View Full Version : Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması
Kudret Tezel
20-10-2007, 22:08
Sevgili Arkadaşlarım, geçen dört beş günlük zaman zarfında sizlere mesaj yazamadım.
Hem sizlerden gelecek soru ve mesajları bekledim, hemde deney setlerindeki bitkilerin biraz daha yol almasını istedim daha doğru bilgiler vermek adına.
Birkere şunu söyliyeyimki bitki büyütme lambası diye aldığım ve kodunu da bildirdiğim lambalar gerçekten iş görüyor gibi gözüküyor. Bitkilerdeki büyüme gayet güzel gidiyor şimdilik. 27 Kasım günü arkadaşımın bahçesinden aldığım marulların besin eriyiklerini değiştirdim. Daha önceki eriyik biraz fazla tuzlu geldi, ve ilk birkaç günde marullarda biraz bozulmalar gördüm, yeni hazırladığım eriyik gayet güzel, marullar canlandı. Fasülyeler bayağı boylandı.
Sizlere marullar için hazırladığım şu formülü vermek istiyorum. hem çok güzel bir deney olur hemde yaza, yani sebze ekim dönemine kadar geçecek zaman zarfımda bir tatbikat yapmış oluruz.
Daha öncede bahsettiğimiz gibi, hazırladığımız şişeleri nasıl kullanacağımızı, ve istediğimiz besin eriyiği formulüne nasıl ulaşacağımızı anlatmak istiyorum.
Kudret Tezel
10-12-2007, 19:08
Makro besin elementlerini elde edebilmemiz için,
1 nolu şişeye 100 gr KH2PO4 -Mono potasyum fosfat.
2 Nolu şişeye 100 gr KNO3 -Potasyum Nitrat,
3 Nolu şişeye 100 gr Ca(NO3)2 4 H2O Kalsiyum nitrat.
4 Nolu şişeye 100 gr Mg SO4 7 H2O Msgnezyum Sülfat.
Daha öncede anlattığımız gibi her şişeyi İçme suyuyla (1000 cc yani 1 Litre) ye tamamlıyoruz gayet güzel erittiğimizden emin olmalıyız.
10 Litre lik bir şişe suyu alıyor ve üstünden birazını bir başka kaba boşaltıyoruz, şişelerden yapacağımız ilavelerle taşmasın diye.
Marul için şu formülü dizayn etmek istiyoruz.
Kudret Tezel
10-12-2007, 20:17
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm
İşlem sırası:
MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.
Kudret Tezel
10-12-2007, 21:21
Sıra geldi Mikro besinlere:
Borik asit şişesinden 7 ml
Bakır Sülfat şişesinden 1 ml
Demir Sülfat şişesinden12 ml
Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml
Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml
Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml
koyduktan sonra su şişemizi ilk durumuna kadar doldurunuz. Böylece besin eriyiğimiz hazırlanmış oldu, ancak pH ının 6,4 ile 6,7 arasına ayarlanması lazım.
EC ayarlanmasına gelince, eğer bu eriyiği şişe suyu ile hazırladıysanız ki öyle tarif ettik yaklaşık EC 1,6 mS dir. Ancak su kalitesi değiştiğinde EC değişir.
Marul 0,8 ile 1,2 EC arasını sever. Bütün sebzeler fide döneminde normalinden daha düşük EC değerleri isterler.
EC değerini yüksetmek için örneğin 10 litre su yerine 8 litre su kullanmak lazımdır. Eğer EC değerini düşürmek istiyorsak ozamanda örneğin 12 litre suya hazırlamak gerekirdi.
İşte bunun içindir ki EC değerini biraz yüksek hazırlayıp kullanırken fide veya yetişkin olmasına göre sulandırarak kullanmakta fayda vardır. Hatta yaptığımız sistem bile etkilidir.
Mesela bir su kültürü yapıyorsak yani bitki devamlı suyun içinde ise düşük EC. eğer katı ortam kültürü yapıyor, bitkimizi günde 10-20-30 defa suluyorsak daha yüksek EC değerlerini seçmeliyiz.
Arkadaşlar bu anlattıklarım biraz karışık gelebilir, ama emin olun birkaç denemeden sonra işin bukadar karışık olmadığını göreceksiniz.
Lütfen anlaşılmayan yerleri yazınız.
Kudret Tezel
14-12-2007, 10:09
Sevgili Arkadaşlar sizlerden sorular bekliyorum.
Çok detaylı ince hesaplanmış bir başlık olmakla beraber benim de takipte kafam karıştı. Örneğin ben herhangi bir yerde 2 derecelikli demirin chelat komplex edildiğine rastlamadım. Eh tabii diğer metallerin de. Sonra gözüme çarpan bir hava pompası. Bu sistem anladığım kadarı ile stabilize edilmemiş, bu bağlamda sıvı flokulasyona uğramıyor mu? EC değerliği chelat kompleksli tuzlarda nasıl ayarlıyoruz.
Acaba tüm yazılarınızı baştan toplayıp bir makale gibi mi okunası bir şeyler yapıla.
Bu kadar ppm hesabı veya değerleri verilmiş iken Mg' si de aktif elementin de % miktarı hesapları da mı yapılsa. Çok derin bir çalışma beğendim ancak bunu benim değil de herkesin de anlıyacağı şekle nasıl soksak diye de düşünmüyor değilim hani.
Bir de saksıları ıslatmada sifon sistemini de mi düşünsek.
Saygılar
Sonradan bende farkettim ilk mesajlarınızda Mg ler v.s. var ancak sanırım tüm mesajlarınız kopyalayıp bir doc. file yapmak gerekecek. :D
Ancak hala bir chelat komplexleme göremedim...
Bir de ben şahsen bu kullandığım inorganik tuzların safiyetinden emin olmadıkça pekde o sebzeleri yeme taraftarı değilim. Ancak bu gibi deneylerde analiz safiyetinde yani "p.a." tuzların yüksek fiyatları da bezdirici olabilir.
Kudret Tezel
14-12-2007, 14:44
Sayın Praecox,
Şelat konusunu niye kafanıza taktınız anlıyamadım.Şelatlanmış tuzlar bitki tarafından daha kolay emilirler, buda randımanı artırır, ama şart değildir.İkincisi kullanılan malzemeler, yani gübreler,şu anda tarımda kullanılan,Türkiye de ki gübre veya kimyasal malzemeler üreten fabrikalarımızda üretilen, sertifikalı, içeriği belli malzemelerdir.Buna rağmen ben onları yiyemem diyorsanız, burada bitkinin günahı ne anlıyamadım.O zaman sizin hiç bir tarım ürününü yememeniz gerekmiyormu.
Sayın Praecox, ben terasımda yetiştirdiklerimi,ve onları yetiştirmek için edindiğim bilgileri aktarıyorum,merak edenler deneye bilir.Bende bir amatörüm neticede,ama dikili 3 m2 yerden 70 kg ürün almanın zevki gerçekten bambaşka bir şey. bu zevki tatmanız dileğiyle.
Sayın Kudret Tezel bey,
Benim hala merak etiğim... demir bakır v.d. gibi ionları chelat komplex ile maskeleyip maskelemediğinizdir. veya flokulasyonu, çökmeyi önlemek, çözelti olarak solvolize kalmaları için bazı zor çözünen kationları... yani demir 2 ionlarının oksidasyonu önlemek için EDTA ile korumaya almıyormusunu?
Kudret Tezel
14-12-2007, 23:35
Demir bileşiklerinin sulama suyuna karıştırılarak verilmesi de pek çok araştırmacı tarafından uygulanmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır.
ZİRAAT fakültesi yayınları ders kitabı BİTKİ BESLEME sayfa 240
Sayın Praecox Şelatlanmiş mikro besin elementleri kullanmak size bağlı, şart değil. Piyasada fetrilon % 13 Fe, veya sesquestrin % 6 Fe içeren malzemeler var. Arzu ederseniz onları kullanabilirsiniz. Hatta şelatlı hazır iz elementler var, fakat hepsi bir arada olduğu için formülasyonunda değişiklik yapamazsınız.
Millete bu karışıklık içinde bir de (Birkutu Etilen Diamin Tetra Asetik Asit -EDTA) alacaksın, bu malzemeleri şöyle şelatlıyacaksın dersek ne olur acaba merak ediyorum.
Söyledikleriniz yanlış değildir, ancak amatörlük çizgisine biraz uzakta. bunları profesyonel yetiştiriciler olunca elbette ki gündeme getireceğiz bugün için biraz erken diye düşünüyorum.
Topraksız olarak çilek yetiştirmek istiyorum. Şöyle ki; yerden 3 m yukarıya asılı 40 cm çapında torbaların içini perlit ile doldurarak ve gerekli tüm besini damlama tesisatı ile perlitin içinden vererek birim alanda maksimum verimi elde etmeyi hedefliyorum.
Gerekli besleme programı nedir acaba?
Yapmayı düşündüğüm sistem bunun biraz daha büyük çaplısı. Eğer hesaplarımda yanılmıyorsam 1000 m2 alan üzerinde 10.000 adet çilek bitkisini topraksız, gerekli besinlerini tamamen kontrollü şekilde vererek yetiştireceğim. Ama önce gerekli besin formüllerini öğrenmem lazım.:)
28653
28654
28655
İlgilenen arkadaşlar için daha ayrıntılı bir çizim.
http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/resimler/topraksiz_tarim/topraksiz_tarim_image014.jpg
Kudret Tezel
20-01-2008, 13:40
Arkadaşlar kusura bakmayın ilertişimimiz birsüredir kopuk, Birkaç gün içerisinde yeniden buluşacağız sevgiler selamlar.
Kudret Tezel
26-01-2008, 21:36
Sevgili todor, pimaş borudan yaptığın sistem güzel,fakat deliklerin altına yine plastikten birer küçük balkon ilave ederseniz daha güzel olur, böylece besin eriyiğinin borunun dışına çıkması engellenmiş olur.Ama zor olacaksa bu haliylede iş görür. En kısa zamanda size çilek için hesapladığım bir formül vereceğim. Çalışmanız güzel olmuş elinize sağlık,haddim olmıyarak birşey daha hatırlatayım, seçeceğiniz sürkülasyon pompanız boru yüksekliğinizin enaz 1-1,5 metre daha yükseğe su basa bilecek güçte olsun.
Pimaş borulardan oluşan sistemi ben tasarlamadım. Söylediğimi görsel olarak anlatabilmek için internetten bulduğum bir resimdi.:)
Kudret Tezel
29-01-2008, 10:41
Çilek formülünü forum da yeni açılan ; yeni başlıyanlar için topraksız tarım ;başlığı altında bulabilirsiniz.
Sevgili Todor,benimde böyle bir projem var,yakında başlıyacağım sadece sulama sistemini kuramadım daha.Yanlız bu sistemin bir kötü yanı tuzlanmanın alt kısımlardaki etkisi,eğer iyice drenaj çıkartamazsanız alttaki meyveler ve yapraklar küçük olacaktır.O yüzden dikey poşet boyunu mümkün olduğunca kısa tutmanızı tavsiye ediyorum.Ben o şekilde 91 yılında marul ve ıspanak yetiştirmiştim.Ayrıca çilek fidesinide seçerken dikkat etmelisiniz.
BİTKİNİZ YEŞİL OLSUN...envor...
Kudret Tezel
23-03-2008, 11:40
Sevgili Arkadaşlar,
Topraksız tarım Besin eriyiklerinin hazırlanması, Başlığı altında konuya devam edelim.
Bu konunun iyi anlaşılabilmesi için matematik işlemlere geçmeden önce bazı ön bilgilerin bilinmesi lazım.
Hazır gübre kitlerinin kullanılması bölümünde anlattığım gibi besin eriyiğinin formülü, EC si ve PH sı iyi kavranmalıdır.
Besin eriyikleri 2 şekilde incelenebilir.
1 belli bir Karışımı kurmak, örneğin 3 nolu mesajda verilen,
N = 120ppm
p = 40 ppm
K = 178 ppm
Ca =120 ppm
Mg =37 ppm
S = 48 ppm
B = 1,2 ppm
Cu = 0,12ppm
Fe =2,4 ppm
Mn =0,5 ppm
Zn =0,5 ppm
Mo = 0,01 ppm Yine hatırlatmak istiyorum. Lazım olan karışımları A da Z ye kendim hazırlıya bildiğim için hazırlama konusundaki pratiklerimi kendi yorumumla anlatıyorum. Bir başka kaynakta değişik anlatımlar bulabilirsiniz. Ancak neticeleri aynı olacaktır.
Yukarıda yazdığımız liste benim tabirimle bir reçetedir.
Formülü ise,
N--- P --K - Ca Mg S
120 40 178 120 37 48
______________________________________= 1,0 + 0,33 + 1,48 + 1,0 +0,30 +0,4
120
İşte yukarıdaki reçetenin formülü 1,0+0,33+1,48+1,0+0,30+0,40 tır.
Unutmamamız gereken,
1. sayının azot, 1,0
2. sayının fosfor, 0,33
3. sayının patasyum, 1,48
4. sayının kalsiyum, 1,0
5. sayının magnezyum, 0,30
6. sayının kükürt, 0,40
olduğudur.
Azotu 1 olarak kabul ettiğimizde diğer elementlerin bu karışımdaki oranlarını buluyoruz.
Bakınız bu ne fayda sağlıyor,
Diyelim ki birinci kaynaktan 150 30 200 175 40 120 ppm
ikinci kaynaktan 190 38 253 220 49 152 ppm
üçüncü kaynaktan 225 45 300 261 58 180 ppm reçetelerini buldunuz.
Elinizde üç ayrı reçete olduğu halde ortam ve agregat farklılıklarından dolayı EC si değiştirilmiş üç ayni formüldür.
ve formül 1 - 0,2 - 1,33 - 1,16 - 0,26 - 0,8 dir.
İşte temel bilgilerden biri bu.
Bu işin topraksız tarım teorisi bence. Çünkü bitkilerin İstedikleri veya mükemmel gelişebilecekleri ortamlar ve deneyler ancak arge ve ünüversite laboratuvarlarında gerçekleşebilir. Aaaa bitkimiz nekadar güzel büyüyor demek yetmez bir dizi tahlil ve inceleme sonucunda besin eriyiği reçeteleri saptanır. yine kaynakların verdiği bilgilere göre durgun su kültürleri kullanılır. Deneyler çok büyük itina ile yapılır.
Bizlerde bu bilgiler ışığında amatörce bitkimizi gözliyerek şartlarımıza en uygun reçeteleri hazırlamaya çalışırız. Ayrıca daha öncede bahsettiğimiz gibi bitkinin cinsine ve çeşitine bağlı olarak bir tek formül, agregat, ısı, nem, ışık , şartları çok değişik olduğu içinde bir tek reçete düşünülemez.
EN GÜZEL FORMÜL BALKONUMUZDA BİZE YETECEK, TATMİN EDECEK BİZE TARIM ZEVKİNİ TATTIRACAK FORMÜLDÜR.
İşin bu teorik çalışmaları bizi aşar. Biz bu işin kimyasını,matematiğini iyi öğrenerek reçeteler arasındaki farkları fark ederek kendimize ait reçeteleri hazırlıyabiliriz.
Kudret Tezel
23-03-2008, 15:53
Arkadaşlar yukarıdaki açiklama yazılım hatasından dolayı anlamsız gözüküyor onu şöyle düzelteyim.
N (azot) =120/120=1,0
P ( fosfor ) =40/120=0,33
K ( potasyum)=178/120=1,48
Ca ( kalsiyum) =120/120=1,0
Mg (Magnezyum) =37/120 = 0,3
S ( kükürt ) =48/120 =0,4
Formülümüz ( 1,00 0,33 1,48 1,00 0,30 0,40 ) tır.
Kudret Tezel
23-03-2008, 16:39
Besin eriyiklerinde ki elementlerin kaynağı olan kimyasal tuzlar.
KH2PO4 Mono potasyum fosfat. - P K - - -
KNO3 Potasyum nitrat N - K - - -
NH4 NO3 Amonyum nitrat N - - - - -
Ca ( NO3)2+4H2O Kalsiyum nitrat N - - Ca - -
Mg SO4+ 7H2O Magnezyum sülfat - - - - Mg S
NH4 H2 PO4 Mono amonyum fosfat N P - - - -
( NH4)2 H PO4 di amonyum fosfat N P - - - -
K CI Potasyum Clörür - - K - - -
K2 SO4 Potasyum sülfat - - K - - S
( NH4)2 SO4 Amonyum sülfat N - - - - S
NHO3 Nitrik asit N - - - - -
H3PO4 Fosforil asit - P - - - -
Mg (no3)2 +6 H2O Magnezyum nitrat N - - - Mg -
Na2B4O7 +10 H2O Borax B
H3BO3 Borik asit B
Mn CI2+4H2O Mangan clörür Mn
Zn So4+7H2o çinko sülfat Zn
CuSo4+5H2O Bakır sülfat Cu
Fe So4+7H2O Demir Sülfat Fe
( NH4)6Mo7O24+4 H2O Amonyum molibdat Mo
Kudret Tezel
24-03-2008, 22:28
Hesaplamaları yapa bilmek için elementlerin atom ağırlıklarınıda bilmek gerekiyor tabiiki.
Element simgesi atom ağırlığı
Oksijen O 16
Hidrojen H 1,008
Karbon C 12,011
Azot N 14,08
Fosfor P 30,975
Potasyum K 39,1
Magnezyum Mg 24,32
Kalsiyum Ca 40,08
Kükürt S 32,066
Bor B 10,82
klor Cl 35,457
Bakır Cu 63,54
Mangan Mn 54,94
molibden Mo 95,95
Çinko Zn 65,35
Sodyum Na 22,991
Demir Fe 55,85
silisyum Si 28,074
Kudret Tezel
26-03-2008, 23:32
Sevgili arkadaşlarım yukarıda topraksız tarım bitki besin eriyiklerini hazırlaya bilmek için,Temel bilgileri vermeye çalışmışız. Ancak Bu bilgilerin dersi ağırlaştırdığından bahsediyorsunuz.Konuyu anlaşılır hale getire bilmek için,nasıl bir yol takip edelim,konuyu takip edenlerin sorularını yanıtlıyarak bir ön bilgi verip sonramı detaylandıralım,Bu konuda öneri ve sorularınızı bekliyorum.Bu konu gerçekten önemli bir konudur,Başından kavrayamassak sonunu getiremeyiz.Lütfen herkez kendisi için gerekli bilgiyi alabileceği soruyu sorsun ki anlıyarak ilerliyelim.
Kudret Tezel
27-03-2008, 08:25
şöyle bir domates reçetesini ilk başlarda anlatılan stok eriyiklerle hazırlıyalım.
Şöyle bir hatırlatma yapmak iatiyorum.her reçete yukarıda örnek olarak verilen sadece 4 adet stok ile hazırlanamaz.
Örneğin vereceğim reçeteyi hazırlıyabilmek için 5. şişe olarak
100 gram K2SO4 (potasyum Sülfat) eritilmiş bir stoğa daha ihtiyaç var.
Domates,
N 118 PPm
P 55 PPm
K 300 PPm
Ca 140 PPm
Mg 30 PPm
S 112 PPm
Bu reçeteyi hazırlamak için:
(10 litrelik bir kaba)
14 cc Potasyum Nitrat
31 cc Magnezyum Sülfat
25 cc Mono potasyum fosfat
39cc Potasyum Sülfat
stoklarından koymamız lazım
Mikro elementlere gelince, marul için tarif edilen aynı reçete uygulanabilir.
denizakvaryumu
27-03-2008, 09:53
Kudret Bey
domates için ph ve EC değerleri nedir?
