View Full Version : Gül (Bakım bilgileri, gübreleme, güllerde budama)
Mine Pakkaner
19-01-2006, 02:31
DIŞ MEKAN (BAHÇE) GÜLLERİNDE BUDAMA
GİRİŞ
Milattan 500 yıl önce Çinliler tarafından kültüre alınan güller, çiçeklerinin kokusu ve güzelliği nedeniyle bahçıvanlar tarafından çiçeklerin kraliçesi olarak kabul edilmektedir. Gül; çok yıllık, çalı formunda, yarı odunsu bir bitkidir. Dikildiği ilk yıldan itibaren çiçeklendiği için güzelliğini hemen gösterir.
Bahçede grup veya tek olarak değerlendirilen çalı tipindeki güllerin yanı sıra; tırmanıcı, sarılıcı, yayılıcı güller pergola, çit, duvar kenarlarında, girişlerde, kapı ve pencere kenarlarında kullanılır. Son yıllarda ülkemizde de bulunabilen minyatür güller tüm yıl boyunca çiçeklenebildiklerinden, iç mekanda kullanılabildiği gibi, dış mekanda grup olarak ta dikilmektedir. Ağaç gülleri ise uzun bir gövde üzerine aşılanmış güllerdir, bahçelerde geniş alanlarda kullanılır.
Bahçe düzenlemesinin en önemli bitkisel materyallerinden olan güller, farklı büyüklükteki saksı ve kaplar içinde özellikle balkonların süslemesinde de yer almaktadır.
Her nerede ve ne amaçla yetiştirilirse yetiştirilsin, güllere uygulanan kültürel işlemler içinde budama, üzerinde en çok konuşulan ve soru sorulan konulardan birisidir. Budama dış mekan güllerinin büyüme ve gelişme özelliklerine göre farklılıklar gösterir. Bu broşürde, dış mekan güllerinin budama şekli ve zamanı hakkında bilgi verilerek, bu alanda amatör veya profesyonel olarak uğraşı verenlere yardımcı olunmaya çalışılmıştır.
BUDAMA
Budanmamış gül bitkisi; çok sayıda yoğun sürgün oluşturur, çiçekleri küçük ve kalitesizdir. Uygun bir budama; verimsiz, yaşlı, hasta, kuru, zarar görmüş dalların çıkartılması ile iyi bir çiçeklenme için birkaç dalın bırakılması işlemidir. Budama size, bahçenize uyan arzu ettiğiniz gül şeklini yaratma fırsatını verir.
Budama ile kuvvetli ve sağlıklı bir bitki gelişimi sağlandığı gibi, bitki içine daha fazla ışık, hava girmesi de sağlanır. Şekil yaratılmasının yanında daha iyi ve kaliteli çiçekler elde edilir. Gülde yapılan her türlü kesme işlemi budama olarak adlandırılır. Budama işlemi dikim aşamasında dikim budaması ile başlar, her yıl yapılan yıllık budamalar ile devam eder.
Güllerde farklı niteliklere sahip fidanlar, üretim materyali olarak kullanılmaktadır. Gül fidanları aşılı-aşısız veya tüplü (topraklı)-tüpsüz (çıplak köklü) fidan olarak sınıflandırılır. Son yıllarda dış mekanda genellikle tüplü fidanlar kullanılmasına karşın çıplak köklü fidanlarda kullanılmaktadır. Dikim budaması özellikle çıplak köklü fidanlarda uygulanır. Aşırı uzun kökler kısaltılır. Kırılmış zarar görmüş kökler kesilir. Ayrıca bu kök sisteminin besleyebileceği ölçüde sürgün bırakılmalıdır. Genelde toprak üstü aksam olarak, 15- 20 cm uzunlukta (üç beş göz içeren) farklı yönlere bakan üç-dört sürgün yeterlidir. Tüplü fidanlarda aşırı uzun sürgünler varsa dikim sırasında bir parça kısaltılır.
GEREKLİ ALET VE EKİPMAN :
Gülün odunsu ve dikenli yapısı nedeniyle bitkiyi kolay, sağlıklı budamak ve budama yapan kişinin de zarar görmemesi için keskin, kaliteli ve temiz aletlere gereksinim vardır.
Odunsu, sert, kalın dalları kesmek için iyi dişli bir testere kullanılmalıdır. Daha ince, yumuşak dallar için kaliteli, keskin bir budama makası, ulaşılması zor olan yerler için ise uzun saplı budama makasları tercih edilmelidir. Bunlara ilave olarak, dikenlerden elleri korumak içinde deri eldivenlerden yararlanılmalıdır. Minyatür (saksı) güllerini budamak için ise, sadece budama makası veya normal bir makasta yeterli olabilmektedir.
BUDAMA ZAMANI :
Bahçe gülleri için en iyi budama zamanı, güllerin dinlenmeye girdiği sonbahar sonu ile kış bitimi arasındaki zamandır. Dinlenmeye giren gülde önce yapraklar azalır, kışı sert olan yerde tamamen dökülür, sürgün ve çiçek faaliyeti durur, bitki kışa dayanabilmek için hayatsal faaliyetlerini en alt düzeye indirir. Budama işlemi gözler uyanmadan, bitki aktif büyümeye başlamadan tamamlanmalıdır. İklimsel faktörler budama zamanını belirleyen temel faktörlerdir. Ilıman kış iklimine sahip olan yerlerde güller erken budanabilir. Erken budanan bitkilerin erken uyanacağı ve soğuklardan zarar görebileceği unutulmamalıdır. İzmir ve çevresinde en iyi budama zamanı Ocak-Şubat aylarıdır. Geç budamalar ise, bitkide su yürümesi ve büyümenin başladığı döneme rastlar ve bu dönemde yapılacak budama bitkide güç kaybına neden olur.
BUDAMADA UYGULANACAK GENEL KURALLAR :
1. Birbirine gölge yapan, birbiriyle rekabet içinde olan dallardan biri alınmalıdır.
2. Kışın soğuktan zarar görmüş dallar sağlıklı dokunun bulunduğu noktanın birkaç cm altından kesilmelidir.
3. Hastalıklı, kuru, zayıf, ince sürgünler bitki üzerinde bırakılmamalıdır.
4. Bitkinin (çalının) orta kısmında daha fazla ışık ve hava girmesi için, ortada bulunan dallar dipten çıkartılmalıdır.
5. Bu şekilde kesim ile çalıya bir vazo görünümü de sağlanmış olur. Vazo şekli hastalıkları önleme açısından da yararlıdır.
6. Yaşlı bir dalın ucunda bir en fazla iki adet tek yıllık sürgün 2-3 göz üzerinden budanarak bırakılmalıdır.
7. Uç kısımda yaşlı dal ile tek yıllık sürgünün birleştiği yerde çatal oluşturulmamalı, yaşlı kısım birleşme yerinden tırnak bırakılmadan kesilmelidir (Şekil 1).
533
8. Bırakılan dal ve sürgünlerin yönleri gözler geliştiğinde birbiriyle karşılaşmayacak doğrultuda olmasına özen gösterilmelidir.
9. Kesilen sürgünün iç rengi beyaz olmalı, eğer kahverengi veya siyah ise kesim beyaz renge ulaşılan noktanın altından yapılmalıdır.
10. Aşılı güllerde aşı noktasının altından gelen dip sürgünleri dipten kesilmelidir.
KESİM İŞLEMİ
Kesimler gözün 5- 6 mm üzerinden 30-45º derecelik açı ile düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Kesim gözün ters yönünde olmalı, göz üzerinde 5-6 (mm) milimetreden büyük dal parçası (tırnak) bırakılmamalıdır (Şekil 2).
534
Büyük dal parçası kısa sürede canlılığını yitirir (ölür), hastalıklara ve zararlılara barınak oluşturur.
Kesim yapılacak yerdeki gözün yönüne de dikkat edilmelidir. Göz çalının orta kısmına doğru bakmamalı, dışarıya doğru yönelik olmalıdır. Genelde sürgünün en üstündeki göz uyanarak yeni sürgünü oluşturacağı için gözün yönü önemlidir.
Kesim sırasında makasın kesim yapan ince kısmı aşağıda, bir başka deyişle bitki tarafında olacak şekilde tutulmalıdır. Aksi tutuş durumunda kesim düzgün olmaz yüzey zedelenir, parça (tırnak) kalır. Bu durumda bir kez daha kesim yapılarak yüzey düzeltilmelidir.
Budamanın Yapılışı :
Güller dikimden sonra birinci yıldan itibaren budanmaya gereksinim duyar. Eğer budama yapılmaz ise bitki boyu yükselir, çalı şeklini kaybeder, önce çiçek sayısı artar daha sonra hızla azalır, kalitesiz küçük çiçekler oluşur.
Bitki dinlenmeye girdiğinde bitkinin üst dallarında oluşan besin maddeleri köke ve yaşlı odunsu kısma doğru taşınmaya başlar. Budama ile ne kadar çok göz uzaklaştırılır ise, bitki üzerinde bırakılan gözlere o kadar fazla enerji kalacak, böylece daha kuvvetli sürgün gelişmesi ve çiçeklenme sağlanacaktır.
Bahçe gülleri genellikle üç temel şekilde; sert, orta, hafif olarak budanır.
Sert Budama : Bitki 15- 25 cm boyda üç dört sürgün kalacak şekilde budanır. Fazla dallar çıkartılır. Sert budama sonucu, az sayıda gösterişli çiçek oluşur. Zayıf bitkileri kuvvetli gelişmeye yöneltmek için sert budamaya gerek vardır (Şekil 3).
535
Orta Budama : Bitki üzerinde beş ile on adet sürgün bırakılır, bitkinin yerden yüksekliği 45-60 (cm) santimetredir. Orta şiddette budama birçok bahçe gülü için uygun olan bir yöntemdir, sert budamaya göre daha çok sayıda ancak daha küçük çiçekler meydana gelir (Şekil 4).
536
Hafif budama : Tek yıllık sürgünler sadece uzunluğunun üçte biri kadar kesilir. Bu tarz budama kısa saplı güller demektir. Genellikle dikimden sonraki ilk yılda uygulanması önerilir.
Budama yapacak kişi öncelikle gül çalısını yakından incelemeli bitkinin gelişme kuvvetini saptamaya çalışmalıdır. Daha sonra budamada uygulanacak genel kurallarda belirtildiği üzere şekli bozan, hasta, kuru ve fazla dallar çıkartılmalı, dipten kesilmelidir. Bir sonraki aşamada uygulanacak budama yöntemine göre yine fazlalık gösteren sürgünler alınmalı, önümüzdeki yıl çiçekleri ve bitkiyi oluşturacak dallar budama yönteminde belirtilen yükseklikte kesilmelidir. Kesme işlemi daha önce verilen bilgiler doğrultusunda yapılmalıdır. Budama bittiğinde bitki vazo görünümünü almalı, yeni sürgünler tek yıllık sürgünlerden daha kolay meydana geldiğinden bırakılan dalların tek yıllık sürgünlerden olmasına veya yaşlı dalın ucunda tek yıllık sürgünlerin bulunmasına özen gösterilmelidir.
Gül bitkisinin yaşlı kısımlarında bulunan uyur gözler gerektiğinde sürerek sürgün oluşturabilme yeteneğindedir. Bu nedenle yukarıda anlatılan yöntemlerin dışında kışı çok sert geçen yerlerde bitki 10- 15 cm yüksekten kesilerek toprakla örtülür ve kışı zarar görmeden geçirmesi sağlanır. Bahar aylarında yeni sürgünler toprak altında kalan yaşlı kısımdan meydana gelir. Diğer bir uygulama da, bitki kışı geçirdikten sonra soğuktan zarar gören dallar budama şekli gözetilmeksizin sağlıklı dokuya ulaşıncaya kadar (yaşlı kısımda olsa) kısaltılır. Burada önemli olan bitkiyi kurtarabilmektedir.
TIRMANICI-SARILICI GÜLLERİN BUDANMASI
Tırmanıcı güller dikimden sonra 2-3 yıl budanmaz. Yalnız cansız, hastalıklı, kuru dallar varsa onlar kesilir.
Sürekli çiçeklenen, kuvvetli melez tırmanıcı güller yine dinlenme döneminde budanır. Yaşlı olan, çiçeklenmiş dallar çıkarılır, 4-5 kuvvetli sürgün bırakılır, bunlar bağlanır. Çok uzun olan sürgünler çiçeklenmeyi teşvik etmek için kısaltılır.
MİNYATÜR (SAKSI) GÜLLERİNİN BUDANMASI
Çok az bir budamaya gereksinim duyarlar. Şekli bozan, uzayan, sıkışıklık yaratan sürgünler alınır. Dipten gelen sürgünler uzunluğunun yarısından budanır. Çiçek geçtikten sonra yeni sürgünler oluşturacak göz üzerinden budanmalıdır.
AÇAN ÇİÇEKLERİN ALINMASI
Bahçe güllerinde yapılan önemli yanlışlardan birisi de açmış, geçmiş, solmuş çiçeklerin bitki üzerinde bırakılmasıdır. Bu şekilde uygulama, yeni çiçeklerin oluşumunu engellediği gibi bitkinin kuvvetinin de azalmasına neden olur. Bu nedenle açmış, solmaya başlayan çiçek, çiçek sapı alt kısmında iki adet beş parçalı yaprak bırakılarak kesilmelidir. Bu işlemde temel olarak yıl içinde yapılan bir budamadır.
SONUÇ
Budama, kişiden kişiye farklılık gösteren bir işlemdir. Bu konuda uzman olan kişiler farklı görüşlere sahip olup, değişik uygulamalar yapabilir. Önemli olan budamada uygulanacak genel kurallar çerçevesinde budama işlemini gerçekleştirmektir. Özellikle ilk yılarda sert kesimlerden mümkün olduğunca kaçınarak, orta şiddette budama yöntemi tercih edilmelidir. Genelde yaşlanan ve zayıf bitkilerde gençleştirme için sert kesimlere başvurulmalıdır. Zaman içinde kazanılacak tecrübelerle kişinin, güllerine uyan budama yöntemini geliştirmesi, yaptığı işten keyif almasını sağlayan en doğru uygulamadır.
Bahçe ile uğraşmanın en önemli yararı, kişileri günlük hayatın sıkıntılarından kurtarması, onları mutlu etmesidir.
Prof.Dr. Ercan ÖZZAMBAK
E.Ü. Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü
Ateş Öztan
26-10-2006, 22:29
Belli bir süre sonra köklere de budama yapılması gerekir mi?
Mine Pakkaner
26-10-2006, 22:49
Sorunuzu anlamadım Ateş Bey,
Gülün kökünü budamak için yerden sökmeniz gerekir çünkü . Acaba biraz daha açar mısınız sorunuzu? Ne amaçla kökü budamayı düşünüyorsunuz?
Ateş Öztan
27-10-2006, 08:46
Sanki bir yerde okumuştum. "Yaşlanan güllerin sökülerek köklerinde budama yapılması ve hazırlanan gübreli bir bulamaca batırılarak tekrar ekilmesi faydalıdır" diye hatırlıyorum. Bilgim epeyce eski olduğu için emin değilim. Fakat hep aklımda da böyle bir şeyin olduğu var. Netleştirmek istedim.
Bendeki güllerde yaşlı, son zamanlarda baston güller (aşı sonrası) kurumaya başladı. Devamlı köklerden yabani sürgünler veriyor. Kökte budama gerekir mi diye düşünüyordum.
Mine Pakkaner
27-10-2006, 14:53
Bu bilgiyi ilk kez duydum. Ancak gençleştirme köklere müdahale ile değil de toprak üstü aksama müdahale ile olmakta.Tekniğe uygun bir budama ile bitkiyi gençleştirebilirsiniz. Koca, yaşlı zeytin ağacını bile böyle gençleştirebiliyoruz. Elbette her bitkiyi gençleştirmek mümkün değil. Belli bir ömrü var. Güllerinizin aşının altından sürmesine izin vermeyin. Aşı altından süren filizleri kesin. Baston güllerinizin kuruyan aşılarının yerine yenisini yapmanızı öneririm.
Kök budamasını ise bitkinin yerini değiştirmeyi düşünüyorsanız söktüğünüzde yapın.
Ateş Öztan
27-10-2006, 21:00
teşekkürler
wonderlands
29-10-2006, 19:53
merak ettiğim bir konu var. bize budama yaptırılırken okuduğum yerdeki yöre halkından biri sürgündeki göz sayısını saydırıp üçüncü gözden budattırmıştı. bu doğru bir uygulama mıdır?
Mine Pakkaner
29-10-2006, 20:00
Bu ahangi amaçla budama yaptığınıza,nasıl bir bitkiyi budadığınıza bağlı. Kesme gül yetiştiriciliğinde uzun saplı kelle elde etmek için genelde alttan 3.gözden budama yapılır.
wonderlands
29-10-2006, 20:13
hayır kesme gül için değil.okul bahçesinde çalı formunda. tam olarak türü nedir bilmiyorum.ama benim bildiğim kadarıyla rosa sp. sürekli gül açması için yapıldığını söylediler.
merhaba,gülde aşılama nasıl ve nezaman yapılıyor acaba,bir köke birkaç çeşit aşı yapıldıgını duydum denemek istiyorum
Mine Pakkaner
10-02-2007, 23:34
merhaba,gülde aşılama nasıl ve nezaman yapılıyor acaba,bir köke birkaç çeşit aşı yapıldıgını duydum denemek istiyorum
Açelya, üretim teknikleri başlığına aşı konusu ile ilgili çok bilgi var. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=46269&postcount=21 mesajında ise sadece gül aşısı işleniyor.
