View Full Version : Siklamen (Cyclamen)
Teşekkürler Musk, tam bir temizlik yaptım biraz da toprağını eşeledim ki hava alsın ve pencere dışına bıraktım pazartesi sonucu göreceğiz, inşallah tekrar kendine gelir.
Teşekkürler Musk, tam bir temizlik yaptım biraz da toprağını eşeledim ki hava alsın ve pencere dışına bıraktım pazartesi sonucu göreceğiz, inşallah tekrar kendine gelir.
Aşırı su kökleri çürütmediyse yapraklanacaktır tekrar da, tabi bu bugünden yarına olmaz.
black_flood
17-01-2016, 18:15
semvayt bu sendeki bitkilere hiç üstten su verdin mi bilmiyorum ama geçen sene ben verdiğimde aynı sorun baş göstermişti bu nedenle kurtaramamıştım. eğer öyle bir hata yaptıysan yumruyu kontrol et yumuşama var ise işin zor tohum kapsülleri olgunlaşmayı başarabilirse tohumdan yetiştirirsin artık. ben doğal türünü arıyorum 2 senedir ama bulmak nasip olmadı onlarda bu tarz nazlanma yok doğal ortam şartlarında koy dışarıya yaşıyor sorunsuzca bu hibritler maalesef çok narin ve çok fazla mineral ihtiyacı duyuyor.
black flood, pazardaki çiçekçiden aldım, sıklameni sürekli yağmurlama suluyorum dedi ben de fısfıs yapıyorum, bu çiçek merakı beni ve çiçekleri telef ediyor sanırım, her tür ayrı toprak yapısı istiyor ama o kadar bilgili değilim en son aldığım stefanotisin de yaprakları sararmaya başladı
teşekkürler musk, bakalım inşallah çürütmemiştir, sabırla bekleyeceğim bugün de kar başladı gerçi soğuğa dayanıklı diyorlar, içerdeki sağlıklı sıklamen bugün işe geldiğimde yapraklarını sararmış olarak buldum dışarı alayım dedim ama bir anda sıcak ortamdan karlı havaya çıkarmak şok etkisi yapar diye korktum
black_flood
20-01-2016, 15:15
yağmurlama sulamayı da tamamen iptal et yaşayacağı varsa bile yaşamaz ölür zaten. ilk defa havanın eksi olmamasına rağmen var olan 4 sıklamen bir tanesi tamamen dondu bu nasıl bir adalet ise doğada iç mekana transferini yaptım sağ kalanları -6 derecede donmadı ama 0 derece olmayan havada 1 gecede don vurdu.
semvayt bu sendeki bitkilere hiç üstten su verdin mi bilmiyorum ama geçen sene ben verdiğimde aynı sorun baş göstermişti bu nedenle kurtaramamıştım. eğer öyle bir hata yaptıysan yumruyu kontrol et yumuşama var ise işin zor tohum kapsülleri olgunlaşmayı başarabilirse tohumdan yetiştirirsin artık. ben doğal türünü arıyorum 2 senedir ama bulmak nasip olmadı onlarda bu tarz nazlanma yok doğal ortam şartlarında koy dışarıya yaşıyor sorunsuzca bu hibritler maalesef çok narin ve çok fazla mineral ihtiyacı duyuyor.
Aydın Söke'de bulunan Priene antik kentini Ekim ayları gibi gezme şansım olmuştu. Her yerde minik mor siklamenlerden vardı. Çiçekleri piyasada çiçekçilerde ve yapı marketlerde satılanların 1/3'ü kadardı ve neredeyse hiç yeşil yaprakları yoktu sadece çiçekten ibaretlerdi.
black flood, pazardaki çiçekçiden aldım, sıklameni sürekli yağmurlama suluyorum dedi ben de fısfıs yapıyorum, bu çiçek merakı beni ve çiçekleri telef ediyor sanırım, her tür ayrı toprak yapısı istiyor ama o kadar bilgili değilim en son aldığım stefanotisin de yaprakları sararmaya başladı
Pazardaki çiçekçi, Ahmetten alıp Mehmede sattığı için çiçek sulama bilgisi de zarzavat sulamaktan ileri gidemeyecektir.
Siklamenleri sularken mümkün mertebe suyu yumru etrafından saksının dış çeperine doğru vererek yapmak daha iyidir. Yaprakları, çiçekleri ise fazla suyla temas ettirmemekte fayda var.
black_flood
22-01-2016, 21:54
Aydın Söke'de bulunan Priene antik kentini Ekim ayları gibi gezme şansım olmuştu. Her yerde minik mor siklamenlerden vardı. Çiçekleri piyasada çiçekçilerde ve yapı marketlerde satılanların 1/3'ü kadardı ve neredeyse hiç yeşil yaprakları yoktu sadece çiçekten ibaretlerdi.
zaten hibritler gibi yıl boyu çiçekli olmuyorlar doğal olanları daha önce 2 yıl bakmıştım daha sonra taşındığımızda kaybolduydu.
eceyıldız
31-01-2016, 12:25
İki yıl sonra topraktan çıkan sıklemen fidesi
Sûz-i Dilârâ
14-02-2016, 18:34
Sayın hocam100'den aldığım yabanî siklamenim çiçek açtı, mini mini bir şirine, nasıl seveceğimi şaşırdım cimcimeyi;) çok tatlı...
Zehraylmz
15-02-2016, 21:23
Merhaba benimde sıklamenim var ama hediye geldiğinde çiçekliydi,çiçekleri solduktan sona birdaha açmadı ekimde 2 yıl olacak.yaptak veriyor sürekli ama çiçek yok
supernova34
22-02-2016, 23:26
Merhaba,geçtiğimiz kasım ayında aldığım sıklamenlerin son durumunu paylaşmak istedim,uzun süre havadar,serin ve güneş gören iç mekanda baktım,havanın biraz ısınmasıyla dün dış mekana aldım..Çiçeklerini tamamen döktükten sonra iki ay içinde tekrardan ,tomurcuklanıp çiçeklendi,kısa sürede edindiğim tecrübe,uygun şartlar ,ısı(serin ortam),güneş,uygun hava sirkülasyonu sağlandıktan sonra bakımı kolay bir bitki.
yeşilaşk
05-03-2016, 10:57
598668
Bereketli bir cyclamen sezonuydu :))
murphyjess
05-03-2016, 15:01
Bu siklamenim 5-6 yıldır bende, çok güneşli balkonumun en az güneş gören yerinde (öğleden sonra 1 saat kadar) duruyor, uzun saksıya almaktan başka hiç bakım yapmadım (kızımın doğumundan sonra 4 yıl boyunca sulamak dışında hiç bir çiçeğimle ilgilenemedim), hiç besin de vermedim.. Yaz kış sürekli yemyeşil ve yazın bile çiçekli.. Ama son 2 senedir çiçekleri yaprakların altında saklanıyor, çiçek sapları boyca daha kısa oluyor.. Mutlaka bir sebebi vardır, fikir verebilecek olanlara şimdiden teşekkür ederim.
