PDA

View Full Version : Gül Hastalık ve Zararlıları




Sayfalar : [1] 2 3

Mine Pakkaner
21-04-2007, 22:54
Yağlık Güllerde Hastalık ve Zararlılarla Mücadele


Kaynak (http://www.burdur-tarim.gov.tr/tarim15/subeler/bitkikoruma/yag_gulu.htm)

GÜL FİLİZ BURGUSU MÜCADELESİ

Larvaları gül filizlerin içinde yaşar, sürgünlerin ucundan itibaren 3-13 santim uzunluğunda galeri açarak zarar verirler. Zarar gören sürgünlerin gelişmesi durur, aşağı doğru sarkarlar, zamanla kururlar. Ergin 5-6 mm. boyunda siyah görünüşlü bir arıdır. Larva krem renkli olup, 10-12 mm. boyundadır.
MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler : Kış vurgunu olarak adlandırılan zarar görmüş kuru dallar özün bulunduğu yerden kesilip, yakılmalıdır. Kimyasal Mücadele : Erginlerin ve ilk larva zararının görüldüğü Mart sonu Nisan ortasında % 5 zarar varsa ilaçlama yapılır.

Kullanılan İlaçlar Ve Dozları

Etkili Madde Adı ve Miktarı----Formülasyonu---Dozu(100 lt. suya)
Dimethoate 400 g/l-------------EC------------100ml
Parathion Methyl 360 g/l--------EC----------- 100ml
Methomyl 200 g/l---------------EC------------200ml

GÜL FİLİZ ARISI MÜCADELESİ
Kışı olgun larva halinde gül sürgünü içinde geçirir. İlkbaharda pire pupa olurlar .Pupa devresi 10-15 gündür. Erginler açtıkları yuvarlak deliklerden bulundukları sürgünleri terk ederler. Mayıs ayı içinde uçuşan erginler bir yıllık gül sürgünleri içine yumurta koyarlar.İçine yumurta konan sürgünün uç kısımları derhal aşağıya doğru sarkar ve 1-2 gün içinde uçtan kurumaya başlar. Zararlı yılda bir döl verir. Konukçuları yağ ve süs güllerindir.
MÜCADELESİ:
Kültürel Önlemler: Zarardan dolayı kurumuş gül dalları özün bulunduğu kısımdan kesilerek hemen yakılmalıdır. Kimyasal Mücadele : Gençleştirme yapılmış güllüklerde % 5 zarar saptandığı zaman (Genellikle Mayıs sonu Haziran ortası) erginlere karşı mücadeleye geçilmelidir.


Kullanılan İlaçlar Ve Dozları

Etkili Madde Adı ve Miktarı----Formülasyonu---Dozu (100 lt. suya)
Azinphos Methyl %25-----------WP-------------200 g.
Parathion Methyl 360 g/l--------EC------------- 100 ml.

GÜL HORTUMLU BÖCEĞİ MÜCADELESİ

Erginlerin açılmada olan tomurcuklarda yaptığı zarar önemlidir. Yumurtlama sırasında tomurcukları kırparak yere sererler, bir kısmı da dallarda asılı kalır. Zarar gören tomurcuklar açılmazlar , çiçeklenme anormal olur, verim azalır. Delinmiş gül tomurcuklarının kopartılıp atılması gerekir.

Kimyasal Mücadele : Nisan sonu Mayıs ortası % 5 zarar tomurcukta varsa kimyasal mücadele yapılır.

Kullanılan İlaçlar Ve Dozları

Etkili Madde Adı ve Miktarı----Formülasyonu---Dozu(100 lt. suya)
Malathion %25------------------WP--------------200 g.
Malathion 190 g/l--------------- EC-------------- 250 ml.

GÜLLERDE YAPRAK BİTİ MÜCADELESİ


O gül yaprak biti hortumunu bitki dokusu içine sokarak özsuyu emer. Koloniler halinde sürgün tomurcuk ve yapraklarda bulunur. Yoğun olduğu durumlarda gül tomurcuklarının normal gelişmesi duraksar, büyük zarara neden olabilirler.

Dişilerinin vücut rengi yeşil ve kırmızının bütün tanlarında olup, baş ve thorax siyahtır. Erkekler genel olarak siyahtır. 2-3,5 mm. boyunda dolgun ve yumuşak vücutludurlar kanatlı ve kanatsız formları vardır.





MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler : Güllüklerin otsuz bulundurulması, toprak işlemesi, sulama ve gübrelemenin zamanında yapılması önemlidir. Kimyasal Mücadele : 100 Gül bitkisinin 20’sinde , sürgün ve taze yaprakların alt yüzünde yaprak biti kolonileri görülmeye başladığı zaman ilaçlamaya geçilmelidir.

Kullanılan İlaçlar Ve Dozları
Etkili Madde Adı ve Miktarı----Formülasyonu---Dozu(100 lt. suya)---Not
Malathion %25------------------WP-----------200 g.---Tomurcuksuz Gülde
Malathion 190 g/l----------------EC---------- 250 ml.--- Tomurcuksuz Gülde
Azimphos Methyl 230 g/l-------- EC-----------200 ml.--- Tomurcuklu Gülde

YAĞ GÜLÜNDE KOŞNİL MÜCADELESİ

Gül koşnili iki şekilde zarar yaparlar. İnce uzun hortumlarını üzerinde yaşadığı bitki dokusunu derinlerine sokarlar ve öz suyunu emerler. Salgıladıkları tatlı madde ile fumajin mantarlarının hızla çoğalmasına neden olurlar. Zarar gören güllükler 3-4 yıl içinde tamamen kururlar. 2 yıl durgunluk gösteren gül fidanları ikinci yıl bodurlaşır, yapraklar ufalır sürgün tomurcuk miktarı azalır kalite bozulur, üçüncü yıl yer yer kurumalar baş gösterir. Sarılık ve çalılaşma görülür.



MÜCADELESİ:

Kültürel Önlemler : Kuru ve kurumaya yüz tutmuş dallar kesilip yakılmalıdır. Kimyasal Mücadele : İlkbaharda henüz yumurtlama devresine girmeden önceki devrede Nisan ortası Mayısın ilk haftası arasında ilaçlama yapılmalıdır. Zararlı saptandığında mücadeleye başlanır.

Kullanılan İlaçlar Ve Dozları
Etkili Madde Adı ve Miktarı----Formülasyonu---Dozu(100 lt. suya)
Azimphos Methyl 230 g/l-------- EC-----------200 ml.
Azimphos Methyl %25---------- WP-----------160 gr.
Diazinon 630 g/l-------- -------- EC----------- 65 ml.
Parathion Methyl 360 g/l--------EC----------- 150ml

GÜLLERDE PAS HASTALIĞI(Phragmidium spp.)
Zarar Şekli Ve Zamanı: Önce yaprak, dal ve tomurcuk saplarında sarımtırak lekeler halinde görülür.Daha sonra bu lekeler turuncuya dönüşür.Yağ güllerinde sap ve çanak yapraklarında olan bulaşmalardan dolayı tomurcuklar açılmaz.Yapraklarda lekeler oluşturduğundan yaprak fonksiyonunu yapamaz,çiçek miktarı azalır gülyağı kalitesi bozulur,ürün azalır.


Mücadelesi:
Kültürel Önlemler:


İlkbaharda hastalıklı dallar budanmalı ,sürgünleri kesmeden önce İspirto,Karbolineum gibi maddeler sürülmeli,

Toprağa düşmüş yaprak ve budama artıkları toplanarak imha edilmelidir.
Kimyasal Mücadele:Çiçek tomurcukları kırmızı uç göstermeden 20-25 gün önce birinci; birinciden 10-15 gün sonra ikinci ;hasat biter bitmez üçüncü ilaçlama yapılmalıdır.

Kullanılacak İlaçlar ve Dozları
Etkili Madde Adı ve Miktarı----Formülasyonu---Dozu(100 lt. suya)
Azimphos Methyl 230 g/l-------- EC-----------200 ml.

Bordo Bulamacı------------------sıvı---------- 1 kg.+0.5 kg.
Cyprocnazole 50 g/l------------- EC----------- 25 ml.
Oxycarboksin %75---------------WP-----------75gr.
Propineb %70--------------------WP-----------200gr.

GÜL KÜLLEMESİ(Sphaerotheca pannosa var Rosea (Walt.),Lev.)

Zarar Şekli ve Zamanı : Gülün yaprak,sürgün ve tomurcuklarında görülür.Hastalıklı yapraklar kıvrılır,oluklaşır ve sertleşir.Hafifçe kızarır ve beyaz bir küf örtüsüyle kaplanır.Küf örtüsü çanak yapraklarda ve saplarda da görülür.

Mücadelesi:


Kültürel Önlemler:

Fazla sulamadan özellikle sisleme şeklindeki sulamadan kaçınılmalıdır,
Hastalık görülen bitki kısımları budanmalı,
Bitkinin iyi gelişmesi sağlanmalıdır.
Kimyasal Mücadele:Yaprak ve tomurcuk teşekkülü görüldüğünde ilk ilaçlamaya başlanılmalı,birer hafta aralıklarla 5-6 ilaçlama yapılmalıdır.

Kullanılacak İlaçlar ve Dozları

Etkili Madde Adı ve Miktarı----Formülasyonu---Dozu(100 lt. suya)
Benomyl %50------------------- WP-----------100 gr.

Bupirimate 250 g/l---------------EC---------- -160 ml.
Dinocap 475 g/l---- ------------- EC----------- 40 ml.
Kükürt %80----------------------WP-----------400 gr.
Quınomethionate %25---------- WP-----------30gr.
Penconazole 100 g/l------------- EC---------- -25 ml.
Hexaconazole 50 g/l-------------SC------------50ml.
Pyrazophos 300 g/l- -------------EC------------50ml.




web_tur
21-04-2007, 22:54
merhaba,

aşağıdaki resimlerden tam olarak anlaşılabilirmi bilemiyorum ama, gül yapraklarının üzeri şerbetimsi parlak ve yapışkan bir sıvı ile kaplı gibi; ayrıca beyaz küçük küçük pamuksu şeyler var.

Bu bir hastalıkmıdır?

saygılarımla

beyazkartal
22-04-2007, 20:29
Sanırım onlar gülünüzün öz suyunu içen zalim bitlerden başka bir şey resimde tam görülmüyor ancak anlayabildiğim kadarıyla öyle.

fmt79
22-04-2007, 20:34
merhaba,

aşağıdaki resimlerden tam olarak anlaşılabilirmi bilemiyorum ama, gül yapraklarının üzeri şerbetimsi parlak ve yapışkan bir sıvı ile kaplı gibi; ayrıca beyaz küçük küçük pamuksu şeyler var.

Bu bir hastalıkmıdır?

saygılarımla

daha net bir fotoğraf lütfen...

web_tur
01-05-2007, 20:30
merhaba,

bu fotoğraftan anlayabilirmisiniz ne olduğunu?

limon
10-05-2007, 21:52
Anladığım kadarıyla güllerdeki sorunların sezonu gelmiş :) Benim merak ettiğim hiç bir sorunla karşılaşmamak için başta yapabileceğimiz neler var? İlaçlamayı 3 gün kadar önce yapmıştım fakat bitten kurtulurken başka sorunlar çıkıyor güllerde. Hiç sorunsuz gül yetiştirmek için formül var mıdır?

turmeric
11-05-2007, 00:16
Fotoğraflarda da görüldüğü gibi güllerimin yapraklarının üstünde siyah, altında da turuncu lekeler oluştu. Nedeni ne olabilir, nasıl tedavi edebilirim? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

zenfree
11-05-2007, 01:09
Selam Turmeriç bu başlığı okumanı önerebilirim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535

limon
11-05-2007, 06:31
Aynı bendeki sorun bu. Fotoğraf çekecektim ben de bugün. Ben bütün bozuk yaprakları keserek uzaklaştırmaya çalıştım. Şimdi ben de araştırıyorum ne yapmam gerektiğini.

fmt79
11-05-2007, 10:51
Fotoğraflarda da görüldüğü gibi güllerimin yapraklarının üstünde siyah, altında da turuncu lekeler oluştu. Nedeni ne olabilir, nasıl tedavi edebilirim? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

limon ve turmeric
Sorunsuz gül yetiştirmek tam anlamıyla mümkündür desem yalan olur. Ticari gül yetiştiriciliğinde bile sorunlar olmaktadır. Sonuçta bir canlı ile uğraşıyorsunuz, canlılarda sorun hiçbir zaman bitmez.

Bu tip hava sporu ile yayılan hastalıklarda koruyucu ilaçlamalar yapılabilir. Koruyucu ilaçlamalarda ise Kükürt tercih edilirse hem pas hemde külleme önlenmiş olur. Ama sadece kükürt yeterli gelmiyor. Yanısıra Bakırlı bileşiklerin kullanılması da (Bakır oxyklorür, Bakır hidroksit veya Bakır sülfat gibi) daha farklı yaprak hastalıklarının önlenmesine yardımcı olacaktır.

Kükürt ve Bakır karıştırılmayacağı için kıyı şeridinde baharla birlikte, karasal iklimin hakim olduğu yerlerde yapraklanma başlangıcından itibaren önce kükürt, bir hafta sonra bakır olacak şekilde 15 günde bir ilaçlama yapılırsa güller daha sağlıklı kalacaktır. Kükürtün maliyeti çok düşüktür, Bakırlı bileşiklerden ise en ucuzu tercih edilebilir. Kesenize fazla yük olmadan bu sorunları aşabilirsiniz.

turmeric,
Sizin gül için şu aşamada yapacak fazla bişey kalmamış. Gül pası hastalığı o yaprakta çok yoğun görülüyor. Ancak hastalık daha fazla ilerlemesin, bu aşamada ne yapılabilir derseniz;

Pas belirtisi görülen tüm yaprakları kopartıp uzak biryere atın, **** imha edin. Sonra da en güzeli Propineb etkili maddeli ilaçlardan bir tanesini kullanmanız. Ben Bayer'in Antracol WP 70'ini öneririm. Fiyatını bilmiyorum. Uygun gelmez ise muadilini de kullanabilirsiniz. O da uygun gelmez ise
Captan, Mancozeb, Oxycarboxin etkili maddeli herhangi bir fungusiti kullanabilirsiniz.

limon
11-05-2007, 14:05
Çok teşekkür ederim. Ben yaprakları kesip uzaklaştırdım fakat yeni çıkan yaprakçıkları bile sarmış hem de 2 günde. Büyük asma gülü olduğu için gözle görebildiklerimi kestim gülümde yaprak kalmadı neredeyse sırf tomurcukları kaldı. İlacı hemen bugün temin edip akşama ilaçlamayı yapıyorum. Tekrar teşekkür ederim.

turmeric
12-05-2007, 16:49
Tüm yaprakları kestim, yalnızca çırılçıplak dallar kaldı. İlginiz için teşekkür ederim. Başımız sıkıştığında danışabileceğimiz bilgi sahibi kişilerin olması ne güzel. Gülüme dadanan bir başka canlının fotoğrafını yolluyorum. Yardım ederseniz sevinirim.

limon
16-05-2007, 21:20
Bayer'in Antracol WP 70 sini 13,500 YTL'ye aldım bu akşam. Yarın ancak ilaçlayabilirim. Komşum rüzgarlı havada ilaçlamanın pek etkili olmadığını güneşli durgun havada daha etkili olacağını söyledi. (Gülleri enfes olan karşı komşum)
Güllerim çok güzel açtılar fakat yapraksız kaldılar. Hastalık hemen her yaprağına bulaştı. İşin kötüsü diğer taraftaki güllerimde de başladı hastalık belirtileri.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8384&catid=member&imageuser=11575

çiçeksever
17-05-2007, 16:07
saksıya diktiğim gülü kışın hole koydum.Havalar ısınınca dişarıya çıkardım. Baştan iyiydi.Sonraları uçları kurumaya başladı.Şu anki hali bu.Hastalığı ne olabilir.bundan sonra kurtarabilirmiyim.

sempe
17-05-2007, 16:44
Son 3 yıldır hiç ilaçlama yapmama rağmen güllerimde hiç sorun yoktu. Bu yıl bakırlı ilaçlarla, ev ilaçlarıyla ilaçlama yaptığım halde bir sürü bit, mantar çeşitleriyle karşılaşıyorum. Şimdi hiç istemesemde artık insektisitleri de kullanmaya başladım. Çevremdeki herkes aynı sorunla uğraşıyor. Kısaca bu yıl böceklerin yılı galiba..

limon
17-05-2007, 19:05
Havalar birden ısındı ve benim bulunduğum bölge deniz seviyesinde nemli bir yer. Bir de eşim ben farkedip söyleyene kadar gülleri sularken bir güzel yıkıyordu :) Yani benimkiler fazla nemden oldular sanıyorum.

fmt79
17-05-2007, 20:05
Tüm yaprakları kestim, yalnızca çırılçıplak dallar kaldı. İlginiz için teşekkür ederim. Başımız sıkıştığında danışabileceğimiz bilgi sahibi kişilerin olması ne güzel. Gülüme dadanan bir başka canlının fotoğrafını yolluyorum. Yardım ederseniz sevinirim.

