Bağlan

View Full Version : Gül Hastalık ve Zararlıları

Sayfalar : 1 [2] 3

kgursan
06-05-2011, 22:38
Arkadaslar daha bu subat ayinda ektigim guller hastalandi
Ozel gul gubresini verdim, Rosabel Ew ilaci ile ilacladim, ama yinede hastaliga mani olamiyorum hep ilerliyor.
Kuruyan dallari hastaligin altindan kestim ama, ben kestikce hastalik asagiya dogru devam ediyor. Ne yapmaliyim?
Gulu ektigim yerde cok sayida sari karincalar var acaba onlarmi zarar veriyor, ama oyle olsa neden kuruma dallardan baslasin?
Bide asi yeri topragin altindami kalmali ustundemi, ben topragin ustunde biraktim yani asi yeri acikta.Bir zarari olurmu?

Benim tahminim, Problem KÖK kısmında dır. Kök kanseri (Agrobacterium tumafacience) veya kök çürüklüğü olabilir.

burcak09
21-05-2011, 11:18
merhabalar verdiğiniz bilgiler çok güzel bende yeni üyeyim benimde bahçemde güllerim var ama üserlerinde yeşil tırtıl gördüm bu tırtıllar sanki testereyle kesilmiş gibi yapıolar güllerimi sadece güller olsa domates ve biber fideleride ekmiştim onlarıda yemekte sanırım yine aynı tırtıllar zirai ilaççıya sorduğumda bana safa DDVP 550EC adında 10 lt ye bi kapak sulandırılmak üzere bi ilaç verdi 3 gün oluyor yaptığım ama pek etkili olduğunu söleyemicem sürekli ilaçlamam mı gerek yoksa lütfen yardım edin şimdiden *** ederim ilginiz için ..

ilhankuafor
24-05-2011, 13:05
Arkadaşlar merhaba ,terasımdaki güllerimin yapraklarında resimlerde gözüken lekeler var.Bazı yapraklardada küflenmeye benzer bir şeyler var,açıkcası bu konuda çok tesrübesizim sizce bunların sebebi nedir ve ne yapılabilir.Şimdiden teşekkürler..

serkan_istanbul
24-05-2011, 13:19
Çok sulamadan olabilir. Küfe benzer şeylerde külleme olmalı. Site içerisinde bu konularla ilgili bölümler var oradan bakarsanızyardımı dokunacaktır.

ilhankuafor
24-05-2011, 14:02
Selam serkan bey, sulamadan diyosunuzya ,ne kadar sıklıkla sulamak gerekiyo.2 günde bir suluyorum ben, şimdiden teşekkürler

ilhami bayar
24-05-2011, 14:10
Merhaba.Saygıdeğer arkadaşım.Bu yaprakları dalından kopar.Naylon poşetin içinde topla imha et.Çok da su verme.

Güler
24-05-2011, 14:26
Sayın ilhankuafor,
Sitemize üye olalı aşağı yukarı bir sene olmuş ama bu müddet zarfında pek de faal olmamışsınız.

Sorununuzla ilgili olarak sizi aydınlatıcı o kadar güzel ve değerli bilgileri paylaşmış ki arkadaşlarımız ve hocalarımız, okudukça şaşıracaksınız. Yeter ki ilgili başlıklara bir göz gezdirin.

http://www.agaclar.net/dergi/ocak07.html

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5983

ilhankuafor
24-05-2011, 15:33
Teşekkürler sevgili arkadaşlar

FIRUZAN
01-06-2011, 13:54
merhaba ,
bahçemde eski yeni bir sürü güllerim var ancak hiç sağlıklı değiller pası var biti var nasıl güzel görünüme kavuşacaklar zavallılar yinede açmaya çalışıyor kışın baya budamıştık onları nasıl oluyorlar anlamıyorum
ilac karışımı nasıl olmalı ve ne sıklıkla yapmalıyım teşekkürler

Zeytinci
01-06-2011, 20:25
merhaba
ilac karışımı nasıl olmalı ve ne sıklıkla yapmalıyım teşekkürler

Gül sabır ve bakım disiplini istiyor. Mevsim yağmurlu seyrediyor. Dolayısı ile mantari hastalıklar eksik olmuyor. Mayıs sıcaklıkları ise sürgün gelişimini arttırıyor ve zararlıları üzerine çekiyor. Sonuç ilaçlama kaçınılmaz.

Bir hafta mantari hastalıklara karşı ilaçlama yapmalısınız.
Ertesi hafta zararlılara karşı ilaçlama yapmalısınız.

Zehirsiz doğal ilaçlar (kükürt ve neem azal) tercih edilmeli. İlgili başlıklara bakınız.

Bakım ve budamaya da dikkat edilmeli. Hastalıklı yaprakları toplayıp uzaklaştırınız. Hava ve güneş dalların arasına iyi nüfuz etmeli. Gübreleme ile güllerin hastalıklara direnci arttırılmalı.

Umarım sıkıcı bir tavsiye olmadı.

Kolay gelsin.

FIRUZAN
01-06-2011, 21:46
Teşekkürler Sayın Zeytinci
neem azal elimde vardı onu kullanırım

Zeytinci
02-06-2011, 19:41
Sn. Firuzan,

Yaprak hastalıklarına karşı tercihen kükürt (ya da zehirli ilaç a karşıyız ama mecbur kalırsanız CAPTAN) kullanın.

FIRUZAN
02-06-2011, 20:35
Teşekkürler Sn Zeytinci, captan elimde var kullanmadım acil durum olmadıkca kullanmayayım dedim ama akşamüstü yababilirim arılar kovana gidiyor olduğuna göre uğurböceği de buralarda yok hiç görmedim açıkçası ölçüyü nasıl yapmalıyım bilginiz var mı?

MeyveliTepe
02-06-2011, 20:40
Bite neemazal kullansanız daha iyi.

FIRUZAN
02-06-2011, 20:49
şimdi bu hafta bütün güllerime ve bodur elma ağacım neemazal uygulayayım diyorum sonraki hafta yaprakları da sararmalar var kara lekeler var altlarda onlar içinde captan yapayım yani şu gülleri sağlıklı görünüme kavuşturmalıyım çünkü diğer çiçeklerim çok sağlıklı bunlar iyi görünmüyor o yüzden :)

Zeytinci
02-06-2011, 20:50
Sn. Firuzan,

İlk olarak neem azal'ı bitlere karşı kullanın. 3 gün sonra kükürt'ü mantari lekelere/paslara karşı kullanın. Arılar varsa (hele bal arıları) zehirli ilaç kullanmayın.

FIRUZAN
02-06-2011, 20:56
ok tamam evet arılar etrafta var ben ne arısı olduğunu bilmiyorum ama büyük siyah arı gibi ses çıkaranı bile var açıkcası öyle çevreye zarar vermek istemiyorum onlarda tozlaşmayı sağlıyorlar, çiçek tohumları ektim bahçeye hemenn karıncaların taşıdığını gördüm güldüm :) herkes bir şey peşinde afiyetle yesinler dedim bari ne yapayım beni rahatsız etmiyorlar kükürtüm yok alırım karıştırma ölçüsü ne olmalıdır teşekkürler

Zeytinci
02-06-2011, 21:22
Sn Firuzan,

Sıvı kükürt için ambalajında ölçek bilgisi veriliyordur. Toz kükürt bir kese vasıtası ile yapraklara silkeleniyor.

Captan için geçen yıl 5 lt için 1 kapak kullanmıştım. Yine üzerindeki bilgilere bakınız.

FIRUZAN
02-06-2011, 21:44
captanı ben gene ağaclar netden küçük bir şekilde almıştım dolayısıyla bir ölçü bilgim yok o yüzden sordum

ilyasz
25-06-2011, 21:56
selam,
benim gül çiçeklerimin üzerinde lekler olusuyor. Pembe ve beyaz gülümde vardi simdi kirmiziya da bulasti.
3 gülümde tirmanici gül cinsinden.

Yaprakta kara leke vardi onun icin mantar ilaclamasi gecti ama bunlara bir çözüm bulamadim.
eminönündeki satıclara sordum onlar ellerinde var olan ilaci satma derdinde.

Bu bir hastalik midir yoksa yetersiz beslenme midir.

tesekkurler

ilyasz
27-06-2011, 14:07
2 gündür cevap verecek kimse yokmu koca forumda?

ilyasz
30-06-2011, 10:40
bu forumu kapatin insanlar bos bosuna üye olmasin,
bu lafima cevap verecek en az 10 kisi cikar simdi

Yılmaz Yalçın
30-06-2011, 12:51
selam,
benim gül çiçeklerimin üzerinde lekler olusuyor. Pembe ve beyaz gülümde vardi simdi kirmiziya da bulasti.
3 gülümde tirmanici gül cinsinden.

Yaprakta kara leke vardi onun icin mantar ilaclamasi gecti ama bunlara bir çözüm bulamadim.
eminönündeki satıclara sordum onlar ellerinde var olan ilaci satma derdinde.

Bu bir hastalik midir yoksa yetersiz beslenme midir.

tesekkurler
Sevgili İlyas Bey,
Sorunuza mutlaka cevap verilir ancak yaz dönemi olduğundan ve de çoğu tecrübeli arkadaşlar bahçe ve tarla işleri ile uğraştığından siteye giremiyorlar bu dönemlerde.Sorunuzu aşağıdaki linkte sorarsanız Mine Hanım size en sağlıklı cevabı verecektir.Benim görüşüme göre sorununuz kara leke ve bu tür hastalık bulaşıcıdır.Bu nedenle diğer güllerinize de bulaşmıştır.Bu nedenle topas gibi mantar hastalıklarına iyi gelen bir fungusitle 15 günde bir tüm bitkiye fıs fıs yardımı ile ilaç püskürtülmelidir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=828607#post828607

ilyasz
30-06-2011, 15:16
Sevgili İlyas Bey,
Sorunuza mutlaka cevap verilir ancak yaz dönemi olduğundan ve de çoğu tecrübeli arkadaşlar bahçe ve tarla işleri ile uğraştığından siteye giremiyorlar bu dönemlerde.Sorunuzu aşağıdaki linkte sorarsanız Mine Hanım size en sağlıklı cevabı verecektir.Benim görüşüme göre sorununuz kara leke ve bu tür hastalık bulaşıcıdır.Bu nedenle diğer güllerinize de bulaşmıştır.Bu nedenle topas gibi mantar hastalıklarına iyi gelen bir fungusitle 15 günde bir tüm bitkiye fıs fıs yardımı ile ilaç püskürtülmelidir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=828607#post828607

selam,
cevabiniz icin tesekkur ederim,
Kara Leke icin Conan 5 FL Marka Fungisit kullandim. diger taraftan da sorumu sorayim cevabi ve uygulama sonucunu buraya yazarim ki bu sorunla karşılasan kisi/kisiler icin yardimci olmus olurum

saygilarimla

ilyasz
05-07-2011, 20:28
güller sizlere ömür ama ben yine bekliyorum cevabi

ecut
19-08-2011, 11:23
arkadaşlar bahçedeki gülde bu türde bir şey gözlemledim, butun yapraklar bu şekilde yenmiş yeni çıkan sürgünler dahil heryer ve hiçbir yerinde bir canlı görmedim sizce bu neden kayankalnıyor?

Hülya
19-08-2011, 13:20
Yeşil küçük tırtıllar yiyor yaprakları,dikkatli bakarsanız görebilirsiniz.Toplayıp uzaklaştırın,ilaçla da yokedebilirsiniz.

ecut
19-08-2011, 18:04
evet buldum diğer güllerin üsttünde ilk farketiğimin üstünde yoklar çok küçüktü ve hiç yaprağı kalmamış nerdeyse , çok teşekkür ederim.
hangi ilaçı kullanmalıyım ?

harun34
29-08-2011, 13:14
teşekkürler

kgursan
05-02-2012, 17:38
bu forumu kapatin insanlar bos bosuna üye olmasin,
bu lafima cevap verecek en az 10 kisi cikar simdi

Sn ilyasz., Soru sormak ve soruyu düzgün sormak, cevabı da düzgün almak demektir. Ama anlamsız sorulan soru cevap bulamaz. " Güllerimin çiçeklerinde lekeler var" Bilin bakalım bu nedir? gibi sorular açıklayıcı değildir, kimse birşey anlamamıştır. Ne lekesi, nasıl bir leke, İlaç kalıntısının lekesi mi, hastalık lekesi mi, zararlı lekesi mi? Kim nereden nasıl bilecek ki size cevap versin. En azından düzgün bir fotoğraf olsa, nasıl birşeymiş görsek belki tahminde bulunur cevab yazardık.

Ayrıca yukarıdaki uslubunuz da hiç hoş değil. Buradakiler sizin memurunuz değil ki? hemen cevaplasın???

Kolay gelsin.

garlic
28-04-2012, 18:42
gül tırtılı için ilaç ismi verebilir misiniz?

Antar Satya
29-04-2012, 11:17
Merhaba,
Balkonumda 2 hafta kadar önce aldığım gül fidanım var. Koçtaş'tan aldım. Çok tecrübesiz olduğum için, alırken farketmemişim, üzerinde bit varmış... Sonra nasıl bakmam gerektiğini araştırırken, forumu inceleyip bir sürü yöntem okudum.

Önce sadece su püskürttüm, bitler bir kaç gün yok oldu ama sonra tekrar döndüler.
Daha kötüsü külleme denen hastalığın da başladığını farkettim... Anlatılan belirtiler, ve başkalarının koyduğu fotoğraflardan bu hastalık olduğunu gösteriyor sanki.

İçme sodası+yağ+su karışımını hazırlayıp bu sabah püskürttüm. Sormak istediğim şey şu: Şimdi yaprakların üzerinde beyaz beyaz kalıntılar oldu. Bunları öylece bırakmalı mıyım, yoksa bir süre sonra yıkamalı mıyım?

Uygulanan ilacın faydalı olup olmadığı ne kadar sürede anlaşılır? Faydalı olmamışsa başka bir formül ne zaman denenmelidir?

Bir de bitler için örneğin sarmısaklı, arapsabunlu ilacı hazırlasam onu ne zaman uygulamalıyım? Kısacası, 2 farklı sorun için ilaçların zamanlaması ne olmalıdır? :)
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Forum harika, hepinizin ellerine sağlık... Benim için tek sorun; bir soru sormak istediğimde doğru başlığın hangisi olduğunu bir türlü çıkaramamak... Umarım doğru yerdeyimdir...:)

Sevgiler

Halil Önen
30-04-2012, 00:29
Merhaba,
Balkonumda 2 hafta kadar önce aldığım gül fidanım var. Koçtaş'tan aldım. Çok tecrübesiz olduğum için, alırken farketmemişim, üzerinde bit varmış... Sonra nasıl bakmam gerektiğini araştırırken, forumu inceleyip bir sürü yöntem okudum.

Önce sadece su püskürttüm, bitler bir kaç gün yok oldu ama sonra tekrar döndüler.
Daha kötüsü külleme denen hastalığın da başladığını farkettim... Anlatılan belirtiler, ve başkalarının koyduğu fotoğraflardan bu hastalık olduğunu gösteriyor sanki.

İçme sodası+yağ+su karışımını hazırlayıp bu sabah püskürttüm. Sormak istediğim şey şu: Şimdi yaprakların üzerinde beyaz beyaz kalıntılar oldu. Bunları öylece bırakmalı mıyım, yoksa bir süre sonra yıkamalı mıyım?

Uygulanan ilacın faydalı olup olmadığı ne kadar sürede anlaşılır? Faydalı olmamışsa başka bir formül ne zaman denenmelidir?

Bir de bitler için örneğin sarmısaklı, arapsabunlu ilacı hazırlasam onu ne zaman uygulamalıyım? Kısacası, 2 farklı sorun için ilaçların zamanlaması ne olmalıdır? :)
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Forum harika, hepinizin ellerine sağlık... Benim için tek sorun; bir soru sormak istediğimde doğru başlığın hangisi olduğunu bir türlü çıkaramamak... Umarım doğru yerdeyimdir...:)

Sevgiler

Arap sabunu+yağ+ sarımsaksuyunu üç gün ara ile herzaman kullanabilirsiniz. İçine acı biber suyu da konabilir.