Fide ve gelişim dönemlerinde değerlerde bir değişiklik olacak mı?
Kudret Tezel
27-03-2008, 18:41
Sayın deniz akvaryumu, domatesin büyüme evresi bazı kaynaklara göre 5 bölüme ayrılıyor , birinci salkım, ikinci salkım, üçüncü salkım .........beşinci salkım diye ,
Bazı kaynaklarda,15 gün +21 gün+28 gün +28 gün +21 gün ,
bazı kaynaklar ilk 40 gün için birinci dönem, 41 günden itibarende ikinci dönem diyorlar, budönemlerde sadece EC değil reçetede değişiyor.Bizim formülümüz gelişşmiş dönem içindir. lüks tüketimden dolayı ekonomik açıdan toril olarak biraz daha pahalıdır ,ama amatör bazda değil.biz .domateslerimiz meyve bağladıktan sonra ki bu yaklaşık1,5 ay sonra 10 litre yerini 8 litre ye hazırlarsak uygun olur.ancak otomatik olarak sık suluyorsak hiç gerek yok,çünkü açık balkon ve teraslarda su kaybı fazla olacağından EC yi yükseltmek iyi sonuç vermeye bilir.hemen şunu söyliyelim: nekadar sık sulama okadar düşük EC, nekadar seyrek sulama okadar yüksek EC. şu anda fideler çok küçük hiçbir değişikliğe gerek yok bence. Herkese sesleniyorum , bitkilerin gelişiminden haber verin bilgi alış verişinde bulunalım edindiğimiz bilgileri paylaşalım lütfen.
denizakvaryumu
27-03-2008, 19:20
Kudret Bey,
sizde şu an durum nasıl? Fideleri terasa açık havaya aldınız mı? Yoksa daha fideler dışarı çıkmadı mı?
Ben tohumları kısmetse bu pazar ekeceğim, Ankara'da havalar halâ soğuk.
Envordan çilek ve domates fideleri alanlar ise sanırım bu denemede en ileri olanlar.
Kudret Tezel
27-03-2008, 21:05
Sayın denizakvaryumu. bende henüz bir faaliyet yok .İşlerim dolayısıyla bu senede fidelerimi yetiştiremedim.yine hazır alacağız. ve 1 mayıs 5 mayıs gibi ekmemiz lazım.
Ben şöyle bir tavsiyede bulunmak istiyorum.havaların soğuk olmasından dolayı tahmin ediyorum evde yani içeride olan fidelerde işiksızlıktan dolayı bazı problemler meydana geliyor gibi. Sayın hidronun fasülyesinde sanki onu gördüm, sayın sin;inde şikayetlerinde sebep o gibi .dışarıda ,güneşte olan arkadaşlar bilgi versinler lütfen.
matrakmurat
11-04-2008, 22:31
Kudret Tezel arkadisimin soyledigi gibi bu topraksiz uretimi kavramak icin gercekten cok iyi bilmeli.yani sudaki bitki icin olan elementleri yogunlugunu tutursaniz bile suyun sicakligi ph durumu ve bu onemli bunlarda duzensizlik olursa sudaki elementleri bitkinin istedigi gibi ayarlasaniz bile bitki bu elementleri gerektigi gibi alamaz ve sonucta bilinicek daha bir suru ana islemler var aldiginiz yapay veya kimyasal gubrelerde bu elementler ne kadar oranda ve ne kadar kulanilacagi aciklanmistir.
temelde 3 ana besin maddesinin dengesi onemli diger elementler o kadar buyuk bir tasa deil.
kisacasi bu isin ana temel konularini bilen arkadaslardan ogrenmeli ve bu bilgi birikintisiyle deneme ve yanilmalarla tecrube kazanilmali..
Formülü ise,
N--- P --K - Ca Mg S
120 40 178 120 37 48
______________________________________= 1,0 + 0,33 + 1,48 + 1,0 +0,30 +0,4
120
İşte yukarıdaki reçetenin formülü 1,0+0,33+1,48+1,0+0,30+0,40 tır.
Unutmamamız gereken,
1. sayının azot, 1,0
2. sayının fosfor, 0,33
3. sayının patasyum, 1,48
4. sayının kalsiyum, 1,0
5. sayının magnezyum, 0,30
6. sayının kükürt, 0,40
olduğudur.
Azotu 1 olarak kabul ettiğimizde diğer elementlerin bu karışımdaki oranlarını buluyoruz.
Bakınız bu ne fayda sağlıyor,
Diyelim ki birinci kaynaktan 150 30 200 175 40 120 ppm
ikinci kaynaktan 190 38 253 220 49 152 ppm
üçüncü kaynaktan 225 45 300 261 58 180 ppm reçetelerini buldunuz.
Elinizde üç ayrı reçete olduğu halde ortam ve agregat farklılıklarından dolayı EC si değiştirilmiş üç ayni formüldür.
ve formül 1 - 0,2 - 1,33 - 1,16 - 0,26 - 0,8 dir.
İşte temel bilgilerden biri bu.
Nihayet anladım sanıyorum.
Şöyle formüle etmek lazım herhalde;
N/N P/N K/N Ca/N Mg/N S/N
Yani her elementin miktarını azot miktarına bölüyoruz. Böylece;
150 30 200 175 40 120 ppm formülü için
150/150 30/150 200/150 175/150 40/150 120/150
1......... 0,2 .....1,33.......1,16......0,26....0,8 değerlerini buluyoruz.
190 38 253 220 49 152 ppm formülü için
190/190 38/190 253/190 220/190 49/190 152/190
1......... 0,2 .....1,33.......1,16......0,26....0,8 değerlerini buluyoruz.
Yani bizim internette veya kitaplarda bulduğumuz bu farklı değerler aslında aynı formülün farklı Ec değerlerinde hazırlanmış halleri.
Bu durumda iki sonuca varıyorum ben;
1- İlk değer, yani azotun katsayısı 1 olmak zorunda.
2- Bitkinin alabildiği tüm besinler, alabildiği azot ile doğru orantılı.
BU durumda şunu hatırlamamızda fayda var;
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=2444&d=1152388444
Kudret Tezel
10-05-2008, 12:30
çok teşekkür ederim sevgili todor, işte temel buradan başlıyor. Bu mesajınız beni gerçekten çok mutlu etti.
Demekki yazdıklarımız yavaş yavaş anlaşılıyor çok sevindim.
Şimdi yapılacak iş şu; bulduğunuz bütün reçetelerin formülünü yazacaksınız neden, çünkü reçete çoktur.ama formülleri birbirine benzer.benziyenleri elimine edeceksiniz ve göreceksinizki örneğin 100reçeteden 20 tane reçete kalacak.Bununda sebebi deney yapılan ortamların farklı olması ,iklim,sistem,agregat ,cins vs gibi ama aralarında çok büyük farklarında olması tabiiki düşünülemez .ama bu reçeteleri baz alırkende ne olursa olsun Ünüversitelerde, veya ehil kuruluşların akademik çalışmalarını gale almak lazımdır.
zira Bitki her iki reçetedede sağlıklı büyüye bilir ama minumum yasası gözetilmemişse malzeme fazla kullanılır lüks tüketimden dolayı ekonomik kayıplar meydana gelebilir.
Ben marul için bir reçete buldum. ppm cinsinden;
N.......P.....K.....Ca...Mg..Fe..B.....Mn.Zn..Cu.. ..Mo
140.9 25.2 96.4 151 25.3 2.5 0.45 1 0.06 0.05 0.05
Şimdi bu reçeteye göre besin eriyiğimizi nasıl hazırlaycağız? Hangi malzemeden kaç gr. koyacağız?
Kudret Tezel
21-05-2008, 22:41
Sevgili arkadaşlar,todor arkadaşımızın bulupta yapmak istediği eriyiğin malzeme listesini şimdilik kaydıyla bir kenara bırakalım ve bu işi gerçekten öğrenmek istiyorsak
şu problemi çözmeye çalışalım.
problem 1;
250 litre su içinde 27,68 gr mono potasyum fosfat MKP
41,75 gr potasyum nitrat KNO3
222,45 gr kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 4H2O
6,65 gr Üre 0,46 N
64,54 gr Magnezyum sülfat Mg SO47H2O
10,4 gr %6 lıkdemir EDTA
0,625 gr Borik asit 0,18 B
0,925 gr Mangan klörür 0,277 Mn
0,066 gr çinko sülfat 0,227 Zn
0,05 gr Bakır sülfat 0,254 Cu
0,023 gr Amonyum molibdat 0,543 Mo
Eritilmiştir. Elde edilen besin eriyiğinin reçetesini ve formülünü hesaplayınız.
İşte yarışma sorusu arkadaşlar. problemi çözen ilk iki arkadaşımıza birer adet 250 litrelik domates besin eriyiği kiti hediye edeceğim.İstediğiniz soruyu sorabilirsiniz, başarılar dilerim.
NOT: Bu problemi çözebilmek için gerekli hertürlü bilgi önceki forumlarda mevcut.
denizakvaryumu
22-05-2008, 08:16
Sınıfın çalışkanları ortaya çıksın :) ben arka sıralarda oturan bir öğrenciydim :)
Çok zor bir soru benim için. Henüz tabi.
Aslında bende bu hesaplamaları öğrenebilmek için sormuştum bir önceki soruyu. Ama öğretmenin yolundan gitmek her zaman daha iyidir.
Ben de besin eriyiklerinin hazırlanması konusu anlatılırken hep dışarıyı seyrettim. Tüh aldık mı sıfırı? :O)
İşte çıktı rüyamm. Ben boşa rüya görmem cumartesi bütün gece kimya sınavına hazırlanmıştım. Uyanıp "ya ben üniversiteyide bitirdim ne kimyası" diye çığlık atasım geliyordu o kadar. Ben bunu çözerim de şu mesai olmasa... Gerçi iktisat okudum ama zor görünmedi gözüme...
Kudret Tezel
22-05-2008, 10:54
Gel Gel Önsıralara gel deniz akvaryumu, yok öyle arkalarda oturup kopya çekmek.
Besin eriyiklerinin hazırlanması, besin eriyiklerinin hazırlanması diyordun,al işte besin eriyiğinin hazırlanması.
Şaka bir yana sevgili arkadaşlarım işte besin eriyiklerinin hazırlanması konusunda temel bilgileri pekiştirecek bir problem.Hepinizi beyim jimlastiğine davat ediyorum,lütfen
ilgileniniz.
Kudret Bey ilgileniyoruz da, biraz kazık bir soru gibi sanki:p İçimde "Hoca bize taktı" deme hissi uyandırıyor. :D
Kudret Tezel
22-05-2008, 11:26
Siz hocaya takmış olmayasınız.
denizakvaryumu
22-05-2008, 11:27
Kesin bütünlemeye bırakacak, ben zaten ileri aşamaya Eylülde geçelim diyordum.
Kudret Bey , sınıfın hali perişan :)
Sınava çok daha kolay sorularla başlasak olmaz mıydı?
Kudret Tezel
22-05-2008, 11:40
Domates yetiştirecez diye sır üstü yatar dersleri asarsanız olacağı budur.
Eeeee.. yapıcaktık ama hoca zor soruyor.Değil, inanın zor değilçok kolay.
Acil bir iş için bu gece şehir dışına çıkacağım,nasibse pazartesi dönerim.Bu arada sizlerde çalışırsanız beraberce çözeriz.
Size iyi yolculuklar hocam. Sağ salim gidip dönünüz.
Bişiy buldum ama yarım...
N -- 99 -- 1
P -- 6,3189 -- 0.0638
K -- 24,1247 -- 0.2436
Ca -- 37.76 -- 0.3814
Mg -- 6.3718 -- 0.0643
S -- 8.4013 -- 0.0848
Hem yarım hemde emin değilim zaten...
Kudret Tezel
22-05-2008, 20:30
Olsun hiç bulamamaktan iyidir.
Bu sonuçlar nasıl çıktı bilmiyorum:( Ama sabahtan beri çıkan sonuç bu :)
33 N
6,1 P
25,65 K
35,6 Ca
5,8 Mg
8.4 S
0,6 Fe
0,11 B
0,25 Mn
0,014 Zn
0,01 Cu
0,012 Mo
1-0,77-0,18-1,07-0,175-0,25-0,018-0,003-0,0075-0,00042-0,0003-0,00036
Allah rızası için şu sayıları, hepsini değil de hiç değilse örneğin şu azot (33N)ve kalsiyumu (35,6 Ca)nasıl elde ettiğinizi anlatabilir misiniz? Ben dersi hiç dinlememişim. Sıfır bile alamıcam bu gidişle.
Bakalım bu sefer tutacakmı?
N------- 35,373445---------1
P------- 6,2879------------ 0,178
K------- 24,0856----------- 0,681
Ca----- 37,7152------------ 1,066
Mg----- 6,3718-------------0,18
S------- 8,4045066---------0,238
Fe------ 0,624------------- 0,018
B------- 0,0108------------ 0,0003
Mn----- 0,05493----------- 0,00155
Cl------ 0,07801----------- 0,00221
Zn----- 0,003268---------- 0,00009
Cu----- 0,003177---------- 0,00009
Mo-----0,0061765--------- 0,00017
Ben de dersi baştan takip ettim de molekül falan görünce çok dikkatli okumadım bu başlığı..:o Bu benim karakterim olmuş galiba, son dakkada çalışmak :D :o
Hatta bir de hidrojen ve oksijen var ama yazılıyormu bilemedim
H------- 12,1839022---------0,3444
O------- 210,23408--------- 5,943274...
formül içeriği ve % miktarları (gerekli olan)
MKP Mono potasyum fosfat KH2PO4 K %28 P %22
Potasyum nitrat K NO3 K %38 N %13
Kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 +4H2O Ca %16 N %11
Magnezyum Sülfat MgSo4+7H2O Mg %9 S13
Amonyum Nitrat NH4NO3 N%34
Nitrik Asit NHO3 N %22.23 %100saf
DKP Di potasyumfosfat K2HPO4 K%44 P %17
MAP Mono Amonyum Fosfat NH4H2PO4 P %26 N %12
DAP Di Amonyum Fosfat (NH4)2HPO4 P %23 N %21
DKP Di Potasyum Fosfat K2HPO4 K %44 P %17
Fosforik Asit H3PO4 P %31,6 % 100 saf
Potasyum Klörür KCL K%52
Potasyum Sülfat K2SO4 K %44 S %18
Kalsiyum Klörür CaCL2 Ca%36 CI%63
Amonyum Sülfat ( NH4)2SO4 N %21 S %24
Yukardaki % lere göre hesaplama;
27,68 gr mono potasyum fosfat MKP: 7.75 K - 6.1 P
41,75 gr potasyum nitrat KNO3 : 15.9 K - 5.5 N
222,45 gr kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 4H2O: 35.6 N- 24,5 Ca
6,65 gr Üre 0,46 N: 3N
64,54 gr Magnezyum sülfat Mg SO47H2O: 5,8 Mg - 8,4 S
10,4 gr %6 lıkdemir EDTA : 0,6 Fe
0,625 gr Borik asit 0,18 B : 0,11 B
Çıkan sonuçların toplanması;
44.1 N
6.1 P
23,65 K
24,5 Ca.
5,8 Mg.
8.4 S.
0,6 Fe.
0,11 B.
0,25 Mn.
0,014 Zn.
0,01 Cu
0,012 Mo
Formül:
(1)-(0,138)-(0,53)-(0,55)-(0,13)-(0,19)-(0,013)-(0,002)-(0,0056)-(0,0003)-(0,00022)-(0,00027)
Yaşasın çözdüm:D Cevaplar aşağıdadır efendim.
N: 57,4255----- 1
P: 6,0896---- 0,106043
K: 23,6154---- 0,411235
Ca: 35,592---- 0,619794
Mg: 5,8086---- 0,10115
S: 8,3902------ 0,146106
Fe: 0,624------ 0,010866
B: 0,1125------ 0,001959
Mn: 0,2562---- 0,004461
Zn: 0,0149----- 0,000259
Cu: 0,0127----- 0,000221
Mo: 0,0124----- 0,000216
:cool::cool::cool::cool:
Sanırım bu kez tamam.
Koca sınıfta dört kişi mi kaldık. Ki zaten ben dönem sonunda nakille gelmiştim. Sınıftan bile sayılmam yani daha.:D:D:D
Ehe :D Ben de köşede sinmiştim de Kudret bey cesaretlendirince mini bir dalış yaptım. 4 kişi değiliz de bu, sözlü yaparken hocayla göz göze gelmemek için herkesin başka yana bakması gibi :D
Kudret bey burada olsaydı keşke ben çok merak ettim. Yanlış yaptınız dese yine de rahatlicam.. Kimyayı da hiç sevmezdim lisede.. Nasip..
Excelde tablo yaptım ancak sadece fosforu tek kalem olduğu için yazıyorum.
Doğruysa devam edilebilir yanlış ise çöpe atarız.
Ppm hesabı yapacağımız için 1 litreye göre hesaplayabiliriz.
250 litrede 27,68 g. mkp var ise 100 litrede 11,07 g. MKP vardır.
Atom ağırlığı P=30,975
Atom ağırlığı K=39,1
1 Mol MKP nin ağırlığı P+K=70,075 g. dır.
70,075 g. MKP nin içinde 30,975 g. P var ise
11,07 g. MKP nin içinde de 4,89412 g. P vardır.
Bu 100 litre için olan değer olduğuna göre bunu 100 e bölersek 1 l. için olanını buluruz. P 0,04894 g. dır, bu da 48,94 mg. dır bu da 49 ppm eder.
Bunu 1 ölçek baz alarak ec değerlerini de buluruz.
Önümüzdeki hafta final sınavları var biraz jimnastik oldu.
:))
mono potasyum fosfat derken KH2PO4 kastediliyorsa
1 mol hesabını yaparken Molarite=K+2xH+P+4xO olarak değiştirilir.
Dolayısıyla bundan sonrakiler de değişir.
1 Mol 136,0766 g. olur.
Dolayısıyla aynı bileşikte P daha az kalır.
25 ppm çıkar.
eczadolabi
23-05-2008, 17:23
N_____129,28 ppm
P_____25,20 ppm
K_____96,35 ppm
Ca____150,92 ppm
Mg____25,47 ppm
S_____33,58 ppm
Fe____2,5 ppm
B_____0,45 ppm
Mn____1,02 ppm
Zn____0,06ppm
Cu____0,05 ppm
Mo____0,05 ppm
eczadolabi
23-05-2008, 17:30
N___P_____K_____Ca___Mg___S______Fe_____B___Mn____ Zn_____Cu___Mo
1_0,1949_0,745_1,167_0,197_0,2597_0,019_0,003_0,00 8_0,0005_0,0004_0,0004
eczadolabi
23-05-2008, 17:34
Bu hesabı yapında işin ne kadar ince bir iş ve zahmetli olduğu daha da anlaşılıyor.
Kudret Bey'e saygımız pekişmiştir artık herhalde...
Saygılarımı sunarım Sayın Hocam :)
Ne çok zahmet veriyormuşuz meğer size...
Benim gözlemlediğim bir şey var.
besin elementlerini bize 16 tane öğrettiler.
