Bağlan

View Full Version : Siklamen (Cyclamen)

Sayfalar : 1 2 [3] 4

shenile
23-12-2013, 12:25
bunlarda benim cyclamenlerim pembe olan 1 senedir benimle kirimizi olan mini cyclamen 1 ay oldu alali.
yavru cyclamenler de biri pembenin tohumundan diyerini de teyzemden aldim beyaz cyclamenin tohumundan yetistirmis.

salihcan
23-12-2013, 16:25
Sn shenile bu tohum kesesi ne kadar büyüyecek?ne zaman olgunlaşacak?keselerden kaç tohum çıkar bu arada bazen benim beyaz siklemenim çiçekleri geçtikten sonra çiçekleri birlikte kese oluşacak yerde düşüyor şuana kadar bir tane kese oluşturdu normal mi ? şimdiden teşekkür ederim

shenile
23-12-2013, 17:33
sn. salihcan tohum keseleri baya bir büyüyor misketten az birsey daha büyük olup agizlari aciliyor internette cyclamen tohumu diye yazarsaniz fotograflardan göre bilirsiniz.
benim ciceklerimde kese olusmadan dusuyor,cicekler büzüsüyor onlari cekip kopariyorum bazen de hala diri oldugu halde düsüyor o zaman da kese olusuyor iste bu gayet normal birsey kendi keyfi nasil isterse öyle davraniyorlar :) .
bir keseden vallah ne desem yalan olur sn. salihcan kesenin icindeki tohuma bagli bir de tabi ektikten sonra tutup tutmamasina da bagli.
bende ilk defa tohumdan ürettim bende bilmiyorum acaba tek bir yapraktan mi yumru oluyor yoksa hepsi bir mi yumru olusuyor onu da bilmiyorum lakin tek bildigim onlari yetistirip görücegim olmam.
sevgilerimle

salihcan
23-12-2013, 18:07
Çok teşekkür ederim sn shenile

fesleğen
28-12-2013, 23:21
Arkadaşlar,sıklamenlerimin son halleri, durum vahim sanırım :(

462337

462338

462339

462340

462341

fesleğen
28-12-2013, 23:29
462342

462343

462344

462345

fesleğen
28-12-2013, 23:33
462352

462353

462354

fesleğen
28-12-2013, 23:36
462352

462353

462354

iyileştirebilme yönünde cevaplarınız beni çok sevindirecek, orkidelerimle çok şükür iyiyiz ama sıklamenlerimle anlaşamadık bir türlü :( Soğuk odadalar, alalı 1 ayı geçti sadece 2 kere suladım toprağı ıslak diye, valla çok çaresizim, lütfen yardım edin :(

hira
29-12-2013, 00:04
Ben sıklameni aldığımda birkaç gün içerde tutmuştum yapraklar sararmaya başlayınca hemen pencere önüne, dışarı koydum sararma durdu. Bence dışarda kalmayı seviyor. Ayrıca alalı bir ayı geçti ve sadece 2 kez suladım diyorsunuz, az bence.. Bu aşamaya geldikten sonra toparlar mı kendilerini bilemem.

YeniGine
29-12-2013, 00:04
Sevgili fesleğen benim de bir sıklamenimin durumu yapraklar güzel fakat çiçekleri boyunlarını büktü, sorayım derken sizin mesajınızı gördüm. Benim çiçeğim de soğuk camekânda duruyor bugün dışarı çıkarttım. Acaba kapalı yerde oldukları için mi böyle oldular?

shenile
29-12-2013, 08:19
sn.feslegen yumrumusunu bi elleyin bakayim yumusama var mi cünkü gördügüm kadariyla cok fazla sulamadan siklameniniz kökleri cürümüs olabilir.
torf topragi biraz fazla su emer o yüzden ben olsan yeni toprak alip yeni topraga ekerdim ve altan sula yapardim yarim veya 1 bardak suyla 10-15 günde bir.
suyu altan verdiginizde kökler o suyu emer lakin üsten verdiginiz de toprak suyu emer ve islak kalir.
dedigim gibi yeni toprak alin ve o topraga gecirin siklamenlerinizi ve birakin biraz kendilerine gelsinler sulama falan yapmayin 7 gün boyunca.
eger ki sulama yapmak istediginiz de parmaginizi topraga batirin ve bakin iyicene kuruysa sulama yapin altan.
soguk yerlerde biliyorsunuz toprak cabuk cabuk kurumuyor o yüzden altan yapin biraz biraz.

sevgilerimle

fesleğen
29-12-2013, 11:17
Ben sıklameni aldığımda birkaç gün içerde tutmuştum yapraklar sararmaya başlayınca hemen pencere önüne, dışarı koydum sararma durdu. Bence dışarda kalmayı seviyor. Ayrıca alalı bir ayı geçti ve sadece 2 kez suladım diyorsunuz, az bence.. Bu aşamaya geldikten sonra toparlar mı kendilerini bilemem.

Sn hira, bu kadar az sulamama rağmen sanki çok fazla sulanmış gibi kökü bıcır bıcır o yüzden daha fazla sulamadım.

fesleğen
29-12-2013, 11:21
Sevgili fesleğen benim de bir sıklamenimin durumu yapraklar güzel fakat çiçekleri boyunlarını büktü, sorayım derken sizin mesajınızı gördüm. Benim çiçeğim de soğuk camekânda duruyor bugün dışarı çıkarttım. Acaba kapalı yerde oldukları için mi böyle oldular?

Sn YeniGine valla bilmiyorum kapalı yerde oldukları için mi :( Kütahya'nın soğuğunu da seveceklerini bilsem balkona çıkartacağım ama gece don oluyor hep, bilemiyorum ki napsam :(

fesleğen
29-12-2013, 11:33
sn.feslegen yumrumusunu bi elleyin bakayim yumusama var mi cünkü gördügüm kadariyla cok fazla sulamadan siklameniniz kökleri cürümüs olabilir.
torf topragi biraz fazla su emer o yüzden ben olsan yeni toprak alip yeni topraga ekerdim ve altan sula yapardim yarim veya 1 bardak suyla 10-15 günde bir.
suyu altan verdiginizde kökler o suyu emer lakin üsten verdiginiz de toprak suyu emer ve islak kalir.
dedigim gibi yeni toprak alin ve o topraga gecirin siklamenlerinizi ve birakin biraz kendilerine gelsinler sulama falan yapmayin 7 gün boyunca.
eger ki sulama yapmak istediginiz de parmaginizi topraga batirin ve bakin iyicene kuruysa sulama yapin altan.
soguk yerlerde biliyorsunuz toprak cabuk cabuk kurumuyor o yüzden altan yapin biraz biraz.

sevgilerimle

Sn shenile, şimdi baktım 1. ve 2. resimdeki en kötü durumda olanın köküne dokunduğumda parmağım hafif içeri gitti, su çıktı, o yumuşamış. :( Diğerlerinde yumuşama yok. Evde çiçek torfu var, şu çiçekçilerde satılanlardan onunla değiştirsem olur mu? Yoksa normal bahçe toprağı mı olacak? Bahçe toprağı derseniz da onu bulamam ki şimdi :(
Sizce o en kötü olanda mantar olabilir mi, bi hastalık? Saksılarını da mı değiştirmeliyim? Yıkayıp dezenfekte etsem aynı saksıları kullansam olur mu?
Balkonumda camekan yok,ama gömme balkon, biraz korunaklı. Burda geceleri don oluyor, saksılarını değiştirdikten sonra balkona koysam dayanır mı dona ?
:( Kururuma bakmayın çok soru sordum.
Sevgi ve saygılarımla...

shenile
29-12-2013, 13:14
sn feslegen cok sulamaktan yumrular cürümüs yumrularin ne kadar yumusadigini göremedigim icin birsey diyemem lakin biran önce topragini degistirin bence kuru topragi koyun ve bir kac zaman sulama yapmayin ki kendine gelsin.
torf kulana bilirsiniz lakin altan sulama yaparak ve yarim su bardagi su altan verin.
yumusamis yumrulara birsey diyemem insallah yinede kurtulurlar benim de birtane beyaz siklamenim öldü eşim üsten sulamis yumru cürümüs.
en saglikli olan altan sulamak ve toprak iyicene kurudukca az az su vermek kişin.
isterseniz balkona alin deneyin bi, ama topraklarini muakak degistirin.
umarim bütün yumru cürümemistir o yumusamis olanin.
insallah kurtara bilirsiniz ciceklerinizi sevgilerimle.

fesleğen
29-12-2013, 14:32
Tamam sn shenile, topraklarını değiştireyim. Balkonda, yazdan kalma uzun saksılarım var, 3ünü aynı yere en kötü olanı da başka saksıya alsam sıkıntı olur mu acaba? 3ü aynı yerde olunca? Cevabınızı bekliyorum,sizden gelen cevaba göre hemen deşitireceğim. Çok teşekkür ederim,sevgilerimle sn shenile.

feriha
29-12-2013, 15:43
İçinden iki adet tamamen kuru yumru çıktı.

Cyclamen cilicium yetiştiren arkadaşlardan ne zaman toprakla buluşturmalıyım yardım rica ediyorum.

celalim01
29-12-2013, 18:08
Merhaba benim sıklemenlerim çok şükür şu ana kadar sağlıklı bir şekilde devam ediyor.Daha önceki mesajlarda bir arkadaşın dediği gibi yabanıl bir bitki aslında.Bizim burada ebe kuskus diye adlandırdığım bitki biraz yaprakları ve çiçekleri daha küçük olur ama sıklemenle aynı şekildedir.Bitki doğal ortamı ile bizim saksıda yetiştirmeye çalıştığımızda aynı nitelikleri maalesef gösteremiyor.

shenile
29-12-2013, 21:27
sn. feslegen kusura bakmayin biraz gec cevap veriyorum kizim rahatsiz oldugundan dolayi giremedim foruma.
bana göre bir sakinca olmaz ücünü ayni saksiya ekmenizden lakin eger ki hastali bir siklamen varsa onu ayri ekin.
sevgilerimle insallah sizi üzmezler ve hayata tutunurlar

fesleğen
29-12-2013, 22:45
sn. feslegen kusura bakmayin biraz gec cevap veriyorum kizim rahatsiz oldugundan dolayi giremedim foruma.
bana göre bir sakinca olmaz ücünü ayni saksiya ekmenizden lakin eger ki hastali bir siklamen varsa onu ayri ekin.
sevgilerimle insallah sizi üzmezler ve hayata tutunurlar

Çok geçmiş olsun sn shenile, inşallah önemli bir şeyi yoktur bebeğinizin... :( Allah acil şifalar versin. Ben de sabahtan beri kaç oldu baktığım, sizden cevap alamayınca saksı değişimi yapmadım artık. 3ünde bi hastalık yok gibi, diğer kökü yumuşak olan hasta zannımca. Yarın nasip olursa iş dönüşü saksı değişimi yapacağım ve inşallah sizinkiler gibi sağlıklı olurlar :( İlerleyen zamanlarda durumlarını paylaşacağım sizin gibi değerli üyelerin fikirleri çok önemli benim için...
Sağlıcakla, sevgiyle kalın.

shenile
30-12-2013, 10:08
sn feslegen güzel sifa dilekleriniz icin tesekkür ederim insallah hayata tutunurlar.
benimkiler mutfakta perde arkaasi günes aliyorlar sabahlari hic disari cikarmiyorum ve altan suluyorum aklima geldikce üstlerine fazşla düsmüyorum suyu altan vermeyi unutmayin sevgilerimle

fesleğen
30-12-2013, 15:43
Sn shenile rica ederim. Eve gidince ilk işim saksıları değişeceğim. Forumu şimdi bi kez daha okudum. sulamayı aynen dediğiniz gibi yapacağım. soğuk odayı denedim olmadı, bu kez balkona koyacağım. Balkonum mutfakta, mutfak pencerem balkona açılıyor,işte o penceremin önüne koyacağım. bakalım nasip, ömürleri varsa yaşarlar :(

salihcan
01-01-2014, 14:57
Arkadaşlar siklemenlerimin bazı yaprak ve çiçekleri geçiyor ama çiçekler geçerken sanki çamur gibi oluyor ve yumuşuyor bu normal mi bide bn o çiçek ve yaprakları kopartıyorum bu doğrumu bide bir siklemenim hasta onun resmini ekleyeceğim ondan bulaşmış ola bilir mi?

salihcan
01-01-2014, 15:03
Diğer resimlerinde ekleyeceğim

salihcan
01-01-2014, 15:05
Buda öbürü bu sağlam

salihcan
01-01-2014, 15:06
Bu da diğeri Buda sağlam

serkan_istanbul
01-01-2014, 20:53
Sıklamenler soguk seven bitkilerdir. Balkonda kalmaları uygundur ev içinde malesef çok zor. Bende var karda yağsa terasta acıkta kalıyor ve sağlıklı

Batuhan Yılmaz
01-01-2014, 22:01
Ooooo onlar büyücek de çiçek açacak büyüklüğe gelecek de görsel şölen olacak :D:D:D tabi bir de tohumlar gerekli olgunluğa erişti mi, bir de ;)
Bettucim hanim galiba imkansizi basardim ben iki tane ssiklamenalmistim onlati hibritleyip cingene pembesi bitkiler elde ettim hemde bir suru sogan var iki yil icinde cicek acti ama muhannet kusi pisligi kullandim bence iki yil bu solen icin az bir sene

fesleğen
04-01-2014, 13:25
4 sıklamenimden 3ünü kaybettim, kurtaramadım :( Yapraklarını temizledim, 2 tanesinin soğanı sağlam gibi 1 tanesinin yarısı çürümüş. İyice toprağa gömdüm, bi umut soğanlarından tekrar büyütebilirim belki ama zor sanki :(Çok üzgünüm :(

fesleğen
06-01-2014, 12:46
Soğanları ne yapmam gerekiyor? Bu mevsimde topraktan çıkarıp karanlık bir yere almam uygun mu? Benim bildiğim kış dönemi bitince uygulanan yöntem bu. Şu anda çiçekliyken bulundukları saksılardalar ve üzerlerini toprakla örttüm. Doğru mu yapıyorum yanlış mı arkadaşlar?

shenile
06-01-2014, 13:04
sn feslegen kusura bakmayin biraz gec oldu yazmam kizim hastane kalmisti bir gün o yüzden yazamadim.
sanirim sizin yumrular baya bir yorgun düsmüsler ve dinlenme moduna gecmisler.
benim siklamenim de gecen sene dinlenme moduna gectiginde hic birsey yapmadim saksinin icinde öyle biraktim normal sulamanin altinda daha az sulama yaptim.
benim siklamen herhalde beni sevdi kipadan almistim indirimdeydi ölmek üzerydi herhalde onu yasattim diye beni sevdi :)
kalsin topragin icinde yumrusunu fazla örtmeyin az birsey acik kalsin bana göre yumrusunda sorun yoksa muakak yine acar sabir. :)
sevgilerimle

fesleğen
09-01-2014, 09:52
Merhaba sn shenile, çok geçmiş olsun, inşallah kızınız iyidir... Allah acil şifalar versin. Ben de 2 gün raporluydum işe gitmedim, salgın mı var ne...
Benim sıklamenlerim normal olarak dinlenme moduna geçmediler ki, benim cahilliğim yüzünden :( çürüyen yaprakları temizledim sade yumru kaldı. Bir tanesi kalmıştı yapraklı sanırım o da diğerleri gibi olacak :( benim kaygım, şimdi çiçek zamanında mecburen uyumak zorunda kaldı, uyanışı yaza denk gelirse? Ya da önümüzdeki kışa mı uyanacak, napıcak? :(
inşallah dediğiniz gibi açar :(
Sevgiler...

shenile
09-01-2014, 10:23
sn feslegen hic merak etmeyin benimkiler yazin da tek tük cicek acti :) fazla sulamayin topragini elleyin toprak iyice kuruduysa altan su verin fazla üzerlerine düsmeyin derim ben eger ki yumrularinda sorun yoksa acar yine.

evt cok fena salgin var size de gecmis olsun kizim cok sükür iyi onun bademcigi vardi atesi 39,2 kadar ciktigi icin hastanede kaldi bir gece simdi iyi.
sizede gecmis olsun dikkat edin kendinize
sevgilerimle

fesleğen
09-01-2014, 12:18
Çok teşekkür ederim sn shenile. Kızınızın iyi olmasına da çok sevindim :) Şimdikiler hep öyle malesef, bağışıklık sistemleri hormonlu, katkılı gıdalardan ötürü güçsüz. Doğal yöntemlerle tedavi etmeye çalışın bence, gerçi artık ne doğal ne kimyasal belli değil ama :( Allah sağlıklı uzuuuuuuuuuuuuuuun ömürler versin sizlere ve yavrularınıza :)

İnşallah dediğiniz gibi yumruları kaybetmem ve açarlar yeniden... Dediklerinizi yapacağım, saygı ve sevgilerimle...