Merhaba,
Yeni taşındığımız evin bahçesinde güller var ve ben konu hakkında bilgi sahibi olana kadar budama zamanı geçti gitti :)
"Budama işlemi gözler uyanmadan, bitki aktif büyümeye başlamadan tamamlanmalıdır. ... Geç budamalar ise, bitkide su yürümesi ve büyümenin başladığı döneme rastlar ve bu dönemde yapılacak budama bitkide güç kaybına neden olur." diye okudum yukarıda. Şu anda bizim çalı formundaki güller uyandı ve küçük küçük yapraklar çıkarmaya başladılar bile. Bu saatten sonra budamak mı daha iyi, budamamak mı karar veremedim.
Siz ne dersiniz? Yoksa sadece hasarlı zayıf dalları mı budamalıyım? Belki biraz da orta tarafdan dal kesip, ortanın ferahlamasını sağlayabilirim. Bana en mantıklısı bu şekilde bir "asgari budama" gibi geldi ama yinede bir bilene danışmak için buradayım :)
Teşekkürler..
fatih.onder
30-04-2007, 13:16
gül budama ve aşılama ilgili resim ve bilgilerinizi benimle paylaşırmısınız.
merhaba
ben eminönünden kokolu gül almıştım. sadece kökü gövdesi ve 2-3 dalı vardı.satıcı eker ekmez büyüyeceğini söylemişti. dallarının da üstü mumlanmıştı, hastalık olmaması için olduğunu söylemişti. gülleri bahce toprağına genişce bir saksıya ektim güllerden biri hiç tutmadı diğeri de dalların mumlu olan kısımlarından değil de altından budaklanmaya başladı (budak mı denir bilmiyorum yeni dallar çıkıyor. biraz acemiyim de:) ) 1 aydan fazla oldu ekeli, şimdi epey yeni dalı oldu güllerimin ama o mumlu ana dallar tamamen kuru. onları kesmem de bir sakınca var mı bunu sormak istemiştim. bir de aynı saksıya güzel görünmesi için kediotu ektim bi sakıncası olur mu?
gül budama zamanları ne zamanlar?
ve açıpda solmuş gülü sürgününü yerden 45cm. ye kadar mı kesilecek?
gül budama zamanları ne zamanlar?
ve açıpda solmuş gülü sürgününü yerden 45cm. ye kadar mı kesilecek?
Sevgili P.c
Mine Hanım'ın yazmış olduğu ilk mesajda budama zamanını ve budama şekillerini bulabilirsin. Sorularında Türkçenin imla kurallarına dikkat edersen seviniriz.:)
Mine hanım keşke sizde olan bilginin yüzde birine sahip olabilseydim.Yinede çok şanslıyım bu siteyi ve sizi buldum. Bizleri sırası geldikçe öğretirsiniz inşallah,diğer bilgili bitki severlere haksızlık etmek istemem onlarında yardımlarını bekliyoruz.Sanıyorum ki biz bitki sevenler bir aile olacağız.
Akşamları sadece bu siteyi tanımak için bilgisayara oturuyorum.Sizlerin sayesinde kendimi yetiştirmeye başladım.Bunada çok ihtiyacım vardı. Çok teşekkürler hepinize bitki seven bütün arkadaşlara
Penelophe
22-08-2007, 23:55
Nacrun, aramıza hoşgeldiniz.:)
E-Dergi Ağustos Sayısında (http://www.agaclar.net/dergi/agustos07.html) 35. sayfadan itibaren güllerde budamaya değinildi, bakmadıysanız bir bakın isterseniz.:)
Poyraz__2007
26-09-2007, 15:32
Selamlar.
Mine hanım ben bu yaz bahçeme 21 tane gül diktim. Yaklaşık 2 ay önce yani. Ancak bunların bir çoğunda yeni çıkan yapraklar ve dalların renkleri kırmızı oldu. Bu bir soruna işaretmi yoksa normal bir durummudur. Sanırım sorumuda yanlış konu altında sordum. Bize verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Mine Pakkaner
26-09-2007, 21:26
Güllerin yeni sürgünleri böyle kırmızı renkli olurlar, sonra yeşile döner. Bu ne kadar sağlıklı olduklarının kanıtı. Endişe etmeyin, yalnız ortadaki resimde olan gülünüz kötü ve yanlış şekilleniyor. İnce bir dalın tepesi böyle dallanmamalı. Budama ile ilgili mesajların tamamını okuyunuz.
Poyraz__2007
27-09-2007, 14:47
Mine hanım verdiğiniz bilgiler için size ne kadar teşekkür etsek azdır. Belirttiğiniz gül ile budama zamanında ilgilenicem. Gül budama konusunu defalarca okumuştum bakalım iş tatbike geldi bu budama benim ilk deneyimim olacak. İnşallah güllerin başına kötü bir olay gelmez. :)
Lotus_1071
28-09-2007, 22:06
Ateş beyin dediği doğrudur.Çok yaşlanmış bitkilerde genç ve kuvvetli kök sürdürmek için kök budama yapılır. Mesela çam gibi büyük ağaçlarda ise rüzgarda yatmaması için ağaç halatlarla sabitlenerek, çevresine geçirilen, çember denilen boru çakılır(büyük açılır kapanır boru, altı üstü açık büyük bir varili düşünün mesela.). böylece dipten kökler komple budanmış olur ve bitki yeni genç kökler sürmeye başlar. aslında güllerdede böyle bir yöntem uygun bir aparatla yapılabilir. Sonrada güçlü bi gübre takviyesiyle toprak güçlendirilir.
merhabalar
Bahcemde 20 tane gulum var hersey yolunda idi. Gullerimin bazilari topraktan 50cm kadar yuksekligi olan planter icinde 35cm ara ile yanyana dikildi.Gecen hafta, cok saglikli olan iki gulumun yeni tomurcuklarinin boyunlarini bukulmus ve cansiz duruyorlar yapraklar hafifce yumusamis halde. Birkac tomurcugun tac yapraklari altidaki canakta beyaz boyanmis gibi pudramsi diyil ama elimle silince yok oldu. Nedenlerini ogrenmek istiyorum.
Melika
Rahmetli dedemin çok sevdiğim gülleri vardı mis gibide kokuyolardı.İki seferdir dikiyorum mart ayında tutturamıyorum yanlış zamandamı dikiyorum neyi yanlış yaptım bilmiyorum:(
bahçevan
19-12-2007, 10:22
Rahmetli dedemin çok sevdiğim gülleri vardı mis gibide kokuyolardı.İki seferdir dikiyorum mart ayında tutturamıyorum yanlış zamandamı dikiyorum neyi yanlış yaptım bilmiyorum:(
çelik alma yönteminimi deniyorsunuz.belirtirseniz yardımcı olurum
Merhaba,geçen yaz bahçemdeki güllerin yapraklarını çekirge veya benzer bir canlı yedi.Kalan yapraklarda da renkte değişme(oksitlendi sanki),bit gibi problemler oldu.ilaçlama yaptığım halde başedemedim.Şimdi bahçeme çok sayıda gül diktim.Henüz çok küçükler.Ve bu defa bakımlarını tam yapayım istiyorum.Ne zaman ilaçlamalıyım,erken ilaçlama yaparak olası problemlerin önünü alabilir miyim,gübreleme ne sıklıkta olmalı gibi sorular var yanıtını aradığım.Aslında güller konusunda her şeyi merak ediyorum galiba.Bu konudaki birikimlerinizi benimle paylaşırsanız çok sevineceğim.
Forumda biraz gezinin, zararlılarla mücadele konusundaki başlıkta yardımcı oalbilecek bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sormak istediklerinizi, uygun başlıklarda sorun, bilen arkadaşlar cevaplayacaklardır.
Ufak bir de ricamız var. Forumda Türkçe yazıma da dikkat ediyoruz.
Buraya tıklayın. (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=34)Açılan başlıkta sorularınıza cevap olabilecek başlıklar bulabilirsiniz.
Teşekkür ederim.Uyarılarınızı dikkate alacağım.
çelik alma yönteminimi deniyorsunuz.belirtirseniz yardımcı olurum
Çok özürdilerim,bu başlığa kaç zamandır bakmamıştım dolayısıylada bu mesajınızı görmemişim, evet çelik yöntemini denemiştim:rolleyes:
bu konuda yardımlarınızı bekliyorum
Nasıl ve ne zaman gül fidesi oluşturulur kaçıncı denemem ve hala başaramadım lütfen yardım ediniz.
Sevgili jlide,kışın budama yapıldıktan sonra,çok kalın olmayan çelikler ayrılıyor ve uygun saksılara yarıya kadar gömülüp,güzelce sıkıştırılıyor toprak diye biliyorum.Ve bir yıl sonra ve yine sanıyorum ki kışın, bahçeye kalıcı yerlerine alınıyor.Ama ben çok acemiyim bu konularda,sen yine de diğer arkadaşlardan gelecek yanıtları bekle derim. :)
Sümeyye Polat
08-04-2008, 15:57
Bir gül nasıl budanmaz:confused: Elbette aşağıdaki resimlerde olduğu gibi. :p
merhabalar
Bahcemde 20 tane gulum var hersey yolunda idi. Gullerimin bazilari topraktan 50cm kadar yuksekligi olan planter icinde 35cm ara ile yanyana dikildi.Gecen hafta, cok saglikli olan iki gulumun yeni tomurcuklarinin boyunlarini bukulmus ve cansiz duruyorlar yapraklar hafifce yumusamis halde. Birkac tomurcugun tac yapraklari altidaki canakta beyaz boyanmis gibi pudramsi diyil ama elimle silince yok oldu. Nedenlerini ogrenmek istiyorum.
Melika
melika hanımın sorunu bizim güllerde de mevcut. yapraklar kıvrılıyor ve kül gibi
bir görüntü oluşuyor güllerde. bu sorunu aşmamıza yardımcı olabilecek birisi varsa
bizi cevaplarsa sevinirim.
Sayın sudecan ben kendi deneyimim olarak güllerimi bu gibi hastalıktan korumak için kükürt kullanıyorum.
Kükürtü sarı toz halde çiçek satan dükkanlardan temin edebilirsiniz. yalnız uygulama yaparken koruyucu giysi ve eldiven ve gözlük ve maske benzeri koruyucular kullanın
bu tozu yapraklara serpiştirin özellikle hastalıklı yaprakları incitmeden ovalarsanız eğer hastalık yeni başlamışsa büyük ölçüde düzeliyor. yalnız yaprakların üzeri tamamen toz olmasın, uygulamadan sonra dalları silkeleyin zaten yeteri kadarı yaprakta kalacaktır.
yağmur sonraları benim gözlemim bu hastalık oluşuyor ve br sebebide hava akımının az olması ve rutubet ve gölge olabilir. çünkü ben bahçedeki güllerimde hemen hemen tüm bu hastalıklara rastladım. bahçede havasız ve gölge ortam oluşuyor zaman zaman
ve size öneri olarak diyebilirimki ortama uygun gül cinsleri seçmelisiniz. aksi halde ne yapsanız boş cılız ve sağlıksız güller meydana gelir. Benim ısparta gülüm ne yaptımsa tam istediğim verimi alamadım aynı bahçede diğer cinsler çok iyi açtığı halde o hep cılız ve mutsuz gibi duruyor.
Ben balkonumda bir saksıda kokulu bahçe güllerinden yetiştirmeye çalışıyorum. Şubatta Bauhaus'dan 4-5 dal ve üzerleri mumlanmış olarak almıştım, sonra mumlu dallardan ikisi yandan sürgün verdi ve her iki sürgünde de birer gonca oluştu, açtı ve döküldü. Diğer mumlu dallarda hiçbir hareket yok... Şimdi gülümün saksını büyütmeyi ve bu arada da o geçmiş gülleri budamayı düşünüyorum. Ağustos 2007 dergisinde gülle ilgili bölümü okudum ancak bu açıp geçmiş güllerle ilgili açıklama göremedim. Bana yardımcı olur musunuz? Ayrıca o sürgün vermeyen mumlu dalları ne yapmalıyım ?
Aşının altından gelen sürgünlerin kesilmesi gerekirken, aşağıda resimde görüldüğü gibi, tırmanıcı gülümde, geçen sonbaharda beliren ve şu anda 2 metreyi geçmiş olan üç adet taze sürgünün, aşının altındanmı yoksa aşı topağındanmı çıktığına karar veremediğim için bugüne kadar bir uygulama yapmadım.
Bu üç adet yeni sürgün, şu ana kadar hiç çiçek vermediler. Çiçekler yine eski dallardan geliyor.
Biraz da tırmanıcı bir gül olduğu için budamadan kaçındım.
Doğru yolu göstereceğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
42540
Ilıman kış iklimine sahip olan yerlerde güller erken budanabilir. Erken budanan bitkilerin erken uyanacağı ve soğuklardan zarar görebileceği unutulmamalıdır. İzmir ve çevresinde en iyi budama zamanı Ocak-Şubat aylarıdır. Geç budamalar ise, bitkide su yürümesi ve büyümenin başladığı döneme rastlar ve bu dönemde yapılacak budama bitkide güç kaybına neden olur.
Yukarıdaki bilgiler ışığında İstanbul (Tuzla) da çok rüzgar alan bir bahçede en uygun budama zamanı ne zaman olur.
Aşının altından gelen sürgünlerin kesilmesi gerekirken, aşağıda resimde görüldüğü gibi, tırmanıcı gülümde, geçen sonbaharda beliren ve şu anda 2 metreyi geçmiş olan üç adet taze sürgünün, aşının altındanmı yoksa aşı topağındanmı çıktığına karar veremediğim için bugüne kadar bir uygulama yapmadım.
Bu üç adet yeni sürgün, şu ana kadar hiç çiçek vermediler. Çiçekler yine eski dallardan geliyor.
Biraz da tırmanıcı bir gül olduğu için budamadan kaçındım.
Doğru yolu göstereceğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
42540
Bir saptaki yaprak sayılarına bakın. Farklı ise (biri 5 diğeri 7 gibi) kesinlikle aşı altındandır.
Sayın otugay,
Seyahatte olduğum için geç okudum mesajınızı. Bir koşu inip baktım ancak hem orjinal dallarda hem de bahsettiğim dallarda 5 li ve 7 li yaprak gurupları karışık olarak bulunuyor. Tabii yine karar veremedim.
Bu arada şüpheli dallardan birisi 1 haftada yarım metreden fazla tırmanmış, evin ikinci kat penceresine ulaşmış. Biraz daha bekleyip ucunu körelteceğim herhalde, bilemiyorum.
Görüntü güzel ama sanki genelde diğer dalların çiçeklenme oranı çok düştü.
Çok teşekkürler.
Yukarıdaki bilgiler ışığında İstanbul (Tuzla) da çok rüzgar alan bir bahçede en uygun budama zamanı ne zaman olur.
Tuzla'da kısmen kuzey rüzgarı alan bahçenin, biraz da korunaklı bir bölümünde olan güllerimi, Mart başında, bel altı hizasında budadım. Kalınca dalların kesiklerini macunla kapadım, biraz da bolca gübreledim.
Nisan sonu ve Mayıs aylarında, sanki dopingli imişler gibi çok fazla sayıda ve aşırı büyük çiçekler verdiler. Haziran ve temmuzda çiçeklerin sayısı çok azaldı ve aşırı küçüldüler. Ağustos ayında ise gayet iyiler.
Sayın Tugo ilginize teşekkürler...
guesting
01-09-2008, 14:52
yutdışından 2 adet kokulu gül aldım, fakat onları çoğalmak istiyorum , fakat bu konuda bilgi sahibi değilim bilgilendirebilir misiniz.
iyi çalışmalar.
Güllerin kesimi ile ilgili Sayın Ziya Soner beyden aldığımız bilgiler eşliğinde taradığım eskizini de buraya ekliyorum.
Güler hanım bunun ne demek olduğunu size açıklıyacaktır umarım.
46202
46206
46208
Bunları da ekliyeyim...
Büyük bir memnuniyetle;
Arkadaşlar, Ziya Soner bey'in çiftliğinde orkidelerden başka çok da değerli güller var. Ben de güllere ilgi duyduğumu kendilerine söyleyince, sohbet bu yöne kaydı. Ziya bey bana '' gül makasınız var mı?'' diye sordular. Ben de oooo hem de kaç tane diye daldım. Meğer bendeki makasların hiçbiri gül kesme makası değilmiş. Gül kesme makası, aynen bahçede kullandığımız makaslar gibiymiş ama gülü kestiğinde, kesilen gül, aşağı düşmüyor, makasın ucunda kalıyormuş. Sizler de elinizde bulunan makasları bir deneyin, kestiğinizde dal, makasın ucunda dimdik kalıyor mu yoksa düşüyor mu?
Kestiğiniz gülleri, eğer vazonuzda kullanacaksanız o zaman belirli bir boyda kesmeniz gerekiyor. Ama bu arada, geride kalan dalın da yeniden gül açmasını sağlamanız lazım.
Biliyorsunuz, güllerde tomurcuk veya çiçeklere yakın yapraklar üçlü, daha sonrakiler beşli ve yedili olurlar. Siz vazonuza koyacağınız dalı belirli bir uzunlukta keserken, mutlaka beşli yaprağın hemen dibinden keseceksiniz ve bu beşli yaprağı (dalda kalan) aynen bilek büker gibi hafifçe aşağı doğru bükeceksiniz. Sanırım Ziyabey oniki demişlerdi-oniki günden sonra o bükülen yerden yeniden bir filizlenme olacak ve gülünüz bu durumda herzaman çiçek verecektir. Bu yaz aylarında da daima çiçekler içinde olan bir gülünüz olacaktır.
Teşekkürler sayın Malina.
Bilek gibi aşağıya doğru kıvırdığınız beşli yaprak, köklü gülde kalan beşli yaprak olacak, kestiğiniz vazoya koyacağınız daldaki olmayacak.
