışında bir soru sormak istiyorum tecrübeli arkadaşlara?
Gül diplerini ne vakit çapalamalıyız ve gübreyle desteklemeliyiz?
Sürgünler uyanmadan kök ve toprak hizasını ilaçlarsak olası tırtılları üremeden yok edebiliyormuşuz diye bir duyum aldım, gerçek payı var mıdır öğrenmek isterim? Teşekkürler..
Gerçekleştirdiğim budamalara ait bir kaç örnek.
...
Ben de budadığım gülleri tekrar gözden gecirdim, Haftasonu biraz daha traş etmeye karar vedim.
gulcuerol
06-02-2013, 22:21
sayın sudenur (bildiğim kadarı ile yardımcı olmak isterim izniniz olursa) bazı sistemik ilaçlar var tabi ama şimdi zamanı değil ne zaman böcek, tırtıl,yeşil bit görürseniz o zaman atmanızı tavsiye ederim yaza doğru mesela.bordo bulamacı denilen ilaç var sonbaharda Yaprakların % 80 İ dökülünce ve ilkbaharda tomurcuklar 1 - 2 cm olunca atılır bu bitkiyi mantar ve olası böceklerden büyük ölçüde korur ama kesin sonuç ta vermeyebilir böcek görülünce insektisit türü bir ilaç kullanmak gerekir maske ,eldiven gözlük,koruyucu olarak mutlaka kullanın güllü günler.
Sn. gulcuerol bence siz de bir bahçe sayfası açın ve güllerinizin güzel resimlerini orada paylaşın. 20-30 tane daha var diyorsunuz kimbilir daha hangi renkler var. ;)
gulcuerol
07-02-2013, 17:32
sayın h-doğan çok teşekkürler geçtiğimiz yıl resimleyemediğim güller var daha yeniler ,birde bu yıl yine yurt dışından gelecek olanlar var. şubat sonu kısmetse elimde olur onlar la beraber çektiklerimi yükleyeceğim .90 tür olacak 2013 yılı sonuna kadar .Çeşit bulmakta zorlanıyorum herkesten yardım bekliyorum ,bildiğiniz siteler varsa yazın lütfen..güllü günler dilerim........
Bu konuya ben de birkaç satırla katkıda bulunmak istedim. Önce bazı konuları açıklamam gerekir ki yanlış anlama olmasın.
1. Benim güllerim Yalova da, Serada ve Kesme çiçek olarak kullanılan Bordoux çeşidi güllerdir. Nisandan Aralık ayına kadar devamlı çiçek verirler.
Bunları söylemekdeki amacım şu: Her gül türü/çeşidi farklı budanır..Örneğin; Baston güller, çok çiçekli rugosa gülleri, sarmaşık güller, vs.vs. Diğer taraftan Bölgelere göre budama zamanı farklıdır. Bu Ocak-Mart ayları arasındaki bir zamandır. (Aslında çiçeklerini kesmek de bir tür budamadır!) Dolayısıyla Gül budaması, ağacın yaşına , cinsine, yerine göre değişkenlik gösterir.
2. Bununla birlikte Gül budamasında bazı temel özellikler değişmez. Bunlar:
- Budama da keskin makas kullanılmalıdır,
- Kış budamasında genellikle yaşlı (Eski) dallar çıkarılır ve yeni yıl gelişmesi Genç dallar üzerinde inşa edilir. (Çatlamış dallar yaşlıdır, düzgün yeşil dallar gençdir)
- Kuvvetli dallar bırakılır, zayıf,cılız,hastalıklı, yaralı vb. dallar dipten çıkartılır.
- Eğer dipten gelen kuvvetli, genç dallar yok ise, kalın yaşlı dal üzerinden çıkmış genç dallar kısaltılır. yeni yıl sürgünleri bu genç dallardan verdirilir. Çünkü yaşlanmış dallardan tomurcukların (Göz) patlaması zor olur.
- Fazla kalabalık,olmuş fidanlar 2-4 genç-kuvvetli dal bırakılarak gerisi dipten veya uygun yerlerden kesilip atılır. Bu 2-4 daldan patlayan gözler size çiçekleri verir.
3. Budamada "Kesmek" gülleri kurutmaz? Acımayın kesin, korkmayın. Burada önemli olan konu, KÖKlerin çalışması ve yenilenmesidir. Köklerin yenilenmesi ise havalandırma( Toprağın TAVLI olduğu zaman işlenip kabartılmasıdır. Uygun bir gübreleme de yapılırsa kökler faal hale geçer ve budadığınız sürgünlerin tomurcuklarını şişirip yeni taze dallar verir.
Konuyla ilgili birkaç da foto var, belki ilginizi çeker. Ama unutmayın: Bunlar Yalovada, serada ve kesmegül çeşididir.
Şimdi 5 kesmeden sonrası: Bu 5 fotoda, 6. kesme ve budanmış gülün ilk hali ve budamadan sonraki durumu ile Budanmış gül serasının genel durumu açıklanmaya çalışıldı.
Kökler çalıştığı için ağlama (gutasyon) olayı oldu. Eğer budamalarda geç kalınırsa öz su bu şekilde dışarı çıkar ve gözleri üzerine akarsa o gözü kurutabilir. işte bu nedenle kesmelerde gözün tersine akacak şekilde meyilli kesilir dallar akan özsuyun göz üzerine gememesi gerekir.
Herkese kolay gelsin.
gulcuerol
10-02-2013, 15:31
herhalde sera daki güllerle normal olan gülleri budamak arasında pek fark olmasa gerek seradakilerinde nasıl budandığını gördük
kelebek çalısı
10-02-2013, 17:29
Bu konuya ben de birkaç satırla katkıda bulunmak istedim. Önce bazı konuları açıklamam gerekir ki yanlış anlama olmasın.
1. Benim güllerim Yalova da, Serada ve Kesme çiçek olarak kullanılan Bordoux çeşidi güllerdir. Nisandan Aralık ayına kadar devamlı çiçek verirler.
Bunları söylemekdeki amacım şu: Her gül türü/çeşidi farklı budanır..Örneğin; Baston güller, çok çiçekli rugosa gülleri, sarmaşık güller, vs.vs. Diğer taraftan Bölgelere göre budama zamanı farklıdır. Bu Ocak-Mart ayları arasındaki bir zamandır. (Aslında çiçeklerini kesmek de bir tür budamadır!) Dolayısıyla Gül budaması, ağacın yaşına , cinsine, yerine göre değişkenlik gösterir....
.....Konuyla ilgili birkaç da foto var, belki ilginizi çeker. Ama unutmayın: Bunlar Yalovada, serada ve kesmegül çeşididir.
Kısacası, serada olmasından daha önemli olan, güllerin türlerine göre farklı budama yöntemleri ile terbiye edilmesi.
Detay gibi görünmemeli, aksine esas olarak dikkate alınması gereken kriter bu bence. Sonrasında da iklime göre değişen budama zamanı.
herhalde sera daki güllerle normal olan gülleri budamak arasında pek fark olmasa gerek seradakilerinde nasıl budandığını gördük
Sn Gülcüerol., elbette sera veya bahçe gülü arasında budama yönünden pek fazla fark yok. Ancak sera güllerinde daha ziyade AZ ama Kaliteli gül istenir, Bahçe güllerinde ÇOK gül istenir. Bu da budama şeklini biraz etkiler. Sn kelebek çalısının belirttiği gibi esas olan Türlere göre budamanın farklı oluşudur. Örneğin bir sarmaşık gülünü sera gülü(kesme gül) gibi çok kısa budayamazsınız!!
Ben diğer güllerin budama şeklinde pek bilgi sahibi değilim.
Ayrıca bu gün bir seracı dan eleştiri aldım. Daha kısa budamam gerektiği söylendi, diğer bir seracı ise daha çatallı budamam gerektiğini söyledi!!. Bu durumda bu sene gözlem yapacağım kusurum varsa düzeltmeye çalışacağım.
Bu arada eleştirisi olan sera gülü yetiştiren arkadaşlar var ise lütfen yazsınlar, tartışalım öğrenelim.
kolay gelsin.
Bence sera dışında yetiştirenler iklim koşulları nı da göz önüne alsınlar. Mesela iç bölgelerde yetişen gülle Sıcak bölgelerde yetişen gülün büyüme hızları aynı değil. Ben bazen yılda 2 kez buduyorum çünkü o kadar boylanıyor ki bir rüzgarda yıkılıyor.
Sn Gülcüerol., elbette sera veya bahçe gülü arasında budama yönünden pek fazla fark yok. Ancak sera güllerinde daha ziyade AZ ama Kaliteli gül istenir, Bahçe güllerinde ÇOK gül istenir. Bu da budama şeklini biraz etkiler. Sn kelebek çalısının belirttiği gibi esas olan Türlere göre budamanın farklı oluşudur. Örneğin bir sarmaşık gülünü sera gülü(kesme gül) gibi çok kısa budayamazsınız!!
Ben diğer güllerin budama şeklinde pek bilgi sahibi değilim.
Ayrıca bu gün bir seracı dan eleştiri aldım. Daha kısa budamam gerektiği söylendi, diğer bir seracı ise daha çatallı budamam gerektiğini söyledi!!. Bu durumda bu sene gözlem yapacağım kusurum varsa düzeltmeye çalışacağım.
Bu arada eleştirisi olan sera gülü yetiştiren arkadaşlar var ise lütfen yazsınlar, tartışalım öğrenelim.
kolay gelsin.
Bende bir tecrübemi paylaşmak isterim. Reçellik ısparta gülleri (en azından bir türü) son bahar ve ilk baharda güçlü budama yapılırsa çiçek vermiyorlar. Çünkü gövdenin uç dalından çıkan sürgünler çiçek veriyor ve sadece Mayısta çiçek açıyorlar. Bu dallar budanırsa o yılda çiçek olmuyor. Bu güllere çiçekler solduktan sonra bir defa budama yapmak gerekiyor. Kolay gelsin.
gulcuerol
12-02-2013, 00:36
arkadaşlar sevgili gül sevenler sadece normal güllerin budamasından bahsettiğimiz için yani konumuz o olduğu için dedim tabii ki bodur -minyatür- sarmaşık- baston güllerin budamaları farklı olur ama genelde budamalar kişiye göre iklime göre bazı farklılık gösterirler genel de yukarıda resimler de görülen şekil çok güzel bir örnek tir.bu işe yeni başlayanlar buradan rahatlıkla bakıp budamalarını yapabilirler zamanlada kendi tecrübeleri ile formları nı yakalar bu arada havalar biraz ılıman gitti(lüleburgaz da) sarı gülüm hemen çiçek açtı iki tane meyve fidanlarımda tomurcuklanma -bazı dallarda yeni yapraklar oluştu mart soğuk geçip kırağı yaparsa meyva yapamazlar diye düşünüyorum bordo bulamacı atsam faydası olurmu paylaşalım saygılar
banusemiha
16-02-2013, 10:56
Paylaştığınız bu güzel bilgiler için teşekkürler..
arkadaşlar sevgili gül sevenler sadece normal güllerin budamasından bahsettiğimiz için yani konumuz o olduğu için dedim tabii ki bodur -minyatür- sarmaşık- baston güllerin budamaları farklı olur ama genelde budamalar kişiye göre iklime göre bazı farklılık gösterirler genel de yukarıda resimler de görülen şekil çok güzel bir örnek tir.bu işe yeni başlayanlar buradan rahatlıkla bakıp budamalarını yapabilirler zamanlada kendi tecrübeleri ile formları nı yakalar bu arada havalar biraz ılıman gitti(lüleburgaz da) sarı gülüm hemen çiçek açtı iki tane meyve fidanlarımda tomurcuklanma -bazı dallarda yeni yapraklar oluştu mart soğuk geçip kırağı yaparsa meyva yapamazlar diye düşünüyorum bordo bulamacı atsam faydası olurmu paylaşalım saygılar
Bildiğim kadarıyla, bordobulamacı sonbahar da % 1,5-2 lik (100 litre suya 1,5-2 kg), ilkbaharda ise tomurcuklar uyanmadan %1 lik (100 lt.suya 1 kg) olmak üzere atılır. Açmış, tomurcukları yakabilir.
Ayrıca bordo bulamacının meyve yapmaya pek etkisi olmaz, sadece bitkiyi biraz sıkar ve gelişmeyi, çiçeklenmeyi biraz geciktirebilir. Ama esas rolü, hastalıkdan (Yaprakdelen -çil, veya şeftalide Klok denilen yaprak kıvırcıklığı) korumasıdır.
Açmış tomurcuklarda dikkatli olun derim. kolay gelsin.
