PDA

View Full Version : Siklamen (Cyclamen)

Sayfalar : [1] 2 3 4

Buket Aknar
08-12-2007, 10:21
SİKLAMEN (Cyclamen)

Beyaz,kırmızı,pembe,krem ve mor'un tonlarında çiçekleri olan ve hemen hemen en çok üretilen (tohumdan üretilebilir)iç mekan bitkilerinden olmasına rağmen ben bahçemizde de üretmeye çalışıyorum. Eylül-Nisan ayları arasında çiçek açar.

Kendi evimde edindiğim tecrübelere göre aydınlık fakat doğrudan güneş almayan ortamı sever. Düzenli olarak toprağı nemli tutulmalıdır fakat kök asla fazla ıslak olmamalı su köke değil direk toprağa dökülmelidir yoksa kök çürür.

İlkbahar'da çiçeklenme bitince sulama kesilerek yaz boyunca kuru bir yerde muhafaza edilmeli (ben öyle yapıyorum)

Kıbrıs'ta doğal ortamda tavşan kulağı dediğimiz daha küçük türleri de mevcuttur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çevre Koruma Dairesi tarafından koruma altına alınmışbir türdür.
Fotoğrafını eklediklerim kendi bahçemdeki aşı türlerdendir.
İlerleyen zamanlarda doğada bulunan türlerin de fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.

Bilgisi olanların katkıları ile bu çiçeği daha yakından tanıyacağımızı umuyorum.

Ayseloge
08-12-2007, 10:58
Sayın Buket Aknar,benimde elimde altı faklı renkle sıklemenlerim vardı.Tabi ki satış amaçlı almıştım fakat sanırım sera ortamından gelince buraya bir türlü uyum sağlayamadılar.Bende sularken sanırım köküne temas ettirdim.Sonuç olarak sadece bir tanesi kaldı ama onunda durumu pek iç açıcı değil.
Size sormak istediğim çiçeğimi kurtarma şansım var mı acaba?

Ayseloge
08-12-2007, 11:19
Çİçeğimin son durumu bundan ibaret.

celalsungur
08-12-2007, 12:12
Benimkiler doğuya bakan bir pencere önündeler ve günde yarım saat kadar güneş görüyorlar, 1 ay'ı geçti hala durumları iyi. Bulundukları yerde soba yok, serin bir oda. Serini seviyorlar anladığım kadarıyla.

Buket Aknar
08-12-2007, 15:38
Celal Bey sizinkiler iyi görünüyor. İnşallah hep böyle kalırlar. Sıcak odanın pek iyi gelmediğini geçen yıl bir kök siklameni eriterek acı bir tecrübeyle öğrendim.

Buket Aknar
08-12-2007, 15:42
Çİçeğimin son durumu bundan ibaret.

Tamamen acemi bir doğa sever olarak sizin siklamenin durumunun pek de iç açıcı olmadığını düşünüyorum. Umarım bu konuda uzman arkadaşlar burayı ziyaret eder de size daha sağlıklı bilgi verir.
Ancak biraz fazla su içmiş gibi görünüyor. Ben parmağımla yoklayarak, kurudukça su veriyorum.

Buket Aknar
08-12-2007, 16:41
Bunlar, 6 Mayıs 2007'de bahçemde görüntülediğim siklamenler.

celalsungur
08-12-2007, 19:09
Celal Bey sizinkiler iyi görünüyor. İnşallah hep böyle kalırlar. Sıcak odanın pek iyi gelmediğini geçen yıl bir kök siklameni eriterek acı bir tecrübeyle öğrendim.Aman hiç sormayın, korka korka aldım ama hakikaten maşallahları var. Sizin bahçedekiler de enfes. Nazar değmesin.;)

Buket Aknar
08-12-2007, 20:13
Bahçemdekiler geçen senekilerin fotoğraflarıdır. Görüntüdekilerin çiçekleri geçince, suyu kesip kuru bir yerde muhafaza ettim Eylül'de yeniden sulamaya başladım. Şu anda yapraklanmaya başladılar, ayrıca döktükleri tohumlar da (yeni çiçekler olarak) yeşermeye başladılar. Yarın onları da görüntülemeye çalışacağım.

Buket Aknar
09-12-2007, 12:56
Daha önceki fotoğrafta 6 Mayıs 2007'de görüntülediğim siklamenlerin yaz uykusundan sonraki sulama ile bugünkü durumları.

Buket Aknar
09-12-2007, 15:13
Bunlar da geçen yıl toplayıp bahçeye ektiğim ve toplayamadığım için saksısına dökülüp bu sene açan minik siklamenler. Bu yıl çiçek açmalarını beklemiyorum, ne zaman çiçek açacaklar? Bu konuda bilgisi olan var mı?

Ayseloge
11-12-2007, 14:45
Tamamen acemi bir doğa sever olarak sizin siklamenin durumunun pek de iç açıcı olmadığını düşünüyorum. Umarım bu konuda uzman arkadaşlar burayı ziyaret eder de size daha sağlıklı bilgi verir.
Ancak biraz fazla su içmiş gibi görünüyor. Ben parmağımla yoklayarak, kurudukça su veriyorum.

Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkürler.Tahmin ettiğiniz gibi her geçen gün daha da kötüye gitti.Sizin siklamenleriniz harika görünüyor.Ben de acemi bir çiçekçi ve doğa sever olarak, bundan sonra ne yapabilirim? Çiçekleri yok olan saksıların topraklarını kullanabilir miyim?

Buket Aknar
11-12-2007, 17:46
Ben bu gibi durumlarda, ne olur ne olmaz diyerek saksıdaki toprağı bahçedeki başka bir yere döküp saksıyı da deterjanlı su ile iyice yıkayıp temizlerim. Daha sonraki ekim için yeni toprak kullanırım. Tabii bu tamamen benim evhamımdan yaptığım bir uygulama. Eminim ki sitede bununla ilgili bilgi bulabilirsiniz.
Bu arada ilk görüntülediğim siklamenlerde son iki gün içerisinde bazı sararmalar başladı, nedenini henüz çözemedim.

Hasan Lalezar
18-12-2007, 22:22
Ankara'nın kuzeyindeki ormanlık arazilerde ,bunlar kadar çiçekli olmasa da yabani türleri soğuk iklime güzel uyum sağlamış görünüyordu. Orman dibi hep sıklamen di.

yukka
19-12-2007, 00:09
Kışın bahçede, balkonda yaşantısını sürdürebiliyor. Bol bol çiçek açıyor.

Nihal
20-12-2007, 10:38
Sıklamenler bahçemizde doğal olarak yetişiyorlar ve bu sıralar topraktan yavaş yavaş çıkmaya başladılar.Onlar açınca bahçenin göüntüsü bir harika oluyor.

karaselvi
20-12-2007, 10:50
Merhaba
Bu çiçeğin denizli karataş ormanında yabanısını görmüştüm. Diplerinde yuvarlak yassı soğanları var.

Buket Aknar
20-12-2007, 17:00
Kıbrıs'ta da ovalarda yabanisi bol bol var (Koruma altındadırlar. Yerden sökmenin cezası 1 asgari üçret). Yavaş yavaş çıkıyorlar. Çiçekleri de çıkınca inşallah görüntüleyeceğim.

Harun Parlak
20-12-2007, 22:12
Karadenizde'de boldur yabanisi.

çiçeksever
24-12-2007, 13:37
http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=165318#post165318 409 nolu mesajdaki çiçeğimin yapraklarını şimdi budasam zararı olur mu?Çiçek açmadan öylece duruyor.

Buket Aknar
24-12-2007, 16:58
Siklamenler şimdi çiçek açmaktadırlar ve Siklamen yapraklarının budandığını bilmiyordum. Zaten çiçekleri geçince yaprakları da doğal bir şekilde kururlar o nedenle budama istemeyeceklerini düşünüyorum. Konunun uzmanı arkadaşlar cevaplarlarsa ben de öğrenmiş olacağım. Siklamenler budanır mı?

Hasan Lalezar
24-12-2007, 21:06
Süreç içerisinde çiçek açan bitkilerde solmuş çiçekleri uzaklaştırmak ,diğer açacak çiçeklerin güçlenmesini sağlıyor. Belki bahsedilen budamadan bu kasdediliyordur. Zira soğanlı bitkilerde çiçek açma dönemi önemli olduğu kadar çiçeksiz dönemde önemli. Zira bu çiçeksiz geçen dönemde de soğanlar gelişiyor ve seneye daha güçlü çiçeklere hazırlık yapılıyor. Bu nedenle yapraklarına ihtiyaç duyacaktır diye düşünüyorum.

çiçeksever
25-12-2007, 13:50
tohum nasıl oluşuyor.Ne zaman çimlendiriliyor.

Buket Aknar
25-12-2007, 15:58
Benim acemi bir doğa sever olarak edindiğim tecrübemle çiçekler bittiğinde çiçeğin ortasında küçük bir top şeklinde kapsül oluşuyor. Sonra bu kapsül kuruyup çatlıyor ve içerisinden yaklaşık 1 cm çapında tohumlar oluşuyor. Görebildiklerinizi toplarsanız ve Eylül gibi ekerseniz daha önce görüntülediğim gibi Kasım- Aralık gibi yeşerirler. Siz görmeden dökülenler'de sulamanız ile birlikte yeşerir.

Hasan Lalezar
25-12-2007, 20:59
Ben soğanlı bitkilerin oğnaların bölünerek çoğaldıklarını biliyordum ama tohumdan çıkıyorlarmı bilmiyorum.

Buket Aknar
25-12-2007, 21:09
Ben bu anlattıklarımı tecrübelerim doğrultusunda yazıyorum. Daha önce de belirttiğim gibi acemi olmama ve rağmen ben geçen yıldan topladığım tohumlarla yukarıda görüntülediğim (11. msj 1. fotoğraf saksısına dökülenler, 2. fotoğraf benim direk bahçeye yere ektiklerim) küçük siklamenleri yetiştirdim. Bu yıl çiçek açmalarını beklemiyorum.

Hasan Lalezar
26-12-2007, 21:34
Buket Hnaım bunu bende denemek isterim. Bu durumda bütün soğanlı çiçeklerde bu durum varmı acaba. Ben bu çiçekleri sadece soğan bölünmesiyle çoğaldıklarını zannediyordum. Tohumdan çoğalıyorlarsa daha kolay olabilir belkide.

gilan
07-01-2008, 10:44
Sn çiçeksever,
Bildiğim kadarıyla soğanlı bitkiler yapraklarını kuruturken, yapraklardaki besinleri gelecek sene kullanmak için soğanlarına çekiyorlar. O nedenle yaprakları koparırsanız gelecek sene verimi iyi olmaz sanırım.

Genel olarak da evde yaşayan sıklamenlerin en büyük sorunu sıcak hava. Sıklamen 15dereceden yukarı çıkmayan sıcaklık istiyor.

cetvel
10-01-2008, 23:20
İyi geceler arkadaşlar,
Balkonumda saksıda baktığım siklamenimde bir sorun başgösterdi. Tüm yaprakları ve çiçekleri sanki susuz kalmış gibi kendini bıraktı, yaprakların renginde bir değişme yok ama pörsümüş gibi duruyor hepsi... Ev İstanbulda ve balkon soğuk, toprak nemli, yani mümkün olduğunca siklamenin sevdiği ortamı sağlamaya çalıştım... Sorun sizce ne olabilir? :(

Buket Aknar
11-01-2008, 07:33
İyi geceler arkadaşlar,
Balkonumda saksıda baktığım siklamenimde bir sorun başgösterdi. Tüm yaprakları ve çiçekleri sanki susuz kalmış gibi kendini bıraktı, yaprakların renginde bir değişme yok ama pörsümüş gibi duruyor hepsi... Ev İstanbulda ve balkon soğuk, toprak nemli, yani mümkün olduğunca siklamenin sevdiği ortamı sağlamaya çalıştım... Sorun sizce ne olabilir? :(

Bu bölüme ilk önce yüklediğim siklamen fotoğrafındaki siklamenlerim ayni sorunu yaşadı. Benim geçen yıldan kalan siklamenlerim henüz çiçek açmadı ama onlar çiçekciden alınmıştı ve şu anda baygın bir şekildedirler. Ben de ne yapacağımı bilmiyorum. Acaba soğanı mı eridi? Ama karıştırmaya da çekiniyorum.

yukka
11-01-2008, 09:05
Sorununuzun nedeni balkonda ve soğukta olmaları değil. Benimkiler de -güney- balkonunda ... Hiçbir bozulma yok. Ben çiçekli almıştım bir ay önce, çiçek vermeye devam ediyor...

Buket Aknar
11-02-2008, 15:33
19 Aralık 2008'de görüntülediğim, 10. mesajdaki siklamenlerim (11.mesajdakiler henüz çok küçükler) nihayet çiçekleniyorlar. İşte bugün görüntülediğim küçücük siklamen tomurcukları. Bu fotoğrafı çektikten sonra burada dolu yağmaya başladı ve yağmur halen devam ediyor umarım dolu onlara bir zarar vermemiştir.

çiçeksever
13-02-2008, 13:44
Benim siklamen yaprakları dipten çürümüş.İnşallah yumruya bir şey olmamıştır.Hevesle alıyoruz,arkası gelmiyor.

Buket Aknar
02-03-2008, 20:30
Sonunda siklamenlerim çiçek açtı.

Buket Aknar
18-03-2008, 20:45
Uzun zamandır bu bölüme hiç mesaj yazılmamış. Yeni öğrendiğim bir bilgiyi buradan paylaşmak istedim. Tohum olarak ekilen siklamen ilk yıl sonunda mercimek, 2.yıl nohut,3.yıl fındık kadar yumru geliştirerek ilk çiçeğini ancak 3 yıl hatta 4 yıl sonra veriyormuş!!! Doğruluğundan emin olmamakla birlikte geçen yıl topladığım tohumlardan yetiştirdiğim siklamenlerin yumrularını toprağı biraz eşeleyip inceledim. Şu anda oldukça minik bir boncuk kadar, eğer erimezlerse bakalım seneye ne kadar olacaklar?

phal
26-03-2008, 01:17
Benim siklamenlerim aralık ayından beri çiçekliydiler ve şu an son birkaç çiçeğini
verip dinlenme dönemine hazırlanmaktalar.Siklamenler salon bitkisi olarak görülse de esasen dış mekan bitkileridir.Ben onları sürekli olarak camekanlı balkonumda tutuyorum.Soğuk seven bir bitki olarak oda sıcaklığında tomurcuk sayısı az ve çiçek ömrü kısa olur.Hatta çiçeklenmeleri doruktayken içeriye aldığımda tomurcuklarda çürüme ve yapraklarda sararma olmuştu.Direk güneş ışığından korunmalı,ancak aydınlık ve havadar bir ortamda tutulmalıdır.Az su seven bitkilerdir,saksıda bakılıyor ise sulamanın saksı tabağına haftada bir 1 cm kadar eklenmesi uygundur,bahçede ise doğrudan yumru üzerine su dökmekten kaçınılmalıdır.Yapraklarda pörsüme ve sarkma kuruluktan ziyade fazla sulama neticesidir,sararma ise genellikle ışık yetersizliğinden olur.Çiçeklenme geçtiğinde yapraklar bir süre daha yeşil kalır ve bu dönemde sulamaya devam edilir.Yapraklar kuruyunca ise sulama kesilmeli,saksı kuru ve karanlık bir yerde dinlenmeye bırakılmalıdır.
Sizlerle naçizane bilgi ve tecrübelerimi paylaşmak istedim.Umarım faydalı olabilmişimdir.

nalan dayıoğlu
27-03-2008, 00:52
sevgili buket aknar tohumlarını ekim ayında ektiğim sıklamenlerim 10 santim kadar olup öylece kaldılar yumruları nohut kadar oldular ama bitki büyümüyor yoksa 3 yıl çiçek görmek için bekleyecekmiyiz gerçekten.

