View Full Version : Gül Hastalık ve Zararlıları
Merhabalar. Balkonda yetiştirdiğim gülümde örümcek ağı gibi bir şey var. Üzerinde beyaz topaklat var. İlk defa gül baktığım için nedir ne değildir anlayamadım. Yardımcı olur musunuz?
Kırmızı örümcek zararlısı. Ziraatciden bir akarisit temin edip ilaçlayın.
seydahanim
03-05-2017, 14:54
Kırmızı örümcek zararlısı. Ziraatciden bir akarisit temin edip ilaçlayın.
teşekkür ederim.
Arkadaşlar yaprakları bu şekilde yiyenin ne olduğunu bulamadım. Nasıl bir ilaç kullanmalıyım.
benmusti
01-11-2017, 19:18
resimdeki gülümde başlayan örümcek ağına benzer hastalık balkonumdaki tüm çiçeklerede zıpladı.lütfen bu hastalık nedir?çaresi nedir?
Bitkileriniz kırmızı örümcek istilasına uğramış gözüküyor. Mücadelesi zor. Yumurtadan çıkan yavrular kısa zamanda ergin olup yeniden yumurtluyorlar. Bu nedenle ilaçlama sıklığına dikkat etmek gerekiyor. Hava sıcak iken veya ev ortamında kaloriferli yerde daha çok ortaya çıkıyorlar. Yukarıda 500 numaralı mesajda biraz daha ayrıntılı olarak görülüyor. Yakından daha büyük fotoğraflayabilirseniz daha rahat bilgi verilebilir.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/21863.htm
benmusti
24-12-2017, 13:46
teşekkürler
mustioneal
07-03-2018, 12:58
Merhaba,
Geçende saksı gülü satın aldım. Ancak gülde küçük siyah sinekler oluyor ve yaprakları da bu şekilde oldu. Hastalığı nedir?Ne gibi bir tedavi uygulamalıyım? Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Arkadaşlar yaprakları bu şekilde yiyenin ne olduğunu bulamadım. Nasıl bir ilaç kullanmalıyım.
Yemek sodasını un ile karıştırıp bolca serpin Lahana kelebeği için öyle yapılıyor. Kolay gelsin
Atesoktarim
02-04-2018, 08:39
Merhabalar gül yetiştiriciliği yapıyorum ve çözemediğim bir durumla karsilastim. Fidelerde şekil bozukluğu ve yanmalar başladı. Aklıma sadece ot ilacı ihtimali geldi başka birşey gelmiyor fotografları atacagim yardım edermisiniz fikrinizi yazar mısınız?
Gülümü haval soğuyup yapraklar sararmaya başladığında budadım. Mart ayı başında çok güzel sürgün vermeye başladı.
Biraz büyüyen sürgünler pörsüme oldu ve öldü.
Daha aonra tekrar sürgün verdi fakat bu sefer hiç büyümeden sürgünler kurumaya başladı.
İnternetten hiç bir bilgi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim
670495
670494
670493
Ev yapımı Tarım İlaçları
Bitki zararlılarını engellemek yani bulaşmadan önce uzakta tutmak (bunun için birlikte yetişmeyi seven bitkileri beraberce yetiştirmek, temizlik, sağlıklı ve hastalıklara dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesi gibi işlemler uygulanabilir) tarımda böcek kontrolünün başlangıcı veya ilk adımı olmasına rağmen, böcek öldürücü organik ilaçların bazı zamanlarda uygulanması daha kolay bir yöntem olarak kabul edilebilir.
Ev yapımı hastalık ve zararlı uzaklaştırıcı karışımların çoğu bahçelerde ortaya çıkan hastalık ve zararlılara karşı çok etkili olabilmektedirler. Güçlü acı lezzet ve keskin kokular, ev yapımı hastalık etmeni ve zararlıları uzakta tutan ilaçların ana özelliklerini oluştururlar.
