Bağlan

View Full Version : Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması

Sayfalar : 1 2 [3] 4

nicea
24-10-2012, 01:18
mesajımın o kısmında şakayla karışık satıcının tutumunu yermek istemiştim.böyle bir karşılık gelme olasılığına karşı özellikle ağır metal değil , sadece metal ibaresini kullanmıştım.genede kimya dersi için teşekkürler.:)
ben genel olarak zirai ilaç ve gübre bayilerine gidip alış veriş yapmak isteyen arkadaşlara bir kaç izlenimimi ve tavsiyemi aktarmak istiyorum.
ne almaya gittiğinizi bilerek gidin , tereddüt etmeyin , ihtiyacınız olanı alın ve çıkın.
sonuçta bu işin ticaretini yapıyorlar.en ufak bir bilgi eksikliğinizi yakalarlarsa dükkandaki en pahalı ürünü size satmaya çalışırlar.ellerinde istediğiniz ürün yok diyelim.direk nerde kullanıcan ? ne yapıcan? gibi sorular gelir , ardından elindeki benzer bir ürünü size satmaya çalışır.hatta sizin istediğiniz üründen daha iyi olduğunu iddia eder falan.heleki bitkilerinze ilaç alacaksanız yandınız.mantar ilacı , örümcek ilacı , sinek ilacı , kurt ilacı , ph düşürücüsü , yayıcı yapıştırıcısı , yaprak gübresiydi derken 10 tane dometes biberinize 100lerce liralık hesap çıkarırlar.
tabi iyi niyetli , işe sadece ticari gözle bakmayan satıcılarda var diyim , polemik çıkmasın.
neyse çok uzattım , umarım anlatabilmişimdir.

Tartes
24-10-2012, 10:57
hidrometre ile ölçüm yapabilmek için 0,00008 gr/ml doğruluğunda ölçüm yapan bir hidrometre kullanmak gerekir. Bu yaklaşık olarak 0,1 mS/cm ye karşılık gelir. 1.000 - 1.100 gr/ml aralığında ölçüm yapan hidrometrede taksimat 0,001 gr/ml dir. Ayrıca her 1C sıcaklık değişiminde suyun genleşmesinden dolayı yoğunluk 0,00021 gr/ml düşecektir.

kktc
28-10-2012, 20:33
bitki besinleri almaya karar verdim ve dun aldım. bende bunda agır metal var deyen ziraatcinin pahalı urunu satmak icin kullandıgı satış stratejisi olduguna kanaat getirdim arkadasımın soyledigi gibi. mikro elementleri tek bir şişede karısım halinde buldum. şişe 1 litrelik. mono potasyum fosfatı bulamadım. yerine mono amonyum fosfatı almayı dusunuyorum ama işe yarar mı yeterli olur mu bilmiyorum. fikriniz nedir?

nicea
28-10-2012, 23:02
formülünüzü ppm olarak ve gübrelerinizin içeriğini % olarak yazarsanız yardımcı olabilirim.mikro elementleri tek şişede aldım demişsiniz , eğer ziraat dükkanlarında satılanlardan aldıysanız kullanabileceğinizi sanmıyorum.çünkü oranları formüllere uygun olmuyor. herbirini tek tek tartıp karıştırmak gerekiyor.

kktc
29-10-2012, 18:26
bu arada mono potasyum fostatı buldum :).
Formul
CaNO3 765 gr
KNO3 580 gr
K2SO4 223 gr
KH2PO4 220 gr
MgSO4 456 gr
TE 29 gr
HNO3 50 ml

1000 litre için.
mikro elementler icin aldıgım sıvı şişe yanlıs sanırım. w/w nedir?

içerik w/w
toplam azot 3%
fosfor 30%
bor 0.009%
demir 0.0015%
bakır 0.001%
mangan 0.012%
çinko 0.006%
molibden 0.001%
kobalt 0.004%
şelatlama maddesi EDTA.
şişenin üstünde yazan birsey dikkatimi cekti. yaglalr ve alkali reaksiyonu ürünlerle ve kalsiyum içeren ürünlerle karıştırmayınız diye bir not var.
mono potasyum fosfattan bitki fosforu alacak. iz elementler icin aldıgım şişeyi de kullanacak olursam icinde fosforda oldugunda fosfor fazla gelmiş olacak. bir zararı var mı? CaNO3 ile kullanılmaması gerekiyor mu?

nicea
29-10-2012, 21:31
1000 litre direk karışım(a+b yok) heralde.TE olanda iz elementler sanırım.29 gr herhalde hazır bir karışıma göre , ama ne?bu haliyle maalesef yardımcı olamam.

kktc
29-10-2012, 23:20
a+b yok. TE iz elementler.
CaNO3 765 gr
KNO3 580 gr
K2SO4 223 gr
KH2PO4 220 gr
MgSO4 456 gr
1000 litre icin iz elementlerin her birinin nekadar olması gerekir.

nicea
30-10-2012, 08:50
mangan sülfat 2.461 gr
bakır sülfat 0.275 gr
çinko sülfat 0.302 gr
sodyum molibdat 0.076 gr
borik asit 1.716 gr
demir edta 38.462
reçeteniz howard resh'in domates besinine benzediği için onun iz elementlerini yazdım.

kktc
30-10-2012, 17:47
teşekkur ederim. bu 1000 L için mi? bugun yeni bir paket daha iz elementlerden aldım. içeriğini yazacam daha sonra. ustunde yapraktan uygulama yazıyor. umarım topraktan da olur.

nicea
30-10-2012, 23:36
teşekkur ederim. bu 1000 L için mi? bugun yeni bir paket daha iz elementlerden aldım. içeriğini yazacam daha sonra. ustunde yapraktan uygulama yazıyor. umarım topraktan da olur.

1000 litre için.sayın kktc aldığınız mikro elementlerle verdiğim rakamları yakalayamazsınız.tek tek alıp kendiniz yapmalısınız.iz elementleri gübre bayilerinden değil , labaratuvar kimyasalları satan firmalardan temin edebilirsiniz.

Bardolan
31-10-2012, 13:37
Herkese merhaba
1 sorum olacak öncelikle ben kocaelide ikamet ediyorum burada 3 5 tane zirat mazlamesi satan yere gitim ve domates ya da marul icin mikro ve makro eriyik almak istedim bana uzayli muamelesi yaptılar. Sorum ise bu eriyikleri nereden nasıl ve kaca elde edecem (belki daha önce sorulmuş olabilir konuyu kösterirseniz okurum).

kktc
31-10-2012, 18:21
sayın nicea labaratuvardan aldıgımız kimyasallar şelatllama gerekmez mi? bir suru formul var mikro elementlerle alakalı, hepsi de calısıyordur buyuk ihtimal. Belki ufak tefek fark yaratıyorlardır bitkilerde ve o da gozardı edilebilir belki? ornegin borik asit 1.7 gram yerine 1 gram vs...

kktc
31-10-2012, 18:30
şelatlama konusunda sordugum soruyu daha once bir arkadas sormustu forumun biryerlerinde okumustum ama cevabı bulamadım.

nicea
01-11-2012, 07:11
daha yeni şelatlama konusunda benzer bir soru gelmişti.ben sadece demiri şelatlı olarak kullanıyorum.ph'ımızı uygun aralıkta tuttuğumuz sürece problem yok.

yalandünya59
05-11-2012, 09:42
Sevgili Nicea,

Hazır demir konusu açılmışken,

Ben kendi konumun altında 'akçay' ağabeyede sormuştum ancak cevap gelmedi, sanırım görmedi.

Diğer büyüklerimizdende cevap gelmedi, sanırım görmediler!...

Demiri Şelatlı kullanıyoruzda oran nedir?.Tartes'in sayfasında 2 çeşit demir var,
biri % 6DTPA, diğeri ise %23 EDTA.

Diğer bir sorum ise tüm kimyasalları nerden temin edebilirim,sanırım Tartes'te hepsi yok, eksik olanlar var...

Şimdiden teşekkürler...

Saygılar...

Tartes
05-11-2012, 19:59
Edta %13

nicea
05-11-2012, 20:44
Sevgili Nicea,

Hazır demir konusu açılmışken,

Ben kendi konumun altında 'akçay' ağabeyede sormuştum ancak cevap gelmedi, sanırım görmedi.

Diğer büyüklerimizdende cevap gelmedi, sanırım görmediler!...

Demiri Şelatlı kullanıyoruzda oran nedir?.Tartes'in sayfasında 2 çeşit demir var,
biri % 6DTPA, diğeri ise %23 EDTA.

Diğer bir sorum ise tüm kimyasalları nerden temin edebilirim,sanırım Tartes'te hepsi yok, eksik olanlar var...

Şimdiden teşekkürler...

Saygılar...

sayın yalandünya kullanacağınız demirin %6 lık ya da %13 lük olması tamamen sizin tercihiniz.ben %13 lük olan edta şelatlıyı öneririm.sebebi daha hesaplıya gelmesi.%6 lık olanda demir oranı daha az olduğundan daha fazla kullanmanız gerekir.
kimyasallar için online alışveriş yapabileceğiniz bir site Yerli Kimyasallar Kategorisi - Hammaddeler.com Online Satışta 6. Yıl! (http://magaza.hammaddeler.com/Yerli-Kimyasallar,LA_220-2.html)

hasan01
06-11-2012, 08:15
iki tankada potasyum nitrat yazmışsınız ama sadece A tankında olması lazım.
B tankında bulunan potasyum sülfat ve mkp(mono potasyum fosfat) potasyum ihtiyacını karşılıyorsa ,potasyum nitrat kullanmanıza gerek kalmaz.
ki genelde karşılar ama bazı reçetelerde istenen değerlere tam ulaşılamaz.bazı değerler istenenin altında bazılarıda üstünde olabilir.bu farkları ortadan kaldırmak , reçetedeki oranlara olabildiğince yaklaşmak için potasyum nitrat , map vs.... kullanmak gerekebilir.

tesekkur ederim

Tartes
06-11-2012, 19:51
Product stability and pH - AkzoNobel Micronutrients (http://www.akzonobel.com/micronutrients/products/product_stability/)

nicea
06-11-2012, 22:37
Sayın tartes'in gönderdiği link ,
1- demir şelatlarının stabil olduğu ph aralıkları(diye çevirebiliriz heralde)
2- demir olmayan edta şelatların
*except at high Ca levels = yüksek kalsiyum seviyeleri haricinde
http://www.akzonobel.com/micronutrients/system/images/fig1%20en%202%20%20pH%20stab%20brochure_tcm47-14450.jpg

idris şenol
08-11-2012, 19:02
demir konusu benim içinde ayrı bir sorun
sevebi ise %6 fe edta kırmızı renk suda çok kötü görünyor

,,,,,,,,,,
http://www.ziraatciyiz.biz/kimyasal-gubrelerle-ilgili-temel-ilkeler-t2648.html?

kiwici
11-12-2012, 12:33
Kudret abiye çok teşekkür ediyorum.Bulmakta zorlandığımız besin eriğiklerini bizim için hazırlayıp çok uygun fiyatlardan temin etmemizi sağlıyor.Dün evde çileklerim için ec metre,pH metre ve besin aldım.Para almadan çıkmıştım,sonra ödememi söyleyerek bide kıyak geçti.İlgisine çok teşekkürler.İyiki varsınız da küçük hobicileri destekliyorsunuz.

asaby
13-12-2012, 19:11
arkadaslar meraba.ben zıraat muhendıs adayı bı kardesınız olarak topraksız tarımla yakından ilgi duyuyorum ama gelgelelım bu konuda gerekli bilgiye ve gereklı techızata sahıp olmadığından bu konuda hıc bırsey yapamıyorum benım bı hayalım var bunuda sızlerle paylasmak ıstıyorum eğer basarabılırsem topraksız tarımda ağaç yetiştirmek istıyorum.hayalımın pesınden de gıtmem ıcın sızlere ıhtıyacım var. şimdi benım aklıma bısuru soru takıldı mesela bu makro ve mıkro elementlerı nereden temin edeceğiz? eriyikleri nasıl elde edeceğiz? recetelerden bahsetmıssınız onu nasıl elde edeceğiz? sayın kudred tezel beyefendının yazdıklarıını okudum ama ınanın hıcbırsey anlayamadım.kelımeler cok yabancı gelıyor bana.neyi nasıl yapacagım hakkında hıc bır bılgıye sahıp değilim.lütfen benıde bu konu hakkında bılgılendırır mısınız.
sımdıden tesekkur ederım

karadeniz55
14-12-2012, 00:30
Küçük başlangıçlar,denemeler yapmam için bu zevkten tatmak için besin eriğine ihtiyacım olacak sy Kutred ağabey,**** diğer abilerimizden **** kardeşlerimizden yardımcı olabilecek varsa sevinirim...kışın evde denemeler yapıp ilkbahara inşallah terasda güzel işler çıkarmayı istiyorum...

ekizilaslan
08-01-2013, 10:06
zannedersem topraksızdaki sıkıntılardan birisi de eriyiği kendimizin hazırlayamayışı veya eriyik konu başlıklarının çok teknik yazılmasından dolayı benim gibi kimyası on üzerinden 6 olan (eski sisteme göre) arkadaşların ayrıntıda boğulup işten korkması.
eriyik şişelerinin içeriğini gram bazında NET BİR ŞEKİLDE yazacak olan varsa bu şişelerden hangi bitkiye ne kadar verileceğine dair NET ÖLÇÜLERE de sonra gelinir.

smnvrl
08-01-2013, 11:28
Sn ekizilaslan ,
Eriyik kısmına daha başlamadım ama yazılanlar da ilk başta bana karmaşık geldi basitleştirme imkanı olursa ne güzel olur :) Ama öncelikle bu eriyikleri test edebileceğimiz sağlıklı çalışan bir sistem olması gerekmekte.Sn mustafa_cmbz da bu konuda çalışmalarına devam ediyor.Sonuçlarını bekliyoruz.Başarılar diliyorum.

yalandünya59
08-01-2013, 12:24
Sevgili ekizilaslan ve smnvrl,

Sizi çok iyi anlıyorum, bu benim bilmediğim bir konu (besin hazırlama) inanın bilsem eksiksiz, harfi harfiyen, dürüstçe paylaşırdım sizle....
Hatta size şöyle biye diyebilirdim, 1 tonluk tankın içerisine şukadar potasyum nitrat, şukadar çinko, v.s.v.s.

İşte bu şekilde yapılırsa bilgi paylaşıldıkça büyümüş, hatta ölümsüz olmuş olur....

Sanıyorum sizin gibi hatta benim gibi bu yönde beklentilere ihtiyacı olan arkadaşlara sayın Kudret TEZEL hocamız yardımcı olacaktır...

Bekleyelim görelim ama...bakalım neler olacak hep beraber göreceğiz...

Saygılar...

İsmail Karagülle
08-01-2013, 13:23
Kudret Tezelin anlatımıyla;
İnternette hiç bir yerde bu kadar güzel ve anlaşılır bir şekilde bulamayacağımız bir şekilde,
besin eriyiği yapımı hakkında forumda arama yapılırsa çok geniş bilgiler var. Hatta o kadar kolay bir anlatım ki hiç bilmeyen biri bile anlıyabilir. Yeterki elinize kağıt kalem alarak verilen dersi iyi dinleyin . Üstelik deneme soruları bile var. Ben bile öğrendim . Hiç bir kimya bilgim olmamasına rağmen öğrenilebiliyor. Sayfalarca anlatım var.

İsmail Karagülle
08-01-2013, 13:26
Bu konuda 533 mesaj yazılmış . İlk mesajdan itibaren bakılırsa aradığınız bilgileri bulabilirsiniz.

İsmail Karagülle
08-01-2013, 13:38
Ayrıca bu sitede besin eriyiği yapmayı bilen sadece Kudret Tezel değil . Besin eriyiği yapan ve bunu seralarında da kullanan başka arkadaşlarda var. Aranırsa bulunur.
Ama sayın yalandünya kudret tezelden bu bilgiyi istiyor . Demek bir bildiği var. Onun Besin eriyiğini belki kullanmış ve onun formulü daha iyi diye inanıyor olabilir mi ?:rolleyes:

Hatta bazı bitkiler için hazır formüller olduğu gibi nasıl hazırlanacağı da detaylı anlatılmış .

bayram_gur
12-01-2013, 23:56
kudret tezel'e nasıl ulaşa biliriz acaba

İsmail Karagülle
13-01-2013, 00:23
kudret tezel'e nasıl ulaşa biliriz acaba

özelden mesaj atın.

ekizilaslan
13-01-2013, 06:23
eriyik konularını çok okudum. tam gram gram açıklama yapılacak yere geliniyor yok yüzdeler yok ppmler yok şelatlar yok edtalar. kafa allak bullak oluyor.

ekizilaslan
13-01-2013, 06:30
oturup yüzdeleri grama vuracağım. ancak öyle olacak galiba

yalandünya59
13-01-2013, 11:21
Sevgili ekizilaslan,

Sana katılıyorum vede nedemek istediğini gayet iyi anlıyorum, benim meslektaşlarımdanda 'topraksız tarım'ı çok merak eden var, forumu işaret ediyorum.

Giriyorlar, özellikle bu konuya herkes çok takılıyor, ve akabinde 'topraksız tarım'ın çok zor bir iş olduğunu, büyük riskler olduğunu belirtip kaçıyorlar, yani yapmak isteyen bir çok arkadaşım başlamadan pes ettiler, vazgeçtiler.

Eğer daha yalın ifadelerle, somut olarak besin formülleri anlatılsa, daha doğrusu besin kısmındaki şüpheler kalksa, bence 'topraksız tarım'ın gelişmesi müthiş hızlanacak ve insanlar hemen seralarını kurup, teknolojiye, otomasyona harcama yapacaklar.

En önemli sorun besin formüllerinin hazırlanması olduğuna kesinlikle katılıyorum.

Aklımda bir fikir var önümüzdeki hafta NK üniversitesinden Servet Varış hoca ile görüşmek üzere randevu alacağım, kendisine gelip forumumuzda çilek için şu formülü, domates için şu formülü hazırlayın gibi paylaşımlarda bulunmasını teklif edeceğim.

Ayrıca konuyu 'yani besin hazırlama' konusunu 1,5 yıldır okuyorum, ancak tam biryerlere gelincek hemen konu kaymış, yok ppm, yok EDTA, cc, ml, yani kimyaya dönmüş anlayacağın. Kimyacı bir arkadaş gösterdim bu sayfayı eksik veya yanlış şeyler var, tam olarak formül yok dedi, bende anlam verememiştim.

Bence şöyle olmalı,

Her 100 kök domates için, ana tank atıyorum 200 lt olmalı ve bu tankın içerisine şukadar potasyum, şu kadar azot, şukadar gr çinko eritip, ana tanka karıştırın gibi olmalı...

Bizde 100 kök olan bu birimi 1000 kök ve 5000 kökler için formüle edip, orantılayıp sonuca gidebiliriz.

Neyse bütün gelişmeleri paylaşacağım burada, saygılar....

ekizilaslan
13-01-2013, 14:06
Zaten paylaşımın bu noktaya gelmesi gerekir. yoksa forum mantığı olmaz. madem insanlara faydalı olmaya çalışıyoruz bu işi çözelim. saygılar

ekizilaslan
13-01-2013, 14:17
Kudret Tezelin anlatımıyla;
İnternette hiç bir yerde bu kadar güzel ve anlaşılır bir şekilde bulamayacağımız bir şekilde,
besin eriyiği yapımı hakkında forumda arama yapılırsa çok geniş bilgiler var. Hatta o kadar kolay bir anlatım ki hiç bilmeyen biri bile anlıyabilir. Yeterki elinize kağıt kalem alarak verilen dersi iyi dinleyin . Üstelik deneme soruları bile var. Ben bile öğrendim . Hiç bir kimya bilgim olmamasına rağmen öğrenilebiliyor. Sayfalarca anlatım var.

bu mesajdan kendin eriyik yapmayı öğrendin anlamı çıkardım haddim olmayarak. eğer yapabildiysen bizim anlayacağımız gram işi yazsan olmaz mı?

Halil Balaban
13-01-2013, 14:48
Olmaz sevgili kardeşim. Çünkü işi öğrenmek istiyorsanız özünü öğrenmeniz lazım. Bu gün, birinden domates formulu alırsınız, domates ekersiniz. Yarın kabak ekmeniz gerekirse ne yapacaksınız?
Her çeşit değiştirdiğinizde yeni bir formulmu arayacaksınız?
Ya oturup işi öğreneceksiniz, ya da
hazırlanmış mamul alacaksınız.
Onun için formul hazırlamasını öğremek lazım. Çeşit değişitirdikçe, araştıracak yeni ekeceğiniz çeşidin ihtiyaçlarını bulacak ona görede formulleyip karışımı elde edeceksiniz.
Çok zor ama hocamız bu zorluğa katlanmış ve aşmış. Eğer ihtiyacımız varsa bizde katlanacaz.
Bu başlıkta da bu formullerin uygulanması anlatılıyor. Oturup öğrenicez. Yok eğer yapamıyorsak o zaman hazır satılan bir çok marka var. Ya onlardan alacaz, ya da hazırlayabilenlerden alacaz. Forumda ve forum dışında hazırlayabilenler var.
Sevgiyle kalın.

İsmail Karagülle
13-01-2013, 15:16
Cevap yazacaktım . Ama Halil Balaban çok güzel anlatmış. Diyecek söz kalmamış.

Besin eriyiği hazırlanması önemli ama sistemi kurmak daha da önemli. Ve bu forumu iyi okuyan herkes bu konuda teorik her şeyi öğrenebilir. Öğrenemiyorsa onun da kolayı var . Mesela Tartes'te var. Oradan çok kolay alırsınız. Başka yerlerde de var. Mahsus kudret Hocadan al demiyorum . Zira bazılarının bu tavsiyeye allerjisi oluşmuş. Forum iyi incelenirse Besin eriyiğinin esas öğrenilecek ve alınacak kaynağının neresi olduğu anlaşılır.

yalandünya59
13-01-2013, 15:28
Sevgili İsmail Ağabey,

Lütfen konuyu yine biryerlere vurdurmaya çalışmayın, artık olmaz o iş ben malina hanıma söz verdim.

Aylardır nerdeyse yıllardır işaret ettiğiniz bu 539 mesaj dahil, ve diğer konuları tek tek okudum,

Bana 'Forum incelenirse besin eriyiğinin esas öğrenilecek yerin' hangi konu altında, ve mesaj numaraları nerededir, izah edermisin rica etsem, ben net bir şey göremedim.

Sevgili ekizilaslan'da aynı şeyden bahsediyor sanıyorum..

Hayırlı günler...

İsmail Karagülle
13-01-2013, 15:44
Sevgili İsmail Ağabey,

Lütfen konuyu yine biryerlere vurdurmaya çalışmayın, artık olmaz o iş ben malina hanıma söz verdim.

Aylardır nerdeyse yıllardır işaret ettiğiniz bu 539 mesaj dahil, ve diğer konuları tek tek okudum,

Bana 'Forum incelenirse besin eriyiğinin esas öğrenilecek yerin' hangi konu altında, ve mesaj numaraları nerededir, izah edermisin rica etsem, ben net bir şey göremedim.

Sevgili ekizilaslan'da aynı şeyden bahsediyor sanıyorum..

Hayırlı günler...

Önce hoş geldin. Alışmışız yokluğunda gözler aradı.

Yine başlamayalım. Kimseye vurdurmaya çalışmıyorum. Her sözü üstüne alma .

Bak ne güzel söylemişsin. Besin eriyiğini nasıl hazırlanacağını öğrenilecek bir çok bilgi kaynağı varmış. Ve onlardan öğrenip , paylaşacakmışsın. Bu şekilde bu konu halledilmiş olur.

Eminim bu işi hem topraklı hem de topraksız metodlarla yapan biri olarak bilgin vardır. Soran arkadaşlar senden bu konuyu öğrenebilirler. Başkasını karıştırmaya ihtiyaç kalmamış.

Ben bu forumdaki bilgileri elimde kağıt kalem ders çalışarak öğrendim . Ama bu bilgi kendi ihtiyacımı karşılayacak kadar.

İSTEYEN MERAK EDEN DE ÖĞRENEBİLİR.

Ben başlarda dersleri okuyor ama anlamıyordum . O zamanlar. Kudret beyi tanımadan önce Tartesden alıyordum . Sonra bu forum sayesinde tanıdığım Kudret Hocadan almaya başladım . Kendim öğrendim . Ama kendi öğrendiğimi Balkon denemelerimde kullanıyorum . Ama gerçek serada uygulamam. Serada kullanacağım eriyikleri, Allah uzun ömürler versin Kudret Hocadan almaya devam edeceğim.

Ben arkadaşlara kendi uyguladığım ve doğru olduğuna inandığım yolu tavsiye ediyorum .

Sağlıcakla kalın.

İsmail Karagülle
13-01-2013, 15:56
Baktım ama anlıyamadım .Diyen arkadaşlar için . Önce kalem kağıt hazır bir şekilde ,

2-3-4 meajlara bakın .
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm

Sonra örnek problemleri sizde yapmaya çalışın .

Ve yapamadığınız yerde nasıl yapılmış diye formdaki çözümlerine bakın . Ve sonra yine yapmayı deneyin .

Hala yapamıyorsanız . Yine bu forumdaki diğer örnekleri ve anlatımları da okuyun . Mutlaka öğrenirsiniz.

Her tür bilgi var.

Bu da olmadı . İnternette dolaşın . Bu öğrendiklerinizi kendi oluşturacağınız dosyada bütün bilgileri toplayın . Sonta topladıklarınızı düzenleyin . Ve kağıt üzerinde denemeler yapın . Ve en sonra bu işin pratiğini yapmaya başlayın .

Ben 60 yaşımdan sonra , kimya nedir bilmeden yaptım ise siz de yapabilirsiniz.

Eğer bunları yapmak zor diyorsanız. O zaman besin eriyiği satan , yapanlardan hangisine güveniyorsanız oradan satın alın .

yalandünya59
13-01-2013, 16:07
İsmail Ağabey,

Lütfen rica ediyorum, kırmızı kalemle felan yazarak bişeylere vurgu yapmaya çalışma,
539 nolu gönderdiğin mesajı oku, alerji felan......