Güllerde akar hatalığının seyri küllemeye biraz benzer. Eğer külleme tehlikesi varsa karışıma karbonat eritip karıştırabilirsiniz.

Ev yapımı ilaçların etkisi bazen 3,4 gün sonra görülür akar hastalıklarında, sık kullanmada fayda var. Güllere zararı olmaz.

Halil Önen
30-04-2012, 00:34
gül tırtılı için ilaç ismi verebilir misiniz?

Gül tırtılının ergini kelebek ise delfin wg. kullanabilirsiniz.

Antar Satya
30-04-2012, 13:40
Teşekkür ederim Halil Bey,
İlk karışımı dün vermiştim. Bu durumda 2 gün sonra tekrar verebilirim.
Gülümü iyileştirmeyi çok istiyorum, umarım başarılı olurum:) çünkü hastalığı atlatırsak, balkondaki güneşi ve havayı çok seveceğine eminim:)

Gkmnoztrk
01-05-2012, 10:48
Arap sabunu+yağ+ sarımsaksuyunu üç gün ara ile herzaman kullanabilirsiniz. İçine acı biber suyu da konabilir.

Güllerde akar hatalığının seyri küllemeye biraz benzer. Eğer külleme tehlikesi varsa karışıma karbonat eritip karıştırabilirsiniz.

Ev yapımı ilaçların etkisi bazen 3,4 gün sonra görülür akar hastalıklarında, sık kullanmada fayda var. Güllere zararı olmaz.

Merhaba Halil Bey,
Benim güllerimde de önce bitlenme akabinde aşağıdaki resimlerdeki gibi yapraklarda küllenme/kireçlenme gibi sorunlar oluştu. Eski parlaklıkları yok :( yukarıda konuştuğunuz problemin aynısı mıdır ? aynı şekilde çözebilir miyiz ?
Bu yaprakları kesmem gerekir mi? eski parlaklıklarına kavuşurlar mı ? yardımcı olursanız ok sevinirim .İlk kez gül yetiştirmeye başladım ve bu konularda çok acemiyim.
Teşekkürler.

http://img823.imageshack.us/img823/2891/dsc0701bi.jpg
http://img193.imageshack.us/img193/6025/dsc0700q.jpg

kartal124
01-05-2012, 17:07
Bir zirai ilaç satıcısından Topas isimli ilacı alacaksınız(15-20 TL civarıdır).Bir enjektöre 1 lt su için 0.25 cc çekip suyla karıştırıp bir pompa ile sıkacaksınız.Kökte dahil olmak üzere yaprakların altını, üstünü yıkacaksınız.10'ar gün arayla 3 kez yapın.Daha sonra da hastalık belirtisi olmasa da ayda bir aynı uygulamayı yapın.
Külleme bulaşmış yaprakları da koparıp imha edin.O yapraklar düzelmezse de yeni filizler çıkacaktır.

Gkmnoztrk
01-05-2012, 21:57
Bir zirai ilaç satıcısından Topas isimli ilacı alacaksınız(15-20 TL civarıdır).Bir enjektöre 1 lt su için 0.25 cc çekip suyla karıştırıp bir pompa ile sıkacaksınız.Kökte dahil olmak üzere yaprakların altını, üstünü yıkacaksınız.10'ar gün arayla 3 kez yapın.Daha sonra da hastalık belirtisi olmasa da ayda bir aynı uygulamayı yapın.
Külleme bulaşmış yaprakları da koparıp imha edin.O yapraklar düzelmezse de yeni filizler çıkacaktır.

çok teşekkürler :) uygulayıp sonuçlarını paylaşacağım.

Emre İlhan
06-05-2012, 13:41
Özel mesajdan alıntıdır;

Balkonumda orta boy saksıların içerisinde bakmaya çalıştığım bir iki gülümün yapraklarının benekler halinde açık yeşil ve sarıya döndüğünü, sonrasında da dökülmeye başladığını ve bir diğer saksıda ki güle de sirayet ettiiğini gördüm.

Bunun üzerine 0,5 litre suya 1 gr dikotan m-22 ( fungusit ) çözelti haline getirerek yapraklarını sprey tarzında iyicene yıkadım.

Bununla birlikte bauhause'dan minyatür güller aldım. Onlar balkonun bir diğer tarafından duruyorlar. Eğer onlarda da aynı problemi yaşarsam aynı ilaçlama yöntemini izlememi önerir misiniz?

Sevgili selanikli; güllerinizde oluşan problem aşağıdaki fotoğrafa benzer bir hastalık mı?

291768

selanikli
06-05-2012, 15:00
Değerli Emre İLHAN bey arkadaşım;

Başta içinde bulunmuş olduğum bu sıkıntıya göstermiş olduğunuz hassasiyetten dolayı size teşekkür etmek isterim.

Evet, güllerimde görülen sıkıntı resimde görüldüğü gibi ancak ilerleyen süre içerisinde bu yapraklar sararıyor ve dökülüyor şu an gülüm %60'a varan ölçüde yaprak kaybına uğradı.

Emre İlhan
06-05-2012, 21:01
Ricâ ederim sevgili, selanikli. Bu hastalık mildiyö. Kullandığınız ilaç ise gayet uygun bir ilaç. Mildiyöye karşı etkili bir fungusit. Bitkilerinizde mildiyö veya herhangi bir hastalık gördüğünüz zaman tüm bitkileri ilaçlamalısınız. Aksi takdirde hastalık diğer bitkilerinize de sıçrar ve onlar da etkilenir. Bu durumda minyatür güllerinizi de ilaçlamanız gerekiyor. İlaçlama yaptıktan sonra mantarlar öldüğü için dolayısıyla yaprakların dökülmesi de normal. Bende bitkilerimi fungusitle ilaçladığım zaman problemli yapraklar hep dökülüyor. Korkmayın ve bitkinizin ihtiyacı olan tüm besinleri verip rutin ilaçlamanıza devam edin, kendini toparlar.

muratege
11-05-2012, 08:52
Arkadaşlar herkese Merhaba;
Bahçemde 7 tane gül var.25 gün önce şu siyah böceklerden belirdi.2-3 defa arap sabunlu karışımı uyguladım.Ancak bu seferde güllerin üzeri un serpmiş gibi oldu.Böcekler tektar belirdi.Geçen yıldan nofar55ec isimli böcek ilacı vardı, bu sefer onu uyguladım.Ancak sorun geçmedi yapraklar sararıp sertleşiyor.Goncaları öldüreceğimden korktuğum için fazla ilaç kullanmayı düşünmüyorum ama güllerimin durumu kötüleşiyor.Forumdan okuduğum kadarıyla bu una benzer şeyler külleme.BUnun için kükürt uygulaması yapmalımıyım. Elimde toz kükürt , ridomil72 wp fungusit ve nopar55ec ddvp var hangisini kullanmalıyım , **** hepsiini karıştırıp uygulasam olurmu? Yardımlarınızı bekliyorum , şimdiden teşekkürler.

Emre İlhan
11-05-2012, 09:30
"Ridomil MZ 72 WP" adlı fungusit küllenme de ruhsatlı değil. Mildiyö için etkili bir fungusit.

Bence siz bir ziraat dükkânından küllenmeye uygun bir ilaç edinip ilaçlama yapın.

Kükürt, küllenmeye karşı etkilidir fakat ileri safhada çokta çözüm olmuyor.

"DDVP 550 EC" böcek probleminizi çözmenize yardımcı olacaktır.

Ancak; unutmadan söyleyeyim, mantarlara karşı mücadelede daha erken davranmalısınız, yoksa hızla çoğalıyorlar.

Eğer fotoğraf yükleyebilirseniz problemi daha iyi saptarız.

muratege
11-05-2012, 13:13
Emre Bey yardımlarınız için teşekkür ederim. Desenize bana ziraatçinin yolu göründü.En kısa zamanda resim çekip eklemeye çalışacağım , tekrar teşekkürler.

muratege
11-05-2012, 19:02
Arkadaşlar işte güllerin fotoğrafları.Az önce fotoğraf çekmek için bahçeye indiğimde güllerin üzerine toz kükürt serptim.Acaba işe yarar mı yoksa başka çaresi nedir?Tabi fotoğrafları kükürt atmadan çekmiştim

294116
294117
294118
294119
294120

tatlı bezelye
11-05-2012, 22:11
Merhabalar,

Benim güllerimde de maalesef üç problem birden başgösterdi. Birincisi küllenme, ikincisi yaprak altlarında kırmızı minik böcekler ve üstlere doğru da daha büyük uzun bacaklı siyah böcekler var. Yazılanları okudum, ancak sormak istiyorum yine de, bitkiyi yıpratmadan üç problemi birden nasıl çözebilirim. Arkasında gala rizomu ekmiştim ve limon selviler var, onlar için de koruyucu tedavi gerekir mi?

Çok teşekkürler şimdiden, selamlar.

kartal124
11-05-2012, 23:11
Külleme başlamışsa bulaştığı yaprakları kurtarmak mümkün olmuyor,toplayıp imha edin,sonra hastalığı önlemek için Topas isimli ilacı alın 10'ar gün arayala 3 kez, daha sonra da hastalık olmasa da koruyucu olarak ayda bir püskürtün.Ölçü olarak 1 lt suya bir enjektörle 0.25 cc ölçüp katın.Bu ilacı yakın çevredeki tüm bitkilerinize de yapın.
Böcek için ise uygun bir böcek öldürcü tarım ilacını alıp uygulayın.

voetra
12-05-2012, 22:52
Merhabalar,

Balkonumda bulunan gul de sanirim mantar sorunu meydana geldi ama emin olamadigim icin sizeler sorarak emin olmak istedim. Yaprak altlarinda **** gul tomurcuklarinda bocek **** sinek yok. Sadece pamuk gibi beyazlanmalar var. Nasil bu sorundan kurtulabilirim cok fazla zarar verir mi?

http://212.174.107.11/_MG_8091.JPG

Emre İlhan
12-05-2012, 23:34
Arkadaşlar işte güllerin fotoğrafları.Az önce fotoğraf çekmek için bahçeye indiğimde güllerin üzerine toz kükürt serptim.Acaba işe yarar mı yoksa başka çaresi nedir?Tabi fotoğrafları kükürt atmadan çekmiştim.

Doğru tespit etmişsiniz. Bu hastalık küllenme.

Toz kükürt etkili olur ama bu safhadan sonra net sonuca vardıracağını pek zannetmiyorum.

Önceki mesajımda yazdıklarımı uygulayın.

Elinizi çok çabuk tutmanız lazım. Aksi takdirde hastalık daha da ilerleyecek.

Bu durumda en azından elinizdeki DDVP ile ilaçlama yapın ki güllerinizin üzerindeki böcekler küllenmeyi diğer bitkilerinize de taşımasın.

İlaçlama hususunda dikkât etmeniz gerken nokta ise şu; ilaçlamayı sabah erken saatte yapın ki gün içerisinde bitki kurusun ve geceyi kuru geçirsin. Unutmayın, mantar problemi olan bitkilerin geceyi kuru geçirmeleri çok önemlidir.

muratege
13-05-2012, 14:01
Emre Bey ilginiz için teşekkür ederim.Dediklerinizi yapacağım.

Ömer Bey
15-05-2012, 09:30
Herkese selamlar,
Ben 4 gün kadar önce internetten bir yediveren sarmaşık gül siparişi verdim ve ikinci gün bana ulaştığında yaprakları sanki susuz kalmışçasına kurumaya başlamış ve yavaş yavaş büzülmeler başlamıştı.Hemen üzerine spreyle su sıkarak yağmurlama yaptım ve kökünede su verdim.
Birgün sonrada saksısı zedelendiği için yeni saksısına çiftlik gübresi,iyice elenmiş ve ayıklanmış bahçe toprağı,perlit ve dere kumu karışımı topraktan hazırladığım yere kökünü zedelemeden ve toprağını dökmeden aktardım ve ayrıca kök boğazınada çiftlik gübresi koyarak ektim.Aradan 2 gün geçmesine rağmen henüz kayda değer iyi yönde bir gelişme göremedim.Sadece aralarda bazı yapraklarda canlanalar olur gibi oldu ve bende resimlerini çekip sizlere danışmak istedim.Ayrıca herhengi bir budama yapıp yapmama konusundada karasız kaldım.Yol gösterirseniz sevinirim.Saygılarımla
295898

295899

295900

295901

Ömer Bey
15-05-2012, 09:41
Bu son resimde kökündeki son durumu
295911

kartal124
15-05-2012, 12:03
Sayın activist,
Bence gülünüzü bol ışık alan, hatta mümkünse direkt güneş ışığı alabileceği açık havada bir yere koyun, toprağı nemini kaybettikçe azar azar sulayıp bekleyin.Gözlerde harektlilik olursa yaşıyor demektir.Kahverengileşme ve kararma olan dalları arasıra göz üstlerinden kesin.Güller için hazırlanmış özel gübreden az miktarda toprağına karıştırın.
Şimdilik bu şekilde bekleyin, acele etmeyin, yavaş yavaş kendini toplar diye düşünüyorum.

Ömer Bey
15-05-2012, 19:06
Sn.Kartal,
Öğleye doğru saat 11.30 dan itibaren güneş almaya başlayan bir konuma getirdim,dediğiniz gibiyse eğer yavaş yavaş toparlaması lazım.Ben yapraklarında bir hastalık filan olmasından çekiniyordum.Teşekkür ederim

Emre İlhan
15-05-2012, 19:43
Gülünüz; havasız ve susuz kalmış gibi görünüyor. Daha önce başıma hiç böyle birşey gelmediği için net cevap veremiyorum.

Ama ben sizin yerinizde olsam bu şekilde bir mühlet beklerdim. Çünkü; yapmanız gereken herşeyi yapmışsınız.

Size önerim, çok fazla güneşe maruz bırakmayın. Yarı gölge bir yerde kendini toparlamasına izin verin. İnşallah kurtarırsınız.

Zeytinci
15-05-2012, 20:01
Gülünüz iyice hırpalanmış gönüyor. Kendini toparlayıncaya kadar gölge alanda tutup susuz kalmamasına dikkat etseniz iyi olur.
Yaprakları ve hatta ince dalları kuruyabilir, dert etmeyin.

Daha sonra gövdeden yeniden gözleri uyanacaktır.

Ömer Bey
15-05-2012, 22:22
Sn.Emre ilhan ve Sn. Zeytinci
Uyarılarınıza uyarak birkaçgün gölge bir yerde tutarak nemli kalmasını sağlayıp ayrıcada sıvı takviyesinde bulunacağım.Teşekkür ederim.:eek:

Emre İlhan
15-05-2012, 22:41
Suyunu verin. Ancak çok sulayıp kökünü çürütmeyin. ;)

skoklu3
16-05-2012, 19:35
Decis EC 2.5 ile ECER 40 SL adli ilaclari karistirip kullanabilirmiyiz ? Güllerimde dun gece 3 de bir adet maymuncuk buldum bugunde tirtil farkli gullerde ancak birbirlerine yakinlar ne onerirsiniz bir cok yaprak yenmis durumda ?

Zeytinci
16-05-2012, 20:56
Gül bakımı maalesef kolay değil.

Yapraklar çiğlenme ya da ıslatılması sonucu mantari hastalıklar oluşuyor.
Yeni sürgünlere de bit, tırtıl geliyor.

Sonuç her hafta ilaçlama kaçınılmaz. Bir hafta mantari hastalıklara karşı ertesi hafta ise bitlere, tırtıllara karşı ilaçlama gerekiyor.

Gülü seven ilaçlamaya katlanır gibi bir durum var.;)

mhrslm
16-05-2012, 23:26
Sn. Zeytinci siz hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Ben doğal yöntemleri denedim fakat başa çıkılacak gibi değil (özellikle bit ve tırtıllar). Bitkiye asla zarar vermeyecek kimyasallar yok mu?

Zeytinci
20-05-2012, 12:46
Mantari hastalıklara karşı;

1- Topas (kullandığım).
2- Captan.

Yukarıdakiler 1 ve 2 zehir dir.
3- Çevreci olarak Sulu kükürt ya da toz kükürt.

Yaprak zararlıları bit ve böcekler için;

1- Basudin (kullandığım).
2- Daha pek çok çeşit ilac olabilir.
Bunlar da zehirdir.

