Bağlan

View Full Version : Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması




Sayfalar : 1 2 3 [4]

shawshang
08-02-2016, 13:52
Valla Sayın Hocam çok önemli konulara değindiğimi düşünüyorum. Ve bir o kadar da özenle yazıp size ilettim. Bize soru sormamızı siz önermiştiniz. Fakat cevabınız gerçekten çok yetersiz.

Saygılarımla.

Kudret Bey bizlere besin sıvısı konusunda çok ciddi yardımları oldu ve halen oluyor.

Sizin sormuş olduğunuz sorulara verilecek cevaplar "danışmanlık hizmeti" veren firmalar tarafından bir kamyon para istenir :)

Ama forumda sorularınızın cevapları mevcut. Az biraz araştırma ile hepsine cevap bulabilirsiniz.

Ciddi anlamda yatırıma girişecekseniz İzmirli olan TARTES tarım ile irtibata geçmenizde fayda var bence

saygılar




İsmail Kuzucu
08-02-2016, 18:16
Genç birisi olarak fikrimi yazayım. Kendimize göre bir üretim faaliyetlerimiz var. Toplam sera miktarımız yaklaşık 1000 m2.

4 dönüm sera diyorsunuz ve bunu topraksız tarımda yapacaksınız. İlk başlarda aşırı derecede bir risktir. 100-200 m2 bir sera ile denemelere başlayabilirsin.

Hatta baştan topraksız tarım yerine topraklı tarım yapılmalı. Bitkinin ihtiyaçlarını gözlemlemek gerekli. Ayrıca çeşit olduğu için hepsinin değişik gübre istekleri ve sulamaları olacaktır.

Şöyle bir örnek vereyim, çiftçi her sene aynı ürünü eker ve ek olarak seneye başka bir eşit ürün eker. Bu yeni ürüne masraf yapar ama istekler farklı olduğu için ilk senelerde zarar eder.

Kudret Tezel
08-02-2016, 18:35
Sevgili PacMan sorduğunuz sorulardan forumları çok fazla incelemediğiniz kanaatine vardım. Zira incelemiş olsaydınız besin eriyiği içindeki tuz miktarının nasıl ölçüldüğü ve nasıl tamamlandığı hakkında fikriniz olurdu bunun için bir ziraat mühendisi olmak gerekmediğini görürdünüz. Onun için size bir an önce başlayın dememin sebebi daha detaylı bilgi sahibi olmanızı teşvik etmek içindi. Karşılaştığınız problemleri çözmek için forum sayfalarını daha dikkatli okur işin pratiğini yaparak sistemi daha kolay kavramanız içindi. Besin eriyiği hazırlamasını öğrenmek bitkiyi en sağlıklı en verimli en mükemmel formülleri bulmak varken sekiz haftada bir değişmesi gereken bambus arılarını üreterek onların onurlandırılmasını daha ön planda tutmanız biraz garip değilmi. Siz dediklerimi lütfen samimi olarak düşünün belki hak vereceğiniz yerler vardır.

Greant64
09-02-2016, 02:15
Burada çok guzel bilgiler var ama bana fazla ağır geliyor bunları anlamak yaza doğru ben de ufak bir hidroponik durgun su kulturunde domates yetiştirmek istiyorum bunun için bana hazır sıvı besin eriyiği satar misiniz? Tabi 2 3 ay sonra alacağım. Böyle bir yardımda buluyor musunuz acaba?

kürşad
09-02-2016, 07:51
Sayın Pacman; yetiştireceğiniz bitkinin gelişim evrelerine göre generatif ve vejetatif dönemlerde verilmek üzere hazır karışım formüllerini internetten bulabilirsiniz, ancak çok ekstrem durumlarda çözeltinin bulunduğu tanktaki çözeltiyi bir laboratuvarda analiz ettirmeniz gerekebilir. Yine de yetiştiriciliğinizi tehlikeye atmayın. İnsanlar 4 yıl okuyor sonuçta bu işi layıkıyla yapabilmek için. Bir mühendisle anlaşarak kendinizi garantiye alın sonuçta 4000 m2 den bahsediyorsunuz. Çözeltileri de birbiriyle karışabilen karışamayan elementler üzerine yapıyorlar. Hatta mikro elementler için üçüncü bir karışım yapılabiliyor. Bileşiklerin elektron değişimlerine göre birbirleriyle karıştırılabilecek miktarları tayin ediliyor. Ama yine de dediğim gibi bu sabit rakamları biryerlerden bulmanız gerekir.

efe446
18-03-2016, 20:43
Öncelikle herkese merhaba,

Forumun 2009 da buyana üyesiyim fakat pek aktif bir Kullanıcı değildim ancak artık bende katkı sağlayabilecek donanımda olduğumu düşünüyorum. Ziraat Yük mühendisiyim. Yüksek lisansımı topraksız tarım üzerine Yaptım. Ancak şuan ülkemizde ziraat mühendislerine verilen değerden ötürü bu güzel mesleğin dışında daha fazla maddi Kazanç elde ettiğim bir iş yapmaktayım. Maalesef bu çok üzsede beni ülkemizdeki çoğu ziraat mühendisinin kaderi bu. Neyse şuaralar hobi amaçlıda olsa Bişeyler yetiştirmek onları paylaşmak çok güzel bir duygu. Bu konuya biraz baktım ancak gerçekten kimyasal olarak çok derin konulara girilmiş. Kudret bey çok güzel örneklerle açıklamış konuyu. Bizim ders konusu olarak gördüğümüz birçok şey hatta belki daha fazlası ( abartmıyorum) bu konuda var gibi. Ben kimyasal hesapları oldum olası sevemedim o Yüzden bazı şeyleri ezbere yapıyorum diyebilirim. Bunu herkes böyle yapsın diye söylemiyorum ancak amatör olarak balkonda ürün yetiştirmek üzere burada olan üyelere kimyasal Açıklamalar yapmak mantıklı gelmiyor bana . Bu işi profesyonel olarak yapacak insanlar zaten burada çözüm aramayacaklar diye düşünüyorum. Ben elimden geldiği kadar yardımcı olmak isterim bu konuda . Bir konunun sonuda doğru bu işler ziraat mühendislerine bırakılmalı gibi bir yorum gördüm . Evet topraksız tarım bitki bakım anlamında ziraat mühendisliği ile ilgili ancak bitki besleme ve otomasyon işin içine girdiğinde (şahsım adına ve aldığım eğitim anlamında yazıyorum ) ziraat mühendisliğinden biraz çıkıyor. 4 yıllık eğitim alan bir ziraat mühendisi ne topraksız Tarımda bitki besleme yapabilir ne de otomasyon sistemi hazırlayabilir. Ben 4 yıllık eğitim üstüne 2 yılda topraksız tarım Alanında eğitim aldım. Fakat topraksız tarım Alanında üniversiteler bana göre çok zayıf . Örneğin şimdi bütün seralarda gübreleme otomasyonla Yapılıyor hatta iş ilanlarına bakarsanız bu makinalarım programlarını kullanabilen mühendis ararlar. Biz herşeyi kendimiz ekleyerek ölçümler yaparak çalıştık.( artık ne kadar teknik çalışılabilir siz düşünün)

Üniversite'den mezun Olduğum ilk düşüncem kredi çekip bir sera yapıp topraksız Tarımda marul üretmekti:) rüyamda bile bunu görüyordum . Fideyi 8 kuruştan alıyordum. 20 kuruşta fide başına maliyet hesaplıyordum. 50 kuruştan satsam 2 seneye Köşeyi dönmüştüm :) Taki Sahibinden .comda marul ilanlarında toptan marul tanesi 15 Kuruş olduğunu Gören'e kadar :) herkese iyi Akşamlar .

Kudret Tezel
18-03-2016, 21:57
Sevgili efe 446, söylediklerinizin bir çoğuna hak veriyorum. Ancak nekadar ciddi bir fizibilite yaptınız nerelerden fiyat aldınız veya hangi somut çalışmaları incelediniz bilmiyorum ama marul başına 20 krş biraz yüksek olmuş. Sizin gibi değerli mesleğini seven bir ziraat yüksek mühendisimizin bu fiyat araştırmasından etkilenerek meslekten uzaklaşması gerçekten çok üzücü olur. Üzülürüm. Lütfen bir daha gözden geçiriniz. Lütfen mesleğinize sahip çıkınız.
Hem moralinizi düzeltmek adına hemde agaclar.net sitesi sayesinde Türkiye de topraksız tarımın nerelere geldiğini göstermek adına bir kaç resim paylaşayım.

Kudret Tezel
18-03-2016, 22:43
600807

600811

600815

600816

600817

idris şenol
18-03-2016, 23:02
buna abi !!!sözün bittiği yer SAMSUN sigarası gibi bir şey

efe446
19-03-2016, 07:07
Amacım kimseyi bu işten soğutmak değil ancak üretimle iş bitmiyor. Benim açımdan üretim işin kolay kısmı. Hem biraz temel bilgim hemde Üniversite'den biraz pratik bilgim var. Üniversite'den sonra dedimki kendime bu bilgiler sana yetmez senin bu işi profesyonel yapan biryerde Tecrübe edinmen lazım. Internette iş ilanlarına bakıyorum bigün ismini vermeyeceğim Manisa'da bir topraksız tarım işletmesi ile görüştüm. Şartlarını sordum 1500₺ Maaş+yemek+ kalacak yer . Insan 6 sene okuduktan sonra az geliyor ilk başta ama neyse dedim amaç Tecrübe kazanmak . Atladım otobüse gittim Manisa'ya dediler biz sizi otogardan alırız. Bekle bekle kimse gelmiyo 2-3 saat bekledikten sonra aradılar kendiniz taksiye binin gelin diye :) neyse tesise vardım. Müdürleri izmirdeymiş birazda onu bekledim . Sonunda müdürde geldi selam hoşbeş derken adam birden dediki ben dedi zorunlu olarak ziraat müh. Alacam. Birden afalladım. Işte Maaş 1200₺ verebilirim ben hala Tecrübe Amaçlı gittiğim için buna takılmadım. Sonra dediki bu sene kalacak yer yok heryeri tırcılara verdik :) Başımdan aşağya kaynar sular boşalmaya başladı. Bana niye telefonda böyle demediniz dedim. Işte arkadaş aramışta falanda filan kıvırdı:) ticari işletmelerin durumuda böyle .

Şuan canla başla yabancı dil Sınavına hazırlanıyorum. Allah izin verirse araştırma görevlisi olup bu alanda çok fazla bilgiye erişip kendini geliştirmek istiyorum. Marul serası hayalim belki ozaman gerçek olur.

sedail
28-04-2016, 20:02
Konuya en yeni gelen öğrenci benim sanırım hepinize iyi akşamlar.
Leventali beyin gübre paylaşımından gübrelerimizi aldık sağolsun leventali bey çok yardımcı oldu. alacağımız daha çok yol var umarım çabucak öğrenebiliriz.
henüz ana sınıfından başlayacağımız için kusurumuz olursa affola.

gübre paylaşımından aldığımız gübrelerin sayfadaki paylaşılan fotoğrafları üzerinde yazan oranları dikkate alıp içerikleri hesaplamaya çalıştım.

Amonyum nitrat üzerinde N % 33 yazıyor azot miktarı net % 33 olarakmı hesaplanacak

Potasyum nitratın gübre resmi yok ancak önceki paylaşımda Toros gübre alınmış bunu da aynı sayarsak Toros gübre oranları
Potasyum Nitrat için
Azot N % 13 buda net oran verilmiş bunu nasıl hesaplayacağız.
K2O % 46x0.83013= % 38.18598 K potasyum var

Mono potasyum fosfat
P2O5 %52x0.43646= % 22.69592 K Potasyum
K2O %34x0.83013= % 28.22442 P Fosfor

Kalsiyum nitrat gübresinde
N % 15.5 verilmiş bu net Azot değerimidir?
CaO %26.3x0.71469= %18.04

Magnezyum Sülfat gübresinde
MgO %15x0.60317= %9.04755 Mg Magnezyum
SO4 %26x0.3333= % 8.6658 Kükürt

Potasyum Sülfat gübresinde
K2O %51x0.83013= % 42.33663 K Potasyum

olarak hesapladım doğrumudur.

MustafaTepe
15-05-2016, 21:30
Kudret Bey den ayaküstü öğrendiklerimi nette haftalardır araştırıp bulamamış bulsam da anlayamamıştım. Keşke Kudret Bey Topraksız tarım konusunda bir kurs düzenleyebilse. inanın onunla sohbet ve sohbet arasında öğrenilenler bile haftalarca nette yapılan araştırmalardan daha daha iyi olur kanısındayım.

kiziltan
16-05-2016, 10:30
Ben yukaridaki marul serasina takildim biraz. Buyuklugunu bilmiyorum ama sadece marul yaparak para cikarabilir mi ? Sistemi akansu olunca orada cesit olarak birde cilek olur. Bu sermaye ile marul yapmak bence sorun yaratabilir. Sistem kati ortam olsa domates, hiyar, d.bibr, renkli dolma biber, carliston, kapya, patlican hangisi para etse uyardi. Birkac cesit yapip birisi kar etmese digeri kurtarirdi. Samsun`dan Rusya olmayinca ihracat sansi nekadar, pazar bu miktar marulu aliyor mu? Bunlari yazmaktan amacim yatirilan sermaye, kullanilan kredinin geri odenme riski filan derken sorun cikmasin. By\u sera hakkinda, sahibini tanitmadan gelismeleri Sn Tezel bildirirler umarim.

Sn Efe is konusunda haklisiniz ama isveren de hakli, oralarda bir sene clisacaksiniz ki isi ogreneceksiniz caresi yok. Mevsim itibariyle acilmakta olan birkac seracilik kursu vardir. Birisine yazilip huc degilse topraksiz tarim teknisyenligi seviyesi alin, muhendis oldugunuzu soylemeye gerek yok. O bilgiyle birkac ay ucuza calisin bakalim yatirim yapmaya cesaret edebilecek misiniz ? Imternette bakin birsuru kiralik sera var, cok para yatirip riske girmeden kiralasaniz zarar etseniz bile cok olmaz. Yeterki malinizi son ureticiye verebilin, kabzimala ve ya pazarciya mahkum olmayin. Az olsun ama saglam ve karli olsun.
Saglicakla kalin

eminehasan
18-05-2016, 19:13
topraksız tarımım

zenginn
18-05-2016, 21:17
*** Kudret hocam yaklaşık 1 aydır hayretler içinde topraksız tarım ile ilgili yazmış olduğunuz bilgileri inceledim sayenizde birseyler ogrenmeye başladım sizden öğrendiğim bilgiler ışiginda bir sorum olcak besin eriyikleri in hesaplanmasi 1 sayfa N:120 ppm 10 tl çozelti 0.075 azot fazlası çıkıyor N:128 ppm yaptığımızda 0.005 açığımız var 2 nci durumu kullanmak daha uygun olurmu acaba.Ben stok çozelti için hesabı şu şekilde yapıyorum örneğin 50 lt çozelti hazırlayacağız KH2PO4 P:40 PPM , 8.8 GR KH2PO4 Lazım 1 lt stok çozelti den 8.8 GR mi 100/8.8=11.350 1000 ml /11.350=88.106 ml şeklinde hesapliyorum.Ayrica bu hesaplama ile mevcut stok çozelti yi 11 defa kullanacagimi biliyorum.Hayirli çalışmalar diliyorum saygilar.

Kudret Tezel
19-05-2016, 10:01
Sayın zenginn, stok eriyiklerde illede 100 gr diye bir şart yok. Konu anlatılırken daha basite indirgenmesi adına öyle kabul edilmiştir . Sizi hesaplama yöntemini anladığınıza göre malzemenin erirlik değerine göre istediğiniz kadar erite bilirsiniz.
Tespit ettiğiniz hatalara gelince 128 ppm de 0,075 veya 0,005 hata hata değildir.sizi yanıltmasın.

kiziltan
20-05-2016, 12:37
Sn Efe 446, is ararken basiniza gelene uzuldum.

Emlakjet sitesine girip, kiralik arsa secenegini isaretleyip eskisehir yaziniz, altinda minimum 20.000 m2 yazip gerisini bos birakiniz. 1.500 donume kadar olan ve tarima kiraya verilenlere bakiniz lutfen, donumu yillik 40-50 TL ye yer var. Elbette gidip gormeniz gerek, ama tarla alip sera kurmaya kiyasla cok ucuza gelebilir. Belki yaniniza biraz daha para koyabilecek tanidik, tercihen meslektas bulsaniz..

40-50 donum kiralayip, kapya biber ekerek, kosesine sonradan sokulebilecek vidali tip bir sera koysaniz, ki bunlarin da kullanilmislari domates.com.tr de var, denemis olursunuz.
Biber kirayi ve bir miktar parayi cikaracaktir. Hatta 100 donum uzeri icin kiralamayi 5-7 yillil yapip yonca ekseniz, is biraz daha kolaylasacagi gibi satisi kolay olacagindan seranizla ilgilenebilirsiniz.

Sartlarinizi bilmiyorum ama elimden gelen sadece gorduklerimi onermek, umarim basarirsiniz.

kiziltan
20-05-2016, 15:09
Izmir Buyuksehir Belediyesi Kent Koleji kurmus. Ucretsiz kurslar veriyor.

Topraksiz Tarim Kursu ( EVKA 1 ) Buca`da.

Irtibat icin 0232 420 0550

Katilanlar memnun, bazi ziraat muhendisleri pratik yapmak icin katilmislar. Herhangi bir onsart yok, ucretsiz, herkese acik.

shawshang
20-05-2016, 15:53
Izmir Buyuksehir Belediyesi Kent Koleji kurmus. Ucretsiz kurslar veriyor.

Topraksiz Tarim Kursu ( EVKA 1 ) Buca`da.

Irtibat icin 0232 420 0550

Katilanlar memnun, bazi ziraat muhendisleri pratik yapmak icin katilmislar. Herhangi bir onsart yok, ucretsiz, herkese acik.

https://www.izmir.bel.tr/KentKoleji/385/850/tr

Dikili ilçesinde proje kapsamında kurulacak tam otomasyonlu topraksız tarım eğitim ve uygulama serası ile İzmir'de tarımsal üretim kapasitesinin, tarımsal ürünlerin kalitesinin ve katma değerinin arttırılması, topraksız tarımın yaygınlaştırılması ve bu yolla dezavantajlı olan ilçeler başta olmak üzere istihdam ve gelir düzeyinin artırılması hedefleniyor.

shawshang
20-05-2016, 15:55
MESLEKİ VE TEKNİK KURS BRANŞLARI

İzmir Kent Koleji (http://www.ibbmeslekfabrikasi.com/Sayfalar/Branslar.aspx)

kiziltan
20-05-2016, 17:01
Bu kursa ait siteyi acamadim, kurs ne zaman basliyor suresi nedir ogrenebildiniz mi ?

shawshang
21-05-2016, 08:07
Pazartesi telefondan bilgi alayım

alpayelmas
06-06-2016, 16:40
merhaba;
Şehrin stresinden kurtulmanın en güzel yollarından birini sizler sayesinde hayata geçirmenin mutluluğu içerisindeyim :) katılan ve tecrubelerini paylaşan herkeze en başında teşekkür ederim. İsmim Alpay evde eski akvaryum malzemelerim ve plastikçiden aldığım çöp kovası ile tek saksıdan bir domates yetiştirmeye başladım. hidrofonik Fidem yandaki topraklı fidelerime göre çok cılız kaldı :) . Ben ph ve ec ölçemiyorum. Ama arduino ile gelişkin bir kontrol sistemi yakında elektronik kartlarımın gelmesi ile oluşturabileceğim. Sıvı gübre olarak turkuaz firmasının power bat isimli sıvı yarasa gübresinden temin ettim. Sizlerden ricam istanbul çeşme suyu ile bu gübreyi ne oranda karıştırsam daha iyi bir verim alabilirim. Çok keskin netlikte uygun bir ortam kurmam sudaki değerleri ölçemediğim için şu aşamada mumkun değil ama bir yaklaşım ile az cok bır su ve besin karışımı elimdeki bu malzemeler ile oluşturabilirmiyim. Aldığım sıvı gübre nin adresi ve besin değerleri bu linkte var. Herkese selamlar.

1 LİTRE BAT POWER SIVI YARASA GÜBRESİ (http://www.turkuvazgubre.com.tr/?newUrun=1&Id=1283010&CatId=bs345832&Fstate=&/1-L%C4%B0TRE-BAT-POWER-SIVI-YARASA-G%C3%9CBRES%C4%B0)

TURKUVAZ YARASA GÜBRESİ TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ (http://www.yarasagubresi.com.tr/?Syf=4&Fa=5&Id=221021#prettyPhoto)

kiziltan
06-06-2016, 16:49
Sn Alpay Elmas

Hayirli olsun. Henuz isin basindayken bilgisayarli otomasyonu dusunmek, eger isiniz ve hedefiniz bu degilse, cok acelecilik degil mi ?

Hangi sistemi kuracaksiniz, hangi gubreyi kullanacaksiniz, sulama rejimi olacak mi, uzerini kapatacak misiniz ( iklimleme gerekecek mi ) gibi noktalar henuz kararlastirilmamis.

Biraz daha okuyup, Sn Tezel gibi ustalara danissaniz, sanirim sera bekcisi simdilik yeterli olacaktir. EC olcum icinde kendileri guvenli ucuz aparati tavsiye ederler.