Bu zararlı da Torbalı Koşnil. Mücadelesi pekçok kabuklu bit ve koşnillerdeki gibi, sistemik mide etkili kullanacaksınız. Sadece süs bitkilerinde kullanacaksanız Fosforin M veya Dursban 4 kullanabilirsiniz. Ama sakın ha beslenmede kullanılacak bitkilerde kullanmayın. Bu insektisitleri süs bitkilerinde tüm emiciler için (yaprak bitleri, beyaz sinekler, kabuklu bitler, koşniller vb) kullanabilirsiniz... İkisi de çok zehirlidir, dikkatli kullanın.

flower
07-06-2007, 23:50
gül fidemi dikeli henüz 1-1,5 ay oldu ve şu an gövde üzerinde ve yaprak aralarında örümcek ağına benzer şeyler var zaten gülüm de bir ilerleme de yoktu bu şey son haftada orataya çıktı yapraklar cansızlaştı ve kurudu gibi olunca ben de onları kestim diğer saksımda ki gülüme de bulaşır diye korkuyorum.bu hastalığı ve tedavisi hakkında bilgisi olan var mı ? diğer gülüme de bulaşabilir mi?:( :( :(

tugo
01-09-2007, 19:31
Herkese merhabalar.
Güllerim sürekli çiçek veriyor,dal yapraklarında belirgin bir problem gözükmüyor. Ancak güller açar açmaz resimlerde görüldüğü gibi bozuluyorlar. Resimdeki tırmanıcı gülüm ancak diğer güllerimde de aynı sorun var.Kırmızı leke, resimde de görüldüğü gibi goncayı saran kılıf yapraklarda da (doğru tanımını aradım bulamadım,belirtirseniz sevinirim) sonradan beliriyor.
Şimdiye kadar satıcının tavsiye ettiği Demond ec 2,5 (tarım ilacı?) kullandım.
Hastalığın türü ve çaresi konusunda vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.
Saygılar

tegabion
10-09-2007, 08:58
Gül İçin

Külleme TOPAS
Pas ARMURE
Kırmızı Örümcek AGRİMEC
Yaprak Biti,Beyaz Sinek ACTARA

tugo
10-09-2007, 10:44
Sn. tegabion;
Mesajınız herhalde 18 no.lu yazışma için.
Eğer öyle ise benim güllerde demekki hemen herşey var.
Karşılarında yazan ilaçları uygulamam gerekiyor.
İlginize çok teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
13-09-2007, 14:18
Tugo bunların hepsi gülünüz için değil. Tegabion kestirmeden gülde olası hastalıklara ilaçlar yazmış, bunların sizin gülünüzle de alakası yok.

tegabion
14-09-2007, 10:41
doğrudur genel yazdım

tugo
14-09-2007, 11:42
Cahil "genel" den anlamaz :)) Şimdilik Demond' a ilaveten sitede yer alan çeşitli ev yapımı ilaçları deniyorum.Güllerde daha çok tomurcuk var, durumlarını göreceğiz.
Saygılar

tugo
09-10-2007, 13:27
"Deformasyon" kelimesini doğru mu kullandım bilemiyorum.^

3 yaşındaki, sürekli açan pembe güllerimde, ilk iki sene hiç birşey kullanmadım,
bu sene gül gübresi ve ilaçlama yaptım.

Resimde görüldüğü gibi, hemen her dalda normal olmayan formda yeşil yapraklar belirdi.

Genellikle açmış çiçeğin iki altındaki yaprak gurubu içinde yer alıyorlar.

Şu anda da bütün dallar çiçekli.

Bu durum normalmidir, genetikmidir yoksa benden kaynaklanan bir hatamıdır?

Hem öğrenmek hem de tedbir alabilmek için soruyorum.

Çok teşekkür ederim.

tugo
09-10-2007, 18:38
Daha önemli bir sorunum var, bu da son günlerde çıktı, aşağı yukarı bütün yeni sürgünlerin uç noktasına doğru, tomurcuğa açmadan önce boyun büktürüyor.

Metro tüneli gibi bir çalışma yapan bu zararlıyı ve çaresini biliyormusunuz, lütfen.

Saygılar

Mucip Gürbüz
10-10-2007, 00:29
Daha önemli bir sorunum var, bu da son günlerde çıktı, aşağı yukarı bütün yeni sürgünlerin uç noktasına doğru, tomurcuğa açmadan önce boyun büktürüyor.

Metro tüneli gibi bir çalışma yapan bu zararlıyı ve çaresini biliyormusunuz, lütfen.

Saygılar

Sürgün büken delik açan tırtıl "Ardis brunniventris" taze dalları içinden özünden yer, sistemik etkili ensektist kullanmalısınız. Hastalıklı sürgünleri kesin uzaklaştırın hatta yakın, çünkü larvaları kışı toprakta geçirirler.

tugo
10-10-2007, 21:41
Sn.M.Gürbüz,
Çok teşekkürler. Dediğiniz gibi yaptım, kesikleri aşı macunu ile kapadım, umarım arkası kesilir.
Mine hanım da bugün Gül hastalık ve Zararlıları bölümünde yazmış.
Saygılar

akşamsefası
11-10-2007, 16:40
Güllerimin göbeğinden küçücük yeşil yapraklar çıkıyor .:(
Daha önce küçük kırmızı güller açıyordu.
Bu normal midir?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=22405&stc=1&d=1192113383

tugo
30-10-2007, 22:03
Bu arada, 3 tane zarar görmüş goncayı kıyamadığım için kesmemiş, yaralı yerlerini iyice
iyice aşı macunu ile örtmüş idim.

İki gün sonra goncalar başlarını dikelttiler ve geçenlerde gayet sağlıklı bir şekilde açtılar. Oyuklar da büyümemişti. Belki macundaki dezenfektanlar faydalı olmuştur.
Teşekkürler

melika
19-11-2007, 07:21
Esim ve ben gulleri cok seviyoruz.Aslinda tum cicekleri seviyoruz ama burasi Arizona ve bu sicakla basa cikmak bitkilerin cogu icin cok zor.Bugunlerde hava sicakligi gunduzleri 25derece iken gece 15e dusuyor. Bizim suanda 20 tane buyuk 20tane mini gulumuz 3tane de sarmasik gulumuz var.Cok saglikli olan yanyana iki gulumuzde sorun var.Yeni olusan tomurcuklar boyunlarini buktuler ve yapraklardada yumusama var.Tomurcuklarin canaklarinda beyaz renklenme var elimizle silebiliyoruz bu ne tur bir problemdir ve tedavisi nasil yapilir.

Güler
19-11-2007, 09:12
Sayın melika, resim yükleseydiniz daha iyi yardımcı olunabilinirdi. Sanırım güllerinizde mantar var, bence külleme denilen tip. Fungasit gurubu bir ilaç yapınız. Ben bu durumlarda topas kullanıyorum.

Mucip Gürbüz
19-11-2007, 12:06
Esim ve ben gulleri cok seviyoruz.Aslinda tum cicekleri seviyoruz ama burasi Arizona ve bu sicakla basa cikmak bitkilerin cogu icin cok zor.Bugunlerde hava sicakligi gunduzleri 25derece iken gece 15e dusuyor. Bizim suanda 20 tane buyuk 20tane mini gulumuz 3tane de sarmasik gulumuz var.Cok saglikli olan yanyana iki gulumuzde sorun var.Yeni olusan tomurcuklar boyunlarini buktuler ve yapraklardada yumusama var.Tomurcuklarin canaklarinda beyaz renklenme var elimizle silebiliyoruz bu ne tur bir problemdir ve tedavisi nasil yapilir.

Melika hanım merhaba;

Bahsettiğiniz hastalık "külleme", çünkü bu hastalığa neden olarak çevre koşulları büyük farklılık gösteren hava sıcaklıkları özellikle gece gündüz sıcaklık farkları, fazla azotlu gübreleme, sık dikim de sebep olabilir.

İlaçlama için Thiovit, karathane,veya moresten kulanılabilir, ilacı 18-20 derece sıcaklıkta atmalısınız, iyice dağılmalı. Koruyucu olarakta sık sık kükürtlü prepartlarla ilaçlamalısınız. Ana vatandan sevgi ve selamlar.

Güler
19-11-2007, 16:55
Bence olmamalı. Bir bilene soralım.

Mine Pakkaner
22-11-2007, 11:18
Bu oluşumu bazı dönemlerde görüyorum. Sebebinin fizyolojik olduğunu düşünüyorum, bilen varsa ben de öğrenmek isterim.

tugo
22-11-2007, 15:55
http://www.sactorose.org/rosebug/iabioticdisorders.htm bağlantısında: “Abiotic Disorders of Roses” ;
Vegetative growth in blooms are probably genetic in origin. It is a common misconception that it is caused by too much fertilizer.

Terimleri uzmanlarımızın düzeltmesini umarak;

“Güllerdeki abiotic ( Webster: çevrede, canlı dışı, olan her türlü etken; toprak, kaya, hava, su gibi) düzensizlikler” başlığı altında veriliyor;

Gelişmiş çiçekde, Vegatatif ( Webster: pasif ve monoton bir aktivite ; donuk vegatitif yaşam tarzı gibi) gelişim muhtemelen genetik olup, fazla gübrelemeden olduğu yolunda da yanlış bir inanış vardır, denilmektedir.

Başka sitelerde de “abiotic bozukluklar” ın nedeni olarak yine, değişken hava şartları, toprak kalitesi, az/aşırı sulama olarak belirtiliyor.

Anlatım yetersizliği için kusura bakmayın.

Mine Pakkaner
22-11-2007, 16:45
Son derece açıklayıcı olmuş. Tahmin ettiğim gibi fizyolojik bir sorunmuş.

Araştırdığınız ve bilgiyi bizimle paylaştığınız için teşekkürler Tuğrul.

tugo
22-11-2007, 18:56
Mine hanım,

Sizlerin bizler için yaptıklarınızın ve paylaştıklarınızın yanında bir hiç.

Terimler çok yabancı geliyor ama cesaret verdiniz.

Teşekkürler ve saygılar

eoztaylan
13-04-2008, 17:17
Merhaba,
İlişikte resimlerini gördüğünüz güllerim uzun zamandır hastalar. Geçen yaz da hastalardı ancak yeni taşındığımız için ilgilenememiştim.
İlk resimlerdeki hastalığı araştırdım. Mantar tedavisinin uygun olabileceğini düşündüm. (sararmalar ve kurumalar). 2 haftada bir ilaçlayın(kullandığım ilaç: Fungisit: Topas 100 EC) diyordu. Güllerin yaprakları yeni çıkmaya başlayıp hastalıklı görüntü oluşunca uyguladım. Sonuç iyi mi kötü mü oldu bilrmiyorum. Çünkü şimdi de daha farklı bir hastalık görüntüsü çiziyorlar. Bu defa da daha farklı bir kuruma meydana geliyor. 3. fotoğrafta görülebilir.
Ayrıca yanındaki şeftali ve elma ağacında da bir hastalık olduğundan şüpheleniyorum. Bunu meyve ağaçları forumunda belirttim.Gül yapraklarında da son zamanlarda benzer görüntüler tespit ettim.
Böcek korkusu ile ağaçlara ve toprağa ilaçlama yaptım ama etkisini göremedim. Yapraklara spreyle uyguladığım ilaç: Çiem Malathion 20 EC ( böcek ilacı-kırmızı örümcek ilacı)
Toprağa uyguladığım: İmpa Sevin 5 / toz ( İnsektisit toz)
Biraz uzun oldu ama bu hastalıktan kurtulmam lazım, bulaşıcı ise ve tedavisi yoksa da gülleri bir an önce sökmem lazım sanırım. Yeni ektiğim diğer bitkiler de hastalanacak diye korkuyorum.
Kısa zamanda cevap alabilirsem sevinirim:))
Teşekkürler.

dedil
21-04-2008, 22:05
Mine Hanım,iki gün önce yazdıklarım yok olduğu için bir daha yazıyorum.Umarım bu defa da bir terslik olmaz :).Bahçemdeki güllerin hastalıkla tanışması karaleke ile oldu.Dikotan m 22 ile ilaçlama yaptığım gün aynı zamanda birde pas hastalığının başladığını farkettim.Tabi aldı beni bir telaş.Tek tek hastalıklı yaprakları kopardım.Her sabah uyanır uyanmaz soluğu bahçede alıyorum.Bu arada bir de bitlerle tanıştık.Sitede okuduğum karbonatlı,sabunlu karışımı uyguladım onları yok etmek için.Sizden öğrenmek istediğim:Karaleke için kullandığım Dikotan M 22'yi pasla mücadelede de kullanabilir miyim?Uygun değilse ne kullanmamı önerirsiniz?Karaleke ve pas için yaptığım ilaçlama bitlerle olan mücadelemi olumsuz etkiler mi?Ya da tam tersi.Bu konudaki görüşlerinizi saısızlıkla bekleyeceğim.İyi ki varsınız.Sevgilerimle...

dedil
21-04-2008, 22:17
Sorularımın nedeni güzelliklerden sizlere sevgilerle(tabi yüklemeyi becerebilirsem;) ).

dedil
21-04-2008, 22:25
Kaybetmekten korkmakta haksız sayılmam değil mi?

limon
21-04-2008, 22:41
Geçen sene en çiçekli zamanında pas hastalığı saran kokulu Kırmızı Sarmaşık gülümü, bu zamana kadar 2-3 kere ilaçlamama rağmen yine pas hastalığı belirtilerini görünce topraktan iki karış kalacak şekilde üzerinde hiç dal ve yaprak kalmayacak şekilde budadım. Korkum hastalığın diğer düllerime ve bitilerime sıçraması. Gelecek kış o gülümün yerini değiştirmeye tam güneş alan yere geçirmeye karar verdim, bulunduğu yer biraz gölge kalıyor sanıyorum nemli kaldığı için hastalanıyor.

dedil
21-04-2008, 23:12
Hayır tam tersi.Tüm gün güneş alıyor bahçem.Şu anda 34 tane gülüm var ve nerdeyse hepsinde pas belirtileri görülüyor.Çocuğum hasta gibi üzülüyorum.Umarım en az zararla atlatabiliriz.

KarTanesi
26-04-2008, 17:52
Yeni diktiğim güllerimde kahverengi lekeler oluşmaya başladı.Resimlerini çektim ama yeterince anlaşılıyormu bilemiyorum. Bitkiler hakkında malesef bir bilgim yok. Forumu inceledim, ve sorunun ne olduğunu tam anlayamadım. Önce yaprağın uç kısımlarında, en alt yapraklarında görülüyordu daha sonra üst kısımlara sıçramaya başladı ve şimdi tüm gülleri sardı. İlk kez gül yetiştiriyorum, büyük bir hevesle çubukların yeşermesini seyretim. Şimdi böyle olduğuna çok üzülüyorum. Sorunumun ne olduğunu bir bilen varmı ve ne tavsiye edersiniz. Çiçeklerimi kaybetmek istemiyorum, şimdiden teşekkürler

dedil
27-04-2008, 12:22
Kartanesi,acemi bir gül yetiştiricisi olarak sorununuzu ben de tam anlayamadım açıkçası.Benim güllerimin yapraklarında da siyah-kahverengi lekeler oluşmuştu;Mine Hanım karaleke teşhisini koydu.Ziraatçiden Dikotan M22 isimli bir ilaç aldım.10'ar gün arayla üç kez uygulamam önerildi.Hastalıklı yaprakları tek tek temizledim ve bekliyorum şimdi.Ayrıca ilk fotoğraflarınızdaki problem pas hastalığı olabilir mi diyorum.Çok net değil fotoğraflarınız.Eğer öyleyse onun için de antracol wp 70 kullandım.Aslında en iyisi numune alarak bir uzmana gitmeniz galiba.Yaşadığınız panik bana hiç yabancı değil.Umarım en kısa sürede kurtarırsınız güllerinizi.

habibe
28-04-2008, 10:55
Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da güllerimde ki yaprak biti mücadelesini (1 hafta ara ile 2 kez olmak üzere) ev yapımı arapsabunlu tarifi uygulayarak, başarı ile sonuçlandırdım. Tekrar teşekkürler.