Güllerin dikilmesi, budanması ve bakımı
Güllerin dikim zamanı
Güllerin ana dikim süresi Ekim ayıdır. İklimin çok sert geçtiği ve sert bir kış geçirilen bölgelerde ise, iklim şartlarına bağlı olarak Mart veya Nisan aylarında dikim yapılması tavsiye edilir. Belki bu taktirde güller ilk yılında çok fazla açmazlar, fakat bu şekilde donma tehlikesini engellemiş oluruz. Bunun bir tek istisnası konteyner (ithal güller) gülleridir. Bu bitki saksılarda yetiştirilmiştir ve kış hariç her mevsim dikilebilir. Dikim yapılması için en ideal hava yumuşak, bulutlu ve kuru bir havanın olduğu gündür. Güller özellikle lavantalar küçük bitki otları veya yüksek çiçek açan (mesela, Rittersporun veya Mageriten gibi) bitkilerin yanında kendilerini daha rahat hissederler. Şayet daha evvelden gül dikimi yapılmış olan bir yere yeniden gül dikmek isteyecek olursanız, bu taktirde oradaki toprağı değiştirmek zorundasınız. Çünkü, bu toprakta gül yorgunluğu olabilir. Tabanın en az 60 cm. Derinliğe kadar yumuşatılması gerekir. Konteynerden gelmeyen güllerin en az 12 saat suda bırakılması gerekir. Kökler bir parça kısaltılır. Bu kesilen yerlerde çok seri olarak yeni emme kökler oluşur. Sonbaharda ekim yapıldığında fidelerin üzerinde kısaltma yapılmaz. Fakat bunun karşılığında İlkbaharda kuvvetlenmiş olan yataklık ve yediveren gülleri 4-5 budak başlangıcı altından ve zayıf olan güller ise, 2-4 budak başlangıcı altından budanır.
Yaban gülleri ile sarmaşık gülleri ise, hep çift adette budak altından kesilir. Köklerin konulacağı toprak üst satıhtan 5 cm. kAdar derine indirilir. Çiçek toprağına gübre ilave edilmiş olması gerekir. Açılmış olan dikim çukuruna kökleri eşit olarak dağıtınız. Bundan sonra üzerini toprakla doldurunuz ve toprağı bastırınız ve bundan sonrada bol miktarda sulayınız. Bu bol miktardaki sulama işi köklerin çabucak büyümesi için önemlidir. Prensip olarak gül dikildikten sonra fidan 20 cm. Kadar yukarıda kalmalıdır. Bu büyüklükte bitki ilk dönemi daha rahat atlatacaktır.
Gülün Budanması
Yediveren gülleri yılda 1 defa ilkbaharda kuvvetli bir şekilde budanma gerektirir. Budama için 5 altın tavsiye
1. İlk öncedonmuş, ölmüş veya hastalıklı fidanlar sağlam olan ana gövdeye kadar kesilir.
2. Bir gül fidanı ne kadar çok kesilirse, o kadar kuvvetli ve daha uzun süre ile dışarıya fışkırır.
3. Kalınlaşmış olan fidanları daha az budamam gerekir. Çünkü bunlar ince olanlardan daha fazla ve daha kuvvetli fidanlar yaratırlar.
4. Yediveren gülleri gibi uzun yaşam süresi olan güller elde etmek istiyorsanız, bir parça daha fazla budamanız gerekecektir.
Eğer altından yeni fide vermesini istiyorsanız ve dışarıya dğru çıkmış olan bir fidanın ucunda gül varsa, tam dibinden değil bir veye iki cm. Ana gövdeye mesafe bırakarakbudayınız. Solmuş olan çiçeklerin ne olursa olsun kesilmesi gerekir. Bu ise yaz aylarında yeniden çiçek açmaya sebeb olur. Sadece yaban gülleri bir istisna olup bunlar Sonbaharda çiçek açtıktan sonra da pırıl pırıl gözüken çiçek kozaları arkalarında bırakırlar.
Gübreleme
Bitkinin besleyici maddeler ile ilk beslenmesi ilkbahar zamanında yapılır ve bunu toprağa karıştırılmış gübreyi bitkinin köküne yerleştirerek yapabilirsiniz. Gülün dip kısmında toplanma olmazsa, besleyici maddeler etrafa dağılır. Mayıs ayı sonunda özel gül gübresi ile güle ikinci bir gübreleme yapılır ve bundan sonra da mutlaka çok iyi sulama yapılması gerekir. Ayrıca gübre ve torf' dan oluşan bir karışım gül için çok faydalı olur. Temmuz Ağustos aylarında güllere o sene için son defa gübre ilave edilir. Bundan sonra başka bir gübreleme yapılmaması tavsiye edilir, ancak bu suretle ana gövde kış gelinceye kadar büyümeye devam eder.
Gül Düşmanı Haşereler İşbaşında
Gül yaprağı bitkileri kuru giden havalardan sonra bir anda kitle şeklinde ortaya çıkar. Sadece çok fazlası ortaya çıkmaları halinde böcek ilacı ile (pirettum Preparatı) püskürtülür.
Gül yaprağı örümceği yumurtalarını Mayıs ayından sonra yaprak kenarlarına bırakır ve bu yapraklar boru şeklinde içeri doğru kıvrılır. Bu şekilde yuvarlaklaşan yaprakların içerisinde yumurtalar olduğu için bunları derhal kesip almanız gerekir özellikle yaprak alt kısımlarına haşere imha edici maddeler püskürtmek zorundasınız. Bu işlemi 14 gün sonra bir kere daha tekrarlayınız. Gül fidesi delicileri, bunlar bir tür örümcek olup yumurtalarını fidelerin içerisine yiyerek yerleştirirler. Bundan dolayı ise, fışkıran fidancık uçlarının uç kısımları solar ve bu solmuş olan parçaların sağlıklı olan gövdeye kadar kesilmesi gerekir. Ayrca, kesilen yerlere tahta reçinesi veya benzeri olan bir malzeme sürülerek burada mantar toplanması engellenmelidir. Çok fazla bulaşması halinde kuvvetli bir enzektizit kullanılır.
Tehlikeli Hastalıklar
Un toplanması yaprakların üst kısımlarında keskin bir beyaz tabak oluşuraktan farına varılır ve sık sık güllerde ilkbaharda azoot fazlalaşması halinde ve rutubette ortaya çıkar. Hatta bazı gül türleri özellikle bu mantarlara karşı hassastırlar. Bu dış görünümden işin farkına vardığınız anda derhal biyolojik bir madde ile bu mantarla mücadeleye başlayınız ve spesifik bir preparat olan hakiki un toplanması ile mantarına karşı tedbir alınız. "Yıldız gölgesi" şeklinde adlandırılan bir hastalılta yine bir mantar olup serin havada ıslak havada veya yerin sertleşmesinde gül yapraklarını öldürmektedir.
Yapraklar üzerinde ilk başlangıçta siyah, kahverengi lekeler oluşmakta ve bunlar yıldız bir şekle dönüşmekte, bundan sonra sararmakta ve ondan sonra da yaprağın düşmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle üzerinde mantar oluşmuş bu yaprak artıklarını ihtimamla temizleyiniz ve 14 günlük aralarla bu mantara karşı etkili olan bir fungizit ile püskürtme yapınız.
Güllerin Kışı Geçirmesi
İlk önce dibine düşmüş olan tüm yaprakları ve bitki artıklarını tabandan alınız ve temizleyiniz. Sonra gül fidanının dip kısmını 20-30 cm. Kadar komposto ile doldurunuz. Bunun içersinde ahırlardan toplanan gübre ile toprak karışımı bulunmalıdır. Kesinlikle etrafına toprak yerini tutmayan süngerimsi maddeler yerleştirmeyiniz. Çünkü, bu taktirde don olması halinde gül fidanının dibinin etrafı tamamen buzla kaplanır ve donma tehlikesi görülür. Bu suretle dip kısımdan çıkmakta olan fidan başları etraflarına yerleştirilecek toprak ve gübre karışımı ile don, kış güneşi ve çok kuru rüzgarlara karşı korunmuş olacaktır.
Ben balkonumda bir saksıda kokulu bahçe güllerinden yetiştirmeye çalışıyorum. Şubatta Bauhaus'dan 4-5 dal ve üzerleri mumlanmış olarak almıştım, sonra mumlu dallardan ikisi yandan sürgün verdi ve her iki sürgünde de birer gonca oluştu, açtı ve döküldü. Diğer mumlu dallarda hiçbir hareket yok... Şimdi gülümün saksını büyütmeyi ve bu arada da o geçmiş gülleri budamayı düşünüyorum. Ağustos 2007 dergisinde gülle ilgili bölümü okudum ancak bu açıp geçmiş güllerle ilgili açıklama göremedim. Bana yardımcı olur musunuz? Ayrıca o sürgün vermeyen mumlu dalları ne yapmalıyım ?
Sayın fondue bende aynı güllerden iki sene evvvel kayısı sarısı renkte mumyalı
gül almıştım. çok güzlel açtılar, yediveren kokulu bir gül idi kış olmasına ramen halen açmaya çalışıyor ama tomurcuklar soğuk olduğundan açamıyor
bir ara foruma güllerimin resimlerimi atacağım.
bu mumyalı güller kanaatimce aşı gülleri değilde çelikten üretilmiş güller
bir tanesini toprağından söküp bakmıştım sadece gül çelikleri bunlr, toprak üstünde kalan kısımları mumyalanmış.
dolayısıyla alttan gelen filizlerde aynı dal olduğundan yeni filizleri sakın koparmayın çünkü aynı cinsler. hatta dipten gelen yeni filizler daha kalın ve sağlıklı oluyor. üstte kalan mumyalı kısımlar zaten belli zaman sonra iyice kuruyor bunları gül kendine bir hacim kazandıktan ve kendini kurtardıkdan sonra bağ makasıyla kesebilirsinizde zaten toprağın üstündeki kısım
kurumuş olyor ama sakın elle yukarı çekmeyin yoksa sağlam olan topragın altındaki kısmı elinizde kalıverir :)
üst kısmı isterseniz kesin. ben böyle yaptım ve halen açıyor.
eğer sarmaşık gül değilse her sene 10 - 15 cm kalacak kadar budama kurallarına uyarak budayın bu sayede daha verimli sürgünler elde edersiniz.
(zaten ben gül tercih ederken kesinlikle aşı gülleri almıyorum çünkü topraktan çıkanlar yabani gül filizi oluyor ) ya kökü açıkta fidan gibi olanlaran **** bu tarz mumyalı veya köklü güllerin dikilmişlerinden alıyorum bunların topraktan çıkan yeni filzleride aynı cins olduğundan kesmiyoruz hatta daha iyi oluyor.
tek dez avantaj bunların gülleri açık halde satılmadığından aldığımızda bazen farklı renk veya cins olabiliyor.
46206
46208
Bunları da ekliyeyim...
Sayın Malina selamlar, İyi bayramlar,
öncelikle size derin bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum
bu forumdan çok istifade ettim bahçemizin yanından geçen herkes güllerime hayran kaldılar,
ilk başlarda budama şeklimi gördüklerinde herkes nasıl gül budaması bu demişlerdi ama sonucu gördüklerinde diyecek birşeyleri kalmadı:)
bu sene budama için biraz geç kaldım ama hazır tatildeiken budama gübreleme ve ilaçlama işleriyle uğraşacağım.
sizden aklıma gelen bir konuda fikir almak istiyordum,
Hazır kurban bayramında olmamız münasebeti ile kompost gübre ile kan karışımını uygun bir yerde kurutup gübre olarak kullanmamız mümkün olabilirmi?
böylece kimyevi gübrelerden ziyade daha doğal ve doğayla uyumlu bir karışım oluşturmak mümkünmüdr. Sanki biryerde bu karışımın kuvvetli bir gübre şeklinde kullanıldığını okumuştum. çünkü ben sürekli mineral yapıda gübreler kullanıyorum ve farkındayımki bu gübreler ileri tarihlerde bahçenin tuzluluk oranını arttıracak ve toprak artık verimsizleşecek, bu tarz doğal gübreler hakkında yardımcı olabilirseniz bana ve diğer arkadaşlar yardımcı olmuş olursunuz. (bir sefer güvercin gübresi karışımı denemiştim ama dozajı ayarlayamadığımdam yapraklar yanmıştı.)
İlginize şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Merhaba,
Kırmızı katmerli açam bir minyatür sayılabilecek gülüm var. Fakat garip bir şekilde büyüyor. Nasıl budayağaım hakkında hiç br fikrim yok, şaşırdım kaldım. Aşağıya fotoğaflarını ekleyeceğim. Nasıl budayağım konusuda yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Fikirlerinizi ve yardımlarınız bekliyorum. Çok teşekkür ederim...
http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-g_l.jpg
http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-g_l2.jpg
Kimse fikir vermeyecekmi? :(
Sevgili Dudi,
Bu gibi problemlerimizi, bir bilene soralım başlığında hocalarımıza soruyor ve cevapları da o başlıkta bekliyoruz. Siz de böyle yapın lütfen.
Ben de hiç minyatür gül yok, o yüzden size söyleyeceğim yanlış olabilir ama ben sizin yerinizde olsam, sol taraftaki kurumuş dalı kökünden keserim. Diğer uzamış iki dalı da üzerinde birkaç göz bırakacak şekilde 20-25 cm uzunluğunda bırakarak keser, ortaya doğru toplayarak bağlar ve form vermeyi denerim.
Ben böyle yapardım, ama siz dediğim gibi, yazdığım başlıkta hocalarımıza danışın yine de.
Güler Hanım, uyarınız için çok teşekkür ederim. Bilmiyordum konu başlıkları altında sorabileceğimi sanıyordum. Fikirleriniz için de ayrıca teşekkürlerimi iletirim. Saygı ve sevgilerimle :)
karakule
13-01-2009, 12:09
Gül budamayı uygulamalı olarak aşağıdaki linkten görebilrsiniz;
http://www.abc.net.au/gardening/video/video_index_2008_June2008.htm
siteye girince alttan 'rose pruning' linkine tıklayın.
Güllerimi kışa girmeden önce budamıştım. Burdan okuduğum kadarıyla daha önce yazılmamış bir uygulama da yaptım. Yaprak budaması. Her taze yaprak verişinde dipten uca doğru 5.yaprağa gelince, 5. yaprağıda dahil ederek yaprak ucunu alıyorum. Bu uygulama bol çiçek vermesini sağlıyor. Birde taze yaprak sürgünleri her bir yandan fışkırıyor. Bu gün fotoğraflarını çekmeye çalıştım ama cep telefonuyla pek düzgün çekememişim. Şu anda güllerim uyandı ve her yanından istediğim şekilde sürgün veriyor. Daha sonra kaliteli fotoğraflar çekip eklemeye çalışacağım.
Kış budaması gülü bütün yaz çalıştırmak için bir nevi gençleştirmedir. Genelde Şubat ayında yapılır. Güller yaprağını dökmüştür.
Sistem basit: Yaşlanmış dallar atılır. Genç ve sağlıklı 2-3 dal bırakılır. Bırakılan dalların yüksekliği 50 cm. cıvarındadır. Gövdesi çatlamış dallar yaşlıdır. Eğer dipten gelen genç sürgün yok ise, Yaşlı sürgün üzerindeki sağlam 2 genç dal 10-15 cm. den kesilir. Zayıf dallar çıkarılır. Örnekler fotolarda: Hazirandaki sürgün (Filiz) gelişimi Mayıs da ilk çiçekler kesildikten sonraki durumdur.
Çiçek kesme de bir budamadır ve Gül çiçekleri Gül dalının dibinden itibaren "İKİNCİ 5 PARÇALI" yaprağın üzerinden kesilir. Yani gülü kestikten sonra bitkinin üzerinde 2 veya 3 adet BEŞ PARÇALI yaprak bırakılır.
sert, orta, hafif budama ve kesimin detayı
Zeytinci
19-02-2009, 22:05
Sn. Kgursan,
Mayıs gülü (çok çiçeklenen) budaması zamanı şubat ayı mıdır? Eski dalların boyları yaklaşık 9 metre. Sarılıcı mayıs gülünün budaması nasıldır? Eski dalları dipten kesip çıkarmak mı gerekir?
Sn. Kgursan,
Mayıs gülü (çok çiçeklenen) budaması zamanı şubat ayı mıdır? Eski dalların boyları yaklaşık 9 metre. Sarılıcı mayıs gülünün budaması nasıldır? Eski dalları dipten kesip çıkarmak mı gerekir?
Sarılıcı güllerde 9m. lik dalı dibinden çıkaramazsınız. Bu ana dal/dallar üzerinde yaşlanmış kısa dallar varsa belki onlar çıkabilir.
Zeytinci
24-02-2009, 15:12
Sn Kgursan,
Çalı tipi güllerin boyları biraz yüksek 1,5-2 mt. Boylarını topraktan 40-50 cm kalacak şekilde budamak istiyorum. Toprağa yakın en az 2 yıllık dalları 40-50 cm boyunda budasam, bu dallardan filizlenir mi? Yoksa mutlaka geçen yılın dallarından mı budamak gerekir?
Sn Kgursan,
Çalı tipi güllerin boyları biraz yüksek 1,5-2 mt. Boylarını topraktan 40-50 cm kalacak şekilde budamak istiyorum. Toprağa yakın en az 2 yıllık dalları 40-50 cm boyunda budasam, bu dallardan filizlenir mi? Yoksa mutlaka geçen yılın dallarından mı budamak gerekir?
Bu yıl sürmüş genç ve sağlıklı dalları bırakıp yaşlı (gövdeleri çatlamaya başlamışdallar) çıkarılırsa gül gençleşmiş olur.