Basarili olmanizi ve paylasimlarinizi izleyebilmeyi umarim.

alpayelmas
07-06-2016, 10:56
Çok teşekkür ederim Kızıltan;

Aslında hedefim belki ileride tarım ve hayvancılık yapmak olacak ama suan meslegım geregı ugrasamıyorum. Bu hevesımı bir nebze gidermek için saksıda çiçek biber vs. yetiştiriyorum. Farklı tekniklere her alanda ilgi duymuşumdur. Elektroniklede hobi olarak uğraşıyorum. Bu disiplinleri bir araya getirirsem parça parça herşeyle uğraşmak yerine bir değerler bütünü ile işletiletilebilir bir sistem kurabilirim düşüncesi kendi otomasyonumu oluşturmaya çalışıyorum. Tabi maliyetleri ev de hobiciler için düşürmek gerekli ama önce sistemi çalışır hale getirebilirsem detaylara inebilirim diye düşünüyorum.
İlk mesajımda yazdığım gibi çöp kovasına havyayla deldiğim saksının içine denizden topladığım çakıl taşlarını kaynatıp koydum. suyu ve yarasa sıvı gübresinide ekledim annemin domates fidanınıda söküp bu düzeneğe diktim :) sonuç sararan ve kuruyan alt yapraklar. Sonra suyu %60 oranında boşaltıp çeşme suyu ıle ılk suyu seyrelttim bitki biraz kendine geldi . saksıdakı kardeşlerine boşalttıgım gubrelı suyu doktum costularda costular :) benım hidrofonik sistem suan %70 geri kaldı ama tabi bu kadar kara düzenle ancak bu olur. :)

Culture
18-06-2016, 14:33
Amacım kimseyi bu işten soğutmak değil ancak üretimle iş bitmiyor. Benim açımdan üretim işin kolay kısmı. Hem biraz temel bilgim hemde Üniversite'den biraz pratik bilgim var. Üniversite'den sonra dedimki kendime bu bilgiler sana yetmez senin bu işi profesyonel yapan biryerde Tecrübe edinmen lazım. Internette iş ilanlarına bakıyorum bigün ismini vermeyeceğim Manisa'da bir topraksız tarım işletmesi ile görüştüm. Şartlarını sordum 1500₺ Maaş+yemek+ kalacak yer . Insan 6 sene okuduktan sonra az geliyor ilk başta ama neyse dedim amaç Tecrübe kazanmak . Atladım otobüse gittim Manisa'ya dediler biz sizi otogardan alırız. Bekle bekle kimse gelmiyo 2-3 saat bekledikten sonra aradılar kendiniz taksiye binin gelin diye :) neyse tesise vardım. Müdürleri izmirdeymiş birazda onu bekledim . Sonunda müdürde geldi selam hoşbeş derken adam birden dediki ben dedi zorunlu olarak ziraat müh. Alacam. Birden afalladım. Işte Maaş 1200₺ verebilirim ben hala Tecrübe Amaçlı gittiğim için buna takılmadım. Sonra dediki bu sene kalacak yer yok heryeri tırcılara verdik :) Başımdan aşağya kaynar sular boşalmaya başladı. Bana niye telefonda böyle demediniz dedim. Işte arkadaş aramışta falanda filan kıvırdı:) ticari işletmelerin durumuda böyle .

Şuan canla başla yabancı dil Sınavına hazırlanıyorum. Allah izin verirse araştırma görevlisi olup bu alanda çok fazla bilgiye erişip kendini geliştirmek istiyorum. Marul serası hayalim belki ozaman gerçek olur.


Merhaba Efe446
ben kısa bir süre önce topraksız tarım konusuyla ilgilenmeye başladım. İnternette bulabildiğim kaynakları araştırıp tekniğini öğrenmeye çalışıyorum. mesajını üzülerek okudum.
Bu alanda öğrenim görmüş , emek vermiş birisin. Ve görünüşe göre konuyu da seviyorsun.
Sadece şunu paylaşmak için yazmak isterdim.
Motivasyonunu kaybetme , istiyorsan mutlaka çözümler bulacaksın.

MustafaTepe
18-06-2016, 14:58
Merhaba
Topraksız tarım amatörler için balkonda terasta güzel bir uğraş sistemi ilk kurarken maliyetli ama sonrasında sanırım maliyet besin eriyiği haricinde neredeyse sıfır ama sıra besin eriyiklerine gelince onları hazır alınca da maliyeti oldukça yüksek özellikle havaların ısınmasıyla ve bitkilerin büyümesiyle buhar ve fidelerin meyveye durmasıyl sarfiyat artıyor ve bu besin fiyatı daha anlamlı hale geliyor. İşe başlarken acaba yetiştirebilirmiyim kaygısı vardı. Şimdi herşey yolunda tek derdimiz hızlı besin tüketimi:p

monsieur
02-07-2016, 23:28
https://www.youtube.com/watch?v=yB0pL-5rKR0


Oku oku herşey birbirine girdi kardeşim ama bu bayram tatilinde bu işi sökecem Şimdi Ateşkaptan abimiz yukardaki videoda neyi anlatmış bu kiti her bitkide kullanabilirmiyiz yoksa bu sadece bir bitkiye mi ait

monsieur
02-07-2016, 23:53
Ya da bütün bunlarla uğraşmadan 5 lt A 5 lt B tankı hazır kitler ne kadardır. 10 A dan 10 B den alsam bir yol yetse bana 5 domates 5 salatalık bu konuda fiyat verecek var mı?

monsieur
03-07-2016, 00:22
10 lt lik A tankı 10 B tankı için dometes yetişdirdiğimizi farzetsek hangi elementlerder kaçar gr koymak gerekir yukarıdaki Ateşkaptanın videosundaki mantıkla

MustafaTepe
03-07-2016, 00:49
Sevgili Monsieur

Dediğim gibi hiç besin eriyiği vs ile şimdilik uğraşma onu kudret Beyden tedarik edersin sen sistemi kur hele bir dene şöyle şevke gel. Gerisi ondan sonra.

beşiktaşlı
03-07-2016, 20:29
bugüne kadar öğrendiğim tek şey bütün formdaki yazıları tek tek okumak
bilhassa kudret beyin hesaplamaları ve benzerleri
sanırım ateşkaptan ümit ince abinin çalışmalarını hesap işlerinden anlayan birisinle yardımığyla çözmem gerekecek
sanırım ateşkaptan bey .....arada bir ağaçlarnete uğruyor ...olsun bize oda yeter:))

MustafaTepe
05-08-2016, 09:12
Bizi hiç ec ve ph gibi sıkıntılarla uğraştırmayan besin erikleri ve sera bekçisi ile ilk denememizde beni sonsuz mutluluğa ulaştıran Kudret Beye teşekkür ederim.
Ondan öğrendiklerimle 10 M2 den şimdilik 60 kg toplamda 80-100 kg ürün almayı garantiledim gibi. Öğreneceğimiz çok şey var. Artık onlarıda vbir sonraki yıla nasipse.
624011

Kudret Tezel
05-08-2016, 09:42
Sevgili Mustafa Tepe, gerçekten kutlarım çok güzel bir çalışma sergilediniz. Teşekkür ederim övgüleriniz için, ama şunu söylemeden geçmek haksızlık olur. Bütün arkadaşlarıma ne yolluyorsam sizede onu yolladım yani size özel bir ürün hazırlamadım. Sera bekçisine gelince yaptığı iş belli önemli olan belli olan işi hatasız yapması. Sağ olun sera bekçisinin üzerine düşeni hatasız yaptığı tarafınızdan onaylanmış . Yani çok fazla bir extra yok ama ne var biliyormusunuz ; sizin bu işe gösterdiğiniz sevgi özen ve ihtimam. Ailece sevginizin bir tezahürüdür bu netice. Önümüzdeki süreçte çok daha güzel başarılara imza atacağınızdan eminim.
Prensibim oyunu kuralına göre oynamak, akademik bilgilere değer vermek asla ve asla onları hiçe saymamak hesapsız kitapsız hiçbir iş yapmamak tır. Hep birlikte memleketimizin geleceğine çok küçükte olsa bir ışık tutabilirsek ne mutlu bize . Başarılarınızın devamını dilerim ellerinize sağlık kutlarım ve bütün arkadaşlarımıza çalışmalarında başarılar dilerim. Sevgiler selamlar.

idris şenol
05-08-2016, 15:09
sayın kudret bey sakin geçen şu günlerde önceki yazıları okurken incir yetiştiriciliği ile şu kısım aklıma takıldı af buyurun:(
konu yarım kalmıştı malum sıkıntılarımız vardı
sizden ricam topraksız tarımda incir yetiştiriciliğ hesabını gösterirmisiniz
sn ateşkaptan hesaplamayı yapmıştı fakat sizinde altakki mesajınuızda doğru olmadığnı belirtmiştiniz
804 nolu mesaj
demişsinizki............:confused:
805 nolu mesaj kudret tezel beyin Ancak şunu hatırlatmak isterim ki gerçek hesaplama yöntemi bu değildir



http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33826-27.htm

Azot>>>N<>12x14.007=168.084 ppm (NO3)
N<>0,5X14.007=7.003ppm (NH4) Toplam N=175.087 ppm
Fosfor>>P><2X3.974=61.948 ppm
Kükürt>>S><2X32.066=64.132 ppm
Potasyum>>P><7.5x30.974=232.305 ppm
Kalsiyum>>Ca><4x40.078)=160.312 ppm
Magnezyum>>Mg><2x24.305=48.61 ppm
GÜBRE HESABI
Magnezyumdan>48.561/0.099x100=4.91 ml>4.91x100/1000=0.491 gr>0 .491x100x10=491 gr MagnezyumSülfat Kükürtden>>4.91x0.13x100=63.83 ppm
Fosfordan>61.948/0.2278x100=2.72 ml > 2.72x100/1000=0.272 gr> 0.272x100x10=272 gr Monopotasyumfosfat >Potasyumdan>2.72x0.2872x100=78.12 ppm
Kalsiyumdan>160.312/0.185x100=8.67 ml> 8.67x100/1000=0.867 gr> 0.867x100x10=867 gr Kalsiyumnitrat << >>Azotdan>8.67x0.156x100=135.25 ppm> 175.087-135.25=39.84 ppm gerekli.
Azotdan>>39.84/0.139x100=2.87 ml>2.87x100/1000=0.287 gr>0.287x100x10=287 gr Potasyumnitrat
potasyumdan>>2.87x0.386x100=110.78 ppm>toplam=110.78+78.12=188.90 ppm>gereken>232.305-188.90=43.41 ppm gerekir.
Potasyumdan>>43.41/0.449x100=0.967 ml>0.967x100/1000=0.0967 gr>0.0967x100x10=96.7 gr PotasyumSülfat gübresi gerekir. Kükürt fazlalığı ihmal edilecek.

Formülde Microelementler yoktur. Bu haliyle eksiktir.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hoagland formülünü uygulayarak , incir üzerinde araştırma yapmıştır. Growth substrates and fig nursery tree production
..............................................
devamı
sn kudret tezel yanıtlamış
Sevgili arkadaşlar, bu formülün açıklanması, hesaplanması konusunda emek veren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ederiz. Yaptıkları hesaplamalar yanlış değildir. Elementlerin mol ağırlıkları doğru yazıldıysa olay verilen mol sayısı ile mol ağırlığını çarpmaktan ibarettir. Çıkacak ppm değerlerini bulunca hesaplamak basitleşir İşin başından beri yaptığımız gibi.
Ancak şunu hatırlatmak isterim ki gerçek hesaplama yöntemi bu değildir. Öncelikle tablonun sağındaki katyon ve solundaki anyon sayılarının eşitlenmesi gerekir. Bu eşitleme kontrol edildikten sonra ppm değerleri ile değil doğrudan doğruya element tuzlarının mol ağırliklarıyla hesaplamalar yapılır. Durum böyle olunca hiçbir eksik veya fazla olmaksızın tam formül hazırlanmış olur. Birim olarak mmol /L yerine mol / ton olarak alınırsa iş daha da basitleşmiş olur.
şimdiden kudret beye teşekkür ederim:)saygılarımla

Kudret Tezel
06-08-2016, 21:28
Sevgili İdris Şenol, besin eriyiği formülleri ya ppm olarak ya yüzde olarak veya yukarıdaki örnekte olduğu gibi anyon ve katyon dengesi olarak verilir. ppm olarak verilen değerler her zaman değil ama bazen isteğe bağlı olarak seçile bilir. Mesela siz ayni ppm değerlerini potasyum nitrat olarak yakalarsınız başkası biraz potasyum nitrat biraz potasyum sülfat kullanarak yakalaya bilir. Fosfor için sadece MKPkullanıla bilir veya MKP MAP DAP beraberce kullanıla bilir o zaman kullanılan diğer potasyum tuzlarının miktarı değişe bilir. Bunun gibi hatalar ppm olarakta ( %) yüzde olarakta yapılan hesaplamalarda yaşanır. Ancak yukarıdaki gibi bir formül verilirse ki bir çok akademik formüller böyledir hesaplamanız hiç bir yanlışlığı kabul etmez eksik noksan olmaz.
Bunu hesaplamanın yolu Anyon ve Katyon değerlerini molekül ağırlıklarıyla çarpıp ppm cinsine dönüştürerek olmaz. Nedeni yukarıda anlattığım hatalar veya farklılıklar olmasın diye.
Bakınız bu formülde ;
Anyon olarak
12 adet NO3 Nitrat azotu kullanılacak
2 adet fosfat
2 adet sülfat
0,5 adet H Co3 Bikarbonat

Katyon olarak
0,5 adet Amonyum azotu
7,5 adet Potasyum
4 adet kalsiyum
2 adet Magnezyum molekülü kullanılacak demiş.
Yaptığımız seçimlerle anyon ve katyon u eşitlememiz lazım,
şöyleki
Mg SO4 Magnezyum +2 değerlidir sülfat kökü -2 değerlidir,
Yani anyondan 2 sülfat, katyondan 2 Magnezyum gitmiştir.
4 adet kalsiyum kullandığımızda Ca ( No3)2 4 kalsiyum 8 azot gitmiştir.
2 KH2PO4 MKP kullandığımızda 2 fosfat 2 potasyum gitmiştir,
0,5 Amonyum Nitrat kullandığımızda 0,5 Amonyum 0,5 nitrat gitmiştir.
3,5 Potasyum Nitrat kullanıldığında 3,5 Potasyum 3,5 azot gitmiştir. Şimdi tabloda yerlerine koyarsak
12 azot gitti. 2 fosfat gitti, 2 sülfat gitti, 0,5 HCO3 anyonu duruyor.NH4 azotu gitti 7,5 potasyumdan 5,5 gitti Kalsiyum gitti, Magnezyum Gitti. kalan 2 adet potasyum için 2 mol KCL kullanılır 0,5 NCO3 içinde 0,5 mol Sodyum bi karbonat kullanılırsa Anyonlar ve katyonlar eşitlenmiş olur. Böylece hatasız hesaplama yapılmış olur.
Arkadaşlar tablo olarak sunamadığım için özür dilerim. Resim olarakta sunamıyorum zira fotoğraf makinem arızalandı onun için görsel paylaşımlara bir süre ara vermek zorunda kaldım kusura bakmayın. En kısa zamanda halledeceğim. Selamlar sevgiler.

idris şenol
07-08-2016, 20:59
görmemişin serabekçisi olmuş severken kablosunu koparmış:)):D
arkadaşlar öncelikle yanlış anlaşılmasın serabekçsinde herhangi bir eksiklik mevzubahis deyil
aksine tıkır tıkır çalışan sisteme çomak sokuyoruz:(
geçen hafta sn kudret beyle konuşurken elimde iki adt dozaj pompası mevcut
bu sistemden bağımsız dozlama pompalarını montaj yapılırmı dedim ????
kudret hocam biraz kızar gibi oldu bu üzerindeki hava pompası sistemiz çokgüzel hava ile çalışan benim sistemim dengeli ve kendini ispatlamış sistem dedi
senin yapacağan dozlama sistemi okadar dengeli dozlamayabilir dedi bizde aylak bakkal ..t...tartar bilenler bilir:)
elektir müh arkadaşımla sisteme ekleme yaptık
istar dozlama pompalarını ayırıcı şalterle ayırdık
ister hava pompası ile çalışabilir konumda
yağni her iki sistemi bu gece test ettim çalışyor
ne gibi avantaj sağlar
her iki sistem olma avantajı
sanırım kudret bey serabekçisi alacak arkadaşlara opsiyonlu bu sistemi yapabilir ümidiyle:)
not : 2. pompa ve sistem bağlantıları henüz bitmedi diyer fişe 220 ampul test için bağlandı bilginize
dozlama pompa denge testi daha sonra

idris şenol
09-08-2016, 12:13
Sevgili İdris Şenol, besin eriyiği formülleri ya ppm olarak ya yüzde olarak veya yukarıdaki örnekte olduğu gibi anyon ve katyon dengesi olarak verilir. ppm olarak verilen değerler her zaman değil ama bazen isteğe bağlı olarak seçile bilir. Mesela siz ayni ppm değerlerini potasyum nitrat olarak yakalarsınız başkası biraz potasyum nitrat biraz potasyum sülfat kullanarak yakalaya bilir. Fosfor için sadece MKPkullanıla bilir veya MKP MAP DAP beraberce kullanıla bilir o zaman kullanılan diğer potasyum tuzlarının miktarı değişe bilir. Bunun gibi hatalar ppm olarakta ( %) yüzde olarakta yapılan hesaplamalarda yaşanır. Ancak yukarıdaki gibi bir formül verilirse ki bir çok akademik formüller böyledir hesaplamanız hiç bir yanlışlığı kabul etmez eksik noksan olmaz.
Bunu hesaplamanın yolu Anyon ve Katyon değerlerini molekül ağırlıklarıyla çarpıp ppm cinsine dönüştürerek olmaz. Nedeni yukarıda anlattığım hatalar veya farklılıklar olmasın diye.
Bakınız bu formülde ;
Anyon olarak
12 adet NO3 Nitrat azotu kullanılacak
2 adet fosfat
2 adet sülfat
0,5 adet H Co3 Bikarbonat

Katyon olarak
0,5 adet Amonyum azotu
7,5 adet Potasyum
4 adet kalsiyum
2 adet Magnezyum molekülü kullanılacak demiş.
Yaptığımız seçimlerle anyon ve katyon u eşitlememiz lazım,
şöyleki
Mg SO4 Magnezyum +2 değerlidir sülfat kökü -2 değerlidir,
Yani anyondan 2 sülfat, katyondan 2 Magnezyum gitmiştir.
4 adet kalsiyum kullandığımızda Ca ( No3)2 4 kalsiyum 8 azot gitmiştir.
2 KH2PO4 MKP kullandığımızda 2 fosfat 2 potasyum gitmiştir,
0,5 Amonyum Nitrat kullandığımızda 0,5 Amonyum 0,5 nitrat gitmiştir.
3,5 Potasyum Nitrat kullanıldığında 3,5 Potasyum 3,5 azot gitmiştir. Şimdi tabloda yerlerine koyarsak
12 azot gitti. 2 fosfat gitti, 2 sülfat gitti, 0,5 HCO3 anyonu duruyor.NH4 azotu gitti 7,5 potasyumdan 5,5 gitti Kalsiyum gitti, Magnezyum Gitti. kalan 2 adet potasyum için 2 mol KCL kullanılır 0,5 NCO3 içinde 0,5 mol Sodyum bi karbonat kullanılırsa Anyonlar ve katyonlar eşitlenmiş olur. Böylece hatasız hesaplama yapılmış olur.
Arkadaşlar tablo olarak sunamadığım için özür dilerim. Resim olarakta sunamıyorum zira fotoğraf makinem arızalandı onun için görsel paylaşımlara bir süre ara vermek zorunda kaldım kusura bakmayın. En kısa zamanda halledeceğim. Selamlar sevgiler.

kudret bey elinize emeğnize sağlık :)
sizinde bildiğiniz gibi meslek lisesi mezunu biriyim bu konuların büyük çoğunu sizden öğrendim
konuya TAM HAKİM olamadım sizinde belirtiğiniz gibi uygun zamanda tablo olarak
ve bahsetiğiniz tabloda hatasız hesap şekilde gösterirseniz af buyurun biraz daha benim açımdan anlaşılır olacak sanırım şimdiden teşekkür ederim
not:
Eğer zıraat mühendisi arkadaşlar anlamışlarsa onlarda yardımcı olurlarsa sevinirim

beşiktaşlı
09-08-2016, 19:11
kusuruma bakmayın kudret hocam daha acemiyim ama bir saat baktım evirdim çevirdim anlar gibi bişieyler çıkıyor sonunu bağlayamıyorum

sedail
10-08-2016, 18:30
idris bey asıl Kudret hoca benim yaptığımı görse cetvelle kovalar inan. benim sistem yer seviyesinde olduğu için sistemden geri dönen suyu sera bekçisine aktarmak için ek bir pompa koydum bu pompayı sera bekçisinin su alış prizine bağladım sonra sisteme birde şamandıra ekledim elektrotlar da tuz birikiyor diye ancak şamandıra suya verilen havadan oluşan dalgalardan tıkır tıkır sürekli çek bırak yapınca rölenin kontakları yaktı :)

Kudret Tezel
10-08-2016, 22:07
Sera Bekçisinin dilinden herkez anlıyor ve istediği gibi çalıştırıyor ne güzel.

idris şenol
11-08-2016, 07:14
idris bey asıl Kudret hoca benim yaptığımı görse cetvelle kovalar inan. benim sistem yer seviyesinde olduğu için sistemden geri dönen suyu sera bekçisine aktarmak için ek bir pompa koydum bu pompayı sera bekçisinin su alış prizine bağladım sonra sisteme birde şamandıra ekledim elektrotlar da tuz birikiyor diye ancak şamandıra suya verilen havadan oluşan dalgalardan tıkır tıkır sürekli çek bırak yapınca rölenin kontakları yaktı :)
sayın sedail sistemi görsel olarak paylaşsanız size yardımcı olacak birisi çıkar:)

idris şenol
11-08-2016, 07:20
Sera Bekçisinin dilinden herkez anlıyor ve istediği gibi çalıştırıyor ne güzel.
kudret bey, sera bekçisinin en güzel yanı kalibrasyon olayını olmaması
yeterki sistemin çalıştığnı görün
zaten görsel olarak ışık sistemi fazlasıyla yardımcı oluyor
serabekçisi alır verir gider gelir aynı anda dozlar aynı anda ölçer
bunlar olurmu olur
BİZ YÜRÜ DERİZ YÜRÜR:)

sedail
11-08-2016, 11:38
sayın sedail sistemi görsel olarak paylaşsanız size yardımcı olacak birisi çıkar:)

şu an sistemde problem yok sera bekçisinin su alma prizinden geri dönüş deposundaki pompaya bağlantı yaptım sorunsuz çalışıyor geri dönüş deposunada bir şamandıra bağladım bitkiler suyu kullanınca burada oluşan eksiklik tamamlanıyor. sera bekçisinde herhangi bir modifikasyon olmadan geri dönüşü ayrı depoyla kullanabiliyorsunuz.

idris şenol
11-08-2016, 11:53
şu an sistemde problem yok sera bekçisinin su alma prizinden geri dönüş deposundaki pompaya bağlantı yaptım sorunsuz çalışıyor geri dönüş deposunada bir şamandıra bağladım bitkiler suyu kullanınca burada oluşan eksiklik tamamlanıyor. sera bekçisinde herhangi bir modifikasyon olmadan geri dönüşü ayrı depoyla kullanabiliyorsunuz.