Makro Besin Elementleri
C
H
O
N
P
K
Mg
S
Ca
Mikro Besin Elementleri-İE-İz Elementler
Cu
Zn
Fe
Mn
Cl
B
Mo
Diğer Besin Elementleri
Na
Si
Co
Yaptığımız bu çözeltilerin içinde bitkinin ihtiyacı olan tüm besin elementleri olması gerekiyor mu gerekmiyor mu?
Gübre şerbeti yaparak takviye yapsak veya bir kısmını karşılamaz mı?
Laboratuvar şartlarında çalışamayan kişiler ne yapmalı?
Malzemeleri nasıl tedarik etmeli.
Hadi ben bu sene okuyorum, okulun laboratuvarını kullanmama müsade edebilirler, seneye veya daha sonra ne yapacağız?
Evat arkadaşlar bende okuldayken çalışkan değildim ama EVREKA EVREKA...
Sayın Kudret beyin bizlere gönderdiği karışımlardan yola çıkarsak (kopya çekiyorum) problemin çözümü sanırım bize belirttiği oranlardaki elementlerin 1/50 kadar olması gerekiyor.Yani bu problemin çözümü; yukarıda yazılı oranların 50 de 1 ini formül oluşturuyor.Sayın hocam sınav sonucumu merakla bekliyorum...
Kudret Tezel
24-05-2008, 19:04
şiiiiişt,noluyor orda, herkes kendi çalışsın. İyiki bi dışarı çıktık.
Kudret Tezel
24-05-2008, 20:14
Kağıtlarınızı okudum arkadaşlar, ama notları okumadan şu işin,yani yaptığınız hataların bir kritiğini yapalım.
Sayın ağaç dostu Kürşat arkadaşımız,Siz yapyığınız hatayı kağıdınızı yeniden okurken görmüş ve düzeltmişsiniz ,teşekkür edrim.Bir malekülün ağırlığını hesapkarken önce doğru formülünü yazacağız ve sonra elementlerin atom ağırlıklarını yerine koyarak MOL (molekül) ağırlığını bulacağız, ve hangi elementin % sini bulmak istiyorsak, o elementin atom ağırlığını, molekül ağırlığına böleceğiz.
ve kullandığımız tuz miktarıyla çarparak kullandığımız element ağırlığını bulacağız.
yolunuz doğrudur ancak soru cevaplanmadığı için not vermiyorum üzgünüm.
Haftaya biraz çalışırsanız yapacağınızdan eminim.
Kudret Tezel
24-05-2008, 20:26
sevgili teras böcüsü tuba hanım,Hadi derse çalışmadın anladık, peki bendışarı çıkınca egemo tahtaya butün değerleri yazmış onudamı görmedin. Budeğerleri nerden buldunda çıkartın, Baştan sona yanlış ,lütfen haftaya çalışta gel.
Kudret Tezel
24-05-2008, 20:42
Gelelim size, Sevgili VISKHY, Anladığım kadarıyla sizin formül bulma konusunda büyük yeteneğiniz var, siz bu sınıfta harcanıyorsunuz tübitak'a müracat ediniz.
Araştırma ve geliştirmede yeni yeni formüller icat edebilirsiniz.
Kudret Tezel
24-05-2008, 21:03
Sayın eczadolabı ve sayın malbman kağıtlarınızı birdaha gözden geçirmek üzere iade ediyorum lütfen problemi sayılarla çözerekneticelendiriniz sadece neticeleri yazmak
tatmin edici değil.
Kudret Tezel
24-05-2008, 21:16
Gelim sevgili egome size,fırsatı ganimet bilip bütün sınıfa kopya verceksiniz sonrada kalsiyumu azot ,azotu kalsiyumdiye hesaplıyacaksın ha.neden dikkat etmedin kardeşim hoca yutarmı sandın. Eğer o hata olmasaydı kağıdın 10 du , ama ben yine on verdim,
Sizden ricam işlem hatası yapmamaya çok özen göstermeliyiz.Teşekkür ederim.
Kudret Tezel
24-05-2008, 21:18
Arkadaşlar biri boş kağıt vermiş adınıda yazmamış kim o.
Ben demiştim hoca bana taktı diye.:D:D:D
denizakvaryumu
24-05-2008, 21:41
Arkadaşlar biri boş kağıt vermiş adınıda yazmamış kim o.
Kem küm, gık mık :o
Eğer o hata olmasaydı kağıdın 10 du , ama ben yine on verdim,
Sizden ricam işlem hatası yapmamaya çok özen göstermeliyiz.Teşekkür ederim.
Nasıl ! Kim.. benmi ? Oleyyyyyy. Teşekkürler hocam:p:D
Formül içeriği ve gerekli % miktarları
Mono potasyum fosfat KH2PO4— K: %28; P: %22
Potasyum nitrat K NO3--- K: %38; N: %13
Kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 +4H2O---- Ca: %16; N: %11
Magnezyum Sülfat MgSo4+7H2O---- Mg: %9; S: 13
Amonyum Nitrat NH4NO3--- N: %34
Nitrik Asit NHO3---- N: %22.23 %100saf
DKP Di potasyumfosfat K2HPO4---- K: %44; P: %17
MAP Mono Amonyum Fosfat NH4H2PO4---- P: %26; N: %12
DAP Di Amonyum Fosfat (NH4)2HPO4---- P: %23; N: %21
DKP Di Potasyum Fosfat K2HPO4---- K: %44; P: %17
Fosforik Asit H3PO4---- P: %31,6 % 100 saf
Potasyum Klörür KCL--- K: %52
Potasyum Sülfat K2SO4---- K: %44; S: %18
Kalsiyum Klörür CaCL2---- Ca: %36; CI: %63
Amonyum Sülfat ( NH4)2SO4---- N: %21; S: %24
Yukardaki % lere göre hesaplama;
27,68 gr mono potasyum fosfat KH2PO4---- K: 7,7504 – P: 6,0896
41,75 gr potasyum nitrat KNO3 : K: 15,865 – N: 5,4275
222,45 gr kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 4H2O: N: 24,4695 x 2= 48,939 – Ca: 35,592
6,65 gr Üre 0,46 N: 3,059
64,54 gr Magnezyum sülfat Mg SO47H2O: Mg: 5,8086 – S: 8,3902
10,4 gr %6 lıkdemir EDTA : Fe 0,624
0,625 gr Borik asit 0,18 B-- B: 0,1125
0,925 gr Mangan klörür 0,277 Mn – Mn: 0,2562
0,066 gr çinko sülfat 0,227 Zn--- Zn: 0,149
0,05 gr Bakır sülfat 0,254 Cu---- Cu: 0,0127
0,023 gr Amonyum molibdat 0,543 Mo--- Mo: 0,0124
Toplam
N: 57,4255
P: 6,0896
K: 23,6154
Ca: 35,592
Mg: 5,8086
S: 8,3902
Fe: 0,624
B: 0,1125
Mn: 0,2562
Zn: 0,0149
Cu: 0,0127
Mo: 0,0124
Formül
(1)-(0,106043)-(0,411235)-(0,619794)-(0,10115)-(0,146106)
(0,010866)(0,001959)-(0,004461)-(0,000259)-(0,000221)-(0,000216)
Olmuş mu hocam?
Kudret Tezel
25-05-2008, 07:02
Sevgili malbman, herşey çok güzel teşekkür ederimde şu kalsiyum nitratın azot değerini N=24,4695 gr ı neden 2 ile çarptınız, yanlış oldu. Parantezin altındaki 2 yi calsiyum nitratın mol değerini hesaplarken dikkate almıştık zaten.
Ca ( NO3)2+4 H2O=40,08+2*14,008+3*2*16 +4*2*1,008+4*16=236,16
N=2*14,008 /236,16 =0,11863 =%11,86 bu değeri % 11 olarak kabul etmişiz.
222,45*,11=24,47
Dolayısıyla sizin hesap ettiğiniz N=57,4255değerinin 32,95 olması lazımdıdurum böyle olunca bütün formül değerleri yanlış oldu.
Amaninnn onu bir önceki gönderdiğimde fark etmiştim ama sabahın dörtbuçuğunda uyku sersemliğiyle düzeltmeyi unutmuşum. Bak şimdi şu işe. Aldık mı sıfırı?
bir hatamı buldum ancak yeni fırsat oldu.
MKP nin içeriğinde:
MKP (KH2PO4) tamamen suda çözünebilir katı tuz formunda P-K gübresidir. % 52 P2O5 ve % 34 K2O içerir.
http://www.drtarsa.com/blog/2005/10/0-52-34-mono-potasyum-fosfat-mkp.html
ben bu hesabı 100 kg ın tamamında elementler var diye hesaplamıştım.
Bunu atlamışım, o da nereden aklıma geldi: ürenin içinde 100 kg da 46 kg saf N vardır dolayısıyla 46 kg azot verebilmek için 100 kg lık dolgu maddelerini de içeren bir gübreleme yaparız.
:)
Şöyle diyeyim MKP de bulduğumuz P değerinin birazcık daha fazla çıkması lazım.
Yanılıyormuyum?
Kudret Hocam, bir arkadaşımdan üzerinde çiçekler olan bir biber fidesi aldım. Bunu topraklı ya da topraksız tarımda, marul ya da domates besiniyle beslersem zavallıya çok mu eziyet emiş olurum? Yoksa torfa dikip bildiğimiz dededen kalma yöntemle veryim mi suyu? Teşekkürler.
Bu iki element hava ve sudan alınıyor dolayısıyla gözardı edilecek.
H____46,58790 ppm
O____920,48570 ppm
------------------------
N____134,93626 ppm
P____25,20310 ppm
K____96,34960 ppm
Mg___25,48100 ppm
S____33,68940 ppm
Ca___150,95760 ppm
Cu___0,02022 ppm
Zn___0,02427 ppm
Fe___2,49600 ppm
Mn___0,44741 ppm
Cl____2,08480 ppm
B____0,07875 ppm
Mo___0,02715 ppm
N___1,00000
P___0,18678
K___0,71404
Mg__0,18884
S___0,24967
Ca__1,11873
Cu__0,00015
Zn__0,00018
Fe__0,01850
Mn__0,00332
Cl___0,01545
B___0,00058
Mo__0,00020
Kimya bilgim bu kadar elveriyor.
EDTA için aramalarımda içeriğini bulamadım, varsa bir onda hata olabilir.
Kağıdımı verdim kanaatimin verilmesini...
olmazsa şartlı geçiş vs talep ediyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=240430&postcount=6
Güzel şeyler :D
Kudret Tezel
26-05-2008, 17:06
Sevgili Kürşat ve diğer arkadaşlarım,
İnanıyorumki hesaplamalarda büyük bir aşama kaydettik, ancak iş henüz bitmiş değil. Fakat şu dikkatimi çekiyor. henüz dört dörtlük bir kağıt bulamadık.Hepsinde yol doğru fakat işlem hatakarı var, bu hataları mutlaka düzeltmeliyiz.İşlemleri hesap makinası ile yapsak bile enaz 3 kere kontrol etmeliyiz,çünkü bir küçük hata bütün formülasyonunuzu değiştirir.
Sevgili kürşat ,yine işlem hatası yapmışsınız.kağıdınızı tekrar kontrol ediniz.
gokhan aydinli
26-05-2008, 17:20
Atom ağırlıklarınında heseba katılarak yazılmış bir formülü nasıl hazırlarız hesaplamak ve deteylar için gerekli bilgileri kendi adıma Kudret beyden biraz daha detaylı bir şekilde istiyorum mümkünse..
Bu konu ve gerekli formüller için danışacağımız, göz atacağımız bir site varmıdır hocam ?
Teras böcüsü ya da tuba; senin adına çok sevindim, hakkında hayırlısı olsun. Güle güle git gel. Biz bir kenarda senin için de tecrübe biriktirir, geldiğinde draje şeklinde sana veririz.
Kudret hocam, #94 mesajınızdan, kağıtlarımızı kontrol edip ekrar verebilirmişiz gibi anladım. Doğru mudur yoksa ben öyle olmasını istediğim için mi o tarafa çektim? Ama her ne olursa olsun ben yine de kağıdımı düzeltip bir kez daha göndereceğim. Alacağım not hiç önemli değil.
Kudret Tezel
26-05-2008, 17:41
Sevgili Gökhan,bu konular daha çok kitap bilgileri, ders bilgileri ,mutlaka internette kimya dersi sitelerinde rastlana bilir.Fakat bende en açık şekilde anlatmaya çalışıyorum.
Daha önceki forumlarda maddenin formülünü içerdiği elementlerin atom ağırlıklarını, molekül ağırlıklarını vs detaylarını yazmıştık,çevaplandığında tamam anladım diyebileceğin bir soru sorarsan problemi çözeriz zannediyorum. lütfen örnek olabilecek bir soru sor, hep beraber cevaplandıralım,diğer arkadaşlarımızada yardım etmiş olursunuz.
Kudret Tezel
26-05-2008, 17:48
Sevgili malbman,bence önenli olan kendi hatanızı kendiniz bulmanız.Ben yardımcı olacağım ama hatanızı siz bulacaksınız ki kalıcı olsun. Tablo önümüzde yol belli eksik olan dikkat.
Kusura bakmayın ,sizleri biraz yoruyorum ama ,kendim için birşey istiyorsam,,,,neolayım.
Formül içeriği ve gerekli % miktarları
Mono potasyum fosfat KH2PO4— K: %28; P: %22
Potasyum nitrat K NO3--- K: %38; N: %13
Kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 +4H2O---- Ca: %16; N: %11
Magnezyum Sülfat MgSo4+7H2O---- Mg: %9; S: 13
Amonyum Nitrat NH4NO3--- N: %34
Nitrik Asit NHO3---- N: %22.23 %100saf
DKP Di potasyumfosfat K2HPO4---- K: %44; P: %17
MAP Mono Amonyum Fosfat NH4H2PO4---- P: %26; N: %12
DAP Di Amonyum Fosfat (NH4)2HPO4---- P: %23; N: %21
DKP Di Potasyum Fosfat K2HPO4---- K: %44; P: %17
Fosforik Asit H3PO4---- P: %31,6 % 100 saf
Potasyum Klörür KCL--- K: %52
Potasyum Sülfat K2SO4---- K: %44; S: %18
Kalsiyum Klörür CaCL2---- Ca: %36; CI: %63
Amonyum Sülfat ( NH4)2SO4---- N: %21; S: %2
Yukardaki % lere göre hesaplama;
27,68 gr mono potasyum fosfat KH2PO4---- K: 7,7504 – P: 6,0896
41,75 gr potasyum nitrat KNO3 : K: 15,865 – N: 5,4275
222,45 gr kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 4H2O: N: 24,4695 – Ca: 35,592
6,65 gr Üre 0,46 N: 3,059
64,54 gr Magnezyum sülfat Mg SO47H2O: Mg: 5,8086 – S: 8,3902
10,4 gr %6 lıkdemir EDTA : Fe 0,624
0,625 gr Borik asit 0,18 B-- B: 0,1125
0,925 gr Mangan klörür 0,277 Mn – Mn: 0,2562
0,066 gr çinko sülfat 0,227 Zn--- Zn: 0,149
0,05 gr Bakır sülfat 0,254 Cu---- Cu: 0,0127
0,023 gr Amonyum molibdat 0,543 Mo--- Mo: 0,0124
Toplam
N: 32,956
P: 6,0896
K: 23,6154
Ca: 35,592
Mg: 5,8086
S: 8,3902
Fe: 0,624
B: 0,1125
Mn: 0,2562
Zn: 0,0149
Cu: 0,0127
Mo: 0,0124
Formül
1)-(0,18478)-(0,716574)-(1,079985)-(0,176253)-(0,254588)
(0,018934)(0,003414)-(0,007774)-(0,000452)-(0,000385)-(0,000376)
Umarım bu defa olmuştur hocam. Zaten yine olmadıysa kendimi forumun kazması ilan edecem.
Kudret Tezel
26-05-2008, 18:17
Haaaaaah şöyle bak dikkat edince nasıl oluyor.
N =57,4255 gr 57,4255 *1000 /250 =229,702 ppm neresi
N = 32,956 gr 32,956 *1000 / 250 =131,824 ppm neresi
Arkadaşlar mümessil nerde, dışarıda sigaramı içiyor baksanıza .
Çözeceğim çözmesine de formülleri google dan aradım buldum.
1-Verilen bileşiklerin tam formüllerini yazar mısınız?
2-Bir de sonundaki rakamlar nedir?
Ben onları % olarak aldım. dolayısıyla 0,227 için %22,7 gibi bir değer çıkıyor. Yanlışım varsa düzeltin.
3-Üre için de NH2 mi alalım 100 kg da 46 kg saf azot mu alalım?
4-Şunu da belirteyim bakır 100 kg da şu kadar dersek diğer elementler de mol kütlelerine göre ona orantılı mı olacak?
Numara sırasına göre cevaplarmısınız?
kürşad, Kudret hoca dışarıda şu anda,fırsattan istifade çaktırmadan bir kopya vereyim sana.
250 litre su içinde 27,68 gr mono potasyum fosfat MKP
41,75 gr potasyum nitrat KNO3 eritilmiş.
Kudret hocanın verdiği derslerden esinlen. Örneğin kendine şu soruyu sor: mono potasyum fosfattaki potasyum % olarak kaç oranında olmalı. Sonra da şu soruyu sor: potasyum nitrattaki potasyum % kaç oranında olmalı? Ha bunların cevabı zaten yine kudret hocamın ağzından verilmiş forumda.Onu8 da arayıp bulmak sana kalıyor. Bulunca zaten problemi de çözüyorsun. Başarılar. Artık kapatıyorum. Hoca yakalarsa kağıdımı yırtar atar bi de sıfır verir bana.
Kudret Tezel
26-05-2008, 21:28
Sevgili arkadaşım Kürşat bey,
3, sayfada 77 nolu forumda kalsiyum nitratın dökümünü yapmışız, lütfen bakarmısınız.
Sonundaki rakamlar derken elementlerin % lerini sorduğunuzu anlıyorum.Tabiiki 0,227 =% 22,7 dir.
Sadece üre için değil bütün bileşiklerin sadece elemenylerini hesap edeceğiz,yani NH2 yi değil sadece N i,azotu hesap edeceğiz.
4. soruyu biraz açarsanız iyi olur ama şunu söyliyelim,hangi bileşiği kullanıyorsak onun molekül ağırlığını bulup elementin atom ağırlığını toplam ağırlığa bölerek % sini bulacağız.
Örnek 1 : Bakır sülfat ( CU SO4 + 5 H2O ) içindeki bakır % sini bulmak için;
Bakır sülfatın molekül ağırlığı; 63,54+32,066+4*16+15*2*1,008+5*16 =249,686gr/mol
bakır oranı 63,54/249,686=0,254479 % cu ( Bakır ) =25,4479
Örnek 2 : çinko sülfat (Zn SO4 +7 H2O ) içindeki çinko % sini bulmak için :
Çinko sülfatım molekül ağırlığı; 65,35+32,066+4*16+7*2*1,008+7*16 =287,528gr/mol
çinko oranı65,35 /287,528 =0,227282 % Zn ( çinko ) =22,7282
dir. Umarım sorularınız cevaplanmıştır.
Kudret Tezel
26-05-2008, 22:31
mademki problem çözmek istiyorsunuz soralım,
poroblem 2 : 750 litrelik birtankta 250 ppm potasyum konsantasyonu elde etmek için kaç gram KNO3 eritmek gerekir, ve azot konsantrasyonunu 125 ppm yapmak için kaç kg üreye ihtiyaç vardır.