Aysis
11-01-2014, 20:16
Sayın ÖzlemA nın kırmızı sıklemeni (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6744-16.htm#455) cinsinden bir sıklemenden almış olduğum tohumları bu gün saksıyla buluşturdum. Bakalım ne zaman çimlenecek.

459691

Siklemenlerim bayağı büyüdü. Şimdi bir bilene sorma zamanı ben bunları şaşırtıp küçük saksılara ne zaman almalıyım.

464298

shenile
12-01-2014, 11:51
sn aysis ben olsam biraz daha büyümelerini beklerdim ondan sonra 3-4 sakisya ekerdim yavru siklamenleri.
cünkü daha kücücük oldugu icin zeddelenme olabilir o yüzden az birsey daha büyüsünler.
tabi söyle bi imkan da var, topraklariyla birlikte baska saksiya alirsaniz dikkatli bir sekilde hic bir sorun yasanmaz bende öyle yapmistim suan gayet iyi büyüyorlar.

sevgilerimle

Aysis
12-01-2014, 14:05
Teşekkürler sayın shenile biraz daha bekleyeyim. Haklısınız

salihcan
12-01-2014, 14:41
#492 mesajdan berri bayağı gelişti sizce nezaman olgunlaşır ?

Aysis
12-01-2014, 15:37
Benim aldığım tohum bayağı kurumaya yüz tutmuştu.

abk
12-01-2014, 15:47
Sıklameni şaşırtmak gerekiyor mu?

kelebek çalısı
17-01-2014, 16:39
#492 mesajdan berri bayağı gelişti sizce nezaman olgunlaşır ?

Olgunlaştığında tohum kapsülü kendiliğinden açılıyor.

kelebek çalısı
17-01-2014, 16:50
Sıklameni şaşırtmak gerekiyor mu?

Bu konuda ilk defa bir denemede bulundum.Tohum kapsülünün çatlamasıyla etrafa saçılan tohumlardan çıkmış tek yapraklı minik sıklamenleri gördüğümde bulundukları yerden alarak teker teker minik saksılara yerleştirdim.

Şaşırtmanın özellikle şart olduğunu zannetmiyorum. Doğada çimlendikleri yerde büyüyerek sonunda çiçeklendiklerine şahit oluyoruz. Ben bu işlemi yapmak zorundaydım çünkü kedilerin genellikle üzerinde uyumayı sevdiği bir alanda filizlenmişlerdi. ;)

kgursan
18-01-2014, 17:21
Yanlış hatırlamıyorsam, Cyclamen tohumlarını karıncalar çok sever ve çeker.

irme
18-01-2014, 20:51
Arkadaşlar merhaba!
Cyclamen hakkına şunu merak ediyorum; çiçekçilerde ya da yapı marketlerde gördüğümüz bitkilerin, çiçeklerinin bazıları çok düzenli oluyor, yani çiçekler ortada ve yapraklar hemen onları çevreliyor. Yani birbirine karışma olmuyor. Hatta yapraklar bile aşırı düzenli oluyor.

1-Diyelim ki ben aralık ayında bir cyclamen aldım ve yazın uykuya geçti, yaprakları, çiçekleri bitti. Sonbaharda tekrar canlanmaya başlayınca bitkiyi aynı düzene nasıl sokabilirim? Acaba çiçekleri bir lastik içinde toparlayıp, yaprakların arasına karışmasını engelliyor olabilirler mi? Ya da ona benzer bir yöntem?(Seralarda iken, bitkinin tepeden suni ışık alarak bu nizama getirildiğini de duydum)

2-Çiçeklerin yaprakları (renkli olan kısım) çılgınca nizamlı bir şekilde yukarıya dönük olması gerekirken kimisi aşağı dönük, yana yatmış ya da biçimsizce kıvrılmış olabiliyor. Renkli olan kısmın tüm yapraklarının yukarıya kalkmasını nasıl sağlayabiliriz. Yani bu kaliteyi çiçeğimize nasıl verebiliriz.

Örnek olarak 2 resim gönderiyorum. İki soruyu da anlayacaksınız resimlerde.

kelebek çalısı
19-01-2014, 02:03
Yanlış hatırlamıyorsam, Cyclamen tohumlarını karıncalar çok sever ve çeker.

Haklısınız. Karıncaların tohumların dışını saran ve 'elaiosome' olarak adlandırılan yapıya gösterdikleri ilgiden dolayı tohumları taşımaları söz konusu.

Bu ilişkiyi Sn. jineop açtığı şu (http://www.agaclar.net/forum/turkiye-ve-dunyada-gundem/28271.htm) başlıkta bizlerle paylaşmıştı. Cyclamen tohumları da bu tür tohumlardan.

labradorit
19-01-2014, 19:36
Benim cyclamenler havalar iyi gidince iyice coştular. Bakalım ne olacak?

Aysis
20-01-2014, 21:44
Bebek kırmızı siklamenlerimi küçük saksılara aldım. Burada biraz daha büyüsünler sonra asıl saksılarına geçirmeye karar verdim.

Bu iş hoşuma gitti. Beyaz ve fuşya renkli iki siklemen aldım kısmetse seneye onlarında tohumları olursa ayni şekilde çoğaltmayı düşünüyorum.

465966

465967

465968

shenile
20-01-2014, 22:03
arkadaslar birsey sormak istiyorum tohumdan üretilen cyclamenler tek bir yapraktan 1 yumru mu oluyor acaba bilgisi olan varsa cvp yazarsa sevinirim.
ben hepsini ayni yere ekmisim eger ki tek bir yapraktan 1 yumru olusuyorsa hemen onlari teker teker baska saksilara ekeyim.
sevgilerimle

labradorit
22-01-2014, 18:18
Sizce benim siklamenler ne cins? Beyaz olan muhtemelen "cyclamen persicum". Lila: "cyclamen cilicium" olabilir. Pembe de "cyclamen europaeum" heralde?! Gerçi fotoğraflarda pek anlaşılmıyorlar.

labradorit
22-01-2014, 18:30
MEGEP'in "Cyclamen Yetiştiriciliği" dosyasına aşağıdaki buradan (http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Cyclamaen%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf) ulaşabilirsiniz.

shenile
26-01-2014, 11:23
arkadaslar yardimci olursaniz sevinirim ben tohumlari ayni yere ekmistim simdi büyüdüler tek bir yapraktan mi yumru olusuyor yoksa hepsi bir arada olunca mi yumru olusuyor?

eger tek bir yapraktan olusuyorsa tek tek ayri saksilara almam gerekiyor.
lütfen yardimci olun tsk ederim sevgilerimle

kelebek çalısı
26-01-2014, 11:38
arkadaslar yardimci olursaniz sevinirim ben tohumlari ayni yere ekmistim simdi büyüdüler tek bir yapraktan mi yumru olusuyor yoksa hepsi bir arada olunca mi yumru olusuyor?

eger tek bir yapraktan olusuyorsa tek tek ayri saksilara almam gerekiyor.
lütfen yardimci olun tsk ederim sevgilerimle

Tek bir yapraktan derken neyi kastediyorsunuz net anlayamıyorum ama her bir tohum çimlendiğinde toprak üzerinde gördüğünüz o tek yaprağın dibinde minicik bir yumru oluşumu başladığını görebilirsiniz.

Bu da demek oluyor ki her bir tohum zamanla tek bir yumru ve tek bir bitkiye dönüşüyor.

Sizin merak ettiğiniz konu acaba bu muydu?

shenile
26-01-2014, 12:10
sn kelebek calisi evt aynen bunu kast etmistim kusura bakmayin kendimi nasil ifade edecegimi bilemedigim icin böyle yazdim türkcem de pek iyi olmadigindan dolayi kendimi ifade edemedim :) kusuruma bakmayin.

evt tek yapragin dibinde bir yumru olusumu var onlar demekki 1 tane yapraktan 1 yumru oluyor.
o zaman hic vakit kaybetmeden onlari teker teker plastik bardagi alayim büyüyene kadar.

yardimci oldugunuz icin size cok tsk ederim sn kelebek calisi.

saygilarimla

hira
17-03-2014, 14:56
Son saksı kaldığı için marketin en karanlık köşesine terk edilen sıklamenim:) aldığımda rengi uçuk pembeydi ama gün ışığını iliklerine kadar hapsedip, güzel bir güneş aldıktan sonra böyle bir renkle sürpriz yaptı bana:D

hira
27-03-2014, 16:18
Cyclamenin tohumlarını almak için tıpkı diğer bitkiler gibi çiçeklerin tamamen solmasını mı bekliyoruz?

çekimser
27-03-2014, 18:40
hediye olarak gelen Siklamen (Cyclamen) çiçeğini suladığımda saksı deliklerinden karıncalar çıktığını fark ettim. muhtemelen saksı içerisinde karınca yuvası var. böyle bir durumla karşılaşan bir arkadaş var mı? bitki üzerinde çiçek olduğu için saksı toprağını değiştirmek konusunda tereddütlerim var. karıncaları uzaklaştırmak için pudra, tebeşir tozu ve limon gibi önlemler saksı içinde yuva yapmış karıncaları uzaklaştırmak için işe yarar mı? alakanıza teşekkürler.
not: saksının durumu da iç açıcı değil çok yumuşak adi plastikten yapılmış ve üzerinde çatlaklar var.

-Esin-
27-03-2014, 19:24
Cyclamenin tohumlarını almak için tıpkı diğer bitkiler gibi çiçeklerin tamamen solmasını mı bekliyoruz?

Hem çiçeğinin hem de çiçek sapının kuruması gerek. Çiçeği düşse bile sapı koparmayın, tohumların olgunlaşması uzun zaman alıyor.

-Esin-
27-03-2014, 19:29
hediye olarak gelen Siklamen (Cyclamen) çiçeğini suladığımda saksı deliklerinden karıncalar çıktığını fark ettim. muhtemelen saksı içerisinde karınca yuvası var. böyle bir durumla karşılaşan bir arkadaş var mı? bitki üzerinde çiçek olduğu için saksı toprağını değiştirmek konusunda tereddütlerim var. karıncaları uzaklaştırmak için pudra, tebeşir tozu ve limon gibi önlemler saksı içinde yuva yapmış karıncaları uzaklaştırmak için işe yarar mı? alakanıza teşekkürler.
not: saksının durumu da iç açıcı değil çok yumuşak adi plastikten yapılmış ve üzerinde çatlaklar var.

Saksınızdan birkaç karınca çıkması saksıda yuvaları var demek değildir sayın çekimser. Suyu döktüğünüzde zaten karınca saksıdan çıkar, başka bişey yapmanıza gerek olduğunu düşünmüyorum. Saksıdan memnun değilseniz toprağını dağıtmadan olduğu gibi bitkiyi çıkarın ve başka bir saksıya yerleştirin. Kolaylıklar dilerim...

-Esin-
27-03-2014, 19:37
Yavaş yavaş havalar ısınıyor, siklamenlerin en coşkulu zamanlarının son demleri. Balkonumuzdaki siklamenimizin de bu güzelliği geçmeden sizle paylaşmak istedim :)

478940

478941

478942

478943

478944

çekimser
27-03-2014, 20:01
Saksınızdan birkaç karınca çıkması saksıda yuvaları var demek değildir sayın çekimser. Suyu döktüğünüzde zaten karınca saksıdan çıkar, başka bişey yapmanıza gerek olduğunu düşünmüyorum. Saksıdan memnun değilseniz toprağını dağıtmadan olduğu gibi bitkiyi çıkarın ve başka bir saksıya yerleştirin. Kolaylıklar dilerim...

alakanıza teşekkür ederim esin hanım. çıkan karınca sayısı baya vardı soğanı çürütmekten korktuğum için sulama yapmıyorum. birkaç gün içerisinde toprak kuruduktan sonra tekrar sulama yapıp karınca sayısına bakacağım. aslında çiçek benim değil bir arkadaşımın. kendisi hastanede yatıyorken hediye olarak gönderilmiş. çok sayıda karınca tarafından istila edilince ilgilenmem için bana gönderdi. ilk geldiğinde dibi çok kuruydu sulama yapıp yapraklarını temizleyince biraz kendine geldi ama itiraf etmek gerekirse çok sağlıklı görünmüyor. susuz kaldığı için mi karıncalar yüzünden mi kapalı alanda kaldığı için mi bu halde bilmiyorum. diğer yetiştiricilerin çiçekleri ile karşılaştırınca bir şeylerin yolunda gitmediği belli oluyor.

-Esin-
27-03-2014, 20:24
Karıncaların saksıya yuva yapmaları hiç şahit olduğum bir şey değil ki zaten karınca yuvaları çok geniş alana yayılır, saksıda olması pek olası değil ancak orda karıncaların yiyeceği birşeyler varsa yoğun bir şekilde gelmiş olabilirler. Bitkide tohum oluşumları var mı? Tohum için de aslında erken bir zaman ama siz bir kontrol edin, tohum keseleri varsa kesip alın. Siklamen tohumları karıncalar için bir magnet gibidir. Hala karınca görürseniz toprağa tarçın ve nane dökebilirsiniz.

Siklamen toprağının kurumasından hiç hoşlanmaz, toprak sürekli nemli kalmalı. Yumruyu çürütmemek için suyu sadece saksı kenarından dökün, yeni çıkan yaprakların ve tomurcukların olduğu alanın üstünden su dökmeyin. Ayrıca hava akımı olan, serin ve direk güneş ışığı görmeyen bir yerde tutun bitkiyi. Bir süre sonra toparlayacaktır ama çok fazla gelişme göstermeyebilir çünkü zaten mayıs ayı siklamenler için uyku döneminin başlangıcı. Çiçekleri ve yaprakları bitecektir. Ağustos ayında yumrusundan tekrar yaprak sürmeye başlar.

yağmur
27-03-2014, 22:11
Karıncalar sıklemenin tohumlarını seviyorlarmış. Onları aşırmaya geliyorlardır.