Ev yapımı ilaçların çoğu sadece böcek uzaklaştırıcı bitki (büyürken etrafına bazı böcekleri yaklaştırmayan bitkiler) gibi davranırlar. Parçalara ayrılıp suda bekletilirler ve peynir sızdırma bezlerinden veya naylon bezlerden süzülerek elde edilen böcek itici (uzaklaştırıcı) çayları elde edilir. Daha sonra elde edilen bu çaylar (bitki suları) su ile belirli oranda seyreltilerek uygulama suları elde edilmiş olurlar. Uygulama suları genel olarak ısıtılmazlar. Çünkü ısıtma sırasında uygulama suyunda bulunan pek çok bitkisel madde zarar görür ve etkisini kaybeder. Isıtma yerine, kullanılacak olan bitki kısımları kurutulup, parçalanır ve birkaç günlük süre ile mineral yağ içerinde bekletilerek daha sonra suya katılır. Katıldığı su içerisine çok az miktarda deterjan veya sabun katılarak daha önce katılmış olan yağın suyun yüzeyinde asılması veya su yüzeyine çıkması sağlanır. Ayrıca bu suya bir çay kaşığı (her 4 litre su için) alkol katılarak sabunun tamamen çözünmesi sağlanır.
Aşağıda bazı böcek uzaklaştırıcı karışımların tarifi verilmiştir. Bu karışımlardan değişik kaynaklarda binlercesini bulmak mümkündür.
Beyaz sinek , Yaprak biti , Kırmızı örümce , lahana kurdu için el yapımı ilaç , ev yapımı ilaç
Dört diş sarımsak bir blendırda (kıyıcı) kıyılır veya dövülerek ezilir, üzerine iki çay kaşığı sıvı yağ ilave edilir, karıştırılır. Daha sonra bir çay kaşığı acı toz biber ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Bir litre su bu karışıma yavaşça karıştırılarak dökülür. Bu şekilde kapalı bir kapta bir gün bekletilir. Kullanılacağı zaman dört litre suya bu karışım dökülerek kullanılır. Yani toplam olarak ilaç uygulama kabına (püskürtme kabına) beş litre sıvı konmuş olur. Uygulanacak alan büyükse aynı oranlarda ilaç hazırlanır. Bu ilaç; birçok böceği örneğin beyazsinekleri, yaprak bitlerini, kırmızı örümcekleri ve lahana kurtlarını bahçeden uzaklaştıracaktır. Her şeyden önce unutulmaması gereken bir konu vardır. Arazide günlük geziler yapılarak zararlılar görülür görülmez mücadeleye başlanması gerekir. Yani böceklerin artış göstermesinden önce mücadeleye başlanmalıdır. Bu ilaç kullanılmadan önce püskürtücünün tıkanmasını önlemek için tülbentten süzüldükten sonra kullanılır.
Kırmızı örümcekler için ev yapımı ilaç , el yapımı ilaç
1/6 fincan ( 1 fincan 24 mililitredir) sönmüş kireç 4 litre suyla karıştırılır. Bu karışıma bir kaç damla sıvı sabun ilave edilir. Bu haliyle bu karışım kırmızı örümceklere karşı iyi bir ilaç olur. Şunu da unutmamak gerekir. Kireç fazla kullanılırsa bitkilere önemli zararlar verebilir. Bunun için önce bir iki bitkiye uygulama yapılır. Bir iki gün beklenir. Her hangi bir problem görülmezse tüm bitkilere uygula işlemine geçilir.
Beyaz lahana kelebeklerine karşı el yapımı ilaç , ev yapımı ilaç
30 gram domates yaprağı ezilerek dört litre suyla karıştırılır. Kapalı kapta bir gün bekletilir. Tülbentten süzülür ve kullanılır. Bu karışım birçok böceğe ilave olarak özellikle beyaz lahana kelebeklerini de itici etkiye sahiptir.
Böceklere karşı itici görev yapan ev yapımı ilaç
Hangi böceği yok etmek istiyorsanız ondan toplayabildiğiniz kadar toplayıp iyice ezdikten sonra beş litre suyla karıştırıp yine o böceğe karşı itici olarak kullanınız. Böcekler bundan nefret edip uzaklaşacaklardır. Elbette açık gözle bu böcekleri ezmek mümkün olmayabilir ama etkili bir yol olduğunu unutmayınız.