(Bu arada artık kızım büyüdüğü için vakit bulabiliyorum ve sevgili çiçeklerime sabırları için şükranlarımı ileterek hepsini ayrı ayrı bakıma aldım :))
ahsensukran
10-03-2016, 15:17
Benim guzel cicegimde yapraklarinin altinda kalıyor. Aldığımda iki çiçegi vardı. Çok büyüdü kızım. Ama
Ne yapmam lazım bilmiyorum
...Ne yapmam lazım bilmiyorum
Yaprakları, elinizle çiçeklerin altına alabilirsiniz :)
ahsensukran
10-03-2016, 19:29
Cicek saplarının boyu kısaa, yapraklarla aynı boyda kaldı cogu çiçeğim. Bu hali bile çok güzel ;)
Elbereth
11-03-2016, 19:08
599759
sardunya18
24-03-2016, 12:10
Son günlerini yaşasada hâlâ çok güzel inşaallah sene ye başka renklerini edinirim :p
sardunya18
15-05-2016, 11:34
Merhabalar sizin siklamen ler ne durumda hâlâ toprağını değiştirmedim tohum kapsülleri mız baya bir iri kurudukça suluyorum .Balkonun güneş görmeyen köşesinde duruyor .Acaba saksısını ne zaman değiştirsem
Diktiğim sıklamen yumrusu 4 yerden yeserdi. 2 tanesi 1 karış kadar uzadı sonra daha da gelişme olmadı. Sadece yeşil ince bi cubuk şeklinde kaldı. Sizce normal mi bu durum? Üst kısmı da kurudu
Diktiğim sıklamen yumrusu 4 yerden yeserdi. 2 tanesi 1 karış kadar uzadı sonra daha da gelişme olmadı. Sadece yeşil ince bi cubuk şeklinde kaldı. Sizce normal mi bu durum? Üst kısmı da kurudu
613211
Bu sekilde sadece cubuk gibi uzadı 1 haftadır böyle sabit kaldı ve ucu kurudu
Merhabalar sizin siklamen ler ne durumda hâlâ toprağını değiştirmedim tohum kapsülleri mız baya bir iri kurudukça suluyorum .Balkonun güneş görmeyen köşesinde duruyor .Acaba saksısını ne zaman değiştirsem
Şuan toprak değişiminin tam zamanı
Şuan toprak değişiminin tam zamanı
Benim soruma da cevap verir misiniz
Sûz-i Dilârâ
19-05-2016, 17:27
613211
Bu sekilde sadece cubuk gibi uzadı 1 haftadır böyle sabit kaldı ve ucu kurudu
Bu siklamen değil ama:(
Benim soruma da cevap verir misiniz
Valla ben böyle bir sıklamen hiç görmedim. İstersen bekle bakalım büyüyünce ne çıkacak. [emoji6]
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160519/00446c9d66bcf92e6162ae7a2a7323d4.jpg
Yavru sıklamenlerim. Tohumdan yetiştiler ve hiç seninki gibi olmadılar.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ben de anlamadım. Yumru olarak geldi. Kızımın bahçesinden almıştım kibrista. Aynı siklamen gibiydi
ahsensukran
03-06-2016, 11:05
Kışın aldiğimda üzerinde bolca çiçekleri olan sıklamenim bir türlü yaza geçiş yapamadı. Üzerindeki bütün yapraklari dökmeden yerine yenilerini çıkarttı. Ben sulamamakta ısrar ettim ama çiçeğim buyumek için çabaladı. Şu an uzeri yaprak dolu ve cicek tomurcukları var. Bu sıkmende bi gariplik var
Fatih_Soydemir
17-07-2016, 20:55
Hibritler için bu durum normal 3 adet bendede var biri kurumak ile kurumamak arasında kaldı diğeri yaprak güzeli gibi yaprak sadece diğeri ise hiç yaprak yok ama sürekli çiçek açıyor hibritler çok dengesiz hareket ediyor görmediği sıcak kalmadı 2 hafta boyunca gölgede 45 derecede kaldı yine de uykuya girmedi.
sardunya18
24-09-2016, 10:49
Benim sıklamenimde uyumayanlardan tohum kapsülü var diye sulamaya devam ettim .Yeni yapraklar çıkınca sulamayı kesemedim .Ama çok şükür çiçeklendi .
sardunya18
06-10-2016, 12:35
Yabani sıklamen bir yaprak çıkardı birde tomurcuk görünüyor.
629363
Bu da normal siklamenimin son hali :p
629364
Fatih_Soydemir
28-10-2016, 12:47
Yabani türün tohumunu bulamadım bir bulsam yetiştireceğim hibritler adamı delirtir. bu sene sıklemenler yörüngeden çıktı bendekiler 52 derece sıcakta dahi çiçekli ve yapraklı sıklamenlerim uykuya geçti. son yapraklı duran ise uyumak ile uyumamak arası gidip geliyor hiç sevmedim olan durumu o kadar sıcakta bile yaşayan bitki havalar soğuyunca uykuya girdi bakalım ne zaman geri uyanacaklar. uykuda olanların topraklarını değiştirirken baktım tüm yumrular sağlam ama uykuda bekliyor öylece.
Bonsai'dekiTori
01-11-2016, 14:26
http://i.hizliresim.com/B8pMzj.jpg
Merhaba, sıklamenim birden çiçeklerini düşürdü. Bazı yapraklarında sararma var. acaba neden olabilir?
Merhaba, sıklamenim birden çiçeklerini düşürdü. Bazı yapraklarında sararma var. acaba neden olabilir?
Siklamen sıcağı sevmez. Serin, soğuk bir ortama alın. Aşırı sulamayın. Ama toprağı hep nemli tutun. İçinde bulunduğu seramiğin altında drenaj delikleri bulunduğunu varsayıyorum.
beşiktaşlı
03-11-2016, 19:01
antalya toroslarda sıklemen mevcut
Bonsai'dekiTori
06-11-2016, 05:53
Siklamen sıcağı sevmez. Serin, soğuk bir ortama alın. Aşırı sulamayın. Ama toprağı hep nemli tutun. İçinde bulunduğu seramiğin altında drenaj delikleri bulunduğunu varsayıyorum.
Evet, saksıda delik var.
Balkona alınca bazı çiçekleri yine diriliş gibi ama yapraklarında sararma ve çiçeklerinde ölme devam ediyor. Bir de yeni açan yapraklarda sararma oluyor ve tomurcukları açmadan kuruyor. Bir dili olsa da konuşsa :/
Mücevher Çalısı
06-11-2016, 07:50
... Bir dili olsa da konuşsa :/
Onun dili var ve konuşuyor. Size vücut dili ile derdini anlatıyor...
Bu konuyu baştan sona okuyun (sayfa olmuş 27), yetmedi bitkinizin ismini verip internete, başka sitelerde hakkında yazılanları okuyun. Elinize geçen bilgiler, bitkinizin dilini çözmenize yardımcı olacaktır...
a.sakarya
08-11-2016, 14:37
sıklamen lerim 3 yıldır benimle kapalı cam balkonumda duruyor. uzun sürede çiçekli kalıyor :)
sardunya18
09-11-2016, 08:14
Sevgili a.sakarya sıklamenleriniz çok güzel soğuk iklimde anca kapalı balkon da yetişiyor .Bu da benim yeni aldığım sıklamenim çok sık yaprağı var .Evdeki yabani olan hâlâ tomurcuğunu açamadı .
a.sakarya
09-11-2016, 08:57
çok güzelmiş sardunya18. bol çiçekli olsun :)
Evet, saksıda delik var.