ÖZGÜRİX
29-03-2014, 23:34
Merhaba arkadaşlar 2 adet siklamen soğanı edindim. Bunları nasıl muhafaza etmeliyim, ne zaman dikmeliyim/ Topraktan ayırmalı mıyım? Soğanlar tamamen yapraksız.

-Esin-
31-03-2014, 00:52
Merhaba Özgürix,
Öncelikle siklamenin soğanı yoktur, yumrusu vardır. Sizin elinizdekiler soğansa başka bir bitki almışsınız. Her halükarda bunlar karanlık, serin ve kuru bir ortamda saklanır. Toprakta kalabilirler yalnız su dökmeyin ve saksıyı serin bir yere taşıyın.

aliakrep
01-04-2014, 11:53
Bu Sıklamen çiçeğinden bendede 3 renk var. Sarısı pek bulunmuyor sanırsam. Beyaz olanın içinde bi yumru var tohum galiba ? Onun açmasını bekleyeyimmi ? Yoksa kesip kurutayımmı ?

Büyük resimler. (Daha NET)
PEMBE (http://static.sanemdemirci.com/Lamen-Buyuk-1.jpg)
BEYAZ (http://static.sanemdemirci.com/Lamen-Buyuk-2.jpg)
MOR (http://static.sanemdemirci.com/Lamen-Buyuk-3.jpg)

kokett
04-04-2014, 09:05
Tüm kış capcanlı seyrettiğim sıklamenlerim havaların ısınmasıyla beraber kendini bıraktı. 3taneydiler. 2 tanesinde hiç yaprak bile kalmadı. Bir tanesinin sadece çiçekleri soldu yaprakları gayet iyi durumda.

Şimdi bu yaprakları bitenler yaz sonuna doğru yeniden yapraklanırlar mı. Yoksa yazı yeşil mi geçirmeleri gerekiyordu ölmüşler mi, kafamda biraz soru işareti oluştu. Bir de toprak değişimi yapmak istiyorum bunun için uygun zaman nedir. Tabi eğer ölmediler ve sadece dinlenme dönemine girdilerse..

GuneSunar
04-04-2014, 14:26
Öncelikle herkese merhabalar,

Benim bu yavru siklamenim için bir kaç sorum olacaktı.

1. Ne kadar aralıklarla su vermeliyim?
2. Ev içi mi yoksa dışarıda mı kalması uygundur?
3. Güneş görmeli mi, yoksa gölgede mi kalmalı?
4. Eğer güneş gören bir yerde ise max ne kadar güneş görmeli?

Sevgilerimle.

edacan
05-04-2014, 12:50
benim sıklamenim de bu durumda şu an minik olanı yaz sonu kaybettim

-Esin-
05-04-2014, 13:14
Tüm kış capcanlı seyrettiğim sıklamenlerim havaların ısınmasıyla beraber kendini bıraktı. 3taneydiler. 2 tanesinde hiç yaprak bile kalmadı. Bir tanesinin sadece çiçekleri soldu yaprakları gayet iyi durumda.

Şimdi bu yaprakları bitenler yaz sonuna doğru yeniden yapraklanırlar mı. Yoksa yazı yeşil mi geçirmeleri gerekiyordu ölmüşler mi, kafamda biraz soru işareti oluştu. Bir de toprak değişimi yapmak istiyorum bunun için uygun zaman nedir. Tabi eğer ölmediler ve sadece dinlenme dönemine girdilerse..

Sevgili kokett,

Siklamenler havaların ısınmasıyla uyku dönemine girerler ve yazı toprak altında yumru halinde geçirirler, üstlerinde hiç yaprağı kalmaz. Aslında şu an havalar siklamenin dayanamayacağı kadar ısınmadı ama sizinki biraz güneş altında kaldıysa uyku dönemine erken girmiş olabilir. Bence emin olmak için yapraksız kalanların yumrularını bir kontrol edin herhangi bir yumuşama, çürüme var mı diye. Toprak değişimi uyku döneminde yapılır. Yumrularınız sağlamsa yaz sonu-eylül başı gibi sulamaya başlayın, yapraklanacaklardır.

-Esin-
05-04-2014, 13:38
Öncelikle herkese merhabalar,

Benim bu yavru siklamenim için bir kaç sorum olacaktı.

1. Ne kadar aralıklarla su vermeliyim?
2. Ev içi mi yoksa dışarıda mı kalması uygundur?
3. Güneş görmeli mi, yoksa gölgede mi kalmalı?
4. Eğer güneş gören bir yerde ise max ne kadar güneş görmeli?

Sevgilerimle.

Merhaba GüneSunar,

Tohumdan siklamen yetiştirmedim (Çiçek açacak boya gelmesi en az bir yılı bulur diye okumuştum) ama genel olarak sorularınızı cevaplandırabilirim.
Toprağı ne çok sulu ne de kuru olmalı. Her zaman hafif nemli seviyede kalmalı. Bitki gölgede durmalı, direk güneş ışığı almamalı fakat aydınlık bir ortamda olmalı. Normalde havadar bir yerde kalması önerilir çünkü nemli toprakta yetiştiğinden mantar enfeksiyonlarına çok açık bir bitkidir. Fakat siz bahar başında fide büyüteceğiniz için serin bir yerde kalması dışarda kalmasından daha önemli. Benim tavsiyem toprağı bir fungusitle ilaçlayın, evin serin ve aydınlık bir köşesinde dursun. Kolaylıklar dilerim.

kokett
05-04-2014, 14:47
Sevgili kokett,

Siklamenler havaların ısınmasıyla uyku dönemine girerler ve yazı toprak altında yumru halinde geçirirler, üstlerinde hiç yaprağı kalmaz. Aslında şu an havalar siklamenin dayanamayacağı kadar ısınmadı ama sizinki biraz güneş altında kaldıysa uyku dönemine erken girmiş olabilir. Bence emin olmak için yapraksız kalanların yumrularını bir kontrol edin herhangi bir yumuşama, çürüme var mı diye. Toprak değişimi uyku döneminde yapılır. Yumrularınız sağlamsa yaz sonu-eylül başı gibi sulamaya başlayın, yapraklanacaklardır.

Sevgili esin,

Teşekkür ederim cevabın için. Yumru şimdilik sağlam duruyor ama havalar dediğin gibi fazla ısınmadı, sadece sabah güneşi alan bir yerde duruyorlar ve çok esintili bir pencere önü. O nedenle ben de tedirgin oldum biraz daha bakıcam..

480865

480866

Bu değişimi 3ayda yaşadık. Aslında daha uzun süre dayanmaları gerekiyordu sanki. Ama aldığımda toprak değişimi yapmadım bir de çok rüzgarlı bir pencere ona bağlıyorum şimdilik. Umarım yaz sonu hareketlenme görürüm tekrar.

merkürvenüs
08-04-2014, 09:59
Merhaba,

Sıklamenin tohum kapsülünü kapsül patlamadan koparırsak tohumlar zarar görür mü? Ve tohumların zarar görmemesi için ne zaman koparmalıyız?

ngr33
10-04-2014, 09:23
Sevgili Aysis tohumdan yetistirdiginiz sıklamenler ne durumda acaba..bende tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorum o yüzden merakla takip ediyorum sizi..

Tardis
10-04-2014, 12:36
Siklamen çiçeğinin yaprakları kediler için zehirli, haberiniz olsun.

GuneSunar
12-04-2014, 11:05
Alttan 2 adet yaprak verdi. Gelişimi iyi gidiyor sanırım ;)

hira
12-04-2014, 20:27
Cyclamenin tohum kapsülünü görmek istersiniz diye düşündüm. Kayınvalidem geçen çiçekleri kopartmayınca böyle bir manzarayla karşılaşmış. Şu aşamadan sonra da sakın koparma anne dedim. tohumların yarısı benim tabiiki;)

devilstori
19-04-2014, 16:05
kızlar bana hediye geldı bu çiçekten bende şeklı şemali bozulınca dedım çürüdü bu ölüyo dedım napayım sızce bır bılgilendırın benı nolur

devilstori
19-04-2014, 16:11
Cyclamenin tohum kapsülünü görmek istersiniz diye düşündüm. Kayınvalidem geçen çiçekleri kopartmayınca böyle bir manzarayla karşılaşmış. Şu aşamadan sonra da sakın koparma anne dedim. tohumların yarısı benim tabiiki;)

benım çiçeğimdede böyle yumrular var koparmalımıyım onlatı napayım ??

hira
19-04-2014, 17:12
benım çiçeğimdede böyle yumrular var koparmalımıyım onlatı napayım ??

Çiçeğinizden tohum almak istiyorsanız kopartmayın o kapsülleri. Sıklamenin vakti geçiyor artık, bozulması normaldir telaşlanmayın.

Elma Kurdu
21-04-2014, 20:07
Ben de ancak bu sene bir Siklamen edinebildim :) Ve o kadar sevdim ki bu çiçeği her renginden edinmek istiyorum :)

485013

salihcan
29-04-2014, 18:38
Siklemenlerim için uyku vakti geldi gibi:)

salihcan
29-04-2014, 18:39
2.siklemen

hira
04-05-2014, 19:27
Son bi gayret:)

ozgul
20-05-2014, 15:00
Merhaba,
benim 2 adet sıklamenim var ve burada okuduklarımdan sonra kafam biraz karıştı. Şöyle ki;
Sıklamenlerimin çiçekleri soldu ve solan çiçekleri hep kopardım. Yaprakları da sararıyor ve ben sararan yaprakları da koparıyorum. Ama hala yeşil yaprakları var ve yeni yeni yapraklar da çıkıyor. Ben sürekli suluyorum onları. Ama dinlendirmem gerekiyormuş. Ben birden sulamayı kesip yaprakların sararmasını mı bekleyeyim. Ayrıca güneş gören bir yerde de tutuyorum :(

Selçuk Boz
22-05-2014, 14:03
Merhaba,
benim 2 adet sıklamenim var ve burada okuduklarımdan sonra kafam biraz karıştı. Şöyle ki;
Sıklamenlerimin çiçekleri soldu ve solan çiçekleri hep kopardım. Yaprakları da sararıyor ve ben sararan yaprakları da koparıyorum. Ama hala yeşil yaprakları var ve yeni yeni yapraklar da çıkıyor. Ben sürekli suluyorum onları. Ama dinlendirmem gerekiyormuş. Ben birden sulamayı kesip yaprakların sararmasını mı bekleyeyim. Ayrıca güneş gören bir yerde de tutuyorum :(

Solan çiçek ve yaprakları, saplarından çevirerek koparmaya devam edin. Ancak, soğanın üzerindeki çiçek ve yaprak çıkan çıkıntılı kısımların zarar görmemesine dikkat edin.
Sulamayı, toprağının hafif kurumasına izin vererek -10 veya 15 günde bir defa gibi- devam edin. İleride sulamayı daha da seyrekleştirin. Toprağı kesinlikle ıslak olmamalı, hafif nemli olmalı. Hafif nemli ve ıslak arasında büyük fark var. Ayrıca, gübre vermeyin.
Bitkinizi yarı gölgeye veya aydınlık bir yere alın. Özellikle öğle güneşine maruz bırakmayın. Yaprak ve çiçek çıkarma işlemi bittikten sonra gölge ve serin bir yerde uyanma dönemine kadar bekletin.
Bu şekilde devam ederseniz, bitkiniz yavaş yavaş dinlenmeye geçecektir.
Dinlenme döneminde de soğanları kontol edin. Bu dönemede soğanlarda buruşma-kuruma olmaması için çürümelerine de neden olmadan hafifçe sulayabilirsiniz.

ozgul
23-05-2014, 09:44
Solan çiçek ve yaprakları, saplarından çevirerek koparmaya devam edin. Ancak, soğanın üzerindeki çiçek ve yaprak çıkan çıkıntılı kısımların zarar görmemesine dikkat edin.
Sulamayı, toprağının hafif kurumasına izin vererek -10 veya 15 günde bir defa gibi- devam edin. İleride sulamayı daha da seyrekleştirin. Toprağı kesinlikle ıslak olmamalı, hafif nemli olmalı. Hafif nemli ve ıslak arasında büyük fark var. Ayrıca, gübre vermeyin.
Bitkinizi yarı gölgeye veya aydınlık bir yere alın. Özellikle öğle güneşine maruz bırakmayın. Yaprak ve çiçek çıkarma işlemi bittikten sonra gölge ve serin bir yerde uyanma dönemine kadar bekletin.
Bu şekilde devam ederseniz, bitkiniz yavaş yavaş dinlenmeye geçecektir.
Dinlenme döneminde de soğanları kontol edin. Bu dönemede soğanlarda buruşma-kuruma olmaması için çürümelerine de neden olmadan hafifçe sulayabilirsiniz.

Çok teşekkürler. Ben de gölge bir yere aldım ve ara ara çok az suluyorum. Peki tamamen yaprakları solduğunda soğanlarını topraktan çıkarmama gerek var mı?

salihcan
02-06-2014, 17:08
Tam uyuyacaklar sökeyim diyordum yeniden yeşerdiler :) eski yapraklarının tamamını budadım sadece yeni yapraklar kaldı (bazı yaralanmalar oldu umarım sorun yaratmaz) :)

salihcan
02-06-2014, 17:10
Bu da öbürü :)

Ozlem A
03-06-2014, 10:33
Sabreden derviş misali olgunlaşmasını beklediğim sıklamen tohumlarım hazır, daha epeyce de açılacak olan var. Sitenin tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmayı düşünüyorum. Bir ay kadar sonra bir tarla dolduracak kadar elde etmiş olurum sanırım. Türü bu başlıkta fotoğrafını paylaştığım mini beyaz kokulu sıklamen.

Selçuk Boz
05-06-2014, 13:01
Çok teşekkürler. Ben de gölge bir yere aldım ve ara ara çok az suluyorum. Peki tamamen yaprakları solduğunda soğanlarını topraktan çıkarmama gerek var mı?

Siklamen (cyclamen) | Adan Zye Bitkiler Dünyası (http://azbitki.com/siklamen-cyclamen) sitesinde çıkarma ile ilgili bilgiler var. Ancak, birçok yerde çıkarmadan da yeni seneye girebileceği belirtiliyor. Anladığım kadarıyla, toprağın durumu çıkarıp çıkarmamayı etkiliyor.