Bende bir tecrübemi paylaşmak isterim. Reçellik ısparta gülleri (en azından bir türü) son bahar ve ilk baharda güçlü budama yapılırsa çiçek vermiyorlar. Çünkü gövdenin uç dalından çıkan sürgünler çiçek veriyor ve sadece Mayısta çiçek açıyorlar. Bu dallar budanırsa o yılda çiçek olmuyor. Bu güllere çiçekler solduktan sonra bir defa budama yapmak gerekiyor. Kolay gelsin.
Isparta gülü ve benzeri güllerde ; Uçları kesmekten daha çok, çok sıkışmış olanlarda yaşlanmış birkaç dalı dipten çıkartarak seyreltme yapılabilir, belki uçları da biraz kırpılabilir, böylece çalılaşma-sıkışma önlenmiş olur diye düşünüyorum.
Merhaba,
Bahçeme bugün ulaştım, güllerin yeni sürgünleri çıkmış hatta 1 karış kadar uzamış. Bu durumdan sonra budama yapmalı mıyım?
gulcuerol
19-03-2013, 20:12
sayın jeozuu güllerin formlarına bakmak lazım bence kalsın ilk tomurcuklar açsın onları kesin orta şekil budama yapın yaz boyunca da açan gülleri biraz aşağıdan kesin bu sene böyle gitsin 2014 te kısmet olursa iyi bir budama yaparsınız kolay gelsin
sayın jeozuu güllerin formlarına bakmak lazım bence kalsın ilk tomurcuklar açsın onları kesin orta şekil budama yapın yaz boyunca da açan gülleri biraz aşağıdan kesin bu sene böyle gitsin 2014 te kısmet olursa iyi bir budama yaparsınız kolay gelsin
Teşekkürler Sayın gulcuerol,
Cevabınızı görmeden, biraz aceleci davranıp budadım gülleri :(
Hatta biraz da sert bir budama yaptım, geçen sene de budanmamışlardı çünkü.
İnşallah çok kötü etmemişimdir.
gulcuerol
23-03-2013, 20:56
sayın jeozuu güller kesildikçe daha iyi olurlar emin olun yazın deneyin bir gülü seçin onu açtıktan sonra yarım budama yapın bir ay içinde nasıl yeniden gül açacak görün suyunu eksik etmeyin birde güvercin gübresi varsa mesela 3 kg kadar alın 20 kg su ile karıştırın durulduktan sonra suyunu 1 lt gül başına olarak iz düşümüne döküp (köküne değil kenarlarına) sulayın güller yapraklarını dökmeden onları kesin dalda kalmasın kaç adet gülünüz var sıklığı nedir şimdiden kolay gelsin
ahmet1958
25-03-2013, 18:27
güllerimde tomurcuklanma ile beraber,
herhalde yeşil bit deniliyor bu zararlının istilasına uğradı.acaba bunu önlemenin bir yolu varmı?zirai ilaç kullanmak istemiyorum, formlarda yazılan fıs fıs sprey tabancası ile deterjanlı su ,sabunlu su, klorlu sade çeşme suyu hepsini denedim ama maalesef bir tortu gibi tomurcuklara yapışmışlar ve çıkmıyorlar,bazı sitelerde ispirtodan bahsedilmiş,acaba bu yöntemi kullanan varmı? veya başka bir yöntem varmı?cvp için şimdiden ***.ederim
güllerimde tomurcuklanma ile beraber,
herhalde yeşil bit deniliyor bu zararlının istilasına uğradı.acaba bunu önlemenin bir yolu varmı?zirai ilaç kullanmak istemiyorum, formlarda yazılan fıs fıs sprey tabancası ile deterjanlı su ,sabunlu su, klorlu sade çeşme suyu hepsini denedim ama maalesef bir tortu gibi tomurcuklara yapışmışlar ve çıkmıyorlar,bazı sitelerde ispirtodan bahsedilmiş,acaba bu yöntemi kullanan varmı? veya başka bir yöntem varmı?cvp için şimdiden ***.ederim
Birkaç adet sigara bulun, AMA LÜTFEN İÇMEYİN!!!, 1 litre kadar suyun içine atın. Akşamdan sabaha kadar kalsın. Biraz "Arap sabunu" nu da suya katın. Arapsabunlu ve tütünsuylu suyu püskürtün o bitlerin üzerine.
kolay gelsin.
YeniGine
26-03-2013, 00:47
:) Bismillah çok erken başladık işte gül problemlerine... Teşekkürler Sayın kgursan.
Bugün Eminönü Çiçek Pazarı'nda idim. Tabi bol bol güllere bakındım özenle... Minyatür güller... Benim de minyatür güllerim var fakat oradakiler gibi hiç değil. Sordum ne yapıyorsunuz da bu güller bu kadar güzel oluyor. Gübre veriyoruz, e ben de koyun gübresi verdim... Koyun gübresi yeşillendirir büyütür, boya verir çiçeklerini pek etkilemez. E ne yapacağım? Gül gübresi vereceksin. Dedim nedir? Vilmorin marka bir katı bir de sıvısı varmış. Fiyatlar oldukça yüksek... :( Alamadım. Peki bunlardan başka yararlı bir gübre yok mu bana toz şeker gibi birşey gösterdiler. :( Bilemediğim için güvenip alamadım tabi. Dedim bu gece ben siteme sorarım elbet üstadlardan bir bilen, yardımcı olan bulunur...
Hem minyatür güllere, hem de bahçedeki güllere yanmış koyun gübresi verdim belledim, budadım. Var mıdır güzel çiçeklenebilmeleri için dedikleri gibi gübreler?..
kartal124
26-03-2013, 21:37
Çiçekcoşturanın granül ya da sıvı gül güdrelerini kullanıyorum.Gayet memnunum.Fiyatları da vilmorine göre daha makul.
mandalina
27-03-2013, 14:43
Merhaba arkadaşlar, çocukluğumda annanemin bahçesinde kocaman bir gül vardı pembe açardı ve mis gibi kokardı hatırlıyorum annanem reçel yapardı o güllerden.İşte ben o gülden arıyorum ama bir türlü bulamadım.Bahsettiğim gülden yetiştiren varmı aranızda acaba? :(
ahmet1958
29-03-2013, 17:31
şubat sonu budadığım güllerimin birinde, yeni çıkan yapraklar delik içinde yaprak zararlısını bulamadım ne yapmam lazım? yine güllerimin birindede budama sonrası çıkan yeni sürgünler görüntü olarak çok zayıf ve çok ince,geçen sene aynı gülü budamıştım ve çıkan sürgünler kalın ve kuvvetli idi,neden böyle oldu acaba ?
acaba bu zayıf ve ince sürgün veren gülü yeniden budama yapmalımıyım ? yoksa başka alternatif ne olabilir,cevaplarınıza göre gül'e müdahale edeceğim,acil bekliyorum
:) Bismillah çok erken başladık işte gül problemlerine... Teşekkürler Sayın kgursan.
Bugün Eminönü Çiçek Pazarı'nda idim. Tabi bol bol güllere bakındım özenle... Minyatür güller... Benim de minyatür güllerim var fakat oradakiler gibi hiç değil. Sordum ne yapıyorsunuz da bu güller bu kadar güzel oluyor. Gübre veriyoruz, e ben de koyun gübresi verdim... Koyun gübresi yeşillendirir büyütür, boya verir çiçeklerini pek etkilemez. E ne yapacağım? Gül gübresi vereceksin. Dedim nedir? Vilmorin marka bir katı bir de sıvısı varmış. Fiyatlar oldukça yüksek... :( Alamadım. Peki bunlardan başka yararlı bir gübre yok mu bana toz şeker gibi birşey gösterdiler. :( Bilemediğim için güvenip alamadım tabi. Dedim bu gece ben siteme sorarım elbet üstadlardan bir bilen, yardımcı olan bulunur...
Hem minyatür güllere, hem de bahçedeki güllere yanmış koyun gübresi verdim belledim, budadım. Var mıdır güzel çiçeklenebilmeleri için dedikleri gibi gübreler?..
Sn yenigine., Gübre konusu biraz karmaşık bir konu. Çiftlik gübreleri (koyun,keçi,sığır vb) genellikle toprağın ıslah edilmesi için kullanılır. İçinde biraz da besin möaddesi vardır. Fazla verirseniz ince kökleri yakabilir ve kökü yanan bitkinin üst kısmı da canlı olmaz.
Vilmorin ve benzeri kimyasala gübreler de şelat maddesi ( bitkinin alabilirliğini artıran madde) göre,tuzlandırma durumuna göre vs.vs. fiyatlar farklı oluyor.
Vilmorinin fiyatı sanırım kg. 10 TL civarında olmalı, Peters professional de 10 TL civarında, ama bazı gübreler de 2 -4 Tl/kg.
benim önerim: Bu gübrelerden 0,5 kg vaya daha az alıp deneyin. 1 Litre suya 1 Gr. (10 litre suya 10 gr) eritip birkaç kez verin. koyun gübresinin noksan kısmını tamamlayacaktır. Yakınınızdan birileri Lisi fidesi alacak ise,sizin için biraz "peters professional" gübresi de gönderebilirim. onun paketi ile gelince siz kargo ödememiş olursunuz. kolay gelsin.
YeniGine
30-03-2013, 00:01
Sayın kgursan çok teşekkür ediyorum; sağolun. Biran 'İyi ki Yalova gezisine katılmışım, sizi tanımışım' diye düşündüm... Çok güzeldi çok...
Bana gösterilen Vilmorin dedikleri kutu içersinde 24 TL. dediler. Bir de bilemediğim için ben en iyisi akşama siteme sorar öğrenirim diye almadım. Tabi 10 TL. deseler kesinlikle alırdım zaten.
İlginize çok teşekkür ediyorum sağolun... Gerçekten çok incesiniz; fakat yakınımda lisi fidesi alacak kimse yok. Bir sevgili Adalet Hanım alır eminim fakat o da Mersin'e ister zaten.
gulcuerol
30-03-2013, 00:36
sayın ahmet 1958 yeşil yaprak bitleri için sistemik bir ilaç var ama bu insektisit gibi su ile karıştırıldığında bayaz olan ve kokan bir çeşit değil insan sağlığına zararı yok evde ki böcekler için de kullanın güldeki yaprak bitleri için de ,ve yapraklara hiç zararı yok iki üç günde bir kullanın adı( K othrıne sc 50) bunu 400 gr suya beş on damla damlat iyice çalkala(camsil şişelerinin içine)sonra uygula iki üç gün tekrarla ben böyle başa çıktım
gulcuerol
30-03-2013, 00:44
sayın yeni gine kolay gelsin güvercin gübresi bulabilirseniz iki üç kilo kadar bir kova içine koyun üzerine on litre su ilave edin bir kaç gün bekledikten sonra şerbeti birer litre gül izdüşümlerine dökün iyi oluyor diğer gübre çeşitleri kendi tecrübelerinizle edineceksiniz güllerinize ne iyi geliyor en iyi siz bulacaksınız güllü günler
gulcuerol
30-03-2013, 00:53
sayın mandalina bu gül bildiğimiz ısparta gülü denilen (halk dilinde tabi botanik adı başka)bende var açtığında 15 cm çapında oluyor mis gibi kokuyor bunu her yerde bulabilirsiniz eğer bulamazsanız ben burada arayım bulursam size kargolarım güllü günler dilerim
YeniGine
30-03-2013, 00:53
Sayın gülcüerol teşekkür ediyorum, sağolun... Evet Sevgili kgursan ın da dediği gibi gübre olayı biraz karmaşık birşey. Bana gelince gübre olayı, mantar ilaçları, zararlı ilaçları hepten karmakarışık bir olay. Ben geçen sene ne gübre vereyim, ne ilaç yapayım derken inanın biran bir baktım ki çiçeklere su vermeyi unutmuşum... Evet geçen sene yaz bitimi gibi güvercin gübresi de sulandırıp verdim. :D Kokusu yüzünden siteden atacaklardı beni nerde ise... Bu sene de siz de bilirsiniz budadım koyun gübresini döktüm ve sağolsun bina görevlimiz belledi.
İşte şimdi bundan sonra!!!...