SAYIN sedail sisteminizi ve bahçenizin son halini paylaşırmısınız:)ısrarla bekliyoruz

ciftci_aga55
12-10-2016, 10:27
selamun aleyküm sayın idris şenol bey hayırlı günler işlrerinizde ve çalışmalarınızda başarılar dilerim mesele 61 kardeşimizin topraksız tarımda kontrollü ürün sertifikası adı altında açmış olduğu başlığın 42 mesajında adam cin olmadan şeytan olmaya çalışıyor daha yazdığı mesaj sayısı 1..........şeklinde bir yorumunuzu gördüm üzerime almak istemedim ama ....diğer mesajları üstten alta doğru okuyunca sanırım kastettiğiniz benim.
öncelikle forumdaki mesajları sabit internetim olmamasına rağmen defalarca okudum sürekli notlar alıyorum sabit internetimi daha 1 hafta önce bağlattım.bende önce sayın kudret hocamın sonra sizin gibi bu işlere gönül vermiş değerli üstadların vesilesi ile bu hastalığa tutuldum amma velakin hali hazırda koyu üretimi ve diğer çiftçilik faaliyetleri ve gerekse maddi imkansızlıklarla boğuşmaktan bir türlü başlangıç yapma imkanım olmadı .şu günlerde eli kulağında yeni bir başlık ile konu açarak yaptıklarımı ve faalyetlerimi payalşarak bütün yaşı küçükde olsa mesleki (yani topraksız tarım)olarak abi diyeceğim bütün büyüklerimin yardımlarını ve katkılarını esirgemiyeceğini umarak ve aallah nasip ederse açacağım konu başlığın sürekli olarak irtibatta olacağımın sözünü ve teminatını veriyor herkese hayırli bereketli uzun ömürler ve bol kazanç diliyorum saygılarımla.

mesutbalta
24-10-2016, 22:03
Yardımcı olabilcek varsa derdimi anlatayım elimde bi takım makro ve mikro besin elementli gübreler var ve ilk msj daki gibi ppm lere göre yani reçeteye göre hangi gübreden ne kadar kullanacağıma nasıl ayarlayacağım yani daha açıkça bu formül ve çözümleri kimyasal map üre mkp gibi değil daha ticari gübrelerle ayarlamasını nasıl yapabilirim

ciftci_aga55
25-10-2016, 16:44
Selamun aleyküm mesut bey samsunun neresindesiniz ben alaçamlıyım tanışıp görüşmek isterim atakumdaki seranın sahibiyle geçen hafta görüşmüştüm sizin gibi bende serayı gezmek ve incelemek istedim ne zaman isterseniz buyrun gelin dediler yani herkesin ziyaretine açık şu elimde var dediğiniz makro ve mikro gübreler katımı sıvımı

ismailatmaca
07-11-2016, 18:57
evet bu akşam marol ve çilek besinlerim, ec metrem ve ph kitim geldi. ilk iş çeşme suyunun ec sini ölçmek oldu ve sonuç 0.2 çıktı. sanırım topraksız tarıma uygun. ikinci olarak çeşme suyunun ph ını ölçmek istedim ancak hiç bir şey anlamadım. damacana suyunun ph değeri 6.34 yazıyor onu ölçmeye çalıştım yine birşey anlamadım. akvaryumun suyunu denedim yine olumsuz. her defasında cam tüpün içindeki suyun rengi damlalıktan damlayan indikatör sıvının renginde cam suyu gibi maviye yakın yeşilimsi bir renk. sonuç hiç bir ph değeri tayin edemedim. son olarak kireç çözücü ile ph denemesi yaptım kırmızıyı andıran bir renk tonu oluştu.

bakalım bu işi öğrenebilecekmiyim

ismailatmaca
07-11-2016, 19:01
bir kaç güne kadar marol için bir sistem kurup resimleyeceğim.

mesutbalta
07-11-2016, 20:11
İsmail bey besin kitini nerden sipariş ettiniz ve bende bir tds metre var ölçtüğümde 153 x 10^6 gibi bir sonuç çıkıyor yani kaç oluyo suyun ec si

mesutbalta
07-11-2016, 20:12
Çiftçi aga bafra halinin arkasında fide tesisimiz var Balta fide orda denemeleri yapıyorum tam tecrübeye kavuşunca işi ticari boyuta taşımak istiyorum

mesutbalta
07-11-2016, 20:15
Bir diğer anlamadığım iş örneğin MKP ile CalNit karışmaz gübredir fakat kudret beyin formülünde karışım var tepkimeye girmiyor mu ?

beşiktaşlı
07-11-2016, 23:07
Bir diğer anlamadığım iş örneğin MKP ile CalNit karışmaz gübredir fakat kudret beyin formülünde karışım var tepkimeye girmiyor mu ?
stok çözeltiyse şayet:
Kalsiyum:A ...TANKIN
MKP:B ...TANKINA ileve edin

finel çözelti ikisi karaşabilir:)

Saparow
29-11-2016, 12:07
Arkadaşlar herkese merhaba siteye yeni katıldım, paylaştıgınız konular için hepinize minettarım, bazı yazdıgınız konuları anlamakta zorluk çekiyorum, bu konuları anlamama yardımcı olurmusunuz lütfen, mesela gübre hazırlarken seyreltme oranı nedir. Kudret hocam paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim, biz şu an 1500 m2 lik bir Serada (1000 m2'si Cocopeat, 500 m2 topraklı) domates, biber, hıyar yetiştiriciliği yapıyoruz, Sera otomosyon sistemli, kurulurken adamlar hazır rapor vermişler örneğin:
A Tank:
CaNo3-12 ,96 kg
KNO3- 4.46 kg
NH4NO3-0.800 kg
Fe-0.50 gram
B Tank:
MKP-4.76 kg
KNO-8.94 kg
MgSo4- 4.52
PH TANK:
Nitrik Asit % 12- 8.4 Litre
Benim sormak istediğim, bu hesapları kendim nasıl hesaplayabilirim, yardımcı olurmusunuz lütfen.

idris şenol
29-11-2016, 20:45
Arkadaşlar herkese merhaba siteye yeni katıldım, paylaştıgınız konular için hepinize minettarım, bazı yazdıgınız konuları anlamakta zorluk çekiyorum, bu konuları anlamama yardımcı olurmusunuz lütfen, mesela gübre hazırlarken seyreltme oranı nedir. Kudret hocam paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim, biz şu an 1500 m2 lik bir Serada (1000 m2'si Cocopeat, 500 m2 topraklı) domates, biber, hıyar yetiştiriciliği yapıyoruz, Sera otomosyon sistemli, kurulurken adamlar hazır rapor vermişler örneğin:
A Tank:
CaNo3-12 ,96 kg
KNO3- 4.46 kg
NH4NO3-0.800 kg
Fe-0.50 gram
B Tank:
MKP-4.76 kg
KNO-8.94 kg
MgSo4- 4.52
PH TANK:
Nitrik Asit % 12- 8.4 Litre
Benim sormak istediğim, bu hesapları kendim nasıl hesaplayabilirim, yardımcı olurmusunuz lütfen.

sayın Saparow aramıza hoşgeldiniz
bu form sayfasında tüm aradığnız bilgiler ve işin ustaları mevcut
yeterki zaman ayırıp tüm yazılanaları okuyun :)
belkide kimseye eyvallah etmeden kendiniz besin sülosyonunu hazırlayacaksınız:))
yukardaki gübre rakamlar afaki rakamlarmı?
stok çözeltisimi hazırlanıyor
kaç tonluk besin tankınız mevcut
hangi ürünleri yetiştiriyorsunuz
nasıl bir otomasyona sahipsiniz
resim paylaşırmısınız
şimdilik bukadar:)

Saparow
30-11-2016, 14:21
Teşekkürler Idris hocam, formu daha teker teker inceleyemedim, sadece göz gezdirdim, hepsini teker teker inceliycem dediğiniz gibi, verdiğim rakamlar afaki rakamlar değildir, bu rakamları daha önce ziraat mühendisi tarafından reçete halinde verilmiş, seranın toplam alanı 1500 m2 ibaretö onun 1000 m2'si topraksız yani Cocopetla üretiliyor, 500 m2'si topraklı kısım, yani 6 bölüm vae her biri 250 m2'den ibaret, bu seranın iki topraksız bölümünde komple domates üretilmektedir, 1 topraksız bölümünde hıyar komple, 1 topraksız bölümünde biberle fasulye üretilmektedir, Topraklı kısımın birinde domates komple, birinde de hıyarla biber üretilmektedir,
500 litrelik 4'er tane tankımız var, A-B tankları topraksız seralara gübre dagıtıyor, C-D ise topraklıya. Bir de PH tankımız mevcut ona da %12'lık Nitrik asit ilave ediyoruz. Elimizde su tahlili var, bildiğim kadarıyla gübre solusyonu ona göre hazırlanmış. Resimleride şimdi aktarmaya çalışıyorum.

beşiktaşlı
01-12-2016, 10:02
Arkadaşlar herkese merhaba siteye yeni katıldım, paylaştıgınız konular için hepinize minettarım, bazı yazdıgınız konuları anlamakta zorluk çekiyorum, bu konuları anlamama yardımcı olurmusunuz lütfen, mesela gübre hazırlarken seyreltme oranı nedir. Kudret hocam paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim, biz şu an 1500 m2 lik bir Serada (1000 m2'si Cocopeat, 500 m2 topraklı) domates, biber, hıyar yetiştiriciliği yapıyoruz, Sera otomosyon sistemli, kurulurken adamlar hazır rapor vermişler örneğin:
A Tank:
CaNo3-12 ,96 kg
KNO3- 4.46 kg
NH4NO3-0.800 kg
Fe-0.50 gram
B Tank:
MKP-4.76 kg
KNO-8.94 kg
MgSo4- 4.52
PH TANK:
Nitrik Asit % 12- 8.4 Litre
Benim sormak istediğim, bu hesapları kendim nasıl hesaplayabilirim, yardımcı olurmusunuz lütfen.

sayın Saparow bu yukardaki gübre karşımlarını a ve b tanklarına stok olarak koyup sadece otomasyon sistemli cihazlarınız sadece topraksız tarım 1 dönüm arazinizimi sulama yapıyorsunuz
birde Fe: demir 0.50gr mı burda bir yanlışlık yokmu yoksa 500 gr mı
bunlardan ayrı düşünürsek:!
direk final tankınıza bu gübreleri koyorsanız tanlarınız kaç tonluk
final demek: yukardaki gübrelerinizi a ve b tank a koyup direk sulama yapmanız anlamında
stok demek : iki kapta A ve B çözeltileri yoğun hazırlayıp ihtiyaca göre sisteme otomasyon olarak dozlanması
birde resimle sisteminizi gösterirmisiniz
fotoğraf mak çözünürlüğnü düşürün öyle siteye yükleyin yoksa sistem desteklemiyor arıza veriyor

Saparow
01-12-2016, 10:33
Sayın Beşiktaşlı kullandığım A-B stok tanklarıyla gübreleme yapıyoruz, yani güneş radyosyonu 190 w/m2 olunca sulamayı otamatik başlatıyor, yani bir sulamada 3 dakika civarında sulama yapıyor A-B stok tankları topraksız seralara komut veriyor, C-D ise topraklı kısma komut veriyor. Resimlerin çözünürlügünü düşürdüm, sistem yükledi diyor ama yine yüklenmemiş anlayamadım. Fe (demiri) 50 gram olarak katıyoruz A tankına.

Saparow
01-12-2016, 10:53
Resimler yüklendi galiba

idris şenol
01-12-2016, 14:21
sayın saporw af buyurun
A Tank:
CaNo3-12 ,96 kg
KNO3- 4.46 kg
NH4NO3-0.800 kg
Fe-0.50 gram
B Tank:
MKP-4.76 kg
KNO-8.94 kg
MgSo4- 4.52
PH TANK:
Nitrik Asit % 12- 8.4 Litre

bu üsteki gübre miktarlarıyla hangi ürünü yetiştiriyorsunuz????
gübre taklarınıza yukardaki miktarları tartıp net şekilde ilave ettiğniz gerçek deyerler mi
yağni çalıştığnız sera gübreleme deyereleri doğrumu!!!

b tankında KNO-8.94 demişsiniz KNO3 mü yazcaktınız(eksik varmı)
topraksız tarımda kulandığnız bu gübre miktarlarını dometese hıyara da fasulye de aynı gübre miktaralarınımı kullanıyorsunuz yağni hoğaland fornmülü gibi birşeymi mi???
birde topraklı yaptığnız seradaki tankın gübre miktarları nekadar kullanıyorsunuz! tankalarınız kaç tonluk
son olarak böyle bir sera otomasyonu kaç $$$$ maliyet olur teşekkür ederim

Saparow
01-12-2016, 15:29
Sayın Idris Şenol üstteki rakamlarla domates, biber, hıyar, fasulye, badem yetiştiriyoruz. Deǧerler dogrudur. Önceden ziraat mühendisi tarafından hazırlanmış bir degerdir.
Hatamı maruz kılın KNO3 olucakti, evet aynı deǧerleri kullanmaktayız, Hogland formulunun nasil oldugunu bilmiyorum, konuyu tamamen kavramış değilim. O yüzden sizden yardım istedim. Topraklının miktarını da eve gidince atarım. Tankların her biri 500 litre, artı 100 litrelik gübre karıştıranı tankımız var resimde gördüğünüz gibi, bildigim kadarıyla gübreleri 100 litrelik tankda karîştırarak seralara iletiyor makine.
Fiyat konusuna gelince burası bir uniwersite, sera devlet tarafından kurulmuştur, maliyeti 360-400 bin $ civarında dediler. Rakamların ne kadar doğru olup olmadıgını bilmiyorum. Dağdelen diye bir şirket var galiba. O şirket tarafından kurulmuş.
Benim bunları öğrenmek istediğimin sebebi de burası bir uniwersite ve boyle moderin seracılık ülkemize yeni girişti. Seracılık konusunda insanların pek bilgisi yok bu sitede dolaşırken sizin bu konuda uzman oldiğunuzu anladım. Gübre hazırlama yöntemini ögretebilirseniz memnub oluruz. Burdaki insanlara ve uniwersite ogrencilerine artı dışarıdan gelen çiftçi ve sera işine girmeye çalışanlar uniwersiteden bilgi almaya geliyolar o yüzden çok mahçup oluyoruz. O yüzden sizden büyük bir ricam bu gübe hazırlama yöntemini bizimle paylaşırsanız memnun olurum. Saygılarla.

Saparow
01-12-2016, 17:34
Topraklı için kullandığımız değerler:
C TANKA:
KNO3- 6 kg
CaNO3-3 kg
Fe-150 gram
NH4NO3(% 33)-500 gram
D TANKA:
MgNO3-2.5 kg
KNO3-5 kg
Mono potassium phosphate - 3 kg
Mikro element - 50 gram

idris şenol
01-12-2016, 18:00
Topraklı için kullandığımız değerler:
C TANKA:
KNO3- 6 kg
CaNO3-3 kg
Fe-150 gram
NH4NO3(% 33)-500 gram
D TANKA:
MgNO3-2.5 kg
KNO3-5 kg
Mono potassium phosphate - 3 kg
Mikro element - 50 gram
sayın saparow samimi davranmanızdan dolayı teşekkür ederim
size yardıma gelince hertürlü yardıma açıkım
öncelikle mesleki konumunuzu bilmiyorum yüksek okul tarzında kimya,eloktronik zıaraat konularında bilgi düzeyiniz nasıl
bunların hiçbiri yoksa işimiz daha kolay:)
öncelikle sayın kudret tezel beyin sayfalarından başlayara
1.EC iletkenlik,ph isistem kurulumu ne tür ürün yetiştirme
suyumuzun kimyasal deyerleri(içersindeki minerelller)
yatak hazırlama :hangi ürünü ne tür sistemede yataklarda üreticeğmiz perlit kokopit ,akansu kültürü durgun su ...vs
formüller hangi formülle hangi ürün yetiştirme ec ph dengeleri stabil deyerler
hesaplamalar konusunda kudret beyin sayfalarında hesaplama şekilleri var
bu hesaplamaları zıraat müh veya kimya mühendislerinden yardım alarak
gübre torbalarında yazan deyerlerle baz alınarak nasıl hesaplama yapacağmızı gösteriyor
topraksız tarım sabit konuları tek tek bıkmadan sayfa sayfa inceleyiniz
biraz zamanını alır en azından topraksız tarım ön sayfadaki konuları okuyunuz
takıldığınız yerleri üstadların affına sığnaraktan mesaj veya konuyu direk muhatabına sorup takdiri ni kendilerine bırakmanız:)
no:t konular zaten ders te gibi gitmiş !!!hatta bağzen tenfüs bile vermişler:)
sayın kudret bey aranızda fısıldamayın diye serzenişte bulunmuş
okuyunca sizde şaşırcaksınız demir alma zamanı gelmiştir:)vira bismillah

Saparow
01-12-2016, 18:47
Teşekkürler sayın Idris Şenol, dediğiniz gibi yazılanların hepsini teker teker okuycam, sayın Kudret hocanın eline saglık bildiklerini paylaşmış, ben uniwersite de öğretim elemanıyım, bitirdiǧim bölüm orman mühendisligi bölümüdür. Kudret hoca saǧ olsun hiç üşenmeden yardımcı olmaya çalışıyor, dünya da böyle insanların olması beni çok sevindiriyor.

kiziltan
01-12-2016, 18:51
Turkiye`de bu isi iyi bilen birisini universitenize iki donem egitim icin cagirsaniz faydali olur.

Bu surede hem seraniz calisir hem birkac urunu bir ve ya iki sefer yetistirir pratik yaparsiniz.

Universitenizden bir kac kisiyi de Izmir`e kursa yollayabilirseniz sorunlariniz kokten hallolur.

Saparow
01-12-2016, 19:13
Sayın kiziltan dediğiniz gibi Türkiyeden bir Ziraat mühendisi bize eğitim vermek için davet edildi, Allah razı olsun amcamızdan bir çok hastalıkları, besin noksanlıklarını anlattı, hatta gübreleme hakkında da genel bir bilgi verdi, ama adam direkt söylüyordu bildiklerimin hepsini sizinle paylaşmıycam diye, bir çok şeyi öğretti ama gübre hazırlama konusuna gelince zamanı gelince anlatırım diyordu, zamanı da hiç gelmedi.
Neyse ki adamı yargılamıyorum belki haklı belki haksız, benim üzerime düşen öğretenden öğrenmek, öğrendiğimi ögretmektir.

megbilgi
02-12-2016, 07:09
Sayın kiziltan dediğiniz gibi Türkiyeden bir Ziraat mühendisi bize eğitim vermek için davet edildi, Allah razı olsun amcamızdan bir çok hastalıkları, besin noksanlıklarını anlattı, hatta gübreleme hakkında da genel bir bilgi verdi, ama adam direkt söylüyordu bildiklerimin hepsini sizinle paylaşmıycam diye, bir çok şeyi öğretti ama gübre hazırlama konusuna gelince zamanı gelince anlatırım diyordu, zamanı da hiç gelmedi.
Neyse ki adamı yargılamıyorum belki haklı belki haksız, benim üzerime düşen öğretenden öğrenmek, öğrendiğimi ögretmektir.

Şu programı bir inceleyin...

http://scienceinhydroponics.com/HydroBuddy-1.50-Setup.exe

İçinde örnek gübreler de mevcut.

Programın web sayfası

http://scienceinhydroponics.com/

...

Saparow
02-12-2016, 07:20
Sayın megbilgi tavsiyeniz için teşekkür ederim, bunun gibi hazır programın bir kaçını daha önce inceledim, yabancı kaynaklardan bir çok bilgi edindim, ama benim amacım hazır bir program bulmak değil işin amacını kavramak, yani örneğin mevcut olan su veya toprak tahliline göre gübre hazırlamak bu hazırladığım gübrenin 1 ha alan içinde geçerli olup olmadığı. Yine de yardımcı olmaya çalıştığınız için teşekkür ederim. Saygılarla.

idris şenol
02-12-2016, 19:15
Turkiye`de bu isi iyi bilen birisini universitenize iki donem egitim icin cagirsaniz faydali olur.

Bu surede hem seraniz calisir hem birkac urunu bir ve ya iki sefer yetistirir pratik yaparsiniz.

Universitenizden bir kac kisiyi de Izmir`e kursa yollayabilirseniz sorunlariniz kokten hallolur.

sayın kızıltan izmirde ki topraksız tarım kursu konusunda pek bilgi edinemedik
burda eğtim alan arkadaşlar varmı nekadar faydalı oldu ayrıca bir mumama
kaldıki ünversite hocaları nekadar topraksız tarıma hakim !!yağni kitap üzerinde :(
hepsi zehir gibi fakat pratik bambaşka birşey
şöyleki:
zıaraat mühendisi taraktöre binip iki çift süremez,tırmık yapamaz ilaç atamaz ara süremez
peki ne yapar:))
tarlaları gezer süne ara bitki hastalıkları vs işler
bitkiyi tarla hazırlığından tohum atmaya ve filizlenmesi dal döl bal dönemi
hepsi çiftçinin eseri
alıntı:
Saparow
Sayın kiziltan dediğiniz gibi Türkiyeden bir Ziraat mühendisi bize eğitim vermek için davet edildi, Allah razı olsun amcamızdan bir çok hastalıkları, besin noksanlıklarını anlattı, hatta gübreleme hakkında da genel bir bilgi verdi, ama adam direkt söylüyordu bildiklerimin hepsini sizinle paylaşmıycam diye, bir çok şeyi öğretti ama gübre hazırlama konusuna gelince zamanı gelince anlatırım diyordu, zamanı da hiç gelmedi....bilmiyorki ne anlatsın:))

sayın saparow benim anlatmak istediğim yazmış maalesef topraksız tarımda
konuya A dan Z ye hakim bulmak zor
gübre hazırlama teknik detayları olayını anlatmadıktan sonra
veya yeterli bilmedikten sonra senin burda ne işin var
EY ZIRAAT MÜHENDİSİ demezlermi adama
izmirdeki kursa dönersek ALLAH için şimdi ...... sonraki zamanda
ben bu işi izmirde topraksız tarım kursunda öğrendim DİYEN BİRİSİ ÇIKSIN SÖYLESİN:( ve bize öğrendiği hesaplamayı anlatsın bizde görelim zor ama hadi bakalım
geçenlerde şu kitabı aldım
Topraksız Tarım ve Bitki Besleme Teknikleri | Kitap, Müzik, DVD, Çok Satan Kitaplar, İndirimli Kitaplar | idefix.com (http://www.idefix.com/Kitap/Topraksiz-Tarim-ve-Bitki-Besleme-Teknikleri/Kolektif/Egitim-Basvuru/Ders-Kitaplari/Meslek-Ders-Kitaplari/urunno=0000000698873?gclid=CIq63e-H1tACFWsz0wodeCYJOg)
Topraksız Tarım ve Bitki Besleme Teknikleri
inanın arkadaşla imkanım olsa geri vercem hiç istifade edemdim
proflar doçentler yazmış şu gübreden şukadar gr şundan bukadar şunu üretirsiniz diyememişler
şu ağaçlarnetteki topraksız tarım bölümünde öğrendiğim bilgileri başka hiçbir yerde bulamadım
emeği geçen herkese teşekkür ediyorum

kiziltan
02-12-2016, 22:38
Izmir`deki kursta muhendis duzeyinde degil teknisyen duzeyinde egitim var saniyorum.

