Bağlan

View Full Version : Yumrulu Begonya (Begonia tuberhybrida, Begonia tuberosa)

Sayfalar : [1] 2 3

Humeyra
26-06-2006, 15:30
Yumrulu bir begonya cinsi. (Begonia tuberhybrida) Aynı soğanlı bitkiler gibi yetiştirilir.

Biraz da bilgi:

Soğanlı begonyalar son derece gösterişli çiçekler açar.Saksıda yetiştirmek daha iyidir. Sarkık dallı olanları cinsleri asma saksılara dikilir.Bazı cinslerinin çiçekleri iri bir güle benzer.Neredeyse her rengi vardır.

Soğanlar mayısta humuslu toprağa çukur tarafı üste gelecek şekilde dikilir.Toprak üzerini ancak örtmelidir.Çıkıncaya kadar fazla sulanmaz.Yarı gölgeye yerleştirilir.Suyu çok sever.Temmuzdan ilk soğuklara kadar devamlı açar.Soğanlar mart ayında sıcak bir yerde çimlendirilirse daha erken çiçeklenir. Yalnız soğuklar geçmeden dışarı çıkarılmaz.

Bitki kuruyunca soğanları çıkarılır ve kuru kum içinde serince bir yerde saklanır.

zenfree
15-09-2007, 01:38
Yumrulu begonya güzel bir saksı çiçeğidir. Çiçeklerinin çeşitli renklerde ve gösterişte olmasından dolayı herkes tarafından sevilmektedir.Çiçekleri gayet iri, katmerli veya katmersiz olup kokusu yoktur.

YETİŞTİRİLMESİ
Saksılara aynı miktarda funda toprağı, ince dere kumu ve eski çürümüş koyun gübresinden meydana gelmiş harçtan doldurulur. Mart-Nisan aylarında begonya yumruları bu saksılara dikilir. 4-5 günde bir defa sulanır, iri ve gösterişli çiçek açması için sulama ile birlikte ara sıra şerbet vermelidir.

Çiçeklenmesi haziran ayında başlayıp devamlı olarak Eylüle kadar devam eder. Çiçekler geçtikten sonra yavaş yavaş suyu kesilir. Toprağı ve yaprakları sararıp kuruduğu vakit toprak üstü kısımları 7-8 cm. yukarıdan kesilir. Bir hafta sonra yumru topraktan çıkarılır.Yumrular dikim zamanına kadar nemsiz ve karanlık bir yerde saklanır.

http://groups.msn.com/begonya/yumrulubegonya.msnw
Yumrulu begonya aynı zamanda tohum ve çelik ile de üretilir. Tohum ile üretmek için; Nisan - Mayıs ayında tohumlar içerisine harç konmuş tahta kasalara ekilir. Bu kasalar ılık yerlerde saklanır. Çıkan genç yavru yumrulara iyi bakılırsa sonbaharda topraktan çıkarılarak Mart ayına kadar muhafaza edilir.

Mart ayında bu küçük yumrular fincan saksılara dikilir. Çelikle üretmeye gelince; İlkbaharda ana yumrular seralarda yastıklara dikilir. Sık sık sulanır. 3-4 hafta sonra sürgünler meydana gelir. Sürgünlerin boyu 10 cm.yi bulunca yumru ile birleştiği yerde sürgün dikkatlice kesilir. Alınan bu çelikler fincan saksılara dikilir. Sıcak seralarda köklendirilir.

zenfree
15-09-2007, 02:16
Dergimizin Mayıs 2007 sayısında Ali Bey begonyaların çoğaltılmasını ayrıntılı bir şekilde anlatmıştı.
http://www.agaclar.net/dergi/mayis07.html

Benim sormak istediğim; yaprağı ters çevirerek yapılan üretme tekniği bu cins için de geçerli mi? Dergideki yazıda "Rex Begonya" olarak geçiyor.

Bir de bu işlem için Eylül ayı uygun mu? ( Yapraktan köklendirme için)

İstanbul'da parklarda dikilmiş olan yumrulu begonyalar şu sıralar -henüz yumru oluşturamadan- yerlerinden sökülüyorlar. ( Artık her yıl İstanbul'da lalelerle başlayan, sonbahara kadar devam eden bir çiçek dikip sökme israfı ve çiçek katliamı var.) Bu bitkileri saksılara alarak yumru oluşumu sağlanabilir mi? En azından bir kaç kök çiçeği kurtarmış oluruz.

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.;)

zenfree
15-09-2007, 02:19
Yok olup gidecek begonyalardan birinin fotografı.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=10645&catid=newimages&cutoffdate=lastvisit

Arzu Kasapoğlu
15-09-2007, 10:21
Sayın Zenfere, yerinden dikkatlice söktüğünüz begonyaları tekrar dikip katliamdan kurtarabilirsiniz.

çiçeksever
18-09-2007, 13:29
benim ilkbaharda koçtaştan aldığım 3 tane yumru yaprakları geliştiği halde çiçek açmadı. Çiçek oluşacak gibi oluyor,hemen ölüyor.bir ara resmini koyarım.

demian
18-09-2007, 15:18
Sevgili zenfree, begonyalar hakkinda bir-iki sorum olacak sana: Cicekciden sahane begonyalar aldim.cok uzun süre cicekli kaldi.Sonra, ciceklerinin gecme zamani, yaprak ve dallarda, minik minik tüy gibi bir seyler hasil oldu.
dediler ki, bunlar oda cicegi degiller.Ben de bahceye cikardim.hala ciceksiz yasiyorlar.
Simdi ben bunlari tekrar cicek actirmak icin yazdiginiz usulü mü tatbik etmeliyim?
Gercekten disarida mi tutmaliyim?
Beni aydinlatir misin? Tesekkür ederim.

zenfree
18-09-2007, 15:53
Sevgili Demian,
Bu sorunuza bilen birisi cevap versin.:)
Ben de bilmediğimden bu başlığı açtım ki, tecrübeli arkadaşlarımız bize yardımcı olsunlar.

Ağaçlar net derginin mayıs sayısını size önerebilirim. Begonyalarla ilgili yazı var.

İklimsiz
05-11-2007, 19:51
Paşa çadırı olarak çiçek bir begonya türü müdür?

http://img128.imageshack.us/img128/9505/pasacadiriji0.jpg

kambium034
05-11-2007, 20:48
Selam;
Sizi yanlış yönlendirmiş olmayayım fakat benim bildiğim kadarı ile paşa çadırı bir begonya türüdür.

Arzu Kasapoğlu
05-11-2007, 21:15
[QUOTE=iklimsiz;169817]Paşa çadırı olarak çiçek bir begonya türü müdür?

Yaprak begonya sınıfına giriyor.

İklimsiz
12-11-2007, 18:19
Bu da benim çok sevdiğim kadife yapraklı begonyam. Rhizomatous Begonia. Görücüye çıksın istedim :p

http://img130.imageshack.us/img130/8542/grnt003ff6.jpg

Mucip Gürbüz
12-11-2007, 20:59
[QUOTE=iklimsiz;169817]Paşa çadırı olarak çiçek bir begonya türü müdür?

Yaprak begonya sınıfına giriyor.

BEEFSTCAK begonia ( Paşa çadırı)

handanhanım
28-01-2008, 19:47
Marketlerden satın aldığımız soğanlı begonyalar nedense bir yıl bile dayanmıyor. Konuyla ilgili tüm yazıları ve linkleri okudum yanlış bir şey de yapmamışım, neden ölür zavallılar bir bilen var mı lütfen:)

Sevgili İklimsiz begonyanız görülmei hakediyor. Nazar değmesin tü tü:)

zenfree
15-03-2008, 21:58
Arkadaşım yurtdışından fotograftaki begonylardan getirmiş. Bugün diktim. Ancak paketi açtığımda çimlendikleri gördüm. Fotograftaki şekilde diktim. Çimlenen kısımlar dışarıda kaldı. Doğru mu yaptım acaba?

Ludisa Excellence
15-03-2008, 22:57
Çok güzel olmuşlar sn. zenfree;
Yanlıız üzerlerine biraz daha torf/turba vs. örtüle bilir gibi...

zenfree
15-03-2008, 23:08
Sayın BAHYA, görünen filizleri tamamen örtmeli miyim? Dış mekandalar şu anda, yapraklanıncaya kadar içerde tutmak mı gerekiyor? Şimdiden teşekkürler.:)

Ludisa Excellence
15-03-2008, 23:23
Gelişimlerini desteklemek açısından bir miktar daha turba ile gömmekte fayda var.
Bence yer değişikliği yapmaya gerek yok ama genede siz bilirsiniz.
Şu aşamada asla gübrelemeyip, suyu da fazla kaçırmayında.Aslında gerisi pekte önemli değil.
Ama dış mekan bu cinslerde her zaman tercihimdir.Sürekli nemli tutmak koşulu ile.

Saygılar.

Oğuzhan
17-03-2008, 10:59
:DNe arkadaşlar baksana ne şekerler .
Sevgili Zenfree çok güzeller güle güle büyütün..Filizleri torf **** turba ile örtün.Daha sağlıklı gelişir.
Allah herkese böyle arkadaşlar nasip etsin.:p

zenfree
18-03-2008, 19:28
Teşekkürler.:) Bana hediye almak isteyenlerin aklına çiçekten başka birşey gelmiyor galiba.;)

Sarkan begonyaların çimlendirmesi konusunda okuduğum yazılarda, içerde filizlendirilmesi don tehlikesi geçtikten sonra dış mekana alınması gerektiği yazıyor. Benimkiler dışarıda duruyor. Yumrular çürürler mi diye endişe ediyorum.

fatmadundar
31-03-2008, 14:19
Yumrulu begonya çok güzel bir çiçek gerçekten. Yetişmiş alınca da çok uzun süre çiçek açıyor ve açtığı çiçek çok uzun süre solmadan kalabiliyor.
Ama yetiştirmeyi sevdiğim için ben de yumru aldım ve bu hafta sonu diktim. Nemli, kumlu torfa diktim. (Yeşerinceye kadar sulamayın diye okumuştum)sulamadım ama nemini de kaybetmesin diye üzerine poşet geçirdim. Hafif yeşerme belirtisi vardı zaten. Balkona koydum. Daha çabuk gelişmesi için içeri, güneşli pencere önüne alsam mı acaba diyorum. Sonra da vazgeçiyorum; içeri alışırsa dışarı çıkardığımda bozulur, yavaş gelişsin ama çetin olsun diyorum:confused:
Tecrübelilerin uyarılarına açığım.
Ben daha başka birşey soracağım: Paketlerin üzerinde "5/6, 3/4 "ler neyi ifade ediyor:o

Penelophe
31-03-2008, 19:34
Yeşerinceye kadar sulamayın diye okumuştum.

Çelikle üretmeye gelince; İlkbaharda ana yumrular seralarda yastıklara dikilir. Sık sık sulanır. 3-4 hafta sonra sürgünler meydana gelir. Sürgünlerin boyu 10 cm.yi bulunca yumru ile birleştiği yerde sürgün dikkatlice kesilir. Alınan bu çelikler fincan saksılara dikilir. Sıcak seralarda köklendirilir.

İkinci alıntıda, çelikle üretim için sık sık sulamadan bahsedilmiş fakat normal gelişiminde de bunun bir zararı olmuyorki sık sık sulanır denmiş.