-Esin-
05-06-2014, 13:24
Her sene siklamenim bol bol çiçek açtığı dönemden sonra yaz gelince dinlenmeye girer, üstünde yaprakları biterdi. Fakat bu sene edindiğim yumru çok güçlüydü, çok uzun süre boyunca ve çok miktarda çiçek açtığı halde şu an uykuya bir türlü girmiyor! Sürekli yeni yaprak çıkarmakla meşgul. Eski yapraklarını bir bir solduruyor gerçi, ama o kadar çok yeni yaprak var ki yeşil kısım azalacağına çoğalmaya başladı. Ne yapsam doğru olur? Sulamayı tamamen kesip göz göre göre ölmesini mi bekleyeyim yoksa dinlendirmeden besin takviyesiyle devam mı ettireyim?

ozgul
17-06-2014, 14:59
Her sene siklamenim bol bol çiçek açtığı dönemden sonra yaz gelince dinlenmeye girer, üstünde yaprakları biterdi. Fakat bu sene edindiğim yumru çok güçlüydü, çok uzun süre boyunca ve çok miktarda çiçek açtığı halde şu an uykuya bir türlü girmiyor! Sürekli yeni yaprak çıkarmakla meşgul. Eski yapraklarını bir bir solduruyor gerçi, ama o kadar çok yeni yaprak var ki yeşil kısım azalacağına çoğalmaya başladı. Ne yapsam doğru olur? Sulamayı tamamen kesip göz göre göre ölmesini mi bekleyeyim yoksa dinlendirmeden besin takviyesiyle devam mı ettireyim?
Aynı sorun bende de vardı. Ben sulamaya devam ettim. Ama çok su vermedim. Bir tanesinin yaprakları tamamen sarardı. Bir tanesinde hala yaprak var. Ben sulamaya gün aşırı devam ediyorum. Birden kesemedim yani. O da yavaş yavaş dinlenmeye geçiyor. Bu ilk senem. Sonucunu önümüzdeki sene alacağım.

salihcan
01-07-2014, 22:19
Arkadaşlar bir tane siklemenimin bütün yaprakları döküldü ne yapmalıyım ?

salihcan
04-07-2014, 09:50
Yardım edebilecek kimse yok mu :(

yağmur
04-07-2014, 13:34
Yazın dinlenme dönemine giriyor, yapraklarının dökülmesi normal.

salihcan
04-07-2014, 14:02
sökeyim mi sn yağmur

çiçeksever
08-07-2014, 14:30
Buda benim sıklamenim.10 gün önce Eskişehirden aldım.Resim biraz bulanık olmuş.

-Esin-
08-07-2014, 15:07
Hayret bişey bu zamanda çiçekli siklamen.:confused: Zorla açtırmış olmalılar.

mfakkaya
23-09-2014, 20:43
mevsim sonundaakrabamdan aldığım yumrularımı bahçenın sulanmayacak bir yerine ekmiştim bunları sulamaya başlayayımmı adanada oturuyorum

-Esin-
24-09-2014, 09:50
Bahçenin gölgeli bir yerindelerse sulamaya başlayabilirsiniz.

Ozlem A
09-10-2014, 08:21
Sabreden derviş misali olgunlaşmasını beklediğim sıklamen tohumlarım hazır, daha epeyce de açılacak olan var. Sitenin tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmayı düşünüyorum. Bir ay kadar sonra bir tarla dolduracak kadar elde etmiş olurum sanırım. Türü bu başlıkta fotoğrafını paylaştığım mini beyaz kokulu sıklamen.

Tohumlari toplarken, kapciklarinin dibinde tek tuk kalanlari saksiya sacivermistim, bir de ben toplayamadan saksi diplerine dokulenlerle epeyce yavru siklamenim oldu. 5 Eylul toplantisinda tohumlardan dagitmis oldugum arkadaslarim guvenle ekebilirler :)

Laleci_03
12-10-2014, 17:43
Siklamenim... Aslında rengi daha koyu ;)

hira
12-10-2014, 17:56
Ben yumruyu sökmeyip saksıda bırakmıştım, bugun baktım minik minik yapraklar çıkıyor:) mutlu oldum..

Acaba yeşermeye başladığı şu dönemde, içinde bulunduğu torf dolu saksıdan çıkartıp bahce topragına alsam rahatını bozmuş mu olurum?

Ozlem A
12-10-2014, 19:00
Bence yapabilirsiniz, uygun bir yere diktiğiniz sürece sorun olmaz.

hira
12-10-2014, 19:19
Yaptım bile:) Cevanı bekleyemedim.. Böyle kökler çıktı ve yumru bi garip olmuş, çatlak çatlak duruyor.. dikicem şimdi.

ayşegül bal
12-10-2014, 19:22
anladığım kadarıyla tohumdan yetiştirmek epey sabır istiyor. Oysa ben bu baharda bir siklamenim olur diye düşünüyordum.

Ozlem A
13-10-2014, 06:40
Yaptım bile:) Cevanı bekleyemedim.. Böyle kökler çıktı ve yumru bi garip olmuş, çatlak çatlak duruyor.. dikicem şimdi.

Saksıdaki toprağı ile birlikte, köklerini ayırmadan dikseymişsiniz daha iyi olurmuş, Sayın hira.

hira
13-10-2014, 09:13
Saksıdaki toprağı ile birlikte, köklerini ayırmadan dikseymişsiniz daha iyi olurmuş, Sayın hira.

Torfta olduğu için kökleri tamamen temizldim. Sorun olacağını sanmıyorum. Tecrübe olmuş olur Sayın Ozlem A.

aliakrep
15-10-2014, 19:23
Mor ( Olduğunu Tahmin Ettiğim ) Siklamenimde hareketlilik başladı.
Beyaz olanın kökü çürümüş attım. Pembede ise bir hareketlilik yok. Şimdilik.

Büyük Resimler Burada 1 (http://cdn.aliakrep.com/cicekler/siklamen/Siklamen-20141015.jpg) 2 (http://cdn.aliakrep.com/cicekler/siklamen/Siklamen-20141016.jpg)

evdeçiçek
16-10-2014, 08:37
Tohumlari toplarken, kapciklarinin dibinde tek tuk kalanlari saksiya sacivermistim, bir de ben toplayamadan saksi diplerine dokulenlerle epeyce yavru siklamenim oldu. 5 Eylul toplantisinda tohumlardan dagitmis oldugum arkadaslarim guvenle ekebilirler :)

Sn. Ozlem A

Sizden aldığım tohumları okulun açıldığı hafta boş bir saksıya ekmiştim. Saksıyı balkonun güneş almayan tarafına yerleştirdim. Tohumları toprak yüzeyine sanırım çok yakın ekmişim, önce mercimek tanesinden daha küçük pembemsi yumrular oluştu, sonrada bu yumrulardan yapraklar çıkmaya başladı. Şimdilik gelişimleri iyi, umarım havalar iyice soğumadan biraz kendilerini toparlarlar.

Saygılarımla ...

Ozlem A
16-10-2014, 10:35
Çok sevindim Sayın evdeçiçek. Umarım bu yıl açacak kadar büyürler de o şahane kokularını size de sunarlar.. Ayrıca sıklamen zaten soğuk hava sevdiğinden soğuklarda daha da gelişir bence.

Batuhan Yılmaz
20-10-2014, 15:17
Sakın öyle düşünmeyin bu anlatacaklarım yalan değil çiçek açtıkları zaman size fotolarını atabilirim şuan yaprak halindeler ben bundan 3 yıl önce praktikerden aldığım siklamenin tohumlarını ertesi yıl vakti gelince diktim ve sadece suladım önce birinci sonra ikinci üçüncü derken bayağı yaprak çıkarttılar ve bayağı sık dikmiştim ölen öldü yaşayan yaşadı orta boy saksıya ekmiştim tohumları ve o yıl çiçek aldım ve kokuları mis gibiydi melez tür olmasına rağmen ben minik çiçekli beyaz ve pembeyi melezledim ama pembe ağırlıklı çıkış oldu beyaz sadece çiçeğin uç kısmında var tül beyaz maalesef yok bana kalırsa tohum candır gerisi heyecandır dostlarım .

hira
24-10-2014, 10:08
Evet yine biz geldik:) Bakın bu durumdayız bugün. Kışa hazırız:) Gerçi bu görüntü beni biraz ürpertti, akrebin yavruları yumurtadan çıkarda analarının sırtında beyaz beyaz toplaşırlar ya, heh işte aynı o manzara:) Gıcık gıcık oldu icim:)

söğütsalkım
02-11-2014, 16:25
benimde bir sıklamenim vardı çiçeklerini açtı tohum da verdi sonra toprağından söküp gazete kadının içinde beklerken yaz ortalarında buruştu kurudu ve öldü. Arkadaşlar sizce neden öldü. birde bir şey soracağım yeni sıklamenimi bahçeye dikip kendi haline bıraksam her sene açarak büyür mü saygılar.

-Esin-
02-11-2014, 17:31
benimde bir sıklamenim vardı çiçeklerini açtı tohum da verdi sonra toprağından söküp gazete kadının içinde beklerken yaz ortalarında buruştu kurudu ve öldü. Arkadaşlar sizce neden öldü. birde bir şey soracağım yeni sıklamenimi bahçeye dikip kendi haline bıraksam her sene açarak büyür mü saygılar.

Sıklamenin yumrusu söküldüğünde yaz boyunca çok serin bir yerde saklanması gerekir. Sıcaklık fazla geldiğinde sizde olduğu gibi yumru kuruyarak ölür. Bahçede bir ağaç altı veya bir duvar dibi gibi gölge bir yere ekerseniz yerinden çıkarmanıza gerek kalmaz, her sene zamanı gelince açar. Yalnızca toprağın çok sert, killi ve su geçirmeyen bir yapıda olmaması lazım.

Selamlar...

hira
02-11-2014, 22:50
gazete kağıdının içinde beklerken yaz ortalarında buruştu kurudu ve
öldü. Bende tam bu nedenle cesaret edemeyip saksısında bıraktım. Saksıyıda bodrum kata karanlık bir köşeye koydum. Ne kurudu,ne öldü çok şükür. Hem ekim zamanınıda kaçırmamış oldum, vakti gelince harekete geçti kendisi. Ben sadece ara ara kontrol ettim saksıyı. Beyazından da istiyorum:)

jojoba
03-11-2014, 08:37
Bende bir tane yumru aldım dün. Dikecegim bugun.

hira
23-11-2014, 13:06
Bir ayda bu hale geldik :)

salihcan
23-11-2014, 14:02
Arkadaşlar siklemen yumrusu satılıyor mu?

Laleci_03
25-11-2014, 21:30
:rolleyes:

akçabardak
25-11-2014, 21:49
Bir ayda bu hale geldik :)

Maşallah, yapraklarındaki desenleri beni çok etkiledi. Yapraklar bu kadar etkileyici olursa çiçeklerini düşünemiyorum bile :cool:

Eron2014
10-12-2014, 15:35
Bunlar da benim siklamenlerim. Mutfak penceresinin önünde dışarıda duruyorlar. Soğuk sevdikleri için kışın koyu renklerini bozmak için mükemmel bir çiçek siklamen.

529204

529205

529206

Toplam 9 yumru. Altı tanesini bu sene satın aldım. Üç tanesi geçen seneden. Üçüncü resimdekiler geçen seneden ve geçen seneki kadar neşeli değiller. Hatta, büyüsem mi, büyümesem mi diye düşünüp duruyorlar. Çok küçük kaldılar. Nerde hata yaptık acaba. Gübresi mi az geldi, yazı yeterince serin geçirmediler mi bilemedim.

aysegulyvz
11-12-2014, 20:00
Merhabalar, 6 aralıkta saksıda açmış çiçekleriyle aldığımız siklamenlerimizi yanlarında hercai menekşeler ile 50 cm uzunluğundaki balkon saksısına diktik ve penceremize koyduk. Dün çiçeklerinin solduğunu ve yaprakların üzerine dağıldıklarını gördük. Yapraklarda sararma veya yumuşama yok ama çiçeklerde bahsettiğim sıkıntı var. Sebebini bilemyoruz, yardımcı olur musunuz?

YeniGine
11-12-2014, 23:02
Sayın aysegulyvz saksı değişiminden sonra su verdiniz mi?

Eron2014
12-12-2014, 07:48
Sayın aysegulyvz, resim ekleme şansınız var mı?

kgursan
12-12-2014, 13:22
Merhabalar, 6 aralıkta saksıda açmış çiçekleriyle aldığımız siklamenlerimizi yanlarında hercai menekşeler ile 50 cm uzunluğundaki balkon saksısına diktik ve penceremize koyduk. Dün çiçeklerinin solduğunu ve yaprakların üzerine dağıldıklarını gördük. Yapraklarda sararma veya yumuşama yok ama çiçeklerde bahsettiğim sıkıntı var. Sebebini bilemyoruz, yardımcı olur musunuz?

saksıdsan çıkarınca kök düzeni (su alım düzeni) bozulunca, üst düzeni de bozulmuş.! çiçekleri solmuş, yaprakları senmiş tir.

Teknik olarak " çiçeği üzerindeyken" bitki nakledilmez...

Sûz-i Dilârâ
25-12-2014, 10:05
Yine yeniden siklamen...
530521
530522
Çiçeğimi dış tarafta pencere önünde tutuyorum, bu pencere güneş almayan bir yönde ve esintili. Bakalım bu sene yaşatabilecek miyim?
13 adet pembe ve beyaz renklerde tohum karışımı da viyollere ekildi. Tohumları gübreye ektim. Siklamen gübre isteği fazla olan bir bitkiymiş.

Tohum paketinin üzerinde yazanları buraya aktarayım;

Ekim Zamanı: Ekim'den Mart ayına kadar.

Ekim Yeri: Organik gübre tarhlarına tohumu ekin, üzerini gübre ile örtün, nazikçe sabitleyin. Cam, polietilen, üretme kapağı ile örtün. Yaklaşık 18 derecede tutun.

Bakım: Fideler görününce kapağı kaldırın. Yeterince büyüyünce ayrı saksılarda gübrelere ekin. Mayıs sonuna doğru birkaç alıştırın (dondan sakının). Yaklaşık 15 derecede tutun. Çiçeklenecek yerlere 15 cm mesafelere Mayıs'tan Haziran'a taşıyın. Nemli ve yabani ottan arındırılmış tutun.

Çiçeklenme: Ağustos'tan Kasım'a. Çiçeklenme süresini uzatmak için ölü başları toplayın.

Kaynak: zengardentr.com'dan satın aldığım tohum paketi.

Sûz-i Dilârâ
07-01-2015, 13:30
Kipa'da çiçek reyonunda sıkış tıkış koymuşlar, zavallıcıklar havasızlıktan, susuzluktan ölmek üzerelerdi. Çok sevdiğim bu çiçeğin halini görünce içim cız etti. Bir saksı alıp reyon görevlisini buldum ve çiçeğin ölmek üzere olduğunu ve bu fiyata fazla (15 tl) olduğunu söyledim.

O da böyle durumlarda çiçeğin indirimli fiyattan satıldığını söyledi, etiket makinesinin olduğu yere gittik, bana çiçek fiyatını 3,20 tl olduğunu söyleyince gözlerim parladı,:D "Bir dakika o zaman" deyip reyondaki bütün zor durumda görünen siklamenleri topladım, "Bunları da almak istiyorum, yazıktır ölmesinler" dedim, reyon görevlisine de çiçekleri sıkışık sıkışık bırakmayın nefes alsınlar yazıktır onlar da can, sularını ihmal etmeyin lütfen diye tembihleyip oradan ayrıldım.

Bir tanesi nisbeten iyi 5 tane siklamenle eve geldim. Ölü yaprakları temizleyip bol gübreli bir toprak hazırladım, çiçekleri saksılarından çıkarıp saksıyı sarmış olan kökleri ve eski toprağı temizleyip büyük bir saksıya dört tanesini ektim. Gayret bizden takdir Allah'tan.

Daha şimdiden hallerinden memnun olmuşa benziyorlardı. :D

Sûz-i Dilârâ
07-01-2015, 18:14
Sayın hira, 618. mesajdaki siklameninizin durumunu merak ettim.

Doğrusu bana cesaret de verdi. Siklamenleri ikinci yıla çıkarmak konusunda çok korku yaşıyorum.