Neyse sizde belirtmişsiniz zaten; Kendinize göre uyguladığınız ve doğru olduğuna inandığınız yol, ****** sizin fikriniz ancak benim fikrim değil, o sizi bağlar elbette,

Hem size hem sevgili Ekizilaslana bir örnek vereyim ozaman,

Bu konunun altında 'topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması' : (kudret beyin açtığı konuda)

İlk mesajlarda örneğin bir 'marul formülü' var, diyorki 1 litre şişeye 100 gr şu şu gübrede koyup eritin, sonra bu 1 litrelik şişeden şu kadar ml veya cc çekin 10 litrelik suya bırakın diyor,

ancak;2.veya 3.sayfada domates formülüne geçiliyor, ve ortaya 5.bir şişe daha çıkıyor (potasyum).
Bu domatesde değişince, diyelimki kabakta başka bir element devreye girmesi gerekiyor, işte burada ince bir husus var, sadece formül yapmak değil, hangi sebzelere hangi elementler uygulanmalı diye girilse konuya o zaman biraz daha anlaşılır olacak konu.

iz elementler için ise önceki formülün aynısı öneriliyor.

Size sorum şu;

Siz veya biz formül yapmanın ruhunu çözsek bile, kıvırcıkta potasyum kullanılmayacağını ancak domateste kullanılacağını nerden bileceğiz? veya sevgili ekizilaslan nereden bilecek?

Diğer konu ise nasıl oluyorda iz elementler hem kıvırcıkta hemde domatesde aynısı uygulanabiliyor,

Diyelimki uyguladık yalandünya ne olur diyeceksin?

Sevgili ismail ağabey amatör olarak olabilir belki ama, buradaki arkadaşlar hani topraksız tarım sitelerinde ağaç gibi domatesler, tonlarca verim veren sera fotoları görüyorlar ya, işte o şekilde domates yetiştiremeyecekleri ve okadar verim alamayacakları aşikardır.

Ancak profesyonel olarak ziraat mühendisi (konusunda uzman),ve hocalarla görüşürlerse daha gerçekçi, somut, ve verimde gerçek lezzet ve tonajı sağlayacak formül ve nüansları öğrenebileceklerdir kanaatindeyim...

Saygılar...

İsmail Karagülle
13-01-2013, 16:24
Yalan dünya birbirine cevap verirken eski yanlışa düşüyoruz.

Kudret beyi tartışmayı bırak. O nu itibarsızlaştırmak yerine kendin bir formul yaz. Veya başka birinin formulünü yaz .Arkadaşlar istifade etsin .

Artık,
Konunun cevabi kısmını buraya yazmıyorum . Kişisel konuşmalar için malinanın açtığı başlıkta cevap vereceğim .

İsmail Karagülle
13-01-2013, 20:31
Sonunda biz de kovulduk galiba, diyeceğim ama buraya yazabildim. Bazı yerlere giremiyorum. Neyse sağlık olsun.

Pardon başka bir nedenden dolayı bazı yerlere giremedim galiba. Şimdi her şey normal.

yalandünya59
14-01-2013, 10:03
İsmai Ağabey,

Ne demek istediğimi çok iyi biliyor ve anlıyorsunuz, lütfen devam ettirmeyiniz.

Bu konu hakkında dahada yazmayacağım, sevgili 'Malina' lütfen müdahale ediniz, ben devam ettirmemeye çalışıyorum ancak saltolar yine başlıyor...
Lütfen rica ederim...

Saygılar...

idris şenol
14-01-2013, 16:50
İsmai Ağabey,

Ne demek istediğimi çok iyi biliyor ve anlıyorsunuz, lütfen devam ettirmeyiniz.

Bu konu hakkında dahada yazmayacağım, sevgili 'Malina' lütfen müdahale ediniz, ben devam ettirmemeye çalışıyorum ancak saltolar yine başlıyor...
Lütfen rica ederim...

Saygılar...
yazı karşıtı tarafımca kaldırldı

mentes_17
14-01-2013, 18:03
Kudret hocam merhaba..2 haftadır siteyi takip ediyorum bugün üye oldum..yayınlamış olduğunuz topraksız tarım şemalarını uygulamak için girişimlere başladım.evde balkonda yetiştireceğim..bana lazım olan besin eriğiyi ve ph ölçüm,ec metre'yi bana temin edip gönderebilirmisiniz..bu malzemeler konusunda sıkıntı yaşıyorum..saygılar...

malina
14-01-2013, 18:45

Kimseden, bildiklerinin tümünü yazmasını bekleyemez ve bununla ilgili suçlamada bulunamazsınız...

Bakın, benimle aynı düşünen biri daha var:

paylaşımdan kasıt kaynak kod devre şeması vs ise... böyle bir paylaşım olmayacak...

sadece Neyin nasıl yapıldığına dair fazla teknik detaya girmeden (şu entegre bu şema vs) paylaşımlarda bulunacağım...

Tartes
14-01-2013, 22:38
Profesyonel olarak gübre reçetesi hazırlayacak kişinin bitkiye baktığında besin eksikliklerini anlayabilmesi gerekir. Bitki fizyolojisini bilmesi gerekir. Örneğin kullanılan sudaki kalsiyum ve pH yüksek ise belli bir miktar Amonyum Nitrat kullanımında köklerin amonyumu kullanırken ortamdaki pH'ı düşüreceği gibi birçok bilgiyi bilmesi gerekir. Ayrıca bitkiyi yönetebilmesi gerekir. Örneğin bitkinin çiçek açması için strese girmesi gerekiyorsa hangi şartların gerektiğini bilir. Sera içerisinde zararlılar veya hastalıkların oluşması için şartlar oluşmuşsa gübre reçetesi üzerinde değişiklikler yaparak bitki yapısını değiştirir.

Diğer taraftan bitkilerin çoğu oldukça dayanıklıdır ve bulunduğu ortama uyum sağlar. Hoagland besin çözeltisi ile birçok bitki amatör olarak yetiştirilebilir.
Hoagland solution - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Hoagland_solution)

Tartes
14-01-2013, 23:07
kurs notları ve videoları (ingilizce)
ABE 483/583 Controlled Environment Systems | Controlled Environment Agriculture Center (http://ag.arizona.edu/ceac/abe-483583-controlled-environment-systems)

yalandünya59
15-01-2013, 09:24
Sevgili TARTES,

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz, demekki topraksız tarım çok 'TEKNİK' bir işmiş!...

Saygılar...

Tartes
15-01-2013, 12:12
Eğer yetiştiricilik konusunda teknik bilginiz yoksa ve herhangi bir danışman olmadan topraksız tarım yapmak istiyorsanız, başlangıçta gübre tavsiyeli bir su analizi yaptırıp daha sonra belli aralıklarla drenaj suyunuzu veya yetiştirme ortamınızı gübre tavsiyeli analiz yaptırarak gübreleme planını oluşturabilirsiniz. Hastalıklar ve kültürel işlemler konusunda toprakta yetiştiricilik yapanlardan ve zirai ilaç bayilerinden destek alabilirsiniz.

bargiran
20-01-2013, 23:11
*** arkadaşlar ben ziraat mühendisiyim yaklaşık 2 yıldır topraksız tarımla uğraşıyorum.yukardaki fotografta da anlaşıldığı gibi seram don yedi -2 dereceyi gördü.bu meyveleri toplayıp soguk hava deposunda kızartmayı düşünüyorum.daha önce soguk hava deposunda domates kızartma noktasında bilgisi olan arkaadaş varmı bilgi verebilecek.Veya alternatif bir yöntem sunabilecek biri varmı.5 salkımım hasat olgunlugunda hemen kızartmam lazım...yardımlarınızı bekliyorum.

İsmail Karagülle
21-01-2013, 00:08
*** arkadaşlar ben ziraat mühendisiyim yaklaşık 2 yıldır topraksız tarımla uğraşıyorum.yukardaki fotografta da anlaşıldığı gibi seram don yedi -2 dereceyi gördü.bu meyveleri toplayıp soguk hava deposunda kızartmayı düşünüyorum.daha önce soguk hava deposunda domates kızartma noktasında bilgisi olan arkaadaş varmı bilgi verebilecek.Veya alternatif bir yöntem sunabilecek biri varmı.5 salkımım hasat olgunlugunda hemen kızartmam lazım...yardımlarınızı bekliyorum.

İşinize yara mı ? Bilmiyorum . Ama burada pratik bir bilgi var denemek lazım.
Yeşil olarak toplanan domateslerin kızarmaları için nasıl sağlanır? (http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/273255-yesil-olarak-toplanan-domateslerin-kizarmalari-icin-nasil-saglanir.html)

Manifesto
21-01-2013, 00:41

Geçmiş olsun sy. bargiran.

Bitkide don zararırın etkisini tarif edecek olursanız,yapraklar tamamenmi soğuktan yandı?
Eklediğiniz resimde üst yapraklar etkilenmemiş gibi görülüyor.Ya fotoğrafı don çözülmeden çektiniz ya da bitkileriniz donu hafif şiddette atlatmış.

Alt yaprakları neden erken budadınız?
Bitkinizde hasat olgunluğuna gelen salkımlar 1. ve 2. salkım.Onlarıda kesinlikle dalından koparmayın,dalda kalsın,suyu ve azotlu gübreyi azaltın,az suyla mağnezyum sülfat verin kısa sürede(5-10 gün) kendiliğinden kızaracaktır.
Döllemeyi arı ile yapmanız avantaj.Meyvelerinizde çekirdek oluşmuş olmalı.

Ayrıca resmi yeniden boyutlandırıp foruma asarsanız sayfanın ayarı kaçmamış olur.

bargiran
21-01-2013, 17:26
7,5 dönümlük 2 parça sera var.biri tepe tam gitti bu fotograf ise hafif ekilendi.fotograf boyutunu ayarlamayı bilmediğim için onla ilgili yardımcı olamayacağım.yaprakları sıyırmamın nedeni 5 gün üstüste güneşli havayı yakaladım ondan dolayı aldırttım.sulamayı yeterince azaltmışım.hasat olgunluğu derken domateslerim büyük yeter bana 4 salkım kesin yer yer 5 inci salkımımda iyi.10 gündür bekliyorum kızarma yokkk.2 tünelime doğal firmasının etken maddesi ethepton olan bir ilacını kullandım hiç faydasını göremedim.bu 2 tünelin tüm domateslerini koparttım soguk hava deposuna +18 derece %90 nemde 8 gündür bekletiyorum.yinede daha yeşiller acilll kızartmam lazımmm

semihh_53
09-02-2013, 11:23
Arkadaşlar merhaba.

Besin eriyiği hazırlama konusunda yazılanların çoğunu okudum. Bazı alakasız sorular, eksik, yarım cevaplar. Kafam karıştı.
Topraksiz Tarim Besin Eriyigi | Hobi Bahçesi
sitesinde Hoagland besin eriyiği reçetesini okuyunca konuyu netleştirdim.
Şu sonuca vardım. Paylaşmak istedim.
Yazdıklarım tartışmaya açıktır. İnternette bulduklarımı değerlendirdim. Kafası karışanlara faydam olsun diye ve eksik, yanlış yazdıklarım varsa düzeltelim diye yazdım.

İşin özeti şu:

6 adet 1 litrelik besin eriyiği hazırlayacağız.
Bunun için zirai ilaç satan bir yerden ağırlık hesabıyla toz halinde şunları alacağız:
1-Kalsiyum nitrat.
2-Potasyum nitrat
3-MKP (Mono potasyum fosfat)
4-Mağnezyum sülfat
5-İz elemetleri. (Borik asit, mangan klorür, çinko sülfat, bakır sülfat, sodyum molibdat)
6-FEDTA veya FEDDHA denilen demir içeren şelat ürününü suya katmak üzere alıyoruz.

-Bu 6 maddedekileri ayrı ayrı 1 litrelik şişede şu miktarda hazırlıyoruz.
Not: Bu miktarlar yakın fakat farklı değerlerde hazırlanmış olarak gördüm.

1-1 litrelik şişeye 236,1 gram kalsiyum nitrat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak.
2-1 litrelik şişeye 101.1 gram potasyum nitrat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak.
3-1 litrelik şişeye 136.1 gram MKP koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak.
4-1 litrelik şişeye 246,5 gram mağnezyum sülfat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak.
5-1 litrelik şişeye iz elemtlerinden (Bunların gramajları çok az. Kuyumcu terazisi ile tartmak gerekecek sanırım. Bu konuda bilgilendirirseniz memnun olurum.)
2.8 gram borik asit
1.8 gram mangan klorür
0.2 gram çinko sülfat
0.1 gram bakır sülfat
0.025 gram sodyum molibdat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak.
6-41.6 gram tutarındaki Feddha veya Fedta 1 litre suya eklenecek.

*Elimizde 6 şişe eriyik var.
50 litrelik tank kullandığımızı varsayalım. Daha küçük veya daha büyük kullanacaksanız buna göre suya şişeden ne kadar koyacağınızı hesaplayabilirsiniz.
50 litrelik besin tankına şişelerden eriyik koymaya başlıyoruz.
1 no'lu şişeden 50 ml yani şişenin yirmide biri.
2 no'lu şişeden 250 ml. yani şişenin dörtte biri.
3 no'lu şişeden 250 ml. yani şişenin dörtte biri
4 no'lu şişeden 100 ml. yani şişenin onda biri
5 no'lu şişeden iz elementleri karışımından 50 ml. yani şişenin yirmide biri.
6 no'lu şişeden 50 ml. yani şişenin yirmide biri.

50 litrelik suyunuz hazırdır. İster akan suda kullanın. İster akıllı vana sistemiyle, isterseniz topraktaki bitkilerinize dökün.
*Dikkat: Suyun Ph ve Ec değerlerini ölçerseniz iyi olur. Çünkü her bitkinin bu değerlere hassasiyeti farklıdır.
Birbirine yakın değerde olanları aynı suyla besleyebilirsiniz.

Stok çözelti fiyatları Emir Kimya'nın sitesinde var. Fikir verebilir.
Hesaplarıma göre 4.000 litre veya yaklaşık 4 ton su elde etmek için:
1 kg kalsiyum nitrat
2 kg potasyum nitrat
3 kg. MKP
2 kg. Mağnezyum sülfat
İz elementleri herhalde gramla almak gerekecek? Veya hazır paket?
200 gram FEDTA

diabolos
03-03-2013, 12:48
Merhaba arkadaşlar topraksız tarıma gönül vermiş biri olarak bu işin hemen hemen tüm inceliklerini anladım sayılır yalnız besin eriyiği hazırlama konusunda kafama takılan bir kaç pürüz var ,,,
1-yetiştireceğimiz meyve **** sebzenin en uygun besin eriyiği reçetesi nasıl hesaplanıyor yani biraz daha açarsam Kudret Hocamın Marul için mesajında belirttiği şu değerlere nasıl ulaşıyoruz:
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

2-Ulaştığımız bu değerlere göre besin eriyiğimizi nasıl hazırlayacağız hangi malzemeden kaç gr koyacağız?

3-Her bitki için ayrı ayrı reçeteler mi hazırlamak zorundayız?domates yetiştirdiğimiz reçeteyle marul yetiştiremezmiyiz?Mesela Hoagland besin eriyiği reçetesine neden bu işin anayasası deniliyor ?

kuzey ege
05-03-2013, 20:04
sayın kudret bey bu besin eriyikleri benim çok kafamı karıştırdı bunun daha pratik bir çözümü varmı acaba varsa nasıl hazırlanır veya bu besin eriyikleri yerine sıvı gübre kulansak aynı görevi görürmü bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.

murtitek
05-03-2013, 22:16
selamlar, 3 gündür forumu didik didik ediyorum, daha önce de geçen sene bu besin eriyiği temini benimiçin imkansız olduğundan vazgeçmiştim bu işten, besin eriyiği için gerekli birçok malzemeyi bulunduğum yerde temin edemedim, zırai ilaç firmaları burda sanki kiralık diplomayla çalışan eczacılar gibi, hiç birşey bilmiyor **** bilgilendirmek işlerine gelmiyor, içeri giren müşteri hazır bir ürünü isteyip şundan 2 kilo, bundan 5 şişe gibi isteklerle alışveriş yapsın istiyorlar, bu gün koçtaş ta, üserinde domates hıyar ve çilek için uygun olduğu yazılı olan bir sıvı gübre gördüm ama almaya korktum uygulama miktarları çok yetersiz yazılmıştı, sonuç olarak besin eriyiklerini kendim hazırlamam mümkün görünmüyor, balkonda perlitte domates ve çilek yetiştirmek istiyorum, besin eriyiklerini hazır halde temin etmem mümkün mü yahut hazır sıvı bitki besinleriyle bu işi yapmam mümkün mü?
teşekkürler

İsmail Karagülle
05-03-2013, 23:14
Besin eriyiği hazırlanması ile ilgili ağaçlar çok verimli bir site. Bu site dışından da öyle görülüyor.
Ve akademik dökümanlar deposu adeta.

Siteye yeni gelen arkadaşlar , 1-2-3 üncü masajlarında hemen bu konuya giriyorlar ve nasıl yaparım , diye soruyorlar.

Yeni gelen arkadaşlara benim , kısa bir önerim olacak.

Forumları iyice okursanız , hiç bir yerde bulamayacağınız cevapları mutlaka bulursunuz.

Olmadı , sitede kendi yapıp kullananlardan bilgi alısınız , veya satın alırsınız. Sitede bu işi yapan bir çok usta var. Başlıkları ve içindekileri okursanız , en iyi anlatandan rica edersiniz sizin için besin eriyiği yapıverirler.

hülasa doğru adrestesiniz.

Bunlarda olmadı derseniz , bana özelden yazarsanız ben kendim nereden aldığımı söylerim .

diabolos
06-03-2013, 19:26
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

İşlem sırası:

MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.Hocam yine birşeyleri yanlış yapıyorum sanırım,bu elementlerin ppm değerleri bire bir tutmuyor,siz 37,5 ml, 70,7 , 17,6 ve 33 ml yi neye istinaden çekiyorsunuz? benim hesabıma göre :1000 ml de 100 gr magnezyumsülfat varsa 37,5 ml de x=3,75 gr vardır içindeki magnezyum ve kükürt oranınıda bulursak :100 gr da 9 gr Mn var ise 3,75 gr da 0,3375 gr vardır kükürt de 0,4875 gr dır yukardaysa Magnezyum 37 kükürt 48 ppm olarak ifade edilmiş

Kudret Tezel
06-03-2013, 19:46
Sevgili diapolos heyecanın hoşuma gidiyor ama bu kadar heyecanda iyi değil. Kitaba tersinden başlamışsın birrrrr. Her gördüğün magnezyumu nitratmı sandın. ikiiii. O bir üsteki mesajdaydı. Biraz dikkat.... Magnezyum sülfat diyorsun , magnezyun nitrat hesabı yapıyorsun.

perseus
06-03-2013, 22:16
Selam arkadaşlar,
Siteye yeni üye oldum. Uzun zamandır bu konuda araştırma yapıyorum. Forumda daha önce bi program tavsiye edilmişti.
http://http://scienceinhydroponics.com/2013/02/the-first-free-hydroponic-nutrient-calculator-program-o.html

Programı ben kurdum, gayet güzel. Biraz kimya bilgisi ve biraz ingilizce ile başlangıç için yeterli olacağını düşünüyorum. Kolay gelsin...

diabolos
07-03-2013, 12:46
Sevgili diapolos heyecanın hoşuma gidiyor ama bu kadar heyecanda iyi değil. Kitaba tersinden başlamışsın birrrrr. Her gördüğün magnezyumu nitratmı sandın. ikiiii. O bir üsteki mesajdaydı. Biraz dikkat.... Magnezyum sülfat diyorsun , magnezyun nitrat hesabı yapıyorsun.Hayır Hocam Magnezyum sülfat hesabı yaptım sizin yanlışınız var bakın formülünü yazıyorum :Magnezyum Sülfat MgSo4+7H2O Mg %9 S13
siz şimdi 2 nolu mesajınızda 1lt suda 100 gramlık 4 adet stok eriyik hazırlamışsınız sonrada marul için ppm cinsinden elementlerin değerlerini sıralamışsınız,,ppm cinsinden sıraladığınız bu değerlere :
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

en sonunda ulaşmıyormuyuz? oysa siz marul için şu formülü dizayn etmek istiyorum diyerek bu değerleri vermişsiniz, ben bunu anlayamadım?
yaptığım hesaba tekrar gelecek olursak önce bileşiğin formülünü yazıyoruz sonra elementlerin atom ağırlıklarını topluyor ve bileşiğin molekül ağırlığını buluyoruz sonrada yüzdelerini hesaplıyoruz.

kısa adı: adı: formülü içeriği ve %miktarları (gerekli olan)
MKP Mono potasyum fosfat KH2PO4 K %28 P %22
Potasyum nitrat K NO3 K %38 N %13
Kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 +4H2O Ca %16 N %11
Magnezyum Sülfat MgSo4+7H2O Mg %9 S13
Amonyum Nitrat NH4NO3 N%34
Nitrik Asit NHO3 N %22.23 %100saf
DKP Di potasyumfosfat K2HPO4 K%44 P %17
MAP Mono Amonyum Fosfat NH4H2PO4 P %26 N %12
DAP Di Amonyum Fosfat (NH4)2HPO4 P %23 N %21
DKP Di Potasyum Fosfat K2HPO4 K %44 P %17
Fosforik Asit H3PO4 P %31,6 % 100 saf
Potasyum Klörür KCL K%52
Potasyum Sülfat K2SO4 K %44 S %18
Kalsiyum Klörür CaCL2 Ca%36 CI%63
Amonyum Sülfat ( NH4)2SO4 N %21 S %24

şimdi siz 4 şişe 100'er gramlık stok eriyiği 1lt suda eritmişsiniz sonrada işlem sırasına göre MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml ,Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml,KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml ve KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekip 10 lt lik şişeye koymuşsunuz.Bende diyorum ki
1000 ml deki 100 gram MgSo4+7H2O gübresinde 9 gram magnezyum 13 gram kükürt var eğer bunu 37,5 ml ye oranlarsak magnezyum miktarı 0,3375 grama kükürt miktarıda 0,4875 grama düşer,bunları miligrama çevirirsek 0,3375gr=337,5 mg 0,4875 gr=487,5 mg olur ve bunlarında yukardaki ppm oranlarıyla uzaktan yakından ilgisi yok.

diabolos
07-03-2013, 13:43
Hocam birde vikipedianın çözünürlük tablosuna baktım bazı bileşiklerin kimyasal formülleri sizinkinden farklı gözüküyor mesela siz Magnezyum Sülfat MgSo4+7H2O şeklinde formüle etmişsiniz ama vikipediada bu formül sadece MgSO4 şeklinde yani +7H20 yok,aynı şekilde Mangan sülfat ı siz MnSO4 H2O şeklinde vikipedia sadece MnSO4 şeklinde formüle etmiş H2O nereden geliyor?

yalandünya59
07-03-2013, 17:13
Sevgili diabolos,

Seni çok iyi anlıyorum, kafan karıştı hepsi çorba gibi oldu değilmi.

Ayrıca 560 nolu mesajdaki kuzeyege, ve 561 nolu mesajdaki murtitek arkadaşada katılıyorum, anladığım kadarıyla benim gibi düşünenlerin sayısı epeyce fazla.

562 nolu mesajdaki İsmail ağabeyin belirttiği gibi herşeyin forumda açıkça yazıldığına,
herşeyin forumda olduğuna ise KESİNLİKLE katılmıyorum.

Bence formülleri bulalım, arkasındanda konusunda uzman (Kimya mühendisi) üye bulalım.

Diyelimki 1 ton suya şukadar Potas, şukadar azot, şukadar kalsiyum atacaksın gibilerinde net ifadeler içeren gr ve kg veren ifadelerle açıklasın.

Yok ppm, olmadı ml, olmadı mg, gibi kelimeleri evirip çevirmeden yapılsa net olarak konu anlaşılacak kanaatindeyim....

Saygılar...

İsmail Karagülle
07-03-2013, 17:43
Sevgili diabolos,

Ayrıca 560 nolu mesajdaki kuzeyege, ve 561 nolu mesajdaki murtitek arkadaşada katılıyorum, anladığım kadarıyla benim gibi düşünenlerin sayısı epeyce fazla.

562 nolu mesajdaki İsmail ağabeyin belirttiği gibi herşeyin forumda açıkça yazıldığına,

Bence formülleri bulalım, arkasındanda konusunda uzman (Kimya mühendisi) üye bulalım.

Diyelimki 1 ton suya şukadar Potas, şukadar azot, şukadar kalsiyum atacaksın gibilerinde net ifadeler içeren gr ve kg veren ifadelerle açıklasın.

Yok ppm, olmadı ml, olmadı mg, gibi kelimeleri evirip çevirmeden yapılsa net olarak konu anlaşılacak kanaatindeyim....

Saygılar...

Bana katılmamak , aynı fikirde olmamak konusunda tamamen sizin insiyatifinizde olan bir şey. Herkes aynı düşünecek diye bir kural zaten olamaz.

Daha önce bir yerlerde de yazmıştım. Bu konuyu iyi bilen isimlerden bahs etmiştiniz. Onlardan her bitki için formulleri alıp burada yayınlarsanız herkese yardım etmiş olursunuz.

Sadece bir kaynaktan bütün bilgiyi beklemek haksızlık olur. İsteyen istediği bilginin istediği kadarını paylaşmakta özgürdür. Daha fazla bilgi istiyorsak başka bilgi kaynaklarına müracaat etmeliyiz.

Besin ile ilgili , kimin bilgisine inanıyorsanız ondan bilgi isteyin .Ve inandığınız bu formulü paylaşın biz de istifade edelim .

Başka bir kaynaktan alacağınız , formulü merakla bekliyoruz. Formülün sahibi kendi yazsa da olur. Yeter ki bildiği formulleri bizimle paylaşmaya hazır birileri olsun .

Ben kanaat sahibiyim . Bana ağaçlardaki paylaşımlar yetiyor. Yetmediği yerde bilgisine güvendiğim ustalardan rica ediyorum . Ve güvendiğim ustam beni hiç bir konuda yanıltmadı . Ustamın adını açıkça yazıyorum . Kudret Tezel .