Zeytinci
24-02-2009, 16:26
Benim çalı güllerimdeki problem fazla boylanmış olmaları 1,5-2 mt. Bu yılın (aslında geçen yılın) dalları 0,75-1 mt. den başlıyor. Onları bırakır isem çalı güllerin boyları çok yükselir ve çiçeklerini toplamaya boyum yetmez.
İki yıllık dallarda henüz kabuk çatlaması yok. Ama bu eski dallarda dikenden başka bir dallanma yok. Size istediğim bilgi, henüz çatlatıp odunsu olmamış toprağa yakın eski dalları bıraksam budallardan bu yıl filiz verir mi?
Hocam umarım sizi sorularımla sıkmadım. Yanıtınız için simdiden teşekkür ederim.
Yaşlı dallardaki gözlerin sürgün vermesi genç dallardan daha zor olur. Uzamış dalların uçlarını istediğiniz yükseklikten keseceksiniz. Kestiğiniz yerin altında kalan gözler uyanıp sürgün verecek. saygılarımla.
Sayın kgursan öncelikle siteye eklemiş olduğunuz resimle için teşekkür ederiz.
elinizde aynı seradaki güllerin çiçeklenmiş resimleride mevcut ise onlarıda eklerseniz
bakmaktan keyif alacağız.
Bu seradaki güllerin cinsi nedir acaba? Bu cinsin bende kırmızısı mevcut fakat aynı cinsin
diğer renklerini bir türlü bulamadım aldıklarımın hepsi değişik cins çıktılar.
bu cinsi sevmemin sebebi çiçeklerinin 2 hafta kadar bozulmadan kalabilmesi.
gerçi bu sayfa sadece budamayla ilgili konular için ama bizi gül cinsleri ve nerelerden temin edilebileceği konusundada bilgilendirirseniz sevinirim. (ayrıca doğal gübreleme konusundada bilgi verebilirmisiniz)
Malesef ülkemizde çiçekçilikle uğraşan pek çok satıcı sattıkları güllerin cinslerinden bihaber ve rastgele bilgilerle müşterileri yalnış yönlendirmekteler.
İlginize teşekkür ederim...
Sn okur., Serada çiçekleri açmış gül bulunmaz!!, çünkü serada kesme çiçek olarak gül yetiştirilir ve çiçekler açmadan, gonca halinde kesilir. Bazen günde 2 kez çiçek kesilir. Bahçe gülleri kesme güllerden biraz farklıdır. Serada genellikle tek çiçeği olan ve goncası çabuk açmayan güller kullanılır, bahçede ise çok çiçeği olan güller. Ben ticaretini yapmadığım için kimlerin sattığını bilmiyorum. Yalova, İzmir, Antalya da ve Mersinde aşı yapıp satanlar varmış. Ben bilmiyorum.
Nail Sarı
02-03-2009, 16:32
Sayın arkadaşlar
Oturduğum sitenin bahçesini düzenlediler. 25-30 adet gül fidesi ekildi. Acaba bu henüz yeni ekilmiş güller budanır mı? Sizlere danışmadan bir yanlış yapmayayım.
Teşekkürler.
Elbette budanır. Budanıp da öyle dikilmiş olması gerekir. Dikerken budanmış ise başka işleme gerek yok
Selam.
Merhaba uzun zamandır baktıgım bu gül kışın ve yıl boyu cicek acıyor senenin neredeyse 10 ayı cicekli beyaz kokulu bir tür ucları soguktan pembeye dönsede düz beyaz dikeni yok denecek kadar az .
boyu 35 40 cm .
sizce cinsi nedir
TuruncuHis
26-03-2009, 16:28
Arkadaşlar,
Gül konusunda bir sürü yazı okumama rağmen kafam hala karışık. bu fotoğraftaki gülüm sanıyorum bodur gül. En uzun dalı 50 cm. kadar, yaprakları minik, çiçekleri katlı ve bir TL büyüklüğünde. Hiç çiçeksiz kalmamıştı Ocak ayına dek. Son çiçeğinden kısa bir süre sonra kış ortasında deli gibi uyandı kendi kendine, yaprak fışkırdı her yerinden.
Minyatür güllerin budanmasına gerek olmadığı yazıyor birçok yerde. Sol alttaki filizin yaprakları daha büyük çıktı. Bu yaprağı büyük filiz de gülümün tamamı da normal mi?
Form vermek adına uzun dalları bu kadar canlıyken budamam gerekli mi?
Kime sordu isem farklı yanıt alıyorum. Bir üstat yorumu rica ediyorum.
69174
Adalet Yağcı
26-03-2009, 16:36
Sayın Turuncu His, size verilecek cevabı ben de merak ediyorum, üç tane baston gülüm var, üzerine minyatür gül aşılanmış, ben de budanıp budanmayacağını merak ediyordum.
TuruncuHis
26-03-2009, 16:40
Ben daha Gül çeşitlerini öğrenemedim Adalet Hanım:) Derin bir mevzu Gül konusu.
Zaten budamaya da kıyamıyorum çiçekleri; kolunu bacağını canlı canlı keser gibi...
Fotoğrafta çok belirgin değil ama dal görünmüyor fışkıran yapraklardan.
Minyatür güller hakkında bir fikir veremeyeceğim. Neden Mine hanıma sormuyor sunuz?
Bildiğim şey, açmış çiçekleri mutlaka solmaya yakın veya solduktan sonra kesmeniz gerektiği. Kesmeye acımayın, size daha çok çiçek versin.
Bir de güller budanırken, dalları içe doğru yönlendirilmez. Hem bu dallar hem de aşırı yapraklanma gülün güneş almasına mani olacağından istenilmeyen şekildir.
Budanmış gülün şekli, ters çevrilmiş bir şemsiyeyi andırmalıdır. Bu durumda dallar rahatça güneş alır.
TuruncuHis
26-03-2009, 18:23
Minyatür güller iki yaşına dek budanmaz diye bir bilgi okumuştum. Ben de ancak iki yaşına geldiğini düşündüğüm için henüz hiç budamadım Güler hanım.
Budama yöntemlerini okuyarak öğrendikten sonra bir de uygulamalı eğitimini almıştık Mine hanımdan. Ama minyatürlerde durum farklı olduğu için önce buradan sormak istedim. Eğer yanıt alamazsam Mine hanıma sorarım diye düşündüm. Daha az meşgul etmek açısından...
Geçmiş çiçekleri mutlaka koparıyorum da bu cimcime hiç yapraksız kalmadı ki...Pek bir coşkulu; o nedenle kestiremedim budama koşulu ve zamanını...
Sayın TuruncuHis, ben de 8 farklı türde minyatür gül yetiştiriyorum saksıda.
Bu minyatür güller bahçeye dikilecekse, o zaman 2 yaşına kadar budanmaz deniyor (biraz boy atıp irileşmesi için) ama saksıda olunca hep küçük tutmak isteyeceğimizden, her zaman budayabiliriz.
İzmir'de olduğunuz için erken uyanmış sizinki, bizimkiler de Silifke'de neredeyse hiç yaprak dökmedi.
Minyatür güller de tıpkı büyük güller gibi budamalara çok dayanıklı ve olumlu tepki veriyor. Yapraksızken budamak daha iyi olurdu ama yapraklıyken de korkmadan budayabilirsiniz, kısa sürede kalan dallardan bol bol sürgün verir.
Benimkiler her mevsim, zorunlu ya da zorunsuz olarak budandı ve hep harikaydılar(ilaç yakması hariç), şu an da harikalar.
Ben sizin yerinizde olsam, uzayıp gitmiş olan dalları, kısalar seviyesinde keser, kestiğim dalları da toprağa sokardım. Minyatür güller çok çabuk tutuyor.
Bulabilirseniz toprağın hayvan gübresi koyun, çok iyi geliyor.
Yeni sürgünün eskisinden büyük yapraklı çıkması mevsimsel bir olay, sonbahar ve ilkbahar mevsimi, sıcak bölgelerde güllerin en sevdiği sıcaklıkta oluyor ve minyatür güllerin sürgünleri ve çiçekleri bu dönemlerde canlılaşıp irileşiyor.
Çok sıcak yaz günlerinde ise yapraklar daha sık ve küçük, sert oluyor; çiçekler de küçülüyor.
TuruncuHis
26-03-2009, 20:46
Sevgili Nariel,
Ne kadar tatmin edici bir açıklama olmuş, tüm sorularıma yanıt aldım. Çok çok teşekkür ederim.
Cahilliğimden o gülü sadece torfa dikmiştim. Ona rağmen pek güzel serpildi. Böylesine çoşunca humus ekledim üst taraftan biraz toprak alarak. Bir de budayınca herşeyi tamam olacak hiperaktif gülümün.
Rengi de ilginç; kırmızı- sarı- turuncu alacasıyla açıyor. Son çiçekleri ise beyaz üzerine çok hafif sarı açtı. Besin ile ilgili bir durum sanırım.
Tekrar çok teşekkürler...
Rica ederim :)
Gülünüz bundan olabilir mi acaba?
TuruncuHis
26-03-2009, 21:38
Fotoğraflardan bir türlü emin olamadım sayın Nariel. Minyatür gül adı altındakilerin çiçekleri normal gül formu ya da büyüklüğü gibi görünüyor. Benimki ise hem ceviz büyüklüğünde top gibi hem de bir dal ucunda birkaç gül birden birarada.
Hiç fotoğraf çekmemişim çiçekli halde iken. Rengi soruyorsanız evet, sizinki ile aynı:)
Yarın ilk iş site sayesinde öğrendiğim budamayı yapmak olacak...
Miyatür güllerin çiçeklerinin formu da sanırım mevsime-besine göre değişiyor. Benimkiler bir dönem top gibi açtı, bir dönem de normal gül gibi.
TuruncuHis
26-03-2009, 22:29
Sevgili Nariel,
Konu dışına çıkmak istemiyorum ama şunu söylemeden geçemeyeceğim: Keşke bunca zamandır bu bilgileri arayacağıma en baştan sorsa imişim. Budamanın dışındaki soru işaretlerini de birden aydınlatıverdiniz:)
Oh be!
Yardımcı olabildiğime sevindim;)
Yetiştirdiğim çok fazla bitki olduğu için hepsini birden gözlemleme şansım oluyor; belli dönemlerde çoğu bitkim aynı fiziksel değişimi gösteriyorlar (çiçeklerde küçülme, yaprak boyu değişimi, çiçeğin ortasından polen yerine yeşil yaprak çıkması vb..).
Bu nedenle fiziksel özelliklerinin çevresel etkilere göre değişim gösterdiklerini tecrübeyle öğrenmiş oluyorum:)
narinkrgl
30-03-2009, 15:53
Merhalalar arkadaşlar.Bende minyatür gülden bir çelik aldım.Nasıl ekmem gerekir?Önce köklendirmeli miyim?karar veremedim.Yardımcı olursanız sevinirim.
Toprağa sokun üçte birini, toprağı nemli tutun (sırılsıklam ıslak değil) ve ellemeden birkaç ay bekleyin, büyük ihtimalle tutacaktır.
leprikon
15-04-2009, 19:05
Apartmanın arka bahçesine 15-20 yıllık, 1 metreden uzun ve gövdeleri ağaçlaşmış güller var. Bugün işten geldiğimde budanmış olduklarını gördüm ve budanmış dalları alıp balkona koydum. Bunları bir şekilde köklendirip yaşatmanın bir yolu var mı? Görseniz üzülürsünüz, kocaman ve upuzun gül dalları balkonda duruyor, ölürlerse yazık olur. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Nalan Hanım yaprak budamayla igili soru sormuş. Ben kendi güllerimde bu yıl yaprak budaması yaptım. Sonuç olarak hem daha fazla dal yaptılar. Hem de şimdiden üstleri tomurcuk doldu. Bunu kelimelerle açıklamak zor olacağından şema ekliyorum.
Şemayı yüklemeye çalışıyorum. İnşallah bu sefer olmuştur. :o
Şemayı yüklemeye çalışıyorum. İnşallah bu sefer olmuştur. :o
Sayın Susam,
Şema gelmemiş ama 57 no'lu mesajdaki 3. fotoğrafa dikkatli bakınca ne yaptığınızı anladım.Daha önce de bakmıştım ama görememişim.İlginize çok teşekkür ederim.
Dün saatlerce yeni yaptığım şemayı yüklemeye çalıştım. En sonunda pc dondu ve yükleyemedim. Sanırım pc de bir sorun var.
Zeytinci
19-05-2009, 20:19
Arkadaşlar,
Yazılanları elimden geldiğince okudum. Sn. Kgursan'dan sağolsun bazı bilgiler temin ettim.
Sarıcılı gül, mayıs sarıcılı gülü ve çalı formlu güller için budama hususunda bir yöntem benimsedim. Sonuç oldukça başarılı. Hem çiçeklerini hemde yapraklarını keyifle seyrediyorum.
Birkaç yıl kötü budama yapılmış idi. Bu yıl kendim budama yaptım.
Şöyle ki:
Referans Çalı güller;
1-Ana gövde üzerinde geçen yıla ait kalem kalınlığında 2 dal bıraktım. Bu dalların boyunu toprak seviyesine göre 2 karış yüksekten kestim. Bu iki dal güney ve kuzey yönünde bıraktım.
2-İki yıldan eski kartlaşmış dalları gövde dibinden kestim.
3-Gövde üzerinde eski hatalı budamalardan kalmış kuru çıkıntıları gövde dibinden kestim.
4-Cılız, zayıf kalemden ince dalları gövde dibinden kestim.
Artık güllerimde iki dal ve yaprak birbirine değmiyor. Güneş ve hava dallar arasına engelle karşılaşmadan süzülüyor.
Güller açmaya başladı. Aşmış/geçkin çiçekleri bağlı olduğu ana köke yakın çiçek sapı üzerindeki ilk **** ikinci beşli yaprağın hangisi dışa bakıyorsa o yaprağın üzerinden kesiyorum. Yani çiçek kesimi aynı zamanda budama oluyor.
Bu arada budadığım iki dal haricinde dipteki topraktan gelen yeni/taze ve çok sayıdaki sürgünleri dipten kesiyorum.
Bakım konusunu burası yeri olmadığından kısaca vereyim. Bir hafta küllemeye / mantari hastalıklara karşı Topas ile takip eden hafta zararlı böceklere karşı Basudin ile ilaçlama yapıyorum.
Yanmış keçi gübresi toprağına verdim. Sulama yaparken yaprağına temas ettirmiyorum.
alaaddin23
20-05-2009, 19:43
Anneler günü için bu ay aldığım gül tek gül verdi ve soldu. Resimi ekledim. Acaba budama yapmam gerekir mi?
Zeytinci
20-05-2009, 20:34
Acaba budama yapmam gerekir mi?
Sn. Alaaddin23,
Solan çiçek sapının en altındaki yaprağın hemen üzerinden (kalen kalınlığı kadar üzerinden) kesin.
Solan çiçekleri bu şekilde kesmek de sürekli yapılan bir budamadır.
Kesilen yaprağın dibinden yeni bir çiçek verecektir.
Ayrıca güllerde budama başlığını okuyup öğrenebilirsiniz.:)
alaaddin23
21-05-2009, 23:56
Sağol sayın zeytinci,bilgiler için
Zeytinci
28-05-2009, 08:21
Budama işe yaradı. Kışkırtıcı güzellik:p
Zeytinci
28-05-2009, 16:45
Budamanın çiçeklenme öncesi hali.
alaaddin23
30-05-2009, 17:35
Budama işe yaradı. Kışkırtıcı güzellik:p
Çok güzeller..Ellerinize, sevginize sağlık;)
kuntepeler
08-06-2009, 02:41
Herkeze selamlar, bu konuda pek bir bilgim yok, ama sizlere danışmak istiyorm.
Bahçemde ki sarmaşık gülünn yerini değişrtdim köknden alıp başka bir yere taşıdm ve ertesi gün yapraklarını sönk gördüm moralim çok bozuldu. Sizlere sormak istyorm tekrardan kendine gelir mi yoksa artık bişey yapamayız mı???
ecz_esinti
08-06-2009, 11:30
merhaba kadeş güllü yerinden sökerken muhtemelen ana kökler zedelenmiştir ama yınede içini rahat olsun köklü oldugundan dolayı gülün tutma oranı yüksek birde sana tavsıyem gülün eski yerinde olan kökleri baharda yeni sürgünler verebilir
merhaba mine hanım durgun göz aşısı yapmak istiyorum zamanımı acaba.alacağı çeliklerin odunlaşması gerekiyormu şimdiden teşekkürler.
kuntepeler
13-06-2009, 05:01
merhaba kadeş güllü yerinden sökerken muhtemelen ana kökler zedelenmiştir ama yınede içini rahat olsun köklü oldugundan dolayı gülün tutma oranı yüksek birde sana tavsıyem gülün eski yerinde olan kökleri baharda yeni sürgünler verebilir
Çok teşekkrederm içim rahatladı biraz.
merhaba mine hanım durgun göz aşısı yapmak istiyorum zamanımı acaba.alacağı çeliklerin odunlaşması gerekiyormu şimdiden teşekkürler.
Durgun göz aşısı Ağustos-Eylül aylarında yapılır.
çok teşekkürler kgursan.
acaba bu aşılar tutunca sürgün vermeleri için nasıl bir işlem yapmamız gerekiyor.yani aşının üstündeki sürgünleri son bahardamı ,ilk bahardamı kesmemiz gerekiyor.cevaplarsanız sevinirim
Adalet Yağcı
22-06-2009, 10:30
Sayın Mine Pakkaner, Isparta gülümde her yıl böyle bir oluşum gelişiyor, genellikle çiçekler geçtikten sonra, diğer güllerimde çok ender rastladığım bir durum, neden kaynaklanıyor acaba, çaresi nedir?