Aslinda burada acilmis baslik var, http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/36006.htm

Halen kurs varmidir bilemem. Piyasadaki kitaplardan iyidir enazindan.

kursun
03-12-2016, 07:00
sayın kızıltan izmirde ki topraksız tarım kursu konusunda pek bilgi edinemedik
burda eğtim alan arkadaşlar varmı nekadar faydalı oldu ayrıca bir mumama
kaldıki ünversite hocaları nekadar topraksız tarıma hakim !!yağni kitap üzerinde :(
hepsi zehir gibi fakat pratik bambaşka birşey
şöyleki:
zıaraat mühendisi taraktöre binip iki çift süremez,tırmık yapamaz ilaç atamaz ara süremez
peki ne yapar:))
tarlaları gezer süne ara bitki hastalıkları vs işler
bitkiyi tarla hazırlığından tohum atmaya ve filizlenmesi dal döl bal dönemi
hepsi çiftçinin eseri
alıntı:
Saparow
Sayın kiziltan dediğiniz gibi Türkiyeden bir Ziraat mühendisi bize eğitim vermek için davet edildi, Allah razı olsun amcamızdan bir çok hastalıkları, besin noksanlıklarını anlattı, hatta gübreleme hakkında da genel bir bilgi verdi, ama adam direkt söylüyordu bildiklerimin hepsini sizinle paylaşmıycam diye, bir çok şeyi öğretti ama gübre hazırlama konusuna gelince zamanı gelince anlatırım diyordu, zamanı da hiç gelmedi....bilmiyorki ne anlatsın:))

sayın saparow benim anlatmak istediğim yazmış maalesef topraksız tarımda
konuya A dan Z ye hakim bulmak zor
gübre hazırlama teknik detayları olayını anlatmadıktan sonra
veya yeterli bilmedikten sonra senin burda ne işin var
EY ZIRAAT MÜHENDİSİ demezlermi adama
izmirdeki kursa dönersek ALLAH için şimdi ...... sonraki zamanda
ben bu işi izmirde topraksız tarım kursunda öğrendim DİYEN BİRİSİ ÇIKSIN SÖYLESİN:( ve bize öğrendiği hesaplamayı anlatsın bizde görelim zor ama hadi bakalım
geçenlerde şu kitabı aldım
Topraksız Tarım ve Bitki Besleme Teknikleri | Kitap, Müzik, DVD, Çok Satan Kitaplar, İndirimli Kitaplar | idefix.com (http://www.idefix.com/Kitap/Topraksiz-Tarim-ve-Bitki-Besleme-Teknikleri/Kolektif/Egitim-Basvuru/Ders-Kitaplari/Meslek-Ders-Kitaplari/urunno=0000000698873?gclid=CIq63e-H1tACFWsz0wodeCYJOg)
Topraksız Tarım ve Bitki Besleme Teknikleri
inanın arkadaşla imkanım olsa geri vercem hiç istifade edemdim
proflar doçentler yazmış şu gübreden şukadar gr şundan bukadar şunu üretirsiniz diyememişler
şu ağaçlarnetteki topraksız tarım bölümünde öğrendiğim bilgileri başka hiçbir yerde bulamadım
emeği geçen herkese teşekkür ediyorum

Sayın Şenol.
Aynı kitabı ben de aldım, dediklerinize katılıyorum.
Buradaki bilgiler, o kitaptan daha fazla.
Bu kadar boş olacağını hiç beklemiyordum.

idris şenol
03-12-2016, 14:04
saparow alıntı:
rapor vermişler örneğin:
A Tank:
CaNo3-12 ,96 kg
KNO3- 4.46 kg
NH4NO3-0.800 kg
Fe-0.50 gram
B Tank:
MKP-4.76 kg
KNO-8.94 kg
MgSo4- 4.52
PH TANK:
Nitrik Asit % 12- 8.4 Litre
Benim sormak istediğim, bu hesapları kendim nasıl hesaplayabilirim, yardımcı olurmusunuz lütfen.[/QUOTE]
sayın saparow mikro elementler yazılmamış
nitrik asitten gelen azot hesaplanmamış
azot fazlalığı görünüyor
iki yerde potasyum kullanılmış ve yüksek miktarda
ec ve ph bilgilerini giriniz
stok tanklarınızın net miktarı nekadar
kullandığnız gübrelerin etkiket bilgilerini yazarmısınız
hesaplama konusunda sizi yanlış yönlendirmek istemiyorum

Xaliq85
03-12-2016, 20:18
saparow alıntı:
rapor vermişler örneğin:
A Tank:
CaNo3-12 ,96 kg
KNO3- 4.46 kg
NH4NO3-0.800 kg
Fe-0.50 gram
B Tank:
MKP-4.76 kg
KNO-8.94 kg
MgSo4- 4.52
PH TANK:
Nitrik Asit % 12- 8.4 Litre
Benim sormak istediğim, bu hesapları kendim nasıl hesaplayabilirim, yardımcı olurmusunuz lütfen.
sayın saparow mikro elementler yazılmamış
nitrik asitten gelen azot hesaplanmamış
azot fazlalığı görünüyor
iki yerde potasyum kullanılmış ve yüksek miktarda
ec ve ph bilgilerini giriniz
stok tanklarınızın net miktarı nekadar
kullandığnız gübrelerin etkiket bilgilerini yazarmısınız
hesaplama konusunda sizi yanlış yönlendirmek istemiyorum[/QUOTE]

gubre miktarlari 500 litre tank icin fazla qaliba.

Saparow
04-12-2016, 11:16
Su analiz sonuçlarına göre:
Ca 84.0 ml/l
Mg 21.9 ml/l
Na 294.4 ml/l
K 0.39 ml/l
(HCO-3) 161.04 ml/l
Cl 113.60 ml/l
Sülfat 622.56 ml/l
(NO3) 0.339 mg/l
PH 8.09
E.C 1483 umhos/cm

A Tanka:(500 litre)
CaNo3 12.96 kg
KNO3 4.46 kg
NH4NO3-0.800 gram
Fe 50 gram

B Tanka: ( 500 litre)
MKP 4.76 kg
KNO3 8.94 kg
MgSo4 4.52 kg
Trend(mikro element) 30 gram
Zn 90 gram
B 15 gram
Cu 36 gram
Mn 50 gram
Mo 20 gram

C Tanka: (500 litre)
CaNo3 3 kg
KNO3 6 kg
NH4NO3 0.500 gram
Fe 150 gram

D TANKA : (500 litre)
MgNO3 2.5 kg
KNO3 5 kg
MKP 3 kg
Trend 50

PH TANKA(500 litre)- Nitrik Asit(12%): 8.400 litre
Bunları karıştırıp seralara dagıtan 100 litrelik mixer tankı mevcut.
Şimdi 6 adet sera var, her biri 250 m2 ibaret bu seralarda domates, hıyar biber yeriştirilmektedir

Kudret Tezel
04-12-2016, 22:05
sayın saparow mikro elementler yazılmamış
nitrik asitten gelen azot hesaplanmamış
azot fazlalığı görünüyor
iki yerde potasyum kullanılmış ve yüksek miktarda
ec ve ph bilgilerini giriniz
stok tanklarınızın net miktarı nekadar
kullandığnız gübrelerin etkiket bilgilerini yazarmısınız
hesaplama konusunda sizi yanlış yönlendirmek istemiyorum

gubre miktarlari 500 litre tank icin fazla qaliba.[/QUOTE]
Sayın Xaliq85 Bu kadar gübrenib 500+500 litrelik tank için çok olduğu düşündüğünüzü söylüyorsunuz, azot miktarının yüksek olduğunu söylüyorsun, iki yerde potasyum kullanılmış yüksek EC PH diyorsunuz ama lütfen bunları neden hangi gerekçelerle fazla veya eksik görüyorsunuz teknik dayanaklar gösterirseniz teknik açıklamalar yaparsanız çok daha güzel olur. Böylece sizin yorumunuzun da teknik açıdan yorumlanmasına fırsat vermiş olursunuz.

Xaliq85
05-12-2016, 06:56
Sayın Xaliq85 Bu kadar gübrenib 500+500 litrelik tank için çok olduğu düşündüğünüzü söylüyorsunuz, azot miktarının yüksek olduğunu söylüyorsun, iki yerde potasyum kullanılmış yüksek EC PH diyorsunuz ama lütfen bunları neden hangi gerekçelerle fazla veya eksik görüyorsunuz teknik dayanaklar gösterirseniz teknik açıklamalar yaparsanız çok daha güzel olur. Böylece sizin yorumunuzun da teknik açıdan yorumlanmasına fırsat vermiş olursunuz.

benim hesaplamalarima gore 500 litrede 12.96kg CaNO3 kullanilmissa bu 4872ppm yapiyor. benim gubremde Ca miktari 18.8%
100g CaNO3 de 18.8g Ca varsa 12960gramda ne kadar vardir. Orantidan 2436gr eder. onuda 500 litreye bolersek 4872ppm ediyor.
Bu benim hesaplamam lutfen yalnisim varsa duzeltelim birlikde.

beşiktaşlı
05-12-2016, 08:50
bizim burdaki bilgilerimiz sınırlı
potasyumu iki yerde eşit kullanılmamış neden
azot miktarı çok yüksek fakat potasyumda yüksek...bilmediğimiz birşeyler var:))!!!!
tek bir formül ile ürün nereye kadar ne miktarda ticari olarak verim alınır
soru:bukadar yüksek ec ile işletmeyi kuran firma neden görmemiş
f: demir miktarı 1 ppm denk geliyor yetiştirilen ürünleri baz alırsak demir neden bukadar düşük gösterilmiş
son olarak
bu formülü yapan firma ciddi bir yanlışlık yapmış görünüyor
bukadar güzel bir sistem kuran firma
bukadar ciddi yanlışlığı nasıl yapar

beşiktaşlı
05-12-2016, 08:58
benim hesaplamalarima gore 500 litrede 12.96kg CaNO3 kullanilmissa bu 4872ppm yapiyor. benim gubremde Ca miktari 18.8%
100g CaNO3 de 18.8g Ca varsa 12960gramda ne kadar vardir. Orantidan 2436gr eder. onuda 500 litreye bolersek 4872ppm ediyor.
Bu benim hesaplamam lutfen yalnisim varsa duzeltelim birlikde.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Sayın Xaliq85 Bu kadar gübrenib 500+500 litrelik tank için çok olduğu düşündüğünüzü söylüyorsunuz, azot miktarının yüksek olduğunu söylüyorsun, iki yerde potasyum kullanılmış yüksek EC PH diyorsunuz ama lütfen bunları neden hangi gerekçelerle fazla veya eksik görüyorsunuz teknik dayanaklar gösterirseniz teknik açıklamalar yaparsanız çok daha güzel olur. Böylece sizin yorumunuzun da teknik açıdan yorumlanmasına fırsat vermiş olur.............................................. ...................................

sayın kudret bey sizden ricamız saparovun serasının eksiklerini fazlalıklarını
daha doğrusu formülü bize yazarmısınız
Xaliq85 birşeyler yazmış ama ben anlayamadım biraz lütfen sizde yazarmısınız

Kudret Tezel
05-12-2016, 11:31
Sevgili arkadaşlar bir gübre formülünü hesaplamadan elimizdeki bazı verilerle karşılaştırmadan bu formülün azotu yüksek bu formülün ec si yüksek demek biraz zor iştir.
üstelik kullanıcı domatesten memnunuz ama diğerleri çok iyi değil diyor. En azından domates te netice çok çok güzel olmasa da bir netice alınmış.
Uzatmayalım işin irdelemesine gelelim. Bakın ben bu formülü nasıl inceledim.:
madde 1 : Stok tankları 500 litrelik olduğuna göre muhtemelen 500*100= 50000 litre yani 50 tonluk stok hazırlanmış.
A+B tanklarında toplam 36520 gr tuz var bunu 50000 litreye böldüğümüzde 730mg / litre olur buda 730/500=1,46 EC olur ancak bu kabul edilen değerdir oysa her tuzun iletkenliği farklı farklı olduğundan bu 1 hatta 0,85 ms/ cm lere düşe bilir o halde burada hiç bir sorun yoktur.
Gelelim formülün içeriğine:Kullanılan 4760 gr MKP den 21,39 ppm fosfor,26,85 ppm potasyum. Toplam kullanılan 13400 gr KNO3 tan 34,84 ppm azot, 102,32 ppm K,800 gr NH4NO3 tan 5,28 ppm azot, 12960 gr CaNO3 tan 40,17 ppm azot ,48 ppm kalsiyum,
ve 4520 gr Mg So4 ten 8,9 ppm magnezyum, 11,75 ppm kükürt gelir toplam:
AZOT: 80,3 ppm
FOSFOR: 21,17 ppm.
POTASYUM : 129 ppm
KALSİYUM : 48 ppm +84 (Sudan)= 132 ppm
MAGNEZYUM: 8,9 ppm +21,9 ( Sudan)= 30,7 ppm
KÜKÜRT: 11,75 ppm

Formül incelikle hesaplanmış güzel bir formüldür ancak su kalitesi özellikle SODYUM un ve SÜLFATın CLORun çok yüksek olması dolayısı ile çok düşüktür. EC nin 1,483 ms/ cm olmasından dolayı dometesin dışındaki bitkilerin etkilenmesi gayet normaldir.
Gübre 50 ton olarak kullanıldığında EC 2,3 civarlarındadır. Bu kaliteli su için bence güzel bir formüldür. Suyun doğal EC sinin yüksek olmasından dolayı NPK değerleri düşük tutulmak mecburiyeti hasıl olmuştur. Buda büyümenin yavaşlamasına verimin düşmesine sebep olacaktır. Tavsiyem suyun arıtılarak islah edilmesidir.
A ve B tanklarında eşit KNO3 kullanılmadığını söylüyorsunuz Oysa A ve B tankı malzeme toplamı bir birine eşittir Bu son derece normaldir erirlik açısından dikkat edilmesi gereken husustur.
DEMİR saf olarak kullanılan miktar yazıldıysa 1 ppm dir düşüktür. Diğer iz elementlerin miktarlarının içeriği yazılmamış net değerlerse yüksek değerlerdedir. Ancak kullanılan malzemelerin içeriği bilinmeden yorum yanlış olur. Açık ve doğru bilgi lazımdır.
Kullanılan nitrik asite gelince Ph ayarlamak için 3, bir tanktadır hesaplamaya gerek yoktur.
Zira azot değerinin artması hesaba alınmayacak kadar düşük olur.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin selamlar.

kiziltan
05-12-2016, 12:45
Dogru ve yeterli bilgiyi verip soruyu da dogru sorunca, yeterli olan cevap gelir . Tesekkurler Sn. Tezel

beşiktaşlı
06-12-2016, 19:21
sayın kudret bey yan yana yazılımda
azot:
fosfor:
potasyum
kalsiyum
s....
....!
miktarları net olarak yazmanınız mümkünmü

Kudret Tezel
06-12-2016, 20:26
Her şey tamam da sayın beşiktaş lı bu sorunuzu gerçekten anlayamadım. Yan yana yazılım derken neyi kastetdiniz.

beşiktaşlı
07-12-2016, 20:53
sayın kudret bey yan yana yazılımda
azot:
fosfor:
potasyum
kalsiyum
s.......
......
miktarları net olarak yazmanınız mümkünmü
yanlış anlamayın kudret hocam bu deyerler bizim öğrendiğimiz deyerlerin çok altında ancak marul.... için..) doğrumu!!!
AZOT: 80,3 ppm
FOSFOR: 21,17 ppm.
POTASYUM : 129 ppm
KALSİYUM : 48 ppm +84 (Sudan)= 132 ppm
MAGNEZYUM: 8,9 ppm +21,9 ( Sudan)= 30,7 ppm
KÜKÜRT: 11,75 ppm
DİYER mikrolarda yazılmamış onu sordum eksik yazmışım

Kudret Tezel
07-12-2016, 22:01
Sayın beşiktaşlı yanlış yok değerler doğru değerlerdir.Size düşük gelmesinin sebebi kullanılan suyun EC değerinin çok yüksek olmasındandır. Daha doğrusu böyle bir formül dizayn edilmiş. NPK değerlerinin düşük olduğunu beslenmenin verimin düşük olacağını söyledik. Aslında güzel bir problem var karşımızda bu formülü eleştiriyoruz beğenmiyoruz öyleyse tahlili verilen bu suyla yapılabilecek daha iyi bir formülü kuralım beyin jimlastiği yapalım ne dersiniz. Bu iş sadece ppm değerlerini hesaplamakla olmaz.

idris şenol
10-12-2016, 08:26
Sayın Ateşkaptan af buyurun, anlamakta biraz zorluk çekiyorum bitki başına nihai solusyon miktarı 200 ml vermişsiniz, bu olması gereken bir değermi, yukarıda yaptığız hesapların birini 10 tonluk stoga göre birinide 50 tonluk stoga gore hesaplamayı çözmüşsünüz, bunun 10 tonluk ve ya 50 tonluk oldugunu nasıl çıkarıyorsunuz anlayamadım :(
Yani bu şimdi 1 ha yer olursa bitki sayısıda artacak demektir, o zaman hazırlayacagım stok oranı daha da artacak anladıgım kadarıyla. Hoca bu kısımda takıldım kaldım olayı tam anlamama yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

sayın saparw belkide biz sizi anlamakta zorluk çektik,:confused:
herhalde Türkçenizin çok düzgün olması bizi yanıltmış olabilir:)
hocam sizin denklem kuramadığnız nokataları biraz açalım

yanlışım varsa sn hocalarımız düzeltsin lütfen
diyelimki sizin bir 1 dönümlük seranız var
seranızda 1000 tane bitki ekili
bu bitkilere 100 ml besin vermeniz gerekiyor100*1000=100litr
demeki 1000 literlik tankımız bize 10 gün yeter
önemli olan bitki sayısı* sulama miktarı ml=hazırlamamız gereken stok tank miktarı.....seranzın büyüklüğü ve sulama sayınızla bitkinizle doğru orantılı

örnek 1 litrelik şişenin içersine 6 kişilki orelet hazırlamak için 6 kaşık orelet koyup çalkalyalım 6 bardak oreletimiz oldu
yine aynı şişenin içersine 12 kaşık orelet koyup 1 litrelik suyumuzla karıştırıp koyalım fakat bu kez 6 kişilk bardaklarda deyildi 12 kişilk hazırlamamız için 6 bardak su ileve tememiz gerekiyor dikkat ederseniz
fakat orelet mikatarı aynı hep bir kişiye düşen 1 kaşık orelet


siz en baştaki sorularınıza bakınca

saparow:alıntı
Benim sormak istediğim, bu hesapları kendim nasıl hesaplayabilirim, yardımcı olurmusunuz lütfen.
tersten formüle gitmek için yöntemi sn kudret bey ve sn ateşkaptan ümit bey
göstermiş
madde 1 : Stok tankları 500 litrelik olduğuna göre muhtemelen 500*100= 50000 litre yani 50 tonluk stok
eldeki veriler 50 tonluk besin eriği hazırladığnı gösteriyor var sayılıyor

stok çözelti:
hocam ister 1 ton ister 50 ton hazırlanabilir siz onda takılmayın
önemli olan hazırladığnız besin eriğinde olması gereken deyerler gübreler ve miktarı
100 litrelik mikser tankınız yağni final tankınız sizin otomason sistemi olması gereken ec ve ph ayaralıyıp bitkilere gönderiyor

bu deyerlerde 50 tonluk stok çözeltisi gösterilmiş
neye göre hazırladığımızın başa dönünce seramızda bitki sayımız ve o sayımıza yetecek gübre eriğimiz bize hazırlamamız gereken stok çözeltiyi veriyor

bir örenk kudret beyden alıntı
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm
Makro besin elementlerini elde edebilmemiz için,

1 nolu şişeye 100 gr KH2PO4 -Mono potasyum fosfat.
2 Nolu şişeye 100 gr KNO3 -Potasyum Nitrat,
3 Nolu şişeye 100 gr Ca(NO3)2 4 H2O Kalsiyum nitrat.
4 Nolu şişeye 100 gr Mg SO4 7 H2O Msgnezyum Sülfat.

Daha öncede anlattığımız gibi her şişeyi İçme suyuyla (1000 cc yani 1 Litre) ye tamamlıyoruz gayet güzel erittiğimizden emin olmalıyız.

10 Litre lik bir şişe suyu alıyor ve üstünden birazını bir başka kaba boşaltıyoruz, şişelerden yapacağımız ilavelerle taşmasın diye.

Marul için şu formülü dizayn etmek istiyoruz.
kudret beyin 10 litrelik besin eriği hazırlama örneği
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

İşlem sırası:

MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.

devamı
Sıra geldi Mikro besinlere:

Borik asit şişesinden 7 ml

Bakır Sülfat şişesinden 1 ml

Demir Sülfat şişesinden12 ml

Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml

Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml

Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml

koyduktan sonra su şişemizi ilk durumuna kadar doldurunuz. Böylece besin eriyiğimiz hazırlanmış oldu, ancak pH ının 6,4 ile 6,7 arasına ayarlanması lazım.

EC ayarlanmasına gelince, eğer bu eriyiği şişe suyu ile hazırladıysanız ki öyle tarif ettik yaklaşık EC 1,6 mS dir. Ancak su kalitesi değiştiğinde EC değişir.

Marul 0,8 ile 1,2 EC arasını sever. Bütün sebzeler fide döneminde normalinden daha düşük EC değerleri isterler.

EC değerini yüksetmek için örneğin 10 litre su yerine 8 litre su kullanmak lazımdır. Eğer EC değerini düşürmek istiyorsak ozamanda örneğin 12 litre suya hazırlamak gerekirdi.

İşte bunun içindir ki EC değerini biraz yüksek hazırlayıp kullanırken fide veya yetişkin olmasına göre sulandırarak kullanmakta fayda vardır. Hatta yaptığımız sistem bile etkilidir.

Mesela bir su kültürü yapıyorsak yani bitki devamlı suyun içinde ise düşük EC. eğer katı ortam kültürü yapıyor, bitkimizi günde 10-20-30 defa suluyorsak daha yüksek EC değerlerini seçmeliyiz.

Arkadaşlar bu anlattıklarım biraz karışık gelebilir, ama emin olun birkaç denemeden sonra işin bukadar karışık olmadığını göreceksiniz.