Sümeyye Polat
08-04-2008, 16:05
Merhaba arkadaşlar. Bu siklameni 2 hafta kadar önce çiçekçiden aldık. Bütün yapraklarını dökmeden önce bile yaprağından çok çiçeği vardı. Ama bir anda sararmaya başladı. :( Sizce bu durun neden kaynaklanıyor olabilir? Düzeltmek için ne yapmam gerekiyor?

Tubay
08-04-2008, 17:09
Sevgili Sümeyye siklamen güneşi sevmiyor mümkün olduğu kadar serin bir yerde tutmalısın anladığım kadarıyla seninki camın önünde.Birde diğer çiçeklerin yanına koyma temiz havayı daha çok seviyor.Bu arada siklamen kış çiçeğidir bende senin gibi Malatya'ya ancak baharda gelen kış çiçeklerine önceleri çok saldırırdım ama artık aklım başıma geldi:D

özlem11
08-04-2008, 19:09
Zamanı biten sıklemen yapraklarını ve çiçeklerini döküyor. Dinlenip tekrar canlanıyor. Tubaykaradg a katılıyorum. Üzülmeyin...

Buket Aknar
08-04-2008, 20:27
Çok sulanmışsa yumrusu eriyebilir. Ama uzun zaman önce çiçeklenen siklamen dönem sonuna da gelmiş olabilir. Çiçekler dökülünce ortaya tohum kapsülleri de çıkması gerekiyor. Sizde tohum kapsülleri ortaya çıktı mı?

Sümeyye Polat
09-04-2008, 08:41
Sevgili olay9, Tuba Hanım, Buket Hanım çok teşekkürler...

Sevgili Sümeyye siklamen güneşi sevmiyor mümkün olduğu kadar serin bir yerde tutmalısın anladığım kadarıyla seninki camın önünde.Birde diğer çiçeklerin yanına koyma temiz havayı daha çok seviyor.Bu arada siklamen kış çiçeğidir bende senin gibi Malatya'ya ancak baharda gelen kış çiçeklerine önceleri çok saldırırdım ama artık aklım başıma geldi:D

Tuba hanım çiçeğin bulunduğu yer aydınlık ama sıcak değil. Aslında bu kırmızı olan komşumuzun çiçeği. Minik yeğeninin aşırı ilgisinden :p korumak için bizde kaldı bir hafta kadar. Şimdi ne durumda bilmiyorum ama yaprakların birden sararması bunun doğal bir süreç olmadığını düşündürdü bana. Ama arkadaki pembe bizim. Onun şimdilik sorunu yok. Umarım bundan sonra da olmaz.

Çok sulanmışsa yumrusu eriyebilir. Ama uzun zaman önce çiçeklenen siklamen dönem sonuna da gelmiş olabilir. Çiçekler dökülünce ortaya tohum kapsülleri de çıkması gerekiyor. Sizde tohum kapsülleri ortaya çıktı mı?

Buket Hanım tohum kapsülleri kırmızı olanda bir tane var, pembe olanda da üç tane. ;) Daha önce kuruttuğum siklamenlerin tohumu olmamıştı hiç. Forumda tohumları olduğunu öğrendiğimde de çok şaşırmıştım. Eğer bir sorun çıkmazsa üç kapsül de sağlıklı görünüyor. Fırsat bulunca resimlerini eklerim.

Buket Aknar
09-04-2008, 14:01
Tohum kapsülleri zamanla irice bir bilye kadar olacak ve bir süre sonra kuruyup açılacak. İçerisinde küçük tohumlar eğer kontrol edip toplayamazsanız bulunduğu yer veya saksıya dökülebilir. Ben geçen yıldan topladıklarımı bu yıl çimlendirdim.

yukka
09-04-2008, 16:59
Zamanı biten sıklemen yapraklarını ve çiçeklerini döküyor. Dinlenip tekrar canlanıyor. Tubaykaradg a katılıyorum. Üzülmeyin...

Yapraklar döküldükten sonra dinlenme evresinde arada bir sulamak gerekir mi? Teşekkürler.

Sehernaz
09-04-2008, 19:39
MErhaba,Ben de benim cyclamenim de yeni. Ancak burdan öğrendiğime göre,çiçekleri varken çok sulamak gerekiyormuş. Yaprakları döküldükten sonra dinlenme dönemine giriyormuş ve sulamayacakmışız. Başka bir yerde de patatesinin çıkarılıp saklanması gerekiyor yazıyordu. Serin yerde saklanmalıymış. Mışlı konuşmak da olmadı ama okuduklarım bunlar.

yukka
09-04-2008, 19:58
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Sehernaz Hanım. Çiçekliyken yine de "çok" sulamayın, bitkiyi çürütebilirsiniz.

Buket Aknar
10-04-2008, 14:48
Arkadaşlar; benim siklamenler ile ilgili tecrübelerim sadece 2 yıla dayanıyor. İlk yıl; çiçekler geçtikten sonra ne olduğunu anlamadığım için arkadaşımın tavsiyesi ile saksıyı olduğu gibi bahçenin bir köşesine kaldırmış ve Ağustos ayına kadar da sulamamıştım. Ağustos ayında haftada bir biraz sulamaya başlamıştım ardından da geçen yıl çok güzel çiçeklerim açmıştı. Sonra geçen yıl (2007) çiçekleri geçince; artık tecrübelendim ya, bir yıl önce toplayamadığım tohumları da toplamış ve sonrasında yine saksısını kaldırmıştım. Bu yıl yine ayni olayı tekrar ederek çiçeklerimi yetiştirdim. Topladığım tohumları da ektim sadece çimlendiler.
Komşum bu konuda çok tecrübeli o bana 2-3 hatta 4 yılda çiçeklenebileceklerini söyledi. Bahçesinde o kadar çok siklamen var ki, o kesinlikle söküp saklamıyor.

Sehernaz
10-04-2008, 18:53
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Sehernaz Hanım. Çiçekliyken yine de "çok" sulamayın, bitkiyi çürütebilirsiniz.

Ben fazla sulamıyorum zaten,sobalı odadan salona çıkardım ama sobalı odadayken yaprakları(sonradan öğrendim sıcak ve kuru havadan dolayı)sararıp dökülmüştü. Sedece 4 yaprak kaldı kalanı kırmızı çiçekler. Ama komşumuzun cyclameni günde 2 su bardağı su içiyor. Tabi onun çok fazla yaprağı var ve patatesinden ayrı ayrı filizler çıkarıyor.
Ben teşekkür ederim.

phal
16-04-2008, 02:33
Arkadaşlar,
Siklamenlerimin son çiçeklerini döküp dinlenme dönemine geçtiklerini söylemiştim.Oldukça uzun süre beni çiçeklerinden mahrum bırakmadılar.Ancak yaprakların sararıp dökülmesini beklerken çiçeklerin bitmesiyle birlikte hızla yeni yapraklar ve sürgünler vermeye başladılar.Mevcut yapraklar da hala sağlıklı görünüyor.Bitkilerin ne yapmaya çalıştığını anlamadım;),yumrularını güçlendirmek için daha fazla fotosentez unsuru mu üretiyorlar dersiniz?

özlem11
16-04-2008, 10:41
Sayın yukka mesajınız gözümden kaçmış. Bildiğim kadar ile çiçekli olduğunda sıcak ortam bitkinin sararıp solmasına sebep oluyor. Ortam bi kere serin olacak. Bitki dinlenme dönemine girince tamamen yaprak döker. Genellikle yaz ayları sıcak olduğundan dinlenme dönemidir. Hiç sulamayın demek yanlıştır. Çünkü soğanda bi nevi canlıdır. Ayda bir **** 15günde bir çok az su verebilirsiniz. Havalar serinlemeye başlayıncada devamlı haftalık su verirsiniz.

çiçeksever
17-04-2008, 13:47
Benim çiçeğim geçen sene hep yapraklı kaldı.Fakat ben sulamıştım.1 ay önce 1 tane pembe çiçek açtı.Şu an hala çiçeği duruyor.

özlem11
18-04-2008, 09:04
Bir tane açmasının sebebi dinlenme dönemi geçirmediğindendir.

Buket Aknar
18-04-2008, 14:09
Benimkilerde, tohum kapsülleri oluşmaya başladı.

phal
22-04-2008, 15:58
Siklamenlerim yeni ve canlı filizler vermeye devam ediyor.Yeni yaprak açmak bir yana yeni öbekler oluşturuyorlar.Bu gidişle dinlenme olayına giremeyecekler.Daha önce böyle olmamıştı.Sizce sulamayı tamamen kesmeli miyim yoksa büyüme ve gelişmelerini desteklemeli miyim?

Buket Aknar
22-04-2008, 20:16
Bence büyüyüp gelişiyorlarsa suyu kesilmemeli.

Sûz-i Dilârâ
06-05-2008, 09:34
Bu da benim siklamenim, ölmüyor ama çiçek de açmıyor, çiçekçiden aldığımda 6 tane tomurcuğu vardı, hepsi sırayla açtı sonra da soldular, nasıl bakılacağını öğrendikten sonra evin içinde sabah bir yere öğleden sonra bir yere kaldırıyorum -evimiz doğu-batı yönlü- pencere açıp sürekli taze hava almasını sağlıyorum ;) bazen de diğer çiçeklerimle biraraya getirip, Klasik Batı ve Türk müziğinden eserler dinletiyorum:cool: ve bu arada kedimin şerrinden korumaya çalışıyorum:dilli:

seren
06-05-2008, 14:13
Merhaba arkadaşlar;

Daha önceki mesajlarda yazıldımı bilmiyorum ama birkaç tavsiyede bulunayım.
Sıklamen, kışın çiçek açıp yaprakları ve çiçekleri solduktan sonra, (solmasa bile gerileme olur, yapraklarını dipten koparın) soğanı, köklerini zedelemeden topraktan çıkarın ve temizledikten sonra karanlık bir yerde bir hafta ongün kadar bekletin ve tekrar torfa dikin Ama yeni torf olacak. 10-15 gün sonra yeni sağlıklı yapraklar çıkmaya başlar. Sulamayı alt tabağına su koyarak yapın. Yapraklar çıkıncada spreyleme yapabilirsiniz. Bundan çok hoşlanır ve canlı, diri görünüm kazanır.
Eğer çiçek kışın ve ilkbaharda canlı,çiçekli ve diri ise dinlenmeyi yazında yaptırabilirsiniz. Sıcağı sevmez. Serin ortam olacak. Ben Antalya'da oturduğum halde kışın çiçek açar, martta dinlendiririm. Yazın balkonda az güneşli/gölgeli yerde tekrar çiçeklenir ve uzun süre öylece kalır.

Sehernaz
08-05-2008, 16:09
Benim cyclamenim yaprak çıkarmaya başladı.3 tane çiçek var,yeni yapraklar da çıkarıyor. Fazla su vermiyorum. Yapraklar çok canlı,solacağa benzemiyor. Nasıl dinlenecek?Dinlenmezse seneye çiçek açamaz mı yani?

Buket Aknar
08-05-2008, 21:19
Her işin başı sabır. Sevgili Sehernaz, endişelenme yakında dinlenmeye başlayacak. O açtığı çiçekler yapraklarını dökünce altından küçük bir boncuk gibi tohum kapsülü oluşacak. Çiçekler hep bitecek yapraklar da yavaş yavaş geçecek. Benimkilerde çiçekler geçti yapraklar halen iyi durumda sulamaya devam ediyorum.

Sehernaz
12-05-2008, 17:34
Teşekkür ederim Buket Aknar.. O zaman fazla olmamak kaydıyla sulamaya devam edeyim.

phal
24-05-2008, 10:43
Anladığım kadarıyla herkesin derdi aynı.Benimkiler solmak bir yana hala yeni yapraklar veriyorlar,ne zaman dinlenmeye geçerler bilmiyorum.Fikri olan varsa söylesin.Hiç ilgilenmememe rağmen bu durumdalar.Çiçekliyken çok daha az yaprakları vardı.

Buket Aknar
24-05-2008, 10:51
Sn Phal; Sizinkiler oldukça canlı görünüyorlar. Gelişimleri benimkilerden farklı. Diplerde çiçek oluşumu gibi herhangi bir durum var mı? Eğer yoksa, sizinki de yavaş yavaş uykuya girecek diye düşünüyorum ama bu durumda ne olabilir bilemeyeceğim.

phal
24-05-2008, 12:17
Diplerde çiçek oluşumu yok ama bir sürü ufak yaprak oluşumu var sulamayı kessem mi diye düşünmüyor değilim.

Buket Aknar
24-05-2008, 16:13
Doğrudan kesmemek gerekiyor. Yavaş yavaş azaltılmalı. Benimkilere baktım; onların altında yeni çıkan yapraklar var ama o yapraklar sezon başında da ayni şekildeydiler. Geçen çiçeklerin üzerinde tohum oluşumu da başladı.

Sizin fotoğrafta herhangi bir çiçek oluşumu göremedim. Hiç çiçek açmadılar mı?

Fatma E.
25-05-2008, 09:45
Merhaba phal, benim siklamenim de sizinkiyle aynı durumda. Çiçek açması çoktan bitti ama kocaman kocaman birsürü yaprak var üstünde. Bir o kadar da yeni çıkacaklar var. Dinlenmeye geçip geçmeyeceğinden şüphelenmeye başladım :)

limman
25-05-2008, 11:47
SİKLAMEN (Cyclamen)
*** biz bu çiçekten sezonda 80.000 adet üretiyoruz biraz bilgi vereyim istedim.
hollandadan ithal ettiğimiz bu güzel çiçeği haziran 15 gibi dikiyoruz sıcağı sevmeyen bir bitki ama yaprak formunu bulduktan çiçek açması için sıcak sonra çiçeklerde forma geldikten sonra yine serin tutulması lazım ışık olacak sıcak değil.

ar_da
25-05-2008, 16:42
Merhaba arkadaşlar,
benim siklamenler tohumlaştılar ve yapraklarıda sararmaya başladı. Hala sulamaya devam ediyorum. Sararan yaprakları kopardım tohumlar duruyor. Bu ortamda nasıl bir yol izlemeliyim. Tohumları ben mi koparayım kendisi düşer mi? Teşekkür ederim.

yukka
25-05-2008, 18:57
Tohum torbaları kendiliğinden açılıyor ve içinden tohumlar dökülüyor. Ortalığa dökülmesinler diye bir kağıdın üzerine aldım saksıyı. Tohumlar olgunlaşıp dökülmeye başladılar şu anda. Sulamayı tamamen kestim. Üzerindeki tek tük yapraklar da sararmaya başladı. Tohum torbalarının tümü patlayıp bittikten sonra ana bitkiyi saksısında sulamadan bir süre bıraksam olur mu? Bitkinin dinlenme süresi ne kadar???