Laleci_03
14-01-2015, 16:46
Geçen hafta atacaktım fotoğrafları unutmuşum ;) Üzerlerine kar yağınca dahada güzel oldular :D

immortall
15-01-2015, 13:10
siklamenden tohum nezamn nasıl elde ediliyor nasıl ekiliyor ne zamn ekiliyor bilgi verebilir misiniz?

delfin34
15-01-2015, 13:12
Geçen hafta atacaktım fotoğrafları unutmuşum ;) Üzerlerine kar yağınca dahada güzel oldular :D

merhaba maşallah çok güzeller. benim sklamenimde balkondaydı kar yağdığı zaman ama yaprakları donmuş gibi oldu yumuşadı. bir sürü tomurcuğu vardı şuan çiçek açması da yavaşladı. içeri aldığımda yaprakları daha da yumuşuyor. sizce balkonda mı durmalı ? sizinkilerin maşallahı var karın altında ayrı bi güzeller.

Laleci_03
15-01-2015, 13:20
Teşekkürler Sn. Delfin34, benim siklamenlerim aldığımdan beridir yaklaşık 3-4 aydır sürekli dışarıdalar zaten bir de kış çiçeği olduğu için soğuklardan etkilenmez dedim hatta üzerine kar yağmasına da müsaade ettim, kardan sonra kontrol ettiğimde yok denecek kadar az bir yumuşama vardı ertesi sabah tekrar baktığımda eski haline geri dönmüştü, ayrıca evde durmasının sakıncalı olduğunu biliyorum daha kötü olabilir, bence tekrar balkona alın siz onu. İyi günler... ;)

Eron2014
15-01-2015, 13:42
Benim siklamenlerim de fazla kardan ve dondan çiçeklerini kaybetti. Kendileri gayet iyi ancak çiçekler donduktan sonra tekrar toparlayamadılar. Temizlemek zorunda kaldım.

532963

casperia
15-01-2015, 18:40
Kipa'da çiçek reyonunda sıkış tıkış koymuşlar, zavallıcıklar havasızlıktan, susuzluktan ölmek üzerelerdi. Çok sevdiğim bu çiçeğin halini görünce içim cız etti. Bir saksı alıp reyon görevlisini buldum ve çiçeğin ölmek üzere olduğunu ve bu fiyata fazla (15 tl) olduğunu söyledim.

Bir tanesi nisbeten iyi 5 tane siklamenle eve geldim. Ölü yaprakları temizleyip bol gübreli bir toprak hazırladım, çiçekleri saksılarından çıkarıp saksıyı sarmış olan kökleri ve eski toprağı temizleyip büyük bir saksıya dört tanesini ektim. Gayret bizden takdir Allah'tan.

Daha şimdiden hallerinden memnun olmuşa benziyorlardı. :D

bende bu çiçeklerin son durumunu merak ettim :)

delfin34
15-01-2015, 23:26
@Laleci_03 teşekkür ederim cevabınız için;)

Eron2014
16-01-2015, 07:59
Siklamenler soğuğa dayanıklı ama çok fazla kar ve soğuk, açmış çiçekleri bozuyor. Üzerlerindeki karları temizleseydim belki çiçekleri kaybetmeyecektik.

533047

533048

Sûz-i Dilârâ
18-01-2015, 22:45
bende bu çiçeklerin son durumunu merak ettim :)

Şimdilik beklemedeyim. :rolleyes: Bir tanesi kefeni yırtmış gibi, yaprakları canlanmış, diğer soğanların durumunu merak edip toprağı eşeledim sağlamdı. ;)

uyap
05-02-2015, 10:23
İkinci yılımız ve sonunda açtık ;). Yaprakların altı tomurcuk dolu uzun bir süre çiçeğini seyredebilirim sanırım.

hira
05-02-2015, 12:24
Oo maşallah.. Allah olmayanlara da versin o tomurcuklardan :)

uyap
05-02-2015, 12:39
Oo maşallah.. Allah olmayanlara da versin o tomurcuklardan :)

Amiiin :)).

Sûz-i Dilârâ
05-02-2015, 14:21
Siklameni ikinci yıla çıkarıp üstüne çiçek de açtırmışsınız. Maşallah. :)

Uzun yıllar sizinle ve bol çiçekli olur inşallah:)

uyap
05-02-2015, 16:54
Siklameni ikinci yıla çıkarıp üstüne çiçek de açtırmışsınız. Maşallah. :)

Uzun yıllar sizinle ve bol çiçekli olur inşallah:)

Teşekkür ederim. Aslında aldığımda nasıl bakacağım hakkında bilgim yoktu hatta salona koymak için almıştım. İçeride kötü olunca araştırmaya başladım ama yinede eksik okumuşum ki temmuza kadar suladım. Sonrasında iyice araştırıp okuyunca su vermeyi kestim ve yaprakların kurumasına izin verdim. Saksısından çıkartmadan yine de ara ara az su vererek dinlenmeye aldım. Eylülden sonra sulamayı arttırdım. Bir de benim sıklamenimin soğanı toprağa tam olarak gömülü değil. Aldığımda da öyleydi, ben de saksı değişimi yaparken aynı şekilde aktardım. Çiçekler konusunda çok bilgili değilim yaptıklarım sadece bunlar.

Laleci_03
06-02-2015, 15:01
Benim siklamenlerimin hiç nazı yok maşallah, çok uysallar, söz dinliyorlar :D

saisha
07-02-2015, 13:16
merhabalar herkese. bu foruma yeni üye oldum ve çiçek yetiştirme konusunda acemiyim.. benim de yaklaşık 2-3 yıldır bir sıklamenim var. havadar alanları ve nemi çok seviyor. ilk aldığımda salonda cama yakın bir yerde duruyordu (14 şubatta almıştım). sonra netten araştırdım ki kapalı mekan ve direk güneş ışığı sevmiyormuş. gemlikte yaşıyorum, güneş ışığını direk almayan bir balkonum var. balkona çıkarıp sadece tabağı boş kalmayacak şekilde su verdim. hem balkonu hem iklimi çok sevmiş olacak ki öyle bir coştu ki, öyle bir çiçek açtı ki... yukarıdan bakınca yaprakları görünmeyecek kadar çiçek doluydu ve nerdeyse bütün çiçekleri tohum verdi. tohumlardan bazılarını küçük bir saksıya ektim, 6-7 tane küçük sıklamenim var ve yine sıklamenim çiçek açtı, geçen sene ki kadar olmasa da.. eğer nasıl resim eklendiğini bulursam geçen seneki resimlerini atarım :)

hocam100
07-02-2015, 16:26
Benim yabani siklemenler de erken açtı.

Sûz-i Dilârâ
07-02-2015, 16:56
Sayın hocam100 o minik yabanilere beğen tuşu yetersiz geliyor. Yanımda olsalar da mıncıklaya mıncıklaya sevsem :)

uyap
07-02-2015, 17:06
Yabanisi daha güzel sanki. Doğada kendi halinde büyüyenler rengiyle, kokusuyla, dokusuyla oynanandan daha güzel geliyor bana.

uyap
07-02-2015, 17:09
Laleci seninkilerin de maşallahı var :))

Laleci_03
07-02-2015, 17:41
Var var evet. :D :D
Teşekkürler Uyap ablacım :rolleyes:

saisha
14-02-2015, 18:45
nasıl resim yükleneceğini ögrendim :rolleyes: 1. resim ilk göz ağrımın geçen seneki (24 mart) hali, 2. resmi ise az önce çektim

saisha
14-02-2015, 18:52
aa aklıma gelmişken, başka bir yerde sıklemenin yaprağından da çoğaltılabileceğini söylemişler. denemeye çalıştım ama yaprağı suda bekletip köklenmesini bekledim... ama köklenmedi. eğer böyle bir yöntem varsa, nasıl yapacağımı birisi anlatabilir mi? bu seferki yaprakları oldukça büyük...

Sûz-i Dilârâ
14-02-2015, 23:49
nasıl resim yükleneceğini ögrendim :rolleyes: 1. resim ilk göz ağrımın geçen seneki (24 mart) hali, 2. resmi ise az önce çektim

İkinci sene saksısını değiştirdiniz mi? Değiştirdiniz veya eski saksısında ise sanki gübresi az olmuş gibi. Siklamen ve pekçok soğanlı bitki gübreyi çok sever. Özellikle koyun gübresi. Gübrenin azlığı demek az çiçek demektir siklamen için.

Bir de çiçeklenme bittikten sonra iki kere normal sulamadan sonra bir kere çiçekli bitkiler için olan gübreden vermek ve bunu üç kere tekrar etmek soğana çok iyi geliyormuş.

YeniGine
14-02-2015, 23:58
Sevgili Sûz-i Dilârâ bilgi için teşekkürler. Saksı değişimi ve gübre verimi zamanlarını biliyor musunuz?

Sûz-i Dilârâ
15-02-2015, 14:04
Sevgili YeniGine,

Siklamen için takvimi bulunduğumuz yere göre kendimiz ayarlayacağız.

Benim bulunduğum yerde sıcaklar (Akdeniz) erken geldiği için siklamen serin geçen bölgelere göre daha erken dinlenmeye geçer.

Türkiye'nin doğusu, kuzeyi gibi serin ve soğuk bölgelerde bu süre uzar. Ben Van'dayken siklamenim haziran ayında çiçekliydi düşünün.

Siklameni dikkatlice takip edeceğiz. Bir süre sonra yorulup çiçek açmayı bırakacak. Ama bu yorgunluk döneminde yaprakları hâlâ yeşil olur. İşte bu dönemde rutin sulamamıza devam edeceğiz.

Örneğin siklamenimizi beş günde bir suluyorsak buna devam edeceğiz.

5. gün bir sulama yaptık. Tekrar beş gün sonra bir daha suladık. Etti 10 gün. Beş gün sonra bu defa çiçekli bitkiler için olan sıvı gübrelerden alıp ölçüye göre bitkimize vereceğiz. Bu örneğe göre toplamda 15 gün eder. Bu gübreleme takvimini üç kere tekrar edeceğiz.

Bitki yapraklarını kurutup toprak altına çekildikten sonra da toprağını arada bir az az sulamaya devam etmek gerekiyor. Soğanı tamamen unutmayacağız yani.

Serin havalar gelmeye başladığında da saksısına iki ölçü bahçe toprağı- iki ölçü koyun gübresi- bir ölçü de perlit karışımlı torflardan toprak hazırlayarak bitkinin soğanını yeni saksısına geçirirsiniz.

Burada unutulmaması gereken siklamenin yeni yeni uyanmaya başladığı bu dönemde saksıda aşırı sulama yapmamak. Soğan serin havaya adapte olmaya çalışırken bir de çürüme yaşanabilir. Yapraklar tamamen yeşerip saksıyı doldurmaya başlayınca sulama işini saksının altından su akacak kadar bile yapsanız sıkıntı olmaz.

Önemli: Yukarıdaki sulama periyodu tamamen örnektir. Siz kendi bitkinizde hangi sulama takvimini uyguluyorsanız ona göre hesabınızı yapınız.

Sûz-i Dilârâ
15-02-2015, 14:11
Soğanlı bitkiler yapraklı ve çiçekli dönemlerinde köklerinin ve soğanlarının rahatsız edilmesinden hiç hoşlanmaz.

Ben bu hatayı yaptım. Dört tane siklamen almıştım kötü durumda. Saksılarını değiştirdim, sadece bir tanesi yaşıyor, ikisi soğanları sağlam olmakla beraber yaprak-çiçek vermeyi durdurdu. Bir tanesi de çürüdü.

Saksılarını değiştirmeden bıraktığım bütün siklamenlerim -durumları iyi de olsa kötü de olsa - yaşıyorlar. Ölmek üzereyken aldıklarım toparlandı bol bol yaprak ve çiçek vererek saksılarını doldurdular. Yağmur suyu veriyorum ve açık havada serindeler. Başka hiçbir şey yapmadım.

Fotoğraf eklemeye çalışacağım daha sonra.

saisha
15-02-2015, 16:07
İkinci sene saksısını değiştirdiniz mi? Değiştirdiniz veya eski saksısında ise sanki gübresi az olmuş gibi. Siklamen ve pekçok soğanlı bitki gübreyi çok sever. Özellikle koyun gübresi. Gübrenin azlığı demek az çiçek demektir siklamen için.

Bir de çiçeklenme bittikten sonra iki kere normal sulamadan sonra bir kere çiçekli bitkiler için olan gübreden vermek ve bunu üç kere tekrar etmek soğana çok iyi geliyormuş.

bu yıl sıklamenimin 3. veya 4. yılı. evet 2. yılıydı yanlış hatırlamıyorsam, saksı artık küçük geliyor diye değiştirdim. (böyle giderse bu saksı bile küçük gelecek :) ) ama hiç gübre vermedim. aslında yaprakların altında açmayı bekleyen bir sürü tomurcuk var. bu sene ilk göz ağrımın üstüne kar yağmasına izin verdim, nasıl olsa soğuğu seviyor diyo. çiçekleri yeni açmaya başlamıştı. bir baktım ki çiçekleri bozulmaya, açmamış olanlar açmadan kararmaya başlamış :( hemen temizleyip eve aldım. Allahtan kalanlara hiç bişey olmadı. geçen seneki bol çiçekli zamanında o çiçeklerin çoğu tohum verdi. hatta o tohumlardan bazılarını ektim şu an minicik, tek yaprak halinde 7 tane yavrum var :) az önce onları başka saksılara ayırmaya başladım (hepsi küçük tek bir saksıdaydı). bugün bitki besini aldım onlardan veririm. demekki gübre de versem hiç yaprağı olmayacak sırf çiçek olacakmış :) çok teşekkür ederim bilgi için.

casperia
16-02-2015, 07:34
aa aklıma gelmişken, başka bir yerde sıklemenin yaprağından da çoğaltılabileceğini söylemişler. denemeye çalıştım ama yaprağı suda bekletip köklenmesini bekledim... ama köklenmedi. eğer böyle bir yöntem varsa, nasıl yapacağımı birisi anlatabilir mi? bu seferki yaprakları oldukça büyük...

sayın saisha.. bende köklendirme hormonuna batırıp torfa ektim o da tutmadı. bi kaç farklı hormon denedim. olmadı :( tabi amatörce bilgisiz ve deneyimsiz bir şekilde denedim. ..
işin açıkcası bende bu sorunun cevabını oldukça merak ediyorum.

eceyıldız
16-02-2015, 11:59
Sıklemen tohumları ne zaman ekiliyor acaba...

saisha
16-02-2015, 17:59
Sıklemen tohumları ne zaman ekiliyor acaba...

ben bu tohumları eylülde ektim. ama belli bir zamanı var mıdır bilmiyorum. ankarada da ekmiştim, temmuz falandı, onlar tutmadı ama tabi iklim bakım vs farkıda var. anneme dedim, suyunu ihmal etme, güneşte bırakma (sıklemenin istediği şartlar bunlar ama tohum için de aynı şekilde midir bilmiyorum). ya zamanı olmadığından ya annem ihmal ettiğinden, ya da tohumdan kaynaklanan sebeplerden ötürü onlar tutmadı...

saisha
18-02-2015, 18:03
bugün müdürümün sıklamenine el koydum :) pek çok yaprağını kurumuş görünce daha fazla dayanamadım, müdür bey bunu ben alsam olur mu? diye sordum. o da ben bakamıyorum... olur deyince hemen aldım, tohumları da var. kurumuş yumuşamız yaprakların hepsini temizledim. şu an çok su vermemeliyim yanılıyor muyum? tohumları kuruduktan sonra onları alacağım ve bir dinlenme dönemine girecek diye biliyorum. çünkü ben sıklamenimi ağustos ayında hiç sulamadım (yıllardır) yani her ağustosta dinlendirdim. (aslında tohumlanmadan önceki yıllarda temmuza kadar yapraklarının çoğu sararmış oluyodu, ben de sulamayı kesiyordum) inşallah yanlış yapmamışımdır. ileri vadede zarar veren bir şey yapmış olmayım.