Lütfen anlaşılmayan yerleri yazınız.

burda önemli olan 10 litre suyumuzdaki olması gereken gübre miktarları
ve sulama suyumuzun kalitesi (ec si yağni )ve bu verdiğimiz gübrelerin
bitkiye ulaşması için ph dengesi
formülü ve yazıyı dikkatlice okursanız ec ile bitkimizin doğrudan ilişkisini çözersiniz
sizin sula suyunuzun ec yüksek formülde bir sıkıntı yok ec yüksekliğinden
tuzlılığa hasas bitkilerden yeterli ürün alamıyorsunuz
ozmos sistemleri bu iş için uygun fakat biraz pahalı
anyon katyon reçineler konusunda çok bilgim yok fakat anyon ve katyonu aynı anda sistemde kullanmalısınız diye biliyorum af buyurun
en iyisi ozmos sitemler suyun içersindeki tüm maddeleri%99 saflağa getiriyor fakat tüm sulama suyunuzu ozmos sistemden geçirip kullanmanıza gerek yok %50 paçalayabilirsiniz ec 500 600 deyerler getirseniz sorun çözülür kanatindeyim

Saparow
10-12-2016, 11:51
Sayın Idris Şenol yardımcı oldugunuz için teşekkür ederim, sayın hocalarımız bu konular hakkında epey şey anlatmış ve yazmış, forumda yazılanları tekrar inceleyince çok güzel ve detaylı anlatmışlar. Ellerinize sağlık sayın Kudret ve sayın Ateşkaptan hocam, başka da bu formda yardım etmek amaçlı konuya dahil olan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu bilgilere ulaşmak için çok araştırma yaptım ama bu kadar incelikli ve bu kadar güzel anlatılan bir siteye veya insanlara karşılaşmadım. Size çok teşekkür ederim, ellerinize sağlık, eger izin verirseniz ileride bitkilerde karşılaştıgım sorunlar veya besin noksanlıkları yüze çıkınca sizinle paylaşmak isterim. Artı dedigim gibi dışarıdan gelen insanlar olur, onların su tahlilini sizinle paylaşıp ona göre hocalarımızla buna göre formul hazırlamak isterim, ona gore konuya hakim olup olmadığımi hocaların sayesinde anlamış olurum. Tabi izin verirlerse. Teşekkürler.

beşiktaşlı
11-12-2016, 17:40
sayın saparow sonuçta ne çıktı ben anlayamadım
yağni 50 ton mu yoksa 10 tona göre sonuç
birde farklı tür ürünlerde ve ph ec deyerleride farklı
tek mikser tanında bunu nasıl ayarlıyorsunuz
birde günde ka defa sulama yapılıyor
güneş radyasyon denklemi ile
güneş olmadığı zamanlarda sulama peroidleri nasıl

Saparow
11-12-2016, 18:36
Sayın Beşiktaşlı hocalarımızın anlattıklarından yol alarak 10 tonluk gübre hazırlanmış, E.C - P.H gelince 6 adet Sera varsa onun üçüne E.C-2.1 üçüne de 1.9 ile, P.H ise hepsi 5.8 devam etmekde. Sulama konusuna gelince yazın günlük 20 defa 2-3 dakika arayla suluyorsa, şimde 7-10 defa 2-3 dakika aralıkla sulama yapıyor. Yazın tabi istenilen radyosyonu azaltıyoruz, kışın arttırıyoruz. Örneğin yazın 250 W/ m2 radyosyonla suluyorsak, kışın 298 W/m2 suluyoruz. Hava kapalı oldugunda da bir degisiklik uygulamıyoruz, çünkü burası pek kapalı olmaz, hani diyelim oldu, bu sefer de 20-30 dakika aralıkla zamana göre suluyoruz.
Yani kısacası ürünlerden normal mahsul alıyoruz, tabi 1 dönümden ne kadar ton ürünün alınmasını bilmiyorum, burası bir uniwersite sadece bir ürün değil de bir çok üründe deneme yaptırıyorlar, izin verirlerse bidakinde tek ürün yetiştirmeleri için teklifde bulunucam, ona gore de bir sezonda ne kadar ton mahsul olduğunu anlayabicem. Bana kalırsa çilek yetiştirmek isterim. Saygılarla.

kiziltan
11-12-2016, 19:11
Dikim ortaminiz nedir, perlit torba mi ?

Yetistirilen urunleri liste olarak yazar misiniz ?

Saglicakla kalin.

beşiktaşlı
11-12-2016, 19:56
sayın saparow hocam sağolun var olun sizin gibi samimi insanlara ihtiyacımız var
hernekadar kırdımsa özür dilerim
şu radyosyon olayını sizden öğrenebilme şansızmız varmıydı hocam
Örneğin yazın 250 W/ m2 radyosyonla nedemek:))

Saparow
11-12-2016, 22:08
Cocopeat'la yetiştiriyoruz 6 adet sera var her biri 250 m2, dördü topraksız yani cocopeat bunlarda iki adet seraya domates ekili, biri hıyar, biri dolma biber, dolma biberin yanında fasulyede ekili, topraklı kısımın biri komple domates, öbürüde hıyar+fasulye+badem+kavun +biber (karışık yani)

Saparow
11-12-2016, 22:27
Sayın Beşiktaşlı Solar radiation yani güneş ışınıdır, yani nasıl anlatıyım, örneğin yazın siz kışa göre daha fazla su tüketirsiniz, normalde sera kurulurken sulamayı zamana göre yapıyorduk tabi bu ayarları Zirratçı abimiz yapıyordu, ama sonradan Türkiyeden işin gidişatını kontrole geldiler, bu adamlarda Zirratçı abimizden sulamayı neye göre suladıgını sordu, adamda zamana göre dedi, tabi bunu diyince gelen adamlar uyarıda bulundular, ondan sonra güneş radyosyonuna göre sulama yapılmaktadır, tabi havaların hiç kararmadıgını düşünürsek her 20 dakika da sulama ile 250 W/ m2 sulama hemen hemen aynıdır, zamana göre sulamayı saat 9 başlayım 17:00 bittigini soylersek her 20 dakika da sularsak günlük 24 defa sulamış oluruz, radyosyonla ise günlük 20 dakika, yani radyosyona göre almamız mantıklı, havalar kararınca bitki fazla beslenmez. Bilmem anlatabildimmi, kolay gelsin.

Xaliq85
12-12-2016, 11:58
bu degerler nasil hesaplanmis?
635336

cemcem43
12-12-2016, 15:57
sayın saparow hocam sağolun var olun sizin gibi samimi insanlara ihtiyacımız var
hernekadar kırdımsa özür dilerim
şu radyoyon olayını sizden öğrenebilme şansızmız varmıydı hocam
Örneğin yazın 250 W/ m2 radyosyonla nedemek:))

B. Forum mesajları

Türkçe imla kuralları

Forum dili Türkçedir. Üyeler anlaşılır ve düzgün bir dil ile yazmaya özen göstermek zorundadır.

"chat" diliyle yazışmak kesinlikle yasaktır. Chat diliyle yazılmış, Türkçe karşılığı varken gereksizce İngilizce kelimeler kullanılmış, tümü büyük ya da rastgele bazı harfleri büyük yazılar, yazı içindeki başlıklar hariç, normal puntodan büyük yazılar, tümü renklendirilmiş yazılar, ayrı bir bilgilendirme gerektirmeden düzeltilir ya da silinir.

Yazılarınızda Türkçe harfleri, noktama işaretlerini kullanmayı ve paragraf yapmayı unutmayın.

http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm

MaynaVira
17-12-2016, 21:06
Herkese merhabalar;

Topraksız tarım ile ilgili bu başlığı birkaç gün önce gördüm ve şu ana kadar bütün mesajları -en ince detayına kadar olmasa da- okudum. Malumumuz, ülke gündeminin fazlasıyla can sıkıcı ve üzücü olmasından dolayı, "bir şeyler de ben karalayayım" diyerek, bir nevi kafa dağıtma niyetiyle konuya dahil olmaya karar verdim.
(...)kendim nasıl hesaplayabilirim, yardımcı olur musunuz lütfen?
Sn. Saparow'un bu mesajı üzerine, excel'de bir tablo oluşturdum.


Amonyum Nitrat gübresini %30'luk olarak;
%12'lik Nitrik Asit yoğunluğunu 1,1 g/ml alarak;
Sudaki sülfat (SO4) miktarını Kükürt haznesine S:32 - 4O:64 -> S=~207,5ppm (622/3) yazarak değerlendirdim.

Görüşlerinizi -ve var ise yanlışları belirtmenizi- bekliyorum. Sağlıcakla kalın...

Yüksek çözünürlüklü görsel için tıklayınız. (http://oi67.tinypic.com/259wzeq.jpg)

MaynaVira
18-12-2016, 12:38
Bir üst mesajdaki tablonun doğru olduğunu varsayarak;

Şöyle bir domates reçetesini (...)hazırlıyalım.
Domates,
| *N| *P| *K| *Ca| *Mg|*S
ppm|118 | 55 | 300 | 140 | 30 | 112



Sn. Kudret Tezel'in bu domates reçetesini göz önünde bulundurarak, suyumuza uygun yeni bir formül uyarlaması yaptım.


pH ayarlaması hesaba katılmadı, bu yüzden kullanılan Nitrik Asit (%12) miktarı değiştirilmedi.
Kullanılan suyun içerisindeki Sülfat, Magnezyum ve Kalsiyum miktarı, zaten istenilenden fazla olduğu için;
Magnezyum Sülfat ve Kalsiyum Nitrat gübreleri, yeni formülde kullanılmadı.
Gerekli Azot miktarını temin etmek için Amonyum Nitrat (%30) kullanıldı.
Sonuçta EC değerinde 0,1 birimlik düşüş gözlenmiş oldu -ki bu iyi bir şey.
Aşağıdaki tablo tavsiye niteliği taşımamakla birlikte, yalnızca örnek olması amacıyla hazırlandı.
(Zira topraksız tarım konusunu yalnızca birkaç gün önce öğrendim ve takibe başladım.
Yaklaşık 9 sene önce, üniversitede okuduğum dönemde edindiğim kimya bilgilerinden istifade etmeye çalışıyorum).


Yüksek çözünürlüklü fotoğraf için buraya tıklayınız. (http://oi64.tinypic.com/zmf7g0.jpg)

Kudret Tezel
25-12-2016, 10:48
Sevgili arkadaşlar bir problemin çözümünde verilenler ve istenenler yazılır ve sembollerle ifade etmek istediklerimizin ne manaya geldiği açıklanır. Bu açıklama yapılmazsa neyin ne olduğu açıklanmazsa çözüm doğruda olsa bir şey ifade etmez zira neyin ne olduğu belli değildir. Gerek burada gerekse diğer form sayfalarında hesaplama yapan yorum yapan arkadaşlarımdan ricam problemin anlaşılır bir dille açıklanması sembollerin ne maksatla neyin karşılığı olarak kullanıldığının belirtilmesini açık belirtmeleridir. Aksi taktirde çözüm bir şey ifade etmez.

denizhanim
28-12-2016, 12:16
Ben yesil sogan ve domates bitkisi icin eriyik satin almak istiyorum .

aslan53
04-01-2017, 01:04
Herkese iyi çalışmalar. Ben aranıza yeni katıldım. Bana Topraksız Tarım için marul ve salatalığa göre besin içeriği gerekli. Bazı listeler buldum ancak nitrat gibi maddeler artık bulunamıyor. Kudret Bey ya da başka bir bilen büyüğüm bana yardımcı olabilir mi . Saygı ve sevgilerimle emeklerinizin karşılığını almanızı dilerim.

cemcem43
04-01-2017, 05:30
Herkese iyi çalışmalar. Ben aranıza yeni katıldım. Bana Topraksız Tarım için marul ve salatalığa göre besin içeriği gerekli. Bazı listeler buldum ancak nitrat gibi maddeler artık bulunamıyor. Kudret Bey ya da başka bir bilen büyüğüm bana yardımcı olabilir mi . Saygı ve sevgilerimle emeklerinizin karşılığını almanızı dilerim.

[QUOTE=denizhanim;1490948]Ben yesil sogan ve domates bitkisi icin eriyik satin almak istiyorum .[/QUOTE

Arkadaşlar,Kudret Tezel bey'e özel mesaj yolu ile ulaşırsanız,size yardımcı olacaktır.

alizarin*
10-01-2017, 07:47
Kudret bey açıkcası bu karışımı yapacak kadar bilgi sahibi değilim fakat ev saksıları için bu tür bir karışımı nereden alabiliriz.

hakus
11-01-2017, 15:07
merhabalar. ben aranıza yeni katıldım ve bu forumda yazılanlardan çok şey öğrendim. emeği geçen herkese buradan teşekkür etmek istedim. bu arada besin eriği için sn. kudret tezel hocamdan ricada bulundum ve kırmayıp bana gönderdi. kısmet olursa nisan ayında evde topraksız tarıma bende başlayacağım :) yardımlarından dolayı sn. kudret tezel hocama teşekkür ederim.

can erdogan
29-03-2017, 16:20
Merhaba arkadaşlar.Aranıza ADANA dan katılıyorum.topraksız tarımla uğraşmak niyetindeyim.Ama bu formülasyonları tam olarak özümseyemedim.Nasıl bir yaklaşım mantığı kurmamız lazım?
nerden elementleri,mineralleri temin edebiliriz?

( sistemi çözene kadar besin eriyiği temin edebileceğim bir yer var mıdır? Kudret Bey'e mesaj attım ama cevap alamadım.(çilek veya domatesle başlayayım diyorum))

bilgi veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

kiziltan
29-03-2017, 16:43
Cevap gelir, baskasini aramaya gerek yok, sabredin.

beşiktaşlı
29-03-2017, 19:10
Merhaba arkadaşlar.Aranıza ADANA dan katılıyorum.topraksız tarımla uğraşmak niyetindeyim.Ama bu formülasyonları tam olarak özümseyemedim.Nasıl bir yaklaşım mantığı kurmamız lazım?
nerden elementleri,mineralleri temin edebiliriz?

( sistemi çözene kadar besin eriyiği temin edebileceğim bir yer var mıdır? Kudret Bey'e mesaj attım ama cevap alamadım.(çilek veya domatesle başlayayım diyorum))

bilgi veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
formülleri tam olarak üzümseyemek:confused: yağni biraz özümsediniz:)
bence çok başarı:)
formu iyice okuyun formüllerle fazla uğraşmadan hazır kit alıp başlayın diyorum bir görün sınırları çizin ondan sonra kararınızı verin

idris şenol
29-03-2017, 20:14
Kudret bey buralarda ��Siz hazırmısınız��

kiziltan
29-03-2017, 21:26
Kudret bey buralarda ��Siz hazırmısınız��

Idris Senol ile Kudret Bey ayni kisiymis !

idris şenol
29-03-2017, 22:09
Idris Senol ile Kudret Bey ayni kisiymis !

Sayın kıZıltan Kudret bey benim🙄Adam 1 tane mesaj atmış anında cevap anında bilgi sahabi olmak istiyor doğrumu siz burda yıllardan beri burdasınıZ hala Kudret bey olamadığsanız bu sizin tercihiniZ

beşiktaşlı
30-03-2017, 09:24
analdığım kadarıyla uzun yıllar forma giren kişiler formun ve kişilerin
kişliklerinikendilerini sahabi hissedidiyor
can erdoğan arkadaş 1 mesaj atmış kaç yıldan beri yazılan formül deney makala binlerce topik mesaj herneyse hepsini masasında istiyor
artı kudret hocayı bana bulun......:))
sayın idris şenol tepki göstermiş sayın kızıltan tepkiye tepki göstermiş
ikiside haklı.))

kiziltan
30-03-2017, 16:38
Biraz gulumseyelim dedim, okadar.

Farkli basliklari uzun uzun okuyup isin ozunu ogrenmek yerine hemen bir cevap isteyen cok oluyor, bir kere giren sonuna kadar okumak zorunda kalacak zaten.

Hayirlisi

can erdogan
30-03-2017, 17:55
Beyler, soru sormak için sizden izin alınacağını bilmiyordum.Bana genel çerçeveyi biraz olsun açıklamanızı bekledim.
Onun yerine yukardan bakan bu tavırla karşılaşmayı beklemiyordum.Forum denilen şey yalnızca bilgilerin yazılıp okunduğu yer değildir biliyorsunuz.Bilinenleri bile kendi içimizde tekrar paylaşmak,tartışmak gerekir.Paylaştıkça azalmayan tekşey bilgidir, paylaşımdan bu kadar korkmamak gerekir.
özetle, üyeler ****** foruma sahip çıkmalı.fakat yeni gelen; bu işte heyecanlı insanları küçümseme eğilimi haddi aşan bir tavırdır,buna da saygı sevgi çerçevesinde dikkat edilmeli.

Saygılar,

nk_tarim
31-03-2017, 10:09
Beyler, soru sormak için sizden izin alınacağını bilmiyordum.Bana genel çerçeveyi biraz olsun açıklamanızı bekledim.
Onun yerine yukardan bakan bu tavırla karşılaşmayı beklemiyordum.Forum denilen şey yalnızca bilgilerin yazılıp okunduğu yer değildir biliyorsunuz.Bilinenleri bile kendi içimizde tekrar paylaşmak,tartışmak gerekir.Paylaştıkça azalmayan tekşey bilgidir, paylaşımdan bu kadar korkmamak gerekir.
özetle, üyeler ****** foruma sahip çıkmalı.fakat yeni gelen; bu işte heyecanlı insanları küçümseme eğilimi haddi aşan bir tavırdır,buna da saygı sevgi çerçevesinde dikkat edilmeli.

Saygılar,

Merhaba,

Sn.Can Erdoğan muhtemelen konuları incelemeye başlamışsınızdır. Naçizane tavsiyem Yeni Başlayacaklar İçin Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm) ile göz atmaya başlayıp Topraksız Tarım Besin Eriyiklerinin Hazırlanması (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm) ile devam edin ve göreceksiniz ki sizin gibi konuya ilgi duyup nereden başlayacağını tespit etmeye çalışan bir çok üyenin deneyimlerini de okudukça kafanızda bir çerçeve oluşacaktır. Kudret bey buralardadır, geri dönüş yapacaktır.

İyi çalışmalar

kiziltan
31-03-2017, 10:24
Kudret Tezel Bey`in actigi konularin tamamini okuyup, alternatif olarak efe arkadasin ve megbilgi arkadasin yazdiklarini da okursaniz epeyce anlasilir olacaktir. Bu arada Sn Ateskaptan`in basligini da sakin kacirmayin, hem hesaplamalar hem uygulama detaylari orada.

Kolay gelsin

can erdogan
31-03-2017, 11:14
Bilgilendirmeler için hepinize teşekkür ederim.Öncelikle dediğiniz konuları,iyice anlayıncaya kadar okuyacağım.
Kudret Bey ile de temasa geçtim.Sağolsun ilgisini eksik etmedi benden.

beşiktaşlı
31-03-2017, 17:47
Bilgilendirmeler için hepinize teşekkür ederim.Öncelikle dediğiniz konuları,iyice anlayıncaya kadar okuyacağım.
Kudret Bey ile de temasa geçtim.Sağolsun ilgisini eksik etmedi benden.

heycanınızı anlıyorum sn can erdoğan
bende toprkasız tarımı ilk keşfettiğim zaman Amarikayı ben keşfettim gibi oldum
abd devleti topraksız tarıma 1925 lerde başlamış
biz ise 2000 ...2007 lerde
kudret hoca 2007 lerde ancak bilgi bulabilmiş

idris şenol
31-03-2017, 18:10
Sayın can erdoğan biran benim yazdıklarımı müspet düşünün
yağni Kudret bey haZır derken ben bunu kastediğmi
Kudret hocayı birkaç yıldan beri tanıdığımı hatta komşum olduğunu çalışma sistemini topraksız tarım çalışmalarının haZır olduğunu bunu kastediğm
şimdi size soruyorum sisteminiz hazırmı yağni ,
hangi sistemde karar kıldınız!!!! malzemeleriniz tamamı ???
bana sorarsanız öncelikle Kudret beyin tüm sayfalarını okuyun:))
belki birkaç hafta alacak fakat bence deyer!!!!!!!!!!,,,
daha sonra.....
diyer ustaların çalışmaları ,en son sizin bulunduğnuz ortamın fizibilitesini yapıp ne Ekim'ine kara verdikten sonra vira bismilah deyip Demir alın:))
yinede sizi kırdımsa hakkınızı helal edin:))

can erdogan
03-04-2017, 11:20
Sevgili Arkadaşlarım, geçen dört beş günlük zaman zarfında sizlere mesaj yazamadım.

Hem sizlerden gelecek soru ve mesajları bekledim, hemde deney setlerindeki bitkilerin biraz daha yol almasını istedim daha doğru bilgiler vermek adına.
Birkere şunu söyliyeyimki bitki büyütme lambası diye aldığım ve kodunu da bildirdiğim lambalar gerçekten iş görüyor gibi gözüküyor. Bitkilerdeki büyüme gayet güzel gidiyor şimdilik. 27 Kasım günü arkadaşımın bahçesinden aldığım marulların besin eriyiklerini değiştirdim. Daha önceki eriyik biraz fazla tuzlu geldi, ve ilk birkaç günde marullarda biraz bozulmalar gördüm, yeni hazırladığım eriyik gayet güzel, marullar canlandı. Fasülyeler bayağı boylandı.

Sizlere marullar için hazırladığım şu formülü vermek istiyorum. hem çok güzel bir deney olur hemde yaza, yani sebze ekim dönemine kadar geçecek zaman zarfımda bir tatbikat yapmış oluruz.

Daha öncede bahsettiğimiz gibi, hazırladığımız şişeleri nasıl kullanacağımızı, ve istediğimiz besin eriyiği formulüne nasıl ulaşacağımızı anlatmak istiyorum.

Kudret Bey mail ve iletişim bilgilerinizle birlikte; besin eriyikleri fiyat ve kargo bilgisi konusunda mesaj atabilir misiniz?
MEsaj kutunuz dolduğu için iletilerim size ulaşmıyor.

mapavri
05-04-2017, 21:10
Sevgili arkadaşlar bir problemin çözümünde verilenler ve istenenler yazılır ve sembollerle ifade etmek istediklerimizin ne manaya geldiği açıklanır. Bu açıklama yapılmazsa neyin ne olduğu açıklanmazsa çözüm doğruda olsa bir şey ifade etmez zira neyin ne olduğu belli değildir. Gerek burada gerekse diğer form sayfalarında hesaplama yapan yorum yapan arkadaşlarımdan ricam problemin anlaşılır bir dille açıklanması sembollerin ne maksatla neyin karşılığı olarak kullanıldığının belirtilmesini açık belirtmeleridir. Aksi taktirde çözüm bir şey ifade etmez.
Sn.Kudret Tezel hocam,bu forumda sizin ve ateşkaptan beyin topraksız tarımla ilgili bilgi ve tecrübelerini okuyarak başka kaynakları araştırarak bende bu topraksız tarımda bir şeyler yapmalıyım diyerek dikey düzenekte torf,perlit ortamında 1000 köklük bir çilek serası kurdum.Deneme amaçlı olarak kurduğum bu sera için çilek fidelerim yarın geliyor,besin eriyiği olarak Hoagland formülüne göre eriyik kullanmayı planlıyorum.Birinci sorum fidelere ilk dikimden itibaren besin vermeye başlamalımıyım yoksa bir süre sadece sumu vermeliyim?İkinci sorumda çilek için Hoagland haricinde önerebileceğiniz denenmiş bir formül varmıdır?Teşekkür ederim

mapavri
05-04-2017, 21:45
seradan görüntüler

mapavri
05-04-2017, 21:52
seradan görünteler

volkan0048
06-04-2017, 07:40
Çok güzel çalışma ve emek var,

keşke şeffaf boru olmasaydı da siyah olsaydı,

kolay gelsin.......