88689
çok teşekkürler kgursan.
acaba bu aşılar tutunca sürgün vermeleri için nasıl bir işlem yapmamız gerekiyor.yani aşının üstündeki sürgünleri son bahardamı ,ilk bahardamı kesmemiz gerekiyor.cevaplarsanız sevinirim
Tarlada Eylül-Ekim ayında aşılanan yabani güller, Kasım- Aralık aylarında aşının 1cm. üzerinden kesilir yabani kısım atılır, kalan kısım Aralık da toprakdan sökülerek saksıya veya dikileceği toprağa dikilir, İlkbaharda da aşı sürgünü büyümeye başlar. Diğer yabani sürgünler koparılır aşı sürgünü tek burakılır.
Tarlada Eylül-Ekim ayında aşılanan yabani güller, Kasım- Aralık aylarında aşının 1cm. üzerinden kesilir yabani kısım atılır, kalan kısım Aralık da toprakdan sökülerek saksıya veya dikileceği toprağa dikilir, İlkbaharda da aşı sürgünü büyümeye başlar. Diğer yabani sürgünler koparılır aşı sürgünü tek burakılır.
Lütfen cahilliğimi maruz görün.Yabanigülden kastınız kuşburnumu?Aşılanacak yabanigülü neyden yetiştiririz?
Tarlada Eylül-Ekim ayında aşılanan yabani güller, Kasım- Aralık aylarında aşının 1cm. üzerinden kesilir yabani kısım atılır, kalan kısım Aralık da toprakdan sökülerek saksıya veya dikileceği toprağa dikilir, İlkbaharda da aşı sürgünü büyümeye başlar. Diğer yabani sürgünler koparılır aşı sürgünü tek burakılır.
Teşekkürler kgursan benim için önemliydi.
Sn almira ben baharda kuş burnu çalısının taze sürgünlerinden yani 1 yıllık sürgünlerinden bahçeme dikmiştim onları aşıladım.Çokta başarılı oldum.Beğendiğim ğülleri onlara aşı yaptım.Baharda yaptığım aşılar açmak üzereler.Bu site sayesinde bilmediğim her şeyi öğrendim sağolsunlar.Sizde aşı yapmayı deneyin çok zevkli başarılar.
Lütfen cahilliğimi maruz görün.Yabanigülden kastınız kuşburnumu?Aşılanacak yabanigülü neyden yetiştiririz?
Güllerde anaç olarak kullaqnılan değişik birkaç TÜR gül var. Yalova da dikensiz yabani denilen Rosa multiflora (veya R.indica major), Mersin taraflarında Rosa odorata, Bazı yerlerde dikenli olan Rosa canina(kuşburnu) kullanılır. Bu yabanilerin çelikleri (dal parçaları) Aralık-Şubat arasında alınıp tarlada 10-15 cm. aralıklarla dikilir ve bunlar Şubat dan mayısa kadar köklenir, gelişirler ve Temmuz-Eylül arasında göz aşısı ile (durgun göz aşısı veya kör aşı) aşılanır. Aşılı bitkiler Kasım Aralık gibi sökülür, yabani kısım atılarak dikilir ve aşı gözü o yıl sürgün yaparak yeni fidan olur.
Sn kgursan hava şartları soğuk olan yerlerde yani kışları soğuk geçen yerlerde güllere yapılacak aşıların kasım aralık ,ayında 1cm kestiğimizde ,donma tehlikesi olurmu acaba.Cevaplarsanız sevinirim teşekkürler.
Güllerim ölüyor. :( Yardımlarınızı esirgemeyin.
Güllerimin yaprakları sararıp dökülüyor. Fazla sulamadan mı, az sulamadan mı? Bir bakım yapmam gerekli mi? Birde dallarını budasam olur mu? Çok kötü olmaya başladı çok üzülüyorum.
finduk52
19-08-2009, 13:31
Yaklaşık 3 hafta önce bir arkadaşım bahçesinde değişiklik yapmak için 4 tane büyük boyda güllerini sökmüş ve benim istediğimi bildiği için hemen haber verdi aldım ve arka bahçeme diktim gülleri eşi atmak maksatlı söktüğü için köklerdeki topraklarınıda sirkelemiş eve geldim hemen bahçeye koşup diktim dikerken gübreli bahçe toprağı almıştım 40 lt 3 torba kazdığım çukura önce bu topraktan döküp bolca sulayıp sonra gülü yerleştirip etrafını yine gübreli toprakla kapattım toprağı bastırdım üzerine çıkıp bu işlemden sonrada yine bolca suladım daha sonraki günlerde ise elimden geldiğince suladım ama yaprakları kurudu hep elime alınca kum gibi eziliyor elimde iki tanesinin gövde şuan için kuru görünmüyor arada bir sulamaya devam ediyorum yinede bir ümitle diğer ikisinde ise %90 diyebilirim yapraklar aynen kurudu kimi yapraklar sararmış şekilde ama o sararan yapraklar kurumadan öylece duruyor şimdi bu güzelim gülleri kurtarmayı başaramadımmı acaba gerekirse resimlerini çeker eklerim hergün gidip bakıyorum bir umutla nolur bu konuda fikri olan varsa bir cevap verebilirmi mis kokulu pembe ve sarı güller kaybetmek istemiyorum budasamıydım acaba diye düşündüm köklerin daha rahat sağlamlaşması için sizler ne önerirsiniz bu acemiye ??
Sn fındık52., Yaz ortasında yapraklı ağaç-fidan dikilmez, tutması çok zor olur. Kışa kadar ölmeden yaşarsa baharda canlanır.
Kök sistemi bozulduğu için su alamaz, ancak yeni kökler verirse su alır ve canlanır. Üstelik hem kökten su alamıyor, hem de yaprakları ile çok su kaybediyor. tepeden kuruduğu kadar kurur, yeni kökleri oluşmaya başlayınca küçük küçük filizler verir. sonra da kendisini kurtarır.
Sn kgursan hava şartları soğuk olan yerlerde yani kışları soğuk geçen yerlerde güllere yapılacak aşıların kasım aralık ,ayında 1cm kestiğimizde ,donma tehlikesi olurmu acaba.Cevaplarsanız sevinirim teşekkürler.
Evet donma tehlikesi olabilir, kesilmiş güllerin korunması gerekir veya kesme işlemini ilkbaharda yapınız. Zaten ilkbahara kadar aşılar sürmeyecek durgun (uyur) kalacaktır.
finduk52
20-08-2009, 22:29
Sayin kgursan öncelikle cevabınız için çok teşekkür ediyorum yani bu durumda umutlarım çok zayıfladı bu güller için yinede miniminnacık bir umutla inşaallah yaşarlar , eğer fazla olmazsam bir soru daha sorabilirmiyim ?Bugün seradan bir sürü gül fidanları almıştım bu durumda onlarıda bahçeye dikmesem dahamı iyi ederim saksıda baharımı bekletmem gerekir ve bu sadece güller için değil diğer bitkiler içinde geçerli sanırım yanılıyormuyum
Sayin kgursan öncelikle cevabınız için çok teşekkür ediyorum yani bu durumda umutlarım çok zayıfladı bu güller için yinede miniminnacık bir umutla inşaallah yaşarlar , eğer fazla olmazsam bir soru daha sorabilirmiyim ?Bugün seradan bir sürü gül fidanları almıştım bu durumda onlarıda bahçeye dikmesem dahamı iyi ederim saksıda baharımı bekletmem gerekir ve bu sadece güller için değil diğer bitkiler içinde geçerli sanırım yanılıyormuyum
Aldığınız gül fidanları topraklı olmalı ve toprağı ile birlikte bahçeye dikmekte bir sorun olmaz, benim söylediğim toprakları dökülmüş,çıplak kök kalmış bitkiler içindir. Topraklı, diğer deyimle tüplü fidanlar her mevsimde dikilebilir ama yine de suyu eksik etmemek lazım.
finduk52
22-08-2009, 23:34
Yarın güllerimi bahçeye dikeceğim teşekkür ediyorum cevapladığınız için kgursan saygılar
Poyraz__2007
30-08-2009, 12:52
Selam
Öncelikle umarım sorumu yanlış yerde sormuyorumdur. Bahçemdeki güllerin bazılarında kurtlanma meydana geldi nedenini bi türlü anlayamadım. Gövde kısımlarında sararmalar oluştu ve sararan kısmı keserek ayırmak istedim ortasındaki boşluğu gördüm. Kökten uca kadar uzanıyor. Güllerimi bu kurtlardan nasıl kurtarabilirim. Bilgisi olan arkadaşlarım paylaşırlarsa memnun olurum şimdiden teşekkür ederim.
Gül filiz burgusu bir arıcıktır. Yumurtayı gövde yumuşak iken gövdeye (dala) gömer. Yumurtadan çıkan kurtçuk dalın öz kısmını yiyerek yukarıdan köke doğru (aşağıdan yukarı değil) öz kısmı ile beslenir. Sonra pupa olur. hayat devrini tamamlayıp uçar gider. Bu durumda mücadele yumurta koymadan yapılmalıdır.(Zamanını hatırlayamadım)
Sararmış dallar yukarıdan aşağı doğru kese kese gelirseniz larvayı orada yakalayabilirsiniz. ilaçlı mücadele filizlerin uzamaya başladığı döneme yakın erginlerine karşı yapılmalıdır.
Merhaba , gittigidiyorda gördüğüm bu bitkiyi sizlerle paylaşmak istedim acaba bu bitkiyi yetiştiren varmı? benim çok hoşuma gitti.
101408
Mutlu Kutlu
06-09-2009, 12:45
Resimler hoş olabilir ama içerik boş. Tohumdan gül yetiştirmek ancak yabani gül elde etmek şeklinde olur. Resimlerde görülen aşılı güller bu tohumlardan elde edilmiş olsaydı, doğada tohumların her döküldüğü yerde, rüzgarın savurduğu dağlarda kırlarda rengarenk güller ağaç olurdu. Her yanımız ne güzel güllerle bezenmiş olurdu.
Bu tohumlardan alıpta 5-6 yıl bekleyip hayal kırıklığı yaşama ihtimali çok yüksek. Ama 5-6 yıl ben bu hayalle yaşamaya razıyıp diyorsanız, bu tohumları alıp uğraşacaksınız.
Bende sizin gibi düşünmüştüm tek kafama takılan böyle bir cinsin olup olmadığıydı ağaç formunda hiç gül görmemiştim.Aşıyı bir ağacamı yapıyorlar?
Mutlu Kutlu
06-09-2009, 16:18
Aşı, herhangi bir çalı gülün (yaban gülü) düz ve kalın çıkmış bir sürgününe istenilen boyda yapılır.
Zeytinci
06-09-2009, 20:26
Sn. kgursan,
İyi cins bir mor gülüm var. Dayanıklı ve üstelik çok güzel kokulu. Sadece bir kök. Bunu çoğaltmak istiyorum.
Çiçeği çabuk geçen pembe gül çeşidini bu dayanıklı ve kokulu güle dönüştürmek istiyorum. Şimdi durgun göz aşısı yapmamı tavsiye eder misiniz? Pembe güllerin toprağa yakın kök kısmı dallarına göz aşısı yapabilirim. Yabani gül yok. Hem de kökü kuvvetli olduğundan hızlı büyür. Ne önerirsiniz?
Sn. kgursan,
İyi cins bir mor gülüm var. Dayanıklı ve üstelik çok güzel kokulu. Sadece bir kök. Bunu çoğaltmak istiyorum.
Çiçeği çabuk geçen pembe gül çeşidini bu dayanıklı ve kokulu güle dönüştürmek istiyorum. Şimdi durgun göz aşısı yapmamı tavsiye eder misiniz? Pembe güllerin toprağa yakın kök kısmı dallarına göz aşısı yapabilirim. Yabani gül yok. Hem de kökü kuvvetli olduğundan hızlı büyür. Ne önerirsiniz?
Sn zeytinci., Şimdi durgun göz aşısı için tam zamanıdır. Tazesürgünlerine birkaç göz aşılayın (bir dala 1 göz) öylece kalsın. Aşılar tutarsa Şubatta diğer dalları aşının 1-2 cm üzerinden keser atarsınız ,Böylece aşı gözlerin gelişmesini sağlarsınız. Mayısa doğru da kalan 1 -2 cm lik tırnak kısmını kesersiniz.
bu gül ağacını,bende görmüştüm.çok güzel görünüyor.mersin il'i taraflarında botaniklerde bunun minyatürü baston güller'de var.
finduk52
09-09-2009, 12:13
Arkadaşlar budama konusunda çok acil bana yardım edermisiniz?
Eşimle 3 gündür bahçe düzenlemesi ile uğraşıyoruz.
Şimdi bu çiçekliği kaldırmamız için bu gülleri yeni yerine götürmemiz lazım . Yeni yerine götürmeden öncede budamamın daha iyi olacağı kanısındayım . Bu konuda tecrubeli arkadaşların yardımına ihtiyacım var .
Resimdeki güller daha önceki mesajlarımda bahsetmiştim bir arkadaşımın atmak üzere olduğu benim aldığım güller . Aldığımda topraktan tamamen arınmıştı çıplak kök olarak ekmiştim. Olan yaprakları tamamı ile sararıp döküldü. Bir tanesinde yeni yapraklar yeşermesine rağmen diğerlerinde böyle bir durum yok . Ama kurumada yok sanıyorum. Güllerin durumu bundan ibaret.
Şimdi dediğim gibi bu gülleri yeni yerine taşırken budamamın iyi olacağını, gücünü yeni yerine harcayacağını düşünüyorum. Yanlış birşey yapıpta onları kaybetmek istemiyorum. Ana dallar bana sanki çok yaşlanmış gibi geldi . Bana nasıl bir öneride bulunursunuz ? Nerelerden budama yapmamı önerirsiniz ?
Fikirleriniz ve önerileriniz benim için çok önemli ve değerli .Lütfen en kısa zamanda cevaplarsanız çok mutlu olacağım.
Saygılar sunuyorum ..
101875
101876
101877
101878
Merhaba
Eklediğim resimler deki güller 10 yıllık. Yazlıkta bir komşunun,nasıl budayarak yapılmış olabilir ? Bende bahçemdeki güllerin resimlerini ekleyip olup olmayacağı hakkında bilgi almak istiyorum.Teşekkürler.
Merhaba
Eklediğim resimler deki güller 10 yıllık. Yazlıkta bir komşunun,nasıl budayarak yapılmış olabilir ? Bende bahçemdeki güllerin resimlerini ekleyip olup olmayacağı hakkında bilgi almak istiyorum.Teşekkürler.
Y şeklindeki fidanı, sadece üstündeki çatallardan tazeletirseniz (budarsanız) alt kısımda taze sürgün geldikçe dibinden keserseniz birkaç yıl sonra y nin altı yaşlanır ve ağaç formuna döner. devamlı üst tarafdaki taze dallardan budama ile yenilenir.
Teşekkürler sayın kgursan
gayealtinel
30-09-2009, 17:03
Bunlarda benim minyatür gülüm. Üzerinde sürekli 3-4 çiçek oluyor. Solan çiçeklerini kesiyorum. Fakat çiçek kesmek budama olmuyor sanırım. Nasıl budamalıyım pek bilmiyorum. Doğrusu nedir? Şimdiden teşekkür ederim.:confused:
Bunlarda benim minyatür gülüm. Üzerinde sürekli 3-4 çiçek oluyor. Solan çiçeklerini kesiyorum. Fakat çiçek kesmek budama olmuyor sanırım. Nasıl budamalıyım pek bilmiyorum. Doğrusu nedir? Şimdiden teşekkür ederim.:confused:
Çiçek kesmek de bir budamadır. Güllerinizde pek budama isteği görünmüyor. senede 1 kez çok yaşlanmış (Dalları taze sürgün vermez olmuş) dalları keserek gençleştirebilirsiniz.
106524
Bu da benim gülüm, budamam gerekiyor mu? Sadece bir tek gül var üzerinde, görünürde tomurcuk ta yok.
gayealtinel
06-10-2009, 12:34
Bu da benim gülüm, budamam gerekiyor mu? Sadece bir tek gül var üzerinde, görünürde tomurcuk ta yok.
Rengi pek güzelmiş doğrusu.. Budamayı bende bilmiyorum. Ama ağaçlar.net te okuduklarımdan faydalanarak biraz dalları seyrelttim. Dallar arasındaki rekabeti makasla sonlandırdım :) Bu yaptıklarımdan sonra, birdenbire bir sürü tomurcuk verdi çiçeğim. Her zaman 3-4 gül olurdu üstünde, şimdiyse 8-10 tane tomurcuk saydım. Pek memnunum kısaca ;)
serdarulusoy
09-10-2009, 10:51
Çiçek kesmek de bir budamadır. Güllerinizde pek budama isteği görünmüyor. senede 1 kez çok yaşlanmış (Dalları taze sürgün vermez olmuş) dalları keserek gençleştirebilirsiniz.
Elimde 10 çeşit minyatür gul vardır bunların budama ihtiyacı yok lakın bunlardan çelık alınabılırmı **** nasıl çoğaltabılrım bu konuda bilgi verirsenın memnun olurum saygılarımla
Orkun Kırcı
22-10-2009, 08:54
Arkadaşlar gül tohumdan yetiştirilir mi ve de tohum oluşumu nasıl olur? Nerden bilgi alabilirim acaba.
Mutlu Kutlu
22-10-2009, 09:23
Gül tohumdan yetişir, bazı güller çok kolay tohum verir. Gül altında meyvesi belirmişse içerisi tohum doludur. Lakin bu tohumlardan aynı gül çıkma ihtimali 0 a yakın bir ihtimal.
Tohumdan gül üretimi daha çok aşı anacı oluşturmak için yapılır.