Siz eminim daha farklı ustalar tanıyorsunuz . Onların formullerini yazmalarını sağlarsınız memnun oluruz. Bilgi de besin gibi farklı kaynaklardan elde edilirse daha faydalı olur.

Sağlıcakla kalmanızı diliyorum

İsmail Karagülle
07-03-2013, 17:50
Kuzeyege ve murtitek arkadaşların mesaj sayılarına baktım . Biri 1 , diğer arkadaş 4 mesaj yazmış. Arkadaşlara hoş geldiniz demek istiyorum .

Çok doğaldır, yeni arkadaşların bütün yazıları okumaları çok mümkün olmayabilir. Ve merak ettikleri bilgilere hemen ulaşmış olmaları mümkün olmayabilir.

Eminim arkadaşlar ileri zamanlarda istedikleri bilgilerin bir çoğuna ağaçlardaki yazılardan cevap bulabileceklerdir.

Bulamadıkları cevapları da başka kaynaklardan bulup bizlerle paylaşacaklardır.

yalandünya59
07-03-2013, 18:12
Sevgili İsmail Ağabey,

Lütfen benim aleyhte yazdığım yazılara yorum yapmayınız, daha önce bu konuları yazışmıştık zaten.

Söylediklerinizde bile çelişki var, hem isteyen istediği bilgiyi istediği kadar paylaşır diyeceksiniz, sonrada genç arkadaşlara istediğiniz herşeyin cevabı burada arayın bulun diyeceksiniz, zaten bilgilerin eksik olduğunu ve bilgi sahibi kişinin istediği kadar paylaşma özgürlüğünün bulunduğunu belirtmişsiniz.

Bizler kimseye bilgilerinizin tamamını burada açık açık paylaşın diye baskı yapmıyoruz, bildiğini düzgünce ifade edecek arkadaşlara öğretecek kimyacılar arıyoruz, buda aynı zamanda duyuru olsun inşallah, lütfen kimyacı arkadaşlar var ise bana yazınız, herkes doğruları net bir şekilde öğrensinki, topraksız tarım konusu büyük bir ivme kazansın.

Bakın İsmail ağabey, siz hem 'Topraksız Tarım'ın gelişmesini isteyeceksiniz hemde isteyen bilgiyi istediği kadar paylaşır özgürlük var diyeceksiniz, kusura bakmayın ama bana hiçte samimi gelmiyor bu ifadeler, lütfen kızmayınız...

Burası özgür bir platform isteyen herkes fikirlerini açıkça ifade edebilir kanaatindeyim (Hakaret etmeden)...

Saygılar, hayırlı akşamlar....

İsmail Karagülle
07-03-2013, 18:37
yalan dünya seni özlemişiz . Polemik oldukça iştah açıcı bir tarz . Senin tarzın farklı . Ve seni izlemeyi hatta karşılıklı tartışmayı seviyorum .

Kendine göre deneyimlerin neticesinde , bir şeyleri anlatmaya çalışıyorsun . Ama anlaşamadığımız yer . Sadece Kudret Hocaya takmış durumda olmanız. Dikkat edersen Bu polemikler yüzünden Kudret bey foruma çok girmemeye çalışıyor. Bu durumun kime faydası var. Alabileceğimiz bir çok bilgi varken bu polemikler yüzünden bundan mahrum kalıyoruz.

O halde sizin güvendiğiniz kim varsa , onlara söyleyin . Bulamadığımız soruların cevabını onlar versin . formülleri yazsınlar. Bizde istifade edelim . Lütfen şimdi konu dışına çıktık . Şimdi malina gelecek ikimizi de atacak . Ve istersen özel yazışma bölümüne geçelim .

diabolos
07-03-2013, 18:37
Sevgili diabolos,

Saygılar...Sevgili Yalandünya59 çiftçi olacağım diye yola çıktım kimyacı olup çıkacağım diye korkuyorum bu kadar hesap kitabı okuldayken yaptımmı emin değilim sanırım bu iş aşk işi aşkın insana yaptırmayacağı şey yok ,

yalandünya59
08-03-2013, 09:27
Sevgili İsmail Ağabey,

Birmukabele ağabey bende seni severim, zaten sende olmasan.

Kimse fikirlerini çıkıp yazmıyor hatta belirttiğin üstad bile, ayrıca benim kendisiyle hiçbir problemim yok, kensine hiçbir zaman yanlış birşey dediğimi hatırlamıyorum.

Benim canımı sıkan, daha en baştan Karadeniz-Ereğlide 'Soilless' nickli bir kardeş var, topraksız tarım kooperatifinden başlıyor, (diğer sitedeki şansal ağabey) değil.

İnanın kendime örnek aldığım bu insan çıkıp bize 1 satır yazmaya bile gerek duymadı.

İnanın üstadımızın; fikirlerimize, Topraksız tarımın dahada ileriye gidebilmesi için düşündüklerimize, yaptıklarımıza, veya yapacaklarımıza destek vermemesi fevkalade düşündürücüdür.

Uzatmadan hemen bildiklerimi paylaşmaya devam edeyim,

Değerli üstad'tan ben domates-çilek besini aldım.

Ancak özellikle domateste bitki daha fideyken bu besinin kullanılamayacağını sonradan öğrendim şöyleki;

1-14 günlük domates fidesi için formül şu şekildedir:

yalandünya59
08-03-2013, 09:41
N--112,87 ppm
K--195,38 ppm
P--45,82 ppm
mg--20 ppm
ca--91 ppm
s--28,66 ppm
fe--3 ppm
zn--0,1 ppm
b--0,3 ppm
cu--0,07 ppm
mo--0,03 ppm
na-0,014 ppm
mn--0,8 ppm

EC = 1/ms/cm olacak,

gelelim

bundan sonraki besleme programına; (2.dönem)

N--161,53 PPM
K--288,69 PPM
P--69,26 PPM
MG--33 PPM
CA-- 127,95 PPM
S--45,81 PPM
FE--3 PPM
ZN--0,1 PPM
B--0,3 PPM
CU--0,07 PPM
MO--0,03 PPM
NA--0,014 PPM
MN-0,8 PPM

EC= 1,5 ms/cm olacak,

ve son yani üçüncü dönem besin programı;

N--297,19 PPM
K--358,00 PPM
P--118,01 PPM
mg--45 PPM
ca--318,09 PPM
s--61,64 PPM
FE--3 PPM
ZN--0,1 PPM
B--0,3 PPM
CU--0,07 PPM
MO--0,03 PPM
NA--0,014 PPM
MN--0,8 PPM

EC= 2,5 ms/cm olacak,

SONUÇ;

smnvrl
08-03-2013, 09:43
Sn yalandünya59;

Benim merak ettiğim bir nokta var. Size bu besin eriyiği verilirken piyasada ticari olarak satılan fiyattan mı satılmakta ? Markalı bir ürün alındığında nasıl ve ne şekilde kullanılacağı detaylı açıklanıyor mu ? Topraksız tarımda besin eriyikleri konusunda bilgim bulunmadığı için soruyorum bu soruları yanlış anlaşılmasın.

Saygılarımla.

yalandünya59
08-03-2013, 09:51
Sevgili İsmail ağabey,

Peki biz nasıl besliyorduk domatesi, aldığımız besinleri suda karıştırıp EC ile oynuyorduk, yani işte EC 1 olacaksa biz 2 yaptıysak hemen su ilave edip EC'yi düşürüyorduk,

Ancak yukarıdaki formüle bakarsan hiçte durumun böyle olmayacağı apaçık ortadadır.

EC ile su ilave ederek felan oynanmaz, EC formüllerle ayarlanır diyor uzmanlar.

Örnek;

Yukarıda 3.dönemde yazdığım formülü 100 litre suya göre kimyasalları hazırlarsanız EC zaten 2,5 olacak diyor uzmanlar.

Başka bir örneğim ise şudur;

Fide daha yeniyken K besinini (potasyum) örnek alalım,

14.güne kadar formülün içerisinde olması gereken değeri;

K--195,38 ppm

Ancak artık bitki meyvedeyken olması gerekn değer ise;

K--358 ppm'dir.

Tam tamına % 83 daha fazla;

Diğer bir deyişle 100 litre suyun içerine ilk başlarda

1 kg Potasyum koyulması gerekirken, meyvede 1,83 kg olması gerektiğidir.

Peki biz bunu böyle yapmadık ne olur diyeceksin,

İşte o fotoğraflarda gördüğümüz Uzay üssü gibi tonajlı, lezzetli, raf ömrü uzun,
muazzam ifadelerle anlatılan üretimi yapamayacağınızın altına imzamı atıyorum.

Saygılarımla...

sulukök
08-03-2013, 10:37
Sayın YalanDunya,

Bu konuda çok yeniyim, ancak yazdıklarınız/endişeleriniz konusunda birkaç şey yazmak ihtiyacı hissettim:

Topraksız Tarım konusunun yüksek ilk yatırm maliyeti olduğu konusunda sanırım herkes hemfikir. Bunun nedeni sadece yüksek teknoloji değil. Topraksız Tarım büyük ölçüde bilimsel araştırmalara/çalışmalara dayanıyor. Bu da zaman içinde, ve de daha önemlisi emek ve para harcayarak gerçekleştiriliyor. Akademik kurumların (üniversite Ziraat Fakülteleri vb) yaptıkları çalışmalara erişim muhtemelen daha kolay ve ücretsizdir - ama pratikte anlaması ve kullanması zordur, benzer düzeyde bir akademik bilgi birikimi gerektirir.

Büyük ticari firmaların kendi yaptıkları çalışmalara erişmek ise daha zor veya hatta imkansız, ya da çok pahalıdır. Ticari sırdır, rekabettir, ekmek kapısıdır. Geçimini buradan sağlayan danışmanlar / şirketler vardır.

Dediğim gibi bu bilimsel bilgiler zaman içinde gıdım gıdım üretilirler. Hoagland taa 1933'de oturmus, arastirmis; bir formul üretmiş: Tüm bitkiler için tek formül. Sonra birileri oturmuş domates için ayrı çalışma yapmş, başkaları çilek için. Bir de bunların değişik dönem ihtiyaçları göz önüne alındığında - aslında hemen elde etmek istediğiniz bilginin büyüklüğünü (ve arkasındaki emek ve para ve gözyaşını) tahmin edebilirsiniz.

Burası amatör bir forum. Kudret Bey sağolsun bu işi başlatmış, bildiklerini - hatta hiç bilmediklerini okumuş/öğrenmiş bizlerle paylaşmış. Başka merkalılar da çıkmış, onlar da öğrenmiş, anladıklarnı paylaşmış. Bazıları ticari/profesyonel uygulamalara yelken açmış; hatta biryerlere varmış.

Tek bir formül ve sabit EC ile bu işi yapmak birinci dereceden yaklaşık çözümdür. Her bitkinin besin ihiyacının farklı olduğu düşünüldüğünde, her bitki için farklı formül kullanmak ikinci derece yani daha iyi bir çözümdür. Ama bu formülü bilmek gerek. Nereden bileceğiz? Birilerinin araştırmış olması gerek. Bize verir mi? Neden versin? Verebilir de, ama belki o kendisi dördüncü aşamaya geldiğinde. Çok şükür ki Kudret Bey bize değişik bitkiler için değişik kimyasalları paketleyip sunuyor.

Her bitki için farklı dönemde uygulanacak farklı formül elbette daha da iyi sonuç verecektir, çünkü topraklı tarımdan da biliyoruz ki, önce azotlu gübre verilir, sonra fosforlu, sonra potasyumlu. Ama ne kadar vereceğiz? Yine araştırma: yani zaman/emek/para.

Yapılamaz dediğiniz uzay üssü üretimleri yapan ticari firmalar var. Onlar çok büyük yatırımlar yapmışlar; ya kendileri araştırıyor ya da danışman tutmuşlar - bizim bildiklerimizden çok daha fazlasını biliyorlar, ve bu işi yapıyorlar.

Amatör bir forumda bundan fazlasını beklemek katılmcı ve özellikle gönüllü paylaşımcılar açısından haksızlık olur diye düşünüyorum.

Yaşadığınız sıkıntılar sanırım amatörlükten profesyonelliğe geçiişin veya geçme çabalarının bir sonucu. Amatör bilgilerle bir noktaya kadar gelip tıkanmanız doğal. Bu forumda ortalama kimya bilgimiz (küflenmiş/paslanmış) lise düzeyinde veya daha az. Oysa istediğiniz bilgiler değme üniversitelerde yoktur. Şöyle söyleyeyim, örneğin bir tek domatesi ele alalım: Domatesin dönemsel besin ihtiyaçlarının formülünün belirlenmesi en azından bir adet master öğrencisinin 2-3 yıl, bu konuda eğitimli/deneyimli bir hoca gözetiminde çalışması ile elde edilebilir. Varın gerisini siz hesap edin.

Çalışmalarınzda daha ileri daha profesyonel düzeylere yönelmek istiyorsanız; zaten bu forumda belli bir yere gelmişsiniz demektir (ki öyle görüyorum zaten) - daha fazlası için akademik ve/veya profesyonel kaynaklara yönelmeniz gerekeceği düşüncesindeyim.

Samimi saygılarımla,

yalandünya59
08-03-2013, 11:11
Sevgili Sulukök,

Yazdıklarını baştan sona okudum, zaten seninlede aynı frekanstayız.

Ben aksini iddia etmiyorumki zaten, ben burada profesyonel gibi görünen kişilerinde amatör olduğunu iddia ediyorum. Bu herkimse, (bende dahil).
Ben zaten asla profesyonel olduğumu iddia etmem, söz konusu bile olamaz.

Eğer 1 kişi çıkıp bu sitede ben duayenim ben bu işi biliyorum diyorsa, bazı şeylerin altına elini sokması lazım.
Ben bu işten bişeyler kazanıyorum **** kazanmak istiyorum demek, çok büyük bir ERDEM'dir.

Bu sizi (yaşınız ne olursa olsun) ne aşağılar, nede küçük düşürür, bu dürüstlüktür, samimiyettir, sevgili dostum.

Ben şimdi 1 ton kimyasal alsam herkese bedavaya formül yapıp göndersem bu hayrat olur, ancak karşılığında 1 tl bile somut bir bedel alsam, bunun adı ticaret olur sevgili dostum.
Çıkıp ben bu işi bedel karşılığında yaparım demek, yanlış bişey değildir.
Tek takıntım budur...

Kendimden Örnek;

Sadece araştırmacı bir kişiliğe sahibimdir, bildiklerimi paylaşırım.
Ben bileyim, bildiklerimde benimle beraber mezara gelsin demem.

Ayrıca dünyayla, parayla pullada işim olmaz, şu geçim derdi olmasa.

Nickime baksana zaten YALANDÜNYA, inan burası yaşadığımız gezegen yalan, gerçek ve baki olan öbür taraftır.

Saygılar, herkese...

smnvrl
08-03-2013, 11:15
Sn sulukök;

Ne güzel anlatmışsınız dediklerinize harfiyen hak veriyorum.

Bu kadar emek verdikten sonra, bir başkası tarafından yaptığınız çalışmanın basite indirgenmesi, küçümsenmesi .... çok üzücü bir durum. Herkes kendi araştırmasını istediği ölçüde paylaşır. Bu kişinin kendisine kalmıştır. "Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum" diyen bir neslin devamı olduğum için bildiğini paylaşan kişilere yapılan bu müdahale beni rahatsız ediyor. Eğer paylaşımlarda yanlışlık varsa yeni paylaşım ve deneyler ile doğru olan ortaya çıkarılmalı.

Saygılarımla.

yalandünya59
08-03-2013, 11:22
Sevgili Smnvrl,

Sorundan bişey anlamadım sevgili dostum.
Besin konusunda gübrelerle ilgili kitaplarda ne kadar suya karıştırılacağı yazıyor.
Diğer konu gübre temini ise elbetteki ticari fiyattan alacaksınız.
Başkaları bedavayamı veriyor, veren kişi tanıyorsan, banada adres-tel ver oradan alalım sevgili dostum,

yalandünya59
08-03-2013, 11:25
Sevgili Smnvrl,

Diğer yazdıklarınla ilgili 2 satır bişey yazmak istiyorum sana,

Sen Topraksız tarım konusunu çözsen, formüller, otomaston EC matik, v.s. v.s.
çıkıp bu forumda duayen olsan, bende senin arkandan gelsem, koşsam.
Seni arasam, ziyaret etsem, bulsam, anlaşsam.

Akabinde 1 dönüm atıyorum 20.000 kök'lük topraksız tarım serası yapsam, (senin formüllerin ve kontrollerinde olsa).
ve bu işler için 100.000 tl harcasam,

Sonuç; Bitkiler yansa,veya alıcı malı beğenmese tat-lezzet olmasa.
Mallarım ziyan olsa.

Soru: Benim kimi sorumlu tutmam lazım?????

Bunu sormam seni küçük düşürmekmi oldu şimdi...

Saygılar...

smnvrl
08-03-2013, 11:43
Sn yalandünya59;

Eğer ben size yaptığım ürün hakkında garanti veriyor isem, Benim ürünümden dolayı uğrayacağınız zararı karşılarım diyorsam. Ürünümden dolayı bir zarar olursa karşılarım.

100.000 tl gibi bir yatırım yapıyorsanız bunları yatırımı yapmadan kararlaştırmalı ona göre teçhizat seçimi yapmalısınız.

Bende size şunu sorarım. Niçin piyasada bu işi yapan arkasında büyük firmaların olduğu ürünü tercih etmeyip benim ürünümü tercih ediyorsunuz diye.

Eğer cevabınız fiyat ise , bende derim ki ürünümün diğerleri kadar pahalı olmamasının sebebi budur.

Yani her şey bu işe başlamadan önce yapılacak sözleşme ve anlaşmaya bağlı. Cihaz neyi yapabilmeyi taahhüt ediyor siz ne yapmayı bekliyorsunuz.

Saygılarımla.

smnvrl
08-03-2013, 11:48
Sevgili Smnvrl,

Sorundan bişey anlamadım sevgili dostum.
Besin konusunda gübrelerle ilgili kitaplarda ne kadar suya karıştırılacağı yazıyor.
Diğer konu gübre temini ise elbetteki ticari fiyattan alacaksınız.
Başkaları bedavayamı veriyor, veren kişi tanıyorsan, banada adres-tel ver oradan alalım sevgili dostum,

Benim burada demek istediğim. Bu besin eriyiğinin dışarıda (firma garantili) satılanı yok mudur ? Neden oradan değilde benimde çok değer verdiğim hocamızdan aldınız ?

(Sorularım manasız olabilir, kullandığınız sistem ve besin eriyikleri konusunda bilgim yok.)

Saygılarımla.

sulukök
08-03-2013, 12:15
Sayın YalanDunya,

Sizi çok iyi anladığımı sanıyorum; çünkü daha siz yazmadan önce benim yazdığım zaman/emek/para ve özellikle göz yaşını fazlası ile yaşamışsınız sanırım.

Ama bu durum şu iki gerçeği değiştirmiyor:

1.) Bilimsel bilgi kolay üretilmiyor

2.) Burası amatör bir forum.

Burada çeşitli konuları bizden önce öğrenen ve belki bizden çok bilenler olabilir. Ama bu ille de profesyonel veya ticari anlamda tüm bilgilerin bilindiği anlamına gelmez. Gördüğüm kadarı ile herkes bir deneme yapıyor (bu da yılda bir kere olabiliyor); sonuçları dilediği kadar paylaşıyor; başarlı olursa bir üst düzeyde devam ediyor. Yeni başlayanlar eskilerin deneyimlerine bakıp, kendi fikirlerini ekleyip yeni şeyler deniyor, ve bu döngü devam ediyor.

Ben bu işi tamamen amatör, evin balkonunda, kahvaltida lezzetli domates yemek için yapmak istiyorum. Ama bu bilgilerimle hemen ticari bir işe soyunursam ve de o kadar para ve emek harcadıktan sonra domatesin lezzetsiz olduğunu farkedersem - herhalde önce kendimi sorumlu tutmam gerekir. Ben nerede yanlış yaptım diye.

Önce deneme üretimi yapıp lezzetli domatesler üretip sonra büyük serada farklı ürün alırsam, üretim sürecinde ne fark vardı diye bakarım. Deneme yapmadan balıklama girdiysem zaten daha fazlasını beklemek hayal olurdu.

Ve daha önce yazdığım gibi teknoloji (yani otomasyon vs)tek başına çözüm değildir. Aslında sık sık sizin de belirttiğiniz gibi danışmanlık - ya da işin özü olan bilimsel bilgi şart. Teknoloji sadece belli düzeydeki bir bilginin makinalaşmış halidir. Belki makinalaşmamış ama daha ileri düzey bilgi daha yararlı olacaktır. Tabi ticari boyutlara girince işin bu yönü maalesef daha çok öne çıkıyor.

Sizin de belirttiğiniz gibi, ben bu forumdaki katılımcıları AMATÖR olarak görüyorum. Şu ya da bu şekilde ticari kazanç sağlayan da olabilir - ama özellikle bilginin üretim şekline bakarsanız, yapılan çalşmaların büyük çoğunluğu amatör sınıfına girer. Çok başarılı çalışmalar yok mu? Elbette var ve çok takdir ediyorum. Eminim onlar bilimsel bilgiye daha çok önem verenlerdir.

Herkes herşeyi paylaşmalı mı? O da ayrı bir konu. Tamamen kişisel bir konu. Bugün bozacıya bile gitseniz size tam tarifini vermez. İşte ben de herkes gibi yapıyorum, ekmek, mısır, pirinç, biraz da şeker der. Ama ölçü??

Bir de bir tarafta 100 gramlarla ölçülen diğer tarafta mikrgramlarla ölçülen 15-20 değişik maddenin formülünü düşünün. Bitkilerin madde kullanımını anlamak için kendiniz ölçmek isteseniz, o mikrogram hassasiyetindeki aleti nereden bulup, kaça alıp nasıl ölçeceksiniz?

2-3 sene master derken sadece zamanı kastetmedim. Okuyacak, araştıracak, deneyecek. Aynı seraları kuracak. Önce yetiştirmeyi öğrenecek - tıpkı bizler gibi. Sonra daha fazlasını yapacak: Düşünecek, ölçecek, yorumlayacak, anlayacak. Laboratuar gerek, alet gerek, para gerek. Ve bu işler sadece bir kişinin bir kere deney yapmasıyla olmaz. Başkası gelecek onun yanlışını bulacak. Eksiğini bulacak. Potasyumu şu dönemde artırmazsan rengi olmaz diyecek. Böyle böyle çıkacak o bilgiler.

Ticari gübre kullanım kılavuzu elbette yazar ne kadar su karıştırılacağını. Çünkü orada satılan gübre, yani malzeme. Bilgi değil. Adam malını satabilmek için bilgiyi de veriyor.

Ama Topraksııız Tarım konusu çok yeni bir konu ve bilgi fark yaratıyor. Henüz bu aşamada daha kıymetli olan ( ve sizin de aradğınız şey) bilgi. Bilimsel bilgi. Çünkü bu iş el yordamıyla, göz kararı olmuyor. Ama o bilgi de kolay üretilmiyor.

Özetle diyeceğim şu ki (kelimelerimi mazur görün) amatör forumdakileri döverek profesyonel olamazsınız. Benim teorik olarak yazdıklarımı siz zaten canlı canlı yaşamışsınız. Belli ki canınız yanmış, sizin adınıza üzüldüm. Yine önceden yazdığım gibi siz zaten belli bir düzeye gelmişsiniz. Sanırım ticari olaya atılmak için biraz acele etmişsiniz. Belki biraz daha ön araştrma yapsanız (başkaları - özellikle yurt dışında nasıl yapmışlar diye), profesyonel destek alsanız daha iyi sonuç alırmışsınız. Umarım bundan sonraki çalışmalarınız daha başarılı, daha verimli olur ve bizler de hep birlikte sizlerin çalışmalarını alkışlarız.

Saygılarımla,

yalandünya59
08-03-2013, 12:59
Sayın Sulukök,

Ben sizi anlıyorum ancak siz beni tam olarak anlayamamışsınız 2.yazıdan bunu anladım.

Sizin yazdığınız herşeye harfiyyen katılıyorum, haklısınız.

Sizin anlamadığınız şurası:

1- Forumda bilgi felan aramıyorum, ben bilgi veriyorum diyen kişilerin aslında tam bilgi vermediğini iddia ediyorum.

Vermiyorlarsa neden?

1- Dürüstlük olarak verdiğim bilgiler kısıtlı diğer kısmınıda siz çözün demektir.
2- Bilginin tamamını veririm ama şu kadar ücret karşılığı veririm demekte, dürüstlüktür.

Siz bunların ikisinide yapmıyorsanız, siz hangi taraftasınız ben nerden bilebilirim, bu dürüstçe bir ifade, uslup şeklimidir sizce?

Şimdi smnvrl bir cihaz yapsa bana, emek verse, para harcasa, zaman harcasa, geceleri uyumasa, bana bunu bedavamı verecek ****** bedavaya vermiycek, ancak
bedeli neyse söyliyecek, dürüstlük budur.

Veya ben bedavaya veriyormuş edalarıda yaratmayacak.
Bilgi heryerde var, sevgili dostum, kitaplarda, internette, seralarda, bitkide bitkinin dilinde,
Namık kemal üniversitesinde hocalarda, hatta üniversitenin seralarında bile var.

Benim sıkıntım BİLGİ değil, biliyorum diye çıkıp paylaşmamak, hatta büyük harflerle paylaşıldıkça büyü felan demek.

2- Maddi bir zararım söz konusu değil, sevgili dostum. Bu forumda görüp, sorgulamadan veya yeterince sorguladım deyip atlayacak olan arkadaşların düşecekleri duruma şimdiden üzülüyorum.
Ne olur sizlerde yani smnvr, ve sulukök kardeş bunu gelen yeni üye ve arkadaşlara
çok iyi anlatınız.

Saygılar...

yalandünya59
08-03-2013, 13:00
Neden?

yalandünya59
08-03-2013, 13:03
Benim dostlarımın bir çoğu bu siteye giriyorlar,

ya MOZAMA beyin videosunu seyretmişler, **** oğuz alper beyin T sistemlerini

Dedikleri kelime aynen şu;

İşte tarım bu hadi hemen TOPRAKSIZ TARIM'a başlayalım.
10 kat üretim farkı varmış
çok ucuz ve basit bir sistemmiş

diye ballandıra ballandıra anlatıyorlar,
Buradaki duayenlerinde bu yeni gelen veya gelecek olan arkadaşların bu heveslerine ne şekilde baktıklarını nerden bilebiliriz?