Sûz-i Dilârâ
19-02-2015, 19:32
Saisha, siklamenler henüz uyku dönemine girmedi.

El koyduğun siklameni serin bir yere koy, sulamayı ihmal etme. Üzerine kar yağmasın. Bitkin kendini toparlarsa çiçek açacaktır.

Saksısını değiştirme şimdilik. Soğanlı bitkilerin uyanık oldukları dönemde saksı değişimi yapılmaz. Sonbaharda havalar serinlemeye başlamadan kuru toprak içindeki soğanı başka saksıya alırsın. İki ölçü humusça zengin toprak, iki ölçü koyun gübresi, bir ölçüde torftan oluşan toprağa geçirir, ilk etapta azar azar sularsın. Serin havalara adapte olmaya çalışırken suyu fazla verirsen soğanı çürütebilirsin. İyice yapraklandıktan sonra sulamayı artırabilirsin.

YeniGine
20-02-2015, 00:04
Sayın saisha; fazlaca bildiğimden değil ama zaten sıklameniniz pek çok yaprağı kurumuş diyorsunuz, bir de tohumları varmış. Bence tohuma da bırakmayın, zaten yorgunmuş daha da çok yormayın derim nacizanee...
Sevgili Sûz-i Dilârâ bu konuda da size yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

saisha
20-02-2015, 17:56
Saisha, siklamenler henüz uyku dönemine girmedi.

El koyduğun siklameni serin bir yere koy, sulamayı ihmal etme. Üzerine kar yağmasın. Bitkin kendini toparlarsa çiçek açacaktır.

Saksısını değiştirme şimdilik. Soğanlı bitkilerin uyanık oldukları dönemde saksı değişimi yapılmaz. Sonbaharda havalar serinlemeye başlamadan kuru toprak içindeki soğanı başka saksıya alırsın. İki ölçü humusça zengin toprak, iki ölçü koyun gübresi, bir ölçüde torftan oluşan toprağa geçirir, ilk etapta azar azar sularsın. Serin havalara adapte olmaya çalışırken suyu fazla verirsen soğanı çürütebilirsin. İyice yapraklandıktan sonra sulamayı artırabilirsin.

biliyorum henüz uyku dönemine girmedi, saksısını da eylülün başında belki değiştiririm. saksısı çok küçük değil, onunla idare edebilir diye düşünüyorum.
hala daha çiçek açma ihtimali var mı? ben bu sene bir daha açmaz diye düşünüyordum. o zaman biraz hava aldırdıktan sonra normal sulama rutinini oluşturup tekrar çiçeklenmesini bekleyeyim :) teşekkür ederim.

saisha
20-02-2015, 18:02
Sayın saisha; fazlaca bildiğimden değil ama zaten sıklameniniz pek çok yaprağı kurumuş diyorsunuz, bir de tohumları varmış. Bence tohuma da bırakmayın, zaten yorgunmuş daha da çok yormayın derim nacizanee...
Sevgili Sûz-i Dilârâ bu konuda da size yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

evet ama yeşil yaprağıda hatrı sayılır kadar var. hatta yeni çıkan yeşil yapraklar da var. pazar günü bir resmini paylaşırım. 2 tanecik tohumu var ve tohumları oldukça iri, kıyamam onları koparıp atmaya, hem tohum almayı seviyorum ;) yaprakları tamamen sararıncaya kadar sulamaya devam ederim. yaz tatilinde (temmuzda) dinlenmiş olur. teşekkür ederim

Sûz-i Dilârâ
22-02-2015, 12:31
Fotoğraf makinemiz bozuldu, aslında kalitesiz diye cep telefonuyla çekmeyecektim ama baktım biz makine alana kadar çiçekler geçecek. Makine alınana kadar idare edelim artık. :(

İşte benim tavşankulaklarım (ya da buhur-u meryem ya da cyclamen);)

Bu ikisi (kırmızı ve beyaz olanlar) kipadan aldığımda ölmek üzerelerdi. Eve iki-üç yapraklı getirdim. Şimdi çiçek açıyorlar. ;)
538018

saisha
22-02-2015, 16:34
Fotoğraf makinemiz bozuldu, aslında kalitesiz diye cep telefonuyla çekmeyecektim ama baktım biz makine alana kadar çiçekler geçecek. Makine alınana kadar idare edelim artık. :(

İşte benim tavşankulaklarım (ya da buhur-u meryem ya da cyclamen);)

Bu ikisi (kırmızı ve beyaz olanlar) kipadan aldığımda ölmek üzerelerdi. Eve iki-üç yapraklı getirdim. Şimdi çiçek açıyorlar. ;)
538018

bayıldım, harikalar, çoook güzeller maşallah diyelim de nazarımız değmesin ;)

saisha
22-02-2015, 16:37
bu da okuldaki yavrucak...

Sûz-i Dilârâ
22-02-2015, 16:59
saisha bitkinin acilen açık havaya çıkması lazım. :(

saisha
22-02-2015, 18:58
bugün çıkarabildim :( ama düşme tehlikesinden dolayı eve gelmeden önce tekrar içeri aldım

gazel_42
28-02-2015, 13:57
benimde çok güzel bir sıklemenim vardı ama sanırım bakmayı beceremedim... sulamadan mı oldu yoksa başka bir sebeptenmi bilmiyorum kısa sürede yapraklarını saldı çiçekler döküldü ve öldü gitti :(

saisha
01-03-2015, 19:00
çiçekleri döküldükten sonra hiç su verdin mi? belki ölmemiştir :/ yumrusunu kontrol ettin mi? benim bildiğim kadarıyla yaprakları döküldükten sonra suyu kesersen, (ağustos ayına denk geliyor sanırsam) dinlenmeye giriyor. eylülde tekrar sulamaya başlarsan, az ama ilk başlarda ve gölge serin bir yerde tutarsan belkide yeniden yapraklanır, yani inşallah yapraklanır, inşallah ölmemiştir :(

gazel_42
01-03-2015, 19:58
çiçekleri döküldükten sonra hiç su verdin mi? belki ölmemiştir :/ yumrusunu kontrol ettin mi? benim bildiğim kadarıyla yaprakları döküldükten sonra suyu kesersen, (ağustos ayına denk geliyor sanırsam) dinlenmeye giriyor. eylülde tekrar sulamaya başlarsan, az ama ilk başlarda ve gölge serin bir yerde tutarsan belkide yeniden yapraklanır, yani inşallah yapraklanır, inşallah ölmemiştir :(

ben yaprakları ve çiçekleri tamamen dökülünce, yumrusunu topraktan çıkarıp kurutup, sonra kuru bir toprağın içine gömdüm ve dinlenmeye bıraktım...
belki yumru çürümemişse sonbahara doğru tekrar sulayıp filizlendiririm diye..
ama sanırım biraz erken dinlenmeye bıraktım, fakat hiç yaprak çiçek kalmadı, resmen yumrusuyla başbaşa kaldık :)
sizce, yumrusunu gömdüğüm topraklı saksıyı tekrar sulasam mı?
tekrar filizlenirmi acaba???:(

saisha
02-03-2015, 19:44
tam olarak tarih verebilir misiniz? normalde dinlenme zamanı ağustos bitiminde son buluyor. eylülden itibaren sulamaya başlanmalıdır diye biliyorum. ben kendi yaptığımı anlatayım siz ona göre bir plan yapın. benim sıklamenim direkt güneş ışığı görmeyen (sabah güneşi ve akşam güneşi dahil) balkonda duruyor. tabağına su çıkacak kadar su verdim, tabaktaki suyun bittiğini görünceye kadar bir daha su vermedim. haziranın sonuna (tüm yaprakları sararıp dökülene) kadar sulamaya devam ettim. hiç yaprak kalmayınca sulamayı bıraktım ta ki eylüle kadar. aldığım ilk yıl saksıdını değiştirmedim, 2. yıl yeni büyük bir saksıya eylül ayında sulamaya başlamadan önce geçirdim. hiç yumrusunu çıkarıp başka bir yerde bekletmedim hep kendi saksısında, toprağının içinde bekledi. bir dahaki eylüle çok var... isterseniz yavaş yavaş su vermeye başlayın. ama tabi işin uzmanı olan arkadaşlar daha iyi bilirler, ben kendi düşünceme göre konuşuyorum, yanlış yönlendirmek istemem

Sûz-i Dilârâ
02-03-2015, 20:08
Sayın gazel42, bu anlattığınız olayları tam olarak ne zaman yaptınız?

Konya'da havaların ısınmasına daha bir-bir buçuk ay vardır. Gölgede bu süre daha da uzar. Siz soğanı söküp kurutmuşsunuz, soğanı sulamaya başlasanız bile zavallıcık kök yapıp yeşereyim diyene kadar tekrar uyku zamanı gelecek. Siz bence soğanı karanlık ve serin bir yere bırakın uyusun. Sonbaharda tekrar sulamaya başlarsınız.

Eğer siklamen aldınız ve dinlenme zamanı gelmeden yaprakları çiçekleri soldu ise yanlış bakmışsınız demektir. Siklamen çok zahmetsiz bir çiçektir. Tek isteği açık havada serin, gölge bir yer ve su. Size bol bol çiçek verir. Tüm soğanlı bitkilerde olduğu gibi siklamende de en riskli dönem bence uykuda olduğu ve uyanma zamanı geldiğinde tekrar dikmedir. Yanlış uygulamalar soğanları kaybetmemize neden oluyor. Bir önceki sayfada siklamen bakımıyla ilgili bulduğum bilgileri yazmıştım. Oradan bakabilirsiniz.

karben
05-03-2015, 16:18
Dün aldıgım ciceg http://i.hizliresim.com/kj087A.jpg (http://hizliresim.com/kj087A)Nası bi yere koymalıyım suan balkonda az ısık alan yerde duruyo dibi nemli ilk kez bakıyorum bu cicege bilgilerinizi ppaylaşırsanız sevinirim

karben
06-03-2015, 16:16
Kimse yok mu yardım edin lütfen

YeniGine
06-03-2015, 23:16
Sayın karben, en yakın dönem, sevgili Sûz-i Dilârâ'nın önerilerini bir okuyun isterseniz...

http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6744-22.htm

saisha
07-03-2015, 16:14
tohumundan çimlendirdiğim yavrumun 2 tane daha minicik yaprağı çıkıyor ;) nasıl heyecanlanıyorum anlatamam

Sûz-i Dilârâ
07-03-2015, 18:41
Dün aldıgım ciceg http://i.hizliresim.com/kj087A.jpg (http://hizliresim.com/kj087A)Nası bi yere koymalıyım suan balkonda az ısık alan yerde duruyo dibi nemli ilk kez bakıyorum bu cicege bilgilerinizi ppaylaşırsanız sevinirim

Saksı toprağını asla kurutmayın her zaman nemli olsun. Siklamen su sever. Açık hava bitkisidir. Çiçekleri geçtikçe koparırsanız (sadece çiçeği, çiçeğin uzun ip gibi olan sapını değil, ip gibi olan kısım zamanla kurur ve kendiliğinden kopar) bitkiniz daha çok çiçek açacaktır. Bir de verdiğiniz su yağmur suyu ya da en azından dinlenmiş, kireci çökelmiş su olursa daha iyi olur.

Bir süre sonra havalar ısındığında bitkiniz çiçek açmayı bırakacak. Bir iki sayfa önce anlattığım gibi gübreleme yapar ve bir süre sonra da suyunu kesip dinlenmeye bırakırsınız. Sonbaharda eylül başı gibi tekrar sulamaya başlarsanız çiçeğiniz yeniden uyanır ve size o güzel çiçeklerini sunmaya devam eder.

Saksısını değiştirecek olursanız iki ölçü zengin yaprak çürüntülü toprak, iki ölçü yanmış gübre (koyun gübresi olursa daha iyi) bir ölçü de torf karışımı toprak hazırlar soğanın baş kısmı hafifçe dışarda kalacak şekilde gömersiniz. İlk başlarda azar azar tamamen yapraklandıktan sonra da normal sulama yaparsınız.

saisha
07-03-2015, 19:37
Saksı toprağını asla kurutmayın her zaman nemli olsun. Siklamen su sever. Açık hava bitkisidir. Çiçekleri geçtikçe koparırsanız (sadece çiçeği, çiçeğin uzun ip gibi olan sapını değil, ip gibi olan kısım zamanla kurur ve kendiliğinden kopar) bitkiniz daha çok çiçek açacaktır. Bir de verdiğiniz su yağmur suyu ya da en azından dinlenmiş, kireci çökelmiş su olursa daha iyi olur.

Bir süre sonra havalar ısındığında bitkiniz çiçek açmayı bırakacak. Bir iki sayfa önce anlattığım gibi gübreleme yapar ve bir süre sonra da suyunu kesip dinlenmeye bırakırsınız. Sonbaharda eylül başı gibi tekrar sulamaya başlarsanız çiçeğiniz yeniden uyanır ve size o güzel çiçeklerini sunmaya devam eder.

Saksısını değiştirecek olursanız iki ölçü zengin yaprak çürüntülü toprak, iki ölçü yanmış gübre (koyun gübresi olursa daha iyi) bir ölçüde torf karışımı toprak hazırlar soğanın baş kısmı hafifçe dışarda kalacak şekilde gömersiniz. İlk başlarda azar azar tamamen yapraklandıktan sonra da normal sulama yaparsınız.

:O ben şimdiye kadar hep sapıyla birlikte kopardım yaprağını da çiçeğini de... :( inşallah zararım dokunmamıştır. teşekkür ederim bilgi için

Laleci_03
07-03-2015, 19:53
:O ben şimdiye kadar hep sapıyla birlikte kopardım yaprağını da çiçeğini de... :( inşallah zararım dokunmamıştır. teşekkür ederim bilgi için

Aynen :( Ben bir de sapın en dibinden koparıyordum, pek bir zararını görmedim ama daha dikkatli olmak lazım... :rolleyes:

gazel_42
07-03-2015, 20:53
Sayın gazel42, bu anlattığınız olayları tam olarak ne zaman yaptınız?

Konya'da havaların ısınmasına daha bir-bir buçuk ay vardır. Gölgede bu süre daha da uzar. Siz soğanı söküp kurutmuşsunuz, soğanı sulamaya başlasanız bile zavallıcık kök yapıp yeşereyim diyene kadar tekrar uyku zamanı gelecek. Siz bence soğanı karanlık ve serin bir yere bırakın uyusun. Sonbaharda tekrar sulamaya başlarsınız.