Merhaba arkadaşlar,
benim siklamenler tohumlaştılar ve yapraklarıda sararmaya başladı. Hala sulamaya devam ediyorum. Sararan yaprakları kopardım tohumlar duruyor. Bu ortamda nasıl bir yol izlemeliyim. Tohumları ben mi koparayım kendisi düşer mi? Teşekkür ederim.

Sehernaz
25-05-2008, 19:08
En vahim durumda olan benmişim:) Tohum kapsülleri oluşmadan çiçekler bitti ve yeni yeni minik yapraklar çıkıyor. Çoz az suluyorum.
Ama komşumuzun siklameni hala çiçek açıyor. Açmamış bir sürü tomurcukları var.Havalar çok sıcak değil diye yaz geldiğini anlamadılar heralde.

Buket Aknar
25-05-2008, 19:16
Yukka; edindiğim tecrübeye göre sen doğru yoldasın. Ben geçen yıl tohum kapsülleri boşaldıktan sonra sulamayı Ağustos'a kadar kesmiştim sonra Ağustos ayında eski saksıyı yavaş yavaş (önce 10 günde bir ardından haftada bir şeklinde) sulamaya başladım. Bunun dışında toplayabildiğim tohumları da ayrı bir yere ektim. ( Bazılarını toplayamadığım için saksının içerisine döküldüler onlar bu yıl çimlendi.)

Sevgili arda keşke yaprakları koparmasaydın. Sakın ola tohum kapsüllerini de koparma ha! Benimkiler de tohum kapsüllerini oluşturdular ama halen yeşil yaprakları var ve tohum kapsülleri henüz çatlamadı.

ar_da
26-05-2008, 10:45
Buket hanım yalnız sararan yaprakları koparmıştım. Yeşil yaprakları hala duruyor. Tohum keseleri de çok sağlıklı görünüyor. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

phal
26-05-2008, 21:51
Sizin fotoğrafta herhangi bir çiçek oluşumu göremedim. Hiç çiçek açmadılar mı?

Tüm sezon bolca çiçek açtılar,ancak tohum kapsülü oluşmadı ve çiçek sapları kurudu,o yüzden çiçek sapı yok.Merak ettiğim;sulamayı azaltmazsam nasıl bir gelişme gösterecekleri.Yeni filizler veren yeşil yapraklı bir bitkiyi susuz bırakmaya içim el vermiyor:rolleyes:

Buket Aknar
26-05-2008, 21:54
Ben de çok sularsanız yumrusunun erimesinden endişe duyuyorum. Ama bu durumda ne yapabilirsiniz? bilemeyeceğim.

çiçeksever
27-05-2008, 15:41
Ben de aynı sorunu yaşadım.Yaprakları sararmadı.Ben de sulamaya devam ettim.1 tane çiçek açtı.Diğerini kurutum.Saksı içinde karanlık odada beklettim.Oda büzülmüş,kurumaya başlamış.Ben de ne yapacağımı şaşırdım.Tohum nasıl oluşuyor.Çiçek sapı kuramadan mı?

moso
27-05-2008, 17:46
Merhabalar,
Az önce bana hediye geldi :p . Beyaz açıyormuş. Siklamen hakkında hiçbirşy bilmiyorum. Bu başlıktaki yazıları okudum. Bu aylarda uykuya geçmesi gerekiyormuş. Ama yeni yaprakları var küçük küçük. Temmuz ağustos ayları gibi suyu kesip bi köşeye koyuyorum dedi. Resmini de ekliyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

http://img360.imageshack.us/img360/1589/snc11739333333333lc8.jpg

Buket Aknar
27-05-2008, 20:38
Ben de aynı sorunu yaşadım.Yaprakları sararmadı.Ben de sulamaya devam ettim.1 tane çiçek açtı.Diğerini kurutum.Saksı içinde karanlık odada beklettim.Oda büzülmüş,kurumaya başlamış.Ben de ne yapacağımı şaşırdım.Tohum nasıl oluşuyor.Çiçek sapı kuramadan mı?

Tohum kapsülleri, çiçek sapı kurumadan oluşur. Yarına benimkilerin durumunu fotoğraflayıp ekleyeceğim. Tohum kapsülleri oluştu, bazı yapraklar yeşil, bazıları ise sarardı.

Buket Aknar
27-05-2008, 20:47
Merhabalar,
Az önce bana hediye geldi :p . Beyaz açıyormuş. Siklamen hakkında hiçbirşy bilmiyorum. Bu başlıktaki yazıları okudum. Bu aylarda uykuya geçmesi gerekiyormuş. Ama yeni yaprakları var küçük küçük. Temmuz ağustos ayları gibi suyu kesip bi köşeye koyuyorum dedi. Resmini de ekliyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

http://img360.imageshack.us/img360/1589/snc11739333333333lc8.jpg

Sevgili Maso; sizinkilerin çiçeği veya tohum kapsülü yok ama yeni filizleri var. Dikkatli olun, fazla sulamayın da soğanı erimesin. Sanırım bir süre sonra yaprakları sararacak o zaman yavaş yavaş sulamayı azaltmak gerekecek. Ama yine de bu konuda uzman olan arkadaşlar daha doğru bilgiler verebilecek sanıyorum.

moso
28-05-2008, 08:14
Buket Hanım, tavsiyeniz için çok teşekkür ederim. Haklısınız yeni filizler var, hatta yeni bi sürgün bile var ana kökün uzağında. Toprağı bana pek verimli gibi gelmedi, acaba saksısını bir boy büyütüp humuslu toprak da koysam mı? Seneye daha güzel açması için...

Sümeyye Polat
28-05-2008, 15:34
Tohum kapsülünü merak eden arkadaşlar için.

Sümeyye Polat
28-05-2008, 15:37
Çok net değil ama bu da yakından görünüşü.

Sûz-i Dilârâ
29-05-2008, 11:58
Benim siklamenim mevsimleri şaşırdı ve çiçeğe durdu:cool: Zavallıcık bilmiyor ki Van'da geceler hep soğuk, gündüzler de hep serin:p Nasıl uyuyacak bilmiyorum.:confused:

çiçeksever
29-05-2008, 15:26
5-10 Mayıs arası İstanbuldaydım.Büyükada ve Fenerbahçede cafe ve lokantalarda çiçekte bir sürü siklamen vardı.Ben çok imrendim.

müge35
02-06-2008, 09:47
Bizim burası da çok sıcak ve sıklemenler sıcağı sevmedikleri halde ,benim ki hala yaprak veriyor.sulamam gerekiyormu acaba;yardımcı olursanız sevinirim.

Sûz-i Dilârâ
02-06-2008, 10:19
Müge Hanım, sorunuza benzer bir sorunun cevabı arka sayfalardan birinde verilmişti. Bende de siklamen olduğundan bu sayfayı baştan sona okumuştum orda gözüme çarpmıştı, benimki de aynı durumda hatta çiçek açmaya hazırlanıyor.;) Ben de sulamaya devam ediyorum bilmiyorum yanlış mı yapıyorum ama. :confused:

smyrnist
07-06-2008, 12:44
Merhaba, ben yeni bir üyeyim...

Açıkçası Siklamen'lerimle nasıl ilgilenmem gerektiğini bulmak için internette arama yaparken bu siteyi ve forumu buldum. :)

Kapalı balkonumun içinde ve dışında sardunya, beganvil, siklamen, benjamin, açelya, kılıç, menekşeler gibi bir çok çiçeğim var. Siklamenlerimden beyaz olanı bir kaç sene önce hediye olarak gelmişti, ben bakmayı beceremediğim için kendi kendine kurumuştu ama daha sonra tesadüfen kendi kendine yeniden canlandı, bu sırada bana yeni evim için yeni bir tane daha siklamen geldi.

Nasıl bakmam lazım diye uğraşırken kendi kendime bir yol buldum ve bakmayı becerdim. Bu sırada beyazım da yeniden çiçeklendi. Pembe olan ise çiçeklerden sonra yumrularını oluşturdu. Yumrular kurumadığı için kesmemiştim, daha sonra sizin sitenizde bu yumruların yavaş yavaş olgunlaşıp kendi kendine çatlayarak tohum dökeceğini okudum.

Sonunda pembe siklamen'im tohumlarını dökmeye başladı. Üzerinde 15den fazla irili ufaklı yumru var ve bunlardan oldukça fazla tohum çıkacak sanırım.

Benim balkonumda bu kadar yer olmadığı için diksem diksem ancak 2 -3 tane saksıya dikebileceğim. Burada deneyimli olan kişilere şunu sormak istiyorum:

Bu tohumları nasıl yetiştirmeliyim? Bir tohumlukta önce çimlendirip öyle mi saksılara dikmeli miyim?

Ne zaman dikmeliyim?

Fazla olan tohumları bahçeye dikersem, bahçede bakımını nasıl yapmalıyım?

Sevgiler,

SmyrnIST

Buket Aknar
07-06-2008, 18:36
Sevgili SmyrnIST, aramıza hoş geldiniz. Öncelikle bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) ziyaret ederseniz sanırım paylaşımlara daha kolay katılacaksınız.

Daha önce de bahsedilmişti ama tekrardan belirtmekte yarar var. Tohumlar ağustos gibi ekildiğinde kış mevsimi boyunca yeşerebilir ancak ilk yıl oldukça minicik bir soğan oluşur ardından 2-3 yıl boyunca soğancık büyür ( ben de öyle duydum ve bu yıl 1. yıllarını bu şekilde geçirdiler) çiçek açma durumuna ancak 2-3 hatta 4 yılda ulaşabilirlermiş!!!. Benimkiler saksıda olmalarına rağmen başlığın ilk mesajlarına bakarsan bu yıl bahçeye ektiğim ve çimlenenleri görebilirsin. Şu anda onlar da kurudu herhalde seneye yeniden ve daha gür olarak yeşerecekler diye bekliyorum. Bu yıl sadece bir tane yaprakları vardı!

phal
08-06-2008, 11:43
Havalar ısınmasına rağmen siklamenlerimin haline bakar mısınız!İri yaprakların rengine aldanmayın oldukça diriler yalnızca biraz kirliler;) Dinlenme dönemine girmeyen siklamenler seneye verimsiz mi olur arkadaşlar?Öyle bir risk yoksa problem yok bence ne dersiniz

Buket Aknar
08-06-2008, 11:57
Sn Phal; sanırım sizinki çok özel bir durum. Oldukça keyifli görünüyorlar. Çok ilginç, bekleyip ne olduğunu göreceğiz.

Sûz-i Dilârâ
25-06-2008, 16:09
Siklamenim çiçek açmak üzere:(:( Hani kış çiçeğiydi:dilli:

Buket Aknar
25-06-2008, 16:18
Sn Suz-i Dilara; Geçen gün gittiğim serada aynen senin siklamenlerin gibi çiçek açmakta olanları gördüm ve hayret ettim. Onların hormonlu olduğunu düşündüm. Bu arada Van daki hava şartlarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor diye düşünüyorum. Kıbrıs'ta bugün hava sıcaklığı 40-41 dereceye ulaştı. Benim siklamenlerim tamamen kurudu. Tohumlarını döktü.

Sûz-i Dilârâ
25-06-2008, 16:22
Sn. Buket Aknar, Hani kış çiçeğiydi? Kısmını latife olsun diye yazmıştım. :p Hakkınız var. Van'da hiç yaz gelmedi ki! Akşamları hala çok serin,:p çiçeklendiğini gördüğüm andan itibaren öğleden önce evin bir tarafında öğleden sonra bir tarafında tutuyorum geceyi çok serin olan balkonda geçiriyor. Zavallı kızım o da şaşırdı mevsimi ne yapsın? Öğle vakti soluyor, akşam üzeri ve gece capcanlı. ;)

Buket Aknar
10-10-2008, 14:38
Arkadaşlar, siklamenlerinizi sulamaya başlayınız, ben geçen hafta başladım şimdiden hafifce hareketlendiler hatta yaprak bile açan var.

Sümeyye Polat
11-10-2008, 16:43
Buket Hanım umarım geçen yıldan çok daha güzek çiçeklenirler. Ben 39 nolu mesajda kırmızı siklamenin arkasında görülen pembe olanı malesef kaybettim. :( Yapraklarını döktükten sonra serin bir yere kaldırdım ama sadece torfa ekili olduğunu bilmeme rağmen yumrusunu saksıdan çıkarmayı akıl edemediğim için sanırım, yeni saksıya alıp sulamak için baktığımda sadece kabuktan ibaret, bütün suyu çekilmiş bir yumruyla karşılaştım. Bir süre siklamenlerden uzak kalacağım sanırım.

Buket Aknar
11-10-2008, 17:20
Bu sizi yıldırmasın, önceleri ben de ayni durumu bir kaç kez yaşadım, ama yılmadan devam ettim. Geçen yıl oldukça güzeldiler bakalım bu yıl nasıl olacaklar!

Buket Aknar
23-10-2008, 13:38
Sulamaya başlamamla birlikte siklamenler yavaş yavaş yeşermeye başladılar.İşte burada bugünkü durumları.

Minem
04-11-2008, 22:28
Bunlar da benim siklamenlerim. Tansaş dan almıştım. Fotoğraf çok net değil ama halen üzeri tomurcuk dolu.

51948

cevreizcisi
16-11-2008, 21:30
Uzun zaman sıklemen yetiştirdim ama maalesef şuanda elimde kalmadı patateslerini sökmede **** saklamada hata yaptım galiba 3 rengini ekmiştim yetişti çiçeklerini açtı ama sonunda patateslerini kaybettim ve tekrar bulmaya çalışıyorum.Gerçeten harika çiçekler ama bakımında eksik bilgilerimiz var.Öğrenmeye çalışacağız.

Reyhan
06-12-2008, 11:09
Yeni aldığım sıklamenimin birkaç yaprağı soldu onları temizlemeli miyim?

Penelophe
06-12-2008, 11:49
Temizleyebilirsiniz, bitkiye bir zararı olmaz. Yeni aldınız ve solduysa, bişeyler yolunda gitmiyor olabilir, su, ışık, rüzgar prblemi olabilir, dikkatli olun.

Reyhan
06-12-2008, 21:30
Teşekkür ederim.. Toprağına baktım, biraz susuz kalmış.