Kudret hocam'ın çilek formülünü kullanabilirsin......

efe446
06-04-2017, 09:25
Sayın mapavri sistem çok güzel gözüküyor epey uğraşılmış belli. Umarım beklediğiniz sonucu alırsınız bana sorarsanız bu işi amatör besin eriyikleri ile yazık etmeyin. Hazır Besin Solüsyonu (http://www.topraksizcilek.com/hazir-besin-solusyonu) Benim çilek konusunda Türkiye'de en iyi bulduğum firma budur. Reklam olsun diye demiyorum sisteminize yazık etmeyin diye diyorum. Başarılar dilerim.

mapavri
06-04-2017, 13:29
Çok güzel çalışma ve emek var,

keşke şeffaf boru olmasaydı da siyah olsaydı,

kolay gelsin.......

Kudret hocam'ın çilek formülünü kullanabilirsin......

çok teşekkür ederim,şeffaf borularda yosun sorunu yaşayabileceğimi sonradan öğrendim ama bir kere yapılmıştı geri dönüş yapamadım.sağolun sizede kolay gelsin

efe446
06-04-2017, 15:32
Keşke en azından 1 parseli ayırıp aradaki farkı görmek için deneyebilseniz. Bu işi becerebilmenin yolu düzgün bir sistem ve beslemeden geçiyor aslında. Siz baştan beslemeye amatör başlarsanız ne olur takdiri size bırakıyorum. Çilek bir marul veya taze soğan gibi değil. Marulu ve soğanı amatör eriyiklerlede çok güzel beslersiniz. Ancak vejetasyon süresi uzun olan bitkilerde besleme çok daha önemlidir.

mapavri
06-04-2017, 16:01
Keşke en azından 1 parseli ayırıp aradaki farkı görmek için deneyebilseniz. Bu işi becerebilmenin yolu düzgün bir sistem ve beslemeden geçiyor aslında. Siz baştan beslemeye amatör başlarsanız ne olur takdiri size bırakıyorum. Çilek bir marul veya taze soğan gibi değil. Marulu ve soğanı amatör eriyiklerlede çok güzel beslersiniz. Ancak vejetasyon süresi uzun olan bitkilerde besleme çok daha önemlidir.
Önerinizi dikkate alacağım,dediğiniz gibi sera dışında kurduğum 200 köklük piramit şeklindeki sistemimde profosyonel eriyiği deneyeceğim,gerisinde hoagland formulüne göre eriyik kullanacağız.Teşekkürler

beşiktaşlı
06-04-2017, 18:46
bende kendimi mücadeleci bir insan olarak görüyorum.))taaki mapavarının çalışmalarını görene kadara

PoeWang
06-04-2017, 20:13
Sanırım serayıda apartmanın yanına kurmuş :D Seranın fotoğrafında en arkada piramit gözüküyor :D Borular kaçlık ve uzunluğu ne ? Birde boruların altında kör tapa var sanırım fazla suyu nasıl sistemin dışına atmayı planlıyorsunuz ( damlama bile olsa bir taşma durumuna karşı önlem olmalı bence ) . Kullandığınız perlit torf karışımı mı ?

mapavri
06-04-2017, 20:23
bende kendimi mücadeleci bir insan olarak görüyorum.))taaki mapavarının çalışmalarını görene kadara

:)) eyvallah beşiktaşlı,bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.Teşekkür ederim

mapavri
06-04-2017, 20:28
Sanırım serayıda apartmanın yanına kurmuş :D Seranın fotoğrafında en arkada piramit gözüküyor :D Borular kaçlık ve uzunluğu ne ? Birde boruların altında kör tapa var sanırım fazla suyu nasıl sistemin dışına atmayı planlıyorsunuz ( damlama bile olsa bir taşma durumuna karşı önlem olmalı bence ) . Kullandığınız perlit torf karışımı mı ?

asıl işimiz bu olmadığı ve zaman sorunu olduğundan arazimizde uzak olduğu için deneme serası burnumun dibinde olmalıydı,apartmanın dibine kondurdum:)) Pimaşlar 125 lik,altta kör tapa yok bir miktar kum var ve pimaşın alt kenarında drenaj delikleri var.Fazla suyun kuma akıp deliklerden drene olmasını tasarladım,inşallah sorun çıkmaz.Karışım torf ve perlit ayrıca dikerken köklerin dibine bir miktar vermikülit koymayı planlıyorum

idris şenol
06-04-2017, 21:03
Sayın Mapavri dikey tarım bana göre riskli gübre proğramı eşit sulama biraz sıkıntı güneş arka bölümlere uzanmaya bilir şeffaf borular yosun derdine belki boyama ile çözülebilir pramit modeli yine uygun görmüyorum güneş arka bölümlere ulaşması zor kısacası ben bu sistemleri ticari olarak uygun görmüyorum yinede madem amatör üz denemekte fayda var

idris şenol
06-04-2017, 21:09
Besin konusunda en uygun bence Kudret beyle istişare yapıp en uygun besini hazırlaması birde bu sistemi Kudret hocaya sorsak erkenim i eleştirdim 🤺🙄

efe446
06-04-2017, 21:34
İdris beye katılıyorum dikey sistem bu işte hobi maksatlı kullanılır ancak ticari olacaksa varolandan pek şaşmamak lazım . Bakın aşağıdaki sistem genelde kullanılan sistemdir. bu sitede herhangi birinin hazırladığı besin eriyiği ile fotoğraftaki verimin alındığını gördünüz mü ben görmedim :)

mapavri
06-04-2017, 22:47
Sayın Mapavri dikey tarım bana göre riskli gübre proğramı eşit sulama biraz sıkıntı güneş arka bölümlere uzanmaya bilir şeffaf borular yosun derdine belki boyama ile çözülebilir pramit modeli yine uygun görmüyorum güneş arka bölümlere ulaşması zor kısacası ben bu sistemleri ticari olarak uygun görmüyorum yinede madem amatör üz denemekte fayda var

İdris Şenol bey benim topraksız tarımla ilgili herhangi bir tecrübem veya bilgim yoktu,internet üzerinden araştırdığımız kadarıyla bilgi sahibi olduk.Dikey sistemin katı ortam kullanılacaksa amatör işi olduğu konusunda sizinle aynı fikirdeyim,bu fikre şahsen deneyerek ulaşmış oldum.Besleme sistemini ilk önce pimaşların içinden baştan sona delinmiş pvc borular geçirerek yaptım internette gördüklerim bu şekilde yapmışlardı.tabi olmadı,suyun eşit dağılmasını geçtim 2 hp lik güçlü bir su motoru kullanmama rağmen tüm su aşağıdan aktı yukarı hiç bir şey çıkamadı.Sonra o borular çöp oldu,tekrar boru aldım bu sefer daha ince ve aralıklı deldim gene olmadı,sonra o deliklere debi ayarlı damlatıcı taktım ama yinede istediğim sonucu alamadım.Bu süreçte oldukça emek ve bir miktar para kaybı oldu.Sonra tüm yaptıklarımı çöpe atıp boruların dışından her bir fideye ayrı hat çekerek en son bu duruma getirdim.Besini homojen olarak dağıtma problemim kalmadı ama drenajda sorun yaşayacakmıyım bilmiyorum,eğer sorun çıkarsa pimajların 5-6 noktasından drenaj kanalları açıp suyu tahliye edeceğim.Dikey yapmamın nedeni yer kısıtlı olduğu içindi ama profosyonel bir şekilde bu işi yapacak olsam kesinlikle dikeyle uğraşmam,çok sorunlu.Piramit şeklinde yaptığım sistem pimaşlara göre bir tık daha verimli diye düşünüyorum,onuda deneme amaçlı yapmıştım.Bulunduğum yer yazın sabah 10'da güneşi almaya başlıyor neredeyse batana kadar güneş alıyor ama tabi yatay sistemdeki gibi güneşten istifade edemeyebilir,deneyip göreceğiz.

idris şenol
07-04-2017, 11:49
İdris beye katılıyorum dikey sistem bu işte hobi maksatlı kullanılır ancak ticari olacaksa varolandan pek şaşmamak lazım . Bakın aşağıdaki sistem genelde kullanılan sistemdir. bu sitede herhangi birinin hazırladığı besin eriyiği ile fotoğraftaki verimin alındığını gördünüz mü ben görmedim :)
Sayın efe446 resimdeki çilek yetiştiriciliği profosyenel Antalya Kumluca seralarında yetiştirildi dolayısıyla ilk şart iklim ikincisi gübre erğik haZırlığı üçüncüsü kaliteli çilek çeşidi sitede gübre erği konusunda çok yol katedildi kesin güvenilir buna geçtiğimiZ yazlarda gördük çileğin en büyük sıkıntısı kış soğukları verimi etkiliyor her iddasına varım sitede haZırlanan besin eriği ile roanın besini aynı işin sırrı profosyenel sera ��

mapavri
07-04-2017, 13:00
Sayın efe446 resimdeki çilek yetiştiriciliği profosyenel Antalya Kumluca seralarında yetiştirildi dolayısıyla ilk şart iklim ikincisi gübre erğik haZırlığı üçüncüsü kaliteli çilek çeşidi sitede gübre erği konusunda çok yol katedildi kesin güvenilir buna geçtiğimiZ yazlarda gördük çileğin en büyük sıkıntısı kış soğukları verimi etkiliyor her iddasına varım sitede haZırlanan besin eriği ile roanın besini aynı işin sırrı profosyenel sera ��

sayın idris şenol bey,sitede hazırlanan besin eriyiğinin tam formülünü paylaşabilirmisiniz,kafam çok karıştı.Teşekkür ederim

idris şenol
07-04-2017, 15:12
sayın idris şenol bey,sitede hazırlanan besin eriyiğinin tam formülünü paylaşabilirmisiniz,kafam çok karıştı.Teşekkür ederim
çilek formülleri ağaçlarnet sitesinde mevcut
formu araştırırsanız birçok formüle ulaşırsnız
eğer hazır çilek için gübre kiti alcaksanız!!!
ki şu aşamada sizin hazırlamanız sizi yorabilir
hazır kiti kudret beyden temin edip ilk işte biraz yol alınca daha sonra sizi hazırlamanızı tavsiye ederim
nette gübre satan siteler var isterseniz oralardan temin edin
naçizane tecrübem ilk başlangıç çok önemli :)

mapavri
08-04-2017, 08:54
çilek formülleri ağaçlarnet sitesinde mevcut
formu araştırırsanız birçok formüle ulaşırsnız
eğer hazır çilek için gübre kiti alcaksanız!!!
ki şu aşamada sizin hazırlamanız sizi yorabilir
hazır kiti kudret beyden temin edip ilk işte biraz yol alınca daha sonra sizi hazırlamanızı tavsiye ederim
nette gübre satan siteler var isterseniz oralardan temin edin
naçizane tecrübem ilk başlangıç çok önemli :)
sn.idris şenol başka bir başlıkta Kudret beyden alıntı yapıp yayınlamış olduğunuz şu formül geçerlimidir?
çilek besin hazırlama.....
1.evre 60N 25P 60K 70CA Mg35
2.evre 85n 30p 90k 100ca 45mg
3.evre 120n 30p 140k 100ca 45mg

blnturkek
08-04-2017, 14:55
Emeğinize, yüreğinize sağlık.

idris şenol
08-04-2017, 17:48
sn.idris şenol başka bir başlıkta Kudret beyden alıntı yapıp yayınlamış olduğunuz şu formül geçerlimidir?
çilek besin hazırlama.....
1.evre 60N 25P 60K 70CA Mg35
2.evre 85n 30p 90k 100ca 45mg
3.evre 120n 30p 140k 100ca 45mg
oabilir.denemek lağzım
kudret beye sorunuz
daha önce denedimi veya denendimi elinde formül varmı:confused:

Haylazster
10-05-2017, 08:12
Kudret bey elimde gubre var torf icinde saksida cilek denemesi yapiyorum fakat besin eriyigi konusunda nasil hazirlayacagim konusunda suphelerim var tavsiyesinz ne olur ? Ayrica kullandigim gubre cilek icin uygun dediler mikro besin kullanmiyorm kullanmam gerekirmi ?

647595

Kudret Tezel
10-05-2017, 20:34
Sayın haylazster, yukarıda resmini gösterdiğiniz gübre çiçek gübresidir. Bu gübre ile meyve veren bitki yetiştiremezsiniz.

Haylazster
10-05-2017, 20:51
Fakat on kisminda domates havuc vs resimleri var bana cilek yetistirmem icin uygun oldugu soylendi tuh simdi olmadi. Peki kudret bey sizin eriyiginizi sizden temin etme sansimiz varmi hala devam ediyormusunz satisa ?

Kudret Tezel
10-05-2017, 22:07
Sayın haylazster,topraksız tarım bitkinin ihtiyacı olan bütün elementleri bitkiye vermekle yapılır. Bu gübrede azot var, fosfor var, potasyum var micro elementlede var ancak kalsiyum magnezyum gibi makro besinler gözükmüyor. Bunlar olmayınca topraksız tarımda kullanamazsınız. Bu gübre fosfor ca zengin olduğundan bitkilerin çiçeklenme döneminde iş görür toprağa takviye olarak kullanıla bilir. Ancak hazırlanacak herhangi bir formülasyonda içindeki azot fosfor ve potasyum değerleri dikkate alınarak değerlendirile bilir. fakat kuracağınız formülde değerleri tutturmak zorlaya bilir.
Bu gübreyi kullanarak yapacağınız bir topraksız tarım gübresinde mikro elementler çok düşeceğinden ayrıca mikro element takviyeside gerekebilir.

idris şenol
24-05-2017, 18:26
son sürüm +18:))
https://www.youtube.com/watch?v=7D9QmSlZ5lc

jacky_038
24-05-2017, 19:09
İdris bey anlatım süper, teşekkürler :)))

Haylazster
27-05-2017, 11:46
Hocam akan su kulturunde besin tankimin icinde dibe cokmeler yaşiyorm. Sizce bu sorunu nasil cozerim ? Sabah 6 aksam 9 arasi 1 er saat arayla 15 dakika calisiyor sistem. Ama sabaha dibine cokmeler yaşiyorm. Bunun bi cozumu varmidir ?

jacky_038
27-05-2017, 12:00
Hava motoru kullanıyomusun?? Ucuna ekleyeceğin bi ağırlıkla sistem çalıştığında oda dipte kabarcık olusturur, **** hava taşı yerleştirirsin zemine o şekildede çözebilirsin. İyi çalışmalar

Haylazster
27-05-2017, 12:44
Hava motoru kullaniyorum hava tasimda var yinede dibe çokme yaşiyorum akan su kulturundede durgun su kulturundede

metesoylemez
14-06-2017, 01:24
Kudret Hocam, besin eriyiği hazırlarken anyon-katyon dengesiyle
alakalı internetten araştırma yapmaya çalıştım ama topraksız tarım ile
ilgili net bi kaynak bulamadım. Üniversitelerin tez çalışmalarında falan
net bir bilgi yok **** ben bulamadım. Baktıklarımın hepsinde geleneksel
tarımdaki gübreleme, anyon-katyon ilişkisini anlatmaya çalışmışlar ama
çok akademik tabi ki. Bu işin pratikteki uygulaması hakkında biraz bilgilendirseniz
çok sevinirim.

aga06tr
20-06-2017, 13:29
domates besini hazır kit gönderebilecek var mı ?

mapavri
20-06-2017, 20:03
çilek üretecek arkadaşlara tavsiyem,yapmasınlar.Domates,biber,salatalık,kabak ,kavun,patlıcan,marul hepsinde başarılı sonuç alıyorum ama çileklerin hepsi çöp oldu.Meyve tutumu az oldu,olanlar dalında çürüdü çilekle uğraşmaya değmez.

Haylazster
20-06-2017, 21:12
Peki curumedeki etken nedir sizce , gayet basarili sonuc alanlar var ?

Hazar2245
01-07-2017, 18:26
Sıra geldi Mikro besinlere:

Borik asit şişesinden 7 ml

Bakır Sülfat şişesinden 1 ml

Demir Sülfat şişesinden12 ml

Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml.


Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml

Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml

koyduktan sonra su şişemizi ilk durumuna kadar doldurunuz. Böylece besin eriyiğimiz hazırlanmış oldu, ancak pH ının 6,4 ile 6,7 arasına ayarlanması lazım.

EC ayarlanmasına gelince, eğer bu eriyiği şişe suyu ile hazırladıysanız ki öyle tarif ettik yaklaşık EC 1,6 mS dir. Ancak su kalitesi değiştiğinde EC değişir.

Marul 0,8 ile 1,2 EC arasını sever. Bütün sebzeler fide döneminde normalinden daha düşük EC değerleri isterler.

EC değerini yüksetmek için örneğin 10 litre su yerine 8 litre su kullanmak lazımdır. Eğer EC değerini düşürmek istiyorsak ozamanda örneğin 12 litre suya hazırlamak gerekirdi.

İşte bunun içindir ki EC değerini biraz yüksek hazırlayıp kullanırken fide veya yetişkin olmasına göre sulandırarak kullanmakta fayda vardır. Hatta yaptığımız sistem bile etkilidir.

Mesela bir su kültürü yapıyorsak yani bitki devamlı suyun içinde ise düşük EC. eğer katı ortam kültürü yapıyor, bitkimizi günde 10-20-30 defa suluyorsak daha yüksek EC değerlerini seçmeliyiz.

Arkadaşlar bu anlattıklarım biraz karışık gelebilir, ama emin olun birkaç denemeden sonra işin bukadar karışık olmadığını göreceksiniz.

Lütfen anlaşılmayan yerleri yazınız.

Mikro besinler 100 gr 1 lt suda eritip de mi kullanacağız çünkü bu malzemeler toz. ayrıca Amonyum Molibdat yerine sodyum Molibdat kullanılabilirmi teşekkürler

prince78
18-07-2017, 12:59
Sayın efe446 resimdeki çilek yetiştiriciliği profosyenel Antalya Kumluca seralarında yetiştirildi dolayısıyla ilk şart iklim ikincisi gübre erğik haZırlığı üçüncüsü kaliteli çilek çeşidi sitede gübre erği konusunda çok yol katedildi kesin güvenilir buna geçtiğimiZ yazlarda gördük çileğin en büyük sıkıntısı kış soğukları verimi etkiliyor her iddasına varım sitede haZırlanan besin eriği ile roanın besini aynı işin sırrı profosyenel sera ��

bende lüleburgazda çilek yetiştiriciliği yapıyorum bende sitedeki besin eriği ile bizim kullandığımız arasında fark olduğu kanısındayım

https://www.facebook.com/kirklarelihaber/posts/1322923874491285

Haylazster
18-07-2017, 18:07
Sayin prince , çok merak ettigim konulardan bitanesidir hasat yapildikdan sonraki çilegin durumu ne oluyor ? Ayni sekild yine sulamaya devam mi ediliyor izlediginz yontem nedir ?

prince78
18-07-2017, 19:36
çilek hasat yapilinca üretim bitmiyor çiçeklenme ve meyve devam ettiginden sulama ve bakim aynen devam ediyor

Haylazster
18-07-2017, 20:31
Tesekkur ederim sayin prince tecrubelerinizden faydalanmak isteriz

onurarli
19-09-2017, 21:07
Arkadaşlar selam,
Topraksız Tarımda yetiştirilebilen her bitki için özel besin eriği formülasyonlarını nerden bulabilirim ?

idris şenol
23-09-2017, 14:12
Kudret hocam izmir e kadar gelmişsiniz bana haber vermemişimiz çok üzüldüm umarım birdahaki sefere görüşürüz

Kudret Tezel
23-09-2017, 16:26
Yakında yine geleceğim inşallah.

ksenon bizmut
09-11-2017, 00:39
Kudret hocam makro ve mikro besinleri a ve b tanki olarak ayırmadan hepsini ayni depoyada çözüp ana tankimiza neden almiyoruz. Ben bu konunun mantigini anlayamadim acikcasi.

Kudret Tezel
09-11-2017, 10:12
Kudret hocam makro ve mikro besinleri a ve b tanki olarak ayırmadan hepsini ayni depoyada çözüp ana tankimiza neden almiyoruz. Ben bu konunun mantigini anlayamadim acikcasi.

Bazı kimyasal tuzlar birbirleriyle karışamaz birbirlerini etkilerler. Örnek besin eriyiğinde kullandığımız fosforlu gübreler kalsiyum lu gübrelerle karışamaz çökerler yani suda erimeyen bileşikler meydana getirirler. Ancak bu olay yüksek konsantrasyonlarda olur.Besin eriyiği hazırlarken stok olarak hazırladığımız eriyikleri ayrı ayrı hazırlar sonra düşük konsantrasyonlu besin eriyiği hazırlarız.

longveicle
21-11-2017, 09:57
Merhabalar.Tanisma bolumunde Tunusta yasadigimi belirtmistim.Terasimda topraksiz tarim yapacagim.Simdilik 3m+3m seklinde pvc borulardan yapacagim.Dun buyuk bir markette arama yapar iken resimdeki solisyonu buldum.Humik asit %10 fulvik asid %15 ve diger besinler.PH 8 yaziyor.5 lt lik suya ne kadar koymaliyim.Marul yetistirecegim.
Tesekkurler

MeyveliTepe
21-11-2017, 10:26
Bunda birincil (N,P,K) ve ikincil (Ca,Mg,S) elementler yok. Sadece iz elementler var.

longveicle
21-11-2017, 10:33
Bu konuda tecrubem yok ne yapmaliyim

nk_tarim
21-11-2017, 10:44
Bu konuda tecrubem yok ne yapmaliyim

Merhaba,

Forumda besin çözeltisinin hazırlanması adına tüm bilgiler mevcut. Hemen okumaya başlayın :) kolay gelsin...