Balkona alınca bazı çiçekleri yine diriliş gibi ama yapraklarında sararma ve çiçeklerinde ölme devam ediyor. Bir de yeni açan yapraklarda sararma oluyor ve tomurcukları açmadan kuruyor. Bir dili olsa da konuşsa :/
Botrytis e karşı ilaçlamalısınız. yeni tomurcukların düşmesi botrytisden (gri çürüklük) olur. Buna karşı (Ronilan ve/veya rovral ) ilaçlarından birini kullanabilirsiniz. kolay gelsin
Yeni aldığım siklamenlerden birinin yaprakları ve çiçekleri boynunu bükdüler. Soğanı çürümüş sandım, çürüyen yaprakları alırken dibinde küçük bir kurt ve beyaz beyaz minik böcekler gördüm. 😥 Ne yapmalıyım? Nasıl kurtulurum bunlardan? Diğerlerini de sarmaz inşallah 😨
çiçeksever
05-12-2016, 13:56
Bence toprağı değiştirin, serin yerde muhafaza edin ve çok sulamayın.
Yumrunun içinde kurt var mıdır? İçine girmemiştir değil mi? Kesip içine baksam mı? Çoğaltmak için kesiliyormuş ya öyle... Nasıl yapılması gerektiğini bilmiyorum gerçi de....
Selam arkadaslar bunlarda benim gecen yilki siklamenlerim. Baharda uykuya gecme doneminde curuttum yumrularini cok sulayarak.
Отправлено с моего HUAWEI Y511-U10 через Tapatalk
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161215/f4afe3ced31b52566312023624d87886.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161215/0761fbe82b15822abcff67ec427a9794.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161215/f9681f22e4ac204b7630791ea3105df3.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161215/941e51cc874b23415e36b3e3aca4860f.jpg
Отправлено с моего HUAWEI Y511-U10 через Tapatalk
Sûz-i Dilârâ
20-01-2017, 11:25
Geçen yıl hocam100'den üç soğan almıştım, biri çürümüştü, biri hiç uyanmamıştı ama soğan sağlamdı, bir tanesi de iki-üç yaprak ve bir çiçekle yetinmişti.
Soğanları söküp menekşe saksılarına aldım, mutfak penceresinin önünde tuttum, nadiren de suladım.
Bu yıl her iki soğan da uyandı, diğeri şimdilik yapraklanmakla meşgul, geçen yıl tek çiçek açan bu yıl hem güzel yapraklandı hem de bir dolu çiçeği var üzerinde.
Yabanî tür olduğu için çiçekler çok küçük, 10 kuruş boyunda. ;)
Sûz-i Dilârâ
21-01-2017, 09:26
Dün aklımdaydı unutmuşum, yabanî ve kültüre alınmış türleri yanyana fotoğraflayacaktim.
İşte hormonlu ve organik karşılaştırması:cool:
Selamlar, ismini forumumuzdan sorarak öğrendiğim siklamenim henüz bir gündür benimle. Balkonumda doğrudan güneş görmeyeceği şekilde serin bir kenara koydum. Ancak bazı çiçeklerinde ve dibinde sormak istediğim sıkıntılıya benzeyen oluşumlar var. Daha önce hiç çiçek yetiştirmişliğim yok. Tam acemiyim yani :) Önerilerinizi beklemekteyim.
Dibindeki garip tozlumsu oluşumlar zararlı mıdır? Yaprakların sorunlu olanlarını koparmalı mıyım? :confused:
Bu mesajıma da genel görüntüsünü koyayım istedim. Aldığım çiçekçi ismini-bakımını hiç bir şeyini bilmiyordu. Sadece 4-5 günde bir suladığını söyledi eleman. Küçük yerde yaşamanın zorlukları :mad:
Forumdaki diğer görsellerde hep kulakları dik dik çiçeklerin. Çiçeğimin durumu nasıl sizce?
sardunya18
10-02-2017, 13:10
Selamlar, ismini forumumuzdan sorarak öğrendiğim siklamenim henüz bir gündür benimle. Balkonumda doğrudan güneş görmeyeceği şekilde serin bir kenara koydum. Ancak bazı çiçeklerinde ve dibinde sormak istediğim sıkıntılıya benzeyen oluşumlar var. Daha önce hiç çiçek yetiştirmişliğim yok. Tam acemiyim yani :) Önerilerinizi beklemekteyim.
Dibindeki garip tozlumsu oluşumlar zararlı mıdır? Yaprakların sorunlu olanlarını koparmalı mıyım? :confused:
Sanki kök çürümesi gibi sağa sola yamulmuş çiçekleri kesin koparmayın .Kurtulabilir benim yeni aldığım siklamen can çekişiyor ne yapcağımı bende bilmiyorum
sardunya18
10-02-2017, 13:16
Bu sıklamenim geçen seneden yaprakların birazı donduğu için çiçekler açıkta kaldı.Yeni yapraklar geliyor :p
Çiçekleri toprağa en yakın yerinden mi kesmeliyim?
sardunya18
10-02-2017, 15:05
Çiçekleri toprağa en yakın yerinden mi kesmeliyim?
Hayır arada üç santim falan kalsın .Kesildikten sonra kendi kendine kurusun Ben birkaç tanesini koparmıştım oda kökte yaralanma yapıyor Benim çiçeğim şimdi bu durumda :
http://www.agaclar.net/forum/attachments/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/638569d1486718598-img_20170210_121352.jpg
Siklamen çiçeğimin dibinde gördüğüm bu oluşum bir hastalık ya da kök çürüğü müdür? Tedavisi ya da düzeltilmesi için ne yapmam gerekiyor?
Çok teşekkürler.
Selamlar fotoğrafı biyoloji öğretmeni arkadaşıma gösterdim. Yosun olabileceklerini söyledi. Zararı olmaz dedi. Bekleyip göreceğiz artık.
casperia
14-02-2017, 21:01
Selamlar fotoğrafı biyoloji öğretmeni arkadaşıma gösterdim. Yosun olabileceklerini söyledi. Zararı olmaz dedi. Bekleyip göreceğiz artık.
çok fazla sıklemen bakımı hakkında bilgim yok ama sanki hava akımının az, havanın tazelenmediği bi ortamda durmasından kaynaklanan bir sorunmuş gibi geldi.
Batı Rüzgarı
14-02-2017, 22:29
http://www.agaclar.net/forum/attachments/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/638569d1486718598-img_20170210_121352.jpg
Siklamen çiçeğimin dibinde gördüğüm bu oluşum bir hastalık ya da kök çürüğü müdür? Tedavisi ya da düzeltilmesi için ne yapmam gerekiyor?
Çok teşekkürler.
küf mantarı oluşmuş muhtemelen. hava akımının olmadığı nemli soğuk şu günlerde aksine şartları mümkün olduğunca oluşturmak lazım.ama ev şartlarında ne derece mümkün o size göre değişir.