Âyine-i Esma
11-12-2008, 14:22
Sıklemenimin toprağında, çiçeğinde ve yapraklarında küçük böcekler geziyor.Beyaz **** açık sarı ve siyah renginde. Bunlar çoğunlukla çiçeklerinde. Ne çiçeğe, ne de böceklere bişey olsun istemiyorum. Ne olacak şimdi?

kaybol.2008
11-12-2008, 15:33
Selamlar. Benim sıklamenin şu anki hali. Resimden durumunu tanımlamanızı rica ediyorum. Görüldüğü gibi hiç yaprak kalmadı. Sararanları ben kopardım. Şimdi çiçek açacakmış gibi duranlar var. Ölmemiş değil mi. :D

kaybol.2008
11-12-2008, 16:01
Eylül sonu aldığım sıklamenler yaprak ve çiçek ile dolu idi. Bu arada benimkinde hiç kapsül oluşmadı. Şu anki hali beni endişelendiriyor.
Kök kısmı sanki üç ayrı bölüm gibi bir tanesi küflenmişti. Bu küflü kısımları bıçak ile kestim. Aspirinli su ile de suladım.
Yapraklarını da sarı iken değil iyice yumuşamış/çürümüşken temizledim. Toprakta beyaz çok küçük canlılar yoğun idi. Oksijenli su verdim. Oldukça azalmışlar.
Henüz ümidi kesmediğim bu çocuk için :D önerilerinizi merak ile bekliyorum.
Kolay gelsin.

kaybol.2008
11-12-2008, 16:03
Sıklemenimin toprağında, çiçeğinde ve yapraklarında küçük böcekler geziyor.Beyaz **** açık sarı ve siyah renginde. Bunlar çoğunlukla çiçeklerinde. Ne çiçeğe, ne de böceklere bişey olsun istemiyorum. Ne olacak şimdi?

Oksijenli su ile ilgili Mine hanımın tarifini kullanmanı öneririrm. Benimkinde etkisini gözlemledim.

Buket Aknar
11-12-2008, 20:26
Bu konuda uzman olmasam da toprağının da nemli olmaması gerektiğini biliyorum. Eğer çok sulanmışsa yumrusu eriyebilir ki sanırım küf erimenin bir belirtisiydi. Umarım yanılıyorumdur.

Penelophe
12-12-2008, 00:33
Buket haklı, fazla sulamaya bağlı çürüme olarak gördüm bende.. Toprağı hafifçe kazıp yumru sağlam mı diye kontrol edin..

kaybol.2008
12-12-2008, 17:01
Yorumlara bakılırsa berbat etmişim zavallımı desenize :(

kaybol.2008
12-12-2008, 17:06
Kontrol ettim oldukça sert. Ancak toprağın altı ıslak
yumruyu çıkarıp yeniden torfa dikmeli miyim?:(

nariçi
12-12-2008, 17:29
Benim sklamenler çok küçük çiçek açıyorlar, yabani midir nedir, Ben dağda çok görüyordum daha büyüklerdi. Bu sklamenleri ıslah etmenin yolu var mı, bilen arkadaşlar söylesin.

Nejla K.
12-12-2008, 17:33
Herkese merhabalar, benim de bir sıklamenim var. Henüz çok küçük, 7-8 yaprağı var. Merak ettiğim, yaprağına bakarak çiçeğin rengi anlaşılabiliyor mu? Tam sezonu iken beyaz renkte olanı almak istiyorum ama bendeki rengi bilemiyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı? Şimdiden teşekkürler.

Penelophe
12-12-2008, 22:16
Sayın Penelophe,
1) Benim sıklamenin yumrusunu olduğu yerden bu mevsimde çıkarıp başka bir saksıya yeni torfa diksem işi daha da berbat etmiş olur muyum?
2) Toprağın içinde kımıl kımıl beyaz ince çok küçük canlılar var bu açıdan da toprağı değiştirmeyi değerlendirir misiniz?

Yumruyu kökleri bozmamaya çalışarak ve kötü toprağı oldukça temizleyerek, torf, bahçe toprağı ve kum karışımına geçirebilirsiniz. Can suyu da verin ama abartmadan. Sularken de toprağın kurumaya yüz tutmasını bekleyin, nemliyken sürekli sulamayın.

Toprak sağlıksızsa zaten mevsim beklemeden değiştirmeniz lazım, böyle daha şanslı olur. Aynı saksıya ekecekseniz yumruyu, saksıyı iyice dezenfekte edin.

Kolay gelsin..

Penelophe
12-12-2008, 22:18
Nariçi, çiçek boyutları yumru boyutlarıyla doğru orantılı, sanırım yumrunun iyice gelişmesini bekleyeceksiniz **** yeni ve büyük yumru alacaksınız.:)

Nejla K., bende hem beyaz hem pembe rengi var, yapraklarda bir değişiklik farketmedim.

kaybol.2008
13-12-2008, 14:11
Selam.
Fotoğrafları ekiyorum. Yumruda yumuşama olmamış.

kaybol.2008
13-12-2008, 14:15
Başka bir saksıya yeni toprağa diktim. Yarım su bardağı kadar su/oksijenli su karışımı ile suladım.Tül perde arkasına nispeten serin bir odaya koydum. Bakalım hasarı atlatacak mı?

suzan7
13-12-2008, 16:03
Selamlar Sıklamen severler.
Biraz önce çiçekçiden ebruli bir sıklamen aldım.
Üzerinde çiçekleri ve açmaya hazır tomurcukları var.
Çiçekçim 15-16 derece sıcaklıgı tavsiye etti.Ama benim evimin her yeri ortalama 23-25 derece bu konuda teredüte düştüm.Nasıl bir öneride bulunabilirsiniz.Sizleri okuyarak bende bir sıklamen aşıgı oldum.Şimdi bu konuda bana yardımcı olursanız memnun olurum.

kaybol.2008
13-12-2008, 16:13
Suzan7, sakın kalorifere yakın bir yere koyma. Ben iki tanesini o şekilde nakavt etmiştim zamanında:D

nariçi
13-12-2008, 16:17
Bence kapalı balkon veya güneyde balkon varsa koy. Sklamenler orman çiçeğidir. Ama onlar kültüre edilmiş ise bilemem.

suzan7
13-12-2008, 16:25
salonda camın önüne koydum.Kalorifer peteginden 30-40 cm uzagında.

Nejla K.
13-12-2008, 18:15
Suzan7 sıcaklığı kalorifere yakınlığı ile değerlendirmeyin. Odanın genel ısısı olarak düşünün bu durumda Nariçini destekliyorum.

kaybol.2008
13-12-2008, 18:38
ne peygamberler, ne de çan çiçekleri
ne de buhurumeryem;
hep korku çiçekleri
oldu saksılarımızı süsleyen.

behçet necatigil

Buhurmeryem=tavşankulağı=sıklamen, hoş değil mi;)

kaybol.2008
13-12-2008, 18:40
Bu arada ben de oda sıcaklığı konusuna katılıyorum. Benim kastettiğim insanlar genel olarak en sevdği çiçeklerini camın önüne koyarlar. (genelleme yapmamalı belkide sadece ben öyle yaparım) Camların altında da malum kalorifer petekleri.

L-EYLA
13-12-2008, 23:18
geçen senekinden tohumlar dökülmüş bunlar küçücük çıktılar aynı saksı içindeler ana gövdeden 10 yaprak çıktı ama başka bir şey yok bu saksıyla ilgili yapmam gereken birşey varmı yavruları ayırayım mı?çiçek açmıyor ne yapabilirim? dün bir tane daha aldım bunda da bir hata yaparım diye korkuyorum. mutfağa perde arkasına koydum uzun süre güneş almıyor ayrıca serin arkadaşlar sizce nerede doğru ve yanlış var.

suzan7
14-12-2008, 11:53
Selamlar,
dün gece sıklamenimi kapalı terasıma aldım.Gece sıcaklık 9 ile 11 deece arasında degişiyor.
İçerisi sıcak olur diye böyle bir önlem aldım.Umarım doğru karar vermişimdir.Gündüzleri camın birini açıp 3-4 saat kadar havalandırıyorum.

Buket Aknar
14-12-2008, 12:51
Sevgili L-eyla; dökülen tohumlardan çıkanlar birkaç yıl içerisinde büyüyecekler. Ben de ayni şeklide geçen yıl dökülenleri bıraktım. Büyüklerle birlikte geliştiler. Bu yıl yeniden yeşermeye başlıyorlar artık biraz daha iri olduklarını gördüm. Belki bu yıl belki de seneye ayırmayı düşünüyorum. Bu arada benimkiler oldukça geniş bir saksıda oldukları için sıkışıklık olması gibi bir durum olmuyor. Sizinkiler sıkışıksa o zaman çok dikkatli yeni minişleri ayırmanız gerekecek. Ben geçen yıl iyice incelemiştim mercimek büyüklüğündeydiler. Bu yıl nohut kadar oldular.

Isıya gelince; ben siklamenlerimi bahçede yetiştiriyorum. Kıbrıs'ta daha kış gelmedi. Geceleri 16-17 derece,gündüzleri ise 22- 23 derece gibi. Sanırım bu size bir fikir verebilir. Daha önceleri evde tutmaya çalışıyordum ama doğrusu hiç başarılı olamadım.

f-sunflower
14-12-2008, 14:46
Selamlar,Buket Hanım bu konuda en tecrübeli sizsinizdir diye düşündüğüm için size sormak istedim.Bendede yaklaşık 3 senedir bahçede yetiştirdiğim bir kaç tane siklamen var bu yaz tohumlarını aldım ve ektim şu anda minik yaprak çıkardılar gayet sağlıklılar.Sormak istediğim daha dün bir arkadaşımın çiçeğindeki tohumları gördüm ve aldım çiçeği ölmüştü sadece tohumları vardı sizce bunları eksem büyürlermi.Teşekkür ederim.

Buket Aknar
14-12-2008, 16:48
Sn f-sunflower; yaşadığınız yerdeki iklim şartlarını da değerlendirerek karar vermek gerekir diye düşünüyorum. Kıbrıs'ta olsa ben ekerdim. Yukarıdaki mesajları başından itibaren okumuşsanız bir siklamenin çiçek vermesi için 3-4 yıl beklemek gerektiği yazıyor. Siz şimdi ekerseniz süreç ona göre gelişecek diye düşünüyorum. Ben geçen yıl pek toplayamadım dökülenler çimlenmeye başladı.

L-EYLA
17-12-2008, 23:06
Buket'ciğim teşekkürler.

Sanırım biraz daha büyüsünler öyle müdahale edeyim. Evin içinin sıcaklığı senin yazdığın gibi, arada bir bulunduğu yerdeki camı da açıyorum. Gerçekten içim rahatladı.

beyaz orkide
02-01-2009, 13:27
Arkadaslar az önce beledıyenin ekmiş oldugu bu ciceklerin yerlerinden sökülüp atıldıgını gördüm.Ben birkac tanesini kurtardım aldım.Etrafınıza dikkat ederseniz sizde birkacını evlat edinip kurtarabilirsiniz diye düşünüyorum.

sezgin53
16-01-2009, 15:04
Merhaba arkadaşlar,
Bu başlığı şimdi gördüm. Tavşan kulağı aradım siklamen (Cyclamen) buldum. Yıllardır emek verip büyüttüğüm 2 saksı tavşan kulağım komşumla birlikte gitti. Arkadaşların yazdığı gibi ilk önceleri bakımında çok zorladım. Sulama, ışık,çoğaltma gibi. Şu an gönderdiğiniz resimlerle yetiniyorum. Sizlere kolay gelsin.

burcuciner
06-02-2009, 14:55
Siklamenimin çiçekleri bitti ama hala bol ve yeşil yaprağı var.Artık sulamayı kesmeliyim?Ağustosa kadar hiç su vermeyip sonra az az mı su vereceğim?Soğanı topraktan çıkarıp bir beze sarmaktansa olduğu yerde yani saksıda bırakıp sulamayı ağustosa kadar kessem seneye tekrar çiçek alabilir miyim?Susuz soğan ölmez mi?

beyaz orkide
06-02-2009, 19:04
Bence bu düşünceniz yanlış sevgili Burcuciner benim sıklemanlarım hazirana kadar acarlar.Ben Bu aydan sonra suyunu kesiyorum.eylul ayında sulamaya başlıyorum.

züleyha
06-02-2009, 20:04
Benim de bir tane siklamenim var ama ben bugüne kadar hiç sulamayı kesmedim. Acaba yanlış mı yapıyorum? Şu anda daha yeni çiçek çıkartıyor.

Buket Aknar
06-02-2009, 21:02
Benimkiler, yeşil yapraklarını bol bol verdiler, şu anda diplerden çiçek oluşumu başladı, bahara kadar bu çiçeklenme sürecek, bahardan sonra suyu keseceğim. Önceden çiçeklenip, çiçeği geçenler, seralarda bol bol hormonlananlar olsa gerek.

züleyha
06-02-2009, 21:05
Suyu kesmekten kastınız yaz boyu hiç sulamamak mı? Yani bütün yaprakları ölecek, sonbaharda tekrar mı sulanmaya baslanacak. Kafam karıştı.

Buket Aknar
06-02-2009, 21:09
Evet, çiçekleri geçince daha önceki mesajlardan da görebileceğiniz gibi sapların ucunda çiçeklerin geçtiği yerde içerileri tohum dolu kapsüler oluşur ( bilye gibi) kapsüller kuruyunca içerisindeki tohumları toplarsınız veya dökülürler. Ben kapsül oluşumundan itibaren suyu keser, saksıyı ortadan kaldırırım. Yaz boyunca çok çok seyrek olarak öylesine bir sularım. Ağustos itibarı ile bazen eylül de olabilir yeniden esaslı sulamaya başlarım.

züleyha
06-02-2009, 21:16
Teşekkür ederim Buket Hanım, bilgisizlik işte bende yazın yaprakları neden kötüleşiyor diye merak ediyordum ama sulamayı hiç kesmediğim için sürekli yapraklıydı. Ama çok canlı, bol yapragı var normalde daha cılız olması gerekmez mi?

Buket Aknar
06-02-2009, 21:56
Çok sulanırsa yumrusu erir diye biliyorum. Yaz boyu yapraklı olması şaşırtıcı bir durum!!!

begonvil 14
23-02-2009, 20:25
Benim siklamen çiçeğim de sürekli yaprak veriyor. Kış bitti nerdeyse açmadı henüz. Neden acaba?

Buket Aknar
24-02-2009, 16:00
Sn begonvil 14; benimkiler de yeni yeni çiçeklenmeye başladılar bence yaprakların diplerini yavaş yavaş bir kontrol edin çiçeklenecekse yaprakların altlarında gizlenmiş tomurcukları göreceksiniz. Eğer tomurcuk yoksa durumunun ne olduğunu bilemiyeceğim. Ama inşallah tomurcuk vardır.

€brulim
27-02-2009, 22:34
Selam bende güzel çiçeklerini görünce dayanamadım aldım. Malesef aldıktan sonra evimdeki ortama alıştırana kadar bütün çiçekleri , yaprakları kurudu sadece yumrusu kaldı geriye . Bende saksıdan çıkardım öle saklıyorum dogrumu yaptım acaba?

Buket Aknar
28-02-2009, 07:41
Sevgili Ebrulim; ben konunun uzmanı değilim ama edindiğim tecrübeye göre saksıdan çıkarmadan muhafaza etmelisin. Başlığı okursan sanırım sana daha çok yardımcı olacak.

begonvil 14
28-02-2009, 09:56
Sevgili Buket Aknar güz sonu ben de saksıdan çıkarıp kilerde sakladım. Galiba ondan dolayı açmıyor benim çiçek.

bulik
28-02-2009, 19:00
Merhaba,

Ben Johson marka tohumlarını almıştım,
bir ay oldu en ufak bir hareket yok!
Tohumdan siklamen yetiştirmeyi başaran var mı?