Yaprak bitlerine karşı ev yapımı ilaç
Nikotin sülfat (tütün ve suyun kükürtle karışımı): Bu karışım birçok patates, domates, biber ve patlıcan bitkileri dışındaki bitkiler için çok iyi bir ilaç olarak bitkilere zarar veren böceklere karşı kullanılabilir. Kendi tütün suyunuzu yapabilmek için 15 gram fabrika artığı tütün 4 litre su içerisinde bir gün süreyle oda sıcaklığında (yaklaşık 20 derecede) bekletilir. Sonra tülbentten süzülerek elde edilen sıvı ilaç olarak kullanılabilir. Tütün suyu hemen hemen tüm böceklere karşı kullanılabilir. Ancak yaprak bitlerine karşı çok etkili bir ev yapımı ilaç olarak kabul edilebilir.
Virüs hastalıkları , Mantar hastalıkları , Külleme , Mildiyö için ev yapımı ilaç
Süt: Virus hastalıkları ve mantari hastalıklara (külleme, mildiyö) karşı kullanılabilecek çok önemli bir maddedir. Normal olarak 500 gram süt 4 litre su ile karıştırılarak elde dilen karışım ilaç olarak bitkilere püskürtülebilir. Bu uygulamada taze süt yerine süt tozu da kullanılabilir. Uygulama serin zamanlarda özellikle öğle öncesi zamanlarda yapılmalıdır. Akşam saatlerinde ve gece asla uygulama yapılmamalıdır. Uygulama gerekiyorsa dört-beş günde bir tekrarlanabilir. Uygulama direkt olarak yapraklara yapılır. Seralarda uygulamadan sonra veya hemen önce sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.
Yaprak bitleri ve kırmızı örümceklere karşı el yapımı ilaç
Soğan: Bir büyük soyulmamış soğan parçalara ayrılır ve bir blendırda (kıyıcı) tamamen ince parçalara ayrılır. Parçalar kıyıcı içerisinde iken bir litre su ilavesi yapılarak düşük hızla karışım sütümsü bir hal alıncaya kadar karıştırılır. Daha sonra tülbentten süzerek bitkilere uygulanır. Bu karışıma bir çay kaşığı toz acı biber ilave edilirse daha iyi sonuç alınabilir. Bu karışım daha çok yaprak bitleri ve kırmızı örümceklere karşı çok etkili olur. Uygulama açık arazide yapılacaksa yağmurlu zamanlardan önce veya sonra uygulama yapılamalıdır. Aksi halde karışımın etkisi azalır. Seralarda uygulama öğle önce ve çok sıcak olmayan anlarda yapılmalı ve sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.
Bitkilerde zararlılara karşı el yapımı ( ev yapımı ) ilaç
Saf sabun (Arap sabunu): 225 gram saf sabun (Arap sabunu) 9 litre su içerisinde çözdürülür ve ilaç olarak kullanılabilir. Bu ilaç bitkilerde görülen birçok zararlıyı etkiler. Bu ilaç uygulandıktan sonra bitki üzerinde kuruması sağlanır. Bir gün sonra saf temiz suyla yıkanarak uzaklaştırılır. Seralarda bu işlem yapılırken bitkilerin geceye ıslak girmemelerine çok dikkat edilmelidir. Aksi halde hastalıklar ortaya çıkar.
Sümüklü böcek ve Yılanlara karşı ev yapımı ilaç
Odun külü: Bitkilerin etrafına odun külü hafifçe dökülürse sümüklü böcek ve yılanlara karşı bitkiler engellenmiş olur.
Mildiyöye karşı ev yapımı ilaç
Mildiyöye (domates ve hıyarlarda yaprak, gövde ve meyvelerde esmerleşme) karşı diğer bir tarif: Bir yemek kaşığı soda, bir yemek kaşığı saf zeytinyağı, bir yemek kaşığı saf sabun (sıvı veya toz), dört litre suya karıştırılarak uygulanır.