KarTanesi
28-04-2008, 12:21
Teşekkürler Dedil. Daha önce toprağımda kadı lokması dediğimiz kurtlardan vardı, (forumda okuduğum kadarıyla hala varlar, kurtulmak imkansız gözüküyor.) bunlardan bir numune alıp ziraat ilcı satılan bir dükkana gittim, oradaki ziraat müh. bir bey bana bunun için bir ilaç vermişti. (Furamax 4F) İlacı alıp uyguladım, ve bu arada ilacın etkisini test etmek istedim. Bulduğum bir anaç kurdun üstünde uyguladım.48 saat geçmesine rağmen kurt hala sapa sağlam yaşıyordu. En sonunda sinir olmuş bir şekilde, kurdu ben imha ettim. Dedil sizinde dediğiniz gibi numune bile götürseniz, zaman zaman Ticari kaygıların önüne geçilemiyor. Bu yüzden bu sitenin en doğru adres olduğunu düşünüyorum.
Şu anda bu problem güllerimi sarmış durumda, eğer dediğiniz gibi hastalıklı yaprakları temizlemem gerekiyorsa sadece ana dallarını bırakmam gerekiyor sanırım.Bir taraftanda aklıma geldi, acaba uygulamış olduğum ilaç buna sebep olmuş olabilirmi. Eğer ilaçın faydasını görürseniz bizide lütfen bilgilendirirmisiniz. Sayenizde umarım bende güllerimi kurtaracağım...

dedil
29-04-2008, 11:21
Sevgili Kartanesi,benzer sıkıntıları yaşıyoruz aslında.Yaşadığım yerde(izmir-urla)varolan ziraatçilerin hedef kitlesi çiftçiler.Ve bu mevsimde oldukça yoğunlar.Dönümlerce arazilerdeki problemler düşünüldüğünde benim sorunlarım ve yarattığım potansiyel fazla ilgi uyandırmıyor ticari anlamda.İnanın ben aynı sorunu ilettiğim bir kaç ziraatçiden farklı öneriler aldım.Ve sonuçta birinin uyarılarını dikkate alarak,onun reçetesini denemeye karar verdim.Şu anda yaprakların çoğunu temizledim.Bu işlemi hastalıklı yaprak gördükçe yineliyorum.Biraz kel kaldı güllerim ama sonuç iyi olacaksa razıyım.Şimdilik sanki başarılı olacak mışım gibi bir umut içindeyim.Dediğiniz gibi ,pratik yapan insanlarla sorunları paylaşarak çözüm bulmak sanki daha güvenli.Yeni dal filizleri oluşmaya başladı.Hava yağışlı hala.Yağmurdan sonra bir ilaçlama daha yapacağım.Bu arada hergün bit kontrolü yapıyorum.Birşeyler görürsem hemen temizliyorum.Gelişmelerden haberdar edeceğim.Sizden de güzel haberler alabilmeyi umuyorum.Hoşçakalın.

dedil
29-04-2008, 11:24
Bu arada söylemeyi unuttum.Bitler için kullandığım basudini fungusite karıştırarak uyguladım.Böylece aynı anda hem pas hem de zararlı ilaçlamasını yapmış oldum.Sonuç iyi gibi görünüyor.

trajjj
11-05-2008, 22:14
mrhba arkadaşlar;
güllerimde yapışkan sıvı ve sıvının içinde beyaz küçük koloni halinde hareketsiz topcuklar halinde dalları tamamen kaplıyor topcukları sıkıştırınca içinden sarı yağımsı bir sıvıda çıkıyor bana yardımcı olursanız sevinir.

limon
12-05-2008, 12:21
Güller neden çok hastalanır? Pas, bit, külleme vs.. hepsi en çok güllerde oluyor. Sebebi nedir acaba? Mesela yaseminlerde hiç birisi olmuyor...

bsbusra84
12-05-2008, 15:35
merhaba güllerimde hem yaprak biti var hemde yapraklarda karalekeler var.ikisi için ne kullanabilirim.arap sabunu ile yapılan ilaç karalekeyede çare olur mu.yardımcı olursanız sevinirim.

dedil
13-05-2008, 23:41
Merhaba bsbusra84,ben karaleke için dikotan m 22 kullandım.10'ar gün arayla üç kez uyguladım.Bitler içinde basudin.Şimdi iyi gibiler.Sanıyorum arap sabunuyla yapılan ilaç karalekeye çözüm değil.Tabi siz yine de bir bilenin fikrini alın.Ben oldukça acemiyim.Deneye yanıla öğrenmeye çalışıyorum.Bol şans diliyorum.Umarım çabuk iyileşir gülleriniz.

bsbusra84
15-05-2008, 07:43
merhaba delil dün üniversiteden bitki korumacı bir hoca ile konuştum kendisi arap sabunlu ilacın yaprak bitleri için faydalı olduğunu fakat faydasının kısa süreli olduğunu söyledi ve bana 'herhangi bi böcek öldürücü işini halleder' dedi. elimde decis vardı bende kullandım.durum şimdilik iyi gibi.karaleke içinde sizin önerdiğiniz ilacı kullanacağım.teşekkür ederim.

monser
15-05-2008, 15:37
Merhabalar,
Bizdede yağmurdan sonra aşağıdaki resimdeki durum oluştu yapraklar küflü gibi birde hertarafını bitmi? sinekmi? haşere sardı.Bir tane bahçe için böcek ilacı almıştım onumu sıkayım ne yapayım?

arsen1
15-05-2008, 22:09
Forumu incelediğim kadarıyla sanırım yaprak biti.Fakat sizlerden de teyit almak için fotoğraflarını ekliyorum.Nasıl mücadele edeceğim hakkında önerilerinizi bekliyorum.Teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
16-05-2008, 13:01
Sayın Arsen, yaprak bitleri ile mücadeleyi forumda pek çok kez anlattık. Hatta bu başlığın ilk mesajını okursanız orada güllerde yaprak biti mücadelesi için kullanılan ilaçları dozajına kadar göreceksiniz.

Mine Pakkaner
16-05-2008, 13:02
Merhabalar,
Bizdede yağmurdan sonra aşağıdaki resimdeki durum oluştu yapraklar küflü gibi birde hertarafını bitmi? sinekmi? haşere sardı.Bir tane bahçe için böcek ilacı almıştım onumu sıkayım ne yapayım?

Gülünüzde külleme ve yaprak biti var, bu başlığın ilk mesajını okuyunuz.

monser
16-05-2008, 19:46
Gülünüzde külleme ve yaprak biti var, bu başlığın ilk mesajını okuyunuz.

Teşekkürler..bakıyorum

teno07
21-05-2008, 23:16
merhaba
minyatür gül aldım geçen hafta. iki üç gün ancak ilk zamanki haliyle kaldı. iki gün önce bir baktım ki üstünde beyaz sinek türü birşeyler var ve toprağında da yürüyen karıncaya benzer bişeyler var. sitede dolanmadığım topic kalmadı. ve ev yapımlarıyla başladım işe. lakin sanırım işe yaramadı durum aynen şöyle:
beyaz sinekler azalır gibi, ama hala var. buna ilaveten saksıdan aşağıya dökülen bir sürü kahverengi minik top gibi ölü bitler var. ama güle bakınca üstündekilerin çoğaldığını görüyorum. her gün üst üste ilaçlasam mı? şeytan diyor sık o canavarların üstüne detan maxiyi. ama bu sefer gülüm de ölecek diye korkuyorum. e zirai ilaç önerileri var sitede bunu önereceksiniz ama bu zirai ilaçları bir saksı gül için gerekli miktarda satan da yokki.
ben biraz daha bu gülün yaşaması için çabalayacağım ama gidici gibi :(
heryerde kolayca bulunabilen bu tür zararlılardan koruyacak bir sprey falan yok mudur? (o kadar coşturucu satıyorlar koçtaş türü yerlerde ama bu türde hiçbirşey yok)
birşeyler önerirseniz sevinirim. sırayla hepsinin ölmesini istemiyorum :(
sevgiler

Sergüzen
22-05-2008, 08:05
Arap sabunu çözeltisini denediniz mi? 5 gün ara ile 4-5 defa tatbik etmelisiniz. Goncalarıda etkiliyor.Dikkat! Gülünüz bir tane ise, bir yağlı boya fırçası ile bütün yaprak bitlerini temizleyin. Bir iki gün sonra tekrar kontrol edin, varsa tekrar temizleyin. Kesin çözüm.

Sergüzen
22-05-2008, 08:20
Arap sabunu çözeltisi hazırlarken suyunuzun yumuşak olmasına dikkat edin ve suyunuzda demir iyonları olmamalı. En iyisi satın su ile hazırlayın.

emel diker
25-05-2008, 09:35
merhabalar, güllerim bir anda siyah ve kahve rengi kabuklu bitlerle dolmuştu, tarım ilaçları satan bir merkeze böcekli dallardan birini götürdüm, hezudin 20EM isimli bir ilaç ve yağlı ilaç diye bir ilaç verdiler bu yağlı ilacı henüz kullanmadım ama 1 lt ye 3ml karıştırıp kullandığım hezudin ilk kullamında işi çözdü,burada paylaşmak istedim.önlem için 10 gün kadar sonra tekrar kullanacağım.
Başta çok moralim bozulmuştu ama şu an problem yok.

kobracan
26-05-2008, 11:39
iyigünler ilk defa bu yıl gül yetiştirmeye başladım,güllerimde böcek görünce ilaçlama yaptım.ilaçtan bır kaç hafta sonra güllerim yaprak dökmeye ve hepsi kurumaya başladı ne yaptımsa bırturlu onune gecemedım dalları hep kurudu.gullerım öldümü yenıden acarmı hıc bır fıkrım yok ve gerçekten çok üzülüyorum.yardımcı olursanız gercekten cok sevınırım.

deniz-kızı
26-05-2008, 12:08
Arkadaşlar dün bahçeye çıktım güllere baktım.Bir de ne göreyim beyaz beyaz misafirler vardı gülümün üzerinde dolaşan...:(Zavallı gülün her yanını sarmış üfledim fakat gitmedi. cinsini de bilmiyorum bu gülün pembe pembe açıyor ama reçel gülü değil eminim.Sizce neden olmuş olabilir?Nasıl kurtarırım gülümü bu misafirlerden???:(

kobracan
26-05-2008, 13:29
iyigünler ilk defa bu yıl gül yetiştirmeye başladım,güllerimde böcek görünce ilaçlama yaptım.ilaçtan bır kaç hafta sonra güllerim yaprak dökmeye ve hepsi kurumaya başladı ne yaptımsa bırturlu onune gecemedım dalları hep kurudu.gullerım öldümü yenıden acarmı hıc bır fıkrım yok ve gerçekten çok üzülüyorum.yardımcı olursanız gercekten cok sevınırım.

LuNa
30-05-2008, 01:25
Herkese selamlar
Bu aksam balkonumdaki minik saksi gülümün ciceklerinde beyazliklar farkettim. Yesil yapraklarinda yok sadece ciceklerde beyazlik var. Birtanesinde degil tüm acmis ciceklerde var. Neyden kaynaklaniyor olabilir ve ne yapmam gerekir. Yardimci olursaniz cok sevinirm.

(Hastaligi aksam farkettigim icin resim cekme imkanim olmadi. Illaki böyle birsey diyemeyiz resmini cek derseniz yarin cekip ekleyebilirim.)

Nihal
03-06-2008, 17:17
Güllerimizin yapraklarında sararmalar vardı.Doğrumu yaptık bilmiyoruz ama annemle elimize ziraat makası alıp bütün gülleri sadece ana gövde kalacak şekilde budadık.Eğer yeni çıkan dallarda olursa sizce ne yapabilirim.

dedil
09-06-2008, 08:54
Gül yetiştirmek sandığımdan daha zor bir işmiş.Ama her şeye karşın çk keyifli.Benim güllerimde,sırasıyla:pas,kara leke,her çeşit bit ve külleme oluştu.Her seferinde,ilaçladım,kısmi budamalar yaptım,şimdi iyi gibiler.Bu defa da dikkatimi çeken şey,güller ilk açtıklarında çiçek kalitesi daha iyiydi.Şimdi dikkat ediyorum ,goncalar küçüldü.Bunun nedeni ne olabilir?Fikri olan var mı acaba?

Ebrucum
17-06-2008, 17:33
arkadaşlar benim gülümün yapraklarının arasıdna örümcek ağı gibi bir şey var kendisi de biraz solgun gibi, kapalı balkonda duruyor ne yapabilrim?

erasmus
18-06-2008, 10:58
arkadaşlar benim gülümün yapraklarının arasıdna örümcek ağı gibi bir şey var kendisi de biraz solgun gibi, kapalı balkonda duruyor ne yapabilrim?

Selam. Öncelikle gül bir dış mekan bitkisidir. Kapalı ya da az ışık alan ortamlarda iyi gelişemez. Balkon camla çevrili olsa bile (güneş ışığının belli dalga boylarını geçirme özelliğine sahip ve bu iş için özel olarak üretilmiş bir cam değilse)problem çıkma olasılığı yüksektir. İmkanınız varsa direk güneş alabileceği bir yere çıkartın. Bitki üzerinde görmüş olduğunuz hastalık ya da zararlı ile ilgili yardım isteklerinize yakın plan çekilmiş bir fotoğraf ekleyebilirseniz çok daha iyi yardımcı olabiliriz. Bitkinizde görmüş oldğunuz ağın evlerde rastladığımız ve bitkilere zararlı olmayan normal bir örümcek tarafından örülmediğini varsayarsak, iki kuvvetli ihtimal var. Yine örümceklerin akrabası ama bitkilere zararlı olan akarlar (ağın içinde onlarca ve çok küçük örümcekler olarak görürsünüz) ya da ağ ören tırtıllar olabilir. Büyük ihtimalle akardır. Uygun bir akarisitle (amitraz, tetradifon ya da dicofol olabilir) üzerinde yazılı dozda uygularsanız problem çözülür.

erasmus
18-06-2008, 11:09
Gül yetiştirmek sandığımdan daha zor bir işmiş.Ama her şeye karşın çk keyifli.Benim güllerimde,sırasıyla:pas,kara leke,her çeşit bit ve külleme oluştu.Her seferinde,ilaçladım,kısmi budamalar yaptım,şimdi iyi gibiler.Bu defa da dikkatimi çeken şey,güller ilk açtıklarında çiçek kalitesi daha iyiydi.Şimdi dikkat ediyorum ,goncalar küçüldü.Bunun nedeni ne olabilir?Fikri olan var mı acaba?

selam. Eğer problem budamanızdan sonra meydana geldiyse, büyük ihtimal yanlış budama yapmışsınızdır. Güllerde iki tip çiçek tomurcuğu olur. Bunlar sivri ve yuvarlak görünen iki değişik tiptedir.. Eğer sivrileri bırakıp yuvarlakları keserseniz çiçekler küçük oluşur. Bu linkten daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. http://www.tarim.gov.tr/arayuz/10/icerik.asp?efl=uretim/bitkisel/bitkisel.htm&curdir=/uretim/bitkisel&fl=yetistiricilik_bilgi/gul/gul.htm

ilknur aşık
18-06-2008, 11:30
Çelik olarak almış olduğum iki gülün de tam çelik sonundan yaklaşık 10-15 cm kadar aşağıya çapraz şekilde dalda kahverengi renkli bir kuruma meydana geldi.Çok zayıf ve cılız bir çelik zaten. Eğer bu kahverengileşmeyi durduramazsam çiçeği büyük ihtimalle kaybedeceğim. Çünkü başka canlı filiz **** dal yok.

quercuslover
22-06-2008, 14:15
Güllerimin üzerinde yapışkan bi tabaka oluştu bu nedir, bir hastalıkmıdır?Bu nun dışında herhangi bir böcek **** yapraklarda kararma, kuruma türü bir problem yok.

Mine Pakkaner
26-06-2008, 21:10
Bu yapışkan tabaka güllerinizdeki muhtemel yapark bitlerinin dışkılarıyla oluşur.

kayhan72
05-07-2008, 09:58
Merhaba,
Bahçemdeki güllerin yarısının yaprakları, 2-3 yıldır açık yeşil. Sanki ölecek gibi duruyorlar. Acaba bir besin eksikliği mi vardır. Güllere özel bir besin takviyesi tavsiye edermisiniz.

Mine Pakkaner
05-07-2008, 12:34
Muhtemelen bir beslenme sorunu. Kompoze gübre veriniz.

kayhan72
05-07-2008, 13:49
Teşekkür ederim. Saygılar.

Emel Yılmaz
09-07-2008, 09:53
İyi günler. Benim gül yetiştiriciliğinde ilk senem. Seralardan toplam 7 saksı gül aldım. İkisi sarmaşık gül gerisi bodur güllerden. Sarmaşık güllerimde bir sorun yok ama bodur güllerimin ikisi yapraklarında örümcek ağı gibi birşeyler var ve bir süre sonra yapraklarınıda döküyorlar. İlaçlamada yapsam fayda etmedi. Bulunduğum il bu mevsimde çok sıcak olduğu için güllerimin kurumasındanda çok korkuyorum. Neler yapabilirim şimdiden teşekkür ederim

erasmus
09-07-2008, 10:16
İyi günler. Benim gül yetiştiriciliğinde ilk senem. Seralardan toplam 7 saksı gül aldım. İkisi sarmaşık gül gerisi bodur güllerden. Sarmaşık güllerimde bir sorun yok ama bodur güllerimin ikisi yapraklarında örümcek ağı gibi birşeyler var ve bir süre sonra yapraklarınıda döküyorlar. İlaçlamada yapsam fayda etmedi. Bulunduğum il bu mevsimde çok sıcak olduğu için güllerimin kurumasındanda çok korkuyorum. Neler yapabilirim şimdiden teşekkür ederim

Öncelikle geçmiş olsun...Bir fotoğraf eklersen ve kullanmış olduğun ilaçları yazarsan daha iyi yardım alabilirsin.. Çözüm bulamadığını söylerken, ilaçlamadan sonra da sağlam yapraklarda yeni kurumaların devam ettiğini varsayıyorum. Zaten hasar görmüş yapraklardaki zararlıyı ortadan kaldırsan bile yaprakların eski hallerine dönmesi pek mümkün olmaz. Eğer normal bir böcek ilacı(insektisit) kullandıysan çözüm bulamaman normal çünkü problemin kırmızı örümcek gibi görünüyor ve bu zararlı için akarisit denen ayrı bir ilaç gurubundaki ilaçları kullanman lazım.