3- Çevreci olarak tırtıllara Neem Azal. Ev yapımı ilaclar.

mhrslm
20-05-2012, 13:17
teşekkürler...

Gkmnoztrk
20-05-2012, 22:48
çok teşekkürler :) uygulayıp sonuçlarını paylaşacağım.

merhabalar,
Güllerim düzelmeye basladı. kartal124 tekrardan teşekkürler :)

kartal124
20-05-2012, 23:46
merhabalar,
Güllerim düzelmeye basladı. kartal124 tekrardan teşekkürler :)
Düzeldiklerine sevindim.Ama belirti olmasa bile hiç değilse ayda bir ilaçlamayı ihmal etmeyin.

mediday
30-05-2012, 20:41
merhabalar
annem şehir dışında olduğu için bir süredir çiçeklerini ben suluyorum ve çiçeklerden gülde ve adını bilmediğim diğer çiçekte bi hastalık var. gülde daha yoğun diğerinde ise çok yoğun değil sorun.üstlerinde çok minicik beyaz kurtçuk ya da böcek gibi gezinen bişiler var. yaprakların üstü ıslak yapış yapış görünüyo hatta çiçeğin bulunduğu yerlerde öyle yapış yapış olmuş..birde gülde örümcek ağına benzer bişiler olmuş... çiçeklerden hiç ama hiç anlamam bu nedenle yardıma ihtiyacım var fotograftan ne olduğuna bakıp bana yardımcı olursanız çok sevinirim..
302538

çiçeksever
31-05-2012, 12:42
Bu gülüm geçen sene yaklaşık 2 metre boyuna ulaştı ve bol çiçek verdi.Bu sene bir sorun var.Bahçemde 7-8 tane gül var.Bir tek bu problemli.2-3 tane tomurcuk vardı döküldü.Bir tomurcuk kaldı.Yaprakta yok.Onlarda dökülüyor.Yardımlarınızı bekliyorum.

Emre İlhan
31-05-2012, 13:01
merhabalar
annem şehir dışında olduğu için bir süredir çiçeklerini ben suluyorum ve çiçeklerden gülde ve adını bilmediğim diğer çiçekte bi hastalık var.

Bitkiyi sallayınca uçuşuyorlar mı?

esra_al
31-05-2012, 17:49
yapışkan sıvı yaprak bitinden kaynaklanıyor olblir bende de vardı.yaprak sürgünlerine ve tomurcuklara bakın

kartal124
31-05-2012, 22:11
merhabalar
annem şehir dışında olduğu için bir süredir çiçeklerini ben suluyorum ve çiçeklerden gülde ve adını bilmediğim diğer çiçekte bi hastalık var. gülde daha yoğun diğerinde ise çok yoğun değil sorun.üstlerinde çok minicik beyaz kurtçuk ya da böcek gibi gezinen bişiler var. yaprakların üstü ıslak yapış yapış görünüyo hatta çiçeğin bulunduğu yerlerde öyle yapış yapış olmuş..birde gülde örümcek ağına benzer bişiler olmuş... çiçeklerden hiç ama hiç anlamam bu nedenle yardıma ihtiyacım var fotograftan ne olduğuna bakıp bana yardımcı olursanız çok sevinirim..
302538
Çaresi, bir insektisitle hemen ilaçlayacaksınız.

kartal124
31-05-2012, 22:15
Bu gülüm geçen sene yaklaşık 2 metre boyuna ulaştı ve bol çiçek verdi.Bu sene bir sorun var.Bahçemde 7-8 tane gül var.Bir tek bu problemli.2-3 tane tomurcuk vardı döküldü.Bir tomurcuk kaldı.Yaprakta yok.Onlarda dökülüyor.Yardımlarınızı bekliyorum.

Sayın çiçeksever,
Gülünüzün ortamı hiç uygun değilmiş gibi geldi bana.Etrafı tamamen sarılmış vaziyette, yanındaki bitkiler muhtemelen çok su isteyen bitkiler onlar sulanırken gülünüz de gereğinden fazla sulanıyor gibi.Diğerleri etrafını, kök çevresini sarmış gülün havalanmasını dahi engelliyorlar.Bence çevresini açın suyunu azaltın, külleme belirtileri varsa fungusitle 3 kez ilaçlayın.

mediday
02-06-2012, 19:23
insektisin sanırım zirai ilaç satan yerlerde vardır hemen alsam ii olur..teşekkürler kartal124

mediday
02-06-2012, 19:24
Bitkiyi sallayınca uçuşuyorlar mı?

hiç sallamadım ama gezindiklerini gördüm..

Emre İlhan
02-06-2012, 19:41
Güllerinizdeki zararlı beyaz sinek zannedersem. Fotoğraftaki gibi bir zararlı mı?

303738

levent_cc
03-06-2012, 21:05
Merhaba arkadaşlar;
Benim de 10 gün önce aldığım iki sarmaşık gülünden birinin yapraklarında lekeler oluşmaya başladı. Acaba bu pas hastalığı mıdır? Hastalanan gül gölge bir yerde duruyor. Aldıktan 1 hafta sonra gübre ekledim.

Yardımlarınız için teşekkürler

kartal124
04-06-2012, 00:31
Pas hastalığını andırıyor, siz tedbiren uygun bir fungusitle ilaçlayın.Gülün bol güneş alan bir yerde durması daha uygundur.

kirazbonsai
05-06-2012, 08:00
arkadaşlar benim güllerimin sorunu neredeyse bütün tomurcukları boynunu büktü. tomurcukların üstünde çok fazla sayıda delik var. tomurcukların içini açınca içinden çok küçük yumurta çıktı. bu zararlı ne olabilir ve nasıl kurtulabilrim.şimdiden teşekkürler

kartal124
05-06-2012, 11:55
arkadaşlar benim güllerimin sorunu neredeyse bütün tomurcukları boynunu büktü. tomurcukların üstünde çok fazla sayıda delik var. tomurcukların içini açınca içinden çok küçük yumurta çıktı. bu zararlı ne olabilir ve nasıl kurtulabilrim.şimdiden teşekkürler

Sayın kirazbonzai,
Muhtemelen bir zararlı böcek mevcut,tarım ilaçları satan bir yereden temin edeceğiniz bir insektisitle(böcek öldürücü ilaç) hemen ilaçlayacaksınız.

vehibe
05-06-2012, 14:10
Sayın Kirazbonsai, Tarım ilacını denemeden önce isterseniz ısırgan otunu deneyiniz.

Hazırlanışı; Bir demet ısırgan otunu akşamdan 5 litrelik suda bekletin
sonra suyu süzün fısfısa doldurup uygulayın.

Bu tarif kiraz ağacında denenmiş bitlere ve böceklere karşı kesin sonuç alınmıştır.

olubitkabuu
11-06-2012, 14:20
Merhaba,
Güllerimin her tarafını kaplamış bu canlının adı nedir?
Nasıl savaşabilirim?

kartal124
12-06-2012, 23:05
Merhaba,
Güllerimin her tarafını kaplamış bu canlının adı nedir?
Nasıl savaşabilirim?
Pas hastalığını andırıyor, siz tedbiren uygun bir fungusitle ilaçlayın.

Zeytinci
13-06-2012, 20:43
Pas hastalığı bulaşmış yaprakları toplayıp imha (çöpe at, yak, uzaklaştır) ediniz.
Hastalıksız taze yaprakların altını ve üstünü mantari ilaçlarla (Topas, Captan gibi zehirli ilaçlarla) veya sulu kükürt ile ilaçlayınız. Toz kükürt'de serpebilirsiniz.

Güllerinizi sularken yapraklarına su tutmayınız. Mantari hastalıklar nemli (çiğ, havasız veya ıslak ortamlarda hızla yayılıyor.

olubitkabuu
15-06-2012, 14:11
Çok teşekkür ederim. :)

ozlemden
24-06-2012, 11:03
Merhaba, gülüm ölüyor galiba. Yapraklarında örümcek ağı gibi şeyler ve beyaz minik böcekler var, kurtarabilir miyim? Küllenme sorunu olabilir yazıyor, küllenme bu mudur? İlacını nerden bulabilirim?

kartal124
24-06-2012, 22:12
Kırmızı örümcek basmış gülünüzü.Acil önlem almazsanız kurutur.Çok acilen uygun bir tarım ilacı ile ilaçlayın.

YeniGine
03-07-2012, 00:48
Merhaba; birkaç gülümde gonca güller açmadan kuruyorlar... :(( Yerleri sabah güneşi ile saat 15.00 e kadar güneş alıyorlar. Yardımcı olur iseniz sevineceğim; teşekkürler.

YeniGine
06-07-2012, 14:24
Merhaba; birkaç gülümde gonca güller açmadan kuruyorlar... :(( Yerleri sabah güneşi ile saat 15.00 e kadar güneş alıyorlar. Yardımcı olur iseniz sevineceğim; teşekkürler.

Bu konuda da bir yardım eden olur inşallah!! :(

hevesli meraklı
07-07-2012, 21:35
1. resimde; tomurcuk açmadan kalıyor, tomurcuğun sapı aşağı doğru eğiliyor ve dış yapraklarından itibarenden sararak açılmadan dökülüyor yaprak yaprak yani tek yaprak açılıp duşuyor açılıp duşuyor.

2. resimde; boynu eğik tomurcuk ve açılmadan kuruyan tomurcuk var.

3.resimde dış yapraktaki leke

4.resimde tam açılmamış güllerin dış yapraklarındaki lekeler tam açılmamış derken açılcak vakti var manasında değil; 1. resim açıklamasında bahsettiğim durum yapraklar tam açılmıyor rüzgarla savrulacak kıvamda zayıf kalıyor.

bu gül yaz başında çok güzel çiçeklerini açmış kokulu oldu içinde 1 ay önce reçel yapmak için çiçeklerinmi toplayıp ilaçlama yapmıştım. şimdi böle olmasına çok üzülüyorum sebep nedir ve tedavisi nedir?

YeniGine
08-07-2012, 01:58
İnşallah bize bir yardım eden bulunur!!!

loveforlife
08-07-2012, 10:48

Benim gülümde de aynı sorun var... Gonca gayet güzel, açacak diye bekliyorsun. Ama açamadan kuruyor:-(

YeniGine
09-07-2012, 03:04
Benim gülümde de aynı sorun var... Gonca gayet güzel, açacak diye bekliyorsun. Ama açamadan kuruyor:-(

Evet benim birkaç gülüm de aynı şekilde. Ne zamandır soruyorum fakat şimdiye kadar bir cevap gelmedi. İnşallah bilen bir gülsever yardımcı olur bize.

zeyuna
09-07-2012, 09:44
Bahçemizde kendiliğinden büyüyen yabani gülün yapraklarındaki bu tümör benzeri şey hastalık veya zararlı mı?

316736

316737

Türkan
09-07-2012, 11:13
cok garip kac yil gul besledim boyle birseye rast gelmedim.

Nuri Murvet
09-07-2012, 17:05
Bahçemizde kendiliğinden büyüyen yabani gülün yapraklarındaki bu tümör benzeri şey hastalık veya zararlı mı?

Merhaba sayın zeyuna

Hastalığın adı; Memeli Pas Hastalığı

Hastalığın (fungusun) ara konukçusu ardıç ağaçlarıdır.

Genelde bu hastalık armut ağaçlarında görülür.

Ardıç ağaçları üzerinde olgunlaşan basidiosporların yayılışı nisan ve mayıs ayları içersinde 35-40 gün süre içersinde olmaktadır.

Hastalık bulaşmış yapraklarda 20-25 gün sonra yaprakların üst kısmında sarımsı- kahverengi kabarcıklar oluşur, olgunlaşır.

Yaprağın altında enfeksiyondan sonra, bu aylarda (Temmuz) tümörler oluşur.

Oluşan bu keseler eylül - ekim aylarında patlayarak doğaya boşalır.

Sinsi ve son derece zararlı bir hastalıktır.

Yapraklardaki tümörleri toplayarak imha edilmesi gerekir.

olubitkabuu
17-07-2012, 13:42
Merhaba,
Bahçedeki güllerimi birisi yemiş, kimdir kimlerdendir bir fikriniz var mı?
Nasıl savaşabilirim bu hayırsızla :)

Zeytinci
17-07-2012, 18:54
Hevesli Meraklı,

Bana susuzluk çekiyormuş gibi geldi.

Zeytinci
17-07-2012, 18:56

Çekirge olması kuvvetle muhtemel. Yumuşak taze yapraklı güller ana mönüsünü oluşturuyor bu günlerde.

Kediler ve kuşlar bayılıyor.
Diğeri ise maalasef zehirli ilaçlama.

musk
17-07-2012, 21:24
Merhaba,
Bahçedeki güllerimi birisi yemiş, kimdir kimlerdendir bir fikriniz var mı?
Sayın olubitkabuu

Gülünüze bu zararı veren bir arı cinsidir. Yaprakları kesip yuvalarına taşıyorlar. Aşagıdaki linkteki resimlerde arıyı iş başında görebilirsiniz. Başka bir yer bulamadım... Ancak mücadelesi konusunuda bir şey diyemeyeceğim.

Yaprak Kesen Arı Yuvası (http://www.arastiralim.com/yaprak-kesen-ari-yuvasi.html)

sererdem
27-07-2012, 13:03
Güllerimi kırmızı örümcek sardı.Bunlar minyatür gül ne tür ilaç kullanmam gerekiyor. Teşekkürler

kartal124
27-07-2012, 22:29
En kısa sürede kırmızı örümceğe etkili bir tarım ilacı temin edin ve ilaçlayın.Tarım ilacı satıcıları uygun markayı verecektir.Aksi takdirde kuruması an meselesidir.Acele edin.

sererdem
27-07-2012, 23:16
teşekkürederim kartal124 yarın hemen alayım bari bir süre temizleniyor yeni yapraklar veriyor sonra yeniden ağlar oluşuyor.

erdalyalova77
29-07-2012, 13:33
Büyük bir gül üreticisine bununla ilgili birkaç soru sormuştum. Eskiden kırmızı örümcekten çok zarar görmüşler. Diğer gülcülere tavsiyeleri; ortamı mümkün olduğu kadar temiz tutmaya çalışın, aynı ilaçları sürekli kullanmayıp farklı ilaçları kullanın, hatta imkan varsa gülleri baştan aşağıya suyla yıkayın diyor. Bildiğiniz gibi örümcek sudan pek hoşlanmazlar. Bilimsel olarak araştırması yapılmış mıdır bilmiyorum ama bana mantıklı geldi.

kartal124
30-07-2012, 00:52
Su faydalı olabilir ama bu sefer de küllemeye neden oluyor.O da ayrı dert.

baristepecik
05-08-2012, 01:30
Arkadaşlar, güllerin aralarında örümcek ağına benzer birşeyler vardı. aralarında küçük ve beyaz bişeyler hareket ediyordu. biliyorum yapmamam gerekli ama sinek ilacının yeterli olacağını duydum ve az bişey sıktım. Böcekler hareket etmedi:) ancak gülün yaprakları sarardı. Bu hareleti yapma nedenim aynı türde salatalığada bulaşmış olmasıydı. Gül için önerilerinizi bekliyorum yeniden nasıl coşturabilirim.

kartal124
05-08-2012, 17:57
Arkadaşlar, güllerin aralarında örümcek ağına benzer birşeyler vardı. aralarında küçük ve beyaz bişeyler hareket ediyordu. biliyorum yapmamam gerekli ama sinek ilacının yeterli olacağını duydum ve az bişey sıktım. Böcekler hareket etmedi:) ancak gülün yaprakları sarardı. Bu hareleti yapma nedenim aynı türde salatalığada bulaşmış olmasıydı. Gül için önerilerinizi bekliyorum yeniden nasıl coşturabilirim.
Gülünüzü kırmızı örümcek istila etmiş olabilir.Ne kadar ilaçlasanız da yine ürüyorlar.Kurtulması çok zor.Ancak yetişkinine etkili olan ilaçla birlikte yumurtalarına etkili olan diğer bir ilaçla, dönüşümlü ilaçlama ile kurtulmak mümkün.Umarım çözersiniz sorunu.

basakalk
17-08-2012, 09:13
Herkese merhabalar , burası güllerde hastalık için açılmıs ama konuya uygun olarak bir bölüm bulamadıgımdan sormak istedim , benim bahçemde 2 yasında olan 50 ye yakın gül fidem var , gülleri dikmiş oldugum yerde ne yazıkkı kazı çalışması yapmak zorundayız , acaba gül fidelerinin yerini nasıl değiştirebilirim ? Daha doğrusu öldürmeden değiştirmem mümkün olabilirmi ?? Cevap için şimdiden teşekkür ederim

kartal124
17-08-2012, 14:58
Herkese merhabalar , burası güllerde hastalık için açılmıs ama konuya uygun olarak bir bölüm bulamadıgımdan sormak istedim , benim bahçemde 2 yasında olan 50 ye yakın gül fidem var , gülleri dikmiş oldugum yerde ne yazıkkı kazı çalışması yapmak zorundayız , acaba gül fidelerinin yerini nasıl değiştirebilirim ? Daha doğrusu öldürmeden değiştirmem mümkün olabilirmi ?? Cevap için şimdiden teşekkür ederim
Mümkünse kasım-şubat arası söküp değiştirin, zaten bu aylarda güller çıplak köklü olarak dahi satılabiliyor, o dönemde zararı olmaz.Ama beklemek mümkün değilse köklerin çevresini belirleyip o çerçeve içinde toprağı ile birlikte çıkarın ve toprağını dağıtmadan nakledin.

basakalk
24-08-2012, 08:40
Yardımınız ıcın tesekkur ederım , bırkac ay ıcınde kazılacagı soylendı umarım soylemıs oldugunuz zamanları gecerde bende naklını yapabılırım . Tekrar tesekkur ederım

...nokta
25-08-2012, 10:30
Merhaba arkadaşlar benim bir minyatür gülüm var birkaç kez çiçek açtı...yalnız son aylarda tomurcukları tamamen açılmadan kopuyor...dikkat ettim de sabah su verdiğim zamanlar oluyor bu durum...herhangi bir çürüme yok...benden gizli kimsenin keseceği de yok...anlamadım...örneğin dün sabah 9 da su vermiştim ve öğlen kopmuş bir biçimde buldum...sizce de sorun sabah su vermemden dolayı mı kaynaklanıyor...yoksa başka bir sebep mi var?

kartal124
26-08-2012, 22:56
Kopma şeklinde oluyorsa suya gelen kuşlar olabilir,bir gözleyin.