Anladın...

smnvrl
08-03-2013, 13:19
Sn yalandünya59;

Allah insanlara düşünme gücü vermiş, Kolaydan para kazanma yöntemi kaldı mı? Sadece bu forumda okuduklarımız ile bir işletme kurmak mümkün müdür? İnce eleyip sık dokumadan, her yönüyle bu işi ele almadan başarılı olunabilir mi?

Sn sulukök ünde dediği gibi yaptıklarımızın çoğu AMATÖR çalışmalar, tam anlamıyla bize yolu göstermez ama fikir verir. Bu fikri bile edinmek çok değerli . Gelin geliştirmeye çalışalım çözüm üretelim, çalışmalarımızı paylaşalım.(Tabi ne kadar paylaşmak istiyorsak, kişiyi bağlar)

Saygılarımla.

yalandünya59
08-03-2013, 13:33
Sn Smnvrl,

Seninde yazdıkların benim anlatmak istediklerim zaten dostum, farklı şeyler düşünmüyoruz.
Ancak siz benim yazdıklarımı anlamıyorsunuz sanırım.

Bende diyorumki forumda bir hava yaratılıyor, buradaki bilgileri okuyan herkes topraksız
tarım serası yapsın başarılı olacak, şukadar verim alacak, şöyle olacak böyle olacak.

İşte bu işin okadar kolay olmadığı gerçeğini anlatmak istiyorum, siz ısrarla farklı yerlere çekip,
Allah insanlara düşünme gücü vermiş diyorsunuz, TABİKİ ince eleyip sık dokunmadan iş yapılırmı? yapılmaz ******.

Daha bişey yazmıyorum, son.
Anlamak isteyen anladığı kadar anlarmış derler...

Saygılar...

smnvrl
08-03-2013, 13:43
Sn yalandünya59;

Herhalde anlaşamadığımız nokta şu,

Ben topraksız tarım konusunu okumaya başladığımda EC, PH dengesini Besin eriyiği formüllerini gördüğümde bu iş zor ve birçok bilim disiplinini içinde bulunduruyor diye düşündüm ve halen bu şekilde düşünüyorum. Siz ise kolay anlatıldığını söylüyorsunuz.

Bende bir şey yazmıyorum. Saygılarımla.

sulukök
08-03-2013, 13:59
Sayın YalanDunya,

En azından maddi kaybınız olmadığına sevindim. Bu işin kolay ve ucuz olmadığı konusunda da anlaştığımıza sevindim. Yeni başlayan birisi de olsam, (bugünküler değil - daha önce) daha ilk yazdığım mesajlarda bu işin ilk yatırımının yüksek ve bilgi gerektiren bir iş olduğunu yazmıştım.

Açıkçası ben bu işin kolay ve ucuz olduğu şeklinde bir yazı da görmedim, veya ben o gözle bakmadığım için farketmedim.

Paylaşma konusu ise ayrı bir konu. Herkes dilediği ölçüde bilgi paylaşır, bu kişisel tercihtir. Ama dediğiniz gibi paylaşıyor gibi yapıp, tam da gerektiği yerde paylaşmıyorsa, başka beklentileri varsa; ona da fazla birşey diyemeyiz. Sonuçta dediğim gibi, burada kimsenin kimseye bir taahüdü yok. Birşeyler öğreniyorsak ne mutlu. Borçlu hissederiz - hissetmeyiz, o da ayrı konu.

Bu kadarcık bilgiyle "Haa bu iş hem ucuz hem kolaymış" diye ya da "Suya biraz tuz koyuyormuşsun, sonra salkım salkım domates topluyormuşsun" diye ticari uygulamaya atılmak, oradan kar beklemek sadece ve sadece tipik Şark Kurnazlığıdır. Buradan kolay/ucuz bilgi toplayıp büyük paralar kazanmayı ummak ise gerçekten tatlı bir rüya.

Amacım kimsenin hevesini kırmak değil. Tam tersine, amatör bir ruhla - ama bilime ve bilimsel bilgiye olan ihtiyacı gözardı etmeden herkesin birşeyler denemesini, dilediği ölçüde bizlerle paylaşmasını, daha ileri gitmek için de yine gerçek bilimsel çalışmalara tutunmalarını gönülden desteklerim.

Saygılarımla.

İsmail Karagülle
08-03-2013, 14:12
Sevgili İsmail ağabey,

Peki biz nasıl besliyorduk domatesi, aldığımız besinleri suda karıştırıp EC ile oynuyorduk, yani işte EC 1 olacaksa biz 2 yaptıysak hemen su ilave edip EC'yi düşürüyorduk,

Ancak yukarıdaki formüle bakarsan hiçte durumun böyle olmayacağı apaçık ortadadır.

[GUOTE]EC ile su ilave ederek felan oynanmaz, EC formüllerle ayarlanır diyor uzmanlar./GUOTE]

Örnek;

Yukarıda 3.dönemde yazdığım formülü 100 litre suya göre kimyasalları hazırlarsanız EC zaten 2,5 olacak diyor uzmanlar.

Başka bir örneğim ise şudur;

Fide daha yeniyken K besinini (potasyum) örnek alalım,

14.güne kadar formülün içerisinde olması gereken değeri;

K--195,38 ppm

Ancak artık bitki meyvedeyken olması gerekn değer ise;

K--358 ppm'dir.

Tam tamına % 83 daha fazla;

Diğer bir deyişle 100 litre suyun içerine ilk başlarda

1 kg Potasyum koyulması gerekirken, meyvede 1,83 kg olması gerektiğidir.

Peki biz bunu böyle yapmadık ne olur diyeceksin,

İşte o fotoğraflarda gördüğümüz Uzay üssü gibi tonajlı, lezzetli, raf ömrü uzun,
muazzam ifadelerle anlatılan üretimi yapamayacağınızın altına imzamı atıyorum.

Saygılarımla...

Yalandünya kardeş bak , ağaçlardaki ustalarda aynısını yazmış .

Bazı kaynaklarda,15 gün +21 gün+28 gün +28 gün +21 gün ,
bazı kaynaklar ilk 40 gün için birinci dönem, 41 günden itibarende ikinci dönem diyorlar, budönemlerde sadece EC değil reçete de değişiyor.

İsmail Karagülle
08-03-2013, 14:18
Yani domatesin , evrelerinde , ec değerini su veya asit ile değiştirmek yeterli değil .Besin eriyiğinin formulü de değişmesi gerekiyor.

Bunu kudret hoca 5 yıl önceki yazısında yazmış.

EC değiştirmek için su ile oynamak , sadece ec yi yani elektronik geçirgenliği değiştirir.

Ama değişik yetiştirme dönemlerinde ec değiştirmek , eriyik içindeki maddelerin azatılıp çoğaltılmasına etki etmez.

Neyse ben bu konuda sadece öğrenme safhasındayım . Ve kimyadan da sürekli kurtarma imtihanları sayesinde geçerdim :(

yalandünya59
08-03-2013, 16:27
Sevgili İsmail Ağabey,

Doğru biliyorum burada farklı reçeteler yazıldığını, merak etme ağaçlar.net'in 2010 yılından beri okumadığım sayfası kalmadı, her nekadar 2012'de üye olsamda.

Yanlız buraya dönemleri yazmak tek başına birşey ifade etmez.

Siz eğer besin satıyorsanız, bu besinleri bitkinin durumuna göre farklı reçetelerde
hazırlayıp, alan arkadaşlara 10 gün şu besini vereceksin, sonra şu besini, daha sonra şu besini vereceksin gibilerinde bölümler halinde satmanız gerekir.
Yoksa körpecik ufacık bir fideye, meyve dönemindeymiş gibi basarsanız besini o besini alan arkadaşın hali veya durumu ne olur, sorarım sana.

Kendisi şunu diyecektir, benim domateslerim neden olmadı, boşverya bu 'Topraksız Tarım' bana göre değil deyip, bıkacak ve vazgeçecektir.

Olacakları samimi ifadelerle, sağlam ve ayağı yere basan ifadelerle Topraksız Tarıma başlayacak olan yeni arkadaşlara baştan yazmak daha dürüstçe bir tavır olur, aksi durum bencillik ve benbilirimcilik olur, veya kendinizi ulaşılamazmış gibi bir kefeye koymak gibi bir durumu ortaya çıkıyor.

Bakınız burada NİCEA diye genç bir kardeşimiz vardı, bende çok üzülüyorum bazı durumlara İsmail ağabey.

NİCEA'da bu sayın üstadla tartışmış ve kendisine uygulanan tavırdan dolayı küsüp sitemizden uzaklaştı.

Ben NİCEA ve diğer nice arkadaşlar gibi birçok genç arkadaşımızın bu forumda aktif olmasını gönülden istiyorum.

Saygılar...

İsmail Karagülle
08-03-2013, 16:55
yalandünya , Seni anlıyorum. Bazen bir yanlış anlama veya anlatım , çok bedele mal olur.

Bir masada arkadaşlarla konuşurken de başımıza gelir. Daha önce konuştuğunuz bir konuyu herkesin anladığını var sayarsınız . Ama o sırada başka bir şeye dikkatini vermiş bir arkadaş konunun o kısmını atladığı için yanlış anlamalara neden olur.

Bence burada da öyle bir durum söz konusu .

Bir de Amatörce başlanan bir konu çok süratli bir şekilde profesyonelleşti. Ve bu geçiş dönemi herkesi ( çoğu kişiyi) çok basit ama bedeli ağır hatalara sürüklemiş. Bu da bence normal . SÜRAT FELAKETTİR.;)

Bazen iletişim kopuklukları da yaşanabilir. Veya biz edindiğimiz bilgileri başka kaynaklardan da test etmeyi atlamış olabiliriz.

Lise iki de Matematik hocamız vardı . Benden illallah etmişti. Hoca yüzlerce şey öğretir , ben acaba hoca nerede hata yapacak diye bakardım.En büyük zevkim de hocanın açığını yakalamaktı .Bir kaç defa başarılı da oldum .
Ama bu Hocamın bana öğrettiği bir çok bilgiye haksızlık etmeme neden olurdu . O yaşlarda bana bu zevk verirdi . Yaş ilerledikçe hocama haksızlık ettiğimi anladım . Keşke hayatta olsa da gidip elini öpsem .

Gerçi senin yazılarında da sana öğretilenlere karşı teşekkür ve elllerinden öperim hocam gibi güzel sözler var.

Ve Sana göre hocanın sana verdiği bilgilerin eksik olduğu kanaatine varıp , kırıldığın hatta beklentine cevap vereceğini ön görüp hayal kırıklığına uğradığını görüyorum .

Bence burada kasıt değil, iletişim eksikliği var.

Zira ben senin şikayet ettiğin konulara bakıyorum. Ama bunların biraz dağınık ve değişik yerlerde değinilmiş olduğunu görüyorum .

Bunun da zaman içinde giderileceğini umut ediyorum .

Sağlıcakla kalmanı temenni ediyorum

İsmail Karagülle
08-03-2013, 17:04
Bu arada yalan dünya, Tekirdağ rakısı içmeyeli epey zaman oldu .;)

Seranın önünde , Bütün bu konuları konuşmak , hem de yanlış anlamaları ortadan kaldırmanın zamanı geldi . ;)

yalandünya59
08-03-2013, 17:15
Sevgili İsmail Ağabey,

Evet, üstada kırgınlığım var yalan değil,

Ama bu kırgınlık 1 değil, en az 5-6 ayrı başlık halinde.
Ben herhangi bir dostuma yaptığı tek bir hata yüzünden darılmam, kırılmam.

Ancak bu tekrarlar halinde olduğu zaman kırılırım.

Ayrıca ismail ağabey, SÜRAT felan yaptığım yok abi.
Yani topraksız tarımda ciddi büyük bir yatırım yapmadım, ama bir gün mutlaka
yapacağım, hoca bizi yarı yolda bırakmasaydı, belkide başlamıştık.

Ben hocamın ve senin kalbini kırdıysam, tüm büyüklerimden özür dilerim, ellerinizden öperim.
Hatta inan sizleri sırtımda taşırım, ancak anlabe abi insan kırıldımı bir kere, arkasından büyüklerde aramadığı zaman iyice dağılıyor insan.

Tekirdağ RAKISI, ne demek abi, her zaman beklerim, hatta hocayıda al gelirken.
Şampanya patlatırız....

Efkarlandım şimdi, bırak sen sigarayıda bıraktım daha 1 hafta oldu, tühh...

İsmail Karagülle
08-03-2013, 17:20
Aman sigara konusu önemli. Ben beş sene bıraktıktan sonra tekrar başladım. Çok kötü . Şimdi nasıl edeceğim de bırakacağım diye uğraşıyorum . Bıraktıktan sonra aman ha , hiç akılının ucundan bile geçirme.

Havalar biraz daha düzelsin . EFKARLARI DAĞITIRIZ.

ismail 55
08-03-2013, 18:17
sayın yalandünya59 bazı arkadaşlar deneme yapıp ve işi biraz büyütenler buraya mesaj yazmıyor nik vermek istemiyorum saysam belki 10 kişi cıkar ve hiç biri yazmak istemiyormu acaba nerede bu arkadaşlar ya başaramadı **** başardı birşeyler yazmıyor

bu benim foruma son yazışım

nicea benim sevdigim araştırmacı bir kardeşimiz o nun sucu bana yardımcı olmaktı ben resim yükleye medigimden arkadaşa ricayla yükletiyordum kendisine minnettarım ben ilk okulu 6 senede ite kaka bitiren biriyim topraksız tarım benim cok hoşuma gitti sitelerde araştırma yapmaya başladım

sandımki akıllı gübre bu işi yapar meger öyledegilmiş meger formülü varmış

bu arada derme catma 16 metre kare sera yaptım yabancı siteden gördügüm A lı marul sistemini çilege uygulamaya olukları tahtadan yaptım sistemimi kurdum hazır besin kiti aldım saolsun bir formül elde ettim çilek olmaya başladı ama bendeki heyacanı kimse tahmin bile edemezdi kırk yıl cocugu olmayan bir insanın sevinmesi gibi

ha şunuda yazayım 120 lik olukları deldim domates yapacagım komşularım bu ismayili kaybetik fafayı bozmuş akrabalarım aynen bu lafları söylüyordu bir kere ismayil kafaya koymuş kimnedere sesin bi kulagımdan giriyor digerinden cıkıyordu nasıl olsa yapamazsam kendilerince kafayı bozmuş diyorlardıya o yüzden önemi yok tu

neyse dikimler bitti ürün vermeye başlayınca herkez şaşırdı suyun içinde nasıl olur demeye sakar yadaki arkadaşım geldi gördü A lı sistemi ona kurduk 15 gün beni misafir etti ve beş kuruş ücret talep etmedim ve bundan sonrada kimseye kurmam bunun yükü cok agır ben kaldıramam cünkü uykularım kactı ya olmazsa az birakam degilki ortaya konan rakam huzursuz oldum kendimi suclu hissetim daha çilekler olmadan sonra çilek olmaya başlayınca cok huzurlu oldum ve busene kendime 300 metre sera kurdum allah inşallah bereketinide verir herkeze sagı ve sevgilerimle allaha emanet olun

diabolos
08-03-2013, 18:47
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

İşlem sırası:

Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.Hocam rica etsem şu işlemin sağlamasını yapabilirmisiniz? MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekersek 37,5*9=337,5 mg magnezyum 37,5*13=487,5 mg kükürt çekmiş olmuyormuyuz ?

Kudret Tezel
08-03-2013, 18:58
Evet.

diabolos
08-03-2013, 20:15
Evet.Hocam peki bu Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
ne demek?

diabolos
08-03-2013, 20:34
Hocam şöyle bir soru sormuşsunuz poroblem 2 : 750 litrelik birtankta 250 ppm potasyum konsantasyonu elde etmek için kaç gram KNO3 eritmek gerekir, ve azot konsantrasyonunu 125 ppm yapmak için kaç kg üreye ihtiyaç vardır.

750 lt*250 ppm=187500 mg=187,5gr potasyuma ihtiyacımız var

38 100
187,5 x=493,421 gr KNO3 kullanılacaktır,,
burada anlamadığım 750 lt yi neden 250 ppm ile çarpıyoruz,

Mg-37 ppm ise ,bu 10 litre eriyiğin içindeki miktarı 10*37=370 mg mı oluyor

Kudret Tezel
08-03-2013, 20:41
Siz değerleri kabaca 0,09 ve 0,13 olarak alıyorsunuz. Oysa Mg SO4 te Mg %si 0,98662
S % 0,13008 dir. PPM değerlerindede sadeleştirme yapılmış virgülden sonrası alınmamış. Hesaplamanız tamamen doğru. Şunuda hatırlayayım 601 nolu mesajda 487,5 mg kükürt çekmiyormuyuz derken acaba 48 ppm nere, 487,5 mg nere dermişsiniz gibi geldi. unutmayalım bu çektiğimiz 37,5 ml Mg SO4 ü 10 litre suya karıştırıyoruz.

ateşkaptan
08-03-2013, 22:06
Değerli forum üyeleri,
Bende yeni bir üyeyim, üye olmadan 2,5 - 3 ay , sadece forumda gezindim, ; sıkılmadan, bıkmadan, konuları özümleyerek ve bol bol not alarak, dağarcığıma sığdırmaya çalıştım. Topraksız tarım, tam bir engin deniz. Okuyup, anlayabilene!...

Topraksız tarımı; amatör bir ruhla, ancak; profesyonelce, bıkmadan, usanmadan anlatmak bu kadar olur.
Eleştiri yönlendirenler , Forum'a geri dönüp dikkatlice her verileni okumuş olsalar, eleştirdikleri konunun daha önce etraflıca ve en anlaşılır şekilde anlatıldığını da görmüş olacaklar ki, cevap alamamaları da sanırım bundandır.
Öncelikle bu Forum'u hazırlayanlara ve bıkmadan usanmadan, hiç bir menfaat beklemeden o engin ufkundaki bilgileri bizlerle paylaşan değerli hocamıza; şükranlarımı sunuyorum.
Sağlıkla kalın.

İsmail Karagülle
08-03-2013, 22:35
Hocam şöyle bir soru sormuşsunuz poroblem 2 : 750 litrelik birtankta 250 ppm potasyum konsantasyonu elde etmek için kaç gram KNO3 eritmek gerekir, ve azot konsantrasyonunu 125 ppm yapmak için kaç kg üreye ihtiyaç vardır.

750 lt*250 ppm=187500 mg=187,5gr potasyuma ihtiyacımız var

38 100
187,5 x=493,421 gr KNO3 kullanılacaktır,,
burada anlamadığım 750 lt yi neden 250 ppm ile çarpıyoruz,

Mg-37 ppm ise ,bu 10 litre eriyiğin içindeki miktarı 10*37=370 mg mı oluyor

Bence buraya bir daha bak istersen ;

http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/6943.htm

perseus
08-03-2013, 23:33
Sevgili diabolos,

Saygılar...

Sayın Yalandünya59,
Ben kimyagerim, size yardımcı olmaya çalışayım. Siz sadece piyasadan bulabileceğiniz maddeleri ve hazırlamak istediğiniz konsantrasyonu (ppm olarak), ayrıca hazırlamak istediğiniz besin miktarını litre olarak belirtin yeter.

İsmail Karagülle
08-03-2013, 23:44
Hoş geldiniz perseus

Bu bilgilerinizi paylaşmak için bir başlık açsanız. Mesela , Besin eriyiği formullerine göre hazırlanması , tarifi gibi bir başlık altında isteyen arkadaşlar bundan yararlansa , Yalan dünyanın da istediği de buydu zannederim .

perseus
08-03-2013, 23:48
Tabi ki neden olmasın, hemen açıyorum.

Besin Eriyiği Formullerinin Hesaplanması ve Hazırlanması (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/30629.htm)

diabolos
09-03-2013, 13:15
Hocam aynen dediğiniz gibi küsüratları hesaba katmadığım için hesap hatası yapıyormuşum,bu konuyu artık iyice anladığımı sanıyorum artık tatbikata geçebilirim:)

Kudret Tezel
12-03-2013, 18:13
Sevgili arkadaşlar sizlere yolladığım domates ve salatalık besin kitlerinin ayni olduğu söyleniyor , Şaşırdım gerçekten. Aramızda teknolojisini bu derece ilerleten gübreyi tahlil edebilen bu gübre bunun aynısıdır diyebilen arkadaşların olması gerçekten çok güzel. Rica etsek acaba bu tahlil tekniğini bizlerle paylaşabilirlermi.

malbman
12-03-2013, 19:33
Kudret hocam, topraksız tarım yapıyorum dediği halde serasındaki toprağı malç örtüsüyle örtmediği için yere damlayan besin eriyikleri yüzünden boyu kadar büyüyen yabani otlarla savaşmak zorunda kalan, ama iki farklı bitki için gönderdiğiniz besin eriyiğinin aynı olduğunu kesin bir şekilde bilebilen üyeler için de bir formülünüz var mı?

vetman996
14-03-2013, 12:59
Kudret hocam, topraksız tarım yapıyorum dediği halde serasındaki toprağı malç örtüsüyle örtmediği için yere damlayan besin eriyikleri yüzünden boyu kadar büyüyen yabani otlarla savaşmak zorunda kalan,....
Sayın Malbman Merhaba.
Yukarıdaki ifadenizle bizim deneme seramızdan bahsediyor olabilirsiniz belki. Ben üzerime alınmadım ama yine de izah edeyim istedim. çünkü topraksız tarım yapıp yabani otlarla mücadele eden bizden başka paylaşım bulamadım.

Biz normalde toprağa malç naylonu sermeyi düşünüyorduk ama istediğimiz şekilde malç naylonu bulamadık. siyah naylon sersek ışınımla ilgili problem olacaktı. alt tarafı siyah üst tarafı beyaz malç naylonu da bulamadık. daha sonra da vazgeçtik. bize önerilen ot ilacıydı ama çok zorda kalmadıkça kimyasal kullanmak istemediğimiz için şuan toprağı işleyerek bu sorunu halletmiş olduk. tabi bundan da ders çıkardık ve malç naylonu kullanmak gerekiyor. fakat antalyadaki topraksız tarım çilek seralarının hiç birinde malç naylonu göremedik.

İsmail Karagülle
14-03-2013, 17:07
Yere serilen siyah naylonun üzerine kireç ile boyamanın faydası olur mu? Hem ucuz, hem tatbiki kolay, hem de bir nevi sterilizasyon aracı olabilir mi?

sinangunay
30-04-2013, 16:56
Arkadaşlar balkonumda denemelerine başladığım 6 kök çilek için EC ve PH dengeleyiciye ihtiyacım var. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz rica etsem?

