Bağlan

View Full Version : Gül (Bakım bilgileri, gübreleme, güllerde budama)

Sayfalar : 1 2 [3]

yoruk
26-07-2018, 18:52
Sevgili dostlar yardımınıza ihtiyacım var 3 senelik sarmaşık gülümü bu sene ocak sonu şubat gibi güzelce budadım. Aydındayım bu arada. Nisan ve mayıs aylarında çok güzel güller açtı açtığı güllerin olduğu dalları güller solduktan sonra birer ikişer boğum altından kestim tekrar verdi telrar açtı. Haziran gibi küllenme dediğimiz hastalığa yakalandı ilaç aldım sıktım yapraklarına bir de ilacı aldığım yer vitamin verdi 10 güne bir sularken kullan dedi. Külleme geçyi gibi olmuştu ve tekrar gül açmıştı ama minik minik açtı ben de o dalları kestim. Şu andaki durumumuz maalesef aşağıdaki resimlerdeki gibi ne yapacağımı bilemiyorum. Daha iyi güneş alabileceği bir yere aldım daha kötü oldu en üsttrki yaprakları görüyorsunuz komple yandılar. Ne yapmam gerek dostlar dazla sürgünleri keseyim mi? Yoksa bu şekilde kışa kadar yaşaması için dua mı edeyim :(

Güler
27-07-2018, 17:00
İlk fotoğrafta gülün toprak üstündeki gövdesi biraz sarımsı mı yoksa fotoğraf mı öyle?

Eğer sarı ise gövdenin içi boşalmış olabilir.

Güler
27-07-2018, 17:47
Size anlatmaya çalışsam da biraz zor olacak, bu durumu bahçe sayfamda paylaşmıştım ama başlıkta da fotoğraflayarak anlatmak için hemen bahçeye çıkıp bir gülden 3 dal kestim.

Dallarda çiçek de açmış hatta çiçekleri dökülmüş, sürgün de var yaprak da. Baktığınızda sağlıklı diye adlandırabilirsiniz.

679043

679044

679045

679046

Güler
27-07-2018, 17:56
Oysa bu dalların içi boşalmış, kurt yiyerek dal boytunca ilerlemiş.
Bu durumdaki dalların renginde değişiklik görürsünüz, genelde pek koyu yeşil değil de hafif sarımtırak olurlar.
Dalları kestiğinizde içlerinde delik vardık.

679047

679048

Güler
27-07-2018, 18:06
Bu dallardan parçalar alarak boylamasına doğru bıçak yardımı ile keserek ilerleyelim...
gördüğümüz manzara

679049

679050

Güler
27-07-2018, 18:08
Sonuna doğru düşmanı yakaladık.

679051

679052

Güler
27-07-2018, 18:11
Daha sonra yapacağımız işlem dal boyunca keserek sağlıklı dolgulu kısma gelene kadar dalı kesme olacaktır.
Kimi zaman bu gül dalının en dibinde olabilir kimi zaman dalın ortalarında.

679053

Güler
27-07-2018, 18:16
Güllerinize alıcı gözle bakarak inceleyin. Sarımtırak olan dalları benim size anlattığım gibi gülden ayırın.
Gülde içe doğru olan sürgünlerin uzamasına pek izin vermeyin. Gül yağmur şemsiyesinin ters şeklinde görüntüsü gibi olsun yani dallar güneşi rahat alabilsinler.
Güllerinizi budarken mümkün olduğunca dışa bakan sürgünleri baz alın ki sürgün dışa doğru sürsün, içe sürgün pek vermesin.

yoruk
27-07-2018, 18:51
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim her dakika yeni cevap var mı diye baktım inanın ölmeden müdahale edeyim diye. Üst taraflardan küçük budamalar yapmıştım onların içi boş değildi ama yine de köke kadar yavaş yavaş keseyim mi dersiniz? Aşağıda yeni ve daha yakından iki tane fotoğraf koydum belki daha iyi anlaşılır diye. Bir tanesi 2 - 3 hafta önce kestiğim dal. Tekrar cevabınız için teşekkür ederim.

Ekleme ve imla hatalarını düzeltme:
Bir de bu mevsimde kesersem zararı olur mu?

Güler
28-07-2018, 09:43
Gövdede bozulma var, yapraklarda külleme devam ediyor mu?

Yerinizde olsam toprak kısmından itibaren 5-6 göz bırakır dışa doğru olan bir gözden verevine doğru keserim.
Eğer külleme devam etmiyorsa çok sıkı olmamak kaydı ile gövdeyi sargı bezi ile (gözleri dışta bırakarak) sarar ve ve gövdeye bol bol sıkça su fısfıslar nemli tutmaya gayret ederim.
Çok güneş alan bir yerde tutmayın güneş alsın ama bütün gün değil, birkaç saat yeter.