Çok teşekkür ediyorum, sağoluun... Tabi ben yine zamanla soracağım, bilgilerinizi de eksik etmeyeceğinizi biliyorum.
ahmet1958
30-03-2013, 19:04
şubat sonu budadığım güllerimin birinde, yeni çıkan yapraklar delik içinde yaprak zararlısını bulamadım ne yapmam lazım? yine güllerimin birindede budama sonrası çıkan yeni sürgünler görüntü olarak çok zayıf ve çok ince,geçen sene aynı gülü budamıştım ve çıkan sürgünler kalın ve kuvvetli idi,neden böyle oldu acaba ?
acaba bu zayıf ve ince sürgün veren gülü yeniden budama yapmalımıyım ? yoksa başka alternatif ne olabilir,cevaplarınıza göre gül'e müdahale edeceğim,acil bekliyorum
sayın gülcüerol;
yukarıda yazdığım durum için acaba ne yapmalıyım,?
cvb bekliyorum
gulcuerol
30-03-2013, 20:02
sayın ahmet 1958 yaprakların orta yerlerinde mi yoksa kenarlarındamı delik var ona iyice bakın eğer kenarında ise arı benzeri (yaban arı veya sarıca arı bizim buralarda böyle denir)bir kanatlı onları kesip kıvırıp alıp götürüyor ben bizzat kendi gözlerimle gördüm bunun için benim tavsiyem yukarıda size önerdiğim k otrine ilacı 100 gr suya 15 damla kadar damlatın iyice çalkalayıp yaprakların üzerine gelecek şekilde bir iki defa püskürtün ki o kanatlı geldiğinde ilaca değsin ilacın zararı yok tarım ilaçları satanlarda mevcut fiyatı 7 8 tl gibi hem yeşil yaprak bitlerini de yok ediyor ben geçen hafta attım bugün baktım yok olmuşlar şimdi yeni sürgünlere gelelim onlar daha yeni ince olduğuna bakma düzelir
ahmet1958
31-03-2013, 08:48
sayın gülcü erol;
çıkan sürgünlet çok sağlıksız ve ince görünüyor,
ilk defa böyle bir filizleme yaptı ,yinede beklemem gerekiyormu
gulcuerol
31-03-2013, 22:08
sayın ahmet 1958 beklemekten başka yapılacak bir şey yok onlar ana dalları geçer merak etmeyin seneye yanmış sığır gübresini toprağa iyice yayıp karıştırın biraz vitamin alsınlar güvercin gübresi bulabilirsen su içinde bekletip şerbetini güllerin etrafına dökebilirsin sulamaya ağırlık ver adana sıcak yer dipleri hep nemli olsun güllü günler
ahmet1958
01-04-2013, 18:51
sayın ahmet 1958 beklemekten başka yapılacak bir şey yok onlar ana dalları geçer merak etmeyin seneye yanmış sığır gübresini toprağa iyice yayıp karıştırın biraz vitamin alsınlar güvercin gübresi bulabilirsen su içinde bekletip şerbetini güllerin etrafına dökebilirsin sulamaya ağırlık ver adana sıcak yer dipleri hep nemli olsun güllü günler
sayın gülcü erol;
güvercin gübresini buldum ve suya ısladım,dün akşamdan bu yana devamlı karıştırdım ve şerbet kıvamına geldi,
acaba bu gübrenin hazırlanma ve kullanm sürecini bana anlatabilirmisiniz
bu gübrenin kullanımı nasıl olacak,suda kaç gün kalacak,
kaç litre suya ne kadar atılacak,şerbet kıvamına gelen bu su direkmi verilecek,veya nasıl süzülecek,yoksa yine biraz su ilave edilecekmi
çiçek kök çevresine miktar ne olmalı,başka bitgilere mesela limon , portakal ,asma,parfüm çiceği gibi olanlarada verilebilirmi? şubat ayında güllerden aldığım çelikleri kum karışımına yatırmıştım ve şimdi filizlenmeye başladı,bu filizlenen çelik'lerinde kenarlarına bu güvercin gübre şerbetinden biraz vereyimmi?faydası olurmu acaba
gulcuerol
01-04-2013, 21:49
sayın ahmet 1958 şerbet kıvamı dediğimiz koyu olarak algılamayın ,durulunca üzerindeki suyu alın yarım litre kadar güllerin izdüşümlerine dökün her güle yarım litre kadar sonrasında 5 10 litre su dökün suyla beraber gülün köküne insin her bitkiye azar azar verilir.ilk önce az verin bir kaç hafta durumu gözleyin gerekirse tekrarlayın.kendi tecrübenizi edinin.çeliklere vermeyin onları yakar diye tahmin ediyorum çünkü kökleri yok .şubat ayında çelik dikmek biraz geç gibi geldi bana adana sıcak aralık ayı uygun olur ben aralık ta diktim direk kuma kaba kum olacak çelikleri nasıl yaptınız ?çelik leri susuz bırakmayın nemli dursun bilhassa yaz ayında özel mesaj lar bölümünden de yazabilirsiniz
hakanf1972
02-04-2013, 15:43
Nisan ayında güllere budama yapabilirmiğim ?
mandalina
02-04-2013, 16:45
sayın mandalina bu gül bildiğimiz ısparta gülü denilen (halk dilinde tabi botanik adı başka)bende var açtığında 15 cm çapında oluyor mis gibi kokuyor bunu her yerde bulabilirsiniz eğer bulamazsanız ben burada arayım bulursam size kargolarım güllü günler dilerim
Sayın gülcüerol ben bir defa bahause tan almıştım ısparta gülü diye fakat maalesef değildi.Zaten kurudu gitti.Sizden haber bekliyor olacağım.Teşekkürler.
;)
gulcuerol
02-04-2013, 20:13
Nisan ayında güllere budama yapabilirmiğim ?
sayın hakan f1972 nisan geç olur artık güller açmak üzere tomurcuk yapmaya başladı kaç tane gülünüz var nerede ekili geçen sene budama yapıldı mı kaç yaşındalar bilmiyorum önümüzdeki yıl şubat sonuna doğru uygun zaman olur.şimdi tek yapılacak şey güller açtığında onları normalden daha uzun kesip tekrar yeni sürgünler elde etmek sürekli ve uzun süreli açmalarını sağlamak böylece kasım sonuna kadar çiçek alabilirsiniz.
gulcuerol
02-04-2013, 20:24
Sayın gülcüerol ben bir defa bahause tan almıştım ısparta gülü diye fakat maalesef değildi.Zaten kurudu gitti.Sizden haber bekliyor olacağım.Teşekkürler.
;)
ben buralarda arıyorum orijinal bir gül bulursam size kargo ile gönderirim.11. sayfada 303 no lu başlıkta pembe bir gül var bakın bakalım aradığınız gül çeşidi o mu
mandalina
03-04-2013, 11:59
ben buralarda arıyorum orijinal bir gül bulursam size kargo ile gönderirim.11. sayfada 303 no lu başlıkta pembe bir gül var bakın bakalım aradığınız gül çeşidi o mu
evet evet ta kendisi nasılda kokulu oluyorlar. :p
Pinterest adlı sitede gardening başlığını sürekli takip ediyorum geçen gün Amerikalı bir gül meraklısının paylaşımı ilgimi çekti denemeden önce sizlere danışmak istedim zararı olur mu diyerek .daha iri ve uzun süre geçmeyen güller için muz kabuklarını( dört kabuğa bir bardak su şeklinde ) blender dan geçirip güllerin dibine döktüğünü yazmış ilaç kullanmama ve genelde organik besin kullanma niyetim var ancak daha çok acemiyim ne kadar bu şekilde devam ederim bilemiyorum. Bu tarz bir öneriyi duydunuz mu denemenin bir zararı olur mu? Teşekkürler
gulcuerol
29-04-2013, 21:12
sayın sguven merhaba bence deneyin bir güle muz diğerine elma kabuğu armut posası yapın blender da köklerine dökün iyi şeyler olacağına inanıyorum ben de benzer şeyler denedim fazla olmadığı sürece iyi deneyimlerinizi tekrar paylaşalım
kelebek çalısı
29-04-2013, 23:58
Muz kabuklarını ben de uzun zaman önce güllerin dibine açtığım çukurlara gömmüştüm. Bu uygulamayı nereden duyduğumu hatırlamasam da uyguladığımı biliyorum.
Güllerin potasyum ihtiva eden muz kabuklarını sevdiği söyleniyor. Zararı olmadığı kesin ama ben özel bir farklılık göremedim.
gulcuerol
05-05-2013, 16:54
sayın mandalina aradığınız gülü buldum özel mesajlardan bakabilirsiniz
Selamlar, yeşil bitler için ev yapımı ilaçlar sayfasında bahsedilen arap sabunlu sarımsaklı karışımı uyguladım , yapışıp zıbardılar, bir de aralarında kanatlıları var, onlarda kaçtı ama az az yine gördüm bazı tomurcuklarda , yarın biraz daha duş aldırayım, bahçe halı yıkama alanı gibi koktu arap sabunundan :) neyse ki zararlı değil ...antep fıstığı gibi yemyeşil bitler duştan sonra kahverengi olmuşlar potasyum kavurdu heralde , uğur böcekleri bulsak yer mi bunları diye biyolojik mücadele düşünüyordum ama bilmiyordum ki karıncaların yeşil bitlerle işbirliği yaptığını ve uğur böceklerini uzaklaştırdığını...mikrokosmos isimli belgeseli bulabilirseniz izleyin, yeşil bit deyip geçiyoruz ama onlar bile çıkarları için karıncayı besliyor :) kimin umrunda solan gül tomurcukları....
Sayın Gulcuerol
Diğerlerinden farklı bir gülüm var. Bu gül bu mesimde ilk çiçek veya çiçeklerini açıyor. Yavaş gelişiyor az sürgün veriyor. Örneğin bu sene tek çiçek dalı var. Diğerleri çiçeklenmeyecek kadar zayıf.
Goncası diğer güllerden farklı olarak üstten hafif bastırılmış iri bir top şeklinde. İlk açtığı 2-3 gün çok güzel görünümü var, ancak az dayanıyor hemen açılıp formu bozuluyor. Bütün sezonda da bir daha gül vermiyor. Biraz nankörbir cins diyelim ;) ya da ben isteklerini karşılayamıyorum. Çiçek gittikten sonra sürgün veriyor ama uzadıkça giden zayıf sürgünler genelde. O kadar uzuyor ki eğilince bende 30-35 cm bırakıp gerisini alıyorum, çünkü çiçek verecek gibi olmuyor bu sürgünler.
Etrafındaki diğer güller normal güzel gelişimlerini yapıyorlar. Demir ve gübre istekleri fazlasıyla karşılanıyor. Belki budamada bu gülün farklı bir isteği olabilir...
Resimlerden acaba tanıdık bir gül gelir mi size? bu gülün özel istekleri ne olabilir daha iyi bir gelişim sağlaması için?
Şimdiden teşekkürler
kartal124
16-05-2013, 21:51
Isparta gülü gibi.Onlarada mayısta açarlar sonra nadiren açarlar.
gulcuerol
16-05-2013, 22:12
sayın musk merhaba iyi bir cins ama aşılandığı anaç, yediveren denilen bir cins değilse (meilland) sezonda bir defa açar sonrasında nadiren açar.benimde bir sarmaşığım var şimdilerde üzerindeki güllerden yaprakları gözükmüyor sonrasında ise kışa kadar tek tük açıyor sebebi anacından kaynaklanıyor onu başka bir anaca aşılayabilirseniz daha iyi sonuçlar alablirsiniz.ısparta gülüm yaz boyu açar mis gibi de kokar.yaprak aşısı eylül sonuna kadar yapılır başka bir güle aşı yapabilirsen sonuçları paylaşırız.
Isparta gülü gibi.Onlarada mayısta açarlar sonra nadiren açarlar.
Sayın kartal124, cevabınız için teşekkür ederim, yalnız bildiğim kadarıyla ısparta gülleri kokulu oluyor, ama bu gülün pek ahım şahım bir kokusu yok.
sayın musk merhaba iyi bir cins ama aşılandığı anaç, yediveren denilen bir cins değilse (meilland) sezonda bir defa açar sonrasında nadiren açar.benimde bir sarmaşığım var şimdilerde üzerindeki güllerden yaprakları gözükmüyor sonrasında ise kışa kadar tek tük açıyor sebebi anacından kaynaklanıyor onu başka bir anaca aşılayabilirseniz daha iyi sonuçlar alablirsiniz.ısparta gülüm yaz boyu açar mis gibi de kokar.yaprak aşısı eylül sonuna kadar yapılır başka bir güle aşı yapabilirsen sonuçları paylaşırız.
Sayın gulcuerol, teşekkür ederim. Aşılamak sorun değil de anaç bulmak sorun maalesef. İlk fısatta dediğiniz uygulamaya çalışacağım.