Tam kurtarma yazılısı sorusu ,kolay gelsin.
187,5 g KNO3 - 93,75 g ÜRE, desemmi acaba:( Dedimm gitti be.
493,43 gr. KNO3- ve 125 ppm Azot 493,43 gr KNO3 erittiğimiz suda olacaksa 64,35 gr N gerekir.
Eğer 125 ppm N başka bir 750 lt. suda olacaksa 203,81 gr üre gerekir.
Umarım...:p
eczadolabi
27-05-2008, 07:15
Herkesde içinde bir okul özlemi var.
Deliriyoruz çözücez diye :)
Bence;
187,5 gr Potasyum için 485,20 gr KNO3 koymalıyız,
93,75 gr Azot içinse 203,80 gr Üre konmalı.
Sonuç doğru değilse bile yolumuz doğruysa ona puan verin be hocam...
Kurtarmaya da gireceğim ancak % oranları ne işimize yarayacak, yani neden hesaplıyoruz? sonuçta bize ppm olarak sonuç lazım değil mi?
veya % olarak bulduğumuz değeri 1.000.000 olması için 1000 e de bölecek miyiz tekrardan. Bir de bu rakamları 250 litre için vermiştiniz o da ayrıca bir hesaplama gerektirir mi?
1 mol KNO3 = 1*39,1 + 1*14,008 + 3*16= 101,108 g/M
101,108 g KNO3 içinde 39,1 g K varsa:
101,108 ppm KNO3 içinde 39,1 ppm K vardır.
Dolayısıyla 250 ppm K için:
101,108.......39,1
x.............250
-------------------
(250*101,108)/39,1=646,47 mg/l
yani 646,47 ppm KNO3 içinde 250 ppm K vardır.
Bu değeri de 750 l için 750 ile çarparız ve gerekli olan toplam miktarı buluruz.
646,47mg*750l=484.852,5 mg = 484,85 g KNO3 eder.
750 l de 125 ppm N gerekliyse:
750*125=93750 mg N gereklidir. 93,75g
Ürede %46 saf N var ise
100.........46
x............93,75
----------------
(100*93,75)/46=203,80 g ÜRE eder.
493,43 gr. KNO3- ve 125 ppm Azot 493,43 gr KNO3 erittiğimiz suda olacaksa 64,35 gr N ÜRE gerekir.
Eğer 125 ppm N başka bir 750 lt. suda olacaksa 203,81 gr üre gerekir.
Hocam dedim ya acelecilik. Yukarıdaki kırmızı simge azot değil Üre olacaktı.
Yani:
493,43 gr. KNO3- ve 125 ppm Azot 493,43 gr KNO3 erittiğimiz suda olacaksa 64,35 gr ÜRE gerekir.
H 2,68800
O 46,65200
N 8,88076
P 2,27630
K 6,74060
Mg 0,98700
S 3,70160
Ca 1,69760
Cu 0,63500
Zn 0,56750
Fe 2,49600
Mn 0,69250
Cl 5,63460
B 0,45000
Mo 1,35750
ppm mi?
484,85 g KNO3...............x
101,108 g KNO3............14,008 g N
-----------------------
(484,85*14,008)/101,108=67,16 g N vardır.
750 l de ise 93,75-67,16=26,59 g N daha gerekir.
100 g ÜRE............46 g N
x...................26,59 g N
--------------------------
(26,59*100)/46=57,80 g ÜRE daha gerekir.
493,43 gr KNO3 X % 38K= 187,50 gr K
187,50 K x 1000 / 750 = 250 ppm K
----------------------------------
493,43 gr KNO3 X % 13N= 64,15 gr N
64,15 N X 1000 / 750 = 85,53 ppm N
125ppm - 85,53 ppm = 39,47 ppm (gereken)
64,35 gr Üre x 0,46 = 29,60 gr N
29,60gr N X 1000 / 750 = 39,47 ppm N
85,53 ppm N + 39,47 ppm N = 125 ppm
Kurtardım mı hocam? Eylül' e kalmam herhalde.:D:D
Kudret Tezel
27-05-2008, 08:58
Sevgili kürşat. hani ders çalışacaktın. hani kurtarma yazılısı istiyordun.
Anlaşılan konu henüz kavranamamış.
Örneğin potasyum nitrat tuzunda %38 potasyum ,%13 azot olduğunu bilmessek 38 gr potasyum için 100 gram potasyum nitrat kullanmak lazım geldiğini nereden bileceğiz. kullandığımız 100 gram potasyum nitratında içinde 13 gram azot olduğunu nereden bileceğiz. Bilmem anlata bildimmi.
Kudret Tezel
27-05-2008, 09:15
125-85,53=39,47 ppm buraya kadar çok güzelama bundan sonra ???????
işlemler doğru belki netice tamam ama bu kağıda not veremem . Çünkü problem çözme adabı yok.
Bak incele 39,47*750 =29602,5mgr azot
29602,5 / 1000 = 29,6025 gr azot
üre azot % si 46
29,6025 / 0,46 =64,35 gr ÜRE GEREKLİDİR.
Ama daha bitmedi çünkü hoca birimi kg olarak istemiş, (bazen hocalarda kapris yapabilir ) 64,35/ 1000 = 0,06435 Kg
Netice : 0,06435 Kg Üre gereklidir.
Aslında haklısınız hocam. Ben problemin çözümünü değil sağlamasını verdim size. Halbuki tıpkı sizin yaptığınız gibi tersten giderek yapmıştım bütün işlemleri ama bu satten sonra pek faydası olmayacak bana sanırım.Hele kg. konusunu hiç açmayalım.:o:o
Son bi şans daha verseniz de Eylül' e kalmasak ve yaz tatili zehir olmasa. Ne dersiniz hocam? Bu defa söz bir tek virgül hatası dahi olmayacak. :D:D:D:D
Niye % ye takılıp kaldık.
101,108 g KNO3 içinde 14,008 g N vardır.
101,108 g KNO3 içinde 39,1 g K vardır.
Bu kadar da sıkmayınız millet küsüp gidecek.
İki gündür tırmalayıp duruyoruz.
750 l. de 250 ppm K için (750*250ppm)
187500 mg = 187,5 g. K
101,108 KNO3......39,1 g. K
x...................187,5 g. K
------------------
484,8529 g. KNO3
750 l. de 125 ppm N için (750*125ppm)
93750 mg = 93,75 g.
----------
101,108 g. KNO3.....14,01 g. N
484,8529 g. KNO3.........x
-----------------------
x=67,17 g. N verdik.
93,75 g. N - 67,17 g. N = 26,58 g. N daha lazım.
100 g. ÜRE.....46 g. N
x................26,58 g. N
--------------------
(100*26,58)/46=57,78 g. daha ÜRE verilecek.
kg için 1000 e böleriz. 57,78/1000=0,058 kg
Bu da olmadıysa ben gidiyorum.
Kudret Tezel
27-05-2008, 15:54
Kürşat kardeşim ,birde şöyle dene daha kolay olacak
187500 mg= 187,5 gr potasyum lazım.
DİKKAT : 38 gr potasyum 100 gr potasyum nitratta varsa
187,5 gr potasyum kaç gram potasyum nitratta vardır.
38 100
187,5 X gr
X = 187,5*100 /38 =493,042 gr KNO3 kulanılacaktır.
burada sadece <kno3 taki K % sini bilmek yeter. işlem basit olur.
Kullanılacak tuz miktarı : V* ppm/ % oranı
V Tankın hacmi
ppm olması gereken konsantrasyon
% oranıda da kullanılan tuzun 100 gramındaki element miktarı.
Sizin yaptığınız yol yanlış değil ama gübre dizaynlarında % liklerle çalışıldığı için akılda tutulması açısından daha zor bir yol.
siz atom ağırlıklarını verirken bizi N=14,008 g. diyerek bu işe soktunuz, madem küsuratları hiç ele almayacaktık.
101,08 in içinde 39,01 rakamı %38 yapmıyor. % 38,58251 eder.
Bu soruyu dün okulda bütün sınıfın önünde Doçent olan hocama çözdürdüm.
Küsuratları atmadığınız sürece benim yaptığım sonuç çıkıyor.
Siz atmışsınız ayrı mesele.
X = 187,5*100 /38 =493042 gr KNO3 kulanılacaktır
Sizin bulduğunuz sonuca göre 750 litre suda 493 kg KNO3 eriteceğiz.
Siz bizi sınavdan geçirmediniz ama ben de sizin diplomanızı bu gidişle geri almak zorunda kalacağım.
:)
Hocam modem arızası nedeni ile geçici bir süre yayınıma ara vermek zorunda kaldım:D. Şu anda bir arkadaşımın bilgisayarından sesleniyorum sizlere:p.En kısa sürede yeni bir modem alıp yine aranızdayım.Bu arada, hocam biber soruma cevap alamadım. Sanırım gözünüzden kaçtı.
Sevgiler
Kudret Tezel
28-05-2008, 23:13
Nihayet mesajı buldum. çilek değilde domates eriyiği daha iyi olur. torf + kum yaparsanız biber yemeye size geliriz artık sevgili malbman. Başarılar dilerim.
Kudret hocam çok özür dilerim. Aceleyle mesajın numarasını yazmayı unutmuşum. Dediğiniz gibi torf+kum karışımına diktim ve domates eriyiğiyle besliyorum. Biberler zehir gibi acıymış arkadaşımın söylediğine göre.Ne güzel kavrulur onlar zeytinyağında.
denizakvaryumu
29-05-2008, 10:55
Zeytinyağında kavrulunca acısı gidiyor mu?
Gitmiyor sevgili denizakvaryumu ama zeytinyağına geçiyor ve en sevdiğim kısmı da zaten ondan sonra. Ekmeğimi o zeytinyağına banmak ve dilim hamburger köftesi ebatlarında şişinceye dek yemek.:D:D:D
Kudret hocam merhaba.Verdiğiniz problemlerle epey yol katetmiş, yeni şeyler de öğrenmeye başlamıştık ki, hoca sınıftan dışarı çıktı.:D:D:D Bir an önce sınıfa dönseniz de şu derse kaldığımız yarden devam etsek diyorum. Ne dersiniz?
Kudret Tezel
29-05-2008, 15:04
Diplamamı alacaklar diye korkuyorum sayın malbman, sonra ne yaparım ben?????
denizakvaryumu
29-05-2008, 15:22
Tembel öğrenciler yanında, haylaz öğrenciler de herzaman çıkacaktır :)
Sınıfın tuzu biberi diye nitelendirin lütfen.
Olmadı önce disipline, sonra tastikname almaya gönderirsiniz Kudret Hocam :)
Burada yazılıp çizilenler Türkiye'de hiçbir yerde yok.Var diyen ispatlasın.
Kudret Bey, YOLA DEVAM ... :)
Lise yıllarımda bir matematik öğretmenimiz vardı. Yoruma açık konu ya da problemlerde " o senin bakış açın.Aynı sonuca, uğraşırsan kırk farklı yoldan ulaşabilirsin, ama unutma ki burada öğretmen benim ve ne verdiysem onu isterim" derdi. Hem sevgili denizakvaryumunun da dediği gibi: disiplin ve tastikname diye iki güzide oluşumumuz var.:D:D:D:D
Henüz bir diplomaya el koymuşluğumuz yoktur.
İçinizi ferah tutun.
Yalnız perlit alacaktım aklıma bir şey takıldı;
perlitin içinde birtakım elementler var bunları gözardı edecek miyiz?
http://www.inepo.com/onaylanan_ogrenci_form_15.asp?id=255
yoksa yıkandıkça bunların gittiğini farzedip bir süre sistemi sadece çeşme suyuyla mı çalıştırmalıyız?
Bildiğim kadarıyla yıkanmakla gitmese de, bitkiye geçmesi gibi bir şey söz konusu değil. Zira bitkiye geçmesi için köklerinin emebileceği formda çözünmüş olmaları gerekir diye biliyorum ama hocalarımız daha geniş bilgi verebilir sanırım.
Ben marul için bir reçete buldum. ppm cinsinden;
N.......P.....K.....Ca...Mg..Fe..B.....Mn.Zn..Cu.. ..Mo
140.9 25.2 96.4 151 25.3 2.5 0.45 1 0.06 0.05 0.05
Şimdi bu reçeteye göre besin eriyiğimizi nasıl hazırlaycağız? Hangi malzemeden kaç gr. koyacağız?
Hocam nerdesiniz. Haddim olmadan yukardaki sorunun cevabını bulmaya çalıştım.:p
750 lt. EC
mono potasyum fosfat MKP - 85,9 gr
potasyum nitrat KNO3- 126.97 gr
Kalsiyum nitrat - 707.81 gr
Magnezyum Nitrat - 126.5 gr
%6 lıkdemir EDTA - 0,1125 gr
Borik asit - 0,06 gr
Mangan klörür - 0,2 gr
çinko sülfat - 0,01 gr
Bakır sülfat - 0,0095 gr
Amonyum molibdat - 0,02036 gr
not:2,5 gr azot fazlalığı vardır...:(
Kudret Tezel
29-05-2008, 21:36
Geldim ,geldim arkadaşlar.yahu millet yazılıdan kaçar ,siz yazılı yap diye tutturuyorsunuz,bu dersi çokmu sevdiniz ne? anlamadım gitti.
Sevgili egome ,bayağı çalışmışsın anlaşılan, gelbakalım tahtaya şu problemi birde arkadaşlarına anlat hep beraber dinliyelim,bakalım doğrumu çözmüşsün.
Ama senden ricam şu problemi tahtaya yaz öbür sayfalardan takibi zor olut.
Üst te problem, altta çözümü olsun. Arkadaşlar sizlerde dikkatle dinleyin lütfen.
Kimyasalın gramını ve suyun litresini yazdığınızda ppm i otomatik veren formülü excelde yaptım.Söylemeye çalışıp durduğum şey ise hangi bileşikte ne kadar hangi atomdan var.
Kısaca bakır sülfatı ben CuSO4 gibi bir formülle bulmuşken kimya hocasına sorduğumda sulu olan tipinin de olduğuydu. Sonunda 7H2O vardı galba.
Bileşiğin içinde neyden ne kadar olduğunu formül hesaplayacak da kaç mol hangisinden var onu elle gireceğiz. Eğer böyle bir tabloyu yapalım derseniz bana formülleri yazın yeterli.
Örneğin:
Potasyum Nitrat= KNO3
gibi
veya
ÜRE=%46 N
gibi
veya amonyum molibdat içindeki %.... gibi değer hangi elementte baz alınacak,
diğerleri ne olacak?
Evet hocam sayenizde çok sevdik bu dersi :D Saat geç oldu hocam ben en iyisi yarın kalkayım tahtaya. Uykum var bir yanlışlık yapmayalım;)
Aşağıdaki sitede bazı sebze-meyve ve çiçeklerin hatta asmaların su kültürü ile yetiştirilebildiğini ve ph ile ec değerlerini vermişler.
http://www.midwesthydroponics.com/faq/plant_guide.asp
Hocam hesap makinası kullanmak serbest mi?
Hydroponic nutrient solition formula calculator (http://www.hal-pc.org/~menendez/hydrocal.html)
İlk marul reçetesi tanıdık gelecek.:)
Boş satırlara kendi reçetenizi yazıp, kendi gübrelerinizin içeriklerini tanımlama şansınız var. En son calculate own your risk tuşuna basarak sonuçları görebiliyoruz.
Kudret Tezel
30-05-2008, 18:31
Sevgili Todor, Tabiiki serbest hesap makinesi kullana bilirsin.
Egome arkadaşımız izlediği yolu anlatarak problemi tahtada çözecek. Sizde hesap makinesi kullanarak çözün ,neticeleri karşılaştıralım, nedersiniz.
Ben marul için bir reçete buldum. ppm cinsinden;
N.......P.....K.....Ca...Mg..Fe..B.....Mn.Zn..Cu.. ..Mo
140.9 25.2 96.4 151 25.3 2.5 0.45 1 0.06 0.05 0.05
Şimdi bu reçeteye göre besin eriyiğimizi nasıl hazırlaycağız? Hangi malzemeden kaç gr. koyacağız?
Geldim hocam geldim;)
Bir karışıklık yapmamışımdır umarım. Kafam karıştı iyice:(
750 lt. EC
N 140,9 ppm : 105,675 gr
P 25,2 ppm : 18,9 g
K 96,4 ppm : 72,3 g
Ca 151 ppm : 113,25 g
Mg 25,3 ppm : 18.975 g
Fe 2,5 ppm : 1,875 g
B 0,45 ppm : 0,3375 g
Mn 1 ppm : 0,75 g
Zn 0,06 ppm : 0,045 g
Cu 0,05 ppm :0,0375 g
Mo 0,05 ppm :0,0375 g
MKP Mono potasyum fosfat KH2PO4 (K %28 P %22) Kullanarak P Toplamının elde edilmesi:
22 gr P 100 gr MKP
18.9 gr P X
MKP: 85,9
85,9 MKP : 24,05 K vardır.
72,3-24,05: 48.25 gr K lazım
.........................................
Potasyum nitrat (K %38 N %13) Kullanarak K Toplamının elde edilmesi:
38 gr k 100 gr KNO3
48,25 gr X
KNO3: 126,97 gr
126,97 gr KNO3: 16,5 N vardır.
........................................
Kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 +4H2O Ca %16 N %11 Kullanarak Ca Toplamının elde edilmesi:
16gr Ca 100gr Ca(NO3)2 +4H2O
113,25 grca X
Ca(NO3)2 +4H2O : 707,81 gr
707,81 gr Ca(NO3)2 +4H2O : 77,85 N vardır.
...........................................
magnezyum nitrat mg %15 N%11 Kullanarak Mg Toplamının elde edilmesi:
15 gr mg 100 gr magnezyum nitrat
18,975 X
magnezyum nitrat: 126.5 gr
126,5 magnezyum nitrat: 13,9 N vardır.
.........................................
Azot toplamı:
16,5 + 77,85 + 13,9 : 108,25 N
........................................
sonuç:
mono potasyum fosfat MKP - 85,9 gr
potasyum nitrat KNO3- 126.97 gr
Kalsiyum nitrat - 707.81 gr
Magnezyum Nitrat - 126.5 gr
%6 lıkdemir EDTA - 0,1125 gr
Borik asit - 0,06 gr
Mangan klörür - 0,2 gr
çinko sülfat - 0,01 gr
Bakır sülfat - 0,0095 gr
Amonyum molibdat - 0,02036 gr
Kudret Tezel
30-05-2008, 20:32
Ellerine sağlık sevgili egome yolun doğru, ancaaaaaak
aklıma bir şey geldi, ben 72 mezunuyum,ne hesap makinası var ne bilgisayar.
çarp babam böl babam bir proje hilafsız 1,5 ayda hesap edilebiliyor. Hafta sonları fabrikadan facit hesap makinasını getirir, arkadaşlarda bize gelir proje hazırlardık, bazı öyle değerler vardırki en az 8-10 kerede yakalıya bilirsin, ne yapalım , en yakın değeri alırsım neticeyede istenen değere çok yakınını yazarsın anlıyacağınız hoca yüzlerce kişinin projesini nasıl incelesin .Şansına yakalarsa yandın demektir yakalıyamassa mühendis oldun.