Emel Yılmaz
09-07-2008, 11:09
Sağolun. fotoğraf eklemeyi daha tam olarak öğrenemedim. Ama bana bu ilacı gülleri aldığım seradan vermişlerdi. Beyaz bir sıvı. Bunu bana güllere uygulamam için verdi. Ama bir faydasını göremedim. şu anda bodur gülüm tamamen olmasa bile üstünde ikişer yaprak olmak üzere 7 dal ikisinde ise hiç yokk. yapraklar bir müddet sonra kurumaya başlıyor. Ama dalları daha yeşil. Fotoğraf ekleyemediğim için kusura bakmayın

Mine Pakkaner
09-07-2008, 11:57
http://www.agaclar.net/forum/images/misc/trashcan_small.gif http://www.agaclar.net/forum/images/misc/paperclip.gif (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102#) Foruma fotoğraf yüklemek ve fotoğrafları yazı içine yerleştirmek (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256)

buradan nasıl fotoğraf yükleyeceğinizi öğrenirsiniz.

Nariel
09-07-2008, 14:18
İyi günler sayın EMEL YILMAZ. Ben de bahar aylarında edindiğim 7 saksı büyük gül, 6 saksı da minyatür güle bakıyorum ve ben de hastalıklarla epey uğraştım. Minyatür güllerimi kırmızı örümcekler istila etti, büyük güllerimde de külleme oluştu ve epey zarar verdi. Kırmızı örümcek saranların yapraklarının rengi kötüleşti,yanık gibi oldu ve döküldü, küllemede ise yapraklar buruştu, sertleşti, beyaz küfle kaplandı.

Kırmızı örümcek sarmış olanları önce musluğun altına tutup, yapraklarının altını üstünü iyice yıkadım, sonra gölge ama havadar biryerde çabucak kurumalarını sağladım. (Eğer gölge ve havasız biryer olursa mantar hastalıklarına kapı açılır sanırım.) Ardından böcekleri zehir etkisi olmadan, sinir sisteminden etkileyerek öldüren bir ilaç olan Chrysamed isimli böcek ilacını yaprakların önüne arkasına eldivenle de yaydırarak iyice bulaştırdım. Sonuç çok güzel oldu, örümcekler gitti ve minyatür güllerim sağlıkla sürgünler verdi, şimdi durmadan dolu dolu açıyorlar :)

Bu işlemden bir hafta kadar sonra da üzerlerine az miktarda toz kükürt serptim, uzun süre kükürtlü kaldı ve bir daha örümcek olmadı. Kükürt tozunun görüntüsünden rahatsız olduğum vakit yapraklara su püskürterek çoğunu giderdim.

Daha sonra da bir seracı hanımdan aldığım ipucuyla, iki haftada bir "penconazole" maddesi bulunan bir ilaçla mantari hastalıklara karşı ilaçladım( yarım litreye 2 damla uygundu benim ilaç için), arada da bir iki fıs Chrysamed sıkıyorum.

Dikkat etmeniz gereken birşey var, ilacın dozunu fazla kaçırmamalısınız, yoksa güllerin tüm yaprakları, sürgünleri, tomurcukları yanabilir ve bitki kel kalır, tabii sonradan tekrar sürgün verebilme ihtimali vardır.

Emel Yılmaz
10-07-2008, 10:29
Arkadaşlar dün güllerimle ilgili mesaj atmıştım ama bulamıyorum. Kafam iyice karıştı, zaten bu bilgisayarı yeni yeni öğreniyorum. Birde böyle olunca dahada beter oluyor. Sorumun ilk yanıtını sevgili WEBTUR cevaplamıştı. Acilen yardım arkadaşlar

Emel Yılmaz
10-07-2008, 10:39
Sonunda buldum arkadaşlar. Galiba bu gidişle yapılan saflık köşesinin bir numaralısı ben olucam. Sevgili Nariel, verdiğin bilgiler için sağol. Ama bu mevsimde verdiğin bu bilgileri yapmam doğru olurmu. Yani bulunduğum il bu mevsimde çok sıcak ve yakıcı. Yani bu sıcakla beraber daha kötü olmasından korkuyorum. Çünkü kaç seneden beri anxcak cesaret edebildim. Kaybedersem güllerimi bir dahada cesaret edemem. Şimdiden sağol

Nariel
10-07-2008, 10:58
Herkes herşeyi kullanmakta, yapmakta usta mı olacak? Yavaş yavaş öğreniliyor herşey ;)

Güller konusunda çok fazla bilgim yok ama bu mevsimde de rahatlıkla ilaçlanabileceği düşüncesindeyim. Ben ilaçlayacağım zaman akşamüstünü bekliyorum, güneş henüz batmamış oluyor ama güllerin üzerindeki yakıcı etkisi gitmiş oluyor, yani gölge düşmeye başlıyor çiçeklere. İlaçlamayı bu saatlerde yapıyorum ve güllerime zarar vermiyor.

Yaprakları yıkayıp kurutacaksanız da işlemi akşamüstü yapmanızı tavsiye ederim.

İlacın dozunu iyi ayarlayın, özellikle yaprak arkalarına iyice değsin ilaç çünkü örümcekler asıl yaprak arkasında bulunur.

Bir de siz güllerinizde yaprak kalmadığını söylemişsiniz, eğer örümcek dışında başka hastalık yoksa şu an ilaçlamayın bence, kalan tek tük yapraklarda varsa da elle ya da peçeteyle temizleyebilirsiniz.

Minyatür güller büyüklere göre daha hassas oluyor, yeniden yapraklanmaları sırasında direkt güneşe koymayın ya da az bir zaman diliminde üzerlerine güneş gelecek biryerde olsunlar, böylece yanmadan, kararmadan sağlıkla sürgün vereceklerdir..

çiçeksever
25-07-2008, 15:12
Gül yapraklarını bir şey yiyiyor.Çaresi nedir?Çiçeklenmeye zararı olur mu?

Nariel
25-07-2008, 16:18
Tırtıl yiyor güllerinizi, ne kadar iştahla yediklerine bakarsak değil tomurcuğu; gövdeyi bile yer bunlar. Forumun bir başlığında tırtılların gece görülebileceğini okumuştum, o zaman ortaya çıkıyorlarmış. Gülünüzü gece kontrol edin, özellikle yaprak arkalarını.

muslumcankesen
25-07-2008, 17:55
görmüs oldugunuz torbalı kosnildir...bunun için uygun ilaçlardan acetamiprit uygulayabilirisiniz...bunun baska ilaçlarrıda bulunmaktadır...ama ekonomik olarak bu en uygunudur..ayrıca güllerin üstünde olusan lekeler pas hastalıgıdır...bunu için en uygun olan sey mantari ilaçlardan olan fluatrifol içerikli bir ilaç kullanmanız iyi olur...ama daha cok bu hastalıkla mücadelenin en kolay yolu hastalık bulasmadan maneb veya mancozeb tarzı ilaçlarla 10 gün arayla ilaçlamanız...çok aşırı ve nemli havalrda ve sıcak havalarda mantari hastalıklar ilerler...bunun için hastalıklarla görülmaden önce mücadele önemlidir...
saygılarımla...

Nariel
23-08-2008, 19:09
Birkaç gülümde daha önce de bahsedilen fizyolojik bozukluk oluşmaya başladı.
Sulama düzeni değişmedi, hava çok sıcak ve çok nemli. Bitkilerin yeri de değişmedi, önceden normal çiçekleri vardı.

45644
45645

Hüseyin Ovak
26-08-2008, 13:39
Merhaba,
Bahçemdeki güllerin yarısının yaprakları, 2-3 yıldır açık yeşil. Sanki ölecek gibi duruyorlar. Acaba bir besin eksikliği mi vardır. Güllere özel bir besin takviyesi tavsiye edermisiniz.

Sayın Kayhan72;
Güllerinize B5A uygulamadınız mı?...:confused:

Emine Aktaş
27-08-2008, 12:04
Birkaç gülümde daha önce de bahsedilen fizyolojik bozukluk oluşmaya başladı.
Sulama düzeni değişmedi, hava çok sıcak ve çok nemli. Bitkilerin yeri de değişmedi, önceden normal çiçekleri vardı.

45644
45645

GÜL KÜLLEMESİ(Sphaerotheca pannosa var Rosea (Walt.),Lev.)

Zarar Şekli ve Zamanı : Gülün yaprak,sürgün ve tomurcuklarında görülür.Hastalıklı yapraklar kıvrılır,oluklaşır ve sertleşir.Hafifçe kızarır ve beyaz bir küf örtüsüyle kaplanır.Küf örtüsü çanak yapraklarda ve saplarda da görülür.

Mücadelesi:
Kültürel Önlemler:
Fazla sulamadan özellikle sisleme şeklindeki sulamadan kaçınılmalıdır,
Hastalık görülen bitki kısımları budanmalı,
Bitkinin iyi gelişmesi sağlanmalıdır.
Kimyasal Mücadele:Yaprak ve tomurcuk teşekkülü görüldüğünde ilk ilaçlamaya başlanılmalı,birer hafta aralıklarla 5-6 ilaçlama yapılmalıdır.

Kullanılacak İlaçlar ve Dozları

Etkili Madde Adı ve Miktarı----Formülasyonu---Dozu(100 lt. suya)
Benomyl %50------------------- WP-----------100 gr.

Bupirimate 250 g/l---------------EC---------- -160 ml.
Dinocap 475 g/l---- ------------- EC----------- 40 ml.
Kükürt %80----------------------WP-----------400 gr.
Quınomethionate %25---------- WP-----------30gr.
Penconazole 100 g/l------------- EC---------- -25 ml.
Hexaconazole 50 g/l-------------SC------------50ml.
Pyrazophos 300 g/l- -------------EC------------50ml.

Nariel
27-08-2008, 12:07
Emine Hanım, ilginiz için teşekkür ederim ancak benim bahsettiğim sorun, gülün göbeğinden yeşil yaprakların çıkması idi.. Külleme ile de çok uğraştım ancak çok şükür şimdi sağlıklılar. Şu anki oluşum çevre koşulları ile ilgili sanırım.

Emine Aktaş
27-08-2008, 12:59
Gülün ve tomurcuğun anormal gelişimi, mantarik etkilidir. Mantar hastalıkları inatçı olup, ilaçlama süreleri sık olur. Bulaşıklı dallar temizlenir, ilk ve sonbaharda koruma ilaçlamaları ihmal edilmez. Yaprak küllemesi, bir tür mantar hastalığıdır.

bilce
27-08-2008, 16:03
Sayın Narıel.Bildiğim kadarıyla, bu bir mantari rahatsızlık değildir. Genetik Bir hastalıktır. İlaçlama işe yaramayacaktır malesef.

tugo
27-08-2008, 21:03
Emine Hanım, ilginiz için teşekkür ederim ancak benim bahsettiğim sorun, gülün göbeğinden yeşil yaprakların çıkması idi.. Külleme ile de çok uğraştım ancak çok şükür şimdi sağlıklılar. Şu anki oluşum çevre koşulları ile ilgili sanırım.

Burada bir bilgi var bu konuda.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=176852&postcount=36

kadayif
28-08-2008, 16:06
Merhaba benim gülümün üstünde un gibi biseyler var sanki un serpilmis yikiyorum bi kac gün gecmeden yeniden oluyo bu bir hastalikmi eger hastaliksa nasil gecer ??

cvplarinizi bekliyorum

Hüseyin Ovak
28-08-2008, 23:56
Sayın Narıel.Bildiğim kadarıyla, bu bir mantari rahatsızlık değildir. Genetik Bir hastalıktır. İlaçlama işe yaramayacaktır malesef.

Bir de B5A yı deneyin....B5A ile hazırladığınız suyu yapraktan yıkar gibi uygulayın...Aynı anda topraktan da verin... 10 15 gün sonra değişikliği fark edeceksiniz...Saygılar..

Mine Pakkaner
30-08-2008, 16:31
Merhaba benim gülümün üstünde un gibi biseyler var sanki un serpilmis yikiyorum bi kac gün gecmeden yeniden oluyo bu bir hastalikmi eger hastaliksa nasil gecer ??

cvplarinizi bekliyorum

Kadayıf hoşgeldiniz, öncelikle yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtırsanız ve forum kullanma kılavuzunu okursanız seviniriz (cvp gibi kısaltmalar kullanmıyoruz ve kelimeleri "oluyo, bi" gibi konuşma diliyle değil de tam yazıyoruz .

Gülünüzün hastalığı bu sayfalarda pekçok kez anlatıldı. Külleme. Bu başlığı baştan okursanız detaylı cevaplar bulacaksınız. :)

Mine Pakkaner
30-08-2008, 16:57
Bir de B5A yı deneyin....B5A ile hazırladığınız suyu yapraktan yıkar gibi uygulayın...Aynı anda topraktan da verin... 10 15 gün sonra değişikliği fark edeceksiniz...Saygılar..

Hüseyin Bey, b5a nın güllerdeki abiotic problemlere iyi geldiği ile ilgili deneme sonuçları var galiba elinizde, niye bizle paylaşmıyorsunuz?

Bu arada b5a yı uygulayıp iyi geldi sanacak üyelerimize bu durumun geçici olduğunu diğer çıkacak goncalarda muhtemelen sorunun görünmeyeceğini hatırlatalım.

Hüseyin Ovak
30-08-2008, 22:36
Hüseyin Bey, b5a nın güllerdeki abiotic problemlere iyi geldiği ile ilgili deneme sonuçları var galiba elinizde, niye bizle paylaşmıyorsunuz?

Bu arada b5a yı uygulayıp iyi geldi sanacak üyelerimize bu durumun geçici olduğunu diğer çıkacak goncalarda muhtemelen sorunun görünmeyeceğini hatırlatalım.

Sayın pakkaner;
Benim bu forumda yazdıklarım denemeler sonucu elde ettiğim bilgilerdir.Pek çok denemede bu tür sorunlarda B5A etkili oldu.Ben de sorununu çözememiş olan sayın üyemize bir alternatif sundum.Deneyip denemek kendi tercihidir.Ayrıca düzenli B5A kullanılan bitkilerdeki B5A etkisinin kalıcı olduğunu gözlemledim.****** sizlerin mesleki tecrübesinin önüne geçmek haddim değildir,sadece paylaşım...
Bu güne kadar B5A önerdiğim hiçbir üyemizden olumsuz sonuç almadım, bundan dolayı da mutluyum...B5A yı denememiş üyelerimizin şüphelerinin de kendileri B5A kullanıp sonucu görmeden yok olmayacağını biliyorum çünkü;B5A sıra dışı,yeni bir teknoloji,zaman ve sabır istiyor...Amacım insanlığa faydalı olabilmektir...Umarım başarırım...Saygılar...

Nariel
31-08-2008, 00:04
İlgilenen herkese çok teşekkür ederim. B5A şu an temin edemem, bu yüzden deneyemeyeceğim. Şu dönemde diğer bitkilerimde de çeşitli anormallikler oluşmaya başladı, mesela keditırnakları. Bir şekil bozukluğu gördüm geçenlerde bir çiçeğinde, çiçek açamamış ama sanki yüzlerce yaprak çıkarmış ve bu yapraklar büyüyememiş.

Bahsettiğim abiotic bozukluğu gördüğüm gülümün birinde diğer tomurcuklar da açtı, kimi düzgün, kimi bozuk.

Ayrıca diğer güllerimin çoğu birçok iri tomurcuk verdi şu dönem ancak güzelce açmasını beklediğim bu tomurcuklar açınca kederleniyorum. Eskiden elim kadar açan güller, şimdi yalınkat ve sadece 4-5 taçyaprak halinde açıyor.

Göbeğinden yeşil yapraklar çıkaran güller aşısız, sarmaşık ya da minyatür. Yalınkat hale gelenlerde aşılı da var, aşısız da ve gördüğüm kadarıyla yabani sürgün oluşumu yok altlarda.

Kışın derince budamayı düşünüyorum gülleri, hayvan gübresiyle gübreleyip ertesi baharı bekleyeceğim bakalım, yine anormallikler oluşacak mı.

dengetarim
01-09-2008, 15:26
Merhaba Nariel;

Silifke de gülcülükmü yapıyorsunuz? Yoksa bahcenizde hobi olarak gülmü yeştiriyorsunuz? Eğer geniş alanda gülcülük yapıyorsanız; Size gülcülükte çok yaygın olan bir gübre önereceğim. Mersin de ve Adana da gülcülük yapan bir çok firma bu gübreyi kullanır. Güllerde sürgünler çok güzel ve yapraklar çok
canlı olur. Hastalıklara karşı bitki çok dirençli hale gelir. Mesela külleme varsa; ilacını atarsınız bir gün sonrada bu gübreyi verdiğinizde yapraklar parlamaya başlar.