Fatma hanım, siz nerede okumuştunuz, yeşerinceye kadar sulamamanız gerektiğini? Araştıralım da ona göre hareket edelim.;)

zenfree
31-03-2008, 19:39
İlk mesajda da çıkıncaya kadar fazla sulanmaz yazıyor. Benim de kafam karıştı doğrusu. Az az suluyorum ben. Üstelik dışlarıdalar.

öğretmen
31-03-2008, 19:50
Bugün dia ya bu begonyaların soğanlarından gelmiş.Sarısı ve kırmızısı vardı.Paketi 3.25 ytl idi.Ben dahlia (pembe) ve lilium asiatic aldım.Diğerlerinden de alsam yekün tutacak diye alamadım:)))Bunların fiatları burada uygun mu yoksa pahalı mı?Eğer ucuzsa yarın alacağım..Ne olur bilgi verin.Aklım onlarda kaldı:)))

fatmadundar
01-04-2008, 08:54
Siz çok yaşayın sn Zenfree. Ben de nerde okudum diye düşünüyordum.
Evet sevgili Penelophe, Hümeyra Hanım öyle yazmış. Ben de mantıklı buldum, çünkü daha önceki deneyimimde çıkmadan çürümüştü. (Daha önceki deneyimim kış zamanıydı :confused:)
Zaten torbanın içinde bile filizlendiklerine göre toprağın içinde çürümezse eğer rahatça filizlenebilir. Önemli olan ondan sonrası. İzmir'in sıcaklarında nerelerde en uygun ortamı sağlayabiliriz. Az mı sularız, çok mu sularız, su mu püskürtürüz onu da bilmiyorum.:confused:
Şimdiye kadar hazır aldıklarım kışa rastlıyordu ve bol bol çiçek açtıktan sonra yaza girer girmez ömrü bitiyordu. Bu baharda dikmek sanki İzmir şartlarına uygun değil gibi geliyor bana. Karadenizde yazın da balkonlarda yumrulu begonya görüyordum ama:confused:
Bu kadar çok soru işareti konunun uzmanlarının dikkatine:D
Baharda frezya dikmek de bana çok garip geldi. Frezya başlığında da fikrimi belirttim ama herhangibir yorum çıkmadı:o

ahsencemre
01-04-2008, 23:40
Begonya'nın yumrulu olup olmadıgını nasıl anlayabiliriz,ben geçtiğimiz hafta aldım çogaltmak istiyorum dergi de yaprak köklendirmeden bahsediliyor tüm begonyalar için geçerlimidir yapraktan köklendirmek:confused: Tek kök korkuyorum başına bir şey gelmesinden.

çiçeksever
02-04-2008, 13:25
2 nolu mesajdaki resimlerdeki gibi olanlar yumrulu.Ayrıca yaprak için yetiştirilen ve bazı belediyelerin park ve bahçelere ektiği tür var.

Sümeyye Polat
08-04-2008, 15:49
Merhaba arkadaşlar. Geçen yıl mayıs ayında çiçeklerle dolu olan begonyamın şimdiki hali. :( Yeniden canlanıp çiçeklenebilmesi için ne yapabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

pınar31
11-04-2008, 20:46
Paşa çadırı olarak çiçek bir begonya türü müdür?

http://img128.imageshack.us/img128/9505/pasacadiriji0.jpg

kral begonyası sadece yaprakları için yatiştirilir ve fazla boy vermez.

hüsnüyusuf
13-04-2008, 10:48
Merhabalar,
yaklaşık iki hafta önce ektiğim begonya yumruları iki gün önce topraktan çıkmaya başladı.Daha geç çıkacağını düşündüğüm için görünce çok sevindirdi beni. Çiçeklerini görebilmem için çok mu beklemem lazım.Cevaplarsanız memnun olurum.Şimdiden teşekkürler..

çiçeksever
14-04-2008, 13:16
Benimki geçen sene yaklaşık 40 günde çiçeklenmişti.Fakat bir önceki sene çiçekçiden açmış aldığım gibi çok çiçekli açmadılar.

abk
14-04-2008, 14:28
Bauhaustan aldığım çiçek soğanları arasında yumrulu begonya da vardı. Ektiğim tüm soğan ve yumrular gelişip toprak üstüne çıktığı halde begonya da hiç bir gelişme yoktu. Geçen gün dayanamadım ve toprağı karıştırdım. Meğer yumruları ters ekmişim.;) Ama hiç de anlaşılmıyordu ekmeden önce, öyle sivri bir ucu falan da yoktu ki.:rolleyes:

Penelophe
14-04-2008, 16:20
Hehe tek ters eken ben değilmişim.:D Sonradan çıkarıp düzeltip ektim ben de, yaklaşık 2 haftadır ses seda yoktu, dün toprağı eşeledim, soğanı çıkarıp baktım, sadece alttan bir tane kök vermiş, hemen geri ektim yerine.:p

zenfree
14-04-2008, 19:42
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=214971&postcount=18) mesajdaki begonyalarım büyümeye devam ediyor.

abk
15-04-2008, 11:40
Hehe tek ters eken ben değilmişim.

Ters ekmekte çokta haksız sayılmayız ama. Patates gibi bir şeydi, neresi tersi neresi yüzü belli değil ki.;)

Passion
15-04-2008, 15:30
Merhabalar,

Ben de begonyayla ilgili daha çok taze bilgilerimi paylaşmak istedim. Geçen sene çelikten çilli begonya dikmiştim. Bu sene boyu 70 cm ye ulaştı. Ama ne zaman çiçek açar bilemiyorum. Dibinden bir filiz daha verdi onunda boyu 50 cm kadar.

Yine bir ay kadar önce, annem bir arkadaşından şeker begonya dallarından getirmişti, bardakta biraz suda beklettikten sonra diktik , şu anda biri kırmızı çiçek açtı. Pembe olanı sap halinde duruyor hala. Dün onları yeni bir saksıya aktardım. Pembenin kökünde hafif kabarık bir görüntü vardı. Bir umut diyip tekrar diktim.

Yumrulu begonyadan çok istiyordum. İstanbul'a gittiğimde Praktiker'den satın aldım. Paketi 6,99 YTL ve paket içersinde 3 adet vardı. Birini orada yüzeye yakın bir şekilde torfa diktim. Aydınlık sabah güneşini alan bir odaya koydum. Toprağı kurumaya yakın su verdim. Ama sularken abartmadım. Yüzeyini nemlendirecek şekilde suladım. Sanırım 2-3hafta kadar sonra yapraklar topraktan çıktı. Ekim tarihini aklımda tutmadığımdan tam zamanı yazamıyorum. Fide hızlı büyüyor gibi geldi bana. Buraya iki gün önce gelirken 4-5 cm ye yaklaşmıştı boyu. Dün iki yumruyu da ektim burada. Gelişimleri hakkında bilgi vermeye ve fotoğraf göndermeye çalışırım. Ben fideler büyüdükten sonra çeliklerinden çoğaltmak istiyorum. Zenfree'nin bahsettiği gibi sürgünler 10 cm'ye ulaşınca yumruya yakın yerinden kesip dikmeyi deneyeceğim.

Penelophe
15-04-2008, 17:00
Haklısın Abk, tersini düzünü bizim gibi ayırt edemeyen arkadaşlar için küçük bir not; hafif çukur olan kımı üste gelecek.;)

zenfree
15-04-2008, 18:55
Haziran dergiyi dikkatli okusaydınız ters ekmezdiniz. Size dergi okumadan sıfır veriyorum.;)

Penelophe
15-04-2008, 19:53
Yanılıyorsun Zenfree, Melike hanımın yazısını büyük zevkle okumuştum fakat yumrulu begonya yumruları biraz değişik.;)

zenfree
15-04-2008, 20:15
Bir kaç gün sıcakta bekletip öyle dikseydiniz. Çünkü o zaman çimlenmeye aşlıyorlar. Ters dikme olasılığı kalmıyor. Benimkiler öyle oldu.;)

Passion
17-04-2008, 12:50
Bugun 3. gün saksının birinde sürgün toprak yüzeyinde görünmeye başladı. Ektiğimde üzerinde ufak sürgünleri vardı zaten. Toprağın 2 cm altına dikmiştim.

Passion
23-04-2008, 11:35
İşte yumrulu begonyamın 9 günlük gelişimi (aradaki fark belli olsun diye çok sık fotoğraf çekmedim ) :

35418 3. gün
354195. gün
354209.gün

zenfree
23-04-2008, 21:07
Filizostr, bol çiçekler diliyorum sana. Topraktan çıkmaları biraz zaman alıyor ama, yapraklar çıkınca çok hızlı büyüyorlar. Benimkilerde tomurcuğa benzer oluşumlar başladı. İyice belirginleşsin fotografını yüklerim.

nuzel
24-04-2008, 09:33
15 gün önce ektim hala ses yok benimkilerde

İklimsiz
24-04-2008, 10:38
Ben de soğanları ekeli bugün 18 gün.

Penelophe
24-04-2008, 10:45
Offf, ben yine dayanamadım, eşeledim toprağı, yumrunun üstünde hafif filiz oluşumları vardı sanki, hemen kapattım.:D

nuzel
24-04-2008, 11:22
sizler bahçeyemi saksıyamı ekiyorsunuz begonyaları?

İklimsiz
24-04-2008, 11:37
Benimkiler balkonda, orta boy uzun saksıdalar.

nuzel
24-04-2008, 11:39
iklimsiz seninkilerde çıkmadımı?

Passion
24-04-2008, 13:31
Filizostr, bol çiçekler diliyorum sana. Topraktan çıkmaları biraz zaman alıyor ama, yapraklar çıkınca çok hızlı büyüyorlar. Benimkilerde tomurcuğa benzer oluşumlar başladı. İyice belirginleşsin fotografını yüklerim.

Teşekkürler sevgili Zenfree. Umarım bol çiçek açarlar. Benim ki açarsa eğer turuncu-kırmızı arası bir renk açacak. Paketteki resmi öyleydi.

Arkadaşlar ben soğanları aldığımda üzerlerinde minik sürgünler vardı zaten. Bir de bunları hemen eve dönmediğimden bir ay ekemedim. Bu yüzden o sürgünler biraz daha büyüdüler ekene kadar. Bu yüzden topraktan çıkması çabuk oldu.

abk
28-04-2008, 14:41
Size dergi okumadan sıfır veriyorum.[/COLOR];)

Sınıfta kalmayız ama değil mi? Yumrular çürümeyip, büyür ve çiçeklenirlerse, notumuzu yükseltirsiniz.
Şaka bir yana ben de okumuştum aslında. Ama yumrular minikti, öyle çukur falan farkedemedim. ;)

İklimsiz
28-04-2008, 14:44
Sonunda çimlendiler:p

İklimsiz
29-04-2008, 22:47
Bir güneş, bir yağmur döngüsünde geçen günün akşamı begonyanın hızlı gelişimi beni daha da şaşırttı;)

zenfree
29-04-2008, 22:55
Tebrikler Güler Hanım. bol çiçekler. Benimkilerde de tomurcuğa benzer oluşumlar başladı. Zaman bulduğumda fotografını ekleyeceğim.

nuzel
30-04-2008, 08:16
zizin bulunduğunuz yerde nem var, kayseri kara iklimi sanırım benimkiler ondan nazlanıyorlar.

nuzel
02-05-2008, 08:38
Begonyalarım hala çıkmadı. Ne yapsam acaba?

zenfree
03-05-2008, 21:22
Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=225568&postcount=40)begonylarım büyümeye devam ediyor. Hatta tomurcuklandı bile Maşallah.:cool:

Sehernaz
07-05-2008, 12:20
Ve sonunda begonyam ilk yaprağını gösterdi. Bayağı geriden takip ediyoruz ama olsun. Çok sevinçliyim:) İnşallah hastalanmadan veya başka bir kaza geçirmeden gelişir.

nuzel
07-05-2008, 13:52
inşallah benimkilerde çıkar Sehernaz ne zaman ekmiştiniz?