Eğer siklamen aldınız ve dinlenme zamanı gelmeden yaprakları çiçekleri soldu ise yanlış bakmışsınız demektir. Siklamen çok zahmetsiz bir çiçektir. Tek isteği açık havada serin, gölge bir yer ve su. Size bol bol çiçek verir. Tüm soğanlı bitkilerde olduğu gibi siklamende de en riskli dönem bence uykuda olduğu ve uyanma zamanı geldiğinde tekrar dikmedir. Yanlış uygulamalar soğanları kaybetmemize neden oluyor. Bir önceki sayfada siklamen bakımıyla ilgili bulduğum bilgileri yazmıştım. Oradan bakabilirsiniz.

bn sıklemeni aldığımda bakımı hakkında bi fikrim yoktu, diğer çiçeklere gösterdiğim alaka gibi gösterdim su güneş vs konusunda.. ama sıklemen biraz farklı imiş.. ve tamamen benden kaynaklı hatalarla kaybettim güzelim çiçeğimi :(
yumrusu da dediğim gibi pencere kenarında toprak içinde gömülü.. su vermiyorum.. dinlenmeye bıraktım... dediğiniz gibi şimdi su verirsem filizlense bile yaz aylarına denk gelecek yine yazık olacak.. en iyisi sonbahar başını beklmek.. sizden ricam eylül ayı geldiğinde su vermeye başlayacağım ya inşallah, işte suyunu ne aralıklarda vereceğim? yani saksının altlığına döksem yeterlimidir? ilk sulamaya başlarken bile...?

gazel_42
07-03-2015, 20:56
tohumundan çimlendirdiğim yavrumun 2 tane daha minicik yaprağı çıkıyor ;) nasıl heyecanlanıyorum anlatamam

çok güzel maşallah ... rica etsem tohumu hangi ayda ektiğinizi yazarmısınız? birde tohum hangi renge dönünce ektiniz?
yani tohum kendiliğinden mi düştü çiçeğinden, yoksa siz tohumu çıkarıp mı aldınızz??

gazel_42
07-03-2015, 20:57
tam olarak tarih verebilir misiniz? normalde dinlenme zamanı ağustos bitiminde son buluyor. eylülden itibaren sulamaya başlanmalıdır diye biliyorum. ben kendi yaptığımı anlatayım siz ona göre bir plan yapın. benim sıklamenim direkt güneş ışığı görmeyen (sabah güneşi ve akşam güneşi dahil) balkonda duruyor. tabağına su çıkacak kadar su verdim, tabaktaki suyun bittiğini görünceye kadar bir daha su vermedim. haziranın sonuna (tüm yaprakları sararıp dökülene) kadar sulamaya devam ettim. hiç yaprak kalmayınca sulamayı bıraktım ta ki eylüle kadar. aldığım ilk yıl saksıdını değiştirmedim, 2. yıl yeni büyük bir saksıya eylül ayında sulamaya başlamadan önce geçirdim. hiç yumrusunu çıkarıp başka bir yerde bekletmedim hep kendi saksısında, toprağının içinde bekledi. bir dahaki eylüle çok var... isterseniz yavaş yavaş su vermeye başlayın. ama tabi işin uzmanı olan arkadaşlar daha iyi bilirler, ben kendi düşünceme göre konuşuyorum, yanlış yönlendirmek istemem

bir ay kadar oldu yumuruyu dinlenmeye bırakalı.. biliyorum erken oldu ama bütün yapraklar dökülmüştü mecbur kaldım...

Sûz-i Dilârâ
07-03-2015, 21:29
sayın gazel42 bütün yapraklar dökülse bile sulamaya devam etseydiniz bitkiniz tekrar yeşerir çiçek bile açardı. Benim kipa'dan aldığım siklamenler de yapraksızdı. Yapraklar ya çürümüş ya da çürümek üzereydi. Temizledim, açık havaya aldım ve sulamaya devam ettim. Şimdi üstleri çiçek dolu.

Gelelim saksının durumuna saksınızı pencere önünden alın, serin, kuru bir yere kaldırın. Temiz hava akımı da olsun ortamda.

Eğer soğanınız sağlıklı bir şekilde uyku dönemini atlatırsa eylülde azar azar sulayın. Saksı altlığından su çıkmayacak şekilde. Yani üstten suyu verdiğinizde saksı altlığından su çıkmasın, toprak bütün suyu emsin. Bu şekilde sulamadan amaç soğanın soğuk havaya adapte olmaya çalışırken fazla sulamayla çürümesini engellemek.

Bitkiniz tamamen yapraklandıktan sonra suyu verdiğinizde saksı tabağından çıksa da sorun olmaz.

yeşilaşk
12-03-2015, 20:57
E bol bol açtılar şimdi uyku vaktii:p

saisha
16-03-2015, 21:53
çok güzel maşallah ... rica etsem tohumu hangi ayda ektiğinizi yazarmısınız? birde tohum hangi renge dönünce ektiniz?
yani tohum kendiliğinden mi düştü çiçeğinden, yoksa siz tohumu çıkarıp mı aldınızz??

eylül ayında ektim. çok yavaş büyüyorlar :) tohumları tamamen kuruyup kahverengileşene kadar almadım, yani koparmadım. zaten tohumlar olgunlaşmaya başladığında kapsülün ağzı açılıyor. bazı kapsülleri, tohumlar rüzgardan dolayı sağa sola dağılmasın diye erken kopardığım da oldu. aslında bir sürü tohum var elimde ama Ankara'da bıraktım çoğunu...

saisha
16-03-2015, 21:56
sıklamenime çiçek vitamini verdim, çiçeklerinin yaprakları yandı gibi oldu. hepsinin de kulak ucu karardı :( neden acaba? bu çiçek vitaminlerinin son kullanma tarihi gibi birşey var mı? bozulmuş olabilir mi? baktım herhangi bir yerinde son tüketim tarihi falan yoktu, ama aklıma başka bir sebep gelmiyor :(

çiçeksever
17-03-2015, 15:49
Yeni edindiğim sıklemenim.

hira
17-03-2015, 18:28
bu da okuldaki yavrucak...

Tohum kapsüllerini takip edin ve olgunlaştığında alın ( ben olsam öyle yapardım yani;))

kartal124
17-03-2015, 20:45
sıklamenime çiçek vitamini verdim, çiçeklerinin yaprakları yandı gibi oldu. hepsinin de kulak ucu karardı :( neden acaba? bu çiçek vitaminlerinin son kullanma tarihi gibi birşey var mı? bozulmuş olabilir mi? baktım herhangi bir yerinde son tüketim tarihi falan yoktu, ama aklıma başka bir sebep gelmiyor :(

Bitki besinini çok yanlış bir zamanda vermişsiniz.Sıklamenler bu dönemde verilen bitki besinini sevmiyorlar sizinki gibi tepki veriyorlar.Bitki besinini çok az miktarda çiçeklenme döneminin sona erdiği, dinlemeye geçtiği dönemde 2 - 3 kez verin yeter.

saisha
21-03-2015, 16:04
:( bilmiyordum. bundan sonra çiçekliyken bitki besini vermek yok. peki bu bütün soğanlı çiçekler için geçerli mi? sıklamene mi özel?

saisha
21-03-2015, 16:25
Tohum kapsüllerini takip edin ve olgunlaştığında alın ( ben olsam öyle yapardım yani;))

ben de öyle yaptım :) kapsüller açıldı, koparıp peçeteye sardım

zisanfurat
01-04-2015, 17:16
Herkese merhabalar,

Gectigimiz yilin son aylarinda aldigim siklamenlerim canliliklarini ve parlakliklarini uzun sure korudular. Ancak son bir haftadir ozellikle ciceklerin saplarinda bozulmalar gormeye basladim. Saplar yuvarlanmaya baslamislar. Bu durum sadece tek birini degil neredeyse tumunu etkilemis durumda. Belki cok normal bir sey ancak gectigimiz sene boyle bir durumla karsilastigimi hatirlamiyorum. Aranizdan fikri olan var ise haber verirse cok sevinirim. Ekte iki tanesinin fotograflarini gonderiyorum. Selamlar,

Laleci_03
01-04-2015, 18:31
Herkese merhabalar,

Gectigimiz yilin son aylarinda aldigim siklamenlerim canliliklarini ve parlakliklarini uzun sure korudular. Ancak son bir haftadir ozellikle ciceklerin saplarinda bozulmalar gormeye basladim. Saplar yuvarlanmaya baslamislar. Bu durum sadece tek birini degil neredeyse tumunu etkilemis durumda. Belki cok normal bir sey ancak gectigimiz sene boyle bir durumla karsilastigimi hatirlamiyorum. Aranizdan fikri olan var ise haber verirse cok sevinirim. Ekte iki tanesinin fotograflarini gonderiyorum. Selamlar,

Sn. Zisanfurat sanırım o yuvarlanmalar dediğiniz oluşumlar tohum kapsülü ;)

Sûz-i Dilârâ
09-04-2015, 13:22
Artık ufaktan dönemleri geçmeye başlasa da hâlâ son bir gayretle, son resmî geçitlerini muhteşeme dönüştürme çabasındalar;)

Diğer dört kardeş, çoktan çiçeklerini döküp tohumlarını olgunlaştırma evresine girdi. Onlara bu dönemde çiçekli bitkiler için olan besinden verip daha sonra da uyutacağım. ;)

Doğa-Sever
25-04-2015, 16:31
benim de 2 aydır sıklamenim var maşallah çok güzel bi tane kırmızı yapraklı sıklamen aradım heryerde bulamadım ama benim yaprağın ucu beyaz geneli pembe olan sıklamenim var bi görseniz çok güzel

kgursan
26-04-2015, 21:47
benim de 2 aydır sıklamenim var maşallah çok güzel bi tane kırmızı yapraklı sıklamen aradım heryerde bulamadım ama benim yaprağın ucu beyaz geneli pembe olan sıklamenim var bi görseniz çok güzel

Nasıl görelim?? Bi resmini koyun da görelim!!! kolay gelsin

Doğa-Sever
28-04-2015, 15:24
[/B]

Nasıl görelim?? Bi resmini koyun da görelim!!! kolay gelsin

bi kaç saatte fotoğrafını koyarım

saisha
11-05-2015, 19:31
canım benim ya geçen sene tohum vermişti, yine tohuma durmuş benim bitanem :) ama kıyamam çok yoruldu zaten, bu sene tohuma durmasına izin vermedim...

saisha
11-05-2015, 19:37
bu güzellikte müdürümden aldığım yıpranmış olan sıklamen :) hem daha güzelleşti hem de çiçek açacak :cool:

pürlem
11-05-2015, 22:31
Annemin iki yıldır açmayan siklameni bu yıl coşmuş. Ve son halinde her yerinde tohumlar fışkırmış. Bu kadar tohum yapması normal mi acaba?

pürlem
11-05-2015, 22:38
Tohumlu hali

Ozlem A
12-05-2015, 07:33
Çok sayıda tohum yapması normal, uykuda olduğu dönemde çok güçlenmiş demektir. Belki biliyorsunuzdur, sıklamen tohumlarının olgunlaşması uzun sürüyor, kapsüller ortadan açılana dek 3-4 ay geçebiliyor.

uyap
12-05-2015, 09:12
Benim sıklamenim de epeyce çiçek açtı ama yormamak için irilerinden iki üç tohum kapsülü bırakıp diğerlerini koparttım. Tohumdan yetişip çiçek açması uzun bir süreç. Ben o kadar sabırlı değilim:).

Doğa-Sever
14-05-2015, 00:27
Kırmızı sıklamen soğanı olan yok mu 1 veya 2 adet kırmızı sıklameni soğandan sonbaharda yetiştirmek istiyorumda

frkunl
01-06-2015, 18:44
arkadaşlar benim sıklamentım baya baya tohumda suan fındık buyuklugunu geçti ? tohumunu nasıl alacağım koparık kurutacakmıyım yoksa kendı kendıne patlayacakmı? sulamaya devammi edeyim hala çiçek açıyor?

Selçuk Boz
02-06-2015, 01:38
arkadaşlar benim sıklamentım baya baya tohumda suan fındık buyuklugunu geçti ? tohumunu nasıl alacağım koparık kurutacakmıyım yoksa kendı kendıne patlayacakmı? sulamaya devammi edeyim hala çiçek açıyor?

Sabırla bekleyin, ama sık sık da kontrol edin. Kapsülün uç kısmında hafif açılma olacaktır. O zaman kapsül sapını dibinden çevirerek koparın ve bir peçete üzerinde gölgede kurutun. Kapsül iyice açılarak tohumlarını dökecektir.

Şimdilerde sulamayı kesmenizde fayda var.

frkunl
02-06-2015, 10:05
Sabırla bekleyin, ama sık sık da kontrol edin. Kapsülün uç kısmında hafif açılma olacaktır. O zaman kapsül sapını dibinden çevirerek koparın ve bir peçete üzerinde gölgede kurutun. Kapsül iyice açılarak tohumlarını dökecektir.

Şimdilerde sulamayı kesmenizde fayda var.

teşekkürlerr hiç mi sulamamaliyim peki 2 ay dinlendirdirdikten sonra saksisini değiştirip tekrar sulamaya ve gübreleym diyorum

akçabardak
02-06-2015, 15:06
Sıklemen tohumu

Uzun zamandan bu yana tohumlarını olgulaştırmayı bekleyen
sıklemenim nihayet az önce bir tane kapsülün açıldığını fark ettim.

İlk defa sıklemen tohumu yetiştiriyorum, nasıl olacak ne bitecek, nezaman
olgunlaşacak diye tohumlar hakkında hiç bir bilgim yoktu.

Demek ki bir tanesinin zamanı gelmiş ve kendiliğinden açılmış,
bu arada ben ve merak edenler de öğrenmiş olacağız,
çok mutlu oldum, hemen kapsülü sapıyla birlikte koparıp tohumlarını dağıtmadan aldım.

Merak edenler için fotoğraflayarak paylaşmak istedim.

Bu arada ne zaman ekildiğini bilemediğim için, doğada ki gibi tohumlar olgunlaşınca yerlere dökülür ama ne zaman çimlendikleri hakkında bir fikrim yok.
O yüzden ben de bir kısmını şimdi hemen toprağa ekeceğim ve toprağı biraz nemli tutacağım, geriye kalanları ise sonbaharda ekmeyi düşünüyorum.

556752

556753

556754

saisha
02-06-2015, 19:39
[QUOTE=akçabardak;1384400]Sıklemen tohumu

Bu arada ne zaman ekildiğini bilemediğim için, doğada ki gibi tohumlar olgunlaşınca yerlere dökülür ama ne zaman çimlendikleri hakkında bir fikrim yok.

yanlış hatırlamıyorsam eylül veya ekim ayında ekiliyor. çimlenmesi biraz zaman alıyor benimkilere (resimlerine) baktımda şubatta miniciklermiş, çok yavaş gelişiyorlar. hala daha çok minikler hatta bazıları öldü. tohum biraz sabır istiyor..

saisha
03-06-2015, 17:25
okuldaki de açtı ;)

black_flood
02-07-2015, 22:44
Tohumdan ekme işlemini ilk defa yaptım ama bir fark var hibrit ile doğal sıklamen çeşidini aynı yerde yetiştirdiğim için tohumlarda değişim durumu var 2 tane farklı tür çıktı çiçek yok ama yaprak rengi ve boyutları aşırı farklı. tam 1 sene dolmadan çiçek açabilecek boyuta geldi tomurcuk çok veriyor ama büyütmeden atıyor bu yıl havanın soğuk gitmesi şaşırttı sıklamenleri normalde şuanda kurumuş olması gereken soğanlar orman gibi ve aralarında tek tük gonca var böyle giderse hiç bakım ve toprak değişimi yapamadan yeni döneme girecek kurumadan direk.

saisha
29-08-2015, 13:14
izinden döndüm ki ne göreyim... çiçeğe bi haller olmuş :? ne olmuş, neden olmuş olabilir? evde baktığım çiçeğimde hiç böyle bir şey görmemiştim :?

black_flood
30-08-2015, 08:22
izinden derken kaç gün bu bitkinin kapalı alanda kaldığı ve susuz kalıp kalmadığı önemli. izine gidiyorum deyip altına çok su koyduysanız o bile boza. havadar esintili yerleri sever bu bitki kapalı mekanda yetişmez her ne kadar hibrit olsada iç mekana alınca bozuluyor.