Selamlar. Ben hafif rüzgarlı olan balkonumda bakıyorum. Sanırım aldığım yer kapalı ortamda baktığı için böyle oldu. Herhangi bir ilaç vs kullanmama gerek var mıdır?
Selamlar. Ben hafif rüzgarlı olan balkonumda bakıyorum. Sanırım aldığım yer kapalı ortamda baktığı için böyle oldu. Herhangi bir ilaç vs kullanmama gerek var mıdır?
Botrytis (Beyaz küf-çürüklük) e karşı Rovral diye bilinen bir ilaç vardır kullanabilirseniz iyi olur. Tarım ilacı satan yerlerde bulursunuz. Kolay gelsin
feast3874
16-02-2017, 10:48
selamlar. benim evde 2 kök birisi kırmızı birisi beyaz cıklamenim var. taşınırken dona maruz kaldı. canlı olan yaprak ve çiçek kısımları dondu. bende dibine kadar budadım. acaba öylece bıraksam tekrar yeşerir mi? yoksa söküp kök kısmı soğuk almış mı bakmalımıyım?
Botrytis (Beyaz küf-çürüklük) e karşı Rovral diye bilinen bir ilaç vardır kullanabilirseniz iyi olur. Tarım ilacı satan yerlerde bulursunuz. Kolay gelsin
Bugün ilçedeki zirai ilaç satan yerleri dolaştım ancak rovral bulamadım. Birisinde bir ziraat mühendisi ile görüşme imkanım oldu. O da signum isimli ilacı kullanabileceğimi ancak paket fiyatlarının 100 tl üzerinde olduğunu söyledi. Sebze yetiştirenlerden belki az bir miktar bulabileceğimi söyledi. Beyaz çürüklük sorununun kolay geçirilebilen bir sorun olmadığını söyledi.
Bu sorun yumruya zarar verir mi acaba? Sıkıntılı dal ve çiçekleri iyice budayıp o bölgeleri atsam kurtaramaz mıyım dersiniz?
Cevap gelmeyince ben de boş durmaktansa işe girişmek iyidir deyip siklamenimin üzerindeki sorunlu çiçek ve dal saplarını budadım. Sonra da nemin düşmesi için uzunca bir süre su vermedim. Bu süreçte üzerindeki açmış olan çiçekler soldular. Onları da geçen gün toprağın birkaç santim üzerinde sapı kalacak şekilde budadım. Üzerinde hala bir sürü tomurcuk var ve bazıları da sağlıklı şekilde açacak gibi görünüyor. Şimdilik hastalıktan bir emare kalmadı gibi.
Asıl sormak istediğim soru ise şöyle. Balkonum yola cephe. Sokağımızda da uzun bir süredir bakım çalışmaları olduğundan çok fazla toz oluyor. Siklamenimin yapraklarında artık toz birikmeye başladı. Bu tozların gitmesi için ne yapmamı önerirsiniz? Fısfıs ile yıkasam mı acaba?
lenavita
03-03-2017, 14:15
Bunlarda tohumunu alıp ektigim seneye inşallah acarlar
Bende Sıklamen artık fanatiklik oldu gibi. Okulda da bt sınıfımda bir sıklamenim var. Öğretmenler odasında sıcaktan boğulacaktı. Geçen gün görünce hemen kurtarıp himayeme aldım. Serin ortamı görünce birkaç günde tomurcuklarına güç gitti çiçeklendi hemen. Beyaz-fuşya iki renkli çiçekleri çok güzel.
taydin66
11-03-2017, 16:39
Merhaba arkadaşlar geçen sene aldığım sıklanmeni kasım ayında yeniden tıoprağa diktim. açakları masına açtı ama geçen sene yaprakları ve çiçekleri dev gibiydi. Yaprak 3 katı kadar küçüldü. Çiçek büyüklüğü ise 5 cm uzunluğundan nerdeyse 1 cm gibi minicik bir hale geldi. Sanki yaban sıklameni gibi oldu. Ne yapmam gerekir. Hiç olmazsa seneye tekrar dikerken dikkat edeyim.
Sıklamen soğanı neredeyse patates büyüklüğünde bunu oratadan 2 ye keserek çoğaltılabilir mi?
Saksıdaki toprağın besin değeri düşmüş olabilir mi? Uygun besinleri verirseniz düzelir sanki. Soğan bölme işi ile çoğaltım da mümkün ancak çok önerilmiyor. Steril ortamı sağlayamazsanız sıkıntı çıkma olasılığı çok yüksek.
taydin66
12-03-2017, 14:32
Saksıdaki toprağın besin değeri düşmüş olabilir mi? Uygun besinleri verirseniz düzelir sanki. Soğan bölme işi ile çoğaltım da mümkün ancak çok önerilmiyor. Steril ortamı sağlayamazsanız sıkıntı çıkma olasılığı çok yüksek.
Cevap için teşekkürler. Ancak son baharda soğanı dikerken çok kaliteli composana compact alman malı toprağa dikmiştim. Belkide bu toprak yanlış seçim oldu.
Yanlış seçim demeyelim ama tek başına o karışım yeterli gelmemiştir. Tanıtımında da 50 gün kadar gübre ihtiyacını karşılar diyor. Sonrası için sizin takviye vermeniz gerekirdi.
Cevap gelmeyince ben de boş durmaktansa işe girişmek iyidir deyip siklamenimin üzerindeki sorunlu çiçek ve dal saplarını budadım. Sonra da nemin düşmesi için uzunca bir süre su vermedim. Bu süreçte üzerindeki açmış olan çiçekler soldular. Onları da geçen gün toprağın birkaç santim üzerinde sapı kalacak şekilde budadım. Üzerinde hala bir sürü tomurcuk var ve bazıları da sağlıklı şekilde açacak gibi görünüyor. Şimdilik hastalıktan bir emare kalmadı gibi.
Asıl sormak istediğim soru ise şöyle. Balkonum yola cephe. Sokağımızda da uzun bir süredir bakım çalışmaları olduğundan çok fazla toz oluyor. Siklamenimin yapraklarında artık toz birikmeye başladı. Bu tozların gitmesi için ne yapmamı önerirsiniz? Fısfıs ile yıkasam mı acaba?
Botrytisin asıl ilacı : Havalandırma dır.
Yol çalışmasındaki tos toprak üstten sulama ile yıkanır ve zarar vermez.
sorunlu yaprakları temizlemek iyi olmuş.alttan gelen tomurcuklar açar ama suyu çok kontrollü ve az verin
kolay gelsin.
Evet aynen dediğiniz gibi yaptım ve Sıklamenim kendine geldi sayın kgursan.
Fatih_Soydemir
08-08-2017, 18:31
sıklamenimi komple kırmızı örümcek bastı hiç denk gelmemiştim bu seneye özgü sanırım ilaçta kullanamıyorum kullanınca zarar görüyor sıklamen ne baskın haşeratmış kökünü kazıyamadım gitti terastan. önerisi olan var mı acaba.
kelebek çalısı
27-09-2017, 19:22
Yaz mevsiminde açan Cyclamen.