Sehernaz
07-05-2008, 14:11
Sayın nuzel,3 hafta kadar oldu. Artık sabrım kalmamıştı,üzerindeki toprağı kaldırıp baktım. Ben yaptım ama siz yapmayın,iyi bir fikir değilmiş. Filiz veya kökleri zarar görebiliyor. Havaların serin oluşuna bağlıyorum geç filizlenmesini,iki saksıdan biri diğerine göre daha sıcak odada. Daha sıcak odada olan ve güneş gören saksı yaprak çıkardı. Diğeri hala beklemede.

nuzel
07-05-2008, 14:53
benimkiler bahçede ekili ondan çıkmıyor demekki

Sehernaz
07-05-2008, 15:02
O zaman havaların ısınmasını beklemek gerek nuzel,ama bence endişelenme. Benimki filizlendiyse herkesinki filizlenir:)

GLCN
12-05-2008, 11:44
hediye gelen bu begonyanın türünü öğrenmek istiyorum aldığı hanım yumrulu değil yaz kış bu şekilde kalır demiş ne kadar doğru bilmiyorum...:rolleyes:

İklimsiz
12-05-2008, 11:52
Sizinki yumrulu begonya sayın GLCN

Bir üst mesajdaki sayın Belmas'ınki ise şeker begonya tabir ettiğimiz, yaz-kış çiçekli olabilen begonya.

GLCN
12-05-2008, 11:56
Çok teşekkür ederim sevgili iklimsiz sayenizde tahminimde yanılmadıgımı anladım umarım seneyede çiçeklerini görebilirim (tabi bu kadar gösterişli olmaz) bunun için bu konuyu çok dikkatli okumam lazım..Teşekkürler... düzeltme 2015 :) ne cıcegım seneyi gördu nede hedıye gelen kişi:(

Passion
12-05-2008, 14:39
Begonyaların son hali :36903

36904

moso
12-05-2008, 15:53
filozoztr, en kısa zamanda çiçeklerini de görmenizi dilerim.

Dün koçtaş tan ben de begonya aldım. Kırmızı çiçekleri olan harika bir bitki. Aydınlık ve yarım gün direk gün ışığı alan büromuz var. Balkonumuz da var çiçeklerle doldurduğum :) ama iç mekan da yetiştirmek istiyorum. İç Mekanda bu bitkiyi yetiştirmek mümkün müdür? Hele de bu mevsimde? Bir hata yapıp çiçeğimin ölmesini istemiyorum. Daha önce begonyam olmamıştı, bunu da belirteyim.

Passion
13-05-2008, 20:06
Teşekkür ederim Gülşen Hanım.

Ben iç mekanda yetiştirilebileceğini düşünüyorum ,benimkilerin fotoğrafları dış mekanda çekilmiş; ama aslında iç mekanda, pencere önünde duruyorlar. Havalar geceleri soğuk gittiğinden daha çıkaramadım dışarı. Havalar iyice ısınınca çıkarmayı düşünüyorum dışarı.

Sehernaz
14-05-2008, 15:47
Güle güle büyütün filizoztr, biz de sizi geriden takip ediyoruz. İnşallah açtığı çiçekleri de görürüz hep beraber.

nevceras
14-05-2008, 19:52
sevgili arkadaşlar benimde bir yumrulu begonyam var ve gözüm gibi bakmaya calısıyorum yaprak gelişimi çok güzel ancak çiçeklerini tam açamadan döküyor sebebi nedir yadımcı olurmusunuz.

Penelophe
15-05-2008, 14:05
Bunlar da benim bir türlü çıkamayan begonyalarım, bir saksıda 4 yumru var fakat 2 tanesi hala nazlanıyor, çok karıştırdım sanırım toprağı.:rolleyes:

37345

Passion
15-05-2008, 21:25
gecen sene dalından koparıp ayrı bır saksıya ekmıstım.Onlarda bu sene acmaya basladılar.

Sn. Cemosan67 ; 'Yumrulu begonyayı dalından tutturdum' demişsiniz. Köke yakın sürgünlerden çoğaltıldığını okumuştuk bu konu içersinde. Dalından tutturma konusunu biraz açar mısınız? Dalı nereden kırdınız ve ne büyüklükte bir daldı? Su da köklendirip mi çoğalttınız? Ben de yumrulu begonyanın birinin, yaprağından kırıp hiç köklendirmeden direk toprağa sapladım, tutacak mı merak ediyorum da.

fatmadundar
16-05-2008, 13:43
Sevgili Moso, yumrulu begonya İzmir ve Antalya gibi sıcak iklimlerde ancak iç mekanda kontrol altında tutulabilir. Yoğun ışık fakat gölge (sabah ya da akşam birkaç saat eğik güneş ışını almasında bir sakınca yok) , toprağı çok fazla sulanmayacak ama ceryanlı ortamda kalmayacak yani bulunduğu ortamın nemli olmasını sever. İçerde eğer klima çalışıyorsa direk üstüne üflemeyecek. Yazın hayatını sürdürebilmesi için yine de serin yerde kalması gerekir. Çiçek ve tomurcuklarının üzerinde damla oluşturmayacak şekilde uzağından sisleme şeklinde kireçsiz su püskürtebilirsiniz.

moso
16-05-2008, 14:04
Tavsiyeleriniz için çooooooook teşekkür ederim Fatma Hanım.

İç mekanda direk güneş almayan pencere kenarına koymuştum. Çiçeklerinin uç kısımlarında kararma vardı sanki yanma gibi. Sanırım yaptığım yanlışlardan (Biraz fazla suladım ve kireçli suyla yapraklarına da fazla su püskürttüm. Biraz da fazla dokunmuş olabilirim:rolleyes:) dolayı oldu. Yanlışlarımı düzeltmeme yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.

zenfree
19-05-2008, 23:08
Begonyalarım açtı. Ama bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=214971&postcount=18)fotograftaki gibi katmerli değiller malesef. Hayal kırıklığına uğradım.

Passion
20-05-2008, 10:35
Bunlar da çok zarifler Sevgili Zenfree. Sadece beyaz renkte mi açtılar peki. Arkada pembe görünen çiçek ne çiçeği?

Benim yumruluları da dün biraz güneşlensin diye balkona çıkarmıştım. 1 saat ya kaldılar ya kalmadılar. Bir tanesinin yapraklarında hemen yanık lekeleri olmuş :( . Güneş çok şiddetliydi dün. Şimdi dışarıda sadece sabah güneşini alan bir yerde duruyorlar.

zenfree
20-05-2008, 20:29
Sevgili Filizoztr arkada görünen pembeler sardunya. Paketteki renkler beyaz, somon ve sarıydı. Ama sadece bu renk açtılar.

moso
21-05-2008, 10:34
Bu da benim koçtaş tan aldığım begonyam. Sanırım yumrulu begonya. Masamda cam güzeliyle birlikte yaşıyorlar :)

http://img392.imageshack.us/img392/7698/snc11720rt9.jpg

Passion
21-05-2008, 10:35
Sevgili Zenfree, ben de 1 pakette 3 kök satın almıştım. Geçen gün ikisinin resimlerini yollamıştım ; yaprakları şu anda farklı görünüyor. Sanırım renkleri farklı çıkacak. Paketteki resimde çok güzel rengi ve formu vardı. Bakalım ne renk açacaklar ben de merak ediyorum.

Sevgili Cemosan67 ,ben de şeker ve çilli begonyayı dalından tutturdum. Yumrulunun da yaprağını suya koydum, suda bekliyor köklenme olacak mı diye bekliyorum. Sizin çiçeklerinizin fotoğraflarını bekliyoruz.

nuzel
21-05-2008, 13:53
Galiba Yumrulu Begonya nem istiyor.Benim begonyalarım yeni çıkmaya başladı.

Passion
21-05-2008, 18:55
Sevgili Cemosan67,

Begonyanızın fotoğrafını gördüm. Çok güzelmiş; fakat cam güzeli konusuna eklemişsiniz . Bu tarafa taşımayı düşündüm ama nasıl yapacağımı bilemedim. Şeker begonya demişsiniz ;fakat ben onu yumrulu begonyaya benzettim. Gülşen Hanım'ın begonyasına benziyor sizinki de.

Passion
21-05-2008, 19:18
http://img519.imageshack.us/img519/3897/dscn0077ds5.jpg

Cemosan67'nin fotoğrafını bu şekilde eklemeye çalıştım, umarım ekleyebilmişimdir.

hüsnüyusuf
22-05-2008, 10:28
Sn. Uzman16, begonyalarınız çok hoş gözüküyor.Benim de mart ayında ektiğim iki begonyam var.Begonya yumrularının çiçekleri bittikten ve yapraklar kuruduktan sonra yumrularının mutlaka çıkarılması gerektiğini okumuştum. Ayrıca gelecek bahara kadar da kum içinde muhafaza edilmesi gerekiyormuş. Yumruların çıkarılmasına gerek yok ise, ben de çıkarmayayım.

Arzu Kırlangıç
23-05-2008, 18:03
Yumrulu begonyaların çelik ile üretildiğini daha önce duymamıştım. Sonuçta yumrulu bir bitki..En eski bildiğim çilli begonyaya buralarda hiç rastlamadım. Her çeşidi çok güzel ama en çok yumrulu begonyaları seviyorum. Begonyalar balkonda direkt güneş ışığı almayan bir yerde duruyorlar. Alt gövdesinden yeni çiçek ve yapraklar çıkardı .

Arzu Kırlangıç
23-05-2008, 18:17
Kırmızı ve pembe begonyalar;

İklimsiz
24-05-2008, 21:47
Her iki çiçeğinizi de yumrulu begonyaya benzetemedim.

Birinci resim paşa çadırı begonyası, ikinci resim çınar yapraklı begonya yaprak yüzeyine benziyor ama, dilimleri olmalıydı o zaman da:o

Arzu Kırlangıç
25-05-2008, 00:05
Bunlarda diğer begonyalarımdan pembe beyaz olanı ;

Arzu Kırlangıç
25-05-2008, 00:11
Sarı turuncu begonyam ;

Oyaman
04-06-2008, 21:27
Begonya ile yeni tanışacağım ama kendisi istemiyor . Nisan başından beri 2 adet yaprak çıkardı öylece duruyor . Büyümeyeceğim diyor .
Yarı güneş görüyor sayılır . Gübre ile karışık torfun içinde , toprağı kuruduğu
zaman suluyorum. Yanlışım nerede acaba ? yardımlarınızı bekliyorum .

Arzu Kasapoğlu
04-06-2008, 21:34
Camekanlı ve çok sıcak bir balkonunuz varsa soğanlar hemen çimlenecektir.
Ablamın nisanda camekanlı ve bütün gün güneş gören balkonundaki begonya soğanları çimlendi ve kocaman yaprakları oldu.
Benim dışarıda pencere önünde duran begonyalarım ise minik tepeler verip öylece kaldılar.

Oyaman
04-06-2008, 23:43
Tüm gün güneş mi istiyor ?