Bilal
28-02-2009, 19:08
ben geçen bahar tohum ekmiştim, önce çıkmadılar, ben de çıkmayacaklar sandım ama ben onları unutmuşken havaların soğumasıyla çimlendiler. fakat pek büyümediler.

Ülker
28-02-2009, 19:17
Geçen sene döküldüğü yerlerde kendiliğinden çimlenen cyclamenlerim ikinci yapraklarını çıkarmaya başlamışlar.
O kadar geç büyüyorlar ki, ben takip etmekten vazgeçtim artık, kendi hallerine bıraktım.
Bu yıl çiçek açmaları mümkün değil zaten, soğanları mercimek kadar.
Suyunu vitaminlerini verip üstüne düşmeden büyümelerini bekleyeceğim.

Buket Aknar
28-02-2009, 19:19
Arkadaşlar; ben tohumdan siklamen yetiştirdim ama tohumdan yetişen siklamenin hemen çiçek açmıyor. (başlığı okursanız göreceksiniz) Benim tohumlardan yetiştirdiği siklamenler bu yıl ikinci yıllarında ve henüz fındık kadar oldular. Bu yıl ektiklerim ise mercimek kadar. İlk ektiklerim inşallah seneye çiçeklenirler diyorum ama olmayabilir de!!! Bekleyip ve en önemlisi sabredip göreceğiz. İlk mesajlara bakarsanız geçen yıl ektiklerimin fotoğraflarını göreceksiniz.

Öznur
12-03-2009, 17:16
Bahçemdeki yabani siklamenler:
Hepsi pembe ama bir tane beyaz türünden var.

mandalina
14-03-2009, 14:03
Ben ağustos ayında eminönünden almıştım.Hiç umudum yoktu..Bir aya kalmaz kurur gider sanıyordum..Fakat o kadar özen göstermediğim halde halen çok sağlıklı ve çiçek vermeye devam ediyor...

Öznur
23-03-2009, 08:44
Teşekkür ederim Sayın BilalBudan, bu güzellikleri herkesle paylaşmak istedim. Keşke doğada daha yaygın olsa da herkes görebilse.

yukka
02-04-2009, 13:47
Evde üç farklı renk cyclamen var. Alır almaz açık balkona koymuştum. Bugün onlara duş yaptırırken pembe çiçekli olanın müthiş parfümlü bir koku saçtığını farkettim. Büyüleyici, kesif bir kokusu var;)

begonvil 14
02-04-2009, 14:01
Gölcükten gelirken ben de yol kenarlarında gördüm çok beğendim.

Zeferan
02-04-2009, 16:01
Yaz-kış bahçedeki saksıda duran siklamenim.

meraklı
03-04-2009, 09:46
Geçen yıl tam bu zamanlarda pembe renkli bir sıklamen almıştım. Bu yaz sulamaya devam edince yaprakları hep yeşil kaldı ve büyük büyük bir sürü yaprağı oldu. Kışın yağmurlarda kendi kendine sulandı ve Kasım ayından itibaren tomurcuk oluşturmaya başladı. Saksısını hiç değiştirmemiştim. Sanırım yumrusu içinde çoğalmış. Ocak ayından beri çiçekleri hep üzerinde hiç birisinde bozulma olmadı ve üzerindeki çiçekleri en son saydığımda tam 22 taneydi, hala açmaya devam ediyor. Benim sıklamen çiçeğini görenler o kadar hoşlarına gitti ki hiç çiçek yetiştirmemiş bir arkadaşım bile sıklamen edindi. Yer sıkıntım olmasa her renginden edinmek isterdim. Ancak bu sebeple bir tane daha alabileceğim, renginin beyaz olmasını istiyorum. :)

malatyalı mahir
06-04-2009, 18:17
sıklemen zehirli mi ? bana öyle dedilerde doğrumu

giz3m
19-04-2009, 19:20
bu da benim yaklaşık 1 ay önce aldığım sıklemenim bazı çiçekleri düştü ve o kosımları toprağa doğru eğiliyo bunların içinde tohum olucak daha önceki okuduğum yazılara göre. peki bu kapsül kuruycak mı? bişey daha ne zaman sulıycaz yani bu çiçek **** tohumlar ne zaman tekrar sulanıcak ben o kısmı anlamadım çiçek kuruycak mı? bu konuda bana da bilgi verirseniz sevinirim.

optimus
24-04-2009, 08:27
geçenlerde foruma bir soru sormuştıum, ne yazık ki cevap alamadım ama nette araştırmalarıma devam ederken sorunumun ne olduğunu gördüm. paylaşayım istedim belki benle aynı sorunu olan vardır. benim cyclamenımın yaprakları sararıyordu 2güne bir. havanın kuru ve sıcak olması, beraberinde nemin azlığı buna neden oluyormuş. şimdi yerini değiştirdim, daha serin bir yere koydum, devam ederse yanına tabakla su koyup nem sağlamaya çalışcam. şimdilik sararma baya bir gitti gibi.

birde giz3mn sorusuna cvp verebilecek varmı? bende tohum elde etmeyi istiyorum, ama ölen çiçeklerimi hemen koparıyordum, oralardan tohummu olacak? ellememem mi lazım? yardımcı olur musunuz?

yukka
24-04-2009, 14:30
Solan çiçeklere dokunmayın. Çiçekler kendiliğinden düşsün. Çiçek sapları dik ve uçlarında bir yuvarlak kese varsa hiç dokunmayın. Bitkiyi çok azar azar sulamaya devam edin. Bir- iki ay içinde toplar büyüyecek ve patlayacak. İçinden tohumlar dökülecek. Onları uygun bir toprağa ekip bekleyin. Bir süre sonra minik yapraklar kendini gösterecek. Bu konuyu baştan sona okuyarak bakım ve üretim bilgilerine ulaşın.

yukka
24-04-2009, 14:32
Bu arada siklamen çiçeğinin kokması normal midir? Benim pembe rekli olanı mis gibi kokuyor. Bu soruma cevap alamadım...

giz3m
24-04-2009, 15:29
Benimde sıklemenim pembe ama kokmuyor. Optimus edindiğim bilgiler göre tohumlar toplanıp ağustosta ekiliyormuş. Benim keselerim var fakat daha acılmadılar çiçekler düşeli epey oldu bekliyorum acıldığında fotoğrafını koyucam.

Buket Aknar
24-04-2009, 20:19
Bu arada siklamen çiçeğinin kokması normal midir? Benim pembe rekli olanı mis gibi kokuyor. Bu soruma cevap alamadım...

Benimkiler hiç kokmuyor.

optimus
24-04-2009, 23:52
:( ya üzüldüm şimdi, ben solan çiçekleri hep kopardım, neyse bir kaç tane daha var solan çiçek, onları ellemiyorum o halde.

yardımlarınız için saolun, beni aydınlattınız.

birde sıklamenlerimin yaprakları (yeniler) bir ilginnç:confused: anlayamadım, saplar gayet uzun, yapraklar minicik. ilk aldıgımda ne kadar güzellerdi. acaba bir büyük saksıya almammı lazım? çok minik saksıdalar, pet şişe büyüklüğünde. kökü zayıf kalıp bütün enerjisini boyamı veriyor acaba diye düşündüm. bu sayfalara en baaştan bakayım, eğer cevabı bulamazsam yardımcı olursunz değil mi ;)

optimus
24-04-2009, 23:52
birde benim 3 rengim var. beyaz olanı kokuyor ama kokusu güzel dğeil, koklamıyorum.

çiçeksever
04-05-2009, 16:49
Bunları 15 gün önce aldım.Bu zamanda böyle çiçek açmış sıklamen bulmak zor.

meraklı
05-05-2009, 08:50
Çiçekleri geçmek üzere olan sıklamenimin resmi.

Sn Çiçeksever çiçeklerinizin ömrü uzun olur inşallah çok güzeller

Günüm
05-05-2009, 09:03

Benim iki minik çiçekli sıklamenim de kokuyor sevgili yukka. Özellikle serin havada daha keskinleşiyor kokuları. Ancak büyük çiçekli olanda koku yok.
Miniklerden pembe-beyaz desenli olanın üzerinde çiçekten daha fazla tohum kesesi var. En az on tane. Misket büyüklüğüne ulaşan oldu. İnşallah patladığında tohumları toplama şansım olur.

züleyha
05-05-2009, 14:55
Çok canlı bir çiçekken, yapraklarından saksısı görünmüyordu, bir anda yapraklarını büyük bir hızla öldürmeye başlayan siklamenim, hem bir taaraftan iyileşmeye çalışıyor bir taraftan da çiçek açmaya. Maalesef köklerden biri çiçek tomurcukları açamadan kurudu.

bluejean1
17-05-2009, 13:21
Merhaba arkadaşlar;
Yeni bir siklamen aldım..Uzun zamandır arıyordum geçen günler sonunda buldum ve diktim.Terasımda açık havada duruyor.Malum yaz geldi sıcaklar başladı.Ben normal çiçek gibi bakılıyor zannediyordum.Fakat yazın sulamama gibi değişik bakımları varmış.Hiç birini bilmiyorum.Çiçeğim yapraklı.Ama fazla yaprağı yok.Bakımı hakkında ne yapmam gerek.Sulamalı mıyım??Çiçek ne zaman açar?
Yardımlarınız için teşekkürler

çiçeksever
20-05-2009, 14:30
Bu çiçek soğuk seviyor.Gölge bir yerde tutun.İsterseniz normal sulayın,isterseniz suyu kesin.Yumru dinlenmeye kalsın.Eylül-Ekim gibi su vermeye başlayın.Kış aylarında çiçek açar.

bluejean1
21-05-2009, 18:20
Hımm peki her ikinizede cevabınız için teşekkürler.Evet konuyu baştan sona sürekli okuyorum bu durumda ben sulamayı kesmeliyim.
Ama kesmeyi istemiyorum hep canlı kalsın :)Bir zararı olmazsa...

smyrnist
15-06-2009, 20:23
Merhaba,

1.5 sene önce evime hediye getirilen siklamen'den geçen sene bolca tohum almıştım. Bu tohumlardan denemelik diktiğim 3 saksı da farklı düzeylerde tuttu, bir tanesi bir ortaboy menekşe kadar oldu, diğer ikisi de ancak 3-4 yaprak büyüklüğünde. Acaba yaz dinlendirmesine alırken bu 3 yavrumun da sulamasını kesmeli miyim?

Bir de büyük olan (anneleri) çiçek açtıkdan sonra tohum kesesine dönmeden bütün çiçeklerini döktü, sonra yeni yapraklar vermeye başladı. Şimdi ise eski yapraklar sararıp çürürken yeniden yaprak veriyor. Acaba su vermeyi kesmem mi gerekiyor?

Teşekkürler,

yukka
16-06-2009, 19:15
Cevabınız için teşekkürler Günüm. Böylece siklamenin kokulu türünün de olduğunu anlamış olduk. Benim siklamenler de yavaş yavaş solmaya başladı. Yapraklarını tamamen dökenleri karanlık bir odaya aldım. Sulayıp sulamamak konusunda bir bilgim yok. Ara sıra toprağını ıslatmayı düşünüyorum.

suzan7
23-06-2009, 18:37
Arkadaşlar,
sıklamenimde yapraklar sararıp kuruyor,yeni çıkan yapraklarda kıvrık çıkıyor,çiçeklenmesi yavaşladı.
Ben bu işin acemisiyim yardımcı olursanız sevinirim.

Bilal
24-06-2009, 09:06
Bu mevsim dinlenme zamanı, serin bir yerde tutmanız lazım. Eylül Ekim gibi yeniden tazelenip çiçeklenir. Ufak siyah sineklerden koruyun.

saynur öztürk
29-06-2009, 14:17
Arkadaşlar, iki saksı siklamenim var. Yaklaşık dört yıl kadar önce minik birer bitki iken alıp yetiştirmeye başladım. Bazan cılızlaşıp yapraklarını döktüler, bazan da canlı, gür yapraklarla donandılar, ama bu zaman içerisinde hiç çiçek açmadılar. Siklamen yetiştirmeye dair bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.

mihrimah
29-06-2009, 14:25
Merhaba,

Soğanlı ve yumrulu bitkiler kısmında istediğin bilgileri bulabilirsin.
Eskiden bende de vardı bu çiçekten taşınırken kayboldular, kısa zamanda tekrar bu bitkiye sahip olmayı istiyorum. Bu bağlantıda güzel bilgiler paylaşmışlar ağaç dostları. Umarım sana da bana da faydası olur.

kgursan
09-09-2009, 19:48
Cyclamenler: Yumrulu bitkiler gurubunda çok değişik TÜRLERİ, ve çeşitleri olan bir SERİN İKLİM bitkisidir. Bizim doğamızda doğal olarak yetişen pekçok türü vardır. Bunlardan 2 tanesi ticari olarak genellikle yurt dışına satılır.

Bunlardan birisi Cyclamen hederafolium (hedera yapraklı cyclamen), Güney ege bölgesi dağlarında doğaldan toplanıp ihraç edilir. Üretimi de yapılmaktadır. Yumruları çok iri olup çiçekleri Ekim ayı gibi açar.

Cyclamen yumrusunu saksıya dikerken üzerine çok toprak koymayınız, 2cm. toprak yeterli gelir. Sulamasını yumrunun kenarından sızdırarak yapın böylece yaprak ve çiçek saplarının çıkış noktaları ıslanıp çürümez.

Cyclamende en önemli sorun "Botrytis -Gri küf " dür. Bunun için bitkiler havadar ve serin yerlerde aşırı rutubetten uzak yetiştirilmelidir. Botrytis için zaman zaman Fungusit ile ilaçlama gereği olabilir.

Diğer doğal tür: Cyclamen coum dur. Bunun soğanları biraz daha narin ve küçüktür. İlkbaharda koyu pembe-cyclamen rengi çiçekleri ile bahçelere güzel görüntü verir.

Önemli not: Cyclamen çiçekleri geçtikten sonra tohum bağlar ama bu tohumları karıncalar çok sever, çeker götürür size kalmayabilir??

acemifüsun
09-09-2009, 22:05
Sn kgursan cyclamen hederafolium'umu hemen ekeceğim, cyclamen coumu ne zaman ekmem gerekiyor? Ayrıca cyclamenin altındaki tabağa su verilip, bu şekilde sulandığını okumuştum, ne dersiniz?

ayşe gül
10-09-2009, 20:30
benim 2senedir 1saksı sıklamen'im var geldiğinde yaprakları bol ve büyüktü çiçekleri de vardı ama şimdi 4 tane küçük ve cılız yaprağı var.
evimde arka tarafta kalan odamda bakıyorum serin oluyor diye ama yinede gelişmiyor bilgisi olan arkadaşlar geniş bilgi verirse memnun olurum şimdiden teşekkürler.
(fotosunu eklerim.)

ayşe gül
10-09-2009, 20:37
işte buda benim sıklamenim!...

kgursan
10-09-2009, 21:05
Sn kgursan cyclamen hederafolium'umu hemen ekeceğim, cyclamen coumu ne zaman ekmem gerekiyor? Ayrıca cyclamenin altındaki tabağa su verilip, bu şekilde sulandığını okumuştum, ne dersiniz?