Arkadaşımız shym88'nın yüklediği ilk fotoğrafı gördüğümde budamanın düzgün olmadığını gördüm.
Budama o kadar saçaklı olmamalı. içe doğru sürgünler kesilmeli, budama yapılırken en az iki üç sürgün bırakılmalı ki sürme şansı olsun.

Eğer kıyamıyorsanız sıcakların biraz daha geçmesini bekleyin ama gül pek parlak görünmüyor.

(Bu başlıktaki 492 numaralı mesajıma bir göz atın lütfen)

yoruk
28-07-2018, 11:45
Çok teşekkür ederim güler hanım dediğinizi yapıp (5 6 göz yukardan kesip) güneşten alacağım. Sadece sabah ve akşam güneşini görebileceği bir yer var oraya almayı düşünüyorum. İnşallah kurtarırım.

Sizce kestiğim dalları çelikleme yapayım mı? Yoksa atayım mı sağlıksız diye?

Güler
28-07-2018, 12:12
Denemekte ne kaybınız olur ki? Sağlıklı üst dallardan deneyin, bir de o açık renk kısmı bir inceleyin ortası boş mu?

yoruk
28-07-2018, 16:33
Merhabalar
Bugün dediğiniz gibi budadım sarmaşık gülümü bakalım inşallah kendini kurtarır budarken senin iyiliğin için yapıyorum diye de telkin verdim ama umarım küsmez :(

Aşağıda fotoğrafları ekledim müsait olduğunuzda bakıp doğru yapıp yapmadığımı söylerseniz çok memnun olırum. Yapraksız olan kalemleri toprağa soktum yapraklı olanları da (en son resim) dikeyim mi ne dersiniz onlar bşraz ince dikerken yapraklarını alayım mı?

Şimdiden teşekkürler.

yoruk
28-07-2018, 16:34
Kestiğim kısımlara baktığımda içlerinin dolu olduğunu gördüm bu kurt olmadığı anlamına gelir değil mi ywteri kadar dipten kesmiş miyim?

Güler
28-07-2018, 19:04
Evet kurt yok, saksıdaki dallarda 1 cm kadar kuruma payı olur, saksı iyi.
Aldığınız çelikler de iyi şimdi tutma zamanı değil ama sondan ikinciyi bırakın diğerlerini deneyin, elinizde köklendirme hormonu varsa ona batırarak dikmekte fayda var.

Yaprakları temizleyin 2 yaprak kalsa yeter.
Diktiğiniz toprak nemli kalsın lşimdilik pek güneş almamalı.

Çeliklerin yarısından fazlası toprak içinde olsun. Toprakta önce başka bir sopa ile delik açıp çelikleri itmeden toprağa batırın ve suyu ihmal etmeyin.

Tutmazlarsa da üzülmeyin ben size kendi çeliklerimden (tutmuş olanlardan) gönderirim.

yoruk
28-07-2018, 19:15
Çok teşekkür ederim Güler hanım dediğiniz şekilde diktim bakalım nasip ana kökü kurtarsak o da yeter. Tekrar filiz verirse burada mutlaka paylaşacağım :)

Çeliklere hayır demem valla zahmet olmazsa eğer, teşekkür ederim.

naturefan
02-02-2019, 19:00
Budama işe yaradı. Kışkırtıcı güzellik:p

Büyük karedeki pembe gülün beyaz renklisi var mıdır?

687025

çiçeksever
06-05-2019, 13:40
Sarmaşık güllerimde yeni çıkan yapraklar pembe renkli çıkıyor.Yetişkin yapraklarda açık yeşil. Bir sorun var galiba.

irmtrk
17-05-2019, 13:52
merhaba, yeni gül aldım saksısını değiştirdim daha büyük bir saksıya diktim.daha bir gelişme yok fakat yapraklarında sararmalar var. Sararıp dökülüyor. yerine alışmaya mı çalışıyor yoksa bi sıkıntı mı var ?

muratcolak
17-04-2020, 09:16
Bu şekilde budamayaı nasıl yapabiliriz

Erdem 01
17-04-2020, 14:07
Baston gülleri yabancı kaynaklardan araştırmak için Standard Roses veya Standard Roses tree olarak yazın. farenin Sağ tuşla Türkçe çeviri yapın. Video ve görsellere bakın. Bildiğim kadarıyla, uzun bir gül gövdesi yetiştireceksiniz. Çubuklar ve tellerle birkaç yıl baston oluşturacaksınız. Gövdeden çıkan gözleri kesin. Yabancı kaynaklar bu bastonun en üst kısmına istenilen gülü aşılayın diyor. Bence aşı yapmazsanız üst kısımda dal oluşturun ve bu dalları budayın. Baston ağaç gövdeyi kesinlikle budayıp kısaltmayın. Tahminim en az 2 yılınızı alır.