Sakın yanlış anlama böyle bir şey yapmassın çünkü hesap makinesi var hatta hatta a değerleri girip hesaplamayı yapan hesap makinaları bile var . Todor arkadaşımız adresi vermiş sağolsun, da bu magnezyum nitratın değerlerine aklım takıldı.Benim hesaplamalarıma göre mağnezyum nitratın içinde % 10,925 bunu 11 alacağız N ( azot )
% 9,484 Mg var( bunuda 9 alacağız ) Senin hesaplamalarında Mg %15 sanki azot değerinde biraz sıkıntı var gibi ne dersin. Rica etsem şu değeri birdaha gözden geçirirmisin.
Magnezyum nitratın değerlerini forumda bulamamıştım. İnternette araştırdım. Demek yanlış bulmuşum. En azından azot değerini tutturmuşuz.
Doğru değerlerle hesap yapınca Azot değeri yükseliyor. 25,6 gr fazladan azot oluyor. Bu durumda mağnezyum nitratı hesaptan çıkarmak lazım diye düşünüyorum. Bunun yerine magnezyum sülfat koysak bu seferde formülde sülfat istenmemiş. Hocamm yardımmm.
Kudret Tezel
30-05-2008, 21:09
İkisini beraber deniye bilirsin sevgili egome. Demokrasilerde careler tükenmez.
Arkadaşlar dersi dinleyenler parmak kaldırsın bilelim kaç kişi var.Sizlerde düşündüklerinizi yazın lütfen.
Hocam son düzeltilmiş durum.
750 lt. EC
N 140,9 ppm : 105,675 gr
P 25,2 ppm : 18,9 gr
K 96,4 ppm : 72,3 gr
Ca 151 ppm : 113,25 gr
Mg 25,3 ppm : 18.975 gr
Fe 2,5 ppm : 1,875 gr
B 0,45 ppm : 0,3375 gr
Mn 1 ppm : 0,75 gr
Zn 0,06 ppm : 0,045 gr
Cu 0,05 ppm :0,0375 gr
Mo 0,05 ppm :0,0375 gr
MKP Mono potasyum fosfat KH2PO4 (K %28 P %22) Kullanarak P Toplamının elde edilmesi:
22 gr P 100 gr MKP
18.9 gr P X
MKP: 85,9
85,9 MKP : 24,05 K vardır.
72,3-24,05: 48.25 gr K lazım
.........................................
Potasyum nitrat (K %38 N %13) Kullanarak K Toplamının elde edilmesi:
38 gr k 100 gr KNO3
48,25 gr X
KNO3: 126,97 gr
126,97 gr KNO3: 16,5 N vardır.
........................................
Kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 +4H2O Ca %16 N %11 Kullanarak Ca Toplamının elde edilmesi:
16gr Ca 100gr Ca(NO3)2 +4H2O
113,25 grca X
Ca(NO3)2 +4H2O : 707,81 gr
707,81 gr Ca(NO3)2 +4H2O : 77,85 N vardır.
...........................................
Magnezyum Sülfat MgSo4+7H2O Mg %9 S13 Kullanarak Mg Toplamının elde edilmesi:
9 gr mg 100 gr magnezyum sülfat
18,975 X
magnezyum sülfat: 210,83 gr
.........................................
Üre Kullanarak N Toplamının elde edilmesi:
16,5 + 77,85 : 94,35 N
105,675-94,35: 11,325 gr N ihtiyacımız var
46 gr N 100 gr Üre
11,325 X
ÜRE: 24,61 gr
........................................
sonuç:
mono potasyum fosfat- 85,9 gr
potasyum nitrat - 126.97 gr
Kalsiyum nitrat - 707.81 gr
magnezyum sülfat: 210,83 gr
ÜRE: 24,61 gr
%6 lıkdemir EDTA - 31,25 gr
Borik asit - 1,875 gr
Mangan klörür - 2,7 gr
çinko sülfat - 0,19 gr
Bakır sülfat - 0,147 gr
Amonyum molibdat - 0,069 gr
Sevgili egome Borik asidin 0,3225 gr olması geremiyor mu? Yani: 0,3225X1000/750= 0,43ppm
yanılıyor muyum?
Hata ararmışım gibi bir izlenim bırakmak istemem ama, 210,83 gr magnezyum sülfat kullanıldığında mg ile birlikte 27,41 gr kükürt açığa çıkmıyor mu?Bu kükürtün formüle bir etkisi olmaz mı?
Sevgili malbman formülde borik asit 0,45 ppm geçiyor. (0,3375X1000/750 :0,45 ppm) Magnezyum sülfat olayını 155. mesajda sormuştum, hocam olumlu bakmıştı.
Kudret Tezel
02-06-2008, 07:23
Teşekkürler sevgili egome,
Ben hatayı mutlaka göreceğinizi biliyordum.
Kükürt mevzuuna gelince : Arkadaşlar besin eksikleri adını taşıyan yazıları okursanız orada kükürtün önemi belitilir. Kükürte azot eksikliği gibi kloroz oluşturur, bitkide sararmalar başlar fakat azot eksikliğinde bitkinin tamamı , kükürt taşınamadığı için genç yapraklarda kendini belli eder. vs vs .
mesele şu topraksız tarım besin eriyiklerinde kükürt mutlaka olacaktır kükürtsüz olamaz
fazlasının zararı görülmediği için bazı formüllerde bahsedilmiyor .Hatırlarsanız sayın arkadaşımız Özgür Atata olacaktı yanlış sa özür dilerim tartesten aldığı besin eriyiğinin formülünü vermişti ve orada kükürten bahsedilmeyişini bir yazı eksikliğimidir acaba diye sormuştum ve ikinci teyidinde yine kükürt yoktu. Şimdiye kadar edindiğim bilgilere göre kükürt muylaka kullanılacaktır ama fazlasının zararı olmadığı için ve zannediyorumki bütün eriyiklerde Mg sülfat kullanılmasından dolayı eriyikteki kükürt miktarı belirtilmiyor.
kullanılan potasyuk sülfat ve magnezyum sülfattaki kükürt miktarı yeter diye düşünülüyor.
Ben şunu söylemek istiyorum kükürt miktarı belirtilmeyen reçeteler eksiktir.
kükürt oranı olarak Sayın prof. Dr Ayten Sevgican 200 ppm ile 1000 ppm optimum 400 ppm diyor.
Ankara ünüversitesi ziraat fakültesi yayınlarından Deneme tekniği kitabında bitki cinsine göre 0,875 m mol/l ile 3,75 m mol / l arasında değerlervar. Yani 28 ppm ile 120 ppm arasında.
Bu işin mucitleri sayılan Hooglan ve Amon 1938 de kükürtü 64 ppm,
Hewitt 1966 48 ppm
Steiner 1948 111 ppm
olarak vermişler, ama hiç biri kükürt lazım değil dememişler. Bu ticari gübreler için gecerli olsa gerek formülü saklamak adına diye düşünüyorum.
Kükürt Ph yı düşürmek için de kullanılmıyor mu?
Amonyum Sülfat gübresindeki gibi.
Kudret Tezel
02-06-2008, 11:03
Sevgili kürşat ,toprakta PH ı düşürmek için kükürtün tekbaşına kullanıldığını biliyorum. Kükürtlü bileşiklerin tarımda kullanılır şekli sülfatlardır. Tabiidirki sülfatların kullanıldığı karışımların asidik etkisinden dolayı PH ları biraz düşük olabilir tabii bu kullanılan diğer tuzlarada bağlıdır. besin eriyiğinde PH sı kullanılan tuzların ortak neticesidir.son PH ayarlaması asit veya bazlarla yapılır.
Bu olabilirmi?
N- P- K-Ca- Mg- Fe- B- Mn- Zn- Cu -Mo
140- 50- 352- 180- 50- 5- 0.3- 0.8- 0.1- 0.07- 0.03
http://www.hal-pc.org/~menendez/hydrocal.html
Domates,
N 118 PPm
P 55 PPm
K 300 PPm
Ca 140 PPm
Mg 30 PPm
S 112 PPm
Bu da Kudret hocamın formülü. Yani 2. formül olabilir (mi).:p
N - 118 PPm
P - 55 PPm
K - 300 PPm
Ca - 140 PPm
Mg - 30 PPm
S - 112 PPm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm
Kudret Tezel
06-06-2008, 22:05
Öncelikle Sevgili denizakvaryumuna seslenmek istiyorum.
Sevgili denizakvaryumu, bütün gayemiz bitki besin eriyiğini kendimizin hazırlıya bilmesi.
Forum başlığımız besin eriyiklerinin hazırlanması.
Eğer besin eriyiğimizi kendimiz hesaplıya biliyorsak vede gerekli ekipmanlarımız yani terazi ,pipet ölçekli kap, PH metre ec metre gibi ekipmanlarımız mevcut ise kimseye bağımlı olmadan istediğimiz eriyiği hazırlar ve istediğimiz müdahaleyi yapabiliriz.Ama sizin tarif ettiğiniz gibi 3 adan 5 beden 2 ceden diye bir reçete sunarsak bu sadece kandırmaca olur bununla hiç bir yere varılamaz.
Çünkü o reçete her yerde aynı neticeyi veremez, öyle olsaydı her sebze için bir formül standartlaştırılır herkes onu kullanırdı. Ama ilerleyen derslerde arkadaşlarımız çeşitli sitelerden formüller buldukça karşılaştıracağız ve hiç bir recetenin birbirini tutmadığını göreceğiz.Biz ancak işin ruhunu öğrene bilirsek formülleri eleştirmek ve istediğimiz müdahaleyi yapmabilmek durumunda olacağız. En azından hazıladığımız 2 değişik formülle beslediğimiz bitkilerimizin arasındaki farkları mukayese edebilme şansımız olacak.
Ama yinede dediğiniz gibi olsun istiyorsanız problemleri çözmeğe başladık, sadece neticeleri alırsınız ve örneğin 10 gram mono potasyum fosfat,15 gram kalsiyum nitrat, 20 gram magnezyum sülfatı,30 gran potasyum nitratı eritir eriyiğinizi hazırlamış olursunuz.
İnanın ben sadece busene sizlerle ayni çalışmayı yapmak için A ve b eriyiklerini kullanıyorum. 78 litrelik 2 adet fıçım var, bunlara büyüme dönemine göre fosforu azaltarak poyasyumu fazlalaştırarak az kalsiyumla başlayıp meyveye doğru çoğaltarak, magnezyumla oynıyarak beslemeye çalıştım çok güzel neticeler aldım. ama bu sene sadece a ve b eriyikleriyle aynen sizler gibi besliyerek büyütüyorum. Sizlerle aynı şeyleri yaşamak adına.
Sevgili arkadaşlar dersler ilerledikçe zaten iş sevgili denizakvaryumunun dediği yere varacak. En baştaki forumda tarif ettiğimiz gibi 3 a şişesinden 5 b şişesinden 10 c şişesinden alıp 10 litreye karıştırarak hedefe ulaşacağız. Ama şişelerin olduğu odaya gözü kapalı gidemeyiz ,gittiğimiz yolu bilmeliyiz,zira beraber gideceğiz, yalnız döneceğiz.
Kudret Tezel
06-06-2008, 22:11
Sevgili malbma' ın sorusuna gelince ec metre olayı iyi gidiyor ama taktir edersinizki oda apayrı başlı başına bir iş.proje çalışmaları iyi gidiyorda bu ara inkitaya uğradı elde olmayan sebepler yüzünden, inşallah kısa sürede hızlanacak.
Kudret Tezel
09-06-2008, 17:13
evet arkadaşlar problemi beraber çözelim.
Kudret Tezel
09-06-2008, 19:31
Sevgili arkadaşlarım kusura bakmayın elimden bu kadar geliyor, düşündüklerimi sizlere aktara bilmek için basitte olsa kendime göre yollar bulmaya çalışıyorum.
Eğer yukarıdaki tablo gibi bir tablo hazırlarda verilinleri kaydedersek istenenleri daha kolay görür problemi daha rahat çözebiliriz.
Makro besin elementlerini hesaplamak mikro besin elementlerini hesaplamadan birazcık daha karışıktır.Mikro besin elementleri hesap edilirken sadece istediğimiz elementi hesaplar yanında taşıdığı diğer elementlerle ilgilenmeyiz onun için hesaplamak çok kolaydır.
Makro besin elementlerinde ise durum değişir .Mesela potasyum nitrat kullandığımızda , içinde hem potasyum hem azot vardır istediğimiz kadar poyasyumu elde edebilmek için kullandığımız potasyum nitrat taki azot miktarınıda hesaplayıp azot hanesinden düşmek zorunluluğu vardır.
Sözü çok uzatmadan probleme dönelim. ilk hesaplıyacağımız fosfor eldesidir. Çünkü fosfor az kullanılan bir element tir.
25,2 ppm fosfor istenmiş, bu ne demektir ? hazırlıyacağımız besin eriyiğinin 1 litresinde 25,2 mg fosfor olacak.biz 750 litrelik bir eriyik hazırlıyacağımıza göre 750*25,2 =18900 mg
fosfora ihtiyacımız vardemektir. 18900 mg da18,9 gram eder. Çünkü 1000 mg= 1 Gr dır.
Fosfor kaynağı olarak çok yaygın bir şekilde mono potasyum fosfat kullanılır. ama bu şart olarak kabul edilmemelidir.çünkü içinde fosfor olan di amonyum fosfat, mono amonyum fosfat ,fosforik asit ,di potasyum fosfattan da elde edile bilir.Biz mono potasyum fosfattan
elde edeceğiz.
Biliyoruz ki 100 gram mono potasyum fosfat ta 22 gram fosfor var yani % 22
bir orantı kuralım.
22 gr fosfor 100 gram MKP de varsa
18,9 gr fosfor kaç gr MKP de vardır.
Kullanılacak MKP miktarı = 18,9 * 100 /22 =85,9 gr
şimdi tabloda yerini koyalım.85,9 gr MKP kullanarak 18,9 gr fosfor elde ettik ama
100 gram MKP de 28 gr potasyum vardı onu ne yapacağız.
100 gr MKP de 28 gr Potasyum varsa
85,9 gr MKP de kaç gr potasyum vardır
85,9* 28 / 100 =24,052 gr işte bu bulduğumuz potasyum miktarınıda tablodaki yerine yazıp lazım olan potasyum miktarından düşeceğiz.
Ayni yolu takip ederek gerekli kalsiyum miktarını bulacağız ve onunla birlikte taşınan azot miktarını
hesaplıyarak listeden düşeceğiz.
Toplam 113,250 gram kalsiyum lazım idi . 16 gr kalsiyum 100 gr kalsiyum nitratta olursa 113,250 gr kalsiyum kaç gr kalsiyum nitratta olur. 113,250*100 /16 =707,81 gr
peki 707,81 gr kalsiyum nitratta kaç gr azot vardır?
100 gr da 11 gr azot olursa 707,81 gr da 707,81*11 /100 =77,85 gr azotuda azot hanesinden düşeceğiz.
18,975 gr Mg 'u elde edbilmek için 18,975 / 0,09 =210,83 gr Magnezyum sülfat kullanmak lazımdır ancak 210,83 gr magnezyum sülfatta 210,83*0,13 =27,4 gr kükürt vardır. O bizden istenmemiş ama biz hesaplıyalım.
şimdi 48,25 gr potasyuma ihtiyacımız var.bunu elde etmek için potasyum nitrat kullanmaya karar verdik ve 48,25 /0,38=126,97 gr potasyum nitrat lazım olduğunu hesapladık ama bununla beraber 126,97* 0,13 =16,5 gr da azot ilave etmiş olduk . Onuda azot listesinden düştük kala kala 11,325 gr azot açığımız kaldı . Onuda 100 gr ı 46 gr azot içeren üre ile kapatmaya karar verdik ve 11,325 / 0,46 =24,62 gr üre kullanarak tamamlamış olduk . Yukarıdan aşağıya haneleri toplıyarak birde sağlama yapalım.
Bu tablolodan hazırlayıp bir kaç fotokopi çektirirseniz umarım faydası olur.
Evet arkadaşlar karışıklığı önliye bildikmi dahadamı karıştırdık bilmiyorum ancak bu konuda biraz antreman yaparak pratık kazanmamız lazım.yorumlarınızı bekliyorum , ona göre yeni problemler le devam edelim.
Bakınız burada çok önemli bir hane var. Ne biliyormusunuz ?. Kullanılan toplam malzeme miktarı. bu hane hazırlıyacağımız eriyiğin EC si ile yani elektrik kondüktivitesi ile çok yakından ilgili. Ayrıca kaynağı, tarihi, kültür şekli, bitki çeşiti ni işaretliye bilmek açısından da iyi olduğunu zannediyorum.
eczadolabi
10-06-2008, 08:21
Teşekkürler Kudret Hocam,
Epey toparlandı konu.
Ama sizde bir sıfırcı hoca havası seziyorum :p
Şimdi sıra geldi kurtarma yazılısına.
Dilerseniz son bir problem ile pekiştirelim hocam, sonra bir sonraki konuya geçeriz.
Sınıfın ilgisizliğini ise ısınan havalara bağlamak lazım, zira herkesin gözü sokakta, meyveye duran sebzelerinde, çiçeklerinde...
eczadolabi
10-06-2008, 08:23
Meyveye durmak demişken, Su kültüründeki domateslerimizin besin eriyiği formülü değişecek mi?
Gönderdiğiniz kitleri 10 litre suya 100 cc kullanıyorduk, bir değişiklik yapmalımıyız?
Kudret hocam ellerinize sağlık. Son derece bilgilendirici oldu.Üstelik çok da pratik bir tablo yapmışsınız. Herşey çok daha göz önünde olmuş.
Excelde yaptığım tabloyu bulunca göndereceğim.
yüzde verilen değerler için % hanesi, yüzdesi verilmemişleri bulmak için mol hanesi var.
örneğin KNO3 de mol hesabı yapacak (içinde % şu kadar potasyum var demiyorsa), üre için ise direk verilen rakamın %46 sını alacak.
İsterseniz önce bunları toparlayalım. Ben orda dağılmışım zaten.
Bu arada laboratuvar tekniğinden finalden 75 almışım, vize de 75 idi, sanırım 45 kişiden 3 veya 4 üncü oldum.
Şimdi formülleri tek tek irdeleyelim, içinde % olarak veya mol olarak bulunanları yazalım. Sonrası bulmaca çözmek gibi olacaktır eminim.
Şimdi sınava gidiyorum, son sınavım olan genel meyvecilik dersi.
Arkadaşlar Kudret hocamdan yeni problemler isteyelimmi? Yoksa yeni konuyamı geçsin hocam...
Kudret Tezel
10-06-2008, 17:41
Şimdi önce sorulara gelelim: Bitkiler büyümeye başladı ,herkes memnunmu ? sizlere yarın veya yarından sonra bizim terastan resimler yollıyacağım. neden yarın veya yarından sonra biliyormusunuz?
Geçen ayın 12 sinde fidelerimi anca dikebildim,ve inanın size ne yolladıysam aynısını bende hazırladım ve yarından sonra tam 1 ay dolacak, Mukayese edeceğiz ve sizlerin gözlemlerini almak istiyorum. Bizim burası acayip rüzğarlı, onunda tesiri var tabii.
Gelelim sevgili eczadolabına.... Benim sıfırcı olduğum kanaatine nereden vardınız.
Hele şunu bir açikla neolursun. Davranışlarımı ona göre ayarlıyayım.