Bütün soğanlıları hemen dikebilirsiniz. C.coumu da dikin. Az sulayın sadece toprak nemlensin.
Alttan sulanabilir ama toprağın Islak-Çamur gibi kalmasın. En iyisi kenardan sızdırın, tabaktaki fazla suyu boşaltın. kökler ıslak çamurun içinde kalmasın.

acemifüsun
10-09-2009, 21:14
Sn.kgursan teşekkür ederim.

Nariel
25-09-2009, 16:11
Siklamen yumrularımı yazın topraktan çıkarıp gazete kağıdına sarılı olarak karanlıkta bekletiyordum. Bugün aklıma geldi ne alemdeler acaba diye, açıp baktım ve sonuç:

104289
104290

Hemen toprakla buluşturdum tabii. Bu süre içinde depodan yaktığı için yumrular buruşup yumuşamış.

104291

Sebahattin Sargın
25-09-2009, 18:48
Benimkilerde de durum aynıydı, hatta cyclamen coum soğanlarında yumuşama vardı :( Hemen ektim soğanları umarım çimlenirler...

Sevgiler ;)

ibrahim37
25-09-2009, 18:51
Sayın Nariel bence siklamenleri yazın topraktan çıkarmamak daha doğru olur. Aksi halde çok çabuk kuruyup büzüşüyorlar.

Nariel
25-09-2009, 19:42
Evet bir dahaki sefere topraktan çıkarmayı düşünmüyorum.

Bir de, acaba dikerken dışarıda bıraktığım filizlerin üstünü toprakla örtsem mi? Yani daha derinde kalırlarsa yüzeye ulaşabilirler mi yoksa çürürler mi?

Buket Aknar
27-09-2009, 11:30
Ben yazın yerlerinden çıkarmıyorum, seyrek olarak da suluyorum. Şu anda bazıları çimlenmeye başladı.

züleyha
27-09-2009, 15:01
Benim siklamenim hiç yapraklarını öldürmediki, yaz boyunca bolca yaprağı vardı ve hatta koca yaz boyu güneye bakan balkonda, öğlen 12'den akşam 8'e kadar güneşin altında durdu. Acaba mutasyona uğramış olabilir mi? :)

limon
27-09-2009, 15:26
Benimkiler de kıştaki kadar gür olmasa da hep yapraklı kaldılar. Yanına diktiğim yüksek boylu bitkilerin gölgesi dolayısıyla sanıyorum.

Buket Aknar
27-09-2009, 21:16
Benim de az güneş görüp daha sık sulananlar yeşerdi ancak diğerlerinde henüz hareket yok.

neconeco
27-09-2009, 22:15
Selamlar.Bir türlü üretemediğim siklamentler.))))

turko-g
07-10-2009, 17:01
Merhaba
Bir ay kadar önce bu çiçekten bende aldım. Çok küçük bir saksı olduğu için bir boy büyük saksı ve yeteri kadar toprakla değişim yaptım. Ama düşen çiçeklerde elle saplara vurarak tozlama oluşturarak tohum oluşumunu sağlamaya çalıştıysamda şimdilik 4 tane tohum var.
evim güneş de görmüyor oda sıcaklığı ve bu şekilde saplarına vurarak tohum oluşumu ne derecede doğru.

neconeco
07-10-2009, 19:45
Selamlar. piasada satılanlar çoğu hibrit olduğu için tohumla uğraşmayın kök ayırması ile çoğaltmaya bakın. Serin yerde bol işik isteyen bir bitki olduğu için cam kenarı uygundur. sulamayı saksı altından yapın yapraklarına ve çiçeklere su değdirmeyin kök kısmı kuru olmasını sağlayın. Güle, güle büyütün.

turko-g
08-10-2009, 17:58
Teşekkürler neconeco
Peki kök ayırmasını ne zaman yapmam gerek. Her ne kadar cesaret edemesemde. (şimdiye kadar çok çiçeğim sırf güneşsizlikten ve çok sulamadan kaybettim.)

Sebahattin Sargın
09-10-2009, 22:14
Sn. Kgursan'dan aldığım cylamenlerimin ilk çiçek tomurcukları bugün kendilerini gösterdiler. Çok ama çok şirin ve güzeller, ne yazık ki yarın akşam Bandırmaya döneceğim. İlkbahar ve sonbahar cyclamenleri ne kadar çiçekli olarak kalıyorlar arkadaşlar bu konuda bilgi olan var mı?

Sevgiler ;)

Zeferan
15-10-2009, 07:44
Geçen sene bahçeye diktiğim siklamen.

dolantin
18-10-2009, 12:45
sulamayı saksı altından yapın yapraklarına ve çiçeklere su değdirmeyin kök kısmı kuru olmasını sağlayın.

Ben spreyle saf su sıkıp yapraklarını mümkün olduğunca nemli tutuyorum, yapraklarını su ile ıslatmanın zararlı olduğunu görmedim ? tabi daha soğuk havalarda bu sorun olur mu görücez.. :rolleyes:

bu da resmi..
http://img88.imageshack.us/img88/3007/img0285al.jpg

ireth
28-10-2009, 12:31
bende çiçeklerine su değdirmeden yapraklarına su püskürtüyorum hiç bir zararını görmedim.. biri önermişti böyle yapmamı.. bir de sıklamenimi soğuk havayı sevdiğini öğrendiğim zaman balkona koymuştum. çiçeğim nerdeyse ölüyordü hemen içeri aldım sonra kendine geldi :) sanırım çiçekler birazda alıştığı ortamda iyi yetişiyor :)

bu da benim eski haline kavuşan sıklamenim :D

kgursan
28-10-2009, 18:29
Sn. Kgursan'dan aldığım cylamenlerimin ilk çiçek tomurcukları bugün kendilerini gösterdiler. Çok ama çok şirin ve güzeller, ne yazık ki yarın akşam Bandırmaya döneceğim. İlkbahar ve sonbahar cyclamenleri ne kadar çiçekli olarak kalıyorlar arkadaşlar bu konuda bilgi olan var mı?

Sevgiler ;)

Sıcaklığa bağlı olarak serin bir ortamda sanıyorum 1 ay kadar çiçekli kalır.

Nariel
30-10-2009, 10:21
Benim yabani siklamenim çiçeklerini açmış. Ama çok çok küçük boyuttalar, minyatür siklamen diyebiliriz. Bu türün yapısı mı böyle, yoksa dikimde geç kaldığım ve tomurcuklarını topraksız ortamda vermek zorunda kaldığı için mi?

ireth
30-10-2009, 10:24
ayy çok tatlılar maşşl.:) benim bildiğim yabanisi zaten küçük oluyor

limon
30-10-2009, 11:22
Nariel, Fethiye'de Eylül ayında rasladıklarımlarımın çiçekleri de küçüktü, yanında çok sayıda yeni yeşerenler vardı. Bir kayanın oyuğundalardı.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=502312&postcount=23

kgursan
30-10-2009, 17:20
Benim yabani siklamenim çiçeklerini açmış. Ama çok çok küçük boyuttalar, minyatür siklamen diyebiliriz. Bu türün yapısı mı böyle, yoksa dikimde geç kaldığım ve tomurcuklarını topraksız ortamda vermek zorunda kaldığı için mi?

Bu sanırım Cyclamen hederifolium (Synomimi: Cyclamen nepolitanum). Çiçekleri böyle küçük. Ancak melez (hybrit) cyclamenlerde çiçekler iri olur.

ibrahim37
30-10-2009, 23:01
Sayın Nariel senin siklamende benimkinin aynısı. 'Cyclamen cilicicum'
Orta toroslarda dağılım gösteriyor. Bende benimlilere sizin bulunduğunuz yere çok yakın bir yerde rastlamıştım. Ceviz kadardı seneye elma kadar olmasını bekliyorum. Çiçekleri pazarda satılanlardan oldukça küçük ancak birkaç sene içinde saksınızda boş yer kalmayacak şekilde açacaklarından eminim. Yanlız benimkilerin biri çiçek açıp yaprak çıkarmadı diğeri ise bol miktarda yaprak çıkardı çiçek açmadı. Anlaşılan benimkiler iki farklı tür. Diğerinin ilkbaharda açacağını düşünüyorum.
Benimkinin fotoğrafını ekliyorum.
İkinci fotoğrafta sizin oralarda bulunan bir başka tür. (Bunu siklamenlerin gelecek sene nasıl olacaklarını görmeniz için ekliyorum)

Mr_izmir
30-10-2009, 23:32
Bende de Cyclamen Africanum türü var.Üzerinde de bolca çiçek.Yapraklarında bir sorun olmamasına rağmen,çiçekli olan dallarda önce ani bir yumuşama,o daldaki çiçeğin yapraklarının düzensiz bir hale gelmesi (toplu bir şekilde olan çiçek yapraklarının yanlara doğru açılması-ki birde bunu hızlı su kaybında yapar,sıcakta güneşin ortasında kalması vs. gibi), sonra boynunu eğme ve en sonunda da o dalın yere düşerek kuruması gibi bir sorun var.Her seferinde bir çiçeği bu şekilde kaybetmeye başladım.Yaprakların bağlı olduğu dallarda böyle bir sorun yok!

Şimdi diyeceksiniz ki çiçeğin zamanı geçtiği için kuruyor,tohum oluşturacak.Hayır o dal tamamen kuruyor ve ölüyor.Ayrıca bu türde tohum oluşurken,çiçeği kendiliğinden dalından yere atıyor, sonra o dal bir sarmal gibi kıvrılarak, yumruya iyice yaklaşıp orada kapsülün olgunlaşmasını bekliyor.Normalde bu olmalıydı peki ama bu kuruma olayı nedir? Bir hastalıkmı? Eğer öyleyse bu yapraklarda niye gözlenmiyor.Eğer hastalık değilse,suyla ilgili bi durum mu? Öyleyse niçin her seferinde bir çiçeği ve ona bağlı dalı bu şekilde kaybediyorum? :( Uzman bir arkadaşın yardımını bekliyorum.

ibrahim37
31-10-2009, 02:23
Sayın Mr İzmir Ben Cyclamen konusunda uzman değilim. Bana göre anlattığığınız gayet normal geliyor. Tohum tutan çiçekler dediğiniz gibi ağırlaşıp sarmal oluşturarak yere oturur ancak tohum oluşturmayanlar bir hafta veya on günden sonra rengi açılıp kuruyor ve çiçek sapı zayıflayıp oda kuruyor. Bu kuruyanları koparıp alabilirsiniz. Biz bu çiçekleri kapalı ortamda yetiştirdiğimizden arılar bunları ziyaret edemiyor dolayısıyla her çiçek tohum kapsülüne dönüşmüyor. Belkide çiçek bakacağı kadar kapsul oluşturuyor. Ben çiğdemlerde bazen arıların yaptığı işi çok yumuşak tüylü sulu boya fırçası ile yaptığımda sonuç garanti oluyor. Bu çiçeklerdede aynı durum nekadar geçerli bilemiyorum. Birde bu esnada sıcaklığının önemli bir etkisi oluyor. Sıcaklık düşerse tohum tutmuyor ancak birkaç gün daha sıcak giderse çiçek tohum kapsülüne dönüşüyor.

nevsune
01-11-2009, 10:24
Sn İbrahim37 sizinle yarışamasam da benim "cyclamen hederifolium" (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=32035&c=524)um da fena olmadı hani:)

Sizin fotoğrafladığınız tür Alanya'daki evin bahçesinde ve arkadaki tepede oldukça bol olan yabani sıklamenlere benziyor veya aynı tür. Tepelerde kayalıkların, bahçede ise yürüyüş yolundaki taşaların aralarından çıkarlar. Bizim oradakiler de önce çiçeklenir, sonra çiçekleri bitince yapraklanmaya başlar. Ben ikisini birarada göremedimsanki, hiç hatırlamıyorum. Bir-iki kez yumrulardan Ankara'ya getirmiş ama fazla yaşatamamıştım. Sonra da herşey yerinde gerek deyip vazgeçtim.

Hederifoliumla arasındaki fark olarak Alanya'dan getirdiğim yabani cinsin yumrusu patatesimsi, fazla büyük değil, "hederifolium"un yumrusu ise oldukça geniş çaplı, düzgün ve tıpkı uzay gemisi şeklinde (nasıl tarif edeceğimi bilemedim:rolleyes:)

kgursan
01-11-2009, 10:42
[QUOTE=Mr_izmir;525396]Bende de Cyclamen Africanum türü var.Üzerinde de bolca çiçek.Yapraklarında bir sorun olmamasına rağmen,çiçekli olan dallarda önce ani bir yumuşama,o daldaki çiçeğin yapraklarının düzensiz bir hale gelmesi (toplu bir şekilde olan çiçek yapraklarının yanlara doğru açılması-ki birde bunu hızlı su kaybında yapar,sıcakta güneşin ortasında kalması vs. gibi), sonra boynunu eğme ve en sonunda da o dalın yere düşerek kuruması gibi bir sorun var.Her seferinde bir çiçeği bu şekilde kaybetmeye başladım.Yaprakların bağlı olduğu dallarda böyle bir sorun yok!

QUOTE]

Cyclamenler botrytis e karşı duyarlıdır. Botrytis (gri küf) olma ihtimali var. Çiçek sapları yaprak saplarından daha yumuşak olması arasında fark yaratıyor. çiçek saplarının dip kısımlarında havasızlıktan dolayı hafif çürüme ,yumşama vb. olabilir. İhtimaldir. Bir botrytis ilacı uygularsanız veya bol havalandırma yaparsanız belki sorun çözülebilir. Kolay gelsin.

Nariel
01-11-2009, 15:45
Cevap veren herkese teşekkür ederim.. Ben yabani siklamenlerin çiçeklerini en azından irice bir kabuklu fındık kadar bekliyordum. Bunlar leblebi kadarmış demek ki:o

Sebahattin Sargın
01-11-2009, 16:45
Sn. Kgursan'dan aldığımız cyclamen soğanları sağlıklı bir şekilde çiçek açtılar. Nariel'in dediği gibi çiçekleri gerçekten çok küçük ama çok şirin görünümleri var. Ne kadar çiçekli kalacaklar acaba bu konuda bir bilgisi olan var mı?

Sevgiler ;)

nevsune
01-11-2009, 17:00
Sevgili Sebahattin, benim ilk çiçek açalı yaklaşık 20 gün olmuş hala diriliğini koruyor. Sanırım bir süre daha çiçekli kalacak.

Nariel'in sıklameni bunlardan değil gördüğüm kadarıyla. O yabani bir tür. İbrahim bey "cilicica" demiş. Benim yukardaki mesajda Alanya'da diye anlattığım işte aynı Nariel'in sıklameninden. O biraz daha küçük boyutta ama gerçekten çok güzeldir. Güle güle büyüt sevgili Nariel.

Nariel
01-11-2009, 20:00
Teşekkür ederim:) Birkaç yumru daha vardı ama onların tomurcukları açamadan kurudu. Tomurcuk oluşturmuş haldeyken toprağa ekmiştim, umarım patatesler çürümemiştir..