Gübrenin Adı : Natural bioplasma
Silifkede : Özerler tarım
Atayurtta : Tarım kredi koop., Özgür Tarım - Özgür Çopur, Çözüm Tarım
zirai ilaç bayilerinden temin edebilirsiniz.

Eğer isterseniz çok geniş alanlarda kullanan gül seralarının isimlerinide verebilirim.

Nariel
01-09-2008, 15:55
Sayın dengetarim, balkonda gül yetiştiriyorum ve 8 saksı bodur, 7 saksı aşılı ve aşısız büyük gülüm var. Bu gübreyi az miktarlarda da temin etme şansım var mıdır? Genellikle gül bahçe ve seralarında kullanmak için, fazla miktarda paketleniyorlar.
Şu an külleme ya da başka mantari hastalık yok, topraklarına yeterli miktarda keçi gübresi koymuştum, arada bir demir gübresi ve çiçek coşturan verdim.

dengetarim
01-09-2008, 16:02
Sayın dengetarim, balkonda gül yetiştiriyorum ve 8 saksı bodur, 7 saksı aşılı ve aşısız büyük gülüm var. Bu gübreyi az miktarlarda da temin etme şansım var mıdır? Genellikle gül bahçe ve seralarında kullanmak için, fazla miktarda paketleniyorlar.
Şu an külleme ya da başka mantari hastalık yok, topraklarına yeterli miktarda keçi gübresi koymuştum, arada bir demir gübresi ve çiçek coşturan verdim.

Gübre ambalajı 5 litrelik size çok gelir. Size yazdığım bayi arkadaşlarla bir görüşün. Silifkede seralarda, çilekte, çeltikte ve meyve ağaçlarında çok yaygın kullanılıyor. Çiftci arkadaşlar bayiden Natural bioplasmayı alırken; bayiler çiftciden bir miktar alıp size verebilirler.

Nariel
01-09-2008, 16:10
Teşekkür ederim, zirai ilaç bayilerine uğrayacağım. Gelişmeleri bu sayfada bildiririm.

dengetarim
01-09-2008, 16:33
ilginize Teşekkür ederim. Bir sorun olursa 533 5919206 dan bana ulaşabilirsiniz.

iyi akşamlar

Mine Pakkaner
01-09-2008, 18:08
Sayın pakkaner;
Benim bu forumda yazdıklarım denemeler sonucu elde ettiğim bilgilerdir.Pek çok denemede bu tür sorunlarda B5A etkili oldu...

Öyleyse resmi deneme sonuçlarınızı bekliyoruz.

batukaya
09-09-2008, 21:12
Merhabalar.Bana hediye verilen minyatür gülüm güneşli bir yerde duruyor.Fakat son 2 günde bazı yapraklarında siyah noktalar çıktı ve sarardılar bende koparttım.Gülümün Nesi var?

Şimdiden teşekkürler...

Nariel
09-09-2008, 23:10
Forumda arama yaparsanız, sorununuzla ilgili bilgileri rahatlıkla bulacaksınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5983 sayfasına bir bakın, güllerle ilgili başka başlıklar da mevcut.

dican
11-09-2008, 12:53
Sevgili arkadaşlar

Geçen sene aldığım ve iki senedir bende olan iki adet gülümü bu sene kaybettim. Ne olduğunu anlamadım sizlerden yardım almak istiyorum. Bahçem taş kaplı olduğundan güllerim saksıda yetişiyor. Bu sene geçen seneden daha tecrübeli olduğumu zannederek yeşil bitleri ve küllemeyi gördüğümde tanıdığımı düşündüm. Zirai ilaç satan bir dükkandan böceklere ve küllemeye karşı ilaç aldım. Mühendisin tavsiyesi ile ikisini karıştırıp güllere uyguladım. Tabi beyefendi bana 3 günde bir ilaçlayın tüm çiçeği dediği için aynen uyguladım. Güllerim tam güzelleşme zamanındayken kurumaya başladı ve ben bunu görünce ilaçlamayı bıraktım. Sanıyorum 3 kere ilaçlamıştım. Ardından bir miktar budayarak kurtarmayı denedim. Bir de domates fidelerim güllerime çok yakında biraz yüksekte kaldığı için sulama suları topraklarından süzülüp bazen güllere geliyordu. Domateslerin çok yakınında kalan kamelyamda kısa sürede yaprakları kararıp dökülmeye başladı ve çıplak dal haline dönüştü. Bu olaylar normal midir? Domatesler mi etkiledi gülleri mi de kurudular yoksa çok mu ilaçladım? 2 senelik olan gülüm şimdi yapraksız ve uçtan itibaren karardı köke doğru gitmekte. Budamalımıyım?

Nariel
11-09-2008, 19:00
Sayın dican, fotoğraf ekleyebilirseniz daha rahat yorum yapabiliriz. İlaçları yeterli ölçüde sulandırdınız mı acaba? Keşke tersliği farkettiğiniz anda gülünüzü yıkasaydınız.

Güler
12-09-2008, 14:51
Saksıda olan bodur minyatür gülleri, küllemeden korumak bayağı zor oluyor.
Diğer güllerinizin saksı toprağı kafi miktarda mıydı?
Külleme ve insektif ilacının çoğu birlikte kullanılabiliniyor. Tabî, sulandırma önemli.
Üç gün ara bence çok sık. Bitkinin bir nefes almasını bekleseydiniz keşke.
Bitkiler, havaya ve güneşe ihtiyaç duyarlar, domateslerin arasında kafi derecede hava alabildiler mi? Gerçi bu mevsimde çok yaprak dökülür ama şu zamanda da çok çok çiçek verirler, adeta son demleri gibi.
Budama için erken ama tamamen elden gidecekse, sitemizde de gösterildiği gibi bir genç budama yapın, öylede gitti böyle de gitti misali.

dican
12-09-2008, 23:10
Kökleri dışarı çıkmıştı baharda yeni ve büyük saksılarına almıştım sanıyorum toprakları yeterliydi. Pek budamamıştım korkudan yanlış yaparsam diye onlar da uzamıştı biraz. İlaçlama konusunda ne desem yalan olur bana ne dedilerse öyle yaptım. Sanıyorum biraz fazla ilaçladım. Öğrenicem ama güllerime yazık oldu bu arada. Dediğiniz gibi budadım ben şimdi ama kurtulacağını sanmıyorum. Keşke böcekli kalsaydı insan çok bilince de başı derde daha çok mu giriyor nedir? Bu güllerden biri bir önceki yazı da bende geçirdi ama sudan başka birşey vermediğim halde gül gibi geçinip gidiyorduk. Bu sene başı ile gübreleme ilaçlama derken öğrendikçe öldürdüm gülümü :( Şimdi domateslerin hiç suçu yok mu? Yani havasını kapatacak gibi değildi ama belki salgıladıkları birşey vardır da gülümü kurutmuştur diye de düşünmüştüm. Akıl işte ben suçlu olmayayım da herşey olabilir. Çok üzüldüm ben bu olaylara taa İzmirden getirmiştim ben onu kucağımda :( bu arada üzgünüm resmini çekecek pek birşeyi kalmadı kapkara bir dal ama yarın gündüz gözü ile çekmeye çalışacağım.
Teşekkür ederim bilgilerinize

Güler
12-09-2008, 23:40
Siz üzülmeyin, madem İstanbul'da oturuyorsunuz, bu baharda size iki tane güzel gül ayırırım.

dican
14-09-2008, 13:16
İşte benim gülümden geriye kalan :( Sağolun güler hanım ben sizin gülleri de öldürürsem daha da üzülürüm sonra. Öğrenmenin daha az üzücü yolu yok mu acaba? Yardımlarınız için sağolun.

susam
02-10-2008, 15:55
[QUOTE=batukaya;283819]Merhabalar.Bana hediye verilen minyatür gülüm güneşli bir yerde duruyor.Fakat son 2 günde bazı yapraklarında siyah noktalar çıktı ve sarardılar bende koparttım.Gülümün Nesi var?

Şimdiden teşekkürler

Benim bildiğim kadarıyla o yaprakları hemen gülden uzaklaştırmak gerekiyor. Bu bir tür mantar hastalığı olabilir. Ya da mevsimsel bir durumda olabilir. Benim de böyle bir gülüm var. Biraz gölgeli bir yere diktim. Ve hiç sorun yaşamıyorum. İstersen yerini değiştir. Şimdi tam zamanı

Nariel
03-10-2008, 23:54
İyi geceler,
Güllerde dert bitmiyor ama yine de en sevdiğim bitkilerden biriler ;)
Şimdi de yeni bir hastalık oluşmaya başlamış sanıyorum. Bu gülüm zaten hiçbir zaman pek sağlıklı bir form almadı, yapraklarındaki kararmayı ben rüzgardan zannediyordum. Çok rüzgar alıyor ve en uzun boylu gül bu olduğu için diğerlerinden daha çok hırpalanıyor.
Ancak biraz önce balkona çıktığımda yakından baktım ve yapraklardaki siyah lekelerin hastalığa benzediğini gördüm. Yapraklar da sert ve kıvrık.
Diğer güllerin hiçbirinde bu durum yok, bu gülün ise pekçok yaprağında var. Acaba hastalık mıdır, bu gülü diğerlerinden ayırmalı mıyım?
Mildiyö değil anladığım kadarıyla, kara leke hastalığı olabilir mi?

Nariel
08-10-2008, 17:52
Gülümün hastalığına yorum getirecek olan yok mu? Geç olmadan önlemini alayım..

akya8
13-10-2008, 17:46
selam gülerime hastaltk geldi nasıl iyleştirebilirim yardımcı olumusun teşekürler

susam
14-10-2008, 10:20
İyi geceler,
Güllerde dert bitmiyor ama yine de en sevdiğim bitkilerden biriler ;)
Şimdi de yeni bir hastalık oluşmaya başlamış sanıyorum. Bu gülüm zaten hiçbir zaman pek sağlıklı bir form almadı, yapraklarındaki kararmayı ben rüzgardan zannediyordum. Çok rüzgar alıyor ve en uzun boylu gül bu olduğu için diğerlerinden daha çok hırpalanıyor.
Ancak biraz önce balkona çıktığımda yakından baktım ve yapraklardaki siyah lekelerin hastalığa benzediğini gördüm. Yapraklar da sert ve kıvrık.
Diğer güllerin hiçbirinde bu durum yok, bu gülün ise pekçok yaprağında var. Acaba hastalık mıdır, bu gülü diğerlerinden ayırmalı mıyım?
Mildiyö değil anladığım kadarıyla, kara leke hastalığı olabilir mi?

Nariel, resimlerde görülen pas hastalığına benziyor. Özellikle yaşlı yaprakları etkiler. Eğer tedbirini şimdiden almazsan genç yapraklara da sıçrar. Yavaş ilerleyen bir hastalık olduğu için panik yapmamalısın. Öncelikle gül üzerinde belirti gösteren yaprakları toplayıp gülden acilen uzaklaştır. Toprak üzerine düşen yaprakları da sürekli temizle. Gerekirse topladığın yaprak diplerine ispirto sür. Sulamayı aşırı yapma. Damlama usulü yap. Gülünü havadar bir yere al. İlkbaharda budama yap ve kestiğin dalları gülden uzaklaştır. Eğer bahçedeyse gülün, topladığın hastalıklı yaprakları, dalları bahçeden uzaklaştır ya da yak. Bunlara dikkat edersen düzelecektir.

Nariel
15-10-2008, 14:13
Teşekkür ederim sevgili hatcce, pas hastalığı turuncu spor torbaları şeklinde olmuyor mu? Eve gittiğimde hemen hasta yaprakları koparıp atayım, zaten fungisit uygulamasının zamanı geldi. Yağmurlu ve bulutlu hava mantar hastalıklarını tetikliyor, diğerlerini de korumaya alayım ilaçla.

Mine Pakkaner
15-10-2008, 14:37
Sorununuz karaleke. Sizin de söylediğiniz gibi pas hastalığında turuncu püstüller vardır. Mildiyöde de böyle karaleke olur ama bu kez yaprak altında kara fungus lifleri görünür. Hastalık başlangıç aşamasında. Konuyla ilgili sitede ilaç reçeteleri var. Lütfen onları uygulayınız.

Nariel
15-10-2008, 14:42
Teşekkürler Mine Hanım, iyi ki ilerlemeden hastalığın farkına varmışım. Hemen karaleke için neler yapılması gerektiğine bakacağım.

çiçek aşığı
09-11-2008, 21:38
güllerimim yapraklarını yiyen bir zararlı var.ilk önceleri bunun ne olduğunu bulamamıştım. Salyangoz olabileceğini düşünerek her akşam salyangoz avına çıktım. Ancak yenen yaprak sayısı her geçen gün daha fazlalaştı. Üstelik diğer çiçeklerimde de görmeye başladım. bir gece güllerimin yapraklarını elimle kontrol ederken küçük yeşil kurtçukları buldum. Bütün güllerimde vardı. Bunların mücadelesini bilen varsa lütfen yardım etsin. Her gün sabah bir çok kısmı yenmiş gül yaprakları gördüğümde çok üzülüyorum. Bu yüzden kuruyan gülüm var. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

miriel
14-12-2008, 17:47
2 hafta kadar önce aldığım güller durduk yere kurumaya başladılar. Önce yaprağın uç kısmından başlayan bu kuruma sonra bütün dalın düşmesine neden oluyor. Bunu nasıl engelleyebilirim. Güllerimi kaybetmek istemiyorum :(. Teşekkürler

Nariel
14-12-2008, 18:20
Fotoğraf yüklerseniz sorununuzu daha kolay çözeriz. Yaprakların sadece uçlarından mı başlıyor lekelenme? Dallarda leke var mı? Goncaların durumu nedir?
Bütün dalın düşmesi demekle kastettiğiniz şey nedir? Belki sadece mevsimden dolayı yaprak döküyordur.

limon_agaci
06-01-2009, 09:50
Merhaba, minyatür gülümde minik örümcek ağına benzer ağlar var ve içlerinde de yumurtaya benzer minik noktalar var. Ağları elimle alsam bile yeniden oluşuyor ne oldğunu bilmiyorum, geçen yaz sonuna doğru çiçek bölgesinde minik böcekler vardı acaba bunların yumurtası mı bunlar kurtulmak için ne yapabilirim?

fotografları da burada:

5818058179





(http://imageshack.us)

Mine Pakkaner
06-01-2009, 15:23
Limon ağacı öncelikle acilen arapsabunlu, zeytinyağlı tarifimizi uygulayın. Elinizde kükürt veya kırmızı örümceğe etkili bir insektisit varsa onu da kullanabilirsiniz.

Yüklediğiniz fotoğraflarda kırmızı çizgiyle gösterdiğim yerlerden budama yapın. Bitkinizn formu bozulmuş.

Son olarak yüklediğiniz fotoğrafları yeniden boyutlandırıp düzenledim. Bu kopyala yapıştır yapmadan boyutlarını düzenleyip yüklemenizi rica ederim. Çünkü sizin ilk yüklediğiniz ebatta fotoğraflar forumun sayfa yapısını bozmakta.

Selamlar.

limon_agaci
07-01-2009, 11:07
Çok teşekkur ederim, dediklerinizi uyguladım şimdi tarife de bakacağım. İyi günler.

sevilozcan
20-03-2009, 07:36
Merhaba,
Geçen senelerde bahçemize diktiğimiz güller birden bire kuruyup öldüler.
Kökünü çıkarıp baktığımızda kesildiğini gördük ve güllerin dibinden 3-4 tane beyaz, kanca şeklinde, parmak kalınlığında, tombul kurtlar bulduk. Hatta aynı kurtlar kasımpatlarımızın da köklerini yiyerek kuruttular.
Bu sene bu kurtlar yüzünden bahçeye gül fidanı ekme konusunda tereddütlüyüm.
Bu zararlıyı bahçeden nasıl temizleyebilirim?

Güler
20-03-2009, 11:52
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=57041&postcount=11

Bu linke bakar mısınız?

Ayrıca bu başlığın ilk sayfalarından hocalarımızın detaylı bilgileri de mevcut.

sevilozcan
20-03-2009, 16:24
Güler Hanım,

Verdiğiniz kısa yola girince şoke oldum.
Ben sırf larva halini biliyordum ve hep öyle toprak altında yaşar sanıyordum.
Meğer erişkinlerini de biliyormuşum, hatta yazın gelip camlardaki sinekliklere konarlar, biz de hiçbirşey yapmazdık.