Arkadaşlar takyir edersinizki bire bir karşılıklı problem çözmekle yazışarak problem çözmek farklı şeyler ,kara tahtanın başında anlatmaya benzemiyor ama umarım yinede ilerlediğimize inanıyorum.
Evettttt varmı problem soracak olan, birkaçtane daha çözersek sanırım olay iyice anlaşılacak.Sonra şişelerde erittiğimiz malzemelerdem ( o en başta bahsettiğimiz 10 kadar şişeden) eriyikler hazırlamaya geçeceğiz. O tabiiki bundan kolay olacak.
Valla bu aralar çevirilerime ağırlık vermek zorunda kaldığım için daha ev ödevimi (3 ayrı tarif) bile teslim edememişken, nasıl "hadi hocam problem ver bize," derim bilmiyorum ama ben varım. Bu arada, 29 Nisan' da tohumdan ekip, 7 Mayıs' da durgun su kültürüne aldığım domateslerimi de ekleyeyim de fikirlerinizi söyleyin bir zahmet arkadaşlar.Zira, bu hallerini gördükçe hevesim kırılıyor.
Yanlışlıkla biberim de karışmış araya.Özür dilerim.
eczadolabi
10-06-2008, 18:18
Malbman, yanlışlıkla karışmış olsada şahane gözüküyor biber sıpası
Sevgili Kudret Hocam;
Öyle elinizde cetvelle gelmeyin Eczadolabinin üstüne, korkar garip :(
Küstürmeyin çocuğu :p
Üç aşağı beş yukarı aynı sonuçları bulabildiğimizi düşünerek söylemiştim bunu, kızmayınız.
Zira kimya derslerimiz biteli 12 yıl olmuş.
Yaşlanıyormuyum :(
Kudret hocam; soru bekliyoruz. Hazır ve nazırız...
eczadolabi
10-06-2008, 18:21
Bende yeni fotoları yollayayım bu akşam.
Kıyas yapalım.
Ben Hocamın yolladığı eriyikleri sulandırıp eklemekten başka birşey yapmıyorum gerçi ama yinede bir fikir oluşur belki.
Kudret Tezel
10-06-2008, 18:21
Şimdi asıl sayın eczadolabının değindiği bir başka konudan bahsetmek istiyorum.
Sevgili arkadaşlarım besin eriyiğinin büyüme dönemine göre değiştirilmesi diyince akla önce EC gelmemeli. EC eriyiğim kıvamını tarif eder eğer anlata bildiysem ,hani çorbanın sulu veya koyu olması gibi . İçindekiler ayni ama suyu biraz fazla, veya eksik. Oysa büyüme dönemine göre besin eriyiği hazırlamak eriyiğin su miktarını değiştirerek EC sini değiştirmekle aynı şey değildir.
Hemen hemen herkes domates yetiştirdiği için domatesi misal verelim.
Domatesin büyüme evresi 5 safhaya ayrılıyor. Ama bunu 3 safhada mütaala edelerde var, 2 safhada mütaala edenlerde.Safhalara göre değişen mesela azot.küçükken daha az azot büyüyünce daha çok azot gerekli. kalsiyum .meyve tutumuna kadar daha az ama meyve tutumundan sonra daha çok lazım.Magnezyum . ilk gelişmede çok sonraları daha az lazım. İşte bunlar büyüme dönemine göre EC nin değil formüllerin değişmesidir, tabiiki küçükken bitki daha narin daha hassas olduğu için ec de ona göre biraz düşük olmalıdır.
Biz amatörce bu kadar detaylaragiremeyiz zira daha yeni tanıştık topraksız tarımla .
ama bilinçlendikçe daha profösyönel eriyiklerle çalışacağız. 2 şişe ile değilde 3 şişe daha doğrusu 3 stok eriyikle çalışmayı tercih edeceğiz. Ama şunu bilinki bu bence ticari manada değer taşır. maksimum verim almak ve minumum gübre harcamak.Bizim gibi amatörce bir uğraş için ne kadar önem taşır oda ayrıça tartışılır.
Elimizdeki eriyikler gelişme dönemini dikkate alarak hazırlandığı için ayrıca yüksek konsantrasyona yani EC yi değiştirmeye gerek yoktur. Fakat bitkinizin büyüklüğüne, erginliğine göre suyunu değiştirmeyi 1-2 gün erkene alabilirsiniz, zira küçükken 1 haftada 10 günde eriyikteki elementler kullanılırken şimdi daha çabuk tükenecektir.
İşte onu anlamanın tek yolu EC metre.
eczadolabi
10-06-2008, 18:26
Hocam bu eriyiğe bir miktar (Ama ne kadar?) üre eklesek sorun çözülür mü?
durgun su kültürüne dayalı bir sistemde ben kurdum kurarken aklıma bir kaç soru takıldı birincisi fidenin kökü nereye kadar suya girecek,ikincisi bunlar suyun içinde oldukları için nasıl çiçeklenecekler benim bildiğim bitkiler öleceklerini hissettiklerinde çiçeklenirler bizimkilerin yeri rahat olduğu için besin elden su gölden hesabı uzayıp meyve vermezlerse diye korkuyorum birde bunları suyun üzerinde nasıl tutucaz ben strafor aldım deldim içine pet bardakları yerleştirdim altlarınınıda elek gibi büyük deliklerle deldim kökler rahatça aşağı inebilsin diye bardakların içinde sadece su var boşta duruyor doğru mu yoksa başka bir destek vermek gerekirmiydi bilgilendirirseniz memnun olurum.
Derin epeyden beri benim de kafamı kurcalayan ama zihnimin gerilerine bastırmayı uygun gördüğüm bir konuya deyinmiş.Benim de bilgilerim bitkilerin ölmek üzereyken nesillerini sürdürebilme çabasıyla çiçeklendikleri yönündeydi. Ama burada besin eriyiklerinin de bir rolü var ki bu bitkilerden domates topluyor insanlar diyordum.Bu konu hala bir muamma. Derin sorduğun soruya gelince, eğer domatesler yalnızca suyun içinde rahatsız olmadan durabiliyorlarsa bir şey koyman gerkemez sanırım. Aksi taktirde perlit vs. gibi bir agregatla biraz destekle derim. Tabii üstatlarımız daha iyi bir yol gösterebilir. Ben naçizane kendi bildiklerimi satıyorum:D:D
Kudret Tezel
10-06-2008, 18:34
Sevgili malbman, eline sağlık niye moralin bozuluyor.Haksızlık ediyorsun. 29 nisanda tohum ektim 7 mayısta su kültürüne aldım diyorsun,yani henüz gelişememiş büyüyememiş 8 günlük fideden bahsediyorsun ve bügün fidelerin aslında 40 günlük fide. daha fide olarak bile gelişmiş fide sayılmaz bence.Arkadaşlar nederler bilmiyorum ama bence çok güzel.
Moralini bozma .Tohum dikmekte biraz geç kalınmış,hata zamanlama hatası.
Yanlışmı arkadaşlar.Ne dersiniz.
Bir de şu var: sanırım resimleri yanlış yere yükledim.Düzeltmek için ne yapacağımı da bilmiyorum.Acaba bir sakıncası olur mu?
Kudret hocam çok teşekkür ederim. Moralimi düzelttiniz.Bu arada, evet zamanlama hatası ama bunun sorumlusu ben değilim.Tek sorumlu bu harika site ve onun siz ve sizler gibi güzide üyeleri. O tarihte keşfettiğim sitede sayenizde öyle bir gaza geldim ki, "ben bu işi yaparım be," diyip giriştim işe. Sonuç da bu.Sanırım Ağustos ayında ilk domateslerimi yiyebileceğim.:p:p
Kudret Tezel
10-06-2008, 19:04
Afiyet olsun,
Arkadaşlar yaptığım bir deneyi anlatayımda aman kulağınıza küpe olsun.
Az önce DERİN arkadaşımız soruyordu kökler ne kadar suya girecek diye. Gercekten çok önemli bir soru .Kökler kök boğazı denen gövdeyle kökün ayrımına kadar suya veya agregata girecek. Bu noktaya kök boğazı deniyor. Eğer kökler derinde kalır yani gövde su içinde kalırsa gövdeden kökler çıkmaya başlıyor ve oda bitkiyi yoruyor sanırım. Bazende gövdede cürüme oluyor aynen eti sıyrılmış ayak veya kol kemiği gibi. İçindeki sert odunsu doku kalıyor gövdenin yeşil gözükem kısmı çürüyor . Bu başıma geldi yaşadığım için anlattım.
sabri zeki
10-06-2008, 23:13
Benim ,de bir sorum var eriyikleri klimadan alınan su ile hazırrsak olabilirmi saf olması avantaj olurmu herkese sevgiler
bitkinizin büyüklüğüne, erginliğine göre suyunu değiştirmeyi 1-2 gün erkene alabilirsiniz, zira küçükken 1 haftada 10 günde eriyikteki elementler kullanılırken şimdi daha çabuk tükenecektir.
İşte onu anlamanın tek yolu EC metre.
Dün burda çok şiddetli fırtına çıktı apar topar domatesleri içeri aldım. Bugünde deli bağlar gibi bitkiyi sabitledim. Bu şekilde kavonozdan bitkiyi çıkarmak çok zor olacak, zaten bitki iyice boy attı eski haliyle bile zor oluyordu. Bu durumda yanlızca eskilen suyu ilave etsem olmazmı diye sormaya gerek bile yok ama bunun da biçaresi yokmu?
openoffice de yapıp excel formatında kaydettiğim formül, son anda üstünde biraz oynadım.
Bakalım birlikte değiştirelim.
http://www.evciler.com/ppm.xls
Kudret Tezel
11-06-2008, 18:10
Sevgili egome , bitkiyi kavanozdan niye çıkarttığını anlamadım . Yıkamak içinmi?
Kudret Tezel
11-06-2008, 19:41
Sayın Sabri Zeki, eriyikleri kılima suyu ile hazırlamak sakıncalıdır ,şunun için: ben eriyikleri hesaplarken İstanbul İSKİ katoloğundaki kalsiyum ve magnezyun değerlerini dikkate alarak hesapladım. Eğer kılima suyuyla hazırlarsanız düşülen değerler kadar eksiklikler olur..çünkü kılima suyu damıtık bir sudur içinde musluk suyundaki elementler yoktur.Normal ceşme suyuyla hazırlamanızı tavsiye ederim.
Sevgili egome , bitkiyi kavanozdan niye çıkarttığını anlamadım . Yıkamak içinmi?
Kavonozdaki suyu haftada bir komple değiştirmek için bitkiyi çıkarıyorum. Kavonozun içini yıkıyorum. :( Böyle olması gerekmiyormuydu...
Kudret Tezel
12-06-2008, 10:11
Bitkiyi çıkartmaya gerek yok,kavonoz değilde siyah bir kap olsaydı yandani alttan bir delik deler bir tapa takardınız tapayı açınca su boşalır. Temiz su koyar birdaha akıtırdınız yıkanmış olurdu. Kavonozda olduğu için zor. Bir hortumla sifon yapıp boşalta bilirsiniz.Ama her seferinde bitkiyi çıkatrmak yanlış.
Sevgili egome en iyisi koyu renkli bir kova alıp altınada boşaltmak için bir hortum takın rahat edersiniz. Kolaygelsin.
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm
İşlem sırası:
MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.
Hocam, 37,5 ml - 70,7 ml bu değerleri nasıl hesapladınız. Dün uğraştım ama işin içinden pek çıkamadım.
Kudret Tezel
12-06-2008, 13:02
Sevgili egome, 1000 cc lik şişede 100 gr Mg sülfat eritmiştik. 37 ppm istiyoruz, kaç litre suya ? 10 litreye. 10*37 =370 mili gram magnezyum.
100 gram Mg SO4+7 H2O da kaç gram magnezyum var tam tamına 9,8662 gram.
Biz bunu 2 hanesini almışız ( virgülden sonra ) 9,86 gram. Bu miktar 1000 cc suda olduğuna göre 1 ccsuda 9,86*1000/1000=9,86 mili gram / cc
Bize lazım olan 10*37 /9,86 =37,525 oda eşittir 37,5 cc
Kalsiyum için: 120*10/16,97= 70,7 cc
Fosfor : KH2PO4 40*10/22,76=17,57..... 17,6 cc
Azot ve potasyumuda sizler kontrol edin lütfen ve kontrolden sonra bir basit problemle işi pekiştirelim.
Fosfor : KH2PO4 40*10/22,76=17,57..... 17,6 cc
40*10/28: 14,2 K
Potasyum: 178*10/38: 46,8 K-14,2 :32,6.... 33 cc
Azotta tuhaf sonuçlar çıktı.
Önceki problemlerde:
Mono potasyum fosfat KH2PO4— K: %28; P: %22
Potasyum nitrat K NO3--- K: %38; N: %13
Kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 +4H2O---- Ca: %16; N: %11
Magnezyum Sülfat MgSo4+7H2O---- Mg: %9; S: 13
değerleri kullanıştık son problemde değerlerdeki değişikliği anlamadım. Şimdi hangi değerlere göre hesap yapacağız?
Kudret Tezel
14-06-2008, 14:42
Sevgili egome ,değişen birşey yok. sizin aklınızda o problemde verdiğimiz tam sayılı oranlar kalmış siz virgülden sonra en az iki hane yürütün. göreceksiniz ki KH2PO4 te ki fosfor %22 değil 22,76 dır .potasyum 28 değil 28,73 yür şimdi hesaplarınızı buna göre yapın.
hanımeli,beyaz yasemin, mor salkım,clematis, saat çiçeği(çarkıfelek) ,sarmaşık gül bitkilerinden her hangi biri için topraksız kültürle, iyi de beslersem ve 70cmlik bir uzunluğa razıysam ne kadar küçük hacimli saksı/torba kullanıp, sağlıklı bir şekilde koruyabilirim, fikriniz var mı?
(bir proje için bu bilgilere ihtiyacım var, çiçeklere eziyet etme derdinde değilim ama en küçük kök derinliğine ulaşmak zorundayım.)
Kudret Tezel
16-06-2008, 22:10
Aramıza hoşgeldiniz sayın ilyo, ama öyle bir soruyla geldinizki cevaplamak biraz zor.
Ama illede bir şey söylemek lazımsa ki siz her türlü fedakarlığa hazırsınız,yaptığım deneylerden esinlenerek söylüyorum hiç bir garanti veremem ama çay bardağı kadar bir ortam,3 cm çapında 10 cm boyunda bir deney tüpü yetebilir zannediyorum.
Sormadan edemiyeceğim ne projesidir bu? Sakıncası yoksa bilgi verebilirmisiniz,merak ettim.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
teşekkür ederim kudret bey. henüz buralarda yeni olduğum için bugün sitede bol bol yanlış yerlere yanlış konuları yazdım. ama bu hepsinden daha konu dışı bir mesaj olacak ; çünkü projeyi sordunuz:D bahsemekten keyif duyarım.
bir ürün tasarımı projesi. ben de insanla doğa arasındaki ilişkiyi ev içinde güçlendirecek (aslında diyonisos gibi yeniden kuracak) nesneler yapmaya çalışıyorum. bir tanesi, canlı bir hanımeli kolyesi -yukarıdaki soruyu bunun için sordum-, biri; çimden bir balkon minderi, biri; durgun su kültürünü(?) klozet sifonunda kullanmak -lütfen gülmeyin:), başka biri de bir çilek saksısını aynı zamanda bir çatal-kaşık vs asmak için kullanmak olabilir.
yani; evin içinde olabildiğince çok alana müdahale ederek keyif ve ruhsal doyumu başka bir açıdan yaşatmak diye özetleyeyim.
fikirlerinizi almayı çok isterim. tabi yeni bir başlık açmak gerekecek! bunu öğrendim. caretta sağolsun:)
sabri zeki
17-06-2008, 20:41
Arkadaşlar birde gübreleri tanıyalım diye yeni başlık açalımmı mesela benim anlayamadıgım üre azotu amonyum azotu nitrat azotu sonra nitratlı sözcüğü gibi mesela şelatlı bunun gibi bize lazım olcağını sandığımbir çok kavram sevğiler hepinize
teşekkür ederim kudret bey. henüz buralarda yeni olduğum için bugün sitede bol bol yanlış yerlere yanlış konuları yazdım. ama bu hepsinden daha konu dışı bir mesaj olacak ; çünkü projeyi sordunuz:D bahsemekten keyif duyarım.
bir ürün tasarımı projesi. ben de insanla doğa arasındaki ilişkiyi ev içinde güçlendirecek (aslında diyonisos gibi yeniden kuracak) nesneler yapmaya çalışıyorum. bir tanesi, canlı bir hanımeli kolyesi -yukarıdaki soruyu bunun için sordum-, biri; çimden bir balkon minderi, biri; durgun su kültürünü(?) klozet sifonunda kullanmak -lütfen gülmeyin:), başka biri de bir çilek saksısını aynı zamanda bir çatal-kaşık vs asmak için kullanmak olabilir.
yani; evin içinde olabildiğince çok alana müdahale ederek keyif ve ruhsal doyumu başka bir açıdan yaşatmak diye özetleyeyim.
fikirlerinizi almayı çok isterim. tabi yeni bir başlık açmak gerekecek! bunu öğrendim. caretta sağolsun:)
sn ilyo bahsettiğiniz konu çok hoşuma gitti daha önceden bu tip bir çalışmanız oldumu varsa daha detaylı bilgi verirmisiniz teşekkürler.
derin arkadaş, bahsettiğim konuda ilk kez çalışacağım, bittiğinde detaylı bilgi ve fotoğrafları paylaşırım. tabi bitirmem için yardım ve önerilerinize ihtiyacım var. benzer ürün örnekleri de tavsiye edebilirsiniz, ben de yaparım.
Sevgili kürşad, kuracağınız akan su sisteminin motor gücü, bitki yatağı (boru) ile ilgili bilgiler gibi, kabaca teknik özelliklerini elinizde varsa ve sakıncası yoksa paylaşmanız mümkün mü?
Boru 75 mmlik damlama ana borusu.
Motor atman at-102 galiba, 1.4 metreye basıyor ve 600 l/h debisi var.
16 mm deliksiz damla borusu var bahçede birkaç metre onun içinden su geçecek.
Sistemi de 1 metre gibi bir yükseklikte kurmayı düşünüyorum.
Altına demirden bir ayak yapmam gerekecek önce.
Atman at-102 kafa almıştım ya. Ona parmağım kalınlığında hortum bağladım 55-60 cm kadar yukarıya basabiliyor ancak. 40 saniyede 2,5 litre kola şişesini doldurdu. Saatte 225 litre kadar su basacak hesabıma göre. Bu da ancak tek katlı bir sisteme su basabilir, veya birbirinden 5-10 ar cm kot farkı olan birkaç katlı bir sisteme basabilir demek.
Sanırım yalnızca ikimiz varız. Herkes tatile gitti galiba.
eczadolabi
03-07-2008, 07:24
Ben depresyondayım.
Kafa izni aldım.
Gidişat hiç iyi değil. Çok fazla su veriyormuşum, meyve tutmadılar beyefendiler...
Sevgili eczadolabı, bence hoca tek ayak üstünde durma cezası vermek için depresyondan çıkmanı bekliyor. Herkes o kadar çok sulama dediği halde dinlemediğin için:D:D:D
eczadolabi
03-07-2008, 07:35
Şimdi herkes parmağıyla beni gösterip "işte bak o beceriksiz bu" diyor gibi geliyor.