Yaprak lekesi , mantari hastalıklar ve mildiyö ye karşı ev yapımı ilaç
Elma sirkesi (Mantari hastalık ilacı olarak): Yaprak lekesi, mildiyö gibi hastalıklara karşı kullanılabilecek bir karışımdır. Uygulamada üç yemek kaşığı elma sirkesi 4 litre suyla karıştırılarak kullanılabilir. Seralarda uygulama öğle öncesi saatlerde yapılmalı ve sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.
elifsirin
25-06-2018, 15:10
merhaba
aşılı gülümün aşının altından yabanı gül büyüdü aldı başını gitti ne yapmalıyım?
sanırım yabani sürgün
raporsuz
10-09-2018, 22:01
merhaba benimde güllerimde bir takım sorunlar vardı ve güllerimi budadım çok güzel yeni sürgünler oluştu hatta dahada gürleştiler ve boyları 1 metreyi aştı ancak şimdide ilk defa güllerimde ince uzun beyaz renkte kurtlar mevcut acaba sorun nedir nasıl kurtulabirim
alfapatryn
14-04-2019, 11:05
https://i.hizliresim.com/nQBmoR.jpg
https://i.hizliresim.com/v6q87p.jpg
Minyatür gülümde reimde görüldüğü gibi ocekler var yapraklari kuruyor her tarafta ağ var ve boyle birde tabaka olusuyor ne yapmam gerekiyor?
elvintugce
13-12-2019, 13:49
Saksı güllerimi kasım ayında diktim. Toprağını kontrol ediyorum ve kurudukça suluyorum , kapalı balkonda duruyorlar. Biri tamamen solmuş, tüm çiçekleri dökülmüş. Neyi yanlış yapıyorum? Elimi attığım her çiçek kuruyacak mı böyle? :(
Merhabalar. Kırmızı örümcekten başka örümcek ağı gibi yaprakları saran başka bir böcek türü var mı? Önce güllerimde idi, mavi toz şeklinde bir ilaç kullanıyorum. Yaprak biti ve unlu bitleri yok ediyor fakat bu böcekte hiç işe yaramadılar. Hiç yaprak kalmayacak şekilde hepsini budadım. Sonra yıldız çiçeğine bulaştılar. Şimdi de biberlere dadanmışlar. Allah aşkına nasıl kurtulurum bunlardan :(
Merhabalar. Kırmızı örümcekten başka örümcek ağı gibi yaprakları saran başka bir böcek türü vat mı? Önce güllerimde idi, mavi toz şeklinde bir ilaç kullanıyorum. Yaprak biti ve unlu birleri yok ediyor fakat bu böcekten hiç işe yaramadılar. Hiç yaprak kalmayacak şekilde hepsini budadım. Sonra yıldız çiçeğine bulaştılar. Şimdi de biberlere dadanmışlar. Allah aşkına nasıl kurtulurum bunlardan :(
Sayın sudeme'nin verdiği tariflerden sarımsak toz biber sıvı yağ ile yapılan tarifi deneyeceğim umarım işe yarar.
https://i.hizliresim.com/nQBmoR.jpg
https://i.hizliresim.com/v6q87p.jpg
Minyatür gülümde reimde görüldüğü gibi ocekler var yapraklari kuruyor her tarafta ağ var ve boyle birde tabaka olusuyor ne yapmam gerekiyor?
Sanırım kırmızı örümcek denen böcek. Ben kendi bitkilerimde çok kırmızı olduklarını göremezsem de sanırım bendekiler de kırmızı örümcek. Sayın sudeme'nin verdiği tarifi deneyin isterseniz. Yapımı da kolay benim gibi bir cahil bile hazırlayabildiğine göre herkes hazırlayabilir :p
Bendekiler beyaz sanki :confused:
Gökçebbn
14-01-2021, 11:24
Merhabalar arkadaşlar. Bir buçuk ay önce kendime sarmaşık Isparta gül fidanı aldım. Geldiğinde saksıya aldım ve balkonuma yerleştirdim. İlk olarak tüm yapraklar döküldü ve yenileri çıktı. Şimdi ise tüm yapraklar yeşil olmasına rağmen boynu bükük vaziyetteler. Saksımda kökün alt kısmında bahçe toprağı, üst kısmında ise torf, bahçe toprağı ve perliti karıştırıp kullandım. Köke yakın yerde çıkan dallar gayet sağlıklı. Üst dallar neden öyle olabilir sizce?
Daha önemli bir sorunum var, bu da son günlerde çıktı, aşağı yukarı bütün yeni sürgünlerin uç noktasına doğru, tomurcuğa açmadan önce boyun büktürüyor.
Metro tüneli gibi bir çalışma yapan bu zararlıyı ve çaresini biliyormusunuz, lütfen.