Kryon
26-08-2012, 23:59
Kopma şeklinde oluyorsa suya gelen kuşlar olabilir,bir gözleyin.

Sn. Nokta'nın sorusunun cevabını bende merak ediyordum. Teşekkürler Sn.Kartal 124...

kartal124
27-08-2012, 21:15
Şuraya bakabilirisiniz.
http://www.agaclar.net/forum/1012402-post226.htm

hevesli meraklı
23-09-2012, 17:16
Merhaba,
Bu başlığın 339 no'lu mesajında elimde ki tek kokulu gülün tomurcuklarında ki hastalık için çare ne olur diye sormuştum. Sulama eksikliği olabilir dendi ,ama diğer güllerimle birlikte bunu aynı şekilde ve zamanda suluyordum.
O tarihte hastalık şöyleydi: gülde herhangi bir böcek yoktu, sabah işe gitmeden yapraklarını hiç ıslatmadan dipten suluyordum. Öğlene doğru saat 10.30 gibi güneş almaya başlıyor, akşam güneş batana kadar. Terasta hem diğer saksılardan hem de diğer güllerden mesafeli durumdaydı. Çünkü , kokulu olduğu için bundan reçel yapıyordum. Güzel güzel açarken, tomurcuklar açmamaya ve üzerleri lekelenmeye, açmış olan kocaman gülün sanki çok ağırmış gibi başaşağı eğilmeye başlaması ile farkettim hastalık olduğunu. Soruma cevap alamayınca, o an için tek çarenin sert budama olabileceğini düşündüm ve oldukça sert budadım. Gözümün önünde erimesindense görmemek daha iyi dedim ve tatile gittim. Dönüşte serpilip büyüdüğünü, tomurcuklandığını görüp çok sevindim. Ancak 2,5 ay sonra yine aynı durum başladı. Açılmış gonca başını eğdi, tomurcuklar lekendi. Pembe gülüm buna rağmen mis gibi kokuyor.

Fotğrafı çekerken başka birşey daha farkettim, 1. karede olan leke, ''filiz burgusu'' hastalığı mı? :(

2. karede açmış olan gülün sağında görülen beyazımsı tomurcuk, 2,5 ay önce budayıp çelik olsun diye koyduğum dalda büyüdü :) Böylede verimli bir gül...

Bu hastalık nedir, çaresi ne olacaktır?

kartal124
23-09-2012, 17:28
Sayın hevesli meraklı,
Benzer durumlarla sık sık karşılaşıyoruz.Şunu tespit ettim ki özellikle güller saksıda iseler, hergün sık sık müdahaleyi sevmiyorlar.Size tavsiyem iyi bir toprak yapısı temin edin(Örneğin, sadece torf vs değil), bu dönemde güneşli bir ortama alın, haftada 1 sulayın(siz galiba hergün suluyorsunuz ki bu dönemde buna hiç gerek yok), ayda 1 bitki besini verin, pas,külleme gibi mantar kökenli hastalıklar yoksa ilaçlama da yapmayın.Gülünüz gayet güzel gelişecektir.
Hergün hergün müdahale(sulama da olsa) güllere yaramıyor.

turkankaragoz
31-03-2013, 20:13
Ben yaklaşık 4 yıldır camın önünde bakıyorum. Sadece kışa girerken budama yapıyorum. Kışın bile çiçek açıyor. Baharla birlikte üzerindeki yaprakları döküp budak yapıyor. Gülüm batıya bakan pencerede. Sadece çok sıcaklarda camın önündeki sehpaya alıp perdenin arkasında bırakıyorum. Birde Kudret Beyden suda üretim için besin almıştım. Bana gönderdiği kitlerde güller içinde karışım yapabileceğim yazıyordu. Fakat ben en hafif karışımdan diğer bitkilerimle birlikte gülümede ayda 1 defa veriyorum. Hiç dışarı çıkarmadım.

vehibe
05-04-2013, 21:53
Çok sevdiğim güllerim bere birer kuruyor. Lütfen yardım. :)
Daha önce çok sağlıklı olan, bu sene diktiğim çeliklerim yavaş yavaş sararıp ölüyor. Bu hastalığı bilen var mı?? (Sararma uçtan başlayıp gövdeye ulaşıyor,sonra da siyaha dönüşüp tamamen kuruyor.)

386008
386009

kartal124
05-04-2013, 23:37
Sayın vehibe,
Çeliklerde bu durumun olması aslında beklenen bir gelişme.Çelik dikildikten sonra yaprak vermesi, hatta uzaması çeliğin tuttuğu şeklinde yorumlanıyor.Aslında durum hiçte öyle değil.Çelik içindeki enerji ile yapraklanıyor, uzuyor ama sağlıklı bir kök yapısı oluşturamayınca o enerji bittiğinde sizdeki gibi sararıp sonra da kara bir renk alıp ölüyor.
Bir çeliğin tutması demek o yılın ağustos sıcaklarını atlatıp kasım aralık ayına sağlıklı olarak varması demek.Yoksa birçok çelik 3-4 ay boyunca yapraklanmasına rağmen yaz aylarında kuruyor.
Sizinkilerin de köklenmesinde sorun var bence.

vehibe
08-04-2013, 15:41
Sayın vehibe,
Çeliklerde bu durumun olması aslında beklenen bir gelişme.Çelik dikildikten sonra yaprak vermesi, hatta uzaması çeliğin tuttuğu şeklinde yorumlanıyor.Aslında durum hiçte öyle değil.Çelik içindeki enerji ile yapraklanıyor, uzuyor ama sağlıklı bir kök yapısı oluşturamayınca o enerji bittiğinde sizdeki gibi sararıp sonra da kara bir renk alıp ölüyor.
Bir çeliğin tutması demek o yılın ağustos sıcaklarını atlatıp kasım aralık ayına sağlıklı olarak varması demek.Yoksa birçok çelik 3-4 ay boyunca yapraklanmasına rağmen yaz aylarında kuruyor.
Sizinkilerin de köklenmesinde sorun var bence.

Sayın Kartal 124,
İlk başta bende öyle sanmıştım ama çelikler birer birer ilk önce sararıp sonra siyahlayınca bakmak için söktüm, kök gelişimi çok güzel oluşmuş.
Bende sorunu anlamak için ziraatçiye götürdüm. bunun kara leke hastalığı olduğunu söyledi. Ona göre uygun ilaç verdi.bu gün ilk ilaçlamayı yaptım bakalım ne olacak.

kgursan
08-04-2013, 17:43
Çok sevdiğim güllerim bere birer kuruyor. Lütfen yardım. :)
Daha önce çok sağlıklı olan, bu sene diktiğim çeliklerim yavaş yavaş sararıp ölüyor. Bu hastalığı bilen var mı?? (Sararma uçtan başlayıp gövdeye ulaşıyor,sonra da siyaha dönüşüp tamamen kuruyor.)

386008
386009

Sn vehibe., Bu karaleke değil!! Conker denilen dalı sonunda da bitkiyi kurutan bir gül hastalığı. Havasız ortamda gelişir, ve Bıçak-Makas vb. aletlerle birinden diğerine bulaşır. Hastalığın ilerlediği yerde yeşil kısma kadar kesip atın imha edin. Seyrekleştirerek hava sirkülasyonunu sağlayın. Etkili ilacı var mı? Bilmiyorum. CAPTAN ilacı belki faydalı olabilir.

hira
23-04-2013, 11:24
yeni aldığım minyatür gülümde 4 tane tomurcuk vardı 1 tanesi açtı ama geriye kalan tomurcular birer birer kararıyor sebebi nedir acaba?

elifnaz
07-05-2013, 15:18
Merhaba minyatür gülüm ile ilgili yardımınızı bekliyorum. Goncalar açılmıyor ve yaprakları kararıp kıvrılmaya başladı. Ne yapmam gerekiyor?

cocazola
07-05-2013, 18:22
Selamlar. Bugun forumunuzdan okuduktan sonra bahçedeki güllere arapsabunlu su sıktım. Ve fotolarını çektim:
Bitler biraz afalladı;
http://i43.tinypic.com/11t66c2.jpg
Büyük foto: http://i39.tinypic.com/2u59ezs.jpg

Bu sırada bol miktarda tırtıl problemim bulundugunu ve yaprakları yediklerini gördüm.YAPRAĞI YENEN DALLARDAN BİRKAÇI:
http://i40.tinypic.com/2z6tr2e.jpg
Büyük foto: http://i39.tinypic.com/22x4w7.jpg

KATİL OBUR TIRTIL: GÜL TIRTILI
http://i42.tinypic.com/2d7vr88.jpg
Büyük foto:http://i41.tinypic.com/315l7k1.jpg

GEÇEN YAZ BAŞI diktiğim, dev gibi olmalarına karşın henüz bir gül bile vermediği için psikolojimde MARUL'muş etkisi yapan ısparta güllerim :(
http://i39.tinypic.com/2vrvfx2.jpg
büyük foto http://i39.tinypic.com/334n76x.jpg

BU TIRTILLARA NE YAPMALI, Forumda Bir arkadaş Neem azal önermiş?

cocazola
07-05-2013, 19:44
BU TIRTILLARA NE YAPMALI, Forumda Bir arkadaş Neem azal önermiş?

Site ödeme sistemi güvenilir gelmediği için kapıda ödemeyle alttaki siteden ürünü aldım. Başka biryerde de bulamadım zaten.
Bakalım gelişmeleri yazarım:
https://www.smoothgarden.com/?title=neemazal_organik_ve_zehirsiz_bocek_ilaci_10 0cc&b=94112/2712

kartal124
07-05-2013, 20:33
Merhaba minyatür gülüm ile ilgili yardımınızı bekliyorum. Goncalar açılmıyor ve yaprakları kararıp kıvrılmaya başladı. Ne yapmam gerekiyor?
Gülünüzde külleme hastalığı başlamış.Tedbir almazsanız sıkıntı yaşatır.Topas isimli ilaçla ilaçlayın.7 gün ara ile bu ilacı tekrarlayın.Hastalıklı yapraklar düzelmez ama yeni filizler verince bu eksikliği giderirsiniz.

elifnaz
07-05-2013, 22:11
Gülünüzde külleme hastalığı başlamış.Tedbir almazsanız sıkıntı yaşatır.Topas isimli ilaçla ilaçlayın.7 gün ara ile bu ilacı tekrarlayın.Hastalıklı yapraklar düzelmez ama yeni filizler verince bu eksikliği giderirsiniz.

Çok teşekkür ederim kartal124:)

raikkonen76
14-05-2013, 20:38
Merhabalar.. Bende bu sene terasıma sarmaşık gül aldım.. Önce çok güzel açtılar..Fakat 8-10 yaprağında yarım -hafif sararma vardı hepsini kesip imha ettim..Daha sonra henüz açmamış tomucuklarım sararmaya ve daha sonra kuruyup kopmaya başladı..Bayağı bi açılmış güllerimde garip bi şekilde uçlarından sanki çakmakla yakılmış gibi kavruldu.. gülüme ne oluyor yardım edebilirmisiniz.. yarın fotoğraf çekip koyucam.. teşekkürler,sevgiler..

raikkonen76
15-05-2013, 19:33
Gülüme ne olmuş olabilir..

kartal124
15-05-2013, 20:32
Gülünüzün bulunduğu ortam nasıl, kaç saat güneş alıyor, toprak yapısı nasıl,nasıl bir saksıda duruyor,havadar bir yerdemi,gül besini kullandınızmı, yaprakların görünümü nedir, yaprak ve gövdede zararlı böcek görüyormusunuz vs vs.
Bunların hepsini bilmeden, gülün genel fotoğrafını görmeden bir şey tavsiye etmek mümkün değil.

raikkonen76
16-05-2013, 18:15
Tekrar merhabalar..Evimin tersanında, yaklaşık 2-3 ay önce aldığım,ilk başta gayet sağlıklı olan güllerimi kendi saksısından çıkarıp az miktarda tıof ekleyerek yeni saksıya diktim.. Hatta dibinden yeni filiz verdi..çok sağlıklı diye sevinmiştim.. 20 gün sonra bazı yapraklarında kahverengi ve sarımsı lekeler oldu ..hepsini kestim..şu an için yapraklar sağlıklı gözüküyor.. terasım denize yakın (200 mt).. istanbulda ve genellikle rüzgarlı..sabahtan itibaren saat 2-3 e kadar güneş alıyor..fidancıdan aldığım gübre kullandım( bir tutam toprağına serp dedi) İlk başta çok güzel açtılar..2 hafta önce terasın diğer köşesinden diğer köşesine aldım.. acaba yer değişikliği olabilirmi.. fakat yerini değiştirdikten sonra güllerim gayet sağlıklı açtı.. ama çok kısa bir süre sonra bu hale geldi..özellikle tomurcuklarında yeşilimsi, ara sıra kahverengi küçük sinek gibi şeyler görüp hemen hemen her akşam ellerimle temizliyorum.. Acaba gülüme ne olmuş olabilir.. herkese teşekkürler..

kartal124
16-05-2013, 21:45
Yaprakları gayet sağlıklı görünüyor.
Ben torftan verim alamadım, torfta besin sorunu olduğu gibi, özellikle saksının dip kısmı sürekli ıslak kalıyor bu da çürümeye neden oluyor.En iyisi doğal toprak.
Çiçek coşturanın güller için sıvı besini faydalı oluyor.Tavsiye ederim.
Biçimsiz hale gelen çiçekleri ya da goncaları çiçek sapından aşağıya doğru inerek ilk 5 yapraklı dalın üstünden kesin.
O yeşil böcekler içinde mutlaka ilaçlama yapın goncalarınızın öz suyunu emip kurutabililer.

raikkonen76
22-05-2013, 19:15
Ne tür bi ilaç kullanmalıyım?? Şu an bütün hastalıklı tomurcuk ve dalları kestim.. Bakalım duruma göre ilaç kullanıcam..

gülincarmen
25-05-2013, 21:25
merhabalar,
bahcemdeki güllerimde beyaz beyaz bitler var. ne yapmaliyim sayin gül severler?
ve 2 tane gülün yapraklari da delik delik olmus durumda bu ne demektir acaba?

kartal124
26-05-2013, 21:35
merhabalar,
bahcemdeki güllerimde beyaz beyaz bitler var. ne yapmaliyim sayin gül severler?
ve 2 tane gülün yapraklari da delik delik olmus durumda bu ne demektir acaba?
Tarım ilacı satan yerlerden temin edeceğiniz uygun bir böcek öldürücü ile ilaçlayın.Kesin ve net çözüm bu.

semvayt
27-05-2013, 10:17
Merhabalar,

Yaklaşık iki, üç ay kadar önce aldığım mini gülümü ofiste kapalı alanda doğrusan güneş almayan ama ışık alan odamda tutuyordum ancak tüm gülleri döküldükten sonra yapraklarını da dökmeye başladı ve bir aydır yine doğrudan güneş almayan pencere önüne koydum ve tekrar canlandı ve yeni sürgünler verdi ancak şimdi de tüm gül goncalarının üzerinde resimde görünen böcekler sardı bunlar nedir acaba ve ne yapmam gerekiyor, yapraklarda herhangi bir sorun görünmüyor.