658010
Sûz-i Dilârâ
28-09-2017, 07:14
sıklamenimi komple kırmızı örümcek bastı hiç denk gelmemiştim bu seneye özgü sanırım ilaçta kullanamıyorum kullanınca zarar görüyor sıklamen ne baskın haşeratmış kökünü kazıyamadım gitti terastan. önerisi olan var mı acaba.
Bitkiyi sık sık yıkayın.
Fatih_Soydemir
04-10-2017, 17:02
Bitkiyi sık sık yıkayın.
öneri için sağolun çözüm olarak saksısı ile birlikte imha ettim malesef yakarak üzerinden aldığım tohumlarından yeniden yetiştirdim şu anda yaprak gelişimi bile yeni başladı artık seneye bir daha bu haşerat musallat olmazsa çiçeklerini göreceğim.
Merhaba arkadaşlar;
bu başlığın 17. sayfasına kadar okudum ve bir yerlerde yanlış yaptığımız kesin. Eşimin 2 hafta önce hevesle aldığı 2 siklamenden birinin durumunu paylaşacağım. Yeni aldığı iki adetle birlikte üçü sağlıklı halde ancak bu alındığının ertesi günü çökmeye başladı.
Aşamalarımız şöyle:
1. 21 Ekim alış
2. Balkonda yerine alışması için sulama ve toprak/saksı değişmeden bekletme
3. 24 Ekimden itibaren yapraklarda sararma, çiçek saplarında eğilip yatmalar, bazı yapraklarda çürüme.
4. 25 Ekim saksı değişikliği, orijinal toprağını dağıtmadan etrafını yeni toprak "GARTENGOLD Genel kullanıma hazır torf" ile doldurma ve saksı kenarlarından az miktarda sulama.
5. Şimdi baktım toprağı nemli/ıslak arası ??
6. Ortam: Havadar, serin (ort.17 c) , bol ışık alan
Saksılarımız ikili olduğu için iç saksı çıkarılıp , dış saksıya birkaç cm. su koyup alttan sulama en iyisi galiba.
Sorum şu olacak; bu dostumuzu kendi haline mi bırakalım ya da yapabileceğimiz başka birşey var mı?
Saygılar
lenavita
30-11-2017, 09:43
Merhaba arkadaşlar geçen sene aldığım sıklanmeni kasım ayında yeniden tıoprağa diktim. açakları masına açtı ama geçen sene yaprakları ve çiçekleri dev gibiydi. Yaprak 3 katı kadar küçüldü. Çiçek büyüklüğü ise 5 cm uzunluğundan nerdeyse 1 cm gibi minicik bir hale geldi. Sanki yaban sıklameni gibi oldu. Ne yapmam gerekir. Hiç olmazsa seneye tekrar dikerken dikkat edeyim.
Sıklamen soğanı neredeyse patates büyüklüğünde bunu oratadan 2 ye keserek çoğaltılabilir mi?
Yaşlanmış olabilir soğanı çok büyükse bence önceki yıl çok cosmus bu yıl mutlaka çiçeği tohuma bırakmayın arada solan çiçekleri koparinki sanki dinlenmek istiyor gibi ☺
celalim01
30-11-2017, 11:51
Bu sene bende 2 renk sıklamen aldım. Daha önceden bahçede vardı ama sonradan kayboldu gitti. Toprakta bir şey yemiş olabilir belki. Şuan ki çiçeklerim evin içinde ,keyifleri iyi durumda ve bolca çiçekleri var.
Batuhan Yılmaz
30-11-2017, 18:12
Merhabalar siklamen tohumunun ömrü kaç yıldır ne yazık ki tüm soğanlarım çürümüş normal biti tohumu gibi düşünüp sakladığım siklamen tohumları byağı buruşmuş onları 3 gün ılık suda bekletip cam kenarında ki küçük saksıcıklara ektim başarı sağlar mıyım sizce ?
Fatih_Soydemir
05-12-2017, 21:32
Merhabalar siklamen tohumunun ömrü kaç yıldır ne yazık ki tüm soğanlarım çürümüş normal biti tohumu gibi düşünüp sakladığım siklamen tohumları byağı buruşmuş onları 3 gün ılık suda bekletip cam kenarında ki küçük saksıcıklara ektim başarı sağlar mıyım sizce ?
2 yıllık beklemiş tohumu dahi yeşeriyor sorun olmaz fakat seçtiğin tohumların içindeki en irileri olmasında fayda var ve 3 gün bekletmeye hiç gerek yok 1 gün dursa yetiyor diktiğin toprağın 20 gün boyunca hiç kurumamasına ve aşırı ıslak kalmamasına dikkat edersen yeşerdiklerini görebilirsin. 26 günde yeşerdi bendekiler hatta 20. günden sonra iyice yitirmiştim ümidimi kesin çıkmaz dememe rağmen yeşerdiler. şu anda 3 tane yaprağı oldu.
Selamlar, 3 senedir aynı siklamene bakıyorum. Bu süreçte edindiğim tecrübelerim; bu zamana kadar kapalı balkonda hafif esintili bir ortamda çok mutlu oldu sadece yazları balkonum direkt güneş aldığı için gölge yerlere sakladım ve yazın bile az da olsa çiçek açmasını sağladım. Bu sene kendisini bahçeye taşıdım, hala saksıda bakıyorum ve şiddetli rüzgarlardan hoşlanmadığını farkettim o yüzden korunaklı bir bölgeye aldım ve bu sene de oldukça sağlıklı çiçekler vermeye başladı. Son 2 senedir tohum alıyorum ve bu sene tohumları bahçeye ektim çimlenirse burdan paylaşırım ama saksıya düşen tohumlardan çimlenenler oldu. Bir kaç defa leonardit, fermente organik gübre ve eksildikçe toprak ekledim. bu zamana kadar hiç saksı değiştirmedim ve değiştirmeye de korkuyorum saksı değişiminde problem yaşayanlar olduysa paylaşırsa sevinirim artık saksısı ufak geliyor çünkü.
Fatih_Soydemir
14-12-2017, 12:42
Selamlar, 3 senedir aynı siklamene bakıyorum. Bu süreçte edindiğim tecrübelerim; bu zamana kadar kapalı balkonda hafif esintili bir ortamda çok mutlu oldu sadece yazları balkonum direkt güneş aldığı için gölge yerlere sakladım ve yazın bile az da olsa çiçek açmasını sağladım. Bu sene kendisini bahçeye taşıdım, hala saksıda bakıyorum ve şiddetli rüzgarlardan hoşlanmadığını farkettim o yüzden korunaklı bir bölgeye aldım ve bu sene de oldukça sağlıklı çiçekler vermeye başladı. Son 2 senedir tohum alıyorum ve bu sene tohumları bahçeye ektim çimlenirse burdan paylaşırım ama saksıya düşen tohumlardan çimlenenler oldu. Bir kaç defa leonardit, fermente organik gübre ve eksildikçe toprak ekledim. bu zamana kadar hiç saksı değiştirmedim ve değiştirmeye de korkuyorum saksı değişiminde problem yaşayanlar olduysa paylaşırsa sevinirim artık saksısı ufak geliyor çünkü.
hafif dahi olsa rüzgar POYRAZ çok zarar veriyor. Saksı değişimine gelince ihtiyaç olursa zaten kendisi belli eder çok büyük saksıya dikmek pek fayda sağlamıyor. Tohumdan yetişeni nisan ayında şaşırtma yaparak sorun yaşamıyorum ama yetişkin bir sıklamenin uykuya girmeden saksı değişimi sıkıntı yaratabilir. Hibritlerin maalesef yaşamı bile sıkıntılı Uyku döneminde uyumuyor orijinal yerli tür bulmak lazım onlar isteseniz de zamanı gelmeden uyumaz ve uyanmaz. forumda var ise yerli tür yetiştiren tohum temini yapabilirsiniz ama fazla bir renk yok 3 renk oluyor yerli türler ve büyük çiçek açmazla çok ufak tefek çiçekleri olur ve hibritler gibi kısa ömürlüde değiller uyku dönemi geçirebildikleri için.