Saygılar
GüI fiIiz burgu kurdu sanıyorum. Benim güIIerimde de var
SynSuuze
26-02-2021, 13:10
Merhaba güllerimizin gövdesinde yükleyebildiysem fotoğraftaki gibi oluşumlar var. Zararlı olup olmadığını bilmiyorum ama ne yapmalıyım acaba?
Sevgili SynSuuze, fotoğraf karanlık, benim de gözlerim pek iyi görmüyor eğer başka daha aydınlık bir fotoğraf koyabilir misiniz ya da kesebileceğiniz başka bir dal var mı?
Merhaba güllerimizin gövdesinde yükleyebildiysem fotoğraftaki gibi oluşumlar var. Zararlı olup olmadığını bilmiyorum ama ne yapmalıyım acaba?
Bir tür kabuklu bit. Geçen yıl bendeki Isparta gülü üzerinde olmuştu. Eldiven ile sıyırdığınızda kolayca etkisiz hale geliyorlar. Hatırladığım yumuşak bir yapısı vardı. İlaçlama yapmamıştım. Bu yıl da olabilirler. Gül'ün dikenlerin karşı dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/8439.htm
izmirspor
07-05-2021, 23:32
Arkadaşlar genel fungal hastalıklar için güllere ve bahçeye kükürt atsak olur mu?
Baharzsy
12-05-2021, 16:16
Merhabalar 2 kez kırmızı örümceklenen minyatür gülüme burada bulduğum sirkeli doğal çözümle iyileştirdim ve toprağını değiştirdim . Ancak şimdi yeni çıkardığı yaprakları ucundan başlayarak büzüşüyor kuruyor yağlı bir görünüm oluyor. Sarı sarı benek de oluyor bazılarında kuruduğunda. Şimdi yeni yapraklar çıkarıyor ama gene ucunda siyahlaşmalar başladı. Ne yapabilirim...?
Choco_xc
13-06-2021, 10:52
Merhabalar sarmaşık gülümün yaprakları aşağıya doğru kıvrıldı neden acaba?
https://i.hizliresim.com/f3t0a57.jpeg (https://www.hizliresim.com/f3t0a57)
https://i.hizliresim.com/2ltjvez.jpeg (https://www.hizliresim.com/2ltjvez)
dr.makif
18-06-2021, 06:51
Merhaba, önceki girdilerin tamamını okuyamadığım için bu soru eğer sorulmuşsa, öncelikle özür dilerim. Benim bahçemdeki güllerin tamamının yaprakları delik deşik durumda, hatta bazılarının sadece sapı kalmış. Bir böcek tarafından yenildiği düşüncesindeyim. Bahçedeki diğer pek çok bitkide olmamasına karşın aynı sorun erik ağacımda da var. Yaprakları süekli yok olduğu için gelişmesi bile sorunlu... Danıştığım bir zıraatçı salyangoz tarafından yenilmiş olabileceğini söyledi. Bu durumun nedeni hakkında görüşlerinizi ve çözümü konusunda görüşlerinizi öğrenmek isterim. Saygılarımla...
Rosa damascena
24-06-2021, 13:44
Merhaba. Forum eskisi kadar aktif değil ama güllerimizin derdine çare bulmak umuduyla yine de yazıyorum. Annemin bahçedeki güllerinde son zamanlarda daha önce hiç görmediğimiz bir hastalık ortaya çıktı. Gövde sağlamken çiçekler soğuk vurmuş ya da kuruyor gibi görünüyor. Baston gülde başlayıp hemen hepsine yayıldı. Hastalık nedir, tedavisi nasıl yapılır yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Merakli1
19-06-2024, 07:05
Merhaba Sayın kullanıcılar bu gülde bit ve canlı yok sizce büyümemiş nedendir emin olamadım ve çözümü nedir bilen varsa lütfen yazsin
Mahmut Tebir
19-06-2024, 12:05
Merhaba Sayın kullanıcılar bu gülde bit ve canlı yok sizce büyümemiş nedendir emin olamadım ve çözümü nedir bilen varsa lütfen yazsin
Toprağı çok kötü. Güllerde hazır toprak kullanılmaz. Kaliteli bahçe toprağına dikseniz daha iyi olur. Hazır topraklarda besin çok az vardır. Bitince bitkinin büyümesi durur. Eğer toprak değişim imkanınız yoksa gübre takviyesi yapmalısınız.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.