Mr_izmir
01-11-2009, 20:55
Cyclamenler botrytis e karşı duyarlıdır. Botrytis (gri küf) olma ihtimali var. Çiçek sapları yaprak saplarından daha yumuşak olması arasında fark yaratıyor. çiçek saplarının dip kısımlarında havasızlıktan dolayı hafif çürüme ,yumşama vb. olabilir. İhtimaldir. Bir botrytis ilacı uygularsanız veya bol havalandırma yaparsanız belki sorun çözülebilir. Kolay gelsin.

Sayın Mr İzmir Ben Cyclamen konusunda uzman değilim. Bana göre anlattığığınız gayet normal geliyor. Tohum tutan çiçekler dediğiniz gibi ağırlaşıp sarmal oluşturarak yere oturur ancak tohum oluşturmayanlar bir hafta veya on günden sonra rengi açılıp kuruyor ve çiçek sapı zayıflayıp oda kuruyor. Bu kuruyanları koparıp alabilirsiniz. Biz bu çiçekleri kapalı ortamda yetiştirdiğimizden arılar bunları ziyaret edemiyor dolayısıyla her çiçek tohum kapsülüne dönüşmüyor. Belkide çiçek bakacağı kadar kapsul oluşturuyor. Ben çiğdemlerde bazen arıların yaptığı işi çok yumuşak tüylü sulu boya fırçası ile yaptığımda sonuç garanti oluyor. Bu çiçeklerdede aynı durum nekadar geçerli bilemiyorum. Birde bu esnada sıcaklığının önemli bir etkisi oluyor. Sıcaklık düşerse tohum tutmuyor ancak birkaç gün daha sıcak giderse çiçek tohum kapsülüne dönüşüyor.

Öncelikle teşekkürler hepinize cevaplarınız için.Bir hastalık,küf mantar vs. olduğunu düşünmüyorum.Yapraklara ve yapraklarının bulunduğu dala sıçramaması İbrahim Bey'in söylediği tozlaşma sorunu ihtimalini düşündürüyor bana.Ayrıca öyle bir hastalık olsa ve bunun yapraklara sirayet etme gibi bir yetisi olmadığını düşünsek bile,iş yine içinden çıkılmaz bir hal alıyor.Çünkü diğer çiçekler sağlam onlara niye sıçramıyor?Her seferinde neden yanlızca bir çiçek kaybı.Kuvvetle ihtimal tozlaşma sorunu.Ama eğer bunda bir sonuç alamazsak, Sayın kgursan'ın teorisi üzerine yoğunlaşırız.Teşekkür ederim yorumlarınız ve yardımlarınız için.Başka öneri ve fikirlere de açığım belirteyim.Saygılar...

ibrahim37
01-11-2009, 23:17
Sn İbrahim37 sizinle yarışamasam da benim "cyclamen hederifolium" (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=32035&c=524)um da fena olmadı hani:)

Sizin fotoğrafladığınız tür Alanya'daki evin bahçesinde ve arkadaki tepede oldukça bol olan yabani sıklamenlere benziyor veya aynı tür. Tepelerde kayalıkların, bahçede ise yürüyüş yolundaki taşaların aralarından çıkarlar. Bizim oradakiler de önce çiçeklenir, sonra çiçekleri bitince yapraklanmaya başlar. Ben ikisini birarada göremedimsanki, hiç hatırlamıyorum. Bir-iki kez yumrulardan Ankara'ya getirmiş ama fazla yaşatamamıştım. Sonra da herşey yerinde gerek deyip vazgeçtim.

Hederifoliumla arasındaki fark olarak Alanya'dan getirdiğim yabani cinsin yumrusu patatesimsi, fazla büyük değil, "hederifolium"un yumrusu ise oldukça geniş çaplı, düzgün ve tıpkı uzay gemisi şeklinde (nasıl tarif edeceğimi bilemedim:rolleyes:)

Sayın Nevsume benimkilerde Alanya'nın doğusundan Sarıveliler istikametinden Karapınar 1500m. cıvarından.
C. hederifolium'un yumrusunu çok güzel tarif etmişsiniz daha büyük, üstten ve alttan basıkça ufolar gibi ancak.
Bu benim C. cilicicum dediğimin yumruları daha küçük ve yuvarlak. Aynı zamanda yeşillenen ve çiçek açmayanın yumrusuda yuvarlak. Buda C. alpinum olması gerekir ancak ilkbaharda çiçek açınca emin olabilirim. Bu tür Fethiye ve Kemer taraflarında var ancak buralarda olduğunu sanmıyordum.
Bence bu siklamenler yetiştirilmesi en kolay bitkiler gibi görünüyor. Çünkü ev ve şehir ortamında en büyük sorun güneşlenme süresinin azlığı. Bu bitkiler güneşe çok fazla ihtiyaç duymuyor neredeyse gölgede yetişiyor. Doğrusu sizinkiler niye çürümüş anlamadım.
Her ikisininde yumrularının fotoğrafını ekliyorum. Ayrıca C. hederifolium'un yaprakları çok farklı.

nevsune
03-11-2009, 08:56
Sn ibrahim37, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Soğan görüntüleri iyi bir bilgi olmuş.

Babamların evi de Alanya'ya gelmeden Avsallar'da (yön özürlü olduğum için hangi yöndür bilemiyorum). Sonuçta sizin, Nariel'in ve bizimkiler aynı iklim kuşağında ve yakın bölgelerde dolayısıyla aynı türler sanırım.

Ben neden yaşatamadığımı şimdi hatırlayamıyorum. Yıllar önce iki kez denedim. Nasıl bir ortamda tuttuğumu da çıkartamıyorum şimdi. Fazla güneşte falan mı bırakmıştım, fazla mı sulamıştım acaba. Bir biçimde öldürdüm zavallıları. Sıklamen, hatta soğanlı bitkilerin bakımını daha yeni kavramaya çalışıyorum zaten. Gelecek yaz, eğer bahçede hala kalmışsa son bir yumru alıp son bir deneme yaparım.

Nergis
04-11-2009, 16:25
merhaba,
benim sıklemenim geçen sene tabak kadar yaprakları ve hiçdurmadan açan çiçekleriyle beni çok mutlu etmişti. aşagıda çiçek açmaya başladığı günlerin fotoğrafı var daha sonra daha da coşmuştu.Önce balkonda sonra hertarafı cam ve kış güneşini alan aydınlık biryerdeydi

112907

Soğanı yazın saklanıyormuş.Yeni öğrendim. Bütün yaz su verdim Topragını ve saksısını değiştirdim.Şu anda balkonda duruyor.Fakat bu sene aşağıdaki durumda

112908

Forumda benzer durumda olanları gördüm.Acaba kurtaran oldumu?Aspirinli su versem veya başka nasıl kurtarabilirim.İlgilenen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

nevsune
05-11-2009, 15:37
C. hederifoliumu çiçek açanlar lütfen eğilip bir koklasınlar. Tam bir sürpriz, çok hoş kokuyor.

Mr_izmir
05-11-2009, 18:38

Çıldırmak üzereyim.Bugün yine bir çiçek kaybettim.Bu gidişle bu sezon siklamenimden tohum alamıcam .Oysaki tozlaşma için fırça olayını da yapmıştım.Sanırım Sayın kgursan'ın önerisini değerlendirmek gerekiyor.Önerdiğiniz bir marka var mı bu ilaç için?

turko-g
09-12-2009, 15:11
[QUOTE=Mr_izmir;528082]Çıldırmak üzereyim.Bugün yine bir çiçek kaybettim.Bu gidişle bu sezon siklamenimden tohum alamıcam .Oysaki tozlaşma için fırça olayını da yapmıştım.

Ben daha önceki mesajlarda bahsettiğim çiçeğimi kaybettim. Ama annemin cyclamen çiçeği yaşıyor. (Annem 2 saksı almıştı, biri bana hediye)
Benim çiçeğim önce kapalı balkonda aşırı nem ve sonrasında ev ortamında toprağın kurumaması, havasız olmasından kaybettim.
Ben size annemin bu çiçekle ilgili tecrübelerini aktarmak istiyorum;
Annemin açık balkonda çiçeği tutması (havadar bir ortam bu çiçek için çok önemli der), çok sulamaması, saplarına vurarak tozlaşma sağlaması, sayesinde bir sürü tohumu oldu.
Üstelik küçük cyclamenlerdendi. Çiçeklenme zamanı dış yapraklarda devamlı koparıldı. Çiçeğin vitamini, gücü bölünmesin diye fazla yaprak dışında olgunlaşmadan da bazı tohumları attı.
Yalova'dan 13 yıl önce rahmetli babamın aldığı cyclamen çiçeğininden bir sürü tohumdan büyütüp komşulara dağıtmıştı. Kışın don zamanları üzerindeki karı alıp eve alırdı ama sobalı evdeki soba olmayan odada ısısı pek değişmezdi.;)
Hey gidi günler diyim.. Annemden size bu çiçeğin tecrübelerini aktarıyım dedim lafı uzatmışım.

Mr_izmir
09-12-2009, 19:01
Cevabınız için çok teşekkür ederim sayın turko-g,

Aslında siklamen çiçeğinin tutması için hepimiz bu tarz deneyimlerimizi bu başlık altında paylaşsak belkide çok daha yüksek oranda tohum almayı başarabiliriz.
Aslında ben çiçeğin tutmasının sadece tozlaşmaya bağlı olduğunu düşünüyordum. Ancak sanki bitki kendi çiçeğini, kendisi öldürüyor.Ve nedenini bilemiyorum. Üstelik oldukça havadar gölge, tamda siklamene uygun bir ortamda yetişiyor kendisi.Dallara ve çiçeğe vitamin ulaşması olayına gelince, eğer öyle bir şey varsa, bu aşağıdaki gibi bir durum nasıl söz konusu olabiliyor.Hemen her çiçeği tohuma dönüşmüş gibi görünüyor. Bendede belki bukadar çiçek vardı. Ama hepsi yavaş yavaş öldüler.

117115

Böyle bir sürü fotoğraf bulabilirsiniz internette. Var bir yolu ama neyse bulucaz bakalım.

yukka
21-12-2009, 07:26
C. hederifoliumu çiçek açanlar lütfen eğilip bir koklasınlar. Tam bir sürpriz, çok hoş kokuyor.

Geçen kış kokulu bir saksım vardı. Diğer kokusuzlardan ( hepsi balkonda, dış mekanda geliştiler) bir sürü tohum aldım; ama kokulu olandan alamadım, soğanı da çürüdü nedense...

cenan
24-12-2009, 17:04
10 gün önce eşim almış. İlk geldiği gün çok alımlı ve bakımlı idi. Burada araştırmamı yapana kadar 1 gün ev içinde durdu. Sıcağı sevmediğini buradan öğrendim ama hava çok soğuk olduğu için 3-4 gün kıyıpta balkona koyamadım.Sonra balkona koydum ama nafile. Çiçek açmaya devam ediyor ama yapraklarının hızla sararmasıyla buruşması bir oluyor. Ne yapsam acaba?

turko-g
24-12-2009, 17:51
Cevabınız için çok teşekkür ederim sayın turko-g,

Aslında siklamen çiçeğinin tutması için hepimiz bu tarz deneyimlerimizi bu başlık altında paylaşsak belkide çok daha yüksek oranda tohum almayı başarabiliriz.
Aslında ben çiçeğin tutmasının sadece tozlaşmaya bağlı olduğunu düşünüyordum. Ancak sanki bitki kendi çiçeğini, kendisi öldürüyor.Ve nedenini bilemiyorum. Üstelik oldukça havadar gölge, tamda siklamene uygun bir ortamda yetişiyor kendisi.Dallara ve çiçeğe vitamin ulaşması olayına gelince, eğer öyle bir şey varsa, bu aşağıdaki gibi bir durum nasıl söz konusu olabiliyor.Hemen her çiçeği tohuma dönüşmüş gibi görünüyor. Bendede belki bukadar çiçek vardı. Ama hepsi yavaş yavaş öldüler.

117115

Böyle bir sürü fotoğraf bulabilirsiniz internette. Var bir yolu ama neyse bulucaz bakalım.

Peki bu kadar tohumun hepsinin çimlenme oranı nedir? Daha önceki forumlarda nasıl tohum oluşumunu sağlarım diye sorduğumda uğraşma bu küçük cyclamenler hibrit olduğundan tohum alamazsın demişlerdi. Ben zaten çiçeği öldürürken annemin aldığı tohumlar minicik cyclamenden resimlerdekinin üç katı. (Gittiğimde fotoğraflayacağım) Üstelik tohumlar kuvvetli olsun diye bir kısmının tohum oluşmaya başladığında atıyor ki kalanların tohumları çabuk çillenip yaprak versin.

Mr_izmir
24-12-2009, 22:27
Sayın turko-g o resimdekiler tohum değil.Tohum kapsülleri.Yani çiçeğin yaprağı döktükten sonra,çiçeğin kalan orta kısmı.Tohumlar kapsüllerin açılmasıyla ortaya çıkacaklar.O kapsüllerin içindeler henüz.Ve dediğiniz gibi minicik olucaklar.Buarada benim siklamenim hibrit bir tür değil.Tamamen doğal.Oyüzden oluşan tohumlarda çimlenmeme gibi sıkıntı olucağını sanmıyorum.Sorun çiçeklerin tutup kapsül durumuna gelememesi.Kapsül oluşturamadan ölüyor çiçekler.Tozlaşma vs. denemediğim yöntem kalmadı kendi kendine yapıyor bunu.Çözemedim bir türlü.

galeyan
25-12-2009, 08:41
Soğanı yazın saklanıyormuş.Yeni öğrendim. Bütün yaz su verdim Topragını ve saksısını değiştirdim.Şu anda balkonda duruyor.Fakat bu sene aşağıdaki durumda

Forumda benzer durumda olanları gördüm.Acaba kurtaran oldumu?Aspirinli su versem veya başka nasıl kurtarabilirim.İlgilenen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

Bende de arabanın bagajında taşınması sırasında saksısı devrildikten sonra aynı sorun oluştu. Gayet düzgün formda olan çiçeğim önce çiçeklerini kaybetti, yaprakları sarardı. Yeni çıkan yapraklar sizinkiler gibi 15-20 cm uzun sapli halde idi. Can çekişiyor diye düşündüm ve hatta umudumu da kesmek üzereydim. Bu arada toprağı kurudukça su vermeye de devam ettim. Sonunda yaklaşık 2 ay önceydi sanırım kısa saplı düzgün yapraklar vermeye başladı. Yapraklanmayı da çiçekler takip etti. Şu an durumu gayet iyi. Çiçeğinizden umudunuzu kesmeyin derim.:rolleyes:

mer.cann
05-01-2010, 14:24
Selamlar.Benim elimde siklamen tohumları var;fakat nasıl çimlendireceğimi bilmiyorum.Eğer bilen bir üyemiz varsa lütfen beni aydınlatabilir mi???

Başbahcivan
06-01-2010, 21:07
Selamlar.Benim elimde siklamen tohumları var;fakat nasıl çimlendireceğimi bilmiyorum.Eğer bilen bir üyemiz varsa lütfen beni aydınlatabilir mi???
Sayın arkadaşım normal saksılara torflu toprağa serpiştir ve üzerine hafiften yine torflu toprakla üzerleri kapanacak kadar toprak atmanız yeterli olacaktır.