İklimsiz
05-06-2008, 00:25
Yumrulu begonya ile tanışmaya karar verdiğim günlerde, sizin gibi soğanı ekmiş ve uzun bir bekleyişten sonra ilk yapraklarını görmüştüm. Sonrasında ise bayağı bir gelişme gösterdi.

Aslını isterseniz bulunduğu balkon, sabah ve akşam, güneş doğarken ve batarken güneş alıyor. Üzerine yakıcı güneş gelmesi **** kapalı balkonda aşırı sıcağa maruz kalması olumsuz etkiler diye düşünüyorum.

Bulunduğu ortam ise torf, biraz da bahçe toprağı karışımı.

Arzu Kasapoğlu
05-06-2008, 00:39
Ablamın balkonu güneşi öğleden sonra alıyor. Fakat bütün gün bol ışıklı ve sıcak bir balkon.

Sevgili iklimsizin dediği gibi artık yaz mevsimindeyiz, bütün gün direk güneş zarar verebilir.

Önemli olan yumru filiz verene kadar sıcaklık ve güneş alması.

müge35
05-06-2008, 11:00
Begonya ile yeni tanışacağım ama kendisi istemiyor . Nisan başından beri 2 adet yaprak çıkardı öylece duruyor . Büyümeyeceğim diyor .
Yarı güneş görüyor sayılır . Gübre ile karışık torfun içinde , toprağı kuruduğu
zaman suluyorum. Yanlışım nerede acaba ? yardımlarınızı bekliyorum .

Oyaman'cım,begonyan sabah güneşi görsün,hem de toprağını kontrol et çünkü gübre solucan yapar , solucan da begonyanın köklerine zarar verir.

özlem11
07-06-2008, 10:01
Buda benim begonyam...;)

müge35
07-06-2008, 11:41
Özlem'cim çok güzel mahaşallah ,rengi de harika,soğandanmı yoksa hazırmı aldın.Bunların bakımı zor ve dayanıksız diyorlar onun için almaya cesaret edemiyorum ben.Güle güle büyüt .Sevgiler.

özlem11
07-06-2008, 15:36
Arkadaşım bu bana ankaradaki Merih arkadaşımızdan hediye geldi. Sanırım soğanlı. Geldiğinde tek çiçekliydi. Bende 2 çiçek daha açtı. Aydınlık sehpada cam öüne koydum. Şuan sadece su verdim. Ama gübre vermeyi düşünüyorum. Bakımı hakkında önerilerinize açığım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merih sanada tekrar teşekkür ederim. Umarım yaşatmayı başarırım. Ne zaman baksam sen aklıma geliyorsun.

zenfree
08-06-2008, 15:26
Sevgili Özlem, begonyanın rengi bir harika. Benimkiler de çok güzel çiçekleniyorlar. Hemen hemen tüm gün gölgede. Çiçekler aşağı doğru sarkıyor. Çok güzeller.:)

İklimsiz
08-06-2008, 15:47
Begonyadan tohum alabilir miyiz? Toz zerrecikleri halinde tohumları olduğunu biliyorum:p

zenfree
08-06-2008, 15:52
Keşke alabilsem! Nasıl alındığını bilmiyorum. Üstelik çiçekler cam güzelleri gibi solmalarına yakın dökülüyorlar.
Çelik alarak çoğaltılabilir belki. Çelik için mevsim uygun mu acaba?

İklimsiz
09-06-2008, 00:11
Begonyanıza benzer bir begonya da bende var. Çiçekleri kırmızı ve sarkık, sizinki katmerli, benimki değil:p

Dikkat ederseniz her sapta iki **** çift sayıda çiçek açıyor. Çiçekler erkek ve dişi. Bu durumda tohum alınır mutlaka, ama nasıl? Her türlü evirip, çevirip inceliyorum:p

Çelik için ise bu mevsim uygun sanıyorum. Eski yumrular zamanla verimini kaybedeceği için çelik almak gerekiyor diye biliyorum.

zenfree
09-06-2008, 00:18
Rengi çok güzelmiş Güler Hanım. Bendekilerin bir türü de buna benziyor. Beyaz renk ve oldukça iri çiçekleri var.
Her iki türü de çelikle çoğaltmayı deneyeceğim. Yumrular yurtdışından gemişti. Tekrar bulamayabilirim.

İklimsiz
09-06-2008, 00:28
Şunu da merak etmiyor değilim, ekim öncesi **** sonbaharda soğanları çıkardığımızda, ikiye, dörde bölüp, ilkbaharda ekip, yeni begonyalar elde edebilir miyiz?

zenfree
09-06-2008, 00:32
Sanırım bu sorunun cevabını sonbahara ya da gelecek bahara öğrenebiliriz.:)

özlem11
09-06-2008, 11:43
Arkadaşlar sizlerinkilerde şahane. Bayıldım. Bu çiçeğin bukadar güzel olduğunu bilmiyordum.
İklimsiz çiçeğiniz bana sanki gelin damat çiçeği gibi geldi.

burcind
09-06-2008, 11:50
Bendede bir tane çilli begonya var uçuk pembe açacak galiba,oldukça çabuk büyüyüp şaşırttı beni kendisi.Acaba bu çillidende tohum alınıyormu,alınıyorsa neresinden ve nasıl?

İklimsiz
09-06-2008, 13:17
çiçeğiniz bana sanki gelin damat çiçeği gibi geldi.

Gelin-damat çiçeği başlığını inceledim. Evet bu çiçek oradaki tarife uyuyor ama tür olarak begonya.

İlgili başlıkta resim göremedim, ekleyeyeim bari:p

BurcuBurcu
10-06-2008, 16:28
1 ay önce aldığım ve görücüye çıkarmak için bol çiçeklenmesini beklettiğim begonyam...

BurcuBurcu
10-06-2008, 16:31
Bir tane de turuncu olanından var ama daha tomurcukta...
Bu çiçeği çok sevdim fakat kış gelip de beni bırakıp gideceğini düşününce üzülüyorum. Merak ettiğim kışın ev ortamında yaşatmak mümkün olur mu?

Lalezar78
10-06-2008, 18:29
Arkadaşlar, begonyamı bugün aldım. Burcu Burcu seninkide çok güzelmiş. Güle güle büyüt.

BurcuBurcu
10-06-2008, 19:47
Benim henüz tomurcukta olan begonyam da bu renk.Sizinki de çok güzel ve keyfli görünüyor...
Teşekkür ederim Moso ve Lalezar78...

Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 21:03
Sevgili olay begonyanı çok beğendim . Buda benim yeni aldığım begonyalarımdan biri .

Arzu Kırlangıç
12-06-2008, 12:29
Sevgili iklimsiz begonyaları koçtaştan 5500 l ya aldım . Bu sefer daha farklı daha katmerli türlerden getirmişler dayanamadım..
Sevgili müge teşekkür ederim . Sarı katmerli olanındanda aldım henüz tomurcukta .

özlem11
12-06-2008, 19:35
Arkadaşlar bu begonya dalından tutarmı? İllaki yumrusunu mu ekmek lazım?
Ertan bey sizinkide çok güzel güle güle büyütün...

özlem11
13-06-2008, 09:35
Sağol Cemo hemen dibine bir dal kırıp ekeyim.

Arzu Kırlangıç
14-06-2008, 21:43
Pembe begonyam ;

Arzu Kırlangıç
14-06-2008, 21:47
Bunuda çelik olarak diktim umarım tutar.

müge35
14-06-2008, 23:03
Harika bunlar ertan,mahaşallah çok güzeller.Hele o bol çiçekli olan.Çelik olarak diktiğin begonyandan 2 gün önce carrefour'da gördüm,7 ytl den 3 ytl ye düşmüş.Farkındaysan senin elindende çiçekler coşuyor valla.:D
Ertan,üstteki begonyanın bakımını nasıl yapıyorsun gübreli falanmı? Sevgiler.

Arzu Kırlangıç
14-06-2008, 23:16
Teşekkür ederim müge . Özel birşey yapmıyorum sadece sıvı gübre kullanıyorum . Yarı gölge biryerde duruyor .

Arzu Kırlangıç
15-06-2008, 00:03
Buda kırmızı beyaz olanı ;

Arzu Kırlangıç
16-06-2008, 20:56
Ertan'cım begonyalarına hangi marka gübre kullanıyorsun,bayıldım gerçekten çok güzeller sanki yapma çiçek gibi.41 kere mahaşallah.

Teşekkür ederim müge . Begonyalara ve diğer çiçeklerime aynı sıvı gübreden kullanıyorum ( vilmorin genel kullanım için olanı ). Senin çiçeklerin daha güzel olur inşallah .

Lalezar78
19-06-2008, 17:35
İşte sarı begonyam.

moso
24-06-2008, 21:13
Begonyamın eski yapraklarının uç kısımları ve çiçeklerinin uç kısımları yanmaya başladı. Sıcaktan olduğunu düşünüyorum. Begonyama büroda bakıyorum. Gündüzleri klimalı serin oluyor ama sabah büroyu açtığımda içerisi bunaltıcı derecede sıcak oluyor. Balkona koymayı düşündüm ama poyraz da var... bi taraftan yeni çiçekler ve yapraklar, bi taraftan da yanan çiçekler ve yapraklar...

Passion
27-06-2008, 19:43
Evet begonya çok etkileniyor sıcaktan. Benimki de evdeydi 3 gün önce dışarı çıkardım. Sıcaktan yapraklarının etkilendiğini farkettim , aynen sizinki gibi Sevgili Moso yapraklarının uçları saramaya başaldı , ben de sadece çok kısa süreliğine sabah güneşini gören serin bir yere koydum.

Benim begonya da yumrudan ekmiştim hayli uzadı ; ama ne zaman çiçek açacak çok merak ediyorum. Hala tomurcuk göremedim :(. Şerbet iyi geliyor diye okumuştum. Umarım bu şerbet bildiğimiz şerbettir. Çünkü ben de bundan yola çıkarak 2 gün önce dut pekmezini bolca sulandırıp dibine döktüm. Hem demir takviyesi olur diye de bir mantık yürüttüm :). Umarım garip bir şey yapmamışımdır.

Adalet Yağcı
06-07-2008, 15:42
Merhaba, iki ay önce koçtaştan aldığım altı begonyamın hepside böceklendi:(
Böceker beyaz ince sanki yüy gibi ama canlı olduğu belli.

Birkaçgün içinde hepsini sardı, acil olarak elimde kullanabileceğim hiçbirşey yoktu, bende sinek ilacı sıktım:mad:
Bugün üçüncü gün, ılık su yapıp içine biraz bulaşık deterjanı damlattım(froş)bu suyla yaprakları tek tek yumuşak bir fırçayla temizledim.

Umarım sevgili begonyalarım rahatlamışlardır:eek:
Bu konuda başka bir önerisi olan varmı?
Lütfen anlayanlar bana yardım etsin...
Şimdiden teşekkürlerimi gönderiyorum.

Adalet Yağcı
07-07-2008, 06:15
Dün begonyalarımı sabunlu suyla yıkadığımı yazmıştım.
Bugün gayet sağlıklı göründüklerini farkettim:eek:

Konuyla ilgili gelişmeleri buradan yazarım, sanırım begonyalarımı kurtardım:eek:

Bu arada, hala benim konumla ilgili bir cevap yok:(

Adalet Yağcı
07-07-2008, 22:47
Merhaba,
Bugün begonyalarımdan kırmızı olanın fotografını çektim.
Oldukça sağlıklı görünüyor değilmi:D
Diğerleri biraz yıprandığı için yalnızca bunu çektim.
Umarım pişman olmam.

nuzel
22-07-2008, 11:06
Nihayet açtı begonyamın birtanesi.