Orkun Kırcı
22-10-2009, 11:23
Teşekkür ederim Mutlu bey. Merakımı gidermiş oldunuz. Saygılarımla..
izmirli44
23-11-2009, 05:20
Merhaba arkadaşlar , böyle güzel bir site bulduğum için çok mutluyum. Katkısı bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Benim öğrenmek istediğim geçen sene çelik olarak diktiğim güllerimi dün yeni saksılara aktardım.Zamanlamam doğru mu ?
Elimde 10 çeşit minyatür gul vardır bunların budama ihtiyacı yok lakın bunlardan çelık alınabılırmı **** nasıl çoğaltabılrım bu konuda bilgi verirsenın memnun olurum saygılarımla
Cevap biraz geç oldu ama., 7-10 cm civarında yapraklı dal parçalarını (çelikleri) kum, veya perlit içinde köklendirerek çoğaltabilirsiniz. Kolay gelsin.
poyraz_25
06-02-2010, 13:46
Merhaba , gittigidiyorda gördüğüm bu bitkiyi sizlerle paylaşmak istedim acaba bu bitkiyi yetiştiren varmı? benim çok hoşuma gitti.
101408
valla ben de aynı bitkiyi gördüm yetiştiricilerini görsen bana da haber ver.***
bir soru sormak istiyorum; ekim-kasım ayında diktiğim gül çeliklerimin bazısı tuttu bazısı malesef tutmadı. hepsini 2,5 litrelik pet şişelere dikmiştim. tutanları bu baharda saksıya alabilir miyim?
Harun Parlak
03-03-2010, 20:51
Pet şişeleri keserek toprağını dağıtmadan geçirirseniz alabilirsiniz. Diğerleri köklenmedi diye atmayın biraz bekleyin canlanma şansıları var.
tekin ağabeyim, sağolasın. ümidi kestiklerim bütünüyle siyahlaşan çelikler. onları geri gelmesinin şansı kalmadı ne yazık ki. dediğiniz gibi pet şişeleri keseyim, üstelik de altından keseyim öylece saksıya alayım.
bir de köklü fide olarak aldığım minyatür gülüm vardı sonbaharda, dalları siyahlaştı fakat kökünden yeniden tazelenir diye onu saklıyorum, biraz da gübreledim. o canlanır umarım.
tekin ağabeyim, teşekkür ederim, aynen söylediğiniz gibi yaptım hafta sonu. pet şişeleri dikkatlice keserek önce altını kapak gibi çıkardım, sonra yan taraftan keserek toprağını dağıtmadan büyük saksıya geçirdim.
bazılarının alt kısmı kesilince iplik gibi bembeyaz kökleri göründü, öyle heyecan vericiydi ki anlatamam :dilli:
gülendam
28-03-2010, 21:06
bu güldeki sorunu bilen var mı? varsa ne yapmak gerekiyor? yardımcı olursanız sevinirim. Böcek göremedim. özellikle yeni açan yapraklarda beyaz toz varmış gibi.
k_donmez
10-04-2010, 20:48
Bu yılın ilk tomurcukları kırmızı çiçekli sarmaşık gülden geldi. Geçen yıl dikmiştim. Bu yıla çok hızlı başladı. Yoğun dallanma ve tomurcuklanma var. Çokta güzel kokar.
Yılmaz Yalçın
11-04-2010, 15:25
Arkadaşlar,
Bahçemin kuzey cephesine gül dikmek istiyorum ama sadece saat 16.00-16.40 arasında yani sadece 40 dakika güneş görüyor.Sizce gül dikmem mantıklı mı ve çiçek açar mı?
yaprak 92
11-04-2010, 20:44
Sayın kubat gül cinslerini çok iyi bilmemekle birlikte bahçemden örnek verebilirim.Benim bahçemin çok degişik yerlerinde güller var kimi sadece sabah güneşi alıyor kimi bütün gün güneş altında kalıyor ama nazar degmesin hepside çok güzel güller veriyorlar.Bence korkmadan dikin derim.
sevgili gülendam, anladığım kadarıyla külleme denilen hastalık meydana gelmiş. benim güllerime de aynı şey olmuştu Agofarm Topgan 100 ec isimli ilacı uygun ölçüde suya karıştırarak kurtuldum. fungisittir. çok fazla sulamamaya çalış. bir de
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595
başlığına uğrarsan daha mükemmel olacak ;) sevgiler.
Eser İlhan
18-04-2010, 20:13
Merhaba,
Geçen yıl bahçeme bir sarmaşık gül diktim. Çok hızla dipten kalın bir sürgün verdi ve bu sürgün büyük bir hızlla -ama dallanmadan ve yapraklanmadan- üst kattaki balkona ulaştı. Balkon demirlerine sarılmaya başlayan kısım baharla birlikte yapraklandı ve sürgünler verdi,hatta tomurcukları bile var,ama alt kısım halen yapraksız.
Şimdi aşağıdan ana gövdeden tekrar sürüyor. Bu uzun ve yapraksız kalın dalı derince budasam daha düzgün bir yayılım elde edebilir miyim?
Sarmaşık güllerde tecrübesi olan arkadaşlar bana fikir verirlerse çok sevinecegim.
Gülümün çıplak dalının ve balkondaki dallanmasının resimlerini de ekliyorum.
kubat izmirli, bilirsiniz çiçek açan bitkiler az da olsa mutlaka güneş görmek ister. Gül ise güneşi çok sever. Bir saat kadar alınan güneş bence güle yetmez. Bu kadar az güneş alan yerde gülünüzü mantar hastalıklarından, küllemeden kurtarmanız zor olur. Ama siz yine de hocalarımıza sorun derim.
bir soru sormak istiyorum; ekim-kasım ayında diktiğim gül çeliklerimin bazısı tuttu bazısı malesef tutmadı. hepsini 2,5 litrelik pet şişelere dikmiştim. tutanları bu baharda saksıya alabilir miyim?
Sevgili Kevser, ektiğin gül çelikleri inşallah 5lt. lik petlerdedir. (şimdi farkettim 2,5 lt lik miş)
Eğer böyle ise bence hiç oynatma en az bir sene beklesin. Bir iki yaprak görünce tuttu sanıyorsunuz. Tutmuş da olabilir ama yer değişimi yaparken çok ince olan kökler zedeleniyor, bırakın bir sene iyice sağlamlaşsın kökler. Seneye yerine alırsınız.
Merhaba arkadaşlar , böyle güzel bir site bulduğum için çok mutluyum. Katkısı bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Benim öğrenmek istediğim geçen sene çelik olarak diktiğim güllerimi dün yeni saksılara aktardım.Zamanlamam doğru mu ?
Sevgili İzmirli44, önce kendinizi aşağıdaki linkte bir tanıtın.
Eğer, çelikleriniz ekildiği yerde bir senedir duruyorsa kökleri sağlamlaştı ise toprağı ile beraber yerlerine almanızda sakınca yoktur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595
Yılmaz Yalçın
19-04-2010, 09:42
kubat izmirli, bilirsiniz çiçek açan bitkiler az da olsa mutlaka güneş görmek ister. Gül ise güneşi çok sever. Bir saat kadar alınan güneş bence güle yetmez. Bu kadar az güneş alan yerde gülünüzü mantar hastalıklarından, küllemeden kurtarmanız zor olur. Ama siz yine de hocalarımıza sorun derim.
Sevgili Güler,
Cevap için çok teşekkür ederim.Bahçenizi özellikle de güllerinizi çok beğeniyorum:)Açıkcası fotoğraflarına bakarken huzur buluyorum.Elinize sağlık demek geçiyor her baktığımda.Yazın bir çay içmek güzel olurdu bahçenizde:)
acemi çiçekçi
22-04-2010, 18:31
merhaba, iki hafta önce pazardan çok güzel goncalarla bezeli olarak aldıgım gül üm şimdi yapraklarını sararttı, sulu olmasına rağmen dallarını süzdü aşağı doğru. Aldıktan sonra üstü çiçekli olduğı için toprağını değişmeden yandaki bosluklara ekleme yaparak saksıya almıştım.
Hatam ne oldu acaba, ne yapmalıyım ki kaybetmeyeyim onu:(
Bu şekilde kökü tamamen o topraktan temizleyip yeni toprağa mı dikmeliyim
Sevgili Kevser, ektiğin gül çelikleri inşallah 5lt. lik petlerdedir. (şimdi farkettim 2,5 lt lik miş)
Eğer böyle ise bence hiç oynatma en az bir sene beklesin. Bir iki yaprak görünce tuttu sanıyorsunuz. Tutmuş da olabilir ama yer değişimi yaparken çok ince olan kökler zedeleniyor, bırakın bir sene iyice sağlamlaşsın kökler. Seneye yerine alırsınız.
sevgili Güler Hanım ilgi ve cevabınız için teşekkür ederim. sizin gülleriniz hayranlık uyandıracak güzellikte. bense artık değiştirmiş bulunduğum için elden bir şey gelmez ama kısmetse bir dahaki sezona çeliklediklerimi en az bir yıl bekletirim. Tekin ağabeyin tiyosu ile pet şişeleri yanlarından kesip topraklarını hiç dağıtmadan aldığımdan sanırım çoğu sağlıklı kaldı, fakat iki çelik kaybettim ne yazık ki.
5 lt. lik kaba çelikleme bilgisi için teşekkür ederim.
Merhaba, geçen gün yeni aldığım minyatür güllerin saksısı çok küçük olduğu için saksı değiştirmeye karar verdim . Önceki saksıda kökler çok dolandığı için birazcık falçata ile kesik attım Şimdi güllerde özellikle tomurcuklar 1-2 günlük olunca yan yatma var ve yapraklarda sararma kuruma var. Sizce güllerim kesiklerden dolayı yeterince beslenemediği için mi bu durumdalar. Bir süre sonra düzelirler mi ?
Eser İlhan
28-04-2010, 17:39
150 no.lu mesajla resimlerini de ekleyerek sorduğum " balkonun altında kalan bölgede upuzun ve yapraksız bir dalı olan sarmaşık gülümü budamalımıyım?" soruma cevap alamadım ama sonunda kendimce bir çözüm buldum. Benzer sorunu olan biri çıkarsa diye çözümümü paylaşmak istiyorum :
Balkon hizasında o kadar güzel tomutcukları var ki,kesmeye kıyamadım,bu uzun ve çıplak dala clematis sardırmaya karar verdim.Clematislerimi de gülün yanına hemen diktim. Umarım güzel gelişirler ve hoş bir ikili oluştururlar :))
Yılmaz Yalçın
28-04-2010, 19:39
Sayın Jell77,
Clematisin en iyi dostu güldür:)Yabancı kaynaklarda güle sardırılan clematisin çok iyi geliştiği yazıyor...
mayısgülü
01-05-2010, 00:04
asma gül aldım ama nasıl bakımı olacak hangi toprağa ekilecek nasıl budanacak veya budanmıyacak bilgim yok yardım edermisiniz
Yılmaz Yalçın
05-05-2010, 22:06
Arkadaşlar,
Geçen yıl babamın hediye ettiği bahçede dikili olan gülüm sürekli sürgün veriyor epey de uzadı..Diğer güllerimin çoğu tomurcuk vermişken bu gülüm sürgün vermeye hızlı şekilde devam ediyor.Tomurcuk vermesi için ne yapabilirim?
acemifüsun
05-05-2010, 23:39
Yılmaz Bey güllerinize koyun gübresi ve demir veriyor musunuz?
Yılmaz Yalçın
06-05-2010, 08:02
Evet Füsun Hanım,
Keçi gübresi ve b5A uyguluyorum ama güllerim sarmaşık gül gibi oldu sürekli uzuyor ve sürgün veriyor:)
bir konuda hem çaresiz hem kararsız kaldım. bu kış hediye aldığım büyük bir gül fidanı var. 1 mt. den biraz daha uzun. çıplak köklü olarak satılan türden. tuttu ve yapraklandı fakat yapraklarında ara ara sararmalar var ve diplerinden fışkırma derecesinde sürgünler geldi. mevsim budama mevsimi olmadığından kesmemem lazım diyorum. ancak belki de hem dip sürgünlerini hem ana fidanı besleyemiyor. ne yapmamı önerirsiniz?
daha büyük bir saksıya mı alayım, diplerindeki sürgünleri mi keseyim? kessem onları da uygun bir yerde köklendirmek için bir şans var mıdır?
Zamanı geçti biliyorum ama ancak imkanım oldu.Gezintiye gittiğim bir yerden büyük güllerden yeni sürgünleri kestim ve eve gelip saksılara diktim.Gülleri seviyorum ama nasıl yetiştireceğim ve bu fideleri nasıl tutturacağım hakkında hiç bilgim yok.
Size sormak istediğim bu yeni diktiklerimin tutması için ne eklemeliyim,gübreli toprak kullandım ama başka şey eklesem tutması garanti olurmu?
k_donmez
08-05-2010, 21:52
Mevsimin ilk tomurcukları kırmızı çiçekli sarmaşık gülden gelmişti. Arap sabunlu formül ile bit mücadelesi devam ediyor. İlk çiçekler de açtı. Anneler gününe yetiştiler.
k_donmez
21-05-2010, 19:56
Diplerinin sık sık çapalanması ve toprağın havalanması, doğal gübre ile bolca gübrelenmesi sayesinde geçen yıl diktiğim güller mevsimin de etkisiyle açma yarışındalar. Sarmaşık gül çok bol çiçek verdi ve çok hızlı gelişen yeni bir sürgünle gelecek yılın hazırlıklarına şimdiden başladı. Pembe ve sarı güllerim de güney cephede, tam gün güneş altında coşuyorlar. Bu arada bitler için arap sabunlu formül, külleme için kükürt hazırda bekliyor.
amazonian
22-05-2010, 11:46
Selamlar,arkadaslar bir konuda yardima ihtiyacim var acaba kimse yardim edebelirmi? ben gecen sene bir yediveren gul aldim.. cok guzel pembe renkte kocaman kokulu guller aciyordu..bu senede cok costu fakat cicekler gecen seneki gibi kocaman acmadi.. cok ve daha ufak daha cok yabani gullere benziyor..acaba bunun nedenini ve neler yapilmasi gerektigini soyleyebilirmisiniz..
zeynep dila
22-05-2010, 15:28
Merhaba Arkadaşlar,
Bütün çiçeklerimle olduğu gibi güllerimle de sorun yaşıyorum. Saksıdaki gülü geçen yıl seradan almıştım Çok güzel açtı. Bu sene kurudu yeşerdi derken filizlendi,güzel yaprakları oldu ve hepsi kurudu.
Bahçede ekili olan iki küçük gül ise tam üç yıldır ne büyüyor ne ölüyor. Sürekli yaprak tazeliyor ama iki üç güne kalmadan çıkan yapraklar sararıp kurumaya başlıyor.Sonra yine sil baştan yeni çıkan kuruyor.
Açmış olan pembe gül ise yaklaşık yirmi yıllık. Daha tomurcukken hastalıklı bir görüntüsü oluyor. Açmış hali de hiç sağlıklı bir çiçek görüntüsü vermiyor.
Zeynep Dila'nın en sondaki resmi ile ilgili bende de aynı sorun var Yeni aldığım gülde 4 tane tomurcuk vardı 20-25 gündür tomurcuk açtı açacak gibiydi ama giderek soldu. Tomurcuklar aynen resimlerdeki gibi tamamen açılmadan soldu
Ne dersiniz? Bu gülden umudumu kesmelimiyim? Hiç yeşil dalı kalmamış :( Kökündeki tüm toprağı yıkayıp, tekrar yeni toprağa ekmiştim. Topraktan çıkarmalımıyım?
Yılmaz Yalçın
23-05-2010, 13:27
Sevgili Dudi malesef gülün kurumuş:(Geçen yıl benim yaptığım hatayı yapmışsın..Ben de kökünü arap sabunlu su ile yıkamıştım tekrar diktim ama malesef gittikçe kurudu..Sonra araştırdım ki gülün köklerindeki toprağı asla dağıtmamak gerekiyormuş yoksa kuruyormuş.Toprağını dağıtırsan bile 2 hafta hiç güneş görmeyecekmiş nemli tutacakmışsın ama ozaman bile kuruma ihtimali çok yüksekmiş..
2 haftadan daha fazla gölgede ve sürekli nemli tuttum ama malesef bu hale geldi. Ne yapalım kısmet değilmiş. Çok beğendiğim istediğim bir güldü :(
Zeytinci
31-05-2010, 17:20
Ama siz yine de hocalarımıza sorun derim.
Güler hanım,
Gülleri hangi sıklıkta ve ne kadar suluyorsunuz? Belki bir yerde yanıtlamışsınızdır.
Şimdiden teşekkür ederim.
Ne dersiniz? Bu gülden umudumu kesmelimiyim? Hiç yeşil dalı kalmamış :( Kökündeki tüm toprağı yıkayıp, tekrar yeni toprağa ekmiştim. Topraktan çıkarmalımıyım?
Sn. Dudi sizler kadar bilgim ve deneyimim yok bir ay kadar önce bende saksıdaki gülümü bahçeye aldım üzerindeki bütün toprağı temizledim fakat yıkamadım üzerindeki bütün yapraklar kurudu ve döküldü sadece dal kaldı sizinki gibi kahverengimiydi hatırlamıyorum fakat 1 hafta önce yeniden gelişmeye başladı şimdi eski yapraklarından çok daha güzel yapraklar veriyor ve gelişimi harika. Ananem hep der kuru dal bile olsa bi sene elleme seneye kökünden yeniden verebilir diye tabi ki seçim sizin ama bence bekleyin derim hiç belli olmaz size bir sürpriz yapabilir saygılarla.