Teşekkür ediyorum yönlendirmeniz için.

antalyada
20-03-2009, 18:10
Merhaba.Bi tanıdığımızın serasında üretmeye çalıştığı gül çeliklerinde Yaprak kıvrılmaları ve Yaprakların üzerlerinde açık yeşil noktalar var.Yeni çıkan sürgünlerde sararıp kuruyor.Sizce Hangi hastalıklar var; veya bu bir element eksikliğimi?Resmiler aşağıda.Yardımcı olabilecek arkadaşların fikirlerini beliyorum
67942
67943
67944
67945

mor papatya
21-03-2009, 20:20
arkadaşlar birisi antalyada arkadaşımıza ve bana yardım etsn çünkü aynı şekilde benim yaptığım gül çelikleride olmuş lekeler ne yapacağız????????

kaju
02-04-2009, 18:40
Köpeğim bitkilere fazla meraklı. Bitleri öldüreyim derken köpeğime zarar vermek istemiyorum. Gül'deki bitlerden, böceklerden zehirli kimyasallar dışında ne ile kurtulabiliriz?

ciceksever70
10-04-2009, 09:43
Gecen yil cok güzel acan kirmizi gülüm henüz hic tomurcuk vermedi ve kupkuru görünüyor. Diger güllerimin hepsi yaprak dolu olmasina ragmen bu gülüm acaba artik öldü mü?

ciceksever70
12-04-2009, 11:02
Gecen yil cok güzel acan kirmizi gülüm henüz hic tomurcuk vermedi ve kupkuru görünüyor. Diger güllerimin hepsi yaprak dolu olmasina ragmen bu gülüm acaba artik öldü mü?

Mesajim gözden kacmistir diye tekrarlamak istedim.

k0900
12-04-2009, 19:59
Sayın Çiçeksever, Graz'ın rakımı kaç?

ciceksever70
12-04-2009, 20:14
Bizim bulundugumuz yer deniz seviyesinden 300 mt yüksekte. Ancak bahcemdeki diger güllerde sorun yasamazken bu güldeki problemin yükseklikle ilgili oldugunu sanmiyorum.

Nariel
12-04-2009, 20:16
Sayın ciceksever70, gülünüz canlı ama sanırım hasta. Dallarda siyah lekeler var.

ciceksever70
12-04-2009, 20:30
Tesekkürler Sayin Nariel. Bugün kuru görünen yerleri biraz daha budadim ve cesitli gül zararlisina karsi olan kapsüllerden iki tane koydum. Umarim iyi gelir. O kadar özen gösteriyorum ki ciceklerime bir sey olunca cok üzülüyorum.

TuruncuHis
14-04-2009, 14:17
Delicesine tomurcukla dolmuş minyatür gülümde dün külleme olduğunu sandığım beyazlıklar gördüm. Sadece dallarda en fazla bir cm. kadardı bu beyazlıklar. Kükürt alıp bugün ilaçlayana dek yani bir günde yapraklar kıvrılmaya başlamış. Bu denli hızlı mı ilerler külleme? Teşhis koyacak kadar uzman değilim ya henüz, hata yapmayayım istiyorum.

Bir de ıslanabilir kükürt istediğimde bana Sulgran WG yazan bir ürün verdiler. Ama solüsyonu yaptığımda krem rengi idi. Çok ince püskürtmüyormuş pompam, yapraklar ayrana batmış gibi oldu.

Solüsyonu şişe suyu ile hazırlayıp, iki dakika içerisinde uyguladım.
Teşhis, ilaç ve yöntemimde sorun yoktur değil mi arkadaşlar? Çok okuyunca da kafa daha bir karışıyor.

TuruncuHis
17-04-2009, 17:32
Bu sitede, her soruya cevap bulmaya ve öğrenmeye öylesine alıştım ki; şımarıklık düzeyinde ilgi istiyorum artık.
Arkadaşlar, lütfen bir önceki mesajıma cevap veriniz. Bu ayrana batmış gibi gülüme (okuduklarıma istinaden) ikinci kez kükürt uygulayacağım ama kartopuna dönecek bu sefer :D Yapraklar fotosentezi nasıl yapacak? Yıkasam küllemeyi azdıracağım.
İlk uygulamadan sonraki üç gün içerisinde kıvrılmış yapraklar düzelmiş gibi geldi bana. Beyazlıkların hangisi kükürt hangisi fungus ayırt edemiyorum. İkinci uygulama için beklemeli miyim? Önlem amaçlı yine de yapmalı mıyım? Ve de beyaza boyanmış haliyle bırakmalı mıyım?

atausta
19-04-2009, 18:01
sayın mıne hanım saygılarıımla efendim antracol 70 wp- ile captan 50 wp fungusit ilaçı aldım ıkısını bırbırıne karıstırmamda bı sakınca varmı tesekkurler

k0900
19-04-2009, 21:06
Mine hanıma aşagıdaki linkte soruyoruz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=403064#post403064

maki01
21-04-2009, 12:46
Limon ağacı öncelikle acilen arapsabunlu, zeytinyağlı tarifimizi uygulayın. Elinizde kükürt veya kırmızı örümceğe etkili bir insektisit varsa onu da kullanabilirsiniz.

Yüklediğiniz fotoğraflarda kırmızı çizgiyle gösterdiğim yerlerden budama yapın. Bitkinizn formu bozulmuş.

Son olarak yüklediğiniz fotoğrafları yeniden boyutlandırıp düzenledim. Bu kopyala yapıştır yapmadan boyutlarını düzenleyip yüklemenizi rica ederim. Çünkü sizin ilk yüklediğiniz ebatta fotoğraflar forumun sayfa yapısını bozmakta.

Selamlar.

Mine Hanım,
Sanırım forumda arama yapmayı beceremiyorum. arap sabunu yazıp formulu bulmak için aratıyorum ama adı olup tarifi olmayan oldukca fazla sayıda mesajlar arasında kayboluyorum. Lutfen link verir misiniz?
Adana da yaşıyorum.Minyatür güllerim tomurcuk vermeye başladı.Bu aşamada budama yapabilir miyim.. Teşekkürler
Not:Bu başlığın ilk mesajlarına da baktım .. yok bulamıyorum.. bakar kör oldum sanırım...

maki01
21-04-2009, 19:03
Evraka..
Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062

Aradığım herşey burdaymış :)

limon
26-04-2009, 00:13
Hiç bir şeyden çekmedim şu Güllerden çektiğim kadar.
Canlansınlar diye bu sene derin budama yaptım, tam güneş alamadıkları için sorunlu olduklarını düşünüp tam güneş alan yere taşıdım,geçen ay gübrelemesini yaptım, tam kendilerine geldiler diye düşünürken bugün gördüm ki yine hastalık belirtileri ve böceklenmeler başlamış.

Kısaca, Ağzımla kuş tutsam yaranamıyorum. Bugün bu hallerini görünce dipten budamak geçti aklımdan. Hiç yaprak kalmayınca hastalık ta olmaz herhalde? :) Ne zor şeymiş Gül yetiştirmek. Hiç te sevmem böyle nazlı şeyleri :)
74758

74759

74760

habibe
05-05-2009, 10:22
Limonum sen bir de benim güllerin halini görsen. Ağlayasım geliyor inan. Her sene aynı. Mine hanımın sarımsaklı ev yapımı ilacından yaptım geçen yıl.
Tomurcuklar bile açamıyor bu böcekler yüzünden.
Hele yeni filizlerin üzerini bir gör simsiyah küme küme böcekler.. :(

limon
06-05-2009, 19:01
Habibeciğim, seninkiler de berbat durumdaymış.

Bugün, hastalık başlayan sarmaşık gülündeki hastalık belirtisi olan tüm dalları budadım, aynı seninki gibi hastalık veya böcekten sağlıksız açan veya tomurcukken bozulan veya bozulmayan tüm tomurcuklarını da kestim. İki gün önce ikinci gübrelerini vermiştim. Böylece bitki çiçeklere enerji harcamadan kendini geliştirir diye düşündüm. Çok enteresandır yanında dikili olan diğer sarmaşık gülüm oldukça sağlıklı görünüyor, diğer yanındaki iki çeşit gülde de hiç sorun yok, sadece kokulu pembe sarmaşık gülü kötü durumda. Oysa geçen yıl tam güneş alan yere taşıyınca tüm sorunlardan kutulacağım sanmıştım.

İşin en sinir bozan tarafı terk edilmiş bir bahçede çam ağaçlarının altında kaybolmuş bir sarmaşık gülü deli gibi açıyor, hiç hastalanmıyor, ne gübre ne su, ne budama...

Acaba güllerimin cinsi mi kötü diye düşünüyorum bazen.

vedat11
06-05-2009, 20:22
arkadaşlar selam şu güllere böcek sinek için ne kullanıyorsunuz veya elle ne ilaç hazırlıyorsunuz bana bildirirseniz sevinirim

mor papatya
11-05-2009, 19:08
arkadaşlar ben gülümün saksısını değiştirirken bir iki tane beyaz kurtlar gördüm ama fazla yoktu bu nedir ilacı varmı ne yapmalıyım?

gurbik67
12-05-2009, 22:02
arkadaşlar gül **** herhangi bir bitkinizin üzerinde hangi tür zararlı varsa benim kullandığım ve üzerinde safa tarım DEMOND ec 2.5 yazan ilaçtan kullanıyorum evlerde kullanılan boş sprey kutusunun içine bir kapak sulandırdığım ilacı püskürtüyorum kesinlikle yüzde yüz çözüm.çok etkili olduğundan dikkatli kullanmak lazım.

k0900
16-05-2009, 21:38
Tüm güller yapraklandı.

Hatta goncalar açılmak üzere, 2 gülümüz 2,3 haftadır sankı durdu.

Kuruyorlar galıba, acaba neden?

vedat11
30-05-2009, 21:22
arkadaşlar bana bu sene gül merakı sardı ama böçeklerden korkuyorum sineklerden ben 30 kadar gül aldım ve ektim. her renk ten kokulu sarmaşık her çeşit bana ilaç isimlerini ve evde yapma ilaçlardan bahsedermisiniz.

vedat11
30-05-2009, 21:22
hemen bana yazarsanız sevinirim.

eser42
31-05-2009, 14:47
merhaba

arkadaşlar konunun uzmanı olarak tarım ilacı konusunda yardımcı olmanın zamanı geldi sanırım. ülkemizin her tarafında yaprak bitleri ve diğer emiciler ortaya çıktılar. güller için verdiğim ilaçları genelde diğer süs bitkilerinde de kullanabilirsiniz. yalnız her türün ilaçlara karşı tepkisi farklı olacağı için önce küçük bir alanda ilaçlamayı deneyin sonra tüm bitkilere uygulayın.

ilacın aktif maddesi 10 litre su için dozu kullanıldığı böcekler

acetamiprid 1 çay kaşığı yaprak bitleri ve diğer emici böcekler
ddvp 15 cc yaprak bitleri ve toprak böcekleri
chlorpyrifos 15 cc kabuklu bitler koşniller
dimethoate 10 cc gül filiz burgusu için

aslan_k
01-06-2009, 20:03
Arkadaşlar benim sorunum balkonumdaki minyatür gülümle, önce beyaz yaprak bitleri geldi arap sabunlu karışımı denedim tam onlardan kurtuldum diyorken bu seferde siyah renkli tam anlamıya canavar olan diğerleri geldi bunlara ne yapabilrim acaba. fotografları ekledim bakarmısınız

Yılmaz Yalçın
08-06-2009, 17:50
Arkadaşlar,

3 ay önce Mutlu Bey'den aldığım sarmaşık çardal gül ilk geldiğinde 6 adet kırmızı gül açtı ve sonra çiçekler döküldü yeni filizler vermeye başladı 3 adet sürgün verdi.

Bir ara yaprak bitleri sarmıştı ve arap sabunlu karışımla yok ettim ancak resimde de görüldüğü gibi yapraklarda bir hastalık başladı üstelik şimdi gülümün yaprakları sararıp dökülmeye başladı:(

Eski yaprakların dökülmesi normal mi?Ve bu resimlerde görülen bir hastalık mı,tedavısı için ne yapabilirim?

Yılmaz Yalçın
09-06-2009, 12:42
Arkadaşlar,
Cevap verecek bir uzman arkadaş yok mu:(gülüm gittikçe kötüleşiyor:(

h_dogan
09-06-2009, 13:19
kubat izmirli resimler net değil ama külleme olabilir mantari bir hastalık gibi görünüyor. Daha net fotoğraf ekleyebilir misiniz?

Yılmaz Yalçın
09-06-2009, 13:30
Sayın H.Doğan,
Duyarlılıgın için çok sagol..eve gider gitmez hemen yeni net fotograflar eklicem.

Yılmaz Yalçın
09-06-2009, 18:55
Sayın H.Doğan,
Gülümün tekrar fotografını çektim bu sefer gülümdeki sorun net görünüyor,bu ne tür bir hastalıktır ve tedavisi nedir?

h_dogan
09-06-2009, 23:02
Biraz baktım semptomlara göre mildiyöye beziyor. Eğer yaprak arkasında yağ gibi lekeler de varsa mildiyödür. Küllemede yaprak üstüne un dökülmüş gibi görünüm olur, külleme olmadığı kesin.

Yılmaz Yalçın
09-06-2009, 23:12
Sayın H.Doğan,
Acaba bu hastalık yaprak biti için aap sabunlu zeytınyaglı karısımı yapraklara püskürttügüm için olmuşl olabilir mi?Peki bu hastalıgı nasıl tedavi edebilirim?

ecz_esinti
10-06-2009, 16:20
selam kubat kardeş senın güllün yaprakları kanser olmus aynısı benım güllerdede olmuştu ben vitamın ve demir kulladım geçti sanada tavsiye ederim

Yılmaz Yalçın
10-06-2009, 19:38
Sayın Esinti,
Hangi ilacları kullandınız?

Bahar
11-06-2009, 23:00
merhaba ben baharr aranıza yeni katıldım yeşil olan herşeyi seviyorum genelde güllerişu anda bahçemde 60adet gülüm var hepsi açtı onlara çocuk gibi bakıyorum hasta olucaklar diye ödüm kopuyor onların bakımını sizden sitenizden öğreniyorum bilemediğim konuları genelde güller hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Yılmaz Yalçın
14-06-2009, 10:47
Arkadaşlar,
Güllerdeki Mildiyöye hastalıgı için ne kullanmalıyız ve ilacın ismini söylermisiniz ve nerden bulabilirim?

h_dogan
14-06-2009, 11:27
Sayın H.Doğan,
Acaba bu hastalık yaprak biti için aap sabunlu zeytınyaglı karısımı yapraklara püskürttügüm için olmuşl olabilir mi?Peki bu hastalıgı nasıl tedavi edebilirim?

Fazla dozaj uygulamışsanız yapraklarınız yanmış olabilir. Yaprakların arkasında kare kare yağlı lekeler varsa mildiyödür dedim var ı öyle lekeler.

Güler
14-06-2009, 12:41
Bu linke de bakınız lütfen.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=54057&postcount=74

Yılmaz Yalçın
14-06-2009, 14:21
Sayın H.Doğan Kardeş,
Gülümün yapraklarının arka cephesinin fotoğraflarını yükledim.İnceler ve de sorunun ne olduğunu söyleebilirseniz sevinirim.

Yılmaz Yalçın
14-06-2009, 15:06
Sayın H.Doğan,
Mildiyöye hastalığında süt su karışımını gülün yapraklarına püskürtsek bu hastalığın tedavisi mümkün mü,bir profesör sebzelerdeki bu hastalıgın bu karışımla tedavisinin mümkün olduğunu belirtmiş acaba güllere uygulasak aynı sonucu alabilir miyiz?

k0900
15-06-2009, 11:56
156 mesajdaki güller düzelmedi, aksine bahçenin farklı yerlerindeki 2 güldede aynı hastalık başladı, bu konuda bir fikri olana varmı?

celalsungur
15-06-2009, 12:29
Arkadaşlar benim sorunum balkonumdaki minyatür gülümle, önce beyaz yaprak bitleri geldi arap sabunlu karışımı denedim tam onlardan kurtuldum diyorken bu seferde siyah renkli tam anlamıya canavar olan diğerleri geldi bunlara ne yapabilrim acaba. fotografları ekledim bakarmısınız

Bende de aynı problem vardı, 2.5 tl.ye Mosetam 20 sp aldım, 1 litre suya 1 çay kaşığı ilaç katıp 2 gün peş peşe püskürttüm. Şimdi hiç kalmadı bitlerden güller de gayet mutlu ve iştahlı açmaya devam ediyorlar.

habibe
15-06-2009, 15:41
"Şimdi hiç kalmadı bitlerden "
şaka gibi :)
Peki şu minik şeyler ne?. Uğur böceği mi :p ;)

celalsungur
15-06-2009, 16:27
"Şimdi hiç kalmadı bitlerden "
şaka gibi :)
Peki şu minik şeyler ne?. Uğur böceği mi :p ;)
Ölü onlar, ölü;)

k0900
15-06-2009, 18:01
Celal bey, benim güllerim için bir fikriniz varmı? Hazıran ortasındayız, Mayıs başı sürgünü gibi sürgün vermeye başlıyor, 2 gün sonra bu sürgün kuruyor.

Mantar ve böcek ilacı kullandım bir değişiklik olmadı. Sitenin peyzaj görevlisi hanım, komşulardada olduğunu ve gülün kuruduğunu söyledi.

Bunlardamı ölecek yoksa:)

celalsungur
15-06-2009, 20:09
Celal bey, benim güllerim için bir fikriniz varmı? Hazıran ortasındayız, Mayıs başı sürgünü gibi sürgün vermeye başlıyor, 2 gün sonra bu sürgün kuruyor.