Ek not: Ana maddem 4-6 mm kalınlığında, %100 perlit ve plastik gider boruları içerisinde yetiştirmeye çalışıyorum :)

Kudret Tezel
21-05-2013, 22:02
Sevgili kızıltan, besin eriyiklerinin hazırlanması başlığında yani bu başlıkta hesaplamar hakkında uzun uzun yazmıştık. Bitki beslemede hangi elementin eksik olduğu bitkiye bakarak görsel olarak tanımlana bilir belki ama, nekadar eksik kısmı ancak toprak ve bitki tahlilleri ile anlaşılabilir. Tahlil olayı basit bir işlem gibi gözüksede toprakta tarımda bütün bir tarlanın taranması numunelerin alınması ve güvenilir tahlillerin yapılması düşünüldüğü kadar kolay olmamakla birlikte ucuz bir olayda değildir.
İşte topraksız tarımın önemi bir kez daha sormuş olduğunuz soru ile kendini kanıtlıyor.
Düşünün bir formül hazırlıyorsunuz ama bitkide bazı besin elementlerinin eksikliğini tesbit ediyorsunuz. Hemen hazırladığınız formülü gözden geçiriyorsunuz. Örneğin baz olarak aldığınız potasyum miktarının bu bitkiye az geldiğini görüyorsunuz ve formülünüzdeki potasyumun değerini kaynaklarda verilen değerlerle mukayese ederek formülünüzü düzeltiyorsunuz, veya besin eriyiği hazırlarken veya hesaplarken yaptığınız hatayı görüyorsunuz. Topraksız tarım bu açıdan daha sağlıklı ve daha verimli üretimler sağlıyan teknik bir tarım şekli. Ancak en büyük handikapı biraz hesap kitap istemesi ve birde ilk kurulumda biraz pahalı olması.

kiziltan
21-05-2013, 23:49
Kudret Bey Merhaba
Tesekkurler, topraksiz tarimin bu ozelligi acik. Dusuncem formul icerisinde bitki tarafindan eksikligi hissedilen elementin azar azar artirilarak duzelmeyi gozleyerek sonuclandirmak mumkun bence. Sormayi istedigim suydu, formulde bulunan bir elemetin bitki tarafindan az bulunmasi halinde hangi yuzde ile artirarak denemek dogrudur? Ornegin %1 artiralim 1-2 gun bekleyelim, duzelme tam olazsa % 1 daha artirarak deneyelim gibi bir bilgi **** tahmin var mi? Bunu arastirip, gubre fabrikalari ve universitelere sorarak arayacagim. Bilgi gelirse iletirim. Saygilarimla.

idris şenol
22-05-2013, 10:56
besin eksikliğini gözle tespit etmek garanti deyil
bağzen defalarca tartıp ölçtüğünüz besinler doğru olabilir
fakat bitki nekadarını alabilir ph ec deyerleri ısınız çok fark ettirir
örneğin sizin vetman sayfasındaki çilekte bor eksikliği dediğiniz resim alıntı benim çileklerde mevcut fakat kısmen mevcut ???besin aynı, bor aynı oranda diyerlerinde bu soru yok
o vakit sadece meyveyenin şekli bize doğru sonucu vermiyor
uygun zamanda resimleri göndercrm takip edin

torkulu
23-05-2013, 23:22
elimde; NPK 4-2-2 ve fe+cu+mg+zn karışımlarından oluşan 2 adet bitki gübresi var. ayrıca enzim de hazırlıyorum. topraksız olarak bir deneme yapmak istiyorum. sadece elimdekilerle bir deneme yapılabilirmi? bunlar yeterli olur mu ? hepsini ölçüp koyma ya da ayırma diye bir şansım yok. %0,5-1 gibi suda seyreltip kullanmak yeterli olurmu? olabilir derseniz, eksik başka neler var , neler ilave edilebilir?
teşekkürler..

mbb23
28-05-2013, 22:25
merak eden arkadaşlar hogland solusyonununa da baksınlar bi. Ayrıca bitki besleme çok da hassasolmayan bir iştir. 1 ppm 0,5 mg önemsizdir.

idris şenol
08-07-2013, 19:58
sayın kudret bey selam
size mümkünse iki sorum olacak
1.:diyelimki ph ayarı yaparken asit fazla ekledik ve ph düştü ,ph ı yükseltmek için kostik ekledik ph yükseldi ,,yeni dikim yaptığımız bitkiler bu olaydan olumsuz etilenirmi?
2.:reçineden geçirilen şehir şebeke suyumuzun kalsyum ve mağnezyumu aldık, su deyereleri kabaca sıfırsu dedğimiz alman sertliğne göre 0.00 gösteriyor büffer teblet ve amyonyak damlatınca suyumuz yeşil renk alıyor yağni biz buna sıfırsu diyoruz
şimdi asıl sorum ,biz şehir suyumuzu bu şekilde ıslah edince rivers osmoz gibi netice vermezmi ,reçineden geçen su kalsyum ve mağnezyumu alınıp yerini sodyum iyonu veriuor deniyor bu sodyum iyonu dediğimiz nedir?umarım cevaplarız saygılarımla:))

Kudret Tezel
10-07-2013, 07:30
Ph ayarlamak için besin eriyiğine konan asitin veya bazın nütürleşmesinden bir tuz oluşur. Ph ayarlanır ama tuz miktarı bir miktar arar. Yani EC yükselir. meydana gelen tuz bazen bitkinin kullanabileceği tuzdur işe yarar, bezende bitkinin istemediği tuz dur bitki alamaz ama EC yükselir. Bütün bu anlatılanlar cereyan eden teorik olaylardır. PH ın küçük değerleri için dikkate alınmamasında sakınca olmayabilir ama ayarlar kaçırılıpta asit ve baz üstüste birkaçdefa kullanılırsa etkili olabilir. Hesaplamadan fikir yürütmek yanlıştır.
Şurayıda hatırlatmakta fayda var PH yüksek veya düşükken EC yüksektirPH 6-6,5lara ayarlandığında EC düşer EC nin endüşük hali PH ın 7 olduğu zamandır.
Anyon değiştiren filtreler suyun sertliğini giderir , kalsiyum ve Magnezyumu iyonlarını tutar onun yerine sodyum verirler.Su sertlik olarak sıfırlanmış olabilir ancak EC olarak yani içindeki tuz miktarı olarak sıfırlanmamıştır. Meydana gelen küçük değişiklikler kalsiyum magnezyum ve sodyumun tuzluluk endeksinden kaynaklanır. Bu tür anyon değiştirici filtrelerin bir süre sonra kapasiteleri dolar iş görmez olurlar. O zaman tuzlu su ile yıkanıp tuttukları mağnezyum ve kalsiyum salıverilmesi bunun yerine sodyum absorbe etmeleri sağlanır ve tekrar kullanılabilir hale gelirler.

atron
15-07-2013, 13:07
Özür dileyerek sormak istiyorum tüm aramalarıma rağmen sitede bulamadığım için buradan sormak zorunda kaldım; Sayın Kudret Tezel Bey sizden söz konusu besin eriyiklerini ( küçük bir hobi bahçem var ve topraksız tarım denemek istiyorum) satın alabilmem hala mümkün mü eğer mümkünse benimle buradan iletişim kurarsanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler

bayjustin
20-07-2013, 23:46
Herkese kolay gelsin

Afacan-41
26-10-2013, 14:52
Herkese selamlar bu kudret tezel beyin otomotik ec metresi nin fiyati nedir bilgi verir iseniz sevinirim telefonu da olabilir şimdiden tesekkurler

selcuk38
02-12-2013, 08:43
Hocam merhaba, geçenlerde Ankara 'da katıldığım bir konferansda topraksız tarımdan bahsediliyor ilgimi çekti daha sonra internetten araştırdım ve size ulaşabildim, bende Kayseride yaşıyorum öncelikle balkonumda topraksız tarım yaparak domates yetiştirmeyi düşünüyorm, bu konuda nasıl bir yol izlemem gerektiği hakkında sizden bilgi bekliyorum. Hayırlı günler.

Selçuk ERKAN

Kudret Tezel
12-12-2013, 21:10
Sayın selcuk38, topraksız tarım yapmanın birinci şartı besin eriyiği yapımını iyi kavrayabilmektir. Bu sayfalarda uzun uzun ve açık seçik anlatılmıştır. Ancak besin eriyiği hazırlamak bilginin dışında alet edevat yer ve en önemlisi gübre stoklarınızın olmasını gerektirir. Eğer bu şartları yerine getirirde besin eriyiğinizi hazırlıyabilirseniz ne güzel. Ama yok ben buişle uğraşamam derseniz besin kiti konusunda size yardımcı olurum size sadece basit bir sistem hazırlamak kalır. Tabiiki öncelikle ne yetiştirmek istediğinize ve onagörede sistem seçmeniz gerekiyor. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin.

Murat Uysal
01-01-2014, 03:41
Sayın Kudret Tezel Hocam. Forum sayfalarınızı dikkatli bir şekilde okuyorum. Arka sıralarda oturan sessiz bir öğrenciyim. Bugüne kadar verdiğiniz tüm ödevleri yaptım. Formül hazırlanması PH, EC gibi konuları anladığımı sanıyorum.

Ama asıl benim derdim 10-15 cm kalınlığında Perlit,Vermikulit, Torf **** Cocopet gibi ortamlarda Marul **** Yeşil Soğan yetiştireceğim. Tamamen Hydroponic ortam bana hitap etmiyor (Teknik vs.) Soğan ile ilgili bir formül buldum ama tam emin değilim.

Birinci sorum : Yeşil soğan için en uygun beslenme şekli nedir? (REÇETE varmı?)
İkinci Sorum: Tartışılan bu kadar bilgi benim uygulamak istediğim sistemde geçerlimi? Yani ben besin eriyiği reçetelerini sistemimde kullanabilir miyim?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Kolay gelsin.

Bu arada Hepinize MUTLU YILLAR....

trilye
11-02-2014, 16:24
Topraksız tarımda kullanılan besin kitleri yetiştirilecek ürüne özel hazırlandığı için topraklı tarımda da kullanılabilir mi?

scad
11-02-2014, 20:34
****** kullanılabilir ama şöyle bir sıkıntı olacaktır topraksız tarımda uyguladığınız besin çözeltisi ile topraklı ortamda uygulayacağınız besin çözeltilerinin ppm olarak tavsiye edilen miktarlarını biliyorsanız bunları birbirine ayarlayarak uygulayabilirsiniz bir sakıncası olmaz

sevket50
12-02-2014, 10:29
kudret bey ***. son bir kaç aydır topraksız tarım işine amatörce balkonumda marul ve domates yetiştirerek girmek fikrindeyim fakat gerek topraksız tarımın bulunduğum şehirde pek fazla bilinmemesi gerekse bu işi yapan kişileri tanımamam nedeni ile yetiştirme işinden soğumaya başladım :( son çare olarakta sizden yardım istemeye karar verdim. sistem kurulumunu az çok sizin ve ilgili arkadaşların net üzerinde ki paylaşımlarından,bilgilerinden tamamladım sayılır fakat bu besin eriyi konusunda tamamen çaresiz kaldım. internet üzerinden size ulaşmanın yollarını denedim ve bu siteyi buldum aslında tel. numaranızı verebilirseniz başınızı ağrıtmazsam bir kaç sorum daha olacak.

serpil sümer
19-03-2014, 14:04
sayın KUDRET BEY oğlum bilim dersi için topraksız tarım çalışması yapıyor ancak besin eriği hazırlamayı anlamadık yapabileceğimizide sanmıyorum besin eriğini nasıl temin ederiz bilgilendirirseniz sevinirim teşekkür ederim

scad
19-03-2014, 21:16
besin eriyiği bitki için gerekli olan besin elementlerinin bitki için ideal bir şekilde su içerisinde çözülerek hazırlanmış çözeltilerdir. serpil sümer hanım çocuğunuz yetiştireceği bitkiye göre bulunduğunuz ilde gübre bayileri yoksa bitki koruma bayiliklerinde besin çözeltisi bulabilirsiniz

vetman996
19-03-2014, 22:01
sayın KUDRET BEY oğlum bilim dersi için topraksız tarım çalışması yapıyor ancak besin eriği hazırlamayı anlamadık yapabileceğimizide sanmıyorum besin eriğini nasıl temin ederiz bilgilendirirseniz sevinirim teşekkür ederim

Sayın Serpil Sümer Hanım.

Burada besin eriği hazırlanması ile ilgili güzel paylaşımlar mevcut. http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33826-6.htm
Umarım sizin için yararlı olur.

besin eriyiği bitki için gerekli olan besin elementlerinin bitki için ideal bir şekilde su içerisinde çözülerek hazırlanmış çözeltilerdir. serpil sümer hanım çocuğunuz yetiştireceği bitkiye göre bulunduğunuz ilde gübre bayileri yoksa bitki koruma bayiliklerinde besin çözeltisi bulabilirsiniz

Sayın Scad merhaba.

Gübre bayilerinde besin eriği hazırlama gübreleri toptan satıldığı için fazla miktarlarda almak gerekebiliyor. Bu sitemizde solucan Gübresi : madrasol.com (http://www.madrasol.com/) hazır besin eriğikleri olduğu gibi besin eriği hazırlamak için gerekli gübreler de uygun şekilde mevcut.

Yararlı olabilmesi dileğiyle... Selamlar... Saygılar...

alitezel
02-04-2014, 09:19
Kudret hocam ağaçlar net platformunun en yeni üyesi olarak size şükranlarımı sunarım yaklaşık 15 gündür nette bu işi araştırmaktayım (öncesinde konuyla yakınlığım hiç yoktu) google'a topraksız tarım yazdığımda ilk siz çıktınız karşıma ben edirnede bu yıl deneme amaçlı balkonumda çilek yetiştirmek istiyorum çatı oluklarıyla perlit .torf **** ponza kullanarak basit bir sistem kuracam malzemeleri az çok tedarik ettim yalnız besin eriğini hazırlamak çok güç benim şartlarımda umarım hala besin kiti hazırlıyorsunuzdur en kısa zamanda cevap verirseniz sevinirim

hsnsdt
06-05-2014, 10:59
Merhabalar;

Arkadaşlar foruma yeni üye oldum, sistemler hakkında epeydir takip ediyorum siteyi. Ben evimde bulunan terasta topraksız tarım yapmak istiyorum, benim takıldığım tek konu topraksız tarımda kullanılan Besin Eriyiği'nin (EC) nereden tedarik edebilirim? Bu konuda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

balinaroxy
09-05-2014, 09:56
Merhaba,
Bende balkonumda topraksız tarım yapmak için düzenek hazırladım.
Besin eriyiği kiti temin etmem için yardımcı olurmusunuz.

gökhantaktak
09-05-2014, 12:30
besin besin eriyiklerinin hazır olarak satın alabilecegimiz yer yokmu :(

cumartesi
09-05-2014, 15:00
Arkadaşlar, heyecanınızı anlamak mümkün. Ben de ilk başlarda hemen başlayayım şöyle yapayım böyle yapayım diyordum. Ama, topraksız tarımla amatörce uğraşmak istiyorsanız Topraksız Tarım başlığını usanmadan baştan sona okumanızı tavsiye ederim. Besin eriyiği konusuna gelince, daha önce farklı başlıklarda verildiği için burada vermemin bir sakıncası olmaz herhalde. Sayın Kudret Tezel veya Sayın Vetman ile irtibata geçerseniz size yardımcı olurlar. Ayrıca kendi besin eriyiğinizi hazırlama konusunda da Sayın Ateşkaptan'ın, Sayın Leventali'nin başlıklarını takip ederseniz çok yararlı bilgiler edinebilirsiniz. Kolay gelsin.

vetman996
10-05-2014, 01:54
Merhaba,
Bende balkonumda topraksız tarım yapmak için düzenek hazırladım.
Besin eriyiği kiti temin etmem için yardımcı olurmusunuz.

besin besin eriyiklerinin hazır olarak satın alabilecegimiz yer yokmu :(

Kıymetli arkadaşlar merhaba.

Besin eriyiği hazırlamak için formlarda değerli paylaşımlar mevcuttur. Bu paylaşımlardan yararlanarak besin eriyiğinizi hazırlayabilirsiniz. Besin eriyiğinizi hazırlamak için gerekli ham maddeleri temin edebileceğiniz yerlerden biri de sitemiz solucan Gübresi : madrasol.com (http://www.madrasol.com) dur.

Besin eriyiğini hazır almak isterseniz de temin edebileceğiniz başka yerler olduğu gibi, buradan da Bitki Yetiştirme - Besin Eriyiği : Kategori : madrasol.com (http://www.madrasol.com/kategori/bitki-yetistirme---besin-eriyigi.aspx) sipariş edebilirsiniz. Selamlar...

gökhantaktak
11-05-2014, 11:20
sayın vetman sizin sitenizde ec metre ph metre bulunuyormu acaba amatör olarak

vetman996
11-05-2014, 11:38
sayın vetman sizin sitenizde ec metre ph metre bulunuyormu acaba amatör olarak
Değerli Kardeşim merhaba.

Ec ve Ph değerini ölçecek ayrı ayrı aletler almak gerekir ki bunların fiyatı maalesef yüksek.

Biz yurtdışından getirteceğiz ama bu biraz zaman alacak. Siz almak isterseniz araştırmalar yapıp alabilirsiniz.

Ama şöyle bir durum var. Ec değeri için bizim yaptığımız ölçümler var. Buradan domates yetiştiriciliği (http://www.madrasol.com/urun/domates...kiti_1463.aspx) yaklaşık Ec değerini buradan çıkartabilirsiniz. Pratik olarak yaklaşık Ec değerini bu değerlerle hesaplayabilirsiniz.

Ph için ise Ph ölçüm kağıtları var. Fiyatları 15 tl civarında Size fotoğraflarını böyle göstereyim.
:https://www.google.com.tr/search?q=p...w=1920&bih=979

Ph kağıtları ile de Ph işini çözebilirsiniz.

Ph değerini ölçmek için Sayın Leventali beyin sayfasında belirttiği gibi lahana suyundan da faydalanabilirsiniz.

Ec ve Ph metre satın almak isterseniz alabilirsiniz de ama yukarıdaki bilgilerle amatör yetiştiricilik için bence gerek yok. Karar sizindir.

Selamlar... Saygılar...

gökhantaktak
12-05-2014, 18:22
sayın vetman ilginiz için çok teşekkür ederim malesef dayanamayıp digital ec- ph metreleri sizin yazınızdan sonra şipariş verdim yarın elimde olucak hadi hayırlısı bakalım selam ve dua ile

622ali
28-06-2014, 14:55
Oncecikle herkeslere merhabalar kafami kemirmekte olan besin eriyigi hazirlama isiyle alakali nette gezinirken, bir tarif buldum ve buradaki tecrube sahibi kisilerle paylasmak istedim. sizlerin gorusleri sonucta cok onemli...

""""Hoagland Besin Eriyiği Reçetesi mg/Litre
Azot 210
Fosfor 31
Potasyum 234
Magnezyum 48
Kalsiyum 200
Kükürt 64
Demir 2,5
Mangan 0,5
Bor 0,5
Bakır 0,02
Çinko 0,05
Molibden 0,01
Hazırlayacağımız karışım bu reçeteye uygun olacak.

Stok Çözeltilerin Miktarı
Herbir gübreyi 1 litre su içerisinde ayrı ayrı çözerek stok çözeltileri hazırlayın.
1. Ca(NO3)2.4H2O ( Kalsiyun Nitrat ) 236.1 g
2. KNO3 ( Potasyum Nitrat ) 101.1 g
3. KH2PO4 ( MKP ) 136.1 g
4. MgSO4.7H2O ( Magnezyum Sülfat ) 246.5 g
5. İz elementler, demir haricinde aynı kapta çözün.
H3BO3 ( Borik Asit ) 2.8 g
MnCl2.4H2O ( Mangan Klorür ) 1.8 g
ZnSO4.7H2O ( Çinko Sülfat ) 0.2 g
CuSO4.5H2O ( Bakır Sülfat ) 0.1 g
NaMoO4 ( Sodyum Molibdat ) 0.025 g
6. Suyun pH sı 5,5 e getirildikten sonra 15g FEDTA ilave edip 1 litreye tamamlayın.
Orjinal solüsyonda Demir Amonyum Sitrat bileşiği kullanılmış sadece burada modifiye yapıyoruz.
Kullanması ve uygulaması kolay olması açısından FEDDHA ve FEDTA kullanıyoruz.
FEDDHA son yıllarda geliştirilen geniş pH aralığında çalışan bir şelat türüdür. FEDDHA kullanılması durumunda 41,6 gr %6 lık FEDDHA kullanılarak 1 litre içerisinde çözülmelidir.

Hazırlanması 1L Stok için

Mono Potasyum Fosfat (KH2PO4) 1.0 ml
Potasyum Nitrat (KNO3) 5.0 ml
Kalsiyum Nitrat [Ca(NO3)2•4H2O] 5.0 ml
Magnezyum Sülfat (MgSO4•7H2O) 2.0 ml
İz element solüsyonundan 1 ml
FEDDHA veya FEDTA 1 ml
Karışımın tamamı 1 litre olacak şekilde ayarlandıktan sonra kullanıma hazırdır.

pH Ayarı
Potasyum hidroksit ( KOH ) ve sülfirik asitle ( H2SO4 ) pH ayarı yapılmalıdır

Kullanım
En eğlenceli kısmı kullanımı, çünkü bu solüsyonu hangi bitkiye verseniz 1 hafta içerisinde inanılmaz farklılıklar görülüyor. Afrika menekşesinden tutunda maydonoza, domatese aklınıza gelebilecek tüm bitkilere başarıyla uygulanabiliyor. Uygulamada dikkat edilecek husus pH ayarı ve ec olarak adlandırılan tuzluluk değeri. Bu değerler bitkiden bitkiye farklılık gösteriyor. Örneğin domates 6-6,5 pH aralığında 1400- 3500 mg/litre tuzluluk değerlerinde beslenirken, afrika menekşesi pH 6-7 840-1050 mg/litre aralığında beslenmesi gerekiyor.""""

yazilanlar yukaridaki sekilde, simdi elimde halihazirda bu gubrelerin hepsi mevcut.

Sorum su; Ben elimdeki bu gubrelerle amator hobici olarak yola cikarsam gubreleme konusunda gerekli gubrelere sizce sahipmiyim? Yoksa bunlarin yaninda ozellikle olmazsa olmaz diyecegimiz bir gubre varmidir?

Not: Amacim bahcemde kendim icin domates, biber, salatalik, marul, cilek vesaire yetistirmektir...

perseus
28-06-2014, 21:43
Selamlar,
Hoagland besin çözeltisi topraksız tarımda kullanılmaktadır. Eğer siz bitkilerinizi toprakta yetiştirecekseniz bu çözelti çok yoğun gelecektir. topraklı tarımda hangi gübrelerin kullanılacağı ancak toprak analizinden sonra anlaşılır. Fakat amatör olarak bitki yetiştireceğiniz için bu besin çözeltisini 1/20 veya 1/30 oranında seyrelterek haftada bir kez seyreltik besin çözeltisiyle, diğer zamanlarda ise normal su ile sulama yapacak şekilde kullanabileceğinizi düşünüyorum. Daha tecrübeli arkadaşlar da yorum yapacaklardır.
Kolay gelsin.
Not: Bu arada elinizdeki gübreler yeterli görünüyor.

622ali
28-06-2014, 23:34
Selamlar,
Hoagland besin çözeltisi topraksız tarımda kullanılmaktadır. Eğer siz bitkilerinizi toprakta yetiştirecekseniz bu çözelti çok yoğun gelecektir. topraklı tarımda hangi gübrelerin kullanılacağı ancak toprak analizinden sonra anlaşılır. Fakat amatör olarak bitki yetiştireceğiniz için bu besin çözeltisini 1/20 veya 1/30 oranında seyrelterek haftada bir kez seyreltik besin çözeltisiyle, diğer zamanlarda ise normal su ile sulama yapacak şekilde kullanabileceğinizi düşünüyorum. Daha tecrübeli arkadaşlar da yorum yapacaklardır.
Kolay gelsin.
Not: Bu arada elinizdeki gübreler yeterli görünüyor.

Bilgileriniz icin tesekkur ederim. Amacim topraksiz tarim yapmak. Amatorce tabii...

thempest
30-08-2014, 10:16
Merhaba ,

enım elımde su anda toz halınde sıvılastırılmamıs besınler bulunmaktadır bunları sıvı hale getırmem ıcın nasıl bır yol ızlemelıyım.

cinanli
20-09-2014, 12:53
Selamlar,

Kokopitte çilek yetiştirmek için;

N P K Mg Ca S Fe Mn B Cu Zn Mo
154 50 200 40 150 55 2,5 0,5 0,3 0,05 0,5 0,05

Tablodan giderek gübreleme yapmayı düşünüyorum.
1- Bu oranlar çilek için uygun mudur?
2- Bu oranları yakalamak için yaptığım hesaba göre toplamda 100 lt. su için;

Potasyum Nitrat 355 gr
Kalsiyum Nitrat 885 gr
Magnezyum Sülfat 410 gr
MKP 220 gr
Borik Asit 1,72 gr
Mangan Klorür 1,8 gr
Çinko Sülfat 2,20 gr
Bakır Sülfat 0,2 gr
Sodyum Molibdat 0,09 gr
Demir FEDDHA %6 41.6 gr

Toplam Gübre : 1977 gr

gübrelerinden gitmektedir. Doğru mudur? Eğer yanlış yapılmış ise lütfen düzeltiniz beni.

3-Suyumun EC si 0,5 ms/cmdir, bu karışımlar sonucu 100 lt suyun EC si 0,5 EC+1,977=2,47 mı olacaktır?

pH sını şuanda bilmiyorum. Onu şimdilik ölçemedim, en kısa zamanda öğreneceğim.

Yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar :))

şafak
20-09-2014, 18:27
hesaplamadan hiç anlamam ama yaptığın hesap kesinlikle yanlış.
neden dersen Kudret beyden aldığım 250 lt için gübre karısımı tartsan 200 gr gelir.

Kudret Tezel
20-09-2014, 18:38
Güzel bir imtehan sorusu.Çalışanları görelim.

oceaneagle55
20-09-2014, 23:15
Selamlar bende geldim.Başta kudret hocam olmak üzere tüm topraksız tarım gönüllülerine saygılar.Rusyada bir köy pazarından kavun almıştım.Öğrendiğime göre eski tohumlardan üretme yani hibrit değil.30 tane tohum mevcut isteyenlere ücretsiz (kargo bedeli hariç :) gönderilir.

MeyveliTepe
20-09-2014, 23:38
Selamlar,

Potasyum Nitrat 355 gr
Kalsiyum Nitrat 885 gr
Magnezyum Sülfat 410 gr
MKP 220 gr
Borik Asit 1,72 gr
Mangan Klorür 1,8 gr
Çinko Sülfat 2,20 gr
Bakır Sülfat 0,2 gr
Sodyum Molibdat 0,09 gr
Demir FEDDHA %6 41.6 gr

gübrelerinden gitmektedir. Doğru mudur? Eğer yanlış yapılmış ise lütfen düzeltiniz beni.

3-Suyumun EC si 0,5 ms/cmdir, bu karışımlar sonucu 100 lt suyun EC si 0,5 EC+1,977=2,47 mı olacaktır?

100 litre değil de 1000 litre için aynı miktarları hesaplarsak;
N->185 ppm
P->50 ppm
K->200 ppm
Ca->166 ppm
Mg->40 ppm
S->53 ppm

perseus
21-09-2014, 11:04
Selamlar,

Potasyum Nitrat 355 gr
Kalsiyum Nitrat 885 gr
Magnezyum Sülfat 410 gr
MKP 220 gr
Borik Asit 1,72 gr
Mangan Klorür 1,8 gr
Çinko Sülfat 2,20 gr
Bakır Sülfat 0,2 gr
Sodyum Molibdat 0,09 gr
Demir FEDDHA %6 41.6 gr

Sayın Cinanlı,
Gübrelerdeki su içeriği belirtilmemiş. (Yani formüllerdeki .xH2O yazan kısım.) Su içeriğini belirtirseniz hesaplamaları yaparım. İyi çalışmalar.

cinanli
22-09-2014, 11:35
Kudret Hocamın açıklaması ile durum çözüldü arkadaşlar.

Formüldeki 150 mg kalsiyum 1 litredeki kalsiyum miktarıdır. 100 litrede ki ise 100*150/1000= 15 GR Kalsiyumdur.

Bize 15 gr kalsiyum gerekli olacak ise;

Kalsiyum Molekül ağırlığı: 40
Kalsiyum Nitratın M.A : 236

Yani 40 gr Kalsiyum 236 gr Kalsiyum Nitratta var ise 15 gr kalsiyum 15*236/40 = 88.5 GR kalsiyum Nitrattadır.

Diğer elementlerin miktarlarıda bu şekilde hesaplanacaktır.

lexxmarks
02-10-2014, 22:38
kudret bey

durgun su yontemini kullanacagım bana besin eriği temin etmem gerekiyor, temin etmek için , bu konuda desteğinize ihtiyacım var yogurt kovasında yetiştirecegim düzenek için haber bekliyorum , 10 kova için temin etmek için

şafak
04-10-2014, 09:55
https://www.youtube.com/watch?v=vYv9iu2NI3M
belki türkçeye çeviren olur.
kendi sayfasında güzel çalışmalarıda var.

tauriel
15-10-2014, 00:24
teşekkürler faydalı bir bilgi oldu

ateşkaptan
18-10-2014, 14:56
Selamlar,

Potasyum Nitrat 355 gr
Kalsiyum Nitrat 885 gr
Magnezyum Sülfat 410 gr
MKP 220 gr
Borik Asit 1,72 gr
Mangan Klorür 1,8 gr
Çinko Sülfat 2,20 gr
Bakır Sülfat 0,2 gr
Sodyum Molibdat 0,09 gr
Demir FEDDHA %6 41.6 gr

Sayın Meyvelitepe'nin belirttiği gibi, gübre hesabınız,1000 litrelik tank içindir. Bu hesaptaki değerlerin ondabirini dikkate alarak, 100 litrelik tank için kullanabilirsiniz.
Bu formülü size çilek için önerdiler ise, ec niz 1.6- 1.8 aralığında ve ph ise 6.0 civarında olabilir. Suyunuzdaki ec miktarını da dikkate almanız gerekir. Gübrelerin gr olarak toplamından giderek ec hesabı yapılmaz.