Saygılarımla
gulcuerol
17-05-2013, 16:57
sayın musk bahçenizde başka gül varsa yaz boyu açan, onların bir dalına aşı yapabilirsin.bahçen biraz güneş görmüyor gibi geldi bana resimde.8 -9 saat güneş görmesi gerek.senin gül iyi bir cins bende bile yok 80 çeşit içinde.bulabilirsen 15 15 15 diye bir suni gübre var azot fosfor potasyum ihtiva eden 5 10 kg kadar al izdüşümlerine bir avuç dolusu at ve sula on gün sonra bak farkı gör çapa ile gül etrafını havalandır kolay gelsin
sayın musk bahçenizde başka gül varsa yaz boyu açan, onların bir dalına aşı yapabilirsin.bahçen biraz güneş görmüyor gibi geldi bana resimde.8 -9 saat güneş görmesi gerek.senin gül iyi bir cins bende bile yok 80 çeşit içinde.bulabilirsen 15 15 15 diye bir suni gübre var azot fosfor potasyum ihtiva eden 5 10 kg kadar al izdüşümlerine bir avuç dolusu at ve sula on gün sonra bak farkı gör çapa ile gül etrafını havalandır kolay gelsin
Sayın gulcuerol bende tam bunu sormak üzereydim ki, yabani olmayan ama beğenmediğimiz bir güle aşı yapsak bu sağlıklı olur mu diye? Zira bir eflatun bir de kırmızı çok güzel kokan iki cins gülüm var ki çoğaltmak istiyorum. Çelikle kırmızyı ürettim bir kaç kök ama ne kadar dayanıklı olacak bilemiyorum. Eflatunu benim için pek cazip olmayan beyaz güllere aşılamayı deneyeceğim bu durumda.
Diğer yandan 15+15+15 gübre zaten veriyorum ama belki miktarı az oluyordu. Diğer güneş tesbitiniz ise doğru maalesef bahçemin konumu bol güneş almalarına uygun değil, idare etmeye çalışıyorum, daha doğrusu güller idare etmeye çalışıyor diyelim :rolleyes:
Bahçemin toprağı da biraz killi cins mi oluyor bilmiyorum ama su tutan ve birbirine kenetlenen türde bir toprak ki bildiğim kadarıyla güllerin tercih ettiği türde değil, kum ve torf karıştırarak yumusatmaya çalıssam da pek fazla değişmiyor durum.
Desteğiniz için teşekkür ederim.
arkadaşlar sarmaşık gül ile yediveren gül farklı mı? bendeki sarmaşık gül ama çok fazla gül vermiyor. bir de gülleri büyük.
gulcuerol
29-05-2013, 21:44
sayın himone sarmaşık gülünüzün anacı farklıdır mesela bir çeşit senede bir defa çok açar sonrasında tek tük açar .bazısı tüm sezon boyu açar gülü iri olur, bazısı küçük çapta açar devamlı açar bazısı kokulu olur yani anaca ve aşısına bağlıdır sarmaşıklarında yedivereni var çeşit çok bilmem yardımcı olabildim mi.
kemalcuce
12-06-2013, 23:46
Bu yazımızda gül fidanlarında gübreleme hakkında bilgi vereceğiz.Gül fidanlarının gelişimi için gerekli olan temel elementleri içerisinde bulunduran elementler kullanılmalıdır.Bu elementler azot, fosfor ve potasyumdur.Npk gübreleri şeklinde de söylenebilir.Gül fidanlarında mineral gübreleri kullanırken bitkinizi yakmamak için paket üzerinde tavsiye edilen miktarlarda kullanmanızı öneririz.Nasıl bir insan fazla yemek yiyip sıkıntı yaşarsa, aynı şekilde güllerde gübrelemeyi fazla yaptığınız zaman bitki üzerinde de olumsuz etkiler oluşmaktadır.Gübreleme yaptıktan hemen sonra sulamanızı yapmalısınız.Eğer sulama yapmazsanız bitkiyi yakarsınız.Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz.Yemekten sonra su içmeyen bir insan nasıl sıkıntı yaşıyorsa aynı olay gül fidanı veya bütün bitkiler için geçerlidir.
Güllerde mineral gübre dışında, çiftlik gübreleri ve kompast gübrelerde kullanılabilir.Çitflik gübrelerinde , gübrenin tam yanmış olması ve steril olması gerekir.Aksi burumda bitkide solucan ,kök kurdu gibi zararlılar ortaya çıkabilir.
Güllerde organik gübrenin tek başına kullanılması tavsiye edilmez ziraa içerisindeki azot, fosfor ve potasyum dengeli bir şekilde değildir.
Azotlu gübreler, gül fidanlarında kök, yaprak, dal gibi bölgelerin gelişmesini ve çiçeğin renginin daha albenisi yüksek olmasını sağlar.
Fosfor kullanımı gül fidanlarında, daha güçlü sap ve kök gelişiminin oluşumu ve erken çiçeklenme , tomurcuklarında daha iyi olmasını sağlamaktadır.
Mineral Gübreler Gülllerde Hangi Aralıklarla Uygunlanmalıdır?
Halk arasında 18 46 olarak npk gübrelerini Mart ve Nisan ayı başında bir kez uygulanması güller için uygun olup, 15-15-15 olarak tavsiye edilen gübrelerin ise mayıs ve eylül ayları arasında 2. Ayda bir uygulanması uygundur.
Umarım "Gül fidanında gübrelemenin nasıl yapılır?" sorusunun cevabını içeren bu yazı sizlere bir ışık olmuştur.
KaynaK (http://www.e-fidancim.com/Gul-Fidanlarinda-Gubreleme,DP-1264.html)
gülsümkaya
15-06-2013, 20:22
annemden
selamlar bir kaçsenedir devamlı açan güllerim bu sene yapraklarında kuruma ve bazende acan tomurcuklarında kurumalar oluyor neden dir acil cevap bekliyorum sağolun
lalesarı
11-07-2013, 22:08
merhabalar, evimde yetiştirdiğim minik kırmızı bir gülüm vardı.. ancak böceklenme gibi birşey var.. önce yaprakları tüylenme oldu.. beyaz bir toz gibi birşey kapladı.. olan yerleri budadım ancak yeni yapraklar çıktıktan sonra tekrar tüylenme ve böceklenme gibi birşey oluyor.. sebebini bulamadım.. bana yardımcı olabilecek, ev yapımı bir reçete önerebilecek olan var mı? şimdiden teşekkürler..
lalesarı
11-07-2013, 22:09
bu arada gülümü saksıda yetiştiriyorum.. bilginize.. acil yardımlarınızı bekliyorum..
merhabalar, evimde yetiştirdiğim minik kırmızı bir gülüm vardı.. ancak böceklenme gibi birşey var.. önce yaprakları tüylenme oldu.. beyaz bir toz gibi birşey kapladı.. olan yerleri budadım ancak yeni yapraklar çıktıktan sonra tekrar tüylenme ve böceklenme gibi birşey oluyor.. sebebini bulamadım.. bana yardımcı olabilecek, ev yapımı bir reçete önerebilecek olan var mı? şimdiden teşekkürler..
Büyük ihtimalle gülünüzde mantari hastalık (küllenme) var. Google da "gül küllenme" diye aratıp görselleri sizinkiyle kıyaslayın. Küllenme ise Topas isimli ilacı üzerindeki miktarlara uyarak bitkinizde kulanın.
Güllerin budanma şekli zamanı hakkında verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
turuncu2013
28-07-2013, 00:30
Merhaba arkadaslar
Ilk defa gul dikiyorum pek bilgim yok. Dort saksiya ayri dort gul dali diktim. Dikeli yaklasik 1 hafta oldu fakat sadece dun su veremedim hemen yapraklar solmus kurumaya donmus. Bugun bende biraz gubreyle suladim yarin ne olur bilmiyorum ama dogrumu yaptim onuda bilmiyorum yardimci olan arkadaslara simdiden tesekkurler.
Aşı kısmı toprak altında kalan bir gülü, söküp yeniden dikmek gerekir mi? Ya da şöyle sorayım; aşı kısmının toprağa gömülü olması gül için bir sorun oluşturur mu? Bu yüzden ben bitkiyi çok rahatsız ediyorum..
Bu başlıkla sanırım kimse ilgilenmiyor.
Herkes soru sormuş yanıt alan yok.
Bende sorayım, belki biri topluca yanıtlar.
Bahçedeki güllerin ana dallarındaki dikenler vücuduma ve kıyafetlerime zarar verdiği için tüm dikenleri temizledim.
Güller bundan dolayı zarar görür mü?
Kısa vadede bir sorun yok, uzun vadede ne olur merak ediyorum.
Teşekkürler.
gulcuerol
18-08-2013, 22:15
sayın turuncu 2o13 gül çelikleri sadece ekim sonu kasım ayları içerisinde dikilirse iyi sonuç verir kum içerisine dikim yapılır ve nemli kalması sağlanır çelikler kurşun kalem inceliğinde olmalı. 3o cm kadar çeliği 1o cm kadarı dışarıda kalsın.onları bir yıl boyunca bu şekilde oynatmadan tutun ve mümkün olduğunca çok çelik dikin kuruyanlar olabilir. bir yıl da eğer yeşil kalıp çiçek açarsa kumu yavaşça açıp dikilecek yere dikin.veya çelikleri direk dikilecek yere dikin ki bir daha kökleri oynayıp zarar görmesinler
gulcuerol
18-08-2013, 22:23
sayın femete aşı kısmı ne kadar toprak altında 5- 6 cm fark etmez ama daha fazla olmasa iyi olur ziraat ilaçları satanlardan 15 15 15 gübre bulabilirsen al gül başına 1 çay bardağı kadar at iyi bir sulama yap bir ay boyunca. sonra yine gübre at sulamaya devam et bak neler oluyor selamlar
gulcuerol
18-08-2013, 22:27
sayın jezebel dikenleri temizlemenizin bir zararı olacağını sanmıyorum onlar bitkinin kendini koruma mekanizması zararı olmadığını sizde göreceksiniz selamlar
bana geçtiğimiz nisan ayında saksıda yediveren cinsi olduğunu söyledikleri bir gül hediye ettiler düzenli olarak 2 günde bir suladım öğrenmek istediğim:
1- yediverene göre saksı biraz ufak bir zarar olurmu
2- aşılımı nasıl anlarım
3- kış aylarında toprağı gübrelememi söylediler bu konuda ne tavsiye edersiniz
4- en önemlisi büyük bir cahillik ederek çiçekleri düz keserek bitkiden aldım buradan öğrendiğime göre 45 derecelik bir açıyla kesmek lazımmış budama zamanında bitkiyi budasam tekrar çiçek alabilirmiyim
gulcuerol
30-10-2013, 19:08
sayın abaydar saksının büyük olmasında yarar var ufak saksıda gül cılız olur yediverenler genelde aşılı olur.. kış aylarında bitki uyur yaza doğru gübrelersen daha iyi.2o 2o denilen fosfor ve potastum içeren gübre at bir çay bardağı kadar..dereceli budama olmasada olur ama olsa daha iyi sonuç alınır mart ortalarında bitkiyi 3o 4o cm yukarıdan budayın ama toprakta olduğu gibi olmaz güneş gören bir yerde olursa sonuçlar mükemmel olur güllü günler dilerim
Bu gül site bahçemizin en yaşlı ve verimsiz güllerinden..dibinde o kalın gövdesinde ayrıca çürümüş yaralı bir kısım var..
Siz olsanız bu gülü nasıl gençleştirirsiniz ?
Bu gülü söküp, hayvan gübresi ilave edilmiş iyi bir toprağa aktarmadan önce, gövdeyi toprak üstünde 20-25 santim üsten mi, yoksa dipte aşı yerinin hemen üstünden mi kesip atmalı ?
Yoksa, bizim bahçevanın ısrar ettiği gibi, bu gülü söktükten sonra hiç kesmeden yan yatırıp, sadece bu yılın sürgünleri toprak üstünde kalacak şekilde gömmmeli mi?
Mine Pakkaner
01-12-2013, 19:44
Aşı yerinin üzerindeki gözler kör değilse bunların üzerinden kesmeniz yerinde olur. Gözler körse o zaman mevcut zayıf sürgünlerin üzerinden kesin.
Aşı yerinin üzerindeki gözler kör değilse bunların üzerinden kesmeniz yerinde olur. Gözler körse o zaman mevcut zayıf sürgünlerin üzerinden kesin.
Yanıtınız için teşekkür ederim Mine Hanım..
Bu gül, bahçamizdeki 100 kadar gül içinde tek sorunlu gülümüz..Sanırım köklenmesinde de sorunlar var, iyi gelişememiş 15 yıldan beri..
60 santim kadar uzunluk ve 5-6 santim çapa ulaşmış bu kart gövdede canlı göz yok maalesef..
Bu odunlaşmış kısmı 20 santimden kesip iyi-gübreli bir toprağa eksek yeni göz oluşturabilir mi?
Veya..Bu gereksiz uzunluktaki odunlaşmış bölgeyi hiç kesmeden aşı bölgesindeki kof, çürük bölge dahil biraz daha derine gömüp boyunu kısaltsak, gülün hepten çürümesine neden olur muyuz ?
HASAN ERK
18-12-2013, 22:18
Merhaba bu dönemde güllere yapabileceğimiz bir sey varmı
Bursa da oturuyorum
Mart ortasında gullerimi budamayi dusunuyorum
Bordo bulamaci ne zaman atilir.