Teşekkürler

gülincarmen
27-05-2013, 19:27
Tarım ilacı satan yerlerden temin edeceğiniz uygun bir böcek öldürücü ile ilaçlayın.Kesin ve net çözüm bu.
cok tesekkür ederim. en kisa sürede almaliyim o zaman.

kartal124
28-05-2013, 21:28
Merhabalar,
Yaklaşık iki, üç ay kadar önce aldığım mini gülümü ofiste kapalı alanda doğrusan güneş almayan ama ışık alan odamda tutuyordum ancak tüm gülleri döküldükten sonra yapraklarını da dökmeye başladı ve bir aydır yine doğrudan güneş almayan pencere önüne koydum ve tekrar canlandı ve yeni sürgünler verdi ancak şimdi de tüm gül goncalarının üzerinde resimde görünen böcekler sardı bunlar nedir acaba ve ne yapmam gerekiyor, yapraklarda herhangi bir sorun görünmüyor.
Teşekkürler
Yukarıda da yazdığım gibi uygun bir böcek öldürücü ile ilaçlamanız lazım.Tarım ilacı satan yerlerden 5 TL. civarı bir fiyata temin edebilirsiniz.

ahmetondul
01-06-2013, 08:37
Merhabalar benim bahçemde güllerim var gözüm gibi bakıyorum.Çok şükür hiç bir zararlı yok zararlı olmamasına rağmen ilaçlamayı yapıyorum sorunun iki gül fidanımda iki gündür dikkat ediyorum gül tomurcukları boyunlarını bükmüşler tomurcuğa yakın 3 yapraklı yapraklarda sanki susuz kalmış gibi çekilmişler hiç bir deforme bitlenme yok sade küçük goncalar ayağı bakıyorlar.Bizim burda okadar yağmur yağdıki güllerin susuz kalma olasılığı yok hatta bir ihtimal deyip birini suladım bir şey değişmedi yardımlarınızı bekliyorum.Saygılar.

semvayt
01-06-2013, 11:27
Yukarıda da yazdığım gibi uygun bir böcek öldürücü ile ilaçlamanız lazım.Tarım ilacı satan yerlerden 5 TL. civarı bir fiyata temin edebilirsiniz.

İlginiz için çok teşekkürler

İrem T.
01-06-2013, 19:10
Gülsever abilerim ablalarım , benim bir yapı marketten geçen yıl aldığın gülüm terasımızda bulunduğu süreden beri yalnızca 3 çiçek açtı ve şimdiye kadar bir sorun yoktu ancak artık üzerinde örümcek olduğunu düşündüğüm minicik beyaz şeyler var ve yapraklarını kurutuyor! Örümcek olmalarını düşünme sebebim örümcek ağı üzerinde yürüyor olmaları. Yani onlar örümcek değilse bile kesinlikle bir tane örümcek olması gerekli .Sizce bu böcekler ne ve onlarda nasıl kurtulabilirim ? Budayarak Kurtulmaya çalıştım ancak hala canlı olanları kesmeye elim varmıyor :(
Not: Fotoğrafta çıkmadıkları için çekmedim.

Ayferi
09-06-2013, 19:42
Merhaba cok yeni bir üyeyim .siteyi internette bulur bulmaz üye oldum.Güllerim hasta cok üzgünüm ve panik halindeyim.onlarin en kisa zamanda iyilesmesini istiyorum.yaprak biti yüzünden siktigim ilac sanirim onlara zarar verdi.ben sabirsizlikla acmalarini beklerken bütün tomurcuklar dalinda kurudu uc yapraklari sarardi .

kemalcuce
12-06-2013, 23:04
Bahçede ve saksınızda gül fidanı yetiştiriyorsanız bu yazımızı iyi okuyun.Ziraa bir hastalık belirtisi veya bir zararlı güllerinizi sarmış olabilir.Ne olur ne olmaz bilginiz olsun.Güllerde birçok hastalık ve zararlı vardır fakat biz sizlere en yaygın olan çeşitleri ve mücadeleleri hakkında bilgi vereceğiz.

Yaprak Biti Hastalığı ve Mücadesi-İlaçlaması:Yaprak bitleri gün fidanlarınızın yaprak altlarında, taze sürgünlerinde toplu halde bulunur.Yaprak bitleri gül fidanlarınızın özsuyunu emerek beslenirler.Emdikleri gül yapraklarında ise kıvrılmalar medya gelir.

Yaprak bitinin tedavisinde etken maddesi acetapıprıd ve etkin madde oranı %20 olan bir insektisit(böcek ilacı) almanız ve gül fidanınızı ilaçlamanız bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Kullanım süresi bitkide görüldükçe olacaktır.

Güllerde Külleme Hastalığı ve Mücadelesi-İlaçlaması:Güllerinizda sararma,yapraklarda kuruma, tomurcukların deformasyonu ve yaprakların üstünde beyaz noktalar var ise külleme hastalığınız bitkide orta çıkmıştır demektir.

Güllerde külleme hastalığının etken maddesi triadimenol olan 50 gramı 1 litreye gelecek şekilde 20 günde kullanabileceğiniz bir mücadele yöntemi vardır.Herhangi bir zirai ilaç bayisini gidip bu ilaçlardan satın alabilirsiniz.

Güllerde Pas Hastalığı ve Mücadelesi-İlaçlaması:Dal ve yaprak saplarında kırmızı lekeler meydana geliyorsa pas hastalığı gül fidanlarınızı sarmış demektir.

Güllerde pas ile mücadelede fungusit sınıfından olan etken maddesi propineb olan ve etlen madde oranı %70 olan ilaçlarda 20 günde bir kullanabilirsiniz.

Güllerde Kara Leke Hastalığı ve Mücadelesi-İlaçlaması:Güllerde kara leke adı üstünde yaprak üzerinde kara lekeler görüldüğünde meydana gelmektedir.

Güllerde Kara Leke Hastalığı ile mücadelede fungusit sınıfından olan etken maddesi propineb olan ve etlen madde oranı %70 olan ilaçlarda 20 günde bir kullanabilirsiniz

Güllerde Kırmızı Örümcek Hastalığı ve Mücadelesi-İlaçlaması:Gül fidanlarında kırmızı örümcekler genelde yaprak altlarında bulunur ve yaprak özsuyunu emerek yaprağın kıvrılmasına sebeb olur.3-5 adet görüldüğü an ilaçlama yapılması gerekir.

Güllerde kırmızı örümcekleri ,etken maddesi cyhexatin , etken madde oranı 632g/L olan insektisit (böcek ilaçları) ilacını kullanarak gül fidanlarınızdan uzak tutabililrsiniz.

Önemli Not:Gül fidanlarında ilaçlamaları gün ortasında çok sıcak saatlerde yapmayınız.Günün erken saatlerinde veya ikindin serin vakitlerde yapınız.İlaç atıldıktan sonra yağmur yağarsa tekrar ilaçlama yapmanız gerekir.Hastalık olmadanda koruyucu amaçlı ilaçlama yapabilirsiniz.

KaynaK (http://www.e-fidancim.com/Gullederde-Pas-Kulleme-Yaprak-Biti-Kirmizi-Orumcek-Kara-Leke-Hastaligi-Ilacmasi,DP-1265.html)

M.Fıstık
14-06-2013, 10:05
Merhaba cok yeni bir üyeyim .siteyi internette bulur bulmaz üye oldum.Güllerim hasta cok üzgünüm ve panik halindeyim.onlarin en kisa zamanda iyilesmesini istiyorum.yaprak biti yüzünden siktigim ilac sanirim onlara zarar verdi.ben sabirsizlikla acmalarini beklerken bütün tomurcuklar dalinda kurudu uc yapraklari sarardi .
Anneannemin gülleri de bu şekilde olmuştu. Yan bahçesindeki teyze zeytin çekirdeklerini ezip üst toprağa karıştırmasını ve işlenmemiş süt ile sulamasını istedi. Bunu uyguladı ve güller kurtuldu isterseniz sizde deneyebilirsiniz. (Bana sonuç farklı bir şeyden gelse de denemekte fayda var)

caner88
18-06-2013, 12:08
öncelikle herkese merhabalar. ben gülümle ilgili bir şey sormak istiyorum resimlerini eklediğim gülümde acaba pas hastalığımı olmuş? öyleyse burada okuduğum ilaçlamaları yapabilirim. ancak teşhis koyamadım. yardımcı olursanız sevinirim.

caner88
20-06-2013, 21:12
kimseden ses çıkmayınca hastalıklı yaprakları budadım ve kalan yapraklara seyreltilmiş oksijenli su püskürtüyorum. doğru mu yapıyorum bilmiyorum ama?

s.serdar
21-06-2013, 04:13
kimseden ses çıkmayınca hastalıklı yaprakları budadım ve kalan yapraklara seyreltilmiş oksijenli su püskürtüyorum. doğru mu yapıyorum bilmiyorum ama?

Zirai mücadelede oksijenli sunun kullanıldığını ilk defa sizden duyuyorum. Bildiğim kadarı ile antiseptik özelliği olan oksijenli su ile bazı mikrop ve mikrop ve mikro oranizmaların mücadelesinde yarar sağlıyor. Gönderdiğiniz fotoğraflardan sorunun pas hastalığı olduğunu düşünüyor ve oksijenli su yerine mantar hastalıkları için gerekli olduğunu düşündüğüm fungalsit türden ilaç öneriyorum.

Saygılarımla.

caner88
21-06-2013, 09:21
cevabınız için teşekkür ederim s. serdar. oksijenli su kullanımını forumda genel bitki koruma başlığında ev yapımı ilaçlar kısmında okumuştum o yüzden kullanmayı denemek istedim.çünkü kimyasal ilaç kullanmak istemiyorum açıkcası.ama çaresiz kalırsam kullanacağım. uygulamaya devam ediyorum sonuçları paylaşırım inşallah işe yarar.

Güler
27-06-2013, 08:18
Sayın caner88, başlıkları incelerseniz gülünüzdeki hastalığın karaleke olduğunu göreceksiniz.

Sorularınıza hemen cevap verebilme imkânımız olmuyor zira hepimiz bahçelerimizle uğraşıyoruz.
Başlıklarda pas hastalığının portakal renginde noktalamalar olduğunu ve mücadelesi de bulunmakta. Aynı şekilde kara leke ile de mücadele anlatılmakta.

Güllerinizi sularken yapraklarını ıslatmayın, ve sulamayı sabah saatlerinde yapım. Yapraklarda kalan su damlaları güneşin vurması ile merceklenme ve yapraklarda yanma yapar.

Bu başlıktaki 1. - 7. ve 45 numaralı mesajları okuyun lütfen.

caner88
27-06-2013, 11:13
Sayın caner88, başlıkları incelerseniz gülünüzdeki hastalığın karaleke olduğunu göreceksiniz.

Sorularınıza hemen cevap verebilme imkânımız olmuyor zira hepimiz bahçelerimizle uğraşıyoruz.
Başlıklarda pas hastalığının portakal renginde noktalamalar olduğunu ve mücadelesi de bulunmakta. Aynı şekilde kara leke ile de mücadele anlatılmakta.

Güllerinizi sularken yapraklarını ıslatmayın, ve sulamayı sabah saatlerinde yapım. Yapraklarda kalan su damlaları güneşin vurması ile merceklenme ve yapraklarda yanma yapar.

Bu başlıktaki 1. - 7. ve 45 numaralı mesajları okuyun lütfen.

cevabınız için teşekkür ederim zaten sulamayı sabah erkan yapıyorum sadece diplerini suluyorum. budama iyi geldi gibi sadece birkaç yaprak da yeniden oluştu onları da koparttım son halini yakında paylaşırım. oksijenli suyu da boş yere uygulamış oldum sanırım

hira
15-07-2013, 18:55
gülümün yeşil yapraklarının alt kısımları turuncu turuncu oldu,sanıyorum pas hastalığı denilen şey bu olsa gerek. bunun için evde ne yapabilirim?

Llama
16-07-2013, 16:30
yapraklarında beyaz beyaz canlılar var çok küçükler ne olduklarını göremiyorum hareket ediyorlar ama..
birde yaprakları beyaz beyaz benekler oluştu acaba yumurtaları mı bunların elimde slince bir kısmı gidiyor ama yinede çoğunlukla kalıyorlar ne yapabilirim..

teşekkürler şimdiden

kartal124
16-07-2013, 21:27
Tarım ilacı satan bir bayiden genel amaçlı bir insektisit alıp ilaçlayın.Hareket edenler arasında kırmızıları da varsa kırmızı örümcek basmıştır, kurtulmak çok zor.

kartal124
16-07-2013, 21:29
Pas hastalığına karşı uygun bir fungusit alın.Birer hafta arayla bir kaç kez ilaçlayın.Hastalıklı yaprakları kopartıp uzaklaştırın.Pas hastalığına karşı ev yapımı ilaçlarla mücadele etmek zor.

para
18-07-2013, 14:17
gülümde kabuklu bit vardı fısfısla ilaçlayarak kurtuldum ama dallardan biri kurudu bunu kesmenin zararı olurmu bu mevsimde? Son baharı mı beklemek gerekli?

Safranlı
18-07-2013, 16:21
Kuru ve cılız dalları acımadan kesiniz
gülde beş yapraklı olan son yapraga kadar budamk gerekir
üst dallar üç yapraklı olur
5 yapraktan itibaren yeni sürgünler güzelce çıkacaktır

Llama
19-07-2013, 17:16
budamayı çok güzel bi şekilde yaptım...

ilaç alma imkanım daha olmadı ama sirkeli su sık dedi arkadaşlarımdan bağzıları şimdi sirkeli su sıkıyorum kalan yapraklarına ve dallarına bakalım ne faydası olcauk

utoku
07-10-2013, 18:37
Merhaba, bahçemde 11 tane gül var ama 2 tanesi resimdeki hale geldi. Sorun ne olabilir yardımcı olabilir misiniz? herhangi bir böcek **** çekirge yok. ilk filiz çıktığında bu şekilde çıkıyor... lütfen yardımmmm edin

yigit666
07-10-2013, 21:18
sayın utoku . gül saksıda ekili gibi duruyor , birde üstüne iri çakıl taşları konulmuş gülün toprağı havasız kalmış , önce çakıl taşlarını temizleyin ,daha sonra gülünüz saksıda ise toprağa geçirin, çapa yapın sonra'da
yanmış koyun gübresi toprağına karıştırıp sulayın .

utoku
07-10-2013, 21:59
gül saksıda değil. kenarlarında sulama için ark var. diğer güllerimde aynı şekilde ama sadece bu 2 si bu sene bu hale geldi.

yigit666
07-10-2013, 22:32
daha fazla yardım etmek isterdim , ancak benim önerilerim bu kadar .

hira
22-02-2014, 19:48
Bu sinir bozucu görüntüden nasıl kurtarırım minyatür güllerimi? hem kış günü bu bitlerde neyin nesi anlamış değilim:mad:

ahmettugrul55
22-02-2014, 22:43
ben suya çamaşır suyu damlattım ..2 günde 2 fıs fıs 1 haftada tamam oldu..

hira
23-02-2014, 00:43
ben suya çamaşır suyu damlattım ..2 günde 2 fıs fıs 1 haftada tamam oldu..