Aşağıdaki hesap, formülde ki makro elementler ve 100 litrelik tank için yapılmış gübre hesabını içerir. Micro elementler için hesap yapılmamıştır. Formülünüzdeki azot miktarının 180 ppm olması gerekir.
MagnezyumSülfat hesabı>Magnezyum'dan> 40/100*.099=4.04 ml. >4.04x100/1000=0.404 gr>0.404x100=40.4 gr. MagnesyumSülfat gerekir. Kükürt'den>4.04x0.13x100=52.52 ppm. Kükürt yeterli
Monopotasyumfosfat hesabı>Fosfat'dan>50/0.2278x100=2.2 ml>2.2*100/1000=0.22 gr>0.22x100=22 gr.MonoPotasyumFosfat gerekir. Potasyum'dan>2.2*0.2872x100=63.18 ppm.200-63.18=136.82 ppm ihtiyaç
KalsiyumNitrat hesabı> Kalsiyum'dan >150/0.180*100=8.33 ml >8.33x100/1000=0.833 gr.>0.833 x100=83.3 gr> KalsiyumNitrat gerekir.Azot'dan>8.33x0.156*100=129.95 ppm >Azot>gerekli olan 154-129.95=24.05 ppm gerekir.
Potasyumnitrat hesabı>potasyum'dan>136.82/0.386x100=3.55 ml>3.55x100/1000=0.354 gr>0.354x100=35.4 gr.PotasyumNitrat gerekir.
Azot'dan>3.54x0.139x100=49.21 ppm . Azot> 129.95+49.21=179.16 ppm>Gerekli olan154 ppm (Azot fazlalığı 25.16 ppm.)

Kolay gelsin.

yusuf2165
02-02-2015, 21:26
sayin kudret tezel once iyi calismalar ve bilgiler icin tesekkurler ben rusyada yasiyorum ve topraksiz tarim oldukca ilgimi cekiyor vermis oldugunuz formuller bazilari icin belkide cok basit bir sekilde anlasiliyor ama ben biraz zorlaniyorum cunku ben ne kimyagerim nede muhendis bu formulleri biraz acarak yazma imkaniniz olursa cok memnun olurum
14 cc Potasyum Nitrat
31 cc Magnezyum Sülfat
25 cc Mono potasyum fosfat
39cc Potasyum Sülfat
bu ornekte oldugu gibi

yardimlar ve bilgiler icin simdiden tesekkurler

myrowa
08-02-2015, 12:31
Merhabalar,
Forumunuza yeni üye olmuş ve topraksız tarıma ufak ufak giriş yapmak istiyen biri olarak bir sorum olucak.
Gübreler hakkında çeşitli forumları ve sayfaları okurken, yabancı bir forumda bir tavsiyeye rasladım.
Orda tek tek kimyasallar alınarak gübre yapmanın gereksiz pahali olduğunu ve halihazırda bulunan sanayi gübrelerının alınarak eksik olan bölümlerının eklenmesinin daha ekonomik olduğu savunuluyordu. Böylece bitkinin yaşam dönemindeki ihtiyaçlarına göre gübrenin değiştirilebileceği de anlatılıyordu.

Reklam yapmak istemiyorum, ama gübreleri araştırırken greenlife 18:6:26:2 adli hazır gübreye denk geldim.

İçeriği:

Toplam Azot (N) % 18
Nitrat Azotu (N) % 12
Amonyak Azotu (N) % 6
Fosforik Anhidrit (P2O5) % 6
Potasyum Oksit (K2O) % 26
Magnezyum Oksit (MgO) % 2
Bor (B) % 0,01
Çinko (Zn) (EDTA şelatlı) % 0,002
Demir (Fe) (EDTA şelatlı) % 0,02
Manganez (Mn) (EDTA şelatlı) % 0,01
Molibden (Mo) % 0,001

Böyle bir gübre alınıp suda çözülüp eksik veya az kısımlarını ekleyerek kullanmak mümkün olurmu? Olamaz ise nedeni nedir öğrenmek isterim

Saygılarımlan
Ufuk

Kudret Tezel
08-02-2015, 13:47
Sayın myrowa,Besin eriyiği hazırlamanın esası Eldeki mevcut gübreleri kullanarak belli bir hesaplama çerçevesinde sonucu istenilen değerlere tamamlamaktır. Ancak unutulmamalıdır ki çok elementli kompoze gübreleri tamamlamak çok zaman ucuz değil daha pahalıya mal olur.

ak068
11-02-2015, 13:59
Kudret bey size zahmet olacak ama hazır karışımını bize göndere bilirmisiniz saygilarimla

ozkalan
19-02-2015, 19:30
Merhabalar,
Forumda Kudret hocanın yayınladığı domates besinini hıyar, biber, patlıcan ve yemeklik kabakta da kullanabilir miyiz? Forumun bir köşesinde ya da başka bie sitede olabilir hatırlamıyorum ; domates besinini patlıcana verecek olursak ec yi 2.5 tan 2 ye çekmemiz gerektiği ve bunun için de 1/4 litre su ilave etmek gerektiği yazıyordu. O zaman bitkilerin ec ve ph isteklerini yerine getirdiğimizde tek formülü birçok bitkiye uygulayabilir miyiz?

serdar_45
23-02-2015, 16:46
degerlı hocam bu besın erıgını kac gunde bır yenılememız lazım ph ve ec metremız su anda yok

Kudret Tezel
24-02-2015, 08:41
Sayın serdar_45, besin eriyiğinin değiştirilmesi bitkinin besin eriyiğinden yararlanma performansına bağlıdır. Bu performansın düşmesinin de bazı sebepleri vardır. Besin eriyiği yeni iken yani içinde bütün mineraller mevcutken bitki bunları emer ama minumum yasasına göre bazı elementler bitince bitki öbür besinleride ememez büyüme durur. Bu faaliyetin takibi ancak besin eriyiğinin EC değerinin ölçülmesiyle mümkündür. Bitki besini emdikçe EC düşer düşen EC yi besin eriyiği ilavesiyle ayni değerlerde tutmaya çalışırız.Ancak bu durum herzaman böyle sürüp gidemez.Besin eriyiğinin formülü bitkinin veya bitkilerin istediği gibi değilse elementlerin fazlası birikmeye başlar buda EC değerinin seyrini değiştirir. ve hatta öyle an gelirki EC değeri hiç değişmez olur. İşte ozaman besin eriyiğinin değişmesi zamanın geldiğini anlarız. Bu tetkik ancak EC değerinin sürekli olarak ölçülmesiyle mümkündür. Tabii ki besin eriyiğinin değiştirimesi için bu son anın beklenilmemesi lazımdır. Eğer EC metre ile ölçme imkanımız yoksa işlem bulanık suda balık avlamaya benzer. Topraksız tarımın olmaz sa olmazlarından biri EC metredir. Ama yinede EC metre imkanı yoksa bitkinin gelişmesini büyümesini izlemek lazımdır. Büyüme yavaşlarsa besin eriyiğini değiştirmek lazımdır. Ancak bu kaç günde bir yapalım sorusunu yanıtlamak gerçekten çok zordur. Zira besin kabının büyüklüğü, bitki sayısı çevre şartları birer faktördür. Fide döneminde daha seyrek büyüyünce daha sık, meyve döneminde dahada sık değiştirmek gerekir. Ama illede bir şey duyalım derseniz tamamen afaki olmak kaydıyla mesela domates için 10 litrelik bir kapta fide iken haftada veya on günde bir büyüdükçe daha sık aralıklarla mesela 3-4 günde bir meyve döneminde ise 1-2 günde bir değiştirme programı uygulana bilir. Ancak dediğim gibi bu bilgi tamamen afaki bir bilgidir.
Unutmayalım ki BAŞARILI OLMANIN SIRRI OYUNU KURALINA GÖRE OYNAMAKLA MÜMKÜNDÜR. Başarılar dilerim.

serdar_45
24-02-2015, 22:54
Hocam cok tsk ederım ayrıca sızden bır adet sera bekcısı talebım olacak ilk etapta akan su kulturunde marul yetıstırme deneyimi 5 mt bir pvc boru ıcınde 10 adet marul yetıstırerek baslıyacagım eger basarılı olursam bunu 1 dönüm sera kurarak tıcarı olarak yapmayı dusunuyorum

serdar_45
24-02-2015, 23:09
Degerlı hocam o zaman sızden 1 adet ph 1 adet ec metre talebım olacak nasıl alabilirim ayrıca sızı en yakın zamanda tlf rahatsız edecegım

azer35
28-03-2015, 14:31
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

İşlem sırası:

Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.

Herkese selamlar. Yıllardır akvaryumda bitki üretiyorum. Yukarıdaki sonuçlar benim kafamı karıştırdı. Sürekli kullandığım site programlarından hesaplama yaparak kendi gübremi hazırladım. Sizin hesaplarla uyuşmuyor. Nitrat çok yüksek çıkıyor. Sorun nerededir acaba?

Kudret Tezel
28-03-2015, 22:13
Bir örnek verebilirmisiniz.

azer35
29-03-2015, 08:36
Bir örnek verebilirmisiniz.

Birinci site bu.
Aquatic Plants Fertilization Calculator | Aquarium Tools (http://www.theaquatools.com/fertilization-calculator)
İkinci site bu.
James' Planted Tank - Dosing Calculator (http://www.theplantedtank.co.uk/calculator.htm)

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

İşlem sırası:

Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.

Burada tank kısmına 10 litre su giriyorum. Tüm karışımları birleştireceğimiz su 10 litre olduğu için. Karışımların her biri 1 er litre ve karışıma eklenen gübre 100 gr.

Buna göre 1 litrelik kaptan 33 ml KNO3 alıp 10 litrelik tanka koyarsak her iki programda nitratı 202.4 ppm civarında gösteriyor. Daha kalsiyum nitrattan gelecek nitrat var. Ama bizde istenen nitrat 120 ppm. 120 ppm i geçiyoruz. Browser programları doğrumu hesaplıyor?

azer35
29-03-2015, 09:16
Veya şu sayfada 19. mesajdaki arkadaşın yaptığı hesaplama doğrumudur;
YENİ KURULUM DİYELİM :)emeği geçen herkese teşekkürler - Sayfa 2 (http://forum.akvaryumda.com/bitkili-akvaryum-tanitimlari/429-yeni-kurulum-diyelim-emegi-gecen-herkese-tesekkurler-2.html)

19. mesaj;
Bitki, Balık ve Akvaryum Forumu - Akvaryumda Buluşalım - Tekil Mesaj gösterimi - YENİ KURULUM DİYELİM :)emeği geçen herkese teşekkürler (http://forum.akvaryumda.com/2685-post19.html)

Kllandığımız browser programlarına göre bu arkadaşın nitrat hesaplamaları doğru oluyor.
Siz nedersiniz?

Kudret Tezel
29-03-2015, 09:16
Yani bu şu demektir. 100gr /1000ml * 33=3,3 gr potasyum nitratı 10 litre suya koyuyoruz. Buda 3,3*1000*0,13/10=42,9 ppm azot oluyor. 202,4 ü nereden çıkartınız anlıyamadım . Lütfen hesaplarınızı kontrol ediniz bir yanlışlık var.
Kalsiyuma gelince ayni işlem sırasıyla 0,1*70,7 *1000*0,11=77,77 ppm
Toplam azot N=42,4+ 77,77=120,17 ppm işlem doğru.

azer35
29-03-2015, 09:30
Yani bu şu demektir. 100gr /1000ml * 33=3,3 gr potasyum nitratı 10 litre suya koyuyoruz. Buda 3,3*1000*0,13/10=42,9 ppm azot oluyor. 202,4 ü nereden çıkartınız anlıyamadım . Lütfen hesaplarınızı kontrol ediniz bir yanlışlık var.
Kalsiyuma gelince ayni işlem sırasıyla 0,1*70,7 *1000*0,11=77,77 ppm
Toplam azot N=42,4+ 77,77=120,17 ppm işlem doğru.

202,4 ppm nitratı bu programlar veriyor. sizin hesabınıza göre bu programlar yanlış hesaplıyor.

Şu linkteki program yanlışmı hesaplıyor sizce? Bir denermisiniz?
Aquatic Plants Fertilization Calculator | Aquarium Tools (http://www.theaquatools.com/fertilization-calculator)

azer35
29-03-2015, 10:22
KNO3 içerisinde nitrat miktarı % 61.3 diye biliyorum ben.

azer35
29-03-2015, 10:47
Akvaryum suyuna NO3 eklemenin pratik bir yolu KNO3 (Potasyum nitrat) kullanmaktır. KNO3 içerisinde nitrat miktarı % 61.3 tür.

300 ml saf su içerisinde çözülen 25 gram KNO3 çözeltisinin 1ml si 100 litrelik bir akvaryuma .51 ppm NO3 katacaktır. Bu nedenle 5 ppm lik hedefi yakalamak için bu çözeltiden akvaryuma 10 ml katılabilir. Ancak bir gün içinde akvaryumun nitrat değerini 0 dan 5 ppm e çıkarmak balıkların ölümüne neden olacaktır. Bu nedenle 300 ml su içinde küçük hedefleri dahi karşılayabilecek KNO3 çözmek ve akvaryum suyuna dosajı günlere yayarak eklemek daha sağlıklı ve profesyonelce olacaktır. Bununla birlikte 100 litrelik akvaryum ortamındaki 5 ppm NO3 hedefini sadece 1ml ekleyerek ulaşmak isteyenler, 300 ml saf su içinde 245 gram KNO3 çözdüklerinde, bu çözeltinin 1ml si ile 100 litrelik suya 5.1 ppm NO3 katacaklardır.

Sizce bu bilgi yanlışmıdır?
Kaynak;
Gbrelemeden deiik anlamlar karmak mmkndr (http://www.metu.edu.tr/~fgencoz/links/diger/gubreleme.htm)

100gr /1000ml * 33=3,3 gr potasyum nitratı 10 litre suya koyuyoruz. Buda 3,3*1000*0,613/10=202,29 ppm azot oluyor.

Kudret Tezel
29-03-2015, 14:11
Sayın azer35, herzaman arkadaşlarıma işin ruhunu öğrenmek çağrısında bulunurum ve bunuda sık sık tavsiye ederim. Bakınız yukarıdaki ifadenizde nasıl bir yanlışlık var: KNO3 içindeki nitrat miktarı %61,3 diyorsunuz ancak aşağıdaki hesaplamada 202,29 ppm azot diyorsunuz. Bizi ilgilendiren NO3 değil N (azottur) Dolayı ile nitrat azotu % 61,3 değil % 13 tür. Bu rakam pür yani saf KNO3 için %13,85 tir ancak kullandığımızmalzemeler teknik bazda olduğu için torba üstündeki fabrika beyanında % 13 olarak kabul edilmiştir.

azer35
29-03-2015, 15:19
Sayın azer35, herzaman arkadaşlarıma işin ruhunu öğrenmek çağrısında bulunurum ve bunuda sık sık tavsiye ederim. Bakınız yukarıdaki ifadenizde nasıl bir yanlışlık var: KNO3 içindeki nitrat miktarı %61,3 diyorsunuz ancak aşağıdaki hesaplamada 202,29 ppm azot diyorsunuz. Bizi ilgilendiren NO3 değil N (azottur) Dolayı ile nitrat azotu % 61,3 değil % 13 tür. Bu rakam pür yani saf KNO3 için %13,85 tir ancak kullandığımızmalzemeler teknik bazda olduğu için torba üstündeki fabrika beyanında % 13 olarak kabul edilmiştir.

Kafayı yiyecektim. Tamamdır. Çok teşekkürler.

gurayeray
30-03-2015, 15:22
Kudret Bey, 20 lt lik bir su deposu, domates ve biber için besin eriğini nasıl temin edebiliriz. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Kudret Tezel
30-03-2015, 18:38
Kudret Bey, 20 lt lik bir su deposu, domates ve biber için besin eriğini nasıl temin edebiliriz. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Sayın gurayeray, besin deposunun büyüklüğü ile besin harcamanın bir bağlantısı yoktur. Zira besini bitki yer. Bitkiler cüsselerine göre ve verimlerine göre besin harcarlar. tet fark deponuzu ilk doldururken hazırlıyacağınız ve buna tabir-i caiz se demirbaş diyebileceğimiz besin eriyiği miktarıdır. Bundan sonra EC yi takip ederek bitki nekadar besin harcarsa onu koymak zorundasınız. Buda dediğim gibi cinse verime ve kök sayısına bağlı. Deponuzu çok küçük seçerseniz çok sık kontrol etmeniz gerekir. Bu titizlik her zaman gösterilemez bitki veya bitkilerde beslenemezler.20 litrelik bir besin deposu ile bir iki kök domates beslenebilir. 5-10 kök marul veya çilek beslenebilir. ancak 2 kök domates 250 litrelik besini çok rahat harcar. Hava ve çevre şartlarına göre yetmeyebilirde.

karabostan
30-03-2015, 19:33
544047

öncelikle herkese kolay gelsin
bir konuda yardımınıza ihtiyacım var bu tip bir sistem kurduğumuzda besin tankına besin eriyiği dönüyor mu? Dönüyorsa bunu nasıl yapmamız gerekiyor şimdiden teşekkür ederim

azer35
02-04-2015, 22:18
544047

öncelikle herkese kolay gelsin
bir konuda yardımınıza ihtiyacım var bu tip bir sistem kurduğumuzda besin tankına besin eriyiği dönüyor mu? Dönüyorsa bunu nasıl yapmamız gerekiyor şimdiden teşekkür ederim

Çilek poşetlerinin içine verilen su, poşetin altındaki deliklerden alttaki oluğa akıyor. Oradanda besin tankına dönüş oluyor. Olukların bir ucu kapalı ve eğim var.

azer35
02-04-2015, 22:30
Kudret Bey, aklıma takılan sorular oluyor. Bunlardan biri asidik su hazırlamakla ilgili. Ben topraksız tarım denemesi yapmak istiyorum. Bir veya iki saksı ile. R.O su kullanmayı düşünüyorum. Musluk suyu çok sert. TDS 650 ppm veya EC 0.9 civarı. R.O suyuna besin eriğini ekleyeceğim. Ancak R.O suyun PH değeri 6.0-6.2 arası oluyor. Bildiğim kadarıyla bir suyu asidik su yapmak için ilk önce alkali yapıp sonra içine asit katarak asidik su elde ediyoruz. Ben şimdi R.O suyunun PH ını 7.2-7.4 lere yükseltip içine asit ekleyerek PH ı 6.0-6.2 lere çekmelimiyim yoksa direk PH yükseltmeden kullanabilirmiyim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

MeyveliTepe
02-04-2015, 22:56
Suyu asitik yapmak için ne diye önce alkali yapıyorsunuz ki?

azer35
02-04-2015, 23:03
Suyu asitik yapmak için ne diye önce alkali yapıyorsunuz ki?

PH ı 7 nin altına çekip asidik yapmak için. Bildiğim kadarıyla R.O su PH 6.0, bu asidik su olmuyor.

MeyveliTepe
03-04-2015, 00:32
PH ı 7 nin altına çekip asidik yapmak için. Bildiğim kadarıyla R.O su PH 6.0, bu asidik su olmuyor.

Elde ettiğiniz RO suyun PH'ı 6.0 ise bu değer asitiktir ve hidroponik ortamda yetiştireceğiniz çoğu bitki için ideal bir seviyedir. Besin eriyiklerini ekledikten sonra da 6.0 PH elde ediyorsanız ayrıca hiç bir müdahalede bulunmanıza gerek yoktur.

azer35
03-04-2015, 00:58
Elde ettiğiniz RO suyun PH'ı 6.0 ise bu değer asitiktir ve hidroponik ortamda yetiştireceğiniz çoğu bitki için ideal bir seviyedir. Besin eriyiklerini ekledikten sonra da 6.0 PH elde ediyorsanız ayrıca hiç bir müdahalede bulunmanıza gerek yoktur.

İçine asit katılmamış su asidik su değildir diye biliyorum ben. PH 6.0 olduğu için bu suyada asit katamıyoruz çünkü asit kattığımız taktirde PH 5.0 lara düşecektir. Bu da istediğimiz PH aralığından çıkmak oluyor. PH 6.0-6.5 arası asidik su elde etmek için önce PH 7 nin üzerine yükseltilir daha sonra asit ilave edilerek (bunun en stabil yolu fosforik asittir) PH 7 nin altına çekilirerek asidik su elde edilir. Kudret bey ne der acaba?

Kudret Tezel
03-04-2015, 08:30
Ph 1 ile 14 arasında değerlendirilen bir skaladır. tam ortası yani 7 nötr demektir. Nötr demek ne asit ne baz anlamındadır . 7 nin altında olan her değer asidik, 7 üstünde olan her değer baziktir. Yani 7 nin altındaki ph larda h ( hidrojen) iyonu, 7 nin üstündeki Ph larda OH (hidroksit) iyonu bulunur. Numune suyumuzun Ph değerini değiştirmek istiyorsak Ph sayısını yükseltmek için baz, düşürmek için asit kullanılır. Ancak hatırlatmak isterim önce 7 ye çıkarılacak sonra düşürülecek diye bir kaide yoktur. Her asit Ph ı düşürür, her baz Ph ı yükseltir.Ancak kullanılacak yer itibarı ile kükürt miktarının fazlalığının çok önemli olmamasından bitki besin eriyiklerinin Ph ayarında sülfirik asit en idael ayarlayıcıdır. Cünkü içinde Azot Fosfor Potasyum ,Kalsiyum Magnezyum vs vs gibi besin eriyikleri içinde bulunan elementler yoktur. Ph yükseltmede de Sodyum hidroksit kullanılması tavsiye edilir. Bzı arkadaşlar imkansılıktan olsa gerek limon tuzu veye sirke gibi bulunması çok kolay olan asitleri kullanıyorlar. Buda besin eriyiği içindeki elementlerle birleştiğinde suda ermeyen tuzlar oluşturuyor bu da besin eriyiğinin formülasyonu nu değiştirir. Bu değişim çok çüzzi de olsa tavsiye edilmez.

tanerege
03-04-2015, 09:16
Sayın Kudret Hocam...topraksız tarımla ilgili yazılarınızı firsat buldukça okuyorum ve sürekli de araştırıyorum. ..kesinlikle bilgiyle yoğurmak gerek bu tarım çeşidini. ..ben Ankarada edebiyat öğretmeniyim naçizane amatörce evimin terasinda iki senedir bodur agaclarimla uğraşıyorum...sizce Ankara hava koşullarında topraksız tarım serasi kurulabilir mi en minumum koşullarda ?..ısıtma maliyetleriyle baş edilebilir mi ?...yoksa sezonluk serami olur ankarada topraksiz tarim icin...kolay gelsin

tanerege
03-04-2015, 15:04
Kudret hocam Ankaradaki evimin terasindan görüntüler. ..3 degisik sistemle denemelerime başliyacağım topraksız tarıma ...teras bahcemde 2 şeftali, 1 şekerpare, 1 Ankara armudu, 1 zeytin, 1ters dut, 1 elma ,1 büyük asma, 4 mazi ,1 galiburu ,1 yaban mersini ,4 mt buyuklugunde acem borusu ,1 de nilüfer mevcut ...bazilari hala deneme,, bazıları büyüdü serpildi bile. ..görüş ve dusuncelerinizi merak ediyorum saygılarımla ..

extant958
04-04-2015, 10:46
Sayın Kudret bey üstadım iyi ki sizi ve yazılarınızı ve bilgilendirmelerinizi takip etmişim bende Ph değerleri için limontuzu kullanmayı düşünüyordum.şimdi Sülfirikasit kullanacağım

Kudret Tezel
04-04-2015, 21:22
Sayın tanerege, teraslara karşı nedense bir sempatim var. Teras çalışmaları bana çok zevkli geliyor. Ancak rüzgar ve hava şartları fazlaca etkiliyor. Bu sene kış biraz ağır geçti
jumbo limonumu kaybettim dondu. Ankara gibi İstanbul gibi kışları sert geçen yerlerde sera işi de teras işide biraz zor. Hatta Ankara'da daha zor zira İstanbula göre daha soğuk.Isıtma maliyetleri çok pahalı ancak amatörce sezonluk çalışmalar zevkli oluyor. Yazın yazlık sebzeleri kışında kışlıkları yetiştirmek en iyisi. Ama sizin teras gibi çeşitli bitkiyi bir arada yetiştirmek biraz rizikolu diye düşünüyorum. ALLAH kolaylık versin. Resimde gördüğümüz bu güzel sistemde ne yetiştireceksiniz. Mini seralara tohumları ektiniz mi, yoksa yenimi devreye girecekler. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin.

tanerege
04-04-2015, 21:54
Sayın hocam.. öncelikle zaman ayırıp cevap yazma inceliginize çok teşekkür ederim. ..aynen hocam Ankara ayazı meşhur helebterasta...dun gece bile kar düşmüş terasa..ama bitki sevdasi herseyin üzerinde ki hertürlü korumayı yapmaya çalışıyorum..Sayin hocam akan su kültürü sisteminde çeşitli yeşillikler düşünüyorum tohumları filizlendi minik serada kalorifer üzerinde. .diger sistemlerde ikili olanda sırık domates fidesini bugün ektim ..kendi el emegim olan 3 lu sistemdede tatlı biber ektim hocam...7 adette kaya yünü içinde çilek var . ..Hocam ben sizi tanimadan once tartes firmasından aldim A ve B besin eriğiklerini bilemiyorum nekadar iyi mümkünse sizdende almak isterim ...Sayin hocam bahce ve teras kisminda bugun koyduğum resimler var incelerseniz cok memnun olurum..Kudret hocam birde şunu sormak istiyorum...topraksiz tarim sistemlerini yağmurdan korumak gerekir mi terasta...

azer35
04-04-2015, 22:05
Kudert bey cevap için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. Piyasada akvaryum için satılan sıvı gübreler var. Bunların içeriği örnek olarak;

Toplam Nitrojen %0.07
Mevcut Fosfat(P2O5) 0.01%
Kalsiyum(Ca) %0.14
Magnezyum(Mg) %0.11
Sülfür(S) %0.2773
Boron(B) %0.009
Klor(Cl) %1.15
Kobalt(Co) %0.0004
Bakır(Cu) %0.0001
Demir(Fe) %0.32
Manganez(Mn) %0.0118
Molibdenyum(Mo) %0.0009
Sodyum(Na) %0.13
Çinko(Zn) %0.0007 şeklindedir.