Passion
22-07-2008, 17:30
Tebrikler Sevgili Nuzel. ne mutlu size. Benim begonyam maalesef sizlere ömür:(. Sanırım fazla suladım . Fakat yumrusunu çıkardım baktım. Sağlam görünüyor. Yumrusunu başka bir saksıya yeniden diktim. Acaba yumrusunun tekrar filizlenme olasılığı var mıdır arkadaşlar.

ciceksever70
23-07-2008, 20:38
Bu bir yumrulu begonya midir, yapraktan cogaltabilir miyim? Daha önce bahcedeydi gelismeyince saksiya aldim biraz kendine geldi.

Gül Batur
27-07-2008, 23:37
bu da benim<çilli<begonyam

Lalezar78
28-07-2008, 23:39
Sn. Ciceksever70, evet sanırım o bir yumrulu begonya, ama yumrulu begonyalar yapraktan üretilmiyormuş.

İklimsiz
19-09-2008, 21:20
Yumrulu begonyalarım artık formlarını kaybettiler.

Yumruları topraktan çıkardığımda, gövdenin yumruya bağlanan alt kısmının da oldukça zayıf olduğunu gördüm.

Yıkayıp, gölgede kurutup, gelecek bahara kadar gazete kağıdına sarıp kaldırdım.

Umarım yanlış birşey yapmamışımdır.

zenfree
19-09-2008, 23:49
Benimkiler havaların serinlemesi ile kendilerine gelmeye başladılar. Çok güzel açıyorlar.

zenfree
03-10-2008, 20:33
Begonyalarım sonbaharı sevdi.

begonvil 14
17-10-2008, 19:00
herkese selam arkadaşlar.bende çiçekçiden defalarca yumrulu begonya aldığım halde yetiştiremedim.çiçekçimi değiştirip birkaç tane daha aldım.ama şimdikiler çok güzel ve sonbaharda çok güzel açtılar.çok mutluyum.sonunda benimde yumrulu begonyalarım yaşıyor.

pembegül
18-10-2008, 14:50
Arkadaşlar benimde yumrulu begonyam oldu ikisinide çelikten diktim birisi tuttu birsinide dün diktim ikisinide kardeşimin eşi ispanyadan getirmişti size sormak istediğim ne zaman yumru yapıyorlar....

begonvil 14
18-10-2008, 15:20
yumrulu begonyayı nasıl tutturdun pembegül?dalından mı yaprağından mı?fotoğrafını yollarmısın?

limon
18-10-2008, 15:33
Dün yapı markette, bu begonyanın aynı mum çiçeği sarkan türünün tohumları satılıyordu. Çiçekçilerde bulunan mevsimlik türlerin tohumunu almayacağıma kendi kendime söz verdiğimden almadım. Gerçi ben sarkanını görmemiştim ama muhakkak satılıyordur fidesi diye düşündüm.

Kiraz
18-10-2008, 18:16
Geçen sene, sarkan begonya tohumu almıştım. O kadar minikler ki, ipek çiçeğinin tohumları yanında bayağı büyük kalır. Paketten de çok az miktarda tohum çıktı. Yanlış hatırlamıyorsam çimlenme süresi 20 gün civarıydı. Sonunda bir kaç adet çimlendi, çok miniklerdi yaşatmayı beceremedim.
Paketteki resmin cazibesine kapılıp almıştım ama bu sene kesinlikle tohumunu almayacağım, fidesi bulunursa gerçekten güzel çiçek.

pembegül
18-10-2008, 19:25
yumrulu begonyayı nasıl tutturdun pembegül?dalından mı yaprağından mı?fotoğrafını yollarmısın?

Kök sürgünlerinden aldım yani bir iki minik kökü vardı..

begonvil 14
18-10-2008, 22:18
ben de deneyeyim o zaman.boluda yumrulu begonyaya şekerpare diyorlar.bende netten araştırıyordum şekerpare bakımı diye şekerpare tatlısı çıkıyordu.

günebakan
19-10-2008, 07:09
Sevgili Nurbahar bende sizin gibi sarkan begonya tohumu aldım dediğiniz gibi o kadar ufakki satıcının beni kandırdığını sandım (bu ne bunun içinde tohum yokki )diye kendi kendime söylendim hatta ektim daha çimlenmesini bekliyorum bakalım çimlenecekmi:)

pembegül
19-10-2008, 16:03
Böyle küçük tohumları derin ekmemek gerekiyormuş...

pembegül
20-10-2008, 17:04
Begonvil bunlarda *** miniklerim.:D:D:D:D:D

Kiraz
20-10-2008, 18:04
Böyle küçük tohumları derin ekmemek gerekiyormuş...

Evet Pembegül, zaten pekette toprağın üzerine serpin ve hafifçe bastırın yazıyordu.

Adalet Yağcı
21-10-2008, 10:55
Yaz başında Koçtaş tan aldığım altı tane yumru begonyam sıcaklarda böceklendi, üzerlerinde incecik beyaz 1mm. böcekler oluştu hepsini sardı.
Bir kaç kez Neemazal ile ilaçlama yaptıktan sonra birini maalesef kaybettim.
Şu anda öyle gür yapraklar verdilerki, aldığımdan çok daha iyi durumdalar, uzun zamandırda böceklerden ses yok, ayrıca tomurcuklandılarda.

Bu günlerde çiçeklenmeye başladıkları için sıvı organik gübre vermeye başladım, ama tereddütteyim, bildiğim kadar Ekim ayında gübreleme işine ara verilir, Mart ayında yeniden başlanır.

Daha önce yumru begonya yetiştirmediğim için gübreleme konusunda endişeliyim, devam etmelimiyim 15 günde bir gübreye.
Bilen arkadaşlarımdan yardım rica ediyorum.

moso
31-10-2008, 08:24
Nette begonyalar ile ilgili araştırma yaparken rastlamıştım, 15 günde bir, litreye 2 gr kompoze gübre koyularak gübrelenir diyordu. Ben deneyeceğim. Sonucu paylaşırım.

Yeni begonyalarım. Koçtaş tan aldım. Kırmızı olanın çiçeğinin şekli çok hoşuma gitti. Sarı olan sanırım onun gibi büyük çiçekli olmayacak. Çiçeğinin içinde küçük yapraklar var ama büyümediler...

http://img508.imageshack.us/img508/4673/snc12392copykl4.jpg (http://imageshack.us)
http://img508.imageshack.us/img508/snc12392copykl4.jpg/1/w640.png (http://g.imageshack.us/img508/snc12392copykl4.jpg/1/)

aliş
12-11-2008, 06:38
Günaydınnn,
1 ay kadar önce bende kırmızı bir begonya aldım.Eminim geçmiş sayfalarda çok yararlı bilgiler var fakat işten yazdığım için geçmiş sayfaları okuyamıyorum.Affınıza sığınarak bir sorum olacak.

Begonyamda çiçek dolu fakat çiçekler daha solmadan düşüyor sanki elle kırılıyor.Bu normalmi ?
İlk sayfada soğanları hakkında bir kaç bilgi var tabi detaylı okuyamadım , benim begonyamın üzerindeki çiçekler bitince ne yapmalıyım birde saksı değişimini ne zaman yapmalıyım.Teşekkürler.

moso
14-11-2008, 15:26
Yeni aldığım begonyalarımın saksılarını değiştirmiştim. Sulamada biraz aşırıya kaçtım sanırım. Benimkinin çiçekleri de kopmaya başladı. Acaba çok su veriyo olabilir misiniz?

Günaydınnn,
1 ay kadar önce bende kırmızı bir begonya aldım.Eminim geçmiş sayfalarda çok yararlı bilgiler var fakat işten yazdığım için geçmiş sayfaları okuyamıyorum.Affınıza sığınarak bir sorum olacak.

Begonyamda çiçek dolu fakat çiçekler daha solmadan düşüyor sanki elle kırılıyor.Bu normalmi ?

aliş
15-11-2008, 11:54
Olabilir Moso 2-3 güne bir veriyorum suyu demek biraz daha arayla sulamalıyım.Teşekkürler .
Birde ilk sayfada resimleri veriliyor benimki 3 resimdekiden çiçekleri küçük güllere benziyor nasıl çoğaltabilirim çiçeğimi?

Adalet Yağcı
15-11-2008, 19:54
Sevgili Moso, begonyalarınız çok güzel görünüyorlar, güle güle büyütün.
Ben de iki üç günde bir sulama yapıyorum, hem de bol bol, saksı toprağına baktığımda kupkuru olduğunu görünce dayanamıyorum.
Oysa çiçeğim gayet sağlıklı görünüyor, hiç de susamış gibi değil.
Benim çiçeklerim çok sağlıklı oldular, böceklerden iyice arındılar, ama artık saksılarına sığmayacaklar gibi.
Onbeş günde birde npk sıvı gübre veriyorum.

moso
03-12-2008, 18:32
sevgili adalet yağcı,
Yumrulu begonya hakkında çok bilgim yok. Sizin çiçeklerinize bakınca bu konuda tecrübeli olduğunuz anlaşılıyor. Gerçekten harikalar. Çok suladığım dönemde çiçekleri dökülüyordu... Suyu kestiğimde ise eski sağlıklı haline geri döndü. Bu deneyime dayanarak böyle bi tesbitte bulunmuştum. Artık toprağı kurudukça suluyorum. Yapraklarına da kaynatılmış su püskürtüyorum. Toprağın su tutma kapasitesi de çok önemli sanırım. Çünkü orman toprağı kullanarak diktiğim çiçekelrim çok çabuk susuyor, çünkü toprak suyu tutmuyor. Çiçekçilerden satın aldığım torf ile diktiğim çiçeklerim ise haftada bir su istiyor çünkü içinde bol miktarda perlit var ve suyu nerdeyse hiç bırakmıyor.
Begonyalarınız harika... Tebrik ederim.

FIRUZAN
15-12-2008, 16:00
Merhaba Sayın Moso
Bu mevsim de hala çiçekliler mi ?Benimkiler soldu ben de dallarını kestim ve saksıda dinlenmeye aldım.Acaba içeri mi almalıyım?Nasıl korumalıyız? Teşekkürler

moso
18-12-2008, 09:40
Sayın Firuzan,
Açıkçası ben begonya konusunda tecrübeli değilim ve başarılı olduğum sölenemez. Bu yüzden öneride bulunmaktan korkar oldum. Tecribeli arkadaşlardan öneride bulunan olacaktır mutlaka. Önceki sayfalarda olan bilgiyi mesajımın sonuna ekledim. Umarım yardımı olur.

Begonyalarımı yaşatmaya çalışıyorum ama pek de başarılı olduğum sölenemez. Erimesinden korktuğum için az su verdim ama buna rağmen bugün begonyamın bi tanesinin dipten çürüdüğünü gördüm. Hem de çiçekli olduğu halde.
Çiçeğim içerde güneye bakan penrece kenarında.

Önceki sayfalarda yazan bilgiyi ekliyorum.

Yumrulu bir begonya cinsi. (Begonia tuberhybrida) Aynı soğanlı bitkiler gibi yetiştirilir.

Biraz da bilgi:

Soğanlı begonyalar son derece gösterişli çiçekler açar.Saksıda yetiştirmek daha iyidir. Sarkık dallı olanları cinsleri asma saksılara dikilir.Bazı cinslerinin çiçekleri iri bir güle benzer.Neredeyse her rengi vardır.