muratcolak
17-04-2020, 16:15
Baston gülleri yabancı kaynaklardan araştırmak için Standard Roses veya Standard Roses tree olarak yazın. farenin Sağ tuşla Türkçe çeviri yapın. Video ve görsellere bakın. Bildiğim kadarıyla, uzun bir gül gövdesi yetiştireceksiniz. Çubuklar ve tellerle birkaç yıl baston oluşturacaksınız. Gövdeden çıkan gözleri kesin. Yabancı kaynaklar bu bastonun en üst kısmına istenilen gülü aşılayın diyor. Bence aşı yapmazsanız üst kısımda dal oluşturun ve bu dalları budayın. Baston ağaç gövdeyi kesinlikle budayıp kısaltmayın. Tahminim en az 2 yılınızı alır.Çok teşekkür ederim...

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Papatyaaa
19-04-2020, 19:39
Evde baktığım Gül hakkında sorum olacaktı . Yaklaşık 7-8 aydır çiçek açmıyor ve yapraklarında sarı lekeler var. Daha önce ben sulamadığım için nasıl sulandı bilmiyorum kuruduğunu gördükten sonra kendim sulamaya başladım ama uzun zamandır bi büyüme görmedim .

Papatyaaa
20-04-2020, 13:20
Minyatür Gül sanırım daha yeniyim bu işlerde.

Papatyaaa
21-04-2020, 19:49
Soruma cevap veren olmadı .

muratcolak
21-04-2020, 20:03
Soruma cevap veren olmadı .Evet [emoji2]

muratcolak
21-04-2020, 20:04
Evet [emoji2]

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildiYani minyatür

Erdem 01
22-04-2020, 09:44
Bildiğim kadarıyla söyleyeyim. Gülünüzü bakırlı mantar ilaçları ile ilaçlayın. Bitkiyi sularken yapraklarına da su dökmeyin. Gülde 3 ve 5 yapraklı gözler var. 5 yapraklı olanın üzerinden budayın. 3 yapraklı gözlerden zayıf, 5 yapraklı gözlerden daha güçlü çiçekli dallar verir.

Papatyaaa
22-04-2020, 15:13
Mantar dediniz Yani bu bir hastalık öyle mi ? Acaba gülün saksısının altında fazla suyu geçirecek delikler olmadığından bulaşmış olabilir mi? Bende dikkat ediyorum yapraklarına dökmüyorum. 3 ve 5 yapraklı göz dediğiniz küçük dallar mi?ayrıca üzerinden budamak nasıl oluyor ?gönderdiğim fotoğraf üzerinden anladığım kadarıyla anlatayım buranın bi kısmını budamalıyım.

Erdem 01
05-05-2020, 13:15
Bu 5 yapraklı dalların ana gövdeye bağlandığı yerin 1 cm üstünden ana dalı kesin. 5 yapraklı dalın dibinden göz büyüyecek sürgün verecek. Daldaki kesik yerlere mum eritip sürün veya oje sürüp kapatın. Gülü budamaktan korkmayın kesip budama yaptıkça yeni dal oluşturur gençleşir yenilenir.

Mahmut Tebir
05-05-2020, 14:39
Gül kesinlikle hazır toprağa dikilmez. Bahçe toprağı ile hazır toprağı karıştırabilirsiniz. Hazır toprak güllerde hastalık yapabilir. Hazır toprakta mineraller sınırlıdır.

ANKA2901
12-07-2020, 12:53
merhabalar, gülü aldıktan sonra yaprakları kahverengi lekeli oldu ve bende gülü budadım, arap sabunu ve karbonatla ilaç yapıp kalan yaprakları temizledim ama hala var olan yapraklarda beyazlıklar var sizce bütün yaprakları kesmelimiyim? herhangi bir gelişim henüz göstermedi.

cörekotu
09-03-2021, 10:35
Merhaba arkadaşlar, dedemin mis kokulu güllerinden getirmiştim, (Almanya'da yaşıyorum) uç kurusu oldu ve cılızlaltı, bu sene köklerine bakayım dedim kurumak üzere olduğunu gördüm ve yerüni değiştirdim, kurumasından korkuyorum yeşil minik bir dalı var acaba onu kessem köklendirebilir miyim? Şimdiden teşekkürler.