Soğuktan gullerimi nasıl koruyabilirim.
gulcuerol
01-01-2014, 22:21
sayın hasan erk bu dönemde yapılacak bir şey yok ama ben gülleri aralık başında kış budaması yaptım şundan dolayı,nemli havalarda sabah erken saatlerde güllerin üzerinde devamlı bir ıslaklık oluyor buda bitkinin çabuk hastalık kapmasına neden oluyor birde bitki kış soğuklarından etkilenmemesi, için yaza çıkarken bitki daha çabuk toparlanıyor .bordo bulamacı yerine ben cupravit atıyorum daha iyi oluyor zamanına gelince yapraklarda karaleke sarıpas külleme. pamukçuk görmemek için yaza girerken 15 20 gün arayla 3 defaya kadar kışa girerken 15 20 gün arayla 3 defaya kadar atıyorum hastalıklı dalları kesip uzaklaştırıyorum iz düşümlerine 100 gr kadar,,,0 20 20,,,gübresi atıyorum demeyin keyiflerine güllü günler dilerim.
HASAN ERK
26-01-2014, 11:33
Bilgilendirdiginiz için teşekkür ederim Erol bey
Ben güllerimi mart gibi budamayi düşünüyordum.
Bursa ve çevresinde havalar çok güzel gitti.
Gündüz hava sıcaklığı 20 dereceleri gördü. Baston ve birkaç gül bana gore uyandı.
Bütün gözlerinden filizler çıkmaya başladı.
Yeni filizlenmeye çalışanlar da var.
Ben bu gülleri bu zamanda budamalimiyim. Yoksa Şubat sonru Mart başımı budamalılıyım.
HASAN ERK
26-01-2014, 19:48
Baston gülü ve diğer sürgün veren gülüm
gulcuerol
29-01-2014, 09:16
bence resimde gözüken gülleri mart ortası gibi toprak seviyesinden 30 cm yukarıdan budayın yeni çıkan sürgünleri göze alma onlar daha güzel sürgün verirler kolay gelsin
Baston gülüne dikkat edin. Aşı yerinden sonra çıkan dalları (birkaç göz bırakarak) yuvarlak şekil vererek (şemsiyenin açılmış ters halini düşünün) budarsanız çiçeklenmesi hem her yönden olur hem de daha güzel görünür.
İkinci fotoğraftaki gül için arkadaşımız gulcuerol size tarif etmiş.
Selam nihayet uye olmayi başarabildim:) beni bu yil aşiri gul meraki sardi 10 tane gul diktim bunlarin icinde mum lanmiş guller vardi,ilk başta onlari ekmiştim 6 **** 7 hafta oldu ama mumlu gullerde tik yok,bugun sinirlendim birinin tum mumlarini cikardim,bilmiyorum hatami ettim ? Resminide cekip yollarim inşallah tabi resim eklemrsini başara bilirsem .bana yardimci olirsaniz sevinirim
479331
insallah eklemisimdir bunun mumunu cikardim
gülcüerol
31-03-2014, 21:11
sayın seyöz bu mumlar büyük ihtimal aşı yeri mumu dur bırakın kalsın bitki onu atar zamanı gelince bitki canlanır güllü günler
Teşekkur ederim inşallah canlanirlar
Zeytinci
09-05-2014, 08:40
http://www.hobibitki.net/gül.html
Bu link daha önce verildi mi bilmiyorum.
Aşı, hastalık, budama ile ilgili fotoğraflı ve çizimli çok güzel bilgi verilmiş.;)
Sarı sarmaşık gülümde oluşan bu uzantılar neyin nesi? Yabani gül mü, kendisine hiç benzemiyor ne yapmamı önerirsiniz?
kelebek çalısı
09-05-2014, 18:49
Sn. lusoari, sanırım gülün aşı yapılan kısmının altından fışkıran bu dallar yabani. Yani budayarak o dallardan kurtulmalısınız
Sarı sarmaşık gülümde oluşan bu uzantılar neyin nesi? Yabani gül mü, kendisine hiç benzemiyor ne yapmamı önerirsiniz?
Kesinlikle yabani. Aşı altından sürmüş. Sağdaki uzun ve soldaki küçük sürgün. Sayın kelebekçalısının dedii gibi alın onları.
Sevgili kelebek çalısı ve musk; size çok teşekkür ederim. Bu gülü geçen bahar İstanbul'a geldiğimde, Eminönü'den almıştım. Güllerimin hepsini çelikten ürettiğim için, aşılı güle nasıl davranılacağını bilmiyordum. Hemen gidip kesiyorum.
herkese selam.
balkonda yıllardır baktığımız güllerin briinde böyle bir sorun oldu yapış yapış üstleri. bu nedir bilgisi olan yardımcı olabilecek olan var mı? bir de güçsüz kuru gibi oluyor gülleri de...
herkese selam.
balkonda yıllardır baktığımız güllerin briinde böyle bir sorun oldu yapış yapış üstleri. bu nedir bilgisi olan yardımcı olabilecek olan var mı? bir de güçsüz kuru gibi oluyor gülleri de...
Bitkilerinizde yeşil bit istilası var. Yapışkanı yapan onlar. Ayrıca küllenme de var gibi gözüküyor.
Küllenme için 15 gün arayla topas uygulayın.
Bitler için de herhangi bir insectisit.. veya ev yapımı ilaçlara bakınız.
Zeytinci
12-05-2014, 16:24
Havalar yağışlı gittiğinden küllere oluyor. Topas veya Captan vermeli. Taze sürgün ve tomurcuklara da zararlılar musalat oluyor. Onlara da intektisit, ben Basudan veriyorum.
Bir hafta birinden diğer hafta ötekinden verilmeli, bu günleri atlatıncaya kadar.
turuncu2013
28-05-2014, 10:46
Dun komsumdan 3 çelik alıp dayanamayıp dıktım. Sonbahar ayları daha uygun bılıyorum ama bu aylardada tutabılecegını duymustum kendime hakim olamadım diktim.
Bi kaç yerde pet şişenin yasını kesip uzerıne kapatın nemini korusun yazıyordu ama emin olamadım.
Burada hava cok sıcak nemını kaybetmesınıde ıstemıyorum ne yapmalıyım sera gıbı pet şişeyi çiçeğe kapamam uygunmudur?
cottonmel
10-06-2014, 15:52
Merhabalar,
acemi bir bahçıvan olarak hepinize ne kadar teşekkür etsem azdır. Teoride sizlerden öğrendiğim bilgileri iyice çalışıp pratiğe geçirmeye çalışıyorum.
Engin bilgi ve deneyimlerinize dayanarak bugün ilk kez denediğim göz aşısı için yardımlarınızı rica ediyorum. Dün bir kaç gülüm üzerinde deneme yaptım ama şu an sürgün göz aşısı için tam zamanı iken yanlışım var ise yeniden doğrusu ile denemek istiyorum.
Yeni taşındığımız bahçemde sarmaşık gül, ponpon gül, Isparta gülü ve çalı türünden boylu ama tam olarak ne olduğunu bulamadığım boyu 1,5 m. üzerinde bildiğimiz güllerden var. Sayıları 30 kadar. Güllerin yaşını bilemiyorum ama 3-5 yıldan fazla oldukları kesin. Güllerin hemen hemen hepsi koyu kırmızı ve pembe renkte, bir tane de sarı var ama kara lekeden muzdarip, tüm hasta yaprakları temizlediğim için cılız kaldı maalesef.
Komşuların bahçelerinde katmerli ve rengarenk güllerden kalemler aldım. Bunların üzerindeki gözlerden alıp, odunsu kısmı çıkarıp gözü T yarığının içerisine yerleştirdim. Güzelce de aşı bandı ile gözü dışarıda bırakacak şekilde sardım. Merak ettiğim, forumda yüzlerde entry'yi okumama ve videoları seyretmeme rağmen tam yanıtını bulamadığım sorularım :
1)Kalemi aldığım gözden yaprak sürmüş olması sakıncalı mıdır?
2) Gözü aldığım dalın bir yıllık daldan eski veya yeni olması sıkıntı yaratır mı?
3) Aşıyı yapacağım anaçların hiçbiri yabani gül değil, yukarıda yazdığım güllerden(Isparta, bildiğimiz yüksek boylu gül ve ponpon gül). Aşı tutar mı?
4) Anacın alttan ve üstten herhangi bir sürgünü olmayan bir dalını bulmam bu mevsimde neredeyse mümkün değil, olgunlaşmış herhangi bir dala yapılsa olur mu? Olgunluğunu hafif kalınlaşmış olmasından anlayabilir miyiz?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Eğer bu işi başarırsam çok mutlu olacağım...:cool:
Zeytinci
11-06-2014, 08:33
Merhabalar,
Merak ettiğim, forumda yüzlerde entry'yi okumama ve videoları seyretmeme rağmen tam yanıtını bulamadığım sorularım :
1)Kalemi aldığım gözden yaprak sürmüş olması sakıncalı mıdır?
2) Gözü aldığım dalın bir yıllık daldan eski veya yeni olması sıkıntı yaratır mı?
3) Aşıyı yapacağım anaçların hiçbiri yabani gül değil, yukarıda yazdığım güllerden(Isparta, bildiğimiz yüksek boylu gül ve ponpon gül). Aşı tutar mı?
4) Anacın alttan ve üstten herhangi bir sürgünü olmayan bir dalını bulmam bu mevsimde neredeyse mümkün değil, olgunlaşmış herhangi bir dala yapılsa olur mu? Olgunluğunu hafif kalınlaşmış olmasından anlayabilir miyiz?
1- Yapraksız olsa daha iyi olur. Yaprağı üzerinde bırakma, yaprak sapından kesin. Gözün zarar görmemesi lazım.
2- Bir yıllık sürgünden alınması tercih sebebi olmalı. Çok taze veya geçkin dalcıklardan alınan gözlerin adapte olması sorunlu olabilir.
3- Tutar.
4- Olur. Önemli olan gözün beslenmesidir.
Gözü aldığınızda ışığa doğru tutunuz. Göz delik olmasın.
Anaç ve göz aldığınız gül kolayca kabuk vermelidir. Kabuk vermede zorlanıyorsa aşılama zamanı uygun değildir. Bunlar benim kişisel yanıtlarım. Uzman görüşlerine saygım var. Kolay gelsin.
Zeytinci
11-06-2014, 08:42
Dun komsumdan 3 çelik alıp dayanamayıp dıktım. Sonbahar ayları daha uygun bılıyorum ama bu aylardada tutabılecegını duymustum kendime hakim olamadım diktim.
Bu zor (sıcak) mevsimde dikilen çeliklerin toprağının nemini korumak önemli. Çelik kendi gücüyle sulamadan destek alıp sürgün verir. Tuttuğunu zennedersin. Kök gelişiminin sürgün ile dengeli gelişimi uygun olmazsa sonra sürgün kurur.
Güneşte bırakmayın uzunca bir süre ve toprak nemini kontrol edin, nemsiz kalmasın, aşırı sulamadan da çürümesin. Emin olduğunuzda güneşe alıştırırsınız.
cottonmel
11-06-2014, 23:13
1- Yapraksız olsa daha iyi olur. Yaprağı üzerinde bırakma, yaprak sapından kesin. Gözün zarar görmemesi lazım.
2- Bir yıllık sürgünden alınması tercih sebebi olmalı. Çok taze veya geçkin dalcıklardan alınan gözlerin adapte olması sorunlu olabilir.
3- Tutar.
4- Olur. Önemli olan gözün beslenmesidir.
Gözü aldığınızda ışığa doğru tutunuz. Göz delik olmasın.
Anaç ve göz aldığınız gül kolayca kabuk vermelidir. Kabuk vermede zorlanıyorsa aşılama zamanı uygun değildir. Bunlar benim kişisel yanıtlarım. Uzman görüşlerine saygım var. Kolay gelsin.
Sayın Zeytinci,
yanıtınız için çok teşekkür ederim. Gözü ışığa tuttuğumda bir delik olmuyor, odunsu kısmı kolayca alıyorum, (hatta bugün bir gün suda beklettiğim daldan diğer dallara nazaran daha kolay kabuk aldım, tesadüf müdür emin değilim). Yalnız gözün arkasında odunsu tabakayı aldıktan sonra minik bir boşluk kalıyor, odunun üzerinde de bu gözün arkasından çıkan küçük bir öz yapışık şekilde kabuktan ayrılıyor. Bu kaynamaya engel teşkil eder mi? Bahsettiğim görüntünün bir de fotosunu ekliyorum. Görüşlerinizi rica ederim.
turuncu2013
12-06-2014, 01:35
Bu zor (sıcak) mevsimde dikilen çeliklerin toprağının nemini korumak önemli. Çelik kendi gücüyle sulamadan destek alıp sürgün verir. Tuttuğunu zennedersin. Kök gelişiminin sürgün ile dengeli gelişimi uygun olmazsa sonra sürgün kurur.