Yerli tür değil benim siklamenim tahminimce ama düşündüğümden uzun süre yaşadı. Uykuya girmiyor cidden ama saksısının küçüklüğünden olsa gerek uzun zamandır dik durmuyor ne yaprakları ne çiçekleri toprak miktarı azaldı diye düşünüyorum
su perisi
03-01-2018, 19:50
663698
663699
663700
Yanlışlık yapmıştım. Şimdi düzeldiğini düşünüyorum.
İlk resimdeki uzun zamandır çiçek vermiyordu. Yeni çiçeklerini göstermeye başladı.
Üçüncü resimde annemin evinden, ikincisi ise onun yavrusu.
Gülizarşen
23-01-2018, 20:27
Ben bir hafta bile yaşatamadım zavallı güzel sıklamenimi ama yumrusu sağlıklı gibi. Tüm yaprakları budadım mecburen şimdi topraktan çıkmalı mı yoksa beklemeli mi.
Ben bir hafta bile yaşatamadım zavallı güzel sıklamenimi ama yumrusu sağlıklı gibi. Tüm yaprakları budadım mecburen şimdi topraktan çıkmalı mı yoksa beklemeli mi.
cyclamen, havadar yer ister, serin yer ister. biraz da gölge ister.kolay gelsin
Gülizarşen
27-01-2018, 19:59
Şu anda terasta yumru sakının içinde bekliyor normal şartlarda yumruyu kuruduktan sonra az miktarda sulayın gölge ve serin yerde saklayın diyordu önceki sayfalarda ben de tavsiyelere uyurum ama burası Antalya belediye başkanı tonlarca kar getirmiş çocuklar kar görsün diye öğlen sadece çamur vardı. Ne yapalım bizimde limitsiz sıcağımız var. Bitkileri yaşatabilmeye çalışıyoruz
Gülizarşen
27-01-2018, 20:02
Sayın Kgursan ilginiz için teşekkür ederim ben eve gelince onun güzelliğine doymak için iki gün içeride bıraktım sonra hava aldı o da yetmedi sıklemenime
sardunya18
11-04-2018, 15:00
Üç senedir bende olan sıklamenim çiçeklerinin en yoğun olduğu zaman .
sıklamenlerin tohum keseleri iri bir nohut büyüklüğüne ulaştı, ne zaman almalıyım tohumları?
Doku_Kültürcü
15-04-2018, 21:34
sıklamenlerin tohum keseleri iri bir nohut büyüklüğüne ulaştı, ne zaman almalıyım tohumları?
Kuruduklarında alın.
Siklamen çiçeklerim. Mini çiçekleri var. Çok güzeller.
684048
Siklamen bakımı kolay gibi olsa da beni korkutuyor. İki yıl önce bordo renkli çok güzel bir siklamen çiçeğim vardı. Bütün kış çiçek açtı. Yaz sıcakları başlayana kadar çiçeklendi. Sonrasında ani bir dinlenmeye geçti. Bunun normal olabileceğini düşündüm ama sonbaharda yumru tekrar filizlenmedi:(
Fatih_Soydemir
21-11-2018, 20:54
Siklamen çiçeklerim. Mini çiçekleri var. Çok güzeller.
684048
Siklamen bakımı kolay gibi olsa da beni korkutuyor. İki yıl önce bordo renkli çok güzel bir siklamen çiçeğim vardı. Bütün kış çiçek açtı. Yaz sıcakları başlayana kadar çiçeklendi. Sonrasında ani bir dinlenmeye geçti. Bunun normal olabileceğini düşündüm ama sonbaharda yumru tekrar filizlenmedi:(
Maalesef Hibritler agresif ne yapacağı belirsiz en sağlıklısı doğal türler ama onlarda çok renklilik söz konusu değil 3 renk oluyor mor beyaz birde uçuk pembe. Bu sene yerli tür geldi ama daha uyanmadı gitti sadece kök saldı düzgün yok daha.
Selma_321
22-11-2018, 15:23
Benimde bir tane sıklamenim var, hala uyanmadı..
Biz şimdi daha bir güzeliz;)
sevgihoca
08-12-2018, 20:48
Anaokulumuzda öğrencilerimizle beraber diktiğimiz sıklamenler.
Diktiğimizden bu yana toprağa yeni yeni alışıyorlar.Yağmur suyuyla
bakalım ne zaman coşacaklar?
684957
684958
Çam dikeni
08-01-2019, 16:11
Benim sıklamenlerim iki yıldır temmuz ve ağustos ayları haricinde hep açıyordu ama bu yıl ocak oldu ve hala açmadılar 😔
Çam dikeni
08-01-2019, 16:13
:eek:
Melisa16
29-01-2019, 22:04
Saksıya diktiğim ve balkonda açık havada duran siklamen yumrusunda 3 aydır tık yok. Olduğu gibi duruyor. Sorun ne olabilir?
çiçeksever
12-02-2019, 14:06
Yumruyu çıkarıp bir bakın. Çürümüş olabilir.
Melisa16
12-02-2019, 14:25
Yumru sağlam, çürüme emaresi yok. Çimlenme emaresi de yok ama.
Selma_321
12-02-2019, 15:50
Benim sıklamenimde uyanmadı, soğanıda sağlam, mesele ne anlamıyorum..
Bende kendi kendime deneme yanılma yoluyla epey tecrübe ettim. Çiçeklerim şimdi harika, resmini yükleyebilirsem...
Sûz-i Dilârâ
08-03-2019, 10:24
Tohumdan yetiştirdiğim siklamenlerimde son durum, mevsimleri olduğu için açtıkça açıyorlar. ;)
Gecekondu
19-03-2019, 11:56
Apartmanımızın bahçe duvarının dibinde kendiliğinden çıkmış. Sıklamen mi?
siflera12
19-03-2019, 11:58
Apartmanımızın bahçe duvarının dibinde kendiliğinden çıkmış. Sıklamen mi?Yabani menekşe ( Viola odorata )
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Gecekondu
19-03-2019, 12:00
Peki bu yabani menekşeyi saksıya alabilir miyim? Saksıda yaşama şansı nedir?
siflera12
19-03-2019, 12:21
Peki bu yabani menekşeyi saksıya alabilir miyim? Saksıda yaşama şansı nedir?Alabilirsiniz saksıdada oluyor ama yerde daha güzel oluyor sert bir sopayla derinden köklerini çok hasarlamadan sökebilirsiniz [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
YRKaktüs
06-04-2019, 11:59
Arkadaslar ben bu sitede yeniyim nasil soru soruluyor
Gecekondu
12-04-2019, 15:51
sormuşsunuz zaten.