Paranoya sahibi oldum.
Ben okul değiştiricem.
Yeni bir başlangıca ihtiyacım var :)
Hey sınıf... Neredesiniz arkadaşlar. Maçlar da bitti ama gelen giden yok. Kara tahta hüzünlü hüzünlü boş sıralara bakıyor. Yoksa yaz tatiline mi girdik? Kudret Hocam, toparla artık sınıfı istersen. Kendimizi çok rahata verdik. Sonra kolay kolay alışamayacağız derslere.
Sınıfa oturdum bekliyorum, kapıdan bakanı tutacam içeri alacam.:D
sabri zeki
03-07-2008, 20:38
Şimdi herkes parmağıyla beni gösterip "işte bak o beceriksiz bu" diyor gibi geliyor.
Paranoya sahibi oldum.
Ben okul değiştiricem.
Yeni bir başlangıca ihtiyacım var :)
Üzüldüğün şeye bak üzülmek için daha önemli olaylar,var hayatta dersi unutmayacağın şekilde öğrendin buna sevin bizede öğrettin hoşça kal,
Kudret Tezel
03-07-2008, 22:53
Bilginin en değerlisi kendi kendine öğrendiğin,denediğin ve hiç unutmamasıya beynine kazıdığın bilgidir.Keşke herkes yaptığının hata olduğunu bir şekilde anlıyabilse.Bence mutlu olmanız gerekiyor sevgili ecza dolabı.
Kudret Tezel
13-07-2008, 11:56
12mayıstan buyana 2 aylık gelişmeler.
Kudret Tezel
17-07-2008, 23:13
Patlıcanları toplama zamanı geldi galiba.
İngiltere' den gelen bir arkadaşıma on değişik çeşit tohum sipariş ettim. Ama en önemlisini, red robini unutmuşum iyi mi? :(:(Acilen internet siparişi verilecek sanırım. Bir eksiklik var deyip duruyordum kendime ama ne olduğunu bir türlü bulamamıştım. Sağolasın denizakvaryumu.
elektronik.
01-08-2008, 14:14
Bu red robin domates tohumu Türkiyede bulunmazmı?
denizakvaryumu
01-08-2008, 14:30
Türkiye'de red robin tohumu bulamazsınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8853&highlight=red+robin
linkteki sitelerden 7-15 gün içinde getirtebilirsiniz.
http://www.containerseeds.com sitesinden cuma günü Red Robin başta olmak üzere , salatalık, marul ,çilek tohumu siparişi verdik .. bakalım ne zaman elimize geçecek. bilgi açısından 4 adet red,2 salatalık,2 marul,2 çilek artı karko ücreti toplam 20 USD tuttu.
Kudret Tezel
02-08-2008, 22:17
Arkadaşlar tohum temini için bir adres te bende var, belki işinize yarar.
webmaster@seedrack.com
Kudret bey kargo ile gönderdiğiniz bitki besin eriyikleri bugün elime ulaştı, titiz ambalajınız, hassasiyetiniz ve gösterdiğiniz yardımlaşma için teşekkür ederim. Ellerinize sağlık.
Kudret Tezel
05-08-2008, 18:38
Sağolun hpinar,teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim gelişmelerden haberdar olmak dileğiyle sevgiler, selamlar.
Kudret hocam merhabalar. Yapmayı düşündüğünüz basit bir ec metre vardı. Onunla ilgili bir gelişme varsa paylaşırsanız seviniriz. Ben Çin' li bir firma ile irtibat kurdum. Sanırım bu gün yarın bir kaç fiyat gönderecekler. Fiyatlar uygunsa, çeşme dağlarından İzmir' e indiğimde gümrükçü bir arkadaşımla "bedelsiz numune" adı altında kaç tane getirebileceğimi görüşeceğim. İki ya da üç taneden fazla gelemiyorsa bir işe yaramaz. Ama on, on beş tane falan getirtilebiiyorsa sanırım burada paylaşabiliriz. Tabii şimdilik sadece iyi niyetli bir düşünce benimki. Siz yine de sizin ec metre ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim. Kolay gelsin.
Kudret Tezel
06-08-2008, 20:40
Sevgili arkadaşlarım pratik ec metremiz gerçekten çok çok iyi durumda fakat daha öncede söylemiştim işlerim biraz yoğum. Farkındaysanız fazlaca ilgilenemiyorum ama içiniz rahat olsun inşallah birdahaki sezona herkesi pratik ec metre sahibi yapmayı planlıyorum.
denizakvaryumu
06-08-2008, 21:09
Kudret Bey,
yeni dönemde yenilikler var anladığım kadarı ile :)
EC metrenin yanında ph ölçer de umarım olur.
Kudret Tezel
06-08-2008, 21:32
Sayın denizakvaryumu, yeni sezon için yenilikler düşünüyorum. Bir akıllı saksı projem varki gerçekten çok güzel, akıllı değil süper akıllı bir saksı. Ama inanım daha prototipini hazırlayıp terasıma kurma fırsatı bulamadım. Tabiiki kurunca sizlerle paylaşacağım.
PH işine gelince maalesef henüz bir yeşil ışık yok.Ama çalışmalar var.Şu ec metreden sonra birazda ona hız vereceğiz ondada ümidim var ancak şu anda proje aşamasında.
Ben herzaman amatör arkadaşlara yardımcı olabilecek çalışmalardan yanayım yoksa bu aletler yok değil var ama hem fiatları yüksek, ucuzsa kalite değil hemde örneğin bir PH metreyi kullanmak ,temizlemek, kalibre etmek zor olmamakla birlikte bir ihtisas meselesi
Bem amatörler için harcıalem bir şeyler yapmaya çalışıyorum.
sabri zeki
15-08-2008, 21:26
Sevgili hocamız kudret bey sevgiler selamlar eriyiklerim azaldı .denemelerim nihayet sonuç verdi domatesler büyüyor dört kök domates tuttu çilek denemeleri iyi sonuç vermedi ekiyorum güneş yakıyor gölgelik yapıcam domateslerdede yanmalar olmuştu gölgelikle hallettimhafta içinde domates için gönderebilirseniz iki tonluk kadar bizim çocuklar düzcedeler oranın adresini göndericem teşekkürler ,
kahyanur
31-10-2008, 13:47
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm
İşlem sırası:
MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.
Sayın Kudret bey;
Yukarıda marul için verdiğiniz reçete ve makro element hazırlanma bilgileri var. Bu konuya ilgi duyduğumdan beri (2 aydır) topraksız tarım reçetelerinde kullanılan kimyasal tercihinin hangi kurallara göre yapıldığını araştırıyorum.
Bu konu ile ilgili Hasat yayıncılığın 'sulama ve gübreleme' isimli kitabını okuduğum gibi netten de durmadan araştırma yapıyorum. N ilavesi ile ilgili bulduğum bilgi azotun iki formda, amonyum azotu (NH4) ve nitrat azotu (NO3) olarak besin çözeltilerine ilave edildiği. Ama amonyum azotu miktarının toplam azot miktarının %25 kadar olması gerektiği.Amonyum azotu miktarının %50 yi geçmesi halinde bitkide azot zehirlenmesi olacağı, öte yandan amonyum azotunun olmaması durumunda da bitki gelişiminin kötü etkileneceği, çünkü nitrat azotunun bitki tarafından kolay alındığı ama ortamdan çabuk uzaklaştığı;amonyum azotunun ise bitki tarafından yavaş alındığı ama ortamdan uzaklaşmadığı şeklinde.
Verdiğiniz marul reçetesinde amonyum azotu kullanılmamış. Acaba bunun nedeni bu bilgiyle ilgili olabilir mi?. **** başka bir sebebi var mı?
Dersleri ilgi ile izliyorum. Sizden çok şey öğrendim. Çok teşekkür ederim.
Saygı ve sevgilerimle.
Sıra geldi Mikro besinlere:
Borik asit şişesinden 7 ml
Bakır Sülfat şişesinden 1 ml
Demir Sülfat şişesinden12 ml
Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml
Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml
Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml
koyduktan sonra su şişemizi ilk durumuna kadar doldurunuz. Böylece besin eriyiğimiz hazırlanmış oldu, ancak pH ının 6,4 ile 6,7 arasına ayarlanması lazım.
EC ayarlanmasına gelince, eğer bu eriyiği şişe suyu ile hazırladıysanız ki öyle tarif ettik yaklaşık EC 1,6 mS dir. Ancak su kalitesi değiştiğinde EC değişir.
Marul 0,8 ile 1,2 EC arasını sever. Bütün sebzeler fide döneminde normalinden daha düşük EC değerleri isterler.
EC değerini yüksetmek için örneğin 10 litre su yerine 8 litre su kullanmak lazımdır. Eğer EC değerini düşürmek istiyorsak ozamanda örneğin 12 litre suya hazırlamak gerekirdi.
İşte bunun içindir ki EC değerini biraz yüksek hazırlayıp kullanırken fide veya yetişkin olmasına göre sulandırarak kullanmakta fayda vardır. Hatta yaptığımız sistem bile etkilidir.
Mesela bir su kültürü yapıyorsak yani bitki devamlı suyun içinde ise düşük EC. eğer katı ortam kültürü yapıyor, bitkimizi günde 10-20-30 defa suluyorsak daha yüksek EC değerlerini seçmeliyiz.
Arkadaşlar bu anlattıklarım biraz karışık gelebilir, ama emin olun birkaç denemeden sonra işin bukadar karışık olmadığını göreceksiniz.
Lütfen anlaşılmayan yerleri yazınız.
Kutret bey bu sülfatların şişeli durumları hazır mı alınıyor.?
Sayın Praecox,
Şelat konusunu niye kafanıza taktınız anlıyamadım.Şelatlanmış tuzlar bitki tarafından daha kolay emilirler, buda randımanı artırır, ama şart değildir.İkincisi kullanılan malzemeler, yani gübreler,şu anda tarımda kullanılan,Türkiye de ki gübre veya kimyasal malzemeler üreten fabrikalarımızda üretilen, sertifikalı, içeriği belli malzemelerdir.Buna rağmen ben onları yiyemem diyorsanız, burada bitkinin günahı ne anlıyamadım.O zaman sizin hiç bir tarım ürününü yememeniz gerekmiyormu.
Sayın Praecox, ben terasımda yetiştirdiklerimi,ve onları yetiştirmek için edindiğim bilgileri aktarıyorum,merak edenler deneye bilir.Bende bir amatörüm neticede,ama dikili 3 m2 yerden 70 kg ürün almanın zevki gerçekten bambaşka bir şey. bu zevki tatmanız dileğiyle.
Hayırlı olsun, elinize sağlık devamı dileğiyle.
kadircell
30-11-2008, 13:23
şöyle bir domates reçetesini ilk başlarda anlatılan stok eriyiklerle hazırlıyalım.
Şöyle bir hatırlatma yapmak iatiyorum.her reçete yukarıda örnek olarak verilen sadece 4 adet stok ile hazırlanamaz.
Örneğin vereceğim reçeteyi hazırlıyabilmek için 5. şişe olarak
100 gram K2SO4 (potasyum Sülfat) eritilmiş bir stoğa daha ihtiyaç var.
Domates,
N 118 PPm
P 55 PPm
K 300 PPm
Ca 140 PPm
Mg 30 PPm
S 112 PPm
Bu reçeteyi hazırlamak için:
(10 litrelik bir kaba)
14 cc Potasyum Nitrat
31 cc Magnezyum Sülfat
25 cc Mono potasyum fosfat
39cc Potasyum Sülfat
stoklarından koymamız lazım
Mikro elementlere gelince, marul için tarif edilen aynı reçete uygulanabilir.
sayın kudret abicim bu reçete kaç litrelik besin eriyiği elde etmek için?
kadircell
01-12-2008, 22:30
çok teşekkürler ilk sınav dönemi bitti ikinciler başlayacak, oradaki 10 litreyi görmemişim bu arada kalsiyum sülfat için 82.5 (düz hesap 83) cc olmalı 10 litreye
Kudret Tezel
01-12-2008, 22:59
Sevgili kadir mutlaka hesabı doğru yaptığını biliyorum ama tahminim buraya yazarken bir hata oldu .10 litrelik suya 140 ppm için 87,5 cc almak lazım.
xcc =10 *140/ 16 =87,5 cc
kadircell
02-12-2008, 14:35
siz bizden daha iyi bilirsiniz fakat 100 gr Ca(NO3)2 4H2O da 16.971 gr ca bulunuyor diye hesapladım ona göre yapınca 82.5 çıkıyor
http://img48.imageshack.us/img48/6916/formlln1.jpg (http://imageshack.us)
http://img48.imageshack.us/img48/formlln1.jpg/1/w426.png (http://g.imageshack.us/img48/formlln1.jpg/1/)
kadircell
02-12-2008, 16:15
Bir şey daha sormak istiyorum karşımın ec sini ve ph ını kendi yaptığınız bir araçla mı ölçüyorsunuz
Kudret Tezel
02-12-2008, 18:45
Sevgili kadir sen hasaplamada baz aldığın % Ca değerini söylemediğin için bende ilk başlarda verdiğimiz listeden hareket ederek Ca No3 4 H2O = %16 Ca %11 N değerini baz aldım. Sende haklısın ,bende haklıyım.
Kudret Tezel
02-12-2008, 19:01
Evet sevgili Kadir,eriyiklerin EC sini yaptığım EC metre ile ölçüyorum ama PH metre çalışmaları devam ediyor. Onu yine elimdeki orjinal PH metre ile ölçüyorum.
Sayın Kutret bey, fazla meşgul ediyoruz ama, bana bir de PH ölçer lazım, ne yapacağız ? bir tek o kaldı, onun içinde dolaşmayım. Ne dersiniz?
Kudret Tezel
02-12-2008, 20:40
Sayın nariçi, PH metreler problemli aletler. Ucuzları kalitesiz çabuk bozuluyor kullanan arkadaşlarımız yazıyor. İnternette 100-150 liraya kadar PH bulmak mümkün ama güven vermiyor. biraz kaliteli dediğinizde 240 250 Ytl oda dolar 1200 lerdeyken şimdi ne oldu bilmiyorum.Bence en güzeli Uygun PH kağıdı kullanmak.Uygun aralıklı PH kağıdı kullanmak ucuz bir PH metre kullanmaktan evla dır diye düşünüyorum.
kadircell
03-12-2008, 16:18
Çok soru sordum ama nasıl yaptınız; devre, ürünle ilgili resim var mı? Son olarak kendiniz yapıp mı satıyorsunuz?
Sayın Tezel, sipariş kargosu EC metre zaman saatı geldi teşekkür ederim,sağolun.
Bir konuyu çözümleyemedim besin eriyiğini hesaplıyorum,tartıyorum,karışımı hazırlıyorum 100l lik besin eriyiği hazırlıyorum 25 er litrelik saksılara paylaştırıyorum 3 ayrı karışımı 25 l suya karıştırmaya başlıyorum kalsiyum nitrat ve mkp çökelek oluşturuyor bunun sebebi ne olabilir nasıl çözmlerim teşekkürler.
Bir konuyu çözümleyemedim, kalsiyum nitrat ve mkp çökelek oluşturuyor bunun sebebi ne olabilir nasıl çözmlerim .
Kalsiyum nitrat, mkp ile karışmaz. Kalsiyumu A tankında, mkpyi B tankına eritmeniz, eriyiği A & B'den alıp suya karıştırmanız gerekiyor.
Kutret bey, benim deneme sayfamda ph tesbiti ile ilgili ölçü değerleri var. Bir bakın durum nedir.
enver bey bende tam dediğiniz gibi yapıyorum bir türlü işi çözemedim şimdi ph kontrolu yaptım ortam ph sı 8/9 gibi zaten bitkilerim hiç güzel büyümüyorlardı ec ölçmeye çalıştım onu hiç başaramadım çünki karışımı suya döktüğümde ec hızla düşüyor çökelme oluyor neredeyse saf su ec sini yakalıycaz şimdi sülfirik asit aldım nitrik asit bulamadım ortam ph sını 5,5 e çekip çökelme oluyormu diye yeniden kontrol edecem ilginize teşekkür ederim.
Forumda, topraksız tarım için hazır besin eriyiği temin etmek şart oldu. Topraksız tarımda başarı tesadüf olmamalı :)
Enver bey birde bana sorun ph kağıdını duymamış adamlardan ph kağıdı arıyoruz,mkp nedir bilmeyenlerden mkp istiyoruz,calsiyum nitrat istiyorum adam bana calsiyumlu amonyum nitrat vermiş tüm bitkilerimi öldürdü, üzerinde ürün özellikleri yazan kapalı kutularda edindim onlarda bu sefer çözünme tam olmuyor bu nasıl iştir ben anlamadım.
Enver bey Mkp istemiştim bugün geldi yeniden hesaplamaları yapıp karışımı hazırladım bu sefer kalsiyum çökelme yapmadı suyum çok berrak gözüküyor daha önce hazırladıklarımda çok hızlı yosunlanma gibi çökelme oluyordu renk sarımtıraktı ec ölçmek imkansızdı tek değişiklik oldu sıvı kp yerine toz mkp kullanmam oldu sanki bu sefer doğru oldu gibi geliyor soğanları yeniledim marullarıda bugün yeniliycem bakalım nasıl sonuç verecek.
Ec ölçümü için besin eriyiğini tüpün sonuna kadar ( üst seviye) doldurdum. ölçüm yaptım. ?! Ec değeri:0,9 çıktı. iyi mi?
Kudret Tezel
31-12-2008, 14:13
Sayın nariçi EC tüpünü sonuna kadar doldurmaya gerek yok . EC 6 nın biraz üzerine veya ms/ cm yazan yere kadar doldurmak yeterli.
Tamam oraya kadar doldurdum. ölçüm neticesi:0,9 çıktı
zaman saati fişini nasıl ayarlayacağız, anlayamadım! :(:(
Ben affınıza sığınarak şunu öğrenmek istiyorum. Bölümü okudum ve bütün bölümden aşağıdakileri anladım ve şu sorular aklıma takıldı. Makro elementler mikro elementler aynı kapta mı olacak? Yani bitkiye karıştırılıp ta mı verilecek? Ayrıca bu tabloya göre Kalsiyum Nitrat, mesela MKP ile veya Magnezyum Sülfat ile karıştırılmış. Bu karışım gübre karışı tablosuna ters düşmez mi?
Domates için (10 litrelik bir kaba)
14 cc Potasyum Nitrat
31 cc Magnezyum Sülfat
25 cc Mono potasyum fosfat
39 cc Potasyum Sülfat
87 cc Kalsyum Nitrat
stoklarından koymamız lazım
Sıra geldi Mikro besinlere:
Borik asit şişesinden 7 ml
Bakır Sülfat şişesinden 1 ml
Demir Sülfat şişesinden12 ml
Mangan Sülfat şişesinden 1,6 ml
Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml
Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml
aranıza yeni katılanlardanım umarım yardımcı olursunuz.
Benim merak ettiğim Diyelim 4000lt ye 320kg kalsiyum nitrat kattık.%1 lik olacak.bu karışımda Ca kaç ppm dir???? yardımcı olursaız sevinirim.Teşekkürler.
Kalsiyum nitrat yüzde kaçlık bildirmeniz gerekli.