Soğanlar mayısta humuslu toprağa çukur tarafı üste gelecek şekilde dikilir.Toprak üzerini ancak örtmelidir.Çıkıncaya kadar fazla sulanmaz.Yarı gölgeye yerleştirilir.Suyu çok sever.Temmuzdan ilk soğuklara kadar devamlı açar.Soğanlar mart ayında sıcak bir yerde çimlendirilirse daha erken çiçeklenir. Yalnız soğuklar geçmeden dışarı çıkarılmaz.

Bitki kuruyunca soğanları çıkarılır ve kuru kum içinde serince bir yerde saklanır.
rulu begonya güzel bir saksı çiçeğidir. Çiçeklerinin çeşitli renklerde ve gösterişte olmasından dolayı herkes tarafından sevilmektedir.Çiçekleri gayet iri, katmerli veya katmersiz olup kokusu yoktur.

YETİŞTİRİLMESİ
Saksılara aynı miktarda funda toprağı, ince dere kumu ve eski çürümüş koyun gübresinden meydana gelmiş harçtan doldurulur. Mart-Nisan aylarında begonya yumruları bu saksılara dikilir. 4-5 günde bir defa sulanır, iri ve gösterişli çiçek açması için sulama ile birlikte ara sıra şerbet vermelidir.

Çiçeklenmesi haziran ayında başlayıp devamlı olarak Eylüle kadar devam eder. Çiçekler geçtikten sonra yavaş yavaş suyu kesilir. Toprağı ve yaprakları sararıp kuruduğu vakit toprak üstü kısımları 7-8 cm. yukarıdan kesilir. Bir hafta sonra yumru topraktan çıkarılır.Yumrular dikim zamanına kadar nemsiz ve karanlık bir yerde saklanır.

http://groups.msn.com/begonya/yumrulubegonya.msnw
Yumrulu begonya aynı zamanda tohum ve çelik ile de üretilir. Tohum ile üretmek için; Nisan - Mayıs ayında tohumlar içerisine harç konmuş tahta kasalara ekilir. Bu kasalar ılık yerlerde saklanır. Çıkan genç yavru yumrulara iyi bakılırsa sonbaharda topraktan çıkarılarak Mart ayına kadar muhafaza edilir.

Mart ayında bu küçük yumrular fincan saksılara dikilir. Çelikle üretmeye gelince; İlkbaharda ana yumrular seralarda yastıklara dikilir. Sık sık sulanır. 3-4 hafta sonra sürgünler meydana gelir. Sürgünlerin boyu 10 cm.yi bulunca yumru ile birleştiği yerde sürgün dikkatlice kesilir. Alınan bu çelikler fincan saksılara dikilir. Sıcak seralarda köklendirilir.

Adalet Yağcı
20-01-2009, 11:37
Sevgili Moso, mesajınızı bir ay sonra görmüşüm, benim begonyalarım dinlenemediler, doğrusu yumrunun çıkartılması gerektiğini bilmiyordum.
Buna rağmen sağlıklı görünüyorlar, dün terar fotoğraflarını çektim, üzeri çiçeklerle dolu.
Saksılarını da iki ay önce değiştirmiştim.

moso
04-02-2009, 09:24
Sevgili Adalet Yağcı,
Mesajdaki bilgiler bana ait değil, öncelikle onu belirteyim. Bu başlığın ilk sayfalarından alıntı yaptım.
Ben de begonyalarımın yumrularını çıkartmadım. Daha doğrusu çıkartamadım. Hala yemyeşiller... çiçeklerini kopartıp dinlendirmeye çalışıyorum:)

Faruk
04-02-2009, 22:14
Arkadşlar merhaba. Forumda gezinirken çilli begonya resimleri gördüm. Bana çilli begonyanın bakımı ve yetiştirilmesi konusunda bilgi verirseniz sevinirim. Şu anda suda köklenen bir çilli begonya çeliğim var. Toprağa alırken sizden gelen tavsiyelere uymak istiyorum. Lütfen bana yardımcı olursanız sevinirim...

günebakan
12-02-2009, 10:46
Çiçekleri döküldükten sonra yine çiçek vermeye başladı ama yapraklarının kenarlarında kurumalar var neden acaba?

62499

toprak12
16-02-2009, 21:16
Bu da benim çok sevdiğim kadife yapraklı begonyam. Rhizomatous Begonia. Görücüye çıksın istedim :p

http://img130.imageshack.us/img130/8542/grnt003ff6.jpg

bu çiçekten bendede var. bu çiçek yumrulu mu?ben köklü diye biliyorum.bana saksıyla geldiği için bilmiyorum.

laledevri
20-02-2009, 16:06
kışa girerken çıkarttığım yumru kuru toprak içinde karanlık odada baharı bekliyordu.
dün akşam tekrar sulamaya başlayacaktım ki elime aldığımda üzerinde küçük pembe bir çıkıntı gördüm. acaba filizlenmeyemi başlıyor.Hemen toprak üzerini ancak örtecek şekilde toprağa gömdüm ve spreyleme yöntemiyle sulamaya başladım.
bir tavsiyesi olan var mı???

laledevri
23-02-2009, 13:36
Yukarıdaki yumrum inşallah sağ-salim filizlerini verir de pembe gül gibi çiçeklerini yine görürüm.
bu arada eşimin yeni aldığı kırmızı begonyamı da göstermek istedim.

begonvil 14
10-04-2009, 11:08
Ben de yumruları 1 ay önce toprağa diktim.Hala filiz vermediler. Acaba yanlış mı diktim? Dikim şekli var mı? Ya da öylece toprağa diksek olur mu?

nuzel
10-04-2009, 11:57
Ben de yumruları 1 ay önce toprağa diktim.Hala filiz vermediler. Acaba yanlış mı diktim? Dikim şekli var mı? Ya da öylece toprağa diksek olur mu?

Çukur tarafı üste gelecek.

günebakan
10-04-2009, 13:04
Buda benim Başbahçıvanın verdiği yumrulu bengonyam:)

71913

laledevri
24-04-2009, 09:28
yaprak verdiğini yazdığım begonyam
daha küçük ama birde tomurcuk var üzerinde

zenfree
27-04-2009, 20:16
Sarkan begonya yumrusu alıp diktim. Bir hafta oldu. Henüz hareket yok. Dış mekandalar. Büyümeye başlarlasa - ki pek umudum yok- gelişmelerini burdan paylaşırım.

Oyaman
29-04-2009, 22:09
Sarkan begonya yumrusu alıp diktim. Bir hafta oldu. Henüz hareket yok. Dış mekandalar. Büyümeye başlarlasa - ki pek umudum yok- gelişmelerini burdan paylaşırım.

Sevgili Zenfee , bende Koçtaştan aldım . 3 adet sarkan Begonya 4.90 tl idi .
Yaklaşık 2 haftadır askı sepette bekliyor . Dün toprağını kaldırmaya başladı .
Bu benim bakacağım ilk Begonya , bakalım anlaşabilecekmiyim .

zenfree
29-04-2009, 22:50
Sayın Oyaman güle güle büyütün. İyi anlaşacağınıza eminim.:)

Geçen yıl ilk defa sarkan begonya yetiştirmiştim. Çok az güneş alan bir konumdaydı. Yaprakları çok büyümüş, ancak yumruların paketindeki gibi çok çiçeklenmemişti. Bu sene daha güneşli bir alana askılı saksıya diktim.

Siz ne sıklıkta suluyorsunuz? Bir de güneş alma durumu nedir?

nurcanaybay
30-04-2009, 10:07
Ben yumrularını 31 martta dikmiştim.6 adet begonya dan sadece biri 1cm uç verdi.
Çürütürüm diye çok az suluyorum.Nerede yanlış yapıyorum ?

adincer
05-05-2009, 15:38
Merhaba Koçtaştan iki ay önce aldığım yumrulu begonya soğanlarım yeşillendi. İşte fotografları;

adincer
05-05-2009, 15:53
Bu arada arkadaşlar hazır aldığım yumrulu begonyalarımda sorunlar yasıyorum Süs bitkileri hastalıkları ve sorunları baslıgı altında begonya sorunları konusuna yazdım Bilginiz varsa paylasırsanız sevinirim. link;
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=414293#post414293

nevsune
05-05-2009, 16:07
Ben yumrularını 31 martta dikmiştim.6 adet begonya dan sadece biri 1cm uç verdi.
Çürütürüm diye çok az suluyorum.Nerede yanlış yapıyorum ?

Nurcan hanım benim sarkan begonyam da (23 Martta dikmişim) çıkarttığı yaprak kümesini bir türlü açtıramıyor. Normal yumrulu begonyamın filizi ise toprağın 1 mm altında, başını çıkartmamakta direniyor. Az sulamakta şimdilik yarar vardır, hava zaten yeterince nemli. Ben yalnızca su püskürtmeyle yetiniyorum. Çok uzun aralarda, o da hava iyiyse suluyorum.

Bence bu kadar gecikmeleri, havaların kendini toparlayamamasındandır. Onlar zamanlarını biliyorlardır. Her bitkide panik yapıp duruyoruz. Biraz daha sabır, az birşey sonra baharı atlayıp yazı yaşamaya başlayacağız:rolleyes: O zaman fışkırıvereceklerdir.

İklimsiz
05-05-2009, 16:21
Geçen yıl aldığım yumruları çiçekleri solunca toprağından çıkarıp saklamıştım. Nisan başı gibi tekrar diktim. Uzun balkon saksısına ikişer tane diktiklerimden, biri gayet gür büyürken diğeri yeni filizleniyor.

Tüm gün ve gece açık havadalar. Yağmur da yağmasa sulamayı unutuyorum. Sabah ve akşam azıcık güneş alıyorlar.

Geçen yıl ilk deneyimimde bayağı bir panik yapmıştım. nevsune haklı, zamanı gelince açıyorlar, fazla ilgiden de hoşlanmıyorlar sanki:p

76505

76506

76507

76508

76509

adincer
05-05-2009, 22:16
Sevgili Nevsune,
Benim begonyalarda da aynı sorun vardı. Bende üzerini seffaf bir posetle ( buzdolabı poseti ile ) kapattım 3. güne çıkmışlardı. Nedense hızlanıyor öyle olunca.Öneririm.

Sevgili İklimsiz,
Begonyalarına bayıldım. Ben artık hazır çiçeklenmiş begonyadansa soğandan filizlenmiş küçük yaprakları daha cok seviyorum. Ne sevimli ne canlılar değil mi?

nevsune
08-05-2009, 18:27
Sn adincer, yazdığınız gibi de yaptım ama havalar doğru dürüst ısınmadıkça çıkmaya hiç niyet göstermiyor. 3. gündür hala aynı yerinde sayıyor.

Bekleyeceğiz, keyfi olunca çıkacak:)

İklimsiz
08-05-2009, 18:45
Sevgili nevsune, hiç ihtimal vermiyorum ama yumruyu ters ekmiş olabilir misiniz?