Buna cesaretim yok sanki:( gül zarar görmüyor mu?

ahmettugrul55
23-02-2014, 10:47
çamışır suyunu bir el fıffısıne 1 cay kasığınayakın damlatıp yapraklara sıktım.sonuç yaprak biti bitti yapraklar yemyeşil duruyor.bunu geçen hafta uyguladım.
iç mekanda erken açan gülde biti görünce bende sizin gibi nerden çıktı bunlar demiştim.sonuş geldikleri gibi gittler

sernur
05-03-2014, 10:22
Ankara'dan saksı içinde İsparta Gül'ü getirdim,Mart ayında saksıdan çıkarıp toprağa diktim.Gülüm bir süre sonra yaprak verdi ve cılız da olsa iki çiçek açtı.Ancak külleme olduğunu zannettiğim hastalığa yakalandı ve taze dallarında yaprak bitleri oluştu,acı biberi sprey ilaçtan yaptım bitler öldü.Çok fazla dal yaprak çıkarmadı yıl boyunca,dalların uçları kurumaya başladı önce şimdi bakıyorum hem hiç dalları uyanmadı hemde kuruma ana gövdeye doğru gidiyor.gövde kahverengileşmeye başladı gülüm ölüyor ne yapmam lazım canlandırmak için nerede hata yaptım ? kokusu çok güzeldi hele rengi,Ankara da bulunduğu bahçede kokusu ta sokaktan duyulurdu.sorduğum herkes yerine alışmaya çalışıyor dedi oysa ölüyor 2012 yılı Mart ayında dikmiştim alışmamış olabilir mi?

h_dogan
05-03-2014, 13:48
Bir fotoğraf yükleyebilirseniz daha iyi olur. Yükleyemiyorsanız tek önereceğim kahverengileşen yerin yaklaşık 10 cm altından budayın ve bir mantar ilacı atın.

mstfozdnc
08-04-2014, 09:42
Merhaba, foruma güllerimiz için ilaç bulmak için üye oldum :)
Aşağıdaki resimlerde olduğu gibi 3-4 tane gülümüz var işyerimizin bahçesinde.
Konu başından bir kaç sayfa yorum okudum. Genelde arkadaşlar bilimsel terimler ile yardımcı olmaya çalışıyorlar. Etken maddeler, oranları falan benim pek anlayacağım gibi değil.
Uzman arkadaşlardan istirhamım ilacın adını yazayım, eczane ya da bitki ilacı satan yerden gidip alayım... Yardımlarınızı bekliyorum.

h_dogan
08-04-2014, 10:24
Mospilan diye isteyin.

mstfozdnc
08-04-2014, 10:59
Mospilan diye isteyin.
Teşekkürler h_dogan

feyza nur
24-04-2014, 17:59
iyi günler . benim gülümün kırmızı yaprakları siyahlaştı ne yapabilirim bilgisi olan var mı ?

feyza nur
24-04-2014, 18:10
arkadaşlar benim gülümün kırmızı yapraklarındaki bu siyahlıklar hakkında bilgisi olan var mı ? gülüm balkonda duruyor normalde ve direk güneş ışığı alıyor . yağmur yağdığında içeriye alıyorum .

musk
25-04-2014, 19:41
Bana güneş yanığı gibi geldi. Güneşin yakıcı saatlerinde korumaya alıp gözlemleyin. koyu renk gül çiçekleri aşırı güneşten etkilenebiliyor.

orhangumus
17-05-2014, 15:37
bahçemdeki yedi veren gülümü saran zararlılar gülümü mahvetmişlerdi, çiçekçi arkadaştan aldığım taktiği aynen uyguladım sonuç 2 hafta bile olmadı işlem tamam resimde görüldüğü gibi çiçek bile açtılar:)
işlem şöyle ;
2 kaşık arap sabunu,3 diş ezilmiş sarımsak, 1 lt kadar su, kovada iyice karıştırılır, el fısfısıyla yaprakların üstüne altına ana gövdeye dallara sıkılır, 4 saat kadar sonra duru suyla temizlenir,3-4 günde bir, 3-4 5 kere duruma göre netice alıncaya kadar devam edilir, göreceksiniz gülünüz tertemiz olacak, fısfısı olmayanlar kovada biriken köpüğüde yapraklara dallara atsanız olur:) kolay gelsin

orhangumus
17-05-2014, 15:50
arkadaşlar bir gül severi olarak forumları okudum, çoğu topiklerde şikayetler hemen hemen aynı gibi, kardeşimin yaptığı hatayı iki resim ekliyorum biri güneşte kalmış biri gölgede kalmış güller
koyu renkli güller güneşi sevmez mutlaka gölgede olmalı, açık renkli güller güneşi sevsede uzun süre direkt güneş almasın, yedi verenleri ve toprakta yetişenler daha dayanıklı olduğu için sorun olmaz, bunlarında düşmanı zararlılardır, mücadele yöntemini de verdim yukarda
herkese bol çiçekli günler:)

Emir Özkan
24-05-2014, 09:16
Aylar önce bahçemdeki gülleri bilmediğim türde bir böcek sardı bu böcek yüzünden
hiçbir tomurcuk açmadı

bende bir çözüm arayışına kalktım ve sonuç işe yaramıştı bende bunu sizlerle paylaşayım dedim

evet, ilk önce şu bulaşık deterjanından gerekiyor daha sonra birde kostik (lavobo açıcısı) ve su bunların üçünü karıştırmalıyız ancak kostikten elinizden geldiğince az koymaya çalışın karışımı bi cam sil kutusunun içine doldurup böceklerin olduğu yerlere sıkın etkisini kısa sürede fark edeceksiniz.

sardunyadervis
24-05-2014, 21:04
Kostik felanla uğraşmak yerine arab sabunu kullanmak daha kolay Arap sabunu da neticede kostik ve yağdan üretiliyor, kostikin dozajı sorun olabilir

hira
31-05-2014, 21:54
gülüm neden böyle olmuş acaba arkadaşlar?

Emine Akman
31-05-2014, 22:16
Sevgili Hira, güllerinizde külleme oluşmuş. Güllerimde kara leke, pas, külleme gibi mantari hastalıklarda ben, burda bir zirratçiden aldığım "cupravit" adlı ilacı kullanıyorum. Böyle sizin gül yapraklarındaki gibi hastalıklı olan gül yapraklarım zamanla dökülüyor veya ben koparıyorum ama ilaçlama, hastalığın ilerlemesini durduruyor, zamanla çıkan yeni yapraklar da sağlıklı oluyor ancak mantar ilaçları yanlız hastalık oluştuğunda verilmez koruma amaçlı olarak da 15-20 günde bir verilir ki böyle olmasın.

bahar.aydin
03-06-2014, 19:41
merhaba tüm sayfaları gezdim ama buna benzer bir şey bulamadım. bu şey gülün dalına sabit bir kese. ilaçladım ama fayda etmedi. bende bıçağın tersiyle kazıdım. nerdeyse gülümün tüm dallarında var. kazıdığım yerde keseye bastırınca içinde canlı var gibi bir yapışkanlık oluşuyor ve kesenin içinden minik sarı tozlar dökülüyor. ne yapabilirim bilen biri var mı acaba ?????

h_dogan
04-06-2014, 17:34
Gül koşnili.

orhangumus
04-06-2014, 22:11
Gl Konili (http://www.ispartatarim.gov.tr/bitki_koruma_detay.asp?id=345) burada mücadele yöntemleri mevcut

merhaba tüm sayfaları gezdim ama buna benzer bir şey bulamadım. bu şey gülün dalına sabit bir kese. ilaçladım ama fayda etmedi. bende bıçağın tersiyle kazıdım. nerdeyse gülümün tüm dallarında var. kazıdığım yerde keseye bastırınca içinde canlı var gibi bir yapışkanlık oluşuyor ve kesenin içinden minik sarı tozlar dökülüyor. ne yapabilirim bilen biri var mı acaba ?????

bahar.aydin
10-06-2014, 21:53
Çok teşekkür ederim. malesef ilaçlama dönemini kaçırmışım. simdilik tüm dallardaki böcekleri kazıdım. umarım gülümü kurtarabilirim.

elifincicekleri
11-06-2014, 16:39
2 aydir cicek bakiyrm ve rastlanilacak butun zararlilara da pespese rastladm cok moralim bozuk nerdeyse pes edecegimmmm...... mantar bit orumcek solucan beyaZ sinek 4 cicegim hasta bu sekilde :(

Simdide kirmizi bocekler var bodur gulumde......

Emir Özkan
11-06-2014, 18:08
2 aydir cicek bakiyrm ve rastlanilacak butun zararlilara da pespese rastladm cok moralim bozuk nerdeyse pes edecegimmmm...... mantar bit orumcek solucan beyaZ sinek 4 cicegim hasta bu sekilde :(

Simdide kirmizi bocekler var bodur gulumde......

Pes etmeyin, benimde kaktüsüm sineklendi mücadele ediyorum. Şahsen zararlılarla mücadeleyi seviyorum.

Onlarda canlı onlarda diğer canlılar gibi hastalanıyorlar. Belkide canları acıyor. Zararlıları Münhasır yerinizi işgal etmiş eşkıyalar gibi düşünün. Bitkilerinizi kurtarın.

C.Durgun
24-06-2014, 19:47
Merhaba, bahçemde 11 tane gül var ama 2 tanesi resimdeki hale geldi. Sorun ne olabilir yardımcı olabilir misiniz? herhangi bir böcek **** çekirge yok. ilk filiz çıktığında bu şekilde çıkıyor... lütfen yardımmmm edin
Bende de aynı sorun yaşayan bir gül var. Yaprak açamıyor ve sanki yapraklarını bir böcek sürekli yiyor gibi. Etrafında onlarca başka gül var. Onlar çok sağlıklı ve güzel çiçek açıyorlar. Bu eski kokulu gül ise nedense çöp gibi. Sorununuza bir çözüm bulabildiniz mi?

tanaro
09-07-2014, 17:24
Merhabalar forumlarınızı çok okudum ama emin olamadığım için danışmak istedim küllememi kara lekemi bilemedim bana kesin teşhis söylermisiniz rica etsem.Geçen yılda hastaydı güllerimiz çok ilaç denedik ama olmadı birde sizden yardım almak istedim şimdiden teşekkür ederim.

507827

507828

canang
10-07-2014, 10:13
selam,
Herkese geçmiş olsun... Ben de bu yaz bahçeme 40 adet gül diktim 7 adeti sarmaşık gül.
sarmaşık güllerim hariç diğer güllerimde gül filiz burgusu hastalığı ve gül arısı hastalığı oluştu. Yakınlardaki bir fidanlıktan sordum Decis isimli bir ilaç verdiler ve bunu kullan dediler. Kullandım ayrıca butun gülleri budadım. ilk gunler sorun yok gibi gözüküyordu. 20 . gune doğru butun güllerim yeniden filizlendi. İşler yoluna giriyor derken dün akşam baktığımda gül arısını güllerde tekrar gördük. arıları elle toplayabiliyoruz. Hepsi güllerin filizlerinde sersemlemiş gibiler. Ancak filizlerin üzerinde siyah koridorlar vardı. siyah koridorlu filizleri tekrar kopardım ve imha ettim. Bu zararlıdan kurtulmak için hangi ilacı kullanmalıyım.Gül zararlıları bölümünde yazan ilaçlar bir karışım mı yoksa tek tek mi kullanılır. Cehaletimi hoş görün çünkü bitki hastalıkları ile daha önce bu kadar detaylı hiç uğraşmadım. Güllerimi bu zararlıdan kurtarmak istiyorum.
2.sorum ise bu yıl sarmaşık güllerimde hiç filizlenme olmadı. Dikerken dibine koyun gübresi koydum ve öyle diktim. Ancak bahçem çok rüzgar alıyor sebep bu olabilirmi. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum...

musk
10-07-2014, 11:14
Merhabalar forumlarınızı çok okudum ama emin olamadığım için danışmak istedim küllememi kara lekemi bilemedim bana kesin teşhis söylermisiniz rica etsem.Geçen yılda hastaydı güllerimiz çok ilaç denedik ama olmadı birde sizden yardım almak istedim şimdiden teşekkür ederim.

507827

507828
Sizin alttaki resimdeki görülen karaleke. karaleke ile ilgili bir fungusit kullanmanız lazım ancak, bu evrede pek faydalı olduğunu sanmıyorum. Yinede kullanmakta fayda var.
Ben erken baharda subat-mart gibi henüz gelişme başlamadan bordo bulamacı yapmıştım oldukça faydasını gördüm. Yani hastalık gözükmeden önlem almak daha iyi sonuç veriyor.

Kara leke olan yaprakları bitkiden uzakaştırıp imha edin.

musk
10-07-2014, 11:26
selam,
Herkese geçmiş olsun... Ben de bu yaz bahçeme 40 adet gül diktim 7 adeti sarmaşık gül.
sarmaşık güllerim hariç diğer güllerimde gül filiz burgusu hastalığı ve gül arısı hastalığı oluştu. Yakınlardaki bir fidanlıktan sordum Decis isimli bir ilaç verdiler ve bunu kullan dediler. Kullandım ayrıca butun gülleri budadım. ilk gunler sorun yok gibi gözüküyordu. 20 . gune doğru butun güllerim yeniden filizlendi. İşler yoluna giriyor derken dün akşam baktığımda gül arısını güllerde tekrar gördük. arıları elle toplayabiliyoruz. Hepsi güllerin filizlerinde sersemlemiş gibiler. Ancak filizlerin üzerinde siyah koridorlar vardı. siyah koridorlu filizleri tekrar kopardım ve imha ettim. Bu zararlıdan kurtulmak için hangi ilacı kullanmalıyım.Gül zararlıları bölümünde yazan ilaçlar bir karışım mı yoksa tek tek mi kullanılır. Cehaletimi hoş görün çünkü bitki hastalıkları ile daha önce bu kadar detaylı hiç uğraşmadım. Güllerimi bu zararlıdan kurtarmak istiyorum.
2.sorum ise bu yıl sarmaşık güllerimde hiç filizlenme olmadı. Dikerken dibine koyun gübresi koydum ve öyle diktim. Ancak bahçem çok rüzgar alıyor sebep bu olabilirmi. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum...

Bu vücudu kavun içi kanatları simsiyah olan zararlı "Ardis brunniventris"
507914
(Bir başka türü daha var tamamen kavuniçi) sadece yeni sürgünlere yumurtasını bırakır. Gözünüz sürgünlerin ilk 15 cm e odaklansın. Başaşağı şekilde duruyorlar. Genellikle yumurtlamaları uzun sürüyor. Başta yakalayıp elle uzaklaştırırsanız sorun olmuyor. Sersemlemiş dediğiniz yumurtlamak için bitkiye tüplerini daldırdıklarından hareket edemiyorlar. Gül sayısı çok fazla ise elle kontrol zor tabi.

Ancak her gül de gitmiyorlar, seçiciler bu konuda.

Decis in spec'lerinde bu zararlıya etken olduğunu belirten bir şey görmedim. Ancak etken maddesi Dimethoate olan bir ilaçlara bu zararlı hassasmış.
Dimethoate i google da aratın belirli ilaç isimleri karşınıza çıkacaktır.

2. sorunuzla ilgili bir yorum yapamayacağım bir çok sebep olabilir....

canang
10-07-2014, 11:46
teşekkür ederim sayın musk

mehmetkc
10-07-2014, 15:33
Merhaba arkadaşlar gül çiçeğimin üstünde tebeşir tozuna benzer bir tabaka oluştu bu nasıl bir hastalıktır sizce bunun sebebi nedir ? ve nasıl önlerim ?

musk
11-07-2014, 08:18
Merhaba arkadaşlar gül çiçeğimin üstünde tebeşir tozuna benzer bir tabaka oluştu bu nasıl bir hastalıktır sizce bunun sebebi nedir ? ve nasıl önlerim ?

Görmeden tahmin...