Ayrıca ne yüzde bir olacak azot mu ca mu?
blueman direk olarak suyun içine bileşikleri katmıyorsunuz. Öncelikle stok çözelti yapmanız gerekiyor. ayrıca Ca(NO3)2 olan kalsiyum nitrat bizim kullandığımız yani piyasada bulunan formunda amonyum da içeriyor. CAN olarak bilinen Kalsiyum amonyum nitrat yani.
bu adreste (http://www.ec21.com/ec-market/calcium_nitrate.html) 5Ca(NO3)2 NH4NO3 10H2O olarak verilmiş formülde "Formula weight: 1080.71 " diyor yani 1 mol bileşik 1080,71 g. dır diyor. Bunun içinde kalsiyumun atom ağırlığı x 5 katı kadar kalsiyum var.
Kısaca 320 kg. kalsiyum nitrat içinde x kadar kalsiyum var ise
1080,71 g. kalsiyum nitrat içinde kalsiyumun atom ağırlığı x 5 katı kadar kalsiyum vardır.
Bir de bunun haricinde Fe,Cl ve P de var diyor ilgili adres. Tabii ki bunu alacağınız gübre çuvalındaki belirtilmiş rakamlara gire tayin etmelisiniz.
Üretime başlamak için gerekli malzemeleri hala toparlayamadım.
Sistemle ilgili küçük detaylar hallediliyor.
Hava yağışlı ve buz gibi o yüzden sahada da fazla zaman geçiremiyorum.
Şu boş vakitte sayın Kudret hocam bir problem sorsa da çözmeye çalışsak. Forumun bu bölümünü geç farkettiğimden sorular çözüldükten sonra çözdüm yani kopya çekme avantajım vardı. Ama şimdi merak ediyorum. Üniversite sınavında tek bir kimya sorusu bile çözemeyen ben acaba bu kadar uğraş sonrası hocamızın vereceği bir soruyu kendi başıma çözebilir miyim diye.
Ne dersiniz hocam 2009 sınıfını oluşturmadan önce bir seviye tesbit sorusu sorabilir misiniz?
Ca %15,5 luk olacak .4000lt lik stok çözelti içindeki Kalsiyum Nitrat miktarı 320 kg olacak.Stok çözeltiden %1 lik çözelti hazırlanıp bitkiler sulanacak diyelimki....
Sn. blueman elimden geldiğince açıklamaya çalışıyım.
100kg 15,5 kg ca varsa
320kg X vardır
x=49,6 kg ca var demektir.
320kg kalsiyum nitrat üzerine su ilave edilerek 4000 l ye tamamlanır.
4000 kg 49.6kg ca varsa
100 kg X
x=1.24
bu ne demektir 100kg çözeltide 1.24kg ca var demektir.siz %1 lik istiyorsunuz bunun için çözeltinin seyreltilmesi gerekiyor iki yoldan yapmayı uygun buldum
1.si formul yolu %C1 x V1=%C2 x V2
Formul şu demek birinci yüzde madde miktarı, çarpı birinci hacim,eşittir
2. yüzde madde miktarı(istenen) çarpı son hacim
1.24xV1=1x100
V1=80.6
Siz bu durumda 80.6 kg stok çözeltiden alıp su ile 100kg,a tamamladığınızda
çözeltiniz %1 lik ca içerir.
formülün geldiği yol denklem olarak
100 1.24kg ca varsa
X 1kg ca
X=80.6 kg kalsiyum çözeltisinde 1 kg kalsiyum vardır üzerine su ilave edilip 100kg 'a tamamlandığında %1 lik calsiyum çözeltisi hazırlanmış olur.
madde miktarının değişmediğine dikkat ediniz eğer siz aynı miktar yani 80,6 kg çözelti alıp 200'e tamamladığınızda
200kg da 1kg ca varsa
100kg x
x=0.5kg olur yani %0,5 lik hazırlamış olursunuz.
dsu=1 g/ml alınmıştır.
dçöz=1 g/ml alınmıştır.
marul icin soylediginiz mikro elementlerde anlaimlar hep eksik, yazmiyayim diyorum ama duramiyorum, bir haftadir okudum tum mesajlari, mikro besinlerde borik asitten 7 ml. falan denmis, iyide borik asiti nerden bulduk ki biz, biz hazirlicaz borik asit sisesini, yoksa alacakmiyiz, niye daha anlasilir bir sekilde yazmiyorsunuz. sifirdan ya, elimizde hicbir sey yok, kap yok, asit yok, su yok...
makro besinleri anladim ilk mesajda, sonra mikro besinlere geldik durdu kafa.
'Sıra geldi Mikro besinlere:
Borik asit şişesinden 7 ml
Bakır Sülfat şişesinden 1 ml
Demir Sülfat şişesinden12 ml
Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml
Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml
Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml
koyduktan sonra su şişemizi ilk durumuna kadar doldurunuz. Böylece besin eriyiğimiz hazırlanmış oldu, ancak pH ının 6,4 ile 6,7 arasına ayarlanması lazım.
burda su sisesi hangi su sisesi ki, oyle karistiki ben bile anlatamiyorum.
Sn. ltfdrgn,
Okuyup anlamadıkların için öyle bir kızgın yazmışsın ki, sanki Kudret Ağabey gelip kimya firmasından senin eksiklerinide satın alması lazım mış gibi bir durum çıkmış.
iyide borik asiti nerden bulduk ki biz, biz hazirlicaz borik asit sisesini, yoksa alacakmiyiz, niye daha anlasilir bir sekilde yazmiyorsunuz. sifirdan ya, elimizde hicbir sey yok, kap yok, asit yok, su yok...
Kudret Bey verdiği bu hizmetten para almıyor, sizde forumda okuduklarınız için bir para ödemiyorsunuz. Anlamadığınız şeyi direkt Kudret Bey' e hitaben kızmadan sorarsanız umarım kırmaz sizi. Bugüne kadar kimseyi kırdığını görmedim.
Bahsettiğiniz mikro elementlerin kullanıldığı miktarlar o kadar az ki, ya damlalık veya en küçük enjektörle alıp kullanabileceğin miktarlar. Bir kısmını eczane, bir kısmını teknik kimyasallar satan şirketlerden belkide bir şurup şişesi büyüklüğünde alsan yıllarca yeter sana.
ya cok ozur diliyorum, kusura bakmayin, oyle kaptirdim ki kendimi bir haftadir yazip ciziyorum. Anlamamak beni delirtiyor, sebepsiz hirslaniyorum haklisiniz. Hakkinizi helal edin.
Sıra geldi Mikro besinlere:
Borik asit şişesinden 7 ml
Bakır Sülfat şişesinden 1 ml
Demir Sülfat şişesinden12 ml
Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml
Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml
Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml
koyduktan sonra su şişemizi ilk durumuna kadar doldurunuz. Böylece besin eriyiğimiz hazırlanmış oldu, ancak pH ının 6,4 ile 6,7 arasına ayarlanması lazım.
EC ayarlanmasına gelince, eğer bu eriyiği şişe suyu ile hazırladıysanız ki öyle tarif ettik yaklaşık EC 1,6 mS dir. Ancak su kalitesi değiştiğinde EC değişir.
Marul 0,8 ile 1,2 EC arasını sever. Bütün sebzeler fide döneminde normalinden daha düşük EC değerleri isterler.
EC değerini yüksetmek için örneğin 10 litre su yerine 8 litre su kullanmak lazımdır. Eğer EC değerini düşürmek istiyorsak ozamanda örneğin 12 litre suya hazırlamak gerekirdi.
İşte bunun içindir ki EC değerini biraz yüksek hazırlayıp kullanırken fide veya yetişkin olmasına göre sulandırarak kullanmakta fayda vardır. Hatta yaptığımız sistem bile etkilidir.
Mesela bir su kültürü yapıyorsak yani bitki devamlı suyun içinde ise düşük EC. eğer katı ortam kültürü yapıyor, bitkimizi günde 10-20-30 defa suluyorsak daha yüksek EC değerlerini seçmeliyiz.
Arkadaşlar bu anlattıklarım biraz karışık gelebilir, ama emin olun birkaç denemeden sonra işin bukadar karışık olmadığını göreceksiniz.
Lütfen anlaşılmayan yerleri yazınız.
burada hazirladigimiz mikro basinleri hangi siseye koyacagiz, ilk hazirladigimiz 10 litrelik makro besinlerin icine mi, ayrica bu hazirligi sadece marul icinmi uygulayacagiz, marulu nereye dikecegiz, lutfen yardimci olun
Sn. ltfdrgn;
Kudret Bey' in aşağıdaki linkine bakarsan hangi element hangi şişede karıştırılacak onu görürsün. Ama senin okuduğun linkte her kimyasalı ayrı şişelerde ppm olarak hazırlamak için 1 litre lik şişelerde hazırlamak lazım. Yani ppm=1 mg/ 1 litre eşitliğini sağlayabilmek için. Bütün besinleri ppm cinsine dönüştürürsen diğer ana besin şişelerini hazırlamak daha kolay olur. Sonrada aşağıdaki linkteki gibi her elementten kaç ppm karıştırman gerekiyorsa karışımı yaparsın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8023
Kudret Tezel
01-03-2009, 22:26
Sevgili ltfdrgn,birkaç gündür şehir dışındaydım.Azönce geldiğimde gelen özel mesajlarımı cevaplandırdım ve sonra forum mesajlarına baktım.Yani bu mesajlarınızı yeni gördüm ,hem okudum hem güldüm hemde kendi kendime kızdım.Sen dedim tezel, hani herkesin anlıyacağı dilden anlatmaya özen gösterecektin. Hani herkesin anlamasını sağlıyacaktın.
Bak ltfdrgn bu nasıl anlatmak her tarafı eksik hiç bir şey anlaşılmıyor, diyor hadi bakalım hesap ver milletimi kandırıyorsun derken sarıcan arkadaşımın yazılarını okudum, sağolsunlar bu konuları anlattığımız link adreslerini vermiş yardıncı olmaya çalışmış.Bu likleri okur anlamaya çalışırda ,anlaşılmayan yerleri sorarsanız tabiiki bütün açıklığıyla anlatır ,herkesin anlamasına yardımcı olmaya çalışırım.
Sevgili arkadaşlarım,hiçbir pratik bilgi teoriye dayanmıyorsa bence çok geçerli olamaz.
Önce işin teorisini çok iyi bilmek kavramak gerek.Bunun içinde zaman zaman teorileri bir gözden geçirip bilgileri tazelemekte fayda var.Onun için şöyle basit bir problem çözerek bir beyin jimlastiği yapalım ,bilgilerimizi tazeliyelim nedersiniz.
Öyleyse bir soru sormak istiyorum. Bu soruyu hep bareber çözmeye çalışalım ama çözenler lütfen hemen yazıp kopya vermesinler. Biraz düşünmek için fırsatımız olsun.
iki gün sonra yani carşamba günü herkes açıklama yapabilir.
Soru : 157 gram 8-15-36 gübresi yerine geçeçek bir gübre karışımı hazırlayınız.
kolaygelsin.
2 kere yanlış cevap buldum. Aklım durdu.:( Birileri çözümü yazsa da yanlışımı görsem:o
Kudret Tezel
04-03-2009, 19:57
Merhaba arkadaşlar...... Merhaba sevgili tabiiat .Sendenbaşka kimse yokmu sınıfta.
Hayret . neredesiniz arkadaşlar. Yeni sezona girerken basit bir soruyla kış rehavetini atalım diye düşündüm ama ...yanlış düşünmüşüm anlaşılan. Kusura bakmayın arkadaşlar, birdaha soru sorarak sizleri sıkmayacağım.
1 litre su içerisinde
45,157 gr KH2PO4
87,843 gr KNO3
1,477 gr HNO3 çözülürse
157 gr 8-15-36 gübresinin içeriği olan
12,560 gr N
10,278 gr P (23,550 gr P2O5)
46,920 gr K (56,520 gr K20)
içeren bir sıvı besin hazırlanmış olur.
1 litre su içerisinde
45,157 gr KH2PO4
87,843 gr KNO3
1,477 gr HNO3 çözülürse
157 gr 8-15-36 gübresinin içeriği olan
12,560 gr N
10,278 gr P (23,550 gr P2O5)
46,920 gr K (56,520 gr K20)
içeren bir sıvı besin hazırlanmış olur.
Teşekkürler sn. sarıcan
P ve K nın saflığını hesaplamazsam 2 değil 200 kere de çözsem yanlış olur tabii:D
tarıMeraklısı
30-04-2009, 18:49
Merhaba ben bir ilköğretim 7.sınıf öğrencisiyim ve sormak istediğim soru:
Nitrik asit ile mermer(kalsiyum karbonat) tepkimeye girdiğinde kalsiyum nitrat,CO2 ve su oluşur.Besin eriyiği hazırlığında kalsiyum nitratın formülünün yanında 4su molekülü yazıyor(bknz.ilk yazı)Bunun bir önemi var mıdır?Yoksa şu 4 su molekülü çözelti oluşması için mi?(galiba bitkiler sadece çözeltisini alabiliyormuş da)
Nihayet anladım sanıyorum.
Şöyle formüle etmek lazım herhalde;
N/N P/N K/N Ca/N Mg/N S/N
Yani her elementin miktarını azot miktarına bölüyoruz. Böylece;
150 30 200 175 40 120 ppm formülü için
150/150 30/150 200/150 175/150 40/150 120/150
1......... 0,2 .....1,33.......1,16......0,26....0,8 değerlerini buluyoruz.
190 38 253 220 49 152 ppm formülü için
190/190 38/190 253/190 220/190 49/190 152/190
1......... 0,2 .....1,33.......1,16......0,26....0,8 değerlerini buluyoruz.
Yani bizim internette veya kitaplarda bulduğumuz bu farklı değerler aslında aynı formülün farklı Ec değerlerinde hazırlanmış halleri.
Bu durumda iki sonuca varıyorum ben;
1- İlk değer, yani azotun katsayısı 1 olmak zorunda.
2- Bitkinin alabildiği tüm besinler, alabildiği azot ile doğru orantılı.
BU durumda şunu hatırlamamızda fayda var;
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=2444&d=1152388444
hocam bu link bu işe girmemize engel teşkil edecek kadar uyarılarla dolu bakın bu işe zaman, para ve el emeği göz nuru emeğimizi dökeceğiz biraz da moral verseniz Çünki kimyasallar saf halde de değildir. Ayrıca hesaplanamayan ve öngörülmeyen hatalar da ortaya çıkabilir. En azından bizim öngörmediğimiz ...
Murphy kanunlarında olduğu gibi...:)
Demir bileşiklerinin sulama suyuna karıştırılarak verilmesi de pek çok araştırmacı tarafından uygulanmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır.
ZİRAAT fakültesi yayınları ders kitabı BİTKİ BESLEME sayfa 240
Sayın Praecox Şelatlanmiş mikro besin elementleri kullanmak size bağlı, şart değil. Piyasada fetrilon % 13 Fe, veya sesquestrin % 6 Fe içeren malzemeler var. Arzu ederseniz onları kullanabilirsiniz. Hatta şelatlı hazır iz elementler var, fakat hepsi bir arada olduğu için formülasyonunda değişiklik yapamazsınız.
Millete bu karışıklık içinde bir de (Birkutu Etilen Diamin Tetra Asetik Asit -EDTA) alacaksın, bu malzemeleri şöyle şelatlıyacaksın dersek ne olur acaba merak ediyorum.
Söyledikleriniz yanlış değildir, ancak amatörlük çizgisine biraz uzakta. bunları profesyonel yetiştiriciler olunca elbette ki gündeme getireceğiz bugün için biraz erken diye düşünüyorum.
EDTA'nın ne olduğunu tesadüfen şimdi öğrendim. Hala öğrenme aşamasındayım hiç bir kimyasal maddeye veya besin eriyiğin e elimi sürmedim ve hala akan su -durgun su polemiği ile amatör geri dönüşüm malzemeleri ile profesyonel takım ve cihazlar arasında polemik yaşıyorum hadi hayırlısı...
Kudret Tezel
14-05-2009, 22:53
Kolaygelsin sayın m6demir. aramıza hoşgeldiniz.Enkütü şey kararsızlık. Biran önce başlamanız dileğiyle.Buişin sonu yok. Öğrenilecek araştırılacak çok şey var. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
lokmanbahçe
27-05-2009, 20:18
bu okula açıktan bitirmek için kayıt yapılıyor mu:confused::D
lokmanbahçe
27-05-2009, 20:20
hocam ben çok geri kalmışım uyumuşum resmen, çok yazık olmuş çok, herkes nerdeyse tarım kimya diplomasını almış da doktorasını yapıcak nedeyse...
Teşekkür ederim hocam bu yolun geri dönüşü yok para da önemli değil ama zamana yanarım . Yanlız bu forumun yazılarını okuyup formül ve püf noktalarından kabaca haberdar olmam bile 04:44 te mümkün oldu. Bu arada bilgi öğrenilene kadar değerlidir derdim burada hem dolu dolu bilgi ve uzman var hem de ücretsiz ne hoş yaa! :) maden gibi bişey bir de internetteki bilgilerin işeyaramaz olduğunu söylerler. Arayı kapatacağım. çünkü bu forum bana moral ve ümit veriyor. herkese saygılar ve selamlar Herşey dünyayı biraz daha güzelleştirmek için...
Bir de Ankara'da bu gerekli kimyasal, cihaz ve gereçleri bulabileceğim yeri öğrenebilsem... :)
Merhaba Kutret bey.besin eriyiği ve EC metreyi burdan mı sipariş vereceğim .Burdansa ,sipariş olarak kabul
Sn. m6demir,
Aşağıdaki adreste aradığınız herşeyi bulabilirsiniz sanırım.
ANKARA: A.BALMUMCU VE ORT. LTD. ŞTİ.
Adres : Sanayi Cad. N.Atav Han 28/37 06050 Ulus, Ankara.
Telefon : +90 312 312 19 00
Faks : +90 312 311 75 61
tarıMeraklısı
04-07-2009, 07:54
Arkadaşlar koyu yazılı yeri internette buldum ayçiçeği için araştırdım ama bulamadım:( sayın sarıcan benim için bir kitapçık bulmuştu ama anlayamadım çünkü ingilizceydi.Ben de oranladım bunları bir reçete buldum,doğru olmuş mu? pek ümidim yok doğru olduğu ile ilgili ama neyse...
Ayçiçeğinde arzulanan verim ve kalitede bir ürün almak için, her 100 kg tane ürünüyle genelde topraktan 1.9-2.0 kg azot (N), 1.5-1.6 kg fosfor (P2O5), 2.3-2.4 kg potasyum (K2O), 0.3 kg civarında magnezyum ve kalsiyum (Ca) kaldırmaktadır.
Oksijen O 16
Hidrojen H 1,008
Karbon C 12,011
Azot N 14,08
Fosfor P 30,975
Potasyum K 39,1
Magnezyum Mg 24,32
Kalsiyum Ca 40,08
Kükürt S 32,066
Bor B 10,82
klor Cl 35,457
Bakır Cu 63,54
Mangan Mn 54,94
molibden Mo 95,95
Çinko Zn 65,35
Sodyum Na 22,991
Demir Fe 55,85
silisyum Si 28,074
2.0 azot
0.85 Fosfor--Oksijenin kütlesi olmadığı zaman
2 Potasyum--Oksijenin kütlesi olmadığı zaman
0.3 magnezyum
0.3 Kalsiyum
Reçetesi:
2/2=1
0.85/2=0.425
2/2=1
0.3/2=0.15
0.3/2=0,15
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.