Günaydın
700230
Vahşi Clematis sökerken bu da geldi.
Clematis öldü de bu maşallah çıktı :)
Merhaba, yaklaşık iki hafta önce beyaz siklamen aldım. İki gündür çiçek sapları ve yaprakları aşağı doğru eğilmeye başladı. Ayrıca birkaç çiçeği de daha solmadan döküldü. Nedeni ne olabilir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
(Akşam güneşi alan açık balkonda duruyor ve haftada bir kez suluyorum.)
evandevan5
29-11-2019, 09:41
Merhaba, yaklaşık iki hafta önce beyaz siklamen aldım. İki gündür çiçek sapları ve yaprakları aşağı doğru eğimeye başladı. Ayrıca birkaç çiçeği de daha solmadan döküldü. Nedeni ne olabilir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
------------------
su dökmeniz lazım sussuz kalmış olabilir.
arkadaşlar siklamenler iç mekan bitkisi değil. dışmekan cam önü bitkisi .
kesinlikle dışarda olması şart.
bide ben siklamenleri nisanda çiçikleri bittiğinde kesinlikle atmıyorum. nisandan eylül e kadar neredeyse 2-3 kere yarım çay bardağı su veriyorum. eylül bir gibi suyu arttırıyorum çiçek ve yaprak açıyor. şimdi çiçeklendi.
------------------
su dökmeniz lazım sussuz kalmış olabilir.
Teşekkür ederim.
Merhaba, yaklaşık iki hafta önce beyaz siklamen aldım. İki gündür çiçek sapları ve yaprakları aşağı doğru eğimeye başladı. Ayrıca birkaç çiçeği de daha solmadan döküldü. Nedeni ne olabilir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Botrytis olabilir. aşırı nemli ve havasız ortamlarda çiçek ve yaprak saplarını çürütür, botytise karşı bir ilaç kullanmalısınız
Botrytis olabilir. aşırı nemli ve havasız ortamlarda çiçek ve yaprak saplarını çürütür, botytise karşı bir ilaç kullanmalısınız
Teşekkür ederim sayın kgursan. Şimdilik problem ortadan kalkmış gibi duruyor. Sanırım susuzluktan kaynaklanmış. O günden beri toprağı kurutmadan sulamaya çalışıyorum. Yine de takipteyim, dediğiniz gibi mantarla ilgili bir sorun olursa ilaç kullanırım.
Batuhan Yılmaz
14-01-2020, 01:39
Merhabalar peyzaj amaçlı kullanılan çok güzel fuşya ve hibrit bir siklamen buldum ama üstünde tohum yoktu aklıma yaprak çeliği geldi zarar vermeden iri bir yaprağını dibindeki beyaz yeriyle beraber sağ sol oynatarak kopardım ve suya koydum internette çok var ama bu yöntemle köklendirmeyi başaranınız var mı acaba ?
çiçek seperinden 2 gün önce gelen çiçeğim, yapraklarını ve çiçeğini büktü. aşırı cansızlastı. yardımcı olabilirseniz sevinirim:)
çiçek seperinden 2 gün önce gelen çiçeğim, yapraklarını ve çiçeğini büktü. aşırı cansızlastı. yardımcı olabilirseniz sevinirim:)Benim de öyle olmuştu. Bol sulayın kendine gelir. Bitkinin dışarıda olması gerek tabii. Dışarıda değil mi?
VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Benim de öyle olmuştu. Bol sulayın kendine gelir. Bitkinin dışarıda olması gerek tabii. Dışarıda değil mi?
VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
hayır malesef ofis icerisinde, 2 gün önce sulama yaptım. Yeniden sulamalı mıyım?
Batuhan Yılmaz
15-01-2020, 20:59
Çok sulanmamalı çürümeye sebep olur. Orman taban bitkisi olarak yetişen bir bitkiyi ofiste yetiştirmek yanlış ki kendisi bir kış-bahar çiçeğidir. İklimlendirilmiş bir ortamda 1-2 haftada kuruyacaktır. Devamlı hava sirkülasyonu ve serin hava ister.
Reyhan boyraz
16-02-2020, 15:22
2 saksıda sıklamen im var biri capcanlı birinin yaprakları eğildi büküldü iyice. Sopnı sağlam çiçekleri de duruyo. 2 saksı da aynı yerde ama neden biri böyle oldu anlamadım. Nw yapabilirim
Reyhan boyraz
16-02-2020, 15:37
Benim de bi tanesi saldı kendisini neden anlamadım
Merhaba bende yaklasik 1 aydir sıklamen bakiyorum cicekler gayet guzel acti fakat bu hafta cicekler birer birer burusuyor dokundugum zaman cicegin hemen alt kismi yumusamis ama daldan asagi dogru indikce eski sertligi var erimis gibi cicegin alt kismi niye boyle oldu acaba 3 4 cicek koparttim boyle hala devam ediyor sulamada bir skntida yok
evandevan5
27-03-2020, 12:19
Merhaba bende yaklasik 1 aydir sıklamen bakiyorum cicekler gayet guzel acti fakat bu hafta cicekler birer birer burusuyor dokundugum zaman cicegin hemen alt kismi yumusamis ama daldan asagi dogru indikce eski sertligi var erimis gibi cicegin alt kismi niye boyle oldu acaba 3 4 cicek koparttim boyle hala devam ediyor sulamada bir skntida yok��
çünkü yaz geldi havalar ısındı yaz dinlenmesine girecek çiçeğin soğanı nisan ayından agustos sonuna kadar 3 kere değişik zamanda su verseniz yeterli.
evandevan5
27-03-2020, 12:20
suyu kesin bir işe yaramayacak daha çok sogan çürüyecek.
suyu kesin bir işe yaramayacak daha çok sogan çürüyecek.
Tamam tesekkur ederim dediginizi yapicam daha yeni sulamistim birdaha sulamam ama daha tam acmamis ciceklerimde var bilmiyordum dinlenmeye gecince boyle oldugunu.