Büyük ihtimalle külleme hastalığıdır.
Mantari bir hastalıktır. Onlem alınmazsa bitkinin ölümüne kadar ciddi zarar verebilir.
Ziratcilerden ilgili mantar için bir fungusit alıp uygulayın.
Topas isimli ilaç genelde bu mantar için kullanılır.

tac_yaprak
11-07-2014, 10:17
508147

508148

508149

508150

Merhabalar, Gulumun onceki ve sonraki hali. Bu yapraklardaki yesil ve kahverengi bocekler yuzunden budamak zorunda kaldim. Her yeri sarmislar. Diger gulumde de bir kac dal budadim ama tamamen budamaya icim el vermedi. Nedir bunlar nasil kurtulurum. Yardimlariniz icin tesekkurler..

musk
11-07-2014, 11:34
508147

508148

508149

508150

Merhabalar, Gulumun onceki ve sonraki hali. Bu yapraklardaki yesil ve kahverengi bocekler yuzunden budamak zorunda kaldim. Her yeri sarmislar. Diger gulumde de bir kac dal budadim ama tamamen budamaya icim el vermedi. Nedir bunlar nasil kurtulurum. Yardimlariniz icin tesekkurler..

Boşuna budamışsınız.
Bunlar puseron denen gül bitleridir. Gülünüz varsa onlar da olacaktır.
Bitler için bir insecticid alıp uygulayınız. Hemen temizlenir.
Bunun dışında ev yapımı ilaçlara (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) da göz atabilirsiniz

tac_yaprak
11-07-2014, 12:26
Boşuna budamışsınız.
Bunlar puseron denen gül bitleridir. Gülünüz varsa onlar da olacaktır.
Bitler için bir insecticid alıp uygulayınız. Hemen temizlenir.
Bunun dışında ev yapımı ilaçlara (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) da göz atabilirsiniz

Keske once sizlere sorup sonra budasaydim, neyseki ikinci gulumden sadece bir kac dalkestim. Hemen arastirip dediginiz ilaci bulmaya calisicam. Birde bu bitler diger ciceklerede bulasirmi ?

Cevabiniz icin cok tesekkur ederim..

musk
11-07-2014, 12:53
Diğer çiçek derken kastınız diğer güller ise evet bulaşırlar. Erginler kanatlanıp baska bitkilere uçar orada üremeye devam ederler.
Gül dışındaki bitkileri kastediyorsanız nadir de olsa bulaşma ihtimali var. Bitkiye göre değişir...

maluus
14-07-2014, 14:29
Merhaba,

Uzun süredir uğraşmama rağmen güllerim bir türlü sağlıklı bir şekil almadı. Çaresiz kaldığımdan sizlerin görüşlerini almak istedim. Bir fotograf ekliyorum. Bitler ve ölü yapraklar bol miktarda mevcut. Kimyasal ilaç pek kullanmak istemiyorum. Eğer gözlemlerinize göre tespit edebildiğiniz sorunlar için önereceğiniz tabi ev yapımı ilaçlar mümkünse onları denemek istiyorum. Başka çare kalmazsa artık kimyasal ilaca başvuracağım.

Şimdiden çok teşekkürler.

hira
14-07-2014, 16:20
Minyatür güllerim bu durumdalar şuan. Bu saksıda iki gül var. Kara leke ve pas oldular, bulunduğum semtte ilaç bulamam, Eminönü'ne de gidemem, budamak çözüm değil ama içlmden bi ses "budaaa, hira budaa" diyor:D

musk
14-07-2014, 17:35
Merhaba,

Uzun süredir uğraşmama rağmen güllerim bir türlü sağlıklı bir şekil almadı. Çaresiz kaldığımdan sizlerin görüşlerini almak istedim. Bir fotograf ekliyorum. Bitler ve ölü yapraklar bol miktarda mevcut. Kimyasal ilaç pek kullanmak istemiyorum. Eğer gözlemlerinize göre tespit edebildiğiniz sorunlar için önereceğiniz tabi ev yapımı ilaçlar mümkünse onları denemek istiyorum. Başka çare kalmazsa artık kimyasal ilaca başvuracağım.

Şimdiden çok teşekkürler.
Bu resimden bir karara varmak pek mümkün değil. yaprakların renkleri vs fena görünmüyor. Ancak çok güneşte kalıyorsa o saksıda gül bundan fazla biraz zor. Plastik saksılar uzun güneş altında çok ısınıyor köklere zarar verebiliyor.
Ev yapımı ilaç ben kullanmadım. Forumda bununla ilgili bilgiler tarifler var oradan faydalanabilirsiniz.

musk
14-07-2014, 17:42
Minyatür güllerim bu durumdalar şuan. Bu saksıda iki gül var. Kara leke ve pas oldular, bulunduğum semtte ilaç bulamam, Eminönü'ne de gidemem, budamak çözüm değil ama içlmden bi ses "budaaa, hira budaa" diyor:D
Budamayı ilkbahara bırakın, şimdilik hastalıklı yaprakları uzaklaştırmaya bakın. Pas lı yaprakalrı koparırken altından sporlarını toprağa dokmemeye çalışın.

Sonbaharda biraz hayvan gübresi toprağa atın. ilkbahara girerken kendini taşıyamayan ince dalları tamamen uzaklaştırın. Kalın dalları da uygun şekilde budayın. Mantari hastalıkların oluşmasını beklemeden onlem amaçlı ilaçlamak lazım. Hastalıklar başladıktan sonra ilaçlamak pek fayda etmiyor.

Güler
14-07-2014, 21:15
Sayın maluus, daha önceki sayfalara göz atabilirseniz hocamız Mine Pakkaner'in kimyasal olmayan ilaç tariflerini bulabilirsiniz.
Ev yapımı ilaçlar başlığı da size yardımcı olabilir.

ozanemre
14-07-2014, 22:26

Sayın hira,

Ben dayanamadım budadım. 18.gün 4 adet gonca ve taze yapraklar ile şu an bana bakıyorlar. Bakır ve kükürt bileşikli ilaçları da kullandım. Hastalıktan eser yok.

hira
14-07-2014, 22:35
Aslında budamaya cesaretim yok ozanemre. ilacımda yok. Fotoıraf çektlkten sonra hastalıklı yaprakları koparıp attım. Toprağıda biraz havalandırdım, bakalım ne olacak. Güllerin derdi hiç bitmiyor, külü, pası, kara lekesi, biti... O nedenle çokta sevmiyorum sanki.

Cumhur Tonba
14-07-2014, 23:02
Aslında ozanemre burada iken bize laf düşmez.

Fakat Gül'e acımayın desem. Budayın. Gençleşsinler ve daha da kuvvetli olsunlar.

Budamayı ne kadar ihmal ederseniz gül yaşlanır. Bırakırsanız ağaç olur.

Güle sorma o bilmez, hastalığı dertleri.
Bülbüle sor, bana sor, ozanemreye sor sayın hira.

ozanemre
14-07-2014, 23:26
Aslında budamaya cesaretim yok ozanemre. ilacımda yok. Fotoıraf çektlkten sonra hastalıklı yaprakları koparıp attım. Toprağıda biraz havalandırdım, bakalım ne olacak. Güllerin derdi hiç bitmiyor, külü, pası, kara lekesi, biti... O nedenle çokta sevmiyorum sanki.

Dediklerinize katılıyorum Sayın Hira. Uygulamalarınız yerinde, bence toparlar. Çokta şımartmamak lazım gülleri. Sonbaharda müdahale edersiniz. Sayın Tonba estağfurullah benim işim Edebiyat :) Bende bahçeleri gezdiğimde güllerden inanın bazen yoruluyorum. Tecrübe ettiğim için artık hep gençleştirmeye gidiyorum.

hira
14-07-2014, 23:33
Gül budanmayınca da çok güzel oluyor.. Bizim buradaki bahçelerde görüyorum, benim kadar boyu var neredeyse.. Üzerleride öylece çiçekli?

birtanecik
28-07-2014, 00:22
Merhaba,
Benim güllerimin yapraklarını yeniyor. Zararlı gözle gözükmüyor ? Ne yapmalıyım?

s.serdar
04-08-2014, 04:34
Merhaba,
Benim güllerimin yapraklarını yeniyor. Zararlı gözle gözükmüyor ? Ne yapmalıyım?

İlaçlamalısınız...

Mikolog
16-09-2014, 20:20
Balkondaki bu gül Pazar günü sağlıklı idi, bu akşam dallarına iri beyaz böcekler sarılmış, yaklaşık bir cm boyunda, iri, kargibi beyaz galica çok ayaklılar. çok yeni bir infestasyon olmalı. Bir insektisid uyguladım, yararı olacak mı izleyeceğim. Belki yayılmadan tek tek mekanik olarak temizlemeyi de denemeliyim. Ancak kalıcı önlemler alabilmek için bunların doğal kaynakları, yaşamı ve bulaşma yolları hakkında bilgim yok. Bu böcekler hakkında deneyimi ve bilgisi olan çiçeksever veya fikir verebilecek ziraatci var mı ?

dogus06
13-10-2014, 03:28
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/12/f7238e4e5617f19f41d454d4729ca709.jpg
Herkese selamlar. Ne yapabilirim fikriniz var mi?

kartal124
13-10-2014, 23:26
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/12/f7238e4e5617f19f41d454d4729ca709.jpg
Herkese selamlar. Ne yapabilirim fikriniz var mi?

Aynı tırtıllar bir hafta önce benim güllere de dadanmışlardı.Hepsi elle tek tek toplayıp boş bir araziye saldım.Şu an sorun kalmadı.Özellikle yaprak altlarını kontrol edip toplayın.
Geçmiş yıllarda da tırtılları elle toplardım ve sorun kalmazdı.Tavsiye ederim.

tulaydolu
29-10-2014, 12:14
Merhaba. Terasımdaki güllerimin yaprakları ve tomurcuklar pamukcuk oldu. Yumuşak bir bezle silmeye çalıştım ama başa çıkamadım. Bana yardımcı olabilirmisiniz??

kartal124
29-10-2014, 16:10
Merhaba. Terasımdaki güllerimin yaprakları ve tomurcuklar pamukcuk oldu. Yumuşak bir bezle silmeye çalıştım ama başa çıkamadım. Bana yardımcı olabilirmisiniz??

Büyük ihtimalle külleme hastalığı başlamıştır.Topas isimli ilaçla ilaçlamanız gerekir.

deliormanlı33
03-04-2015, 10:42
Balkonumda geçen yıl aldığım baston gül var ,ilk baharda çok güzel yapraklandı ama şimdi o yapraklar her gün biraz daha artarak sararıyor neden acaba, çok rüzgar alan bir köşesinde balkonun ,ama geçen yıl da aynı yerindeydi. Çok sulamış da olabilir miyim , her sabah az az su veriyorum aslında. Kurtarmak için önerilerinizi rica ediyorum

kartal124
06-04-2015, 22:07
Balkonumda geçen yıl aldığım baston gül var ,ilk baharda çok güzel yapraklandı ama şimdi o yapraklar her gün biraz daha artarak sararıyor neden acaba, çok rüzgar alan bir köşesinde balkonun ,ama geçen yıl da aynı yerindeydi. Çok sulamış da olabilir miyim , her sabah az az su veriyorum aslında. Kurtarmak için önerilerinizi rica ediyorum
Hergün sulamak hele ki bu mevsimde bence çok fazla.Sulamayı azaltın.Yaprak sararması demir eksikliğinden de olur.Sulamada güller için olan bitki besinini kullanın.

innci
13-04-2015, 20:53
Gecen yil cok güzel acan kirmizi gülüm henüz hic tomurcuk vermedi ve kupkuru görünüyor. Diger güllerimin hepsi yaprak dolu olmasina ragmen bu gülüm acaba artik öldü mü?

benimde geçen yıl bu halde olan gülüm kurudu.yaprak bile vermiyor.öldü mü acaba?ne yapılabilir? resimi bu linkte.

http://www.agaclar.net/forum/calilar/732-15.htm#post1370707

Venxy
01-05-2015, 21:26
Arkadaşlar herkese selamlar

Bahçedeki sarmaşık gülümüz bu yıl çok yoğun bir kırmızı yaprak biti istilası oluştu.Yakınlardaki Zirai ilaç satan bir yerden,Silver 20sp %20 Acetamiprid aldım fakat uygulamadan önce sizlere sormak isterim.Burada yazan(tavsiye edilen) ilaçlardan farkı bir ilaç sizce uygun olurmu? Değiştireyim mi?

cimkembom
02-05-2015, 08:11
Bahcedekı gullerımın yapraklarındabeyaz toz gıbı bırseyler var.Aynı sekılde tomurcuklar uzerıde yapraklar gıbı.Yardımcı olursanız sevınırım.Tesekkurler

h_dogan
02-05-2015, 08:23
Bahcedekı gullerımın yapraklarındabeyaz toz gıbı bırseyler var.Aynı sekılde tomurcuklar uzerıde yapraklar gıbı.Yardımcı olursanız sevınırım.Tesekkurler

Tarifinize göre güllerinizde külleme var.

Penconazole içerikli bir ilaçla 15 günde bir ilaçlama yapabilirsiniz.

gokcegokce
05-05-2015, 13:50
Minyatür gülümde kırmızı örümcek var. Hamilelik dolayısıyla zirai ilaç kullanmak istemiyorum ve organik bir çözüm arıyorum. Ne önerirsiniz?

kartal124
05-05-2015, 22:13
Minyatür gülümde kırmızı örümcek var. Hamilelik dolayısıyla zirai ilaç kullanmak istemiyorum ve organik bir çözüm arıyorum. Ne önerirsiniz?
Ben küçük saksılı olan güllerimi banyoya götürüp duş başlığı ile tazyikli suyla yıkıyorum.Yan yatırıp özellikle de yaprak altlarına tazyikli su tutuyorum tertemiz oluyor.Uzun süre kayboluyor kırmızı örümcekler.
Kırmızı örümcek gülünüzü kurutabilir.Yaprak altlarını sık sık kontrol etmek gerekiyor.

s.serdar
06-05-2015, 16:19

Yarım litre suya 4-5 adet sigaranın tütünlerini boşaltıp bir kaç gün bekletin ve sonra süzün. Bu suya bir çay kaşığı dolusu arap sabununu ilave edip karıştırın ve el spreyi ile gülleriniz üzerine atınız.

kupecim
08-05-2015, 13:14
Arkadaşlar, biz de dün dört tane tüplü renkli gül aldik. Hepsi o kadar güzel ki! Hava muhalefeti nedeniyle henüz bahceye dikemedik. Şimdi birkaç sorum var;
1. İlk sayfalkarda sevgili limon da sormuş ama bir yanit gelmemiş sorusuna. Bu kadar severek aldigimiz gülleri bu saydiginiz hastaliklardan korumak icin genel bir ilac var mi?
2. Bahçemiz dogu bati ekseninde yani tam gün güneş alıyor. Sizce İstanbul şartlarında yani yaz ayları için özellikle soruyorum; güneş in tepede oldugu noktada güneş güllerimin yapraklarini kavurmaz mı?
3. Üzerinde cicekleri varken sivi gübreleme yapmak doğru mudur?
4. En baştaki mesajda güllerin gecirgen toprak sevdigi yazilmiş yani bahceye dikerken ponza taşı mı ilave etmek gerekir?
5. Aldigim tüplü bitkilerin üzerinde çiçekleri var. Yer degisimi yapildiginda zarara ugramazlar mi?

h_dogan
09-05-2015, 07:03
Sn. kupecim;

1. Bitkileri hastalık ve zararlılardan korumak için periyodik koruyucu ilaçlar kullanmanız gerekir. Bunu yapmak ticari yetiştiricilik yapmayanlar için hem külfet hem de zaman kaybı demektir. (Tabi yine %100 koruma sağlayamazsınız bunu da belirteyim)

2. Güneşin tam tepede olduğu zamanlarda poyraz olmadığı sürece gülleriniz yanmaz merak etmeyin.

3. Üzerinde çiçekleri varken sıvı gübre kullanabilirsiniz ama dozajı kesinlikle aşmayın. Birazcıktan bir şey olmaz derseniz budamak zorunda kalabilirsiniz.