Ben Potasyum nitrat, Potasyum sülfat, Mono potasyum fosfat, Magnezyum sülfat, Edta Demir ve mikro elementlerden oluşan gübreyi istediğim oranlarda çökeltisiz hazırlayabiliyorum. Ama içine kalsiyumu koyamıyorum. Kalsiyum klorür, Kalsiyum nitrat, Kalsiyum sülfat olarak denedim çökelti oluşturuyor. Bu karışıma kalsiyumu ne şekilde ekleyebilirim? Teşekkürler.

Kudret Tezel
07-04-2015, 07:46
Sayın azer35, gübre lerin karışabilirlik tablolarına bakarsanız oradada kalsiyumlu gübrelerin fosforlu gübrelerle karışamıyacağı işaretlenmiştir. Siz A ve B stoklarını sadece bir stok olarak mı hazırlamaya çalışıyorsunuz.Yüksek konsantrasyonda bu olmaz. mutlaka sulandırılması lazımdır.Yani sorun sizde değil işin kimyasında.

azer35
07-04-2015, 14:54
Sayın azer35, gübre lerin karışabilirlik tablolarına bakarsanız oradada kalsiyumlu gübrelerin fosforlu gübrelerle karışamıyacağı işaretlenmiştir. Siz A ve B stoklarını sadece bir stok olarak mı hazırlamaya çalışıyorsunuz.Yüksek konsantrasyonda bu olmaz. mutlaka sulandırılması lazımdır.Yani sorun sizde değil işin kimyasında.

A ve B yi tek stok olarak hazırlamak istiyordum. Ayrı ayrı hazırlayayım. Teşekkürler Kudret bey.

idris şenol
09-04-2015, 18:55
sn kudret bey çalışmalarınızı hasretle bekliyoruz..=

emotional_beast
16-04-2015, 08:43
Merhaba,
Öncelikle bu platformda verilen bilgilerden, sorulan sorulardan ve paylaşımlardan dolayı her üyeye teşekkür ederim. Çok güzel bir paylaşım ortamı olmuş. Burada yazılanlardan birçok şey öğrendim.

Evde topraksız tarım denemesi yapmak istiyorum. Bu iş için 2-3 yıl kadar önce 110'luk pimaş borulardan 3 katlı, her katta 2 boru olacak şekilde 36 fidelik aeroponic sistem tasarlayıp malzemeleri almıştım. Taşınma nedeniyle başlayamadım bir türlü.
Şimdiki evimin balkonunda küçük bir bölümde tekrar başlamak istiyorum.
Daha önce boruları güneş ışığından korumak için siyah boya ile boyamıştım. Birçok yerde sıvı besin'in sabit sıcaklıkta olması gerektiğini okudum. Tabi siyah renk ışığı çekeceği ve ısınacağı için şimdi bu boruları gümüş renkli soba boyası ile tekrar boyamayı düşünüyorum.
Bu konuda farklı fikri olan varsa öğrenmek isterim.

Deneme-yanılma usulü olmasın diye aklıma takılan her bir konuyu araştırıp netleştirmek istiyorum.
Sistemi kurduk diyelim ama buraya kadar olan kısmı her ne kadar beni çok uğraştırdı ise de burada yazılanlardan işin en kolay kısmı olduğunu görüyorum. Asıl zorluk şimdi başlıyor. Sıvı besin!

En alt katta kavun ve karpuz; orta katta Çilek, Top Patlıcan, Fasulye; üst katta ise Domates, Biber, Salatalık yetiştirmek istiyorum.

|EC |pH
Patlıcan|2.5 – 3.5|6
Fasulye|2.0 – 4.0|6
Domates|2.0 – 5.0|6.0 – 6.5
Biber|1.8 – 2.2|6.0 – 6.5
Salatalık|1.7 – 2.5|5.5
Kavun|2.0 – 2.5|5.5 – 6.5
Karpuz|??|5.5 – 6.5
Çilek|1.8 – 2.2|6
internetten farklı farklı sitelerde aradığım kadarı ile yukarıdaki değerleri bulabildim. Bu değerlerin doğruluğundan emin değilim.

ilk sorum :
Bu değerlere göre tek bir kaptan tüm bitkileri beslemek istersem EC'yi 2 , PH'i 6 olarak ayarlamam yeterli gelir mi?
aslında benim için asıl önemli olan domates, kavun ve karpuz. diğer ürünler %100 verim ile büyümese de olur.

ikinci sorum:
Şimdi her bitkinin ihtiyaç duyduğu Makro-Mikro maddeler farklı. Hatta bir bitkinin her gelişim evresinde bile çok farklı.
Yetiştirmek istediğim bitkilerin filizlenme,büyüme,çiçeklenme dönemlerindeki Makro Mikro ihtiyaçlarını bir tablo haline getirmek istedim ama doğru verileri bulamadım bir türlü.
HydroBuds v1.50 isimli programda da bulamadım. Ya yanlış yerlere bakıyorum, ya da baksam da anlamıyorum :)
Zaten kısıtlı ortaokul kimya bilgimle bulduklarımı da anlamakta zorlanıyorum.
Bu tabloyu hazırlayabildim diyelim. Bu başlık altında bahsedilen "Minimum Yasası" uyarınca Makro ve Mikro elementlerin her biri için yetiştirmek istediğim bitkilerden en çok kullanan kadar oranda karıştırıp bir besin solüsyonu hazırlasam işe yarar mı?

Veya bu bitkilerin PH-EC ve Makro-Mikro oranlarında fazla fark olmayanları gruplasam en az kaç ayrı besin deposu kullanmam gerekir?

Bir de Sayın Kudret Bey'in gönderdiği besin çözeltisi var. Bu besin çözeltisi benim yetiştirmek istediğim bitkilerin tamamı için işe yarar mı?
eğer yarar ise hiç uğraşmadan Kudret Bey'in yardımını isteyeceğim.
Görüş ve önerilerinizi paylaşa bilirseniz sevinirim.

Not : Mümkün olduğunca az sıvı besin deposu kullanmak istememin nedeni Antalya bölgesindeki C.K Elektrik firmasının bizi çok sevmesi. kira öder gibi elektrik ödüyorum ve elektrikten tasarruf etmek istiyorum. Aeroponic sistemde sürekli besin döngüsü sağlanmalı mıdır yoksa 2 saatte bir 15 dk sulama yapmak yeterli gelir mi?

iyi çalışmalar,

emotional_beast
16-04-2015, 09:56
Sevgili Arkadaşlar,

Koçtaş boya bölümünde çalışan görevli, boyaların içinde solventler, sentetikler olduğunu bitkiye zarar vereceğini söyledi. Bu nedenle boruları boyamaktan vazgeçtim. Bunun yerine boruların güneş gören kısımlarını Aliminyum Folyo ile kapladım. Gerçi yapıştırıcıda da sentetikler var ama borunun içine bulaştırmadan dikkatli yapıştırdım.
Sıvının güneş ışınlarından ısınmasını uygulama anında göreceğim artık.

Yukarıda bahsettiğim konuda henüz bir çözüm bulamadım.
Belki sorunumu tam olarak açıklayamadım, belki de işin kanununa aykırı çok saçma düşünüyorum:)
Ama eğer yanlış bir yolda isem bunu da bilmek isterim.

Bir siteden yetiştirmek istediğim bitkilerin besin ihtiyaçlarını buldum:

http://www.extension.umn.edu/garden/fruit-vegetable/nutrient-management-for-commercial-fruit-and-vegetables-in-mn/docs/5886_full.pdf

34.Sayfadaki tablodan yararlandım.

Crop|N|P|K|Ca|Mg|S|Fe|B|Cu|Zn|Mn|Mo
Bean, snap|5.0-6.0|0.25-0.75|2.2-4.0|1.5-3.0|0.25-0.70|—|50-300|20-60|7-30|20-60|50-300|>0 4
Cantaloupe|4.5-5.5|0.30-0.80|4.0-5.0|2.3-3.0|0.35-0.80|0.25-1.0|40|50-300|25-60|7-30|20-200|50-250
Cucumbers|4.5-6.0|0.30-1.25|3.5-5.0|1.0-3.5|0.30-1.00|0 30-0 /0|50-300|25-60|5-20|25-100|50-300|—
Eggplant|4.2-5.0|0.45-0.60|5.7-6.5|1.7-2.2|0.25-0.35|—|—|20-30|4-6|30-50|15-100|—
Peppers|3.5-4.5 |0.30-0.70 |4.0-5.4|0.4-0.6|0.30-1.50|—|60-300|30-100|10-20|30-100|26-300|—
Strawberries|2.1-2.9|0.20-0.35|1.1-2.5|0.6-1.8|0.25-0.70|0 000)40|90-150|25-60|6-20|20-50|30-100|—
Tomato|4.0-6.0|0.25-0.80|2.9-5.0|1.0-3.0|0.40-0.60|0.40-1.2|40-200|25-60|5-20|20-50|40-250|—
Watermelon|2.0-3.0|0.20-0.30|2.5-3.5|2.5-3.5|0.60-0.80|100-300|30-80|4-8|20-60|60-240|—
En Yüksek Değer|6|0.80|6.5|3.5|1.50|1.2|300|300|60|100|300|2 50

Bu değerlere göre her maddenin tüm bitkilerin ihtiyaçlarından en yüksek değeri en alt satıra yazdım.
Minimum yasasına göre her bitki ihtiyacı kadar olan besini alacağını okumuştum forum içinde.

Bu mantık hatalı mı? En alt satırdaki değerlerden oluşan bir sıvı besin hazırlansa yukarıdaki bitkilerin tamamında kullanabilir miyim?
Benim için en önemli olan bitkiler Domates,Kavun,Karpuz. Diğer bitkiler %100 verimde büyümese de olur.
Veya bu bitkileri 2 gruba ayırıp 2 ayrı besin çözeltisi kullanmam daha mı faydalı olacaktır.
Konu ile ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler ve iyi çalışmalar,

omorfi
16-04-2015, 19:18
PART (A)
Calcium Nitrate = 93.98 gms.
Potassium Nitrate (A) = 33.46 gms.
Iron EDTA = 4.08

PART (B)
Patassium Nitrate (B) = 33.46 gms.
MonoPotassium Phosphate = 25.84 gms.
Magnesium Sulfate = 42.60 gms.
Manganese Sulfate = .40 gm.
Zinc Sulfate = .26 gm.
Copper Sulfate = 4.44 gm.
Boric Acid = .33 gm.
Ammonium Molybdate = .20 gm.

Dolmalik biber icin verilmis bu tarifi domatese uygulasak nasıl olur ? 1/100 sulandirilmis oranda

kiziltan
17-04-2015, 13:24
Minimum yasasi sizin anladiginiz gibi degil, tersine menfi bir anlami var.
Bir elementten yeteri kadar yoksa, az ise, digerlerini de az aliyor.

Bitkinin istedigi 10 birim A
20 birim B
30 birim C ise

Biz 5 birim A veredigimizde B den ve C den o oranda az alacaktir.
Bu konuda egitimli degilim, okuduklarimdan anladigigim bu.

Sizin dusundugunuz gibi olsaydi, tum elementleri olcmeden koyar, sadece bir tanesini gerektigi kadar koyardik, ayarlamayi bitki o elementin miktarina gore yapardi.
Hatali miyim ?
Saglicakla kalin

emotional_beast
17-04-2015, 22:56
Sayın kiziltan merhaba,

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.
En son 2-3 yıl önce üstünkörü bir araştırma yapmıştım. Bu işe tekrar heveslenip çalışmaya başladığım için hergün sabah akşam heyecanla cevap yazılmış mı diye kontrol edip araştırmaya devam ettim.

Sanırım haklısınız. Son 2 haftadır o kadar çok şey okudum ki kafam karmakarışık oldu. Zaten mantıklı olsaydım bu kadar maddeyi yüksek miktarda koyup EC değerini düşük tutulmayacağını düşünmem gerekirdi.

EC değerini düşürmek için su, arttırmak için besin eklediğimizi düşününce hatalı olduğumu tekrar anlıyorum :)

Burada ve google da özellikle sıvı besin formüllerini takıntı derecesinde çok aradım. Amacım yetiştireceğim bitkileri, ihtiyaç duydukları besin ve EC-PH değerlerine göre nasıl gruplayıp ortak besin deposundan beslemekti.

Hoagland eriyiği mi yoksa yoksa başka bir formül mü kullansam bilemedim. Madrasol.com'dan Fatih bey sağolsun domates eriyiği tavsiye etti. Domates formülünün, diğer bitkilerin ihtiyacı olan besinleri kapsadığını, minimum yasasına göre diğer bitkiler için de (Patlıcan, Fasulye,Biber, Salatalık, Kavun, Karpuz, Çilek) rahatlıkla kullanabileceğimi söylediler.

Sadece yüksek EC ihtiyacından dolayı domates'in deposunu ayırmamı önerdiler. Bu nedenle 2 set Domates besin kiti aldım.

Umarım başarılı olurum. Sistemi kurmaya başladığımda resimlerini paylaşacağım.

hyasar
19-04-2015, 22:09
kudret bey besin eriyiklerini ve sistemi kurdum bu konuda bana yardımci olabilirmisiniz akan su kültürü

omorfi
12-05-2015, 17:06
1 litrede erittiğimiz 100 gram monopotaysum fosfat stok sisesinde 28000ppm potasyum ve 22000 ppm fosfor var diyebilirmiyiz hocam??

omorfi
12-05-2015, 21:06
Kudret amca gelen mesajlar kutunuz dolmuş özel mesaj atamadım. Burdan sormak isterim;
NPK kaynagı olaraktan hesaplamalarda karısıklık yapmamak acısından tek kaynak olarak kullansak iz elementlerde oldugu gibi? Mesela azot icin sadece Nitrik asit veya Üre, fosfor icin fosforik asit, potasyum icin potasyum oksit veya potasyum sülfat gibi. Böylece azot fosfor ve potasyum için istedigimiz ppm değerlerine daha basit yoldan ve hatasızca ulaşamazmıyız ?

Birde üre nin üre bakterileri tarafından işlenmeden bitkilerce alınamadıgını okumustum bi yerlerde aklımda böyle kalmıs böylemidir ?

Kudret Tezel
12-05-2015, 22:17
İşlerin ve gelen mesajların yoğunluğundan masaj kutusunu boşaltmaya fırsat olmadı. Çok kısa sürede olsa maalesef mesajlaşamadık kusura bakmayın. İnanayacaksınız belki ama teras bıraktığım gibi duruyor daha hiç bir şey yapamadım. Çok yakın bir arkadaşımın iş yerinin terasına bir sistem kurduk. 80*40 teknelerden 36 adetlik bir parkur hazırladık. Katı ortam sistemicoco pead perlit karışımlı, bugün fideleri aldık yarın dikeceğiz nasipse çalışır vaziyete geldikten sonra paylaşacağım.
Gelelim sadede , sevgili omorfi, söylediğiniz sistem işin fabrikasyonudur. Yani siz gübrenizi tabiiki yapabilirsiniz ancak bu iş bukadar güvenilir olmaz zira kullandığınız nitrik asitin tam tamına % kaçlık olduğunu ancak labaratuvar tahliliyle anlayabilirsiniz. Ama kimyasal reaksiyonu tamalanmış kurutulmuş ve fabrikası tarafından etiketlenmiş mamül gibi güvenilir olmaz. Ve birde bu işte yüksek ısılar açığa çıkabilir gazlar açığa çıkabilir.Her kimyasal tuzun eldesinde tabii ki asitler bazlar katalizörler kullanılır kompoze veya iki elementli gübreler ortaya çıkar. Hemen şunuda hatırlatayım eğer siz mesela üstünde 0-52-34 yazan 13-0-46 yazan gübre ile uğraşmak meşakkatli, koyalım fosforik asiti koyalım nitrik asiti işi basite indirelim diyorsanız inanın bu iş bukadar basit olmaz. Çünkü yapacağınız hesaplamalar % likleri etiketinde yazılı gübrelerle çalışmaktan çok daha zordur. Ancak işi abartmakta istemem tabii ki yapılır ancak eşitliğin kimyasal reaksiyon formüllerinin ve redox işleminin daha doğrusu matematiğinin iyi bilinmesi lazımdır.
Üre konusuna gelince haklısınız tercih edilmiyor.

omorfi
12-05-2015, 22:29
Cokk tesekkur ederim Kudret amcaa
Yeni kurdugunuz sisteminn resimlerinii gorebilmek isterdim cook

beingobserver
13-05-2015, 16:20
Merhaba arkadaşlar.

Kendi çapımda besin eriyiği yapmaya çalışıyorum. Minör elementleri 1 ve 2 litrelik şişelerde erittiysem de, demir, bakır, çinko, mangan şişelerinde çökme oluşuyor, ne kadar çalkalasam da tamamen su'da çözünmüyor.

Sanırım ılık su'da eritmem gerekiyordu ama o noktayı atladık.

Soru 1: Kullanmadan önce iyice çalkalayıp kullansam sorun olur mu?
Soru 2: Şimdi tencereye döküp biraz ısıtıp eritmeye çalışırsam eriyiklere zarar verir miyim?

Şimdiden teşekkürler.

beingobserver
15-05-2015, 01:18
Çok mu zor sorduk acaba :)

extant958
18-05-2015, 06:21
Çok mu zor sorduk acaba :)
ben de aynı sorun oldu ama ben çalkalayarak kullanıyorum,gerçi yinede üstad' larımızın cevabını bende merakla bekliyorum :)

Kudret Tezel
18-05-2015, 07:31
Sevgili arkadaşlar besin eriyiği hazırlarken özellikle iz elementlerin eritilmesinde takip edilecek en iyi yol ,tuzları ayrı ayrı eritmektir. İkici yol bazı tuzların eriyikleri bazılarını etkiler eritilmesi zorlaşır. Bunun için sıra önemlidir. Örneğin. Amonyum veya sodyum molibdat, bakır sülfat, çinko sülfat, borik asit, mangan sülfat, sırası ile eritirseniz fazlaca problem olmayacaktır. Ancak bunu söylerken kullandığınız suyun miktarıda önemlidir.Az bir suda hepsini eritmek mümkün olmaz.

marasal01
22-05-2015, 21:41
kudret bey uzun süredir takip ediyorum bütün malzemelerim hazır fideler dahil sistemi kurdum yukarıda arkadasımızın dedigi gibi piyasada satılan bileşik eriyiklerden aldım fakat aldıgım yerde ziraat muhendisi arkadastan bilgi aldım ama o arkadas 1 donum tarla hesabıyla verdı. pek güvenemedim burda baktıgımda ıse EC degeri ve Ph degerlerinden bahsetmissiniz anladım desem yalan olur. Bu aldıgım besin eriyiklerini kullanabilirmiyim kullanabilirsem nasıl kullanmalıyım kaç Litre suya ne kadar ilave etmem gerekecek yardımcı olursanız cok mutlu olurum tesekkurler.

beingobserver
22-05-2015, 22:10
marasal01, pH ve EC gibi terimleri öğrenmeden sağlıklı bir yetiştirme yapmak zor.

pH, bildiğiniz gibi suyun sertlik derecesi olarak ifade ediliyor. Topraksız tarım uygulamalarında ortalama 5.5-6 seviyesi uygun olarak kabul ediliyor. Suyunuzun pH seviyesini ölçmenin en ucuz ve pratik yolu kara lahana suyu (detaylarına internetten bakın lütfen). Ya da pH kağıtları kullanabilirsiniz. Su tankınızdan aldığınız numuneye pH indikatör sıvısı damlatarak pH seviyesini öğrenmekte diğer alternatif. Fakat bu yöntemler pratik olmasına karşın hassas sonuçlar vermeyecektir. Yani ondalıklı değerler görmeyi beklemeyin :)

Hassas sonuçlar istiyorsanız bir sonraki seçenek, el tipi pH metre satın almak olacaktır. Bu pH metrenin yanında kalibrasyon sıvılarını da edinmelisiniz. Ayrıca pH metrenizi kullanmadığınız zamanlarda nasıl muhafaza etmeniz gerektiğini de öğrenmelisiniz.

Ayrıca pH düşürmek için sülfürik asit kullanılıyor.

EC'nin teknik farklı açıklamaları olsa da, topraksız tarımda ifade ettiği şey, en basit anlatımıyla, suyunuzun ne kadar gübreli olduğu. Forumda bir çok arkadaş Kudret bey'in analog EC metresini kullandı, kullanıyor. Kudret bey hala satmaya devam ediyor mu bilmiyorum. Alternatif olarak yine el tipi dijital EC metreler mevcut. Ve yine kalibrasyon sıvısına ihtiyacınız var. Dediğim gibi EC konusunda bilinmesi gereken detaylarda mevcut, örneğin sıcaklığın EC değerlerini arttırdığı ve kompanse edilmesi gerektiği.

Satın aldığınız gübreler konusunda bence en hızlı sonucu, satın almayı yaptığınız ziraat mühendisi arkadaşa danışarak alabilirsiniz.

Bir yerinden başlayın, inşallah gerisi gelecektir.

İyi çalışmalar.

beingobserver
22-05-2015, 22:15
Kudret bey, ben mikro elementleri tek tek eritmeye çalıştım.

Demir'i 2 lt, diğerlerini 1 lt'lik şişelerde fakat yine de çökme oluyor.
Şu an için çalkalayıp kullanıyorum. Sanırım bir dahaki sefere ılık suyla denerim.

mesutelcicek
26-05-2015, 15:58
Evvela herkese merhabalar,

Ben Mesut Elçiçek, aranıza henüz katılmış bulunuyorum. Böylesine değerli bir oluşumun içine dahil olmak beni gerçekten mutlu ediyor. Aranıza kabulümü rica ediyorum.

Uzun zamandır forumu ziyaretçi olarak epey dolaştım ve her konu altında çok değerli bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığını gördüm, bu paylaşımlarından ötürü başta Sayın Kudret Tezel olmak üzere tüm paylaşımcı arkadaşlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Topraksız Tarım uygulamasına artık giriş yapma vaktimin geldiğini hissettiğimden ilk mesajımı da böylece göndermiş olayım dedim.

Yalnız uzun süredir cevabını aramama rağmen hali hazırda kafamdaki soru işaretlerinin bazılarına net cevaplar bulamadım. Siz değerli ustalar beni ve merak eden başkaca arkadaşları aydınlatırlarsa memnun olurum.

Öncelikle Topraksız Tarım uygulamasının temelinde "SU" bulunmasından dolayı bazı tereddütlerim var. Şöyle ki;

Ekolojik olarak dünyamızın temiz su kaynaklarının anormal bir şekilde tükenmeye başlamış olması ile su tabanlı tarımcılığın ortaya çıkmasının aynı zamanlara denk gelmiş olması manidardır. Her ne kadar ziyan ettiğimiz su miktarı her gün israf edilen tonlarca suyun yanında devede kulak kalsa da etkili olmaktadır. Temiz su (içilebilir ve ya yakın kalitede su) gerektirdiğinden ötürü bu tarım şekli hızlıca su tüketiminin artmasına neden olabileceğinden, özellikle sistem içerisinde kullandığımız suyu başkaca işlerde kullanmak (saksı sulaması, bahçe sulaması v.b.) yerine tekrar sistemde kullanılabilecek hale getirmenin bir yöntemini bulamaz mıyız? arıtmak maliyetleri yükselteceğinden aynı suyu başka bir işlemle veya işlemeden yeniden kullanamaz mıyız? Bu konunun önem arz ettiğini düşünerek fikirlerinizi almak isterim.

Diğer bir konu ise forumda bir çok konu altında bir çok değerli bilgiler verilmiş ama yeni başlayan birinin bu işe hangi konudan ve ya hangi adımdan başlayacağını anlatan / öğreten bir "ana konu" oluşturamaz mıyız? Şahsen benim kafam fazlaca karışmış durumda. Şu ana kadar birçok makale ve konuyu sonuna kadar harfiyen okudum fakat kafamdaki bilgileri toparlayamıyorum ve her seferinde o konudan diğerine atlıyorum ama hep aynı noktaya dönüyorum. Bunu da Sayın Kudret Tezel ve Sayın Forum Yöneticilerinden ayrıca rica ediyorum.

Eğer istenirse diğer forumlardan naçizane tecrübelerimle, her ne kadar Topraksız Tarım konusunda yeni olsam da forum içerisinde elimden geleni de yapmaya hazırım.

Herkese bol yeşilli günler ve hayırlı hasatlar diliyorum.

Saygılarımla,

Mesut Elçiçek

beingobserver
26-05-2015, 16:11
Merhaba mesutelcicek, hoş geldiniz.

Daha tecrübeli arkadaşlar cevap yazana kadar bildiklerimi paylaşmak isterim.

Öncelikle su israfı ile ilgili olan sorunuzdan başlayalım. Tarımın her türlüsünde su'ya ihtiyaç var. Toprakta da yapsanız, su kültürüyle de yapsanız su olmadan tarım şu an ki teknolojilerle mümkün değil.

Fakat efektif su kullanımı toprakta çok daha zor. Özetle topraklı tarımda daha fazla su israf ediliyor. Topraksız tarımda kullanılan suyun tekrar kullanımı meselesinde ise, zaten şu an topraksız tarım'da kapalı sistem denilen uygulamayla, aynı suyu, sadece gübre takviyesiyle defalarca kullanabiliyorsunuz.