Güneşte bırakmayın uzunca bir süre ve toprak nemini kontrol edin, nemsiz kalmasın, aşırı sulamadan da çürümesin. Emin olduğunuzda güneşe alıştırırsınız.
Teşekkürler sayın zeytinci. Şu 10 gundur çeliğim sürgün verdi ve sürgünde küçük boyutlarda 4 tanede yaprak vermiş. Dediğiniz gibi diktiğim ilk günden beri nemine dikkat edip gölgede tutuyorum, umarım hayal kırıklığına uğramam.
Zeytinci
13-06-2014, 20:54
Teşekkürler sayın zeytinci. Şu 10 gundur çeliğim sürgün verdi ve sürgünde küçük boyutlarda 4 tanede yaprak vermiş. Dediğiniz gibi diktiğim ilk günden beri nemine dikkat edip gölgede tutuyorum, umarım hayal kırıklığına uğramam.
Çelik sürgün yapacaktır. Önemli olan kök gelişimi yapıp onlarca gün Sürgün yapmaya devam etmesidir. Kolay gelsin.
Zeytinci
13-06-2014, 21:02
Sayın Zeytinci,
yanıtınız için çok teşekkür ederim. Gözü ışığa tuttuğumda bir delik olmuyor, odunsu kısmı kolayca alıyorum, (hatta bugün bir gün suda beklettiğim daldan diğer dallara nazaran daha kolay kabuk aldım, tesadüf müdür emin değilim). Yalnız gözün arkasında odunsu tabakayı aldıktan sonra minik bir boşluk kalıyor, odunun üzerinde de bu gözün arkasından çıkan küçük bir öz yapışık şekilde kabuktan ayrılıyor. Bu kaynamaya engel teşkil eder mi? Bahsettiğim görüntünün bir de fotosunu ekliyorum. Görüşlerinizi rica ederim.
Kalemden aldığınız gözü odunsu kısımdan kendinize doğru çekerek almamak lazım. Sağa veya sola kaydırarak odunsu kısımdan ayırmak daha doğru. Gözü besleyen çıkıntı odunsu kısımda kalmaması tutması için daha iyidir. Delik olmasın dememin amacı odur. Odunsu kısımda gözün karşılığı olacaktır.
Aldığın gözü ne kadar çabuk anaca aşılarsan o kadar iyi olur. Sıkıca bağlamayı unutma. 7 veya 10 gün sonra çözersin. Göz yeşil kaldığı sürece tutma ihtimali yüksek olacaktır.
Kolay gelsin.
cottonmel
13-06-2014, 21:24
Yardımınız için çok teşekkür ederim sayın Zeytinci, sayenizde kafamdaki soru işaretlerinin tümü aydınlandı... Saygılar...
gülincarmen
25-06-2014, 12:13
bu baslik altinda sormam ne kadar dogru bilmiyorum ama ,bahcemizdeki güllerin hepsi yapraklarini döktü. cok ciliz haldeler, güller neden yapraklarini döker ne yapmamiz gerek? deneyimlerinizi paylasirsaniz cok memnun olurum
bu baslik altinda sormam ne kadar dogru bilmiyorum ama ,bahcemizdeki güllerin hepsi yapraklarini döktü. cok ciliz haldeler, güller neden yapraklarini döker ne yapmamiz gerek? deneyimlerinizi paylasirsaniz cok memnun olurum
Resim koymamışsınız ama tahminim: kara leke veya pas olabilir. Kara leke için bravia, veya mankozep , chloratalanil kullanılabilir.
oquzsahin
15-09-2014, 00:05
Kuşburnu ağaçlarına göz aşısıyla gül aşılamayı düşünüyorum.çok kuvvetli gövdelere sahip kuşburnu ağaçları var çevremde. Sizce bu fikir işe yarar mı?
Batuhan Yılmaz
20-10-2014, 15:36
Merhabalar bu yıl kurban bayramı dönüşü Bolu daki bir istasyonun dinlenme yerinde gözümü turuncu bol katmerli güle diktim ve ince bir dalını kopardım sonra araştırdığıma göre en iyi yöntem kum imiş bende kuş kumunun içine gözler gelecek şekilde gömdüm ve sürekli nemli tutuyorum ve hiç ellemiyorum ve şuan 3 gözün 3 ü de büyüyor eski yaprakların ortasında büyük siyahlıkları oluştu ve yavaştan sararıyorlar ama gözer daha yaprak açmadı sadece uzuyor bu iyiye mi alamet öneriniz var mı sizce köklenme gerçekleşir mi?
Batuhan Yılmaz
20-10-2014, 15:37
Birde çiçekçiden aldığımız mükemmel bir gül dalı diyelim özel günlerde satılan köksüz hediye gülü inşallah anlatabilmişimdir onun köklenme şansı var mı aynı yöntemle .
Mete Sinan
20-03-2015, 14:13
Merhaba çelikten köklendirdiğimiz kuşburnunu anaç olarak kullanabilir miyiz? Tohumdan üretilenle arasında fark var mı? Saygılar.
Birde çiçekçiden aldığımız mükemmel bir gül dalı diyelim özel günlerde satılan köksüz hediye gülü inşallah anlatabilmişimdir onun köklenme şansı var mı aynı yöntemle .
Merhaba aynı şeyi bende meraktan araştırmıştım.bir video var isterseniz inceleyin... Şöyle (https://www.youtube.com/watch?v=k9-omH4U8SQ)
İki yıldır balkonda sağlıklı yaşayan gülün yapraklarında garip değişimler oldu. Zararlı olabilir diye arap sabunlu karışımdan uyguladım. Bir faydası olmadı. Bu nedir, düzelmesi için neler yapmalıyım? Lütfen yardım...543581
543582
543583
543584
heyyamola
28-03-2015, 19:59
İki yıldır balkonda sağlıklı yaşayan gülün yapraklarında garip değişimler oldu. Zararlı olabilir diye arap sabunlu karışımdan uyguladım. Bir faydası olmadı. Bu nedir, düzelmesi için neler yapmalıyım? Lütfen yardım..
Burası (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/18126.htm) yardımcı olabilir. Ayrıca oluşabilecek diğer sorunlar için bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/5983.htm) da inceleyebilirsiniz.
Sayın heyyamola, yanıtınız için çok teşekkür ederim. Okuduğum yazılardan anladığım kadarıyla külleme hastalığı...Tahrip olmuş yaprakları kesip uzaklaştırdım. Yemek sodalı yağlı karışımdan püskürttüm. Eğer bir yararı olmazsa, bu mevsimde budama yapmamın çiçek açmasına olumsuz etkisi olur mu acaba?
Sayın heyyamola, yanıtınız için çok teşekkür ederim. Okuduğum yazılardan anladığım kadarıyla külleme hastalığı...Tahrip olmuş yaprakları kesip uzaklaştırdım. Yemek sodalı yağlı karışımdan püskürttüm. Eğer bir yararı olmazsa, bu mevsimde budama yapmamın çiçek açmasına olumsuz etkisi olur mu acaba?
Küllenme gülünüzde fazlaca ilerlemiş durumda. Ev yapımı ilaçlarların bu safhada yardımcı olacağından süpheliyim şahsen.
Deneyin, faydası olursa zaten yaprak üzerindeki pudralaşma kaybolacaktır. Pudralaşma devam ediyorsa ziraat ilacı satan bir yerden "Topas" alın ve etiketine göre ilaçlayın. (15 gün arayla iki kez yeterli olacaktır) Gül yetistiriyorsanız bu ilacın el altında olmasında fayda var.
Hastalığa yakalanan yaprakları uzaklaştırın zaten onlar kuruyacak.
Arkadaşlar selam bilgili olan birilerinden yardım istiyorum.terasımda gül bakıyorum.geçen sene bu zamanda ilk resimdeki gibi tomurcuk veren gülüm bu yıl yaprak bile vermedi.budama yaptım.şu an üçüncü resimdeki halde.2 haftadır sıvı gübre döküyorum ama bir canlanma olmadı.sizce ölmüş müdür ne yapmak lazım.daha yaprak açar mı?Lütfen yardım edin.
Arkadaşlar selam bilgili olan birilerinden yardım istiyorum.terasımda gül bakıyorum.geçen sene bu zamanda ilk resimdeki gibi tomurcuk veren gülüm bu yıl yaprak bile vermedi.budama yaptım.şu an üçüncü resimdeki halde.2 haftadır sıvı gübre döküyorum ama bir canlanma olmadı.sizce ölmüş müdür ne yapmak lazım.daha yaprak açar mı?Lütfen yardım edin.
Gülünüzün kökleri çürümüştür. zaten dalları siyahlaşmış ölmüş. bence yeşermez.
dalların uçları yeşildi ama budama yaptık.teşekkür ederim.başka bilgisi olan yok mu acaba?
kartal124
13-04-2015, 22:45
dalların uçları yeşildi ama budama yaptık.teşekkür ederim.başka bilgisi olan yok mu acaba?
4-5 parmak yükseklik kalıncaya kadar budayın,budadığınız yerde canlılık varsa güneşli bir yere koyup bekleyin, kökler çürümemişse dipten filizlenebilir.
O kadar çokta bitki besini vermeyin.
ben de dün göz aşısı yaptım. biraz doğaçlama oldu, ya tutarsa deyip yaptım bakalım :) tutar inşallah :)
Saksı içindekiler taş mı?
Bence de derin budayın ve güneşli bir alana alın bitkiyi. Kök yapısı sağlamsa yeni filizler verecektir.
bunlar da benim güllerim :) yalnız kurt mu vardır nedir bir tanesinin yapraklarını kemirip duruyor :( göremiyorumda nerdeyse :confused:
lilpar76
15-05-2015, 03:56
Bahçemdeki güllerden ilk açmış olanı bu gülümdür. Geçen yıl almıştım, hiç derin budama yapmadım, yalnız solmuş olanların dallarını biraz uzun kestim.
552958
552960
berkcan123
18-05-2015, 17:15
Merhaba bişey sormak istiyorum bitane gül fidanım var fakat yaparakları ve çiçekleri biraz hırpalanmış üzerinde de çok fazla çiçeği yok 1 metre boyunda neredeyse çiçeklerini rengini daha güzel ve çiçek sayısını fazlalaştırmak istiyorum ne yapmalıyım hangi gübreyi kullanmalıyım ?
Yaşadığım şehir İzmir.
Çiçeğin durduğu yer sadece sabah güneşi alıyor genelde gölgelik.
kartal124
18-05-2015, 23:20
Bir yapı marketten gül coşturan vb. gül besini alın.
Tolga Özmeral
26-05-2015, 10:32
Merhaba Sevgili doğa severler.
Geçen sene internet aracılığı ile bahçemize Meilland denen gül türünden sipariş vermiştim. 2 hafta önce bazı dallardan farklı sürgünler çıkmakta olduğunu farkettim. Geçtiğimiz pazar günü ise bu sürgünlerin beyaz çiçekler açtığını gördüm. Sanırım bunlar yabani tür ve dipten kesilmesi gerekiyor.
Vaktim elverdiğince 15 sayfaya da şöyle bir göz gezdirdim 412 (http://www.agaclar.net/forum/1282001-post412.htm). mesajda çiçeksiz halini gördüğüm durum ile aynı sanırım.
Fotoğraflar daha da açıklayıcı olur sanırım;
555155
Çiçekleri tıpkı çilek çiçekleri gibi şekil, renk ve ebatta;
555156
Pek de güzeller ancak çiçek gelişimi açısından kesmem gerekiyor sanırım. Ne dersiniz?
İyi günler dilerim.
Merhaba Sevgili doğa severler.
Geçen sene internet aracılığı ile bahçemize Meilland denen gül türünden sipariş vermiştim. 2 hafta önce bazı dallardan farklı sürgünler çıkmakta olduğunu farkettim. Geçtiğimiz pazar günü ise bu sürgünlerin beyaz çiçekler açtığını gördüm. Sanırım bunlar yabani tür ve dipten kesilmesi gerekiyor.
Vaktim elverdiğince 15 sayfaya da şöyle bir göz gezdirdim 412 (http://www.agaclar.net/forum/1282001-post412.htm). mesajda çiçeksiz halini gördüğüm durum ile aynı sanırım.
Fotoğraflar daha da açıklayıcı olur sanırım;
555155
Çiçekleri tıpkı çilek çiçekleri gibi şekil, renk ve ebatta;
555156
Pek de güzeller ancak çiçek gelişimi açısından kesmem gerekiyor sanırım. Ne dersiniz?