Merhabalar herkese. Yıllardır büyüttüğüm siklamenim öldü 😔 neyse ki çokça tohum vardı elimde. Daha önceki denemelerimde çimlenip daha fazla büyüyememişlerdi. İnşallah bu sefer büyüyecekler. Şimdilik gayet iyi görünüyorlar hatta biri 2. yaprağını çıkarmaya başladı. Ancak bu sefer de ölmemeleri için yapmam gereken bir şey var mı diye gruba danışmak istiyorum. 2. yaprak çıkınca küçük bir saksıya taşımam gerekiyor diye biliyorum. Başka yapmam gereken şeyler varsa paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden
Merhabalar haziran ayinda elimdeki sklamen tohumlarinin bir kismini ektim fakat cikmadi elimde biraz daha tohum var nasil ne zaman ekmeliyim nasil sulamaliyim anlatir misiniz?detayli bir video bulamadim
Mahmut Tebir
15-07-2020, 13:56
Merhabalar haziran ayinda elimdeki sklamen tohumlarinin bir kismini ektim fakat cikmadi elimde biraz daha tohum var nasil ne zaman ekmeliyim nasil sulamaliyim anlatir misiniz?detayli bir video bulamadim
Siz yanlış zamanda ekmişsiniz. Kış sonu ilkbahar başı ekeceksiniz. Siz ne zaman ekerseniz ekin tohum uygun zamanı gelince kendiliğinden çıkar. Sıklamen fidanlarının bakımı zordur. Eğer ikinci yaprağı çıkarabilirseniz gerisi kolaydır.
Ben bir türlü beceremedim. bütün tohumlarım ziyan oldu. ilk yapraktan sonra hepsi kurudular. Ama küçücük patatesleri kaldı.
Zeynepbegum
01-11-2020, 15:32
Merhaba, 3 hafta once balkonuma yeni siklamenler aldim. Balkonum guneye bakiyor olsa da yasadigimiz sehir pek gunesli degil ve havalar suanda gunduzleri 12-13 derece. Yapraklarin bazilari kuflendi ve bir de yapragin ustunde suluge benzer bir bocek gordum. Cicekler de yavastan dokulmeye basladi. Ne yapmam gerektigini bilemiyorum. Internetten kufe karsi bir ilac aldim ama ilacin da ciceklere zarar vermesinden korkuyorum. Herhangi bir onerisi olan var midir? Gecen yil bu zamanlar aldigim siklamenler bahar ayina kadar saglikli bir sekilde cicek actilar ve hic boyle bir sorunla karsilasmadim. Tesekkurler
Merhaba, 3 hafta once balkonuma yeni siklamenler aldim. Balkonum guneye bakiyor olsa da yasadigimiz sehir pek gunesli degil ve havalar suanda gunduzleri 12-13 derece. Yapraklarin bazilari kuflendi ve bir de yapragin ustunde suluge benzer bir bocek gordum. Cicekler de yavastan dokulmeye basladi. Ne yapmam gerektigini bilemiyorum. Internetten kufe karsi bir ilac aldim ama ilacin da ciceklere zarar vermesinden korkuyorum. Herhangi bir onerisi olan var midir? Gecen yil bu zamanlar aldigim siklamenler bahar ayina kadar saglikli bir sekilde cicek actilar ve hic boyle bir sorunla karsilasmadim. Tesekkurler
Bu Botrytis dir. Hafif ısı, havadar yer ister. çürümüş kısımları da uzaklaştırın .kolay gelsin
E..nihal
06-11-2020, 19:01
Merhaba. 10 gün once aldığım siklamen in alt yaprakları sarardı, çiçeklerinde solma oldu.
Istanbul da balkonda bakmak bu havada zararlı mi balkona mi alsam acaba diye dusunuyorum.
Suanda evin icinde sicak mi geldi acana? Daha once siklamen bakmadım yardımlarınızı rica ediyorum.
Acaba sararan yaprakları kessem mi? Iyi gelir mi?
its_just_a_ride
06-11-2020, 19:50
Merhaba. 10 gün once aldığım siklamen in alt yaprakları sarardı, çiçeklerinde solma oldu.
Istanbul da balkonda bakmak bu havada zararlı mi balkona mi alsam acaba diye dusunuyorum.
Suanda evin icinde sicak mi geldi acana? Daha once siklamen bakmadım yardımlarınızı rica ediyorum.
Acaba sararan yaprakları kessem mi? Iyi gelir mi?
Tuttuğunuz saksı üretim saksısı. Kökler çoktan düğümlenmeye başlamış olabilir. Daha büyük saksıya almanızda fayda var.
E..nihal
07-11-2020, 11:43
Tuttuğunuz saksı üretim saksısı. Kökler çoktan düğümlenmeye başlamış olabilir. Daha büyük saksıya almanızda fayda var.
Geri dönüşünüz icin teşekkürler. Peki toprak eklemesini hangi cinsten yapmam gerek ? Sarı yapraklarını keseyim mi ? Evin icinde kalmaya devam etsin mi?
E..nihal
14-11-2020, 12:14
Merhaba . Sıklemen i mim saksısını değiştirip balkona aldim ama solmaya devam ediyor acaba budasam mi? Ne yapacagimi bilemedim.
plantonyum
03-12-2020, 23:18
sizin yazdiklarinizdan yillar sonra buradayim. gönül isterdi ki bu forumlarin sik sik kullanildigi o gunlere geri donmek. her zaman cekici gelen o 2000 li yillar...
en son yazi 2012 yazilmis diye gördüm. tam sekiz yil sonra buradayim. kendi bitkilerime bakarken sizden faydalaniyorum. cogunuz bu sitenin simdilerde yuzune bakmiyordur eminim. ama belki biriniz vardir burda. sonsuz saygi ve sevgilerimle... :rolleyes:
plantonyum
13-12-2020, 21:34
siklamenim benim kalbimi actigim tek sey. ona su vermeme ragmen bayiliyor solan cicekleri icin ne yapacagimi bilmiyorum. yeni acan cicegi ise solma tehlikesi icinde. numarami birakiyorum. siklamen hakkinda bilgisi olan biri lütfen bana ulassin whatsapp üzerinden cicegimin görüntülerini yollayayim. lütfen bana yardimci olun.
05436959277
Çiçeğim günden güne soluyor hediye geldi ne yapacağımı bilmiyorum düzenli olarak suluyorum toprağını
Çiçeğim günden güne soluyor hediye geldi ne yapacağımı bilmiyorum düzenli olarak suluyorum toprağını
cicegi serine koyarsaniz iyi gelebilir. cok serin seven bir bitki
Mahmut Tebir
06-03-2021, 11:17
Kuşlar sıklamenimin bütün yapraklarını ve çiçeklerini koparmış. Yalnızca tek bir yaprağı kalmış. Geçen sene almıştım. Bayağı bir yaprağı ve çiçeği vardı. Bu sene o kadar yaprak ve çiçek çıkmadı. Acaba yaprakları kopmuşken çıkarıp bir bakım yapsam köklerini kesip toprağını değiştirsem bir zararı olurmu.
Zülkaide
11-10-2024, 09:01
Sitenin okuyanı takip edeni kalmamış.
Yıllar önce burası çok güzel ve hareketliydi.
Çok güzel insanlar vardı, bazıları güzel atlarına binip gittiler.
Cennet bahçelerinde daimi ikamet ederler inşallah…
Ben dün bu güzele denk geldim.
Çok sevdim bırakamadım.
730768
Yumru köklü bitkiler yıl boyunca canlı kalmaz.
Sararıp tek tek yaprak kurutularak dormansiye ( uykuya ) geçer.
Panik yapmaya gerek yok, lale , nergis, gladyöl gibi düşünün.
Doğada da öyle. Vahşisi var , mevsiminde çıkar, açar , geçer.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.