Mantar ve böcek ilacı kullandım bir değişiklik olmadı. Sitenin peyzaj görevlisi hanım, komşulardada olduğunu ve gülün kuruduğunu söyledi.

Bunlardamı ölecek yoksa:)
Taze sürgünlerde minik böcekler var mı? Dallarda veya gövdede kuruma var mı?
Bir fotoğraf koyabilsen hep beraber çözüm arasak.

k0900
15-06-2009, 20:29
156 ve 176 nolu mesajlarda fotoğrafları var, böçek bulamadım. Ana dallar kurumuyor.

Yüksek çözünürlükte fotoğraflarını çektim, büyütüp inceledim bir haşereya rastlamadım.

Yakınında (1 Mt.) Amerikan sarmaşığı var, acaba kökleri (kökleri her yere ulaşıyor bu bitkinin) gülü rahatsızmı ediyor diye hanımla hain bir plan yaptık, yarın o sarmaşığı yok etmeyi düşünüyoruz:))

Yılmaz Yalçın
15-06-2009, 20:40
Arkadaşlar,
Bugün Eminönü'nden sarmaşık gülümdeki kara leke mantar hastalığı için ''agranom bakır light;bakırlı gübre çözeltisi'' aldım..
Bu çözelti mavi renkte ve bugün gülün yapraklarını püskürttüm ve bir bardak suya karıştırdığım bir çay kaşığı oranındaki miktarı da köküne döktüm..(üzerindeki tarife göre)
Bu uygulamayı bahçemdeki diğer süs bitkilerinde de yapsam bir sakıncası olur mu?

celalsungur
15-06-2009, 20:56
156 ve 176 nolu mesajlarda fotoğrafları var, böçek bulamadım. Ana dallar kurumuyor.

Yüksek çözünürlükte fotoğraflarını çektim, büyütüp inceledim bir haşereya rastlamadım.

Yakınında (1 Mt.) Amerikan sarmaşığı var, acaba kökleri (kökleri her yere ulaşıyor bu bitkinin) gülü rahatsızmı ediyor diye hanımla hain bir plan yaptık, yarın o sarmaşığı yok etmeyi düşünüyoruz:))
Bende acem borusu vardı, yıllar önce kesmiştim, 5-6 metre uzağında bilek kalınlığında kökleri var toprak altında. Benim bahçedeki güllerimin etrafında koruge boru parçaları var, onlarda gelişme normal ancak acem borusuna yakın olan 2 gülde boru yok, o güller açmıyor, benzer nedenle olabilir.
Amerikan sarmaşığının kökü o kadar kuvvetli midir bilmiyorum ama öyleyse bir günde çözemezsiniz problemi.
Acem borusunun yıllar önce gövdesini kestiğim kökünün üzerine bu sene kaya tuzu döktüm, 5 metre mesafedeki dutun üzerindeki meyvalar tuzlandı ve o cephedeki yapraklar sararıp dökülmeye başladı.
Gülün taban yüzeyinin 30-40 cm uzağındaki toprağı kazsan, sarmaşık kökleri oraya kadar ulaştıysa, kessen o kökleri faydası olur mu acaba?
176 nolu resimdeki güllerin durumu, benim bahsettiğim güllerin durumuna benziyor.

maki01
15-06-2009, 20:57
86999


Bunlar da benim belalım... 2 senedir 2 minyatür gülüme göz açtırmıyorlar. Bir kaç kez arapsabunlu karışımı uyguladım. Tüm yaprakları gitti, bunlar da gitti dedim ama nerde... Yeni filizlerle birlikte tekrar çıktılar piyasaya. Neemazalı topraktan ve yapraktan uyguladım. Filizler yine öldü. Bugün izlerine rastlamadım ama biliyorum yeni filizlerle birlikte çıkıp ziyafet çekecekler kendilerine. Ben de mücadeleye devam edeceğim. Çözümsüz gibi gelmeye başladı bana..

celalsungur
15-06-2009, 21:05
86999


Bunlar da benim belalım... 2 senedir 2 minyatür gülüme göz açtırmıyorlar. Bir kaç kez arapsabunlu karışımı uyguladım. Tüm yaprakları gitti, bunlar da gitti dedim ama nerde... Yeni filizlerle birlikte tekrar çıktılar piyasaya. Neemazalı topraktan ve yapraktan uyguladım. Filizler yine öldü. Bugün izlerine rastlamadım ama biliyorum yeni filizlerle birlikte çıkıp ziyafet çekecekler kendilerine. Ben de mücadeleye devam edeceğim. Çözümsüz gibi gelmeye başladı bana..
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=445505&postcount=177
Ben kurtuldum, darısı size.

maki01
15-06-2009, 21:29
Sayın celalsungur,
Desteğiniz için teşekkür ederim. Mosetam 20 sp'yi nerede bulabilirim? İnternette sipariş verebileceğim bir adres var mı?

Yılmaz Yalçın
15-06-2009, 21:34
Arkadaşlar,
Benim sorumu cevaplayacak uzman birisi yok mu:(

celalsungur
15-06-2009, 21:43
Sayın celalsungur,
Desteğiniz için teşekkür ederim. Mosetam 20 sp'yi nerede bulabilirim? İnternette sipariş verebileceğim bir adres var mı?


Zirai ilaç satan yerlerde mutlaka vardır.


http://www.safatarim.com/tr/subelerimiz.asp

Reşatbey Mah. Avukat Mahmut Eroğlu Cd. İzan Apt. Kat: 1 No: 8 Seyhan/ADANA

Tel - Fax: 0.322. 453 77 62

h_dogan
15-06-2009, 22:08
Arkadaşlar,
Benim sorumu cevaplayacak uzman birisi yok mu:(

Sizin hastalığınız mildiyö. Ama hangi ilacı kullanacağınız konusunda fikrim yok çünkü ilaç isimlerini pek bilmiyorum, daha doğrusu güllerim için özel ilaç almıyorum ben, kullandığım ilaç metalaxyl içerikliydi.

maki01
16-06-2009, 01:36
Çok teşekkürler sayın celalsungur,
Umarım neemazal çözer sorunumu, devam ederse verdiğiniz adresten temin ederim.

Yılmaz Yalçın
17-06-2009, 14:56
Bakır light diye bakır çözeltisi aldım anogom ismi.Kara leke hastalıgına gerçekten iyi geliyor mu bilgisi olan arkadaş var mı?

Bahar
23-06-2009, 23:01
Sn Celalsungur benim bitlerim çok arsız güllerimi devamlı ziyaretteler.Şaşkınlık içerisindeyim,artık onları yıkıyorum.taze filizleri ço seviyorlar.Güllerimden soğumaya başladım.ne yapabilirim,iyi bir öneriniz varmı teşekkürler.

celalsungur
24-06-2009, 09:23
Sn Celalsungur benim bitlerim çok arsız güllerimi devamlı ziyaretteler.Şaşkınlık içerisindeyim,artık onları yıkıyorum.taze filizleri ço seviyorlar.Güllerimden soğumaya başladım.ne yapabilirim,iyi bir öneriniz varmı teşekkürler.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=445505&postcount=177;

ü.y.e.
24-06-2009, 12:24
Öncelikle Merhaba. Aranızda çok yeniyim.

Mayıs ayının başında evimize ufak saksıda bir gül aldım. Annemin evde olmamasından dolayı hayatımda ilk defa balkondaki bütün çiçeklerimizle ben ilgilendim. Gülümüz hariç hiç birine bir şey olmadı, aksine güzelleştiler. Fakat gülümüz günden güne soluyor. Belki bu konudaki cahilliğimden dolayı fazla su verdim, ondan oldular. Fakat ben çiçeklerin hasta olup ölmesine dayanamıyorum :(

Sitenizi gülümdeki hastalığı ararken buldum ve konu başlığındaki bütün mesajları okudum ancak resimlerden gördüğüm kadarıyla bizim güllerdeki soruna benzetemedim. Size resimlerini çekip ekliyorum. Üzerini iyice inceledim, zararlı bir böcek yok gibi ancak örümcek ağlarına benzer ipçikler var. :(

Bu ufacık gülleri nasıl eski haline getirebilirim :(

89183
89184
89185
89186

kopshtar
25-06-2009, 09:39
Sn ü.y.e.;
Gülünüz kırmızı örümceklerin istilasına uğramış. Vakit kaybetmeden ilaçlamanızı tavsiye ederim. İlaç konusunda Hocalarımızın tavsiyelerine uyarsanız kısa zamanda kurtulursunuz.....

Bahar
27-06-2009, 21:53
Bence bu sene böceklerin senesi.Hiç bu kadar çeşidini bir arada görmemiştim Sanki üreme aşamasındalar.Oh bitkilerde taze yiyip,yiyip çoğalıyorlar Bunlar anlaşıyorlar herhalde birbirlerinide yemiyorlar galiba ,tabiat kanunlarında olduğu gibi.Nedersinizöyle deyilmi.

maki01
28-06-2009, 00:36
Sonunda benim gülümdeki yaprak bitleri devri kapandı gibi. Gibi diyorum hala korkuyorum çünkü. Neemazalı toprak ve yapraktan uyguladım. Yeni filizlerde bite rastlamadım.

ü.y.e.
28-06-2009, 23:16
Sn ü.y.e.;
Gülünüz kırmızı örümceklerin istilasına uğramış. Vakit kaybetmeden ilaçlamanızı tavsiye ederim. İlaç konusunda Hocalarımızın tavsiyelerine uyarsanız kısa zamanda kurtulursunuz.....

çok teşekkür ederim. Verilen bilgileri tek tek inceleyip uygulamaya çalışıyorum :)

Nihal
30-06-2009, 13:58
Merhaba arkadaşlar
Benimde sizden yardım almak istediğim bir konu var.Beyaz güllerimiz önceden gayet güzel açarken son yıllarda birşey oldu.Daha tomurcukken çürümeye başlıyor.Açmadan dökülüp gidiyor.Hatta dökülmüyor bile,orada öylece sap kısmında kara bir lekeyle birlikte kalıyor.Yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler;)

Eser İlhan
13-07-2009, 19:20
Merhaba,
Baharda güllerim çok bol tomurcuklu ve çok iri, çok güzel çiçekli idiler.(İthal gül gübrelerinden kullanmıştım) Arkadan yeşil bitler,pas ve kara leke geldi.Hastalıklı kısımları ayıklayıp uzaklaştırdım. Fungusit ve insektisidl kullanarak mücadele ettim. Hastalıklar duruldu fakat şimdi hem çok az çiçek var hem de çiçeklerim son derece küçük ve gosterişsizler. Açmakla açmamak arasındalar. Sanki o bahardaki muhteşem güller değiller.
Bu görülebilen birşey midir , neden olmuş olabilir?
Lütfen yardımmm :((

Yılmaz Yalçın
15-07-2009, 18:10
Arkadaşlar,
Yedi veren sarmaşık gülüm 2 ay önce kara leke hastalığına yakalanmıştı ve tüm yapraklarında lekeler vardı ben de bakır çözeltisi aldım üzerinde fungusit etkisi olduğu yazıyordu hem yapraklarına hemde köküne 2 hafta arayla agronom bakır light yi uyguladım.Budama da yapmıştım sonra yeniden yapraklandı yapraklarda leke de artık yoktu ama ne olduysa yeni yapraklar çıktıktan sonra oldu birden bire gülün gelişmesi durdu başka yapraklar çıkmadı üstelik yeni sürgün dalının ucu 10 cm kadar sararıp kurudu,dün de başka bir sürgün ucu sararmıştı bende kestim ordan.Bugün de baktım ki yapraklara dokunduğum an dökülüyor yapraklar fotografta görüldüğü gibi yeşil ve lekesiz olduğu halde dokunduğumda döküldü.Sizce sorun nedir ve çözüm önerilerinizi bekliyorum?

Yılmaz Yalçın
16-07-2009, 22:50
Arkadaşlar gülüm kuruyor gittikçe gelişmesi tamamen durdu neden olabilir acaba?Yaseminlerimin arasına dikmiştim ondan olabilir mi?

Yılmaz Yalçın
16-07-2009, 22:52
Yukarıdaki son 2 mesajımda belirttiğim sorularımı cevaplayarak bana yardım edebilecek uzman bir arkadaş var mı:(

refikilhan
01-08-2009, 17:24
Selam,
Evimyok kirada oturuyorum,dolaysıyla bahcemde yok.Hep önünde küçük bir bahcesi olan bir evim olsun bahcesinde renk renk güller olsun istemişimdir,ama Allah nasip etmeyince olmuyor işte.
Saksıda gül ve limon denedim (üzerinde 1-2 tane sarkan limon olsun) istedim ne gülde nede limonda başarılı olamadım.
1-1.5 ay kadar önce yine 2 tane gül satın aldım balkonda yetişsin diye...Bir haftaya kalmadı
yaprak ve tomurcuklarında çok küçük yeşil (ben onlara bit diyorum) sardı gülü aldığım yere gittim "Pertil DD VP" önerdiler onu 3 gün kullandım o bitlerden eser kalmadı
ama bu defada yaprakları kurumaya başladı aşagıda görüldüğü gibi.

http://img44.imageshack.us/img44/9733/fotoraf0001ytp.jpg

http://img44.imageshack.us/img44/2079/fotoraf0002p.jpg

Ayrıca satın aldığımda üzerindeki tomurcuk kocaman açmıştı yeni açan gül ancak yarısı kadar küçük oldu,ve gülün üzeri resimde farkedebilirmisiniz bilmiyorum ama siyah siyah....
Diyer bir konu aldığım güller hiç gelişmiyor desem yeridir,aşı yerinden bir filiz veriyor uzuyor oda gül kuruduğunda **** **** o gülü kestiğimde yine başa dönüyorum.Dallanmıyor yani.



http://img189.imageshack.us/img189/7317/fotoraf0011y.jpg http://img38.imageshack.us/img38/1934/fotoraf0012kqt.jpg

Bu defada başaramazsam bu gül ve limon olayından temelli vaz geçeceğim.
yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılarımla.

Nariel
02-08-2009, 00:01
Arkadaşlar,
Yedi veren sarmaşık gülüm 2 ay önce kara leke hastalığına yakalanmıştı ve tüm yapraklarında lekeler vardı ben de bakır çözeltisi aldım üzerinde fungusit etkisi olduğu yazıyordu hem yapraklarına hemde köküne 2 hafta arayla agronom bakır light yi uyguladım.Budama da yapmıştım sonra yeniden yapraklandı yapraklarda leke de artık yoktu ama ne olduysa yeni yapraklar çıktıktan sonra oldu birden bire gülün gelişmesi durdu başka yapraklar çıkmadı üstelik yeni sürgün dalının ucu 10 cm kadar sararıp kurudu,dün de başka bir sürgün ucu sararmıştı bende kestim ordan.Bugün de baktım ki yapraklara dokunduğum an dökülüyor yapraklar fotografta görüldüğü gibi yeşil ve lekesiz olduğu halde dokunduğumda döküldü.Sizce sorun nedir ve çözüm önerilerinizi bekliyorum?

Merhaba Sn. kubat_izmirli, bahsettiğiniz olay benim bir gülümde de meydana geldi. Sebebi ise çok büyük ihtimalle dibine kedilerimin çiş yapmasıydı. Sizinkinin de köklerine bir kimyasal zarar vermiş olabilir mi?

Nariel
02-08-2009, 00:09
Sn. refikilhan, hoşgeldiniz. Forumumuzda bitkiler hakkında çok fazla bilgi mevcut, gezdikçe göreceksiniz.

Gülünüzün problemi pekçok şey ile ilgili olabilir. Besin, iklim şartları, hastalıklar.. Güller yetiştirmesi zor bitkilerdendir, gözünüzü yıldırmasın.

İlacı doğru dozda kullandığınızdan da emin olun, yanlış ilaç uygulaması bitkileri öldürebilir.

Forumu genel anlamda gezip hastalık ve zararlılar, bitkilerin iklim istekleri, bakım istekleri hakkında genel bilgi sahibi olmaya çalışın. Zamanla balkonunuzda harika bitkiler yetiştireceksiniz..

Bu arada fotoğrafları doğrudan foruma yüklemeniz gerekiyor ve forumu nasıl kullanacağınıza dair çok geniş bilgiyi bu kılavuzdan bulabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102

refikilhan
02-08-2009, 01:08
Sn. refikilhan, hoşgeldiniz. Forumumuzda bitkiler hakkında çok fazla bilgi mevcut, gezdikçe göreceksiniz.

Gülünüzün problemi pekçok şey ile ilgili olabilir. Besin, iklim şartları, hastalıklar.. Güller yetiştirmesi zor bitkilerdendir, gözünüzü yıldırmasın.

İlacı doğru dozda kullandığınızdan da emin olun, yanlış ilaç uygulaması bitkileri öldürebilir.

Forumu genel anlamda gezip hastalık ve zararlılar, bitkilerin iklim istekleri, bakım istekleri hakkında genel bilgi sahibi olmaya çalışın. Zamanla balkonunuzda harika bitkiler yetiştireceksiniz..