Forumda ki konu bütünlüğü bence de yeni başlayanlar için sıkıntılı, samanlıkta iğne aramak gibi olabiliyor zaman zaman. İğneyi ararken daha sonraları işinize yarayacak başka şeyler de öğreniyorsunuz ama heves kırıcı olabilir.

İsterseniz daha derli toplu bilgi için bu kitapla başlayabilirsiniz.
http://www.hasad.com.tr/Kitaplar.aspx?Kategori=6&Urun=192

İyi çalışmalar.

dengesiz74
05-06-2015, 04:17
besin suyunu hangi periyotta değiştirmek lazım **** eksilen mineralleri,takviyemi etmeli su sıcaklığı ne olmalı

beingobserver
05-06-2015, 04:22
Genelde 15-20 günlük periyotlarda gübreli su değiştiriliyor. Eksilen mineralleri ölçmek ancak laboratuvar testleriyle mümkün olacağı için tümüyle değiştirmek daha pratik.

Su sıcaklığı konusunda çok emin değilim fakat ben 22-23 derecede tutmanın iyi olacağını düşünüyorum. Daha yüksek sıcaklıklarda çeşitli hastalıklara zemin hazırlanmış oluyor bildiğim kadarıyla.

beingobserver
08-06-2015, 17:26
Arkadaşlar, örnek olarak 5lt A ve 5lt B, 100 konsantrasyonla stok solüsyonlarınızı hazırladınız.

Fakat gübreyi kullandıkça ve bitkilerinizi gözlemledikçe bazı elementlerin eksik olduğu dikkatinizi çekti. Elinizdeki stok solüsyonlarda bu durumu düzeltebiliyor musunuz, yoksa yeni bir stok solüsyon mu hazırlıyorsunuz?

Elimizdeki stok solüsyona istediğimiz elementi sonradan ekleme konusunda benim aklıma gelen, elimizde kalan solüsyonu tartıp, yine oransal olarak arttırmak istediğimiz elementi eklemek. Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Kudret Tezel
08-06-2015, 19:12
Söylediğiniz gayet normal değilmi . Kalan stok ölçülür oransal olarak ilaveler yapılır. Pratik olarak biraz zor olmakla birlikte düzeltmenin yolu budur. Bir ikinci yolda ikinci bir stok hazırlayıp '' SADECE EKSİK OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ ELEMENTLERDEN MÜREKKEP '' yine oransal olarak ondan kullanmak.

beingobserver
08-06-2015, 20:26
Daha önce denemediğim için sormak istedim. Yanlış bişey yapıp tüm gübreyi dökmeyelim sonra :)

Teşekkürler.

b.karaer_50
09-07-2015, 09:02
öncelikle tüm topraksız tarım sevdalılarına selamlar...

uzun bir süredir bu sitenin sessiz takipçilerdenim ayrıca. Kudret Beyin bilgi ve tecrübelerinden fazlaca yararlandım
kendisine çalışmalarından ve yardımlarından dolayı çok teşekkür ederim .

bende artık sessiz kalmayıp sizlere elimden geldiğince bilgi ve tecrübelerimi aktarmak isterim, kendim bir ziraat mühendisi olmama rağmen bu işe ilk başladığımda
özelliklede besin eriği hazırlama konusunda oldukça zorluk yaşamıştım ki bu yüzden sizleri anlayabiliyorum, birçok topraksız tarım yetiştirme tekniklerini denedim ve şuan toprak analiz laboratuvarında ihtiyaç duyduğum iki ayrı besin solüsyonlarını
kendim hazırlayabiliyorum umarım sizlere yardımcı olabilirim, ayrıcada bitki hastalık ve zararlıları konusundada elimden geldiği kadarıyla sizlere yine yardımcı olmak isterim.
elimden geldiğince buraya daha fazla vakit ayırcam, dilerseniz mail yoluylada ulaşabilirsiniz; birhankaraer06@gmail.com

ayrıca belirtmek isterim ki bir ziraat mühendisi ve Tarım Danışmanı olarak bu kadar çok tarım sevdalısı olduğunu görmek beni ayrıca memnun ediyo...

b.karaer_50
09-07-2015, 09:14
terasımdaki çalışmalarımdan, sizlere fikir vermesi açısından paylaşmak istedim...

zekiabbas
09-07-2015, 23:32
Teras bayağı geniş şöyle güzel bir parkur kursaydın..valla bana göre çok kötü çamaşır askısı gibi olmuş..sitedeki ustaları izle..KUDRET HOCA'YI ateşkaptanı.. ve daha bir çok ustayı..

b.karaer_50
10-07-2015, 10:41
bunun gibi bir çok deneme kurdum sadece denemek için, bu iş benim için sadece bir hobi değil amacım bitkilerin her bir besin elementinin eksikliği ve fazlalığında göstermiş olduğu tepkileri gözlemleyebilmek idi.
bu fotoğraf geçen seneki denememden ve burada ilk defa earoponik (akan su kültürü) yetiştirme tekniğini denedim. Bu iş benim mesleğimin bir parçası ben sadece sizlere elimden geldiğince yardımcı olabileceğimi söylemiştim. bir çok yetiştirme teknikleri var ve dilediğimizi seçebiliriz ancak makro ve mikro besin elementlerini bitkilerin isteği doğrultusunda belirleyip bitki besin solüsyonu hazırlama konusunda fazla seçici olamayız, işte tam da bu noktada gübreleme ve hastalık kontrolü konularında sizlere yardımım dokunabileceğini düşündüğümden buraya yazma ihtiyacı duydum. formülasyonları en kısa zamanda paylaşacağım,
bu arada ustaların tecrübelerine ve emeklerine sonuna kadar saygım var

b.karaer_50
15-07-2015, 13:38
Makro Besin Elementleri; Azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, oksijen, hidrojen, karbon
Mikro Besin Elementleri; klor, bakır, demir, mangan, molibden, çinko, bor
Diğer; Nitrik asit ve Silisyum
Hazırlayacağımız çözeltinin; seyreltme oranı: 1/20 (1 lt solüsyon-20 lt su), stok çözelti tankı:10lt(yani 10 ltre su tanklarında hazırlanacak solüsyonumuz ve bu 10 lt solüsyonda bize toplamda 200 litre kullanıma hazır bitki besin solüsyonu sağlar.
Formüller:
Mg/L=(mmol/L)*moleküler ağırlık demektir.
Atom ağırlığına örnek; O=16,0 H=1,0 N=14,0 S=32,1….. periyodik cetvelden bulursunuz
Moleküler ağırlığa örnek= NO3 ünki: (N=14,0)+(3O=48,0)=62,0 dır. Vb….
Kullanılacak gübrenin moleküler ağırlığı biliniyor buna göre
G1=(Gma * Ek) / (Ema) G2= (G1) * (1/1000) * (S.O.) * ( T.H.)
G1= final çözeltisinin içermesi gereken gübre miktarı (mg/L)
Ek= Elementin konsantrasyonu
Gma= Gübrenin toplam moleküler ağırlığı
Ema= Elementin moleküler ağırlığı
G2= Stok çözelti tankına atılacak miktar= (g)
S.O. Seyreltme oranı (biz belirliyoruz ve ben 1/20 aldım)
T.H.= Stok çözelti tankı hacmi (ben 10 litre aldım, 2 ayrı stok tankı olacak ve güneş geçirimsiz olacak)
Not: Ek= elementin konsantrasyonu olup bitkinin isteğine göre belirlenir.
E2k= (G1* Ea) / (Gma)
E2k=2. Elementin stok tankına giren miktarı (azotlu gübreler için için kullanılan formüldür, azot en son hesaplanır çünkü örneğin fosfat kaynağı olarak seçtiğimiz di amonyum fosfat, Potasyum kaynağı olarak seçtiğimiz potasyum nitrat, kalsiyum kaynağı olarak seçtiğimiz kalsiyum nitrat gibi gübrelerde ana elementin yanında ekstra azot da gelecektir bu gelen miktar tek tek hesaplanıp en son azot miktarından düşülerek tekrar bir azot oranı hesaplanır)
G1= final çözeltisinin içermesi gereken gübre miktarı (yukarıda formülü ve örneği var)
Ea= Elementin Atom Ağırlığı (örnek Azot(N)=14 tür)
Gma= Gübrenin (Toplam bütün elementlerin tek tek moleküler ağırlığıdır( H2O= 18 dir vb.)

Bitkilerin makro ve mikro besin maddesi ihtiyaçları (yaklaşıktır ve domates bitkisi için söylenmektedir) stok tankında olması gereken miktarlar
AZOT= 150-250 mg/L olmalı
Fosfor= 30-50 mg/L
Potasyum= 250- 350 mg/L
Kalsiyum= 150-200mg/L
Magnezyum=30-70 Mg/L
Kükürt= 50 mg/L
Bor= 0,2-0,4 mg/L
Bakır= 0,01-0,1 mg/L
Demir=2-3 mg/L
Mangan= =0,5 mg/L
Molibden= 0,05 Mg/L
Çinko= 0,05-0,1 mg/L

b.karaer_50
15-07-2015, 13:46
ben tüm bu besin elementleri kimyacılardan olabildiğince saf olarak temin ettim sizlerde gübrelerinizi seçerken suda eriyor olmasına dikkat edin. seçtiğiniz gübrelerin üzerinde formülasyonları yazıyor ona göre bu formüller ile hesaplayıp solüsyonunuzu hazırlayabilirsiniz. ben solüsyon hazırlarken saf su kullanıyorum ve bu yüzden sudan gelen besin elementlerini yok sayıyorum aksi halde sudan gelen besin elementlerininde hesaplanması gerekir. umarım yardımcı olabilirim sizlere...

kursun
19-07-2015, 11:39
İyi bayramlar, Kudret Tezel hocam, mail göndermiştim.
Acaba görünüyor mu?

Kudret Tezel
19-07-2015, 16:15
Çok teşekkür ederim sayın kursun, bu vesile ile bende sizin ve tüm arkadaşlarımın bayramını kutlar sağlık sıhhat le ve sevdiklerinizle nice bayramlar dilerim.

GAME_OWER
20-07-2015, 19:50
Merhaba ben aranıza yeni katıldım. Çalışmalarınızı severek takip ediyorum ve sizin çalışmalarınızdan ilham alarak akan su kültürü ile ilgili bir çalışma yaptım. İlk başlarda her şey çok güzeldi fidelerin gelişimi ve sebzelerin ilk oluşumu salatalıktan örnek verecek olursak salatalar bir sürü çiçek açtı ve sebzeleri oluştu fakat sebzeler 20mm olup çiçekleri açtıktan sonra sararıp çürümeye basladı bu arada yeşil yapraklarda kurumaya başladı. ben akan su sisteminde salata,domates,biber ve patlıcan yetiştirmeye çalıştım. Suyumun EC si 2 Ph ı ise 6-6.5 arasındaydı. benim sistemim 70 lik borulardan oluşuyor ve redüksyonlu bir sistem yani devamlı sistemin içinde su kalıyor. su sıcaklığım da 25 dereceler civarında bu konu ile ilgili yardımlarınızı rica ediyorum. sürecin bu şekilde olması beni derinden üzdü bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

TunahanCoC
21-07-2015, 03:23
Herkese kolay gelsin arkadaşlar

Topraksız tarım olayını yeni duydum ve yapmaya karar verdim

biber domates ve patatesi topraksız tarımla yetiştirmek istiyorum fakat kudret tezelin gösterdiği hesaplamaları bir turlu anlayamadım neye gore ppmler ml olarak hesaplanıyor anlamış değilim ve rica etsem bu hesaplamalari mail adresine yollarmisiniz çok rica ediyorum

Birde 10 lt lık besinli suyu ne kadar surede yenilememiz gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim çok fena kafayı taktım bu ise

b.karaer_50
21-07-2015, 08:27
üstadların görüşünü almadan ben giriş yapayım bu sorularla ilgili;
Sayın tunahanCoc ve Sayın Game Ower; öncelikle aramıza hoşgeldiniz;
Forumda bahsi geçen hesaplama yöntemleri oldukça karmaşık bir şekilde anlatılmış olup forum içerisinde fazlaca dağınık olarak bulunmaktadır. yukarıda kısaca açıklamaya çalışmıştım ****** yetersiz kalabilir bidaha inceleyip anladığınız bir şey olursa ben seve seve yardımcı olurum. sorularınıza gelecek olursam ppm: bir litre çözünen de bulunan çözelti miktarını ifade eder (20 ppm NaCI denirse; 1000 ml saf su içinde 20 mg NaCI var demek) ve hesaplamalarda kullanılan bir birimdir. Birde yetiştirme teknikleri içerisinde kullandığımız besin solüsyonumuzu hangi sıklıkta değiştirmemiz gerektiği söylenemez, değişim zamanını ve miktarını bitkimizin fiziki durumuna göre, hava sıcaklığına göre ve solüsyonumuzun Ec oranına göre kendimiz tespit etmeliyiz. Yani havalar sıcak olduğunda solüsyonumuzda buharlaşma ile su kaybı olacağından ve bitkimiz terleme ile su kaybedeceğinden dolayı solüsyonumuzun Ec si her geçen süre artacaktır yani solüsyonun başta Ec si istenilen seviyede olsa dahi terleme ve buharlaşma ile su kaybı azalacağından Ec oranı artacaktır ki buda bitkimizi kısa sürede sitrese sokacaktır ve bitkimizde kısa sürede kurumaya hatta ölümlere sebep olacaktır.

b.karaer_50
21-07-2015, 08:51
besin solüsyonunu hesaplayarak kendimiz yapmak oldukça meşakkatli ve karmaşık bir işlem olmakla birlikte oldukça da zevkli ve öğretici bir işlemdir. tavsiyem ne olursa olsun vazgeçmeyip kendiniz yapmanızdır bu sayede topraksız tarım konusunu daha da benimseyip tecrübe sahibi olursunuz.bu noktada her türlü soru ve sorunlarınızda yanınızda olacağımı bilmenizi isterim. ben bir ziraat mühendisi olmama rağmen bu solüsyonu hazırlamaya karar verdiğim ilk anda bende oldukça zorlanmıştır.
ben şu an toprak gübre laboratuvarında çalışıyorum ve laboratuvar şartlarında saf su kullanarak hazırlıyorum. siz saf su bulma konusunda biraz zorlanabilirsiniz o halde hazır su kullanıp içerisindeki minerallerin oranları zaten belirtilmiştir. musluk suyu kullanacaksanız ise suyunuzu test yapmalısınız.

TunahanCoC
24-07-2015, 23:38
Çok saol b.karaer_50 ppm olayını da anladım tek sıkıntım bitki neyi istediğini anlayıp ona gore mineral takviyesi yapmak oda zamanla olur

Küçük bir bahcem var yani bir ev dikilebilecek kadar bir alan domateslerim biberlerim oluşmaya başladı fasulyelerin tadı bir başka seneye bu ise başlamayı düşünüyorum ozamana kadar baya bilgi edinirim

Tek merak ettiğim bu çilek yetiştiricileri tavandan aşağıya doğru uzanan bir sistemleri var aquaponik diye geçiyor yanlış bilmiyorsam ondan yapmak isterim malzemelerini bilen varsa yardımcı olurlarsa sevinirim

turhanengin
25-07-2015, 11:15
Merhaba Sayın TunahanCoC, aramıza hoş geldiniz.
Benim sayfalarımda ki PVC borulardan yaptığım çilek ağaçlarım var.İlginizi çekerse bu sayfalarda yapılışına ait açıklamalar mevcut.Ayrıca sormak istediğiniz bir şey olursa telefonla da arayabilirsiniz.

Saygılarımla Turhan Engin.

arslan4040
08-11-2015, 20:52
iyi günler ben bulancakta bir kişinin tavsiyesi üzerine sizi tanıdım ısrarla sizi bir türlü ulaşmamı söyledi besin kiti almak istiyorum nasıl tedarik edebilirim dilerim msjımı görürüsünüz şimdiden teşekkürler

shawshang
12-11-2015, 13:07
585050

585051

meslek lisesi mezunu olup kimya dersi görmeden lise bitiren biri olarak yorumlarınızı bekliyorum :)

Kudret Tezel
12-11-2015, 18:44
sayın shawshang, verileri gayet güzel sıralamışsınız yapmak istediğiniz formülü yazmışsınız 10 litre 30 litre, 100 litre için kullanılacak miktarları hesaplamışsınız ama, kullanılan malzemelerin adını ve rakamların birimlerini yazmamışsınız. Ancak bunları yazarsanız çözümünüz anlaşılır hale gelecektir.

shawshang
12-11-2015, 19:44
resim sıralaması ters olmuş Kudret bey. formül ve hesaplamadan sonra ilk resimdeki tabloya verileri aktarmıştım.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kudret Tezel
13-11-2015, 22:41
Arkadaşımız sayın shawshang ın yapmış olduğu hesaplamaya yorum yapan yokmu.

ateşkaptan
14-11-2015, 13:15
Sayın Tezel selamlar,

Sayın shawshang, Hoagland formülüne göre gübre hesabı yapmıştır. Ancak demir ppm miktarı 5 ppm olarak alınmıştır. Hoagland; Dikkate alacağımız bitki ye göre 1 ila 5 ppm arasında alınabileceğini belirtmiştir. Genel olarak formüllerinde Demir ppm miktarını 2.5 almıştır.

shawshang; Hesaplarda kullandığı Gübrelerden KalsiyumNitrat gübresi element yüzdeleri Klasiyum için yüde 16.97 Azot için ise yüzde 11.86 olarak kullanmıştır. Bu hesaba göre PotasyumSülfat gübresine ihtiyaç yoktur.

Ancak; KalsiyumNitrat gübresinde Kalsiyum yüzdesi 18.5 , Azot ise yüzde 15.6 olarak esas alınır.

Tabii bu durumda hesap tamamen değişir.

Kudret Tezel
14-11-2015, 14:49
Teşekkürler sayın ateş kaptan, hesaplamayla kimsenin ilgilenmemesi size de garip geldimi?. Ben, gübre stokları yapıp besin eriyiklerini kendileri yapmak isteyen arkadaşlarımdan daha çok ilgi bekliyordum. Konu Hoagland formülünün tatbik edilip edilmemesi değil, konu kalsiyum nitrat gübresinin içeriği de değil zira yukarıdaki veri tablosunda arkadaşımız kalsiyum nitrat değerlerini Ca 16,97 N 11,86 olarak aldığını söylemiş. Yanlışmıdır hayır. buda kalsiyum nitratın kristal suyu içeren bir başka şeklidir. Konu problemin istenen ve kabul edilen içerik değerlerine sadık kalarak problemin çözülmesidir. Shawshang arkadaşımız özel mesajla hatasını düzelteceğini söyledi gelin bizde sorunun gizemini bozmadan yorumları bekliyelim. Belki bir kaç arkadaşımız beyin jimlastiği yapmak ister. Arkadaşlarımızı konuya davet ediyorum ilgi ve alakanıza teşekkür ederim.

shawshang
14-11-2015, 14:59
Kudret Bey; Ümit Bey;

affınıza sığınarak hoglandı çorba ettim içinden çıkamadım :)

Ümit beyin vermiş olduğu çilek formülünü ve hesap yöntemini kullanarak yeni bir tablo hazırladım.

Bu tablo excell ortamında olduğu için formüldeki değerler değiştirildiğinde ya da kaç lt hazırlanmak istenilirse otomatik olarak değerleri veriyor.

Tam olarak kimya konusunda bilgisizliğim yüzünden sizdeki verileri toparlayarak çalışma yapmaya uğraşıyorum

Saygılar

585412

585413

shawshang
14-11-2015, 15:00
Tek derdim AZOT :)

total azot değerini nasıl alıyoruz ?

edit : böyle saçma sorumu olur eksikleri bul sonra konuş :)

shawshang
17-11-2015, 08:08
Kudret Bey ve Ümit Beyin yardımları ile excel ortamına aktardım.

Başta düşüncem element içeriklerine göre eksik olanları diğer gübrelerden otomatik olarak formülüze etmekti fakat kimya bilgim elvermediği için bunu beceremiyorum.

Yapabildiğim sadece excele aktarıp sağlama yapmak oldu.Hatam varsa affola :)

585760

585761

PacMan
06-02-2016, 14:17
Sevgili Arkadaşlar sizlerden sorular bekliyorum.

Sayın Hocam ben Sera Kurmak için Kolları sıvadım. Sistem NFT sistemi olacak. Domates (5 Çeşite kadar) Patlıcan - Biber - Yapabilirsem Karabiber - Be Salatalık(Hıyar).

Fakat evimde şu an durgun su olan devamlı Oksijenlenen 20 LT Hidroponik bir sistem kurdum. Bunu yapmamın sebebi. Seracılığa girişmeden birikimimi boşa harcamadan Tecrübe edinmek.

Edindiğim Tecrübeye göre bir kere Sebze Tohumlarını filizlendirmek/çimlendirmek kolay değilmiş. Suyun devamlı olarak Oksijeni köklere vermesi gerekli.

Işık çok önemli bir yer teşkil ediyor.Zaten amacım Güneş enerjili bir sera kurup , enerjiyi kullanma ve de depolama(biraz abartılı mıdır bilemedim)

Yasa dışı bir bitki için ismi lazım değil. Işık sistemi 12/12 veya 18/6 olduğunu Hidroponik sistemi araştırırken öğrendim. Ama adı geçen sebzeler için ışığın bir tablosuna rastlamadım.Ama bulacağım. Şimdi gelelim esas meseleye Sayın Kurdet Hocam.

Yaprak Sararmaları , Boyun bükmeler. Gelişimde Yavaşlama. Yaprak uç kısımların kuruması. Kıvrılması.

Bunlar daha çok Kalsiyum, Magnezyum , Nitrojen ve Potasyum kaynaklı olduğunu okumalarımdan öğrendim. Yalnız işi Disipline etmek , hızlandırmak adına ki bunu profesyonelleştirmek kusursuzlaştırmak adına istiyorum.

Reklam olmasın diye markayı sildim resimden(Spoiler /Gizleme Tuşunu bulamadım)
http://i64.tinypic.com/9ickgi.jpg

Hazır Sıvı Besinler Kullansam veya Bunları üreten Yabancı kaynaklı firmalarla toptan alışverişe girmeme ne dersiniz?

Bunları 4 dönüm bir serada çalışacak Ziraat Mühendisine mi yüklemeliyim? Yoksa hazır sıvı Gübre ,besin ve vitaminler kullanmalı mıyım?

Saygılarımla...

Kudret Tezel
06-02-2016, 18:27
Sayın PakMan öncelikle şunu sormak istiyorum. Gerçekten niyetiniz profösyonelleşmekse taşıma suyla değirmen dönermi. Öncelikle topraksız tarım için besin eriyiği hazırlamasını öğrenmeniz lazım. İşin ruhunu öğrendikten sonra imkanım yok hazırlamak zor oluyor hazır besin kullanmayı tercih ediyorum diyebilirsiniz ama işi öğrenmeden dışarıdan alacağınız besin eriyiği ile amatörlüğü aşamassınız.

PacMan
07-02-2016, 16:04
Sayın PakMan öncelikle şunu sormak istiyorum. Gerçekten niyetiniz profösyonelleşmekse taşıma suyla değirmen dönermi. Öncelikle topraksız tarım için besin eriyiği hazırlamasını öğrenmeniz lazım. İşin ruhunu öğrendikten sonra imkanım yok hazırlamak zor oluyor hazır besin kullanmayı tercih ediyorum diyebilirsiniz ama işi öğrenmeden dışarıdan alacağınız besin eriyiği ile amatörlüğü aşamassınız.

Sayın hocam cevabınız için teşekkür ederim. Oturup düşününce Bir yandan oldukça haklısınız. Fakat Sıvı gübre hazırlamak ile Organik sıvı gübre hazırlamak arasında Büyük bir fark var.

Ayrıca Bahsettiğim organik sıvı gübrenin 1 tonluk olanı 16 bin TL.
Profesyonelleşme sırasında, işe giriştiğimde her şeyi ben kontrol edemeyeceğim.

1 SORU :
Bu yüzden bu sefer laboratuvar kurmam gerekli.Şakası yok bu işin ki 4 dönümden bahsedersek Sadece besin hazırlamak başlı başına bir iş olmuyor mu?

2 SORU:
Domatesten bahsedersek Bombus Arısına ihtiyaç olacak. 8 haftada bir kovan değişmesi gerekli. Ben ise bu kovanları Tarım bakanlığından satın almak yerine Arılarımı Kendim yetiştirerek Kovan israfı ve Arı ölümlerinin önüne de geçmek istiyorum. Sizce de Hem Tasarruf ve Arıları onurlandırmak değil midir?

3 SORU: Bitkiler'imi Yetiştirme esnasında Topraksız tarımın en büyük ve önem teşkil eden kısmı suyu boşa harcamamak. Filtre edip tekrar kullanmak , su içinde biriken veya azalan besini ,tuzu , nasıl ölçeceğim bunun için bir Ziraat Mühendisine ihtiyacım var değil mi?

4 SORU:
Bir insan Tek başına bütün bu işlerin üstesinden gelebilir mi? Bu sebepten ilk başlangıçta kendi kendine yetebilmek için (para kazanana kadar) için sanırım bu şekilde kolaya kaçmam gerekiyor.

5 SORU:
Güneş enerjisi ile ilgili depolama hakkındaki düşünceleriniz nedir? Bulunduğum ilin Gaziantep olduğu düşünülürse coğrafi konumum sebebiyle Nisan - Eylül Arası Sıcaklık Orta - Yüksek - Orta olarak devam ediyor. Zaten bu aylardaki sıcaklıklarda sera ortamı Isı ve Güneşten gelecek olan enerjiyi bitkilere kolayca aktaracak.

Saygılarımla Kudret Hocam.

Kudret Tezel
07-02-2016, 18:25
Sevgili PacMan başlamak demek işin yarısını bitirmek demektir derler. Bence bir an önce başlamanızda fayda var. Problemleri yaşayarak görmek, işin içine girmek çok daha verimli olur. O zaman sorularınızın bir çoğu kendiliğinden cevaplanacaktır. Kolay gelsin.

PacMan
08-02-2016, 13:03
Valla Sayın Hocam çok önemli konulara değindiğimi düşünüyorum. Ve bir o kadar da özenle yazıp size ilettim. Bize soru sormamızı siz önermiştiniz. Fakat cevabınız gerçekten çok yetersiz.

Saygılarımla.