İlk aşamada;

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm

longveicle
21-11-2017, 10:47
Teşekkür ederim

longveicle
21-11-2017, 11:19
:) okudum ve bu elementleri nereden bulurumu araştırıyorum.Burada internetten satın alıp kargo ile eve teslimat diye birşey maalesef yok :(

AliEren27
10-01-2018, 10:32
Arkadaşlar,
Hepinizin vermiş olduğu olduğu bilgiler için emeğinize ve dilinize sağlık. Benim anlayamadığım konu hep besin kitlerinde (stok A ve B) den bahsediliyor. Forumu incelediğimde de (stok A ve B) ve besin kiti nasıl hazırlanacağını bir türlü kavrayamadım. Benim gibi kimya bilgisi hiç olmayan birisi tabii olarak ppm den hiç bir şey anlamadı. Sizlerden rica (stok A ve B) ye 5 lt pet şiseye hangi gübrelerden ve kaç gr olarak ekleyeceğimiz konusunda bilgi vermeniz. Şimdiden teşekkürler.

Hakan01
19-01-2018, 20:04
Merhaba,
Yoğun iş temposundan dolayı besinleri tek tek alıp ölçerek veremiyorum.Yurtdışı sitelerinin çoğunda 8-15-36 nın marul için uygun npk olduğundan bahsediyorlar.Türkiye de bu orana en yakın 8-16-24 gübresini buldum yanında kalsiyum nitrat ve iz elementler aldım 1 ölçek npk 1 ölçek kalsiyum nitrat ve az miktarda iz element kullansam başarılı olma şansım var mı? Gübre içeriklirini aşağıda paylaşıyorum.Yorumlarını esirgemeyen arkadaşlara peşinen teşekkürler.Ha bu arada ortam durgun su kültürü olacak hava pompası destekli.
Marul fidelerim hazır kendim yetiştirdim kıvırcık.ec ve ph önerilerinizi de alabilirim.

Salih Kul
09-03-2018, 18:17
Merhaba;
Ankara’da evimin kapalı terasında dikey topraksız tarımla çilek, domates, hıyar,
Marul yetiştirmek için üç adet kule tipi sistem kurdum.

1. Kulede kıvırcık ve kaşık marul mevcut
2. Kulede domates ve marul
3. Kulede Çilek, hıyar ve marul mevcut

En önce marulları ve domatesleri diktim
Marullar başlangıçta kısa sürede bir miktar geliştiler ve Gelişimleri sanki durdu.
Domateslerimde başlangıçta çiçek açtı ancak tozlaşma olmadığından meyvaya dönmedi döküldü. Daha sonra açan çiçekleri birbirine değirerek tozlaşma sağladım. Şimdi fidan başına yaklaşık 3-4 domates salkımı var
Çileklerim çok az meyvaya dönüyor çiçekler açmayı mütekip koyu bir renk alıyor kuruyor
Hıyarlarımda kısa sürede çiçek açtı meyvaya dönüştü ancak kısa bir süre sonra bütün
Yapraklar kurudu. Meyvaların büyümesi durdu yavaş yavaş yeniden yaprak çıkarıyor
Kulelerle birlikte aldığım bitki besinini bütün sebzelere kullanıyorum

Başlangıçtayım acemiyim
Daha önceki yazılanları okumaya çalıştım ama tam kavrayamadım
Bana pratik olarak
1. Sulama işlemini ne kadar sürede bir ne kadar yapmalıyım
2. Marul, domates ve çilek e göre ph ve ec değerlerim ne olmalı
3. Ankarada yım Marul, domates ve çilek için hazır besin nasıl tedarik
Edebilirim?
Yardımcı olabilir misiniz?
İlginiz için teşekkür ederim

Bayram Şahin
30-05-2018, 10:10
Merhabalar

Kule tipi çalışma yapan arkadaşlar hep sorunlar yaşadılar ve sistemin çok elverişli olmadığını deneyen hemen hemen bütün kullanıcılar söyledi yanlış hatırlamıyorsam, çok fazla dezavantajı var su drenajından tutun da fide köklerinden taşmalara kadar. Sulama işlemine forum üyeleri genel olarak 1 saat te 15 dk çalıştırma ile yapıyorlar. Besin eriği açısından Kudret Tezel hocam size yardımcı olabilir diye düşünüyorum. Detaylı olarak bence formu iyice değerlendirip sistemi ona göre seçip bitkileri de kategorileyip ayrı ayrı eriyik ve ya tek bir çeşit üzerine yoğunlaşmanız daha sağlıklı olacaktır. İyi günler

idris şenol
28-06-2018, 19:19
Merhaba;
Ankara’da evimin kapalı terasında dikey topraksız tarımla çilek, domates, hıyar,
Marul yetiştirmek için üç adet kule tipi sistem kurdum.

1. Kulede kıvırcık ve kaşık marul mevcut
2. Kulede domates ve marul
3. Kulede Çilek, hıyar ve marul mevcut

En önce marulları ve domatesleri diktim
Marullar başlangıçta kısa sürede bir miktar geliştiler ve Gelişimleri sanki durdu.
Domateslerimde başlangıçta çiçek açtı ancak tozlaşma olmadığından meyvaya dönmedi döküldü. Daha sonra açan çiçekleri birbirine değirerek tozlaşma sağladım. Şimdi fidan başına yaklaşık 3-4 domates salkımı var
Çileklerim çok az meyvaya dönüyor çiçekler açmayı mütekip koyu bir renk alıyor kuruyor
Hıyarlarımda kısa sürede çiçek açtı meyvaya dönüştü ancak kısa bir süre sonra bütün
Yapraklar kurudu. Meyvaların büyümesi durdu yavaş yavaş yeniden yaprak çıkarıyor
Kulelerle birlikte aldığım bitki besinini bütün sebzelere kullanıyorum

Başlangıçtayım acemiyim
Daha önceki yazılanları okumaya çalıştım ama tam kavrayamadım
Bana pratik olarak
1. Sulama işlemini ne kadar sürede bir ne kadar yapmalıyım
2. Marul, domates ve çilek e göre ph ve ec değerlerim ne olmalı
3. Ankarada yım Marul, domates ve çilek için hazır besin nasıl tedarik
Edebilirim?
Yardımcı olabilir misiniz?
İlginiz için teşekkür ederim
Sn kudret bey bu gibi sorular binleri buldu sizden ricamız bu soruların hepsini bir kitapta toplamınız:)

Pertavsiz
04-08-2018, 08:24
Sevgili arkadaşlar,todor arkadaşımızın bulupta yapmak istediği eriyiğin malzeme listesini şimdilik kaydıyla bir kenara bırakalım ve bu işi gerçekten öğrenmek istiyorsak
şu problemi çözmeye çalışalım.

problem 1;
250 litre su içinde 27,68 gr mono potasyum fosfat MKP
41,75 gr potasyum nitrat KNO3
222,45 gr kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 4H2O
6,65 gr Üre 0,46 N
64,54 gr Magnezyum sülfat Mg SO47H2O

10,4 gr %6 lıkdemir EDTA
0,625 gr Borik asit 0,18 B

0,925 gr Mangan klörür 0,277 Mn
0,066 gr çinko sülfat 0,227 Zn
0,05 gr Bakır sülfat 0,254 Cu
0,023 gr Amonyum molibdat 0,543 Mo

Eritilmiştir. Elde edilen besin eriyiğinin reçetesini ve formülünü hesaplayınız.
İşte yarışma sorusu arkadaşlar. problemi çözen ilk iki arkadaşımıza birer adet 250 litrelik domates besin eriyiği kiti hediye edeceğim.İstediğiniz soruyu sorabilirsiniz, başarılar dilerim.

NOT: Bu problemi çözebilmek için gerekli hertürlü bilgi önceki forumlarda mevcut.

Hocam saatim bozulmuş sınava bir 10 yıl kadar geç kaldım ama umarım kağıdımı değerlendirirsiniz :D

Soruya göz attığımda, ilk olarak hazırlanan besi eriyi için kullanılmış makro bileşiklerin besin olarak kullanılmak üzere hangi elementlerden oluştuğuna bakıyorum;

N, P, K, Ca, Mg, S

Ardından besin için kullanılacak bu elementlerin, bileşiğin %kaçını oluşturduğunu hesaplamak istiyorum. Bunu hesaplayabilmek için de, bileşikte bulunan her elementin, bileşikte kaç atom olarak bulunduğu, ve atom ağırlıklarına ihtiyacım var. Periyodik cetvelden atom ağırlıklarına bakıyorum.

Mono Potasyum Fosfat MPK (KH2PO4) için her bir elementin bileşikte kaç adet bulundukları ve toplam atom ağırlıkları(yuvarlanmış);



|Atom ağırlığı(g/mol) | Atom Adedi | Bileşikteki Toplam Ağırlığı
K => | 39.10 | 1 | 39.10
P => | 30.10 | 1 | 31.00
H => | 1.00 | 2 |2.00
0 => | 16.00 | 4 | 64.00
|
| | TOPLAM:| 136.10



Artık besin için kullanılan elementlerin MKP (KH2PO4) bileşiğinde %kaç bulunduklarını hesaplayabilirim. (Elementin bileşikteki toplam kütlesinin bileşiğin kütlesine oranından)

K => (39.10/136.10) * 100 = %28,75
P => (31.00/136.10) * 100 = %22,77
H => ( 2.00/136.10) * 100 = % 1,46
O => (64.00/136.10) * 100 = %47,02

TOPLAM: %100



Sorumuzda bize 27,68gram MPK kullanıldığı verilmiş, MKP (KH2PO4) bileşiğinden gr olarak alınan besinler;

27,68gr'ın %28,75'i K olduğuna göre;
(27,68*28,75)/100 = 7.95gr K

27,68gr'ın %22,77'i P olduğuna göre;
(27,68*22,77)/100 = 6.30gr P


-------------------------

Sorumuzda bize 41,75 gr Potasyum Nitrat KNO3 kullanıldığı verilmiş, yukarıdaki yolu izleyerek KNO3 bileşiğinden alınan besinler;

5.78gr N
16.14gr K

-------------------------

Sorumuzda bize 222,45 gr kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 4H2O kullanıldığı verilmiş, Ca(NO3)2 4H2O bileşiğinden alınan besinler;

37.74gr Ca
26.38gr N

-------------------------

Sorumuzda bize 6,65 gr Üre (CH4N2O) kullanıldığı verilmiş alınan besinler;

3.32gr N

--------------------

Sorumuzda bize 64,54 gr Magnezyum sülfat MgSO4*7H2O kullanıldığı verilmiş alınan besinler;

6.36gr Mg

8.39gr S



************************************************** *******************

Mikro elementlerimize bakarsak;

10,4 gr %6 lıkdemir EDTA (internette %6 lığın kimyasa lformulunu bulamadığımdan içerdiği azotu gozardı ediyorum) => 0,624gr Fe

0,625 gr Borik asit H3BO3 => 0,109gr B

0,925 gr Mangan klörür MnCl2*4H2O => 0,256gr Mn

0,066 gr çinko sülfat ZnSO4*7h2O => 0,014gr Zn, 0,007gr S

0,05 gr Bakır sülfat CuSO4*5H2O => 0,010gr Cu, 0,006gr S

0,023 gr Amonyum molibdat (NH4)6*Mo7*O24*4H2O => 0,012gr Mo, 0,001gr N

*********************************



------------------------------------------------------
Simdi bütün bileşiktlerden alınan toplam N, P, K, Ca, Mg, S yi hesaplayalım.



Toplam N = 5.87 + 26.38 + 3.32 + 0.01 = 35.58gr
Toplam P = 6.30gr
Toplam K = 7.95 + 16.14 = 24.09gr
Toplam Ca = 37.74gr
Toplam Mg = 6.36gr
Toplam S = 8.39 + ~0.01 + ~0.01 = 8.41gr


Şimdi formulde yerine koyalım temize çekilmiş olsun.

N|P|K|Ca|Mg|S
35.57 |6.30|24.09|37.74|6.36|8.39


Şimdi N'yi referans olarak 1 alıp diğer elementleri N ye bolerek orantılarını bulalım;

N = 35.57/35.57 = 1
P = 6.30/35.57 = 0.17
K = 24.09/35.57 = 0.67
Ca = 37.74/35.57 = 1.06
S = 6.36/35.57 = 0.17
K = 8.39/35.57 = 0.23

N|P|K|Ca|Mg|S
1|0.17|0.67|1.06|1.17|0.23


--------------------------------------------------

Mikro elementlerimizi de ekleyelim

Fe = 0.624/35.57 = 0.017
B = 0,109 /35.57 = 0.003
Mn = 0.256/35.57 = 0.007
Zn = 0.014/35.57 = 0.0003
Cu = 0,010/35.57 = 0.0002
Mo = 0.012/35.57 = 0.0003


Sonuç;

Oran cinsinden;

N|P|K|Ca|Mg|S|Fe|B|Mn|Zn|Cu|Mo
1|0.17|0.67|1.06|1.17|0.23|0.017|0.003|0.007|0.000 3|0.0002|0.0003



PPM cinsinden;

N|P|K|Ca|Mg|S|Fe|B|Mn|Zn|Cu|Mo
142,32|24,19|95,35|150,85|166,51|32,73|0.119|0.021 | 0.049| 0.002|0.001|0.002

turgan26
05-08-2018, 15:29
Affınıza sığınarak direk konuya girmek istiyorum.Sitede tüm paylaşımları aklımın erdiğince anlamaya çalışıyorum.Bu arada balkonumdu durgun su denemesi yapmaktayım.Bir hatadır gübre olarak 20.20.20+Te dengeli gübre kullandım ama malesef bir sonuç alamadım.Merakım beni size ulaştırdı.Marul formülünüze ulaştım.Anlayamadığım konu,10 litrelik şişeye mikro besinleri koyarken şu ifadeyi kullanmışsınız.
Makro besin elementlerini elde edebilmemiz için,

1 nolu şişeye 100 gr KH2PO4 -Mono potasyum fosfat.
2 Nolu şişeye 100 gr KNO3 -Potasyum Nitrat,
3 Nolu şişeye 100 gr Ca(NO3)2 4 H2O Kalsiyum nitrat.
4 Nolu şişeye 100 gr Mg SO4 7 H2O Msgnezyum Sülfat.

Daha öncede anlattığımız gibi her şişeyi İçme suyuyla (1000 cc yani 1 Litre) ye tamamlıyoruz gayet güzel erittiğimizden emin olmalıyız.

10 Litre lik bir şişe suyu alıyor ve üstünden birazını bir başka kaba boşaltıyoruz, şişelerden yapacağımız ilavelerle taşmasın diye.

Marul için şu formülü dizayn etmek istiyoruz.




N - 120 ppm*
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

İşlem sırası:

MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.




Sıra geldi Mikro besinlere:

Borik asit şişesinden 7 ml

Bakır Sülfat şişesinden 1 ml

Demir Sülfat şişesinden12 ml

Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml

Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml

Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml*

koyduktan sonra su şişemizi ilk durumuna kadar doldurunuz. Böylece besin eriyiğimiz hazırlanmış oldu,
Anlayamadığım;mikro elementleri sırayla pipetle alıp 10 litrelik şişeye koyoyoruz.Ama mikro elementleri hazırlarken ayrı ayrı şişelere ne kadar kaç gram mikro element koyuyoruz.Yani 1 lire suya ne kadar borikasit,demir şisesine kaç gram demir vs.hazırlayıp bu ana mikro element şişelerini hazırlıyoruz.Lütfen istirham ediyorum bana bu konuda yardımcı olun.Saygılarımı sunarım.

turgan26
05-08-2018, 15:41
Affınıza sığınarak direk konuya girmek istiyorum.Sitede tüm paylaşımları aklımın erdiğince anlamaya çalışıyorum.Bu arada balkonumdu durgun su denemesi yapmaktayım.Bir hatadır gübre olarak 20.20.20+Te dengeli gübre kullandım ama malesef bir sonuç alamadım.Merakım beni size ulaştırdı.Marul formülünüze ulaştım.Anlayamadığım konu,10 litrelik şişeye mikro besinleri koyarken şu ifadeyi kullanmışsınız.
Makro besin elementlerini elde edebilmemiz için,

1 nolu şişeye 100 gr KH2PO4 -Mono potasyum fosfat.
2 Nolu şişeye 100 gr KNO3 -Potasyum Nitrat,
3 Nolu şişeye 100 gr Ca(NO3)2 4 H2O Kalsiyum nitrat.
4 Nolu şişeye 100 gr Mg SO4 7 H2O Msgnezyum Sülfat.

Daha öncede anlattığımız gibi her şişeyi İçme suyuyla (1000 cc yani 1 Litre) ye tamamlıyoruz gayet güzel erittiğimizden emin olmalıyız.

10 Litre lik bir şişe suyu alıyor ve üstünden birazını bir başka kaba boşaltıyoruz, şişelerden yapacağımız ilavelerle taşmasın diye.

Marul için şu formülü dizayn etmek istiyoruz.




N - 120 ppm*
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

İşlem sırası:

MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.




Sıra geldi Mikro besinlere:

Borik asit şişesinden 7 ml

Bakır Sülfat şişesinden 1 ml

Demir Sülfat şişesinden12 ml

Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml

Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml

Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml*

koyduktan sonra su şişemizi ilk durumuna kadar doldurunuz. Böylece besin eriyiğimiz hazırlanmış oldu,
Anlayamadığım;mikro elementleri sırayla pipetle alıp 10 litrelik şişeye koyoyoruz.Ama mikro elementleri hazırlarken ayrı ayrı şişelere ne kadar kaç gram mikro element koyuyoruz.Yani 1 lire suya ne kadar borikasit,demir şisesine kaç gram demir vs.hazırlayıp bu ana mikro element şişelerini hazırlıyoruz.Lütfen istirham ediyorum bana bu konuda yardımcı olun.Saygılarımı sunarım.

Kudret Tezel
06-08-2018, 11:37
Sevgili arkadaşlar bilgisayarım arızalı yazamıyorum turgan 26 arkadaşımıza yardımcı olalım bu sorunun cevabi forumlarda mutlaka var bulmasına yardımcı olalım
Bana özelden ulaşmak isteyen arkadaşlarım 0533 322 48 06 dan irtibat kurabilirler. Benimle irtibat kurmak isteyen arkadaşlarım lütfen telefon numaraları versinler. Özel mesajla ulaşamıyorum.

emrem017
22-08-2018, 15:11
çiflik gübresini hidroponik sistemlere uygulamak nekadar mümkün . yani kimyasal gübre alamak yerine bahçemde bulunan meyve sebze artıklarında ve keçi gübresinden elde ettiğim meteryalleri bu sistemde nasıl kullanırım

jacky_038
04-09-2018, 13:26
öncelikle hoşgeldin,yapacagın sistem katı ortamdamı olcak yoksa akansumu durgun su mu?yeni başlayacagın için katı ortamda yapmanı tavsiye ederim hatayı daha ii kaldırıyo,besin eriği bitkinin ihtiyacı olan potasyum azot fosfor vs bunlarla bi karışım hazırlanıyo bitkinin cinsine göre daha verimli olması için kullanılıyo,bu kitleri kudret hocamızdan temin edebilirsin.kolay gelsin

Murat C
05-09-2018, 11:05
Şimdilik evde sulu ortamda yapıcam. Epey buyuk bir saksı ve iyi sayılabilecek bir akvaryum motoru var, Burada da yeni bir soru doğdu.

Anladığım kadarıyla iki seçeneğim var,
1. Saksıyı tamamen doldurup bitkilerin köklerinin tamamen suyun içinde kalmasını sağlayıp suyu havalandırarak devam etmek,
2. Saksıyı yarıya kadar suyla doldurup, suyu bitkinin koklerine belirli sure aralıklarıyla motor yardımıyla püskürtmek. Bu püskürtme de bitkinin kökünün herzaman nemli kalmasına dikkat etmek.

Başka bir sorum daha var, Suyun PH ını düşürmek için ph düşürücü kullanılıyor veya limon tuzu, Peki suyun EC'sini düşürmek için çözüm nedir suyu tamamen nötr hale getirip, istediğimiz kadar besin maddesi karıştırmak için. suyu yagmur suyu kıvamına nasıl getiririm yani.

Birde çok pahalı olmayan bir EC/PH ölçüm cihazı tavsiyesine ihtiyacım var. bunula ilgili de yardımcı olabilirmisiniz.

jacky_038
05-09-2018, 12:07
suyun ec sini düşürmek içinde hazırladıgın besine daha fazla su eklemek,besinsiz önce çeşmeden akan suyun ec sini ölçersen sonuca daha rahat ulaşırsın,ec ph ölçer fiyatıda şuanda ne kadar bilmiyorum ama oda kudret hocada var ben ondan almıştım,ama amatör yetiştiricilikte pekte gerek yok bana göre,zaten verilen ölçülerde kullanırsan standartı yakalayınca gerek duymadım ben.bitki derken ne üretmeyi düşünüyosun?

Murat C
05-09-2018, 15:47
Suyun ECsini düşürmekten kasıt, çesmeden aldığımız suyun da bi EC değeri oluyor, burada bitkinin hitiyaç duymadığı besinlerde oluyor.ben çesmeden alır almaz suyun ec sini düşürmekten bahsetmiştim. arıtıcı kullanmak bi çözüm ama başka yolu varmı onu bilmek istedim.

Bitki olarak, ilk etapta marul yetiştiricem, tohumların çıkması ve buyume hızından dolayı, digerlerinden daha hızlı oldugu için, Marul ları topladıktna sonra, domates çilek ve salatalık fidelerim de sisteme sokmaya hazır hale gelir muhtemelen. 3 ünü de aynı suda geliştirmeyi deniycem. Marulun için EC si düşük su olması lazım 1.2 falan, ama digerlerinin EC değeri birbirine yakın olduğundan hepsi aynı anda büyüyebilir diye düşündüm.

SOYLE bir alet aldım ec olcumu için (https://www.hepsiburada.com/knmaster-tds-metre-termometreli-su-kalite-olcum-cihazi-p-HRKAANKO823?magaza=Kaan%20Elektronik&wt_gl=cpc.nelk.6822.yapi-market-pla&gclid=CjwKCAjw_b3cBRByEiwAdG8Wqi5czuoPJHlAEEOXWo1M RycSbROPeW9MQR69P9_NuX6AYvBXPar1bxoCnCsQAvD_BwE) ama veriler ne kadar dogru çıkıyor bilemedim, 150PPM yazıyor çesme suyunda, damacana suyunda 60PPM yazıyor, marul için 1200ppm mi yapmam lazım acep.

jacky_038
05-09-2018, 16:13
onun hesabı sitede vardı ben analog aldıgım için burdan çıkan rakam için bişey diyemicem ama illaki bilen arkadaşlar vardır,evet marol 080-1,20 arasında diğerleride nerdeyse 2,00 olarak uygulanıyo bitki büyüdükçe artırılıyo.