SerDag
09-01-2010, 19:43
bende çiçeklerine su değdirmeden yapraklarına su püskürtüyorum hiç bir zararını görmedim.. biri önermişti böyle yapmamı.. bir de sıklamenimi soğuk havayı sevdiğini öğrendiğim zaman balkona koymuştum. çiçeğim nerdeyse ölüyordü hemen içeri aldım sonra kendine geldi :) sanırım çiçekler birazda alıştığı ortamda iyi yetişiyor :)

bu da benim eski haline kavuşan sıklamenim :D

Merhaba, Bauhaus'tan aldığım Sıklameni hafifçe akşam güneşi düşen bir odaya koymuştum. Ancak yaprakları birer ikişer sararmaya başladı. Güneşten sanıp gölgeye aldım. Oda sıcaklığını ölçüyorum 20-25 C arasında, nem %50-60 arasında. Burada serin yeri sevdiğini yoksa sarardığını okudum hemen salona hafif soğuk ve kuru hava olan cam kenarına aldım. Bakalım düzelecek mi? Balkon çok soğuk oluyor geceleri -4C yi görüyor, ölür diye çekindim koymadım.

skaraca
16-01-2010, 10:21
Pazardan küçük yaprakları ve küçük çiçekleri nedeniyle beğenerek bir siklamen almıştım. Satıcı, toprağını değiştirmemi önerdi. Birkaç gün sonra saksısını boşalttığımda siklamen soğanının etrafında iki cm çevreler şekilde kalıp halinde toprak olduğunu, diğer toprağın saksıya bastırılmak suretiyle konduğunu, siklamen soğanından çıkan köklerin çevredeki toprağa ulaşmadığını gördüm. Bunun üzerine soğan etrafındaki toprağını biraz gevşeterek yeni toprak koydum. Fazla bastırmamaya dikkat ettim. Evde mutfakta duruyordu. İlk çiçek tomurcukları gelişirken birkaç yaprağın, sap kısımlarının yumuşayarak sararmaya başladığını gördüm. Onları aldım. Ancak bir taraftan çiçek açıyor, diğer taraftan çiçek tomurcukları ve yaprakları önce sap kısımları yumuşayarak toprağa yatıyor ve yapraklar sararıyor.

122036 Açan bir çiçeğin fotoğrafı.

122037 Buda sap kısımlarının yumuşaması nedeniyle toprağa yatan çiçek ve yapraklar. Sadece büyük yapraklar değil, bazı küçük yapraklarda aynı şekilde sapları yumuşuyor.

Karışım yaptığım toprakta biraz koyun gübresi vardı ondan olabilir mi? Ya da ben soğan etrafında kalıp şeklinde duran toprağı, kökler zarar görüp çiçeklenmeyi durdurmasın diye fazla gevşetmemiştim. Toprak çok sıkı olup, kökler gelişemediğinden bu durum olabilir mi? Ayrıca soğan etrafındaki toprağı tamamen temizleyip, kökleri gevşek toprağa diksem, çiçeklenme durur mu?

Bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

cenan
16-01-2010, 10:25
Sn skaraca. Sıklamen evi içi çiçeği değil. Aynı hataya bende düştüm başta. Atın onu balkona acımayın, soğuk havaların kahramanı o :p

umıt79
16-01-2010, 10:50
Ah ah demek ki denemeler yapmadan insan öğrenemiyor.Bende ilk aldığımda sapları ,yaprakları yumuşayan çiçeğe ne oldu diye düşünürdüm.Sonra baktım olmayacak üzülmeyim diye mutfağın sürekli açık penceresine bıraktım.Hava sirkülasyonu olan yerleri seviyor bu bitki.Balkon teras onun en sevdiği yerler.

şehnaz
16-01-2010, 11:25
Benimde siklamenim var ama rüzgar ve güneşi sevmediğini okuduğum için açık havaya çıkarmaya korkuyorum. Korunaklı , soğuk ve aydınlık depoda yaşıyor. Sürekli çiçek açıyor bir okadarda yaprak veriyor. Bende açık havaya koysam acaba dayanırmı rüzgara ?

fevziye
16-01-2010, 11:40
Merhaba arkadaşlar. Ben de sıklamenimin resmini ekleyeyim. Gerçi galeriye resimlerimin arasına kopyalamıştım ama gördünüz mü bilmiyorum. Cinsi nedir? Yazabilir misiniz?

umıt79
16-01-2010, 11:56
Benimde siklamenim var ama rüzgar ve güneşi sevmediğini okuduğum için açık havaya çıkarmaya korkuyorum. Korunaklı , soğuk ve aydınlık depoda yaşıyor. Sürekli çiçek açıyor bir okadarda yaprak veriyor. Bende açık havaya koysam acaba dayanırmı rüzgara ?

Yoğun ruzgara hiçbir bitki dayanmaz.Sıklamenler ısıyı ve yoğun güneşi sevmiyor.Kendi tecrübelerimden bunu öğrendim.Sürekli çiçek açıp yaprak veriyorsa yerini değiştirmenize gerek yok.Bitki bulunduğu yerden hoşlanmıştır.

umıt79
16-01-2010, 12:25
Merhaba arkadaşlar. Ben de sıklamenimin resmini ekleyeyim. Gerçi galeriye resimlerimin arasına kopyalamıştım ama gördünüz mü bilmiyorum. Cinsi nedir? Yazabilir misiniz?

Sanki Cyclamen persicum a benziyor sizin çiçeğiniz.Bol çiçekli ve renklerinin çok benzemesinden ,formundan bence Cyclamen persicum.

turko-g
16-01-2010, 13:42
Annemin tavşankulağı (cyclamen) tohumarından yaza ekilmeyi bekleyenler...

Aldığımızda küçük olan bu bitki için tohum alamazsınız demişlerdi ama bir kapsülden 50 yakın tohum çıkıyor. Resimdekiler 3/1'i. Diğerlerini annemin söylediğine göre yanlış zamanda ekmişim. Ama farketmez annemde 5 kapsül daha var.

Resimleri bir türlü netleştiremedim. Kusura bakmayın.

skaraca
16-01-2010, 13:49
Sayın cenan,

Siklamen ile ilgili mesajı yazdıktan sonra, başlık altındaki bakım mesajlarını biraz okudum. Serin yeri sevdiğini öğrenince bende balkona çıkarttım. Gerçi birkaç yaprak ve çiçek tomurcuğu iyice yumuşamış ve canlanmayacak durumdaydı. Onları aldım. Balkonum kapalı cam balkon. Bazı çiçeklerim de balkonda duruyor. Cam kanatların sadece bir tanesi havalandırma için açık, onu da ben gece don olma ihtimaline karşı kapatıyorum. Bir süre deneyeyim bakayım. Daha önce bir siklameni yine mutfakta kaybetmiştim. Bu kez forum sayesinde bilmediklerimizi öğreniyor, eksiklerimizi tamamlıyoruz. İyiki üye olmuşum diyorum.

kgursan
17-01-2010, 15:12
Pazardan küçük yaprakları ve küçük çiçekleri nedeniyle beğenerek bir siklamen almıştım. Satıcı, toprağını değiştirmemi önerdi. Birkaç gün sonra saksısını boşalttığımda siklamen soğanının etrafında iki cm çevreler şekilde kalıp halinde toprak olduğunu, diğer toprağın saksıya bastırılmak suretiyle konduğunu, siklamen soğanından çıkan köklerin çevredeki toprağa ulaşmadığını gördüm. Bunun üzerine soğan etrafındaki toprağını biraz gevşeterek yeni toprak koydum. Fazla bastırmamaya dikkat ettim. Evde mutfakta duruyordu. İlk çiçek tomurcukları gelişirken birkaç yaprağın, sap kısımlarının yumuşayarak sararmaya başladığını gördüm. Onları aldım. Ancak bir taraftan çiçek açıyor, diğer taraftan çiçek tomurcukları ve yaprakları önce sap kısımları yumuşayarak toprağa yatıyor ve yapraklar sararıyor.

122036 Açan bir çiçeğin fotoğrafı.

122037 Buda sap kısımlarının yumuşaması nedeniyle toprağa yatan çiçek ve yapraklar. Sadece büyük yapraklar değil, bazı küçük yapraklarda aynı şekilde sapları yumuşuyor.

Karışım yaptığım toprakta biraz koyun gübresi vardı ondan olabilir mi? Ya da ben soğan etrafında kalıp şeklinde duran toprağı, kökler zarar görüp çiçeklenmeyi durdurmasın diye fazla gevşetmemiştim. Toprak çok sıkı olup, kökler gelişemediğinden bu durum olabilir mi? Ayrıca soğan etrafındaki toprağı tamamen temizleyip, kökleri gevşek toprağa diksem, çiçeklenme durur mu?

Bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Yanlış kere yanlış!. Çiçeği üstünde bitki suyu en çok istediği zaman. Kendine göre bir düzen kurmuş kök uzatıp su dengesini sağlamış. Siz KÖKLERİ DAĞITMAK suretiyle dengeyi bozdunuz. Kökleri tekrar yerleşene kadar su alamayan bitki, yapraktan kaybettiği suyu telafi edemeyince solar, sararır ve kurur.
Cyclameninizde yeni kökler oluşuncaya ve su almaya başlayıncaya kadar biraz hasar olabilir. Suyu düzenli verin serin ve havadar yerde tutun. Kolay gelsin.

limon
17-01-2010, 19:14
Geçmişte defalarca Sıklamen almış fakat yaşatamamıştım. Ama o zaman hep ev içi bitkisi diye bilinir ve satılırdı, yaşatmayı beceremeyince bir daha almamaya karar vermiştim. Taa ki bir gün bir evin balkon demirlerindeki saksılarda rengarenk Sıklamenleri görünceye kadar. Bizim nazlı ve kısa ömürlü çiçekleri olduğunu sandığımız bitki meğer ne nazsızmış. Ormanda ağaç altlarında, kayaların arasında, doğada her yerdeymiş meğer.

Çiçeklerini sonbaharda bir açmaya başlıyor yaz başında havalar ısınıncaya kadar... Dışarıda durduğundan, ne suya ne başka bir şeye sadece birazcık sevgiye ve sararan solan yapraklarını, çiçeklerini temizlemeye ihtiyacı var. Temizlemeseniz de şikayeti olmaz ama lüzumsuz enerji harcamasın diye solan çiçek dallarını dibinden keserseniz kısa sürede yeni tomurcuklar verir.

Bu güzelliği keşfettikten beridir artık kış çiçeklerinden ne Hercai, ne Çuha alıyorum. Çok yıllık olması da büyük avantajı.

Goncagül
20-01-2010, 22:10
Bugün görünce dayanamayıp aldığım ebrulim.

SerDag
20-01-2010, 23:57
Merhaba,
Alalı 1 ay olmayan Sıklamenim bir taraftan çiçek açarken birer ikişer yapraklarını sarartmaya başladı. Bazı yavru yaprakların da sararmasından kuşkulanıp Forumu okuyup salona aldım, orası daha serin, loş diye. Ancak orada daha kötü oldu. Neredeyse 10-15 yaprağı sarardı. Tomurcuk çiçekler bile yapraklara serilmeye başladı. Odaya geri aldım. Oda 20-25 C civarlarında. Şimdi tekrar okuyup bu kez üstten bol su verdim. Balkonumuz açık ve Ankara malum şu aralar soğuk gidiyor. Balkona mı çıkartmalıyım?

Nejla K.
21-01-2010, 10:42
Hafta sonu gezinti yaparken dere kenarında bolca sıklamen gördüm. Topraktan soğanları ile çıkardım. Doğal ortamındaki topraktan da alarak eve geldiğimde saksılara diktim. Bu işi bilenler yardımcı olsunlar lütfen... Doğal sıklamenlerin balkonda ve saksıda yetiştirilmesi ihtimali nedir? Teşekkürler...

asmine
22-01-2010, 11:26
beyaz cyclamenimde tohum kapsülleri oluştu fakat sapında yumuşama oldu.acaba tohumlarını açılmadan alsam olur mu?

asmine
22-01-2010, 11:30
fotoğrafı

asmine
22-01-2010, 11:35
kırmızılım

turko-g
24-01-2010, 15:09
Çiçekleriniz çok güzel Asmine,
Bence tohum kapsüllerinizin alınma zamanı gelmiş. (Sapları yumuşamış dediğinize göre.)
Aldıktan sonra nemli olmayan bir yerde kurumaya bırakın kapsülü.
Belki bize de tohum gönderirsiniz.:D

halil33
27-01-2010, 13:02
Yanlış kere yanlış!. Çiçeği üstünde bitki suyu en çok istediği zaman. Kendine göre bir düzen kurmuş kök uzatıp su dengesini sağlamış. Siz KÖKLERİ DAĞITMAK suretiyle dengeyi bozdunuz. Kökleri tekrar yerleşene kadar su alamayan bitki, yapraktan kaybettiği suyu telafi edemeyince solar, sararır ve kurur.
Cyclameninizde yeni kökler oluşuncaya ve su almaya başlayıncaya kadar biraz hasar olabilir. Suyu düzenli verin serin ve havadar yerde tutun. Kolay gelsin.

Ayni sey benimde basima geldi.Cyclamenimi aldiktan sonra topragini degistirdim.(yaklasik 2 ay önceydi ve o zaman cicek yoktu)Basta hersey iyi gidiyordu ve birsürü cicek acti.Son 2-3 haftadir yaprak ve cicek diplerinde yumusamalar olusmaya basladi ve birbir soluyorlar.Yumusamalar sadece diplerde 1-2 cm kadar bir parcada oluyor.Acaba bu yumusamalar mantardan dolayi olabilir mi?

mer.cann
27-01-2010, 15:58
Selamlar.Benim de siklamen tohumlarım var fakat hangi mevsimde ekeceğimi bilmiyorum.Bu konuda bilgisi olan varsa eğer lütfen beni aydınlatsın.Teşekkür ederim.

turko-g
28-01-2010, 11:55
Sayın Asmine,
Bende annemden aldığım koyu pembe tohumlarım var. Tohum kapsüllerinizin iyice kurutun. İsterseniz bende size bu tohumlardan gönderebilirim.
Sayın mer.can,
Ben çok küçük olan sepet saksıma ektim. (kalorifer üzerinde) Ama annemin dediğine göre temmuz, ağustosta ekmeliymişim.
Tabi diğer arkadaşların tecrübelerini paylaşmasını bekleyebiliriz.

fksolak
03-02-2010, 11:50
Sayın halil33 sulamada problem olabilir.

kgursan
05-02-2010, 23:58
Ayni sey benimde basima geldi.Cyclamenimi aldiktan sonra topragini degistirdim.(yaklasik 2 ay önceydi ve o zaman cicek yoktu)Basta hersey iyi gidiyordu ve birsürü cicek acti.Son 2-3 haftadir yaprak ve cicek diplerinde yumusamalar olusmaya basladi ve birbir soluyorlar.Yumusamalar sadece diplerde 1-2 cm kadar bir parcada oluyor.Acaba bu yumusamalar mantardan dolayi olabilir mi?

Sn halil 33., Sulama fazla olabildiği gibi büyük ihtimal BOTRYTİS hastalığı gelmiş olabilir. Suyu kesin, Serin-havadar ortama alın ve Botrytis ilacı uygulayın ki dip çürümeler(yumuşamalar) dursun.