cemilsisik
10-03-2021, 09:16
Merhaba.
Ben de bahçedeki gülleri çoğaltmak için kurallara uygun olarak çelikler aldim, yeni bir saksılara diktim. Yeni çeliklerim yaklaşık 10 gün sonra açmaya başlıyor, yaprak oluşumu asamasına geliyor fakat bu süreçten sonra bütün çelikler kurumaya,erimeye, çürümeye başlıyor. Yaklaşık 3 aydır farkli zamanlarda farkli köklerden farkli çeliklerle 100 den fazla çelik diktim fakat sonuç hep aynı. Çözemedim bu durumu. Ben nerde yanlış yapıyorum:)

Mahmut Tebir
10-03-2021, 10:20
Merhaba.
Ben de bahçedeki gülleri çoğaltmak için kurallara uygun olarak çelikler aldim, yeni bir saksılara diktim. Yeni çeliklerim yaklaşık 10 gün sonra açmaya başlıyor, yaprak oluşumu asamasına geliyor fakat bu süreçten sonra bütün çelikler kurumaya,erimeye, çürümeye başlıyor. Yaklaşık 3 aydır farkli zamanlarda farkli köklerden farkli çeliklerle 100 den fazla çelik diktim fakat sonuç hep aynı. Çözemedim bu durumu. Ben nerde yanlış yapıyorum:)

merhaba cemilsisik. Çeliklerin yaprak çıkarması çeliğin içindeki kendi besin suyundan kaynaklanır. Belli bir yere kadar yapraklanır sonra gerekli besini bulamadığından kurumaya başlar. Çelikleri ilkbahara girmeden ocak-şubat gibi derin bir yere dikmelisiniz. Çeliklerin toprağa giren yerinde 2-3 boğum olmalı toprağın dışında 2 boğum olmalıdır. Böylece köklenme ihtimali fazlalaşır. Toprağında su tutma kapasitesi çok olmamalıdır. Eğer çok olursa. Köksüz olan çeliği çürütür. İyi şanslar dilerim.

cemilsisik
10-03-2021, 20:24
Tam da dediğiniz gibi görünüyorlar Mahmut Tebir. Fakat çelikler 2-3 göz kesin giriyor toprağa, dışarda da 2 göz kalıyor. Sanırım sulamada veya kullandığım toprakta sorun var. Aynı şekilde diktiğim ortanca çeliklerinde de aynı sorun oluşuyor. Sanırım problem aynı. Çözeceğiz, pes etmek yok.

Mahmut Tebir
11-03-2021, 09:38
kullandığınız toprak su tutan cinsten. Birde eğer hava soğuk ise bu köklenmesini yavaşlatır. Kullandığınız çelikleri 5 ltlik bir su şişesini kesip altına yeteri kadar delikler delip içine dikebilirsiniz. Üstüne de kestiğiniz üst bölümü kapatırsınız. Ilık bir yere alıp köklenmesini bekleyebilirsiniz. Böylelikle hem soğuktan koruyup hem de sera etkisi yaratıp köklenmesine yardımcı olursunuz. Tabii üst kapağına delikler delmeyi ya da bazen havalandırmayı unutmamalısınız. Bu konuda youtube ta yeteri kadar video var. izleyip öğrenebilirsiniz. Bol şanslar.

cemilsisik
12-03-2021, 13:44
kullandığınız toprak su tutan cinsten. Birde eğer hava soğuk ise bu köklenmesini yavaşlatır. Kullandığınız çelikleri 5 ltlik bir su şişesini kesip altına yeteri kadar delikler delip içine dikebilirsiniz. Üstüne de kestiğiniz üst bölümü kapatırsınız. Ilık bir yere alıp köklenmesini bekleyebilirsiniz. Böylelikle hem soğuktan koruyup hem de sera etkisi yaratıp köklenmesine yardımcı olursunuz. Tabii üst kapağına delikler delmeyi ya da bazen havalandırmayı unutmamalısınız. Bu konuda youtube ta yeteri kadar video var. izleyip öğrenebilirsiniz. Bol şanslar.

Ortam olarak sera ortamında odada saklıyorum. Ortam konusunda bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Dediğiniz gibi diğer ihtimal olan toprak konusunda sıkıntı olabilir. Yeni çelikler hazırlayıp kum oranı fazla olmak şartıyla kumla karışık toprakta köklendirmeyi deneyeceğim. Bu şekilde su tutmayı önleyebilirim.
Bir çok çeliği çürüttüm ama en azından bir kaç çeliği köklendirmeyi başarmamız gerek :))

yaprak7
12-05-2021, 23:48
Merhabalar gul vs cicek alisverisi yapabilecegim hem uygun fiyatli hem de guvenilir bir cicekci tavsiyesi verebilir misiniz?internetten alisveris yapabilmem ivin.karabukte oturuyorum bu arada