Deneyimsiz ellerde tersi düzü neresi karıştırmaya çok müsait:)

nevsune
08-05-2009, 18:55
Yok hayır, doğru ektiğimden eminim çünkü şansımdan zaten hafiften pembe bir sürgün çıkmaya başlamıştı. O zaman gönül rahatlığıyla dikmiştim. Sarkanı da öyle yapmıştım, o yapraklandı. Dediğiniz gibi bilmeyince bu yumruların altını üstünü karıştırmak çok kolay:)

Bilmeyen arkadaşlara kolaylık olsun diye yazayım, yanılıyorsam beni düzeltirsiniz. Bombeli kısım üst, göbeği hafif çukur bölüm alt olacak değil mi?

züleyha
08-05-2009, 19:14
3 hafta önce bende Tekzen den bir adet begonya almıştım ama o gün bugündür herhangi bir yapraklanma gelişme yok. Bugün dayanamadım ve topraktan çıkardım. Üzerinde ufak beyaz kurtçuklar vardı, filizlenme adına da herhangi bir emare yoktu. İyice yıkadım biraz oksijenli suda bekelttim ve toprağını değiştirerek tekrar diktim.Umarım doğru yapmışımdır.

fatmadundar
08-05-2009, 20:04
Sevgili nevsune, İklimsiz yanılmamış:p

eylems
09-05-2009, 00:05
Yumrulu Begonyayı bu yıl ilk kez ben de denedim. Çok rahat filizlendiler. Begonyanın bir de limon kokulusu var. Almanya da buldum sipariş ettim bakalım sonuç ne olacak. Kokulu olanından kimsede var mı?

zenfree
09-05-2009, 17:23
20.04.2009'da diktiğim sarkan begonyalar nihayet çimlendi. Artık sulamayı daha sık yapabilirim diye düşünüyorum.

suzan7
09-05-2009, 21:36
yumrulu begonyaya benzeyen bu çiçeklerin dallarından koparıp ekmiştim, tuttular.Acaba bu tutan dallarda çiçeklenme olur mu?

suzan7
09-05-2009, 21:45
Bu begonyanın türünü ve çiçekleri hakkında bilgi almak istiyorum.
Çiçekli bir begonya mıdır?

zenfree
09-05-2009, 21:48
Sayın Suzan7, dergimizin mayıs 2007 sayısında begonyalarla ilgili bilgiler var. Okumanızı tavsiye ederim. Link aşağıda.
http://www.agaclar.net/dergi/mayis07.html

İklimsiz
09-05-2009, 22:37
Sayın suzan7, çiçeğiniz tiger begonya olarak adlandırılan begonyadır. Beyaz çiçekleri yapraklarla nefis uyum sağlar.

zenfree
10-05-2009, 22:18
Bellagio Begonia çok güzel görünüyor.
77654
77655
Kaynak (http://www.provenwinners.com/plants/detail.cfm?photoID=8913&&)

begonvil 14
11-05-2009, 08:21
Çok güzel begonyaymış gerçekten. Benim ektiğim yumrulu begonyalar da filizlenmişler çok sevindim.

Ülkü
18-05-2009, 21:57
Koçtaştan aldığım begonya soğanımın son hali

Ülkü
18-05-2009, 21:58
Bu da minik prenses;

Ülkü
26-05-2009, 23:30
Bunlarda diğer prensesler;

zenfree
28-05-2009, 00:37
Begonyam (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=417845&postcount=283) büyümeye devam ediyor. Sanırım güneş yetersiz kalıyor, yaparakları devleşmeye başladı.

İklimsiz
04-06-2009, 15:15
En sevdiğim çiçeklerimden biri:p

83770

adincer
05-06-2009, 08:57
Merhaba arkadaşlar benim begonyalar büyüdü. son 3 haftada oldu resimdekiler. Bir anda boy attı. Eşim dalga geçiyor artık bu salonu kaplar yarın aksama diye :)
Yalnız çiçekleri çok ilginç. Açmıyor mu yoksa çiçeğimi böyle anlamadım. birde bunlar salınmalı mı acaba? ben cubukla dik tutturuyorum. Cubuk dayanmaz oldu o ayrı :)
Koçtaştan almıştım beyaz beyaz çiçek vermesi gerekiyordu ama ?

zenfree
05-06-2009, 22:52
Begonyam tomurcuklandı. Bir ayda bu kadar büyümesi mucize gibi. 20 Nisanda dikmiştim. Çok geç çimlenmişti. 9 Mayıstaki hali böyle. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=417845&postcount=283) 28 Mayısta böyle idi. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=432109&postcount=296)

Ve bugün.:)
84214

zenfree
05-06-2009, 22:53
Ülkü Hanım begonyalarınız harika. Bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=431177&postcount=295)en son fotograftaki pembeler sarkan begonya mı?

Ülkü
06-06-2009, 08:23
Teşekkür ederim Zenfree hanım. Pembe begonyam sarkan begonya değil. Maalesef geçen hafta belinden büküldü. Başta küçük oğlumun marifeti zannetmiştim. Ama iyice inceleyince gövdesinin çürüdüğünü fark ettim.

laledevri
11-06-2009, 09:40
20 şubatta toprakla buluşturduğum begonyam gelinlik kız gibi serpildi güzelleşti.

E artık görücüye çıkmanın vakti geldi.

Yalnız akşam ve cep tel.den çekildiği için tam aydınlık değil.

begonvil 14
11-06-2009, 10:29
Ben de begonyalarımı mart ayının sonunda ekmiştim. Boyları 10 cm oldu. Seneye daha erken ekeceğim.

İklimsiz
11-06-2009, 13:09
Yumrusu Koçtaş'tan alındı, her begonya gibi yukarı büyüdü, çiçeklenince sarkmaya başladı.

Zenfree, bunu çok sevdiğini biliyorum:p

85738

zenfree
11-06-2009, 22:52
Sevgili İklimsiz tek kelime ile muhteşem. Çok iyi bakmışsın tebrikler. Galiba benimkiler gölgede olduklarından dev yapraklı oldular. Uzun süredir tomurcuklular, bir türlü açamıyorlar. Begonyaların ne kadar süre güneşte kalıyor?

İklimsiz
11-06-2009, 22:57
Bu ve diğer begonyalarım sürekli gölgede. Sabah ve akşam 1 saat kadar cılız güneş alıyorlar.

Dev yapraklı olmaları galiba cinsiyle ilgili, bendekilerin bazıları da böyle. Özellikle gül gibi kocaman ve katmerli açacak olanlar...

Uzun süre tomurcukta kalma hali de benimkiyle aynı.

Elbet açacaktır.

zenfree
11-06-2009, 23:13
Ben de Koçtaş'tan almıştım yanlış hatırlamıyorsam. Ancak önemi bir noktayı atlamayalım, begonyalar seni seviyor.:)

Geçen yıl açan beyaz begonyalar (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=245837&postcount=160)yaz sonu yok oldular. Çelik aldım bir süre yaşadı, sonra öldü. Saksıları temizlerken iki tane yumru vardı. Onları tekrar gömdüm. Sulamaya devam ettim. Ve sonuç.:cool:

İklimsiz
11-06-2009, 23:17
Yok yok, seni daha çok seviyorlar. Hatırlarsan geçen yaz sonu benimkiler çiçeklenmeyi bitirmiş, seninki epey bir süre daha çiçekte kalmıştı:)

Sarkan beyaz begonya bende de olması lazım, açmasını beklemekten başka çare yok çünkü yapraktan ne renk açacağını bilemiyoruz.

Çok şirin, güle güle büyüt.

fatmadundar
12-06-2009, 11:06
Sevgili İklimsiz, begonyanı ben de çok sevdim;)
Aynısından bende de var. Aldığımda paketin üstündeki resim sarkan türdeydi. Ama benimki yukarı doğru uzadı.

İklimsiz
12-06-2009, 11:16
Fatma hanımcığım, bendekinin çiçek sapı sizinkinden daha uzun. Gövde ve yapraklar yukarı doğru uzuyor elbette. Ne zaman goncalar tam açtı, çiçeklerin ağırlığı ile sarkmaya başladı.

adincer
12-06-2009, 15:15
Merhabalar begonyalarımın resimlerini sonunda tembelliğimden vazgeçip ekliyorum. İlkin bir kaç tomurcuk vermişti. 10 gün tomurcuk kaldı. Sandım bunun çiçeği böle. Derken bir gün surpriz yaptı biraz acıldı. Haftasonu evde kaldığımızdan tam olarak actıgını gördük. Akşamları kapanıyor. Sabah tekrar açılıyor.
86042

86043

86040

86041

86039

adincer
12-06-2009, 15:19
Devamı ;

fatmadundar
17-06-2009, 20:58
Sevgili adincer, begonyanız çok güzel büyümüş. Ama biraz ışıktan yosun kalmış galiba.

adincer
18-06-2009, 07:50
Teşekkürler Fatma Hanım.
Aslında ışık görüyor ama bilmiyorum.
Boyuna gitmesinden dolayı mı öyle yazdınız?

nevsune
18-06-2009, 09:41
Ben de hiç böyle sarmaşık gibi uzayan bir begonya görmedim:) Begonyalar küçük boylu olurlar.

Ya çok suluyorsunuz, ya da fatmadundar'ın yazdığı gibi ışıkla ilgili bir sorunu var.

adincer
18-06-2009, 12:31
Nevsune Hnm,
Vallahi önceleri bende şaşırdım aslında nasıl bir begonya bu dedim çok ilgincime gitti. Ama bu boyu 2 haftada aldı. Normal suladığımı düşünüyorum. 2 güne bir çok fazla da vermiyorum suyu. Ama boyuda hoşuma gitmiyor değil. Çok memnun kaldığım bir alışveriş oldu benim için. İyiki de almışım o soğanları :)

nevsune
18-06-2009, 12:45
Sn adincer siz mutlu olduktan sonra mesele yok:)

Ya buncağız sarkan begonya değil mi? Aslında bunu çubuğa bağlayarak sarmaşık yapan siz olmuşsunuz galiba:D

Günüm
18-06-2009, 15:09
Sevgili adincer fotoğraftan mı bilmiyorum ama begonyanızda iki yaprak arasındaki uzunluk fazla ve zayıf göründü bana. Daha ışıklı ve havadar balkon ortamı istiyor sanki.

adincer
18-06-2009, 16:04
Sevgili Günüm Şimdiden sonra faydası olurmu acaba?
Sevgili Nevsune aynen dediğiniz gibi sarkan begonya ama okadar narindiki sanki saksıdan salında cıt kırılacaktı. Artı çubuğu son anda koydum o uzunluğa kadar cubuksuz durdu ve yukarı doğruydu hareketi hiç egilmedi. O uzunluktan sonrada sarkması tehlikelidir diye mecburen doladım ki o an elime ne gectiyse.

suzan7
18-06-2009, 17:34
Bu begonyanın sarkan mı? Yoksa sarkmayan mı? oldugunu henüz çözemedim.
Çiçege benzer bir oluşumuda yok. Çiçeksiz bir yaprak güzeli olduğunu düşünmeye başladım artık.Yinede çiçek açmasını ümit ediyorum.

Nariel
21-06-2009, 08:52
Merhaba,

Ben de bauhaustan begonya yumrusu alıp dikmiştim, 3 yumrudan 2si çıktı. Ama yapraklarında bir problem var, dışa doğru kıvrık çıkıyorlar. Bunun sebebini bilen var mı? Sağlıksız bir görüntü sergiliyorlar.

Chotanaq
21-06-2009, 09:25
Benim begoyna bu ve en güzel hali.

Gül Batur
21-06-2009, 10:15
Maşallah nazar degmesin.
evet işte begonya bu eline emegine sağlık.