Bu arada fotoğrafları doğrudan foruma yüklemeniz gerekiyor ve forumu nasıl kullanacağınıza dair çok geniş bilgiyi bu kılavuzdan bulabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102

İlginiz için teşekkürler,fotoğraflar için özür dilerim.
saygılarımla...

supurman
25-08-2009, 13:27
http://i120.photobucket.com/albums/o162/supurmancan/SL730941.jpg

Merhaba,
Geçen haftaya kadar yaprakdan dalları görünmeyen saksıda yetiştirdiğim gülüm son birkaç günde bu hale geldi sürekli yaprakları sararıp dökülüyor, ikinci resimde görüldüğü gibi yeni çıkan yapraklarda sararıyor bunun sebebi nedir? Ayrıca 1. resimde net görünmüyor ama tek daldan 4 çiçek birden tomurcuklandı bunun zararı olur mu budamam gerekir mi?

palmyras
25-08-2009, 14:02
*** arkadaşlar ben yeni öye oldum stede dolanırkene bu formu buldum cok güzel bir forum sayfası güllerimin saksılarımı karınca sardı ilk defa gördüm resmen saksının toprağına 8ve 9 tane kadar ufak ufak kaleler yapmışlar cok şaşırdım ve yuva yapıyorlar kendilerine kışa hazırlık herhalde bozmakta istemedim yuvalarını bir yandanda güllerimi düşünüyorum ne yapmalıyım lütfen yardım?:(

Nurdan Öz
31-08-2009, 01:11
Merhaba bir süre önce fotoğrafta kırmızı daire içinde görünen bitlere karşı tavsiye üzerine içeriğini bilmediğim bir ilaçla ilaçlama yaptım. Bitler yok oldu fakat yaprakların canlılığı ve parlaklığı kayboldu ve beyaz lekeler oluştu. Canlılığını kaybeden yaprakları budayarak kurtulmaya çalıştım ancak yeni yaprakların da aynı şekilde çıkmasının yanı sıra bitler de geri geldi. Bitler için ne yapacağımı forumdan öğrendim. Canlılığını kaybeden yapraklar için ne yapmam gerek? Sarı dairedeki problem nedir? Yardım ederseniz sevinirim.

maki01
31-08-2009, 01:46
2 minyatür gülümden bir tanesi zararlılarla savaşı kazandı ama zararlı olmamasına rağmen yaprak uçlarından kurumaya başlıyor. Yardım lütfen...

Yılmaz Yalçın
31-08-2009, 12:30
Arkadaşlar,
Bitler için arap sabunlu zeytinyağlı karışımı kimseye tavsiye etmem çünkü sarmaşık yedi veren gülüm bu uygulama sonucu geçen hafta tamamen kurudu:(

Nurdan Öz
31-08-2009, 14:34
Merhaba bir süre önce fotoğrafta kırmızı daire içinde görünen bitlere karşı tavsiye üzerine içeriğini bilmediğim bir ilaçla ilaçlama yaptım. Bitler yok oldu fakat yaprakların canlılığı ve parlaklığı kayboldu ve beyaz lekeler oluştu. Canlılığını kaybeden yaprakları budayarak kurtulmaya çalıştım ancak yeni yaprakların da aynı şekilde çıkmasının yanı sıra bitler de geri geldi. Bitler için ne yapacağımı forumdan öğrendim. Canlılığını kaybeden yapraklar için ne yapmam gerek? Sarı, yeşil ve mor dairedeki problem nedir? Ne yapmam gerekir? Yardım ederseniz sevinirim.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=100468&stc=1&d=1251673527

Nurdan Öz
03-09-2009, 06:00
Lütfen acil yardım bekliyorum.

Volare
03-09-2009, 06:41
"Gul yetistirme "baslikli konu icerisinde sorsaydiniz daha
cabuk cevap alirdiniz .
Gecmis olsun .

supurman
18-09-2009, 19:27
önceki sayfadaki sorunum çözüldü arap sabunlu karışımı biraz daha az olarak hazırladım ve sprey ile uyguladım yaprakların altını sildim kuruyanlarıda budadım. Şimdi yeni yaprakları çıktı ve bir tomurcuk verdi. Ayrıca nazar boncuğu takıldı :)

Neslihan11
24-09-2009, 12:19
yaprak gül yaprağı arkasında resimdeki gibi yapışkan bş madde var yaprağın ön tarafıda aynı bölgeyi hafif sararma yapmış.yard. olursanız sevinirim.

supurman
24-09-2009, 20:59
Benim minyatür gülümde de böyle noktalar vardı ama bu kadar çok değil sağlıksız bütün yaprakları kopardım sağlıklı yaprakları nemli peçete ile sildim. Arap sabunlu karışımı çok fazla olmayacak şekilde püskürttüm şimdi anca kendine geldi. ama iyi bilen birisi cevaplarasa daha doğru olur.

Neslihan11
25-09-2009, 07:20
birde yaprak biti var aynı güllerde onun içinde ilaç ismi önerebilirmisiniz daha önce folimat isimli ilacı kulandıklarını öğrendim ama artık etki etmiyor bağışıklık kazandı muhtemelen bitki.

Yılmaz Yalçın
08-10-2009, 18:56
Uzman Arkadaşlar,
Bugün yedi veren bordo ısparta gülümdeki yapraklarda ekteki resimde görüldüğü gibi yapraklarında siyah lekeler vardı ama en önemlisi bu yaprakların dokunduğunuzda dökülmesi çok cansız olması gibi bir durumla karşılaştım.Bu hastalığın adı nedir ve hangi ilaçları kullanmalıyım?opkon isimli mantar ilacını 1 hafta önce kullanmıştım.

Yılmaz Yalçın
24-10-2009, 22:15
Soruma cevap verecek arkadaş yok mu:(

Mutlu Kutlu
24-10-2009, 23:27
Sn. kubat,

Resimde görülen yapraklardaki kara lekeler, ismindenden anlaşılacağı gibi kara leke hastalığı.

Bir çok ilaç ve formüller önerilsede, bunlar çokta faydalı olmuyor. Bu hastalıktan dolayı bitki ölmüyor, bitkiyi kendi haline bırakın. Zaten kış yaklaştı, şubat- mart gibi gül uyanmadan budama yaparsanız çok daha iyi gelişir ve daha da güçlenir.

Yılmaz Yalçın
24-10-2009, 23:36
Sayın Mutlu Bey,
Başınızı sorularımla çok ağrıttığım için artık kusura bakmayın:)bu hastalık 3 gülüme sıçradı.Aslında çok ta umursamamıştım kış geliyor diye,ama dallardaki yapraklı sürgünler çok cılızlaştı dokundugum an kopuyor ve gülün dalları kabak oldu hiç yaprak kalmadı:(bir gülüm de 6 ay önce bu belirtilerden sonra kurumuştu:(Hangi ilacı kullanayım?opron solusyon kullandım 3 hafta önce ama fayda etmedi demekki

Mutlu Kutlu
25-10-2009, 17:22
Sn. kubat,

Hala ilaç, eriyik peşindesin:) Bitkilerde insanlar gibidir, fazla ehvamlanınca olmadık şeyler başımıza patlar.

Önceki gülünü bu hastalıktan dolayı değil, hatalı ve gereksiz ilaç kullanımı yüzünden kaybettiğini sanıyorum. Kullancaksan eriyik halde piyasada satılan reçinelerden kullan. Bu reçineler ilaç değildir, ilaçla beraber kullanıldığında yaprak ve gövde üzerinde yayıcı ve yapıştırıcı etki oluşturduğundan ilacın uzun süreli etkili olmasını sağlar. Tek başına kullanıldığında yaprak yüzeyinde ince bir zar tabaka oluşturacağından zararlının hava ile irtibatını keser. Yeni sürgünler cılızlaşmışsa, bu artık havaların soğumaya başlamasından ve kışın yaklaşmakta olmasından kaynaklanıyor. Budama yap desem geç oldu artık, budama sonrası bitki sürgün yapacak, sürgünler 10-15 cm olmadan don vuracak.

Gerekli gereksiz yere ilaç kullanma lütfen.

lastmohikan
29-10-2009, 05:44
kudret narıyla yan yana büyüyen Gül e pek zararlı gelmedi acaba kudret narının bi etkisi olabilirmi çünkü bu bitkinin uzağındaki yeşil yapraklılarda zararlıları görüldüm kudret narı doğal zırai mücadele bitkisimidir.

Dudi
04-11-2009, 14:38
Merhaba arkadaşlar,

Gülümde acayip anlayamadığım, bulamadığım birşey var ve bütün güllerime bulaşıyor. Aşağıya fotosunu ekliyorum. Yardımcı olabilirmisiniz? Bu nedir? Ne yapmam gerekiyor?

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-04112009564.jpg

nalan
06-11-2009, 19:59
Sayın Dudi, yaprakların altına dikkatle tek tek bakar mısınız?Yeşil renkli ufak kurtlar olabilir

Dudi
09-11-2009, 16:05
Evet var onlardan sayın nalan... Temizledim gördüğümü ama kaldımı zaman gösterecek.

nalan
09-11-2009, 19:39
Sayın Dudi,
Yenmiş yaprakların altında mutlaka oluyorlar.Yenik yaprakları olduğu gibi kopardım. Birkaç gün üst üste tekrar tekrar baktım;ilk gün görmediğim daha sonra ortaya çıkan kurtlar oldu.Tam temizlendi derken 15-20 gün sonra aynı zararlılar tekrar ortaya çıktı.Dört gün önce ilaçlamak zorunda kaldım.

Dudi
27-04-2010, 08:13
Merhaba arkadaşlar, yapraklardaki bu hastalık kara lekemidir? Teşekkürler...

Mine Pakkaner
27-04-2010, 10:21
Evet, henüz başlıyor.

Dudi
27-04-2010, 10:22
Ne yapmam gerekir Mine hanım ?

Mine Pakkaner
27-04-2010, 10:35
Gülü ne öldürüyor ne güldürüyor, hastalıklı yaprakları toplayıp atınız. Sulamada ıslanmamasına çalışın, yağmur varsa yapacak birşey yok tabii.bu hastalığa özel olarak ruhsatlı bir ilaç yok, mancozeb terkiplerinden fayda sağlıyoruz, ama ev ilaçları denemk isterseniz, hemen yapraktan bir oksijenli su uygulaması yapın.

Dudi
27-04-2010, 10:40
Evet dediğiniz gibi yağmur alan balkon kenarında bu gülüm, o zaman diğerlerine sıçramadan hastalıklı yaprakları budayayım. O kadarda bakıyorum, budamasıydı beslenmesiydi hiç eksikleri yok nerdeyse :( Oksijenli suyu ilaçlama yapar gibi püskürtsem olur mu? Teşekkür ederim.

Yılmaz Yalçın
27-04-2010, 12:32
Sayın Dudi,
Benim güllerde de yoğun şekilde var kara lekeden:(

Dudi
27-04-2010, 13:19
Oksijenli su uygulamasını deneyeyim sizede bilgi veririm Yılmaz bey, siz denedinizmi hiç?

Yılmaz Yalçın
27-04-2010, 17:07
Sevgili Dudi,
Ben hiç denemedim.Umarım sen de başarılı olur sonuçlarını bekliyorum.

mss2010
01-05-2010, 18:22
Merhabalar ;

sizlere bir sorum olacaktı.. Umarım yardımcı olursunuz..

yaklaşık 1.5 sene önce balkonuma gül aldım fakat bir hastalıkları var anlayamadım, hastalık fotoğrafları aşağıda.
Güllerin yapraklarında toz gibi beyaz lekeler oluyor ve yaprakları kıvrılıyor, büzülüyor..
bu yaz budadım belki düzelir diye, ilaç verdim düzelmedi..


Yardımcı olursanız sevinirim :( :( :(



http://www.hizliupload.com/img/801433IMG_4966.jpg

http://www.hizliupload.com/img/915765IMG_4967.jpg

mss2010
01-05-2010, 18:22
Bunlarda diğer resimler :

http://www.hizliupload.com/img/724072IMG_4968.jpg

http://www.hizliupload.com/img/839201IMG_4970.jpg

http://www.hizliupload.com/img/21185IMG_4971.jpg

osman ışık
09-06-2010, 11:01
Merhaba arkadaşlar; ben yeni üyeyim. Siteyi takip ediyordum,küçük bir bahçem var, biraz gül fidanı dikmiştim fakat kısa süre sonra mss2010'un gülleri gibi küllenme hastalığı oldu. Mine hanım'a teşekkürler , önerileri ile şu an iyiler. Bu siteye emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

cemre_77
02-10-2010, 09:20
Benim güllerimdeki sorun ne olabilir acaba ? bir hafta önce aldım, sabah güneşi gören baklonumda duruyorken bu hale geldi. Umarım onları kaybetmem

erol21
02-10-2010, 10:46
Karaleke sanırım Bana biraz da mevsimsel gibi geldi karalekeye yol açan etmenler bu sıralarda çoğalıyor sanırım Bu ara gül satan yerlerde ve balkonumdaki güllerin 2 tanesinde var

Nefin Nur
20-04-2011, 12:54
tüm gül dostlarına merhaba :)

benimde balkonumda 3 adet ve annemin penceresinde 3 adet olmak üzere toplam 6 saksı gülüm var.Geçen hafta pazarda gül satan amca bize gülün saksısına paslı çivi veya ona benzer paslanmış birşey koymamızı güllerin böylece daha sağlıklı olacaklarını söyledi.

arama kısmında gül pas yaparak aratmaya çalıştım ama bilgi bulamadım.aranızda bu konuda bilgisi olan varmı

Nefin Nur
21-04-2011, 09:17
sanırım bu konuda bilgisi olan yok :((

Mine Pakkaner
21-04-2011, 11:59
Gül pas diye arama yaparsanız sonuç alamazsınız. Gülde pas hastalığı da var, ona doğru yönlenirsiniz.

Demir eksikliğine karşı evlerde uygulanan bir yöntemdir paslı çivi. Güllerinizin daha sağlıklı olmasını sağlamaz.

Nefin Nur
21-04-2011, 15:58
Gül pas diye arama yaparsanız sonuç alamazsınız. Gülde pas hastalığı da var, ona doğru yönlenirsiniz.

Demir eksikliğine karşı evlerde uygulanan bir yöntemdir paslı çivi. Güllerinizin daha sağlıklı olmasını sağlamaz.


Teşekkürler Mine hanım,

anladığım kadarıyla zararıda yok,bir kaç tane atıp denemeyi düşünüyorum,belki faydası olur

karamanliali
04-05-2011, 01:48
Arkadaslar daha bu subat ayinda ektigim guller hastalandi
Ozel gul gubresini verdim, Rosabel Ew ilaci ile ilacladim, ama yinede hastaliga mani olamiyorum hep ilerliyor.
Kuruyan dallari hastaligin altindan kestim ama, ben kestikce hastalik asagiya dogru devam ediyor. Ne yapmaliyim?
Gulu ektigim yerde cok sayida sari karincalar var acaba onlarmi zarar veriyor, ama oyle olsa neden kuruma dallardan baslasin?
Bide asi yeri topragin altindami kalmali ustundemi, ben topragin ustunde biraktim yani asi yeri acikta.Bir zarari olurmu?

Mine Pakkaner
06-05-2011, 12:25
Aşı yeri toprak üzerinde kalmalı doğru yapmışsınız. Hastalık da olabilir, ancak kış zararı problemine de benziyor görüntü. Don vuruğu sonrası izlenimi de edindim. Bu durumda hemen kesmeyin. Siz kestikçe o geriye doğru kurur. Dokuları zarar gören bütün dallar sağlam noktaya kadar kurusun sonra kesersiniz.

Kompostla gübreleyin, dayanıklılığı arttırmak için fosfor ve potasyumlu bir gübre verin. Şu aşamada deniz yosunu preparatı da yardımcı olur.

kgursan
06-05-2011, 22:36
tüm gül dostlarına merhaba :)

benimde balkonumda 3 adet ve annemin penceresinde 3 adet olmak üzere toplam 6 saksı gülüm var.Geçen hafta pazarda gül satan amca bize gülün saksısına paslı çivi veya ona benzer paslanmış birşey koymamızı güllerin böylece daha sağlıklı olacaklarını söyledi.

arama kısmında gül pas yaparak aratmaya çalıştım ama bilgi bulamadım.aranızda bu konuda bilgisi olan varmı

Sn Nefin nur., Paslı çivi. teneke vs. güllerin sağlıklı olmasını sağlamaz. Güllerin sağlıklı olması için KÖK sisteminin sağlıklı olması ve yeni kökler yapabilmesi lazım. Bunun için de toprak drenajı önemlidir. Verdiğiniz suyun fazlası akıp gitmelidir. Besin olarak yeterli gübreyi suda eritip verebilirsiniz.

Eğer Demir noksanlığı problemi var ise; Yani yaprakların damarları yeşil, damar araları sarı ise; Saçı-kıbrısı denilen "Demir sulfat 7 H2O." demir tuzun dan saksı başına 1 çay kaşığı kadar eritip verebilirsiniz veya "Sequestrine" denilen demir gübresinden çok az miktarda saksılara verebilirsiniz.

kısacası paslı çivi vs. ile demir ihtiyacı giderilmez. Kolay gelsin.