Merhabalar,
Geçen ay aldığım bir minytür gülüm var. Saksısını değiştirmek istiyorum ama bunu ne zaman yapmalıyım bilmiyorum. Geç mi kaldım saksı değişimi için? Ne zaman değiştirmem uygun olur? Teşekkürler
Merhaba Arkadaşlar,
Bütün çiçeklerimle olduğu gibi güllerimle de sorun yaşıyorum. Saksıdaki gülü geçen yıl seradan almıştım Çok güzel açtı. Bu sene kurudu yeşerdi derken filizlendi,güzel yaprakları oldu ve hepsi kurudu.
Bahçede ekili olan iki küçük gül ise tam üç yıldır ne büyüyor ne ölüyor. Sürekli yaprak tazeliyor ama iki üç güne kalmadan çıkan yapraklar sararıp kurumaya başlıyor.Sonra yine sil baştan yeni çıkan kuruyor.
Açmış olan pembe gül ise yaklaşık yirmi yıllık. Daha tomurcukken hastalıklı bir görüntüsü oluyor. Açmış hali de hiç sağlıklı bir çiçek görüntüsü vermiyor.
Gördüğüm kadarıyla bitki biti yok ,bitki besini mi versen acaba vitamin takviyesi mi gerekiyor?Mine hanıma sorsana bu soruyu ,her zaman bir bilene sormak en iyi yoldur.
Sevgili Dudi malesef gülün kurumuş:(Geçen yıl benim yaptığım hatayı yapmışsın..Ben de kökünü arap sabunlu su ile yıkamıştım tekrar diktim ama malesef gittikçe kurudu..Sonra araştırdım ki gülün köklerindeki toprağı asla dağıtmamak gerekiyormuş yoksa kuruyormuş.Toprağını dağıtırsan bile 2 hafta hiç güneş görmeyecekmiş nemli tutacakmışsın ama ozaman bile kuruma ihtimali çok yüksekmiş..
Bu çok doğru bir tespit .Çıplak kök satılan güllerde hep gölgede bekletilir.nemini muhafaza ettirerek tabi topraktan çıkarman yanlış olmuş dudişim .Kuruduğunu anlamanın en kolay yolu toprak seviyesinde biraz kazı yeşil değilse kurumuştur.
selamlar. bir konuda bilgi rica etmek istiyorum, şöyle ki: çelikten tutturduğum güllerin sürgünlerinden büyüyen incecik dalları adeta bir iplik gibi uzayıp gidiyor. geçen sene saksı ile aldıklarımda da aynı şey olmuştu. acaba ben bir noktada yanlış mı yapıyorum da bu biçimde büyüyorlar? bu dalları uzamaları için serbest mi bırakayım yoksa uçlarını kesmeli miyim?
Zeytinci
16-06-2010, 21:10
Sn. Kevser,
Az güneş alıyor olabilir mi? Çeşit özelliği olabilir. Sarılıcı gül müdür?
Avatarınızdaki gülün hemen hemen aynısı bende var. Gül muhteşem. Çok dayanıklı, kadife gibi. Kuruyunca bile kurutulmuş çiçek gibi oluyor ve rengi değişmiyor, dökülmüyor.
Çelikten yetiştirmeye çalıştım, biraz sürgün yaptı ve kurudu. Gülün bu kadar güzelliğine inat gövde gelişimi hızlı değil. Her güzelin bir kusuru olurmuş:cool:
Gülbeşeker
16-06-2010, 22:31
arkadaşlar yaz başından başlayıp yaz sonuna kadar çiçekli kalan sarmaşık gülü varmıdır
Sn. Kevser,
Az güneş alıyor olabilir mi? Çeşit özelliği olabilir. Sarılıcı gül müdür?
Avatarınızdaki gülün hemen hemen aynısı bende var. Gül muhteşem. Çok dayanıklı, kadife gibi. Kuruyunca bile kurutulmuş çiçek gibi oluyor ve rengi değişmiyor, dökülmüyor.
Çelikten yetiştirmeye çalıştım, biraz sürgün yaptı ve kurudu. Gülün bu kadar güzelliğine inat gövde gelişimi hızlı değil. Her güzelin bir kusuru olurmuş:cool:
sayın Zeytinci, ilginize çok teşekkür ederim. az güneş almıyor, güneydoğu cepheli teras balkonunda kendileri :D sadece ikindiden sonra gölgede kalıyorlar. sarılıcı gül de değiller, bahçe güllerinden çelikledim. geçen seneki saksı güllerimde de aynı şey olmuştu, mutlaka ben bir şey yapıyorum da böyle iplik gibi uzayıp gidiyorlar ama hatayı nerede yapıyorum bulamıyorum. az önceki mesajımı yazdıktan sonra gövdeden çıkmış ince ve güçsüz dalları ve bazı sürgünlerin tepelerini kestim. nasıl bir yanıt verecekler merakla bekliyorum. geçen yaz da diğerlerini kesiyordum ama yine uzuyorlardı :p
avatarımdaki gül fotoğrafını netten buldum malesef. keşke benim de olsaydı. mevsimin açılmasıyla bir yerlerde rastlarım umuduyla bakıyorum ve soruyorum, henüz pembe kadife gül bulamadım. aman siz kıymetini bilin, benim yerime de sevin onu ;)
Zeytinci
17-06-2010, 18:52
mesajımı yazdıktan sonra gövdeden çıkmış ince ve güçsüz dalları ve bazı sürgünlerin tepelerini kestim. nasıl bir yanıt verecekler merakla bekliyorum.
avatarımdaki gül; benim yerime de sevin onu ;)
Ben de aynı şeyi yapardım.Tepe sürgünlerini keser su vermeyi azaltırdım.:mad:
Gül aynı zamanda güzel kokulu.
Gülbeşeker
19-06-2010, 00:40
arkadaşlar yaz boyunca çiçekli kalan sarmaşık gül yokmu
Zeytinci
21-06-2010, 16:25
Beyaz güllerin yapraklarına çekirgeler bayılıyor. Gül goncalarına da böcekler. Kokular onları çekiyor olmalı.
Beyaz güller yüzünden çekirge ve böcek çekmeyen gülleri de ilaçlama ihtiyacı oluyor.
Aynı sıkıntıyı çeken arkadaşlar var mıdır? Beyaz gülleri ayrı bir yerde gruplamalı.
garip bir durumdur ki bir haftada güllerin yeşil yaprakları yere indi :(
ara ara dezenfektan kullandığım halde nasıl oldu da birden yayılıverdiler anlayamadım. ilk önce hafif kokulu beyaz gülden başladığını düşünüyorum, tomurcuklar açmadan kuruyuverdi, sonra da baktım yeşil yaprakların hepsi boynunu bükmüş. yaprak arkalarında incecik beyaz minik minik bir şeyler var. tekrar yoğun bir biçimde suya karıştırılan dezenfektandan uyguladım.
eğer kurtulurlarsa beyaz gülleri hücre hapsine alacağım :dilli:
çiçeksever
07-07-2010, 14:16
Güllerim bu ara çiçek açmıyor..Nasıl tekrar açmasını sağlayabilirim.
Arkadaşlar güllerimiz aşağıdaki resimlerde görülebilirler..
Benim soracağım bir şey var. ben pek anlamam bu işten. fakat güllerimiz bahar ayı geldiğinde sadece 1 ay kadar çiçek veriyor. o bir ay boyunca muazzam güzelliklere varıyor.
sonra birden dökülüp 11 ay boyunca kuru kalıyor. acaba cinsi/türü mü böyle, yoksa bizde mi bir sorun var? :) teşekkürler
not: ayrıca yeri gelmişken, Ankara'da gül haricinde de uzun süre renkli ve çiçekli kalabilen herhangi bir çalı önerebilir misiniz bu bahçeye ekmem için?
Güler hanım tekrar merhabalar:)
fotograflarımı göndermeye çalışacagım, umarım olur...
Budama konusunda yardım istemiştim sizden... Acab nereden yaparsam saglıklı iri güllere ve kalın dalllara sahip olurum?
kırmızı gülümün başka dallar vermesi seneye olacak acaba?
Teşekkürler...
Yeni üyemiz delphi güllerinin fotoğrafını basmış ve diyor ki" yukarıda cocomo'nun güllerine hayran oldum, nasıl güllerimi bu şekle döndürebilirim?"
Budama konusunda ve bakım hususunda kimler yardımcı olabilir?
Teşekkür ederim.
Zeytinci
26-07-2010, 11:04
Sn. Delfi,
Budama gül çeşidine göre değişebilir.
Geçkin gülleri çalı üzerinde fazla tutma ki enerjisini ona harcamasın. Verimsiz fazlalık eski dalları ana gövdeye en yakın yerden bir kalem kalılnlığı mesafeden 45 derece açıyla kes çıkar ki yine çalı ona enerji harcamasın.
5'li yaprak üzerinden kesim işlemi sizin tercihinize kalıyor. Geçkin goncaya yakın beşli yaprak üzerinden kesersen, gülün çalısı yükselir ve gül sapı yeni gonca açtığında dibten kesilene göre uzun olmaz. Fakat bol gonca yapar.
5'li yaprağı toprağa yakın taraftan kesersen, gül goncası sapı uzun ve gösterişli olur. Çalı yere yakın olur. Gül az ama öz olur.
Bunlar benim 2 yıllık tecrübelerim. Bilginin günahı ve sevabı bana ait. Yani bilimsel bakış açısından farklılık gösterebilir.
teşekkür ederim sayın Zeytinci,
İkinci budamamı bırazda ortadan yapacağım... Bir önceki bay bir toprağa yakın oldu, filiz vermeyecek diye korkuyorum...
Şimdi biraz daha temkinli yaklaşacağım...
saygılarımla..
Zeytinci
27-07-2010, 17:37
Sn. Delfi,
Budama normal olarak şubat ayında yapılır. Bu genel olarak şekil budamasıdır.
Diğer zamanlarda yapılan ise geçmiş çiçekleri kesip çıkarma ki bu da bir nevi hafif budama sayılır.
Her iki gül fidesindede filizlerim geldi, çok mutluyum...
özellikle kırmızı nın filiz vermesi beni umutlandırdı, zira onu v şeklinde toprak üzerinde 10 cm anca var yok idi, aşı üzerindfen filizler patladı...
Turuncudada filizlerim geldi. Ama hızlandırmak için ıslak gazlı bezle göz noktalarını sarmış ve sürekli ıslak kalmasını sağlamıştım...
İnşallah güzel gidecek bundan sonra... Daha dikkatli olacağım...
Saygılarımla sayın zeytinci ve Güler Ablacım....
Ve tüm üyelere :))
Her iki gül fidesindede filizlerim geldi, çok mutluyum...
özellikle kırmızı nın filiz vermesi beni umutlandırdı, zira onu v şeklinde toprak üzerinde 10 cm anca var yok idi, aşı üzerindfen filizler patladı...
Turuncudada filizlerim geldi. Ama hızlandırmak için ıslak gazlı bezle göz noktalarını sarmış ve sürekli ıslak kalmasını sağlamıştım...
İnşallah güzel gidecek bundan sonra... Daha dikkatli olacağım...
Saygılarımla sayın zeytinci ve Güler Ablacım....
Ve tüm üyelere :))
Islak gazlı bez mi? İşe yarıyor süreci hızlandırıyor mu gerçekten?
İlginç gerçekden Benim balkonda 5-6 tane gül var 2 tanesi biraz vasatlaştı acaba koyun gübresi mi yaktı diye düşünüyorum. Belki onlardan birinde denenebilir
Zeytinci
14-09-2010, 20:26
Sn Erol21,
Koyun gübresi taze değilse yakmaz diye biliyorum.
Zeytinci
14-09-2010, 20:29
Bahçe güllerimin diplerine bir karış yüksekliğinde çalı toprağı döktüm. Dökmeden önce pek araştıramadım. Daha önce deneyen oldu mu?
Zeytinci
27-09-2010, 19:17
Gül'cülerden ses yok mu... Henüz kış gelmedi;)
Bugün işyerimde gülleri budadılar. Bahcıvanlardan çelik istedim ancak bu mevsimde tutmayacağını söylediler. Ben üsteleyince beş adet çelik hazırladılar. Bu mevsim tutma şansı var mı? Nasıl dikmeliyim?
ziraatteknikeri
09-11-2010, 15:19
Öncelikle IBA (İndol Bütirik Asit) e ihtiyacınız var. Eğer yoksa ki sorduğunuza göre yok. Öncelikle çelikleri en az üç göz olacak şeklide gözün 2-3 cm üstünden ve altından keserek bir çelik (kalem) oluşturun. Kalemlerin kökten tarafına 2 cm uzunluğunda kaleme parelel olarak yara oluşturun (yara dokusu oluşturması ve köklendirmeyi hızlandırmak için) ve bu yara oluşturduğunuz kısımı varsa perlit yoksa kum içerisine en az kalemin 3/1 lik kısmı kum içinde olacak şekilde yerleştirin ve üstten sizleme yöntemi ile sulama yapın. İlkbaharda köklenip köklenmediğine bakıp köklenenleri torf ( bitki artığı) veya iyi yanmış hayvan gübresi ve toprak karışımı bulunan saksı, poşetlere şaşırtın (dikim yapın) alın size gül fidanı
Park ve bahcelerde gördügüm güllerden celik alıp eksem olurmu bu ayda .
Aşılı gülü sevmiyorum :p
mervesena
10-11-2010, 00:37
Ben saksıya gül dikmek istiyorum .Acaba her tür gül saksıda yetişirmi ? Komşumda ağaç gibi büyümüş pembe bir gül var ondan çelik alsam saksıda büyür mü acaba :) ?
Park ve bahcelerde gördügüm güllerden celik alıp eksem olurmu bu ayda .
Aşılı gülü sevmiyorum :p
Ben geçen haftalarda denemiştim, sonuçlar olumlu.Sorduğum seracılar tam zamanı şimdi diyorlar.
Mehmet
Zeytinci
13-11-2010, 17:46
Bence de gül çelik dikiminin tamzamanı .
Geçen yıl şubat'da diktiğim çeliklerin bir karış sürgün yaptıktan sonra kurudu. Erken gelen güneşli sıcak hava Izmir ikliminde fazla geliyor. Yeterli kök gelişimi olmayınca kuruyor.
Bu mevsim dikilirse yaza kök gelişimi geç kalmamış olur. Bu mevsimde dikilirse donmaya karşı tedbir alınmalı.
Bazı arkadaşlar dert yanıyor; kimse cevap vermiyor diye.
Aynı sorulara eminim ki en az üçer defa cevap verilmiştir. Ama nedense arkadaşlarımız başlığı baştan okumak istemiyorlar anında sorularına cevap bekliyorlar.
Ben kendi namıma söyleyeyim, diğer arkadaşların fikirlerini bilemem ama aynı şeyleri tekrar tekrar yazmaktan yoruluyorum. Hiç bir arkadaşımı kırmak istemem. Burada yardımlaşma, bilgilerimizi paylaşmak için gönüllüyüz hepimiz ama bu demek değil ki anında alesta sorulara cevap vermeyi bekliyoruz.
Lütfen sizler de sorularınızı sormadan evvel başlığı biraz inceleyiniz,
Sayın Mine Pakkaner, Selâhattin Yılmaz, fmt hocalarımızın, Tekin Beyin bu konular hakkında o kadar güzel ve geniş açıklamaları var ki.
Hem zamanlama hem de nasıl yapılacağını uzun uzun fotoğraflarla anlatmışlar.
Bütün bu yazıların yanında bizlerin tekrar tekrar konuya dönmeleri pek hoş olmuyor arkadaşlar.
Bu yazdıklarım sizleri gücendirmesin. Sizler de biraz araştırın bulamadıklarınızı tabii ki sormalısınız. Bilen arkadaşlar yardımcı olurlar emin olun.
minyatür güllerin çeliklerini
bu mevsimde 3 gün suya ıslatıp tomurcuğunu gördünmü hemen toprağa dikiyorsun ve tutma olasılıgı en az yüzde 90
Minyatür gülümü yaklaşık on gün önce budamıştım. Şimdi üzei yeni sürgünlerle doldu:)
sumeyye76
16-12-2010, 07:59
evde baktıgım bir bodur gülüm var ama bir garip oldu,çiçekleri döküldü,yaprakları bi tuhaf oldu,dalların bi kısmı da kurudu..ne yapmalıyım nasıl bakmalıyım,yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar İstanbul da şuan havalar malum gündüz gayet iyi sayılır Acaba balkonda duran yediveren ve floribunda güllerimi ne zaman budamalıyım ?
Merhaba arkadaşlar, balkonumda 30 lt lik bir saksıda sarmaşık cinsi bir gülüm var. 2 yıldır aynı saksıda gelişime devam ediyor. Geçen yıl hiç budama yapmadım. Bu sene budamalımıyım ve çelik almak istersem hangi dalından almam daha sağlıklı olur? Teşekkür ederim.
Merhaba arkadaşlar, balkonumda 30 lt lik bir saksıda sarmaşık cinsi bir gülüm var. 2 yıldır aynı saksıda gelişime devam ediyor. Geçen yıl hiç budama yapmadım. Bu sene budamalımıyım ve çelik almak istersem hangi dalından almam daha sağlıklı olur? Teşekkür ederim.
Merhabalar ....!
Bence dairesel olarak KABAK budayınki hem bol çeliğiniz (1cm ni bile atmayın) olsun hemde geçleşsin sevgili dudi. Hoş konunun uzmanı değilim ancak benim görüşüm bu şekilde. Eminim gülleri ile ünlü arkadaşlarımız size değişik görüşler sunacaklardır.
Kolay gelsin.
Ayşe Yıldız
24-02-2011, 18:57
Bahçelerde budama başlığında Sayın Nuri Mürvet'e sorun birde. Yardımcı olur sanıyorum. Keseceğiniz yerleri gösteriyor üstelik.