Kudret Tezel
06-09-2018, 21:25
Sevgili Murat C, aldığınız alet bir TDS metredir. TDS suda toplam tuz miktarı demektir. Sudaki tuz miktarı iletkenliği yani EC yi artırır. Bazı cihazlar hem TDS hem iletkenlik ölçer. Ancak endişelenecek bir durum yok. 500 TDS 1000 micro siemens kabul edilmiştir Yani sizin ölçtüğünüz çeşme suyunuz 150 TDS=300micro siemens veya 0,3 mili siemens tir.
60 TDS olarak ölçtüğünüz damacana suyu ise 0,120 m/s dir Yani kısaca TDS metrede okuduğumuz değeri 500 e bölüyor 1000 ile çarpıyoruz bunu da kısaltırsak TDS değerini 2 ile çarparsak mili siemens olarak EC değerini buluyoruz. Örnek 600 TDS 1200 mic/s
500 TDS 1000mic/s veya 1/ms dir.Yaygın olarak kullandığımız deyişi ile 500 TDS =500ppm =1 EC dir. Kolay gelsin başarılar dilerim.
NOT: bazı ülkelerde 1 EC 500 TDS yerine 640 veya 700 TDS olarak ta kabüllenilmiştir ancak şimdiye kadar 1 EC yi 640 veya 700 TDS olarak ölçen alet görmedim. Yaygın olarak 500 TDS =500 mg/litre= 500 ppm =500 TDS=1 EC Dir.

tahsink
11-09-2018, 12:14
hazır almış olduğum a-b besin kiti ile perlit ortamında denediğim salatalık bitkisinde potasyum eksikliği görülmeye başladı yaprak uçlarında. sanırım bu besin kiti tam olarak doğru hazırlanmamış olabilir. buna sonradan potasyum ekleyebilir miyim bu hazır karışıma. yoksa, bunları atıp yeni bir besin kiti mi almak daha sağlıklı olur. çünkü yeni başladığım çileklerim var , onları da bu çözeltiden besleyeceğim. yanlış birşey yapmak , zarar görmelerini istemiyorum özellikle çileklerin. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

ERCİ54
11-09-2018, 17:45
merhabar...
ben durgun suda göbek marul yetiştirmek istiyorum. forumda baya bi sayfa okudum netten öğrendiğim kadarı ile bi demo 10 m x 4 m x 0.10 cm derinlikli bi havuzda naylon sererek bi deneme yapmak istiyorum. eger becerebilirsem haftalık 4000 bin hasatlık 4 ila 5 havuz kurmak istiyorum. adeti ni 1.25 ıla 1.50 arası peşin alıcısı var . ama hala tereddutlerim var suyun sıcaklığı ortam sıcaklığı nem ec pc ph besin eriği fide bebeklik gelişim hasata varan surecteki değişkenleri bilmediklerimi besin recetesini hazır mı alsam kendim mi yapsam profosyonel yardım bulamadım.durgun su ıstememın sebebi kolay ve fazla teferruatı olmayışı fikir ve görüşlerinizi tecrubelerinizle istifade edebilirsem sonsuz minnettar olacagım.

şimdiden tesekkurler

İsmail Kuzucu
11-09-2018, 18:24
hazır almış olduğum a-b besin kiti ile perlit ortamında denediğim salatalık bitkisinde potasyum eksikliği görülmeye başladı yaprak uçlarında. sanırım bu besin kiti tam olarak doğru hazırlanmamış olabilir. buna sonradan potasyum ekleyebilir miyim bu hazır karışıma. yoksa, bunları atıp yeni bir besin kiti mi almak daha sağlıklı olur. çünkü yeni başladığım çileklerim var , onları da bu çözeltiden besleyeceğim. yanlış birşey yapmak , zarar görmelerini istemiyorum özellikle çileklerin. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Karışıma ekleme yapabilirsiniz. Ph değeri yüksek veya düşük olabilir mi?

İsmail Kuzucu
11-09-2018, 18:26
merhabar...
ben durgun suda göbek marul yetiştirmek istiyorum. forumda baya bi sayfa okudum netten öğrendiğim kadarı ile bi demo 10 m x 4 m x 0.10 cm derinlikli bi havuzda naylon sererek bi deneme yapmak istiyorum. eger becerebilirsem haftalık 4000 bin hasatlık 4 ila 5 havuz kurmak istiyorum. adeti ni 1.25 ıla 1.50 arası peşin alıcısı var . ama hala tereddutlerim var suyun sıcaklığı ortam sıcaklığı nem ec pc ph besin eriği fide bebeklik gelişim hasata varan surecteki değişkenleri bilmediklerimi besin recetesini hazır mı alsam kendim mi yapsam profosyonel yardım bulamadım.durgun su ıstememın sebebi kolay ve fazla teferruatı olmayışı fikir ve görüşlerinizi tecrubelerinizle istifade edebilirsem sonsuz minnettar olacagım.

şimdiden tesekkurler

Keşke üretim konusu yazıda olduğu gibi kolay olsa, en az 1 sene tecrübe olmadan bu işe para hatırlayın derim.

ERCİ54
11-09-2018, 22:20
Keşke üretim konusu yazıda olduğu gibi kolay olsa, en az 1 sene tecrübe olmadan bu işe para hatırlayın derim.
merhaba
deneme yapmadan buyuk kulfıyete giremem zaten .TUDOR nicli beyfendi 2006 yılında bi çalışma yapmış ama forumda aktıf degil onun baya bi tecrubesi olmuş keşke ulasabilsek
saygılarımla

tahsink
17-09-2018, 11:02
Karışıma ekleme yapabilirsiniz. Ph değeri yüksek veya düşük olabilir mi?

PH 6 yapıyorum. Ama PH metrenin doğruluğunu teyit edecek bir çözelti , kalibrasyon uygulamadım, aldığım gibi kullanmaya başladım.

sevgilerle
07-11-2018, 19:48
selamlar

Kudret Tezel
13-11-2018, 07:35
Malzemeler tamamlandı analog EC metre yapımı başladı. Bazı arkadaşlara mesaj kutuları dolu olduğu için ulaşamıyorum.

Mamud
26-11-2018, 23:47
Yeni katıldım aranıza burdan selam olsun sizlere. Kudret Tezel 11-12 senedir yazıyorsunuz tebrik ediyorum, burda yaşlanmışsınız resmen başarılarınızın devamını dilerim.

Mamud
26-11-2018, 23:56
Malzemeler tamamlandı analog EC metre yapımı başladı. Bazı arkadaşlara mesaj kutuları dolu olduğu için ulaşamıyorum.

Hocam bu ilk mesajlarınızdaki domates için verdiğiniz besin eriyiği formülü halen geçerli mi? Hala aynı formülü mü uyguluyorsunuz. Sonuçta mesaj 2007 tarihli

Kudret Tezel
27-11-2018, 08:35
Forumlarda bahsettiğimiz formüller denenmiş terasımda uygulayıp iyi sonuçlar aldığım formüllerdir. Rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Mamud
18-12-2018, 10:04
Kudret hocam besin eriyiği formülünüzü uyguluyorum domatesler çok mutlu. Bir konuda yardım istiyorum sizden. Özellikle borik asid, bakır magnezyum demir sülfat suda tam çözemedim. Homojen bir karışım nasıl yapabilirim. Isıtmak mı lazım. Diplerinde çökelti oluşuyor

Nejdet41
15-02-2019, 17:54
*** kudret bey bana gübre temin edebilirmisiniz 0543 803 45 40

burak2727
24-02-2019, 13:44
iyi günler kudret hocam.tüm sebzeler için hoagland formülünü kullanarak besin eriği hazırlayıp bitkiye özel ec değerini ayarlayıp kullanabilirmiyiz

Fatisa
25-02-2019, 04:04
görüşme imkanımız olursa 0532 266 0920

Emreönver
28-07-2019, 17:56
Kudret bey merhaba mikro besinleri suda hangi ölçülere göre hazırlayacağız örnek 1 litre suya 100 gr borik asit olarakmi makro besin ELEMENTLERİ gibimi ayni islemimi uygulacagiz

1 nolu şişeye 100 gr KH2PO4 -Mono potasyum fosfat.
2 Nolu şişeye 100 gr KNO3 -Potasyum Nitrat,
3 Nolu şişeye 100 gr Ca(NO3)2 4 H2O Kalsiyum nitrat.
4 Nolu şişeye 100 gr Mg SO4 7 H2O Msgnezyum Sülfat.

Sıra geldi Mikro besinlere:

Borik asit şişesinden 7 ml

Bakır Sülfat şişesinden 1 ml

Demir Sülfat şişesinden12 ml

Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml

Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml

Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml

Su kaç cc ? Borik asit kaç gr ?

Sercan06
21-08-2019, 16:48
Merhabalar,
Hoagland besin eriğime (Ümit İnce'nin yaptığı 11 şişe 1 er litrelik solusyon) silisyum koymayı düşünüyorum. Bunun için araştırdığım bilgiye göre silisik asit ( Si(OH)4 ) veya sodyum silikat ( Na2Si3O7 ) ekleniyor.
Bu duruma göre bazı sorumlarım var yardımcı olabilir misiniz?
1. 200 gram ekleyerek 12. şişeyi oluşturmak istiyorum bu şekilde mi yapmalıyım?
(topraksız tarımda yeni olduğum için ve bitkimin yüksek miktarda silisyum ihtiyacını bildiğimden ilk olarak 200 g almak istedim.)
2. Ekleyeceğim siliyum çözeltisi karışımımda herhangi bir olumsuzluk yaratır mı?
3. Silisyum, araştırdığıma göre ec değerini düşürüyormuş. aşırı bir düşüş bitkide sıkıntı yaratır mı? ec değeri bitkide en fazla 3 olması gerekiyor. en düşük gibi bir değer karşıma çıkmadı.

izlediğim eriyik videosu aşağıdadır.
https://www.youtube.com/watch?v=87m3YMvotFg&t=1274s

Teşekkürler.

Kudret Tezel
25-08-2019, 14:13
Malzeme problemi halloldu analog EC metreler hazırlanıyor.

Teknik63
29-08-2019, 09:22
Merhaba Değerli arkadaşlar siteden edindiğim bilgiler ışığında hazırladığım bir excel tablosu var ekliyorum incelerseniz çok sevinirim eksiğim vardır.
Varsa hata bendendir.

Excel
Sayfa 2 de Hazır besin formülleri var
sol üstte listeden istenilen sebze- meyve seçilir.
orta kısımda kaç litrelik su olduğu girilir.

Sayfa1 de
istenilen değer kısmı Sayfa 2 den geliyor
altındaki değerler ise ekleyeceğimiz kimyasallara göre hesaplanan değerler mümkün olduğunca yaklaşmaya çalışıyoruz gram sütunundaki değerleri değiştirerek
Şimdiden teşekkür ederim.

https://drive.google.com/open?id=1fHyxN68CH-Q2ebkay3JX41PYi9Vjsv7y

Lynyrd
07-03-2021, 19:21
4 Sene önce ufak bir balkonda uğraştığım 2 saksılık sistem için aldığın Demir Sülfat ve Bakır ( II ) Sülfatı neden aldığımı bulmaya çalışıyorum. Potasyum Nitrat, Kalsiyum Nitrat gibi gübreler doğru görünüyor fakat bu ikisi standart dışı gibi..

Acaba Demir (II) Sülfat yerine Bakır (II) Sülfat mı aldım! (@!'%)

Kısaca sorum Demir Sülfat ile Demir (II) sülfat arasındaki fark nedir?

Aynı şekilde Bakır Sülfat ile Bakır (II) Sülfat arasındaki fark nedir?

En büyük soru işareti de tüm reçetelerde geçen Bakır Sülfat yerine Bakır 2 Sülfat kullanılıp kullanılmayacağı?

Geçmişte yaptığım hatalı sonuçlar bundan mıydı diyerek cevaplarınızı merakla bekliyorum.

https://i.hizliresim.com/1rnDMi.jpg (https://hizliresim.com/1rnDMi)

https://i.hizliresim.com/9Cg4Y5.jpg (https://hizliresim.com/9Cg4Y5)

https://i.hizliresim.com/NMUH1j.jpg (https://hizliresim.com/NMUH1j)

https://i.hizliresim.com/jxKehJ.jpg (https://hizliresim.com/jxKehJ)

Kudret Tezel
07-03-2021, 19:57
sayın lynyrd Kullandığınız malzemeler doğrudur Demir Sülfat ta demir 2 değerli olduğu için bazen demir 2 sülfat olarak söylenir.Bakır Sülfat ta ayni şekildedir. Ancak etiketlere bakınca biraz garip etiketlenmiş Zira demir sülfatta FeSo4 7H2o , Bakır sülfatta da
CuSo4 5H2o yazmalı idi bu yapacağınız hesaplamalar adına önem taşır." Geçmişteki hatalarınız hesaplamalardan kaynaklanıyor olabilir ancak demir sülfat tada Bakır Sülfat tada mol ağırlıkları verilmiş dikkate aldıysanız hata yapma ihtimalide yok gibi görünüyor.

DRL
08-03-2021, 10:40
Merhabalar. 21 yaşındayım ve uzaktan eğitimde kalan vaktimi küçük bir girişim yaparak değerlendirmek istiyorum. Topraksız tarım ile bir süredir ilgilenmekteyim. Fakat bir yerde tıkandım. Roka, dereotu, maydanoz gibi bitkileri topraksız tarımda yetiştirmek için gerekli besinler, ec ve ph değerlerini nereden bulabilirim?

eyyupk
11-03-2021, 16:05
Kudret hocam nitrat ve sülfat gübrelerin aynı solüsyon içinde olamayağı bir makale okumuştum.Hydrobuddy adlı programda da solüsyon A-B tankına seçiminde Demir II sülfat seçiminde hata veriyor demir edta (şelatlı demir seçince) hata gidiyor A tankına koyulan demir II sülfatın bitkinin alamayacağı forma dönüştüğü bilgisi var demir ve manganı edta lı kullanmak gerekmezmi.

Atayarım
13-03-2021, 14:17
Sıra geldi Mikro besinlere:

Borik asit şişesinden 7 ml

Bakır Sülfat şişesinden 1 ml

Demir Sülfat şişesinden12 ml

Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml

Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml

Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml

koyduktan sonra su şişemizi ilk durumuna kadar doldurunuz. Böylece besin eriyiğimiz hazırlanmış oldu, ancak pH ının 6,4 ile 6,7 arasına ayarlanması lazım.

EC ayarlanmasına gelince, eğer bu eriyiği şişe suyu ile hazırladıysanız ki öyle tarif ettik yaklaşık EC 1,6 mS dir. Ancak su kalitesi değiştiğinde EC değişir.

Marul 0,8 ile 1,2 EC arasını sever. Bütün sebzeler fide döneminde normalinden daha düşük EC değerleri isterler.

EC değerini yüksetmek için örneğin 10 litre su yerine 8 litre su kullanmak lazımdır. Eğer EC değerini düşürmek istiyorsak ozamanda örneğin 12 litre suya hazırlamak gerekirdi.

İşte bunun içindir ki EC değerini biraz yüksek hazırlayıp kullanırken fide veya yetişkin olmasına göre sulandırarak kullanmakta fayda vardır. Hatta yaptığımız sistem bile etkilidir.

Mesela bir su kültürü yapıyorsak yani bitki devamlı suyun içinde ise düşük EC. eğer katı ortam kültürü yapıyor, bitkimizi günde 10-20-30 defa suluyorsak daha yüksek EC değerlerini seçmeliyiz.

Arkadaşlar bu anlattıklarım biraz karışık gelebilir, ama emin olun birkaç denemeden sonra işin bukadar karışık olmadığını göreceksiniz.

Lütfen anlaşılmayan yerleri yazınız.
Sayın hocam merhaba
Micro elemntleride mi 1 litre suyun içerisinde çözdğrmemiz mi gerekli

Kudret Tezel
13-03-2021, 17:09
Sayın atayarım makro elementleri 100 er gram olmak üzere 1 litrelik şişelerde eritiyoruz microları ise 10 ar gr eritiyoruz ve amonyum molibdat' ı 1 gr tartarak eritiyoruz zira Mo en küçük ppm değeri. ölçmenin kolaylığı açısından tercih edilmiştir.

Erbil Erözen
22-03-2021, 14:00
Sayın atayarım makro elementleri 100 er gram olmak üzere 1 litrelik şişelerde eritiyoruz microları ise 10 ar gr eritiyoruz ve amonyum molibdat' ı 1 gr tartarak eritiyoruz zira Mo en küçük ppm değeri. ölçmenin kolaylığı açısından tercih edilmiştir.

Sevgili Kudret Bey,
Bir süredir topraksız tarım konusunda araştırmalar yapıyorum, hayalim inorganik gübre kullanmadan tamamen sağlıklı ve organik ürünler yetiştirebilmek, başarabilirmiyim henüz emin değilim..

Bu konu başlığını ve sizin verdiğiniz emeği görünce, üye olup size teşekkür etmek istedim. Sağolun varolun, aktardığınız bilgileri vakit buldukça özümsemeye çalışacağım.
Saygılar.

Kudret Tezel
30-03-2021, 08:42
Merhabalar sayın Erbil Erözen teşekkür ederim BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
Ancak inorganik gübre kullanmadan tamamen sağlıklı bitki yetiştirmek konusunda bir ön yargınızın veya yanlış bir bilginizin olduğunu söylemek isterim. İnorganik gübre kullanmak sağlıksız bitki yetiştirmek değil aksine en sağlıklı hijyenik bitki yetiştirmektir ancak bir şey çok önemlidir inorganik gübre kullanmak tamamen hesap kitap işidir gelişi güzel kullanılırsa sağlıksız olduğu doğrudur. Kimyada elementler organik veya inorganik olarak ayrılmaz. potasyum potasyum dur fosfor fosfordur. Önemli olan doz ve miktar meselesidir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin selamlar.

Kudret Tezel
22-04-2021, 08:47
Siteye yeni kayıt olan arkadaşlar mesaj kutularının dolu olduğunu fark etmediklerinden olacak ki irtibat kuramıyoruz. Özelden bir mesaj yazıyorlar mesaj kutuları dolduğu için iletişim kesiliyor ve buradan yazmak zorunda kalıyoruz.
Yönetimden rica etsem yeni üye olan arkadaşlara mesaj kutularını kontrol etmek hakkında bir mesaj bir ikaz iletilebilir mi acaba.

kadirphp
23-04-2021, 17:58
Merhabalar @Kudret Tezel

Sıvı solucan gübresi ile denemek istiyorum daha önce herhangi bir şekilde topraksız tarım ile uğraşmadım sıvı solucan gübresi ile başlamak istiyorum.Sıvı solucan gübresi için herhangi bir öneriniz var mı veya formülünüz ?

Teşekkür ederim.

nk_tarim
05-05-2021, 13:57
Merhabalar @Kudret Tezel

Sıvı solucan gübresi ile denemek istiyorum daha önce herhangi bir şekilde topraksız tarım ile uğraşmadım sıvı solucan gübresi ile başlamak istiyorum.Sıvı solucan gübresi için herhangi bir öneriniz var mı veya formülünüz ?

Teşekkür ederim.

Merhaba. Kolay gelsin.

Topraksız tarımda solucan gübresi kullanımı bir hedefe rasgele ateş edip hedefi tutturmaya benzer. Topraksız tarımın temeli tüm beslemenin kontrol altında olmasıdır. Solucan gübresi gibi organik içeriklerin besin elementi içeriğini kontrol edemezsiniz ve uygulayacağınız besleme tamamen şans eseri olacaktır.

Dinçer Türkmen
14-01-2022, 23:49
Merhabalar arkadaşlar kıvırcık üretimi yapmak istiyorum.
Besi formülüne ihtiyacım var nasıl hazırlamalıyım.
Değerli düşünceleriniz ve bilgileriniz için şimdiden teşekkürler
Herkeze iyi çalışmalar.

Sevda0608
30-05-2022, 12:11
Hocam makro besin elementleri icin stok cozelti miktarlarini yazmissiniz fakat mikro besin elementleri icin stok cozelti hazirlarken ne kadar kullanmamiz gerektigini yazmamissiniz. Sadece stok cozeltiden alinacak miktarlar var. Stok çözelti için ne kadar kullanmaliyiz

dinc.mustafa
21-07-2022, 18:33
merhaba, balkonda topraksız tarım denemesi yapıyorum. 1.5 metrelik ve 100lük iki pimaş boru ve 10 litrelik su kovası kullandığım bir sistemim var. çeri domates yetiştiriyorum. ancak hiçbir yerden kaçak vs olmamasına rağmen 10 litrelik kovam her gün sabahtan akşama kadar boşalıyor ve motorum boşa çıkıyor. böylesine küçük bi sistemde bu kadar su gitmesi normal mi? topraksız tarımın avantajlarından birisi de su tasarrufu değil midir? yarın öbür gün bu sistemi büyütmek istesem yine bu oranda büyük su ihtiyacım olur mu? kovanın üstü su alma borularının delikleri haricinde kapalı bu arada.

Recep34
13-01-2023, 21:17
Kudret hocam merhaba,
Topraksız tarım hobi olarak bir sistem kurdum. Hazır kitlerden aldım. Çok güzel salatalık büyüdü ciceklendi ancak meyvaya dönmedi. 2 defa denedim aynı sonuçla karşılaşınca vazgeçtim. Sizden ricam salatalık üzerine besin eriği sizden satın alabilir miyim. Bide formülünü paylaşabilirseniz sevinirim. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler ederim.
Selamlar.

jacky_038
18-01-2023, 09:19
formulunü ne yapıcaksınki sonucta karmaşık ve ayarlaması zor,sulamayı nasıl ayarladınız?sadece salatalıkmı denediniz?hazır kit aldım derken nası nerden alıp kullandınız?akan su ile mi yaptınız zira o biraz daha zor ve hata kabul etmeyen bi sistem,kolay gelsin

Recep34
19-01-2023, 20:55
Merhaba öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
İnternet ortamında bir siteden üzerinde madra yazan hazır bir besin aldım. Akan su kültürünü kullandım. Ancak sistemi hiç kapatmadan çalıştırınca sistem ufak olunca akvaryum motoru suyu çok fazla ısıtıyor. Sağolsun Kudret hocam irtibata geçti besinleri de ondan tedarik edeceğim. Süreci ve değişimi sizlerle paylaşacağım .
Selamlar.

jacky_038
02-02-2023, 07:47
o aldığınız besin kiti ile kudret hocanınki çok farklı zaten deneyince farkı görürsünüz,akan su gerçekten zor bence topraklı deneyin güzel sonuç alırsınız,topraklı belli zaman aralıklarında depodan besin verirsiniz daha kolay ve hata kaldırıyo,kolay gelsin

myçbergama
09-02-2023, 00:11
dusuk nem oldugu icin olabılır

alikram
14-04-2023, 15:43
ppm leri cc ye nasil cevirdin sora bilirmiyim

alikram
14-04-2023, 15:46
nasil hesabladiniz?