İyi günler dilerim.
Aşı altından çıkan her sürgünün vakit geçirilmeden alınması lazım. Aksi takdirde aşılı kısım zayıflayacak ve sonunda da ölecektir.
Tolga Özmeral
26-05-2015, 11:01
Aşı altından çıkan her sürgünün vakit geçirilmeden alınması lazım. Aksi takdirde aşılı kısım zayıflayacak ve sonunda da ölecektir.
Hızlı cevap için teşekkür ederim Sayın Musk.
hakangulsen
06-06-2015, 14:51
Merhaba,
Ben forumu takip etmeme rağmen bahçem olmadığından dolayı pek fazla ilgili olamamıştım. Ancak şu an oturmuş olduğum apartmanın ön bahçesine 20 gün öncesinde yaklaşık 15 adet gül diktim. Güller Adana dan geldi. İlk zamanlar güller çok güzel açtı ancak zamanla soldular. Bende forumdan öğrendiğim ve eşe dosta sorarak güllerin hemen altından kestim ancak kestiğim yerler sararmaya başladı. Bu konuda ne yapmalıyım. Ayrıca güllerin sağlıklı şekilde fazla sayıda açması yaklaşık ne kadar bi zamana ihtiyacım var.
hakangulsen
06-06-2015, 15:38
Merhaba,
20 gün öncesinde Adana da bir seradan aldığım gülleri apartmanımın bahçesine diktim. İlk zamanlar açan güller çok güzeldi ama zamanla soldular bende forumda gördüğüm şekilde güllerin hemen altından kestim.Şu an da kestiğim kısımlar hafif sarardı. Sizce bir sorun var mı ? Ayrıca daha gür ve sürekli olarak güllerin açması için ne yapmalıyım.
Çelikle üretim burası degil belki ama.Ben yeni ögrendim.Hazırlanan çeikler patetese batırılarak bekletilip ekiliyor.Kök salma daha çabuk ve daha çok oluyormuş.Bu sene deneyecegim.Yeri
Merhaba. ;)
Annem gül fidesi almış. İnternetten baktım ve güllerin killi, gübreli, demirli, kırmızı renkte toprak sevdiğini okudum. Ama bitki bakımıyla ilgili bilgi sahibi olmadığımdan böyle bir toprak hangisidir, hangi toprağı almak gerekiyor bilemedim. Gül toprağı adıyla satılan bir toprak buldum ama illa onu mu kullanmak gerekir, çiçek toprağı, çiçek torfu adıyla satılanları kullansak olmaz mı? Anlamıyorum ki ben hangi toprak killi, gübreli, demirli. ;)
Bir de muhabbet kuşlarımız var bizim. Onların dışkılarını gül için gübre niyetine kullanmak doğru olur mu acaba?
Bu sene neredeyse iki metre boyunda gül aldım. Satan arkadaşın elinde bir çok çiçek vardı ancak bana verdiğine Isparta gülü dedi, güzel kokar dedi. Tomurcukları bembeye dönüktü ancak bir hafta sonra beyaz olarak açtı ve kokusu yoktu. geçen sene pembe acan gülüm de bu sene beyaza dönük açıyor. Gübre serbeti yapıyorum. Ögle güneşi de alıyor. Yaprakları da güzel ve parlak. Ancak koku ve renk gidiyor? Böyle bir durum yaşayan arkadaş var mı?
Erdem 01
06-12-2016, 14:13
Güllerde çok kolay göz aşısı yapılıyor. Aşı denemeleri yapın. Aldığınız güllerden, bir yerde görüp beğendiğiniz güllerden gözlü çelikler alıp ucuza alacağınız kötü gül fidanlarına veya yabani güllere aşılayın. Aynı fidan üzerine çeşitli gülleri aşılayabilirsiniz.
Güllerde çok kolay göz aşısı yapılıyor. Aşı denemeleri yapın. Aldığınız güllerden, bir yerde görüp beğendiğiniz güllerden gözlü çelikler alıp ucuza alacağınız kötü gül fidanlarına veya yabani güllere aşılayın. Aynı fidan üzerine çeşitli gülleri aşılayabilirsiniz.
Sayın Erdem 01, bu konudaki çalışmalarınızı bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
Merhaba,
Cam önünde saksıda yetiştirdiğim gülüm küllene hastalığına yakalandı. Tavsiye üzerine Topas adlı ilacı aldım.
İlacı ne şekilde tatbik edeceğimle ilgili bilgi verebilir misiniz? Hangi oranda suyla karıştırmalıyım?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba,
Cam önünde saksıda yetiştirdiğim gülüm küllene hastalığına yakalandı. Tavsiye üzerine Topas adlı ilacı aldım.
İlacı ne şekilde tatbik edeceğimle ilgili bilgi verebilir misiniz? Hangi oranda suyla karıştırmalıyım?
Üzerinde yazıyor. Olmadı nette var.
Üzerinde yazıyor. Olmadı nette var.
Ne yazık ki üzerinde detaylı yazmıyor. Miktar konusunda sıkıntı yaşadım, saksıya uygulayacağım için. O nedenle sordum. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
Ne yazık ki üzerinde detaylı yazmıyor. Miktar konusunda sıkıntı yaşadım, saksıya uygulayacağım için. O nedenle sordum. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
Sayın Feline, Topas şişesi üzerindeki etiketin bir tarafında şeffaf bir kısım var,(şeffaf olmayabilir de)etiketin sağ tarafından kaldırırsanız kitapcık seklinde mini bir kullanım klavuzu göreceksiniz. Sanki bulunmasın diye uğraşılmış gibi , bir de okumak için büyütece ihtiyaç duyabilirsiniz :)
Zeytinci
07-04-2017, 11:01
Ege sahilleri güllerinin külleme riski başladı. İlaçlama uyguladım.
SAYIN ZEYTİNCİ
Ben de Egedeyim,
Külleme için hangi ilacı kullanıyorsunuz ?
Benim güllede yakında külleme olacak biliyorum
Zeytinci
09-04-2017, 14:45
Mantar ilacı Captan ve üzerinde Sulphate yazan (gül küllenmesi ve pas a da işe yarıyor) iki ilacım var, ikincisini kullandım. Topas da verebilirsin.
cörekotu
20-04-2017, 01:09
Güllere vurgunum güllere sevdalı...
Ne güzel şeydir şu güller, Tr.den iki çeşit gül getirdim birisi aldı başını gitti diğeri yerinde sayıyor, kokulu olandan birde sarmaşık gülü bulabilirsem getireceğim bu sene inşallah, çocukluğumda bir komşumuzunda topak gülleri vardı onu anımsadım ne güzel kokardı...
Mantar ilacı Captan ve üzerinde Sulphate yazan (gül küllenmesi ve pas a da işe yarıyor) iki ilacım var, ikincisini kullandım. Topas da verebilirsin.
Sayın Zeytinci,teşekkür ederim. pas var görüyorum,Hemen kullanacağım.Hastalık ilerlemişse faydası olur mu bilmiyorum.
Erdem 01
20-04-2017, 10:44
Apartmanımızın bahçesinde güller var. Biri eline makası almış güller dipten budanır kafasıyla girmiş hepsine. Komşunun hatıra olarak diktiği baston gülünü de dipten kesmiş. Yılların emeği ile yapılmış baston gülü gitti. Leylakları da budamış. Bilmeden çiçek buduyorlar. Baston gülleri dipten budanmaz, leylak kışın tomurcuk yapar baharda açar baharda budanmaz. Gül dalında iki tür yaprak var. 3 yaprak ve 5 yapraklı olanlar. Çiçek açıp geçince 5 yapraklı olan yapraktaki gözün üstünden kesin. Daha güçlü kalın dallı güzel çiçek açar.
Zeytinci
02-05-2017, 22:02
Sayın Zeytinci,teşekkür ederim. pas var görüyorum,Hemen kullanacağım.Hastalık ilerlemişse faydası olur mu bilmiyorum.
Pas ve küllene görülen yapraklı dalcıkları kesip uzaklaştırın, ilaçlamayı yapın.
İki kez ilaçladığım açmış güller problemsiz, fakat yeni sürgünlerde külleme oluyor bunları çalıdan uzaklaştırmak gerekiyor, sonra da tekrar ilaçlamak gerekiyor.
Zeytinci
02-05-2017, 22:26
Mayı ayı Gül mevsimi.
Zeytinci
02-05-2017, 22:29
Devamı. Yapraklarda külleme ilacı lekeleri.
Zeytinci
02-05-2017, 22:38
Devamı.
nanemolla
20-09-2017, 20:40
Merhaba.Acaba aranızda gülünü tijli güle çevirmek isteyen veya bir sürgünü nü havai köklendirmeyle tijli gül elde etmek için uğraşan oldumu acaba.Ben cahil cesaretiyle bu işe kalkışmaya başlayacağım sanırım önümüzdeki haftalarda.:D
Merhabalar, benim ilk yazım olacak bu. Gül yetiştirmeyle ilgili bölüme yani doğru yere yazdığımı zannediyorum, umarım doğru yapıyorumdur.
Fotoğraf da ekleyeceğim gül benim bilediğim 1980 yılından kalma babamın özenerek ancak bu seneye kadar getirdirdiği gül. Ailemiz özellikle benim için çok önemli manevi değeri var. Bu gül geçmiş zamanda çocukluk ve ilk gençlik yıllarımda oturduğumuz evin bahçesinde herkesin hayranlıkla baktığı, kokusu çevreyi saran, bize ve çevreye çok güzel görüntüler veren, her sene coştukca çoşan bir güldü. Büyük kamelyayı ve çevre çitleri de sarmıştı. Yıllarla değişen oturma yerleri dolayısıyla şu anda bu gül anne-babamın küçük balkonunda çok büyük bir saksıda ikamet ediyor. Babam yıllarca onu çoğaltmaya, coşturmaya uğraştı kendi bildiğince budadı, toprak saksı değiştirdi vs çok özendi ancak artık sanırım gül de yaşlandı. Ben bu yıl çok büyük hevesle bu zamanları bekledim ve aldığım çelikleri çalıştığım işyerinin bahçıvanına getirdim rica ettim. Fotoğrafını paylaşayım.
Önceki üç fotoğraf 10 Kasım günü çekildi. Sonraki üç fotoğraf bugün (6 Aralık 2017) sabahı çekildi.
Benim sorum şu olacak. Bu gidişat normal mi? Çeliklerin yaklaşık bir aylık yaşam serüveni olumlu gözüküyor mu? İlk zamanki canlı yaprak ve çelik görüntüsünün bugünlerde biraz daha sönük görünmesi normal mi? Endişe etmeye mahal var mı? Teşekkür ederim.
Tekrar merhabalar iyi günler,
Fotoğraflarını da paylaştığım menevi değeri yüksek gülümün durumuyla ilgili herhangi bir yorum alamadım. Acaba forumda yanlış bir yere mi yazdım bilemiyorum. Öyle ise eğer, moderatörler site yöneticileri uyarırlarsa memnun olurum. Resimlerde görülen gülün köklenip saksıya alınması 10 Kasım günü oldu. O vakitten bu zamana gülün son resimleri de eklidir. Gidişat normal midir? Sulamayı nasıl yapmalıyım? Haftada bir bir su bardağı gibi mi yoksa saksı toprağının üstü kuruyana kadar beklemeli miyim? Yağmur suyuyla sulamam ve bir sene kadar gübreleme yapmamam bir sene boyunca sadece sulayarak beklemem söylendi doğru mudur? Bir de kapalı mutfak balkonunda resimde görülen yerde durmaktadır yer değişikliği de yapmamam söylendi ve havalandırma yapmam gerekir mi gerekirse camı açarak mı ve ne kadar sıklıkla yapöalıyım? Teşekkür ederim.
Sn YNC,
Önce Gül, ve diğer bazı çeliklerin köklendirilmesi ile ilgili bildiklerimi yazayım, konunun yeri burası değil, çelik köklendirilmesi diye bir bölüm var(galiba) yinede yazıyorum.,
1. Öncelikle çelikler genç sürgünlerden alınmalı gördüğüm kadarıyla siz doğru yapmışsınız,
2. çelikler kök çürümelerine karşı bir fungusite (Captan vb.) batırılır, aynı zamanda köklenmeyi uyarıcı bir köklendirme hormonu na batırılarak dikilirler. Sanırım bu atlanmış . köklendirme hormonları (İBA, Naftalen asetik asit vb.) köklenme yüzdesini artırır, köklenme süresini kısaltırlar.