Muda
30-08-2015, 10:26
izinden döndüm ki ne göreyim... çiçeğe bi haller olmuş :? ne olmuş, neden olmuş olabilir? evde baktığım çiçeğimde hiç böyle bir şey görmemiştim :?

Çiçeğiniz gayet sağlıklı görünüyor. Ben sorun göremedim. Birkaç çiçeği solmuş. Bir tanesi tohum yapmış. Tohum kapsülünü mü soruyorsunuz.

black_flood
02-09-2015, 08:07
geçen sene ağustos ayında diktiğim sıklamenler bahar başı itibari ile çiçeklendiydi ve halen çiçek olduğu gibi hiç bozulma olmadı Antalya da 44 derece sıcağı yaşamasına rağmen haftalarca terasta halen bozulup uykuya geçmedi ara sıra yakıcı güne maruz kaldı bir ihtimal uykuya geçer diye düşündüm ona rağmen yerini sevdi sanırım yine bozuldu nede yaprakları yandı bu hibrit türde saksı nasıl değişecek uyku diye bir şey yok bitkide yerli olan tür var normalde her sene mayıs itibari ile uykuya girerdi o bile inatçılık yaptı 2 yeşil yaprak ile tüm yazı geçirdi. uyanık vaziyetteyken saksıyı büyütsem sıkıntı olur mu ?

saisha
04-09-2015, 15:27
sayın black_flood, çiçeğin sağlığında bi problem yok, çiçek açmış, açan çiçeğin bir taç yaprağı balon gibi şişmiş, acaba bu bir hastalık falan mıdır diye tedirgin oldum. sayın Muda o resimde görülen şişiklik tohum kapsülü değil malesef. inşallah herhangi bir hastalık belirtisi değildir. inşallah boşa telaşlanmışımdır.. teekkür ederim ilginize

black_flood
04-09-2015, 23:28
hastalık olacağını sanmam genelde sıklamenin hastalığı bu şekilde seyretmiyor mantar türevi bir hastalığı olur ve tamamen soğan üzerinde gerçekleşiyor hastalık. sağlık kısmına gelince biraz fazla yorulmuşa benziyor sıvı besin takviyesinde bulunmanda fayda var zira 1 aya kalmadan yine çiçeklenme dönemine girecek uyku dönemine girmediği için verimi çok düşük olacaktır.

bu arada ilk defa canlı sıklamenin saksısını değiştirdim sorun yok görünüyor sıvı besin takviyesinden sonra 2 gün içinde gözle görülür büyüme gerçekleşti bu kadar çabuk değişim beklemiyordum ama asla tavsiye edilen bir durum değil zorunlu olmadıkça riske atmanın anlamı yok resimleri yarın eklemiş olurum. eğer bitki iç mekanda ise dış mekana almanın tam zamanı gelişimi daha sağlıklı olacaktır bol rüzgar alan yer olur ve az güneş görürse.

black_flood
05-09-2015, 15:06
573922

bu sıklamenler şuanda tam 1 yaşında tohumdan yetişti karışık tür hibrit te var doğal olanı da. hepsinin saksısı değiştikten birkaç gün sonraki durumları bunlar

akçabardak
07-09-2015, 15:07
Bu gün sıklemenlerimin artık yavaş yavaş uykudan uyanmaları için topraklarını değiştirip yeniden biraz zenginleştirerek yeni toprak hazırlamak için saksılarını boşalttım.

Saksıların içinden çıkan yumruların bir tanesi sağlam, diğer ikisinin kuruduğunu gördüm, üzüldüm... oysa üçüne de aynı şekilde ilgi gösterdim buna rağmen kurumuşlar.

Yeniden toprakları değişip üçünü de geri saksılarına yerleştirdim belki bir ümit kuruyan yumrular şişer mi diye, bakalım sonuç ne olacak, bu demek oluyor ki uyku esnasında da çok ama çok az nemli tutmak olacak kanımca.

Sağlam olan 6 cm. çapında, diğer ikisine baktığımda kurumuş olarak görünen 2 cm. çapında, bu da bana bir tecrübe olsun, toprak değişimini uykudan sonra değil de uykuya yeni girdikten sonra yapılması gerekir diye düşünüyorum ben.

Arkadaşlar sizlerin fikirlerinizi de almak isterim, bu bitki konusunda çok acemiyim, ama pes etmeyeceğim kışa girerken tekrar almayı düşünüyorum.

574264

574265

black_flood
08-09-2015, 06:40
sanırım hibrit tür sizdekilerde hibritler de çok sık karşılaştığım bir durum yerli türlerde çok nadir hatta hiç olmayan bir durum. tohum verdiğinde tohumlarını kaybetmeyin tohumdan sikip iyi bakabilirseniz 1 senede benim paylaştığım resimdeki boyuta erişip çiçeğe geliyorlar.

akçabardak
08-09-2015, 10:36
Teşekkür ederim sn. black_flood hibrit olabileceği hiç aklıma gelmemişti, şu anda sağlam olanı hangisi bilemiyorum ama kırmızım tohum yapmıştı, tohumların bir kısmını hemen ekmiştim ama daha çimlenmediler, geriye kalanları da sizin yazınızı okuyunca hemen kalkıp ektim, tekrar teşekkür ederim.

black_flood
08-09-2015, 14:47
tohumları çok geç yeşerir ve derine dikme fazla toprak sıkı olmasın ancak ekim 15 gibi başlar yeni yeni filizlenmeye belki bulunduğum yerin iklimindendir ağustosta diktiğim tohum ekim sonuna ancak yeşermeye başlamıştı kasım sonunda şaşırtmasını yaptıydım. diğer bitkiler gibi maalesef çabuk yeşermiyor.

akçabardak
08-09-2015, 15:08
Teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler için Sn. black_flood, dediğiniz gibi fazla derine ekmedim, 3-5 tanesi çimlense ona da razıyım, geç olsun ama yeter ki çimlensinler.

YeniGine
08-09-2015, 23:33
Benim sıklamenlerim sulandıkları için fazlaca uykuya dalamadılar. Yaprakları yeşerdi, saksı-toprak değişimi yapabilir miyim?

black_flood
09-09-2015, 21:34
toprak değişimi yapman onun kurumasına sebebiyet verebilir o yüzden riske girme derim tek kök ise. ben saksı değiştirdim ama toprak değişimi yapmadan üstüne ilave ettim saksıyı büyüterek

black_flood
28-09-2015, 22:00
Sezonun ilk çiçekleri başladı açmaya Sonbahar ile birlikte

579234

579235

579236

579522

Lonicera
06-10-2015, 12:58
Geçen seneki paylaşımdan gelen tohumlardan çıkanlar. Yumruları nohut büyüklüğüne ulaşmış. Bakalım ne zaman çiçeklenecek?

black_flood
07-10-2015, 09:00
Bu sene verme ihtimalleri yüksek görünüyor ama vermezse bile seneye % 100 verir benim resimdekilerde tohumdan yetiştirme tam 1 yıl olacak 1 hafta sonra tohumdan çıkmalarından geçen süre ve çiçeklendiler. Ara sıra sıvı besin takviyesi yaparsanız daha gür büyüyecektir.

black_flood
01-11-2015, 09:34
Sıklamende bit sorunu yaşayan oldu mu acaba hiç resmen istila etmişler yaprak altları siyah bit dolu hiç bir çözüm bulamadım basacağım bit ilacını. bu sene bıktım şu bit ve kırmızı örümcek muhabbetinden ne biçim bir senedir bu seneye kadar böyle haşerat sorunu hiç yaşamamıştım ilk defa kaktüste dahi bite rastladım.

liligum
17-12-2015, 13:51
Sikamen cicegim hediye geldi ve ben karsta yasiyorum disari koyma gibi bir sansim yok donar evim kaloriferli soguk bir odamda yok pencerenin kenarina koydum ama iki haftada yapraklari ve cicekleri soldu ne yapmaliyim

black_flood
21-12-2015, 21:48
589787

sıklamen maalesef kapalı alan bitkisi değil o yüzden biraz fazla sorun yaratmış sana. oda sıcak ise uykuya teşvik etmiş olabilirsin zaten iri çiçek açanlar biraz garip 4 ayrı saksı var 3 tanesi hep yeşil 1 tanesi sürekli uyuyor 2 yaprak atıyor 10 gün yeşil geri kalan süre sürekli uyuyor soğanı 5cm oldu ama maalesef daha bir marifetini göremedim. eksiye düşmemek şartı ile soğuğa dayanır. oda sıcaklığı 25 derece ise uykuya girebilir. dediğim gibi hibritlerin ne yapacağı belli olmuyor Antalya gibi yerde bu sene 3 saksı hiç uykuya girmedi hep yeşil tek tük çiçek açma eğilimindeydi ama 1 tanesi hiç uyanmadı resmen uyuyan güzel hikayesindeki uyuyan güzel gibi sadece soğan büyüttü. yaklaşık 20 gün sonra yeşilin rengini pembe alacağa benziyor.

hira
21-12-2015, 22:09
Bunu geçen kış almıştım ve yazın uyutmadım, sürekli su verdim. Hayatına 2 yaprak olarak devam etti ve şuan ki durumu böyle. Uyutmadım çünkü daha evvel uyuyan bitkimin yumrusunu kuruttum. Yine aynı şekilde devam edecegim, uyku yok.. Uyursan ölürsün :o

sevgihoca
21-12-2015, 22:46
Sevgili Hira,saksı değişimi yaptınız mı?Yani ben de kıştan sonra ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.Sizin yolu denemeyi düşünüyorum.

hira
22-12-2015, 00:17
Sn. Sevgihoca, aldığımda torf içine dikilmişti, bende fazla torfu silkeleyip daha büyük olan bu saksıya aktardım ve toprak ekledim.

black_flood
22-12-2015, 20:10
kendisi uykuya girmedikçe hibritleri uykuya zorla teşvik edince maalesef tüm yumrular patates oluyor sadece doğal türlerde böyle bir teşvikte sıkıntı olmuyor. kendiliğinden uykuya giren hibritlerde yumru kuruması olmuyor. hira sıklamenin sağlıklı ve güzel olmuş ama besin takviyesi yapmanda fayda var çok fazla güç tüketiyor bu bitki.

sardunya18
23-12-2015, 11:12
İlk sıklamenim inşallah son olmaz

sardunya18
23-12-2015, 11:16
Hemen saksısını değiştirmeli miyim biraz alışsınmı?

evandevan5
23-12-2015, 12:59
kendisi uykuya girmedikçe hibritleri uykuya zorla teşvik edince maalesef tüm yumrular patates oluyor sadece doğal türlerde böyle bir teşvikte sıkıntı olmuyor. kendiliğinden uykuya giren hibritlerde yumru kuruması olmuyor. hira sıklamenin sağlıklı ve güzel olmuş ama besin takviyesi yapmanda fayda var çok fazla güç tüketiyor bu bitki.

ben bu siklamenleri hiç cözemedim :confused: su veriyorum kuruyor güneşte kuruyor
gölgede iyi ama bu alt yaprakları kuruyor.:(

black_flood
23-12-2015, 23:34
ben bu siklamenleri hiç cözemedim :confused: su veriyorum kuruyor güneşte kuruyor
gölgede iyi ama bu alt yaprakları kuruyor.:(

bulabilirsen doğal sıklamen yetiştir derim bu kadar nazlı ve zor büyümüyor. hibrit kadar gösterişli değildir ama doğal olanında kokuda mevcut. hibriti iç mekanda hiç denemeyin yetiştirmeyi ayrıca ilk başlarda bende çok düşünüyordum ama soğuk ile arası gayet iyi.

Sardunya18 şuanda değiştirmeyin saksıyı sadece bitkinin küsmesine ve bozulmasına sebep olursunuz. haziran ayından sonra düşünün bu hamleyi sadece ayda bir sıvı besin vererek devam edin büyütmeye. yeni saksıya aktarırken sönmüş gübre ile harmanlanmış toprak kullan torf kullanma sadece bozulmasına sebep oluyor. doğal toprakta daha verimli oluyor sıklamen.

sardunya18
24-12-2015, 12:42
Çok teşekkür ederim.

black_flood
27-12-2015, 15:23
590501 591845

tam 6 gün sonunda finali yaptı sıklamen 15 gün demiştim ama sanırım hava sıcaklığının 20 derecenin üstünde seyretmesi aşırı hızlı gelişmeye teşvik etti.

eceyıldız
07-01-2016, 14:30
Geçen yıl tohum takastan sıklemen tohumu almış ve ekmiştim, ama hiç biri çıkmadı bende o saksıya nergiz ektim geçenlerde baktım mini minicik bir yaprak gördüm ve sıklamene benzettim acaba diyorum sıklemenlerim mi çimlendi.

black_flood
07-01-2016, 18:34
tohumu diktiğiniz döneme göre değişir geçen sene ağustosta çimlendirme viyölüne dikmiştim 3 ay sonra yeşermişti tohumu çok geç yeşeriyor. resimdekiler 1 yaşında eğer toprakta çürüme olmadıysa tohumda yeşerebilir. sıklamenin ilk yaprağı çok ufaktır ve yaprak güzelini andırır deseni. 2. yaprakta tam belli oluyor ne olduğu.

semvayt
15-01-2016, 10:01
592397

iki tane siklamen aldım, işyerimde içeride doğrudan güneş almayan yere koydum sağdaki maşallah çok iyi ama soldaki aşağıdaki hale geldi, lütfen yardım edin kurtarabilir miyim :(

592396

duy-gu
15-01-2016, 13:00
592397

iki tane siklamen aldım, işyerimde içeride doğrudan güneş almayan yere koydum sağdaki maşallah çok iyi ama soldaki aşağıdaki hale geldi, lütfen yardım edin kurtarabilir miyim :(

592396

Peteğe yakınsa sıcaktan etkilenmiş olabilir mi? Sıklamenler içeride pek yaşamaz...

semvayt
15-01-2016, 14:27
peteğe uzak şimdi camın dışına koydum ama ne olur bilmiyorum, teşekkürler duygu

musk
15-01-2016, 14:38
peteğe uzak şimdi camın dışına koydum ama ne olur bilmiyorum, teşekkürler duygu

Su tutan bir toprak yapısı ve fazla sulanma gibi bir durum var sanırım. Artık düzelmyecek yaprak ve o özellikle tohum keselerini öncelikle uzaklaştırın. Su vermeyi de minimuma indirin. Yeni yapraklar çıkmaya basladığnda suyu da ayni nisptte arttırırsınız.