Faruk
21-06-2009, 11:51
Sayın Chotanag maşallah çok güzel çiçeklenmiş çilli begonyanız. Salkım sakım çiçekleriyle çok hoş bir görüntü sergiliyor. Bende de bir tane çilli begonya var ama açmamak için diretiyor. Sizin çillinizin resmni benimkine göstersem iyi olacak sanırım.;)

DefneD.
21-06-2009, 21:37
Bu da benim begonyam.

88556

Mayıs başıydı sanırım, Koçtaş'tan yetişmiş olarak aldım. Çevremde daha önce yetişmiş olarak alanlar bitkilerini yaz sonu hep kaybettiler. Gözüm korktuğu için bir tane aldım. Kenarından dal sürdü. Keseyim, köklendirmeyi deneyeyim diyorum ama üzerinde çiçek var kıyamıyorum. Eğer bunu yaşatabilirsem, önümüzdeki yıl bütün renklerini alacam:p

Chotanaq
21-06-2009, 22:23
Bu da benim begonyam.

88556

Mayıs başıydı sanırım, Koçtaş'tan yetişmiş olarak aldım. Çevremde daha önce yetişmiş olarak alanlar bitkilerini yaz sonu hep kaybettiler. Gözüm korktuğu için bir tane aldım. Kenarından dal sürdü. Keseyim, köklendirmeyi deneyeyim diyorum ama üzerinde çiçek var kıyamıyorum. Eğer bunu yaşatabilirsem, önümüzdeki yıl bütün renklerini alacam:p

Ne güzel begonya bu. :) Maaşallah.

İnsan hep başkasındakini istiyor.

Benim begonyanın saksısı çok küçük içinde toprak bile kalmadı diyebilirim bitki hep yemiş yutmuş. Sapıda kökten uca doğru siyahlaşmış, belki saksıyı değiştirmek bile kurtarmayabilir.

DefneD.
21-06-2009, 22:49
Ne güzel begonya bu. :) Maaşallah.

İnsan hep başkasındakini istiyor.

Benim begonyanın saksısı çok küçük içinde toprak bile kalmadı diyebilirim bitki hep yemiş yutmuş. Sapıda kökten uca doğru siyahlaşmış, belki saksıyı değiştirmek bile kurtarmayabilir.

Begonyam size sevgilerini gönderiyor:)

Sizin begonyaya da ben bayıldım. Ne etçez şimdi?

Bu kadar umutsuz olmayın. Ama eğer toprağı kalmadı ise, saksısını değiştirip, toprağını yenilemek begonyanıza iyi gelir diye düşünüyorum. Tecrübeli arkadaşlar konuya el atıp, bu mevsimde yapılacak saksı/toprak değişimi konusunda bilgi verseler ne güzel olurdu :p

adincer
22-06-2009, 08:00
Merhaba bunlarda diğer begonyalarım;

DefneD.
23-06-2009, 21:23
Merhaba bunlarda diğer begonyalarım;

Sevgili adincer,

Maşallahları var:)

Yumrudan mı yetiştirdiniz yoksa yetişmiş olarak mı aldınız? Yetişmiş olarak aldıysanız, bu yıl mı aldınız? Amma sordum ha:o

adincer
24-06-2009, 10:35
Merhaba DefneD,
Turuncu geçen sene nisan gibi almıştım. Diğeri de mart gibi hediye gelmişti. Aslında aldıgımda daha büyüklerdi. Fakat evde fazla güneş görmediğinden heralde büyük açmıyorlar. Kırmızı olanları gül gibi büyük açıyorlardı. Birde turuncu kışı çiçeksiz gecirdi. Baharda birden bol çiçeklendi.

adincer
24-06-2009, 10:39
Merhaba,

Ben de bauhaustan begonya yumrusu alıp dikmiştim, 3 yumrudan 2si çıktı. Ama yapraklarında bir problem var, dışa doğru kıvrık çıkıyorlar. Bunun sebebini bilen var mı? Sağlıksız bir görüntü sergiliyorlar.

Narielcim sanırım türü öyle. Bizimkilerde öyle ondan öyle düşündüm belkide güneşi tam almıyordur.

Ülkü
24-06-2009, 15:54
Begonyalarımın son hali;

Ülkü
24-06-2009, 15:56
Devamı;

DefneD.
24-06-2009, 16:24
Merhaba DefneD,
Turuncu geçen sene nisan gibi almıştım. Diğeri de mart gibi hediye gelmişti. Aslında aldıgımda daha büyüklerdi. Fakat evde fazla güneş görmediğinden heralde büyük açmıyorlar. Kırmızı olanları gül gibi büyük açıyorlardı. Birde turuncu kışı çiçeksiz gecirdi. Baharda birden bol çiçeklendi.

Bunu duyduğuma (ya da okuduğuma diyelim:p) memnun oldum. Benim begonya kışı geçirsinde isterse çiçeksiz olsun ben razıyım.

sevim.K
25-06-2009, 09:21
Soğanlı begonya kışında yeşil kalıyor mu? Benim sarı ve beyaz begonyalarım geçen yaz öldü bakamadım. Soğan da olmadığı için yetiştiremedim bir daha:(. Yeni alacağım yine. Evde sadece kırmızı ve sarı- truncu arası rengi olan küçücük iki begonyam var:D

adincer
25-06-2009, 12:39
Ben bu kırmızı-turuncu begonyalarım soganlımıdır bilmiyorumda. Koçtaştan almıştım. Kışı gecirmişti turuncu olan hatta kısın bir kaç kez actı demiştim kışın bile acıyor madem bir kaç cesitdini daha alayım...

İklimsiz
25-06-2009, 17:59
Sarı yumrulu begonya, gövdesinin aşırı uzunluğu ve kocaman çiçeğiyle bana pek hitap etmedi.

89412

Bunu ise çok sevdim:p

89413

89414

İklimsiz
26-06-2009, 12:31
Sarı begonyaya haksızlık etmek istemiyorum, duruşu çok güzel. Fakat gövde çok uzun, çiçekler de açınca destek olmadan dik duramıyor.

Diğerleri gibi bodur olsaydı daha zarif görünürdü.

adincer
26-06-2009, 14:17
aynı sorun benim beyazda da var. Ama ben onu her haliyle seviyorum :)

ayşe gül
08-07-2009, 11:35
bunlarda benim.

ayşe gül
08-07-2009, 11:40
dün direkt güneş ışığında kalmış alt yapraklardan bir kaçı solmuş.

sevim.K
08-07-2009, 14:15
Begonyalarıma sarıda eklendi. Pembe- sarı gibi olan begonyam küçücüktü. Hala küçücük hiç büyütemedim:( Sarı ve kırmızı begonyalarımda aslında fazla büyümedi. suyuna, güneş alıp almamasına dikkat etmeye çalışıyorum ama olmuyor işte.

nuzel
15-07-2009, 08:45
Arkadaşlar benim begonyalarım çiçek açtığı gün düşüyor.Sebebini bilen kimse varsa yardım istiyorum.

züboli
20-08-2009, 11:49
arkadaşlar sitede mayıs ayı dergisinde begonyanın yapraktan üretilmesinden bahsediliyor.benim anlamadıgım yapragın dikerken damarlı yerimi yoksa diger tarafımı üste gelecek bilgisi olan varsa yardım etsin lütfen

Ali H. ALI
20-08-2009, 12:36
Yapragin alt tarafi(Damarli tarafi) Jilet veya keskin bir bicakla damarlarin birlestigi yerlerden kesilir(bu kesikler damarlara yapilir yaprak dagilip parcalanmaz. sadece uzerinde kesikler olur.) Yine yapragin alt tarafi topraga gelecek sekilde yatirilir, gerekirse yapragi sabitlemek icin telden yapilmis masalarla yaprak topraga sabitlenir ve uzerine hafif toprak ortulur(Yapragi ortecek sekilde)

Kolay gelsin.

sevim.K
20-08-2009, 13:27
Aaa çok ilginçmiş denemek lazım. Sayın Ali H. Ali bu uygulamanın belli bir zamanı var mı:confused:

Ali H. ALI
20-08-2009, 16:14
Bu yontemi uygulamak icin , en uygun zaman ilk baharin basladigi gunlerdir.
Bu yontem genelde rex begonyaya uygulanir. (dali budagi pek olmiyan, yapragi guzel, renkli, gosterisli begenya) Diger begonyalar celikten de rahatlikla elde edilebilir.

Yapragi yatirdiginiz saksinin uzerine plastik gereseniz,saksi ici hem nemli hem daha ilik olacagindan daha erken sonuc alabilirsiniz.

züboli
23-08-2009, 12:54
buda benim begonyam artık gitgide yaprakları dökülmeye başlıyor ama en güzeli yeni filizleride çıkıyor.şimdi yeni filizleri başka bir saksıya almak istiyorum ama dogru olurmu bilmiyorum.bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmi resimde görünüyolar sanırım.

ebrukedi
27-08-2009, 13:52
Selamlar,

Bu da annemin yumrulu begonyası. Resmi çektikten sonra ana gövde ortadan kırıldı. Kırılan tepesini tekrar diktik, inşallah köklenir.

DefneD.
27-08-2009, 21:38
Şurada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=449550&postcount=328) görüntülemiş olduğum begonyam, güzel güzel açtı. Sonra kurumaya başladı. Sıcaktandır dedim, yerini değiştirdim ama faydası olmadı. Eridi gitti resmen. Bari yumrusunu çıkartayım dedim, saksıda yumru falan bulamadım. Nasıl yetiştirip, nasıl büyütüyorlar ve satılacak hale getiriyorlar anlamış değilim:(
İlk fırsatta yumru alıp kendim yetiştirmek istiyorum.

Nariel
27-08-2009, 22:59
Benim yumrudan ektiğim begonyalarımda bir-iki tomurcuk oluştu ama açamadan döküldüler. Sıcaktandır diye düşünmüştüm. Şimdi de gövdeler çürüdü:( Verim alamadım bu begonyalardan, bir ara yumrusu da çürümüş mü diye bakayım bari. Pek hoşlanmadım bu işten.

nevsune
28-08-2009, 17:03
Bahar başı Feriha ile Bauhausdan içinde 3 soğan olan bir paket yumrulu sarkan begonya aldık.İkisini Feriha, birini ben diktik.

Feriha'nınkiler (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=481815&postcount=194) böyle. Peki benimki ne halde dersiniz? İşte buyurun (içindeki çiçek tomurcuğuna dikkat:rolleyes:):
100064

Biz bir yerlerde bir yanlışlık yapıyoruz ama nerede bilmiyorum:(

hüzün
10-09-2009, 14:18
Arzu Kırlangıç, İklimsiz, Zenfree burcuburcu begonyalarınız çok güzeller zevkle hepsiniz inceledim, güle güle büyütün.
buralarda yumrulu begonya yok çilli begonya var sadece ben yumrulu oduğunu yeni öğrendim o kadifemsi açan bodur begonyaları istenbulda görmüştüm yazın ve baka kalmıştım tıpkı şimdi sizinkilere bakakaldığım gibi.
Hepiniz yazmışsınız koçtaştan aldım bauhausadan aldım vs, ya ben ben ne yapayım arkadaşlar:) buralarda hiçbirisi yok iki tane ağaç fidesi satan fideci var sadece (içimden ağlamak geliyor) :) çiçeklerinizi kıskandım ama haset etmedim ki belki bana da gönderirisiniz diye!:) sağlıklı ve bol çiçekli günler...

mehtap051
16-09-2009, 15:12
Bana da begonya hediye geldi.Pembe çiçekleri var.Direk güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde ve toprak kurudukça suluyorum.Doğru mu yapıyorum?