3. Köklendirme ortamı suyu geçiren,az tutan (nemli tutan bir yapıda olmalıdır. Kum perlit vb.
4. En önemli faktör, Sıcaklık dır. Köklendirme ortamının sıcaklığı sabit, (Genellikle 18- 22oC ) olmalıdır. köklendirme ortamının hava sıcaklığı 15-16 oC cıvarında olabilir. ve havadaki Nem oranı yüksek olmalıdır. bunu sağlamak için devamlı sis-mist şeklinde püsküren memeler kullanılır. imkanınız olmadığına göre saksı üzerine poşet geçirerek koruyabilirsiniz. Kurumayı önlersiniz.
5. ÖZET OLARAK: Suyu geçiren bir kök ortamı, sıcak , nemli ve rüzgarsız!!. bir hava ortamı çelikeri köklendirir.
kolay gelsin
Not. Alt dan köklendirme ortamının ısıtılması köklenmeye destek olur.
İlknur44
17-01-2018, 09:10
Merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak. Benim iki tane gülüm var. Yerlerini değiştirmek istiyorum sizce bu günlerde ,değiştirebilir miyim .
latif.07
17-01-2018, 22:35
Merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak. Benim iki tane gülüm var. Yerlerini değiştirmek istiyorum sizce bu günlerde ,değiştirebilir miyim .
bu günlerde değişir, sorun olmaz
Merhaba,
Topas yanılmıyorsam 100 litre suya 40-50 cc/gr konuyor karıştırıp püskürtülür. yapıştırıcı da koyarsanız iyi olur.
sorun şu ki: ev ilaçlamalarında az miktar ilaçlı su nasıl yapılır?
bana göre, bir kovaya 10 litre su koyun bir tatlı kaşığı, veya ocuklara ilaç verilirken kullanılan 5 cc lik ilacı kovaya boşaltın karıştırın yapıştırıcı yerine biraz toz şeker atın karıştırıp püskürtme kabına doldurup püskürtün püskürtme kabı aleti yok ise süpürgeye az az dküp bitki üzerine silkeleyin. kolay gelsin
sn hozat, sorun pas mı? Külleme mi? İkisi farklı hastalıklardır, doğal olarak kullanılan ilaçlar da farklıdır.
külleme için, topas ( 40 gr/100 litre su), Byfidan (100 gr /100 litre su) veya en iyisi Luna ( 40 gr/ 100 litre su) dozunda kullanabilirsiniz. 10 litre ilaçlı su ,çin de miktarı 10 a bölmelisiniz ( sırayla, 4, 10 veya 4 gr /10 litre su.
kolay gelsin
İlknur44
24-01-2018, 20:28
bu günlerde değişir, sorun olmaz
Teşekkür ederim cevabınız için.
İlknur44
26-01-2018, 13:32
Merhaba arkadaşlar benim bir kırmızı gülüm var. Budamam lazım, ama nerden budayayım bilmiyorum, biraz alt taraftan budamak istiyorum. Ama aşılanmış gül mü bilmiyorum.
İlknur44
31-01-2018, 11:56
Merhaba arkadaşlar benim bir kırmızı gülüm var. Budamam lazım, ama nerden budayayım bilmiyorum, biraz alt taraftan budamak istiyorum. Ama aşılanmış gül mü bilmiyorum.
Merhaba tekrar güncelleyim dedim. Mesaj arada kayboldu .:rolleyes:
Beşiktaş
31-01-2018, 13:31
Çubuk dikmişsiniz aşılı değil %99.
Budama da çok uzun yapılmış. Bu yüzden bilen arkadaşlar daha iyi yorum yapabilir.
Her sene zamanında ve yerınde budama yapılsa güzel bir şekil alabilirdi.
Bende takipteyim.
İlknur44
31-01-2018, 14:49
Çubuk dikmişsiniz aşılı değil %99.
Budama da çok uzun yapılmış. Bu yüzden bilen arkadaşlar daha iyi yorum yapabilir.
Her sene zamanında ve yerınde budama yapılsa güzel bir şekil alabilirdi.
Bende takipteyim.
Teşekkür ederim bende kısa budama yapmak istiyorum ,biraz endişe ediyorum acaba aşılımı diye ve hiç gelişmedi 3 yıldır iki çubuk olmuş.
Teşekkür ederim bende kısa budama yapmak istiyorum ,biraz endişe ediyorum acaba aşılımı diye ve hiç gelişmedi 3 yıldır iki çubuk olmuş.
http://www.agaclar.net/forum/calilar/732.htm
http://www.agaclar.net/forum/calilar/732.htm
Yere çömelin, dizinizin teki toprağa değsin diğer bacağınızı 90 derecede tutun. Ayak bileğiniz ile diz arasındaki mesafeyi esas tutarak budama yapın.
(Baston gülleri hariç)
Arkadaşımız g.c. kahvehanede budama ile ilgili soru sormuş ama sonra vazgeçip silmiş. Soruyu tam hatırlamıyorum ama ben kendi yaptığımı anlatayım.
Gülü budamadan önce karşısına geçip iyice gözlemliyorum, o size hangi dalların gitmesi gerektiğini gösterir.
Gülü budarken dikkat edeceğiniz bir nokta da bitkinin budandıktan sonra güneşi her taraftan alınmasını sağlamak. Budama bitkinin vejatatif döneme girmeden yapılmalı.
İster sert , ister orta budama olsun gülü budarken gözlere dikkat etmelisiniz.
Dış gözler baz alınır ve kesim dış gözler üzerinden bir cm. bırakılarak ters açı ile yapılır ki sular göz üzerinde toplanıp da çürüme yapmasın.
Gülün karşısına geçtiğinizde önce kurumuş dallar gözünüze batar, ilk iş olarak onları dipten çıkartın.
Varsa hastalıklı dallar onları da canlı temiz beyaz renge ulaşana kadar kesin.
Birbirine çok yakın olan (ileride gelişmeyi önleyecek) iki daldan birini alın. Eğer her iki dal da sağlıklı ise genelde iç kısımdaki alınır ki güneşi daha rahat alabilsin.
Size şöyle tarif deyim: Yağmur yağdığında kullandığımız şemsiyeyi ters tutun. İçindeki teller nasıl ki içten dışa doğru, gülü budadığınızda bu şekil olursa gülünüz her yönden güneş alacağı için daha sağlıklı güller verir.
Ben sarmaşık dışındaki gülleri her sene buduyorum. Kimi zaman gençleştirmek için sert budama yapıyorum ki bu duruma gül boyu topraktan 20 cm kadar bırakılarak kesiliyor. ama yine de üzerinde 3-4 göz bırakıyorum.
Kimi zaman da diz boyu yani 40 cm kadar sert ile orta budama arası yapıyorum. Eğer ilk sene sert yapmışsam ertesi sene orta budamayı seçiyorum.
Çoğumuz güllerimiz açtığında ve geçmeye başladığında onları kesmeye kıyamayız ama kesmeniz lazım. Acımayın kesin ki yeni tomurcuklar gelsin. Siz dolmuş gülleri bıraktıkça bitkiniz zayıf düşer.
Açmış güllerde ilk yapraklar üçlüdür, sonra bunlar beşli daha alt kısımlarda da yedili olurlar. Açmış gülü alırken yani kesim yaparken gülün altındaki iki adet beşli yaprak bırakarak ve 45 derecelik açı ile kesin.
Arkadaşımız g.c. kahvehanede budama ile ilgili soru sormuş ama sonra vazgeçip silmiş. Soruyu tam hatırlamıyorum ama ben kendi yaptığımı anlatayım.
Gülü budamadan önce karşısına geçip iyice gözlemliyorum, o size hangi dalların gitmesi gerektiğini gösterir.
Gülü budarken dikkat edeceğiniz bir nokta da bitkinin budandıktan sonra güneşi her taraftan alınmasını sağlamak. Budama bitkinin vejatatif döneme girmeden yapılmalı.
İster sert , ister orta budama olsun gülü budarken gözlere dikkat etmelisiniz.
Dış gözler baz alınır ve kesim dış gözler üzerinden bir cm. bırakılarak ters açı ile yapılır ki sular göz üzerinde toplanıp da çürüme yapmasın.
Gülün karşısına geçtiğinizde önce kurumuş dallar gözünüze batar, ilk iş olarak onları dipten çıkartın.
Varsa hastalıklı dallar onları da canlı temiz beyaz renge ulaşana kadar kesin.
Birbirine çok yakın olan (ileride gelişmeyi önleyecek) iki daldan birini alın. Eğer her iki dal da sağlıklı ise genelde iç kısımdaki alınır ki güneşi daha rahat alabilsin.
Size şöyle tarif deyim: Yağmur yağdığında kullandığımız şemsiyeyi ters tutun. İçindeki teller nasıl ki içten dışa doğru, gülü budadığınızda bu şekil olursa gülünüz her yönden güneş alacağı için daha sağlıklı güller verir.
Ben sarmaşık dışındaki gülleri her sene buduyorum. Kimi zaman gençleştirmek için sert budama yapıyorum ki bu duruma gül boyu topraktan 20 cm kadar bırakılarak kesiliyor. ama yine de üzerinde 3-4 göz bırakıyorum.
Kimi zaman da diz boyu yani 40 cm kadar sert ile orta budama arası yapıyorum. Eğer ilk sene sert yapmışsam ertesi sene orta budamayı seçiyorum.
Çoğumuz güllerimiz açtığında ve geçmeye başladığında onları kesmeye kıyamayız ama kesmeniz lazım. Acımayın kesin ki yeni tomurcuklar gelsin. Siz dolmuş gülleri bıraktıkça bitkiniz zayıf düşer.
Açmış güllerde ilk yapraklar üçlüdür, sonra bunlar beşli daha alt kısımlarda da yedili olurlar. Açmış gülü alırken yani kesim yaparken gülün altındaki iki adet beşli yaprak bırakarak ve 45 derecelik açı ile kesin.
665959
Güler abla dün senin online olduğunu sanıp, yakalamışken Kahvede soru sordum ama sonradan bu başlığa bakıp gereken bilgileri edindiğimden kahvehanede ki iletimi editledim :)
Ayrıntılı anlatımın için teşekkürler..
Sevgili g.c, sabah siteye girip şöyle bir baktıktan sonra çıkmak zorunda kalıyorum. Ablam biraz rahatsız birkaç gündür Yeniköy'e gidiyorum. Eve dönmem de ancak bu saatlerde bazen de daha geç oluyor.
Mesajınızı okumuştum ama çıkmak zorunda olduğum için cevabını akşam veririm diye düşünmüştüm.
nanemolla
06-03-2018, 11:42
667152
Sonbaharda Hawai koklendirme deneyerek köklendirdigim güzel kokulu gülümü ayırdım.biraz gelisince büyük saksıya alacağım inşallah.baston gül şekli vermeye çalışacagim.
teacherman911
27-03-2018, 21:19
Bimden mumlu gül fidanı aldım.ustalar mumlu kısmı kesiyim mi dursun mu
latif.07
27-03-2018, 21:48
Bimden mumlu gül fidanı aldım.ustalar mumlu kısmı kesiyim mi dursun mu
Bu gün gördüm bimdeki fidanları. Kesmeyin dursun torfa ya da topraga gömün sulayın yeter. O mumun amacı bitki hastalanmasın ya da su kaybetmesin diye o mumu kaldırırsanız bitki ya çok su kaybeder ki kökleri çok küçüktü benim gördüklerimin, ya da mumun kalktıgı yerden hastalık kapar.
teacherman911
27-03-2018, 22:32
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim
merhaba, güllerimde ufak ufak tomurcuklar oluşmaya başladı, çok sürmez peşinden gül bitleride gelir. Gül bitlerine karşı ev yapımı ilaç tarifleri gördüm nette, acı pulbiber ve arapsabunu ile yapılan ilgimi çekti, hiç deneyip sonuç alan var mı?
Böceklenme olmadan tedbir olarak ilaçlamaya başlasam faydalı olur mu?
Gülümü havalar soğuyup yapraklar sararmaya başladığında budadım. Tam tarihi hatıtlamıyorum ama sonbaharda budadım kışa girmeden.
Mart ayı başında çok güzel ilk sürgünü vermeye başladı.
İlk sürgünler büyüdü. Biraz büyüyen sürgünler pörsüme oldu ve öldü.
Daha sonra tekrar sürgün verdi fakat bu sefer hiç büyümeden sürgünler kurumaya başladı.
Geçen sene çok güzel sürgün verip çiçek açıyordu.
Sürgünlerde kuruma neden olur. İnternetten hiç bir bilgi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.
670496
Bu resimde küçücük sürgünlerde ki kuruma görülüyordur.
Yeşil sürgün veriyor yarım cm bile olmadan kuruyor.
670497
İlk verdiği sürgünden aşağıdaki resim deki dal büyüdü ama diğer dallardaki gibi pörsüme ve sararma başladı. Sopayla desteklemeye çalıştım ama sonuç değişmedi
670498
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.