4. Toprağınız çok ağırsa kum ve hayvan gübresi de ekleyebilirsiniz. Bütün bitkiler genel olarak orta bünyeli toprakları sever.

5. Toprağını dağıtmadan dikerseniz ve can suyunu da aksatmazsanız bir sorun yaşamazsınız.

MSaygin
11-05-2015, 08:56
551997

Merhaba,

Sarmaşık gülümüz perişan, bu fotoğraftakiler pas mı kara leke mi bilemiyorum. Ortancalar da mantarlandı, her ikisine de çare olabilecek tek bir ticari ilaç var mı?

cnr
24-05-2015, 21:46
bahçede 2 tane gül var ve ikisinde de bu hastalık ya da böcek adı ne ise artık bunlardan var. geçen sene 1 gülde vardı ve bütün dallara yayılmıştı zaten sökecektim umursamadım. bu sene 2 gülde birden var. yardımcı olursnaız sevinirim, bu konularda pek bilgi sahibi değilim hangi ilacı ve nasıl kullanmam gerekiyor?

bedirn
06-07-2015, 11:50
Herkese merhaba;
Foruma yeni katılmış birisi olarak acemiliğimi mazur görün.
Bahçemdeki bir kaç gül hevesli-meraklı kullanıcı adlı arkadaşın 07.07.2012 tarihinde sorduğu ve (Dış mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar başlıklı Gül hastalık ve zararlıları alt başlığında yer alan 12 .sayfada) fotoğrafları ile birlikte tarif ettiği gibi tomurcuklar tamamıyla açmadan boynunu bükerek dökülüyor.
Hevesli-meraklı kullanıcı arkadaşın yardım talebine cevap göremediğim için bu konuyu tekrardan gündeme taşıyarak yardım talep ediyorum.
Şimdiden teşekkürler...

SedatMert
11-07-2015, 23:26
Arkadaşlar Bu yıl satın alıp diktiğim ve çelikten ürettiğim güllerimdeki hastalıklarla uğraşıp durmaktayım. Pas hastalığı, yaprak biti gibi hastalıklarla başettim şimdi de güllerimin filizleri kuruyor ve uçları körleşiyor. Güllerimi ara sıra insektisit ilaçlarla ilaçlamaktayım. 3. ve 4. resimdeki gülümde açıkça görülüyor ki küçük yeşil tırtıllar var ancak 1 ve 2. resimdeki çelikten ürettiğim ve henüz yerlerine dikmediğim güllerimde tırtıl gözlemleyemedim. Sorunuma çözüm getirecek yorumları yapan arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.

SedatMert
13-07-2015, 23:48
Güllerime insektisit ilaç tekrar uyguladım. Tırtılların öldüğünü gördüm. Bakalım yeni sürgünler ne olacak? Ancak tırtıl bulamadığım güllerimin sorununa çözüm getirecek yorumlarınızı bekliyorum.

isiltoker
22-07-2015, 17:37
Resimde gormus olduğunuz gul 30 senelik bu senede açtı ve cok guzel güller verdi ama bir anda Yaprakları solmaya basladi ve Kökten bir görüntü paylaşıyorum yapraklarida yüklemeye çalıştım ama yüklemedi gerekirse yüklerim.bunla ilgili ne yapabilirim Gül'ü kaybetmek istemiyorum.simdiden tesekkurler

isiltoker
22-07-2015, 17:39
Yaprakların resmini yukleyebildim buyrun ayrıca simsirlerde de kuruma var onları da paylasacagim

s.serdar
29-07-2015, 23:59
yaprakların resmini yukleyebildim buyrun ayrıca simsirlerde de kuruma var onları da paylasacagim

568797

dexar
12-08-2015, 21:53
Arkadaşlar resimlerde görülen hastalıklar var güllerimde tedavi önerebilirmisiniz rica etsem

Güler
13-08-2015, 10:36
Sayın dexar, o dalın içinde kurt var, muhtemelen gövdeye birleştiği yere kadar inmiştir.
Ben, güllerimde rastladığım bu dalları azar azar keserek taa ki sağlam yere kadar ilerliyorum. Zaten bitkiyi incelerseniz çoğu kes o içi oyulmuş dal renginin yeşilden daha sarımsı bir renk aldığını göreceksiniz.

Ben bunu bahçe sayfamda fotoğraflamıştım ama nerede, hangi sayfada bilemiyorum. Bulduğumda sizinle paylaşırım.

musk
13-08-2015, 14:56
Arkadaşlar resimlerde görülen hastalıklar var güllerimde tedavi önerebilirmisiniz rica etsem

Bahsettiğiniz olayın kahramanı gül filiz arısıdır.
( Syrista parreyssi )

571083

Mayıstan itibaren çiçek açıcak yeni sürgünleri kontrol ederseniz baş aşağı şekilde yumurtlama tüplerini dala daldırmış vaziyette görebilirsiniz. (Parlak portakal rengi vucudundan hemen tanınabilir)
O kadar güçlü bir bağlantısı var ki tutup çekerek bile zor ayırılır daldan.

Ben yakaladığımda elimle icabına bakıyorum. Fazla zarar vermişse hafiften bitkinin kabuğunu yaralıyorum. Kaçırdıklarım oluyor tabi. Ama zarar mimimumda.
Şimdilik bahçemde kimyasal kullanıcak kadar çoğalma göstermediler.

Söylendiği gibi içi boşamış dallar dolu yere gelene kadar kesilmeli ve uzaklaştırılmalıdır. Larvalar kışı bu dal içinde geçirmekteler. Larva en alt kısımda olur her zaman.

gunes tor
22-04-2016, 12:32
Merhaba arkadaslar güllerimde hastalıklar görülmeye başladı..Birkaç tahminim var sizlerin yardımıyla emin olmak istedim

1. Bu güllerimde beyaz beyaz benekler mevcut..Bu hastalıkla ilgili hiçbir fikrim yok açıkçası:(
607213
607214

2.Bu sarmaşık gülümde filizler bu kadar açık renkli yapraklar çıkardı. Bir vitamin eksikliği mi var yoksa tam karşısında da bir sarmaşık gülü var bu sene onda gül koşnili farkettim..acaba bunda da gecen sene vardı da şımdi ölüyor mu gülüm? bu sene baya bir kuru dal kesmiştim bunda..
607215

3.Bu gülleri yeni diktik ancak 1 hafta sonra kara leke oldugunu düşündüğüm siyahlıklar ve yapraklarda kurumalar gördüm.. bunar 10 tane sıralı bir sekılde ekılmıs ve hepsinde görülüyor..sizce baska bir hastalık mı?
607216
607217

Ckmrv
23-04-2016, 16:31
Merhabalar,

Bu konuda biraz amatörüm diyebilirim, saksıda gül yetiştiriyorum fakat yapraklarındaki kalite ıkı haftada kayboldu. Aslında iki tane görsel var elimde fakat ekleyemedim.
Yaprak ve dallar arasında ufak örümcek ağları oluştu bir de yine hem dallarında hem de yaprakaların üzerinde beyaz toz gibi şeyler oluştu. Yaprakların orta kısımlarında sarı ve hafif kırmızı lekelenmeler meydana geldi. Sorun tam olarak nedir ve ne yapmam gerekir bilgilendirirseniz çok sevinirim :)

çorlu
13-05-2016, 08:41
arkadaslar bu nasıl bir hastalık .. leke de degil sanki darbe yemis de curumus gibi yapraklar ..
Not 1 tek sarmasık gulumde gozukuyor diger gullerimde de aynı ilacı gubreyi kullanıyorum. diger gullerim normal gül.

http://i.hizliresim.com/57A6aq.jpg

http://i.hizliresim.com/A7orOp.jpg

http://i.hizliresim.com/0nPJ09.jpg

dolu falan yagdı ondan olabilirmi acaba ? cok yagmadı ama .. diger gullerimde neredeyse hiç boyle bişi yok ..

dexar
13-05-2016, 14:07
Sayın dexar, o dalın içinde kurt var, muhtemelen gövdeye birleştiği yere kadar inmiştir.
Ben, güllerimde rastladığım bu dalları azar azar keserek taa ki sağlam yere kadar ilerliyorum. Zaten bitkiyi incelerseniz çoğu kes o içi oyulmuş dal renginin yeşilden daha sarımsı bir renk aldığını göreceksiniz.

Ben bunu bahçe sayfamda fotoğraflamıştım ama nerede, hangi sayfada bilemiyorum. Bulduğumda sizinle paylaşırım.
sn. Güler hanım bu hastalığın zirai mücadelesi nedir acaba şimdiden teşekkürler

eşekarısı
14-05-2016, 01:14
Bu gulumun tomurcuklarinda beyaz un gibi lekeler olusmus, parmakla silince geciyor.
Not: Bit veya minik bocek yok. Acaba nedir?

çorlu
14-05-2016, 12:44
arkadaslar bu nasıl bir hastalık .. leke de degil sanki darbe yemis de curumus gibi yapraklar ..
Not 1 tek sarmasık gulumde gozukuyor diger gullerimde de aynı ilacı gubreyi kullanıyorum. diger gullerim normal gül.

dolu falan yagdı ondan olabilirmi acaba ? cok yagmadı ama .. diger gullerimde neredeyse hiç boyle bişi yok ..

bakan yokmu acaba bu bolume :(

h_dogan
14-05-2016, 20:03
Bu gulumun tomurcuklarinda beyaz un gibi lekeler olusmus, parmakla silince geciyor.
Not: Bit veya minik bocek yok. Acaba nedir?

Külleme var.

h_dogan
14-05-2016, 20:06
bakan yokmu acaba bu bolume :(

Net bir hastalık çözemedim, yalnız bir gülünüzde hastalık var diye diğer çesitlerinizde de hastalık olacak diye bir kural yok. Bazı çeşitler hastalıklara daha hassas olabiliyor.

Kullandığınız ilaçları yazabilir misiniz?

Emine Akman
16-05-2016, 22:29
Yeni gül filizlerindeki bu durum nedir acaba,bilen var olabilir mi....

çorlu
17-05-2016, 23:47
Net bir hastalık çözemedim, yalnız bir gülünüzde hastalık var diye diğer çesitlerinizde de hastalık olacak diye bir kural yok. Bazı çeşitler hastalıklara daha hassas olabiliyor.

Kullandığınız ilaçları yazabilir misiniz?

onceden kullandıgım ve biten bir ilac bu umarım reklama girmez..

http://i.hizliresim.com/7v22Za.jpg

bunu yavas çozuldugu icin tercih ediyordum

------------------------------------------

bunu da baska bir gubre olarak kullandım kokten verdigim var daha onceleri .. ilk kez yapraktan verdim ondan sonra dikkatimi cekti .zaten aklımda iki olasılık var 1 bu ilac ikincisi de ruzgar .. simdi asagıda atacagım gullerim bile ruzgardan zarar gordu cicek kısımları .. ama yapraklar bu kadar fazla olması dusunduruyor beni . sararıp dokuluyorlar.. .. sadece sarmasık gulumde olan etkileri bunlar.. diger cins gullerimde birsey yok cok cok .. gayet saglıklı duruyorlar ..

http://i.hizliresim.com/v4YYGO.jpg

------------------------------------------------------

Bunu da yeşil bitlere karsı kullanıyorum

bi kac defa kullandım simdiye kadar ve onerilen dozdan az kullanmaya calısıyorum ..

http://i.hizliresim.com/L3ddW1.jpg

--------------------------------------------------------

Bunlarda 3-4 gun suren bazende baya sertlesen ruzgardan sonra gullerimdeki durum :

http://i.hizliresim.com/PMvvy5.jpg

http://i.hizliresim.com/gojj75.jpg

http://i.hizliresim.com/o7nnb9.jpg

-----------------------------------------------------

Acaba benim baglamamdan kaynaklanan bisi olabilir mi ust uste gelmesi falan ? sizce nasıl gorunurde sıkıntı varmı sekil vermemde cok sık falan **** ust uste gibi ?

http://i.hizliresim.com/Zd228V.jpg

çorlu
17-05-2016, 23:49
gubre kullanımına da dikkat ediyorum 2 haftada bir falan .. ilk attıgım yaprak marka gubreyi de zaten ayda bir falan attım

h_dogan
19-05-2016, 10:20
Sn. çorlu mesajınıza fotoğrafları ağaçlar.net'e yükleyerek yaparsanız mesajın anlaşılırlığı daha güzel olur, bu şekilde baya karışık olmuş. İlerde diğer sitede link ölünce hiçbir şey anlaşılmayacak.

gunes tor
19-05-2016, 16:17
onceden kullandıgım ve biten bir ilac bu umarım reklama girmez..

http://i.hizliresim.com/7v22Za.jpg

bunu yavas çozuldugu icin tercih ediyordum

------------------------------------------

bunu da baska bir gubre olarak kullandım kokten verdigim var daha onceleri .. ilk kez yapraktan verdim ondan sonra dikkatimi cekti .zaten aklımda iki olasılık var 1 bu ilac ikincisi de ruzgar .. simdi asagıda atacagım gullerim bile ruzgardan zarar gordu cicek kısımları .. ama yapraklar bu kadar fazla olması dusunduruyor beni . sararıp dokuluyorlar.. .. sadece sarmasık gulumde olan etkileri bunlar.. diger cins gullerimde birsey yok cok cok .. gayet saglıklı duruyorlar ..

http://i.hizliresim.com/v4YYGO.jpg

------------------------------------------------------

Bunu da yeşil bitlere karsı kullanıyorum

bi kac defa kullandım simdiye kadar ve onerilen dozdan az kullanmaya calısıyorum ..

http://i.hizliresim.com/L3ddW1.jpg

--------------------------------------------------------

Bunlarda 3-4 gun suren bazende baya sertlesen ruzgardan sonra gullerimdeki durum :

http://i.hizliresim.com/PMvvy5.jpg

http://i.hizliresim.com/gojj75.jpg

http://i.hizliresim.com/o7nnb9.jpg

-----------------------------------------------------

Acaba benim baglamamdan kaynaklanan bisi olabilir mi ust uste gelmesi falan ? sizce nasıl gorunurde sıkıntı varmı sekil vermemde cok sık falan **** ust uste gibi ?

http://i.hizliresim.com/Zd228V.jpg

merhaba çorlu,

Bu konularda usta olduğum söylenemez.. Bu siteye kadar ne ev yapımı ne de kimyasal hiç ilaçlardan bile haberim yoktu kullanmadıkda bugüne kadar..Ama sarmaşık gülümüz hep bir şekilde hastalıkları kendi atlattı ve cok sağlıklı..Resimden gördüğüm kadarı ile bence, cok fazla kökten filizlendirip büyütmaya çalışmıssın. benimkinde bir tanesi tek gövdeli diğeri iki gövdeli mesela.Sanki bu nedenle dallar biraz fazla cılız kalmış gibi..bence resimde sağ tarafta görünen yeni sürgün vermiş ucunda hala taze filizi olan sürgünü hiç büyütme ve dipten kes..Gövdeleri tek tek ucuna kadar takip et hangisi verimsizse onuda kes ki dallanıp budaklansın gürleşsin. Ve sonbaharda çiçekler bitince uclardan ince dalları budamayı unutma..Mesela solmuş gülün var ancak onu kesmemişsin yaz ayı içinde solan çiçekleri de kesmeyi unutma..Bir ufak ipucu..artık son çiçekler açıp ölmeye başladığında bir kaç tanesini dalında bırak tohuma kaçsın..kışın tohuma kaçmış yumrudan besin almaya devam ediyor..arada da topragı bellemeyi unutma..ve bence sürekli de ilaç verip durma..Bunlar tamamen benim tecrübelerim iddam yok..;)
Bu da benim sarmaşık gülüm..;)
613212
613213

Sezgin_69
17-06-2016, 16:06
Anlamadimki benim gullerde doktuler yapraklari sogulcandan olabilirmi ???

s.serdar
24-06-2016, 01:29

Kanımca mantar hastalığı, fungesit kullanmanız da yarar var.

seydahanim
03-05-2017, 13:23
Merhabalar. Balkonda yetiştirdiğim gülümde örümcek ağı gibi bir şey var. Üzerinde beyaz topaklat var. İlk defa gül baktığım için nedir ne değildir anlayamadım. Yardımcı olur musunuz?