Teşekkür ederim sevgili cemalS ve ayşe Yıldız bir de Nuri Mürvet'e danışayım :)
Ayşe Yıldız
24-02-2011, 19:22
Sanırım biraz sonra cevabınızı alacaksınız.
Evet biz bahsederken sevgili Nuri Mürvet görmüş bile sanırım :)
Nuri Murvet
24-02-2011, 20:16
Merhaba sayın Dudi
194070
Budamalarını yapalım, soldaki dalı çıkış noktasından kesin...
Sarmaşık gülünüz, sarmaşık gül formunda değil sürgünleri canlı, kuvvetli değil en sağdaki sürgün bu yıl çıkan kuvvetli sürgün hepsinin bu canlılıkta olması gerekir. gül fidanınız biraz yorgun gibi, toprağında fazla torf konulmuş gibi duruyor.
Bitkiniz uyku döneminde, iki yıldan beri bu saksıda duruyorsa toprağını değiştirseniz iyi olur.
Bitkinizin saksısını yatırarak toprağını boşaltın, kök yapısına fazla zarar vermeden hafifçe silkeleyin, saksının alt kısmına drenaj yapsın diye saksı kırıkları veya çakıl taşları (2-3 cm) serin üzerine toprak harcını ilave edin gül fidanınızı saksının orta kısmına yerleştirin, toprak harcınızı saksınıza doldurun, hafifçe sıkıştırın hemen can suyunu verin.
Mayıs - Ağustos ayları arası 20 -25 günde bir az miktarda yapraktan veya saksısına kompoze sıvı gübre vermek bitki sağlığı açısından iyidir.
Gül toprağı: 2 ölçü bahçe toprağı, 1 ölçü yanmış koyun gübresi, 1 ölçü ince kum karıştırılıp harman edin, gül toprağınız hazırdır.
Hastalıksız sağlıklı gülleriniz olsun...
Ellerinize sağlık sevgili Nuri Mürvet, saksı toprağını değiştirmek yerine toprağına granül gül gübrelerinden eklesem faydası olur mu? Toprağını değiştirmek benim için epey eziyetli olur. Sağda iptal yazdığınız dal komple çıkacak değil mi? Ortadaki dalda yarısından yukarısı kesilecek. Birsürü çelik olacak sanırım :) Ellerinize ve emeğinize sağlık, tekrar teşekkürler.
Nuri Murvet
24-02-2011, 20:58
..... saksı toprağını değiştirmek yerine toprağına granül gül gübrelerinden eklesem faydası olur mu? .
Sayın Dudi
Toprak değişimi bitkinizin kök sistemini ve gelişimini olumlu yönde etkilecektir. Granül gübrenin faydası olur, budamadan sonra saksı toprağına az mıktarda karıştıralım gelişim sürecinde azar azar 15-20 gün arası sıklıklarda verelim.
Çelikleri ökçe diye tabir ettiğimiz şekilde keserseniz, tutma şansı çoğalır.
Teşekkür ederim sevgili Nuri Mürvet, yarın budamayı yapıp tekrar buraya fotoğrafını yüklerim. Bakalım becerebilecekmiyim?
Teşekkür ederim sevgili Nuri Mürvet, yarın budamayı yapıp tekrar buraya fotoğrafını yüklerim. Bakalım becerebilecekmiyim?
Sizin elinizden kurtulabileceğini hiç düşünmüyorum. Hocam öyle güzel açıklamışki. Doğru söze kim ne der. Şu toprak hazırlama işinden korkmayın bu kadar. Unutmayın İYİBİR BİTKİ SEVER KENDİ HARCINI kendi hazırlar.
Sakın paçalı çelik haricindeki dalları çöpe atmayın gözlerin altından düz tepelerini çapraz 15 cm lik hazırlayın ve yerlerine yerleştirinki bir kaç ay sonra onlarca gülünüz olsun. Benden söylemesi.
Kolay gelsin.
Beni yüreklendirdiğiniz için teşekkür ederim Cemal bey :D Bugün aldım makasımı elime giriştim budamaya, aşağıya budama sonrası halini ekledim. Ortadaki dalı kesmek için biraz tereddür yaşadım. Tekrar bir kontrol edilip kesilecekse öyle kesmek istedim. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Kestiğim dalları bir arkadaşa söz verdim. Ona göndereceğim :D
Annem bir tanıdığımız bahçesinde gülleri budarken,kesilen bu tohum kapsüllü kısmı almış.Tohumlar pek olgunlaşmış gibi görünmüyor,erken kesilmiş sanırım.:( Ben de çelik olarak köklendirmek istiyorum.Sanırım önce tohum kapsüllerini kesmeliyim,dalları ayrı ayrı mı kesmeliyim,bütün olarak mı köklenmeye bırakmalıyım:confused: Görüşlerinizi bekliyorum.:)
Babamın önerisiyle gül çeliğimin basettiğim dalını da ayırıp 3 gün önce diktim. :) İnşallah tutarlar. :)
Nuri Murvet
12-03-2011, 20:48
Gül budamalarını yapmadınızsa tam zamanı yaprak patlatmadan hemen yapmalısınız, dip çapasını ve gübresinide unutmayalım...
Yılmaz Yalçın
12-03-2011, 23:39
Arkadaşlar,
Malumunuz güller canlanmaya başladı.Bu ayda güller için yapılacak bakımlar nelerdir ve özellikle karaleke hastalıgı için şimdi birşey yapmamız gerekiyor mu?
Zeytin agaci
14-03-2011, 21:18
Sayin Zeytinci
94 no.lu mesajinizdaki fotografta, kapinin üstündeki gülün cinsini ögrenebilir miyim. Ben de bahce kapisinin üstünü bu sekilde saracak bir gül dikmek istiyorum. Bu sekilde yetisen güllere "sarilici"mi diyoruz?
Saygilarimla
Zeytin agaci
14-03-2011, 21:23
Sevgili gül dostlari
Fidancida satilan güllerin gercekten Yediveren olup olmadigini anlamanin bir yolu var mi?
Saygilarimla
Zeytinci
20-03-2011, 16:33
Sayin Zeytinci
94 no.lu mesajinizdaki fotografta, kapinin üstündeki gülün cinsini ögrenebilir miyim.
Sn. Zeytin ağacı,
Sarılıcı/ çardak Mayıs gülü. Sadece mayıs'da 1 ay çiçekli oluyor. Diğer zamanlarda çiçeksiz ama yeşil oluyor.
Nuri Murvet
26-03-2011, 21:59
Merhaba
Bahçelerde yoğun bakım faliyetleri var, bahçelerde bahar budamalarını yaparken gül sürgün uçlarında yaprak bitlerini fark ettik, dikkat edelim güllerimiz gelişim sürecinde zayıf kalmasınlar gereken önlemleri alalım...
Gül fidanının dip çapasını unutmayalım, gevşek süzek topraklarda iyi kök sistemi yapar, tabii ki kürek ucu ile de yanmış koyun gübresinide unutmalım...
Gül budaması ile ilgili bazı şeyler söylemek istiyorum. İnşallah geç kalmamışımdır.
Kokulu, reçellik Isparta güllerinin budanmaması gerekiyor. Ancak çiçeklerinin açılmasından sonra budama yapılabilir. Çünkü dalların en üst kısmından çiçek açıyor. Bu kısım alınırsa çiçek vermiyor. Bu nedenle sürgünler geliştikten sonra hiç budanmayıp çiçeklerin dökülmesini beklemek gerekiyor.
ligustrum
29-03-2011, 13:57
Gül budaması ile ilgili bazı şeyler söylemek istiyorum. İnşallah geç kalmamışımdır.
Kokulu, reçellik Isparta güllerinin budanmaması gerekiyor. Ancak çiçeklerinin açılmasından sonra budama yapılabilir. Çünkü dalların en üst kısmından çiçek açıyor. Bu kısım alınırsa çiçek vermiyor. Bu nedenle sürgünler geliştikten sonra hiç budanmayıp çiçeklerin dökülmesini beklemek gerekiyor.
Sayın feyzon, Teşekkürler bu bilgi için. Buduyorum daha kötü oluyordu!
Bu gülün gövde özü çok yumuşak olduğundan, açılan kesim yerinden kurt giriyor, kurumalar oluyordu. Budamada kuruyan dallar ve diğer alınması istenen fışkın sürgünler dipten çıkarma tarzında yumuşak budanabilir.
Sayın feyzon, Teşekkürler bu bilgi için. Buduyorum daha kötü oluyordu!
Bu gülün gövde özü çok yumuşak olduğundan, açılan kesim yerinden kurt giriyor, kurumalar oluyordu. Budamada kuruyan dallar ve diğer alınması istenen fışkın sürgünler dipten çıkarma tarzında yumuşak budanabilir.
Sayın Ligustrum
Selamlar. Benim bahsettiğim güller ekte resimlerini internetten bulduğum reçellik güller için geçerli. Bunlar sadece mayıs ayı civarı çiçek veriyorlar ve sadece üst dallardan çiçek oluyor. Bu nedenle bunların yeni sürgünler çıktıktan sonra budanmaması gerekiyor. Diğer güller ise istenildiği gibi budanabilir. Yeni çıkan sürgünlerden çiçek açıyorlar.
İstanbul Üsküdarda güllerini çapalayan bir teyzeden aldığım gülleri bahçemize dikmiştik ve babam bunları diğer güller gibi budadığı için çiçek vermiyorlardı. BAbamı ikazımdan sonra çiçek almaya başladık. Ancak çiçekçilerden alınan ısparta gülleri sanırım hibrit olduğu için bu budama kuralının biraz dışında budamadan sonrada çiçek verebiliyorlar. Ancak onlarında kokusu eski tipler kadar güzel olmuyor.
Ayrıca kesilen yerin yara olması, kurt girmesi ile ilgili sanırım başka bilgiler araştırmanızda fayda var. Budanan yere aşı macunu veya ilaçlama gerekebilir sanırım.
Bu tip reçellik gülleri çiçeklerini aldıktan sonra budama kurallarına uygun şekilde budayabiliriz bunu ifade etmeyi unuttum sanırım. Çiçeklenmeden bir süre sonra bitki yeni sürgünler vermeye başlıyor zaten. Çiçekleri topladıktan sonra budama yapıp sonrasında çıkan sürgünlerin muhafaza edilmesi gerekiyor.
ligustrum
29-03-2011, 20:07
Sayın feyzon; Güllerin kokuları ta buralara geliyor. Aynı gülden konuşuyoruz.
Sadece bendeki gül bol bol fışkın çıkarıyor,
sizinki gibi uzun bir-iki gövdeli formda değil.
Gülün sürgün dallarına filiz kurdu zarar verdiği için;
bol bol fışkın veriyor olabilir.Yakında fotoğraf yükleyeceğim.
Sağlıcakla kalın.
merhabalar,
komşumuzun bahçesindeki sarmaşık gülünün üstünde çok fazla tohum kapsülü var.onları toplayıp diksem verimli sonuç alırmıyım.
merhabalar,
komşumuzun bahçesindeki sarmaşık gülünün üstünde çok fazla tohum kapsülü var.onları toplayıp diksem verimli sonuç alırmıyım.
Tohumdan yetişen bitkiler aynen ana bitkinin özelliklerini göstermeyebilir. Bu konuda ve çekirdekten nasıl yetişeceği konusunda araştırma yapıp ondan sonra bu işe başlarsanız daha uygun olur. Ancak güller genelde çelikten yetişir. **** dipten çıkan yan köklerde çoğaltılabilir.
Ağaçlar nette ısparta gülü bölümü var. Linki şu şekilde
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1145
Buradan ısparta gülleri ile ilgili bilgi bulunabilir.
Ayrıca şu linkte de çok güzel bilgiler var.
http://gular.sdu.edu.tr/index.php?dosya=yaggulu&tur=2
Zeytin agaci
03-04-2011, 09:36
Merhaba
Tüp icinde aldigim gül fidanlarinin kökleri (kismen ana kök) tüpün deliklerinden disari dogru kismen 50/60 cm uzamis. Fidanlari dikmeden önce, bu kökleri tüpten ciktigi yerden kesmelimiyim?
Gül fidaninda acmis ve solmus gülleri, solmus gülün altindaki ilk yapragin hemen altindan mi keseyim?
Sevgiler, selamlar.
ligustrum
03-04-2011, 15:13
Sayın Zeytin ağacı; Tüpte olan gül fidanı dikmek için, fidan çukurunu biraz genişçe açalım. Uzunca olan kökler rahat yeşleştirelim diye.
Tüp naylano nu çıkarmak bu kökler varken çok zor olacağından, özellikle bu köklerin olduğu noktalardan naylonu falçata ile keselim.
Naylon çıkınca bu uzamış köklerde kısmi kök budaması yapalım. Güçlü kök her zaman avantajdır. Kök tuvaletinde yaralanmış hasarlı kökler kesilir.
Gülünün üzerindeki solmuş gül sapını güçlü sürgünden keselim. Kökten ne kadar kesim yapıyorsak, o oranda da gövde üzerinde azaltma yapalım. Dengeleme budama.
loveflower
10-04-2011, 12:17
Merhaba
Bahçelerde yoğun bakım faliyetleri var, bahçelerde bahar budamalarını yaparken gül sürgün uçlarında yaprak bitlerini fark ettik, dikkat edelim güllerimiz gelişim sürecinde zayıf kalmasınlar gereken önlemleri alalım...
Gül fidanının dip çapasını unutmayalım, gevşek süzek topraklarda iyi kök sistemi yapar, tabii ki kürek ucu ile de yanmış koyun gübresinide unutmalım...
Sevgili Nuri Murvet kapalı balkonda birtanecik gülüm var geçen yıl Mayısta fide halinde fidanlıktan aldım ve saksıya diktim,bodur diye almıştım,bu yıl ev makasıyla budadım,budama bilgilerini okuyarak uygun budamaya çalıştım ama az mı budama yapmışım çünkü bugün ki hali biraz büyük gibi geldi.Neredeyse aralık ayına kadar üzerinde çiçek vardı,Şubatta budadım ve adeta fışkırdı yeni sürgünler.Bir de saksısı küçük mü kalmış?Çapa yerine saksının üst kısmını elimle biraz havlandırdım,şimdi sağlıklı ama herhangi ilaç vermem gerekiyor mu?Teşekküe ederim.
202225
samet soyak
10-04-2011, 14:27
bahçemize gülleri budadıktan sonra budanan dalları 1 hafta suda beklettikten sonra köklri karardıktan sonra ektim tutarmı tutmaz mı bilmiyorum bundan sonra yapacağım birşey varmı yardım cı olurmusunuz
Zeytinci
15-04-2011, 21:25
Sn. Samet Soyak,
Hemen güneşe çıkarma. 2,3 hafta gölgede tut. Toprağı nemli olsun.
Başarılar.
balkondaki güllerimden sarılı turunculu olan sonunda açtı. geçen sene mutlu bey den almıştım. bu sene daha bir canlı olacağını düşünüyorum. sizlerle paylaşmak istedim.
207401
k_donmez
06-05-2011, 14:59
Geçen yıl bahçemize diktiğimiz ve ponpon sarmaşık gül olduğunu yeni öğrendiğim bitki güzel gelişti. Bu bahara da dipten gelen güçlü sürgünler ve tabii ki tomurcuklarla başladı.
k_donmez
06-05-2011, 15:50
Geçen sonbaharda oturduğum sitedeki bahçelerde beğendiğim güllerden çelik alarak bahçeye diktim. Bir kısmı filizlendi. Dışı kırmızı içi beyaz ( rosa osiria olabilir) renkli çiçekleri olan bir türden 4 çelik kesmiştim. İkisinin sürgünleri gayet güzel gelişti. Bir aksilik olmazsa seneye baharda kalıcı yerlerine geçecekler.
k_donmez
15-05-2011, 20:29
Tanıdık bir bahçeden ponpon sarmaşık gül görüntüsü. 2 yılda 4 metre boya ulaştı. Bugünlerde çiçekleri açıyor. Görüntü, çiçeklerin yarısı açmış halde çekildi. Bendeki ise halen tomurcuklu duruyor. 300 metrelik rakım farkı bizim bahçedeki baharı biraz geciktiriyor.
peaceseller
01-06-2011, 13:46
Merhaba,
Bir sorum olacak. Bahçeme sarı renkli sarmaşık gül alıp diktim. Gül şimdi açmaya başladı, goncalar kenarları kırmızı ortaları sarı şeklinde görünüp, açılınca tamamen sarı oluyorlar. Fakat sarı canlı, parlak bir sarı değil, soluk bir sarı. Bu rengi canlı sarı haline dönüştürmek mümkün mü? Bunun için toprağa yapılabilecek ilaveler var mı?
alperfect
10-06-2011, 19:42
Bugün bahçedeki güllerin çevresini saran ebegümeci ormanını açmaya çalışırken uzunca bir dalın kırılmış olduğunu farkettim apartmanda çocuklar bahçede oynadığı için ne zaman olmuştur bilmiyorum biraz soruşmuş 3- 4 karış uzunluktaydı tepedeki tomurcuklu kısmı kestim ikiye bölüp bir sürahi suyun içine koydum iyi yapmış mıyım
Bugün bahçedeki güllerin çevresini saran ebegümeci ormanını açmaya çalışırken uzunca bir dalın kırılmış olduğunu farkettim apartmanda çocuklar bahçede oynadığı için ne zaman olmuştur bilmiyorum biraz soruşmuş 3- 4 karış uzunluktaydı tepedeki tomurcuklu kısmı kestim ikiye bölüp bir sürahi suyun içine koydum iyi yapmış mıyım
Bu dönemde çeliklerin tutması zor olur diye düşünüyorum. Kırılan yer toprağa yatırılıp filizlenmesini beklemek daha uygun olurdu.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.